Financiële topman Intel: Windows krijgt in 2024 een opfrisbeurt

David Zinsner, de chief financial officer van Intel, heeft tijdens een bedrijfsconferentie aangegeven dat Windows in 2024 "een opfrisbeurt" zal krijgen. Volgens de man zou deze opfrisbeurt ook voor gunstige financiële resultaten zorgen bij Intel.

David Zinsner deed de uitspraak tijdens de Intel Corporation Global Technology Conference die vorige maand plaatsvond. Volgens de redactie van PCGamer, die een transcript van een interview met de man heeft doorgeplozen, denkt de cfo dat de installed base van Windows vrij oud is en er een opfrisbeurt nodig is. Die zou volgens Zinsner in 2024 plaatsvinden. “We denken dat 2024 een goed jaar zal zijn, mede dankzij de refresh van Windows.”

Het is niet duidelijk wat de cfo precies bedoelt met deze uitspraak, want de man gaf geen verdere details. PCGamer vermoedt dat Microsoft Windows 12 wil introduceren, maar dat is niet bevestigd. De redactie van WindowsCentral stelde in 2022 dat Microsoft elke drie jaar een grote release van het Windows-besturingssysteem wil uitbrengen. WindowsCentral meende toen dat de eerstvolgende versie van Windows in 2024 zou verschijnen en dat de eerstvolgende versie van Windows de codenaam Next Valley had meegekregen.

Windows 11 kwam in oktober 2021 op de markt. Het besturingssysteem introduceerde toen onder andere een nieuw vormgegeven startmenu, verbeterd vensterbeheer, nieuwe grafische thema’s en tal van andere nieuwe functies. Uit bedrijfsdocumenten die afgelopen zomer zijn gelekt, moet ook blijken dat Microsoft van Windows 11 een clouddienst wil maken.

Windows 11 23H2

Door Jay Stout

Redacteur

08-10-2023 • 09:15

290

Lees meer

Reacties (290)

290
286
112
1
0
118
Wijzig sortering
Is dit niet gewoon de end-of-life date van Windows 10?
Nee, de End Of Life van Windows 10 oktober ligt op 14 oktober 2025, zie https://learn.microsoft.c...s/windows-10-home-and-pro

Dit artikel heeft het over 2024, dat is dus ruim voor de End Of Life.

Het lijkt me dat die opfrisbeurt dan ook niet meer naar Windows 10 zal komen gezien er dan nog maar een jaar tot de EOL-date is, maar alleen voor Windows 11 en evt 12.
Nee, de End Of Life van Windows 10 oktober ligt op 14 oktober 2025, zie https://learn.microsoft.c...s/windows-10-home-and-pro
Dat is business en consumer. Een beetje tweaker kan het oprekken naar 2032. :P
Existing LTSC releases will continue to receive updates beyond that date based on their specific lifecycles. is i.d.d wat ik lees in je link,maar ik ben dan wel benieuwd hoe (ik) tot 2032 je het O.S nog functioneel kan gebruiken. Steam b.v heeft windows 7 al afgeschreven ,helaas ,en zal dat ook gaan doen met Win 10 bij End of Life. Ik heb Windows pro 10 N 64x ,met licentie.
WIndows 7 is nog niet afgeschreven door Steam, dat gebeurt pas op 1 januari 2024. En hoezo 'al'? Windows 7 is dan dus 4 jaar na EOL bruikbaar geweest.

Windows 7 is trouwens 11 jaar ondersteund, wat dat betreft zou het me niet verbazen als ze Windows 10 nog wel oprekken. (ik hoop het want Windows 11 hoef/wil ik nog steeds niet)
Over het algemeen release je dingen ruim voor een end of life van de voorganger. Dus ja.
EOL van W10 zal sowieso niet tegelijk met de release van een nieuwe versie zijn, dus dit is eerder de W11 releasedatum W12 release, waarmee W10 niet meer 'de vorige generatie' is en eindelijk helemaal kan komen te vervallen

[Reactie gewijzigd door Oon op 23 juli 2024 20:01]

EOL van W10 zal sowieso niet tegelijk met de release van een nieuwe versie zijn, dus dit is eerder de W11 releasedatum
De W11 release datum was 5 oktober 2021. Bedoelde je W12?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 23 juli 2024 20:01]

Het blijft verbazingwekkend hoever zaken op te rekken zijn voor dat de consument er echt klaar mee is. Het alternatief is een linux variant, maar ook nu vermoed ik dat 2024/2025 wederom niet het jaar van Linux als OS gaat worden. Misschien dat er 0.2% overstapt naar Linux, maar dat is waarschijnlijk al veel te hoog ingeschat.
Niets te nadelen van Linux maar komt er in de nabije toekomst echt een ‘jaar van Linux’ denk je?

Serieus niet overdreven maar dat Windows ten dode was opgeschreven werd 20 jaar geleden toen ik met een groep Linux fanaten op pad ging als enige met een Windows only-bak al geroepen.
Sindsdien is het marktaandeel bij consumenten *iets* gestegen maar nog steeds extreem laag.

Laat ik duidelijk zeggen dat ik niets tegen Linux heb, weet hoeveel het gebruikt word buiten desktops, weet in hoeveel apparaten zelfs in een gemiddeld huishouden het draait en zelf ook gewoon Linux op een Pi, experimenteer balkjes, ect heb.
Maar Linux als mainstream desktop OS met significant marktaandeel zie ik ondertussen net zo als Half-Life 3
It denk dat het een beetje gaat afhangen of er een serieus bedrijf komt die linux als desktop geïnstalleerd gaat aanbieden.

De Steam Deck laat zien dat het voor gaming iedergeval geen enorme blocker meer is. Ik game ook regelmatig op mij eigen Arch Linux installatie en tot nu toe ben ik nog geen niet werkende game in mijn eigen library tegen gekomen, maar ik speel dan ook geen shooters. En voor Office taken is het nooit echt een blocker geweest (er zijn genoeg goed werkende Office pakketten voor Linux namelijk).

De drempel ligt vooral bij het feit dat het nog niet als optie bij veel laptops en desktops wordt meegegeven. Zodra hier verandering in komt dan kan het heel snel gaan.

Persoonlijk maakt het mij niet zoveel uit zolang ik maar gewoon zelf mijn eigen Linux desktop en laptops kan blijven draaien, maar een enige kritieke massa helpt wel om tegenwicht te geven tegen de anticompetieve acties van Microsoft om Linux te dwarsbomen (uefi, Secure boot).

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 23 juli 2024 20:01]

Sommige OEMs bieden al meer dan 10 jaar systemen aan met Linux voorgeinstalleerd, maar er is amper interesse voor. Kijk ook naar de alternatieven die je wel in winkels ziet zoals macOS en ChromeOS, die blijven ook grotendeels in de marge hangen ondanks dat ze van de grootste tech bedrijven ter wereld zijn.

Decennia aan legacy, aan ervaring vervang je niet zomaar door iets anders. En zolang bedrijven massaal aan Windows blijven vasthangen zullen heel veel mensen ook thuis gewoon Windows blijven gebruiken. En in de bedrijfwereld ken ik niet echt oplossingen die zo goed geintegreerd zijn met elkaar als heel het MS ecosysteem.

UEFI en SecureBoot zijn trouwens helemaal niet anti competitief. Er was een vervanger nodig voor de traditionele BIOS die we al uit de jaren 70 en 80 aan het meeslepen waren. Dat is UEFI geworden. Er zijn ook alternatieven, maar hardwarefabrikanten hebben geen zin in die alternatieven. En MS heeft nog nooit vereist dat Secure Boot niet uit te schakelen zou zijn op een PC. Iedereen kan nog altijd een OS naar keuze installeren op elke computer die ze kopen. Er is heel wat andere hardware op de markt waarbij dat niet het geval is. Maar ja, afgeven op Microsoft is leuk natuurlijk.
Sommige OEMs bieden al meer dan 10 jaar systemen aan met Linux voorgeinstalleerd, maar er is amper interesse voor.
De pricewatch telt 4 linux laptops die je nu kan kopen met Linux voorgeïnstalleerd. Zet dat tegen de duizenden Windows laptops die te koop zijn en dan kan je concluderen dat Linux gewoon geen kans krijgt en dat het niet komt omdat de consument geen interesse heeft.

Ik denk als wat meer duidelijkheid gegeven wordt dat de windows licentie niet gratis is en er varianten komen van dezelfde hardware maar dan goedkoper met Linux dat hier best wat verandering in kan komen. Natuurlijk is het speculatie maar op dit moment is gewoonweg de keuze voor de consument niet aanwezig waardoor er weinig verandering plaatsvindt.
UEFI en SecureBoot zijn trouwens helemaal niet anti competitief. Er was een vervanger nodig voor de traditionele BIOS die we al uit de jaren 70 en 80 aan het meeslepen waren. Dat is UEFI geworden. Er zijn ook alternatieven, maar hardwarefabrikanten hebben geen zin in die alternatieven. En MS heeft nog nooit vereist dat Secure Boot niet uit te schakelen zou zijn op een PC. Iedereen kan nog altijd een OS naar keuze installeren op elke computer die ze kopen. Er is heel wat andere hardware op de markt waarbij dat niet het geval is. Maar ja, afgeven op Microsoft is leuk natuurlijk.
Het is een beetje beide waar. Microsoft geeft inderdaad ruimte om het uit te zetten. Maar het maakt het ook niet heel makkelijk voor andere OSen om hun kernels gesigneerd te krijgen zodat ze met Secure boot kunnen werken. Het voelt voor mij een beetje tegenstrijdig dat Microsoft de controle heeft over de sleutel van alle PC biosen.

Ik geef niet af op Microsoft maar ik vertrouw ze gewoonweg ook niet omdat ze geen financiële incentive hebben om Linux te ondersteunen maar wel om het tegen te houden.

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 23 juli 2024 20:01]

Een heel groot deel van Windows laptops worden in een zakelijke setting gebruikt. En op dit gebied loopt Linux ver achter. De device management mogelijkheden voor Linux zijn veel beperkter dan voor Windows, en de Office 365-suite is natuurlijk helemaal afwezig. Hierdoor is Linux voor zakelijk gebruik eigenlijk geen serieus alternatief. Dat is belangrijk omdat zakelijke ondersteuning de grootste bron van inkomsten is. Zolang deze inkomstenbron er niet is zal de ontwikkeling van Linux altijd achterblijven.
Heb je je weleens verdiept in Linux op de zakelijke markt? Hoe kom je erbij dat Linux ver achter loopt? Hoe kom je erbij dat Linux geen alternatief heeft voor Office 365?
Los van functionaliteit die eventueel ontbreekt voor Linux: wat is het voordeel voor een bedrijf om te migreren van Windows naar Linux? Wat is de TCO (en dan wel inclusief allea) van beide opties voor bijvoorbeeld een periode van 5 jaar? Dat is uiteindelijk waar het om draait.
Eindelijk een steekhoudend argument. Het voordeel van Windows is dat iedereen er mee kan werken, want het is met de paplepel ingegoten. Als er cursussen zijn, dan is dit meestal op Windows gericht.
Office is niet beschikbaar op Linux.
En voor dat de FOSS crowd hier begint over LibreOffice
Dat is niet echt een goed alternatief dat momenteel nog veel features gewoon mist tegenover de originele Office.
En waarom niet?

Als bedrijf zijnde wil je eigenlijk helemaal geen Office installeren op werk computers. Je wil genoeg mogelijkheden om het gebruik in het bedrijf af te vangen en alle geautomatiseerde zaken op een (cloud-)server via APIs af te handelen. De rest doen de gebruikers maar in een web-insterface.

Scheelt voor het bedrijf zoveel gezeur aan licenties, update-processen en wat al niet meer. Maar veel te veel mensen zijn verknocht aan hun lokele installatie van Excel/Word/Powerpoint en willen totaal niet horen dat ze daarvan af moeten stappen.

Mijn noden voor Office zijn niet hoog. En sinds ik van xWiki gebruik aan het maken ben, heb ik al mijn noden voor extensieve documentatie daarmee perfect af kunnen vangen. De xWiki heeft ook programmatische toegang, kan gekoppeld worden aan verschillende ticiketsystemen, maakt gebruik van LibreOffice in de achtergrond, gebruikt ElastiSearch als zoekmachine en het is dramatisch simpel om office documenten te importeren alsmede in die vorm te exporteren, net zoals documenten in PDF en alles word opgeslagen in een database, dus versie-controle en audits zijn ook geen probleem.

Het werkt allemaal erg soepel met elkaar. Zodanig zelfs dat ik de afgelopen maanden Excel 2 keer heb geopend en Word misschien 3 keer. En als het sessies van 5 minuten waren, dan is het veel.

Mijns inziens werkt het flink wat soepeler dan wat Miscrosoft met Office, Teams, Sharepoint en Ondrive probeert te bewerkstelligen. Oh, de software is opensource en word gerund door een bedrijf wat voor betaling ondersteuning en toegang to nog meer functionaliteit bied.

Het is mijn ervaring dat de meesten die het hardst roepen dat Microsoft software zo goed met elkaar samenwerkt, niet eens wil kijken naar wat anders. Een soort persoon dat zichzelf in een gouden kooi opsluit en de sleutel weggooit. Nou ja, we spreken over Microsoft dus een zilveren kooi. Of nog accurater, een verzilverde kooi.
Gokkie leggen van wel. Lees eerst maar eens goed wat ik geschreven heb en verdiep je daarna eens wat Linux tegenwoordig kan.
Als je je antwoorden blijft omhullen in mystiek is een constructieve discussie ingewikkeld.
Ik leg uit dat Office 365 (het product van Microsoft) niet beschikbaar is voor Linux. Daarmee doel ik op de desktopapplicaties (Word, PowerPoint, Excel, Outlook). Natuurlijk bestaat LibreOffice, maar dat is geen volwaardig alternatief. De defacto standaard stack voor corporate omgevingen is Office 365 + Teams + OneDrive. Deze combo bestaat niet voor Linux. En daarom loopt Linux ver achter, omdat het hierdoor geen volwaardige concurrent op zakelijk gebied kan zijn voor Windows.
1. Heb je ooit weleens met LibreOffice gewerkt of praat je gewoon na?
2. Voor je combo bestaan er zat alternatieven, die ook nog vaak gebruikt worden ook.
1. Heb je ooit weleens met LibreOffice gewerkt of praat je gewoon na?
2. Voor je combo bestaan er zat alternatieven, die ook nog vaak gebruikt worden ook.
1. Ja, ik heb een paar keer gebruikt. Spuuglelijk en de gebruiksvriendelijkheid is ver te zoeken. Daarom is Google Docs mijn favoriet. Lekker makkelijk en bijna alles kan je makkelijk vinden. MS Office is net een te uitgebreid pakket en Word ook. Met Google Docs kan ik alles doen.
2. Voor MS Teams kan ik alleen Slack bedenken die ook op Linux werkt en zelfs dezelfde functionaliteiten en zelfs is dan MS Teams. De rest zijn de alternatieven niet eens gelijkwaardig en vaak zelfs ondermaats.
Afgezien dat de vraag niet voor jou was, ziet Libreoffice er gelikt uit.
Ik heb het gebruikt een paar keer en vindt het niet zo gebruiksvriendelijk als Word of Google Docs. Google Docs vind ik het meest gebruiksvriendelijk en makkelijk in gebruik.
Natuurlijk is het net wat je prettig vindt. Ik heb LibreOffice helemaal naar mijn voorkeuren aangepast en het werkt prima. En het is bedrijfsmatig ook heel goed te gebruiken. Maar nogmaals, iedereen heeft z'n voorkeuren.
En toch is er een enorm verschil. Toen ik aan Google Docs begon 10 jaar geleden voor het eerst was het gelijk gebruiksvriendelijk. Ik hoefde mij niet enorm te verdiepen en dingen aan te passen. Hetzelfde met Word. LibreOffice is iets wat je moet leren om mee om te kunnen gaan. Uiteraard zijn er geavanceerde functies binnen Word en Google Docs, maar alle andere functionaliteiten, dus de basis, zijn simpel in gebruikt.

En dat is dus wat er vaak op Linux mist.
Ik kon LibreOffice ook gelijk gebruiken en ik hoefde mij nergens in te verdiepen. Jij hebt het over Word en Google Docs, maar dat zijn niet meer dan onderdelen van het hele pakket, evenals Writer van LibreOffice. Alleen al daarom is het appels met peren vergelijken. Dus als we gaan vergelijken dan doen we dit met Word, Google Docs en Writer!
Als ik zeg dat ik het heb aangepast, dan bedoel ik niet de functionaliteit, maar bijvoorbeeld de kleuren, waardoor ik prettiger werk.
Word, Google Docs en Writer!
Deze drie heb ik dus ook vergeleken en de meeste mensen (dus studenten en kantoormedewerkers) hebben dit dus nodig en nog Excel en dan is MS koning en Google tweede plek omdat ze bijna alles van MS Excel ondersteunen.

LibreOffice ondersteund niet alles van de marktleider, wel veel maar nog niet alles. MS en Google Docs is nog steeds heer en meester.
"Hoe kom je erbij dat Linux geen alternatief heeft voor Office 365?"
Noem hem eens...de one-stop-shop waar je met een effort van 10 minuten al je gebruikers voorziet van een Operating system, online identity provider, email, persoonlijke storage, shared storage inclusief web based browser en website, videoconferencing, tasklist, workflow manager en dat alles voorzien van een client installatie en een webeditie van de software en dit mooi allemaal geintergreerd met een enkele identity en Single Sign On.
Oh ja, inclusief supportcontract en onder de 42 Euro per user...
Je reageert op de verkeerde. Ik pleit dus de hele tijd voor Linux met al z'n alternatieven.
Ik denk dat ik dan dus op de juiste reageer.
Ik bepleit namelijk voor het feit dat Windows + Office gewoon een stuk goedkoper is in aanschaf, beheer en gebruik...voor 42 euro/user
Ik ken alleen de prijzen van zo'n 15 jaar geleden en toen was het beheer en gebruik van van Windows en Office een veelvoud van het bedrag dat jij noemt. Goedkoper zal het ongetwijfeld niet zijn.
Wel eens gehoord van Fedora Silverblue in combinatie met FleetCommander en FreeIPA en Ansible/Salt? Verder heb je Zimbra en Nextcloud voor groupware cloud oplossingen. O365 werkt prima vanaf een Linux systeem.
Natuurlijk bestaan er oplossingen, maar met alle respect, jouw redenatie is precies het probleem van Linux: voor elk probleem wordt altijd geantwoord met "er is toch alternatief X/Y/Z?" Maar al deze alternatieven hebben hun eigen problemen en brengen je alleen maar van de regen in de drup. Ik heb zelf ervaring met NextCloud, en voor thuisgebruik is het prima maar je kan hier geen organisatie op dagelijkse basis serieus op laten werken.

Dan Office 365: dat werkt helemaal niet "prima" vanaf een Linux-systeem. Als jij samen met meerdere collega's tegelijkertijd in een PowerPoint-bestand kunt werken vanaf een Linux-systeem heb je gelijk, maar voor zover ik weet is dat niet het geval. De web apps zijn geen gelijkwaardige vervanger voor de desktop apps en missen heel veel functies. De diepgaande integratie tussen Office, Teams, OneDrive en Outlook is iets dat in elke corporate omgeving op dagelijkse basis intensief gebruikt wordt. Dit is simpelweg onmogelijk op Linux.

PS. Ik ben helemaal niet anti-Linux, ik gebruik het op mijn server en laptop, maar beweren dat Linux geen vele tekortkomingen kent voor grootschalige adoptie en het probleem puur bij onwelwillendheid van hardwareleveranciers ligt, is echt zeer naïef.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 23 juli 2024 20:01]

Alles heeft nadelen. Maar je kan serieus prima een bedrijf runnen op Linux met die tooling en je komt niks tekort. Je kan desktops tot in de kleinste details beheren. En gezien Silverblue immutable is en rollback heeft is het ideaal. Ook alles is sandboxed, updates zijn transactional, dus kunnen niet foutgaan. Een verademing in vergelijking met Windows systemen.

Nextcloud kan zeker wel op grote schaal werken. OwnCloud heeft daar juist issues mee. Maar ook dat kan prima werken, wel eens gehoord van SURFdrive?

Ikzelf gebruik O365 op Linux. Het is niet dat het niet kan, MS doet alleen goed zijn best om het onmogelijk te maken. Zelfs Firefox gebruiken is een issue voor de webservices. Maar het werkt wel weer prima als je je user agent veranderd. Dit en meer gekke zaken zie ik juist in Microsoft omgevingen. De drempel is echt niet zo hoog om op z'n minst die werkstations op Linux te zetten. Meeste staat toch in de cloud, wat ook op Linux draait.
Dat "het kan" is geen oplossing. Natuurlijk "kan alles" (Wine/VM's, etc.), maar is er ook een garantie dat het blijft werken? Welke afspraken zijn er rondom updates en beveiligingsupdates? Er bestaan geen Linux desktopapplicaties voor Teams, Outlook, Word, PowerPoint en Excel, hoe kan je dan beweren dat Office "prima werkt" op Linux? Het bestáát niet eens.
Ik zeg niet dat het kan, ik zeg dat het werkt en al gebruikt wordt. Ja Office zelf niet, maar via de browser werkt het prima. Ben overigens geen fan van O365, maar je hebt er echt geen Windows voor nodig. En er bestaan Cloud alternatieven die het ook prima doen, voorbeelden heb ik gegeven.

Het is zo jammer dat nog steeds mensen denken dat Linux niet werkt of kan werken voor dit soort doeleinden.
De webapplicaties zijn lite-versies die niet de volledige functionaliteit bieden. Het is geen volwaardige vervanger.
Zoals wat precies? Ik ben nog niks tegengekomen. In het bedrijf waar ik werk zijn er zo'n 70-100 mensen met een Linux laptop. Die/ik blijven niet achter.
Geen idee wat dat is, maar het lijkt op waar men hier R studio voor gebruikt. Maar ook de Windows users gebruiken die Power BI niet, die gebruiken ook R.
Ah, je gebruikt de webbased functies van excel en bent de functies die niet in de webbased versie van excel bestaan nog niet tegengekomen....
Ik gebruik de webbased versie regelmatig en moet ook regelmatig terugschakelen naar excel.exe omdat ik functies mis...textbased filters bijvoorbeeld vooral in een multi user documnet waarbij verschillende mensen gelijktijdig verschillende filters willen toepassen.
En je moet dus allemaal losse onderdelen bij elkaar gaan nemen, lopen zoeken hoe je alles netjes integreert, overal support contracten voor afsluiten zodat op de dag dat het misgaat iedereen naar elkaar kan beginnen wijzen, ...

Of je kan kiezen voor alles van 1 leverancier, met 1 support contract, waarvoor veel meer technici te vinden zijn, veel meer inforatie te vinden is. Waar denk je dat de meeste bedrijven voor zullen kiezen?
Red Hat? Is zo'n beetje een grote naam. Alles integreert prima hoor.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 23 juli 2024 20:01]

Die ervaring heb ik toch niet in ons bedrijf. We hebben een bedrijf dat ons kan bijstaan met Linux (of eerder open source) support. Maar meestal heb je die, als je technisch bent toch niet nodig (en als je support wil geven aan eindgebruikers, ben je ook meestal technisch). Community support is gewoon fantastisch, open source, is zo wijd verspreid dat je online zeer snel wordt geholpen op bv. fora, en imho is er veel meer info te vinden over grote open source projecten dan over closed source microsoft dingen. En anders kunnen dus nog bellen en hebben we een directe lijn met bekwame technici. Misschien zoek ik niet goed of kijk op op de verkeerde fora, maar ik vind toch altijd veel sneller oplossingen qua open source. Bovendien ondersteunt bv RHEL de hele package base die ze gepackaged hebben.

En dan nu de ervaring van een week geleden waar we een probleem hadden met Office 365. Microsoft is er in geslaagd om zoveel mogelijk support in de boot van de partner te duwen, die ook geen zicht heeft op bugs. Handig is anders. Zelf zoeken? We kwamen op de fora van microsoft, waar meestal een "medewerker" (of het ook zo is?) antwoord op je probleem (anderen hadden het blijbkaar ook). Maar verder dan enkele posts waar anderen zeggen dat ze het probleem ook hebben, kom je niet. Uiteindelijk zijn we wel te weten gekomen achter welke bug we zijn aangelopen, maar het heeft een hele tijd geduurd.

Dus als het mis gaat, geef me dan maar open source t.o.v. Microsoft, waar bug-fixes open worden meegedeeld en waar (volgens mij toch) er veel meer activiteit op fora is.

Begrijp me niet verkeerd: het hele geïntegreerde verhaal van Microsoft kan handig zijn (bv een alternatief voor active directory dat goed werkt en compatibel is met alles is toch moeilijk te vinden). Maar support en online informatie is nu niet echt wat Microsoft doet uitblinken vind ik.

[Reactie gewijzigd door blinchik op 23 juli 2024 20:01]

Er is geen intresse voor omdat linux veel te ingewikkelt is ten opzichte van windows en is niet erg gebruiksvriendelijk.Voor je de cdrom gaat gebruiken moet je hem eerst mounten.Als je op een onderdeel klikt dan moet je weer je password ingeven, mensen willen dat niet daarom heeft windows ook een groter aandeel als os en daarom word het ook meer gebruikt.Begrijp me niet verkeerd ik vind linux ook een mooi os om dingen te ontdekken en programma's mee te installeren.bovendien als je wilt inloggen moet je een hoofdletter hebben een cijfer een gewone letter en een jokerteken.anders kan je niet als admin inloggen behalve bij ubuntu.Bij windows mag je een password geven wat je wilt.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 23 juli 2024 20:01]

Hangt heel erg van je Linux distributie af; want die problemen heb ik niet op EndeavourOS (Arch).
En dat is nog zo'n grote reden.
Windows heb je in 2 smaken: Home en Pro.
Linux heeft duizenden distros met allemaal hun voor en nadelen, en geen van hen is een soort van general Linux distro dat al die features een beetje samenbrengt.

De meeste users willen zich daar totaal niet in verdiepen.
En dat is nog zo'n grote reden.
Windows heb je in 2 smaken: Home en Pro.
Home, Pro, Education, Pro Education, Enterprise, IoT Enterprise, ...
Linux heeft duizenden distros met allemaal hun voor en nadelen, en geen van hen is een soort van general Linux distro dat al die features een beetje samenbrengt.
Er zijn voldoende "general Linux distro's". De facto is het Ubuntu (ongeacht wat ik daar van vind).

Volgens mij spreek je niet over de meeste users maar meer over jezelf, gezien je beperkte kennis van Linux :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 20:01]

zou graag willen dat vcarve pro under linux werkte . voor mijn de enige tegenhouder om niet op linux over te stappen (en wine werkt niet)
Home, Pro, Home N, Pro N, Education, Enteprise, ... duidelijk nog nooit een verse installatie gedaan van een DVD die alle versies bevat :+
Je informatie lijkt Antiek te zijn. Een cdrom mounten? Dat gebeurd in elke distro die ik ken gewoon automatisch. Geen commando nodig. Overigens kent macOS en in principe zelfs Windows dat concept van Mount, maar het is altijd automatisch geweest.
Je wachtwoord ingeven is gewoon de variant van wat Windows met uac doet, de constante security prompts.
En dat Windows je toe staat alle security uit te zetten of een simpel wachtwoord te zetten is niet echt een plus. En Linux kan dat ook. Ze maken het een fractie moeilijker omdat het stom is om te doen.

Er zijn best goede argumenten voor Windows te geven, maar gebruik dan wel argumenten die niet laten zien hoe weinig je eigenlijk van Linux en Windows begrijpt
Nope, Debian mount niet automatisch removable optical storage. Je desktop omgeving doet dat misschien, maar een Debian CLI server omgeving niet.
Ik ken niet elke distro uit mijn hoofd. Maar ook op je server kan je automount instellen, ook op de CLI. Dat het niet altijd zo is, is meer een security feature dan een probleem. Als je een server beheerd en niet eens een mount kan doen, dan moet je wellicht geen servers beheren. Het is wel echt basiskennis (voor iedereen die eens buiten windows komt)
Misschien eens een minder ingewikkelde distributie proberen. Volgens mij ben je in de verkeerde gestapt en eigenlijk is dit heel knap, aangezien de meeste Linux distributies gebruiksvriendelijk zijn.
Op zich is de kennismaking met Linux als je een ingewikkelde distributie hebt zeer jammer, want je bent gelijk bevooroordeeld.
De reden waarom je denkt dat Windows zo eenvoudig is, komt omdat zo ongeveer iedereen met Windows is opgegroeid.
Ik weet niet met welke distro jij gewerkt heb, maar ik herken hier vrij weinig van.
dan kan je concluderen dat Linux gewoon geen kans krijgt en dat het niet komt omdat de consument geen interesse heeft.
Het is niet aan de hardware fabrikanten om linux te promoten, de vraag zal bij de consument vandaan moeten komen, en die vraag is er simpelweg vrijwel niet.
Het voelt voor mij een beetje tegenstrijdig dat Microsoft de controle heeft over de sleutel van alle PC biosen.
Microsoft heeft helemaal geen controle over de gebruikte sleutels, Microsoft eist alleen dat als een pc geleverd wordt met Windows er twee keys van MS in de bios staan. OEM's zijn vrij zelf meer keys voor anderen toe te voegen.
OS makers kunnen of via MS hun bootloaders laten ondertekenen zodat hij met één van de MS keys gebruikt kunnen worden, of de fabrikanten overtuigen hun eigen key toe te voegen aan het bios.
Daarnaast kunnen fabrikanten je de mogelijkheid geven om als gebruiker zelf extra sleutels toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 23 juli 2024 20:01]

Ik was een tijdje terug bezig met een Lenovo Thinkpad te configureren op hun website. Sommige TPs zijn met Linux te krijgen. En weet je wat ik zag? Als ik de standard Windows wenste in te ruilen voor Ubuntu, ging de prijs van de laptop omhoog, niet omlaag. Ik kon ook kiezen om deze zonder OS te laten leveren, en dan ging de prijs wel omlaag.

Ik denk dat we ook eens moeten ophouden met te doen alsof Windows licenties extreem duur zijn en Linux geen kosten heeft. Want hoewel er geen licentiekost is, is er wel een kost om het OS ook effectief te ondersteunen. Alles moet goed getest worden, mogelijks moeten enkele onderdelen gewisseld worden, de documentatie moet in orde gebracht worden, helpdesk medewerkers moeten opgeleid worden, hun scripts moeten aangepast worden, ...

En wat de bootloader signing betreft, waarom is er nog geen enkel ander bedrijf of organisatie gekomen dat deze signing wel eenvoudig kan doen? Hoe komt het dat Microsoft tot op heden de enige is die de moeite heeft genomen om met hardwarefabrikanten samen te werken om dit werkende te krijgen? Is het misschien omdat niemand de enorme investering wenst te doen om het mogelijk te maken? Want goedkoop kan het niet zijn om dat goed en betrouwbaar op te zetten en telkens opnieuw te testen. Want vergeet niet dat ook de FOSS wereld wint bij betere beveiliging van de systemen. En dan mag men blij zijn dat Microsoft bereid is om externe bootloaders digitaal te ondertekenen. Zij hadden dat van zich af kunnen schuiven.

En gegeven hoeveel Microsoft de laatste jaren zelf aan het bouwen is aan Linux systemen, aan hoe ze het aan het integreren zijn in Windows, in Azure en op andere plaatsen, hoe ze vele van hun componenten zoals .Net maar ook MSSQL eindelijk naar Linux hebben gebracht denk ik niet dat de Linux wereld ook maar iets te vrezen heeft. 20 jaar terug trok MS ten strijde tegen Linux met hun Get The Facts campagne, maar die tijd hebben ze toch echt achter gelaten, en dat zie je.
Als ik kan herinneren is sinds Windows 95 deze discussie en hoop al gaande, maar is nooit van de grond gekomen.

En vaak is dit ontstaan doordat de Linux devs zich bijna altijd tegen elkaar gingen keren en dan weer 300 afgeleiden gingen maken die net weer anders moest zijn.

HP, Dell, paar van de merken die geprobeerd hebben direct Linux te leveren, maar had zulk weinig aftrek dat ze dit een beetje op de achtergrond laten hangen.
Ik denk dat je de windows 95 tijden niet kan vergelijken met hoe Linux nu is. Toen was het allemaal nog super nieuw en was de Linux desktop het wilde westen.

Wat je nu ziet is dat de meeste distributies beginnen te consolideren tot een enkele display manager (Wayland) en audio manager (Pipewire). Dit maakt het een stuk makkelijker voor software om compatibiliteit te hebben met meerdere distributies.

Op dit moment leveren een aantal leveranciers al Linux voorgeïnstalleerd en scheelt dit bijvoorbeeld 70-100 euro in de aanschafprijs. Het wordt alleen nu vooral aangeboden aan de professional en niet de consument.

Er is ook niets mis met het aantal afgeleide distributies zolang er maar een aantal grote spelers zijn die goede ondersteuning bieden voor laptops en desktops (Ubuntu, PopOS, SteamOS).

Wat we nu vooral nodig hebben is wat regulatie rondom koppel verkoop want dit is wat eigenlijk gebeurt met Windows desktop en laptops. De consument heeft geen keuze om de windows licentie niet af te nemen en de hardware leverancier rekend de kosten van de licentie ondoorzichtig door aan de consument. De consument weet gewoon niet dat windows helemaal niet gratis is.

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 23 juli 2024 20:01]

Windows is sinds versie 95 wel een stuk beter geworden. Er was wel een periode dat ik Linux echt fijner vond werken. Toen liep je ook nog echt te klooien met drivers op Windows. Waar het onder Linux vaak gewoon direct werkte. Beiden zijn inmiddels een stuk gebruiksvriendelijker geworden.
Dat is tegelijk het mooist en het slechts van Linux. Het is open, dus als je denkt dat iets beter kan ben je vrij en poging te doen. Bij elk experiment leren we meer en reken maar dat Microsoft goed oplet en elke nieuwe techniek opneemt in zijn eigen os. (let op, niet code dat mag niet, maar ideeën kan je wel opnemen en implementeren).
Jammer genoeg lijd dat ook tot versplintering. Wil je een os dat niet zo hip is, maar waar alles gewoon goed werkt en hetzelfde blijft. Neem Windows.. ben je niet bang voor wat ruwer randjes dan Linux. Ieder zijn keuze. Linux hoeft de desktop markt niet te veroveren. Het heeft elke andere markt al.
Embedded is Linux koning, supercomputers is Linux. Cloud know Linux (zelfs beschikbaar in die van Microsoft). Servers, opnieuw veel Linux. Zeker in de high end.
Probleem zit hem vaak niet in de core maar in de rand apperatuur.

Werken alle vr brillen, joysticks en controlers al met linux, en hie zit het met alle dlss , vsync , etc standaarden.

Daarnaast zijn er serieus goede support bij 3rd parties en applicatie vervangers voor word waarbij je full support hebt en de rest van de wereld je extensies ook accepteerd.
In veel gevallen is drivers onder Linux makkelijker. Onder Linux heb je niet een driver voor elke fabrikant en device combo. Al die fabrikanten gebruiken dezelfde chip, het enige echte onderscheid is in de Gui zooi. Als een netwerk chip eenmaal een driver heeft dan werkt deze rustig voor alle boards met die chip.

Dus joysticks en controllers werken makkelijk met Linux, zolang ze zich houden aan de standaarden voor bijvoorbeeld usb hid human interface devices.
Dlss, vsync etc zijn geen standaarden het zijn proprietaire technieken zonder technische documentatie. Dat maakt het extreem lastig om ze op Linux te implementeren, maar de meeste komen uiteindelijk naar Linux met de proprietaire drivers van amd en nvidia.
Een soms komen ze ook naar open source drivers door hard werk in reverse engineering van sommige mensen.
Vr brillen is helemaal een zooi. Daar zijn geen standaarden voor dat ik weet, elke leverancier doet zijn eigen geheime ding.

Alles wat documentatie heeft van de fabrikant werkt op Linux, alles wat standaarden volgt werkt op Linux. Een hoop dat geen standaarden volgt of documentatie heeft werkt op Linux.
Dan blijft er nog wel wat over. Jammer dan. Zolang mensen proprietaire zooi accepteren zit je vast aan wat de fabrikant ondersteund en mag je niet zelf bepalen hoe je dingen wil gebruiken.
maar dat is juist het probleem,

Neem joysticks, en stuurtjes van het hogere segment, de drivers van het bedrijf zijn wat ze zo goed maken,

Neem bijvoorbeeld mijn nostromo N52 het is de software die het device maakt, zonder die software is het gewoon een keyboard met 30 keys, met de software is het een keyboard met 120 keys.

Zelfde voor de manier waarom force feedback stuur en joysticks werken of schuiven die je kunt instellen van 0-100.

Beetje zelfde verhaal als waarom universele printer drivers vaak niet goed werken, kun je printen JA,, kun je printen met de opties die je wil , 70% wel maar 30% niet. dus gebruik ik toch maar de vendor driver.
Als vendors zich aan standaarden houden en documentatie maken dan werken al die dingen ook op linux.
Het is niet de software die het device maakt. Dat is wat de fabrikanten je op dwingen door lage kwaliteit te leveren. Vak met reclame en soms verschrikkelijk geheugengebruik.
In het verleden kon een programeerbaar toetsenboard (die zijn niet nieuw) altijd geprogrammeerd worden met alleen het toetsenboard zelf, geen software nodig. Maar met die goedkope troep van nu en alle reclame en "klantbinding" is dat wel anders geworden.

Dat geld ook voor je printer voorbeeld. Printers van kwaliteit spreken PCL of PS en dan kan je alles met 1 driver afhandelen en geen enkele optie hoef je te missen.

Jij noemt klantbedrog van de fabrikant een "feature". Zo gek hebben ze je al. Dat je toejuicht hoe je genaaid word omdat je gewoon niet beter weet.
Ik heb zojuist nog even gekeken naar de grote ricoh printers lijkt er op dat er toch nog steeds geen linux support is , en de drivers die er wel zijn zijn vanuit de community.

Als bedrijf wil ik toch echt een supported oplossing/? of mis ik ergens iets.
Er is meer dan ricoh, dat is maar een dozenschuiver met printer van anderen met hun sticker erop. En vergeet niet naar de netwerk modules te kijken. Bedrijven doen niet aan USB voor printers.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 23 juli 2024 20:01]

waar ik vooral op duid dat dit soort enterprise printers hebben vaak vele niche functies ,

A3, A2 , Draaien, vouwen, nieten, diverse opvang bakken, authenticated print, seperated print, etc,

Dat zijn juist de functies die je wilt gebruiken waarom je die printers hebt en laat nou net daar vaak geen support zijn in linux,

Ja je kan printen maar niet als een enterprise requirements.
Dat is vreemd want wij hebben van die enterprise printers die authenticated print prima zonder hulp van een driver kunnen afhandelen...

Draaien, vouwen, nieten is niet niche, dat kan elke enterprise driver zo een beetje. Ook onder linux. Je kan een printer van een beetje capaciteit gewoon bevragen over welke opties hij heeft.
Als ik een programma op mijn Linux laptop wil installeren als "net niet leek", dan laat de downloadsite me nu zon 8 opties zien, waarvan er maar 1 eigenlijk werkt op mijn laptop. Snap, appimage, flatpack, .Deb... al deze systemen werken van geen meter met elkaar en in plaats van "windows vs Linux" is het gewoon "windows vs Ubuntu vs red hat vs debian vs popos vs steamos vs..." al die Linux distros zijn niet alleen in competitie met Windows, maar ook met elkaar. Microsoft hoeft niet eens te "divide and conquer" dat doen ze uit zichzelf en het is extreem onprofessioneel.
Nee het is niet onprofessioneel. Het is een gevolg van openheid. Iedereen kan zijn eigen oplossing aandragen. En aan het einde wint de beste.
Dus ja ze beconcurreren elkaar, maar dat mag en de concurrentie bevorderd innovatie. Ik geloof niet dat ook maar 1 van de distros gelooft dat ze de desktop markt gaan winnen. En dat hoeft ook niet. Die bedrijven verdienen het met datacenter, servers, embedded, cloud en service. Ps 3,4,5 draaien en freebsd afgeleide, geen Linux, maar niettemin open software oorspronkelijk. Sony ps network draait gewoon Linux fact ik. Desktop mag Microsoft prima hebben.

Hoe saai zou het zijn als iedereen maar hetzelfde deed. Waarom dan nog meer dan 1 os? Gewoon 1 bedrijf en we zijn allemaal verplicht dat te volgen en slikken. Lijkt mij niet. Er is nergens groter innovatie dan rond Linux. Dat is mooi, houd Microsoft wakker.

Overigens heb ik op mijn Ubuntu servers de snaps of wat dan ook gewoon disabled. Het oude standaard package managen via apt werkt nog prima en is in gebruik op tal van distros. Dus ja er zijn nieuwe opties maar die hoef je niet te gebruiken.
Toegegeven, je moet wel weten welke Linux distro je hebt geinstalleerd. EEn voor de meeste software hoef je niet eens naar een download site op zoek, maar zit het al in hun repositroy.

En zelfs als dat niet het geval is, de meeste sites hebben vaak al een soort van menu waarbij je aangeeft welke linux distro je hebt en dan word alleen de installatie file die voor jouw distro is bestemd aangeboden als download.

Als je twijfelt, ga dan altijd voor het installatie bestand met de extensie '.appimage', want deze draaien op elke linux distributie. Ubuntu/Debian, Arch, Fedora/RedHat, OpenSuse, het boeit niet, appimage werkt overal.

Hoezo zijn Linux distributies onprofessioneel?
Verschillende distributies zijn er namelijk om verschillende en legitieme redenen. Maakt dit de keuze van welke Linux waar te gebruiken moeilijker? Jawel, ga ik niet ontkennen. Maar wie er wat tijd in heeft gestoken, kan dit soort keuzes gemakkelijk maken, in plaats van terug te vallen op de 'one-size-fits-all' filosofie die Windows (en proponents ervan) blijven scanderen.

Ik gebruik Linux en Windows op servers en desktops/laptops. Beide hebben hun voor en nadelen. Maar wat beiden vooral niet zijn? 'Onprofessioneel'.

Als je zulke termen in je post(s) gebruikt, dan kan je op commentaar zoals het mijne rekenen. En dat je hopelijk begint te beseffen dat voor bepaalde taken Linux 1000 keer beter is dan Windows en voor andere taken Windows 500 keer beter is Linux. Een professioneel persoon weet dit al en past de beste optie toe waar dat nodig is.
... tegenwicht te geven tegen de anticompetieve acties van Microsoft om Linux te dwarsbomen (uefi, Secure boot).
UEFI is geen MS ding, maar iets van Intel. En UEFI werkt prima met elke Linux distro de afgelopen 15+ jaar hoor, maar goed.

Secure boot werkt trouwens ook prima. De enige uitblinker hier is nvidia, die met het uitbrengen van z'n driver als out-of-tree module dus ook secure boot de nek omdraait feitelijk.
Anoniem: 1802422 @rjd228 oktober 2023 16:05
Linux is op een aantal gebieden gewoonweg (nog steeds) niet gebruik(er)svriendelijk. Ik ondervond dit kortgeleden nog toen ik Ubuntu eens wilde proberen. Op mijn Mac en Windows PC gebruik ik AdGuard. Dat is er ook voor Linux als AdGuard Home. Nou, en daar ga je al. Installeren lukt alleen met de Terminal, en voor gebruik in Ubuntu moet je dan ook nog vogelen met fstab.conf. Ik weet zeker dat 99% van de gebruikers al afhaakt bij het horen/lezen van het woord "Terminal", ondanks dat er tegenwoordig goede instructies te vinden zijn. Ik heb er ook niks mee, trouwens.
En ondanks dat er veelal wel app stores zijn binnen de distro's, blijven er apps die je handmatig moet installeren. Als je bv. met een voorgeïnstalleerde Linux werkt, hoe weet iemand dan of je een .deb of .rpm bestand moet hebben? Nog spannender wordt het als je alleen maar een .tar file hebt, en je alleen maar via het ingeven van diverse commando's in Terminal line iets kunt installeren.
Nee, serieus. Een "jaar van Linux" komt er voorlopig echt niet, als het er al ooit van komt. Linux heeft wat dat betreft nog een hele, hele, hele lange weg te gaan.
Die zijn er allang. Je kunt bij lenovo, dell etc al jaaaaaaren Linux als voorgeinstalleerd OS krijgen. Alleen is er gewoon bijna geen interesse vanuit de markt.
Niemand wil linux gebruiken en ik snap dat wel. Ik gebruik linux al met plezier sinds ik een beetje met computers begonnen ben, maar het is gewoon niet voor the average joe. Linux fans blijven dat schreeuwen, maar het is gewoon een dikke nee.
Linux is ontzettend versplinterd. Niet alle packages zijn op iedere distro beschikbaar. Distro’s met support voor de nieuwste hardware zijn redelijk instabiel, en stabiele distro’s zoals debian vereisen dan weer dat je zelf de kernel update voor de nieuwste laptops. Zelf heb ik de beste out of the box ervaring met Pop OS overigens. Ik heb alleen nog NOOIT op een computer linux gebruikt zonder een keer de terminal nodig gehad te hebben en dat is voor de nonTweakers gewoon not done. Uberhaupt moeten nadenken over updates is not done in 2023. Het moet gewoon werken. Gebruikersnaam en wachtwoord instellen en gaan.
Linux zal er nooit komen als desktop OS. Er moet dan 1 distro komen die alle linux packages en functionaliteit gaat ondersteunen op termijn en alle software die mensen nu vaak gebruiken zal webbased moeten worden.
Steam Deck gebruikt Proton om Windows-spellen te draaien. Hierdoor is er voor game developers en publishers juist weinig economische motivatie om een extra native port te ondersteunen, terwijl draaien via proton het werk gedaan krijgt.

En in tegenstelling tot Apple en Google zie ik weinig andere bedrijven geld investeren voor natieve ports.
Wat er op de achtergrond gebeurt is voor een eindgebruiker niet relevant zolang de presentaties vergelijkbaar zijn. Een Windows game draait ook niet zomaar in Proton als een game dev een brakke launcher gebruikt of een cut scene in een videoformaat stopt waar geen open source speler voor is. Dit zorgt er dus wel voor dat developers keuzes maken waardoor een game makkelijker werkt met Proton.
It denk dat het een beetje gaat afhangen of er een serieus bedrijf komt die linux als desktop geïnstalleerd gaat aanbieden.
Dat is het dus, dat gaat nooit komen want een bedrijf heeft geen enkele reden om Windows niet te willen. Want zijn voor de normale gebruiker nu de nadelen van Windows en de voordelen van Linux?

Ik weet niet wat @m-a-r-t-1 precies opgerekt ziet worden waar consumenten klaar mee zouden moeten zijn. De consument is door de jaren heen zo gewend geraakt aan allerlei soorten van tracking, reclame, bloatware dat dat echt niet de reden is om over te stappen. Kijk hoeveel permissies/data ze aan alle sociale media en weet ik wat voor onzin apps geven, Windows/Microsoft is daarmee vergeleken nog een lieverdje.
Wat mij als jarenlang Linux-gebruiker betreft komt er nooit een "jaar van Linux". Als Linux aan populariteit zou winnen bij de thuisgebruiker gaat dat gegarandeerd weer gepaard met de graaihonger van grote bedrijven en alle andere spyware-achtige truken zoals dat nu bij Windows het geval is - en dat is nu net waarom iemand de stap zet naar Linux, omdat hij genoeg heeft van wat grote bedrijven bepalen wat je wel of niet met je computer kunt doen.

Laat Linux maar mooi onder de radar blijven van al dat gedoe en nog lang een niche-markt blijven.
Anoniem: 454358 @JanVQ8 oktober 2023 10:15
Een bedrijf als Ubuntu gaat dan vast wat kassas installeren, maar dan blijven er altijd wel distros over die dat niet doen.
De enige serieuze concurrenten voor Microsoft op desktop niveau zijn Apple met macOSX en Google met ChromeOS weet wat terrein te overwinnen.

Linux als desktop OS gaat hem idd niet worden, doorbraken hoorde wij 20 jaar geleden ook al die nooit kwamen, als server OS of IOT dingetjes is een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 20:01]

Toch mooi dat je in één adem (reactie) zegt dat Linux 'm niet gaat worden, maar wel ChromeOS aanprijst. Dat is namelijk gewoon Linux (Gentoo).
Daarmee wordt bedoelt dat Linux zoals wij het kennen van Ubuntu, Fedora etc etc hem niet gaat worden als desktop OS, ik weet echt wel waar ChromeOS op gemaakt is.

Indien dat niet klopt kom eens met bronnen van een "doorbraak" want ik wacht daar al meer dan 20 jaar op.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 20:01]

Daarmee wordt bedoelt dat Linux zoals wij het kennen van Ubuntu, Fedora etc etc hem niet gaat worden als desktop OS, ik weet echt wel waar ChromeOS op gemaakt is.
Dan was het misschien handig geweest als je dat zo verteld had. Ik kan niet ruiken door een scherm wat je bedoelt met iets als je iets heel anders zegt.
Niet standaard op de negatieve manier lezen scheelt een hoop.
Duidelijk communiceren scheelt nog meer.
En Linux en MacOS zijn eigenlijk UNIX

Zo'n semantische reacties voegen niets toe aan de discussie.
Linux is geen UNIX, het lijkt erop en er is enige compatibiliteit, maar Linux is géén UNIX. FreeBSD, dat is Unix.
Het probleem ligt eraan dat jij deze site bezoekt en verreweg de meeste anderen mensen van de wereldbevolking niet. Jij weet dat er zoiets als Linux bestaat, dat je dat in plaats van Windows kunt installeren en dat je daarmee ook je dagelijks werk kunt doen.
Maar buiten bezoekers van sites als deze, interesseert dat niemand. Ze kopen een computer en daar staat dan Windows op. En tot voordat Microsoft zelf de regie over updates in handen ging nemen, stond daar dan ook vaak een stokoude Windows op, want van de noodzaak van patchen en updaten had niemand gehoord. En ik kan het mensen ook niet kwalijk nemen. Voor velen is het nu al moeilijk genoeg. Als je die ook nog een Linux distributie in de hand geeft, dan wordt het helemaal vervelend. Zeker, omdat ze op het werk ook geen Linux hebben. Die hebben Windows, Office en allerlei andere Windows applicaties. Die willen niet op zoek naar alternatieven. Laat staan dat ze dat kunnen. En je ze een Linux machine maakt, inclusief bijbehorende applicaties, dan willen of kunnen ze dat niet leren. Nee, van Linux krijg je niet zo snel grote groepen af.
Ik heb enkele maanden terug een serieuze poging ondernomen om over te stappen op Linux, of in ieder geval zo veel mogelijk te gebruiken.

Installatie was een peuleschil. Windows werd gedetecteerd en er werd keurig een dualboot gemaakt. Al mijn basishardware werd herkend en voorzien van drivers. GPU, moederbord, LAN adapter, alles werkte out of the box.

Veel games werkten ook, via Steam of via een soort emulatie. Performance was ook prima.

Waar het echter keer op keer mis blijft gaan is de wat exotischere hardware. Zo werd mijn DD stuur niet herkend en zijn er geen drivers voor beschikbaar, net zoals mijn shifter en pedalen. Ook draait iRacing niet onder Linux. Dan houdt het alweer op, helaas.
Prima toch met een dual boot. Ik mis Power BI, maar verder kan ik met Linux alles dat ik wil. Installeren was makkelijker dan Windows.
Maar is dat Linux zijn problem dat iracing niet draait? Dat is de keuze van de software maker. Je stuurtje ken ik niet, niet mijn ding. Maar als het niet werkt houd het zich waarschijnlijk niet aan de standaarden voor interface apparaten. En documentatie zal er wel niet zijn. Een er zijn niet genoeg gebruikers op Linux in de fabrikant wat te laten doen. Kip ei verhaal.

Als dat iracer je enige applicatie waar je wat mee doet blijf dan gewoon op Windows.

Ik heb Linux bakken zat, maar mijn main desktop is windows. Visual Studio is er niet voor Linux en vscode vind ik niets.
Prima toch?
Ik gebruik wel wsl2 voor Linux onder Windows. Want sommige dingen werken beter onder Linux.
Zeker niet Linux z'n probleem, het is nogal een nichesoftware, net zoals mijn stuur. Ik geef alleen maar aan dat Linux op de desktop voor veel mensen niet is weggelegd, zelfs niet als je IT-er bent zoals ik.
Het kan niet zo zijn dat het voor veel mensen niet kan vanwege niche software🤣,. Niche betekend bij definitie dat de groep met gebruikers klein is.

Ik denk dat er geen enkele technische reden is voor veel mensen om niet over te stappen. 99% van de mensen gebruiken alleen standaard applicaties, Office en mail etc. De groep waar jij met iracer en ik met Visual Studio in vallen is wereldwijd een kleine groep.

Het echte probleem is uitgedrukt in het spreekwoord wat de Boer niet kent eet hij niet. Maar dat is nou eenmaal hoe het werkt met mensen.
Niets te nadelen van Linux maar komt er in de nabije toekomst echt een ‘jaar van Linux’ denk je?
Het jaar van de Linux-"desktop" zal niet meer komen. De desktop is dood. Alles gaat richting mobiel en online. We zullen nog lang desktops blijven gebruiken maar grote veranderingen hoef je daar niet meer te verwachten. In die nieuwe wereld is Linux de motor, ook al zien eindgebruiker vooral applicaties van Google, Microsoft & Apple.
Lang leve de desktop
I know, dat was de reden dat ik het aan haalde. Was een beetje sarcastisch bedoeld.
Sinds Android de markt heeft overgenomen is het toch al het jaar van Linux? Dus het is deels uitgekomen.
Linux loopt op iedere andriod telefoon.
Dus heeft lang gewonen van windows.
Op hoeveel telefoon loop ms os ?
Het gaat niet in Nederland gebeuren en zeker niet op de korte termijn, maar er zijn landen in Europa (zoals Griekenland en Turkije) en Azië (zoals India) waar Linux een groter marktaandeel heeft op de desktop dan macOS. Volgens mij gaat Nederland dan ook volledig de bus missen wat betreft vrije software op de desktop en zullen de meeste ontwikkelaars van deze software in de toekomst ook niet uit Nederland komen.

Dat hoeft niet per se verkeerd te zijn voor de Nederlandse samenleving, maar de innovatie vindt dan vanzelfsprekend elders plaats. AIX ontwikkeling is ook al naar India verhuisd, omdat daar al de meeste mensen zaten die eraan werkten. Er is blijkbaar veel kennis over Linux en andere vrije software in India. Het gaat echt niet alleen over personeelskosten.
Linux is geen alternatief, net zoals het openbaar vervoer geen alternatief is voor de auto, omdat het niet de gemakken brengt waaraan de gebruiker gewend is, maar wel extra horden oplevert om uiteindelijk tot een minder comfortabel resultaat te komen, dus dan stap je simpelweg niet over.

Moest het enkel een kwestie van kosten zijn, dan was die overstap al lang gezet, maar dat is het niet, net zoals OpenOffice ook amper ingang vindt bij de grote massa, maar GoogleDocs stilaan wel. Het gebruiksgemak primeert en pas dan komt de prijs, dat zie je héél goed bij de userbase van Apple, al heeft die haar geschiedenis mee, iets wat OpenOffice en Linux eerder tegen zit.
Mee eens, qua kosten ruil je gewoon geld in voor je eigen tijd (of tijd van 't bedrijf) indien ook maar iets niet werkt naar behoren.
Groot gelijk echter als we het hebben over IT'ers en de IT'er heeft al veel Linux ervaring (+5 jaren) zou ik hem/haar wel de keuze laten, indien mogelijk, op het bedrijf wat hij wilt draaien. Ik heb 9 jaren voornamelijk Windows gebruikers ondersteund met Slackware Linux draaiende op mijn werkstation. Hetzelde als thuis. En Ik weet echt niet hoe en of ik even efficient had kunnen zijn met Windows alleen.
Er zijn dingen zoals ZorinOS een Linux distributie die net zo gemakkelijk is als Windows.
Probleem is ook eerder naamsbekendheid, anders had je geweten dat Open Office al jare nagenoeg dood is en dat iedereen over is op Libre Office.

Als mijn digibeet moeder van 70 Linux kan gebruiken dan kan de rest vd wereld dat ook.
heeft ze ook succes om bij de helpdesk van de bank/belastingsdienst/... aan te kloppen als haar kaartlezer het niet doet?
Een succesvolle usecase maakt het geen volwaardig alternatief. Zowat elke linux-distro is zo'n samengooisel van packages dat er voor externe partijen geen beginnen aan is om er ondersteuning voor te geven ook gezien de zeer beperkte installbase en tegelijk versplintering van het landschap.
Wat hebben die twee zaken met het OS te maken? Bankzaken en belastig doet ze gewoon via de browser en dat lukt haar prima. Ook een klantenservice bellen gaat haar prima af; dat is echt geen rocket science.

Niet echt, de meeste hebben als basis een grotere distro zoals Ubuntu en hebben daardoor ook vaak toegang tot die packages.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 23 juli 2024 20:01]

als je kaartlezer het om de een of andere dubieuze reden niet doet of de site met een certificaat van je vorige EID wil authenticeren zal het antwoord vaker wel dan niet zijn dat ze met linux (laat staan die distro) geen ervaring hebben of ondersteuning bieden.
Wellicht dat ik het nu verkeerd zie; maar geef je nu niet een voorbeeld van iets wat de gemiddelde Nederlander nooit zal gebruiken? Zover ik weet gebruikt niemand in mijn omgeving een kaartlezer; en stel dat je zoiets nodig zou hebben dan is dat toch een legitieme reden om Windows te gebruiken als dat de enige plek is waar het werkt?

Ik heb hier werkelijk meer tijd nodig gehad om een oude netwerk printer werkend te krijgen onder Windows 10 dan met Linux (Arch en PopOS). Het is dat ik de driver op een Windows 11 laptop wel kreeg aangeboden zodat ik die kon kopieren naar de Windows 10 laptop. Iets wat ik niet zou verwachten van een printer die 20 jaar oud is dat juist Windows 11 wel een driver heeft maar Windows 10 niet.
Met beide Linux distros was de GUI om die printer toe te voegen sneller (minder clicks nodig) en beter.

Denk dat een boel mensen prima af zijn met een distibutie zoals PopOS of ZorinOS; beiden hebben een grote focus op gebruiks vriendelijkheid.
Misschien dat het in Nederland anders is, maar in België is dit een van de manieren waarop je je bij overheidswebsites kan identificeren. Ik had begrepen dat we daar lang in voorgelopen hebben op andere landen. Een paar jaar geleden is er het private Itsme bijgekomen, maar daarvoor heb je dan weer een smartphone en app voor nodig.
Dat is een rare vergelijking, half Nederland gebruikt het openbaar vervoer en is dus overduidelijk wel degeijk een zinnig alternatief, het marktaandeel van Linux is 1-2 procent.
afhankelijk van waar je woont en wanneer je werkt. Ik woon in een district in het noorden van de stad Antwerpen en als ik het openbaar vervoer moet nemen naar het centrum ben ik 2 tot 3x zo lang onderweg en dat is met zelfs maar 1 overstap en amper 500m stappen van thuis naar de bushalte, terwijl je niet meer kan kiezen wanneer je terugkeert of kan meenemen wat je wil. Zelfs met een fiets zou ik sneller op m'n locatie zijn, maar dan heb je helemaal geen comfort of bagageruimte.

Laat staan dat je buiten een grote stad woont en in shiften werkt :/

[Reactie gewijzigd door dasiro op 23 juli 2024 20:01]

Laat staan dat je buiten een grote stad woont en in shiften werkt :/
Of je woont in Belgie en er is een spontane staking zoals vorige donderdag waardoor je 1:00h a 1:30h mocht staand wachten (bankjes zijn er vaker niet dan wel) compleet niet wetende of er wel nog eentje zou komen. Dan sta je daar dus met uiteindelijk 30-40 boekige mensen met een hele grote fractie van mensen die ouder en/of slecht mobiel zijn (mijzelf incluis - verlamd linkeronderbeen). Chapeau aan diegene die wel nog reden en ons thuisbrachten maar Jezus, wat een zootje.
Maakt mij niet uit hoe verrot Windows nog gaat worden in de toekomst, Linux zal er bij mij niet opkomen 😅

Toen Windows 10 uitkwam wilde ik bij 7 blijven, toen 11 uitkwam wilde ik bij 10 blijven (heb deze keer nog niet geüpgrade naar 11, want ik vind het helemaal niets) 🤣 ben benieuwd wat er straks gaat komen en hoe lang W10 nog mogelijk blijft. Ben eigenlijk wel klaar met al die upgrades. Waarom kan ik niet gewoon 10 blijven gebruiken met daar bovenop security en feature updates?

Ik vind de ui en opties in w11 echt irritant. Ook het menu wat je krijgt als je rechtermuis klikt, dat je dat dan weer verder moet uitvouwen voor alle opties? Wat een onzinnigheid.
Eens, wie bedenkt het om zelfs plakken onder een submenu in het rechtseklik menu te zetten?!
Knippen, kopieren en plakken staan helemaal niet in een submenu. Kijk eens helemaal bovenaan in het primaire menu, dan zal je de vertrouwde icoontjes zien staan, op voorwaarde dat het een optie is op die locatie. Heb je een bestand op je klembord staan en heb je rechten om op die locatie dat bestand te plakken, zal het icoon daarvoor gewoon zichtbaar zijn.
Het zijn op mijn Windows 11 laptop (Lenovo IdeaPad uit 2022) wel erg kleine icoontjes en deze staan of bovenaan het context menu of onderaan. Nou snap ik wel waarom dat gebeurt, maar als ik eerlijk ben dan "schuurt" die methodiek bij mijn gebruikerservaring.

Gelukkig is er een register-sleutel die je aan kan passen, zodat je van dat nieuwe context-menu af bent en weerk met context-menu van Windows 10 kan werken. Ook is er een nieuwe update van OpenShell uit, waarbij het Windows 11 Start-menu weer net zo werkt als Windows 10, of Windows 7, of zelfs van nog oudere Windows versies. EEn als ik eerlijk ben, die Start-menu s zijn allemaal beter in het dagelijks gebruik dan het standaard Windows 11 Start-menu.

Door het toepassen van deze 2 zaken, is de nood om Windows 11 te vervangen met Linux ('Pop!_OS' of 'Mint') behoorlijk verminderd. Nou ja, de laatste 2 weken heb ik de nieuwe versie van Teams en wanneer deze applicatie aktief is, dan gebeurt het bijna dagelijks dat mijn hele scherm op zwart gaat voor een aantal seconden. Dan naar een volledig wit scherm voor enkele seconden. In beide schermen heb ik geen toegang tot mijn toetsenbord, muis/trackpad of touchscreen. Helemaal niks werkt, totdat Teams weer zijn hele scherm opnieuw heeft opgebouwd.

De mate van irritatie met WIndows 11 is dus weer gestaag aan het opbouwen.Zelfs Windows Vista op "Vista-ready"-systemen had niet zulk irritant gedrag als Windows 11 mij al veel te vaak heeft voorgeschoteld. Een fan van Windows 11 zal je mij dus nooit kunnen noemen.
Wat je beschrijft zie je overal, je zag het ook terugkomen in de recenter artikelen over de geschiedenis van Tweakers, komt er een nieuwe layout wil iedereen bij de oude blijven, maar als je dan enkele jaren verder bent en opnieuw gaat veranderen is de layout die iedereen enkele jaren terug verketterde ineens zo goed dat men niets anders meer wenst.

Verandering is angstaanjagend, we willen het niet, we blijven er zo ver mogelijk van weg, vasthouden aan wat we kennen want daarmee zijn we vertrwoud.

Dat MS elke paar jaar een nieuwe versie brengt is omdat men veranderingen wenst door te voeren aan kerncomponenten, onderdelen die je in een bestaande versie niet zomaar kunt veranderen zonder mogelijks problemen met compatibiliteit te veroorzaken. Daarom dat men het als verschillende versies wenst uit te brengen zodat mensen voor wie het een probleem vormt nog enkele jaren op de oude versie kunnen blijven doorwerken tot dat ze een oplossing hebben.

En ik ben ergens blij dat men het context menu in de verkenner onder handen neemt. Als je ziet hoeveel software zich in dat oude menu is gaan nestellen, hoe bloated dat is geworden, dan werd het tijd dat men daar eens met een clean ontwerp kwam. Ook dat bepaalde veel voorkomende taken nu een icoon zijn geworden ipv een lijn in dat menu zijn een welkome aanpassing voor mij. Bespaard nog meer plaats en maakt het menu weer overzichtelijk en bruikbaar.
Veel ook veranderen OS makers deel van hun UI, gewoon omdat het anders niet aanzien wordt als een nieuwe versie door gebruikers.

Dezelfde UI, zelfs met grote aanpassingen in de kernel, voelt voor vele hetzelfde aan.
Dus vragen die zich af waarom ze zelfs zouden moeten upgraden.

Dat lizardbrain van ons moet misleid worden.
Goh wat een irritaties, jammer dat er niet een os is waar je alles zelf kan zetten en houden als je wil en security kan hebben....o wacht dat is er wel een het heet Linux, net wat je weigert te doen.

Je klinkt als een conservatieve Amerikaan. Die houden ook niet van anders, want alle verbetering is communistisch of zo ..🤣

En Microsoft kan jou wensen niets schelen. Je blijft toch wel.
ACM Software Architect @m-a-r-t-18 oktober 2023 10:04
Er zijn sowieso allerlei redenen waarom overstappen naar Linux niet zo snel zal gebeuren.

Het gaan overstappen veronderstelt dat men überhaupt weet dat dat een optie is (dat je het OS los van de computer moet zien en kan vervangen en dat er vervangers zijn). En dan moet je nog de technische vaardigheid bezitten het te kunnen doen, veel zullen dat niet hebben of denken niet te hebben. Verder moet je uitzoeken of jouw computer niet toevallig net onderdelen heeft waar Linux geen goede ondersteuning voor heeft. En dan is er ook nog de wil nodig om dan daadwerkelijk over te stappen...

Veel gebruikers zal het OS wellicht weinig uitmaken zolang ze maar kunnen doen wat ze met die computer willen. Maar zolang Windows standaard geïnstalleerd zit op computers zal er denk ik weinig veranderen. Wat je trouwens effectief ook ziet door de opkomst van Chromebooks; ook daar hoeft men 'niks te doen' om ChromeOS te gebruiken.
Maar het OS vervangen zal ze een flink aantal stappen te ver zijn.
Verschillende fabrikanten hebben het geprobeerd om Linux voorgeinstalleerd in de winkel te leggen en ze werden zeer slecht verkocht.

ChromeOS is een vreemde eend, het is niet meer dan een smartphone, koop een adaptertje voor je smartphone waar een scherm/toetsenbord/muis op aangesloten kan worden en je hebt hetzelfde.

Vanuit onderwijs wordt ChromeOS veel gepromoot en zodra de student klaar is met de opleiding laten ze die links liggen, als desktop OS is het Apple of Microsoft.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 20:01]

Dat verschilt per land volgens mij. Er zijn zeker plekken waar ChromeOS veel meer ingeburgerd is. Net als een landen zijn waar door slimme mobiele contacten mensen Facebook zien als het internet.
Het probleem met Linux is het gebrek aan support, het feit dat je moet gaan knutselen om iets simpels werkend te krijgen, dat is onacceptabel voor de massa. Er moet een bedrijf op staan die zegt ongeacht de hardware wij zorgen gewoon dat het werkt en durven daar support op te geven.. Maar ja dan is het ineens niet meer gratis of opensource en dan krijg je in feite een nieuwe google of apple er bij.

Dat hele hobbymatige amateuristische van die linux scene is het grote probleem, er moet stabiliteit en betrouwbaarheid komen en dat kan alleen als er geld verdiend wordt.
Jij hebt in 15 jaar geen Linux meer gebruikt gok ik?
geldt dat niet eerder voor jezelf dan? als je het niet met mij eens bent. Ik kom dagelijks in aanraking met linux servers.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 23 juli 2024 20:01]

Ik gebruik al bijna 20 jaar niets anders dan Linux op zowel de desktop als servers. Toen ik net begon moest ik inderdaad wel eens knutselen om iets simpels aan de praat te krijgen, maar dat is al jaren niet meer zo. De enige uitzonderingen zijn nvidia, broadcom en realtek.
Er moet een bedrijf op staan die zegt ongeacht de hardware wij zorgen gewoon dat het werkt en durven daar support op te geven.. Maar ja dan is het ineens niet meer gratis of opensource en dan krijg je in feite een nieuwe google of apple er bij.
Je bedoelt iets als SuSE, Canonical of Red Hat?
Dat hele hobbymatige amateuristische van die linux scene is het grote probleem, er moet stabiliteit en betrouwbaarheid komen en dat kan alleen als er geld verdiend wordt.
Laat Red Hat nou net een van de grootst verdienende bedrijven ter wereld (al een paar jaar) zijn.
Vandaar mijn opmerking of je al in geen 15 jaar Linux hebt gebruikt. Je uitdrukkingen hierboven doen dat wel een beetje zo overkomen.
Ik kan je een hele lijst opnoemen wat niet werkt op Linux simpelweg doordat de fabrikant geen drivers voor linux beschikbaar stelt.

Zolang je niet met een paar klikken een product functionerend krijgt dan is het ongeschikt voor consumenten, Linux wordt wel beter maar is het nog steeds niet, zelfde met Games, niet alle games draaien soepel erop.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 20:01]

En ik heb ook een flinke lijst met dingen die niet op macOS werken, dus met jouw redentatie is dat dus ook niet geschikt voor consumenten?

Games is inderdaad een struikelpuntje nu, maar met Valve (en proton) zit daar écht wel verbetering in. Meeste van de games die ik speel zijn met de Steam flatpak prima speelbaar, soms zelfs beter dan op Windows
Consumenten willen niet eerst van alles uitzoeken en installeren om een product aan de praat te krijgen, daarom is Windows handig, gewoon klik en klaar.

Leuk dat je een game weet te vinden die toevallig beter draait op Linux, het gros is dat nog steeds niet en daar gaat het om.

Apple heeft de design mee waar consumenten op vallen en het OS is veel gebruiksvriendelijker dan linux.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 20:01]

Consumenten willen niet eerst van alles uitzoeken en installeren om een product aan de praat te krijgen, daarom is Windows handig, gewoon klik en klaar.
En dat hoeft al zeker 10 jaar niet meer met de meeste Linux distros ;-)
Leuk dat je een game weet te vinden die toevallig beter draait op Linux, het gros is dat nog steeds niet en daar gaat het om.
Het gros draait 1:1, daar zorgt Valve voor.
Apple heeft de design mee waar consumenten op vallen en het OS is veel gebruiksvriendelijker dan linux.
Eh. En dat laatste is een feit, geen mening.
"En dat hoeft al zeker 10 jaar niet meer met de meeste Linux distros ;-)"
Simpel voorbeeld, koop een random consumenten printer in de winkel, veel succes met alles werkend te krijgen waarbij de fabrikant alleen een Windows tool heeft uitgebracht.

"Het gros draait 1:1, daar zorgt Valve voor"
Het wordt tegenwoordig wel beter, Linux support geen native directx.
Linux is gewoon nog héééél ver weg van bruikbaar voor gewoon gebruik door een consument. Ik heb zelf zo'n 15 jaar Linux ervaring aan de serverkant, maar ik zou alsnog in de huidige staat nooit van m'n leven dagelijks op een Linux desktop willen werken. Iedere update heeft kans om net die ene library kapot te maken die dan je hele systeem plattrekt, het is daarmee een stuk minder stabiel dan Windows, en de gebruikservaring is door de verschillende varianten van window managers en UI toolkits ook verre van ideaal.

Ik werk nu op een Mac Mini als daily driver, werkt ideaal; je hebt je Unix-gebaseerde terminal en alles, maar een gebruikerservaring die (m.i) beter is dan binnen Windows, dus echt het beste van beide werelden.
Linux is gewoon nog héééél ver weg van bruikbaar voor gewoon gebruik door een consument. Ik heb zelf zo'n 15 jaar Linux ervaring aan de serverkant, maar ik zou alsnog in de huidige staat nooit van m'n leven dagelijks op een Linux desktop willen werken.
En dat is eigenlijk waarom ik het liefst Slackware gebruik. Een stabiele Desktop basis Linux, die heel weinig patched en die wanneer het dan toch grondig fout gaat je niet te veel obfuscatie-lagen in de weg legt. Met debian 12, dat uitstekend is voor het meeste, heb ik ondertussen al een eigen package moeten (her)bouwen wegens verwijderen compilatieflag en een kernel package moeten pinnen op een VM voor 1 service. Ik zou het graag weleens willen gebruiken als Desktop maar ... vrees er wel wat voor.
Linux moet eerst gebruiksvriendelijker worden en er moeten meer softwarepakketen beschikbaar komen voor Linux. Het is eigenlijk een kip en het ei verhaal.
Het blijft verbazingwekkend hoever zaken op te rekken zijn voor dat de consument er echt klaar mee is.
Als Windows er inderdaad uitsluitend in abonnementsvorm komt gaat dat een doorn in het oog zijn van heel veel financieel minder bedeelden. Ik betwijfel daarom of Microsoft daar toe over gaat.

Aan de andere kant juich ik elke ontwikkeling die in het voordeel van desktop Linux werkt toe :)

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 20:01]

Hier is mijn "complottheorie."

Volgens mij doet MS al jaren zijn best om Windows zo goedkoop mogelijk bij normale consumenten te krijgen. Zolang mensen gewend zijn Windows te gebruiken is dit voor bedrijven een extra argument om ook Windows in te zetten. Bij deze bedrijven zit het verdienmodel voor MS. Een abonnement voor consumenten staat hier haaks op.
Dat is geen theorie, maar een feit.

Microsoft maakt jongeren via scholen en instanties als schoolspot.nl en slim.nl al jarenlang lekker met goedkope prijzen voor zijn software. Adobe idem dito. Apple idem dito, maar dan met zijn hardware.

Microsoft pakt het tegenwoordig daar bovenop net zo slim aan als Apple, door zijn software deel uit te laten maken van een heel ecosysteem van software + diensten.

Het gevolg is dat jongeren nu massaal gewend raken aan het gemak van werken met Windows, Microsoft Office en Onedrive.

Wat gelukkig ook een feit is is dat het marktaandeel van andere desktop/laptop besturingssystemen aan het stijgen is. Dat gaat weliswaar heel erg langzaam, maar het gebeurd wel.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 20:01]

Het scheelt dat het MS eco systeem vrij makkelijk te verlaten is vs. apple.
De vraag is alleen of mensen zitten te wachten op een transitie naar een linux desktop + libreofffice + random cloud dienst.

Gemak is de drempel hier, alles draait normaliter op windows gewoon, zonder problemen en indien er problemen zijn betekend dat niet meteen dat je .conf files in moet gaan duiken diep in de krochten van 't file system. Ik gok dat er vrij veel mensen zijn die toch een keer linux proberen, binnen een week tegen enkele problemen/uitdagingen lopen waarbij de conclusie is 'op windows werkte dit gewoon' en vrolijk weer een win iso op usb proppen en herinstalleren.
Ik gok dat er vrij veel mensen zijn die toch een keer linux proberen, binnen een week tegen enkele problemen/uitdagingen lopen waarbij de conclusie is 'op windows werkte dit gewoon' en vrolijk weer een win iso op usb proppen en herinstalleren.
Dat is volgens mij ook niet erg. Onwetendheid is erg.

Zodra mensen eens in hun leven hebben meegemaakt dat hun pc of laptop een softwarematige metamorfose heeft ondergaan door de installatie van Linux weten ze tenminste dat Windows niet hun enige optie is.

Op Windows werkt trouwens ook niet alles 'gewoon'. Als je op onze school bijvoorbeeld ziet hoe beroerd de (Windows en MacOS only) UniFlow client werkt, kun je net zo goed webbased met UniFlow gaan werken. En zodra er sprake is van webbased werken maakt het OS ineens niets meer uit.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 20:01]

Anoniem: 454358 @Deckkie8 oktober 2023 10:18
Google doet hetzelfde met Chromebooks in het onderwijs
Op onze school niet (onze IT'ers hebben zich gespecialiseerd in Microsoft software en diensten), maar dat Google het doet en er enig succes mee heeft vind ik op zich goed.

Het laat jongeren namelijk zien dat er meer tussen hemel en aarde is dan Windows of MacOS.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 20:01]

Dit is geen complottheorie, maar hoe MS opereert. Is dat slecht? Ik vind van niet.

MS geeft studenten en onderwijsinstellingen erg veel korting op hun producten zodat deze voor hen bereikbaar zijn. Ik vind dat een goede zaak, want anders waren deze producten net zo onbereikbaar als de producten van bijvoorbeeld Apple (lees: erg prijzig).

Vervolgens compenseert MS dit ruimschoots door dit in de zakelijke markt op verschillende manieren terug te verdienen. Uit deze markt hebben zij altijd hun grote inkomsten gehaald en niet bij de consumenten die eens in de xxx jaar een nieuwe Windowslicentie kopen. Lijkt mij sterk dat zij deze consumenten gaan beperken Windows te gebruiken, want als het duur wordt dan gaan consumenten om zich heen kijken ongeacht of ze er nu als kind al mee gewerkt hebben. In de zakelijke markt is dit wat ingewikkelder om te doen (overstappen).

Op het moment dat een MacBook bijvoorbeeld €500 of €600 zou kosten dan denk ik toch dat veel meer mensen en partijen een MacBook zouden overwegen. Uiteindelijk bepalen de centen gewoon heel veel.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 23 juli 2024 20:01]

Het is net omgekeerd, omdat bedrijven massaal Windows gebruiken, gebruiken we het thuis ook massaal. Want we zijn het gewoon. Maar thuis gebruikers kijken niet echt naar welke versie ze gebruiken. Ik zie vandaag nog altijd mensen die een oude computer met Windows 7 gebruiken, het werkt nog altijd, dus waarom niet? Ik moet niet eens vragen welke versie zij draaien, want daar kunnen ze niet eens op antwoorden.

En Microsoft weet al jaren dat de meeste thuisgebruikers geen nieuwe versie van Windows willen kopen. Dat is een markt die nooit echt veel inkomsten heeft gegenereerd. Daarom ook dat ze uiteindelijk besloten hebben om upgrades maar gratis te maken, in de hoop dat mensen wel gaan upgraden en een groter aandeel van Windows installaties gewoon veilig blijft doorwerken.

Je ziet vandaag nog altijd het wantrouwen van mensen die vroeger illegale versies gebruikten en waarvan Microsoft uiteindelijk die versies had uitgeschakeld. Hoeveel mensen vandaag nog altijd hun updates wensen uit te zetten want Microsoft moest hun Windows eens deactiveren is niet normaal, ondanks dat het ergste wat je vandaag kan overkomen een watermerk is als je een niet geactiveerde versie hebt.
Ik denk juist dat MS heeft ingezien dat het beter is om Windows gratis weg te geven en dat als platform te gebruiken voor Office en andere diensten die ze in abbonementsvorm aanbieden. Dat is eigenlijk veel slimmer dan proberen te verdienen aan het OS. MS kan genoeg verdienen aan de diensten en de App store.
Als er genoeg jaren 0.2% overstapt komen we er wel. Zolang het ophoog gaat, kunnen we er misschien graken. Indien er nooit een fabrikant linux by default gaat installeren en in de rekken van de winkel gaat leggen. Zie er het niet gebeuren dat er ooit een effectieve desktop meerderheid komt.
daarom ben ik een paar jaar geleden al overgestapt op macOS. :)
Linux draait op de overgrote meerderheid van telefoons, smartwatches, tablets, connected wasmachines, magnetrons, koelkasten, kattenluiken, informatieborden, ov-chip paaltjes, digitale reclameborden, webservers, fileservers, cloudservers, en een wirwar van iot- en embedded devices. Waarom blijven we toch focussen op de desktop als het zonder de desktop al ruimschoots het meest gebruikte OS ter wereld is?
Helemaal waar, het draait bijna overal op. Het zit in gebruikersgemak op de desktop vermoed ik.
Voorbeeld: ik heb een nas en wil deze permanent mounten. In Windows kun je rechtermuis op 'deze computer ' klikken, adres invoeren en een schijfletter toewijzen. Klaar
In een willekeurige Linux distro is dit een heel gedoe met een scriptie en cron. En wanneer de nas even niet benaderbaar is bij het booten van Linux verschijnt de share niet. Daar zit niemand op te wachten
Dat werd 10 jaar geleden ook al gezegd, voor vele blijft Linux een draak om aan de praat te krijgen en is nog lang niet PnP, als dat het ooit gaat worden.
Ik ga nadenken over Linux als Xorg dood is. Wat een meuk is dat zeg.
Zal wel geen positief nieuws zijn voor de consument. Windows abonnementen?
Gelukkig is linux altijd een optie en mede door Valve is het tegenwoordig een hele goede optie voor gaming geworden.
Linux is helaas niet altijd een optie. De keuze voor een bepaald OS hangt sterk af van welke applicaties je gebruikt.
Als het een optie is dan is het wel een goede optie.De overhead is zo laag dat overstappen aanvoelt als een systeem upgrade.en het is terug uw computer.
Ligt toch ook aan je distro? Window managers die 600Mb pakken van je VRAM om allerlei effectjes te tonen. Ik zet al die dingen (animaties, transparantie, voor menu's en knoppen) altijd uit in windows.
Ik gebruik XFCE in Linux. Niet zo gelikt.. maar gelikt = vertraging. Als ik File menu click wil ik een file menu en geen 'filmpje' van een open klappend file menu. <super off topic dit>

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 23 juli 2024 20:01]

Dat kan ook allemaal in windows. Is gewoon een keuze.
Verder gebruik ik toch total commander, direct mijn win95 vibe weer gehad ;p
Ja, ik zeg dan ook dat ik dat altijd doe in windows. Als een van de eerste dingen. Dat, adblockers , show file extensions en show hidden files and system files.

Ik als ik in windows zit gebruik DirectoryOpus. (Amiga vibe trumps 95 vibe)

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 23 juli 2024 20:01]

Eens! Jammer dat er veel anti cheat niet ondersteund wordt. Ik wil al erg lang Destiny 2 spelen op mn Steam Deck maar dat gaat helaas niet, terwijl het technisch gezien wel mogelijk schijnt te zijn.

[Reactie gewijzigd door Ynze_162 op 23 juli 2024 20:01]

er zijn ook mensen die absoluut niet gamen, maar wel software gebruiken die alleen op windows draait.

dus Linux altijd optie? niet altijd
Wanneer je Photoshop wilt gebruiken is Linux helaas geen optie: je kunt via Wine alleen een hele oude versie van Photoshop gebruiken, maar daarvan is de RAW database niet up-to-date en kun je de RAW bestanden van bijv. spiegelloze camera's van Canon, Nikon, Fuji of Sony niet bewerken.
Ik wil al jaren van Windows af: ik ben het al lang beu dat na iedere update van Patch-Friday ik al mijn instellingen van de verkenner kwijt ben. En sinds kort krijg ik die instellingen niet meer zoals ik gewend ben ('details' in het zoekresultaat i.p.v. die idiote 'miniaturen' waar ik niets mee kan)
Ik ben die eigengereidheid en betutteling van MS al jaren meer dan zat.
Is DarkTable niet onmiddels een prima volwassen alternatief?
En anders heb je nog het wat ingewikkeldere RawTherapee?
Wanneer je sinds 1995 met Photoshop werkt (toen nog Photoshop 4) stap je niet makkelijk over op iets anders: ik ken Photoshop als mijn broekzak, dus dat laat je niet snel los.
Heb inderdaad DarkTable en RT geprobeerd, maar ik mis daar dingen in die ik nu gewend ben.
Ja dat snap ik helemaal..
Maar Linux is dus wel een optie.. maar je hebt gelijk. De ontwikkelaars achter DT en RT maken het alles behalve makkelijk voor overstappers..
Moeten ze het dan makkelijk maken? Wellicht is dat helemaal niet het doel van de makers. Dat is het mooie van dat soort projecten, die kunnen hun eigen ding doen. Niet iedereen heeft als doel de wereld veroveren.
Das wel heel zwart wit, wereld veroveren.
Als je zo een ontzettend groot development project opzet en onderhoud, wil je toch ook dat er adoptie mogelijk is door een grote groep, ipv slechts een kleine niche?

Das wel het nadeel met sommige, vooral gratis, open source oplossingen. Die hoeven naar niemand te luisteren, maar ontwikkelen daardoor voor slechts de usecases die ze zelf kennen of voor kunnen stellen. Zo zie je genoeg projecten uiteindelijk sterven omdat er weinig gebruikers zijn en daardoor ook weinig developers die helpen of willen overnemen.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 20:01]

Als je zo een ontzettend groot development project opzet en onderhoud, wil je toch ook dat er adoptie mogelijk is door een grote groep, ipv slechts een kleine niche?
Niet noodzakelijk, het is vaak geen commercieel iets. Vaak is het wat je zelf wil maken en dat deel je met gelijkgestemden, als het groeit is dat leuk, maar niet het belangrijkste..

Sommige developers in open-source geven ook op als het te groot word, dan kunnen ze het niet behappen (geen kritiek, we hebben maar zoveel uren in de dag). Wel kan dan iedereen een fork maken en verder gaan. Naar niemand hoeven luisteren is ook mooi. Het is jou werk en je mag je eigen ding doen. Dat kan leiden tot niets of tot innovatie. Prachtig toch. Wil je meer of anders dan kan je het zelf toevoegen, aanbieden, forken etc etc...
Ik gebruik voor al mijn RAW foto's de Adobe DNG converter om deze tot 1 standaard terug te brengen.
Je kan deze dan ook in een versie van DNG opslaan die oudere "suites" nog ondersteunen.
Grappig ook is dat mijn CR3 bestanden na conversie naar DNG een pak kleiner zijn.
Enkel spijtig dat je van die DNG Converter geen command line versie hebt :-)
Ik ken die converter, maar ik heb geen zin om na elke verre reis 5.000 RAW files te converteren.....
Dat is voor Windows 12 of gaan ze toch proberen voor premium features achter een abbo te steken.

Maar als Intel zoiets zegt dat het voor "gunstige financiële resultaten" zal zorgen, ben ik bang dat ze weer iets aan't doen zijn tussen Intel en Microsoft dat AMD weer buiten word gesloten.
Zal niet specifiek voor Intel zijn maar gewoon weer een limiet zetten op ondersteunde processor generaties.
Het is een jaar voordat de Windows 10 ondersteuning stopt, Microsoft gaat iedereen tegen die tijd naar Windows 11 of deze vermeende refresh pushen.

[Reactie gewijzigd door mjl op 23 juli 2024 20:01]

Met Starfield heeft MS een spel uitgebracht waar de customer support claimde dat de top intel Arc kaart niet aan de minimum eis van ATI of Nvidia voldoet. Dus die wintel alliantie is niet meer zo heel heilig als die uberhaupt nog bestaat nu de consoles op AMD draaien.
Dat wilt de huidige baas van Microsoft al toen Windows 10 gelanceerd werd. En volgens mij bestaat Windows 365 toch ook naast Windows 11?
Windows 365 bestaat zeker naast Windows 11. Eigenlijk is Windows 365 niks anders dan een Windows 11 VM in de cloud.
Zal wel geen positief nieuws zijn voor de consument. Windows abonnementen?
Dat abonnementen gedoe was een storm in een glas water want het betrof hier alleen de IoT Enterprise edities blijkbaar.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 23 juli 2024 20:01]

Ltt alludeerde daar ook al op.
Windows 12 gaat wellicht volledig naar de cloud. Zie hieronder:

https://www.theverge.com/...1-cloud-consumer-strategy
ik mis even hoe ik dan remote windows (want dat is cloud toch???) heb draaien en dan een game opstarten die een rtx4090 nodig heeft... Volgens mij gaat dat echt niet werken. Ik heb het document niet gelezen. Alleen het idee al om je *eigen* os in de cloud te hebben vind ik knots.
Er zijn steeds meer aanwijzigingen dat Windows 12 in cloudversie en webversie gaat komen. Zie de hieronder vermelde berichten die vandaag opdoken.

https://www.windowslatest...ts-at-windows-12-upgrade/ en

https://www.windowslatest...er-version-of-windows-12/
Ik vraag me af hoeveel moeite MS steekt in Windows for ARM en of ze nog een verder hun eigen ARM gebaseerde SoC gaan ontwikkelen.
Ze ontwikkelen ook geen x86 chips zelf, dus dat lijkt me niet.
Doe maar een keer een keuzescherm bij installatie of een betere scanning van 'wat heb ik daadwerkelijk en wat is niet nodig' voordat er 5000 drivers en bloatware geïnstalleerd worden die niet gewenst en niet nodig zijn.

[Reactie gewijzigd door BlackEyedAngel op 23 juli 2024 20:01]

En zorg er ook meteen voor dat rollups echte rollups zijn, en niet je tot 3 keer toe dezelfde dag een rollup hoeft te doen om bij te zijn; dat is gewoon heel wat anders.
Precies dit.
En zorg dat je bij het installeren je niet persé zo moeilijk moet doen als je gewoon een local account wil gebruiken.
Wordt bedoeld dat Windows vernieuwd wordt, of dat de grote bedrijven volgend jaar pas de overstap gaan maken naar Windows 11? Ik vermoedt het laatste. Ik zie dat bij ons in het bedrijf gebeuren en hoeveel nieuwe hardware hiervoor nodig is (vanwege de eisen aan de hardware van Windows 11). En nee bedrijven gaan niet werken met omwegen.
Er zullen niet veel bedrijven zijn die speciaal voor Windows 11 nieuwe hardware moeten gaan kopen. Als je de normale afschrijvingstermijn volgt voor computermateriaal, en dat zal in zowat alle bedrijven niet meer dan 5 jaar zijn, dan heb je in principe nu al geen systemen meer die niet compatibel zijn met Windows 11.
Zou mooi zijn als er veel "verouderde" hardware op de markt komt. Ideaal voor een dual boot Win10 en Linux.
Dat komt er ook, noemen ze refurbished en je kan steeds beter krijgen voor steeds minder geld. Zeker als je weet wat je zoekt een even goed zoekt naar een deal.
Anoniem: 1974554 @PeterVO8 oktober 2023 15:03
In principe houd je al rekening met de einddatum/afschrijving van de hardware als. je het nieuw inkoopt. Als jouw bedrijf nu wakker schrikt wat het allemaal kost om over te gaan op een nieuw platform dan heeft iemand zijn werk niet gedaan.
Ik denk dat veel bedrijven pas in 2025 of zelfs 2026 gaan overstappen en dan naar Windows 11 of de opvolger daarvan. Hangt er van af hoe stabiel de opvolger dan is en op het al een jaar uit is.
Benieuwd of er weer hardware vereisten komen waardoor een deel van de gebruikershardware Windows 12 niet kan draaien. Weer een rondje 'planned obsolescence'?
Dat denk ik wel, waarom zou intel anders aangeven dat zij er financieel beter van worden? Als iedereen hun oude hardware kan blijven gebruiken dan verdienen zij er niks aan. Ik vermoed dat ze nu vanaf de 10de generatie of nieuwer gaan eisen.
Misschien is dat wel wensdenken bij Intel. De PC markt is redelijk verzadigd.
Ik beschouw mezelf hier ook onder, maar de hardware die W11 niet ondersteunt, is tegen de tijd dat W10 EOS is, bijna of al meer dan 10 jaar oud, en op dat moment is je pc en laptop gewoon aan vervanging toe.
Als ie kapot gaat is hij aan vervanging toe
Haha dan zou ik nog op een pentium 166mhz zitten.

Laten we het op houden dat iets aan vervanging toe is als degene die er mee moet werken van overtuigd is dat ie aan vervanging toe is :+

Er is geen algemene regel voor gelukkig!
Yup, mijn C64 en Amiga 500 werken ook nog steeds. En die zijn (wat mij betreft) nog lang niet aan vervanging toe :)
Nou nee. Als de PC de dingen niet meer aankan die jij nodig hebt, dan is aan vervanging toe.
En dan gebruik je de oude PC voor minder zware dingen of schuif je die door naar iemand anders. Ik doe computers pas weg, als de kapot gaan of het economisch niet meer zinvol is om ze te gebruiken, zoals met oude desktops.

Laptops gebruik ik zolang ze het doen, inmiddels 7 jaar, en dat is tegenwoordig veel minder een probleem dan vroeger.
Het ding is tegenwoordig dat een pc voor een beetje internetten enzo gewoon goed genoeg is, hoe oud dan ook. Vroeger was het zo dat een pc van een paar jaar oud eigenlijk te traag was om mee te browsen. Mijn 10+ jaar oude laptop doet dit nu op zijn sloffen. Ook mijn HP Z440 xeon desktop server is eigenlijk nog lang niet aan vervanging toe. Zeker de HP raakt de aankomende 5 jaar waarschijnlijk niet defect. Helaas beide tpm 1.2 en niet ondersteunde processor... en zo heb ik thuis nog een paar pc's staan, eigenlijk allemaal te oud voor W11, maar functioneel voor het regeliere werk prima. En ja, Tuurlijk staat er via de iso patch modus van Rufus gewoon W11 op. Maar officieel is dit niet mogelijk, kan een dingetje worden zodra Microsoft hier actief op gaan scannen..
Het is eigenlijk heel vreemd dat in een tijd dat pc hardware al snel goed genoeg is en iedereen het woord milieu/klimaat in de mond neemt dit toegestaan wordt, de wegwerp maatschappij ten top.
Ik ben me bewust van mogelijke security issues. Maar hoe realistisch zijn die nou eigenlijk echt in de praktijk? In mijn ogen niet, iemand moet eigenlijk al toegang tot je netwerk hebben, en dan ben je sowieso te laat.

[Reactie gewijzigd door m-a-r-t-1 op 23 juli 2024 20:01]

Ik dacht dat ze oneindig met windows 10 en 11 zouden doorgaan met af en toe een refresh update.
Ik kon me iets herinneren toen win 11 uitkwam.Het idee erachter zou zijn dat ze daar oneindig mee door zouden gaan.
Dat was Windows 10 en de media nam t klakkeloo over as usual. 😂
Absoluut niet. Microsoft had TPM 2.0 nodig om de boel "veilig" te houden. De backlash die dit veroorzaakt heeft konden ze missen als kiespijn, want van de hardware-sales moeten ze het absoluut niet hebben, wel van de services.
Welke backlash? Dat kleine percentage consumenten dat op zeer oude hardware blijft werken? Veruit de grootste brok van inkomsten komt van bedrijven gevolgd door de verkoop aan consumenten van nieuwe hardware waarop MS software draait. Dat gaat amper een impact hebben van mensen die niet kunnen upgraden omdat ze oude hardware blijven gebruiken en hierdoor geen gratis upgrade kunnen doen naar een nieuwe Windows.

Zelf zou ik het niet eens zo erg vinden als er meer legacy support wordt achtergelaten in Windows om het OS zo veiliger en stabieler te maken.
Hoezo dat kleine deel mensen? De gemiddelde gebruiker die ik ken wacht met het kopen van een nieuw systeem tot het oude kapot gaat en bijt dan met diepe tegenzin door de zure appel heen van €500-€700 uitgeven voor een nieuwe consumenten- of 2e hands zakelijke laptop.
Aan de andere kant, ik ken mensen die niet blij waren dan hun 6 a 7 jaar oude laptop Windows 11 niet aankon.

Toen ik hun vertelde dat Windows 10 tot oktober 2025 meegaat, waren ze nog steeds boos dat hun computer dan maar 10 a 11 jaar oud is.

Of hun €500 euro systeem dan nog vooruit te branden is terzijde, er kan altijd eventueel linux erop als ze geld willen besparen.

Want meeste van hun gaan niet verder dan browsen en documenten bewerken.
Dat vooruit te branden is ook behoorlijk relatief. Bij m'n thinkpads van omstreeks 2011 merk ik geen vervelende traagheid bij huis- tuin en keukengebruik. Dat gaat nog prima, mits voldoende geheugen en ssd.
Ik wil, heb hier nog ergens een Thinkpad X220 liggen, die heeft slechts 2 threads en 4G geheugen, en dat begin je vandaag de dach toch wel te merken. De T430 die ik dit weekend herimaged heb met Windows 11 met 4 threads en 8G geheugen daarentegen lijkt nog redelijk vlot te werken.
Hangt inderdaad af wat je hebt.

Mijn inmiddels 13 jaar oude laptop kan Windows 10 prima aan (maar omdat ik het voor oudere games gebruik staat er 7 erop, wat prima is zonder internet aan)

2 cores en 4 threads + ssd en 8GB RAM.

Terwijl de 3 jaar jongere laptop van een familielid van mij niet vooruit te branden is, zelfde RAM en SSD, maar een trager geklokte dual core met 2 threads.

Al moet ik zeggen, bruikbaar en bruikbaar zijn 2 verschillende dingen, een 768p scherm is gewoon niet meer normaal te gebruiken online (tenzij je graag veel verticaal en horizontaal wil scrollen)

En daarnaast is zelfs de meest basic AMD laptop tegenwoordig al meer snappy.
Of hun €500 euro systeem dan nog vooruit te branden is terzijde, er kan altijd eventueel linux erop als ze geld willen besparen.
Dat valt ook best wel mee. Ik gebruik nog regelmatig mijn 2010 Arrendale (1e generatie Core i7) MacBook Pro met Nvidia 330M. Gaat prima.

Op het gebied van PC hardware gebeurt al jaren niks spannends meer, het zijn erg incrementele verbeteringen. En mensen gebruiken het ook heel anders. Voor media consumptie waar je echte power voor nodig hebt, gebruiken de meeste mensen een telefoon. Voor dingen die echt harde veiligheid nodig hebben als bankieren gebruikt iedereen de telefoon nu.

Het is ook bepaald niet netjes voor het milieu om dit soort oude hardware onnodig overcompleet te maken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 20:01]

Ja, en vele van dat soort mensen geven niet eens om welke versie van Windows zij draaien. Zo lang het maar werkt. Net zoals updates op telefoons voor vele mensen ook niet belangrijk zijn. Vele mensen geven niet om updates, ze geven niet om veiligheid, ze willen gewoon iets dat werkt.
En dat is eigenlijk ook gewoon prima. Moet het gewoon doen. Hoe vaak ik niet een telefoon in mijn handen gedrukt heb gekregen met: Ja, dat k*tding loopt elke keer te zeuren over updates. Drukte het altijd weg, maar nu blijft ie continu terugkomen. Om vervolgens een half uur update na update aan het installeren te zijn.
Dat is dus helemaal niet prima. In de huidige wereld, als je digitaal mee wilt kunnen doen, is het van belang dat je dus wel aan security updates doet. Van mij mogen ze het zelfs verplichten.

Als iemand niet updatet en daarmee geraakt wordt door een lek of wat dan ook, dan is niet alleen die persoon de pineut, maar in veel gevallen ook zijn/haar contacten, wiens contactgegevens dan ook op straat liggen.

Om maar niet te spreken over de mensen die dit niet alleen privé doen, maar ook zakelijk en zo met de klant/patiënt gegevens spelen...
Ik denk dat een boete voor de maker van de software uiteindelijk een structureel betere oplossing is: een update verplichting aan de consumenten zijde klinkt leuk maar is niet uitvoerbaar en zorgt niet voor een oplossing maar blijft een lapmiddel. Fabrikanten veiliger software laten maken daarentegen is het bij de bron aanpakken.
Natuurlijk is dat wel prima. De consument wil het gewoon gebruiken, punt. Net als bij een fiets of een auto wil je ook niet na 8 jaar te horen krijgen dat je auto obsolete is omdat de motorolie niet meer geleverd kan worden terwijl de auto het nog prima doet. 99% van de mensen is niet met IT bezig of is geen automonteur. Het moet gewoon werken.
Je geeft zelf eigenlijk al voorbeelden waardoor het dus niet "prima" is. De consument met een auto moet zich ook aan een jaarlijkse APK keuring wagen, om zo geen gevaar op de weg te zijn voor anderen.

Waarom is het zo ver gezocht dat als er een security update komt, de consument, om niet alleen zichzelf maar ook anderen te beschermen, daar aan moet voldoen?
Bij Windows toestellen heb je het dan over 10+ jaar vaak. Surface pro 2 tablet die ik laatst voor iemand anders heb afgestoft uit 2013 draait nu Windows 11, die gaat daarmee nog jaren updates krijgen, in theorie zelfs tot 2031... en ja, dan moet je wel eens in de buidel tasten, na 18 mooie jaren. Het blijft ergens elektronica, geen vastgoed.

Vergelijk met een android tablet waar je vaak maar 2-3 jaar updates krijgt en de technical obsolesence is pijnlijk duidelijk daar.

Koop je zo een toestel tweedehands, dan is geen 500-700 euro ook. Lukt voor 200 euro al een laptopje om Windows 11 te kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 23 juli 2024 20:01]

Die mensen geven niet om updates dus.
Je kan er altijd de financiele resultaten van Microsoft eens op naslaan, of je kan gewoon je ogen opendoen en eens rondom je kijken. Praat eens met mensen, zowel mensen die in de IT werken en weten wat de licentiekosten voor bedrijven zijn als mensen die helemaal niets met IT te maken hebben en hoe zij denken over Windows updates en Windows versies.
De backlash dat héél veel mensen niet konden upgraden en er na een tijdje achterkwamen dat ze niks miste en alles prima bleef werken.
Hoezo zeer oude hardware? Kan zijn dat in jouw beleving alles ouder dan 3 jaar al obsolete is, maar ik vind dat niet echt normaal. Laptop van ruim 500 honderd euro, nog geen 5 jaar oud en geen Windows 11 mogelijk.
"Veilig" als in DRM bijvoorbeeld? Aangezien ze toch eens zoden aan de dijk willen gaan zetten met hun windows store en daarmee dus kopieerbeveiliging anders wil er echt geen enkele ontwikkelaar aan meedoen (zoals nu het geval is). En lopen ze die gratis 30% inkomsten mis a la apple.

Want het is aan de klant of deze uberhaupt bitlocker wil en of deze via een TPM gaat of wat anders.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 20:01]

Laten we hopen dat dat net zo eenvoudig te omzeilen is als bij Windows 11. Dan voorzie ik totaal geen problemen.
Of er gebeurt niets spannends, maar de Intel topman voorziet dat veel van de oudere systemen vervangen gaan worden voor Windows 11 systemen.
Windows 10 gaat nog mee tot 2025, maar Microsoft zal volgend jaar al beginnen met communiceren dat het tijd wordt om aan overstappen te denken. Dat alleen zal al een boost in verkopen opleveren.
"Een opfrisbeurt". Hoeveel vager kan het? Mijn computer krijgt dagelijks een "opfrisbeurt".

Volgens mij is het overigens niet moeilijk om te raden wat die man van Intel probeert te zeggen. Iedere keer als er een nieuwe versie van Windows uitkomt stijgt de verkoop van nieuwe PC's. Of dat nu is omdat de nieuwe versie niet werkt op oude hardware, langzamer is of dat mensen het gewoon een goed moment vinden om direct het nieuwste aan te schaffen, feit is dat Intel de inkomsten ziet stijgen als er een nieuwe versie van Windows uit komt.

Al vermoed ik dat dat effect al lang niet meer zo groot is als bv 20 jaar geleden. Als ik om me heen kijk is de meerderheid van de Windows gebruikers op Win 10 blijven steken en draait nog geen Win 11. Alle nieuwe computers natuurlijk wel (zo komen ze uit de winkel) maar onder bestaande gebruikers zie ik weinig haast met upgraden. Dat zou wel eens lastig kunnen gaan worden als MS een upgrade naar Win12 wil slijten.

Daarmee is ook duidelijk waarom MS wil dat Windows een cloud/abonnementsdienst wordt. Als mensen maar eens 1 de 10 jaar een nieuwe Windows kopen wordt er niet echt veel verdient.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 20:01]

Ik zou het beter vinden als Windows stopt met bijvoorbeeld een prompt plaatsen bij het afsluiten van Edge, of ik youtube en/of facebook in de snelkoppeling wil hebben. Na mijn weigering dan nog een aantal keren herhalen bij een opvolgende keer afsluiten van Edge.

Dat Windows bijvoorbeeld Defender temt, zodat het scant wanneer ik wil en niet mijn pc langzaam maakt als ik iets belangrijks doe.

Die irritante "zoekbalk" die websites opent als ik naar een app zoek waarvan ik de naam niet meer weet van een app die ik één keer per jaar nodig heb. Dat ik die zoekbalk dus om de zoveel tijd moet verwijderen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.