Twents dorp krijgt glasvezel via het riool

In het Twentse dorp Lonneker worden glasvezelkabels via het riool uitgerold. Dit maakt het mogelijk de boerderijen en afgelegen huizen van snel internet te voorzien zonder dat er dure graafwerkzaamheden hoeven te worden uitgevoerd.

Ongeveer veertig boederijen in Lonneker in het oosten van het land worden op het glasvezelnetwerk aangesloten. Het gaat om een pilot die, mits succesvol, uitgebreid wordt in de regio. Voor de aanleg heeft glasvezelexploitant Reggefiber eind november al een overeenkomst gesloten met de gemeente Enschede. Het is niet de eerste keer dat in Nederland glasvezel via rioolbuizen wordt uitgerold. In mei van dit jaar werd in Friesland tussen Lúkswâld en Heerenveen een netwerkverbinding via deze methode aangelegd.

De glasvezelkabels worden door het drukriool aangelegd. De kabels worden van een beschermlaag voorzien zodat ze minder gauw beschadigen door de chemicaliën in het riool. Vervolgens worden de kabels door de dunne buizen van het drukriool geschoten met behulp van waterdruk. De kabels liggen vrij in de rioolbuis en zouden tot opstoppingen kunnen leiden. Het bedrijf dat de aanleg verzorgt moet daarom van te voren de binnenkant van de buizen tot in detail in kaart brengen, onder andere via een 3d-video. Zo wordt gekeken naar schade aan de wand, de exacte ligging en lengtes en eventuele aftakkingen. Bij het laatste stuk van de verbinding, naar de boerderij, wordt onder meer gebruikgemaakt van een raket op luchtdruk om de kabel naar de woning te schieten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-12-2012 • 10:43

155 Linkedin

Submitter: Gianni.vh

Reacties (155)

Wijzig sortering
Nooit gedacht dat iemand die oude 1 april grap van Google nog eens in de praktijk zou brengen
http://www.google.com/tisp/install.html
was het 1e waar ik ook aan dacht
geweldig dat zo grappen en ideeën jaren later realiteit worden !
Over riolering, een twents dorp en kabel: Finkers had 20 jaar geleden een grap met "Glanerbrug heeft kabeltelevisie: wanneer ze riolering krijgen is niet bekend"


vanaf 1:25
http://www.youtube.com/watch?v=ut17zo_pwJA
Dit is precies waar ik aan dacht toen ik de titel zag.

Maar dit is wel een goede oplossing denk ik. Graven is vaak door een lastig door wegen en prive terrein waar je omheen moet. Het is riool is er al en kan ook dienen als toevoer en niet alleen afvoer van afval.

Al denk ik zelf dat de drukriool buizen veel te dun zijn en dat dit echt voor verstoppingen gaat zorgen. Onderhoud van het riool is sowieso al slecht en ook zonder kabels erin genoeg verstoppingen.
Het is niet lastig, maar het graven in buitengebied is te duur voor de kabelaars!
Op deze manier maak je gebruik van de bestaande infrastructuur, en kan het dus veel goedkoper.

Het enige probleem is dat de kabel bestand moet zijn tegen de zuren in het riool.
Het is dan ook meer een pun van een verkeerd begrepen idee dan echt een losse 1 april grap.
"Internet through the sewer, you got to be shitting me.." "All that shit that you downloaded"
Beste WiFi verbinding in het huis: Lekker op je pot.
De plek waar ik de meeste tijd door breng achter mijn laptop...
graven in polders hoeft niet over prive terein enzo , daar hebben ze hele coole boorkopen voor die ze tot een halve meter precies kunnen sturen en uit de grond kunnen laten komen . ik heb dat gezien in midden beemster waar ze toen volgens mij ook kabels gingen leggen . zie deze link
Voor de mensen onder ons die denken dat het allemaal bagger gaan werken: dat is niet zo. De glasvezel werkt net als anders en er vormt zich juist minder risico door dit op deze manier uit te voeren. Ik zal uitleggen waarom.

Ten eerste vormen de PVC buizen in de grond een "extra" isolatie laag voor de glasvezel kabels. Mocht er dan iemand boven op de riolering gaan graven dan moet je ten eerste door de rioolpijp gaan, wil je door de glasvezelkabel gaan. Ten tweede zal de doorgevoerde glasvezel uiteraard versterkt worden met een extra isolatielaag welke moet beschermen tegen bijvoorbeeld zuren of corrosie. Ten derde, als er breuken in de glasvezelkabel komen door grondverschuiving of dergelijke dan zal de rioolpijp in de meeste gevallen als eerst breken en weet je dus ook waar de breuk in de glasvezelkabel zit.

Het aanleggen van de glasvezelkabel door een drukriolering lijkt in theorie ook vrij simpel. Je pompt namelijk gewoon water door de pijp om de pijp te spoelen. Daarna verbind je het uiteinde van de kabel aan een klein kopstukje met vleugels en zet je de pomp weer aan. Vervolgens schiet die kabel gecontroleerd door de pijp.

Verder wordt er niet voor niets een pilot uitgevoerd, zodat eventuele problemen voorkomen kunnen worden wanneer de techniek breed word ingezet. ;)

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 21 december 2012 01:45]

"Schat, het internet is zo traag als dikke stront door een trechter"
"Ik trek wel even door".

Glasvezel is toch zeer gevoelig? Er hoeft maar een klein breukje ergens te zijn en je mag een compleet nieuwe lijn aanleggen.
En is de kabel ook bestand tegen sterke middelen zoals gootsteenontstopper?
Ja, 1 glazvezel is opzichzelf heel gevoelig. Maar zo'n buis waar over gesproken wordt bevat meerdere (lege) tubes en heeft meerdere beschermlagen om die vezels heen.
Mooi voorbeeld: http://www.aegeurolec.nl/images/Test1.jpg (De rechter is glasvezel)
en: http://www.glasvezel.nl/g...laire_buis_19v__52111.jpg
Hierin zie je de laagjes die om een 1 enkele glasvezel zitten. Plus dat in dit geval naar alle waarschijnlijkheid er nog een extra beschermlaag om de hele buis zit.

De buizen, met daarin de glasvezels, kunnen tegen een stootje. Kijk maar naar de zee kabels die al op veel plekken liggen tussen de continenten. De losse fiber die er in zit hebben geen last van de stroming en druk enz.

Dit idee is een goede oplossing, niet alleen voor de afgelegen gebieden maar het lijkt me ook een oplossing voor steden/dorpen met een historisch centrum. Elke oplossing die geboden worden zonder dat de grond open hoeft wordt daar omarmt, neem ik aan.

Een dubbele win in deze situatie is dat de riolering ook gecheckt wordt op eventuele zwakke plekken.

[Reactie gewijzigd door Giftcard op 20 december 2012 11:20]

Er komt een speciale coating om de isolatie die hier tegen kan. En rioolpijpen hebben geen 90 graden bochten maar altijd lichte afbuigende bochten. Dus dit is ook geen probleem. Overigens is het wel mogelijk glaszevel in bochten te leggen maar ze kunnen dan niet strak staan en mogen niet te vaak 'heen en weer knikken'
Bochten van 90 graden kunnen ze makkelijk hebben, zelfs meer ;) dat ze niet te vaak heen en weer mogen is ook een fabeltje, misschien de hele oude kabels. de huidige glasvezelkabels die voor FTTH worden gebruikt kunnen veel hebben, behalve een schop/schoffel etc dan.
Uit het artikel;
De kabels worden van een beschermlaag voorzien zodat ze minder gauw beschadigen door de chemicaliën in het riool.
Dat zou in theorie dus geen probleem moeten vormen. Het is echter even afwachten wat de praktijk zal brengen.
En is de kabel ook bestand tegen sterke middelen zoals gootsteenontstopper?
Vast wel, de buitenkant van die kabel is van kunststof. En gootsteen ontstopper zit ook in kunststof flessen. Daar komt het ook niet uit. Bovendien is een modern riool ook van kunststof.
Ietst vertelt me dat ze daar wel aan gedacht hebben. Veel erger zijn dingen als die grote riool schoonmaak machiners. Die kunnen de kabel mechanisch beschadigen
Daar hebben ze teflon coatings voor uitgevonden. Knetterresistent en er plakt vrijwel niks aan. Ik hop inderdaad dat T.net ons op de hoogte houdt zodra de boel aangelegd is. Het grote nadeel van wat afgelegen wonen is dat je ook qua moderne voorzieningen afgesloten bent van de buitenwereld. Mijn vriendin en ik overwogen een mooi boerderijtje in het buitengebied. Heerlijk rustig, gezonde schone lucht, alle ruimte, maar als internet alleen keuze uit straalverbindingen of heel traag ADSL. En dan heb ik best wat geld over om een kabeltje aangelegd te krijgen, maar met graafwerkzaamheden wordt dat _veel_ te duur!
Waarom die boeren glasvezel moeten krijgen is mij een raadsel, terwijl we hier Delft al jaren op glas wachten en er geen uitzicht is op wanneer of zelfs of het er wel komt.
In het buitengebied zitten niet alleen maar boerenbedrijven, maar ook veel ondernemers veel bandbreedte nodig hebben. Hier in Winterswijk hebben we het probleem dat de toeristische sector en bijvoorbeeld bedrijven zoals de steengroeve te weinig bandbreedte aangeleverd kijrgen via ADSL(s) / VDSL die de KPN kabels aanlevert. Op het moment is de nood zo hoog dat men bezig is om aparte straal verbinding op te zetten naar deze berdijven om ze van bandbreedte te voorzien. Wat ook een groot probleem in het buitengebied is dat de bandbreedte die men aan geleverd krijgt ,soms niet eens voldoende is om bijvoorbeeeld een youtube filmpje af te spelen. De reden is omdat de afstanden van de telefooncentrales die in het buitengebied toch nog te ver is naar deze locaties. De laatste schatting die door gemeente zijn gemaakt op basis van van de riool KM om glasvezel in het buitengebied van Winterswijk aan te leggen werden een jaar geleden geschat op 16 miljoen.
Ben wel benieuwd hoe ze storing willen gaan verhelpen als de drukleiding verstopt is.

Heb nog wel een leuke vraag bij de storing aan een druk leiding ?
Heb zelf hier met de gemeente overgesproken en de gemeente vertelde me dit : Bij een verstoping in het riool zal de aannemer er meestal een stuk riool uitzagen , dit stuk vervangen. Ben benieuwd wat voor procedure hier voor gaan verzinnen om een rioolleiding met glas er in te gaanvervangen. Moet er dan ook gelijk een nieuwe las ploeg worden opgeroepen als er een riool stuk vervangen moet gaan worden ? Wat is de impact op de glasverbindingen ?
Ze krijgen dus terug wat ze afvoeren, alleen in een moderner jasje :)
Of ze krijgen een schijtverbinding :9

Maar in alle serieusheid.. is het nooit eerder overwogen om (glasvezel)kabels via deze manier naar de huishoudens te krijgen?
Ja lach maar, tot de dag komt dat je je realiseert dat je de onderhoudsmonteur bent geworden die de gebroken vezeltjes weer moet fixen.
Wat een schijtbaan moet dat zijn.
Wacht maar eens tot er iets met de riolering gedaan moet worden.

Deze glasvezelkabel moet dan door de pomp van het drukriool heen gebracht worden? (nb: de pomp staat aan het begin van de rioolstreng, bij de boer op zijn erf)
Zeg dan maar gedag tegen de opvoercapaciteit van de pomp. En mocht zo'n kabeltje ietsjes los komen te hangen, breekt deze door de 'klap van de molenwiek' van de waaier. Weg verbinding.

Of er wordt een nieuwe doorvoer in de leiding gemaakt, welke een potentiëel lek is? Doet me denken aan de term 'milieudelict'... Juridisch interessant op wiens kosten alles mag worden gereinigd. Daarbij gaat de pompcapaciteit achteruit waardoor de pomp wellicht niet sterk genoeg is.

Deze doorvoer geeft ook weer een 'kronkeltje' in de glasvezelkabel die niet mag knikken. Dat zou kunnen door klei-achtige substanties die niet riool-vreemd zijn en niet volledig worden vermaald door de pomp. Knikt de kabel: weg verbinding.

Drukriolering moet van tijd tot tijd gereinigd worden, doormiddel van het zogenaamd lanceren van een foampig. Dat is een matig zachte 'kogel' die door de druk van de vuilwaterpomp wordt gelanceerd naar de eerst volgende put. Deze kogel zal maar net een lijntje meenemen..... Weg verbinding!

Vervolgens is het wachten tot het drukriool ergens in de streng (van een paar kilometer) wordt opgebroken. Ik zie ook al helemaal voor me dat de rioolboer zich afvraagt wat zo'n raar kabeltje in het riool doet. KNIP! Weg verbinding!

Bij al deze dingetjes (niet bepaals irreëel) moet de monteur komen om eventjes een kabeltje te lassen.

Dit kost tijd dat de pomp niet mag werken, gebeurt dit te lang? Loopt dat mooie pompput over, en heb je een tuin vol met wat je eergisteren gegeten hebt met het hele gezin.

Niet dat ik doemdenker ben, verre van... maar er zitten nogal wat haken en ogen hieraan.

I wouldn't prefer this solution.


edit: @ Torrentus:

De kabel is inderdaad glad zodra deze in de leiding wordt aangebracht. MAar na een jaar of drie zit deze echt vol aangekoekte rotzooi. Ooit een dergelijke buis na 10 jaar boven de grond zien komen? Alles behalve glad. Zo zal het ook met de kabel in de buis vergaan ben ik bang.

De speciale mof is wel een ontwikkeling die noodzakelijk is ja... Mits goed afgedicht kan dit een hoop ellende binnen de buis houden :)

@Titusvh: deze leidingen zijn inderdaad erg klein, ze hebben diameters van 75, 90, 125 of 160 mm in veel gevallen :) De eerste twee zijn smaller dan de regenpijp aan de dakgoot.

edit2: Dat je wilt modden OK, en er zijn inderdaad een aantal tegenargumenten ingebracht. Terecht, daar is dit een forum voor. Maar dit heeft volledig betrekking op het onderwerp, dus graag even een verklaring aub als je dit offtopic/ongewenst vind.

[Reactie gewijzigd door Waterbeesje op 21 december 2012 12:07]

Verhaal is niet juist, er wordt een speciaal ontwikkele mof in de buis geplaatst en via die mof wordt de glasvezelkabel al vóór de pomp (of achter, hangt er van af hoe je het bekijkt), uit de riolering gehaald. De foampig kan ook gewoon gebruikt worden en glijd makkelijk langs de glasvezelkabel. Hij kan de kabel niet meenemen omdat begin en einde buiten het riool liggen, en daar vast bevestigd zijn.

Bij een reparatie aan het riool wordt inderdaad het riool opengeknipt en zal een deel van het netwerk down gaan, net zoals dat nu gebeurd als er een kabel doorgegraven wordt oid. De kabel is daarna echter weer te lassen, iets wat door Reggefiber asap wordt uitgevoerd.

Tevens wordt de kwaliteit van het riool door zowel de aanleg van de glasvezel (zie artikel: uitgebreide analyse van het rioolnetwerk), als de fysieke kabel sterk verbeterd, en zijn er betere mogelijkheden om het riool te monitoren voor de gemeente, waardoor het aantal reparaties flink vermindert kan worden!

Edit naar aanleiding van edit MrMzjzptk: De buitenkant van de kabel is bekleed met een teflon-achtig omhulsel. Juist omdat de kabel vrij heen en weer beweegt in het riool (hij drijft, en gaat dus bij elke flush heen en weer), houdt hij de wanden van het drukriool, maar ook zichzelf vrij van opstopping :)

De mof wordt nu toegepast in Lonneker, en is gecerticifeerd volgens TUV normen: Ze zijn getest op 30 bar (24 uur lang), en kunnen zelfs een piekdruk van 50 bar handlen. De druk in een drukriool ligt normaal rond de 10 bar.

[Reactie gewijzigd door Torrentus op 20 december 2012 13:15]

Ben ik iets te snel geweest met mijn reactie! Maar duidelijk verhaal, en ook zeer logisch. Mooi systeem, ziet er goed uit voor de toekomst :)
Eerlijk gezegd denk ik dat ze dit allemaal zelf ook wel bedacht hebben alvorens ze zo'n dure pilot opstarten.
Blijkbaar denken ze deze uitdagingen de baas te kunnen.

Het idee dat de kabel er los inligt spreekt me ook niet erg aan qua verstoppingsrisico. Ik zou dan eerder de kabel aan de bovenkant van de rioolbuizen vastmaken. De "rotzooi" ligt immers - met dank aan de zwaartekracht - doorgaans onderin.
[edit]: ik heb blijkbaar niet een goed beeld van wat ene drukriool inhoudt. Door de smalle buis zal het bevestigen aan de bovenkant niet echt praktisch zijn.

[Reactie gewijzigd door Titusvh op 20 december 2012 12:59]

Ik vind jou inderdaad een doemdenker met zeker wel veel irreëel argumenten.

- De glasvezelkabel hoeft niet door de pomp gevoerd te worden.

- Men is prima in staat een zeer goede afdichting te maken wanneer de kabel, uiteraard in schutbuis, door de wand van de riolering wordt gelegd. Dat afdichten kan o.a. met Doyma afdichtingen (Zie o.a. http://www.woertman-agent...linemuurdoorvoeringen.pdf maar zij hebben nog wel meer alternatieven). Soortgelijke afdichtingen worden ook toegepast in waterzuiveringen.

- Juridisch is dat helemaal niet interessant wie eventuele schade mag betalen. Dat is uiteraard de eigenaar van de glasvezelkabel. Deze moet bij een overeenkomst met een afdichtingsleverancier afspraken maken over een garantieperiode en gevolgschades. Na de garantieperiode is uiteraard de eigenaar van de glasvezelkabel verantwoordelijk. Zo ingewikkeld is het niet.

- Een doorvoer hoeft helemaal geen kronkeltje op te leveren. Daarbij mag je de huidige glasvezels buigen tot een radius van 30 mm (http://www2.fhi.nl/itroom...en_regels_voor_succes.pdf), en ik weet dat men al lange tijd in ontwikkeling is met glasvezelkabels welke tot een radius van 5 mm te buigen zijn. Dit vormt geen enkel probleem dus.

- De foampig die de rioleringsbuis moet reinigen komt niet direct langs de glasvezelkabel wanneer deze in een schutbuis gelegd wordt. Daarnaast zijn er nog andere manieren om een rioleringsbuis te reinigen.

- Dat een 'rioolboer' de leiding kapot zou kunnen trekken is waar. Net zo waar als een aannemer die een glasvezelleiding kapot trekt bij wegwerkzaamheden. Zie ook http://webwereld.nl/nieuw...kabel-ziggo---update.html

- De kabel komt niet vol met aangekoekte rotzooi te zitten, hooguit de schutbuis.
Vervolgens is het wachten tot het drukriool ergens in de streng (van een paar kilometer) wordt opgebroken. Ik zie ook al helemaal voor me dat de rioolboer zich afvraagt wat zo'n raar kabeltje in het riool doet. KNIP! Weg verbinding!
Op het moment dat je gaat graven langs een weg wordt je geacht een melding te doen en een tekening op te vragen van de leidingen die er langs de weg liggen. Zo'n rioolboer zal dus ook wel bekend zijn met het wel of niet aanwezig zijn van een glasvezelleiding in het riool. De kans op kabelbreuken door graafwerkzaamheden lijken me juist kleiner als de glasvezellijn door het riool loopt. Het risico van een lekkend riool lijkt me ook gering. De boring om de glasvezellijn in of uit het riool te krijgen doe je natuurlijk aan de bovenkant van de rioolpijp.
De kabel moet inderdaad in de zogenaamde KLIC-melding zijn aangegeven. Kabelbreuk zul je niet snel krijgen door het graven nee. Hier ga ik er even van uit dat de tekenignen up to date zijn en kloppen (wat niet altijd zo is helaas).
Als je een beetje betrouwbare rioolboer hebt, weet deze er ligt. Hij graaft sowieso proefsleuven omdat hij de riolering niet aan stukken wilt trekken. Of hij klimt in de telefoon met de vraag: wat is dat?

Tot hier ben ik het dus helemaal met je eens.

Echter zijn er ook een aantal (te veel) rioolboeren die minder ver kijken dan hun neus lang is, en gewoon doen wat ze moeten doen: de riolering vervangen. Wat ze in de pijp tegen komen zal ze een zorg zijn. Maar ze zijn daardoor wel de goedkoopste, en kunnen af en toe dus een opdracht krijgend.
In Belgie het KLIP-systeem

Zeker na die gasramp paar jaar geleden veel verbeterd qua correctheid.

Maar vind het echt wel raar dat er nog nooit aan zoiets gedacht is of dat het nog nooit werd toegepast. Overal (in Vlaanderen) wordt er nu werk gemaakt van het gescheiden rioleringsstelsel (regenwater en afvalwater apart). Daarvoor worden veel straten heraangelegd en dergelijke. Ik heb hier zelf nog jaar of drie geleden eens op een vergadering gevraagd of het eigenlijk niet mogelijk was om overal glasvezel in de buizen te leggen.
Eigenlijk nooit een uitleg gehad waarom het eigenlijk niet kon
Daarnaast als ooit de riolering vervangen moet worden wat eens per X jaar moet gebeuren.. Zal het vrij eenvoudig zijn om alsnog als regfiber zijnde een nieuwe kabel te trekken over hetzelfde pad als het riool.. er moet dan middels toch gegraven worden..

Wat betreft schoon spuiten van de riool ben ik ook niet zo heel erg bang dat deze gaat knappen. industrieel materiaal kan best wat hebben.. :)
Als ik spreek vanuit de situatie van Belgie, geen idee of dit in NL ook van toepassing is kan ik je zeggen dat ze door ze in de riolering te leggen kabelbreuk met een hele grote factor teruggedrongen word.

Dat omdat men hier nauwelijks informatie heeft van waar de kabels liggen. Ja ergens onder het voetpad van 2 meter breed en ergens tussen de 1 en de 3 meter ligt er een kabel.

Dus men gaat graven met de machine en voor ze het goed doorhebben hebben ze de kabel al lang meegehad. En als je dan gaat vragen van joh, kan het zijn dat je een kabel hebt meegehad want mijn telefoon, tv en internet liggen uit doen ze alsof hun neus bloed.
Daarna krijg je natuurlijk te horen dat door een defect in de wijk alles plat ligt...

En ik heb nog gewerkt voor een firma met kantoren in zowat ieder dorp en stad dus dat was alle dagen zonder uitzondering prijs met hun graafwerken.

Voor de gas zijn ze wakker gekomen met die gasramp maar zelfs de gasleidingen hebben ze nog altijd af en toe is mee...
Regenpijp is 80 mm.
Kan me niet voorstellen dat MrMxjzptlk werkelijk denkt dat zo'n kabel door de pomp gevoerd wordt. In en uit de pijp wordt gegaan via speciale doorvoermoffen. Dat zijn inderdaad de potentiele plaatsen waar vuil zich zou kunnen ophopen....

In Brabant zijn dergelijke initiatieven gesneuveld op de merendeels terechte bezwaren.
Was ook licht cynisch bedoeld :) om even aan te geven dat daar een behooijke oplossing voor moet worden bedacht.
Het lijkt erop alsof er een speciaal soort riool voor nodig is: een drukriool om zo de kabel te kunnen 'uitschieten'. Ben geen expert, maar kan me voorstellen dat dit soort rioleringen alleen voor afgelegen plekken wordt gebruikt (ook gezien de geringe diameter).
Nee hoor. Omdat de boerderijen zover uit elkaar liggen, hebben ze een drukriool, in plaats van een vrijverval riool. Door een vrijvervalriool kun je aan karretje laten rijden (wat men ook doet bij inspectie van dat riool).

Maar ik vraag me wel af of zo'n kabel wel bestand is tegen de dynamiek van een persiool (wat er toch met redelijke kracht door heen gaat) en of omgekeerd die kabel de doorstroming niet te veel gaat belemmeren.

Maar dat zal uiteraard onderdeel zijn van de proef.
Ik vraag me zelf af wat ze doen als er een deel van het riool vervangen moet worden.
Doorknippen en weer aan elkaar lassen. Die kabels die ze van hier naar de VS leggen zitten ook niet aan 1 stuk op een rol :)

Moet je er alleen wel voor zorgen dat er geen "vuiltje" op de fiber komt.
Drukriool houd in dat het vuil water word afgepompt niet zozeer op of er wel of geen druk is om een kabel 'uitschieten'.
Jaren geleden al eens gehoord over een proef voor het aanleggen door de gasleidingen. Dit was blijkbaar niet zo'n succes, want daarna niets meer over gehoord.
Hahaha! We kregen ooit jaren geleden in onze studentenflat geen toestemming om een netwerk aan te leggen tussen de verdiepingen. Tsja, wat moet je dan? Het was even een smerig klusje, maar via het riool hebben we 3 verdiepingen met elkaar weten te verbinden. Geen huisbaas aan te pas gekomen, die heeft het zelfs nooit gemerkt! Dus nieuw is het zeker niet!
Hahaha! We kregen ooit jaren geleden in onze studentenflat geen toestemming om een netwerk aan te leggen tussen de verdiepingen. Tsja, wat moet je dan? Het was even een smerig klusje, maar via het riool hebben we 3 verdiepingen met elkaar weten te verbinden. Geen huisbaas aan te pas gekomen, die heeft het zelfs nooit gemerkt! Dus nieuw is het zeker niet!
De oranje kabel die over de rand van de pleepot hangt was dus verder geen hint die mensen opgevallen was? :Y) _O-
Zit een luchtje aan deze zaak....
Haha indderdaad Google heeft het ooit al bedacht he. Maar dit is wel een goede oplossing om makkelijker op meer plekken glasvezel te krijgen. Misschien ene optie om standaard bij nieuwe aanleg van riolen een trekdraad erbij te instaleren.
Als er toch al gegraven moet worden, kun je net zo goed meteen een extra loze leiding leggen buiten het riool om.
Ik denk niet dat het hele riool opgegraven wordt, alleen een deel ervan.
Ja dat klopt. maar dat is wel duurder dan alleen een trekdraad neem ik toch aan
Moet de terugslagklep op de rioolverbinding dan ook dienst doen als firewall??? :-)

Ofwel; jullie mogen die klep er lekker uithalen voor wat internet... wel niet klagen over geurhinder etc!
In principe zou er helemaal geen terugslagklep moeten zitten.... Tenzij je te maken hebt met een erg diep liggende huisaansluiting ofzo.

Bovendien staat er in het artikel dat het laatste stuk, vanaf de openbare weg naar het pand, met een op lucht aangedreven raket gaat... Dat is dus gewoon de 'normale' manier. Hij gaat dan dus ook niet langs een eventuele terugslagklep.
Hij wordt op de openbare weg uit het riool gehaald en dan tot aan de gevel 'geschoten'. Daar wordt hij dan waarschijnlijk onder de funderingsbalk gegraven (of erdoorheen gestoken als er toevallig een sparing met ruimte zit) en naar de meterkast geleid....
Goed plan. In vergelijking met graven kost dat natuurlijk geen drol.
Hele interessante ontwikkeling. Ik ben benieuwd wat de kosten van een dergelijk project zijn wanneer je deze afzet tegen de reguliere kosten van de graafwerkzaamheden etc.

Wellicht dat wanneer dit succesvol uitpakt dit ook een alternatief kan zijn voor gewoon goed bereikbare plaatsen. Ik ben heel erg benieuwd, nu maar hopen dat Tweakers het resultaat te horen krijgt en als nieuwsbericht wilt plaatsen. :)

Ik zie op de gelinkte website helaas geen verwachte oplever datum e.d. :(

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 20 december 2012 10:49]

Ik denk dat de kosten voor het graven niet zozeer de winst is die ze behalen.

Wat denk je van het papierwerk om de hele route open te leggen. Je slaat met deze rioleringsactie een heel groot administratief onderhandelingsproces met de gemeente over,qua openbreken van de weg.

[Reactie gewijzigd door Giftcard op 20 december 2012 11:29]

Je mag echt niet zomaar wat in het riool aanleggen dus moeten daar de onderhandelingen alsnog over gevoerd worden.
Dat is een punt.. Maar in die ondehandeling gaat het, vermoed ik, alleen over: Mag het wel of mag het niet.
Als je dat zelfde trace open moet breken, dan ben je zeker langer bezig en duurder uit.

[Reactie gewijzigd door Giftcard op 20 december 2012 15:07]

Lijkt me bron van verstoppingen te gaan worden. We hebben dit jaar 3 maal een verstopping in het riool gehad. Uiteindelijk bleek een boomwortel ergens de rioolbuis te zijn ingegroeid. Nu is een kabel mogelijk wel gladder, maar toch, een riool is niet ontworpen als kabelgoot.
We zullen het zien.
Doordat de kabel drijft en dus met elke 'flush' heen en weer beweegt in het riool zal het juist verstoppingen oplossen, niet veroorzaken! :)
Lijkt me inderdaad ook mee te vallen, mits de kabel er gewoon strak doorheen ligt.
Bij persriolen wordt alle drek toch eerst tot bijna gort vermalen door de pomp en druk ie de zooi wel door de buis. Bij luchtpersriolering weet ik niet precies hoe dat gaat, maar mij lijkt dat het dan ook om fijn materiaal gaat afwisselend met een luchtkolom, dan weer zooi, dan weer lucht, etc.

Dus in principe heb je geen gigantisch grove stukken meer in je leiding zitten, waar je bij vrij verval gewoon standaard last van hebt. Plus dat je bij vrij verval bij geringe stroming (te grote buizen, of ronde buizen ipv eivormige buizen) kan hebt dat de zware delen zich steeds blijven opstapelen, waardoor de buis langzaam dichtslibt en je dus een verstopping kunt verwachten.

Nee ik zie het wel zitten, best goed idee. Alleen ben ik benieuwd hoe ze ten eerste die kabels gaan trekken, want het systeem moet lijkt me in functie blijven. Leuk dat er staat dat het met waterdruk zou gaan, maar het systeem is gesloten... dus hoe dan? En ten tweede hoe ze die kabels vervolgens uit de buis naar de verschillende woningen gaan leggen, ff een gaatje boren in een persleiding lijkt me nu ook niet een heel goed plan. :9

Edit:
Oh ik zie dat Torrentus een eind hierboven daar iets over heeft geschreven over mijn tweede puntje.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 21 december 2012 00:31]

De buis drijft (misschien even, todat ie vol zit met water) maar de kabel (met vezels) drijft absoluut niet
Onjuist, de kabel met vezels drijft wél, ik heb het met eigen ogen gezien. Omdat in een drukriool steeds kleine hoeveelheden water/vuil komen, flushes, gaat de kabel dus steeds op-en-neer. Wat je bedoelt met een drijvende buis vraag ik me af, want de buis zit gewoon vast in de grond en daar gaat het water doorheen, de buis zelf drijft dus niet.
Ik zie gelijk een oranje glasvezellijntje wat uit de toiletpot omhoog komt met het modem in de spoelbak.
een switch bij de hoofd-huisafvoer, en lijntjes naar de wc, badkamer, keuken en buitenkraan. dan doen we het ook direct goed :+
Haha, dat beeld krijg ik nu ook niet meer uit mijn hoofd! :P
Had google niet eens een 1 aprilgrap met precies dat idee?

edit: link gevonden:
http://www.google.com/tisp/

[Reactie gewijzigd door svenvv2 op 20 december 2012 11:27]

Of je sterretje gaat ineens licht geven. :9
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee