Microsoft wil Windows 11 uitbouwen naar volledige clouddienst

Microsoft wil van Windows 11 in toenemende mate een clouddienst maken. Uit een interne presentatie van vorig jaar blijkt dat het bedrijf bezig is om het OS volledig in de cloud te laten draaien, vergelijkbaar met Windows 365. Het is niet bekend wat daarbij de concrete plannen zijn.

Microsoft zegt in een interne presentatie dat het dat ziet als een langetermijnkans voor het besturingssysteem. De presentatie kwam naar boven tijdens de rechtszaak die de Amerikaanse FTC met Microsoft voert rondom de overname van Activision Blizzard. Volgens The Verge kwam daarbij Microsofts strategie rondom gaming en cloudcomputing naar boven. Microsoft noemt die strategie Modern Life. Het toont de visie van het bedrijf op hoe het Windows 11 wil laten groeien en hoe het diensten zoals Xbox' Game Pass en Bing in de markt wil zetten.

In die presentatie noemt Microsoft specifiek Windows 11 als clouddienst. Dat is een 'langetermijn-, needle moving-kans', aldus het bedrijf. Microsoft wil daarbij Windows 11 'in toenemende mate richting de cloud bewegen'. Dat zou voortbouwen op het huidige Windows 365, een pakket waarbij Windows 10 of 11 vanuit de cloud wordt gestreamd naar computers. Microsoft wil 'de kracht van de cloud en client gebruiken om AI-diensten en volledige roaming van de digitale ervaring van mensen' mogelijk maken.

microsoft windows 11 langetermijnstrategie

De presentatie beschrijft alleen een kans en geen concreet plan. In het boekjaar 2022 richtte Microsoft zich nog vooral op de groei van pc's en systemen met Windows 11 erop om zo 'het Windows-ontwikkelaarsplatform te populariseren via nieuwe OS-innovaties'. Het bedrijf wil daarnaast diensten zoals Microsoft 365, Xbox Game Pass en Edge en Bing laten groeien door ze dieper in het besturingssysteem te integreren. De laatste jaren krijgt Microsoft steeds vaker kritiek omdat het bepaalde software zoals de browser opdringt aan gebruikers. Microsoft noemt de strategie succesvol als 'ontwikkelaars onze softwarewinkel kiezen als de beste plek om klanten te bereiken' en als er meerdere apps met meer dan honderd miljoen dagelijks actieve gebruikers zijn.

In de langetermijnstrategie heeft Microsoft ook opgenomen dat het eigen chipsets wil bouwen waarmee Windows een voordeel boven de concurrentie zou moeten krijgen. Daarover noemt het bedrijf geen specifieke details, maar eerder dit jaar gingen er al geruchten rond dat Microsoft werkt aan eigen Arm Silicon-chips die voor een toekomstige versie van Windows bedoeld zijn. In het document staat verder dat Microsoft niet-organisch wil groeien door samenwerkingen of overnames - dat is uiteindelijk waar de rechtszaak met de FTC om draait.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-06-2023 • 16:13

390

Reacties (390)

390
364
103
8
0
208
Wijzig sortering
'De cloud' oftewel iemand anders computer. Nee bedankt. Te groot risico op downtime en andere hebben fysiek toegang tot de hardware. Te groot security risico.

Daarbij haat ik de ontwikkeling in de maatschappij naar abonnement diensten in plaats van bezit. Als die geleidende schaal doorzet in dat het nieuwe feudalisme. En zal het het einde betekenen van sociale mobiliteit met een hele kleine groep mensen die nog daadwerkelijk bezit hebben.

Erg enge maatschappelijke ontwikkeling dus. Maar op korte termijn leuk voor de investeerders wat in plaats van losse one time payments is er een returning revenue...

Ze zullen ook de drugsdealer techniek wel weer gebruiken. Eerst goedkoop en of gratis bij een installatie en zodra je na een jaartje of twee platform afhankelijk bent met je profiel en bestanden in hun ecosysteem dan de duimschroeven aandraaien. Wacht maar af. Ging bij de automatische foto back up op google drive op Samsung telefoons ook zo...

[Reactie gewijzigd door switchboy op 22 juli 2024 20:16]

Al mijn Google spul samen is goed voor 17 GB aan gratis opslag, en er is nog geen 3 in gebruik... Dus niet overdrijven hé... En bij OneDrive 5 van de 5 GB vrij.
Deze beweging van on-prem naar cloud en van bezit naar abonnement wordt wel door ons als concument en als IT'ers mogelijk gemaakt. Als wij niet hierin mee zouden gaan dan zou het business model ook anders uitzien.

En zodra bedrijven dit forceren dan naar alternatieven gaan of zelf een bedrijf opzetten die alternatieven bied.

Wij zuren over privacy vaak, maar wij zijn de motor waardoor wij privacy verliezen.
Ik vraag me af hoe goed dit is voor het klimaat, milieus, water al die datacenters die hiervoor nodig zullen zijn. Tijd om langzaamaan afscheid te gaan nemen van Microsoft en daarnaast heb je dus niets meer aan dure videokaarten want Microsoft gaat jou hardware specs bepalen waarmee je mag gaan gamen/renderen op deze manier

[Reactie gewijzigd door Autisme_tech op 22 juli 2024 20:16]

Ik denk dat gecentraliseerde hardware beter is voor het klimaat dan dat iedereen elke xx jaar thuis energie slurpende hardware nodig heeft.
Als jij straks alleen een scherm nodig hebt die cloud connected is waarop je 10+ jaar windows + applicaties kan streamen, heb je al aardig wat minder hardware nodig gehad.
De datacenters kunnen goed bepalen welke applicatie op welke performance tier kan draaien etc...

Ik hoef zelf geen dure hardware te kopen, die ook weer geproduceerd moet worden en ook hooguit maar 1/3e van de dag aan zal staan. Ook kan bij een goed ingericht datacenter de overtollige energie hergebruikt worden (dit gebeurd momenteel nog nauwelijks, maar voor een thuissituatie zou het onmogelijk zijn)

Persoonlijk zie ik hier dus juist voordelen in. Idem voor services als Geoforce now etc...
tuurlijk zitten er ook nadelen aan, maar persoonlijk geloof ik best een een cloud based toekomst. (en niet alleen voor windows)
Helaas is het milieu wel iets breder dan alleen stroom. Een data center gebuikt tientallen miljoenen liters grondwater per jaar. Die van Microsoft in Noord-Holland in Kroon zit zelfs op 84 miljoen liter grondwater per jaar.

Om corrosie te voorkomen, worden er chemicaliën toegevoegd aan dat grondwater. na gebruik gaat het water inclusief de chemicaliën zo terug de natuur in. Microsoft wil niet zeggen wat ze precies toevoegen want dat is een bedrijfsgeheim. Ze zeggen alleen dat ze zich aan alle regels houden.

Chemours hield zich ook altijd aan alle regels. Alleen is er nu zoveel PFAS vervuiling in de Westerschelde dat de vis en garnalen uit de Westerschelde dermate veel PFAS bevatten dat de GGD Zeeland stelt dan wanneer je ze zelf vangt je ze beter niet kan opeten.
Niets houdt wie dan ook tegen om een WOB te doen. Hollands Kroon zegt hier:
Het koelwater wordt opgevangen in een reservoir en hergebruikt. Het restant wordt geloosd. Dit restant heet "brijn" of "brijnwater" en is niet schadelijk voor het milieu. Het brijnwater wordt met vergunning van het waterschap (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) geloosd op het oppervlaktewater. HHNK beoordeelt de lozingen en ziet erop toe dat Google en Microsoft zich aan de vergunningen houden.
Uit louter interesse ga ik die vraag dan maar eens stellen met een Wobje hoe zout het water is als het wordt opgepompt, wat de normen zijn voor het terugpompen, wat de gebruikte normering is, of die aangepast is t.o.v. de tijd dat de datacenters daar nog niet stonden, hoeveel er geloosd wordt, hoe vaak er wordt gecontroleerd, of er überhaupt overtredingen zijn geconstateerd en wat de actie daarop zou zijn en wat me nog maar te binnen schiet. Ik zie mezelf niet als milieu activist, maar "brijnwater" wat een hoge concentratie zout bevat komt niet zo uit de bodem, maar wordt geloosd op het oppervlaktewater, ik snap niet goed waarom een bedrijf niet wordt verplicht om water te lozen in dezelfde samenstelling als ze het oppompen. Ik ben ook wel benieuwd of er een nulmeting is geweest voor de lozingen begonnen en daarna om verschillen te kunnen constateren. Gewoon, omdat het kan.

Edit: Wobje is keurig per mail gedaan. Op de website melden ze dat er 2 voorgangers waren, ik ben maar begonnen hun vragen en antwoorden te willen ontvangen.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 20:16]

Als het water wordt teruggegeven in dezelfde staat als het wordt opgevraagd, dan is er toch geen reden meer om het terug te geven? Dan kunnen ze het gewoon volledig circulair maken lijkt me. Dus ik denk dat er wel degelijk verschil zit tussen wat ze nemen en wat ze teruggeven.
Dat is zeker aangezien Hollandse Kroon meldt dat ze het overschot lozen als brijnwater. Ik wacht het WOB verhaal even rustig af. Ik woon niet eens in de buurt daar, maar ben wel machtig benieuwd wat daar nu precies gebeurt. Vanuit mijn vakgebied wel te maken met (grote) colojongens en meisjes en hyperscalers, dus de interesse is er in die zin wel :)
99,99999999% van het water wat ze oppompen is 100% circulaire. Het gaat enkel om schoonmaken van de waterpompen. Met schoonmaken komt smurie mee en dat is een kleine hoeveelheid maar daar zit ook een beperking in hoeveel je mag loodsen.

Enige wat veranderd is de temperatuur. En je moet warmte water op een andere manier afkoelen. Want er is enkel een koelvraag in het gebouw en er moet ook een warmte vraag zijn om in balans te komen
De Normen zijn: 1.water moet terug van dezelfde zandlaag(watervoerende pakket) als waar die vandaan komt. 2. Water mag van chemische samenstelling niet veranderen. 3. De hoeveelheid water moet lager zijn dan wat je hebt afgesproken.
4. Gemiddelde injectie Temperatuur mag niet boven de 25 graden komen.
5. Thermisch balans over een bepaalde periode, mag een bepaalde afwijking hebben, dat ligt aan de omgevingsdienst.

Hollands kroon gaat niet over open warmte koude opslag in de bodem, enkel bij gesloten warmte koude opslag. Dit systeem zal zo groot zijn dat dit altijd open systemen zijn omdat gesloten systemen kleiner zijn. Bij Gesloten systemen daar pomp je grondwater ook niet omhoog maar leidingwater die door grondwater verwarmd of gekoeld word.

Ik denk eerder dat je dus bij omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied moet zijn voor vragen.

Verder is de lozingen vrij weinig, daar zit een max op van 400 kuub. Het gaat dan slib materiaal die uit de pomp te halen en daar gaan olie resten die mee. Enorm weinig, ik zou dan mij eerder zorgen maken over mensen die pissen in de grachten.

Zout water komt sowieso niet het gebouw in omdat daar een warmtewisselaar tussen zit. Je kan prima een zout en zoet water circuit hebben. Verder is maar de vraag of ze voor een zoute water voerend pakket hebben gekozen ipv van zoeten.

Bedrijf moet gecertificeerd zijn om dit te mogen doen, ze worden altijd zeer goed gecontroleerd. Kwaliteit van het water word altijd beter bewaakt dan kwaliteit van de lucht.
En je hoeft niet te verwachten dat de GGD of het Waterschap hier proactief onderzoeken op start: zie Tatasteel waar omwonenden het zelf mochten opstarten/oplossen. Pas nadat het kalf is verdronken dempt men de put, want dan is er pas jurische grondslag en noodzaak om zulke grote partijen de les te lezen. Tenzij het anti-corrosie middel geverifieerd biologisch afbreekbaar is en geen schade of verstoring aan de leefomgeving van mens en dier veroorzaakt.
Waterschap en GGD heeft in deze dan ook niks te zoeken in deze zaak.

Tatasteel loods het in de lucht en daar gaan andere over dan over grondwater.
Interessant: deze week in BNR's Technoloog:
Datacenters zijn al vaak onderwerp van fel debat geweest in Nederland. Met deze Technoloog zoomen we in op misschien wel het belangrijkste onderdeel van die discussie: energieverbruik. Want 'slurpen' deze serverparken energie? Of zijn ze juist heel efficiënt? We leggen het voor aan Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association.
https://www.bnr.nl/podcas...enters-en-energieverbruik

Spoiler: het is niet allemaal zwart/wit

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 22 juli 2024 20:16]

Dat hangt wel af van waar een datacenter staat en hoe ze de koeling geregeld hebben. Niet allen doen waterkoeling.

Maar buiten stroom is er ook het hele maak proces van de thuis en datacenter computers en de recycling aan het einde van de levensduur.
gevoelsmatig zou ik verwachten dat centraal bulk gebruik efficiënter is, maar mogelijk zijn datacenters de uitzondering op die regel?
Hoezo zou je corrosie moeten voorkomen? Er kan voor een zandlaag zijn gekozen waar je zoet water uit haalt.
Het kan ook zout zijn, maar het grondwater gaat het gebouwcircuit niet in. Daar zit altijd een warmtewisselaar (TSA) tussen. Je hebt altijd 2 circuits, de 1 is grond en de ander is gebouw.
Ok dat is de derde keer dat je hetzelfde verhaal verteld. Kom nu maar met bewijzen dan. Waar staat dit en wie heeft geconstateerd dat er vervuild water is gestort.
Google is your friend. Dat staat op de website van Hollandse Kroon. De betere vraag is: "Wat is vervuild". Zout water is niet per definitie slecht, in een goede - of slechte - winter wordt er ook nogal met zout gestrooid waar ik nog nooit iemand over gehoord heb. Het gestorte brijnwater bevat volgens Wikipedia een hoge concentratie zout. De vraag is hoeveel en welk zout. 'k Heb een WOB ingediend vanavond om wat meer info te krijgen daarover, dat is informatie die ze moeten verstrekken.
Google is niet mijn vriend vriend. Als je allerlei beweringen doet, dan mag dat wat mij betreft ook wel met bewijsmateriaal..Die hoef ik dan niet zelf bij elkaar te zoeken zeker.
@Houtenklaas is toch mooi bezig om met meer informatie te komen. En ik deel zijn zorg: als er over meerdere jaren een nieuwe stof wordt toegevoegd aan een eco-systeem heeft dat effecten op de natuurlijke balans die er voorheen voor een lange tijd was.

Het is een beetje hetzelfde als met stikstof: als je dat jarenlang artificieel toevoegt aan een landschap, gaat dat landschap daarmee veranderen. En dan is er kans dat dat effect heeft op de vormen van leven die voorheen in balans waren met dat landschap.
Mooi verhaal, maar zolang er niets bewezen is, dan blijven het aannames. De eerste die grondstof water test, mag hier zijn betoog gaan doen.
Ik heb het niet over vervuild water, ik heb het over water waaraan chemicaliën toegevoegd zijn tegen de corrosie waarvan wij niet weten wat er precies toegevoegd is.

NOS:
Microsoft benadrukt dat de chemische behandeling om de kwaliteit van het koelwater in stand te houden voldoet aan de wet- en regelgeving.

Hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries bekeek die eerder genoemde webinar en is kritisch over de gang van zaken. Hij is onder meer bezorgd over het gebruik van chemicaliën om bacteriën in het koelwater te doden en kalkafzetting te voorkomen. "Dat wordt weer geloosd op het oppervlaktewater, op kanalen en het IJsselmeer, noem maar op. Dat is toch een Natura 2000-gebied. Het is onze nationale drinkwatervoorziening", zegt De Vries in het NOS Radio 1 Journaal.
Koelwater is wel degelijk wat anders dan grondwater.
Grondwater is per wet verboden om te gebruiken als water dat door gebouwen en systemen mag lopen. Zoals bij warmtepompen of luchtbehandelingskasten.
Grondwater moet gescheiden zijn van het water die door de servers lopen.
Dus RTL Nieuws is geen bron. De NOS is geen bron. Kom op zeg. Het is zelfs besproken in de tweede kamer, Google heeft af moeten zien van een mega data center naar aanleiding van wat er in Kroon gebeurt is.

De bronnen zijn overal op Internet te vinden. Google maar op Kroon en waterverbruik.

NOS Data center water issues

Wat je nergens op internet kan vinden is welke chemicaliën Microsoft nou precies gebruikt en in welke hoeveelheden deze in het milieu terecht komen. Het enige wat Microsoft erover zegt is dat ze zich aan alle wet en regelgeving houden.
Het staat gewoon in het artikel:
Hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries bekeek die eerder genoemde webinar en is kritisch over de gang van zaken. Hij is onder meer bezorgd over het gebruik van chemicaliën om bacteriën in het koelwater te doden en kalkafzetting te voorkomen. "Dat wordt weer geloosd op het oppervlaktewater, op kanalen en het IJsselmeer, noem maar op. Dat is toch een Natura 2000-gebied. Het is onze nationale drinkwatervoorziening", zegt De Vries
Microsoft heeft het ook gewoon tegenover de NOS erkent dat ze het water chemisch behandelen. Staat ook in het artikel:
Microsoft benadrukt dat de chemische behandeling om de kwaliteit van het koelwater in stand te houden voldoet aan de wet- en regelgeving.
En zie je wat er nu gebeurt? Ik moet bronnen geven, ik moet aantonen dat ik geen onzin reactie geef.

Maar waar vind je iets van Microsoft op het Internet waarin zij aangeven dat hun chemicaliën vellig zijn? Waar vind je wat ze nu precies toevoegen? Het antwoord is nergens, het enige wat ze zeggen is dat ze zich aan de regels en de wet houden. Precies hetzelfde wat Tata altijd zei, we houden ons aan alle regels en wetten, of wat Chemours zei over GenX en PFAs was allemaal veilig, wat Exxon en de Shell altijd zeiden over de gaswinning in Groningen.

Maar helaas geven de bedrijven achteraf niet thuis. Exxon en Shell compenseren geen enkel aardbevingsslachtoffer in Groningen, dat mag de staat gaan doen. Chemours gaat de Westerschelde niet schoon maken zodat we in de toekomst weer vis uit de Westerschelde kunnen eten. En als over tien jaar ineens het grondwater in Kroon vervuild blijkt te zijn, jammer dan.

Dat is wat niet goed is. Als je bedrijven toe staat direct te lozen in het milieu, dan dient duidelijk te zijn wat er precies geloosd gaat worden. En dat weten we tot op heden dus niet.
nou sorry, ik ben het in principe wel met je eens, maar Michiel de Vries is hoogleraar berstuurskunde aan de Radboud. Lozingen in het milieu is niet zijn expertise. Zijn specialisatie is het bekijken van dit soort bestuurlijke porocessen en contarexpertise organiseren. Dus hij doet geen uitspraak over de milieubelasting, hij bekijkt de processen die dat controleren. En ik denk dat zijn antwoord waarschijnlijk genuancreerder is dan hier staat. Er is dus nu geen bewijs (denk ik, dat weet ik niet) dat Microsoft zich wel of niet aan de regels houdt.
Het is WEL erg slim om dat te comntroleren door een onafhankelijk instituut die monsters nemen "benedenstrooms" van microsoft. Want sorry, grote Amerikaanse bedrijven hebben een verscchrikkelijke reputatie als het om milieu gaat.
Als het gaat om de cconcentratie van stoffen, die wordt steeds hoger want de waterstanden worden steeds lager in onze hete zomers. Helaas wordt in de regelgeving nog helemaal niet meegeneomen. Continue controle lijkt me heel erg op zijn plaats.
Er zijn lozingsvergunningen afgegeven om brijn te mogen lozen. Brijn is water dat zouten bevat. Er wordt dus sowieso water met daarin opgeloste zouten geloosd.

Het webinar waarna Michel de Vries verwijst was een intern webinar waar tientallen ambtenaren in november 2020 bij aanwezig waren naar aanleiding van een intern onderzoekrapport dan opgesteld was. Daarin kwam naar voren dat tijdens extreme weersomstandigheden er in Noord-Holland een zoetwatertekort kan optreden met alle gevolgen van dien.
Bovendien zou aan miljoenen liters koelwater onbekende chemicaliën worden toegevoegd die in het milieu belanden.
Uit het bericht blijkt dat ambtenaren van de provincie Noord-Holland dit kritische onderzoeksrapport bewust onder de pet hebben gehouden.

Verwijzing webinar

Het is niet mijn bewering. Het is wat ambtenaren in noord Holland er zelf over zeggen. Die zijn van mening dat er chemicaliën geloosd worden waarvan zij niet weten wat ze zijn.
Jawel dat is gebaseerd op de lozingsvergunning die Microsoft aangevraagd en verleend is om brijn te mogen lozen. Er wordt dus water met daarin zouten geloosd. Die zouten zijn het resultaat van chemische behandeling van het water. Daar is echt geen onduidelijkheid over. De minister heeft dit ook bevestigd naar aanleiding van kamer vragen.

Als het water niet behandeld zou zijn, dan is er geen sprake van lozing van brijn.

Mijn standpunt is juist dat Microsoft geen inzage geeft in wat ze precies doen met het water en wat ze er nu aan toevoegen. Het enige wat we weten is dat ze 84 miljoen liter schoon water per jaar gebruiken en dat als brijn terug lozen.
En nu vinden we elkaar, we weten niet wat erin zit en we weten niet of dit schadelijk is. Dat is juist mijn punt. Maar de lozing wordt wel toegestaan.

Dit is waar het dus om gaat. Chemours mocht jarenlang lozen bij hun GenX productie want er zou niks gevaarlijks geloosd worden. Nu weten we inmiddels dat PFAS een groot probleem is, wel degelijk gevaarlijk is en we daarom geen vis uit de Westerschelde meer kunnen eten.

Wil je lozingen toestaan, dan moet je honderd procent zeker weten dat er op de langere termijn geen schade aan het milieu kan optreden. Dan moeten chemische experts het hele proces doorlopen, precies weten welke chemicaliën er gebruikt worden om te kunnen bepalen of er in het rest product dat men gaat lozen geen schade gaat veroorzaken op de langere termijn.

Dit is niet gebeurt dus niemand weet wat de gevolgen van de brijn lozingen op de lange termijn zijn.
Wat dus een slechte zaak is, we zouden natuurlijk graag willen weten welke (schadelijke) stoffen er in onze drinkwatervoorziening worden gedumpt, ik vind het vreemd dat ze Microsoft niet kunnen dwingen om te vertellen wat erin zit? Je komt in ons land zaken doen en dan kan je iets als dat niet vrijgeven?
Mag toch aannemen dat ze een vergunning heb gekregen waarin is getoetst is of de uitstoot in het water voldoet aan het minimum.

Komen we bij punt twee gaat er wel gehandhaafd worden door de desbetreffende overheid. En daar gaat waarschijnlijk mis. Komt er weer hoop gezeik en kamervragen. Lees net dat ze niet zoveel moeten hebben van parlementaire enquêtes. in Den Haag. Gevolg, er wordt niet geleerd van de situatie bij de volgende vergelijkbare situatie worden dezelfde fouten gemaakt en het sprookje begint weer opnieuw.
Het probleem is dat al dat controleren mensen kost en geld.

En laat nu net niet alle partijen het eens zijn over hoeveel een overheid moet controleren en hoeveel budget daarvoor beschikbaar moet zijn.

De overheid is niet almachtig en al helemaal niet onder een neo-liberaal beleid.
Jah, of ze laten de controle over aan het desbetreffende bedrijf.
Je mag de kwaliteit van grondwater niet veranderen dus de samenstelling moet het zelfde blijven. Enkel de temperatuur mag veranderen.
Ten eerste word daar geen drinkwater gewonnen, anders is überhaupt niet mogelijk om zo'n systeem aan te vragen.
Ten 2de zitten de stoffen in een circuit die gescheiden is van grondwater circuit.
Uit 30 jaar onderzoek is gebleken dat er geen spullen die in het gebouwcircuit zich bevinden niet in het grondwater terrecht komen.

Vroeger moest men nog een sample inleveren en die werd dan vergeleken met het begin. Omdat er nooit een verandering plaats vond koos men dit niet meer te doen.

De apparaat(tsa) die beide circuits gescheiden moeten houden die word nadrukkelijk getest, ook nog ter plaatse.

Overigens zal het wel glycol zijn omdat de meest gangbare stof die word gebruikt om water onder het 0 te krijgen zonder dat het vriest.
Je snapt hopelijk wel dat je hem nu gelijk geeft en het raar is dat ze onbekende stoffen mogen lozen.

Vervolgens krijgen burgers op hun donder wanneer ze geen regenwater afvangen.
Nee, je hebt dan compleet het punt gemist.
Of jij bent niet heel duidelijk:
Ja brijn dus. Maar we weten inderdaad niet wat daar precies in zit, en in hoeverre dat schadelijk is voor de drinkwatervoorziening.
letterlijk jouw woorden.
Eigenlijk zouden ze verplicht moeten worden om open kaarten te spelen, voorkomende uit het feit dat ze publiek goed gebruiken of misbruiken, en dat iedereen in die regio dat water drinkt. Iedereen heeft recht om te weten wat ie drinkt.
Volkomen logisch dat men wilt weten wat men drinkt.
Maar dan moet je bij drinkwater bedrijf zijn.
Overigens zijn ze wel open naar de overheid, anders is het namelijk niet mogelijk om dit te mogen doen.
Precies:
Sigarettenfabrikanten vonden hun producten ook veilig. Alcoholverkopers ook en nu Schiphol en Tata steel ook.
Per definitie is "toevoegen van chemicaliën" en "verstandig om te doen" (in het kader van zonder filtering weer het milieu in dumpen) een "no-go" in mijn boek.

We worden door de voedselindustrie (willens en wetens) al 60+ jaar stelselmatig vergiftigd. Op allerlei vlakken komt er dus een stapje bovenop.

Geen wonder dat al die ziektes waar we mee geconfronteerd worden (en waar vervolgens de medische industrie vrolijk misbruik van maakt door het bedenken van onzinnige medicatie) de pan uitrijzen de laatste 50+ jaar.
Energie slurpend?

Mijn laptop die lokaal windows en office 2021 draait gebruikt nog geen 10 watt..
Daar kan een beetje server niet tegenop die gebruiken al veel meer, laat staan als je daarop echt zware toepassingen gaat draaien die veel rekenkracht vragen
Maar die server is niet voor 1 gebruiker, maar duizenden. Zelf die laptop met 10W kan meerdere gebruikers tegelijk serveren, een machine zit voor de meeste tijd gewoon te wachten op user input, dan kan je net zo goed iemand anders z'n input verwerken.
Jammer alleen dat het beeld uit de cloud naar je laptop krijgen stroom vreet (100+ Gbe netwerken, routers, zendmasten want draadloos). Dus het totale verbruik zal behoorlijk veel hoger zijn en de latency is ronduit jammer, dus alleen geschikt voor wat Word typen e.d.
Je maakt een reken fout.
1 server die potentieel 1000 man kan bedienen of 1 laptop die 1 persoon kan bedienen.
Verder maakt die laptop ook gewoon gebruik van de zelfde netwerk infrastructuur om verbinding te maken met die diensten.

Latency is overigens alleen een dingetje voor gamers het overgrote deel van de gebruikers heeft geen baat bij een zeer lage latency.

Die servers zullen qua schaalbaarheid toch echt wel een heel stuk efficiënter zijn wat betreft energie vergeleken met 1000 individuelen laptops

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 juli 2024 20:16]

1000 man met rdp op een server? Wat voor een servers zet je dan neer? Crays? Voor een webapplicatie zie ik dat cijfers nog wel gaan, voor een fullblown desktop? Niet echt.
En Microsoft en companen zullen je uitermate dankbaar zijn dat je mooi vrijwillig als eerste in de rij staat om te mogen betalen om van hun "diensten" te mogen gebruikmaken. Zodra je niet meer betaalt, heb je NIETS meer.
Met natuurlijk de toekomstige "noodzakelijke" prijsverhogingen die je wel zal moeten betalen want anders heb je NIETS meer.
Komt daar nog de totale afhankelijkheid van je netwerkverbinding bovenop. Als die zou wegvallen, kan je plots ook niets meer.
Sorry, daar pas ik voor.

[Reactie gewijzigd door jbijnens op 22 juli 2024 20:16]

In de aflevering van de Technoloog over datacenters die ik aanhaalde (deze) werd als verbruik gegeven dat ongeveer 75% van het totale stroomverbruik zit in je eigen laptop, 20% voor het vervoer van de data en 5% voor het datacenter
Interessant. Ga ik luisteren. Alhoewel de bron wel wc eend is. Die verdeling die je geeft bevreemd min als we het hebben over je desktop in de cloud draaien: die 75/5 verdeling kan niet kloppen voor remote desktop werk, want dan zou een xeon 15x zo zuinig zijn als een core i whatever die in je pc zit. Alleen op basis van de specs van de cpu klopt dat niet en daarbij zijn hypervisors nooit gemaakt om de cpu op zijn zuinigst te laten werken (want dat hoeft niet in een server, maar wel op een laptop).
Word typen? Juist het typen van tekst is zwaar irritant over dergelijke verbindingen. Als er ook maar ergens iets van oponthoud is zit je met lag te tobben.

Erger nog is dat je dus lag bovenop de lag van je zakelijke omgeving zult krijgen. Een zakelijke virtuele dekstop gebruiken is door alle kostenbesparingen nog net aan werkbaar. Als daar dus nog een extra netwerk- en virtualisatielaag bovenop komt hang ik m'n hardware aan de wilgen.
Plus al die extra stroom die naar verschillende faciliteiten heen moet, zodat alles op jouw scherm getoond wordt via internet.
Die heb je nu ook daar zit 0 verschil in.
Er is nogal een bandbreedte verschil tussen rdp en html. Als iedereen en zijn moeder via rdp gaat werken kom je wat capaciteit te kort.
Als we uiteindelijk alles naar de cloud gaan verhuizen moeten we er ook rekening mee houden dat we dus heel veel meer datacenters nodig gaan hebben, gelukkig is iedereen blij met een datacenter in zijn achtertuin :+ (sarcastisch bedoeld natuurlijk)

We zitten op het werk ook al op office 365, ik kan je vertellen ik draai het liefste alle programma's lokaal. Ten eerste omdat MS haar "cloud" versies standaard heeft uitgekleed. Ja 80% kan je in de cloud doen, maar het ontbreken van die 20% kost me teveel tijd ook al maak ik er maar beperkt gebruik van. Verder is er duidelijke lag, en dat op een kantoor met gigabit verbindingen en ping van 7 ms.
Als laatste puntje, wat te vaak vergeten wordt, groot deel van de wereld heeft niet de beschikking over goed en snel internet en dat is ook niet in 10 jaar opgelost. Nu ik er over nadenk, misschien wel een goed idee dat MS nu meteen Win11 naar de cloud brengt. Dat is de dag dat iedereen wegloopt van MS :D
Veel dingen werken prima in de cloud, maar men wil het liefst alles in de cloud.

Alle nadelen en horror verhalen terzijde, sommige dingen werken niet net zo efficiënt via de cloud, maar wat deze bedrijven eigenlijk willen is meer geld, en als jij alles in de cloud hebt, moet je ervoor betalen.

Met je geld (en) of jij als data voor hun.

Ze pushen dit vooral vanwege dat.
Veel dingen werken prima in de cloud, maar men wil het liefst alles in de cloud.
Niet helemaal waar. Ik zie ook steeds meer berichten van bedrijven die de cloud verlaten om kosten te besparen. Het is altijd een afweging. Niet alles kan in de cloud en het is niet altijd goedkoper. Je moet in veel gevallen de omgeving zo efficient mogelijk inrichten om kosten te besparen. Ik zie dan ook veel hybride omgevingen bij grote organisaties.

Voor Microsoft is dit natuurlijk wel leuk. Zij kunnen de tarieven in de toekomst verder opdrijven met dit soort diensten.
Ik geloof ook in Hybride. Een bedrijf als ASML kan ik me niet voorstellen dat ze hun bedrijfsgeheimen in de cloud zetten, ik ga er van uit (weet het echt niet) dat ze dat heel goed afgeschermd lokaal in Veldhoven hebben staan. Maar dat alledaagse rekenklussen wellicht wel uit de cloud komen. Overigens denk ik ook dat de gemiddelde cloud dienst heel veel beter zit dichtgetimmerd dan de meeste bedrijfsnetwerken in NL, 't is niet alleen kommer en kwel, die cloud :) Maar net als met andere dingen, gebruik het verstandig.
Of een cloud(dienst) beter is dichtgetimmerd is een punt van discussie.

De cloud (bijv. Azure) is zeker niet veiliger dan een on-premises omgeving. Je kunt in de cloud ook een plat netwerk maken of per ongeluk blob storage op public zetten. Je kunt veel makkelijker bij VM’s komen als je niet nadenkt over Bastion of een VPN oplossing en gewoon een public ip gebruikt.
Da's niet wat ik bedoel, tegen domheid is werkelijk niets opgewassen. Maar zero day exploits, patches en dat soort zaken zijn doorgaans gewoon erg goed geregeld.
Bij SaaS soms wel. Patch management moet je vaak zelf nog inregelen voor IaaS/PaaS. Bij diensten (o.a. M365) is dit uiteraard beter geregeld. Het gevaar is dat men gaat denken dat alles goed is geregeld, terwijl je het grootste deel zelf in de hand hebt. Binnen een OS gebruik je software en dat moet aan de eisen voldoen.

Met doorgaans erg goed geregeld ben ik niet eens. Je hebt wel de middelen om het goed te regelen tot je beschikking, maar ook dit kost weer enorm veel geld.
Ik ben data analyst, ik query veel data. Steed meer systemen komen in de cloud want die pipo's denken dat het goedkoper is, want maandelijkse sub fee is kennelijk lager dan de hardware zelf kopen en beheren, ze vergeten echter keer op keer te inventariseren hoeveel berekeningen er gedaan worden op de verschillende database en dan komt er achteraf weer een of andere product owner zeuren dat de rekening van AWS te hoog is omdat we teveel berekeningen uitvoeren, terwijl we gewoon ons zelfde werk als altijd doen 8)7
Verplaatsing van energie gebruik is toch geen besparing?
Het gaat ze om abonnementen, de totale controle krijgen voor maximaal winst, de fabrikant kan dan bepalen hoe lang de software mee gaat en daarna actief de nek omdraaien.

Dit bestaat al meer dan 20 jaar, de thin cliënt is de voorloper ervan.
Ik wil gewoon alles in eigen beheer houden. Energieverbruik, data beheer en 0,0 data naar servers van meta, google of microsoft. Mijn nas draait op groene stroom en staat geen algoritme/ai te voeden. Als ik op vakantie ga, kan ie gewoon uit. Die connected 24 uurs waanzin gaat onze ondergang worden. Wij veranderen in meta drones. En de natuur is alleen nog virtueel te bewonderen met een gamepass.
Ik vertrouw ze gewoon niet met hun plannen. Het woord slaaf wordt verbannen omdat het een nieuwe betekenis heeft gekregen.
Dus om je PC te gebruiken........moet je altijd 2 appraten starten. Je eigen "device" en er wordt er 1 opgestart in het datacenter. (en een hoop servers eromheen om de boel draaiende te houden)
Zo werkt het niet. Bij een cloud 'OS' kun je denken aan een stel resources die voor jou worden gereserveerd op een virtuele machine. Zo werken al veel bedrijven met AI bijvoorbeeld, door een machine aan te bieden die in de cloud draait met een dikke server GPU hoef je die hardware niet meer lokaal te hebben. Dat heeft zo zijn voordelen, maar ook zeker veel nadelen. Verder heeft @JBVisual wel gelijk dat gecentraliseerde hardware altijd efficienter is dan iedereen zijn eigen ultra specced pc. Ik ben er verder geen fan van hoor, ik draai alles veel liever lokaal. Maar voor een bedrijf zou ik het wel begrijpen.
Ik ben inderdaad iemand die voorheen liever alles lokaal had (en dit ergens nog best graag zou willen)
Maar als ik ga kijken wat ik vroeger elke 4 jaar kwijt was aan een dikke game-pc, en wat ik nu kwijt ben aan Geforce Now voor de paar high-end games die ik speel.

Dan heb ik liever een betaalbaar cloud product.
Dir is echter wel een afweging die ik maak naar rato de tijd die ik spendeer aan Gaming.
-Fulltime baan
-IT trainingen en studies
-2 kinderen
-een vrouw

Tuurlijk zou ik hebt heerlijk vinden nog lokaal een mooie AMD 7000gen setup te draaien. Maar ik spendeer mijn inkomsten helaas grotendeels aan de 3 personen met wie ik mijn levenders, en dan zijn clouddiensten een leuk alternatief.
Ik heb het idee dat PC hardware performance momenteel harder stijgt dan de grafische eisen van videogames. Ik game al jaren op 4K, en ik ben pas in 2022 overgestapt van een GTX1080 naar een RTX3090. Als ik zie hoe lang ik met de 1080 gedaan heb denk ik niet dat ik de 3090 de komende 10 jaar ga vervangen. Ik kan daarnaast mijn gebruikte PC onderdelen altijd voor een schappelijke prijs verkopen. Dus ja het blijft een dure hobby maar ik doe wel heel lang met dezelfde hardware. Dan wegen de nadelen van cloud gaming niet op tegen de voordelen. Ik vind het trouwens ook gewoon leuk om zelf een pc samen te stellen en het nieuws omtrend componenten te volgen, dat is ook onderdeel van de hobby

[Reactie gewijzigd door langestefan op 22 juli 2024 20:16]

Als je in een bedrijf kijkt heeft bijna niemand een ultra specced pc.
Het is niet realistisch te doen alsof klanten van Microsoft alleen maar in staat zijn om volledig afhankelijk te zijn van een online Microsoft. Dan gaan de voordelen van dat cloudbased werken slechts gedeeltelijk op. En gedeeltelijk is niet zomaar beter voor het milieu. Grote kans zelfs dat de gebruikers die wel mee doen zich niet zomaar af laten schepen met minder hardware of verbruik, juist voor het geval Microsoft online om wat voor redenen dan ook niet te gebruiken is voor wat de gebruiker nodig heeft. Daarbij zegt het in de cloud gaan niets over het aantal apparaten. Gemak levert vaak ook op dat mensen juist meer apparatuur gaan aanschaffen, omdat de minder zware appartuur bijvoorbeeld goedkoper is, lekker makkelijk op meerdere plekken rond kan slingeren in plaats van meezeulen, enz.
Als je zelfvoorzienend bent met zonnepanelen dan is een datacenter niet nodig.
Want die panelen zijn grondstofloos en zonder energie gemaakt? De omvormer en bekabeling bestaat uit lucht en gaan nooit kapot?

Haha mooi dit soort gedachten. De ultieme veganist mag wel vliegen, want hij is al zo goed bezig. De energieneutrale woning mag wel volgepropt worden met hardware. De EV bezitter mag wel 60.000km in het jaar rijden. De partners die bewust kinderloos zijn gebleven mogen leven als een God in Frankrijk.
Lijkt meer op schuld afkopen, voor jezelf bepaald gedrag goedpraten en doorgaan of zelfs erger dan daarvoor worden om je behoeften te vervullen. Slaat als een tang op een varken als het gaat om beter voor het milieu/klimaat. Minder verbruiken, minder panelen, minder alles.

Wat zou efficiënter zijn in de totale grondstofkringloop:
iedereen hun dak helemaal volleggen met panelen en zelf een hoger verbruik creëren door alle apparatuur of slechts een paar paneeltjes en ook minder apparatuur?
Niks haha, die zonnepanelen zijn goed voor het milieu omdat qua energie altijd terugwinnen qua grondstofwinning en productie energie. En het goedpraten wat er nu gebeurt wat je doet is ook niet goed. Het is dus wat genuanceerder zoals je stelt. Maar ik begrijp dat je het prima voor elkaar hebt? Je bent zelfvoorzienend? Ik ben wel nieuwsgierig hoe je dat doet. Dan kunnen we wat van elkaar leren?

[Reactie gewijzigd door oks op 22 juli 2024 20:16]

Nog een wat verlate reactie. Maar nee ben niet zelfvoorzienend, daar ging het wmb ook niet om, enkel om de hypocrisie wat je toch regelmatig ziet. Vind dat altijd nogal opmerkelijk. Het was dan ook meer een rant obv iets dat me triggerde in jouw reactie, ipv persoonlijk tegen jou. :)
Ik ben er niet van overtuigd. Data verplaatsen over 10-tallen kilometers kost ook stroom. Ja, je hebt wat winst met schaalvergroting waarschijnlijk, maar ik heb het sterke vermoeden dat een laptopje thuis zuiniger is dan een laptopje thuis+ een server in een datacenter + een hele bult aan netwerkinfrastructuur die gigabytes aan data doorsluist.

Ik kan nu even niet meer vinden wat& hoe, maar heb wel eens een onderzoek gelezen naar stroomverbruik van gestreamde video/audio t.o.v. lokaal afspelen. En daar kwam gestreamed veel beroerder uit.
Over heel de geschiedenis van computers is er altijd de strijd geweest tussen gecentraliseerde systemen en gedecentraliseerde systemen. Beide hebben voordelen en nadelen. Als een van de kampen de gebruikers naar zich toe trok, dan zag je daarna een beweging de andere kant ontstaan omdat mensen tegen de nadelen die met dat kamp verbonden waren begonnen aan te lopen.

Geen van beide oplossingen op zich zelf kan alle gebruiksmogelijkheden afdekken die je voor computersystemen kunt bedenken.

Een van de grootste problemen die gecentraliseerde systemen met zich meebrengen is beschikbare capaciteit. Als de beheerder de behoeften niet goed genoeg ingeschat heeft kan hij of veel te weinig of veel te veel capaciteit in huis hebben. Nu is voor de gebruiker die laatste situatie geen probleem, want hij/zij zullen dan altijd afdoende geholpen worden, maar de eerste situatie is natuurlijk wel een groot probleem.

Je wil niet weten hoe frustrerend het kan zijn al je benodigde resources niet beschikbaar zijn op het moment dat je ze nodig hebt.
voor 't gros zie ik wel een cloud based toekomst, maar 't heeft wel haken en ogen. Ten eerste heb je een hele goede up en download nodig (waar up nu vaak nog achterblijft als je geen glasvezel hebt), ten tweede zal 't wel weer een abonnementsdienst worden met allerlei duurdere add ons (videokaart, hoeveelheid geheugen, snelheid processor, etc etc (waar ik persoonlijk in ieder geval absoluut niet op zit te wachten, want ik val dan automatisch sowieso in 1 vd duurste pakketten)...
past mooi in het afschuwelijke plaatje/trend van niets meer zelf bezitten en alles huren (waar ze hopelijk heeeeeeel snel op terug komen)...'t is gewoon 30 jaar terug in de tijd naar de 'domme terminal'.
Voor de mensen die graag alles zelf in beheer hebben (zoals ik), tweaken, en nog een heel klein beetje de privacy willen bewaren, is dit natuurlijk een verschrikkelijke trend.
Heeft ook positieve effecten - namelijk dat je individuele hardware minder krachtig hoeft te zijn en je volledig fysieke logistieke keten daarmee kleiner kan worden.

Geen laptops meer maar gewoon je telefoon aan het beeldscherm (waarom we daar nog niet zijn vraag ik me eigenlijk al een tijd af).

Wat dat netto gaat opleveren is natuurlijk de vraag.
(waarom we daar nog niet zijn vraag ik me eigenlijk al een tijd af).
Voor mij heel simpel. Omdat ik er geen enkele behoefte aan heb om persoonlijke data aan een een clouprovider beschikbaar te stellen. En dat lijkt toch al niet te voorkomen, maar vrijwillig ga ik er zeker niet aan meedoen.
Dit is mijn inziens het kernpunt: wie zit hier nou daadwerkelijk op te wachten? Het klinkt alsof ze graag de ChromeOS kant op willen. Dat is inmiddels alweer meer dan tien jaar op de markt, en nog steeds kopen de meeste consumenten geen chromebooks, afgezien voor hun kids als de school dat eist. Ik kan me moeilijk voorstellen dat veel mensen de voorkeur geven aan een cloud-based OS.

Mijn instituut geeft inmiddels al geen Office licenties meer, het is enkel Office365. Prima, dan installeer ik wel LibreOffice. Werkt veel minder goed dan Office, maar ik werk liever met iets suboptimaals lokaal, dan dat ik mijn documenten in de cloud gooi.
Wat je nu als ziet - ik heb thuis ook de wat duurdere "gewone" Office licenties gekocht - is dat de O365 variant meer features gaat krijgen. Online video embedden in een PowerPoint presentatie, of camera beeld? O zo makkelijk met de O365 variant, maar onmogelijk met de 2021 variant, of tegen hoge kosten. En dar ben ik uiterst principieel in, dan dat soort grappen maar niet, daar doe ik geen enkele concessie.

Ik heb nooit aan LibreOffice kunnen wennen, maar ik zit er hetzelfde in, geen eigen documenten in de cloud, geen foto's, he-le-maal niks.
Ik kan me moeilijk voorstellen dat veel mensen de voorkeur geven aan een cloud-based OS.
Ik vrees dat het inmiddels zover is dat Jan de Noob het onderscheid niet eens weet, of het aloude "Ik heb niets te verbergen" komt van stal. Te erg voor woorden ...
Heb je dan niet de mogelijkheid om ook nog de Office 365 apps lokaal te installeren?
In onze educatieve tenant heeft elke medewerker met een A3-licentie de mogelijkheid om op 5 apparaten het (lokale) Officepakket te installeren. Dan kan je de cloud-versies en de lokale versies gewoon door elkaar gebruiken (zelf gaat mijn voorkeur ook altijd uit naar de lokaal geïnstalleerde versie).
Helaas, zelfs die optie heb ik niet meer (anders was dat nog enigszins acceptabel). Het is puur in een browser werken of niks.

Dan maar niks. Ik denk er sterk over om prive net als @Houtenklaas nog een oude office licentie te kopen - Office 2016 werkte voor mij bijvoorbeeld prima en had al die cloud-onzin nog niet - en dat maar te blijven gebruiken zolang het kan.
Ik heb privé een Office365 abonnement en heb de boel gewoon lokaal geïnstalleerd staan op onze computers/tablets/telefoons.

Ik kan m’n documenten gewoon lokaal opslaan op m’n pc/tablet/telefoon.

Ik kies er bewust voor om sommige documenten op m’n Onedrive te zetten die erbij zit zodat ik ze binnen het gezin kan delen en ze makkelijk toegankelijk heb op al m’n apparaten.

Ik ben het met je eens dat de ‘web-varianten’ van de Office apps, hoe goed ze ook functioneren, het net niet zijn in vergelijking met de desktop-apps.
Van wat ik begrijp, is die optie om programma's lokaal te installeren afhankelijk van het Office365 abonnement. Volgens onze IT handleiding zou het bij ons ook moeten kunnen, maar de knop daarvoor ontbrak bij mij, en toen ik vervolgens IT hier naar vroeg was het antwoord: "Ja sorry, dat is niet meer beschikbaar".

Geloof me, ik ga lang genoeg mee om een handleiding te kunnen volgen, dit was geen PEBKAC ;)

Verder heb ik ook geen behoefte aan OneDrive: ik draai mijn eigen "cloud" fileserver middels Seafile op een VM in mijn NAS, wat mij de volledige controle geeft, en alsnog de mogelijkheid geeft om bestanden te delen met wie ik maar wil. Die NAS draait in RAID1 en heeft een wekelijkse backup naar een externe computer. Gecombineerd met lokale kopies op mijn laptop geeft mij dat genoeg redundancy voor mijn prive documenten. Zakelijk gebruiken we Dropbox, ben er geen fan van, maargoed het is een noodzakelijk kwaad helaas met enkele TBs aan data.

Het moge duidelijk zijn dat ik groot fan ben van alles lokaal en niet-internet-afhankelijk te doen :+
Het moge duidelijk zijn dat ik groot fan ben van alles lokaal en niet-internet-afhankelijk te doen :+
Ik kreeg al een vermoeden inderdaad. ;)

Ik had vroeger ook alles op NAS'en en zo, maar ik vond het in de praktijk toch een gedoe om zaken te delen, beschikbaar te houden buitenshuis voor m'n telefoon, enz, enz, enz. Mogelijk dat de moderne producten er makkelijker in zijn hoor, maar ik heb er voor gekozen om naar OneDrive te gaan en dit werkt prima voor mij. Maar ik snap zeker wel de meerwaarde ervan om alles lokaal te houden.
Cromebook is ook niks meer dan een smartphone met scherm en toetsenbord/muis.
Mijn comment was dan ook vooral gericht op zakelijk gebruik. Voor persoonlijk gebruik is een telefoon al meer dan krachtig genoeg voor 99% van het gebruik.
Vanuit security oogpunt een buitengewoon slecht idee. Daarnaast heb ik privé de nodige use cases die met een telefoon volstrekt onhaalbaar zijn. Het zal vast een doelgroep hebben, maar niet 99% groot verwacht ik. Daar zal de 80/20 regel wellicht opgaan en zelfs daar twijfel ik aan.
Hoezo is dat vanuit security perspectief een slecht idee?
Bij zeer veel (privacy) gevoelige bedrijven is een koppeling tussen een mobiel-draadloos-internet device en een intern netwerk een uitzonderlijk slecht idee. Je wilt daar juist drempels opwerpen, niet weghalen. Ransomware bestaat bij de gratie van internetkoppelingen, goed dat mensen daar eens kritisch over nadenken waarom jouw productienetwerk een internetkoppeling nodig heeft.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 20:16]

Ik ook niet , ben nog klassieke niks in de cloud gebruiker, en alws ik dan lees dat mensen met bijv. onedrive die hun foto's backuppen met een naakt kind een grote kans maken op een ban dan wil ik al helemaal geen cloud
Ik gebruik W10 dan ook met "lokaal account" , als dat met W11 niet mogelijk is wordt het tijd voor Linux
Ik wil niet afhankelijk zijn van de cloud.
En al helemaal niet iets als windows. Dat ook bij mijn omgeving (bestanden) kan dit moet echt gestopt worden. Sharen van een scherm is anders dan sharen van een heel OS.
Maar beste Duke, je hebt niks te willen. Niet zolang je producten van Microsoft gebruikt. ZIJ bepalen voor jou wat en hoe je het gebruikt. Ben je het er niet mee eens? Gebruik het niet.

Ik gebruik het werkelijk niet. Tenminste: Windows 11 niet en al hun cloudoplossingen. Ik ben het niet eens met wat Microsoft mij opdringt als ik hun producten moet gebruiken. Ik bepaal dat zelf wel, wijs hun EULA af en gebruik iets anders. En dat "iets anders" gebruik ik met volle tevredenheid. Ik beschik weliswaar over Windows 10 op een aantal computers, maar die staat eigenlijk de laatste tijd al nooit meer aan. Tot voor kort draaide ik weleens een update om de boel up-to-date te houden, maar tegenwoordig laat ik Windows 10 steeds vaker versloffen op de andere partitie en gebruik uitsluitend nog "een ander systeem". Mijn Win10 partities zijn al sinds maart of april (weet het niet eens meer) voorzien van een update. Ik start altijd meteen door naar een ander OS.

Windows heb je eigenlijk helemaal niet nodig. Maar de wil moet er zijn om jezelf er los van te weken. En die wil is er bij de meesten niet. En dus blijf je afhankelijk van - in jouw geval - Microsoft.
Het is sinds de MS-DOS nooit in de cloud geweest, dus ja ik ben nog van de oude garde.
Maar wat is dat andere systeem dan? Linux ? Ik werk ook met linux servers zonder desktop trouwens maar als ik zie hoe vaak dat stuk gaat wordt ik niet blij. Linux loopt echt lichtjaren achter tov Windows of Mac OS qua gebruikersvriendelijkheid en ondersteuning. En daar zit het grote probleem.
Grote probleem is eerder dat Linux zo wijd versnipperd is geraakt. Stel je voor dat al die devs aan hooguit 10 distributies zouden werken, dan zou het waarschijnlijk dichter in de buurt komen of zelfs kunnen evenaren. Toch een nadeel van opensource, vrij(willig)heid en onbetaalde diensten/producten.
Dan is het keuzes maken.
Ik denk dat als developers werken aan Ubuntu(achtige) en Fedora(achtige) distros dat ze in de praktijk al een heel end zijn.

Iwil geen discussie opstarten over welke de leukste/beste/enzovoorts te distro is. Volgens mij zijn die twee de meest-gebruikte, en dan kom je dus een heel end.
je bedoeld dus dat wrs dat jouw hardware gebruikt gaat worden voor een ander... en dat Microsoft daar dik poen op gaat pakken.
Nee ze bedoelen dat je nauwelijks nog hardware nodig hebt, alleen een goede Internet verbinding.
Maar ik heb toch niet een laptop om altijd online te zijn?
Als je een OS als service gaat afnemen, dan ben je altijd online. Ik verwacht niet dat het wezenlijk anders is dan het zakelijk gebruik van Citrix waarbij je virtuele PC in een data center draait.
Een terminal dus. Maar ik geniet juist van de voordelen van een laptop, dus waarom zou ik een "service" afnemen die mijn vrijheid beperkt?
Ik heb daar geen antwoord op. Technisch onderlegde IT-ers zullen dit waarschijnlijk niet willen. Maar voor niet-IT-ers of sterker gezegd, A-technische mensen kan dit wel een uitkomst zijn.
En als je die even niet hebt, door een storing of werkzaamheden, heb je ook gelijk helemaal niets meer. Je eigen opgeslagen muziek luisteren, een spelletje Freecel spelen, alvast een mail opstellen…kan allemaal niet meer. Naast privacy lijkt me dat ook groot nadeel, afhankelijk zijn van een vlekkeloos functionerende internetverbinding.
Dat werkte al super goed met continuum op Windows Phone 10. Helaas was hun timing en marketing niet al te best waardoor niemand het kent.
Thin cliënt bestaat al meer dan 20 jaar.
Thin client computing is hoe computing begonnen is. Met een domme terminal inloggen op het mainframe. Pas toen IBM-clones populair begonnen te worden, is met daarvan afgestapt en kreeg iedereen een PC op zijn bureau.
Idd. Heb het toen ook getest en werkte prima. Rds/citrix opstarten en je kan aan het werk.

Klaar met werken, afmelden en stekker er uit en klaar.

Kosten technisch ook handig, geen extra laptop of pc nodig.

Marja helaas, rip windows mobile
namelijk dat je individuele hardware minder krachtig hoeft te zijn
Alsof je dan dus al die rendering voor jouw POV in de game niet hoeft te doen? Verplaatsing van rekenkracht betekent dat er meer druk komt te liggen op de data-transfer maar betekent niet dat de hardware (local + remote) midner krachtig hoeft te zijn.
Dus wat krijg je dan: grotere kans op lag omdat de hoeveelheid data die tijdig(!) binnen moet zijn groter wordt (want we willen wel 60+ fps - en terecht overigens).

Niet de beste formule voor gaming... en laat dat nu voor prive gebruik de motivatie zijn om steeds nieuwe hardware te kopen. Voor andere zaken als belastingaangifte, browsen, streaming, tekstverwerking, enz hebben we toch niet zulke nieuwe (als in: telkens vernieuwend) hardware nodig?

Mensen die de computer gebruiken voor hun werk hebben ook soms de behoefte aan nieuwer/snellere hardware want die willen ook graag een snelle response. En die is ook nog verdedigbaar richting het bedrijf want tijd is geld daar.
Niets. Een laptop met iets van een skylake cpu oid is krachtig genoeg om alles te draaien op je laptop. En die zijn als jaren oud. SSD in je laptop, iets meer geheugen en je hebt de cloud niet nodig.
Windows 12 zal dan wel extra veel CPU cycles verstoken om niets om het wellicht wel weer interresant te maken.
Omdat het zo lastig sjouwen is een 27 inch beeldscherm. :)
ik zie dan meer in een soort docking stationnetje waardoor je telefoon volledig je computer wordt en waar je dus een toetsenbord, muis, beeldscherm aan kunt sluiten.
Het os maakt op zich niet heel veel uit, kan ook android of ios zijn, maar alles moet er dan wel op kunnen draaien. Vrees dat de telefoons daar nog (steeds) niet krachtig genoeg voor zijn. Wat een mooie oplossing zou zijn, zou een soort dual boot phone zijn die enerzijds als telefoon kan functioneren en anderzijds kan worden aangestuurd vanaf een externe SSD waar dan een ander os op staat en die alleen gebruik maakt van de hardware vd telefoon, maar verder opstart etc vanaf de ssd (met dus ook veel meer en snellere opslag). Vroeger had je b.v. van die cartidges die je ergens in kon duwen die hetzelfde deden...zoiets...
Ik ga niet zeggen dat dit beter is, maar dit zou er in theorie ook voor kunnen zorgen dat een PC en de onderdelen veel langer mee kunnen. Dit doordat de power bij MS ligt en niet bij de individuele PC, en onderdelen dus niet vervangen hoeven te worden door hun tekortkomende specs.
Dus minder productie, en minder vervuiling.

Daarnaast doet MS er veel aan om de Datacentra op een zo energievriendelijk mogelijke manier (natuurlijk ook voor eigen gewin) te bouwen, hier zijn genoeg artikelen over te vinden. Kortom ik vind het een beetje negatief uitgedrukt en ik denk niet dat het bij de concurrent (veel) beter is.
Leg dan ook even uit hoe Microsoft omgaat met de waterkoeling van hun data centers en welke chemicaliën terug geloosd worden.

Want Microsoft wil niet zeggen welke middelen ze nou precies toevoegen tegen corrosie en wat er dus terug gaat de omgeving in.

De aandacht voor natuur valt dus reuze mee, het is eerder greenwashing wat ze doen. Anders zouden ze wel open kaart spelen.
Oh dat is nieuws voor me.

Maar ze mogen dat toch niet weigeren? Volgens de omgevingswet mogen ze niet zomaar chemicalien lozen.
Kennelijk mag het gewoon. Tot op heden is niet bekend wat er in noord Holland het milieu in gaat. Maar het gebeurt gewoon.

Sterker nog, in hun aanvraag stelden ze maar 20 miljoen liter grondwater per jaar nodig te hebben. Blijkt achteraf 84 miljoen liter te zijn. Maar dat is kennelijk ook geen issue.

Heel Nederland moet voorzichtig en zuinig doen met grondwater. Behalve data centers.
Ik weet niet wat je doet met je machine, maar de levensduur van hardware is nooit het probleem. Het is de inefficiëntie van Windows en de hardware eisen die ze erbij verzinnen die upgrades noodzakelijk maken. Het is alleen wel jammer dat in een DC 50% van de energie in cooling zit. Dus zelf met een zuinige server moet er meer verstookt worden voor het coolen. Thuis doe ik dat gewoon met een cpu-fan en wat koelribben. Daar komt MS niet mee weg. Dus ik denk dat de besparing vies tegen gaat vallen (zeker als je ook nog de nodige netwerk infrastructuur en het verbruik daarvan mee gaat nemen).
en vergeet de inefficiëntie niet van alle software die gebouwd wordt.
'Vroeger' op de MSX (een apparaat met 256Kb geheugen oid en ouderwetse diskettes) of de commodore 64, kon je er alles op doen, van games (die er in de jaren 80 al veel mooier uitzagen dan de gemiddelde window game in de jaren 2000-2010), videobewerken, etc.
Dat komt omdat er gewoon heel goed en efficiënt werd geprogrammeerd. Nu wordt alles op bestaande layers gebouwd die totaal niet efficiënt zijn tov wat erop gebouwd wordt. Daardoor wordt nooit alles uit de hardware gehaald wat erin zit, maar wordt gebouwd op wat die layer aan kan.
Ik zie juist eerder in dat dit het helaas versnelt.

In het verleden met meerdere mensen over gehad, en hun vinden dat allemaal ideaal.

En je legt het ze niet uit, “you will own nothing, and you will be happy about it” vinden ze prima, ze hopen zelfs dat het “gratis” wordt zoals facebook of twitter zijn.

Op zich zou ik hun kunnen negeren en doorgaan zoals ik dat nu doe, maar dat js dus het probleem, als de massa het allemaal prima vindt dan verdwijnt de normale alternatief langzaam (of snel) weg, tot je straks gedwongen bent om te doen en gebruiken wat anderen doen, puur omdat bedrijven alleen om de mening van de massa geven, die het allemaal verder niet boeit.
“you will own nothing, and you will be happy about it”
Ja - volledig ontzorgd maar ook volledig in de ban van...
Je weet dat de pue van azure 1.15-1.17 is.

Meschien even kijken wat dat bij jouw thuis / op de zaak is. Zeker weten dat je hoger uit gaat komen.

Of tewel het is juist beter voor het mileu omdat ze een enorme factor zuiniger de zelfde tasks kunnen uitvoeren. En dan hebben we nog niet eens mee genomen de utilisation van hardware.
Ik vraag het me af: powersaving op de hardware is nou niet echt een ding in een rekencentrum en wel op mijn laptop. Mijn laptop doet (idle) iets van 3w (met scherm aan). Voor 3w krijg ik geen load in de cloud en op mijn scherm (reken ook even de infra mee van het DC naar mijn laptop: aantal GSM masten e.d.). Dus de PUE van een rekencentrum betekend in deze context al helemaal niets omdat het een incompleet beeld geeft van de totale efficientie.
Wat een volstrekt zinloze vergelijking. Er wonen toch geen mensen in datacenters? Het verbruikspatroon in een Nederlandse huishouden is compleet anders en niet te vergelijken met een PUE waarde van een datacenter. Bovendien gooien we geen 84 miljoen liter water met onbekende chemicaliën de natuur in. Ook weer zoiets. Microsoft schaart het onder een bedrijfsgeheim maar het zou me niets verbazen dat het iets is dat we liever niet in de natuur willen hebben (en daarom ook geheim gehouden wordt). Ik snap echt niet dat onze overheid hiermee ingestemd heeft.

N.b; je mag ook wat aan je verschrikkelijke Nederlands doen, dat is ook al niet serieus te nemen.
Koel water, Dat is een van de grooste mythes en sprookjes van het datacentre wat verzonnen is door de tegenstanders.

En voor jouw als jouw pc idle is met 3watt is de cloud idle voor jouw met 0watt dat is het hele idee het is shared resource. En als jij iets zwaars moet uitrekenen is jouw systeem nogsteess idle maar draait de load op 1.15 pue in azure ipv 2 pue op jouw systeem.

Ow en pue heefg totaal niks met idle te maken. Zelfs in idle kun je een pue van 2+ hebben. Sterker nog je pue in idle is waarschijnlijk ver boven de 2.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 22 juli 2024 20:16]

Al die dingen zijn er al, ze gaan alleen anders benut worden.
Hoe meer je in een 'cloud' gooit hoe groter deze moet zijn.
Het word hier niet anders benut, er word gewoon wéér een feature bij gezet.

Dat gezegd hebbende. Gezien de efficiëntie van een server park over het algemeen relatief hoog is en het vaak mogelijk is er veel groene stroom bij in de buurt te zetten(door bijvoorbeeld het dak te vullen met zonnepanelen) is het effectief beter voor het milieu mits men thuis vervolgens een kleine, efficiënte thin client heeft en niet vervolgens op een 12 jaar oud systeem wat plank gas moet gaan om de browser te draaien de cloud gaat proberen te bereiken.

dat gezegd hebbende. als ik naar een cloud moet voor een operating system. Dan word het tijd voor een ander operating system.

[Reactie gewijzigd door blackdiablo op 22 juli 2024 20:16]

Je gaat voorbij aan een heel belangrijk milieu aspect. Er wordt gebruik gemaakt van waterkoeling waarbij men water uit de omgeving oppompt, chemicaliën toevoegt tegen corrosie (bedrijfsgeheim, we weten niet precies wat) en vervolgens het koelwater terug loost in de omgeving.

Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor wat bedrijven wegpompen naar de omgeving. Zie het GenX verhaal van Chemours.

Ter aanvulling, RTL Nieuws:
Het Microsoft-datacenter in Noord-Holland verbruikte voor het koelen van zijn servers vorig jaar 84 miljoen liter drinkwater.

Dat is ruim vier keer meer dan de 12 tot 20 miljoen liter water die Microsoft zei vorig jaar verbruikt te hebben. Die 12 tot 20 miljoen werden ook genoemd door het bestuur van de gemeente Hollands Kroon, waar het grote Microsoft-datacenter staat. Het eigenlijke gebruik komt neer op 84 miljoen liter water, meldt Noordhollands Dagblad.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 22 juli 2024 20:16]

Tot nu toe zorgt Cloud juist voor een positief effect.

Al die servers lokaal in de bezemkast met brakke op volle toeren blazende airco was echt niet beter voor het milieu.

Voor clients eigenlijk hetzelfde verhaal. Je kan beter resources delen, dan een groot deel ongebruikt te laten.
Als je geen gebruik maakt van waterkoeling en geen chemicaliën loost, dan zou ik het met je eens zijn. Helaas werkt het anders en gebruiken grote data centers tientallen miljoenen liters grond water per jaar. Waar men chemicaliën tegen corrosie aan toevoegt en dat vervolgens weer terug loost de natuur in.
Goed punt, maar waterkoeling is optioneel. Lang niet elk datacenter gebruikt dat.
Wel bij hoge temperaturen., Microsoft zegt koelwater nodig te hebben vanaf 25 graden buiten temperatuur. Hun nieuwe data center in Kroon Noord-Holland gebruikt daarom 84 miljoen liter grond water per jaar. Waaraan dus chemicaliën toegevoegd worden die na gebruik zo het milieu in gaan wanneer ze het water na gebruik terug lozen.
Stonden die andere datacenters vorige week uit dan?

Ook dat is een keuze van Microsoft.
Bijna alle grote data centers gebruiken waterkoeling, niet alleen die van Microsoft.

RTL Nieuws:
Google heeft ook grote datacenters in Nederland, maar geeft daarbij geen openbare cijfers af over het waterverbruik. De weerstand tegen dergelijke enorme 'hyperscale' datacenters groeit de laatste tijd. Facebook-moederbedrijf Meta blies de komst van een groot datacenter af.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 22 juli 2024 20:16]

Omdat het goedkoper is dan luchtkoelen. Op kleinere schaal is luchtkoelen goedkoper dan de hele installatie voor waterkoelen op te tuigen. Waterkoelen blijft optioneel. Schoon drinkwater dat gebruikt wordt in het bedrijfsleven heel zwaar belasten, dan houdt dat snel op.
Tot nu toe zorgt Cloud juist voor een positief effect.
Hoe weet je dat dan? Voorals nog is het simpel: de bevolking groeit nog steeds en ook zou dat stoppen dan nog is cloud computing geen oplossing die bedacht is om energie te besparen. maar dankzij de groei (vanwege meer gebruikers en meer gebruik per dag), stijgt de computercapaciteit van datacenters. Allemaal logisch want we willen meer en we willen het snel. Ook vrij normaal - dus proberen datacenters onder een green(wash) label te krijgen is gewoon onzinnig.
We moeten accepteren dat we steeds meer energie gebruiken. Is niet vreemd of onzinnig. Kwestie van die energie op de juiste manier opwekken en proberen meer performance per watt uit te geven. Maar zelfs dan: de stijging in energie verbruik is vooralsnog onvermijdelijk.
Het gebruik van servers wordt er niet minder om zonder cloud. De afhankelijkheid van servers wordt alleen maar groter.

Dan kan je beter alles centraliseren en het gebruik delen. Omdat je nooit allemaal tegelijk alle capaciteit gebruikt en het ook veel efficiënter is uit te voeren.
an kan je beter alles centraliseren en het gebruik delen.
Dit is dezelfde opmerking die ooit in het begin van de ICT is geroepen "1 grote centrale computer is voor iedereen voldoende" maar waar zijn we nu? We hebben meer verschillende computers dan ooit tevoren - mobile device, tablet, home-automation, laptop, desktop en dan nog de computer in je stofzuiger robot, wasmachine.
En het mooie is: het hele Internet is ontworpen met decentralisatie in gedachten. Er zijn wel servers maar ze delen elkanders taken. De cloud is een niet een enkel centraal systeem - die is verspreid over meerdere datacenters.

Deze opmerking is wel waar:
Het gebruik van servers wordt er niet minder om zonder cloud. De afhankelijkheid van servers wordt alleen maar groter.
Maar juist daar zit de crux - die afhankelijkheid moet in balans zijn. Helemaal niets meer kunnen omdat 'de server' eruit ligt is niet praktisch. Dan gaan de lampen in je huis niet meer aan. Kun je geen muziek meer luisteren, geen film meer kijken, geen auto meer rijden. Natuurlijk is (tijdelijk) geen muziek/film niet zo'n probleem maar toegang en gebruik verliezen van systemen die zonder cloud prima kunnen functioneren wel.
De cloud was slechts een manier om ervoor te zorgen dat hardware niet meer een commodity zou zijn, zodat de inkomsten van hardwareleveranciers gegarandeerd zouden zijn in een tijd waarin vrijwel ieder goedkoop apparaat als server ingezet kan worden.

De open source software die daarop draait is wel een commodity, zodat allerlei hostingbedrijven genoodzaakt werden om hun diensten te hosten bij de grote cloud providers.

Door de komst van meer concurrentie op het gebied van hardware is dat plan jammerlijk mislukt. Je kunt nu dus goedkope server hardware of workstation hardware aanschaffen met bijvoorbeeld Ampere (Computing) Altra (Max) processoren en alsnog zelf hosten in je eigen datacentre, als je dat wilt.

En nu we steeds meer richting de SBC en IoT hardware gaan, kan ieder systeem een client en een server zijn. De ontwikkeling is juist volledig de andere kant opgegaan dan die gewenst door de cloud providers. En ik zie daar voorlopig ook geen verandering in komen.
De cloud was slechts een manier om ervoor te zorgen dat hardware niet meer een commodity zou zijn
Die opmerking snap ik niet. De cloud is toch niets meer dan een centraal systeem (wat overal toegankelijk is) en is eigenlijk heel losjes gedefinieerd? Niet bedacht vanwege hardware implicaties toch? Het heeft soms voordelen qua beheer omdat het dan extern wordt gehost. Het heeft voordelen voor data toegankelijkheid. Het heeft voordelen voor data-sharing. En inderdaad het kan een besparing zijn van hardware - want geen eigen server(s) meer nodig. Maar er moet hoe dan ook ergens hardware zijn...

Cloud providers kan het weinig boeien dat de hardware niet meer zo bijzonder is. Die leveren een dienst en waarop dat draait dient betrouwbaar en voorspelbaar te zijn qua kosten.
Hardware leveranciers garandeert zijn inkomsten omdat hardware verouderd / defect raakt / vervangen moet worden. De cloud providers zijn voor hen gewoon weer een ander segment die computer hardware gebruikt.
De cloud is een alternatief op de on-premises omgeving die bedrijven hadden en nog steeds in beperkte mate hebben staan. Alleen is in veel gevallen de softwarelaag die van de cloudprovider en niet die van jezelf, tenzij je voor IaaS gaat. En je betaalt relatief veel ten opzichte van een zelf gehoste server, mits je voor dat laatste de kennis hebt, natuurlijk.

Wat de hardware betreft waren we op weg naar steeds duurdere Intel server hardware, omdat er weinig tot geen concurrentie was. Dat deed veel bedrijven er ook toe besluiten om geen eigen serverpark meer te hebben. Inmiddels bieden AMD en ARM (o.a. Ampere en Nvidia) oplossingen met een betere prijs/kwaliteit verhouding, die je ook lokaal kunt inzetten, indien gewenst.

Een andere ontwikkeling die momenteel plaatsvindt, is dat cloudproviders hun eigen processoren en platformen aan het ontwikkelen zijn, waardoor ze geen kant en klare processoren en platformen meer nodig hebben. In dit opzicht dient de cloudprovider als zijn eigen hardwareleverancier. Dit is voornamelijk bij Amazon terug te zien.

Door de prijs van hardware zo hoog te maken dat het onhaalbaar werd om deze voor on-premises toepassingen aan te schaffen en te gebruiken, was het mogelijk om de cloud te laten groeien. Maar nu er meer alternatieven beschikbaar komen, zien we ook weer een omgekeerde cloud migratie, waarbij on-premises veel goedkoper kan zijn dan een cloudoplossing.

Volgens mij is er inmiddels een soort evenwicht bereikt tussen de cloud en on-premises, waar niet zo snel verandering in zal komen.

Om terug te komen bij het topic: Microsoft kan van alles willen met Windows 11 en opvolgers, maar buiten de zakenwereld zie ik het niet zo snel van de grond komen. Het lijkt dan ook meer op het toegeven dat Windows voor de consument minder relevant aan het worden is ten opzichte van Android en iOS/macOS dan een serieuze strategie om de toekomst van Windows te garanderen.
Het lijkt dan ook meer op het toegeven dat Windows voor de consument minder relevant aan het worden is ten opzichte van Android en iOS/macOS
Helemaal mee eens. Als de concurrent net zo goed de minimum set aan applicaties kan leveren (die dus ook net zo bruikbaar zijn), dan telt het OS niet meer.
Langzaam?
Denk dat zulke berichten dit gaan versnellen.
Ik weet het niet. Vendor lock-in blijft een ingewikkeld iets. Daarnaast is er voor veel mensen vaak gewoon te weinig reden om over te stappen naar alternatieve diensten.
Prima te doen, mits je client een energiezuinig systeem is. Voor de meeste thuis/kantoorgebruikers is een RDP sessie naar remote systeem ruim voldoende en kan deze rol door elk dom apparaat vervuld worden. Eventueel een monitor met ingebouwde RDP client.

Aangezien servers veel efficiënter gebruikt worden dan thuiscomputers, is het goed voorstelbaar dat uiteindelijk dit energiezuiniger zal zijn dan dat iedereen thuis zelf een computer heeft die een groot deel v/d tijd niets staat te doen (behalve energie verbruiken).
Dat ligt er natuurlijk wel aan hoe je systeem thuis gebouwd is en hoe die zijn stroom verbruik terug schakelt in rust of bij lage belasting. Verder gebruikt Internet verkeer uiteraard ook stroom.

Mijn grootste probleem is echter het enorme grondwaterverbruik van data centers. Dat wordt echt veel te weinig belicht. Vind ik een groter probleem dan stroom gebruik omdat je geen inzicht hebt in de chemicaliën die teruggeloost worden.
het grondwaterprobleem vind ik een non issue. Dat is wel iets wat 'ergens' op een agenda zou moeten komen, maar daar zijn (genoeg) alternatieven voor als dat verplicht zou worden.
om te koelen hoef je nl feitelijk helemaal geen grondwater te gebruiken. Ieder water zou voldoen (of lucht)...simpel een bekken aanleggen met regenwater en een wet dat ze hun eigen water maar moeten zuiveren (dichte keten) zou genoeg moeten zijn. Dit is dus vlgns mij meer een politiek dan een milieu probleem.

Waar voor mij het probleem veel meer in zit met al dat centrale gebeuren is:
1: het zal wel weer een abonementsvorm worden, waarbij je OF op verbruik wordt afgerekend (uurtje factuurtje) OF op de hardware (geheugen, snelheid processor, videokaart, harddisk ruimte, etc) OF op dataverbruik, of mss wel allemaal. Dat wordt voor de consument een veel duurdere hobby dan de stroom die hij/zij nu betaald voor een eigen computer (zeker voor mensen zoals ik, waarbij de computer 24/7 aan staat).

2: privacy; waarom moet alles over de computer van een ander? Uiteindelijk staat daar dan ook alles, maar dan echt alles wat je gebruikt/maakt, etc. Ik sla b.v. al mijn foto's op op mijn computer, ook kopieen van mijn id, bankpas, etc. Document met alle wachtwoorden...zaken die niet speciaal zijn, maar die ik absoluut niet op andermans computer wil hebben.
Zo erger ik me b.v. ook dood aan de lampjes in mijn tuin waarbij 't commando om iets te doen, via mijn telefoon naar een chinese server gaat, die vervolgens via mijn internet een signaal naar de lampjes geeft. Dikke onzin. Laat die dingen gewoon rechtstreeks via mijn interne wifi connectie direct met de tel. praten (of via bluetooth)...Het is totaal onzinnig voor de consument om het commando eerst via een cloudserver te ontvangen en dan terug te sturen naar 't apparaat wat bedient moet worden (en ja, google, amazon, etc doen dat ook)...

3: controle: je verliest de controle. Hoe dicht wordt een cloud server getimmerd? Of kan ik dan nog wel het register tweaken? Makkelijk geheugen bijschakelen/afschakelen? In de ene computer een 10 jaar oude grafische kaart hebben omdat die niets grafisch doet en in de andere een high tech kaart van 3 mnd oud omdat daar wel grafisch op gewerkt wordt?
Aangezien servers veel efficiënter gebruikt worden dan thuiscomputers
Dat ligt er maar aan. Dankzij de beperkte ruimte is actieve koeling noodzakelijk (en geen kleintje) en dat kost nu eenmaal energie. Daarbij moeten datacenters altijd ruimte houden met een gemiddeld verbruik - dat betekent dus ook dat ze een deel van de tijd overcapaciteit hebben.
De computer thuis staat uit als deze niet wordt gebruikt - de server blijft altijd aan. Hoogstens schakelt deze delen uit. Maar precies dezelfde techniek in 'zuinig aan staan' kan natuurlijk door de PC thuis worden uitgevoerd.
Eens, maar daarentegen heb je niet dezelfde hoeveelheid fysieke resources nodig dan met thuiscomputers. Als jij niet verbindt met je remote desktop, zal daar geen vm voor blijven draaien. Die wordt dan gestopt zodat de rekenkracht naar een andere sessie gaat. En tegenwoordig kunnen servers makkelijk bij- en afgeschakeld worden. Dus als er een moment is dat er weinig vraag is en een aantal vm's weinig te doen hebben, worden ze vanzelf uitgeschakeld. Aangezien stroom = geld, zijn die systemen echt wel zo efficiënt mogelijk ingericht.

[Reactie gewijzigd door segil op 22 juli 2024 20:16]

Maar omdat ze dan opeens 'verplicht' zijn 99,9% uptime te garanderen zijn deze systemen redundant uitgevoerd en ook wordt het netwerk nog belangrijker - dus nog meer resources nodig. En dat allemaal omdat je thuis een stukje wilt typen....
Voor de aanbieder is dat niet erg want dan kan dan weer reclame aanbieden. Die is bereid eerst extra te investeren en daarna worden de kosten gewoon doorberekend en ondertussen verdienen ze extra geld met reclame.
Ik denk wel dat we op weg zijn naar een always connected wereld maar dat ook 'thuiis' systemen blijven bestaan.
door elk dom apparaat vervuld worden
Maar tegenwoordig kan dat 'domme apparaat' juist die simpele taken zelf al...

En dan de efficientie discussie van servers vs thuiscomputers... dan moet je ook de infrastructuur meerekenen - dat draait ook niet gratis/energieloos.
En als computers thuis idle naar low-energy kunnen schakelen en servers in het data-center ook waar zit dan de winst?
De enige winst die ik me kan voorstellen is dat de capaciteit beter wordt verdeeld. Maar om dat te kunnen doen moeten de servers wel een bepaalde minimale capaciteit hebben. Aangezien er soms piek-gebruik is. Daarnaast moet er redundantie in - omdat anders een veel te groot deel van de capaciteit uitvalt als er 1 server wegvalt.
Het kan zo zijn voor en nadelen hebben. Voordeel is dat je met schaalvergroting veel meer bereikt dan iedereen zijn eigen pc overal te moeten neerzetten. Bovendien kun je zo'n datacenter veel makkelijker voorzien van groene stroom, de warmte afvoeren en water of whatever filteren zodat het geheel milieuvriendelijker wordt. En je kunt machine learning wat effectiever toepassen waarschijnlijk.

Nadelen is inderdaad dat je minder eigendom wordt van allerlei zaken en je meer afhankelijk van ze wordt.

Ik denk alleen dat voor gaming er nog niet zo snel een switch gaat worden gemaakt, maar voor typisch desktopwerk zie ik het wel gebeuren. Bedrijven doen nu al veel in de cloud of virtuele machines, dus daar haal je het voordeel wel. Het probleem is vooral het verdienmodel en hoe afhankelijk je wordt.
Nou, mogelijk zelfs beter voor het klimaat dan iedereen hun eigen slurpende computer. Gezien dat datacenters steeds zuiniger worden, door bv de hele server in 'olie' te dompelen waardoor de hardware compacter kan vanwege geen ventilatoren etc, en ook minder complex. En de hitte die bij datacenters gegenereerd worden, wordt weer herge ruikt voor vanalles.
zal wel meevallen aangezien jan en alie geen cloud voor alles gebruiken.
Aangezien computers vaak idle draaien en die load in DC's beter verdeeld wordt lijkt het me buitengewoon gunstig voor het klimaat en milieu
Dus moeten eerst booten van iets van je ssd zeg maar die contact maakt met M$. Daar laden wij allemaal dezelfde windows11 alleen met je eigen profiel. Mmwhaaa....als dat gehacked wordt of cloud ligt eruit kan je niks meer of mensen gaan met je profiel er vandoor.

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 22 juli 2024 20:16]

Vergeet niet dat heel veel mensen/bedrijven nu al permanent online werken in Google Workspace of Office365. Dus als de cloud eruit ligt heb je nu een leuk lokaal opstartend systeem maar kun je vervolgens ook niks meer.
Computers gaan vergelijkbaar worden met streaming diensten: geen lokaal eigendom (DVD's) meer, maar maandelijks betalen voor een dienst. Dat op zich de meeste logische route, naar de toekomst kijkend, al is het voor consumenten en privacy misschien niet de meest wenselijke.
Als O365 eruit ligt kan je in veel gevallen nog (tijdelijk) terugvallen op enkel internet en werken in bijv. kladblok of Word/Excel lokaal, valt je hele besturingssysteem eruit kan je iedereen wel naar huis sturen.
Klopt. Maar als je kantoor 's nachts is afgebrand met alle PC's erin, huur je een nieuw pand met PC's en je gaat weer verder (met de aanname dat het puur IT werk is natuurlijk). Alles heeft zo zijn voor en nadelen. Vendor lock-in is zo'n nadeel lijkt me.
Oneens, statistisch gezien gok ik liever op de brand (met off site backup) dan de hele infra richting de cloud (switches, firewalls, routers, isp, nodes, servers, images).
Daarnaast denk ik dat ik met een dagje zonder ms365 (inclusief teams en Outlook) meer werk gedaan krijg dan op een normale dag.
Juist - voor werk geldt toch heel sterk: als het werken niet mogelijk is omdat de infrastructuur eruit ligt dan is het nadeel vooral voor het bedrijf.
Voor je prive gebruik geldt dus simpelweg dat de extra kosten (want die zijn er nu eenmaal) en de nadelen voor jezelf zijn. Geen tweedeling dus...
Been there, done that. Ganse dagen verspelen door online diensten die eruit lagen. De oude gewoonte van mijn shit lokaal ook te hebben op een niet door het werk goedgekeurde systeem heeft ons veel geld uitgespaard. Boetes voor het niet nakomen van deadlines bij de grotere spelers zijn niet mals.

Nu werk ik opnieuw lokaal en niets zo zalig dan werken zonder al die gemeuk van clouddiensten waar je gebonden bent aan 1001 regels en limieten. Filetjes copieren aan 900MB/s? No problem. Via cloud was dat max 4MB/s.

1 of andere IT klojo in India of Polen dat een setting aanpast en al je links breken of connection issues geven op alles wat je gebruikt? Daar heb ik geen last meer van.
RDP sessie vanaf een thin-/zeroclient richting een remote systeem. Allemaal niet zo spannend, wordt vaak genoeg gebruikt in bedrijfsleven (bijvoorbeeld vmware horizon).
Ik denk dat ze meer zoiets als ChromeOS bedoelen.
Moet stiekem altijd een beetje gniffelen. Heb ook zo'n maatje ergens wonen zonder internet, digitale telefoon en met kaarslicht. Want wat als je afgeluisterd word. Of misschien wel je identiteit gekloond. Het lijkt me allemaal buitengewoon vermoeiend.
Het zorgt er uiteindelijk voor dat software beter wordt omdat m.n. bedrijven sla’s hebben die geld gaan kosten voor de leveranciers als ze daar niet aan voldoen.

En als het allemaal goed werkt kunnen security patches direct worden uitgerold voor alle gebruikers. Nu ben je nog te vaak afhankelijk van of de sysadmin zin heeft on updates uit te rollen.
Het niet meer offline kunnen functioneren lijkt me ook een issue. Iedere werk laptop zou 100% van de tijd internet moeten hebben. Als je dan vaak bij klanten zit, moet je of altijd toegang hebben tot klant wifi of tot een mobiel netwerk. Dat lijkt me best een storende situatie.
geweldig idee, sluit je gelijk alle concurrerende alternatieven voor MS productivity en gaming uit.
vind dit een heel slecht idee. dat je dingen in de cloud gaat aanbieden als alternatief is een, dat je aan een toekomst werkt waar alles alleen nog cloud is, is geen goed idee.
Microsoft ziet ook wel dat hun besturingssysteem in de toekomst steeds minder inkomsten gaat genereren. Nu zijn het draaien van legacy apps nog een verkooppunt, maar je ziet nu al met WSL dat zelfs hun ontwikkeltools niet meer gebruikt worden, maar dat de tools die je normaal op Linux en BSD hebt worden gebruikt. Nu zijn de development tools en straks zijn het de applicaties zelf die in een container (lokaal of in een cloud draaien). Voor het draaien van container apps heb je geen Windows nodig en zijn gewoon gratis alternatieven die net zo goed of beter zijn.

Microsoft gaat dus hosting verkopen omdat Windows op eigen hardware geen toekomst heeft.
maar je ziet nu al met WSL dat zelfs hun ontwikkeltools niet meer gebruikt worden
Sinds .NET cross-platform is zie ik het juist steeds meer gebruikt worden. De ontwikkeltools van Microsoft zitten al lang niet meer vast aan Windows.
Maar wie zag dit niet aankomen?

Deze richting voelde ik al wel aankomen met Windows 11 en is de reden dat ik nu nog op Windows 10 zit. Later dit jaar staat een nieuwe PC build op de planning en ik ga er goed rekening mee houden dat alle onderdelen ook goed op Linux werken. (Tot nu toe altijd wel pech gehad op dit vlak)

Als soortvan MS fanboy af en toe, ben ik echt niet blij met de richting die Windows op gaat. Microsoft behandeld haar gebruikers steeds meer als incontinente kleuters.
Nou, misschien toch maar eens kijken of ik m'n games onder Linux lekker draaiende kan krijgen... Lukt steeds beter met de komst van de Steam deck en dergelijken.
Steam onder ubuntu werkt goed, je installeert de steam client inclusief de laag die ze gebruiken voor het gamen moeiteloos
Of je blijft gewoon op Windows? Waarom zou je veranderen van OS omdat Microsoft een ander product aanbied aan zei die dat willen?
Om het probleem van cloud-only voor te zijn misschien? Dezelfde reactie kreeg de Xbox-always-connected overigens ook. Toch was de tendens duidelijk: liever niet en inmiddels weten we ook hoe afhankelijk je bent als het produkt cloud-only (of always-connected) is.

En het is een model die vooral financiele voordelen biedt voor de aanbieder en de nadelen zijn voor de gebruikers. Natuurlijk heeft cloud wel voordelen maar de vraag is of deze opwegen tegen de nadelen. En als iets cloud-only is dan ben je de controle/keuze kwijt.
Omdat ze alle computing naar de cloud willen trekken, en dat is inclusief je privé data. Daar zal dan ook alles zal door hun AI's gescand worden.
En al die data zal dan ook gelekt worden. Richting inlichtingendiensten by design, richting hackers per ongeluk en richting verzekeraars tegen betaling.
Aan 87Dave
Jij hebt de meest verstandige reactie die ik tot nu toe las.

Alle tientallen reacties die hiervoor staan, gaan over energie en andere dingen, die niets voorstellen bij het drama dat hier gaat gebeuren.

De kern is dat Microsoft hier een centraal systeem bouwt en dat je bijna geen enkele invloed meer hebt op wat ze ermee doen. Je mag erop met een soort Remote Desktop. Ik geef uit de blote vuist 2 voorbeelden, er zijn er veel meer. (1) Kon je tot nu toe nog je register tweaken of dergelijke, om bepaalde nieuwsgierigheid te blokkeren: dat zal straks niet meer kunnen. Met je router zul je ook niets meer kunnen bereiken (2) Kon je tot nu toe besluiten om GEEN data in de cloud op te slaan: dat zal straks automatisch wél in de cloud staan - b.v. je desktop.

Beste 87Dave, je opmerking over AI is een schot in de roos. Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb onlangs een post geplaatst "lees en huiver". Ik blijf hier keihard op wijzen.

Niet alleen je fysieke privacy staat onder druk (waar bevindt zich iemand, NAW-gegevens, wat doet hij, waar gaat hij heen, wat is zijn familie/hobbies/financiën/sexuele voorkeur/kerk) maar binnenkort wordt ook je psychische privacy aangetast. Nudging is een voorbeeld maar er zijn er veel meer. Om mensen te kunnen nudgen, moet je weten waar ze gevoelig voor zijn, voor welke "kleine prikkels en hints". AI zal dit gaan uitpluizen, door de psyche van mensen te gaan analyseren op exact dezelfde manier zoals Facebook (Meta/Whatsapp) de mensen fysiek analyseert: door allerlei gegevens te gaan verzamelen, en nu niet alleen "waar is iemand, welke voorkeuren heeft hij" enzovoort, maar voortaan "voor welke prikkels is hij vatbaar".

Ik las onlangs een uitstekend maar moeilijk artikel in NRC waar dit werd aangetoond. Hier werd Waze als voorbeeld genoemd. Waze heeft een uitstekende naam, en is enkele jaren geleden door Google gekocht. Nu wordt die naam misbruikt. Want Waze kent functies die van nudging gebruik maken, hier zal AI een rol gaan spelen en de psychische privacy van mensen zal daarbij worden beschadigd. Google heeft Waze dus gekocht omdat de naam uitstekend is (nu nog wel) en omdat er zoveel goedgelovige gebruikers zijn -- en Google maakt misbruik van die situatie. Zoals dat wel vaker gebeurt. Een prettig bedrijf wordt gekocht door een gigant om ervan te profiteren.

Microsoft heeft met deze richting voor Windows 11 aangegeven dat ze een supersysteem willen bouwen waar iedereen van afhankelijk is. Kijk eens naar wat Edge nu al allemaal uitvreet. Je wordt om de haverklap misleid (je denkt dat je iets afzet maar langs een andere route werkt Microsoft dat weer tegen). Er zijn dingen die je al helemáál niet kunt afzetten. We worden al jarenlang langzaam murw gemaakt voor dit wangedrag. Maar wat hier gaat gebeuren, gaat nog veel verder. Lees die artikelen over AI en huiver. Dit wordt een vreselijke ontwikkeling, waar iedereen in die ICT-omgeving van Microsoft wordt gezogen en onafgebroken wordt beinvloed. Waar je gedachten vooral naar consumptie worden gestuurd en verder niet. Waar je (zoals ik eerder wel eens heb gepost) vooral in de passieve rol zit en waar je dus alleen maar elke keer "nee" of soms "ja" moet zeggen (klikken) en verder gaat je leven dan niet. En intussen zit Microsoft je gedrag te detecteren en manipuleren. Het lijkt in de verte op pulp-TV; de complete platheid. Brave New World. Dat is wat er gaat gebeuren.

Ik zei: "Dit is de meest verstandige reactie die ik tot nu toe las." Dit betekent meteen ook dat ik hierna stop met lezen, reageren of aanvullen. Misschien kijk ik nog even en reageer ik nog 1 keer. Want het is hopeloos.

Ik denk ook dat slechts weinigen het echt willen inzien. En dan word ik diep droevig. Microsoft kan als 1 van de Big Tech alles doordrukken. Zij krijgen macht over alles. De ultieme sanctie is "account kwijt, mail kwijt, alles kwijt", en Microsoft heeft dat in de laatste 2 jaar al keihard bewezen. Ik kan er alleen maar voor waarschuwen, maar meer is onmogelijk. Tijd voor Linux als hoofdsysteem en dan gebruik ik Windhoos alleen nog voor een spel of als het niet anders kan. Helaas raak ik dan alsnog verstrikt, namelijk via de ICT van derden waar ik gedwongen ben mee te communiceren.
Kun je wat links droppen?
Aan Jogai

Je vroeg om links te geven.

In de afgelopen maanden heb ik de volgende artikelen gezien.
Bijvoorbeeld opinie-artikelen van deskundigen (ingezonden en geplaatst) en journalistieke artikelen van de krant zelf.

Over nudging, AI en psychische privacy: zie het eerste artikel dat ik hier noem.
Misschien andere artikelen.

Opinie: Na het lichaam pakt AI nu uw ziel - NRC
Gebaseerd op de oratie ‘Making Surveillance Public’ van Marc Schuilenburg op 23 juni 2023.
Link: https://www.nrc.nl/nieuws...kt-ai-nu-uw-ziel-a4167991

Opinie: Met AI beleven we de culturele blunder van de eeuw - NRC
Link: https://www.nrc.nl/nieuws...ge-hulpje-van-ai-a4166718

Opinie: AI We zijn onderdeel van een levensgroot experiment - NRC
Marietje Schaake is belangrijk en erkend expert. Verbonden aan Stanford (!).
Link: https://www.nrc.nl/nieuws...groot-experiment-a4166179

Volop ontwikkelen aan AI én ervoor waarschuwen. Hoe oprecht zijn de waarschuwingen van techbazen - NRC
Belangrijke alinea: "AI-experts waarschuwen dat ChatGPT ongeschikt is om toe te passen in medische contexten omdat het programma niet getraind is om feiten te begrijpen, maar slechts woordvolgordes kan produceren die feitelijk lijken. Volgens AI-expert Margaret Mitchell kan dat het verschil betekenen tussen leven en dood."
Link: https://www.nrc.nl/nieuws...en-van-techbazen-a4166006

Ceo's OpenAI en DeepMind waarschuwen voor gevaar van uitsterven mens door AI - Tweakers
Link: nieuws: Ceo's OpenAI en DeepMind waarschuwen voor gevaar van uitsterven mens ...

AI het nieuwe goud in San Francisco - 'Haha it's already out of control!' NRC
Link: https://www.nrc.nl/nieuws...in-san-francisco-a4163531

AI-pionier verlaat Google, waarschuwt nu voor gevaren kunstmatige intelligente - NRC
Link: https://www.nrc.nl/nieuws...ige-intelligente-a4163481

Leve het notitieboekje - verband met Brave New World - NRC
Link: https://www.nrc.nl/nieuws...et-notitieboekje-a4162519

Opinie: AI vraagt om veel meer dan het indrukken van een pauzeknop - NRC
Indrukwekkend en griezelig.
Link: https://www.nrc.nl/nieuws...an-een-pauzeknop-a4162008

Duizend experts, onder wie Elon Musk en oprichter Apple, slaan alarm over AI pauzeer de ontwikkeling - AD
Link: https://www.ad.nl/tech/du...de-ontwikkeling~a3ab2bfe/

Het beroemde ‘Brave New World’ van Aldous Huxley is nu griezelig dichtbij - NRC Recensie
Harari is een bekend filosoof.
Link: https://www.nrc.nl/nieuws...iezelig-dichtbij-a4160296

Opinie: Artificial intelligence is niet intelligent - NRC
Vincent Icke
Link: https://www.nrc.nl/nieuws...niet-intelligent-a4158124

Het tomeloze technologische vooruitgangsoptimisme - NRC
Beatrice De Graaf (heel analytisch) over AI
Link: https://www.nrc.nl/nieuws...gangsoptimisme-2-a4157699

Ook artikelen in De Groene Amsterdammer.

Sommige artikelen zullen leesbaar zijn maar ik denk dat je voor de meesten een abonnement moet hebben. N.B. het juiste woord is "abonnement". Ik vind hier het woord "betaalmuur" onjuist en irritant. Alsof een betaalmuur zo belachelijk is. Dat is niet het geval. Het is nu eenmaal zo dat voor kwaliteit betaald moet worden.
Goede, onafhankelijke journalisten moeten betaald worden en dat is absoluut onmogelijk met die advertentietjes naar de Mediamarkt. De zogenaamde "gratis nieuws-sites" zijn meestal heel slecht omdat ze met de weinige advertentie-inkomsten geen goede journalisten kunnen betalen. Wat daar staat is meestal maar een klein deel van het hele verhaal. Dat kan niet anders. Vaak is het zelfs "opgefokt nieuws". Helaas leest 90% van Nederland die onzin-sites en dan worden ze boos. Het AD wordt wel "de slechtste krant van Nederland genoemd" -- sporadisch hebben ze een wat beter artikel. Daarom heb ik 1 link van ze genoemd.

En nee ik heb geen enkele band met NRC. Advies: neem een betaalde krant. Dat is in deze tijden van chaos de beste manier om goed geinformeerd te zijn.
Ander advies: soms lees je een opiniestuk (Marietje Schaake) waarbij het lijkt alsof iemand simpele dingen vertelt. En dan denken veel lezers dat het verhaal niets voorstelt. Echter: dat is een vergissing. Die deskundigen vertellen die dingen op een eenvoudige manier omdat ze in twee pagina's de kern willen benoemen en leesbaar willen blijven. Maar daarachter zit hun jarenlange studie en ervaring en ze vertellen DUS geen onzin. Je moet als lezer wel even weten WIE het schrijft. Daar kom je achter door ze een tijd te volgen of door hun reputatie na te trekken (dat laatste is lastiger). Zij doen niet aan "effectbejag" of "dik doen om geloofd te worden". Dit verschil zie je overal (politici, goede verkopers, goede kranten en diverse beroepen).

edit: tikfout en verwijzing naar eerste artikel

[Reactie gewijzigd door Farmeur op 22 juli 2024 20:16]

Thanks, nog niet gelezen, maar dat ga ik wel doen. En ja, ik betaal nog voor een krantenabonnement.
Aha ok :)

Ik had het eigenlijk niet tegen jou over die abonnementen, maar iedereen die mijn post zou lezen.
Het was dus algemeen bedoeld :)
Omdat op ten duur games nieuwere Windows versie vereisen.

In zo’n geval (vanuitgaande dat het straks puur cloud is) heb je niks meer aan je lokale hardware, en moet je deze en/of de games (xCloud) in feite huren.
"Omdat op ten duur games nieuwere Windows versie vereisen. "

Voordat windows 11 niet meer ondersteunt wordt door games zit je in 2050 / 2060, denk niet dat dat je probleem gaat wezen.
Net zoals alle games vandaag nog Windows 3.11 en 95 ondersteunen? Oh wacht...
Je snapt dat 2060 nog 37 jaar verwijderd is en dat games echt geen OS van 37 jaar geleden ondersteunen?
Voor het uitloopt, tot een vreemde welles nietes verhaal; Wat hij met 2060 bedoeld is dat het nog een lange tijd duurt voor Windows 11 als vereiste wordt aangemerkt in spellen. Je moet het getal niet letterlijk nemen ;-)
De facto duurt dat ongeveer nog anderhalf jaar.
Oktober 2025 stopt de ondersteuning voor Windows 10.
Wil je vanaf dat moment nog veilig het internet op kunnen om bijv. bankzaken te regelen en daarbij niet het risico lopen dat de bank bij een inbreuk en stelen van je geld zegt dat je onzorgvuldig gehandeld hebt (want: verlopen OS zonder security updates) - dan zul je wel op Windows 11 over moeten. Of over moeten op Linux.
Dit gaat inderdaad steeds beter. Windows 11 was de druppel, ik ben over op EndeavourOS (Arch).
Ik zit er voor het eerst aan te denken om toch naar Apple te gaan dan. Altijd trouw Windows-gebruiker geweest, vanwege de stabiliteit, grote keus uit ondersteunde software en de backwards compatibility voor oude meuk die ik nog gebruik. En de zeggenschap over je eigen systeem (en configuratie) die je altijd gehad hebt (nou al een stuk minder).
Linux is me teveel gedoe voor een systeem waar ik voor productiviteit van afhankelijk ben.
Als Microsoft dit soort plannen doorzet zou dat best eens goed kunnen zijn voor het marktaandeel van Apple.
Hangt er een beetje van af, een distro zoals EndeavourOS is voor de gemiddelde gebruiker te veel gedoe en zou ik niet zo maar aanraden.
Ubuntu, PopOS of ZorinOS zijn wel gebruiksvriendelijk; de laatste lijkt erg op Windows qua interface. PopOS en ZorinOS zijn ook weer Ubuntu smaakjes.

Als je wilt gamen zou ik niet naar Apple gaan, want de support op die nieuwe vertaal laag is nul vanuit Apple en als game dev ga ik daar ook geen tijd in stoppen. Leuk als het werkt, maar ik ga er zelf niks mee doen.

Als je overgaat op Linux, test dan eerst of dingen zoals printer/scanner goed werken.
Pinters zijn juist makkelijker in Linux dan op Windows. Het doet het gewoon (volgens Linus) https://www.youtube.com/watch?v=0506yDSgU7M
Dat hangt heel erg van de printer af. Ik had een brother netwerkprinter waarbij ik hemel en aarde moest bewegen om dat ding in gang te krijgen. Mijn huidige HP netwerkprinter werkt inderdaad gewoon.

Maar zo ook op Windows, en dat geldt voor beide. Automatisch gevonden en geïnstalleerd. En op MacOS ook aangezien het AirPrint printers zijn.
Daar zeg je het al. Bij windows moeten de juiste drivers geinstalleerd worden. Ik ben geen expert in Linux maar volgens mij komen de drivers mee in de kernal/OS dus met 'hij doet het gewoon' bedoel ik meteen zonder poespas. Dat is een streepje voor op Mac/Windows. Maar tot zover mijn kennis.
Over het algemeen worden printers in Windows ook automatisch herkend en zijn ze direct te gebruiken.
Je kan nog wel extra drivers van de fabrikant installeren voor extra opties, maar voor het direct kunnen gebruiken merk ik weinig verschil tussen Windows en Linux.
Het klopt dat het design van Windows (NT) zo is dat niet alles ingebakken zit. Dat heeft voordelen en ook nadelen. Op Windows hoef je geen andere kernel te installeren als je een driver wilt hebben die niet in je huidige kernel zit.

De printers die ik noemde worden dus juist wel automatisch door Windows gevonden en de benodigde drivers worden vervolgens geïnstalleerd. Zonder dat je daar zelf iets voor moet doen.

Op Linux moest ik een tooltje van Brother gebruiken om de drivers te kunnen installeren. Het is in dit geval dus precies omgedraaid. Zoek maar eens op hoe je een Brother printer installeert op Linux.
Precies, een Windows vm heeft het opgelost voor mij.... Die oudere Brother drivers voor Linux zijn echt shit.
Ligt er een beetje aan welke games je speelt op een Macbook. Ik speel op mijn Macbook Pro 16' met M1 Pro, 16GB werkgeheugen graag Minecraft en dit draait echt prima. Zelfs met optifine icm een Shader draait het prima op 80/90 FPS. Soms zelfs hoger ligt er een beetje aan hoe vol het gebied staat.
Voor langdurige backwards compatibility moet je niet bij MacOS zijn. Daar ligt de focus niet op. En qua configuratie heb je ook niet zo gek veel vergeleken met iets zoals Windows. Of Linux.

MacOS focust zich op andere zaken.
Rond 2008 mijn eerste Apple gekocht, en prima tevreden. Paar jaar geleden - vanwege het werk - een desktop met windows gekocht (windows 10) en daarmee ook best tevreden.

Ik ben niet kapot van die push naar "Cloud" (ook niet op Apple), dus als windows 11 "cloud" gaat blijft gewoon windows 10 draaien - en zo nodig komt Linux erop met windows 10 in een VM (of meerdere, ieder met een set apps die functioneel bij elkaar passen). Prima toch.

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 22 juli 2024 20:16]

Sowieso doen, want hoe meer mensen daar mee aan de slag gaan, hoe sneller die ontwikkeling kan gaan. That said, het zal nog een flinke poos duren voor deze voorgestelde toekomst van Microsoft waarheid wordt, als het al gebeurt.
Dat is geen toekomst meer Windows 365 cloud pc bestaat gewoon al. Dit is een product dat je al even kan afnemen. Het is enkel niet echt voor consumenten en het is nog niet zo ingebakken in computers.
Ben al een tijdje linux gebruiker voor werk en studie maar ga er nu ook serieuzer op inzetten voor gaming, juist door dit soort berichtgeving. Hier komt geen enkel cloud-first apparaat de deur in.
Ik draai Debian 12 en heb daar nu twee native games geprobeerd, Streets of Rage en Dirt Rally 1 en die draaien echt fantastisch. Je schijnt met bottles Windows games goed te kunnen draaien maar daar heb ik vooralsnog geen ervaring mee. Ik wil eigenlijk niet meer terug naar Windows naar die spyware troep van ze!
Zijn oude games uit de jaren 90 te draaien op Linux?
Waarschijnlijk wel, via Wine bijvoorbeeld. Hele oude spellen hebben vaak niet zo'n hoge eisen. Recente spellen is een ander verhaal.
Je kunt onder Linux ook nog altijd een VM gebruiken met een oude Windows versie om het spel te spelen.
Als ze op steam staan is de kans groot dat het werkt. https://www.howtogeek.com...y-windows-games-on-linux/

Edit: Aan hieronder: Dan heb ik tot hiertoe geluk gehad met een 100% success rate.

[Reactie gewijzigd door StGermain op 22 juli 2024 20:16]

Ho ho... Dat is wel heel kort door de bocht :)
https://www.protondb.com/
Er zijn ongeveer 11.000 titels die op 'wat voor niveau dan ook' werken op Proton.
Als we alleen de zilver/goud/platina titels pakken zijn dat er ongeveer 10.000.

Op Steam staan meer dan 50.000 titels. Alleen al in 2021 en 2022 waren er meer dan 10.000 titels (per jaar) bijgekomen.
Alleen jamer dat er nog niet echt een distro is die Windows kan vervangen, laat staan alle Windows-only software kan draaien.

Linux is leuk voor thuisgebruik, maar Linux desktops zijn (itt Linux servers) niet bepaald stabiel, dus voor zakelijk/professioneel gebruik nog niet echt interessant
Afgelopen 2 jaar is het imho sterk verbeterd, snel ff mijn steam library (ong 280 games) door protondb gehaald en een snelle blik daarop laat zien, dat hoogstes 25 daarvan het niet of slecht doen onder linux.

Ik heb nu een jaar een steam deck, en mijn game uren (en aanschaf van games) zit weer bijna op dezelfde hoeveelheid als zo'n twintig jaar geleden. Met linux ben ik aan de gang sinds Red Hat 5.0, dus dat is al een tijdje: meerdere linux desktops gehad en mijn meeste servers draaien er op. Uiteindelijk kwam ik wel qua main desktop terug op windows, vooral vanwege games en office (ja libreoffice kan, maar is niet altijd even compatible met alles wat ik binnen kreeg).

Het is dat ik te lui ben om mijn desktop weer om te gooien, maar als dit zo door gaat, ga ik zeker wel weer kijken naar linux als main desktop os.
Als dit doorgang vindt dan zou het goed kunnen dat Linux hiervan gigantisch gaat profiteren. Ergens gaat de grens bereikt worden tot waar mensen de controle uit handen geven en tot in hoeverre ze bereid zijn per maand/per jaar af te tikken inclusief absurde jaarlijkse prijsstijgingen.

Microsoft lijkt af te stevenen op een gigantische ramp in deze. Ik ga er vanuit dat er nog wel wat slimme koppen over na gaan denken daar.
Ik gebruik mijn pc ten pas/onpas
soms dagen achter elkaar dan weer weken niet
nee ik wil niet maandelijks/jaarlijks betalen voor het gebruik van mijn pc
als linux het dan wel gratis aanbiedt dan stap ik zeker over
De consumentenmarkt is niet zo heel belangrijk. Het geld wordt verdient in de zakelijke markt. En een overstap naar andere platformen zal ongetwijfeld door Microsoft worden meegenomen in de business case. Uiteindelijk vinden zij het ook niet erg als jij Linux gebruikt, zolang jouw werkgever maar Office, Sharepoint etc licenties koopt.
Je zal je verbazen dat het tegenovergestelde eigenlijk de waarheid is.
Meeste mensen vinden het allemaal prima, lekker makkelijk etc.

Je onderschat de silent majority.
Nu hoeft er niet betaalt te worden maandelijks om je systeem te kunnen gebruiken, dat zal gekoppeld gaan worden aan abbo's waarbij je maandelijks mag betalen want die servers lopen ook niet op lucht
Als dit doorgang vindt dan zou het goed kunnen dat Linux hiervan gigantisch gaat profiteren.
Ik betwijfel het.
Veel Linux (en Apple) gebruikers draaien Windows emulatie.
Als alles in de cloud zit kan dat niet meer, en dat is zeker geen pluspunt als niet-Windows gebruiker.
Volledig in de cloud lijkt mij inderdaad een reden voor bedrijven en consumenten om naar een ander OS te kijken.
Ik weet niet helemaal wat ik hiervan moet denken en vind het moeilijk een mening hierover te vormen met deze algemene beschrijving.

Betekend dit dat op termijn de powerhouse op je bureau straks dan echt meer een thinclient gaat worden?
Dat is toch al jaren aan de gang? De meeste applicaties zijn al volledig SaaS. De nieuwste versie van de Office apps zijn gelijk getrokken met de webapps. Het grootste struikelblok voor game streaming is de versnippering van de game platformen. Je kunt met de gamepass niet op steam spelen. Als ze windows volledig zouden virtualiseren zou je alles kunnen spelen op alle platformen.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 22 juli 2024 20:16]

Als ze windows volledig zouden virtualiseren zou je alles kunnens spelen op alle platformen.
Dit is toch onafhankelijk van cloud? Als je op de Xbox een virtual machine kan draaien met daarbinnen een willekeurig OS dan kun je op die machine ook window games spelen...

Die versnippering in aanbieders los je toch niet op door het OS cloud-based te maken? En feitelijk houdt je altijd een lokaal OS - enkel applicaties draain in de cloud. Zelfs een domme terminal (met daarin local storage) heeft toch een OS nodig? Of stellen we ons een echte terminal voor? Dus beeldsignaal komt binnen en keyboard/mouse wordt verstuurd? Dat is geen cloud-oplossing - dat is een mainframe.
Het idee achter cloudgaming is dat je geen investering hebt. Je het overal, en op alles kunt spelen. Wil je gamen op een laptop een pc, een tablet, smartphone, een game console of een tv, dan kun je dat. Het maakt gaming toegankelijker. En het geeft developers de mogelijkheid om games te ontwikkelen, die niet beperkt worden door de computing power van het apparaat waar je op speelt. Het maakt tevens game distributie overbodig. En het reduceert e-waste en energie verbruik. En het grootste struikelblok tot op heden is het gegeven dat ieder bedrijf dat zich er aan waagt er een gesloten platform van probeert te maken. Er zijn wel een aantal bedrijven die het anders proberen zoals Shadow pc, maar die worstelen om zich staande te houden in een wereld waar de gaming industrie nog grotendeels gefocust is op traditioneel gamen.
Het maakt tevens game distributie overbodig
Dat is toch geen winst? Die distributie ging al puur digitaal. Nu wordt dan nog veel meer dataverkeer gegenereerd. Overigens geeft dat dus ook weer meer energie verbruik. De infrastructuur moet dan nog meer verkeer verstouwen.
E-waste blijft praktisch gelijk; ook die servers in het datacenter verouderen (en misschien wel sneller omdat ze 24/7 aan staan).
De developer werd eigenlijk niet beperkt door het target-systeem. Die ontwikkelt op een bepaald platform en dankzij drivers zijn ook andere systemen in staat dezelfde software te draaien. En consoles regelden dit ook al voor de developer.

En spelen op meerdere devices? Dan moet de developer dus rekening houden met andere invoer methodes (een touch-screen is echt heel wat anders dan muis besturing...) en eigenlijk ook andere scherm maten. Het scherm kan dan wel dezelfde resolutie hebben maar die details zie je echt niet meer op je mobile device.

Het idee dat je geen investering hebt? Nee, die investering wordt verlegd naar de aanbieder maar die wil die investering wel graag terigverdienen. Dus gewoon gespreide betaling. En die zijn zelden voordelig voor de afnemer...

Nee, het is een 'oplossing' voor een probleem wat eigenlijk niet bestaat.

Tel daarbij op dat de gamer graag graag nieuwes/sneller/mooier wil - bij cloudgaming moet dan het serverpark worden vervangen...hoezo minder e-waste?

Voor casual gaming is het een grappige oplossing maar als je het dan vergelijkt met de kosten en hardware die toch al in huis is (tablets, mobiles) waar zit dan de winst?
De distributie ging niet puur digitaal. Nog altijd wordt er een gigantische berg zooi geproduceerd om ze in de winkel te krijgen. De controls zijn geen enkel probleem. Er zijn 3 veel gebruikte control methodes. Toetsenbord en muis (die werken op elk aparaat met elke game) controllers (die werken op elk apparaat met elke game) en touchscreen (niet elke game ondersteund het, maar je hebt andere opties).

Niet iedere gamer speelt op hetzelfde moment. Een aanbieder heeft drastisch minder hardware nodig dan dat er nodig is om iedere gamer thuis van een pc of console te voorzien.

Een gamer nieuwer sneller mooier wil? Sorry ik ben een gamer, en heb die behoefte totaal niet.

De developer wordt altijd beperkt door de hardeware van het systeem waar ze voor ontwikkelen.
Nog altijd wordt er een gigantische berg zooi geproduceerd
Volgens daalt dat al jaren.
Toetsenbord en muis (die werken op elk aparaat met elke game)
Op je mobiel of tablet? met je muis of toetsenbord? Zelfs consoles hebben matige muis support.
Dus hoe bedoel je dat het op de meeste apparaten zou werken? Ze hebben wezenlijke andere invoer methodes die niet beschikbaar zijn op andere apparaten (desktop heeft geen bruikbaar touchscreen voor gaming).
Dus enorm obstakel.

Gaming is toch typisch het gebied van de vernieuwing? Al die nieuwe video-kaarten en consoles zijn puur bedoeld om nog snellere, mooiere, grotere en meer immersive gaming te leveren.

Als jij die behoefte niet hebt dan val je dus vermoedelijk onder casual gaming en zelfs dat is afhankelijk van voorkeur voor type apparaat.

Console -> joystick/controller
Tablet/telefoon -> touch
handheld -> integrated sticks / pads
Laptop/desktop -> keyboard/mouse

Cloudgaming levert dus echt niet 'One solution fits all'.
De developer wordt altijd beperkt door de hardeware van het systeem waar ze voor ontwikkelen.
De stelling was dat de developer voordeel heeft bij cloud gaming omdat het target-systeem dan vooraf bekend is. Dat is maar betrekkelijk. Zeker omdat het lokale device meetelt. Daarnaast geldt idd dat bij bijv. consoles een meer consistente gebruikerservaring kan worden gerealiseerd. Bij desktops/laptops zijn altijd wel kleine verschillen aanwezig - maar daarom hebben die dan weer minimum systeemeisen.
Bij heel veel organisaties zijn thin cliënts al jaren de standaard. Om voor de hand liggende redenen.
Goede kans dat dat zo kan worden. Er is natuurlijk ook best wel wat voor te zeggen. Hoeveel uur per dag gebruik je nou echt de capaciteit van je computer? Uiteraard zullen de gebruikers van dit platform dat relatief veel hebben, maar in z'n algemeen? ((een beetje de discussie van: "Ik wil geen elektrische auto, omdat ik ieder jaar naar Zuid-Frankrijk ga op vakantie en dan duurt de rit langer". Dan laat je dus de keus van je auto afhangen voor twee ritten per jaar))

Gamen waar lage latency van belang is, is misschien een dingetje, maar in z'n algemeen is latency (mits het redelijk is) natuurlijk niet zo'n heel groot probleem. Je kunt prima de schermen lokaal renderen, maar de inhoud ervan op afstand genereren. Ik denk dat dit voor heel veel gebruikers prima is.
Er staat niks concreets buiten dat Microsoft Windows 365 verder wilt uitbreden en actiever wilt gaan inzetten. Logisch, SAAS is nu eenmaal hip. Er staat toch niet dat Windows 11 enkel nog maar te streamen zal zijn :S
Het is niet alleen hip, Microsoft heeft dit plan al sinds de vroege jaren '2000.

Destijds was het vooral omdat echt geen hond in China voor een licentie betaalde. Tegenwoordig is het al jaren echt hun strategie geworden. Als het al 'hip' is, is het deels doordat MS dat aandrijft.

Voor mij is het 3x niks, al die abonnementen. Game passes ook niet, ik koop liever wat ik echt wil in plaats van te moeten spelen wat er op het menu staat.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 20:16]

en brengt meer op dan telkens maar 1 licentie verkopen.
Het is dan ook een staaltje clickbait van Tweakers. Het artikel van The Verge haalt dit punt ook aan, maar Tweakers laat het achterwegen.

Dit hele artikel kan samengevat worden als "Microsoft wilt een consumentenabonnement voor Windows 365 aanbieden", maar dat is natuurlijk niet heel erg sensationeel want dat toont teveel aan dat er eigenlijk helemaal niet echt iets veranderd voor 99.9% van de bevolking.

Dit hele bericht zou hetzelfde zijn als dat men indertijd zou beginnen te beweren dat Xbox alleen nog maar Cloud Gaming zou aanbieden omdat ze met xCloud begonnen. Wat natuurlijk jereinste onzin is.

Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 20:16]

Zwaar overbodige admin-edit alweer. Je comment zou eerder inzichtvol moeten krijgen.
Waarom willen overheden en bedrijven ons volledig kunnen beheersen door ons stapje voor stapje afhankelijker te maken en ze meer inzagen hebben in ons (nog) kleine stukje privé !!!
Ben hier wel een beetje klaar mee nu, ik wil zelf kunnen bepalen hoe of wat.
Hoelang gaan wij dit als consument nog tolereren als lamme schapen???
Iedereen in hokjes plaatsen en volledige controle, het is werkelijk eng aan het worden...
Ze willen controle omdat ze zo makkelijker kunnen zorgen dat je bijvoorbeeld apps alleen via hun winkel kan installeren. En daarnaast zijn ze erachter dat je veel meer geld kan krijgen als je mensen maandelijks laat betalen dan eenmalig een bedrag laat betalen.

Oftewel je kan hele samenzweringstheorieën erover bedenken, maar is gewoon een kwestie van dat ze meer geld willen verdienen. Dat het niet wenselijk is, ben ik het overigens helemaal mee eens, zowel niet vanwege hogere kosten voor ons, als grotere afhankelijkheid van een multinational.
Ze willen controle omdat ze zo makkelijker kunnen zorgen dat je bijvoorbeeld apps alleen via hun winkel kan installeren.
Als dat zo is gaat het falen.
Er zijn heel veel apps die niet in de store staan.
Dan heb ik het niet (alleen) pirated spul maar ook heel veel freeware, apps verkocht op de site van het softwarebedrijfje.
Kun je games vanaf een DVD installeren in die cloud omgeving?

En dat alles is toch wel een fors probleem. Als je in de cloud bepaalde software niet kunt gebruiken heb je 2 keuzes. Vervanger zoeken of PC aanschaffen. Beide zijn verre van optimaal.
Voor nu is dat zo, er kan meer in komen natuurlijk. Microsoft's natte droom is een situatie die Google en Apple hebben met hun stores. En daar accepteren we het ook gewoon.
nou nou , overdrijven is ook een ding hoor.
Je trekt conclusies die volgens mij nergens op gebaseerd zijn, het is niet zo dat je dit moet gebruiken maar er is vast wel ergens een use case voor te vinden.
Het is toch zeer aannemelijk dat wanneer dit allemaal rond is, Windows 11 niet meer non-cloud te gebruiken is.
Dan installeer je een mooie linux distro en via deze distro gebruik je de clouddiensten :Y) .
Voorheen was linux vervelend omdat je geen goede vervanging had voor Office en outlook.
Tegenwoordig heeft cloud dat probleem opgelost.
Dat is voor de gemiddelde henk en ingrid nu al niet meer mogelijk.
Als dat op hetzelfde tempo gaat als het uitfaseren van legacy 32 bits executables, zal het mijn tijd wel duren :+
Het gaat over macht. De macht om te kunnen bepalen wat een gebruiker kan doen, wat niet en hoeveel dat per maand kost. Hoe afhankelijker en hoe minder vrij, hoe beter. Hopelijk grijpen overheden zo snel mogelijk in om de vrijheid van de consument te garanderen (in zo breed mogelijke zin).
Van de overheden hoef je niet veel te verwachten, die doen vrolijk mee.
Nou dan is het snel voorbij met de hegemonie, die hele cloud mogen ze wat mij betreft stoppen waar de zon niet schijnt. Als Office alleen nog als 365 te krijgen is dan is die liefde ook voorgoed voorbij.
Ik deel het sentiment en zou zeker zeggen, hoeveel Excel ook mogelijk maakt, spreek nooit van liefde. Geen enkel groot bedrijf is iets om werkelijk van te houden, eenmaal voorbij honderden mensen en de vele duizenden mensen in, worden het in de huidige economische realiteit onvermijdelijk efficiency machines om zaken gedaan te krijgen en winst te maken. Blijft over de pragmatische keuzes maken als consument, stemmen met de portemonnee en niet te lui worden dat ze er toch nog mee wegkomen ;)
Dat wordt lastig, als de zon ergens schijnt, is het wel in de cloud ;)
uhm.... pardon? U leeft in de veronderstelling dat de zon zich in de wolken bevindt? Wonderlijk.
Nou meer dat de wolken de zon blokkeren en dus bij de wolken de zon wel altijd zichtbaar is :)
Dus, als je boven de cloud staat schijnt de zon wel?

Nou das nou psies me punt vriend :D !! :') !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.