Door Apple, Google en Amazon gesteunde smarthomestandaard gaat Matter heten

Project CHIP, de smarthomestandaard waar onder meer Amazon, Apple en Google aan samenwerken, gaat vanaf nu door het leven als Matter. Eind 2021 moeten de eerste smarthomeproducten verschijnen die dit op IP gebaseerde protocol gaan gebruiken.

Naast de naamswijziging naar Matter verandert de groep die verantwoordelijk is voor de standaard ook van naam. Deze groep heette The Zigbee Alliance en gaat sinds woensdag door het leven als de Connectivity Standards Alliance, kortweg CSA. De alliantie zegt van namen te veranderen 'om ons beter af te kunnen stemmen op onze rol binnen het vormen van de toekomst van IoT'.

De ontwikkeling van Matter startte in 2019, toen Amazon, Apple, Comcast, Google, SmartThings en The Zigbee Alliance samenkwamen om een universele standaard te kunnen ontwikkelen. Nu doen er 180 organisaties en ruim 1700 individuen mee om de standaard te kunnen ontwikkelen, zoals IKEA, NXP en Signify. De standaard heette voor woensdag Project CHIP, kort voor Project Connected Home over IP.

Matter moet een 'verenigd, op IP gebaseerd connectiviteitsprotocol' worden dat smarthome-apparaten van verschillende merken moet laten samenwerken. De standaard gaat geen royalty's gebruiken, zal opensource zijn en met bestaande technieken werken, zoals ethernet, Wi-Fi 802.11, Thread-versie 802.15.4 en Bluetooth Low Energy. Matter-producten moeten met spraakassistenten en smarthomediensten als Alexa, Apple HomeKit, Google Assistent en SmartThings overweg kunnen.

Begin mei is de feature-complete basisspecificatie goedgekeurd door de Matter-werkgroep, wat volgens CSA betekent dat fabrikanten de implementatie nu kunnen testen. De eerste producten moeten eind 2021 gecertificeerd zijn. CSA verwacht eind dit jaar allerlei soorten producten te kunnen certificeren, zoals lampen, stopcontacten, thermostaten, deurvergrendelingen, tv's en beveiligingsapparaten.

Het protocol betekent volgens CSA niet alleen dat consumenten weten dat de apparaten samenwerken, maar ook dat ontwikkelaars geen tijd hoeven te steken in het ontwikkelen van eigen protocollen. Daarnaast moet de standaard ervoor zorgen dat consumenten smarthomeproducten minder vaak terugbrengen naar winkels, omdat de apparaten niet samenwerken met andere smarthome-apparaten. Zo moet Matter ook voor winkeliers voordelen hebben.

Door Hayte Hugo

Redacteur

12-05-2021 • 08:31

213 Linkedin

Submitter: peter4209

Lees meer

Reacties (213)

Wijzig sortering
Met andere woorden de standaarden Zigbee en Zwave worden dan langzaam vervangen door een protocol dat eigenlijk minder efficient is en daarmee een groep gebruikers tegemoet word gekomen die te lui zijn om een hub (HA / Openhab / Homey etc) in te stellen?

Voorbeeld ik heb Z-wave domotica thermostaatkranen Batterijen gaan ongeveer een jaar mee. Hoe wil je dit evenaren met een standaard gebaseerd op IP? Juist hier is Z-wave en Zigbee uitermate geschikt en ook voor ontwikkeld.

Ik had liever gezien dat ze de standaarden Zigbee en Z-wave verder open zouden gooien en niet dat iedereen zijn eigen bubbel maakt op vooral zigbee (lightlink (Hue), tradfi (Ikea), Ajax).
Het is niet minder efficient, het is juiste efficienter.
Dat het IPv6 gebruikt wil niet zeggen dat het via Wifi werkt.
Het gebruikt een super efficient IEEE 802.15.4 protocol.
De basis van beide is 802.15.4 die een maximale frame size heeft van 127 bytes. Zigbee kan per frame 100 bytes payload versturen, IPv6 over 802.15.4 zou er 91 bytes payload overblijven.

Zigbee is dus enigzins efficienter, ondanks dat ze beiden boven op dezelfde laag zitten.
Maar is het dan niet alleen efficiënter voor die berichten die een payload van meer dan 91 bytes vereisen? Nu ben ik niet bekend genoeg met de technische details van deze spec, maar ik kan me voorstellen dat het vaak helemaal niet nodig is om zoveel bytes te gebruiken.

Voor bijvoorbeeld een lamp stel ik mij zo voor dat je naast een code die aangeeft dat het om een lamp gaat en een identificatie om welk apparaat het gaat niet zo heel veel meer nodig om de huidige status aan te duiden. Helderheid, kleur, aan/uit status?

Als het blijkt dat het voor bijna alle sensoren hetzelfde is, dan is er wellicht in de praktijk helemaal geen sprake van efficiëntieverlies terwijl het switchen naar het IP-protocol (neem ik aan) wel bepaalde voordelen met zich mee brengt.
Hoe kleiner het bericht, hoe groter de overhead van zowel de IPV6/Zigbee lagen zijn. Toch zal ZigBee daar altijd wel een efficientievoordeel hebben.

Overigens is dit een erg kort door de bocht benadering, er zijn veel meer aspecten die de hele efficientie beinvloeden. ZiBee is vanaf het begin gebouwd met low-power devices/efficientie als uittgangspunt, IPV6 veel minder.
Maar is het niet zo dat de meeste overhead/power consumption zit in het produceren van 'een frame'? Dus zo lang je het beperkt tot 1 frame, dan maakt het niet zo veel uit of je een volle of een half volle frame verstuurt?

En is het niet zo dat v.w.b. power efficiency meer moet kijken naar de fysieke laag en niet de netwerk laag?
Op zich klopt dat wel natuurlijk, een byte "in de lucht" is voor beide protocollen even duur als je naar energieverbruik kijkt maar als je minder bytes hoeft te versturen kost dat minder energie en misschien nog wel belangrijker, kun je sneller weer in power down mode.

Je kunt IPv6 en Zigbee niet direct met elkaar vergelijken trouwens: ZigBee gaat qua lagen tot aan de applicatie, IPv6 (6LoWPAN in het geval van WPAN's) doet dat niet, je hebt daar nog lagen bovenop nodig (Thread, whatever)

Zie bijv dit paatje
Ik bedoelde vooral, als het opzetten van een radioverbinding voor het versturen van een pakket bijvoorbeeld 10000 hypothetische 'units' kost en daar bovenop elke byte 1 extra 'unit', dan is het waar dat 10 extra bytes voor de langere header meer kost, maar naar verhouding is het verwaarloosbaar.

Als bijvoorbeeld je lichtknop precies 1 packet zou sturen voor elke klik, zou die extra header na 1000 kliks de energie verbruikt hebben van 1 klik.

Mijn vraag was dus vooral, hoe verhoudt 'een extra byte' zich qua stroomverbruik zich tot de volledige stack? Ik noem hier een 10.000 op 1, maar misschien is het 100.000 op 1 of maar 100 op 1. Dat maakt natuurlijk nogal een verschil als het gaat om het verlies aan efficiëntie door een langere header.

Maar ik weet er echt geen moer vanaf, dus misschien roep ik nu echt alleen maar onzin... gebeurt me wel vaker :D
Als je uitgaat van Thread dan is dit net zo zuinig als Zigbee. Beiden gebruiken IEEE 802.15.4 als onderliggend radio protocol.

Thread voegt daarbij nog een ipv6 adres in de header. Je hebt dus één (of meerdere, redundante) edge router(s) nodig voor Thread die het over IP kunnen routeren.

Dit betekent wel dat een Thread IoT device in principe het internet op kan.

Ik hoop dat een edge router, net als een Zigbee Hub gewoon lokaal kan draaien, en ook toegankelijk zal worden via een open protocol zodat je Home Assistant, of je Apple TV kunt gebruiken als systeem dat alles bijeenraapt en voor de besturing zorgt.
Ik moest gelijk hier aan denken
Zucht. Er is al een universeel en (bijna) perfect protocol. Eentje waarmee alle apparaten met elkaar kunnen praten en dat door een hele groep bedrijven is afgesproken. Yep, Zigbee.

Ik zie niet in waarom er weer een nieuwe standaard moet komen. Of eigenlijk wel: lekker het wiel opnieuw uitvinden en zorgen dat consumenten hun Zigbee spul in de kliko gooien en bij jou komen shoppen.

Daarnaast werkt Zigbee vaak niet samen met spul van andere merken. Maar dat ligt niet aan het protocol, waarmee je echt alles zou moeten kunnen. Nee, de bedrijven zorgen ervoor (bewust of onbewust) dat spullen juist niet compatibel zijn met elkaar. Waarom zou dat met Matter nou ineens wel zo zijn?

Is er dan niets positiefs aan? Jawel: ik vind de naam wel mooi. Maar ook Zigbee is prima hoor.
Het probleem is interoperabiliteit, veel fabrikanten gooien hun Zigbee stack dicht en maken er een eigen koninkrijk van waarop alleen hun producten werken. Los van dit is er een mismash van standaarden waar de gebruiker maar chocola van moet maken, van Bluetooth tot Zigbee. Dit betekent frustratie en verwarring bij de eindgebruiker. Het gevolg is een flinke stroom aan retouren, het probleem is echt groter dan je denkt.

Ik heb gewerkt aan de ontwikkeling van Zigbee producten en het protocol is naar mijn mening niet efficiënt genoeg. Batterij gevoede apparaten zouden zeker 2 jaar moeten meegaan, ja, ook in een mesh netwerk. Helaas wordt dit met Zigbee redelijk lastig om diverse redenen. Als er een overkoepelende standaard is dan lost dit hopelijk het compatibiliteits probleem op. Als het 'Matter' logo niet op het doosje staat, dan weet je in ieder geval dat er een kans is dat het product mogelijk niet werkt binnen jouw bestaande draadloze netwerk.
Ja. Dus met Zigbee was/is niks mis maar bedrijven maken er een zootje van, ondanks het feit dat ze in de de Zigbee alliance zitten.

Mijn punt is dan ook dat ze dit prima binnen de Zigbee alliance op hadden kunnen lossen en Zigbee gewoon een succes kunnen maken. En dan zou het "Zigbee" stickertje op de doos ook aangeven dat het met van alles en nog wat samen kan werken.

Nu komt er een Matter sticker op de doos te staan. En met 4 protocollen (wifi/eth/BT_low en thread) om uit te kiezen, gaat alles altijd vlekkeloos werken? Ik vrees het ergste.

Daarnaast waarom zou een Zigbee device op batterijen 2 jaar mee moeten gaan? Zigbee is al vrij zuinig en die mesh functionaliteit werkt zeer goed en is precies wat je wil. Tuurlijk is BT low zuiniger maar heeft ook zijn beperkingen.
Daarnaast waarom zou een Zigbee device op batterijen 2 jaar mee moeten gaan?
Dat is een vereiste vanuit compliancy om het zigbee certified logo te mogen dragen.

Dit om usability en adoption rate hoger te krijgen. Een sensor waar je iedere week de batterij van moet vervangen is niet handig.
Je eerste paragraaf is tegenstrijdig. Als bedrijven er een potje van kunnen maken en toch de Zigbee naam mogen gebruiken dan is dat ik elk geval een tekortkoming aan Zigbee. Je kunt hooguit stellen dat de tekortkoming niet technisch van aard is. (Alhoewel ik zelf van mening ben dat je wel degelijk technisch meer kunt afdwingen.)

Overigens zijn er echt wel tekortkomingen in Zigbee. Zo kun je maar 1 controller toevoegen waardoor redundantie moeilijk te bereiken is. Je kunt wel een en ander met Zigbee groepen doen, maar dat is erg beperkt en een hoop extra werk.

Bij Apple Home is het nu zo dat als mijn primaire hub (Apple TV woonkamer) het laat afweten, de wat oudere Apple TV op zolder de rol van hub automatisch overneemt. Dergelijk gemak is voor een doorsnee gebruiker echt wel belangrijk.
een beetje zigbee sensor gaat ook makkelijk 2j mee op batterij?

Heb hier iig nu 4J motion sensors hangen, en geen enkel van die dingen is nog leeg. (nu geven ze ook nog 100% aan, maargoed dat zal wel brakke battery monitoring zijn ;) )
Vroeger hadden we ook paard en wagen, dat ging ook prima toch? Gaan we toch lekker niet verder weg dan 50km van huis?

Dat iets vroeger zo ging hoeft niet te zeggen dat we daarin niet mogen veranderen. Ik vind het prachtig dat ik niet meer na hoef te denken over de verwarming: dat wordt allemaal geregeld. Ben ik niet thuis, gaat ie automatisch lager. Het is menselijk om dat wel eens te vergeten, bij een computer is die kans een stuk kleiner.

Kijk voor de lol eens naar Home Assistant. Die maken zich hard voor home-automation met privacy hoog in het vaandel. Fabrikanten maken dat soms lastig, ben ik het mee eens. Maar om daarom het hele hoofdstuk "domotica" af te schrijven omdat het niks toe zou voegen gaat mij te ver.
Allemaal oplossingen voor problemen die ik totaal niet heb, of zie. Je kunt ook een domme thermostaat gewoon op een timer zetten, of een minimum temp, of gewoon aanleren dat je de verwarming alleen aanzet als het moet en uit als het kan.

Wat ik wel zie is dat je onderhand voor de meest basale zaken al afhankelijk bent van allerlei service providers waar dat voorheen niet speelde. Is dat winst? I beg to differ.

Het niet hoeven nadenken maakt je dom, lui en afhankelijk. Je ziet het bij autorijden ook: de navigatie komt erin en het vermogen nog op borden of kaart de weg te vinden verdwijnt net zo snel. Je ziet het ook bij voedsel en zelf koken. We hebben duizend excuses om dat niet zelf te hoeven doen. Fast food of thuisbezorgd is booming. Ook vooruitgang? Het is allemaal geboren uit luxe en niet uit noodzaak. Anderen voor je laten werken. Ik vraag me af of de mens daar wel bij gebaat is.

Netto is de slotsom dat je nóg meer op je luie kont kunt blijven zitten, terwijl wij Nederlanders de wereldranglijstjes al aanvoeren als het gaat om de uren die we zitten per dag. Zitten was het nieuwe roken, remember...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 12 mei 2021 11:08]

Volkomen met je eens..
Ook:
* tv's met cams waarop ingebroken kan worden,
* speakers die alles in huis opnemen en ff de wereld rondsturen,
* auto, bank en huis op 1 smartphone.. valt het ding in het toilet.. 🤦‍♂️
* niet-remmende auto vanwege software problematiek
* ooit Audi gehad waarbij de boordcomputer weleens crashte en problemen gaf met stuurbekrachtiging (uiteraard zeggen ze bij de dealer dat het onmogelijk is, veel later aangegeven dat er een software update zou volgen)
* ..

Laatst het toppunt van absurditeit: vrienden kochten een "slimme" afzuigkap.
Je kunt het ding op afstand beheren via een app. 🤷‍♂️

Mijn punt, niet alles is voortgang. En zonder deze "voortgang" leidden mijn ouders en grootouders een veel voller leven.

[Reactie gewijzigd door stormglass op 12 mei 2021 11:11]

* tv's met cams waarop ingebroken kan worden,
TV's zitten doorgaans achter een NAT, daar kom je van buitenaf niet bij. Indien men wel direct IP toegang heeft kunnen verkrijgen (bijv. inbreken op lokale WiFi) dan moeten ze nog in de TV zelf zien te komen. Al lijkt de webcam in TV rage alweer een poosje voorbij te zijn, ik zie eigenlijk geen nieuwe modellen meer waar nog een camera in zit.
* speakers die alles in huis opnemen en ff de wereld rondsturen,
Wappie onzin, het is al ontelbare keren aangetoond dat deze smartspeakers geen continue stream naar buiten versturen. Pas bij een triggerwoord zal je commando worden opgenomen voor verwerking in een cloud grid.
* auto, bank en huis op 1 smartphone.. valt het ding in het toilet.. 🤦‍♂️
Welkom bij de diverse clouddiensten die ook je backups verzorgen. Nog afgezien dat een waterdichte telefoon tegenwoordig eerder regel dan uitzondering is, een defecte telefoon is zo vervangen voor een nieuw exemplaar, inloggen, herstel, klaar.
* niet-remmende auto vanwege software problematiek
Diezelfde software dat miljarden auto's een stuk veiliger maakt doordat het met ABS en ESP (ja dat is ook software) een hoop ongelukken heeft voorkomen.
Overigens werken deze systemen altijd ondersteunend, er is altijd nog een mechanisch/hydraulische verbinding tussen je pedaal en remblokjes. Al valt alles uit, zelfs je motor, je kunt altijd nog remmen, je zult in het ergste geval alleen wat harder moeten trappen.
* ooit Audi gehad waarbij de boordcomputer weleens crashte en problemen gaf met stuurbekrachtiging (uiteraard zeggen ze bij de dealer dat het onmogelijk is, veel later aangegeven dat er een software update zou volgen)
* ..
Stuurbekrachtiging mag dan inderdaad met slimmere software het comfort verhogen (meer bekrachtiging met inparkeren enz), maar je stuur zal nooit weigeren. Dat je wellicht moet inparkeren zoals je dat met vrijwel iedere auto voor de jaren 90 had moeten doen, is vervelend, maar meer ook niet.
Laatst het toppunt van absurditeit: vrienden kochten een "slimme" afzuigkap.
Je kunt het ding op afstand beheren via een app.
Ja, die dingen zijn super, heb er zelf ook 1. Zet ik mijn inductiekookplaat aan, gaat de afzuiger automatisch aan, en past zich helemaal aan het kookvermogen van de platen.
1 pitje op half vermogen, rustig afzuigen, 4 pitten aan, harder afzuigen etc.etc.
Mijn punt, niet alles is voortgang. En zonder deze "voortgang" leidden mijn ouders en grootouders een veel voller leven.
Dat is een statement die je niet voor een ander kan maken.
Jouw grootouders hadden waarschijnlijk veel minder vrije tijd (werkdagen van 12 uur, tot wel 72 uur per week, waren ooit eens heel normaal), hebben wellicht geen vervolgopleidingen gehad (hoger onderwijs was toen echt alleen voor de happy few), en ergens een vervelende bacterie, virus of infectie oplopen was vaak dodelijk.
En of dat leven voller was ? Kan ik niet zeggen, maar weet wel dat in de jaren na de oorlog de gehele wereld onder druk van de koude oorlog anders toch aardig in angst van een nucleaire aanslag heeft moeten doorbrengen.
Wat ik ermee wil zeggen, dankzij deze "voortgang" is het leven sowieso al veiliger geworden (veiliger transport, betere medische hulp), mensen leven hierdoor langer, hebben meer vrije tijd, en kunnen deze geheel naar eigen voorkeur indelen. Net zoals jij en ik, door tijdens je vrije middag of werktijd even hier een stukje tekst neer te gooien.

[Reactie gewijzigd door Madshark op 12 mei 2021 13:16]

Nou dan ben ik blijkbaar heel diep gezonken omdat ik mijn afzuigkap met een slimme Hue stekker verbonden heb. En waarschijnlijk zul je dat hele Hue eco-systeem overdone vinden, maar dat is een kwestie van smaak. Ik speel graag met verschillende kleuren licht om de woonkamer een soort van te decoreren.

Dat ik alles via een app kan bedienen is handig omdat een schakelaar die al die mogelijkheden zou ontsluiten best wel complex zou zijn. Ik hang niet graag iets wat lijkt op een mengpaneel aan de muur. Wel hangt er een Hue Dimmer Switch aan de muur waarmee ik de meest voor de hand liggende scenes kan bedienen. Dat ik met de app alles vanaf de andere kant van de wereld kan bedienen boeit mij niet. Heb ik dus ook niet ingeschakeld.

Nu terug naar de afzuigkap. Die lampen... daar was het mij om te doen. Als wij gaan koken, dan doen we toch altijd de lampen op dat ding aan. Dus, afzuigkap aan betekent ook lampen aan. Omgekeerd doorgaans niet.

Hebben we een filmavondje dan verandert de verlichting in de woonkamer naar standje stevig gedimd en de lampen in de afzuigkap... die gaan uit. (De afzuigkap zelf, mocht die draaien natuurlijk ook).

Gaan we schoonmaken, dan gaan alle lampen lekker fel branden zodat we alles goed kunnen zien. Inclusief de afzuigkap. Al moet ik toegeven, we poetsen liever bij daglicht, zie je alles nog beter, maar je snapt het idee.

Is het noodzakelijk? Absoluut niet.
Is het overbodig? Wellicht.
Is het luxe? Wellicht.
Is het een hobby? Absoluut.
Snapt de gemiddelde leek er wat van als ze hier komen? De dimmer-switches hebben gewoon aan en uit knoppen, dus het spreekt voor zich.
Heb ik een probleem als het hele Hue systeem vanavond plotseling voorgoed stopt met werken? Nee, dan zou ik balen van de investering maar heb ik in no-time weer normale lampen en schakelaars. En we vinden vast wel weer een andere hobby.

Nu terug naar de hele discussie. Het feit dat een aantal tech-bedrijven besluiten om een standaard voor home-automation op te zetten daar kun je wat van vinden. Als home-automation niet aan jouw besteed is, prima, jouw keuze. Wat mij betreft vind ik het erg dubbel. Aan een kant zou je alles met Zigbee kunnen oplossen, zeker als ze het royalty-free maken. Aan de andere kant is het wel een feit dat er nu zoveel protocollen zijn dat mensen door de bomen het bos niet meer zien.

Hoe dan ook hoop ik wel dat die protocollen uit gaan van een hub die ik in mijn eigen netwerk opneem en waarbij IK bepaal of dat ding met de cloud communiceert.
Het feit dat jij geen toepassingsmogelijkheden hierin ziet lijkt me eerder een kwestie van gebrek aan inbeeldingsvermogen van jouw kant.

Ik snap dat een connected smart afzuigkap waarschijnlijk geen wereldveranderende uitvinding zal zijn, maar er zijn wel degelijk kleine handigheidjes die toch meegenomen zijn. Bijvoorbeeld dat de afzuiger automatisch aan gaat wanneer je de kookplaat aan zet (connected) of dat de zuigkracht automatisch wordt aangepast op meetwaarden uit de afgezogen lucht (smart).

Maar ik kan me ook goed indenken dat laatstgenoemde smart-functie gebaseerd is op machine learning van verschillende toestanden dat de interne sensoren kunnen hebben, waardoor deze functie met een eventuele update (internet connectivity) verbeterd kan worden gedurende de levensduur van het apparaat.

Sterker, de staat van de filters zou bijvoorbeeld ook kunnen leiden tot ander gedrag van de afzuiger waardoor de levensduur en onderhoud van de filters omlaag kan.

Kortom, er is voldoende te bedenken als je een beetje creatief bent. Met de instelling "wat we hebben werkt toch ook" is nog nooit iemand verder gekomen, je weet nooit welke spectaculaire innovatie om de hoek ligt.

Of staan er in jouw huis ook in elke kamer een aantal kaarsen op een standaard die je elke keer aansteekt wanneer je thuis komt? Lichtknopjes en elektrische lampen voegen immers weinig toe toch?
Tja... ik zie vooral commerciële bullshit. Het spijt me echt. Doorontwikkelen van het product dat je al hebt is doorgaans namelijk niet wat er gebeurt. Je krijgt een versie 2 die je eerst mag gaan kopen en versie 1 krijgt na lang wachten eindelijk die features die er al vanaf aankoop in hadden moeten zitten, maar nog niet helemaal lekker uit de doos werkten.

Zie ook dit nieuwsbericht overigens, perfect voorbeeld van hoe er steeds iets nieuws is. Forever In Beta.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 17 mei 2021 12:51]

Geen grap. We zijn echt op dit niveau beland. Je afzuigkap is verbonden met het internet.

Zie hier: https://www.home-connect....en/koken-bakken/afzuiging
Het maakt koken en bakken tot "een ervaring" en geeft je "rust".
🤦‍♂️
niemand heeft gezegd dat je het ook móet kopen
Slimme afzuigkap is zo gek nog niet.
Zodra je begint te koken dat deze automatisch aangaat en weer uit als het gehalte vieze lucht over is.

Domotica moet niet zichtbaar zijn. Dat is de truuk. Probleem is wel dat je iets te ver kan gaan soms.
ip betekend nog niet verbonden met netwerk. Je kan al je domotica keurig in een vlan achter een firewall zetten..
he.. je bent een tweaker of niet toch?

[Reactie gewijzigd door Mezz0 op 12 mei 2021 11:54]

Ik ben het roerend met je eens. De film ‘Wall-E’ comes to mind…
Neemt niet weg dat er aardige en serieus handige oplossingen zijn met home automation, en dat het voor de tweakers onder ons leuke knutselprojectjes zijn. Maar ik vrees ook dat we er nogal in door gaan schieten… en inderdaad, de ‘noodzaak’ is vaak ver te zoeken. Ik denk daarnaast ook nog aan de milieu-impact van alle rotzooi die we er weer voor ‘moeten’ kopen, en die ervoor geproduceerd moet worden. Het heet allemaal ‘vooruitgang’, maar een serieuze heroverweging van wat dat woord eigenlijk betekent lijkt me wel aan de orde.
Je kunt ook een domme thermostaat gewoon op een timer zetten,
Dan issie per definitie niet dom. Hij is dan alleen niet connected. Genoeg thermostaten waar je alleen een temperatuur in kunt stellen.
of een minimum temp, of gewoon aanleren dat je de verwarming alleen aanzet als het moet en uit als het kan.
Alleen is dat tegenwoordig niet meer hoe het werkt. Zeker met vloerverwarming is het zeer inefficiënt om de verwarming uit te zetten. Minimum temp met warmtepomp met koelwater gaat ook niet werken, want dan gaat ie altijd proberen de woning op die temperatuur te houden, iets wat je niet wil als de zon even niet schijnt (erg duur).

Dit soort dingen heb je dan ook niet omdat je het zelf niet kunt doen, maar omdat het vooral veel tijd en geld scheelt omdat hedendaagse systemen gewoonweg niet meer zo eenvoudig zijn als vroeger.

Zo moet je op warme vochtige dagen absoluut niet je koeling te hoog hebben staan (oftewel die vaste minimum temperatuur) omdat je dan condensvorming krijgt in je vloer (en dat wil je echt niet meemaken).
Je ziet het bij autorijden ook: de navigatie komt erin en het vermogen nog op borden of kaart de weg te vinden verdwijnt net zo snel.
Vroeger had je ook mensen die absoluut geen bebording konden gebruiken of kaart konden lezen hoor.
Je ziet het ook bij voedsel en zelf koken. We hebben duizend excuses om dat niet zelf te hoeven doen. Fast food of thuisbezorgd is booming. Ook vooruitgang? Het is allemaal geboren uit luxe en niet uit noodzaak.
Nouja. Sinds corona heeft het wel degelijk voordelen die niet luxe gerelateerd zijn. Zo ook voor het thuisbezorgen van boodschappen. Veel minder contact momenten met veel minder mensen. Dat helpt wel degelijk mee met deze crisis.
Sorry hoor, maar een timer was nu bij uitstek een feature van domme apparaten. Is het nu ineens allemaal niet meer 'Smart' omdat die marketing compleet faalt, maar 'connected' geworden? Volgens mij is een tijdfunctie ongeveer zo smart en nieuw als een wekkerradio of een horloge. Wat een gelul allemaal zeg :D

Vroeger had je ook mensen die bepaalde dingen niet konden, dat klopt, maar de omgeving dwong ze wel om een basisbegrip te ontwikkelen, anders was je gewoon nergens. Nu niet meer, en dat zie je vervolgens weer terug in dingen die raken aan gebrekkige algemene ontwikkeling. Het is een trend die we hier in Nederland tot in het extreme lijken te omarmen. Het duurt heel, héél lang voordat je te horen krijgt dat je gewoon iets 'moet' of dat aan je wensen niet tegemoet gekomen zou moeten worden. En de commercie staat uiteraard klaar om in dat gat te springen. Overheden ook - zo krijg je dat visieloze pappen/nathouden zootje waar we nu in zitten.

Contactmomenten met corona... jij zegt het, maar het heeft voor het verloop van de pandemie helemaal niets uitgemaakt want ondertussen blijft het druk en dus is er verspreiding. Op individueel niveau ongetwijfeld anders, maar dat doet er totaal niet toe in deze context.

Je ziet dat ik wat verder uitzoom dan het individuele huis-tuin-keuken plaatje. Dit is namelijk ook groter dan dat. We maken het onszelf graag (te) makkelijk.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 17 mei 2021 13:12]

Als je beter met je energie om wilt gaan, dan ontkom je niet aan een stukje 'connected' want als mens kunnen wij zelf niet ons hele hebben en houden controleren. En gelukkig zien wat dat ook in de diverse statistieken!

https://www.clo.nl/indica...-de-huishoudens?ond=20881
Waar zie jij dat dan? 1% is zo ongeveer margin of error en het was in 2019 ;)

De trend is stijgend elektra verbruik en dalend gasverbruik. Volgens mij zie je vooral wat je graag wil zien. En misschien ik ook. Maar denken dat domotica hierin impact heeft... lol. Hou een ander voor de gek...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 17 mei 2021 12:38]

Ik volg volledig jouw mening. Maar heb dit hier vroeger ook al neergeschreven maar dan word je hier afgeslacht. Bij mij nooit domotica.
Volkomen mee eens. Lijkt wel een Apple-forum. 🤣🤣🤣
Een andere of nuchtere mening is niet gewenst.
Een heel simpel voorbeeld, ben jij nog nooit je huis uit gegaan en vergeten een lamp uit te zetten?
Ipv onnodig stroom verbruik, herkent het systeem dat jij niet meer thuis bent en die zet dus vanzelf de lamp uit.

Even uitbreiden, je huis verlaten en vergeten de oven uit te zetten? Dmv een smart plug (verloopstekker) kan de stroomtoevoer automatisch gestopt worden waardoor je huis niet afbrand terwijl je net even boodschappen bent gaan doen. (Dan heb ik het nog niets eens over een oven die dat zelf kan)

Dit principe kan je op heel veel plekken toepassen en dit zijn nog maar uiterst basale functies die je kan hebben.

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 2 juni 2021 11:19]

Kijk dat is het mooie van automatisme en gewoon zelf dingen doen en aanleren: Je vergeet ze niet, want je programmeert jezelf. En vergeet je het wél een keer? Zo is dan het leven, en aangezien het allemaal led is tegenwoordig kost ook dat geen drol aan energie. Heerlijk, toch? Enne... hoeveel huizen branden af door ovens die aan blijven staan? Of: hoe fout zit het in je hoofd als je zoiets vergeet? Zoveel vragen.

Ga je echter weer allerlei complexiteit toevoegen... hoeveel 'gemak' dek je hiermee werkelijk af? Ik denk dat het netto sommetje negatief gaat uitvallen, maar dat is natuurlijk geheel de perceptie van wat je zelf 'gewend' bent. En daar zit de crux. Niet in hoe goed of slecht de technologie is. Al geloof je dat die echt nuttig is. Dóet het ook wat, of ga je anders leven zodát het wat doet? Lastig lastig. Ik weet alleen dat ik geregeld bij mn ouders sta, en mijn ouders geregeld een of andere winkel moeten terugbellen omdat er weer iets niet helemaal lekker werkt met al die slimme oplossingen. En dan ga ik van huis, doe het licht uit en draai de simpele sleutel om en heb geen zorgen, en ook geen app die mij vertelt wat er allemaal wel of niet aan de hand is op een plek waar ik niet ben.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 2 juni 2021 11:23]

Het 1 sluit het ander niet uit he, je kan nog steeds je gewoontes hebben en het systeem vangt het op wanneer je het toch vergeet. Zou zonde zijn als je huis afbrand omdat je het 1 keer bent vergeten...

Uiteindelijk moet je het zelf helemaal weten, ieder z'n eigen keuze. Ik ben wel van mening dat het (veel) kan toevoegen, maar dat is afhankelijk van ieder zijn wensen.
Het één sluit het ander op termijn dus juist wel uit, dat is wat ik zeg, en dat gebeurt redelijk ongemerkt. We raken gewend aan gemak en comfort. Koken is een goed voorbeeld. De mens is gemaakt om te scharrelen en dat soort kleine dingen te doen. Gewend om rituelen te volgen.

Dat zie je met al die hulpmiddelen die we in de tijd aanschaffen. We vergeten hoe dingen echt werken en gemak 'dient' de mens. Inderdaad. Maar dat vergt dus bediening en het verandert iets in je hoofd. Want uiteindelijk: 'waarom zou je nog...' als een machine het zó overneemt?

[Reactie gewijzigd door Vayra op 2 juni 2021 11:28]

Ik betwijfel ten zeerste dat je "de bubbel kapot hebt geprikt", maar eerder dat je post gewoon helemaal nergens op slaat. Het is echt niet zo dat jouw ene post nu opeens alle Tweakers heeft doen inzien dat domotica super evil is ofzo...
Jawel, ik trek gelijk al mijn hue lampen eruit en hang ouderwetse gloeilampen terug, alle slimme knoppen uit de muur, slimme thermostaat vervangen door een draaiknop die ik altijd vergeet, tv en alles de deur uit en bij de kringloop een oude CRT bak en videorecorder halen zonder netwerkaansluiting. En uiteraard de smartphone in de prullenbak.

Voortaan lekker weer flink wat energie slurpen, weg met sfeerlicht in de avond en heeft iemand toevallig Falcon en Winter soldier op VHS?
Sorry, ik heb 'm alleen maar op 8mm.
Nee, dat heb ik zeker niet, getuige minimaal honderd minus punten ;) Het raakt duidelijk een gevoelige snaar aangezien er evenzoveel plusjes tegenover staan. Maar doe vooral of het totaal niet zo is dat ik tegen een heilig huisje aan schop waar toch wel een kern van waarheid in zit. Het feit dat iedereen die het las toch heel even moest laten weten hoe erover werd gedacht - in extremen - zegt meer dan voldoende.

De inhoudelijke reactie zegt nog meer en is steeds dezelfde ook: 'deed je vroeger alles met kaarsen dan' en 'het stopcontact hoeft voor jou dus ook niet'. Voor die heren en dames deze boodschap: er is een groot verschil tussen relevante uitvindingen en schijninnovatie. De kunst is identificeren waar het onder valt en als early adopter ben je volgens mij per definitie al niet objectief, maar juist 'invested'. Jij gelooft erin, anders had je het niet gekocht. Dat is bijna religie - wederom, zie emotioneel modden.

Verder moet iedereen lekker zelf weten wat ie leuk vindt. En mag ieder ander daar ook weer wat van vinden. Heerlijk, die vrijheid, toch?

[Reactie gewijzigd door Vayra op 17 mei 2021 13:01]

Je hebt wel een punt, we zijn als mensheid best wel veel bezig met onbelangrijke zaken. Maar toch moet iedereen dat voor zichzelf bepalen. Jij hebt die domotica niet nodig, prima, dat moet jij weten.

Maar ik vind het wel handig. Sommige dingen dan, want er is ook veel rommel op de markt. En het is extra frustrerend als iets simpels als je lampen niet aan willen omdat ergens weer een servertje is vastgelopen. Dan kun je ze beter gewoon ouderwets met een lichtknopje bedienen. Maar Philips Hue (heb ik al 8 jaar in huis) is zo stabiel dat ik het nu ook wel bij m'n ouders durf te installeren zonder bang te zijn dat ze elke avond bellen dat de lampen niet aan willen. En het heeft voordelen voor mij, dingen die ik vroeger niet kon of die veel meer moeite kosten:
 • Ik kan de kamer leuk verlichten en de verlichting aanpassen aan de mood
 • De trappenhuizen zijn veiliger want met sensoren gaat overal het licht automatisch aan ('s nachts gedimd)
 • Door diezelfde sensoren blijft er nooit ergens onnodig een lamp branden
 • Ik kan alle lampen in het hele huis in 1x uitschakelen met een knop naast mijn bed. Nooit meer je bed uit omdat je ergens nog een lampje bent vergeten en dat pas ziet als je ogen aan het donker gewend zijn
 • Ik kan bij afwezigheid mijn huis bewoond laten lijken door in wisselende samenstellingen de lampen te laten branden
 • Mijn lampen in de kamer gaan automatisch uit als ik een film start. De media player draait Kodi en die heeft een Hue plugin. Ze gaan weer aan als de film afgelopen is of als je op pauze drukt. Niet nodig, wel fijn.
Allemaal dingen die niet echt nodig zijn, maar die me wel gemak opleveren, of tijd, moeite en geld besparen.

Evohome is ook ideaal, je kunt daarmee de verwarming overal in huis afzonderlijk regelen. Met oudere kinderen een uitkomst, want ze kunnen zelf de temperatuur instellen in hun kamer zonder afhankelijk te zijn van de woonkamerthermostaat, dus het comfort is enorm verbeterd. De zones zijn gekoppeld aan hun telefoons, zodat de verwarming in hun specifieke kamer uit gaat als ze het pand verlaten. Dat bespaart serieus energie. Mijn kinderen hebben school op wisselende tijden, bijbaantjes met wisselende roosters, dat ga je echt niet goed krijgen met een gewone klokthermostaat.

Dus ja, er zijn wel degelijk voordelen aan Home Automation. Vind ik. Maar als jij vindt dat die niet opwegen tegen de nadelen, dan is het inderdaad niks voor jou.

Wat wel een groot probleem is, is de kapitalistische houding van veel fabrikanten. Zigbee is een prima protocol (ik hoop dat dit blijft, want ik heb net al m'n raam- en deursensoren vervangen door Zigbee), maar het probleem is dat fabrikanten graag willen dat je meer producten van ze koopt. Bij Zigbee valt dat nog wel mee, de meeste dingen werken wel goed samen, maar er zijn ook fabrikanten die er een potje van maken. Als veel mensen vertrouwen krijgen in Home Automation en de producten goed met elkaar samenwerken, dan koopt iedereen er straks meer van! Maar als je maar moet afwachten of product a samenwerkt met product b, dat helpt dus niet.
Dit is op een hoger niveau. Zigbee is een radio. Zigbee LL is dan iets om lampen te bedienen. Maar geen verwarmingen bijvoorbeeld.
"Matter" is juist onafhankelijk van de radio. Je kan dan Zigbee-lampen mengen met Wifi-lampen. En bedienen via een standaard protocol. Overigens hebben ze om over Zigbee en Wifi te gebruiken ook een Matter-protocol, dat op IP gebaseerd is. Waardoor je in principe elk Zigbee-device zou kunnen gebruiken op elke hub.
Tsja, met een Homey of met Home Assistant kunt je ook al prima wifi en zigbee spul door elkaar gebruiken. Ik denk niet dat weer een nieuwe standaard de problemen gaat fixen. Heel misschien als de Actions en Lidls van deze wereld ook mee gaan doen, maar daar heb ik een hard hoofd in, die laten hun spul gewoon lekker door Tuya maken.
Tuya doet mee, zag ik net. Lidl is ook lid. Hornbach ook. AVM. Dresden Elektronik. Gledopto. Trust. En nog een berg meer. Zie hier: https://zigbeealliance.org/members/ en dan Member/view all.
Ik denk dat het wel wat wordt - al kunnen deze jongens ook lid zijn voor standaard Zigbee natuurlijk.
Het is niet echt vergelijkbaar. Zigbee is een draadloos protocol. Dit protocol werkt over IP en dus ook bedraad. Bovendien is Zigbee niet open, je moet AFAIK licentiekosten betalen om het te mogen gebruiken.

Bovendien kent Zigbee een master-slave (oei dat mocht niet meer?!) structuur. Er moet dus altijd 1 'master' zijn die alle aansturing doet. Dat is niet handig als je bv. een HomeAssistant omgeving hebt en een Amazon Alexa. Met een IP-gebaseerde oplossing is die beperking er niet.

Kortom, er is wel degelijk ruimte voor een nieuwe open protocol naar mijn idee.
IP heeft verder heel weinig te maken met draden of draadloos, vooralsnog zal het best kunnen omdat Matter niet aan 1 standaard hangt, maar als we uitgaan van Thread is dat gewoon draadloos. (Hoe kun je anders een mesh netwerk maken.)
IP heeft toch niks met al dan niet bedraad te maken? IP over wifi werkt ook prima.
Klopt, maar ik probeerde aan te geven dat het zowel bedraad als draadloos werkt en niet werkt op basis van een master-slave topology wat implementatie aanzienlijk minder simpel "plug and play" maakt. Dat in tegenstelling tot bv. ZigBee dat uitsluitend een draadloos protocol is.

ZigBee is prima voor specifieke draadloze toepassingen, maar is totaal ongeschikt als 1 generiek domotica protocol.
Ah, op die manier.

Trouwens naar aanleiding van dit gesprek eens gezocht, en er is een ZigBee-IP implementatie, maar schijnbaar was het niet zo makkelijk dat te doen, bijvoorbeeld omdat de minimale packet size voor IP groter is dan de maximale packet size van ZigBee. IP tot aan de ZigBee-router lijkt wat logischer.
Misschien kan Matter een mooie standaard daarin zijn.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 13 mei 2021 04:47]

Dit is Zigbee, alleen de naam is veranderd.
Deze groep heette The Zigbee Alliance
en met bestaande technieken werken, zoals ethernet, Wi-Fi 802.11, Thread-versie 802.15.4 en Bluetooth Low Energy
802.15.4 = zigbee

met andere woorden alles waar je over klaagt is hetzelfde, maar dan beter compatibel met elkaar
Zigbee gebruikt ook 802.15.4 maar 802.15.4 is niet perse zigbee. Dat is wel even belangrijk om te beseffen. Thread en Zigbee zijn niet compatibel op het protocolniveau.
Ik denk eerder dat ze willen proberen klanten afhankelijk te maken van hun clouddiensten ook al haal je dat er misschien niet uit.

Ik wil juist voor mijn home automation niet afhankelijk zijn van een externe cloud. Dat wil ik graag in eigen beheer houden.
Ik denk dat je de specificaties/ontwikkelingen even beter moet lezen, het heeft allemaal vrij weinig te maken met "cloud" of wat je er ook verder bij hebt bedacht. De voorbeelden op GitHub zijn bijna allemaal volledig lokaal. Ik bedoel dat is bijvoorbeeld ook het hele doel van Thread dat de apparaten in tegenstelling tot met Zigbee wel allemaal compatibel zijn en direct met elkaar kunnen praten.
0Anoniem: 14842
@sys6473812 mei 2021 09:11
Dit gaat niet om het verkopen van wat hardware. Dat konden ze al door veel Zigbee apparaten nét even wat anders te laten werken. (Z-Wave is daar trouwens wel beter in, maar niet open.)

Dit gaat om het verzamelen van jouw informatie. Vandaar ook dat ze willen gaan voor een IP based protocol. Dát is hier de key. En waarom mensen, zelfs op T.net, zo ongelofelijk naïef zijn om te denken dat deze bedrijven dit doen voor de consument snap ik werkelijk niets van. Als consument heb je straks helemaal niet meer de keuze of je nog iets lokaal wilt doen met je lekkere IP based apparaten die alleen maar lekker werken als je ze aan een van de drie clouds hebt hangen.

Doodenge ontwikkeling weer, maar mensen willen het blijkbaar echt niet zien en gaan alleen voor de korte termijn: gemak.
Als je daar bang voor bent, kun je beter helemaal geen smart phone nemen, geen internet verbinding, geen zoekmachine/facebook/etc gebruiken, geen desktop of laptop etc want daar zit allerlei info over jou al in.
Onzin. Je hebt de controle over wat je op elk device doet en deelt en waar je die niet hebt, zou je die moeten afdwingen of eisen. Daar zijn middelen voor, zoals de GDPR/AVG.

Zo is Zuckerberg momenteel heel zenuwachtig bezig met zijn nieuwe privacy verklaring op Whatsapp. En maar uitstellen en verzachten, want hij weet dat hier een zwaard van damocles hangt.

Pak je privacy terug, het is echt niet zo moeilijk als je bereid bent keuzes te maken ipv met de domme massa mee te knikken. Want dat die dom is, is een feit. De manier waarop met privacy wordt omgegaan toont uitermate goed dat sommigen (velen) tegenwoordig niets hebben geleerd van toch vrij recente geschiedenis, of zelfs de actualiteit domweg niet zien, niet willen zien of de waarheid niet durven onderkennen.

Heel kort gezegd: je hebt nog steeds gewoon de keuze om ergens niet aan mee te doen. Dát is kiezen. Kiezen is niet ja knikken tegen wat de rest ook maar doet, want tja, ach, he, het is toch te moeilijk want ach ja, he, we doen het allemaal, dus dan zal het wel goed zijn. Of zo. Kies je eigenlijk wel, dan?

[Reactie gewijzigd door Vayra op 12 mei 2021 11:00]

Eens, maar dan begrijp ik het probleem niet. Het voegt niets toe om bij elk persbericht meteen de kapotte grammofoonplaat weer op te zetten.
Spreek voor jezelf... zat mensen die het 'zien' en er alsnog voor kiezen om voor het gemak te gaan. Soms wegen de voordelen op tegen de nadelen, en gelukkig mag iedereen dat lekker zelf weten.
Ik denk dat het er juist om gaat om de hardware-verkoper buiten spel te zetten. Nu is het Hue met Hue lampen, en andere lampen werken maar matig. Andere systemen hebben diezelfde geslotenheid.
Als Google en Apple die hardware uitwisselbaar maken raken de "lampenverkopers" de macht over de markt kwijt - en gaat die macht naar de beste aanbieder van een bedienings-app.
Dit gaat om het verzamelen van jouw informatie. Vandaar ook dat ze willen gaan voor een IP based protocol. Dát is hier de key.
Mag ik vragen waar u deze informatie vandaan haalt? Het gehele project is open-source(https://github.com/project-chip/connectedhomeip), zelfs in de voorbeelden van het protocol zie ik dat alles lokaal draait. Natuurlijk verwacht ik uiteindelijk dat als je internet openzet tot een hub dat er data uitgewisseld gaat worden met een cloud (dat bestaat nu al, gebeurd al jaren en zal nooit veranderen). Tevens is het gebouwd op het bestaande IP protocol (zoals al zoveel smart home apparaten, die overigens vrijwel allemaal lokaal te draaien, op dat chinese Tuya prul na. 8)7

Ik zie het uiteindelijk als de oplossing voor alle shit die de 4-5 IoT oplossingen hebben veroorzaakt. En mocht het wel net zoals jij zegt alleen maar om mijn data gaan. (lijkt me lastig met zoveel partijen die een vinger inde pap hebben) dan hou ik het gewoon lekker bij Shelly :Y)
Kijk, dan zijn we weer rond. En wie beheert dat ding uiteindelijk weer? Een partij waar jij totaal geen macht over kan uitoefenen. Over een jaar of wat is het overgenomen door een of andere grote investeerder, of Alphabet, of Tencent, of Huawei of whatever en dan kun je alles weer de prullenbak in flikkeren.
Ik beheer dat ding, want het staat in mij huis. Als dat ding niet lokaal kan, koop ik hem niet. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor je privacy. En ja, zij kunnen het wijzigen, en ja er kan een overname komen, maar nu komt het mooie: Zometeen kan dat niet meer, want er is 1 platform opgezet door de grootste tech/IoT bedrijven. En wat ik tot nu toe kan zien, wordt het een protocol met compatibility voor andere (oudere) protocollen die lokaal draait.

Maar we zullen het zien over een half jaar. :X
Smarthomestandaard van Apple, Google en Amazon gaat Matter heten
Niet niet van Apple, Google en Amazon.
Noem ze allemaal, of noem het gewoon "The Connectivity Standards Alliance"

Voorheen heette dit "The Zigbee Alliance" en dat is een standaard uit 2005. Laten we de grote bedrijven nou niet het podium geven, voor iets waar zij zich bij aansluiten omdat er ineens geld in te verdienen valt.
Amazon, Apple, Comcast, Google, SmartThings, and the Connectivity Standards Alliance came together in 2019 to develop and promote this new standard, joined by fellow Alliance board member companies IKEA, Legrand, NXP Semiconductors, Resideo, Schneider Electric, Signify, Silicon Labs, Somfy and Wulian. Now, there are more than 180 Member organizations of all sizes, across a range of business categories, and over 1,700 Member individuals participating in bringing the Matter specification, reference implementations, testing tools and certification programs to life.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 12 mei 2021 08:46]

Maar het gaat dan vooral over de workgroup die hier mee bezig is. Binnen de zigbee alliance zijn niet alle 180 partijen betrokken geweest bij deze standaard.

Ga je dan even kijken op Github bij de repo met ontwikkelingen dan zie je vooral medewerkers van Apple die contributions doen: https://github.com/projec...omeip/graphs/contributors

Daarnaast zie je duidelijk mensen die bij Google werken (openThread en OpenWeave valt ook onder google, via NEST) en mensen van Amazon.

Ja er zijn ook andere partijen bij betrokken, zoals NXP, Nordic Semicondutors, SIlabs en nog een aantal partijen, maar Apple Google en Amazon zijn wel de grote namen die daadwerkelijk actief in deze workgorup bezig zijn.

Zo clickbait is dat dus niet. Deze drie partijen zijn hier dan ook gewoon het meeste bij betrokken. Helemaal dus niet zo gek. Helaas werkt de website van CHIP niet meer dus is er daar weinig informatie over te vinden.
Maar het gaat dan vooral over de workgroup die hier mee bezig is. Binnen de zigbee alliance zijn niet alle 180 partijen betrokken geweest bij deze standaard.
Het betekent niet dat als je geen commits doet, dat je geen bijdrage levert.
Niet alles draait om code, daar is heel veel werk aan vooraf en omheen.
Zo clickbait is dat dus niet. Deze drie partijen zijn hier dan ook gewoon het meeste bij betrokken.
Was het wel, wat het is niet van die drie namen, wat de titel wel suggereerde.
Inmiddels is de titel al aangepast, met iets wat klopt ;)
Het betekent niet dat als je geen commits doet, dat je geen bijdrage levert.
Niet alles draait om code, daar is heel veel werk aan vooraf en omheen.
Dat betekent nog steeds niet dat alle 180 members hier aan mee werken. Dat is het hele punt van een workgroup.
Was het wel, wat het is niet van die drie namen
Om heel eerlijk te zijn is die historie slecht te vinden, maar dat was het in eerste instantie volgens wel:
The project group was launched and introduced by Amazon, Apple, Google,[2][3] Comcast and the Zigbee Alliance in December 18, 2019.
Google is announcing Project Connected Home over IP, a new Working Group alongside industry partners such as Amazon, Apple and the Zigbee Alliance (separate from the existing Zigbee 3.0/PRO protocol). The project aims to build a new standard that enables IP-based communication across smart home devices, mobile apps, and cloud services. Device manufacturers, silicon providers, and other developers are invited to join the working group and contribute existing open-source technologies into the initiative to accelerate its development so customers and device makers can benefit sooner.
https://developers.google...nnected-home-over-ip.html

Dit was dus in eerste instantie een samenwerking tussen de drie grote partijen waarbij de Zigbee Alliance als groep eenzelfde rol had als een partij als Google. Dat het nu is samengevoegd is dan ook relatief logisch gezien de dekking die je met die standaard dan kunt bereiken.


Dit hele gebeuren is een samenraapsel van technieken die vooral Apple en Google (OpenWeave) hebben ontwikkelt. Beide partijen hebben een enorme berg aan hardware die ze al ondersteunen. Veel meer dan Zigbee Alliance alleen. Zigbee en Z-wave zijn maar een klein deel van de ondersteunde protocollen, maar Zigbee Alliance als groep is wel de best georganiseerde standaard.
Staat toch gewoon in het artikel?
Mwah het artikel geeft op mij ook een heel andere indruk, alsof het een idee is van Apple, Google en Amazon. Maar die liften hierop vooral mee. Terwijl het een samenwerking is tussen 180 organisaties. De grote namen noemen in de titel heet in de volksmond dan ook clickbait.

Ik vind het wel heel on Apples dit, normaalgesproken introduceren ze een eigen standaard die een minimale afwijking kent van de gangbare standaarden (airplay, homekit, carplay) en verkopen dat inclusief licenties aan klanten en bedrijven om zo dubbel te cashen. Homekit ondersteuning of airplay en/of carplay inbouwen betekent lappen aan Apple.

Ik ben benieuwd waarom Apple dat nu een beetje loslaat en iets met een open standaard gaat doen. Zelfs bij Safari gaan ze volledig hun eigen gang. Misschien zie ik iets over het hoofd en hebben ze een manier om hier toch geld mee te verdienen via alsnog een homekit verplichting ergens.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 12 mei 2021 08:54]

Ik weet niet maar HomeKit en AirPlay zijn anders innovatief ontwikkeld door Apple. Er was bij introductie geen goede vergelijkbaar protocol.
Weet je dat zeker? Ik weet namelijk dat ik via verschillende protocollen zonder moeite binnenshuis kon streamen van en naar apparaten voor airplay bestond.

De enige uitdaging was dat sommige apparaten sommige media niet slikte, maar daar heeft Apple het natuurlijk veel makkelijker mee. Maar ik kon toen alle content van een Windows Phone streamen maar een Samsung TV. Zonder uitzonderingen.

Homekit had ook genoeg alternatieven voor het bestond. Is het misschien meer dat jij de alternatieven niet kent, in plaats van dat ze niet bestaan?

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 12 mei 2021 09:06]

Ik weet niet welke open alternatieven voor airplay je bedoelt, maar ik ken alleen DLNA. Dat werkte toch echt wel anders, en naar mijn mening een stuk minder goed. Aangezien ik geen apple gebruik ben ik persoonlijk wel blij met het google alternatief chromecast, want ook dat werkt een stuk stabieler en gebruiksvriendelijker dan DLNA.

Juist ook omdat je daarmee ook kan streamen van externe bronnen, wat bij DLNA niet mogelijk is bijvoorbeeld.
Ik kon gewoon op een Windows laptop in Edge tijdens een youtube filmpje zeggen stream op TV en dan ging 't via DLNA of Miracast naar de TV.

Volgens mij zijn airplay en chromecast gewoon varianten op miracast. Miracast is qua werking bijna identiek aan airplay, inclusief de mogelijkheid voor wifi direct. Chromecast doet hetzelfde.

Het enige dat chromecast en airplay toevoegen op miracast is dat de ontvanger en verzender gegarandeerd dezelfde codecs ondersteunen. Dat was het enige grote probleem bij DLNA. Dat is ook waarom het betrouwbaarder aanvoelt. Je kon bij DLNA weleens foutmeldingen krijgen dat content niet ondersteund werd en dat kwam hierdoor.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 12 mei 2021 09:43]

AirPlay is in 2010 geïntroduceerd. Welke Windows Phone kon in 2010 streamen naar welke Samsung TV? Ik ben mij niet bewust van een standaard in 2010.
DLNA komt uit 2003, dus een standaard was er al 7 jaar. Nokia maakte een eigen Play To app voor Windows Phone apparaten die DLNA deed, maar er stond genoeg in de store dat zowel DLNA als Airplay 1 deed. Airplay voorganger die op DLNA lijkt kwam uit 2004, niet 2010. Er is alleen een naamswijziging in 2010 geweest en de Airport Express kwam toen uit die het ondersteunde. Maar de techniek bestond al, werd alleen een rebrand voor de release van de Airport. In 2018 kwam Airplay 2 uit die op Miracast lijkt.
Ik zeg niet dat er niets was voor 2010 en voor AirPlay. DLNA was er zeker eerder. Maar er kan geen Windows Phone vinden uit 2010 die kan streamen naar een toenmalige Samsung TV. Nokia zat in 2010 nog op zijn eigen symbian OS (ik kocht toen een Nokia N97, een grote miskoop).

AirPlay is inderdaad op een gegeven moment hernoemd. Maar tegelijk met de hernoeming werd het in mijn ogen voor het eerst bruikbaar voor mij. DLNA heeft voor mij nooit lekker gewerkt. Ik heb een Denon versterker met DLNA support. Het werkt wel, maar niet handig. Ik kies daarom altijd voor AirPlay, omdat dat wel handig werkt.
Heel veel Apple haters hier, daarom wordt je gedownmod. Maar je hebt gelijk:
Airplay komt uit 2004 en heette eerst AirTunes (alleen audio). Vanwege DRM had dit nooit een open standaard kunnen zijn en ik denk niet dat Apple daar ook maar iets in te zeggen had.

Homekit (2014) is de huidige poging van Apple om tot een standaard te komen in smart homes. Dit heeft niets met protocollen te maken zoals zigbee of z-wave maar meer met standaardisatie van apparaat categorieën, veiligheid en eenvoud. Dat is ze ook zeker gelukt, apparaten toevoegen is zeer eenvoudig, apparaten kunnen onderling met elkaar 'praten', meerdere apparaten kunnen als hub dienen (zoals Apple TV en iPad) zodat zaken behoorlijk consequent werken (ook buitenhuis) en zeker voor die tijd was de beveiliging veel beter.

Zeker met Thread en Mater als toevoeging gaat Homekit een erg mooie keuze worden. Het fijne is dat veel smarthome apparaten daarnaast ook met andere smart home hub's kunnen werken. Iedereen wint lijkt mij.
Ik denk dat je je blindstaart op alleen de reactie waar je op reageert. Het ging er niet om dat Apple niets zelf doet, het ging erom dat de zaken die Apple introduceert altijd wel een voorganger kennen waar de Apple "eigen" techniek op is gebaseerd. Carplay lijkt verdacht veel op Mirrorlink, gebruikt een héél vergelijkbaar protocol. Airplay is praktisch identiek aan Miracast. Homekit is ook op zich niets bijzonders, maar vooral een manier om Apple geld te laten verdienen aan het verbinden van apparaten. Maar homekit doet op zichzelf weinig bijzonders of unieks en ook niets dat nog niet bestond.

Dat heeft niets met Apple haten te maken, dat heeft te maken met de markt kennen. Je voorganger gaf aan dat Apple zelf innovatief geweest is en dat is in dit gevallen simpelweg onzin. Dat betekent niet dat Apple gelijk gehaat moet worden, dat is jouw kinderachtige interpretatie. De standaarden die Apple wilde gaan leveren met Homekit bestonden al, maar Apple doet normaalgesproken niets met open standaarden, maar introduceert een eigen systeem dat gebaseerd is op die open standaarden. Ze hadden homekit (of airplay of carplay) ook open kunnen maken of licentievrij en dat is het ook niet. TV, auto en iotdingetjes moeten allemaal betalen aan Apple op dit moment als ze willen integreren met hun systeem. Dat is een licentieding, niet een standaarden of technisch dingetje. Homekit praat gewoon op de 'Hue'manier met Hue, maar Hue moet betalen voordat Apple met Homekit met Hue wil praten.
miracast bestond niet voor Airplay.
Airplay 2 is wat Miracast en Chromecast is. Airplay 1 is wat DLNA is. Techniek is beduidend anders tussen DLNA/airplay 1 en Airplay 2/Miracast.

DLNA was er een jaar voor Airplay 1, Miracast was er vrij ver voor Airplay 2. Misschien overschat je wat Airplay 1 ooit was.
Ik denk dat je je blindstaart op alleen de reactie waar je op reageert.
Klopt, maar hij heeft geen ongelijk.
Homekit en Airplay zijn best innovatieve initiatieven geweest van Apple en ja, er waren ook wel andere standaarden die ongeveer hetzelfde deden maar dat maakt toch niets uit? Zolang je maar niet een techniek 1-op-1 kopieert. Letterlijk alles wat wij om ons heen hebben is zo tot stand gekomen. Muziek, film, boeken, gebouwen, computers, ga zo maar door.

Je geeft zelf hieronder als DLNA als voorbeeld maar waar komt dat vandaan? Sony, Intel en Microsoft.
Is dat nou allemaal zoveel anders dan als Apple iets maakt? Het is een vrije markt, iedereen mag doen wat ze zelf willen?

Om je vraag hierboven te beantwoorden:
Misschien zie ik iets over het hoofd en hebben ze een manier om hier toch geld mee te verdienen via alsnog een homekit verplichting ergens.

Apple heeft al sinds jaar en dag het certificeringsprogramma zoals 'Made for Iphone' en 'Homekit compatible'. Dat zal ook gewoon doorgaan. Als jij een homekit sticker op je product wilt dan moet je daar voor betalen. Voordat je begint, dat is bij velen zo. Een voorbeeld is NVidia G-Sync.

Dat betekent niet dat Apple gelijk gehaat moet worden, dat is jouw kinderachtige interpretatie.
Lol, ik zei dat hij gedownmod wordt door mensen die alles apple gelijk naar beneden voten zonder inhoudelijke te lezen (Apple haters) niet dat jij er een was. Maar gezien ik kinderlijk mag reageren: Leef ermee! Lekker puh, Na!Na!Na!
Het is idd clickbait en tweakers heeft dat nodig om kliks op het artikel te scoren. gokje dat er intern of binnen de groep ook bepaalde prestatie geleverd moet worden.

Het weekblad prive was daar jaren het mooist voorbeeld van. Je las de voorpagina met pakkend koppen, sensatie om daarna in het artikel te lezen dat er van een mug een olifant gemaakt werd. Maar ja mensen zie de voorpagina liggen en kopen dan.

Op Tweakers lees je de kop (voorpagina) en hub klik op het artikel en teller staat weer eentje hoger. Het hoort tegenwoordig bij het niveau van tweakers.
Smaken zullen verschillen, maar ik vind dit persoonlijk een prima titel. Als in dit artikel alleen CSA had gestaan, had ik het artikel niet gelezen, terwijl ik ook de inhoud interessant vindt.

Door die namen erin te zetten dacht ik in ieder geval "oh wat fijn dat er een standaard komt waar al die platformen mee kunnen werken", en dat is ook exact wat dit is, naast het feit dat er nog veel meer bedrijven bij horen en meer platformen mee samen kunnen werken, zijn dit toch echt wel de 3 grootsten, en daarmee dus ook de meest interessantste, in ieder geval voor mij.
Ik ben benieuwd waarom Apple dat nu een beetje loslaat en iets met een open standaard gaat doen.
Misschien is de markt voor domotica iets groter dan Apple. Voor hun eigen klanten kunnen ze van alles voorschrijven, maar als Apple spul totaal niet samenwerkt met iets anders, houdt het heel snel op. Zelfs de beurs van een Apple fanaat is niet oneindig diep. En Apple is lang niet groot of belangrijk genoeg om de markt de dicteren.
Precies. Ik wil b.v. graag mijn gordijnen en velux dakraam koppelen aan een domotica systeem. Als Apple alleen zijn eigen ding doet, dan wordt die integratie van alles lastig.
Wat waren gangbare alternatieven ten tijde van de introductie van CarPlay?

Serieuze vraag. Want naar mijn idee hadden we eerst alleen CarPlay, en nu ook Android Auto, maar niks daarbuiten waarbij je een mobiel OS naar de auto streamed met ondersteuning van de hardware van de auto zelf.
Screen mirroring bestond al wel in auto's. Volgens mij noemden ze dat Mirrorlink. Nu gebruiken Apple en Google iets vergelijkbaars voor Android Auto/Carplay, en net als Mirrorlink sturen de telefoons niet je hele scherm door, maar eigen ontwikkelde interfaces. De basis is alleen niets meer dan schermprojectie wat we al kennen, maar dan van een virtueel extra scherm. Technisch stelt het dus weinig voor. Mirrorlink komt uit 2010, werkte al met een Nokia N97. Carplay uit 2014. Wat Carplay doet lijkt verdacht veel op Mirrorlink van toen. Samsung bouwde het in vanaf hun toestellen met Android 5. VW had er jaren ondersteuning voor in hun navigatiesystemen. Ook Suzuki en wat andere merken, waaronder BMW.

Mirrorlink kwam vrij laat naar Europa (2014), dat maakte de boel niet veel beter. Maar hier een demo van VW van toen; https://youtu.be/Ol4Cu4R-gcU?t=39 Andere merken met losse audiosystemen (Alpine bijvoorbeeld) boden het al wel aan voor die tijd in Europa.

Mijn punt was ook dat Apple (en Google) bestaande technieken pakken, daar een eigen sausje overheen gooien en het uitbrengen als iets unieks. Maar als je kijkt naar wat de techniek echt doet, is het gewoon een voortzetting van de standaarden die we al kennen. Android Auto en Carplay verdringen nu Mirrorlink, maar Mirrorlink was er wel de basis voor. Alleen nu betalen we voor hetzelfde een paar honderd euro per auto aan Google en Apple voor Carplay/Android auto ondersteuning. Had van mij niet gehoeven. Overigens was Mirrorlink ook niet gratis.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 12 mei 2021 10:32]

Was ook geen aanval op je punt, maar een oprechte vraag. Mirrorlink is zo te zien dus inderdaad echt spiegelen in de ruimste vorm van het woord. De evolutie zit dus meer in de native integratie van het infotainment systeem, zoals ik met mijn Mazda de volgende features heb:

- Mute knop = pauzeren van muziek of Podcast
- Spraak knop = Siri
- Gebruik van de ingebouwde microfoon van de auto middels Siri
- Media controls mapping op het stuur
- Grote draai knop op midden console naar links of rechts duwen = native 10s / 30s skip (in podcasts)

En meer van dat soort controls. (Met name die laatste kwam ik laatst per ongeluk achter, wat een genot is als je reclame blokken hebt in podcasts, die ik voornamelijk in de auto luister.
Al die dingetjes die je omschrijft waren met Mirrorlink ookal mogelijk. Mirrorlink kon ook een stap verder gaan door info van je voertuig aan je smartphone te geven. Zowel Android Auto als Carplay hebben daar nog geen implementaties voor.
Klopt, maar de titel is juist gevormd als een clickbait iets waar Chris zich vermoedelijk aan stoorde.
Dit is imo GEEN clickbait, want die drie namen doen namelijk mee. De namen die genoemd worden zijn de 3 grootste en misschien bekendste namen die meedoen aan de standaard. Het had misschien anders verwoord kunnen worden, maar clickbait is het imo totaal niet.

Een betere titel was geweest: Smarthomestandaard waar Apple, Google en Amazon aan meedoen gaat Matter heten

Het is imo prima om even de grootste namen te benoemen, want een titel als "Smarthomestandaard waar NXP Semiconductors, Resideo en Schneider Electric aan meedoen gaat Matter heten" is natuurlijk niet interessant.
Dit is imo GEEN clickbait, want die drie namen doen namelijk mee.

...

Het is imo prima om even de grootste namen te benoemen, want een titel als "Smarthomestandaard waar NXP Semiconductors, Resideo en Schneider Electric aan meedoen gaat Matter heten" is natuurlijk niet interessant.
Een titel moet natuurlijk interesse wekken, maar ook een goede weergave zijn van de inhoud. Hier wordt de waarheid wel erg opgerekt om maar zo lezenswaardig mogelijk over te komen. Ook omdat bekend is dat bij de genoemde bedrijven altijd een voor/tegen discussie optreed, wat tevens een pre is (voor Tweakers). Hadden ze niet in de titel genoemd, maar enkel in het artikel in combi met een trits andere bedrijven, was de discussie al veel minder gewekt.
De essentie van clickbait.
Dit is niet de standaard van Apple, Google en Amazon, dit is een standaard van de CSA, dus het titel klopt niet, wat er in het artikel staat is niet eens relevant voor zijn opmerking!
Daar heb je een punt, we hebben de kop nu genuanceerd :)
Veel betere kop nu. Mijn complimenten.

Persoonlijk zie ik ook in dat dit juist nieuwswaardig is omdat het door big tech wordt gesteund; dus ik vind het niet echt dat zij hierin worden genoemd / in de titel.
Maar nu slaat ie nergens op. Deze standaard wordt daadwerkelijk door deze drie partijen (hoofdzakelijk deze drie) ontwikkelt. Kijk maar naar de contributor lijst op github:
https://github.com/projec...omeip/graphs/contributors

Top 10 is Apple en Google. Apple medewerkers hebben het makkelijk gemaakt en een suffix op hun account gemaakt. Voor google moet je even verder kijken, maar de eerste zoveel profielen die je niet direct herkent zijn Google medewerkers. Al dan niet via NEST.
Als je de waarheid in de titel wilt zetten is de titel langer dan het artikel. Het is toch niet zo gek om de bekendste namen in het consortium in de titel te noemen. Uiteindelijk zijn het de grote spelers die de lijnen uitzetten waar de kleinere deelnemers in het consortium op aanhaken. IKEA kan van alles verzinnen maar als daar geen native ondersteuning voor wordt geleverd door Apple en Google heeft het allemaal niet zo veel zin.
Een IP-based standaard maakt mij ergens een beetje bang. Ik heb in mijn huis juist bewust gekozen voor de Zigbee/Z-Wave apparatuur i.p.v. IP-based. De Zigbee/Z-Wave hebben immers gegarandeerd een lokale aanstuur mogelijkheid, terwijl de slimme wifi apparatuur nogal eens afhankelijk is van de cloud (lees: Andermans computer). En meneer andermans kan zomaar die computer uitzetten waarna je dan zonder de smart functies zit (en in het slechtste geval een waardeloos apparaat hebt).

Cloud connected hardware heb ik het gewoon niet zo op. Dan koop je bijvoorbeeld een auto en dan zitten er leuke gadget features op zoals een SOS-knop, wifi-hotspot, statistieken van de auto en navigatie. En dan 3 jaar later is dat weg, waardoor in principe de auto niet meer de weg op zou mogen, want die SOS-knop/eCall-knop is bij auto's na 2018 verplicht en werkt niet meer! Zelf kaart updates voor de navigate? Vergeet zelfs dat maar! En dan heb je het over een stukje hardware van tientallen duizenden euros.

Als Tweaker bouw ik mijn eigen "cloud" wel. Het is meer werk, maar ik bepaal zelf of en wanneer de stekker eruit gaat. Hopelijk blijven Z-wave en/of Zigbee ook nog bestaan ondanks dit nieuwe "Matter".
Een IP-based standaard maakt mij ergens een beetje bang.
Ik heb hier genoegt devices die IP-based zijn en waar de buitenwereld helemaal niks van weet of bij kan...

IP-based != internet connectie, maar ip-based = connectie met een hub (die op zijn beurt wel/niet met internet connected is, en dat is JOUW keus). Met uitzondering van wifi/ethernet die zullen in de praktijk vaak wel vaker met de buitenwereld (kunnen) praten.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 mei 2021 10:06]

Ik snap zijn angst wel, het komt regelmatig voor dat een leverancier met een update opeens even de regeltjes verandert. Waardoor zelfs apparaten met een lokale toegangsmogelijkheid opeens via de cloud moeten werken.

En laten de partijen hierachter nou allemaal baat hebben bij cloudbediening.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 mei 2021 10:13]

Dat kunnen ze nu ook doen, gewoon update die de hub onbruikbaar maakt als ie niet met de cloud verbonden is en klaar...

Of ze dat nu doen terwijl die devices nou via IP of gebarentaal met de hub communiceren maakt echt geen ene donder uit? De standaard gaat dus precies over die connectie, tussen de hub en het apparaatje wat smart zou zijn. Die hubs zijn altijd al ip-based geweest 8)7

Daarnaast zijn er 170 partijen, jij hebt het over de 3 in het titel denk ik, niet echt representatief ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 mei 2021 10:23]

Dat kan wel ja maar je kan op die apparaten via de protocollen waar de hub mee werkt nog communiceren. Ik heb hier bijvoorbeeld allerlei Ikea en Xiaomi Zigbee spul maar geen hub van beide merken in gebruik. Dat communiceert direct met een Zigbee stick op mijn home assistant.

En er is natuurlijk een reden dat die 3 partijen genoemd worden in de titel, als grootste partijen hebben ze de meeste invloed.
Dat communiceert direct met een Zigbee stick op mijn home assistant.
En dat blijft ook gewoon kunnen alleen de manier van communiceren tussen jouw zigbee stick en die ikea/xiaomi apparaten veranderd van (weet niet)-based naar ip-based.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 mei 2021 10:31]

Tja, maar sommige mensen zijn altijd bang voor het ergste scenario. En dan kan er altijd wel IETS mis gaan. Wat als.. een van de apparaten op eigen houtje via de onbeveiligde wifi van de buren data naar de fabrikant van de chip in China gaat lekken?

Sommige mensen zijn al bang dat hun led-lampen een microfoon bevatten en ze afluisteren middels de frequentie van het licht wat ze uitzenden. Tja, technisch kan er zoveel. Ik begrijp alleen niet dat die mensen überhaupt nog online gaan.
Het komt idd regelmatig voor dat functies veranderen.
Maar bijna al het slechte nieuws daarover gaat over cloud-gerelateerde functies.
Vlgs mij komt het maar zelden voor dat producten die officieel lokaal kunnen werken, dat door zo'n externe verandering ineens niet meer kunnen.
Dat TP-link geval was een ongedocumenteerde feature, en mss ook een lek in de beveiliging voor wie niks ongedocumenteerds hoeft, dan kan ik nog wel begrijpen dat ze dat willen dichten.
Voor de rest kan ik me eigenlijk niet zoiets herinneren.

Daarom lijkt het mij een kwestie van gewoon spul kopen dat officieel lokaal kan werken.
Want is het dan niet zelfs tegen de wet om dat dan zomaar weg te halen?
Of wat mss nog helpt is geen voorwaarden accepteren die je niet acceptabel vindt.
Nog beter is natuurlijk spul waarbij je helemaal zelf kan bepalen wat t allemaal doet (open source etc).
Zo maak ik me ook totaal geen zorgen over de IP functionaliteit van mn Debian PC.
IP based hoeft toch helemaal niet cloud gebonden te zijn?
Tasmota/ESPhome kan je perfect binnen je eigen omgeving draaien
Zo doe ik het ook inderdaad. Heb een heleboel smart devices thuis (Voornamelijk LED controllers). Waren origineel Tuya devices, allemaal geflasht met Sonoff Tasmota, volledige lokale controle via Home Assistant!
Je 'angst' heeft natuurlijk niets met IP te maken maar met het niet kunnen vertrouwen van 'smart' apparaten. Maar juist omdat het op IP gebaseerd is wordt het veel eenvoudiger om dit verkeer te blokkeren. Je kan ook simpelweg deze apparaten in een apart netwerk zetten zonder internet maar veel apparaten hebben tegenwoordig ook handige functies die je mogelijk wilt gebruiken. Via een IP firewall kan je deze client dan fijnmazig alsnog toegang geven. Voorbeeld: een IP camera die alleen de tijd moet updaten via NTP.

Kortom met IP heb je alle mogelijkheden en kun je bouwen wat je wilt.
In hoeverre is dit backward compatible? Houdt dit in dat bijv. alle Hue lampen vervangen moeten worden?

Dit is natuurlijk een top initiatief maar het zou zonde zijn als er weer een bak een extra e-waste wordt gecreëerd.
Softwareupdate van je hub/bridge en klaar lijkt mij. Zigbee LL voor de lampjes kan op zichzelf staan als de hub/bridge maar mogelijkheden biedt. Die gaat al via ip met een rest api. Kan nooit moeilijk zijn. Misschien ziet Signify een kans om een nieuwe hub te verkopen.
George Yianni, de bedenker van HUE heeft in een interview gezegd dat de HUE bridge de CHIP/Matter standaard gaat ondersteunen. De bridge gaat dus een soort vertaler worden waardoor je de huidige HUE lampen kunt aansturen via Matter.
De HUE lampen zelf krijgen geen Matter ondersteuning. Je kunt de huidige lampen dus blijven gebruiken, ze zullen alleen niet als repeater in het Matter netwerk werken.

[Reactie gewijzigd door remmuz op 12 mei 2021 09:40]

Ik denk dat ik ook wel snap waarom, want Hue doet dingen met de lampjes die Zigbee LL en het nieuwe Matter mogelijk niet kunnen. Entertainment mode is zo'n voorbeeld.
De vraag is dan of de niet Hue lampen verbonden met een Hue bridge ook ondersteund gaan worden. Bijvoorbeeld voor Homekit is dit nu niet het geval (maar technisch prima mogelijk, zoals ook Homebridge laat zien).
Dat is volgens een softwarematige beperking, omdat je per Homekit product moet betalen aan Apple en dat het ingebouwd is omdat anders Hue helemaal niet met Homekit mocht praten. Voor dit soort onzin is hopelijk Matter een oplossing.
Dat ligt aan de voorwaarden van Apple. Apple eist firmwareupdates voor de bediende lampen, en dat hebben 3rd party lampen niet op Hue.
Overigens bestaan er wel hubs met 3rd party update-ondersteuning. Maar dus niet die Hue hub.
Op de site https://csa-iot.org/ staat onder het kopje bij Zigbee nog genoemd;
Using the same IoT language, with backward and forward compatibility in mind
Het lijkt mij dat ze dat zeker nog wel ambiëren, maar je weet het nooit.

Die site van CSA-IoT is overigens verder behoorlijk onoverzichtelijk met geen mogelijkheid om specifiek naar dat stukje site te linken
Ik ben erg benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken. Waarom zou google of nest hun camera willen koppelen aan jouw eigen (goedkope) cloud of lokale opslag? Ze doen al 5 a 10 jaar hun best om alles apart te houden en je te 'dwingen' naar hun ecosysteem en eigen abo's. Ik hoop natuurlijk dat het gaat gebeuren, maar ben wel erg sceptisch bij deze bedrijven. Waarom zouden ze dit doen? Je neemt 1 premium product (bv mooie deurbel die je dagelijks ziet) en hangt de rest van je huis vol met b en c merken (voor sensors, camera in de tuin, opslag en aansturing)
Wat mij angst inboezemt is dat Google, Amazon en Apple nu alleen gaan voor IP based communication. Daar zit maar één reden achter: meer informatie verzamelen voor die bedrijven. Hun doel is ook helemaal niet om dit te kunnen laten verbinden met je eigen cloud. Hun doel is hún cloud. Anders zouden ze IP-less protocollen zoals Zigbee of Z-Wave verder kunnen ontwikkelen. Maar dat willen ze helemaal niet.

Open source zegt totaal niets. Dat is Android ook. Maar nu is dat zo vergroeid met het Google ecosysteem dat niemand behalve een die-hard tweaker nog iets kan met een Android telefoon zonder playstore. Dat gaat er met dit nieuwe protocol ook gebeuren. Het wordt eerst opgebouwd totdat het goed stabiel is en een brede ondersteuning geniet. Daarna gaan deze drie grootmachten over elk FOSS alternatief heen met hun gigantische ontwikkel capaciteit. Ofwel: ze scheppen eerst de randvoorwaarden. Daarna gooien ze hun sausje er overheen en kan de consument kiezen tussen houtje touwtje zonder cloud er achter of fully integrated met Google/Amazon/Apple.

Vergeet niet mensen: deze drie bedrijven hebben geen van allen baat bij een home automation standaard die open is. Ze zouden allemaal liever hun eigen hardware verkopen, die net niet samenwerkt met de concurrentie. Maar wat ze nóg liever hebben is al je data. En daarvoor trekken ze wel graag samen op.
Wat mij angst inboezemt is dat Google, Amazon en Apple nu alleen gaan voor IP based communication. Daar zit maar één reden achter: meer informatie verzamelen voor die bedrijven. Hun doel is ook helemaal niet om dit te kunnen laten verbinden met je eigen cloud. Hun doel is hún cloud. Anders zouden ze IP-less protocollen zoals Zigbee of Z-Wave verder kunnen ontwikkelen. Maar dat willen ze helemaal niet.
Je kan nog een argument bedenken dat alles IP maken het goedkoopst is, omdat IP uiteindelijk datgene is dat alles met elkaar verbindt (IoT, en zo...). Echter accepteer ik geen oplossing die onlosmakelijk met het internet verbonden moet zijn.

Ik weiger gebruik te maken van datasilo's van een ander voor dit soort zaken, maar voor mij is dat makkelijk roepen. Voor een gemiddelde consument is dat niet. ;)
Zigbee en Z-wave zijn juist ontwikkeld om met een minimale hoeveelheid energie en een relatief grootbereik door mesh data en opdrachten te versturen. De keuze om vol op het netwerk te gaan en dus een hub over te slaan is niet handig en er heeft maar een partij voordeel bij. Dat de hub in de cloud komt te staan en de consument maar juichen. Maar ondertussen...
Zigbee en Z-wave zijn juist ontwikkeld om met een minimale hoeveelheid energie en een relatief grootbereik door mesh data en opdrachten te versturen.
Daarvoor zijn ze ontwikkeld. Ik heb liever een domme 'hub' die draadloze informatie van zulke apparaten omzet in IP informatie en aan mijn eigen IP-gebaseerde systeem voedt, en die andersom opdrachten van mijn IP-gebaseerde systeem omzet naar het relevante draadloze protocol.

Overigens wel met je eens. De dataminers zullen straks smullen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 mei 2021 11:32]

Dat bedoel ik! Ik wil de hub in eigen hand houden en dus de verbinding met al deze apparaten. Ga je dit IP based maken dan loop je sowieso tegen gigantische veiligheid issues aan.

Het lijkt erop alsof ze het wiel opnieuw proberen uit te vinden want de basis die ze impliceren is namelijk Z-wave alles moet met elkaar kunnen communiceren. Waar je als producent bij Zigbee de vrijheid hebt een semi gesloten bubbel te bouwen op het protocol mag dat bij Z-wave niet dus mij ontgaat het doel van dit idee volledig, zullen ze niet zeggen maar dat zal inderdaad data verkrijgen zijn.
Dat bedoel ik! Ik wil de hub in eigen hand houden en dus de verbinding met al deze apparaten. Ga je dit IP based maken dan loop je sowieso tegen gigantische veiligheid issues aan.
Volgens mij verwar je wat termen.

IP is niets anders dan een deel van het TCP/IP protocolpakket, in diens bekende vormen (IPv4, IPv6). Enkel omdat het 'Internet Protocol' heet, houdt niet in dat het over het internet hoeft te gaan. Zelfs met IP is het prima mogelijk om alles in eigen beheer te houden. Begin simpelweg met een lokaal netwerk zonder internettoegang. ;)

Alles zoveel mogelijk IP gebaseerd maken heeft ook voordelen als je niet afhankelijk bent van Amazon of Google.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 mei 2021 09:34]

Je weet dat Zigbee en Bluetooth (Low Energie) ook gewoon gebruik maken van IP? Ze zitten alleen niet op hetzelfde netwerk als je WiFi devices, hoewel Zigbee wel gebruik maakt dan de WiFi frequentie. Per Zigbee hub heb je een IP netwerk waarbij de hub de gateway verzorgt met de rest van je reguliere netwerk.
IP is juist een oeroude, open standaard. Achterdochtig zijn omdat IP wordt gekozen boven een veel zeldzamer protocol als Zigbee is de zaak omdraaien.
Wellicht zijn ze heel slim bezig om te voorkomen dat al die bedrijven het gezijk krijgen wat google op zijn deurmat heeft liggen.

Als al deze bedrijven los van elkaar dingen blijven ontwikkelen krijg je vanzelf een overmacht van 1.

Voorbeeld.
Google heeft een heel mooi pakket.
Chrome, gmail, docs, photo's, etc, etc.
Ze hebben een hele UI en UX opgebouwd de gedeeld wordt in alle apps.
Nu will europa dat ze alles opdelen in losse bedrijven omdat ze te machtig worden in software gebied.
Let op: dit is dus puur omdat ze iets maken wat schijnbaar door iedereen geliked word.

Apple doet dit meer op de hardware markt.
Dit valt minder op maar MKBHD heeft een mooie video erover gemaakt kort geleden.
https://www.youtube.com/watch?v=qNAo0UdYF6g

Wat apple doet is gewoon beetje voor beetje allerlij markten overnemen met hardware.
Daarna gooien ze de termen op als "je hoeft niet over te stappen", "het is jouw keuze om iets van ons te kopen".
Maar in werkelijkheid weet apple allang dat iedereen dat gaat kopen.
Hierdoor heeft net als in de software markt van Android de hardware markt te maken met een eenorme concurentie brug.
Want welke idioot gaat nu nog een mooie pen voor de ipad maken. Die van apple is toch veel beter.
Wie gaat er nog een tag maken om je spullen te vinden? die van apple is toch veel beter.

Het enige verschil tussen google en apple is dat google zijn UI en UX pushed om iedere telefoon dezelfde basis experience te geven en apple doet precies hetzelfde maar heeft geen markt aandeel omdaarvoor op de vingers getikt te worden.
Daar voor in de plaatst gaan ze heel sneaky de hardware overnemen.

Als je dat Apple bekijkt gaan ook zij op een geven moment tegen hetzelfde issue van google aanlopen.
Ze zijn te machtig en hebben teveel goede producten waardoor concurentie niet meer mogelijk is zowat.

Dus is deze alliantie is niet echt een gek idee.
Ze zorgen zo ervoor dat iedereen weer aparaten kan maken die werken met alle assistenten en dus geen belemering meer vormen.
mensen hoeven alleen in een opensource protocol te hangen, aantonen dat het werkt met alle vereisten en boem.

Ik kan het natuurlijk helemaal mis hebben maar als je naar het verleden kijkt is de vraag om google op te gaan splitsen in allemaal losse onderdelen iets wat met Apple ook gaat gebeuren in de toemost zonder daar iets op te verzinnen.

Wat zou het voor iemand nog voor nut hebben met een geweldig idee groot te worden als je weet dat als jij idee zo fantastisch is dat iedereen het wilt, de regeringen je tegenhouden want je product is te goed......???? als iets enovatie gaat stoppen en niet in het voordeel gaat werken van de consumenten is dat het wel.
Wat jij specifiek noemt, zal best wel niet ondersteund kunnen worden. Al denk ik uberhaupt dat van bijvoorbeeld Ring naar cloud opslag niet echt onderdeel van deze standaard is. Maar wel bijvoorbeeld dat als je Ring deurbel afgaat, al je lampen gaan knipperen. Onafhankelijk of het nou Hue is, of een ander merk lampen.
Heel simpel: als zij een betere oplossing bedenken dan jouw goedkope opslag zullen een groot deel van de gebruikers voor de beste oplossing gaan en een enkeling houdt de mogelijkheid om te hobbyen. Het aantal mensen dat dan een Nest product koopt en verder totaal geen gebruik maakt van GOogle diensten zal niet zo groot zijn.
De drie genoemde bedrijven in de titel hebben elke assistant producten. Momenteel heeft alleen Alexa ondersteuning voor Zigbee (naast Wifi).

Deze bedrijven hebben er dus heel erg veel baat mij dat alle smarthome devices compatible met elkaar zijn.
Ik heb een Philips HDMI Hue bridge, maar die werkt alleen met HUE en Ikea lampen. Zigbee lampen van de Lidl (Silvercrest) en Action (Calex) werkte helaas niet, terwijl ik die lampen welke gewoon over Zigbee kan aansturen via Home Assistant.

De Ikea zigbee hub ondersteund alleen Ikea lampen. De Lidl zigbee bridge werkte wel met al mijn lampen, maar na zo'n 20 connected devices werd het systeem heel erg traag.. De Conbee USB dongle gaat echter als een tierelier en daar zitten inmiddels al meer dan 80 devices op. Daarnaast hebben de Ikea afstandsbedieningen veel meer features dan de Ikea app toont. De zigbee dimmer (rocker achtige schakelaar) zou alleen aan/uit (korte druk) en feller/donkerder (lang ingedrukt houden) ondersteunen. Maar het ondersteund ook een dubbele korte druk. Als ik nu 'dubbel klikt' op de uit kant van de twee dimmers in de slaapkamer, dan gaan alle lichten in de woning direct uit..

Ook voor Nest producten kan Matter interessant zijn omdat dan de Nest app gecombineerd kan worden met Home Assistant. Dus als iemand aanbelt, kun je direct het ganglicht al (gedimmed) aan doen.. Nu doe ik dat met een bewegingssensor en een ouderwetse deurbel..
Dit is een mooie ontwikkeling voor deze markt. Natuurlijk afwachten of dit niet te dominant gaat worden en de enige standaard, maar de variatie van standaarden en merken lijkt nu ook te groot. Deze markt is en blijft ook wel in ontwikkeling zo!
Het hele idee achter een standaard is juist dat het een dominerende standaard wordt, ipv meerder verschillende platformen die niet of lastig samen kunnen praten. Waar jij bang voor lijkt te zijn is een monopolie, maar dat is niet het geval, gezien het een protocol is wat allerlei verschillende bedrijven en merken kunnen gebruiken.

Laten we hopen dat het niet wordt zoals in deze XKCD.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 12 mei 2021 08:52]

Heb je gelijk in, zolang het ook gaat worden zoals ze zelf zeggen:

Simplicity – Easy to purchase and use. Simplifying connected experiences.
Interoperability – Devices from multiple brands work natively together. Providing greater compatibility.
Reliability – Consistent and responsive local connectivity.
Security – Maintaining secure connections. Robust and streamlined for developers and users.
Flexibility – Matter makes it easy for users to set up and control their devices with multiple ecosystems simultaneously.

Bang = angst, dat ben ik niet. Ik begin zelf met 'mooie ontwikkeling'.
Vrees dat Apple, Google en Amazon alles er aan zullen doen voor macht en dominantie.
Het is echter niet alleen Apple, Google en Amazon die hier achter zitten. 180 verschillende organisaties, waaronder ook Ikea en NXP.

USB is ook ontwikkeld "door" IBM, Intel, Microsoft en Apple. Dat is ook niet ontwikkeled voor een macht strijd. Maar om te zorgen dat hun producten makkelijk aan kunnen sluiten op alles en veel technische barrieres weg te nemen, zodat ook mensen met een iPhone/Siri een smart IKEA kast kunnen bedienen en daar niet alleen mensen met een Amazon Echo.
Nog een voorbeeldje is Hue. Daarbij kan je via de app alle producten van Hue aansturen en ook een beperkte lijst van "Friends of Hue" apparaten. Dit zou dan kunnen betekenen dat je met de Hue app alle zigbee apparaten kunt besturen.
Althans, dat hoop ik toch. Het is niet omdat er wordt meegewerkt aan een standaard dat ze daarom alles gaan ondersteunen in hun Hue Bridge en zo

disclaimer: stukje van enkel Friends of Hue is mijn eigen ervaring van een maand of tien geleden. Is ondertussen misschien wel al mogelijk dat alles aangestuurd kan worden
in mijn optiek ligt dit veel dieper.

Veel grote bedrijven zien ook wel dat ze zo groot zijn dat ze het risico lopen door regeringen opgedeeld te worden omdat er geen ruimte is voor concurentie op de merkt.
Apples systeem is gesloten en heeft een los certificate nodig om gebruik te maken van siri.
Googe systeem is dan wel op en maar google bewaakt de basis UI en UX meer en meer om alle platformen dezelfde UX te geven zoals apple dat al lang doet. En dus moet je weer ene certificate hebben voor google assistent.
Dit is niet alleen voor de assistants maar voor alles waar mensen op in willen haken.
Daar steken die bedrijven dan al snel een stokje voor.

Nu hebben concurenten een platform waarom ze zelf iets nieuws kunnen bouwen met gebruik van assistants zonder direct met de grote tekies betroken te hoeven zijn.

Kijk alleen al naar het verhaal van de Apple tag en Tile.
Tile is einde verhaal. geeft het een jaar of misschien 2 en ze zijn weg.

Met dit protocol kan een Apple voorkomen dat ze opgedeeld gaan worden in verschillende bedrijven omdat ze te veel hardware hebben waar de concurentie niet tegen op kan omdat ze niet in die gesloten systemen komen.

het is maar een idee maar er zit echt wel meer echter dan alleen geld of data.
ook de toekomst van deze berijven zit erachter
Natuurlijk probeert elk bedrijf zoveel mogelijk te verdienen, maar dat is nou eenmaal wat bedrijven doen. Ik zie veel grotere obstakels die eerst opgelost moeten worden.

Wat je nu ziet is dat producten zoals Tile, maar ook home automation speakers, deurbelcamera’s, geautomatiseerde rolluiken etc etc nauwelijks populair zijn, omdat het allemaal zo bar slecht met elkaar communiceert. En zo onduidelijk is wie/wat kan, met wie samenwerkt. En hoe lang dat blijft werken.

M’n ouders waren aan een nieuw zonnescherm toe en wilden dat dan gelijk op (grote) afstand – dus via internet – kunnen bedienen, zoals ze dat met de thermostaat kunnen.

Zelfs het bedrijf wat nota bene gespecialiseerd is in zonneschermen wist niet wat ze daarvoor moesten hebben qua hardware/software… Hoe moeten mijn ouders daar dan nog ooit uit komen?


Ander voorbeeldje: Als je nu een airco koopt, kun je er een wifi-module bij kopen voor € 100 en met een app bedienen. Maar dit gaat alleen via de eigen app dus niet via Thuis van Apple (waar je al je apparaten kunt bedienen/combineren dus op een sensor je airco aan en je cv uit etc). Tja, dan kan ik net zo goed de airco-afstandsbediening nemen die er gratis bij zit. Elke airco-koper wil natuurlijk dat zo’n ding gewoon ‘praat’ met Thuis van Apple, maar net zo goed met een Google apparaat als hij toevallig een Android heeft.

Zolang het een chaos van producten op hun eigen merken-eilandjes is, wordt home automation simpelweg niet populair. Anders was dat trouwens al lang van de grond gekomen.

Eigenlijk toch best gek dat nieuwe auto’s al jaren ‘sleutelloos’ kunnen, maar bij huizen neemt niemand dat. Heeft veel te maken met het feit dat het zo versnippert / onhandig / duur is.
Mensen geven misschien eerder 1000 euro uit aan een optie op een auto dan aan een nieuw deurslot. Raar maar waar. Maar met de auto kunnen ze showen, met het huisslot niet.
Mensen geven inderdaad sowieso makkelijker € 1.000 uit als ze dan toch een nieuwe auto kopen. De logica is dan vaak: Duur zijn ze allemaal.

Afgezien daarvan: Die auto moet toch gemaakt worden en dan is het prijsverschil klein tussen (elke deur een elektrisch bediend sleutelslot geven) en (het sleutelgedeelte weglaten bij alle sloten behalve de bestuurdersdeur en de bediening via de boordcomputer laten lopen die toch al hardware heeft die kijkt naar een bluetooth-sleutel etc). Sterker nog, misschien is het goedkoper, want minder onderdelen nodig.

Overigens lijkt me juist een huisslot wat open gaat zonder aanraking me iets waar je beter mee kunt showen, want wie heeft dat nou? ;)
Betekent dit alles ook dat het in de toekomst mogelijk wordt bijvoorbeeld Ring-deurbellen op een zinvolle manier aan Google Nest te koppelen enzo?
In theorie wel ja, als Amazon en Google én Apple zich ermee bemoeien zou je dat in principe wel moeten verwachten.. lijkt mij sterk dat Amazon zegt "hey leuk we gaan hieraan meedoen maar alleen onze Ring videodeurbellen vallen daar dan net weer buiten".

Je kunt je dan wel afvragen in hoeverre die dataopslag opensourced wordt, en of dat van belang is. Als Amazon z'n videobeelden in zijn eigen cloud opslaat máár het Matter protocol is open source zou je in theorie daar dus aanpassingen in moeten kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 12 mei 2021 08:39]

Zou het je echt verbazen als Apple en Amazon "per ongeluk" dingen incompatible maken? Alles had nu al met elkaar samen kunnen werken maar door arrogantie en onderlinge ruzies is dat niet zo. Aan de techniek ligt het niet.

Daarnaast lijkt het me ook met dit protocol onmogelijk om altijd alles vlekkeloos met elkaar te laten samenwerken.
De producten hoeven onderling niet perse samen te werken (de IKEA lampen hoeven wat mij betreft niet per definitie te reageren als er iemand voor de deur staat...) als ze maar van hetzelfde (opensourced) protocol gebruik maken en de grote fabrikanten (Apple, Google, Amazon) dat ook supporten.

Hoe ik het onderling aan elkaar knoop wil ik met alle plezier met HomeAssistant of Homekit of Google Home bepalen.
niets zal altijd perfect samenwerken.
Maar het gaat al wel een boel basis onzin uit de weg.

Daarnaast zullen er altijd wel wat onderhandse dingen gedaan worden maar als al deze bedrijven zicht aansluiten bij 1 protocal ga ik er meer vanuit dat dit met de toekomst van het eigen bedrijf in gedachten is dan dat het echte te maken heeft met de wil om alles te verbinden.

Bedenk dat als apple straks te maken krijgt met een machtspositie op de hardware markt, ze het zelfde gezeik krijgen als google met zijn apps die met de google services worden meegeleverd.

Goeie producten die perfect werken met het eigen ecosysteem zonder een manier voor bedrijven om zelf iets te verzinnen waarvoor ze geen kant moeten kiezen.

Straks kun je dan met dit protocol een Apple tag maken zonder afhankelijk te zijn van een iphone of android phone maar kunnen ze het allemaal.
wie weet wat dit allemaal meebrengt.

Ik vind het, zelfs al is het om eigen bedrijfje veilig te stellen, een goede zaak.

Een maatregel als, alle producten van google van google loskoppelen en eigen bedrijfjes van maken omdat ze te groot zijn, werkt inovatie, en motivatie flink tegen.
Het is heel simpel. Als je product niet aan de standaard voldoet, mag het logo er niet op.

Er zal een onafhankelijk keurinstituut moeten zijn, anders krijg je dat soort problemen. Apple/Google kennende zal daar heus heel goed over nagedacht zijn want ze vertrouwen elkaar voor geen meter.

Optie 2: Als er tóch gesjoemeld wordt / keurmerk niet doet wat het beloofd, is het zo afgelopen met de productlijn want dan koopt niemand het meer.
Goed initiatief! Nu maar hopen dat Google en Apple niet Bonjour aandragen...
Mooi, dat is iig een naam die niet onmogelijk te googlen is.
Nu nog even Thread hernoemen aub, die is mss wel nog problematischer wat dat betreft.
Althans, ik vond t lastig zoeken naar chips (uCs) met CHIP/Thread support in forum threads.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 12 mei 2021 09:45]

Zouden ze dat expres hebben gedaan? Google (deelnemer) weet toch precies hoe je iets (on)vindbaar maakt op het net?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee