Microsoft brengt lichtere versie van Teams uit voor Windows en macOS

Microsoft heeft een vernieuwde desktopapp van Teams uitgebracht voor alle gebruikers op Windows en macOS. Het bedrijf zegt dat het ramverbruik van de app is gehalveerd en belooft dat de Teams-app sneller werkt.

De nieuwe Teams-app heeft volgens Microsoft verbeterde prestaties en neemt minder schijfruimte in beslag. Microsoft schrijft dat het vernieuwde Teams 'twee keer zo snel is, terwijl het vijftig procent minder geheugen gebruikt' op Windows-computers.

Dit komt door de overstap van de client van Electron, die ook voor Discord en Slack wordt gebruikt, naar Microsofts eigen Webview2. De eigen client gebruikt veel van dezelfde systeembestanden als de Edge-browser, die standaard in Windows 10 en Windows 11 zit. Electron en WebView2 zijn beide gebaseerd op Chromium. Een Electron-app heeft echter eigen versies van de browserbestanden, die apart moeten worden opgeslagen en bijgewerkt.

Mac-gebruikers hebben waarschijnlijk iets minder profijt van de vernieuwde app, omdat macOS niet standaard over WebView2-bestanden beschikt. Toch zegt Microsoft dat de prestaties in de macOS-versie van Teams voortaan beter moeten zijn, zoals het wisselen van kanalen en 'bij het gebruik van verschillende monitors met hoge resolutie tijdens gesprekken'.

Verder hebben gebruikers toegang tot alle functies die de oude app ook heeft. Ook zijn er functies toegevoegd waar de previewversie ook over beschikte, zoals break-outrooms en ondersteuning voor thirdpartyapps.

Gebruikers van de oude Teams-app kunnen via een button in de linkerbovenhoek automatisch overschakelen naar de nieuwe versie. Alle gebruikers van de huidige Teams-app krijgen 'in de komende maanden' een upgrade naar de nieuwe app. In de komende maanden worden alle gebruikers overgezet naar de nieuwe versie van Teams.

Bron: Microsoft
Bron: Microsoft

Door Loïs Franx

Redacteur

06-10-2023 • 16:29

180

Submitter: Balance

Reacties (180)

180
177
61
1
0
56
Wijzig sortering
Moet je er wel bij vermelden dat Copilot er ook ingebouwd is en dat dat voor veel mensen een no-go is. Ik wil geen AI die meekijkt, luistert en rondstruint.

https://www.bright.nl/nie...reet-minder-geheugen.html

[Reactie gewijzigd door Yzord op 23 juli 2024 15:58]

Ik kreeg laatst een demo van ons dev team van MS Co-pilot, mooi hoor, maar toen ik opmerkte dat dit een geweldige tool is voor industriële spionage werd daar door management collega's nogal naïef op gereageerd
Maar waarom, welke industriële spionage?
Als je een commerciële klant bent dan verwerken ze jouw data niet.

Microsoft geeft het volgende aan:
  • Microsoft 365 Copilot is compliant with our existing privacy, security, and compliance commitments to Microsoft 365 commercial customers, including the General Data Protection Regulation (GDPR) and European Union (EU) Data Boundary.
  • Prompts, responses, and data accessed through Microsoft Graph aren't used to train foundation LLMs, including those used by Microsoft 365 Copilot.
Bron
Dat en bovendien nemen de meeste bedrijven meerdere diensten af van MS. Al jarenlang data in Onedrive hebben staan en vervolgens als het over Teams of Sharepoint gaat ineens moeilijk doen over welk datacenter deze dan precies staat begint echt een management stokpaardje te worden.
Erm... Als een bedrijf al jaren op OneDrive (for Business) zit, dan is de kans groot dat ze het datastorage issue allang hebben bekeken. En als ze enigszins op de hoogte zijn, is dat al een paar keer opnieuw bekeken. 10 jaar geleden waren er al zat vragen over waar de data werd opgeslagen door alle (nieuwe) O365 klanten. Niet alleen voor OneDrive/SharePoint Online, maar absoluut ook Exchange Online. Nog voordat Teams ever uitkwam...

En imho is het absoluut verstandig dat als je een nieuwe MS dienst gaat gebruiken je gaat kijken of wat MS stelt wel voldoet aan je eigen eisen en de eisen van de overheid. Vaak ook het moment om te kijken wat de vorige keren is beslist en waarom.
Mwah, hoe goed?

Tot voor kort kon je in google cloud prima kiezen in welk data center de data was, maar voor logging werd geen garantie gegeven dat het niet via Amerika ging....

Wij hebben toen even gewacht.
Zolang het Rijk met een eigen Office versie werkt, weet je genoeg.
Oh...

https://www.forumstandaar...voor-nederlandse-overheid

Er zijn dus wel degelijk overheidsinstanties die M365/O365 gebruiken, Exchange Online zelfs. Of bedoel je M365/O365 voor overheid? Net als er een versie is voor education? Of dat ze een 'offline' Office versie gebruiken?
Precies. Zie ook https://www.forumstandaar...pen-standaarden/verplicht

ALLE overheden moeten in NL al dik 10 jaar verplicht met ODF werken (ipv .docx en .xlsx) en dus zouden ze moeten overstappen op bijvoorbeeld LibreOffice. Maar in de praktijk? Doet geen hond het.

Ik was ooit als projectleider bij NOiV (Nederland Open in Verbinding, Rijksoverheid) projectleider voor Open Document Standaarden, maar het was echt trekken aan een dood paard. ICT'ers van overheden hebben de ballen verstand van Open Source en Open Standaarden, zijn helemaal geïndoctrineerd door de Microsoft-propaganda (die ook op Hogescholen en Universiteiten vaak wordt gedoceerd nota bene) en om over management en inkopers maar niet te spreken. Die staren zich blind op "support" door een "groot en betrouwbaar" bedrijf. In zee gaan met een kleine aanbieder die ODF/LibreOffice ondersteunt vinden ze doodeng.

Helaas is en blijft Microsoft gewoon per saldo de monopolist op de Office markt, en daarmee dus op de gehele kantoorautomatisering. Voorlopig zie ik dat, bij zowel de overheid als het bedrijfsleven, helaas niet veranderen.

M'n hart bloedt vervolgens ook als je een willekeurige middelbare school binnenloopt en je overal ChromeBooks ziet en je moet constateren dat Google de dienst uitmaakt in het onderwijs. Ook hier zijn stapels open iniatieven, maar het gemak, de "support" en de diepe integratie maakt het voor de meeste scholen een no-brainer...

En zo voort.... En sja, ik moet er zelf ook als ZZP consultant/programmamanager ook aan geloven hoor. Mijn klanten hebben een volledige MS-Office suite, dus moet ik er ook mee werken. Teams is een traag kreng, dus mooi als die wat sneller wordt. Jammer dat dat effect voor MacOS minder is, want dan gebruik ik als desktop.
M'n hart bloedt vervolgens ook als je een willekeurige middelbare school binnenloopt en je overal ChromeBooks ziet en je moet constateren dat Google de dienst uitmaakt in het onderwijs. Ook hier zijn stapels open iniatieven, maar het gemak, de "support" en de diepe integratie maakt het voor de meeste scholen een no-brainer...
De middelbare school van mijn kinderen draait geheel op Microsoft 365. En daar zijn ze zeker niet uniek in. Zo'n school moet natuurlijk wel spullen gebruiken die zeer laagdrempelig zijn. Ik betwijfel of er open source oplossingen zijn die dat in dezelfde mate bieden als Microsoft en Google.
Graag iets meer info, want zo is het een loze kreet.
En er zijn net zo goed bedrijven die dat niet doen. Bedrijven != klant van Microsoft.

Verder heb je niks aan dit soort redenaties, "er zijn al veel drugs gebruikers, een paar extra zijn ook geen probleem"
Prompts, responses, and data accessed through Microsoft Graph aren't used to train foundation LLMs, including those used by Microsoft 365 Copilot.
Wat wil dat zeggen? Ik ken Microsoft Graph niet, maar dit klinkt mooi maar dan gaat het dus wel specifiek over een aspect, nl. die Graph. Omvat dat ook alle andere interacties (bv. via Teams' interface, je OS, Office)?
MS Graph is het geheel van alle API's dat gebruikt kan worden om tegen M365 te praten.
Wat @mjtdevries aangeeft, MS Graph is een API. Je mag het van mij zien als een focuspunt of trechter voor communicatie met de Azure backend.

Alle huidige API's worden ook langzamerhand verwijderd en vervangen door functionaliteit in Graph. (of weggelaten, zucht)

Maar goed, data in Copilot blijft binnen de EU Data Boundary die sinds dit jaar live is gegaan!
Zie ook: https://learn.microsoft.c...-and-the-eu-data-boundary
Ik quote:
For European Union (EU) users, we have additional safeguards to comply with the EU Data Boundary. EU traffic stays within the EU Data Boundary while worldwide traffic can be sent to the EU and other countries or regions for LLM processing.
Mocht je nog net iets meer info willen over welke data, waar staat: https://learn.microsoft.c...ice/copilot-data-movement
Als Copilot helemaal compliant is, waarom word het door Microsoft dan niet in de EU uitgerold?

En toen we over de abuse monitoring in Azure OpenAI wat simpele vragen gingen stellen over waar de data naar toe ging, stonden de Microsoft specialisten allemaal met de mond vol tanden.
Ik verwacht dat Copilot voor bedrijven in November gewoon in de EU zal uitgerold worden.

De data van OpenAI gaat naar Zwitserland op dit moment.
Dat geeft geen antwoord op de vraag.
En waarschijnlijk word het pas volgend jaar.
Dikke kans dat je het al gewoon kunt aanroepen hoor...

Heb zelf Windows 11 Enterprise draaien met de language op Engels maar de Regional settings wel op NL en ik zie in de Taskbar Settings geen Copilot.

Grote grap is dat als je in "Start > Run" dit commando uitvoert dat ie gewoon Copilot (de preview versie dat wel) triggert:
microsoft-edge://?ux=copilot&tcp=1&source=taskbar
En die zie je dan gewoon als bar aan de rechterkant van je scherm.
Dat ligt aan je settings, ik heb wel de preview release installed van deze maandelijkse update, maar

" microsoft-edge://?ux=copilot&tcp=1&source=taskbar " opent bij mij alleen de browser, maar dat is eerder omdat ik bedrijfsmatig "preview features" middels intune uit heb geschakeld voor 't bedrijf waar ik voor werk.

Pas als het GA wordt, zal die optie werken.

Op m'n prive PC werkt die overigens wel.
Copilot en OpenAI zijn gescheiden zaken!
First off, are the large language models hosted in the Microsoft Cloud via the Azure OpenAI service. To be clear, Copilot is not calling the public OpenAI service that powers ChatGPT. Microsoft 365 Copilot uses its own private instances of the large language models.
Staat in de Video Transcript onderin deze site: https://techcommunity.mic...opilot-works/ba-p/3822755

Copilot is compliant, OpenAI nog niet.

Een voorbeeld hiervan is Power Virtual Agents. Hierin zit OpenAI integratie om AI je chats te laten verzorgen (super cool !!!). Helaas is dit nog niet beschikbaar hier. Dit komt doordat de bot in de US gemaakt moet worden. Het is niet EU Data Boundary compliant.
Zie ook hier: https://learn.microsoft.c...agents/nlu-gpt-quickstart
Er draait bij ons (BE) sinds verleden week een pilot met 300 users, dus het wordt wel degelijk (beperkt) uitgerold.
Hoe bevalt het, als ik vragen mag?
Goeie vraag, ik ben namelijk niet één van die pilot 300 users, ik heb dus buiten wat info van YT geen idee hoe het werkt, maar ik zit wel in het support team. :')
Ja, daar komt bij dat veel bedrijven toch of al hun bedrijfsgegevens op SharePoint hebben staan, of hun code op GitHub. Teams spionage lijkt mij de minst waarschijnlijke manier om spullen te bespioneren.
Als je live aanwezig kunt zijn bij vergaderingen lijkt me dat beter dan op de notulen te moeten wachten.
En dan maak ik vandaag een opmerking over Bing Chat for Enterprise, zeg maar de voorloper van Copilot en zegt een collega ineens dat de licenties daarvoor uitstaan bij ons in de onderneming. Zucht, maar direct het process gestart om die te mogen toekennen, want dit is idioot, nu hebben we dus de consumer versie zonder die data bescherming in ons bedrijf beschikbaar voor iedereen.
Huh? Kan je met je zakelijke 365 account een consumer versie gebruiken dan?
Als ik iets wil gaat het zeuren dat ik geen licentie heb voor dat specifieke onderdeel.
Prompts, responses, and data accessed through Microsoft Graph
Data buiten Graph om kan dus wel gebruikt worden voor Copilot? :D Voor zover ik weet is Graph alleen de naam van hun developer platform, dus data die je zo direct in bijvoorbeeld Teams gooit zou daar dan niet onder vallen. Verder gaat de GDPR over persoonsgegevens, dus bedrijfsdata zou daar ook niet onder vallen en mag gewoon gebruikt worden.
Daarom staat er ook "including [...] (GDPR) and European Union (EU) Data Boundary."

Wat is de EU Data Boundary wil je dan weten? Hier is de link.
Ik quote een mooie zin uit de eerste alinea als je niet zelf wil lezen.
The EU Data Boundary is a geographically defined boundary within which Microsoft has committed to store and process customer data for our major commercial enterprise online services [...]

[Reactie gewijzigd door Triblade_8472 op 23 juli 2024 15:58]

Dat zegt nog steeds niks over het gebruik van je data, alleen dat het is opgeslagen in de EU en niet naar bijvoorbeeld de US verstuurd zal worden.

@Neo_TGP
Microsoft Graph is a Microsoft API developer platform that connects multiple services and devices.
Graph is de api voor Microsoft online omgevingen, heeft verder niets met dev omgevingen te maken.
Het hele idee van spionage is dat je dit stiekem doet ;)
Daar moet je dan maar op vertrouwen natuurlijk... Het zal zeker het officiële beleid zijn en ik gebruik het Microsoft aanbod zelf ook. Maar als je een bank of een ziekenhuis of een regering bent dan zou je toch eens goed moeten nadenken. Onder de patriot act kunnen de Amerikaanse 3 letter diensten alles grijpen wat ze willen en ze schromen zich er niet voor dat te doen ook. En er is geen serieuze controle op dat grijpen, dat ze niet eens hoeven melden. Zelfs bij "bevriende" landen doen ze wat ze willen.

Ik vertrouw ze zover ik ze kan gooien. Totaal niet dus. Voor low security en consument data is het uitstekend (en dat is de grootste markt). Maar voor de rest....
Ok maar wat heeft zo een 3 letter dienst nu aan Henk van om de hoek ? Een profiel opbouwen ? Dat wil ik wel eens zien. Alleen high value targets zijn interessant, maar Henk om de hoek ? Ik dacht het niet

Niet dat ik het goedkeur dat iedereen zo maar kan rondneuzen. Maar als er een gegronde reden is, dan mogen ze gerust eens bij Henk kijken van mijn part
Dat is natuurlijk een drog reden een ik zeg al dat ik alleen bedenkingeb heb bij de meest gevoelige informatie. Voor jou Henk is die cloud prima en ik zeg ook al dat ik heb zelf ook gebruik.

Maar besef wel: is het gedrag van 1 Henk niet interessant, het gezamenlijke gedrag van alle Henkies wel. Google en Facebook en al die anderen verdienen daar bakken met geldt mee. Onder andere door trends te voorspellen en gedrag te modelleren en dus te manipuleren voor commercieel of in geval van de 3 letter diensten land belang. Niemand kijkt naar Henks individuele email, maar Henk is wel onderdeel van de groep en het geheel.
Data science is enorm interessant. Een kan gebruikt worden voor goede en slechte doelen en is gevaarlijker en praktischer dan een atoombom.
Ziekenhuizen zijn ook al hun EPD aan het migreren naar Azure. https://www.dutchitchanne...aar-microsoft-azure-cloud
En dat is enkel de Cure kant, de Care kant heeft MS al een paar jaar geleden binnengehengeld door ze als NGO koring te geven https://www.microsoft.com...ans-and-pricing?market=nl
Ik ben in principe een voorstander van een epd. Je zou tegenwoordig geen papieren dossier meer hoeven rond sjouwen tussen ziekenhuizen en specialisten.
Maar of dat in een Azure Cloud hoort. De voordelen zijn enorm, technisch en financieel.
Maar met de cloud kan je ook hybride gaan. Dan hou je bijvoorbeeld de data op je eigen servers en zet je alleen dingen als de webapp in de cloud.
Een vele andere nuances zijn mogelijk. Of onze ziekenhuizen en dergelijke de mensen hebben op de beslissing plek die dat allemaal beseffen is een groot vraagteken, maar ik gok dat vele denken van niet.
MS hun hele cloud business model is gebouwd op vertrouwen en data governance. Als er 1x naar voren komt dat ze iets doen met je data wat niet in de algemene voorwaarden (voor bedrijven) staat, dan stort hun complete model als een kaartenhuis in elkaar. Daarbij kun je zelf bepalen in welke regio je data staat, hoe je die wilt encrypten en of je die sleutel aan MS over laat of zelf regelt. Ik heb liever mijn patiënten dossier in een goed beveiligde cloud omgeving dan een halfbakken on-premise server.
Je hebt helemaal gelijk aan maar dat was niet het punt. Onder de Amerikaanse wet heeft Microsoft weinig keus anders dan meewerken als het ze gevraagd word en de wet is dat expliciet in dat ze het verzoek zelfs niet in een transparantie report mogen opnemen. Dat data in de eu staat is een wassen neus. Microsoft HQ kan er nog steeds bij.
Dat is ook de reden dat Max schrems zo makkelijk ieder akkoord tussen de Eu en de vs opblaast.

Dat gezegd de cloud heeft veel voordelen. Maar niettemin moeten we ook beseffen dat de Amerikanen niet onze vrienden zijn. Op zijn hoogst zaken partners. Bij sommige zaken kan zelfs het risico op mee luisteren te veel zijn.

Ik gebruik die Microsoft Cloud met veel plezier. Maar ik ben consument. Als ik een bank was zou ik het niet doen of alleen voor front end spul.
Een er zijn voor data ook professionele Europese cloud aanbieders. Die wel echt volledig onder onze wetten vallen.

En combos tussen clouds is ook mogelijk. Dus het alternatief hoeft niet perse on premise te zijn.
Mits de juiste technieken kan msft enkel een hoop bits geven die nooit meer te decrypteren zijn omdat je je eigen encryptie sleutel gebruikt. Ook het uitlezen van het geheugen kan je tegengaan..

Er zijn hopen architecturen beschikbaar: Customer managed key en confidtial compute zijn de zoektermen die je op weg kunnen helpen.
Customer manager Keys... moest je die ook niet uploaden?
Dat zijn allemaal prima technieken. Veel klanten gebruiken gewoon echter de security voorzieningen van microsoft zelf. En je weet nooit echt zeker of die gecompromitteerd zijn. Iedereen lijkt over het stuk heen te lezen waar ik zelf stel van die cloud van MS gebruik te maken. Het is een prima product.

Maar hier hadden we het over een tool waar een AI mee zou luisteren naar het gesprek dat je voert op teams voor suggesties of wat dan ook. Waar die voice data uiteindelijk blijft heb je geen controle over en helpen jou architectuur suggesties niets bij. Geen enkele beveiliging helpt tegen het uitnodigen van een derde partij in een gesprek om mee te luisteren. Dat is niet anders dan adel die vergeet dat de bediening ook oren heeft. :) Ik zou dus nooit adviseren om op hoog niveau gespreken over teams te voeren. Pak dan maar iets anders.
maar cloud is ook niet native secure, je moet als bedrijg nogsteeds heel veel doen om het secure te maken en te houden,

het backend is veiliger dan wanneer je het onprem zou draaien dat is een feit, maar je front door beheer jij als klant natuurlijk nog steeds zelf , samen met de eindgebruikers die MFA requests goed keuren.

Meeste cloud hack zijn geen cloud hack maar een PEBKAC issue.
Ook daar kun je je tegen bewapenen. Data exfiltration policies, conditional access en encryptie zijn een paar voorbeelden.
Op Tweakers staat iedereen altijd klaar met een slim antwoord, maar het meeste is vrij makkelijk te weerleggen als je een beetje ervaring hebt met het spul.
feit blijft, als je een bedrijf bent die security echt hoog in het vaandel hebt, dan kan je met diensten van Azure een heel eind komen. Is het waterdicht? Nee. State sponsored actors komen toch wel binnen. Is het ontzettend irritant/moeilijk voor huis-tuin en keuken hackers om aan je data te komen? Zeker weten.
Ik ben zeer ervaren in on-premise architectuur, heb ontzettend veel omgevingen gezien en kan met vrij grote zekerheid zeggen dat 90% van wat men in eigen beheer heeft veel makkelijker te kraken is dan wanneer het goed ingericht bij MS staat.
Ik snap je reactie niet helemaal aangezien je volgensmij zelfde zegt als ik.

Je moet zelf de cloud front door nog veilig maken en dat gaat idd heel goed.

Ik weet precies waar je over praat gezien ik zelf csa ben bij MS.

Probleem wat wij alleen vaak zien is dat klanten niet de dingen die jij noemt goed configureerd.

Cap policies anzig os bijna altijd al een groot issue gezien veel bedrijven ip exclusions maken voor intern.

Redhat met access tot werkstation krijgt zo carte blank toegang tot cloud zonder mfa.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 23 juli 2024 15:58]

80% draait ook in de clou, dus zegt niet zoveel.

En vaak is het user of admin error, wat ook weer volledig lost staat van de cloud.

Kan mij nog wel onprem sharepoint issues herinneren, netscalers, exchange, openssl, exim, vpn concentrators...
Misschien omdat dat ongefundeerde bangmakerij is.
Copilot maakt gebruik van data maar die blijft altijd in de tenant van de eigenaar. Ook wordt deze niet door Microsoft gebruikt. Dat staat duidelijk ik de voorwaarden.
Er is een heel groot verschil tussen consumenten versies en zakelijke versies. Bij die laatste is er een garantie dat de data niet gebruikt wordt en ook de tenant van de klant niet verlaat. Hierop worden ook externe audits gedaan.
Ze moeten nog steeds voldoen aan Europese regels. Waarom gebruik je uberhaupt teams als je het niet vertrouwd?
Haha een goeie! alsof ze een AI nodig hebben om die informatie te vergaren ;)

[Reactie gewijzigd door Metallize op 23 juli 2024 15:58]

Ik denk dat ze daar bij ASML wel over nadenken. Bij de doorsnee timmerwerkplaats niet.
Weet niet wat ik erger vind. Spionage of mensen die overal bang voor zijn. Misschien moet je ook niet meer buiten gaan, dan kunnen ze je ook volgen. Brrr.
Industriële spionage... Tja, als je al zo ver bent dat je Co-pilot gaat overwegen zit je al tot over je oren in Windows, Office en OneDrive. Ik zou niet weten hoe Co-pilot aan nog meer informatie zou kunnen komen. Maar goede gok dat Google Chrome de meest gebruikte browser is?
Als je het hebt over spionage dan denkt men alleen maar aan Chinezen, Noord-Koreanen en Russen. De rest moet je maar niet teveel over nadenken want dat maakt je zo moedeloos.
Dus, jullie gebruiken geen printers, webcams, laptops en andere IT-hardware die ook voor deze doeleinden kunnen worden gebruikt door malafide partijen.

En doelde je met deze opmerking dat Microsoft op jullie bedrijf gaat spioneren? als je gewoon Windows hebt staan, dan zou dat al gebeuren, al doen ze dat waarschijnlijk niet en zullen met deze tool het ook niet doen want de nut ervan is ver te zoeken.

:+ :o
Klopt, en dat is een van de redenen waarom ik mijn baan als serverbeheerder bij een Hogeschool heb opgegeven. Er werd totaal niet gereageerd op de privacy en security issues die ik vond. En dat wordt echt vermoeiend op den duur.

En jouw voorbeeld is een typische vorm van afstomping door je collega's. Ze zien alleen maar de 'goede' dingen er aan en willen niks weten wat nu eigenlijk de bedoeling is van deze corporaties welke gratis dit soort tools aan de man brengen. En ja, natuurlijk kan je een zakelijke abonnement nemen met daarin beloftes dat ze het niet zullen doen. Totdat in de toekomst uitkomt dat het wel is gebeurd (en daar zijn voorbeelden genoeg van).
Ik zou je er wat verder ik verdiepen.
Van deze zakelijk tools zijn namelijk geen gratis versies en data wordt niet gebruikt door Microsoft.
Dat is gegarandeerd en daar vinden ook audits op plaats.
als je bij elke toepassing waar een 3e partij bij betrokken is dit soort argumenten opwerpt, dan ga je idd beter iets anders doen, want dan kan je onmogelijk een IT-omgeving opzetten.
Misschien zou het je sieren inhoudelijk te reageren ipv laag onder de gordel je oneliners dumpen. Ik zit al 25 jaar in de IT en bezit genoeg diploma's en certificaten. Mijn huidige bedrijf staat bekend om out of the box te denken en casussen op te lossen in de IT sfeer waar anderen niet uitkomen.
Heb je al eens in de spiegel gekeken? Er is niets inhoudelijke in jou reacties. Wel claims, maar geen specifieke voorbeelden. Op een andere reactie antwoord je met Snowden 2013. Maar wat dat met een hoge school te maken heeft, geen idee.
Wat @dasiro zegt is voor mij onmiddellijk herkenbaar. Er zijn veel privacy vechters zonder oog voor praktisch werken. Een hoe jij reageert kan ik mij voorstellen dat jij daar onder valt.
Wat certificaten betreft de meesten kan iedereen die het marketing materiaal van een bedrijf leert maken en hebben.
En is het jou bedrijf of het bedrijf waar je werkt, nogal een verschil.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 23 juli 2024 15:58]

een zakelijke abonnement nemen met daarin beloftes dat ze het niet zullen doen. Totdat in de toekomst uitkomt dat het wel is gebeurd
Als dit de reden is om 3rd party contracten te weigeren, dan kan je enkel contracten aannemen die zulke garanties niet geven, maar die ga je dan sowieso weigeren omdat je geen garanties krijgt dat dit niet zal gebeuren.
Al je diploma's en certificaten bewijzen dat je competent bent om een probleem op te lossen, maar iemand anders die ze ook had kon het niet, dus ik ga nooit nog een gecertifieerd iemand inhuren omdat die mogelijks in de toekomst een probleem niet kan oplossen.
Anoniem: 532949 @Yzord6 oktober 2023 17:58
Precies, mensen willen over het algemeen helemaal niet nadenken over mogelijke partijen met slechte bedoelingen.
Ik snap het ook niet, want het is niet alsof er niet dagelijks nieuws is op tweakers over bedrijven die worden gehackt met alle gevolgen van dien.
Wat is je oplossing? Je geeft aan dat je niemand kan vertrouwen en dat iedereen gehackt kan worden.

Hoe ga jij dan software selecteren en je bedrijf laten draaien? Blijkbaar zijn afspraken, regelgeving, dpia's etc. niet genoeg voor jou.
Hoe ga jij dan software selecteren en je bedrijf laten draaien?
Als ik in de positie zou zijn om dat te doen, dan uiteraard.
Nogmaals, niet elk bedrijf is even onverschillig over potentionele risicos van software van 3e.
Gratis!? Wij betalen ons scheel aan Microsoft! Maar ja, wat voor alternatieven heb je? Zoom? Dat was een privacy nachtmerrie! En als je Snowden mag geloven zijn smartphones en computers überhaupt uit den boze.
Het enige wat gedaan kan worden en ook wordt gedaan, is regelmatig de beloftes controleren en weer met boetes strooien.
Die boetes worden uiteindelijk gewoon in de kostprijs verwerkt...
Uiteraard, maar het staat wel leuk in de krant.
En al ben je daadwerkelijk weggegaan om die reden, kan je dan (makkelijk) iets vinden waar dat wél goed geregeld is?

Zou het kunnen zijn dat je te hogen eisen hebt/stelt wellicht?

Bedrijven waar ik werk luisteren echt wel naar mijn vragen/opmerkingen/eisen, maar het moet wel passen, lukken en budget voor zijn. Zo niet dit jaar, dan volgend jaar. En op een gegeven moment moet je ook opgeven. Zelfs een opleidingsinstituut heeft niet onbeperkte mogelijkheden. Overal zit een limiet aan.
Zonder laag op de man te willen spelen, maar management hebben het gewoon gehad met andere mensen die overal problemen zien. Mensen willen oplossingen.

Security experts met oplossingen zijn zeer gegeerd, en daar wordt altijd naar geluisterd. (Luisteren wil niet zeggen klakkeloos volgen)
Uit pure interesse, maar heb je een voorbeeld bij de hand?
Wat had dat te maken met jou baan op een hoge school.... heb je ook een echt voorbeeld van je claim?
Ik heb er nu wat mee gespeeld, maar ik zie geen enkele verwijzing naar CoPilot, ik kan het niet vinden. Misschien dat het niet beschikbaar is in onze organisatie, maar dat zou moeten betekenen dat het uit te zetten is (onze IT organisatie is behoorlijk voorzichtig wat betreft "AI")?
Ik denk dat het ook nóg niet in Teams zit.
Zelf heb ik de optie aangezet om de nieuwe Teams te gebruiken en ook ik heb helaas nog geen co-pilot.

Wat ook mogelijk is, is dat we de optie niet gaan krijgen omdat de privacy opties aan (of uit, hoe je het ook leest) staan.
Wij volgen: https://www.rijksoverheid...e-sharepoint-and-azure-ad

Meer info over de komst van co-pilot:
https://blogs.microsoft.c...ot-your-copilot-for-work/
Je kunt in Teams voortaan de nieuwe AI-functie Copilot gebruiken, bijvoorbeeld voor het automatisch samenvatten van meetings waar je niet bij aanwezig kon zijn. Vorige week bracht Microsoft ook al de grote Windows 11-update uit.
https://www.bright.nl/nie...reet-minder-geheugen.html
Ja, ik klikte op jouw link, maar ook in de windows 11 update heb ik geen CoPilot, omdat die nog niet is uitgebracht in EU (wegens GDPR dacht ik). Wat eventueel de andere reden dus kan zijn waarom ik het niet te zien krijg...
CoPilot is toch nog niet in de EU (zonder workaround)... zal ergens in maart 2024 zijn meen ik...

https://www.neowin.net/ne...-but-theres-a-workaround/

o.a. dit artikel gevonden, maar zullen er ongetwijfeld meer zijn.
Copilot is niet zomaar ingebouwd. Dit is een losse licentie die aangeschaft moet worden.
Ook wordt daarbij gegarandeerd dat de data niet door Microsoft wordt gebruikt of verzameld.
En ja, hier vinden audits op plaats.
Heb je de rapporten van deze audits?

En ga jij beweren wat 'gegarandeerd' wordt dat er daadwerkelijk niks gebeurd in de toekomst? En ga jij beweren dat er in het verleden niets is gebeurd bij dit soort bedrijven die hun eigen privacy voorwaarden hebben overtreden?

En heeft Snowden dan voor Jan met de korte achternaam zijn leven opgegeven? Persoonlijk vind ik de meeste hier naif en teveel vertrouwen op wat men zegt. En dat is prima als je er vrede mee hebt, maar ik doe dat dus niet. Ik blijf kritisch en dat is mijn goed recht.
Je haalt nu echt een aantal dingen door elkaar.
Wat Snowden publiek heeft gemaakt is dat de geheime diensten illegaal data aftappen, ook van grote cloud providers.
Dit ging niet over wat cloud providers zelf met data doen. Ik raad je aan zijn boek te lezen.

Microsoft heeft het trust center waar rapportage gedeeld wordt:
https://servicetrust.micr...cuments/ComplianceReports
https://servicetrust.micr...age/PrivacyDataProtection
Dit is een voorbeeld dat ik zo snel vond. Er is nog veel meer.
Het is ook vastgelegd in de service overeenkomst, daarmee kan iedere klant eventueel Microsoft aanklagen als ze zich daar niet aan houden.

[Reactie gewijzigd door rajackar op 23 juli 2024 15:58]

Je haalt nu echt een aantal dingen door elkaar.
Wat Snowden publiek heeft gemaakt is dat de geheime diensten illegaal data aftappen, ook van grote cloud providers.
Dit ging niet over wat cloud providers zelf met data doen. Ik raad je aan zijn boek te lezen.

Microsoft heeft het trust center waar rapportage gedeeld wordt:
https://servicetrust.micr...cuments/ComplianceReports
https://servicetrust.micr...age/PrivacyDataProtection
Dit is een voorbeeld dat ik zo snel vond. Er is nog veel meer.
Het is ook vastgelegd in de service overeenkomst, daarmee kan iedere klant eventueel Microsoft aanklagen als ze zich daar niet aan houden.
Maar je raakt hier wel de kern van het vraagstuk:
Noem me paranoia - maar ik heb geen toegang tot de interne systemen van Microsoft en tot op welk detail niveau dingen verwerkt en bewaard worden in Teamschannels/Sharepoint. Laat staan dat ik "iets" kan tjekke - mocht ik dat al willen.

Zie ook: https://servicetrust.micr...e8-4a8e-b3c2-3b3fc45e295c
Hierin worden de niet-Microsoft partijen genoemd die gegevens verwerken zoals aangeleverd door Microsoft en hun producten (Teams, MS365, Windows, Azure, etc). Wil dit dan zeggen dat Microsoft borgt (en verantwoordelijk is?) dat deze partijen zich aan de regels houden? Of staat dit er enkel omdat ze die derde partijen moeten melden op basis van de huidige wet-en-regelgeving?

Ander perspectief - netwerk pakketjes: als ik naar onze eigen MS365 omgeving kijk gaat het merendeel richting de US - er zitten zelfs netwerk pakketjes bij die naar China gaan! Terwijl de verwerking in Europa zou moeten plaatsvinden.
Maar ik kan niet in die netwerk pakketjes kijken om te bepalen welke (soort) gegevens er in zitten - alles is immers versleuteld.

Zo ook de verzameling telemetrie gegevens - in Windows Enterprise is dat vrijwel helemaal uit te schakelen. Alleen start Windows dan niet meer... :?

Kortom - ondanks dat we een (kleine) Microsoft klant zijn heb ik de nodige twijfel omtrent een aantal stellingen in hun compliance en privacy statements... Dus voor nu ga ik er maar vanuit dat alles wat in die MS365 (met name Teams/Sharepoint) omgeving gestoken wordt in een of andere vorm ook bij die niet-Microsoft partijen terecht komt. At-best is het niet meer te herleiden naar personen.

[Reactie gewijzigd door Airw0lf op 23 juli 2024 15:58]

En ga jij beweren wat 'gegarandeerd' wordt dat er daadwerkelijk niks gebeurd in de toekomst? En ga jij beweren dat er in het verleden niets is gebeurd bij dit soort bedrijven die hun eigen privacy voorwaarden hebben overtreden?
Je kan niets garanderen, niet buiten je bedrijf, niet binnen je bedrijf, niet met je personeel. Ga jij vervolgens catatonisch in een hoekje zitten omdat niets 'gegarandeerd' kan worden? Of ga je bergen tijd/geld besteden in een schijn veiligheid in je organisatie te 'garanderen', die 'gegarandeerd' wordt totdat het niet meer kan? Zoals dat je teveel tijd/geld heb gestoken in een detail, terwijl de rest van je bedrijf rond je in elkaar storte?

Een bedrijf bestaat uit mensen die individueel een slechte dag kunnen hebben, gecorupteert of afgeperst kunnen worden. Aannames die je nu hebt kunnen compleet van de kaart worden geveegd of zijn dat al en weet je het niet, etc.

Van een partij als MS of Google mag je aannemen wat contractueel is vastgesteld, ook wordt nageleefd, totdat het tegendeel wordt bewezen (en dat problematisch blijkt).

Wellicht dat jij je iets teveel voorstelt van je 'held' Snowden, zijn motivaties, etc. Ik zie dat net iets anders... Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in een bedrijf als MS, welke in NL of de EU ter verantwoording kan worden geroepen, ipv. weg rennen naar de 'vijand' om zo verantwoordelijkheid te ontlopen. Martyr status behalen zonder daadwerkelijk martyr te worden is een beetje valsspelen imho... ;)

Kritisch zijn is absoluut jou recht en mijn recht, het probleem ontstaat als dit je functioneren in gevaar brengt, zowel als mens en/of bedrijf. En wat ik van jou hoor in dit draadje komt een beetje uit aan de verkeerde kant van paranoïde...
Ik ben het grotendeels met je eens.

Maar wat Snowden gedaan heeft is echt wel goed geweest. En daarvoor moet je ballen hebben. Dat het niet weglopen voor verantwoordelijkheden, maar wegrennen voor onterechte vervolging.
En jij gaat wel garanderen dat bij een Teams zonder copilot integratie Microsoft onmogelijk als ze kwaad willen data eruit kunnen halen? Natuurlijk zouden ze dat kunnen, dus wat is er fundamenteel veranderd met copilot integratie?
Je komt met linkdrops en oneliners zonder enige onderbouwing. Dat maakt op mij juist niet de indruk van een logisch onafhankelijke denker, maar juist iemand die meegaat in narratieven.

Ongetwijfeld is dat niet zo, maar je posts doen je in deze draad geen goed.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 23 juli 2024 15:58]

Als consument of zakelijk? Als zakelijker gebruiker is copilot niet anders qua voorwaarden dan hoe het bedrijf een Sharepoint instance of azure omgeving heeft en voldoet het naar mijn weten aan dezelfde eisen en standaarden. Kortom, dan kan dat ook niet. Zie ook bv de nieuwe zakelijke bing, die heeft niet eens een history functie op dit moment. Het zelfde geld voor cognitive services waar chatgpt onder valt. De voorwaarden daarvan zijn heel duidelijk. Jij bent in control en eigenaar. Microsoft heeft in alle presentaties al vaker laten zien dat copilot eigenlijk niks anders dan dat is maar dan beter geïntegreerd.
Als het niet aangezet is heb je geen Copilot. Volgende keer artikel waaraan je refereert beter lezen.
Anoniem: 532949 @Yzord6 oktober 2023 18:00
snap niet waarom het bericht van @Yzord als "irrelevant" wordt bestempeld want hij gereageerd op de inhoud, voegt waardevolle informatie toe en maakt een valide punt dus wat is het probleem?
Het probleem is dat de informatie niet klopt.
Zoals meerdere mensen hierboven inmiddels uitgelegd hebben.
Welke deel?
Ik zie linkdrops en oneliners zonder andere onderbouwing als "niemand is te vertrouwen".
Als het nieuws van de afgelopen jaren iets heeft bevestigd is het wel dat je nooit iedereen 100% kan vertrouwen, zo gek vind ik die statement dus niet.
Het is wel idioot, want er zijn allerlei maatregelen waaraan Microsoft voldoet en toch is het antwoord "Ik vertrouw ze niet". Maar er zijn verdomde weinig bedrijven die hier zo in meebewegen als Microsoft. Om maar eens aan te geven, ik kom ook van een Hogeschool en Microsoft heeft op elke punt en komma die wij vonden bij de overeenkomst naar oplossingen gezocht. Google kwam niet in de buurt van meewerking. (Apple beweegt trouwens contractueel ook geen millimeter mee)

Puur en simpel omdat als ze dat niet doen ze in één klap alle vertrouwen van bedrijven en overheden verliezen, met daarbovenop sancties en rechtszaken zoals de software wereld nog nooit gezien heeft.

Microsoft heeft niet een Google verdienmodel. Als zij hun klantendata niet goed beheren is de schade voor het bedrijf vernietigend.

Dus het niet vertrouwen van Microsoft in deze betekent dat je met vrijwel geen enkel bedrijf in zee wil gaan (ik ken namelijk geen bedrijf wat zo meebeweegt en ik heb wel wat aanbestedingen meegemaakt). Er is een gapend gat tussen kritisch zijn en aluhoedjes gedrag. Microsoft is een duivel, maar ze hebben hierbij echt alleen maar te verliezen. Waar je Microsoft niet mee moet vertrouwen is dat ze de pink pakken en je dan tot aan je tenen hun ecosysteem inzuigen, maar dat is een heel ander probleem.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 23 juli 2024 15:58]

Zelfs als Microsoft van goede wil is, hebben ze niks te willen als bijvoorbeeld de CIA data wilt hebben.
Betreffende dit is elke Amerikaanse cloud een no-go, want het probleem zit in de de Amerikaanse wetgeving.
Vandaar het Microsoft EU Data boundary initiatief.

Het is geen whataboutism, maar kom met een software leverancier die dusdanig poogt mee te werken (ja, vanwege de gans met de gouden eieren), je gaat ze lastig vinden. En dan neem ik Nederlandse leveranciers mee (meestal ook geen kwade wil, maar gewoon geen capaciteit voor deze enorme focus-verschuiving die onder de streep geen geld in het laadje binnen brengt).

Alles dan maar on-prem? Even los van het keiharde feit dat dat vaak al niet (meer) kan, hoe gaan we dat beheren? Toch maar weer hakken in onderwijs/zorg salarissen?

"Snowden 2013" dekt namelijk geen enkele van de serieuze issues, dus iemand die nog steeds beweert dat dat een prima antwoord is, moet niet verbaasd kijken als hij wordt genegeerd.
Hun software licenseren voor Europese bedrijven. Microsoft had dat eerst en het was volledig GPDR-proof. Maar ze hebben het opgeheven om de een of andere reden.

Indien het geen zuster-bedrijven zijn, wordt de Amerikaanse overheid buitenspel gezet.
Zoals ik al zei: de Amerikaanse wetgeving is het probleem, niet de welwillendheid van de bedrijven.
En die overeenkomst gaan net als de 2 voorgangers afgeschoten worden bij de rechter. Omdat er simpelweg niks gedaan is aan het core-probleem.
Tsja. Electron of Webview. Het zal voor ontwikkelaars vast makkelijker zijn, maar je kunt je afvragen of het niet beter is om uiteindelijk gewoon een native applicatie te leveren. Steeds meer apps vragen enorm veel RAM voor de functionaliteit die ze bieden.

Zelf ontwikkelaar zijnde vind ik het een sport om applicaties zo efficiënt mogelijk te laten draaien. Dat komt uiteindelijk de gebruikerservaring ten goede. Dat lijkt juist bij de grote bedrijven niet meer te spelen. Blijkbaar is zo snel mogelijk cross-platform versies eruit kunnen pompen belangrijker, al heeft de gebruiker daar niet per se iets aan, behalve hogere systeemeisen...
Tauri is een prima “vervanger” van Electron. Enige is dat je je “backend” in Rust schrijft ipv node.
Ik snap je argument. Maar, ik vermoed dat veel bedrijven juist kiezen voor electron e.d. juist omdat er maar één taal nodig is. Met als bonus Javascript dusdanig populair is dat het ook makkelijker is om developers te vinden.

Dat daarmee de applicatie minder efficiënt is op systemen van gebruikers wordt dan denk ik ook niet gezien als een zwaarwegend tegenargument.
Ik vrees dat er veel minder devs te vinden zijn die Rust in hun pakket hebben. Begrijp me niet verkeerd. Rust is een prachtige taal, net als Julia,Nim, go, en D. Het aantal devs is echter slechts een fractie van de devs die claimen fluent te zijn in het js ecosysteem.
Helaas kiezen de meeste ontwikkelteams voor de gemakkelijkste weg: programmeurs die nog desktop apps kunnen schrijven zijn lastiger te vinden dan programmeurs voor web technieken. Daarnaast krijg je er "gratis" multiplatform bij en het is ook nog eens veel makkelijker om het er gelikt/modern uit te laten zien. Maar zelfs met webassembly is de performance nog zo'n 50% slechter dan een echte desktop app en is het resource gebruik nog steeds veel hoger.
(Software) bedrijven draaien op 'goed genoeg', het hoeft over het algemeen niet perfect te zijn. Bij MS is dit al heel lang de regel, zeker bij M365/O365, ik kan je nog wat horrorverhalen vertellen over de oude OneDrive for Business en SharePoint Online client vertellen, waar het vele jaren heeft geduurd voordat het daadwerkelijk gefixt was...

MS Teams is van maart 2017 en september datzelfde jaar kreeg je al te horen dat Skype for Business discontinued zou worden op korte termijn... Terwijl de kwaliteit/features van MS Teams lang heeft achter gelopen bij Skype for Busniness. Een relatief trage client is lang een issue geweest, aan het begin van de pandemie heeft MS geprobeerd daar wat aan te doen, maar pas nu brengen ze een geheel nieuwe client uit die beter zou moeten performen. Na 6.5 na release van het initiële product...

Heel veel MS producten worden verkocht voordat het eigenlijk klaar is (of überhaupt doet wat je zou verwachten van de oplossing), ik zie dat keer op keer bij oa. MS producten. Echter is in verschillende gevallen het alsnog beter/goedkoper dan de concurrentie ivm. het ontbreken van andere integraties/beheer/security/ect.

Daarnaast worden ook veel developers 'lui', want er zijn genoeg resources beschikbaar bij de 'klant'... En waarom programmeer jij niet direct in Binary of tenminste nog in Assembly... :+ Omdat de complexiteit vs. de tijd=kosten vs. de opbrengst niet tegen elkaar opwegen. En hoe dat wel tegen elkaar opweegt, ligt verschillend bij elk bedrijf.
De desktop app is maar een bijzaak. Het gaat ze voornamelijk om de website waar alles in kan draaien. Daarom werken ze met webtechnieken. Verder kun je op deze manier veel meer platformen langdurig ondersteunen dan dat je met native hebt. Genoeg applicaties die telkens updates moeten krijgen of telefoons niet meer ondersteunen omdat de SDK verouderd is. Met webtechnieken heb je daar op termijn gewoon veel minder last van. En ja, dat geheugen is jammer, maar de meesten zitten toch met weinig applicaties open, dat het ook niet echt uitmaakt voor de doorsnee gebruiker. Let wel: ze richten zich voornamelijk op management. Dat ontwikkelaars er last van hebben, boeit ze werkelijk niks.
Integratie is echt wel heel prettig. MS365 is niet zomaar een succes geworden.
Microsoft zou met de Teams inefficiëntie geen recht mogen hebben om het woord sustainability of duurzaamheid in de mond te nemen het komende decennium.

Het is werkelijk een wanprestatie om jarenlang zoveel rekenkracht en energie wereldwijd te verspillen.

En dan hebben we het nog niet over verloren werkuren.
Jammer, ik had graag een zwaardere versie van Teams gehad, met voorkeur voor mogelijkheden op meerdere gebruikersaccounts die tegelijkertijd online kunnen zijn.
De nieuwe Teams ondersteunt (eindelijk) op meerdere accounts tegelijkertijd ingelogd zijn.
Dit is echt fantastisch als je voor klanten werkt waar je een apart teams account voor gebruikt! Ik gebruikte nu een script om teams 2x te starten.. Reken maar uit hoe hard dat met je geheugen gaat...
Switchen tussen verschillende accounts werk wel beter.
Als iedereen over een bepaalde periode over gaat naar de nieuwe versie en alle functies zijn beschikbaar, waarom stellen ze dan niet een standaard upgrade voor en bieden ze de oude app nog als legacy aan (indien er bepaalde zaken onverwachts niet werken)?
Support en klachten spreiden bij kinderziektes.
Ik heb hem net even gebruikt. De eerste keer kreeg ik niets gedaan (kon aan geen enkel bestand meer), maar ondertussen lijkt het wel goed te gaan. Het gebruikt inderdaad "maar" 800MB Ram in plaats van 1,1GB (al voel ik dat niet echt op 64GB) en ik moet zeggen dat het wel iets soepeler lijkt te laden allemaal, dus ze hebben blijkbaar toch iets goed gedaan?

(het blijft verder inderdaad een beetje een gedrocht, maar goed, veel keuze heb je niet als je werkgever hiermee wil werken)
Ik moet zeggen dat ik wel blij ben met deze nieuwe client.
Met name het batterijgebruik is een stuk minder.
Ik durf nu soms naar een Teams vergaderhok te lopen zonder mn lader mee. :+

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 23 juli 2024 15:58]

https://imageupload.io/XVowZqwF4wMn2gE
^ totaal is dat 1GB aan memory met de nieuwe client. Ik dacht dat de oude ook zoiets deed. Hoezo is dit nou zo veel beter, wat mis ik? :?
Zo te zien gebruik je een Apple? Daar is weinig geheugenwinst zegt het artikel al...
(BTW : je kan ook plaatjes uploaden naar je Tweakers-profiel, voorkomt cookies en spam-like popups :) )
Om welke versie van Teams gaat dit ?
Microsoft Teams for Business heeft bij mij nog geen schuifje linksboven iig.
En volgens Office update ben ik up to date.
Je kan hem downloaden, dan werkt het wel.
Kan iemand uitleggen waarom er geen native C app voor Teams wordt ontwikkeld door Microsoft? Waarom was de eerste app überhaupt een Elektron app ?
Zie boven, multiplatform, single source, en haast... :-)
Zoom was de concurrent, de markt explodeerde vanwege Corona.
Op zich zo gek nog niet, we zijn als bedrijf toen ook versneld overgegaan.
Maar nu is het tijd om weer naar normaliteit terug te gaan.
.
En "WebView2" hoeft van mij ook niet, Win32 GUI elementen zijn prima.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 23 juli 2024 15:58]

- Snip, niet gelezen dat alle functie erin zaten -

[Reactie gewijzigd door marcovit op 23 juli 2024 15:58]

Er zijn hier niet eens functies verwijderd.

Wat ze doen is vooral de ene chromium engine vervangen door de andere. Hoe dat het sneller moet maken snap ik ook niet precies :? Dat die "webview2" op Windows in het OS wordt meegeleverd maakt het namelijk niet per se sneller, het is nog steeds de code uit chromium. Ik denk eerder dat het voordeel hem in andere optimalisaties zit. Dat MS een goede Electron applicatie kan maken, blijkt wel uit VS Code dat prima presteert. Alleen het MS Teams ontwikkelteam heeft daar duidelijk geen lessen uit opgedaan. Misschien is dat nu wel gedaan onder de zware kritiek op Teams.

Maargoed we gaan het wel zien, ik ben benieuwd.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 15:58]

Als ik mag gokken, dan zou ik mijn kudo's inzetten op ervaring.

Microsoft heeft veel ervaring met de originele Teams opgedaan en hoe men het gebruikt. Hiernaast zien ze dat het zoveel gebruikt wordt dat ze er (mogelijk) meer ervaren programmeurs op zet. Hierdoor wordt de applicatie beter/efficiënter geprogrammeerd wat flink kan opleveren.

Maar goed, dat zijn aannames.
Mijn aanname is dat ze een AI door de code laten duiken en alles dat niet optimaal is aan het vinden zijn en fixen.
Ze gebruiken nu webassembly ipv JS/TS, dat zou een flinke performancewinst moeten opleveren...
vooral ramverbruik gaat terug, sneller wordt wel gezegd maar niet gedefinieerd
Verder hebben gebruikers toegang tot alle functies die de oude app ook heeft. Ook zijn er functies toegevoegd waar de previewversie ook over beschikte, zoals break-outrooms en ondersteuning voor thirdpartyapps.
Er staat dat alle functies er nog gewoon in zitten.
Tot nu toe ben ik geen dingen tegen gekomen die niet meer werken. Sterker nog, een aantal kleine zaken die ik miste zijn nu wel aanwezig.

De kleine aanpassingen in de userinterface zijn echt minimaal en het lijkt iets soepeler te werken. Maar ik had ook een klachten over de snelheid.
Mooie trolbait maar toch "Verder hebben gebruikers toegang tot alle functies die de oude app ook heeft".. Alles zit er gewoon netjes in. De preview had tijdelijk minder functies terwijl ze herschreven / deden optimaliseren.
“ Mac-gebruikers hebben waarschijnlijk iets minder profijt van de vernieuwde app, omdat macOS niet standaard over WebView2-bestanden beschikt.”

Het is dus wel een optie? Ik ben benieuwd hoe dat werkt dan - zou de gebruiker gewoon een prompt krijgen, of is het zo’n typisch Microsoft gevalletje waar de optie er is, maar verstapt ergens in een download op een obscure pagina die je alleen kan vinden omdat iemand het ergens in een forum post gedeeld heeft?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.