Dat bedrijf moet op een of andere manier wat verdienen. Of anders gaan ze op de fles en heb je niets meer dan een niet onderhouden installatie. Denk maar niet dat een project van die maat zomaar even door een ander word overgenomen. Opensource of niet.
Ja hoor, als het project enige waarde heeft. Hoe denk je dat de populair Apache webserver is ontstaan? Het is een fork van een niet onderhouden project. Alle gebruikers van desktop Linux gebruiken Xorg, een fork van het niet meer bestaande XFree86. Home Assistant stond in 2019 nog op plaats 10 van de grootste open source projecten op GitHub, met 6300 vrijwilligers. Reken maar bij een project van die omvang dat als Nabu Casa, Inc. failliet gaat of de source closed maakt, dat een aanzienlijk deel van die developers meteen met een Libre Assistant fork of iets dergelijks komt.
Altijd maar denken dat een ander de rekening oppakt werkt niet.
Jawel hoor, want de developers van niet-commerciële projecten worden niet gemotiveerd door geld, maar bijvoorbeeld door lol, idealisme, erkenning, reputatie, gemeenschap, educatie, dankbaarheid of de zoektocht naar een nog niet bestaande oplossing of implementatie.
Die 7,50 betaal je niet voor toegang of Google integratie, dat is maar een bonus. Je betaalt het voor het voortbestaan van het project, ondanks alle freeloaders.
Onjuist. Je betaalt voor de commerciële tak van het project. Het gebruik maken van vrij beschikbare open-source projecten zonder er voor te betalen is nadrukkelijk
geen freeloading. Freeloaden gaat om het (te veel) toeëigenen van bronnen die niet van jou zijn, maar de Apache license geeft je juist onder zeer milde voorwaarden expliciet het recht om van deze bron gebruik te maken.
Home Assistant zelf is op zijn beurt gebaseerd op duizenden en duizenden uren werk van vrijwilligers die om uiteenlopende redenen hun code, frameworks en programmeertalen ook vrij hebben weggegeven onder de expliciete voorwaarde dat er geen geld voor betaald hoeft te worden, bijvoorbeeld uit idealisme (code is beschikbaar voor iedereen onafhankelijk van economische status), egoisme (ik wil het verbeteren voor mezelf), of status/dankbaarheid (wat cool dat iedereen mijn oplossing gebruikt). De korte versie van de Apache software license is dan ook:
It allow users to use the software for any purpose without concern for royalties. Als je nu mensen die zich beroepen op de licentie, zowel in geest als in letter, freeloaders gaat noemen, dan heb je het echt niet begrepen. De licentie nodigt je uit om er schaamteloos en zonder voorbehoud gebruik van te maken, en daar mag geen morele chantage tegenover staan.
Wat je wel kunt stellen is dat Open Source projecten bestaan bij de gratie van gepassioneerde mensen. En je mag ook best vragen om donaties. Als je gepassioneerd bent en een project een warm hart toedraagt, maar geen intellectuele middelen hebt om bij te dragen, dan kan je ook een financiële bijdrage doen. Bijvoorbeeld met een donatie, of door een extra service af te nemen. Maar het hoeft niet. Probeer een andere motivator te vinden dan morele chantage, want daar begint het mee. Het eindigt met het veranderen van de licentie en geforked worden (e.g. MySQL -> MariaDB, Emby -> Jellyfin, Home Assistant -> Libre Assistant?) want uiteindelijk is morele chantage een populaire techniek die nooit tot echte oplossingen leidt.
[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 17:53]