Microsoft introduceert Windows-app voor iOS, macOS en pc's

Microsoft komt met een Windows-app voor iOS, iPadOS, macOS, Windows en webbrowsers. De app biedt toegang tot Windows-cloud-pc's. De Windows-applicatie is voorlopig alleen beschikbaar voor zakelijke gebruikers.

Microsoft kondigde zijn Windows-app aan tijdens zijn Ignite 2023-evenement. Het betreft vooralsnog een Preview-app, die later breed beschikbaar komt. De applicatie biedt gebruikers toegang tot Windows-pc's in de cloud. De app kan daarvoor verbinding maken met Windows 365-, Azure Virtual Desktop- en Microsoft Dev Box-pc's. Gebruikers kunnen via de macOS- en iOS-versie ook eigen Remote PC- en Remote Desktop Services-systemen gebruiken.

De Windows-app bestaat uit een thuisscherm met daarop verschillende beschikbare cloud-pc's en diensten. De app beschikt ook over een functie om van Microsoft-account te wisselen. De dienst ondersteunt meerdere monitors, aangepaste schermresoluties, display scaling en device redirection voor onder meer webcams, audio- en opslagapparaten en printers.

De applicatie is beschikbaar voor Windows, iOS, iPadOS en macOS en webbrowsers. Windows-gebruikers kunnen de app downloaden via de Microsoft Store. Voor iOS, iPadOS en macOS zijn TestFlight-versies beschikbaar, schrijft Microsoft.

De Windows-app is momenteel ook alleen beschikbaar voor zakelijke gebruikers. Het is niet bekend of de app later ook beschikbaar komt voor consumenten. Tijdens de Activision Blizzard-rechtszaak tussen Microsoft en de FTC kwam wel naar buiten dat Microsoft de ambitie heeft om van Windows een volledige clouddienst te maken, ook voor consumenten.

Microsoft Windows App

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

16-11-2023 • 12:47

99

Submitter: kaymeer

Lees meer

Reacties (99)

99
98
38
3
0
56
Wijzig sortering
Vroeger gebruikte we "domme" terminals om verbinding te maken met een mainframe computer. Als het aan Microsoft ligt gaan we dus terug naar dit model. Je PC is dan een terminal voor de Windows as a Service (WaaS) mainframe. Iets slimmer en krachtiger dan die oude terminals maar het principe is niet veel anders.

Waarom waren we ook al weer afgestapt van het terminal-mainframe model? Oh ja, dingen zoals afhankelijkheid van mensen die de mainframe kunnen onderhouden en vooral ook de kosten.

Als Microsoft er in slaagt om ons op hun mainframe te krijgen, nu heet dat "cloud", dan worden we nog afhankelijker van hen en gaat het ons beduidend meer kosten. Daarnaast zullen we dan eeuwig in onzekerheid leven, want als je iets doet dat Microsoft niet goed vind kun je alles kwijtraken.

Mag ik a.u.b. een OS op mijn PC hebben dat gewoon draait als ik hem aanzet? Zelfs als er geen internetverbinding is?
Het is een logisch gevolg. Compute is een dienst geworden, afgenomen door mensen die er eigenlijk helemaal niet in geïnteresseerd zijn. Het ding moet gewoon werken. Net zoals je magnetron. En laten we eerlijk zijn: voor de meeste mensen is zelfs dat ding te ingewikkeld.

Het principe "moet gewoon werken" kun je alleen garanderen als je alles in de hand hebt en de ingewikkelde dingen hebt verplaatst naar de achtergrond. Ver weg naar een datacenter bij Schiphol of Zeeland waar "de nerds" leven.

Met een lokaal OS op een open computer (het echte probleem: Open. Een hype word uit de 80s) heb je nog steeds te maken met de eindeloze upgrade cyclus. Met defecte harddisks, pruttelende voedingen, kapotte dimms en boven alles: zelf kapot gemaakte configuraties. Gebruikers zitten te prutsen aan dingen die ze niet snappen met als gevolg dat het niet meer werkt.

De hoeveelheid. "werk" die bedrijven kwijt raken door gepruts aan pc's moet je niet onderschatten. Die is gigantisch.

De toekomst? Nokia had 'm al meer dan 10 jaar geleden in beeld: die laatste touchversies van "Symbian" (anna heette die laatste versie geloof ik) konden een gehele desktop verzorgen. Het horte en het stootte, pruttelde en ratelde met de tech van toen maar die visie was er al in Finland: de desktop van de toekomst, de terminal, zit in je broekzak.

Net zoals de meeste Samsung's nu maar dan foutloos doen via DEX over USB 3.2. Een bijna foolproof OS, alles gecontaineriseerd en alles sandboxed. Multi monitor support, keyboard, muis. Iemand in Seoul heeft goed opgelet. En iemand in Cupertino hoopt dat het niet zo'n vaart loopt.

Noem 1 zakelijk ding wat je niet kan doen met windows as a service (nu doen we dat al via vdi) en een dikke galaxy.

Noem nu 1 consumer ding wat je niet kan doen met dit model. Ook die zijn er niet. Game streaming hebben we al heel erg lang redelijk onder controle.
Lokaal gepruts (daar zijn we weer) door eindgebruikers aan hun lokake netwerk hield het echter tegen.

Jij en ik? Wij zijn niet de markt. De markt zijn je pa & ma, de buurman, je nichtjes: de "t moet gewoon werken" groep.

Ja hoor, jij mag je eigen OS hebben op een open computer standaard. Als je dat perse wilt. Maar de noodzaak daarvoor verdwijnt, en snel. En het zal geen Windows zijn.

Dat zal worden voorbehouden aan die paar zware devs (kernel stuff) en de betere hobbyprojecten op basis van raspberry pi's of de opvolger(s) daarvan.

De pc zoals we 'm kennen is stiekem al dood. Wij "tweakers" hebben het alleen zelf nog niet door.

Met WiFi 7 meshing@home en 1-5gbps breedband is er echt helemaal niks meer wat dit model tegenhoud.

Goedkoper voor de meesten, sneller voor de meesten, een abonnement in plaats van de eindeloze "Moore's law" rat race/upgrade cyclus en een stabiele voorspelbare inkomenstroom voor big tech. What's there not to like?

Ok, ok. RGB. Dat blijft een argument voor lokale compute.
Sure, keep paying to the cloud vendors. Gewoon basic VDI ..... basic grid tile voor video acceleratie, want 2x 1440p web page css rendering will choke 4 cores @ 4Ghz.... extra ram optie... snapshots, liefst een paar, dan heb je wat meer keuze... Storage, oh die S23 Ultra maakt beste Foto's ... Blijft een hobby, dus wil je de RAW's er ook bij... Adobe Cloud Suite, moet kunnen, Office 365, zo handig. Toch maar een dedi GPU want dat ene spel is toch wel super leuk. Toch maar voor die 16core optie... Netflix, Viaplay, Prime, GeForce Now voor je steam games ... en Xbox Gamepass... en en en

Wat betalen per maand voor feitelijk een basic bullshit PC ? REALLY....
PC zijn zeker niet dood, not happening. Net als dat je denkt dat Mainframes dood zijn, er gaat geen dag voorbij zonder dat je er meerdere keren onbewust gebruik van maakt.

IBM is doing VERY well as we speak

Ik werkte bij een bedrijf dat racken voor had staan. Ik durf met grote zekerheid te zeggen dat hun alleen goed waren voor 10% van alle Z-Linux kernel commits SuSE SLES kernel repo destijds.
Cool spul, maar zo idioot duur.
Vroeger gebruikte we "domme" terminals om verbinding te maken met een mainframe computer.
Dat was niet alleen vroeger zo. Voldoende organisaties die BYOD combineren met een VDI-omgeving.
Mag ik a.u.b. een OS op mijn PC hebben dat gewoon draait als ik hem aanzet? Zelfs als er geen internetverbinding is?
Uiteraard. En dat OS hoeft geen Windows te zijn. :)
Zolang het beter werkt dan Citrix of VMware ben ik absoluut voorstander. Of het wordt brak geconfigureerd, of het is gewoon brak, maar het werkt bij uitzondering echt lekker. Teams bellen vanuit een virtuele omgeving werkt eigenlijk nooit lekker.
Ik heb net een jaartje achter de rug op "Amazon Workspaces". In principe was de hardware erachter meer dan krachtig genoeg en zou de storage supersnel moeten zijn maar...
  • Authenticatie in de client werkte vaker niet dan wel. Soms zelfs weigering zonder communicatie naar buiten toe. Een beetje ctrl-tabben tussen de velden, een spatie toevoegen en weer verwijderen was soms genoeg om de error te clearen en toch te laten werken. Waanzin.
  • De instances stonden allemaal in Ierland om de een of andere reden. Geen verhuis mogelijk. Latency!
  • Er liep een security-applicatie die alle IO tergend traag maakte. Een packaged python applicatie op m'n lokale laptop startte in seconden. Op de remote desktop werd dit 2 minuten. Was in alles merkbaar. Op zich geen VM-probleem maar niemand gaf erom.
  • Teams nam ook meer dan een minuut om te starten. Niet dat je dat wou, officieel werd het zelfs afgeraden omdat er latency/audio/performance-problemen waren.
  • De gepushte policies hebben letterlijk *alle* soorten van credentials saving uitgezet. Desktop werd elke dag automatisch gereboot, browser gecleared. Sessies op alles verliep minstens elk uur. Elke dag was een authenticatiehel. Wederom policies die niet specifiek verbonden zijn aan een VM, maar het was de kers op de taart.
  • Sharepoint stond wel open om gebruikt te worden via een browser van buiten de organisatie. Door alle pesterij hierboven vermeld werd dit dan ook massaal gedaan. Vele mensen gebruikten zelfs enkel een extern emailadres omdat inloggen op deze omgeving om aan outlook te kunnen gewoon een dermate slechte ervaring was. Met als resultaat dat data ongewild heel veel buiten de gewenste kanalen lekte.
  • In principe werkten keyboards shortcuts wel als je de client fullscreen draaide. Door alle bovenstaande dingetjes deed je dat dus niet, en werkten shortcuts helemaal niet. Héél irritant.
Dit was een van de redenen dat ik daar niet meer werk.

Een virtuele hosted desktop voorzien voor gebruikers als checkmark security item en er afgezien van uptime niet meer naar omkijken kan dramatische gevolgen hebben.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 23 juli 2024 10:10]

Dat hangt helemaal af waarvoor een dergelijke omgeving wordt gebruikt, hoe deze geconfigureerd is en welke resources zijn toegekend of beschikbaar zijn. Ik heb voornamelijk ervaring met Horizon omgevingen en die kunnen prima een soepel lopende desktop serveren, waarbij ook middels Teams gebeld kan worden.
Werkt echt geweldig hier zolang je de HDX client installeert. Je audio / video stream loopt dan niet via de remote omgeving maar direct vanaf je PC naar de teams servers. Daarmee heb ik nooit een slechte verbinding en ik werk 40 per week op / in een Citrix omgeving....
Zolang het beter werkt dan Citrix of VMware ben ik absoluut voorstander. Of het wordt brak geconfigureerd, of het is gewoon brak, maar het werkt bij uitzondering echt lekker. Teams bellen vanuit een virtuele omgeving werkt eigenlijk nooit lekker.
Met alle respect, dan wordt het tijd dat je iemand in de arm neemt die écht verstand heeft van Citrix en VMware Horizon icm. Teams en Multimedia, want het kan absoluut heel goed werken.

Veel mensen bij IT firma's zijn "next next finish" clickers. Je moet virtuele Desktops (maakt niet uit welke) gewoon goed tunen. Out of the box hapert het (Windows) aan alle kanten, is de base CPU load onnodig hoog, is het bandbreedte verbruik of de latency onnodig hoog enz . enz. En bijna altijd door gebrek aan ervaring. "Virtual Desktops" is niet simpel.
Het is jammer dat jouw gebruikerservaring negatief is, want dat is helemaal niet nodig.
ik denk dat het best wel interessant is voor remote werken, eventueel zonder vpn dan
Misschien ook wel voor werken in het algemeen, heb al vaak genoeg initiatieven gezien mbt cloud based desktops etc waarbij de laptop eigenlijk gewoon een thin client word.

Vanuit een security perspectief lijk me zoiets ook veel eenvoudiger te managen.

Dit is echter niet mijn vakgebied, maar ben wel benieuwd hoe deze trend zich verder gaat ontwikkelen.
Ik weet dat ze er bij mijn klant mee bezig zijn. De toekomst wordt een simple laptop als een soort thin client waarbij je desktop sessie in de cloud draait. 5G connectie zodat je overal kan werken op dezelfde manier. Dit zou ook moeten werken voor bring your own device edg. Bij een laptop defect behoud je je desktop omgeving was een hoop gedoe scheelt voor de eindgebruikers. Onderhoud wordt op deze manier een stuk makkelijker met betere prestaties en minder kosten voor hardware. Ben benieuwd wanneer ze daarmee gaan uitrollen......
Wat is dit anders dan Citrix?
Is eigenlijk hetzelfde maar er is teveel gedoe en gezeur met Citrix dat ze daar niet massaal op over willen stappen voor alle desktops begreep ik. Bij Citrix gebruik je ook een algemene image waarin je eigen profiel wordt geladen. Bij de Microsoft oplossing is de omgeving meer je eigen wat meer configureerbaar is voor de eindgebruiker.
Heb gewerkt in Citrix-loze omgevingen en mét Citrix.(Bekend ziekenhuis)
Geloof me Microsoft is een droom om mee te werken. In mijn nieuwe job weer Citrix.....wat een nachtmerrie.
Bij Citrix XenDesktop of VMware Horizon kun je natuurlijk ook gewoon voor en persistent desktop pool kiezen waarin je de gebruiker meer rechten geeft dan "gebruiker" zodat deze zijn eigen applicaties kan installeren. Naast je profiel worden dan ook je geinstalleerde applicaties en instellingen (bv icm een profielmanager) gewoon bewaard.
Geen Citrix client nodig
Windows365 werkt zelfs vanuit de webbrowser
Jawel maar dat is geen vervanging voor Citrix oplossing, dit wel:

https://azure.microsoft.com/nl-nl/products/virtual-desktop
Azure Virtual Desktop (Office Virtual Desktop)
Ligt maar net aan het gebruik
Wij gaan Citrix volledig vervangen met Winsows365
Gaat prima en aangezien bij ons alle devices Intune joined zijn, zullen deze Windows365 “devices” zich niet veel anders gedragen dan alle andere PC’s die wij in het bedrijf gebruiken
Wij gebruikten eerst Citrix in het bedrijf waar ik werk. Sinds een aantal weken zijn we nu overgestapt naar AVD (Azure Virtual Desktop). Ik moet zeggen de AVD omgeving is veel sneller en makkelijker te gebruiken.
Losse apps kan je er ook mee lanceren, dat is zeker handig voor mensen die bij klanten zitten bijvoorbeeld.
We gaan weer terug naar de 1960, 1970s met een domme terminal die verbonden is met een mainframe (dat zijn nu dus de MS Azure servers).
En dat in een tijd dat lokale hardware veel sneller is dan ooit...
Als je je eigen laptop meeneemt bereik je hetzelfde.
Je vergeet de kosten van het beheer en aanschaf van een paar honderd duizend laptop's (in ons geval). En in geval van data wordt lokale hardware soms erg traag tegenwoordig. Op zoveel machines wordt er altijd bezuinigd natuurlijk. In de cloud werkt nooit iedereen tegelijk (internationale organisatie) dus je kan een stuk voordeliger. Vergeet ook niet dat je bij een defecte / gestolen laptop veel minder gedoe hebt op deze manier. Bij grote bedrijven speelt dat heel erg mee.
Hangt af van de workload. CPU en Memory is verre van goedkoop in de Cloud.
In bulk valt dat mee is mijn ervaring :) Grote bedrijven betalen een fractie van de normale prijzen....
https://www.microsoft.com...ise/compare-plans-pricing
40 euro ex btw per gebruiker (niet per actieve cloud pc) per maand (voor een standaard werkplek is de middelste volgens mij wel voldoende) en dan komt er nog het werkwerkverkeer bij. (en office, maar dat heb je op je fysieke werkplek ook :) )

Ik vind het toch vrij prijzig. Al zou je 50% korting krijgen.

En je hebt uiteindelijk toch ook hardware nodig die kan verbinden met die cloud PCs. BYOD wordt dan wel makkelijk gezegd, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Dus daar zullen veel werkgevers ook iets voor beschikbaar moeten stellen.
Ik denk dat je schrikt van de beheerkosten welke per laptop worden gerekend hier. 240 euro per gebruiker per jaar voor een cloud dergelijke oplossing is dan helemaal niets. Dat is snel terugverdiend met de gereduceerde support kosten. Een bedrijfslaptop kost enkele duizenden euro's per jaar heb ik begrepen. Vraag me niet waarom maar als je ziet hoe vaak mensen met support contact hebben over issues snap ik dat wel.
Die kosten hangen ook heel erg van omgeving af, hier is het iets van ca 30 per jaar per gebruiker ! voor ondersteuning. Het heel weinig gebruiken < 10% van windows scheelt al heel veel problemen/ingewikkeld onderhoud. En natuurlijk kun je ook investeren in scholing van gebruikers, dingen zo inrichten dat ze weinig onderhoud nodig hebben etc, maar dat vraagt bijvoorbeeld wel goed luisteren naar gebruikers, en kijken wat het werkelijke probleem is wat ze hebben.
De laptop zelf (de hardware) is niet zo duur. Ik heb even gekeken. Mijn huidige laptop is 600 euro op dit moment volgens de PriceWatch. (in volume is die vast met korting te krijgen, maar laten we zeggen dat ze daadwerkelijk 600 euro hebben betaald. Het was toen een nieuw(er) model, maar dan met korting...)

Die Cloud PC behoeft ook onderhoud/werk. Daar moet ook een bedrijfsimage van Windows op komen (of in ieder geval de policies e.d.). Daar moet ook software (office, bedrijfssoftware, enz,) op. Daar komen nog de netwerkkosten bij. Enzovoorts.

De exacte prijzen voor een laptop weet ik niet. Ik heb in het verleden wel is begrepen dat een 'werkplek' van een oud werkgever toentertijd iets van 1500 euro per jaar kostte. Maar dat was de hele werkplek. (stoel, bureau, extra monitor, laptop, toetsenbord, muis, enz, enz). Het schijnt overigens HEEL erg per bedrijf te verschillen.

De fysieke laptop zelf zal, naar mijn beste inschatting, verreweg de minste issues leveren voor support. Hardware is tegenwoordig best wel stabiel. Ik vermoed dat de calls voor 'gevallen laptop'/'gestolen laptop' of 'kapotte laptop' prima zijn weg te strepen tegen 'Ik kan niet verbinden met m'n Cloud PC' (en dan maar uitzoeken of het aan die persoon zelf, z'n privécomputer, of bij thuiswerken, z'n netwerk of heel wat anders ligt).

Edit: En mijn fysieke laptop heeft 4 cores - Al zal ik denk ik prima met 2 cores afkunnen ;)

[Reactie gewijzigd door lenwar op 23 juli 2024 10:10]

Vergeet je niet dat je nog bij die virtuele omgeving moet komen met een fysiek apparaat? Die is ook niet gratis?
Hardware kosten zijn het probleem niet. De support kosten zitten in het os / de software edg. Als die simpele laptop een image heeft welke zo goed als niets heeft en fout kan doen dan zijn de support kosten minimaal. Dat scheelt vele honderden euros per apparaat per jaar.
Met cloud heb je gewoon dubbele kosten in feite. M$ hoopt natuurlijk dat iedereen dit gaat gebruiken en afhankelijk wordt want daar draait het toch in feite allemaal om. Klanten binden, in het begin gemak geven en als ze er aan gewend zijn de prijzen verhogen.
Dubbel?
Dat is maar net hoe je het bekijkt. Nu ben ik dagelijks bezig om gebruikers weer overeind te krijgen omdat Citrix sessies vastlopen en outlook profielen weer gereset moeten worden.
Is erg duur met veel managers in je omgeving. Dan maar een dubbele kostenpost als het dit gemak opleverd.
Als Citrix sessies vast lopen heb jij een probleem met je IT omgeving... fixen dan maar. Ik werkte 20 jaar terug al met Citrix en heb nooit grote problemen ondervonden. Niet dat ik daarmee wil zeggen dat Citrix geweldig is maar het had toegevoegde waarde.

En ja dubbele kosten, immers je moet nog steeds voor de laptop betalen en voor de cloud. Daar zit geen besparing. En veel IT-ers en bedrijven komen er gelukkig steeds meer achter dat ze met de cloud veel duurder uit zijn dan on-premise draaien waar je alles in eigen beheer hebt.
Ach ja de Cloud discussie en OnPrem.
Outsourcen of je eigen IT-afdeling met alles er op en er aan. Daar komen we nooit uit denk ik.
Ik zeg wel eens tegen Cloud voorstanders: wat als de cloud "kapot" gaat?
Dan zit je ook met gebakken peren. Als je cloud-boer geen goede SLA heeft met jou in case of an emergency dan heb je er nog niets aan.
Voorlopig houdt ik de Twitter(X) account Microsoft 365 Status dagelijks in de gaten want daar gaat toch af en toe wel eens iets fout.
Tuurlijk gaat er wel eens wat fout maar dat is in eigen beheer ook zo. Punt is dat grote tech bedrijven een duidelijke strategie hebben om je zoveel mogelijk afhankelijk te maken en dan de prijzen verhogen. En dan hebben we het nog niet eens over de data integriteit, wie kan er allemaal bij, privacy etc.

Cloud is makkelijker om snel te kunnen schalen maar moeilijker om vanaf te komen.
“ Cloud is makkelijker om snel te kunnen schalen maar moeilijker om vanaf te komen.”

Vooral omhoog schalen is makkelijk ja. Werkende bij een bedrijf wat het mkb voorziet in allerlei oplossingen kwamen er in corona tijd achter dat omlaag schalen niet zo makkelijk gaat…
De aanname die je hier doet is dat het (mogelijk) applicatieprobleem dat zich in jouw omgeving voordoet zich niet voordoet in de voorgestelde oplossing van Microsoft. Ditzelfde zou je kunnen stellen voor corruptie in je Outlook profiel. Ik heb veel klanten die in VDI oplossingen Outlook met name icm FSlogix voor profieldata gebruiken en daar zie ik vrijwel nooit corruptieproblemen. Probleem kan met de inrichting te maken hebbem de tooling die je gebruikt, etc. Over het algemeen kun je stellen dat een nieuwe omgeving ook nieuwe problemen/uitdagingen met zich meebrengt.
Heb in een totaal andere omgeving gewerkt waar ondanks alle goede bedoelingen en updates FSLogix een behoorlijk koppijn dossier werd(RDS). As we speak is het nog dagelijks een probleem bij een grote bekende autodealer. Het is ook een kwestie van goede adviseurs en kennis van organisaties en vakmanschap. De ZZP-er die er op gezet is weet veel maar werkt een beetje te veel "trial and error" i.p.v. gedegen kennis en vooronderzoek.
Dat klopt maar je zit in een situatie die niet voor iedereen van toepassing is.
En dat is nu juist een kracht van de Cloud, de resources deel je dus met elkaar. Op een krachtige laptop wordt al die performance 80% van de tijd ongebruikt...
Wat is er dom aan?
In sommige organisaties is dit alleen maar veel handiger voor alle partijen.
Gebruikers kunnen dan niet zo veel meer "kapotmaken".
Samen met Azure kan je alles lekker veilig houden en ook inzichtelijk met Intune(MDM) en logfiles, Sentinel etc.etc.
Maar een mobiele dataverbinding is helemaal niet stabiel onderweg, vooral als je in de trein zit. Dit lijkt me meer om byod te bevorderen en/of het managen van gebruikersomgevingen etc makkelijker te maken.
De toekomst wordt een simple laptop als een soort thin client waarbij je desktop sessie in de cloud draait
Of gewoon je telefoon. Ik heb bij wijze van proef eens gewerkt met een Samsung telefoon die direct via USB-C stond aangesloten op een 32" 4K monitor dmv Samsung Dex en de Microsoft remote desktop client app. Keyboard en muis via Bluetooth en je kon eigenlijk gewoon aan de slag.

Het enige minpunt was de 1080p resolutie van Dex, maar misschien is dat inmiddels beter.
Hier op mijn werk al een aardig eind op weg.#IedereenEenLaptop
Nu Citrix nog even wegpoetsen. Gewoon alles Microsoft.
Minder kosten voor hardware? Heb je dat al eens echt uitgerekend over bv 5 jaar. Met dezelfde specs?
Het risico is echter dat men de devices niet meer gaat beheren of niet goed meer gaat beheren en dat brengt weer heel andere issues met zich mee. We deden dergelijke dingen al 10 jaar geleden met RDP. Dergelijke oplossingen hebben voor en nadelen, welke elke paar jaar weer veranderen.

Ik zou momenteel zeggen dat het in veel gevallen een vrij dure oplossing is die voor het gros van de gebruikers geen voordelen, maar alleen nadelen met zich meebrengt. Echter... Op bv. een iPhone, iPad of op een nieuwe Mac (M1/2/3) is Windows draaien niet mogelijk of heel lastig, helemaal x86 Windows. Dus daar is zeker ruimte voor, want tegenwoordig kan je een hele hoop doen op een iPhone, iPad of Mac, maar zeker niet alles.

Deze specifieke app is nieuw, maar de oplossing zeer zeker niet.
Op bv. een iPhone, iPad of op een nieuwe Mac (M1/2/3) is Windows draaien niet mogelijk of heel lastig, helemaal x86 Windows.
Dat is toch fel overdreven, ik gebruik Windows ARM editie op een M2 via Parallels en UTM en dat gaat zo vlot dat ik soms vergeet dat ik op een mac zit. Installatie zelf is letterlijk paar kliks.
Verder ben ik nog geen software tegengekomen die niet draait op Windows ARM, hoewel ik daar in het begin pessimisitisch over was. Zelfs software en oudere drivers voor het flashen van toestellen die we hier gebruiken werken allemaal.
Niks fel overdreven aan. Op een iPhone of iPad kan je momenteel nog geen Windows virtualiseren of emuleren (en dat ligt echt niet aan de hardware). Op MacOS (M1/M2/M3) kan je Windows ARM virtualiseren en tot op zekere hoogte x86 Windows emuleren. En echt niet alles gaat werken op een gevirtualiseerde Windows ARM, die dan weer x86 emuleert, het is niet voor niets dat er zoveel issues in de IT zijn met legacy software/hardware. Daarbovenop zit je nog eens met een (flinke) performance hit, eerst het virtualiseren en daarna het emuleren...

Voor het gros van het kantoor werk zie ik dat mensen prima uit de voeten kunnen met een Mac of zelfs een stevige iPad, veel beter dan een aantal jaar geleden. Maar bv. een dev, gaat geen x86 software compileren en testen op een Mac (M1/M2/M3), misschien werkt het, maar imho teveel risicos dat je niet op het juiste platform aan het testen bent. Die gaat dat testen op een VM, waar die lokaal naartoe remote desktopt of eentje in de cloud. Er zijn ook andere scenario's te bedenken waarbij zo remote x86 Windows of Linux omgeving wenselijker is dan de boel lokaal virtualiseren+emuleren, voornamelijk ITers.
Of voor gebruikers met een headless machine. Ik gebruik bijvoorbeeld alleen maar streaming via Steam link o.a. en zou best via telefoon een ‘readonly’ sessie willen waarbij ik mee kan kijken.
Dat werkt via Sunshine / moonlight al. Daarmee kan je een view only sessie opzetten voor een 2e stream.
Heb ik niet kunnen vinden, ik gebruik hoofdzakelijk moonlight + sunshine ivm minder latency, maar kan niet echt meekijken ofzo. Zal eens in de config duiken.
Zit ook niet in de Windows client zit ik. In de android client zit die optie wel.... vreemd. Scherm-in-scherm toeschouwersmodus noemen ze dat. Nooit getest zelf. Wellicht moet je in Sunshine ook het aantal streams verhogen.
Zal er eens naar kijken. In de iOS en Apple TV cliënt heb in de optie niet gevonden.
Eindelijk gamen op mn Macbook ;)
Er is nu ook een public preview voor Cloud PC met GPU wat inderdaad interessant maakt omdat grafische zaken te doen :)
Eindelijk gamen op mn Macbook ;)
Maar je ervaart wel een lag als je online speelt vrees ik, maar voor gewone games is dat waarschijnlijk geen probleem.
waarom willen we zo eigenlijk met zijn alle naar een digitalisering waar we alles huren?
Ik snap dat nog steeds niet, dat mensen dit supporten, er is niks meer van je zelf, je huurt alleen nu nog.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @theduke198916 november 2023 14:24
Dit soort oplossingen zijn juist bedoelt waar eigenschap en "zelf doen" niet lonend zijn, bijvoorbeeld omdat je de mensen niet hebt die het geheel moeten onderhouden, je iets maar tijdelijk nodig hebt, je zeer snel moet kunnen op- en neerschalen maar de middelen niet hebt om hiervoor zelf capaciteit klaar te hebben staan etc.
Mijn ervaring is dat 'de weg naar de cloud' niet betekend dat het werk minder wordt, ik durf bijna te beweren dat het meer en specifieker wordt. Het enige wat wegvalt is een stuk metaal dat bij jouzelf in een ruimte stond te zoemen. Met alleen een Windows 365 - Cloud Pc ben je er niet, je krijgt een Windows desktop te zien, maar wat nu als je specifieke applicaties gebruikt. Dat mag jezelf gaan managemen vanuit Intune.

Veel managers denken dat zij met minder personeel afkunnen als ze maar de Cloud in gaan, maar dat gaat echt niet op.
Aan de andere kant is er ook heel veel personeel wat geen speciale applicaties gebruikt en aan een Windows omgeving met Office genoeg heeft.
Ik heb bij een MSP gewerkt en dus support gedaan voor heel wat verschillende soorten bedrijven,
ik heb nog nooit een bedrijf tegengekomen met 0 specifieke applicaties.
Idem.

Gelukkig is het wel veel SaaS/Website gebeuren ondertussen, dus dan word het allemaal een stuk makkelijker.
Toch ook nog veel 'web' applicaties die totaal niet ontworpen zijn om in de cloud te gebruiken en die je bijna onmogelijk achter een reverse proxy krijgt. Maar gaat inderdaad de goede kant op.
Ik kan je vertellen dat ICT afdeling van een gemiddeld bedrijf vele malen kleiner is dan vroeger (zeg 25 jaar geleden) Het werk is absoluut veranderd en gaat nu in razend tempo verder veranderen.
Aan de ene kant is het voor de klant een vorm van financiering waarbij hij dit zelf niet hoeft te voorinvesteren, boekhoud technisch en financieel voordelig. Aan de andere kant zijn leveranciers verzekerd van vaste omzet iedere maand.
Je hebt verder een verdor lockin. Abo zie je bij partijen als MS en Adobe die daarmee hun dominantie op de markt zeker stellen.
Voor particulieren is het natuurlijk soms erg prijzig zoals bij adobe. MS Office licenties zijn weer spot goedkoop als je het bv op black friday koopt. Ik ben erg blij dat ik bv voor mij videoediting 12 jaar geleden voor een eenmalige aanschaf heb besloten, met een adobe Premiere had ik zoveel meer betaald, dat is een mooie MacBook Pro.
we willen dat volgens mij ook helemaal niet. Eerst geven ze je de keus, daar mag je geen kritiek op hebben, wie kan er nu tegen meer keuze zijn, keuze is goed! vervolgens maken ze de abonnement keuze aantrekkelijke dan de aankoop. kritiek? je kan er toch niks op tegen hebben dat ze één keuze aantrekkelijker maken? Vervolgens maken ze de aankoop keuze beetje bij beetje minder aantrekkelijk, nu begint de kritische stem gehoor te krijgen maar ach, je hebt nog steeds de keuze. en waarom zou je nog kopen, de huur formule bied zoveel meer. ten slotte stoppen ze met de aankoop optie, maar ach niemantdgebruikt dat nog. eens iedereen over is dan begint het uitpersen. je hangt vast aan de propriëtaire bestandsformaten, cloud wordt een mooie naam voor ransomware, de formules veranderen continue van naam, wat begon als premium is 3 naamswijzigingen later basic. kortom, trap je er in dan wordt je gestroopt.
Het gaat uiteraard gewoon om geld.

Met abonnementen valt meer te verdienen dus alle fabrikanten sturen daar op aan.

Zit je eenmaal in hun cloud, dan is de weg terug lastig. Aanvullende diensten, mocht je die nodig hebben, zijn bijna niet meer elders te gebruiken want ja, een uitbreiding bij je bestaande pakket sloopt soepeler dan een koppeling naar ‘buiten’ en anders heeft men wel een incompatible update voor je die dat alsnog voor elkaar bokst.
Volgensmij hebben vooral startups veel aandeel in dit soort services. Het is ook minder risicovol als het bedrijf geen succes word en de inboedel is een stuk minder waard. Het zijn flexibele systemen die ook nog eens goed beveiligd zijn voor een relatief lage prijs.

Voor consumenten is het een ander verhaal, maar ik denk dat een "leverancier/producent" het makkelijker heeft om maar één "product" aan te bieden (een vorm van service), dan ook nog koopbare producten.
Wie is "we" ? ;)

De bedrijven (in dit geval Microsoft) worden heel blij van gebruikers die abonnementen afsluiten. Voorspelbare inkomsten elke periode waar je goed mee kan plannen.
Het ligt aan de dienst zelf, maar voor bijv. game streaming ben ik wel fan. Ik heb af en toe een periode dat ik een veeleisende game veel speel maar het merendeel van het jaar kan ik prima af met 'simpele' hardware zoals in mijn Steam Deck. Voor die spaarzame momenten dat ik meer kracht nodig heb huur ik graag een streaming service als Geforce Now, scheelt een hoop geld ten opzichte van nog een gaming PC kopen naast de Steam Deck die ik al heb. Idem dat ik liever die paar keer per jaar een Uber neem in plaats van mijn eigen auto. Het kan veel goedkoper zijn als je iets weinig gebruikt.
Dat 'huren' (eigenlijk het abonnementsmodel) is heel slim en levert beide partijen voordelen op. Maar vooral voor de verhuurder (Microsoft) want die heeft namelijk een vaste inkomstenstroom. Daarnaast zijn veel bedrijven nu afhankelijk geworden van de cloud (Vendor locked-in) Even verhuizen naar elders is lastig en kostbaar en kan de continuïteit van bedrijfsvoering is gevaar brengen :)
Dus het is cloud aanbieders er alles aangelegen om het hele proces rond de cloud zo makkelijk mogelijk te maken.
Dat wil lang niet iedereen maar het wordt je steeds meer opgelegd. OnPrem support wordt beperkt in functionaliteit, support of simpelweg gestaakt. Idem voor licentiemodellen die soms meer kosten voor een onderhoudscontract op een aangekochte licentie dan voor een huurcontract. Dan blijft er niet veel keus over als je niet volledig wil migreren naar andere alternatieven.
Uitstekende vraag. Waarschijnlijk komt dit omdat het makkelijk is (geen technische know-how). Over het algemeen werkt het altijd en het kost maar een paar luttele euro's per maand. En och, wat is nou die 3 euro per maand voor het een of ander? Dit wordt pas een probleem wanneer je alles bij elkaar optelt.

Ik ben gelukkig op het punt dat ik weer van al mijn clouddiensten afwil en alles wat meer in eigen beheer wil hebben, juist om het feit dat eigenlijk 'niets meer van mij is'. Daarnaast wordt alles bijna ieder jaar duurder en waar gaat dat eindigen?

Zakelijk gezien is dit een ander verhaal, hoewel ik het idee heb dat bedrijven ook maar met geld smijten.
Als ik hiermee mijn prive Macbook Air M1 kan gebruiken op kantoor van mijn werk (Office 365) dan zal dat fantastisch zijn.. Nu wandel ik met zo'n veel te zware/grote/batterij vretende Dell rond van 15 inch en gezien de vele meetings en 'flexplekken' lijkt me dat een stuk fijner werken :)
Je kunt op je macbook air m1 ook Parallels instaleren en dan windows 11 arm64 draaien. Werkt perfect voor alleen office dingen... ik draai er Visual Studio 2022 arm64 op en compile voor x64 en arm64.

[Reactie gewijzigd door Ferdinand Oeinck op 23 juli 2024 10:10]

Klopt maar dat mag ik weer niet installeren van de ICT mensen hier ;) Als dit wel ondersteund wordt (aangezien we allemaal Office 365 gebruiken) zal ik dat er makkelijker doorheen krijgen volgens mij..

Afijn, geen haast want ben super happy met waar ik zit maar dit zal wel een perfect extraatje zijn IMHO..
Maar… Office 365 is er toch ook gewoon voor Mac? Ik gebruik het zelf niet maar is er niet ook een cloud versie? Dus wat voegt het dan toe om in de cloud Windows met daarop Office te gebruiken?
Omdat ik dan een extra developer account of zoiets van de zaak op m'n privé MacBook moet installeren waar ik heel veel rechten weggeef. Als ik het goed lees is deze Windows app gewoon 'een app'. Dus met een beetje geluk kan men er vanuit de app de gewenste restricties in zetten (geen idee he, maar zo lijkt het in mijn ogen).

Als dat niet is dan is er niets aan de hand.. Sjauw ik gewoon met een lompere laptop rond :)
Zolang het optioneel blijft heb ik niks tegen cloud based Windows.

Maar dat is nou net iets wat ik MS niet zie doen op ten duur (het altijd optioneel aanbieden)

Dat terzijde, voor een groot deel van de zakelijke markt lijkt dit mij ideaal.
Super, ga ik vanaf mijn Mac inloggen op een cloud windows, vandaar naar Citrix om dan daar een VM te starten en dan klagen dat het zo langzaam is.
8)7 8)7
Dan zoek je het ook wel heel bewust op. Waarom dan niet direct naar VM, Microsoft MOET in dit verhaal hier aan de schandpaal?
Zucht, je had het ondanks de smiley niet door dat het een satire was, een grap?
Niet met de gebruikte smiley nee, daarbij: satire/cynisme werkt niet altijd even goed als het wordt uitgetypt, je mimiek en intonatie ontbreken.
Dit gebeurd in de praktijk nog redelijk vaak. VM's zitten in een gesloten netwerk waar je alleen bij komt vanuit een Citrix omgeving van de klant. Zo werk ik elke dag.
Dat is dan toch ook dom, als iemand dat op die manier configureerd of beschikbaar stelt. Als je al VDI gebasseerd op een CITRIX omgeving gebruikt, dan heb je helemaal geen Windows 365 - Cloud Pc nodig. Dat kan gewoon direct vanaf jouw MAC.
Nee, dit is niet dom, dit is gewoon een grapje
Je hebt de Citrix stap niet meer nodig....
Volgens mij is dit cynisch bedoeld. Ik kan mij natuurlijk vergissen, maar zijn de reacties op jouw opmerking te serieus.
"Bepaal jij dat..?"


:+
(Jiskefet grapje moet kunnen zo richting einde werkdag..)
Yep, toevallig vorige week aan m’n dochter van 13 laten zien maar kwam toch anders over ‘dan vroeger’ }>
Het is een erg knap gemaakte sketch, heeft 2 of 3 lagen
Haha, ik heb al tien jaar een Windows app op mijn Macbook. Zonder cloud.
Gewoon een VMware client. Werkt prima, draait nu Windows 11. Geen externe servers nodig.
Dat is wel nuttig... want dan hoef je losse iOS/MacOS apps van Microsoft niet installeren!
Minder rotzooi op telefoon of iPad hahaha... maar dat is wel fijn.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 juli 2024 10:10]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.