Home Assistant verhoogt prijs van Nabu Casa-cloudabonnement

Home Assistant verhoogt de prijzen voor clouddienst Nabu Casa. Voor gebruikers in de VS gaat de prijs naar 6,50 dollar. Europese prijzen zijn nog niet bekend, maar er komen wel een goedkoper jaarabonnement en een automatische incassomogelijkheid via iDeal.

De makers van smarthomeplatform Home Assistant schrijven dat in een bericht aan klanten. Nabu Casa is de optionele clouddienst van Home Assistant waarmee gebruikers het platform onder andere van een afstand kunnen benaderen en spraakassistenten aan hun installatie kunnen koppelen. De prijs gaat per direct omhoog naar 6,50 dollar per maand voor Amerikaanse gebruikers. Ook de prijs voor Europese gebruikers stijgt, maar het is nog niet bekend naar hoeveel. Home Assistant-oprichter Paulus Schoutsen zegt dat de europrijzen nog niet definitief zijn afgestemd. Schoutsen zegt dat de prijsstijging komt door inflatie en doordat de makers het platform verder willen uitbreiden.

Wel komt er een jaarabonnement voor in de plaats. Tot nu toe was het alleen mogelijk Nabu Casa maandelijks te betalen. Een jaarabonnement gaat 65 dollar kosten. De prijsstijging geldt per direct voor nieuwe klanten. Bestaande klanten gaan over drie maanden meer betalen.

Het wordt in de toekomst mogelijk om te betalen met Apple Pay en Google Pay. De methode om met PayPal te betalen verdwijnt, maar voor Nederlanders komt volgens Schoutsen ook de mogelijkheid om met iDeal te betalen. Nu kunnen gebruikers Nabu Casa alleen nog met een creditcard afrekenen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

02-02-2022 • 09:30

154

Reacties (154)

154
153
123
1
0
3
Wijzig sortering
Hier al ruim 3 jaar gebruiker van Home Assistant/Nabu Casa. Uiteraard kun je, zoals menigeen reeds aangaf, alles zelf regelen (poort openzetten, SSL-certificaat, Google Home/Alex-integratie. Dat is een koud kunstje, zeker met een IT-achtergrond.

Ik zie het meer als ondersteuning voor een tof project dat ik dagelijks (i.c.m. verschillende automations) met enorm veel plezier gebruik. Daarnaast werkt het met zo'n beetje alle 'Smart Home' devices in mijn huis, waardoor je niet afhankelijk bent van de vaak brakke 'cloud-oplossing' van de fabrikanten.
Tip voor de ITers met achtergrond (myself included). Het is zeker niet moeilijk maar denk altijd bij dit soort projecten aan het onderhoud bij een dergelijk project! Als je badkamer licht het niet doet omdat je raspberry pi sd card versleten is, is dat misschien een probleem die je niet wil hebben s'nachts met drie kinderen ("wife-factor")!
Altijd nadenken over de afweging om extern te hosten afhankelijk van je thuis-situatie!
er zijn meer stukjes hardware (dan enkel de raspberry pi) waar dit op kan draaien,
ik heb een paar weken geleden van een mede-tweaker een gehackte chromebox over genomen met een core m3 (geloof ik), maar in weze elke intel nuc achtige oplossing voldoet.

het is ergens zeer jammer dat Home Assistant geen plugings etc lijkt te ondersteunen als je het in docker draait (volgens hun website), want anders zou het wel HEEEL makkelijk zijn om dagelijks een backup te maken van je werkende systeem en kun je bij het vervangen of crashen van hardware de boel instantly terugzetten met minimale downtime.

Als alternatief - voor die mensen die meer van dit soort projecten hebben/willen zou ik een project als proxmox willen aanraden - hiermee zou je virtual machines kunnen aanmaken voor elk van deze projecten en kun je met snapshots evengoed alles terugzetten naar vorige configuraties of nieuwe hardware. - het is maar hoeveel tijd geld en andere middelen je eraan wilt besteden.
Hele structuur en plugins van home assistant zijn juist zo ontworpen dat alles in een folder staat. Maak een backup van je config (kan automatisch voor je doen) en dan heb je alles in een zip file. Een plugin zorgt er bij voor dat iedere nacht de config ook naar nas gaat incl paar dagen retentie. Die nas gaat vervolgens mee met secure cloud sync. Ik heb dus altijd 3 kopietjes van mijn HA config.

Als ik echt paranoid was, zou ik een nuc als cold spare houden. Kwestie van nieuwste HA image op de andere nuc, zip file upload en echt 95% doet het weer.
Of je draait een Kubernetes cluster thuis waardoor je altijd een (aantal) hotspare(s) hebt.
Wellicht werkt dat als je 0 usb devices hebt. Maar als je een Zigbee stick, RFXCom en een Zwave stick hebt gekoppeld werkt zo'n cluster al niet helemaal lekker meer;) Dan zal je toch echt wat devices moeten overpluggen als je master node kapot gaat.
Ben toevallig bezig met USB in me cluster om me slimme meter uit te lezen. Heb dat nu op een first gen RPI draaien en weet niet hoe lang die nog leeft. Als het goed is kan het, heb alleen nog niet bedacht hoe ik het overschakelen moet doen als die node uitvalt. Wellicht twee nodes met alle sticks er in? (Geen idee er dat een issue word met het koppelen van zigbee devices.)
Niet moeilijk doen. Kijk even naar DSMR-reader. Deze heeft ook een mogelijkheid om met een client server model te werken. Op de Raspberry draait een client die heel simpel de P1 data omzet naar een call naar de server. Die server kun je vervolgens in je cluster draaien en oa gebruiken om de data naar je HA te sturen.

edit: @WyriHaximus klopt, die

[Reactie gewijzigd door Janoz op 22 juli 2024 17:02]

Waarom k8s? ;-)
Hier gewoon een hashicorp Nomad cluster met onder andere home assistant in een container.
Begrijp me niet verkeerd, heb hier ook een k8s cluster ter lering en vermaak ( en omdat de halve wereld zo nodig alles met k8s moet doen ), maar ik ben toch meer gecharmeerd van de HashiCorp tooling.
Is ook zeker een optie, gebruik zelf liever k8s omdat ik het ook constant gebruik op het werk. Ben zelf ook zeer fan van TerraForm en ben dat nu ook aan het leren icm met me thuis k8s cluster.
De zgn. Full backup bevat NIET de database, dus historie van bijv. het energie dashboard wordt standaard niet meegenomen. Kwam ik toevallig recent achter toen mijn installatie was vastgelopen (filesystem in read only modus). Gelukkig db nog kunnen redden en terug plaatsen. Is dus een aandachtspuntje…
Dank voor deze enorm waardevolle tip!
Hoe bedoel je geen plug-ins? Ik draai HA Core in Docker met alle services (ESPHome, MQTT, Z2M, AppDaemon) los en maak daar dagelijks back-ups van. Als ik wil, kan ik dat zo overzetten op een nieuwe server/NAS/younameit en het daar weer draaien. Of bedoel je echt iets wezenlijks anders?
Volgens de documentatie worden add-ons niet ondersteund in combinatie met containers of core. Het zal vast werkend te krijgen zijn want het is immers home assistant.

Bron: https://www.home-assistant.io/installation/
Vele add-ons zijn gewoon docker containers. Appdaemon, z2m, mqtt, enz. Ik heb ze zelf als container geinstalleerd en het werkt prima.
Alle add-ons zijn Docker containers.
Volgens de documentatie worden add-ons niet ondersteund in combinatie met containers of core.
Alles is mogelijk, wat denk je dat deze 'add-ons' zijn? Hint: het zijn docker containers...

Ze kunnen het niet ondersteunen omdat iedere configuratie anders is. Supervisor zou dan diverse configuraties moeten ondersteunen en dat wordt gewoon allemaal teveel werk. Maar er staat je niets in de weg om hier zelf mee aan de slag te gaan ;)
Janoz Moderator PRG/SEA @AJediIAm2 februari 2022 21:33
ALs je HA als OS draait (of supervised) dan heeft HA volledige controle over het hele systeem. Je kunt dan vanuit de HA interface zelf externe applicaties installeren. Maar onder de streep maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je bv MQTT nu installeert vanuit de HA web-interface, zelf op een systeem installeert of in een docker container draait.

Voordeel van zelf instaleren is dat je bv Node-red vervolgens ook makkelijk los van je HA systeem voor andere doeleinden kan gebruiken.
HA Supervisor op een Debian VM onder ProxMox. Dagelijkse backup. Binnen 2 minuten weer up and running mocht er iets stuk gaan.
https://community.home-as...oogle-drive-backup/107928 is nog zo'n geweldige add-on om je HA offsite te backuppen. Heeft mij al verschillende keren uit de nood geholpen :)

Hier ook alles op een Gigabyte Brix met Proxmox draaien met HA-OS in een VM container, maar backups van HA maak ik dus via de Google Drive add-on. Als mijn SSD/HDD kapot gaat dan heeft het immers weinig nut dat de backup op dezelfde schijf staat.
Top tip, dank je wel 😊
Idd, heb ook proxmox op een Nuc met HA en pfsense appliance, als een trein :)
Als je de supervisor installeert kun je wel add-ons installeren. Moet je alleen af en toe zelf update / upgrade van je OS doen.

HassOS was voor mij te beperkt / dichtgetimmerd.
Wat een vooruitgang. Hier is het gewoon een kwestie van het lampje vervangen :+ Waar gebruik je in vredesnaam home assistent in de badkamer voor? (oprechte vraag)
hier ook de luchtvochtigheid die de fan aan zet tijdens het douchen.
Tevens als de badkamer in komt gaat het licht aan maar kom je in de nacht de badkamer in dan gaan de lichten gedimd aan zodat je niet meteen klaar wakker bent van dat felle licht.
Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden te bedenken voor de badkamer hoor.
Zo precies heb ik het ook. Geen raam in de badkamer dus altijd donker. En in de nacht wordt je niet gelijk wakker van een felle lamp. Ik heb heel mijn huis geautomatiseerde verlichting zonder stemcommando’s e.d. Als je dit eenmaal hebt is het zeer comfortabel en geeft ook een luxe gevoel. Ik zou het niet meer willen missen
Je zou het ook zo kunnen inrichten dat je alles zowel manueel als via HA kan bedienen, als HA dan uitvalt, kan je alles ook nog manueel via een schakelaar bedienen.

Ik heb een aantal gewone mechanische schakelaars vervangen door schakelaars met touch en radio bediening, geen groot probleem als HA zou uitvallen dus
Hier thuis (geen HA maar Loxone) voor verschillende zaken.

Sowieso hangt hier een luchtvochtigheidssensor in de (open) douche. Zodra die ziet dat de vochtigheid begint te stijgen (70% in de douche) zet die alvast de ventilatie hoger zodat niet de hele badkamer vol stoom hangt.

We hebben daarbij overal vloerverwarming en in de badkamer nog een bijkomende elektrische (handdoek)radiator. In geval van douchen wordt deze bij ingeschakeld tot er een temperatuur is van 25° in de badkamer. Luxe en comfort, ja, maar wel aangenaam om bij het onder de douche uitkomen in een warme, niet te vochtige badkamer te komen.

Of je kiest een sfeer "bad relax" waardoor de lichten gedimd worden, de ventilatie net een tikkeltje stiller (qua geluid) en die extra radiator aan :)
Voor loxone is ook een mooie intergratie. (via Hacs) Zo heb je via home assistant ook gelijk Homekit ondersteuning,
In mijn geval: wanneer de luchtvochtigheid toeneemt in de badkamer (ten opzichte van die in de gang) schakelt automatisch de luchtafvoer aan. Maar da's tot zover ook de enige use-case in de badkamer :)
Het is inderdaad rete-irritant als het mico SD-kaartje van de Pi het weer eens begeeft. Gelukkig kunnen de nieuwere Pi's tegenwoordig van USB booten en kun je er een kleine externe SSD op aansluiten. Ik heb er ééntje van 20 Gb en die draait al een paar jaar prima. Maar inderdaad, de afweging om thuis te hobbyen of extern te hosten is goed om bewust te maken
Je host alleen toegang bij Nabu Casa maar je hebt nog steeds een lokale home assistant instance nodig. Dus je hoeft geen inkomende poorten in je modem/firewall open te zetten en certificaten te regelen.
Cloud hosting is door Zigbee of Zwave ook niet in de cloud te hosten want hoe maken je lampen verbinding met een zigbee stick in een datacenter?
Daarom draait mijn Pi met een SSD (argon one m2 case). Veel stabieler en stukken sneller dan een SD.
Heb zelf een DeskPi Pro met een SSD en kan beamen dat dit stukken stabieler en responsiever is dan met een SD kaartje.
inderdaad dus de partner situatie welke sterk in overweging moet zijn, leuk om alles te automatiseren waar je vrouw/kleine kinderen niks mee kunnen, maar als jou wat overkomt... dan zitten je vrouw en kinderen dus met een heel vervelende situatie als iets niet werkt ten tijde van jou afwezigheid. Niet dat ik tegen vooruitgang ben hoor. (wij hebben ook diverse Hue verlichting)
Je kunt ook gewoon de bestaande schakelaars laten zitten maar verder niet aanzitten. Mocht je wat overkomen dan kunnen de overgebleven familieleden altijd het licht handmatig bedienen.
Toch las ik juist de afgelopen tijd, in de diverse HomeAssistant-groepen waar ik mij in bevind dat Nabu Casa de laatste tijd wat problemen kende. Dat heb ik met mijn rechtstreekse Google Home-koppeling nog nooit gehad. Als ik er voor betaal, ook al is het sponsoring, dan zou ik wel een verwachting hebben dat het op z'n minst net zo goed werkt als de eigen oplossing.
Niet geheel fool proof, maar ik ben blij met Hue, shelly, Home assistant combinatie.
hue springt aan als de stroom onderbroken is geweest ( zullen vast meerdere merken doen)
shelly communiceerd met home assistant als de push schakelaar wordt ingedrukt voor dimming en dergelijke. wordt de schakelaar ×seconden ingedrukt dan schakeld shelly de relay voor de verlichting.

Wel ben ik er snel achtergekomen dat de pi in mijn situatie niet betrouwbaar genoeg was, en heb ik de boel op een NUCje gezet
Heb zelf het hele huis met HA geautomatiseerd. Ook SD card crashes op m'n pi meegemaakt. Daarna de database op mijn NAS gezet en sindsdien draait het geheel lokaal en zonder problemen.
En alle verlichting heeft in dit huis ook een normale lichtschakelaar. Ik heb alle aan-uit schakelaars vervangen door pulsdrukkers. In de contactdozen of armaturen heb ik een zigbee module ingebouwd, die dus via de pulsschakelaar of Home Assistant te bedienen is. Werkt altijd, dus aanzetten van de lamp is niet afhankelijk van de stand van de schakelaar, zoals bij een hue lamp. En mocht mijn pi uitvallen, dan kunnen alle lampen gewoon aan en uit.
Misschien iets minder 'clean' qua muren, maar wel praktisch en betrouwbaar voor je familie.
Je kan ook gewoon een ssd gebruiken, desnoods 2 in mirror, of een k8s cluster.
Heb zelf alles op k3s draaien , in vms op een proxmox cluster. Redundancy by design, inclusief de zigbee adapters.
Moet het eigenlijk nog over meerdere.groepen verdelen.
Vind ik een hele slechte oplossing op het probleem. Ik heb alle originele hubs in gebruik die dus bijv. Met hun originele apps bediend kunnen worden. Werkt HA niet, dan is het maar de originele hub die er gebruikt kan worden.
Nu is het belang van een smart badkamerlamp ook niet te onderschatten.
Als die afweging [wife-factor] wordt gemaakt kun je ook afvragen of de smart-switch + cloud-oplossing wel verstandig is.... :?
Een normale schakelaar heeft geen internet nodig. O-) en functioneel biedt deze hetzelfde; namelijk licht als dat gewenst is. :9
Precies dit. Het scheelt mij een hoop werk, want alles werkt en ik steun ook nog eens de ontwikkellaars er mee. Win Win.
Met een it achtergrond wil je het liefst geen poort hebben open staan in je thuisnetwerk. Grootste voordeel van nabu casa is dat het een reverse proxy is.
Eerlijk gezegd vind ik dit de vreemde knik in de kabel bij HA.
Je zet deze server op om cloud onafhankelijk te zijn, vervolgens verbind je met hun eigen cloud, ongeacht of dit betaald is of niet. dit vind ik een beetje vreemd.
Daarnaast kun je via de duckdns addon ongeveer dezelfde functionaliteit behalen zonder de cloud te gebruiken. enig nadeel is dat je 1 poort open met zetten, maar de cloud kan net zo goed gecompromitteerd worden.
In de basis zet je inderdaad Home Assistant op om lokale functies te vervullen, dat is tegenwoordig voor een heleboel gebruikers al niet meer voldoende en alles moet "connected" zijn voor de hedendaagse consument. Laat staan de integraties in HA met onderdelen als Nest en andere cloud-based apparatuur.

Als je het echt goed wilt doen loop je al snel tegen limitaties (voor de gemiddelde consument) aan. Gezien er bij mij flink wat security in de woning mee gemoeid gaat draait mijn HA opstelling in een eigen separaat netwerk zonder internetverbinding. Dit klinkt heel simpel, maar je hebt meteen al duurdere netwerkapparatuur nodig, je hebt wat netwerk en routing kennis nodig, je moet proxies gaan gebruiken en uiteindelijk ook jumphosts voor direct beheer.
Ik begrijp dat een heel groot gedeelte van de gebruikers hier niet eens over nadenkt, laat staan de kennis heeft om dit allemaal veilig te doen. Mensen kiezen veel liever voor makkelijk gebruik en geven alle rechten, internettoegang en laten we het meteen maar koppelen aan de cloud zodat het mobiel buitenshuis ook te bereiken is. Dat is een keuze.

Overigens zou ik je voorbeeld met portforwarding en dynamic DNS absoluut afraden, dan is de cloud echt nog wel een stuk veiliger! Niet dat je meteen gehackt wordt, maar meer dat je een attack vector opent voor de gehele wereld om direct op je HA installatie te komen. (Is natuurlijk af te vangen met een firewall maarja, daar gaan we weer met kennis)

[Reactie gewijzigd door drocona op 22 juli 2024 17:02]

Je kunt op zich een eind komen met 1 netwerk en een degelijke firewall. En als dat niet genoeg is zijn VLANs waarschijnlijk zijn ook genoeg. Scheelt een hoop gedoe ten opzichten van gescheiden netwerken. Ook geen jump hosts nodig want je kunt gewoon je routes degelijk instellen.
Daar heb je tot op zekere hoogte gelijk in. Voor mij werkte dat in eerste instantie ook prima tot ik de beveiliging van mijn woning er op aan ging sluiten, denk daarbij aan besturing van de sloten in deuren etc.
Vanaf dat punt heb ik alles op de schop gegooid, zal je gebeuren dat je overvallen wordt zonder sporen van inbraak en dat je in de logs ziet dat de voordeur geopend is door een slimmerik.
Dat is voor mij de grens geweest om van een simpele firewall ruleset ook layer 2 verkeer te gaan scheiden en zorgen dat daar op (bijna) geen enkele manier toegang tot verkregen kan worden.
Uiteindelijk kun je natuurlijk zo ver gaan als je zelf wil (of niet), zo lang je de risico's goed kent.
mijn HA opstelling [draait] in een eigen separaat netwerk zonder internetverbinding. Dit klinkt heel simpel, maar je hebt meteen al duurdere netwerkapparatuur nodig
Dit klinkt interessant. Heb je ook een linkje naar een tutorial?
aangezien hij het heeft over duurdere netwerk apparatuur heeft ga ik er van uit dat hij doelt op managed switchen en daar VLAN's op heeft draaien. maar houd er dan rekening mee dat als je ook wifi aangestuurde devices hebt voor je home automatie dat je ook een 2e wifi netwerk op moet zetten daar wifi niet met VLAN's werkt. komt dus heel wat meer bij kijken.
Dat gaat met de meeste routers die dd-wrt (of een van de alternatieven daarop) kunnen draaien prima.

Ik had dat destijds omdat ik nog wat Tuya meuk had hangen. Dat zat allemaal op een eigen VLAN, geïsoleerd van de rest, en via een VPN verbonden met de servers van de CCP.
Er zijn wel degelijk wifi routers en ap's die meerdere SSID's ondersteunen, zodat je voor iedere VLAN een SSID kunt inzetten. Werkt prima hier.
Hi, ik heb op dit moment geen tutorial, staat voor ooit wel op de lijst om te doen maar ik kan daar niets beloven helaas. Het is iets wat ik zelf heb ingericht en geen handleiding voor heb gebruikt.
Zoals ik het begrijp is nabu casa bedoeld om home assistant aantrekkelijker te maken voor mensen die om wat voor reden dan ook hun interne home assistant server niet open willen of kunnen zetten naar buiten. En met de inkomsten van nabu casa worden allerlei ontwikkelaars betaald die open source oplossingen voor home assistant en smarthome gadgets met HA integratie maken. Ik zie geen kink, maar win-win!
Euh, nou, ik schreeuw graag tegen mijn lampen dat ze aan moeten gaan. Dat is me nog niet gelukt zonder Google Assistent. Ik heb altijd mijn handen vol des ochtends als ons lief klein dochtertje om besluit dat het 5 uur toch echt het begin van een nieuwe dag is. Ja, ik weet dat ik me niet aan moet stellen... Maar dan loop ik de kamer binnen met een krijsend kind en roep dat de lampen en de verwarming aan moeten. Wel zo handig. Lukt me nog niet met puur HA op de Pi.
Daar zijn ook oplossingen voor die lokaal draaien zoals rhasspy maar het is niet bepaald makkelijk allemaal.

Voor Google heb je idd een nabu casa abonnement nodig, voor siri niet. Ik heb zelf een homepod Mini gekocht vanwege de privacy (lang niet perfect maar toch een stuk beter dan Google op dat gebied)

Ik heb het abonnement niet. Niet dat het te duur is maar er zit eigenlijk niets in wat ik zou gebruiken. Remote toegang doe ik via VPN, tts draai ik lokaal en ik heb alleen siri integratie.

Ik heb wel eens een trial gehad maar hij maakt meteen een site voor me aan om remote te verbinden en dat wil ik absoluut niet vanwege de beveiliging.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:02]

Google lukt ook wel zonder HA Cloud, maar is gewoon 'veel' werk en voor de meeste mensen te moeilijk.
Okee dat wist ik niet, ik doe zelf bijna niets met Google diensten :)

Sowieso vind ik alles van HA wel erg technisch. Als ze zich richten op de consument a la Homey is er nog wel wat werk te doen.

Maar zelf vind ik het prima zoals het is. Hoe meer consument vriendelijk hoe lastiger het wordt om ingewikkelde dingen te doen meestal.
Het is best lastig ja. Ik heb best wat Nedis spul en dat werkt aardig onder Google. Maar Nedis werkt via Tuya onder HA en niet via Nedis SmartLife. Gedoe. Dus eerst alles van Nedis naar Tuya en dan via Tuya naar HA. Maar dan moet ik alles weer configureren... -zucht- Ooit en eens ga ik de boel omzetten, nu ben ik blij dat het naar behoren werkt.
Ik vind het leuk om dat te onderzoeken en te prutsen, maar het ontbreekt me gewoon aan tijd en motivatie op dit moment.
Voor google assistent heb je geen nabu casa abbo nodig. Kan je zelf prima regelen. Het kost wel wat meer configuratie.
voor google assistant heb je nabucasa niet echt nodig maar voor amazone echo wel als je geen creditcard hebt.
en ik gebruik beide dus is het wel zo makkelijk om dat via nabu te doen
M'n Pi draait ergens op zolder goed verstopt tussen alle nerdspullen van mij. Google heeft van die afluisterapparatuur die je in de boekenkast kunt verstoppen en naar je luisteren als je iets met Google erin schreeuwt. Ook als je dat niet doet overigens, ik gok dat de mensen van Google zich regelmatig een ongeluk lachen.
Dat werkt gewoon erg goed. Ik ben alleen niet zo dol op Google dus elk open alternatief vind ik prachtig. Echter werkt het allemaal nog net niet zo lekker. Oh, ik heb niet zo veel Apple spul dus een homepod Mini zie ik niet zo snel verschijnen hier.
Maar goed, ik ben de transitie aan het voorbereiden naar puur HA. Waarschijnlijk met cloud abonnement vanwege Google.
Ja ik heb ook geen apple spul verder behalve een Mac en iPad van mijn werk.. Ik heb die maar gebruikt om de homepod in te stellen :P

Ik gebruik hem dan ook echt alleen voor HA.. Het is jammer dat nabu casa zelf geen open voice interface aanbiedt zoals mycroft ofzoiets.
Verdraaid! Ik was de iPad van m'n werk vergeten! Blijkbaar heb ik toch Apple spul in huis ;)
Ja, ik heb de stille hoop dat er ooit een 'out of the box' slimme speaker voor HA op de markt komt (voor een leuk bedrag natuurlijk) Zou wel leuk zijn.
Als 5 uur telkens het begin van de dag is en de verwarming aan moet dan is een timer voldoende.... :Y)

En als dat lieve krijsende dochtertje met 2 handen moet vasthouden is sensor verlichting ook een idee.

Ik kan me voorstellen dat zo'n ukkie zich lam schrikt en begint te krijsen als jij begint te schreeuwen "LICHT AAN" :+
Dit is volledig optioneel en staat standaard uit. HomeAssistant draait gewoon lokaal. Ze geven ook zelf prima beschrijvingen hoe je zelf zoiets dergelijks kunt opzetten en de companion apps ondersteunen ook eigen oplossingen. Maar voor wie geen zin heeft om daarmee aan de slag te gaan is er óók een cloudfunctie. Prima toch?

Ik gebruik het niet trouwens. Weinig zin me buitenshuis druk te maken over wat er binnen gebeurt.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 22 juli 2024 17:02]

Ik gebruik het niet trouwens. Weinig zin me buitenshuis druk te maken over wat er binnen gebeurt.
Zo had ik een collega die met domotica de huisdieren in de gaten hield. Ze hoopte daar gemoedsrust aan te ontlenen. Het tegendeel bleek het geval :)
gebruik het wel om reden dat als er iets fout gaat thuis en vrouwlief aan de telefoon hangt dat het niet werkt ik er wel remote bij kan om de boel (mogelijk) te fixen. en op deze manier hoef je niet allerlei poorten open te gooien.

[Reactie gewijzigd door compujunk op 22 juli 2024 17:02]

"maar de cloud kan net zo goed gecompromitteerd worden."

Beetje kort door de bocht. NC spreekt met deze optie een ander publiek aan dan hobbyisten die met DDG aan de gang willen of interne infra extern willen publiceren.
Jouw reden is om cloud onafhankelijk te zijn.
Mijn reden is om de verschillende smarthome spulletjes via 1 interface te kunnen bedienen en op elkaar kan laten reageren. Dat ik met Nabu Casa ook een cloudkoppeling kan krijgen vind ik dan een mooi pluspunt.
vergeet niet om 2FA en HTTPS op te zetten... dan heb je al 2 poorten nodig.

je zou je password niet willen over HTTP (zonder encryptie) sturen...
Ik zet mijn geld eerder op de cloud van nabu casa dan op de beveiliging van een thuisnetwerk
Begrijpelijke keuze. Vind het voor de functionaliteit een schappelijk bedrag.

Vooralsnog betaal ik met paypal; wel benieuwd hoe en wanneer ik daar een update/verzoek voor verandering betaalmethode voor krijg.
Voor zover ik het gebruik is het alleen toegang zonder je router open te zetten en Google assistant koppeling toch? of gebruik ik dan niet alles wat ze er mee aanbieden. Ik vond 5 euro al behoorlijk per maand voor die 2 dingen.
Je kunt dit echt mega eenvoudig zelf inregelen, ik vind het de 5 euro per maand in ieder geval niet waard. In principe moet je het volgende doen (voor vergelijkbare functionaliteit):
  1. Registreer ergens een domeinnaam, bijvoorbeeld bij TransIP of Namecheap
  2. Stel het A-record van de domeinnaam in naar jouw (vaste) IP-adres
  3. Forward de benodigde poorten (80 / 443) in jouw modem naar jouw Home Assistant machine
  4. Installeer NGINX Proxy Manager vanuit de HA Add-Ons Store
  5. Stel daar jouw domein in met Let's Encrypt voor automatische HTTPS
Daarnaast zijn hier genoeg tutorials over te vinden en moet hier eigenlijk iedereen in een zondagmiddag wel uit kunnen komen. Voor Google Assistant zijn de stappen uitgebreider, maar staan deze wel gewoon beschreven in de Home Assistant documentatie.
Want poorten open zetten naar de hele wereld is zo'n geweldige oplossing? Ik denk dat je nog wat vergeet over beveiliging...
Daar gebruik je NGINX voor.

Dat is een reverse Proxy, je IP adressen worden bij zo'n opstelling niet vrijgegeven. Daarnaast gebruik je LEt's Encrypt om je verbinding te encrypten wat het nog weer veiliger maakt
Hmm? Wat heeft reverse proxy met het vrijgeven van IP-adressen te maken dan? Je moet alsnog een of meerdere poorten open zetten (meestal dus poort 80 en 443).

NGINX zorgt verder voor de interne afhandeling, en dat kan inderdaad naar een ander IP op je LAN. Maar dat heeft verder toch niets te maken met het vrijgeven van je WAN IP?
Dan nog steeds is iets in je interne netwerk voor iedereen z'n moeder bereikbaar. Ik zou daar zelf toch echt nog andere maatregelen aan koppelen middels een firewall, zoals geologische filtere obv ip of een vpn-verbinding moeten gebruiken.
De Nginx gebruik je in deze context voornamelijk als SSL/TLS-terminator. (dus zodat je vanaf internet met https naar je Home Assistant gaat, en binnen je eigen lan met http)
Puur afhankelijk van hoe je je netwerk hebt ingericht heb je heel die Nginx installatie niet nodig en kan je in je eigen netwerk ook https gebruiken.

Puur anekdotisch:
Ik heb een eigen domein geregistreerd en de name services ondergebracht bij Cloudflare. Op m'n router draait een service die mijnhuis.domein.nl op m'n publieke IP-adres laat zetten bij Cloudflare.
Ik gebruik LetsEncrypt certificaten zowel intern in m'n eigen netwerk als extern op internet. Sommige hostnames bestaan niet op internet, maar wel in m'n netwerk. Geen gedoe met reverse proxies e.d. Maar gewoon direct https in m'n HA-installatie. (via de LetsEncrypt add-on die eens in de twee maanden automatisch een certificaat ververst, zonder weer een 'permanente' container te hoeven draaien. En dat op basis van de DNS-registratie, dus niet zo'n http-challenge)

Ik weet niet wat je verstaat onder 'je IP-adressen vrijgeven', maar als het gaat om de ip-adressen van je Home Assistant installatie moet je is goed kijken op welk IP-adres je HA-installatie beschikbaar is, en op welk IP-adres je Nginx-installatie draait.
Je poorten staan toch nog steeds open? Je reverse proxy staat letterlijk in je netwerk… dat heeft voor de beveiliging toch geen zin.
Je zou de cloudflare proxy er nog tussen kunnen zetten (gratis) en dan op je firewall conditional port forward toevoegen waarbij je alleen verkeer naar je poorten toestaat als ze vanaf cloudflare komen.
Dit is volgens mij wel een leuke oplossing via Cloudflare.

https://community.home-as...add-on-cloudflared/361637
Echt een aanrader hoor. Super eenvoudig in opzet en je kan daarna simpel weg alles geo-blocken buiten NL of BE.
De add-on voorziet zelfs de mogelijkheid om ook nog andere interne servers/services te publiceren.
Dat is inderdaad een zinvolle om in elk geval een extra laag te hebben die de http-verzoeken controleert (dus of het echt een browser is en niet een stuk bekend malware die http-verzoeken doet).

(normaal gezien benaderd iemand je installatie via hostname.domein.nl en dan gaat ie sowieso al door Cloudflare)

Kan je op die Cloudflare proxy ook aangeven dat je alleen verkeer van bepaalde ISPs of uit bepaalde landen wil toelaten? (( Ik kan me zo voorstellen dat als je in Nederland woont, dat je dan standaard alleen verzoeken uit Nederland wil toelaten als extra laag. Uiteraard zou een potentiële aanvaller kunnen VPNen, maar dan ben je al een doelwit en dan heb je al een andere zorg :) ))
Ja, met de gratis versie mag je 5 rules maken. Als het je alleen om Nederland gaat kan je er zoiets tussen zetten.
(ip.geoip.country ne "NL") en dan block
Firewall Rules
Control incoming traffic to your zone by filtering requests based on location, IP address, user agent, URI, and more.
Daar is een heel hoofdstuk aan gewijd? Lezen lezen en nog eens lezen en je er in verdiepen. En afwegen of dit je waard is. Heb je er geen verstand van, blijf er dan vanaf. Of huur koop hulp in. Of accepteer dat je het kan verkloten. Uithuilen en opnieuw beginnen. Pas nog bij Linus Techtips een paar peta byte aan data gonsky...
https://www.home-assistant.io/docs/configuration/securing/
Je loopt altijd risico. Goede offline back-ups zijn een must, imho. Gezond verstand en van zaken ook.
Het hele leven bestaat uit risico's...
Precies dit. Gewoon logisch blijven nadenken. Je laat immers toch ook niet je voordeur openstaan als je boodschappen gaat doen? Huisbeveiliging is als analogie prima toe te passen op dit soort huis-tuin-en-keuken situaties. Het verraderlijke zit 'em er echter in dat het moeilijker is inzicht te krijgen in de beveiliging. Maar door maar beperkte situaties toe te laten (1 of 2 poorten op 1 host met 1 applicatie) heb je in principe ook maar 1 ingang. Die je daarna heel eenvoudig en goed kunt monitoren en beveiligen.
Helemaal mee eens maar als je geen IT achtergrond hebt is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Ik twijfel er niet aan dat je dit met voldoende tijd veilig krijgt maar ik snap ook dat mensen die tijd of motivatie niet hebben en er wat geld tegenaan gooien :)

Vroeger verdiepte ik me graag wat uren in dit soort dingen maar sinds er kinderen zijn betekent dat meerdere dagen ál mijn vrije tijd. Dat verandert de afweging behoorlijk ;)
Kernwoorden: "Voor vergelijkbare functionaliteit".

Dit is uiteraard de meest basale variant. Zelf heb ik er ook nog Cloudflare tussen hangen, zoals @Centauriprime ook suggereert. Die gebruik ik tevens voor CDN caching, DNS management en WAF. Allemaal in de browser in te regelen en echt niet heel erg complex.

Tevens kun je HSTS aanzetten op jouw domein zodat je zeker weet dat er alleen via poort 443 verbonden mag worden. 80 wordt dan alleen voor een redirect gebruikt. Dat is ook gewoon een standaard header. Daarnaast kun je de poorten 80/443 prima openzetten mits je dat maar naar 1 lokale server forward. De voorgestelde NGINX Proxy Manager zal namelijk niets doen met een leeg request zonder Host-header.

Uiteindelijk dient gemak de mens. Ik wil ook het gemak hebben dat ik mijn HA installatie overal kan bedienen, dan moet je helaas wat concessies doen qua beveiliging. Maar dat is bij Nabu Casa niet anders. Immers moet je die partij ook maar gewoon vertrouwen.
ik weet niet waarom dit +2 krijgt want het is echt een vreselijk slecht advies om op te volgen, en bovendien voor de meeste mensen ook nog eens 'semi-'onmogelijk.

Hier een paar stappen hoe het mogelijkerwijs wel zou kunnen.

1: registreer jezelf bij duckdns.org - dat kan al met je google-account en is verder gratis.
2: zorg voor een goede router thuis, het zei met openwrt (of soortgelijke) het zei van een merk als fritzbox. draytec. etc.
3: log in op je router en installeer daar een vpn server, met het profiel roadwarior: stel deze zodanig in dat je na inloggen toegang hebt tot de HA installatie. dit kan op verschillende manieren, je zou bijvoorbeeld Je HA aan een eigen vlan kunnen toevoegen zodat alleen dit vlan maar beschikbaar is van buitenaf, je zou middels routing protocols kunnen beperken dat bepaalde devices in je lan niet via de vpn te benaderen zijn en anderen wel of je kunt je hele netwerk beschikbaar stellen via vpn.
4: overweeg het volgende: wanneer je remote inlogt op een vpn dan gaat in principe al je data over die vpn, dit kan vertraging veroorzaken, of de hardware van je router kan het er zwaar mee krijgen. overweeg dus een vpn client setup waar split-vpn mogelijk is.

nadat je dit gedaan hebt - en ontdekt hebt dat je deze zaken dan ook nog eens moet onderhouden zul je misschien tot de conclusie komen dat het makkelijker was geweest om gewoon te betalen voor een account zonder de BS. Bovendien ondersteun je er de ontwikkeling van HASS mee zodat de kans groter is dat het door- zal blijven ontwikkelen.
Vpn is weer iets veel anders dan hosted access. Ik gebruik het dan ook niet. DoH naar huis doe ik wel
er werd gesuggereerd dat je een domein aan je thuis-ip kon koppelen en met port-forwarding die toegang ook kon krijgen, ik laat zien dat je in plaats daarvan dynamic-dns zou moeten gebruiken, en dat je op de juiste router een vpn zou moeten hosten om die toegang op zijn minst te versleutelen en te beveiligen.
dat is inderdaad iets anders dan hosted-acces waar men via een api (of een tunnel), die stap onnodig maakt omdat je in dergelijke gevallen outbound en niet inbound trafic te verwerken hebt - waardoor nat omzeilt wordt.

maar wat DNS over HTTPS nu precies te maken heeft met, remote toegang tot je home assistant is me niet helemaal duidelijk,

verwar je misschien de HideMyAss - vpn-diensten die je voor the pirate bay gebruikt, met wat een eigen vpn inhoud. Ik krijg namelijk het idee dat steeds meer mensen deze term vereenzelvigen met illigale downloads en het anoniem surfen in plaats van wat een VPN écht is:

een vpn is niets anders dan een : virtueel prive netwerk - een manier om via een versleutelde en beveiligde tunnel te kunnen praten van pc 1 naar pc 2, ongeacht hoe deze met elkaar verbonden zijn, en ongeacht hoe veilig of vertrouwd die verbinding is. het zorg dat anderen jouw comunicatie niet kunnen afluisteren en slechts hooguit weten dat je verbinding met elkaar hebt.

- gewone bedrijven kunnen het gebruiken om medewerkers die thuiswerken toegang te geven tot data op de opslagservers van het bedrijf, of gewoon om documenten te printen op printers binnen het bedrijf ..
- thuisgebruikers kunnen het gebruiken om op een relatief veilige manier toegang te krijgen tot hun eigen pc of nas terwijl ze buitenshuis zijn.
- en vpnboeren gebruiken het om jouw te helpen netflix te laten denken dat je in de VS bent terwijl je eigenlijk gewoon in Den Haag 6 hoog achter zit. of ze helpen je met anoniem rond struinen op. Torrent Sites en andre minder legale websites.

maar VPN staat voor de techniek en niet (zoals google je laat geloven) voor de talloze diensten die ermee worden aangeboden.
Ik bedoel: er is geen echte noodzaak voor vpn. 'Alles' is al versleuteld in https. Zoals gezegd is een reverse proxy goed genoeg voor alle hosting zaken. VPN is een backup om naar binnen te komen.
Alleen DNS traffic gaat via mijn huis
Jij vind het vreselijk slecht advies, voor heel veel mensen en bedrijven werkt dit gewoon prima.

Een volgens jouw goede router of modem is veelal niet eens nodig. Als je per se DynDNS wilt gebruiken kan dat zelfs in de Ziggo ConnectBox. En als je je IP wilt verbergen kun je ook gewoon een gratis Cloudflare account gebruiken. Daarnaast zijn dergelijke modem firewalls tegenwoordig meer dan voldoende om normale aanvallen uit te filteren.

Een VPN is een aardig advies, maar vind ik vaak maar gewoon vervelend. Ik wil dat gebruik voor mij en mijn gebruikers eenvoudig is. Je moet het ding immers expliciet aanzetten buitenshuis en weer deactiveren wanneer je thuis komt. Daarnaast geeft dit een vergelijkbare attack vector als met de HTTP(S) poorten open. M.i. is dit net zo gevaarlijk als UPnP aan houden, wat op nagenoeg alle modems en routers gewoon standaard aan staat...

Het onderhoud van mijn stappenplan is overigens mega eenvoudig. Immers onderhoud je namelijk alles vanuit Home Assistant. Het enige wat je daar moet doen is je software up to date houden. Maar dat moest je toch al.
Alleen een beetje jammer dat poorten 80 en 443 in mijn KPN-router niet als forwarders in te stellen zijn. Althans, dat was in het verleden zo, weet niet of ze dit inmiddels met een update aangepast hebben.

Gaan eind van het jaar verhuizen en wil dan eens gaan kijken naar een custom router, maar aangezien vrouwlief nog regelmatig IPTV gebruikt ben ik een beetje bang dat ik iets sloop en op de bank kan slapen 🤔
Jammer dat dit bij KPN niet kan. Ik zit alweer een eeuwigheid bij Ziggo, waar dit wel mogelijk is. Dus met de casus Experiabox had ik helaas geen rekening gehouden. Daar zou je eventueel ergens een reverse proxy kunnen afnemen of wellicht werkt Cloudflare Proxy op custom poorten ook...?
Nou, uiteindelijk in m'n nieuwe huis wil ik gewoon een Ubiquiti Dream Machine Pro neerzetten welke volgens mij met enig configuratiewerk gewoon werkt met KPN glasvezel, maar heb nu eerlijk gezegd niet zo'n zin om dat allemaal uit te zoeken.
Op het KPN forum staan een aantal community profielen voor Ubiquiti devices welke je prima als voorbeeld kan nemen.

Het wordt wat lastiger als je bijv een aparte vlan met een vpn exit voor anoniem browsen wil of al het DNS verkeer afvangen en forwarden naar je PiHole (zelfs voor die devices die al een hardcoded dns server hebben). Gewoon omdat het kan, maar dat is dan de hobby ;-)
Ja, ik lees ook hier UDM Pro met KPN FTTH veel en op de Github van @fabianishere https://github.com/fabianishere/udm-iptv staat veel informatie, maar het gaat al mis met "profielen voor Ubiquiti devices" waarvan ik niet precies weet wat het is.

Nu ben ik als techneut niet helemaal onbekend met de termen die genoemd worden en wat ze ongeveer doen, maar networking is een vak apart en ik wil toch eigenlijk wel een beetje snappen wat er precies gebeurt en waarom, zodat ik, als onverhoopt op zaterdagavond er iets fout is gegaan zelf op onderzoek uit kan gaan en niet moet hopen dat iemand in het weekend mij van hulp kan voorzien en ik dagenlang geen IPTV zou hebben 😬
Ik heb gewoon een simpel webservertje draaien die op poort 80 en 443 beschikbaar is. Je kunt gewoon port forwarding instellen voor die poorten hoor.

Welke experiabox heb je?
Volgens mij heb ik inmiddels een nieuwe(re), de 12 ofzo. Het kan goed zijn dat mijn ervaring nog is van de vorige die ik had, welke een 9 was meen ik.

Nu wil ik eigenlijk sowieso voor meer inzichten op de langere termijn naar een UDM Pro, maar elke keer weer als ik denk daar genoeg goede moed voor heb en het betreffende forum topic hier op Tweakers van open, dan wordt ik geconfronteerd met hoe weinig ik af weet van al die networking mumbo-jumbo en ben ik bang dat ik iets stuk maak waarvan ik niet weet hoe ik het moet fixen.

Vandaar dat ik het voor nu even voor me uit heb geschoven naar het nieuwe huis, zodat ik redelijk ongestoord ermee kan kutten zonder dat er echt actief van het internet gebruik gemaakt wordt. Of op z'n minst kan ik dan zeggen dat het internet/tv het nog even niet doet in het nieuwe huis.
Moet je kijken wat je moet doen voor die EUR 5. Je denkt dat Henk en Ingrid die op afstand hun HA willen bedienen hiermee aan de slag gaan? Dat spul moet ook onderhouden worden (en opletten als bv Let's Encrypt certificaten ingetrokken worden of je daar geen last van hebt en mogelijk opnieuw de zooi configureren).
Zelfs sommige technici onder ons kunnen vast wel verantwoorden dat twee uurtjes extra werken voor een werkgever meer oplevert dan wat twee uurtjes stuntelen met LE en NGINX bespaard :)

Aan de andere kant, dit knutselen doe je (imo) niet om te besparen, maar om wat te leren en om lekker bezig te zijn.

Weer aan de andere kant, ik zou principieel nooit IPv4 poorten openzetten vanuit mijn thuisnetwerk, vanuit veiligheidsoogpunt. Al helemaal niet met iets als HASS :)

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 22 juli 2024 17:02]

Henk en Ingrid kopen gewoon Philips Hue of IKEA TRADFRI. Want dat werkt namelijk wel gewoon altijd én heeft degelijke ondersteuning. Die gaan niet zomaar aankloten met Home Assistant op een Raspberry / NUC met community support op een forum of Discord.

Buiten dat ontzorgt de NGINX Proxy Manager jouw met Let's Encrypt door automatische certificaatvernieuwing. Daarom is dat ook zo'n goed voorbeeld. Dan hoef je namelijk de zooi niet opnieuw te configureren.
. Ik vond 5 euro al behoorlijk per maand voor die 2 dingen.
Wat is precies duur aan het product dat je gratis kan gebruiken, terwijl je voor 5 euro per maand de community en ontwikkelaars steunt?

Vergeet niet hoe vaak updates er voor HA beschikbaar komen. De ontwikkelaars werken ook niet gratis.
Daar kiezen ze ook zelf voor en is voortgekomen uit een hobby. Als ik wat open source ontwikkel krijg ik ook niet zonder meer betaald, ook al is het misschien nuttig voor heel veel anderen. Kijk maar naar het voorbeeld van de ontwikkelaar van cURL.
Precies. Het kan makkelijk gratis. Ik doe het om de ontwikkelaar te steunen.
Dat zijn twee verschillende zaken. Als je een cloudabonnement afsluit dan betaal je daar voor. Er zouden geen verborgen kosten in mogen zitten. Als mensen willen betalen voor de ontwikkelaars van HA of de community dan moet dat apart geregeld worden. Je kunt geen andere producten of diensten verstoppen in een abonnement.
De vraag die je moet stellen is hoe het kan dat de Google, Amazon etc diensten gratis te gebruiken zijn. Voor niets gaat de zon op, dus waar verdienen ze op als jij dit gebruikt? Dat is een retorische vraag ;)
Ik denk dat het niet specifiek aan HA is, maar meer dat je een zoveelste maandabonnement hebt. En dat ze de prijs verhogen zonder er nieuwe diensten voor te leveren.
Ik ben het helemaal met je eens wat betreft het steunen van ontwikkelaars.
HA is inderdaad opensource en daarmee 'gratis'. Tuurlijk zijn zij deels afhankelijk van donaties ed.

Het gaat hier echter om Nabu Casa die wel degelijk een dienst tegen betaling aanbied. Mocht iemand dat te duur vinden, dan neemt die de dienst lekker niet af. Gevolg is dat je inderdaad zelf een oplossing moet zien te vinden in plaats van dat je de dienst afneemt.
Hier netzo. Wij gebruiken het alleen voor buiten het thuisnetwerk erbij te kunnen komen en GPS update (zone -in uit)
De rest gebruiken wij niet. Maar goed dat is onze keuze geweest. Misschien toch kijken of er een manier is om het veilig open te stellen met duckdns etc
Maar hoe lang blijft die oplossing nog gratis? Die dienst is ook afhankelijk van donaties...
Ook Duckdns heb je niet nodig.
Het is wel handig als je een redelijk vast extern ip adres hebt.
Wireguard vpn werkt dan toch ook. 😉
Annual subscriptions will become available in other countries in the coming months, including local currency support for Canada, EU and UK.
Huidige wijziging is alleen voor de Amerikaanse markt, voor de rest zal nog wel eventjes duren, maar staat wel in de planning! Denk namelijk dat Canada en de UK eerder aan de beurt zijn, dan de EU, maar wie weet!
Voor wat ze aanbieden... kom je met niet veel moeite weg met 0 euro per maand. Prijs kwaliteit vind ik niet echt naar waarde. Als je het project wil ondersteunen wel een valide reden overigens.
Eigen hostname op je IP adres (bij ziggo veranderd je IP zeer zelden), gratis Let's Encrypt certificaatje, nginx ervoor en met de juiste configuratie in nginx (is makkelijk te vinden) werkt het perfect. Niks geen cloud. Maar, niet weggelegd voor iedereen.
Maar je blijft dan toch wel een port forward naar binnen hebben op je router? Nu goed, zoals hierboven ook al velen aangehaald hebben, ik ben pas vorige maand gestart met Home Assistant en na enkele dagen heb ik een stap terug genomen en gedacht van .. jezus, hoe kan dit pakket gratis zijn? Wat een godsgeschenk. Toen ik met externe access bezig was zoals jij beschrijft, zag ik het verhaal rond Nabu Casa en dacht ik, waarom ook niet, 5€ per maand voor een product dat ik continue gebruik en enorm regelmatig updates krijgt + in enkele seconden beveiligde externe access waardoor ik geen poorten op mijn router moet openen en er zeker van ben dat de infrastructuur zoals certificaten en encryptie automatisch up2date gehouden wordt.
Die port forward kun je ook oplossen met een VPN verbinding.. ja dan heb je nog steeds een open poortje maar dan heb je wél je connecties zelf in de hand.
Ja zonder open poort heb je geen toegang, dus je moet poort 443 open zetten voor een https verbinding.
Helemaal mee eens! Ik heb alles wat jij beschreven hebt ook gedaan, en ik gebruik (omdat ziggo een dynamisch ip heeft op mijn adres) de DuckDNS addon van HomeAssistant om zo mijn publieke ip bij duckdns up to date te houden. Werkt perfect en gebruik het al bijna een jaar zonder problemen.
Een ander alternatief is het gebruik van de gratis CloudFlare argo tunnel. Hiervoor heb je geen open poorten of vast IP nodig. In deze video wordt vanaf ±4min heel duidelijk uitgelegd hoe het werkt, en wat het verschil is met de "normale" setup: https://www.youtube.com/watch?v=RQ-6dActAr8

Dit ongeveer gelijk aan wat Nabu Casa doet.

[Reactie gewijzigd door OMEGA_ReD op 22 juli 2024 17:02]

Home Assistant is een prachtig product. Strikt genomen heb ik Nabu Casa niet nodig, maar ik vind het prima om wat voor HA te betalen en heb dus toch een abonnement. Voor niets gaat alleen de zon op :)
Ik kreeg bij Amazon een Echo aangeboden en aangezien ik toch al het abo bij nabu casa had lopen de Echo gekocht. Werkt super! (In het engels maar ok). Ben er nu blij mee!
Eens, heb ook alleen de abo om ze te steunen - en uiteraard ook deels eigen belang; als ze fulltime aandacht eraan kunnen besteden gaat de ontwikkeling ook sneller 8-)
Was te begrijpen. In de VS draaien ook verruit de meeste installaties en aantal gebruikers loopt steeds verder op.
Volgens de analytics https://analytics.home-assistant.io/#installations die sinds vorig jaar mei gelogd worden , bijna 80.000 installaties erbij sinds juni.

Persoonlijk los ik het zelf op waardoor ik dienst niet gebruik.
Echter zou ik wel wat willen doneren, maar ik kan dat nergens vinden :P
Zelfde verhaal hier. Ik wil eigenlijk geen abbonnement erbij, maar af en toe een donatie doen lijkt me wel zo aardig.

Zelf heb ik het gekoppeld via Cloudflare met een eigen subdomein en de Cloudflare integratie om het IP up to date te houden. Werkt tot nog toe prima, al is de Nabu Casa oplossing natuurlijk makkelijker. De prijs vind ik ook zeker niet onredelijk.
Ik zou inderdaad best een donatie willen doen, maar een abonnement zit ik niet echt op te wachten eigenlijk.
Mooi manier om zo het project te ondersteunen!
Vervolg is dan dat dat soort projecten succesvol is. De prijzen nog meer verhoogd worden cq. minder functies.
Dan komt er een investeerder die goed geld bied voor het "project" hup verkocht en hup prijzen omhoog.

Staar je niet blind om het idee te hebben zo een project te ondersteunen, het doel zal meestal zijn succesvol worden en cashen, dan met jou hulp.
De broncode is verder gewoon Apache 2.0 licensed hoor, dus de code blijft echt wel ergens rond zweven. Iemand moet het toch onderhouden, je gaat gewoon iemand anders steunen zodra er geforked wordt mocht je dat willen.
Dat zijn een hele bak aannames zonder dat je (overduidelijk) enig idee hebt van het project en de mensen erachter.

Ik snap je scepsis, maar nu sla je door naar verbitterdheid.
Zo kun je het zien maak kijk naar het verleden en "projecten" wat er uiteindelijk mee gebeurt. Realiteit is toch zo als er geld mee te verdienen is veranderen mensen nogal. Dat is idd een aanname gebaseerd op wat er vaak gebeurt.
Mooi projekt! Ook hun cloud is een plus! Zelfs bij deze prijsverhoging.
Wat ik had gelezen en wel mis in het artikel is de verandering in hun cloud structuur die hierachter zit. Ze gaan over naar een andere cloud structuur waardoor koppelingen met Google Home / Assistent & Alexa en algemene connectiviteit zou moeten verbeteren. De laatste tijd hoor ik steeds vaker geluiden dat dit met een flinke vertraging werkt of connecties helemaal verloren zijn.
Los van de prijs hoop ik dat dit ook wel een verbetering gaat zijn. Voor nu hou ik het nog bij mijn eigen domein met reverse proxy voor outside toegang tot mijn HA.
Recent was er een update en sindsdien is de werking van de cloud en mijn Echo merkbaar beter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.