Smarthomestandaard van Apple, Google en Amazon ligt op koers voor release 2021

De ontwikkeling van de eind vorig jaar aangekondigde, gezamenlijke standaard voor smarthomeapparaten van Google, Amazon en Apple ligt op koers om in 2021 uit te komen. Dat meldt de gezamenlijke Connected Home over IP-werkgroep.

Connected Home over IP wordt beheerd door de Zigbee Alliance en laatstgenoemde meldt dat het doel is om de standaard in 2021 uit te brengen. Wanneer dat precies zal moeten gaan gebeuren, is nog onduidelijk. Volgens de Zigbee Alliance liggen de partijen op koers om de ontwerpspecificatie van de standaard eind 2020 gereed te hebben.

De werkgroep is naar eigen zeggen flink gegroeid, van een paar dozijn deelnemende partijen naar meer dan 145 actieve leden. De partijen hebben eerder al een eerste implementatieversie van de technische specificatie in de vorm van een repository op GitHub gezet. De partijen zeggen dat ze doorlopend en snel met nieuwe iteraties komen voor de open smarthomestandaard. Door dit te delen op GitHub hopen de bedrijven de voordelen van het project zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor consumenten en fabrikanten.

Het doel van deze samenwerking is om bestaande technieken die zich op de markt hebben bewezen, samen te brengen in de vorm van een nieuwe standaard die op het internet protocol is gebaseerd. In het geval van Google gaat het onder meer om Weave en Thread, die beide op ip zijn gebaseerd. Verder betreft het Apples HomeKit en Amazon Alexa Smart Home. Naast deze bedrijven zijn onder meer Ikea, Samsung en Signify betrokken bij het project. Verder is er bij de nieuwe standaard specifiek aandacht voor de beveiliging.

Het idee is dat de nieuwe connectiviteitsstandaard vrij is van royalty's en dat de compatibiliteit van smarthomeproducten verbetert. Er kan aan een veelheid aan producten gedacht worden die gebruik zullen maken van de nieuwe standaard, zoals lampen, stekkers, thermostaten, deursloten, sensoren, beveiligingssystemen en raamverduisteringen.

Door Joris Jansen

Redacteur

09-09-2020 • 12:00

100

Reacties (100)

100
100
47
9
1
46
Wijzig sortering
Voor concrete info over het project, faq's en deelnemers:
https://www.connectedhomeip.com/
Misschien een stomme vraag maar heeft dit (negatieve) gevolgen voor mensen die nu Philips Hue gebruiken of werkt Hue al samen met de Zigbee Alliance? Ben nogal een leek ;-)

[Reactie gewijzigd door Argonath op 29 juli 2024 00:34]

Hue werkt al via Zigbee. De kans lijkt me klein dat bestaande apparaten breken, al zou het mogelijk kunnen zijn dat een nieuwe Zigbee-standaard niet compatible is waardoor je geen nieuwe apparaten met oude zou kunnen combineren. Ik denk dat het wel losloopt en ze daar iets op gaan verzinnen als het überhaupt al een probleem zou kunnen vormen.
al zou het mogelijk kunnen zijn dat een nieuwe Zigbee-standaard niet compatible is
De huidige Zigbee standaard is al niet compatible met zichzelf. Probeer maar eens Zigbee apparaten van verschillende merken met elkaar samen te laten werken. Het probleem met open standaarden zonder certificering is dat iedereen maar wat aanrommelt. Dit is de reden dat ik destijds voor Z-Wave heb gekozen.
Er zullen best een paar apparaten niet met elkaar werken, maar ik heb tot nu toe nog geen problemen gehad met Philips, Xiaomi, Ikea en Osram. Die verbinden allemaal zonder problemen naar mijn Deconz-stick. Het is eerder uitzondering dan regel als er een apparaat niet verbindt met andere Zigbee-apparaten.

[Reactie gewijzigd door maussie95 op 29 juli 2024 00:34]

Het hele idee van Zigbee is dat er een hub is die de apparaten aanstuurt. Apparaten die elkaar aansturen is een ander verhaal en dat vereist inderdaad wel een standaard die compatible is met zichzelf. Staat los van het feit dat software als Home Asisstant via o.a. Zigbee2MQTT gewoon direct kan praten met elk Zigbee-apparaat.
Het hele idee van Zigbee is dat er een hub is die de apparaten aanstuurt.
Maar de hub van merk A werkt niet met de apparaten van merk B. Als je dus Philips Hue hebt, moet je alles van Hue aanschaffen, want andere merken geven problemen.
wel als je bv een Deconz stick gebruikt met Home Assistant. Hiermee kun je een heleboel verschillende merken door elkaar gebruiken. https://zigbee.blakadder.com/deconz.html
Dat komt niet door de standaard, dat komt door de makers van die apparaten. Als het aan de standaard lag zou Home Assistant ook niet kunnen werken.
Dat komt niet door de standaard, dat komt door de makers van die apparaten.
Dat komt omdat de standaard te vrijblijvend en open voor interpretatie is, en iedereen maar wat doet. Z-Wave heeft dit probleem niet, want daar is de standaard veel stricter en moeten alle Z-Wave apparaten gecertificeerd worden en dus werkt alles gewoon met elkaar samen, ongeacht welke hub je hebt of welke apparaten.
Je hebt geen certificering nodig om aan een standaard te voldoen, dat is alleen een mooie manier om te zorgen dat niemand je standaard wil gebruiken door de extra kosten en de tijd die de certificering kost. En dat is precies wat je nu ziet gebeuren, de belangrijkste partijen zetten allemaal in op Zigbee. Bovendien zie je bij het handjevol apparaten dat een Zigbee- en een Z-Wave-versie hebben meestal dat Zigbee veel energiezuiniger is en dus beter geschikt is voor vrijwel alle sensoren.

Verder:
Dat komt omdat de standaard te vrijblijvend en open voor interpretatie is, en iedereen maar wat doet.
Nee hoor. Je kan gewoon andere merken aansluiten op je Hue hub. Nogmaals, de limitatie zit niet in het protocol, de limitering zit erin dat sommige fabrikanten apparaten van de concurrent uit hun hub willen weren. Dat is puur uit economische overweging, niet vanuit een technische beperking.
Zigbee Ikea lampen werken ook wel op de Hue hub, het is niet zo dat de zigbee standaard daar het probleem is. Nu kun je een strict certificatie proces introduceren maar dat wil nog niet zeggen dat de standaard het probleem is. Het hangt allemaal af van de fabrikant en hoe de hub software zich gedraagt bij onbekende apparaten.
Het hangt allemaal af van de fabrikant en hoe de hub software zich gedraagt bij onbekende apparaten.
Dat kan je dus allemaal vastleggen in de standaard.
Ik heb gewoon meerdere merken lampen op mijn Philips Hue Bridge aangesloten.

Lampen: Philips, Ikea, Calex
Stopcontact: Innr

Met Ikea lampen is de aansluiten iets complexer, maar daarna werken ze zonder problemen. De Innr en Calex gaven geen enkel probleem. Enige dat niet ondersteund wordt is firmware updates van de lampen, maar dat is logisch.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 29 juli 2024 00:34]

Klopt dit werkt gewoon - de enige reden dat ik zowel een Ikea als een Hue hub heb is omdat ik alles via HomeKit wil aansturen en dat werkt dan weer niet voor Ikea lampen via de Hue hub (en andersom heb ik nieteens geprobeerd...)
Lampen gaan nog wel goed, maar probeer maar eens schakelaars van een ander merk te gebruiken.

En hoe zit het met dingen als rookmelders, deur/raam sensoren, licht/bewegingssensoren, smartcard readers, gordijnen, zonwering, etc. etc. ?

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 29 juli 2024 00:34]

Enige dat niet ondersteund wordt is firmware updates van de lampen, maar dat is logisch.
En zelfs dat wordt voor veel bekende apparaten ook nog gewoon ondersteund door Zigbee2MQTT waardoor je zonder bedrijfsspecifieke hub wegkomt.
Valt ook weer mee.

Heb zelf een Hue hub maar bijna alle lampen zijn van Ikea. ( en zo zijn er meer merken die met Hue werken )
[...]

De huidige Zigbee standaard is al niet compatible met zichzelf. Probeer maar eens Zigbee apparaten van verschillende merken met elkaar samen te laten werken. Het probleem met open standaarden zonder certificering is dat iedereen maar wat aanrommelt. Dit is de reden dat ik destijds voor Z-Wave heb gekozen.
Dit is echt compleet onzin.

Ik heb twee totaal verschillende zigbee LED drivers die niet door Philips zijn gemaakt. Beiden werken naadloos met de Philips app werken.

Daarnaast heb ik twee verschillende merken Zigbee-controllable smart plugs. Deze werken prima in SmartThings en ik vermoed dat als ik het probeer ze ook in de Hue app zullen verschijnen.

SmartThings werkt ook prima met Hue samen.

Dus als je even telt, dan heb ik zo even snel al 6 totaal verschillende devices die allemaal met elkaar werken, en dan heb ik het nog niet over andere smart zigbee devices die ik in huis heb (home presence device, raam onderbreking, niet allemaal van Samsung, maar allemaal werkend met Samsung).
Verdienmodel zit niet op de korte termijn, maar op de lange termijn. En dat maakt dergelijke ontwikkelingen niet altijd de juiste keuze omdat ze na verloop van tijd kunnen worden uitgefaseerd. Reden: zogenaamde onderzoekers Die teveel bugs hebben gevonden waardoor jij Als consument toch weer gaat voor dat net nieuwere apparaat met de nieuwe versie die zei dan toevallig verkopen. Of ben ik nu heel erg negatief? Hoop dat meer mensen zich kritisch durven uit te spreken door niet meteen alles te vervangen thuis maar door te kiezen voor een ‘open’ systeem welke zich blijft ontwikkelen vanuit de community. Zo klinkt het wel maar is het denk ik op lange termijn niet. Hebben ze teveel geld voor/ belangen bij
Zigbee is een certified standard, dus iedere partij die er wat mee wil doen heeft op zijn minst contact gehad met de zigbee alliance. Philips heeft sws zijn spul erg goed op orde en hebben een van de beste implementaties (qua stabiliteit zijn geld al dubbel en dwars waard). Philips zal dan ook gewoon de boel werkend blijven houden. Is nogal belangrijk voor de lange termijn strategie die ze hanteren.
Dezelfde lange termijn strategie waardoor mijn ouders met hun Google home hun 2 hue lampen verbonden met een hue v1 hub niet meer kunnen aan/uit doen? Fijn dat we daar op kunnen rekenen om de boel werkend te houden met een nieuwe standaard die er gaat komen...
ik ben heel blij dat Philips er voor kiest om non supported hardware by default niet meer aan het internet te hangen. Dat is vragen om problemen als er eens een hack gebeurt. Het probleem met IoT is de beveiliging, als je dat zelf wil regelen kun je dat nog steeds doen (via iets als homeassistant), maar dan ben je ook zelf verantwoordelijk.

Je lampen werken ook met een nieuw bridge of zelfs helemaal zonder Philips bridge (zigbee2mqtt stick bijv). Die keuze is aan jou. Die bridge V1 heeft gewoon niet de hardware om mee te kunnen naar nieuwe standaarden, daar hoef je echter niet je lampen voor te vervangen.

"ja maar het werkte toch" is geen argument. Op je interne netwerk kun je het nog prima gebruiken, maar google Home vereist een internetverbinding naar de cloud en dat securityrisc wil Philips terecht niet lopen.
Ze liepen het risico tot een paar maand geleden wel. Ze hebben een jaar of zo aangekondigd te zullen stoppen met support, dus het is niet alsof er een groot probleem is opgedoken dat niet te fixen was. Het toestel is nog steeds verbonden met de router en een even groot (of zelfs groter, want geen updates) security issue.

Lokaal werkt de hub ook nog. Ik weet dus niet welke hardware de v1 ontbreekt om niet met de nieuwe standaarden (die er nu zijn) mee te kunnen.

Philips heeft zijn eigen hardware non supported gemaakt en functionaliteit eruit gesloopt.

En nee, boeit mij niet veel dat hij niet meer supported is, kan het zelfs begrijpen. Maar wanneer ze een correct werkend product dat perfect met de huidige standaard werkt bewust onbruikbaar maken, twijfel ik dat ze "de boel werkend zullen houden in verband met hun lange termijn strategie" zoals je aangeeft, zeker wanneer het over een nieuwe standaard gaat. Misschien een nieuwe hub die de huidige oude en de komende nieuwe standaard aan kan, maar meer durf ik niet op te hopen.
Lokaal werkt de hub ook nog. Ik weet dus niet welke hardware de v1 ontbreekt om niet met de nieuwe standaarden (die er nu zijn) mee te kunnen.
Het probleem was dus met name de ondersteuning van HomeKit. Hiervoor had men gewoon te weinig processor kracht omdat dit on device wordt afgehandeld en niet in de cloud. Dat was waarom V2 kwam.
Philips Hue first introduced the v2 Bridge model in 2015, as part of an update to add support for Apple’s HomeKit smart home technology (at the time, Apple required manufacturers to have a physical hardware authentication chip to work with HomeKit, although it has since eased up on that restriction.)
Dat V1 stopt met functioneren is doordat google weer shit heeft veranderd vziw
Het toestel is nog steeds verbonden met de router en een even groot (of zelfs groter, want geen updates) security issue.
Correct alleen zal het apparaat voor zover ik weet iedere verbinding van een netwerk wat ie niet kent direct bij binnenkomst blokkeren (komt het IP niet overeen met zijn eigen subnet dan wordt het genegeerd). Daarnaast wordt er met UPNP geen portforwarding opgezet vanuit de router indien je dit hebt. Hierdoor is die security wel degelijk gegarandeerd.
twijfel ik dat ze "de boel werkend zullen houden in verband met hun lange termijn strategie" zoals je aangeeft,
Nee daar twijfel ik niet over. Jij gaat nu prat op een klein onderdeel van het systeem wat zowat het goedkoopste onderdeel is, maar tevens ook een van de belangrijkste om goed te onderhouden en af en toe van een hardware upgrade te voorzien.
Maar wanneer ze een correct werkend product dat perfect met de huidige standaard werkt bewust onbruikbaar maken
Maar de hub werkt toch nog steeds met de huidige standaarden? Dat is namelijk Zigbee. Voor de rest ondersteunen ze alleen niet de specifieke API's van Google meer, maar again. Dat is dus maar goed ook.
hub v1 blijft werken binnen het wifi-netwerk toch? Alleen de API vanuit extern niet meer?
Daarom ook het stukje "met hun Google home (...) verbonden" denk ik, om vanuit Google Home je spul aan te sturen moet het (nog) via het internet gaan.
Anoniem: 420148 @reneflo9 september 2020 12:51
Dan is het probleem dus Google Home. Die eist dus dat al je zooi vanaf het internet beschikbaar is.
Ja en nee.
Sinds kort (dit jaar) is het wel mogelijk om vanuit Google Home lokale commando's uit te voeren. Ik kan me voorstellen als Signify dat niet meer gaat bouwen voor de hub v1.

https://developers.google...dk-ready-for-actions.html

Ik denk ook dat deze lokale acties onderdeel zijn van het proces richting 1 standaard waar dit tweakers artikel over gaat.
Het klinkt misschien raar, maar het is wel zo.
De v1 hub min niet meer mee met de benodigde beveilingsupdates. In plaats van alle lampen vervangen hoef je enkel 1 hub te vervangen.

Kan slechter...
Je haalt wel een erg goed punt aan. “Wat mag je verwachten van een apparaat m.b.t. de levensduur met behoud van volledige functionaliteit”. Maar dat is misschien iets voor een topic op het forum.

Wat betreft de Hue1 bridge. Anderen geven terecht aan dat hij wel werkt, echter zonder (Internet) connectiviteit. Of het nu Hue is of Google Home, is eigenlijk niet zo relevant. Feit is dat iets wat werkt ineens niet meer doet wat je had.

Ik ben het met je eens dat dit, voor je ouders, een zure smaak geeft in de mond. Maar ik kan het ook wel begrijpen vanuit het oogpunt van Hue/Philips, dat een apparaat uit 2012 met Internet connectiviteit, wel wat beperkingen heeft.
Philips verkoopt ook gemakkelijk onderdelen.
Zigbee is professioneel protocol naar consument gebracht ipv andersom. Daarnaast is/was philips een erg innovatief bedrijf met een hele goede ontwikkelclub.
Feit dat Apple zich nu ook op Zigbee richt is alleen maar positief. Ik heb Homekit thuis met devices op WIFI (Logitech), Zigbee (Aqara/Xoami, Philips) en Bluetooth (Eve). Bluetooth is behoorlijk ruk omdat het bereik naar een Apple hub (AppleTV) beperkt is (max. 10m zo'n beetje). Dus ik heb twee AppleTVs in huis.

Zigbee heeft veel betere dekking in een huis, omdat het mesh is, zodat je meestal met een Philips bridge toe kan. Echter je moet dan voor Aqara ook weer een aparte hub hebben, omdat ook al is het Zigbee, het niet compatible is met Philips. Hopelijk lossen ze dit nu op.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 29 juli 2024 00:34]

Zigbee werkt via mesh dus lampen communiceren met elkaar, als je slecht bereik hebt kun je een lamp extra aansluiten op een strategische plek.
Of een slimme stekker zoals die van IKEA, die werkt ook als zigbee "repeater" (is dat nog een correcte term als het gaat over een mesh network?)
De hub is de coordinator. En dan apparaten op netstroom zijn routers of range extenders. Apparaten op een batterij zijn end devices.
Mja het is een beetje raar. Tradfri en nog een ander merk zijn veel opener tav welke hub je gebruikt (werken met hue en smartthings hub volgens mij). Dat gezegd hebbende ga ik voor hue en tradfri gebruik maken van zigbee2mqtt zodat ik later ook aqara en smartthings kan toevoegen zonder losse hub bij te moeten kopen.

Volgens mij zit de lock vooral op hub niveau en kun je met plain zigbee prima met alle units werken (zie ook Athom Homey als voorbeeld) alleen heb je dan minder opties en mis je updates voor firmware van apparaten.
Aqara sensors lopen hier via de Ikea lampen. Dat kan allemaal prima. Het belangrijkste is dat je een controller hebt die alle merken ondersteund. (Heb zelf een Homey, maar er zijn ook andere opties, incl zelfbouw.)
Het kan vast met een software update opgelost worden. Of het daadwerkelijk gebeurd is natuurlijk de vraag.
Geen stomme vraag, wel een heel logische. Maar op dit moment is er nog geen antwoord op te geven.
Gezien dit nieuwe protocol over IP gaat zou Philips / Signify dit kunnen toevoegen in de Hue Bridge. De lampen werken immers op basis van Zigbee en hebben in zoverre dus niks met IP te maken.
Aangezien Philips mee doet met de alliantie en Hue best wel een marktaandeel heeft, denk ik dat dit wel goed komt.
Technisch zie ik zo 2 oplossingen om dat aan elkaar te knopen:
(best case scenario) Een software update zoals iemand al suggereerde
(worst case scenario) Dat er ergens een bridge moet komen (die Hue <->CHIP vertaling doet). Het lijkt mij namelijk wel dat de nieuw standaard minstens kan wat Philips al met de Hue kon, dus zou zoiets eenvoudig te maken moeten zijn.
Echter heeft Philips de lampenhandel afgestoten, en valt dat nu onder Signify. Er zit nog wel een Philips merkje op de doos, maar zij hebben er bar weinig over te zeggen. Om er voor te zorgen dat Hue lampen hiermee werken zal Signify mee moeten doen (heb verder niet gekeken of dat ook echt het geval is).
De techniek achter de lamp deed het te goed. Vinden de aandeelhouders alleen niet leuk want dan wordt er niets meer aan verdiend. Philips heeft inmiddels zoveel tentakels dat ik niet meer begrijp waarvoor ze nu nog staan. Let’s make things better was het toch?
In het ergste geval zal je dus een nieuwe hub moeten kopen (verwacht ik). Ben zelf ooit overgestapt van v1 naar de huidige generatie (met Homekit / Google Assistant support). De lampen blijven dan gewoon werken. Ik verwacht dat het met een eventuele 'nieuwe' standaard hetzelfde zal zijn. Zolang je de hub van Philips maar kan laten praten met die nieuwe standaard.
Dan brengt Philips gewoon de Hue v3 uit. :+
Ik vind het een hele goede vraag. "We" willen allemaal graag smarthomeproducten gebruiken. Maar als je daar mee begint, krijg je al gauw te maken met allerlei standaarden en weetnietwat.
Ik heb al best veel geïnvesteerd, maar kwam er te laat achter dat Apple het anders deed dan Google.
Ik kon niet echt goed vinden hoe en wat (anders dan dat mijn producten niet op Apple/via homekit werkte) en had in mijn hoofd de knop al omgedraaid. Dus ben maar met de app van de maker van het merk waar ik producten van had gekocht aan de slag gegaan. Dit resulteerde er in dat ik voor mijn gevoel bij dit merk moest blijven, en mij moest beperken tot de app van dit merk (in mijn geval het zeer bevallende hihome).

Dit zorgt echter momenteel voor te veel beperkingen (ik durf niet buiten hun productrange te shoppen ivm compatibiliteit). En ik ben dus erg blij om te lezen dat er echt schot in de zaak van standaardisatie kom te zitten. Is het niet vanwege de hoop dat ik dan makkelijker kan kopen wat ik denk te willen/nodig heb, dan is het wel om na de introductie alles te gaan vervangen voor een gestandaardiseerd product en me nooit meer druk te maken of iets wel werkt of past.

Helemaal blij en jij inmiddels gefeliciteerd met de kennis dat je je spullen kunt blijven gebruiken. Leuk.
Daarom kun je het beste zelf iets knutselen waardoor je zelf de keuze hebt over hoe je zaken wil gaan aansturen. Begin eens met esp8266, esp32, raspberry pi, arduino. Is vandaag de dag niet zoveel meer voor nodig om zaken werkend te krijgen. Als je minder benchwatched hou je tijd over om zelf dingen te tweaken 😉
Dit heeft in eerste instantie vooral invloed op de Hue Bridge, deze zal alle apparaten die op Hue zijn aangesloten via nieuwe standaard over IP netwerk doorgeven! ZigBee apparaten kunnen namelijk niet zonder een bridge met je IP netwerk communiceren!

Voor Bluetooth interface van lampen die dit naast ZigBee supporten, zal er waarschijnlijk wel een update komen!
Zit momenteel de Workswith Conferentie van Silicon Labs te volgen. Hierin hebben zowel de IOT verantwoordelijken van Signify (Philips Hue) als ook Ikea net aangegeven dat zij bestaande bridges middels een firmware update volgend jaar plannen te voorzien van CHIP support :-)
Waarom niet Openhab of Home Assistant omarmen? Ik zie de bui nu al hangen dat straks dus echt iedere scheet die je laat (letterlijk) bij de grote techbedrijven geregistreerd wordt.
HA is compleet agnostisch van de manier waarop apparaten met elkaar praten. Welke hub gebruikt wordt om de apparaten aan elkaar te praten staat los van deze standaard en is sowieso de keuze van de gebruiker, al laten de Googles en Amazons van deze wereld je graag denken dat je een van hun hubs nodig hebt. Voor Zigbee-apparaten kún je al zonder meer Openhab of Home Assistant gebruiken, dat zal na deze ontwikkeling niet anders zijn.
Ik denk dat je wantrouwen terecht is,
Als je kijkt naar de specificatie dan zie je dat het niet over zigbee of wifi gaat, ook niet over IP4 of IP6 en ook niet over TCP, UDP of welk netwerk protocol dan ook.
Het gaat om het softwarelaagje daarbovenop, dat protocol noemen is een beetje misleidend het is gewoon een applicatielaag net zoals openhab.
Waar zeggen ze dat dan? Ze noemen het een standaard. Daarnaast is een afspraak over datamodel, API methods en abstractie ook gewoon een protocol. Voldens de van Dale:
geheel van vastgelegde regels en afspraken op een bep. gebied
En dat is hier zeker van toepassing.
Omdat dat geen protocollen zijn maar software waarmee je een "hub" kunt maken.
Connected Home over IP wordt beheerd door de Zigbee Alliance
Ik heb dan al een donkerbruin vermoeden wat het protocol gaat worden.
dat zijn totaal geen protocollen... maar software.
Het zal in de toekomst waarschijnlijk/mogelijk andersom gaan. Vooral omdat de connectiviteitsstandaard licentie vrij is kan/zal OpenHAB of Home Assistant ook die standaarden gaan invullen.
Ik hoop niet dat het dit wordt: https://xkcd.com/927/
Ik ga er niet op klikken, dit plaatje is zo overused, niet te zuinig.
Ik weiger ook om op de XKCD link te klikken.

Ze maken een goed punt maar het ontgaat mensen om er zelf dieper over na te denken.
Het is nu een meme geworden die iedereen maar post omdat het onderwerp 'standaarden' geraakt wordt.

Het hele punt van de strip is om duidelijk te maken dat je moet samenwerken om algehele standaard te creëren. Iets wat letterlijk nu gebeurd. Natuurlijk kan het falen maar door nu de link te posten snap je echt het hele doel van de strip niet.
But it's often very true :+ Zigbee moest ook één standaard zijn... Maar nee hoor fabrikanten gaan gewoon weer eigen functionaliteit schrijven die enkel met hún producten werkt :Y)

[Reactie gewijzigd door Waah op 29 juli 2024 00:34]

Exact waar ik aan moest denken :)
De reactie die je wist dat zou komen.
Project CHIP, zoals het heet, valt enkel maar aan te moedigen. Hopelijk betekent "open" echt open en komen er geen proriëtaire extensies waardoor bepaalde functionaliteit alsnog niet mogelijk is.
Dit komt projecten zoals HomeAssistant ten goede.
Het nodig hebben van extensies uiteindelijk is wel de doodsteek voor zo'n project. Het idee er achter is juist om al het goede te pakken en te verbeteren samen met het grootste deel van de fabrikanten. Mochten er later wel wijzigingen of uitbreidingen nodig zijn dan kan ook iedereen daar rekening mee houden.
Voor mij de reden om te wachten met smart home dingen. Ben benieuwd!
In dat geval, Z-wave is wat dat betreft een stuk uitgebreider. Zigbee werkt op een straal van 100 meter en Zwave gaat tot 150 meter. Nadeel Z-wave is een tikkeltje duurder.
Het maakt uiteindelijk weinig verschil of je op 100 of 150 meter van je huis je lichten aan of uit kunt zetten. Op die afstand zien de meeste mensen in een normale woonwijk hun voordeur al niet eens meer, of ze moeten tussen de andere bebouwing en het openbaar groen door precies zicht op hun huis hebben.
100 meter betekend zonder onderbrekingen. Dat betekend dat als je daar 3 betonnen vloerlagen meerekent je niet uit gaat komen want dan kom je op een bereik uit van 10 a 15 meter maximaal. Dan is het toch fijn als er 30% meer mogelijk is via Z-wave.

Daarnaast zoals ik al aangaf de configuratie mogelijkheden via Z-wave apparaten is wat mij betreft superieur aan dat van Zigbee. Zeg niet dat ik het allemaal weet maar vorig jaar mijn hele woning geautomatiseerd en goed vergeleken waar de voor en nadelen liggen. Dingen zoals een elektrische gaskraan zijn niet te vinden voor Zigbee (en ik wil een duidelijke en zeer betrouwbare terugkoppeling over de status van deze ventielen), dat als het brandalarm afgaat de gaskraan dicht gedraaid word of dat wanneer er lekkage word gedetecteerd de hoofdkraan dicht gedraaid wordt. Dat vind ik de definitie van een smarthome. Op afstand verlichting aanzetten of een kleine scene maken is leuk maar heeft werkelijk niks met smart te maken.

[Reactie gewijzigd door downcom op 23 juli 2024 14:27]

Als je gebruikt maakt van Home Assistant maakt het niet meer uit welk protocol je gebruikt voor wat. Je kan ze vrij combineren op elke manier dat je wilt :)

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 29 juli 2024 00:34]

Maar is niet echt simpel. Installeren is beter geworden met het hass.io project. Maar het is niet één hub die alles kan... Dan moet je weer extra hardware eraan knopen, en dan hopen dat die allemaal lekker werken.
Ik krijg toch sterk de indruk dat mensen geen idee hebben waar ze het over hebben. De apparaten zelf zijn zeer uitgebreid te programmeren iets dat veelal compleet ontbreekt bij Zigbee apparaten.

Waar jij het over hebt zijn de externe sensoren die je in een domotica server opvangt en daar iets probeert op te zetten, maar of je nou Home Assistant, Openhab of Homey dat maakt allemaal niet zo veel meer uit.
Ik snap je punt niet. Ik heb lampen van hue door heel het huis. Ik heb er niet super veel verstand van maar volgens mij communiceren alle lampen met elkaar en maakt het geen donder uit of de laatste lamp meer dan 100m verwijderd is van het basisstation. Als je straks 1 standaard krijgt waarop alle apparaten met elkaar communiceren dan maakt bereik helemaal niets meer uit. Als ik beneden mijn lamp uitzet op zolder dan communiceert mijn rolluik straks met mij. Hue lamp op de slaapkamer en die stuurt naar de zolder dat de lamp uit moet volgens mij. Dat Ou in ieder geval de meest ideale situatie zijn. Afgezien van de privacy issues die daarmee gemoeid zijn
Ik ben het met je punt over smart eens in de domotica context, maar niet met je Z-Wave standpunt, qua technologie is Zigbee een stuk opener en sterker dan Z-wave. Dat zeg ik met pijn in het hart, want het hele huis hangt vol met Z-wave.
Punten die Zigbee wmb sterker maken:
- max aantal nodes 64k tov Zwave 250 en beetje
- auto routing tov healing op gezette tijden in zwave, een defecte node in zwave levert behoorlijke routingissues op, healing is ook een moment waarop vertraging in het netwerk aanwezig is.
- hogere bandbreedte, zodra je meer dan 1 apparaat te gelijk aanstuurd kan dat bij zwave duidelijke vertraging(2-3 seconden tot tientallen seconden) opleveren.
- kosten, vergelijkbare apparaten zijn onder zigbee vaak goedkoper(inbouw dimmers lijken de uitzondering te zijn).

Punten Z-wave:
In Europa groter aanbod, in VS is dat al veel minder een issue.
Associatie: potentieel zonder basisstation directe aansturing van sensor naar actor, in praktijk wisselend succesvol.

Ben tevreden met domotica(met name omdat er veel automatisch gaat, dan is responsetijd minder een issue), maar als ik het over zou doen zou ik dat zeker meenemen.
Nu heb ik vorig jaar dezelfde afweging gemaakt en... mijn hele woning geautomatiseerd met Zigbee.
Hoewel er inderdaad meer 'bijzondere' devices met Z-wave ondersteuning beschikbaar zijn, zijn de gewone devices met Zigbee over het algemeen inderdaad vaak goedkoper. Daarbij is Zigbee een open standaard (vond ik erg belangrijk) en is het stroomverbruik van de devices erg laag.

Een gaskraan draai ik er inderdaad niet mee dicht, maar alle ramen en deuren hebben sensoren, er zijn binnen en buiten pir bewegingsmelders geplaatst, CO- en rookmelders in de kamers, alle centrale lichtpunten voorzien van inbouwdimmers i.c.m. pulseschakelaars, enkele lampen op stekkerschakelaars aangesloten, alle radiatorkranen zijn Zigbee connected en er hangt een Zigbee sirene voor inbraak en brand. Alles werkt super stabiel via een ConbeeII en Home Assistant.

Ik vind het dus wel degelijk een smarthome.
Op dat gebied verschillen we amper alleen is het bij mij op basis van Z-wave. Maar ik blijf erbij zolang jezelf moet nadenken is het geen smarthome maar een gadget. Mits je de thermostaat kranen zo gaat programmeren op basis van activiteit in een actieve ruimte. Of een vocht sensor in de badkamer die op basis van de actuele data de ventilatie aanstuurt. Op basis van periode in het jaar berekend hoe de zon op het huis staat en wanneer er niemand thuis is de gordijnen / rolluiken dicht gaan. Of bewegingssensoren die de verlichting regelen, of de auto met een ODBII-wifi connector die voordat je het huis uit loopt even zegt hoe vol de tank nog zit. Of persoon is onderweg naar huis en het huis warmt vast op en zet 5 min voor thuiskomst de lampen aan. Juist door alles te combineren en dit ook daad werkelijk te programmeren wordt het smart maar de producten zelf als smart labelen? nee totaal niet. Net zoals die standaard Ikea Tradfi of Hue producten er is niks slims aan behalve dat je een app op je smartphone nodig hebt. Het gaat erom dat het merendeel van de gebruikers zal moeten leren logische schema's te maken want elk huis en gezin is anders en dat zie ik 1,2,3 niet gebeuren. Dat is ook de hele reden dat dit soort producten nog steeds niet goed van de grond komen. Behalve... als je er RGB ledjes in zet en het met je telefoon kan bedienen.
...Het gaat erom dat het merendeel van de gebruikers zal moeten leren logische schema's te maken want elk huis en gezin is anders en dat zie ik 1,2,3 niet gebeuren....
Helemaal mee eens. De meeste "smart" oplossingen zijn tegenwoordig enkel bruikbaar met een eigen (propriety) app, nauwelijks verder te koppelen, niet energiezuinig en vaak nog duur ook. Maar voor niet-tweakers leuke gadgets. Daarbij vergeten mensen gemakshalve ook nog even dat al hun systemen en data via de server van de fabrikant lopen.

Een initiatief als dit, van de Zigbee Alliance c.s. is zeker goed. Maar echt goede smarthome-oplossingen krijg je pas als je in staat bent voor je eigen situatie de optimale devices, slim met elkaar te verbinden. En persoonlijk vestig ik mijn hoop daartoe niet op Amazon / Apple / Google etc. Het zou mooi zijn als de "gemiddelde gebruiker" op een dag gewoon met Domoticz, OpenHAB of Home Assistant aan de slag kan.
Z-wave qua bereik niet zo beperkt als Zigbee op 2,4GHz maar het blijft nogal behelpen in complexere gebouwen. Ik ken situaties waarin een afstand van vier meter in een open ruimte (maar een stukje muur en een aluminium kookeiland in de weg) al geen betrouwbare werking oplevert. Wil je serieus bereik dan is Lora een veel betere optie, maar helaas wel wat duurder en met nog zeer beperkt aanbod van inbouwschakelactoren en inputmodules (sensoren zijn er genoeg). Lora is ook een stuk makkelijker qua uitbreiding van het bereik omdat je gewoon eindeloos gateways kunt ophangen die via bijv. ethernet met een Lora server communiceren.
Z-wave is niet open ook... Als die er mee stoppen sta je daar met al uw spul
Vooral met soort apparatuur niets inrichten dat niet meer werkt als de fabrikant er mee stopt. In dit geval blijft mijn z-wave spul gewoon werken en de voorraad in de winkels zal dan niet meteen weg zijn dus vervangen/uitbreiden kan ook nog wel even.

Met dit project hoop ik maar dat er niet uiteindelijk iets van een maandelijks abonnement nodig zal zijn (maar heb mij er niet in verdiept).
Gebeurt een boel op het gebied van 'open' zijn van Z-wave. Komen duidelijk uit hun gesloten hokje: https://z-wavealliance.org/z-wave-alliance-overview/
Niet nodig ;-) Zowel Ikea, Philips hebben net aangeven CHIP support toe te voegen aan de bestaande gateways middels f/w update :-)
Eerste keer dat ik van deze standaard hoor. En als ik IP lees denk ik meteen aan ethernet/wifi gebaseerd, en dat lijkt mij in veel gevallen verre van ideaal. Ethernet is sowieso restrictief in plaatsing (je gaat geen ethernet kabel naar elk raam trekken bv), maar wifi geeft dan weer wel meer vrijheid qua plaatsing, maar slurpt batterijen.

Mooiste zou dan wellicht een nieuw onderliggend medium zijn dat zo zuinig is als (bv) Zigbee, maar wel met een standaard op basis van (bv) IP kan werken. Waarbij je dan een generieke hub (/"access point") hebt die de data van sensoren over je "echte" netwerk verspreid. Doordat vervolgens de sensoren, lampen etc allemaal IP babbelen zou die hub in theorie dus ook alleen maar als modem dienst hoeven te doen die de boel van dat draadloze medium om zet naar ethernet of wifi.

Maar ik vraag mij dan ook maar meteen af wat het specifieke doel is van deze standaard, en IP als basis. Hopelijk betekent dit niet dat alles ook via internet moet / gaat lopen. En het meer een standaard is om bv de APIs om met Google Home of Apple Homekit te babbelen. Dus dat je een sensor hebt en de ene keer het endpoint op Google Home instelt en de andere keer op Apple HomeKit. Maar dat je echt volledig vrij bent in waar je de data heen stuurt en dat het ook zonder internet kan (dus met bv Home Assistant lokaal).
Leuk al die standaarden met locked in hubs, etc voor mij de reden dat ik raspberry pi met domoticz heb draaien. Met zwave stick, en rfxcom kan ik 2 standaarden Bedienen. Kom maar op met nieuwe standaarden plug er als het moet wel nieuwe zender in. Apple, Google willen natuurlijk nu iedereen in hun ecosysteem zuigen zodat je straks ook je thermostaat, lampen, etc bij hun aanschaft. Ik trap er niet in.
IPv6 is onderdeel van de standaard, gaaf! Apple maakt al veel gebruik van IPv6 Link-Local voor communicatie tussen hun devices binnen het zelfde LAN.

Ben benieuwd hoe ze dit gaan aanpakken, maar dat ziet er goed uit.

Mooie use-case voor IPv6!
Ik heb onlangs een aantal Hue lampen inclusief bridge gekocht en wil met de tijd het hele smart home gebeuren wat gaan uitbreiden.

Heb me er nu nog niet heel erg in verdiept, maar betekend dit dan dat het voornamelijk voor de fabrikanten een voordeel is of heeft dit voor de gebruiker ook nog voordelen? Ik vind nu bijvoorbeeld de mogelijkheden in homekit nog lang niet zo uitgebreid als in de hue app zelf. Daarom gebruik ik eigenlijk bijna altijd de hue app of afstandbediening om mijn verlichting te regelen.
Je zult producten van meerdere fabrikanten kunnen mixen zonder je zorgen te hoeven maken om compatibiliteits problemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.