Microsoft deelt testversie Windows 11 die aan EU-eisen DMA voldoet

Microsoft heeft Windows 11 23H2 uitgebracht in het Release Preview Channel ter voorbereiding op het nakomen van de Digital Markets Act. Vanaf deze komende versie kunnen gebruikers onder meer verschillende standaard Microsoft- en systeemapps als Edge en Photos verwijderen.

Windows 11 systeem appsDe testversie van Windows 11, Build 22631.2787, voldoet volgens Microsoft aan de verschillende eisen die onder de DMA vanaf 6 maart 2024 gehandhaafd worden. Het besturingssysteem geeft de gebruiker vanaf dan meer mogelijkheden voor het indelen van de software, bijvoorbeeld de mogelijkheid om de apps Camera, Cortana, Edge en Photos te verwijderen. Een vergelijkbare optie werd eerder deze week al in een andere versie getest. Daarnaast kan de integratie van de zoekmachine Bing in het OS ongedaan gemaakt worden en maakt Microsoft systeemapps duidelijker te identificeren door bijvoorbeeld in het Start-menu het label 'System' bij niet-verwijderbare apps te zetten.

Verder krijgen gebruikers de mogelijkheid om het Widgets Board aan te passen, bijvoorbeeld door de News-feed uit te schakelen. Ook moeten ze duidelijker hun geprefereerde apps kunnen instellen en toestemming geven om Windows te synchroniseren met een gekoppeld Microsoft-account.

De door de Europese Commissie geformuleerde DMA is al sinds mei 2023 actief, maar wordt vanaf maart 2024 gehandhaafd. Vanaf dan belooft Microsoft dat de betreffende versie van Windows 11 voor iedereen beschikbaar is. Een vergelijkbare update moet dan ook voor Windows 10 versie 22H2 worden uitgebracht. Daarvoor wordt op een later moment een previewversie uitgebracht.

De Digital Markets Act is een Europese wet die ervoor moet zorgen dat concurrentiemogelijkheden in verschillende digitale markten worden bevorderd. Hiervoor wees de EC eerder al verschillende poortwachters aan, waaronder Microsoft. Dergelijke bedrijven moeten zich aan strenge regels houden. In grote lijnen moet de DMA ertoe leiden dat grote platforms van deze poortwachters 'opener' worden, bijvoorbeeld door ze interoperabeler te maken en keuzevrijheid van apps en diensten aan de gebruiker te geven. Het is een zusterwet van de DSA, waarover Tweakers een achtergrondverhaal schreef.

Door Yannick Spinner

Redacteur

17-11-2023 • 08:02

170

Submitter: Martinspire

Reacties (170)

170
167
66
0
0
56
Wijzig sortering
Wel positief dat we eindelijk edge kunnen verwijderen. Goed bezig EU :)
Tja. Sinds de nieuwe Edge (die op Chronium) draait is het wat mij betreft meer een snellere en betere versie van Chrome geworden. Alles werkt uitstekend, en het is uiterst snel en stabiel. Voor mij dus geen reden om een andere browser te moeten installeren , hoewel de optie om het te verwijderen dan wel prettig is voor anderen.
Het is mij qua standaard instellingen wel wat té bloated om eerlijk te zijn, overigens als de nieuws meuk op het scherm getoverd moet worden op tragere machines bij het openen van een nieuw tabblad is dat merkbaar trager en zwaarder, daarom schakel ik dat wel altijd uit dan is hij behoorlijk vlot.
Klopt ik open Edge ook altijd thuis in een New tab zonder die nieuws meuk enzo, laatste gebruikte sites als shortcut onderin prima.
Maar inhoud staat uit hoef geen nieuws enzo aan te hebben, foto van de dag ook nog prima ook wel leuk.
Ja, jammer inderdaad dat er standaard allemaal dingen aan staan die het rommelig maken. Ik vind Edge een hele fijne browser, maar ik heb dan wel alle extra toeters en bellen uitstaan. Dus als ik het start zie ik een leeg scherm, geen sidebar, geen aanbiedingen bij webshops, etc. Eigenlijk zou je dat in 1x bij de eerste keer starten moeten kunnen instellen. Wat dan weer wel handig is is dat al die instellingen lekker synchroniseren tussen alle apparaten. Dus 1x alles uit is overal uit.
Het gaat er niet over wat beter is. Het gaat erom dat *ik* kan kiezen.

In een ver verleden heeft Microsoft een tijdje onder dwang een browser-keuzescherm moeten implementeren, maar zoals te verwachten viel hebben ze zich er onderuit gewurmd en doen ze bij iedere update sinds Windows 10 hun stinkende best om je op alle mogelijke slinkse manieren weer voor de "beste" cq "aanbevolen" instellingen te laten kiezen, te weten hun eigen meuk.
Ik zeg toch dat het goed is dat men kan kiezen?

Ik vind het alleen volkomen logisch dat Microsoft (in hun) besturingssysteem graag wil dat men hun producten gebruikt. Das alles :)
Jarenlang kon je geen PC kopen zonder Windows. Door geheime (en illegale) afspraken met onder andere Dell moest je echt naar hele vage fabrikanten om een PC zonder Windows te kopen. De Department of Justice had van onder andere Dell de bewijzen op de plank en was de rechtzaak aan het voorbereiden. Toen kwam er een nieuwe president, en die seponeerde de rechtszaak.

Bedrijven als Microsoft betalen grote geldbedragen aan beide politieke partijen, en willen wisselgeld zien. En op de een of andere manier is dat geen corruptie maar vrijheid van meningsuiting...

Keuzevrijheid bestaat pas als je wat te kiezen hebt. Ik moet iedere keer aan mensen uitleggen dat de aanbeveling in het Instellingen menu gewoon reclame is volgens het WC Eend principe, en ik wil niet weten hoeveel mensen voor de FUD vallen.

Ik ben blij dat de EU kennelijk zijn tanden dusdanig heeft laten zien dat MS van koers verandert.
Mooi verhaal, maar wat heeft dit precies te maken met mijn reactie?
Ik heb nog nooit een PC gebouwd met een OEM licentie, dus dat is onzin.
Bovendienis er niets schimmigs aan. Een OEM-licentie kost de producent ongeveer 15 euro en door wat testversies van McAfee of ander (onnodige) software te installeren wordt die 15 euro effectief betaald door reclame.
Bovendien kun je bij de grote producenten ook gewoon Ubuntu aanklikken als gewenst OS. Meestal is dat duurder, want het creeren van de inrichting in Ubuntu net zoveel werk als een inrichting van Windows en ja het marktaandeel van Ubuntu machines is nu eenmaal extreem veel lager.
Indien ze evenveel moeite steken in het onwikkelen van hun zooi als ze steken in het ons verplichten te gebruiken, dan moesten ze ons niet verplichten.
Je bent niets verplicht.
Je bent niets verplicht.
Meen je dat echt?
Daar ga je op vastlopen? LoL
Obviously, cuz that's what you responded to....
Ik zeg als Apple gebruiker hetzelfde hoor.
Het is niet heel lang standaard dat je Outlook bijv als default mail app kan gebruiken of Edge als browser.

Ik zou nu graag willen dat mijn profielen dat ook snappen. Werk > Edge, privé > Safari.
Want ja, zakelijk = Windows - andere discussie.

Wat wel hetzelfde is dat je op een ander OS ook min of meer naar een browser geduwd word, dat is logisch. Dat is hetzelfde met automerken en bepaalde banden. Een Chinees merk zal ook eerder een Aziatisch merk pushen dan Pirelli's.

Verschil is dat je het wel kon verwijderen en het is goed dat je deze opties en keuzevrijheid nu ook dankzij de DMA krijgt op een tech gigant zoals Microsoft, dus bewijst wel dat zo'n wet ook nuttig is.
Of je hem fijn vindt doet er volstrekt niet toe. IE werd ook dominant omdat het fijn was dat ervoor hier hoefde te betalen itt tot de alternatieven destijds. Maar goed voor de markt was het zeker niet. Het is absurd dat je hem niet zomaar kunt verwijderen. Jammer dat bedrijven ertoe gedwongen moeten worden maar dat lijkt inmiddels par for the course dat bedrijven gedwongen moeten worden om zich civiel te gedragen.
. Het is absurd dat je hem niet zomaar kunt verwijderen.
Ik heb computers en het internet ontdekt in de jaren negentig, dus je zult weinig mensen vinden die een grotere hekel hebben aan hoe Microsoft dat jarenlang verpest heeft. Houdt dat in gedachten als ik het volgende type:

Het hangt sterk af van wat je als een besturingssysteem definieert. Als je alleen een kernel neemt, is dat een OS? Of heb je minstens een command line shell nodig, een window manager, een app store? Wat als je standaard geen browser en app store of package manager hebt, hoe ga je dan een browser installeren?

Doordat bij Linux de maker van de distributie meestal niet de maker is van alle andere componenten, kunnen ze zonder problemen een eigen voorkeur doordrukken. Ubuntu balanceert op het randje van wat acceptabel is, maar het is heel makkelijk een alternatief te kiezen als het je niet bevalt (Debian of Mint bijvoorbeeld). Maar omdat Microsoft zo'n absurde positie heeft waarin ze alle software maken (kernel, command line interface, Window manager, browser, app store, file explorer etc.) en 90% van de PC-gebruikers niet serieus naar een alternatief kijkt, krijg je een oneerlijk speelveld. Apple maakt ook alles zelf, maar die hebben niet een vergelijkbaar dominante positie.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 20:29]

[...]
Wat als je standaard geen browser en app store of package manager hebt, hoe ga je dan een browser installeren?
Bij Windows 3.11 deed ik dat in 1995 (?) met een diskette (of 2) om Mosaic / Netscape Navigator te kunnen installeren. Maar dan moest je alsnog wel al met een andere diskette de TCP/IP stack ergens vandaan hebben gehaald.

Later, met Windows 95, was er InternetExplorer: De download tool voor een echte browser.
Apple heeft op MacOS toch op veel vlakken een vergelijkbaar dominante positie. En de enige reden dat ze niet ook bij browsers de baas zijn, is dat Google op dat vlak nog meer macht heeft (dankzij de gelijknamige zoekmachine). Maar geen van de drie (Edge, Chrome, Safari) wordt meestal gebruikt omdat het de beste browser voor de gebruiker is. Het is meestal alleen door de machtspositie die deze drie bedrijven hebben. Bij MS de gigantische Desktop-OS marktaandeel, bij Google het praktische monopolie op zoeken en bij Apple de diepe integratie in het OS en ecosysteem (iOS/iPadOS/MacOS) en hoe onprettig zij het maken om alternatieven te gebruiken..

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 23 juli 2024 20:29]

Nogmaals : ik zeg duidelijk dat het goed is dat men kan kiezen.

Ik snap jouw reactie dan ook niet.
Ik ben ook aardig tevreden over Edge; het doet prima wat het moet doen en ook de sidebar vind ik eigenlijk best handig. Je kan zoeken in de sidebar waarbij datgene waar je mee bezig was, gewoon in beeld blijft. En zelfs Bing Chat in het zijvenster vind ik verhipte handig. Maar goed, voor wie het niet wil is het mooi dat het er uit kan. Dat geldt sowieso voor een stuk of wat onzin-apps waarvoor ik zelf andere voor gebruik
Helemaal mee eens, eigenlijk is "Cortana" het enige wat ik zelf het liefst verwijder.
Microsoft heeft allang hun ware gezicht laten zien. Je wordt bestookt met kortingsbonnen, in Amerika hebben ze een krediet scam ingebouwd, en hij loopt steeds verzoeken om andere browsers te onderscheppen. Al die rotzooi kan wel uit maar ze gooien er steeds meer bij dat allemaal standaard aan staat.

Zie ook wat @!GN!T!ON zegt: !GN!T!ON in 'Microsoft deelt testversie Windows 11 die aan EU-eisen DMA voldoet'

Net als Chrome is deze browser niet een produkt voor jou. Jij bent het produkt voor Google en Microsoft. Ik ben blij dat Firefox steeds beter wordt.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 23 juli 2024 20:29]

Kortingsbonnen? werkelijk waar, nog nooit gezien in Edge. Sorry, maar het is de waarheid.

Ik denk dat er bij veel mensen die daar last van hebben toch andere dingen spelen.
De kortingsbonnen zitten in edge zelf. Als je een site bezoekt die produkten aanbiedt krijg je een popup van "hee voor deze site heb je kortingscoupons!!" Of "Hee elders is dit goedkoper!!" en nee het is geen malware. Ik heb het zelf ook gezien (op het werk moeten we edge gebruiken)

https://www.engadget.com/...4616910.html?guccounter=1

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 23 juli 2024 20:29]

Als je op je werk in edge zulke zaken voorgeschoteld krijgt moet de systeembeheerafdeling een flinke schop onder hun achterwerk krijgen. Al die zaken zijn prima af te vangen met GPO's.
Ik werk op een Mac, die luistert niet naar GPO. En in Intune heb je lang niet zoveel configuratieopties.
Ja het was mijn werk maar het team dat er nu over gaat heeft er weinig interesse in om dit soort dingen uit te pluizen. Ik had dat altijd wel voor elkaar.

Maar toen ik het nog deed was het nog niet mogelijk om custom plists te pushen (en was zelfs de ingebouwde app distributie kapot waardoor ik alles moest scripten). Ik had het in die scripting wel meegenomen maar in de ingebouwde intune functies kon toen nog bijna niks. Goed om te zien dat dat eindelijk aangepakt is, want Mac (en nog veel meer: Linux) stond bij Microsoft niet bepaald op de radar.

Niettemin vind ik dat dit soort afval zoals die shopping assistant er niet in moet zitten of op zijn minst optioneel moet zijn.
Ah, ja, het is wel wat beter geworden de laatste tijd, maar ideaal is het nog steeds niet...
Eens dat die rommel er eigenlijk helemaal niet in hoort overigens (voor zover ik het weet is het altijd wel optioneel geweest, maar dan wel opt-out), wat mij betreft zou een browser gewoon een browser moeten zijn en hoort dit soort troep in extensies thuis.
Maar Firefox kan ook niet voor niks in de lucht blijven. Betaal je voor Firefox? Als je dat niet doet ben je net zo goed ergens het product voor ze. De tijds dat alles "gratis" was is voorbij, je moet er nu of echt voor betalen, of je bent het product.

Dat vind ik ook helemaal prima overigens. En soms helpen die kortingsbonnen ook nog ook. Men moet er kritischer over nadenken of ze een product dan wel willen gebruiken of niet. En ook gewoon hier en daar betalen voor wat je gebruikt.
Ik zou wel voor Firefox willen betalen maar dat kan niet. Je kan niet direct aan firefox doneren. Alleen aan de foundation maar die gooit het geld weg aan flauwekul projecten.

Ik doneer overigens wel aan KDE (best veel zelfs) en andere projecten. Maar niet aan Mozilla om deze reden.
De tijds dat alles "gratis" was is voorbij, je moet er nu of echt voor betalen, of je bent het product.
Dat maak ik zelf wel uit :P Ik gebruik bijna geen social media, geen Google diensten, en ik draai bijna alles self-hosted of gebruik decentrale diensten (denk aan mastodon, lemmy, matrix voor chat..). Kost me wel wat geld om te self hosten, maar dat valt in het niets bij wat bijvoorbeeld Meta wil zien alleen maar voor een instagram accountje.

Ik betaal wel voor Telegram trouwens want dat gebruik ik nog het meeste, je krigjt er veel interessante dingen voor terug en het kost bijzonder weinig (35 euro per jaar ongeveer) dus dat is dan gewoon wel een goede deal.
Behalve de Android versie, daar verkies ik nog altijd Chrome, omdat de html5 niet werkt in Edge
omdat de html5 niet werkt in Edge
Wat bedoel je hiermee?
Voor zover ik weet is HTML5 een verzameling functionaliteit waarvan elke browser een deel en geen enkele browser alles ondersteund.
Edge is gebaseerd op chrome en enkel met Chrome kan je html5 video's draaien, niet met Edge (Android)

[Reactie gewijzigd door Dragunov op 23 juli 2024 20:29]

Al die spam en AI meuk die om je oren vliegt, nee dankje, dan gebruik ik nog liever chrome.
Nooit ergens iets van gezien. Waar doel je precies op? Nooit met enige spam of ai te maken gehad.

Mss ff je systeem scannen?

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 23 juli 2024 20:29]

Fijn zo'n X=1 ervaring die niks zegt.

Zit zeker wel reclame in voor dingen:

https://imgur.com/a/6a8u4Rp

https://www.techradar.com...ombarding-people-with-ads

Daarnaast de reclame en gepush om over te stappen naar Edge loopt (liep?) ook echt de spuigaten uit. Zelf ook echt aan geirriteerd. Van elke keer Edge icoon terugplaatsen op de desktop, op gegeven moment 12 edge snelkoppelingen in de prullenbak 8)7 tot pop-ups in Windows als je een niet Edge browser start, tot pop-up op websites van MS.

https://www.youtube.com/watch?v=xs5U056F-Q8

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 23 juli 2024 20:29]

Vooral de actie dat Edge een paar keer na een grote update weer als standaardbrowser werd ingesteld vond ik uiterst irritant. Voor mij haast een rede om Edge definitief op de zwarte lijst te zetten. Helaas moet ik het zo nu en dan wel gebruiken om te testen of mijn producten ook op Edge goed werken.
Nooit last van gehad maar ik negeer dan ook de optie om "wilt u uw computer verder instellen" na een nieuwe update.

Dat nieuwe "instellen' betekend dus cortana Bing en edge erdoor drukken
Tsja, ik heb er nooit last van gehad en ook nooit gezien. Mijn mening is net zo valide als die van jou voor jou is.
Dit heeft alleen niks met meningen te maken, dit gaat over feiten :p Dat jij van mening bent dat er geen reclame inzit is prima. Je hebt het dan objectief fout, maar het is zeker een mening die je mag hebben. :Y)

Net zelf Edge voor de gein nog eens opgestart. Begint met een pop-up dat ik 400 MS reward punten kan krijgen als ik wat van ze koop in hun store (Reclame dus). Er staan op de new tab pagina nieuws en 'suggesties' waar reclame tussen zit. En de bookmarksbar staat vol met links naar TUI, booking.com en andere stores waar ik nog nooit ben geweest (zeker niet met die browser) dus ook reclame.

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 23 juli 2024 20:29]

Dit herken ik niet. Advertenties in de bookmarks bar? Heb je niet persongeluk deze sites zelf toegevoegd aan de favorieten? Dat gebeurd mij soms ook wel eens.
Ik denk dat ik mogelijk niet de bookmarks 'bar' is die ik bedoel. Ik doelde op de new tab pagina staat een rij met links / 'bookmarks'. Bij Chrome bij mij komen die overeen met wat ik in mijn bookmarks heb staan. Maar bij Edge lijkt dit niet zo te zijn (bookmarks bar zelf is leeg idd).

Doelde hierop:

https://imgur.com/a/IJrInx3

Waarbij ik nog nooit (en zeker niet met Edge want die gebruik ik nooit :p ) naar 365, Booking, TUI, fFacebook of Outlook ben geweest, ook allemaal sites die ik niet gebruik of gebruikt heb. Netflix gebruik ik wel maar niet met Edge.

Dus lijkt mij dan wel dat die links geplaatst zijn via / door MS en m.i. dus een vorm van reclame. Maar de benaming van de locatie had ik i.d.d. mis.
Ja, Booking.com, Amazon, TUI en Facebook staan er bij mij ook bij, terwijl ik Edge niet gebruik.
Nooit gezien, dus dit zegt mij verder weinig.
Hoeft ook niet. Screenshots genoeg te vinden. Dat je het uit hebt kunnen zetten na in de instellingen geloof ik wel. Dat je vervolgens vergeten bent dat je dit hebt gedaan geloof ik ook.

Daarna roepen dat er geen reclame in het product zit geloof ik niet, want ik kan zelf objectief zien dat dit wel zo is en heb dit ook laten zien met screenshots en links.

Maar heb verder vooral veel plezier met Edge, als jij het een fijne browser vind met je hem vooral gebruiken, zeg ook niet dat het een slechte browser of een slechte keus is. Maar je claim dat er geen reclame inzit is gewoon objectief fout, dat is het enige waar ik op ageer.
Ik heb ook als standaardbrowser en ben al tijdje blij met de extensies (iets wat nog miste in het begin).

Vooralsnog lijkt wel logger systeem aan het worden, plus wat storende hoeveelheid nieuwe functies en wat onzeker gedoe met locaties van knoppen, zoals het profiel.

Verder valt mij op dat laatste tijd ook onstabieler wordt en zelfs compleet vastloopt. Hij lijkt invoervelden niet leuk te vinden, want vaak gebeurd daarbij dat hele proces is vastgelopen.
Zo was Edge net na de overgang op chromium wel ja, maar inmiddels zit er zo veel overbodige meuk in dat dit echt niet meer het geval is.
Ok, prima. mag jij vinden.
Chromium blijft uberhaupt een draak, Firefox is beter voor behoud van een open web.
Het probleem is dat je geen edge of chrome wilt hebben als je al enig moment aan je privacy denkt. Nouja dan wil eigenlijk net als bij ons thuis geen windows of mac draaien maar gewoon linux ^^.

Either way ik ga stuk van je reacties visgek. Je duwt jouw mening op als tegenargument t.o.v. iedereen die met feiten komt die je in 1x kan googlen (in veel van je reacties in deze post). Misschien dat echt even googlen de volgende keer ^^.

Daarbij Jij mag edge gebruiken ,zet gerust alles aan. Installeer lekker de nieuwe outlook app.Koppel al je IMAP accounts eraan en geef lekker al je wachtwoorden aan microsoft. Maar ga niet je mening als een feit lopen verkondigen. Je zet jezelf alleen maar te kijk ermee.

Ze zijn te vertrouwen hoor microsoft ;)

[Reactie gewijzigd door Aionicus op 23 juli 2024 20:29]

Ik heb er geen boodschap aan wat te googlen is. als iets mijn ervaring niet is , dan is het dat niet. verder interesseert het mij ook niet wat een youtubertje zegt. Als ik het niet ervaar, dan ervaar ik het niet.

Waarom zou mijn mening en ervaring dan minder waard zijn als die van een ander?

Ik draai gewoon edge met mijn adblocker , privacy addons net als een ieder ander (die chrome of firefox of whatever gebruikt). Ik gebruik ook geen outlook app en koppel niets , dus waar bazel je over?

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 23 juli 2024 20:29]

Maar werken veel zaken van het OS dan nog wel?
Ik meende dat Edge dusdanig ver is geïntegreerd als je deze verwijdert zaken als UWP apps ook niet meer werken.
Eind de jaren 90 was er een zeer sterke integratie tussen IE en het OS, maar die integratis is sinds de komst van XP, waarbij je in de embedded versie IE er gewoon uit kon halen, eigenlijk al weer verdwenen. Het is ook niet omdat je Edge verwijdert, dat daardoor de nodige rendering engine niet meer op het OS aanwezig kan zijn om in andere apps en applets te integreren. Je zal met deze verwijdering dan zeker ook niet heel veel schijfruimte vrij gaan maken.
CriticalHit_NL heeft zeker een punt.
De integratie is misschien niet meer aanwezig op OS nivo, maar nu is het zeker nog zo, dat als je outlook geinstalleerd hebt, links in emails niet meer re-directen naar je default browser als je Edge hebt ge-de-instralleerd. Pas als Edge er weer op staat, openen je email links weer in Firefox bv.....

Edit:
Ik had dit probleem in W10, of dit ook in W11 is kan ik niet zeggen. Het punt is iig, dat Microsofts integratie er op een bepaald nivo toch nog is...

[Reactie gewijzigd door Noizzz op 23 juli 2024 20:29]

Voor Outlook is dit gewoon een setting gelukkig. Dus je kunt gewoon je systeembrowser gebruiken.
Iets soortgelijks had ik laatst bij iemand die op Windows 10 draait met Office 2016. Links in emails wilde niet meer openen na verwijderen van Internet Explorer, Edge stond nog wel geïnstalleerd. Duurde even voordat ik de link tussen de twee gebeurtenissen gemaakt had.
Maar werken veel zaken van het OS dan nog wel?
Als dat zo zou zijn dan is dat toch een door hunzelf gecreëerd probleem dat ze zelf maar moeten zien op te lossen. (Of Windows opensource maken en de gemeenschap te hulp roepen :+

Deze wetgeving komt echt niet als een verassing.
Ik kan me zo voorstellen, dat dat "verwijderen" van Edge op dezelfde manier functioneert zoals het dat al vele jaren doet. Het icoontje met de link wordt van je desktop verwijdert, mogelijk verdwijnt het ook uit je start menu en van de taskbar als je het daar gepind had.

Het werkt al jaren (tien? twintig? nog meer?) op die manier.
Ik zie geen reden voor Microsoft om die methode te wijzigen.

Formeel voldoen ze ermee aan de DMA en anti-trustwetgevingen, en alle functionaliteit die ervan afhankelijk is blijft functioneren zoals het moet.
Nee, apps gebruiken het Webview2 component. Net zoals bij Electron wordt Edge dus mee geleverd bij de app. Edge kan dus prima van het systeem af.
Niet bij alle apps die Webview2 nodig hebben. Er zijn er die niet meer werken bij mensen die alles Edge-gerelateerd hardhandig uit hun OS hebben verwijderd.
Ja, je kunt het component meeleveren met je app. Maar er zijn er genoeg die er vanuit gaan dat Webview2 aanwezig is op Windows10/11 als native OS web rendering functionaliteit. Net als dat apps niet hun eigen .NET runtime meeverpakken, maar verwachten dat je die al hebt of installeert. En ja veel van die apps doen een dependency check gedurende install en downloaden runtime installers waar nodig. Dan krijg je dus OS-wijde runtimes geïnstalleerd, niet enkel 'self-contained' binnen de app.

Lang verhaal kort, beter verwijder je C:\Program Files (x86)\Microsoft\EdgeWebView niet, want web rendering in verschillende apps zal stukgaan.

[Reactie gewijzigd door Propheticus op 23 juli 2024 20:29]

WebView2 also provides two different distribution models – Evergreen and Fixed Version. Evergreen WebView2 is the mode in which the underlying web platform (WebView2 Runtime) is always up-to-date and automatically updated by Microsoft, giving you access to the latest web capabilities and security fixes. The Evergreen WebView2 Runtime is also shared by all apps adopting the Evergreen model, saving disk footprint.

For apps that have strict compatibility requirements, the Fixed Version allows your app to bundle a copy of the WebView2 Runtime that doesn’t self-update, and you as the developer are in control and responsible for updating the Runtime.
https://blogs.windows.com...ew2-general-availability/
Dat was met Internet Explorer zo, vroeger. Toen al een beetje een drochreden en express zo gebouwd door MS als verweer. Maar die dependency is nu toch echt over.
Anoniem: 1099225 17 november 2023 08:10
Zo dit is nice he. Niet eerst meer al die rommel verwijderen na het opnieuw installeren van Windows. En geen edge is helemaal een mooie bonus, edge is namelijk niet op een normale manier te verwijderen nu. Heb er zelf een hekel aan wanneer ik Firefox gebruik ik ook nog edge aan moet houden die constant de default browser wil zijn. Deze release kan me niet snel genoeg komen.
Alleen blijft het imo wel jammer dat bedrijven bij Wet hiertoe verplicht moeten worden. Mooiste zou immers zijn geweest als dit altijd al gekund had!
Ik vind het echt fantastisch dat de EU zo goed voor de belangen van haar inwoners opkomt. Bedrijven als MSFT hebben maar 1 verantwoordelijkheid en dat is die van de bottom line, dat is eigenbelang van de top zodat de aandeelhouders niet gaan piepen. Het is belangrijk dat overheden daarin het speelveld bepalen.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook zeker goed dat er door de overheid iets aan gedaan wordt! Maar ik vind aan de andere kant ook, dat bedrijven dit soort verantwoordelijkheden ook best zelf kunnen nemen, ipv alleen maar uitgaan van het eigen belang. Dit zijn dingen die ook bedrijven hadden kunnen zien aankomen, natuurlijk begrijp ik aan de ene kant dat het dan zo lang mogelijk "uitgemolken" moet worden, omdat er dan het meeste mee te verdienen valt, maar anderzijds zou het een bedrijf ook sieren als die volwassenheid / verantwoordelijkheid zou tonen.
Ik ben het volledig met je eens, maar leg de verantwoordelijkheid (in ieder geval deels) bij de ongeremde variant van kapitalisme waar we mee te maken hebben in de moderne wereld: Het zijn meestal niet de bedrijven zelf die actief verkeerd willen doen, het is het resultaat van de hebberigheid van aandeelhouders die niet lijken te beseffen dat ongeremde groei binnen een beperkte ruimte onvermijdelijk leidt tot een implosie van het systeem.
Het zijn meestal niet de bedrijven zelf die actief verkeerd willen doen, het is het resultaat van de hebberigheid van aandeelhouders die niet lijken te beseffen dat ongeremde groei binnen een beperkte ruimte onvermijdelijk leidt tot een implosie van het systeem.
In onze maatschappij zijn we heel goed geworden in het sprijden van verantwoordelijkheid waarbij iedereen binnen z'n eigen stukje kan zeggen "ik had eigenlijk niks te kiezen, de schuld ligt bij die ander".

De werknemer geeft z'n teamleider de schuld. De teamleider geeft de directie de schuld. De directie geeft de aandeelhouders de schuld. De aandeelhouders geven de wetgever de schuld. De wetgever zegt niet meer te doen dan het regeerakkoord uit te voeren. De opstellers daarvan geven hun politiek partijen de schuld. De partijen zeggen alleen maar "naar de kiezer te luisteren", en zo is het kringetje rond.
Soms gaat het nog directer, bv als de aandeelhouder een bank of pensioenfonds is waar ons geld in zit, iedereen wil in principe zoveelmogelijik rente/winst/...

We zijn met z'n allen overal een klein beetje verantwoordelijk voor, maar denk nu niet dat daarmee overal even veel verantwoordelijkheid voor heeft. Iedereen met een pensioen is (indirect) aandeelhouder, maar dat betekent niet dat wij evenveel te zeggen hebben als een miljardair die in z'n eentje een deel van de aandelen bezit.
Het is moeilijk om de grens te trekken tussen "medeverantwoordelijk" en "moet ook maar het beste maken van een slechte situatie". Daarom is het ook zo hard nodig dat de overheid zich er mee bemoeit zodat we het weg halen van individuele verantwoordelijkheid want maar weinig mensen kunnen zich echt verzetten als er van alle kanten druk wordt uitgeoefend om lekker mee te draaien in het systeem.
het glas is half vol, niet half leeg ;)
technisch gezien is elk glas vol tenzij het zich in een vacuüm bevindt
Dit is hoe samenleving zichzelf beschermd want uit zichzelf zouden deze bedrijven dat nooit doen.
Sterker nog ze zouden de meest verschrikkelijke zaken doen als er geen juridische belemmeringen waren en een monetaire motivatie . Morele belemmeringen zijn geen factor voor ze.
Nu nog dezelfde regels voor Google Android
Google Android? Dat is toch een open systeem? De telefoon fabrikant bepaalt toch welke browser als default geinstalleerd is, Google heeft daar verder toch weinig mee te maken?

Zo is op mijn oude Galaxy S20 out-of-the-box Chrome niet de default browser maar is Samsungs eigen browser dat.
Ehh, Android zelf misschien maar zodra je iets van Google gebruikt is het inderdaad Google Android en je kan niet verder van de realiteit afzitten.
Google is de baas vanwege de Play Store en Play Service, dat weet je zelf ook wel.

Die mogen ze wat mij betreft ook aanpakken

De PC fabrikant kan immers ook zelf bepalen welke browser de default browser is.

[Reactie gewijzigd door HansvDr op 23 juli 2024 20:29]

Edge kun je gewoon verwijderen.

Komt ook nooit meer terug dan.

Daar is een tool voor: MSMG Toolkit
Edge kun je gewoon verwijderen.

Komt ook nooit meer terug dan.

Daar is een tool voor: MSMG Toolkit
Mijn ervaring is dat Windows up date er dan vroeg of laat mee stopt, is dat nu niet meer zo?
Laat me dan ook op normale manier Video editor verwijderen, en de Get STarted app gebruik ik ook niet.
Ja kan allemaal via powershell dingen etc, maar dit zijn toch ook 2 apps die prima default verwijderbaar moeten kunnen zijn(Als Onedrive ook kan net getest in de beta versie die ik heb).
De video editor die bij default niet geïnstalleerd is, en waar je eigenlijk alleen een download linkje van de Microsoft store voor hebt?

Voor wat betreft dat "getting started" ding, dat snap ik deels wel, maar de helft van dat ding is alleen maar om een deel van de installatie tijd te maskeren. Het zou wel netjes zijn als je van te voren kon zeggen dat je dat niet wilt zien.
Maar aan de andere kant kan ik ook Microsoft wel begrijpen dat ze enigszins een soort van "zo werkt het" idee willen presenteren voor nieuwe gebruikers. Ik denk dat er geen enkele wet zal komen om dit soort informationele apps verplicht te verwijderen.
Ik heb hier op een laptop waar ik de beta op heb de Video Editor in het start menu staan, thuis op mijn eigen desktop geen idee(Waar geen beta's op draai).
Dus ik neem aan dat een Icoon in het start menu geen linkje in de store opent, om vervolgens een app te downloaden(Goed ook niet geprobeerd).
Maar als ik rechts klik op video editor kan ik geen uninstall doen, thuis dan nog eens kijken of die op de desktop ook staat.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 20:29]

Ik heb hetzelfde als ik rechtsklik op de optie in het start menu, er is geen uninstall otpie.
Ik heb het niet op m'n desktop staan.
Maar als ik op de optie in het start menu klik dan opent de Microsoft store om het ding te installeren.
Ik heb een Pro versie vrij recent geinstalleerd (een paar maanden geleden), zonder beta of preview oid. dus ymmv.

[Reactie gewijzigd door Alfa1970 op 23 juli 2024 20:29]

Get Started is een onderdeel van het basisbesturingssysteem. Dus ik vermoed niet dat je die kan verwijderen, het handelt de OOBE (Out of Box Experience) van Windows na/tijdens installatie.
OneDrive kon je altijd al makkelijk verwijderen.
Onedrive kon je niet makkelijker verwijderen, in de zin van rechte muisknop en uninstall.
ja er bestaan powershell dingen etc, dat weet jij en ik en de gene die hier komen. maar dat is niet voor de gewone mens makkelijk(Dus niet de makkelijke manier).
Ik heb OneDrive altijd verwijderd met rechter muisknop uninstall. Maar ik heb Pro versie, misschien is dat anders?
Ik heb ook de pro versie, maar volgens mij lukte het bij mij nooit(lang geleden dat eens geprobeerd heb).
Als ik dat deed opende hij de oude uninstall menu van oude configuratie scherm, en daar verwijderen lukte ook niet.
De door de Europese Commissie geformuleerde DMA is al sinds mei 2023 actief, maar wordt vanaf maart 2024 gehandhaafd. Vanaf dan belooft Microsoft dat de betreffende versie van Windows 11 voor iedereen beschikbaar is.
Een praktijkvoorbeeld van het Brussels effect. Deze maatregelen helpen niet alleen EU-burgers, maar mensen wereldwijd. Het is simpeler en goedkoper voor een organisatie om wijzigingen voor iedereen te implementeren dan om voor de EU een uitzondering te maken.

Go EU!

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 20:29]

Vanuit ons oogpunt.

Maar even de andere kant. Stel het staat er niet meet op. Of je moet keuzes maken

Iemand die digitaal minder onderlegd is snapt dat niet, en kan mogelijk geen foto's meer zien, niet op internet. etc etc.

Of ze hebben daar hulp bij nodig.

Daarnaast hoewel een heel goed idee natuurlijk, werkt het vooral als mensen ook weten wat ze aan het doen zijn. Als mensen ook echt er iets om geven of bewust er niks om geven.

Want hoeveel % van de mensen gaat dit echt doen?

Ik zal iig bij mijn bedrijf nogmaals aangeven dat we firefox als default browser moeten willen. Al is het alleen maar omdat ik vind dat meer verschillende browsers er voor zorgt dat de standaarden goed worden hoog gehouden.
Stel het staat er niet meet op. Of je moet keuzes maken

Iemand die digitaal minder onderlegd is snapt dat niet, en kan mogelijk geen foto's meer zien, niet op internet. etc etc.
Als een gebruiker capabel genoeg is om in een productiviteitsbesturingssysteem een applicatie te verwijderen, dan is die ook capabel genoeg om de applicatie weer toe te voegen.

Als een gebruiker incapabel is, dan hoort die sowieso geen productiviteitsbesturingssysteem te gebruiken. Gebruik dan een mobiel besturingssysteem die meer bescherming biedt. :+
Want hoeveel % van de mensen gaat dit echt doen?
Irrelevant. De mogelijkheid om een keuze te maken is belangrijker dan hoe (vaak) de keuze gemaakt wordt.

Vanuit UI/UX-ontwikkeling is het aan het besturingssysteem om de gebruiker in staat te stellen om diens gemaakte fouten te corrigeren, niet om ten koste van alles maar te voorkomen dat een gebruiker fouten maakt. Niets beschermt tegen PEBKAC.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 20:29]

Als het kunnen deïnstalleren van een foto-app te veel is voor een gebruiker, hoop ik dat die nooit per ongeluk het configuratiescherm opent.

Er zitten tienduizenden opties op Windows die de gemiddelde gebruiker nooit aanraakt. Dat is geen argument om monopoliemisbruik toe te laten ten behoeve van simplisme.
Bij een groter bedrijf firefox als default browser is vrij ongebruikelijk omdat firefox zich veel minder met policies en groepsbeleid laat instellen dan chrome en edge. Ook auto update die enkel als je de browser actief hebt, maar gaat een gebruiker of hele afdeling in je grote bedrijf dus standaard voor chrome of edge, en maar af en toe online met firefox, dan kan dat onveilig zijn, tot ie dan de browser herstart voor een update. In kleine kring en privé lukt dat allemaal wel, maar niet op grote schaal met allemaal losse afdelingen, tenzij je heel veel meer dan normaal in een browser gaat investeren. Hoop dat dat nog eens gaat komen vanuit Firefox als blijvend speerpunt, persoonlijk ook blij met Mozilla

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 23 juli 2024 20:29]

Op dit moment zijn wij bezig met een basis voor een nieuwe werkplek voor de organisatie. Deze moet beheersbaar, veilig en de organisatie goed kunnen ondersteunen in de uit te voeren werkzaamheden. Op de huidige werkplek worden de drie grootste browsers aangeboden, Microsoft Edge, Google Chrome en Firefox en deze laatste gaat op de nieuwe werkplek NIET terugkomen om de simpele reden dat Firefox niet goed manageable is en veelal policies negeert. Voor een zakelijke secure omgeving gewoon niet geschikt...

Zoals het er nu naar uitziet wordt Microsoft Edge de standaard browser en zal Google Chrome voor bepaalde uitzonderingen gaan gelden.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 20:29]

Ik ben wel benieuwd (oprecht) wat er dan uit komt. En of je niet teveel wil doen.

overigens zie ik bij ons dat Google services (zeker die toegang hebben tot data) zo veel mogelijk vermeden worden. Edge snap ik vaak nog vanuit een toch al bestaand MS contract.

Gelukkig bieden ze hier nog altijd firefox aan. En als je gelijk hebt vind ik dat FF/Mozilla daar echt de plank mis slaat. Zeker in een tijd dat gegevens verkopen, opslaan etc steeds meer gebeurd en gevaarlijker is wil je als privacy browser dar op in spelen.
Ja go EU! Ga je dat ook zeggen als client side scanning in Windows, mac en elk ander OS wordt toegevoegd? Want het moet voldoen aan de DMA van EU. Voordelen van deze wet werkt namelijk twee kanten op.

Poortwachters.. Echt iets wat alleen politici kunnen bedenken. Ze zouden meer richting opensource moeten gaan, dan heb je dit soort oplossingen niet nodig.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 20:29]

Ik heb er met mn Mac nooit problemen mee gehad, daar is het altijd optioneel of je Siri wilt aanzetten en of je wilt aanmelden voor de icloud.
Kwa browser , kun je het gewoon instellen welke je default browser is, en hij zal verder ook niet meer mekkeren om naar Safari te schakelen.

Geen idee of ze daarmee voldoen aan de DMA

[Reactie gewijzigd door Metallize op 23 juli 2024 20:29]

Binnen Windows zijn er altijd mogelijkheden geweest om alles uit het OS te halen. Daarvoor heb je nooit een EU nodig gehad. Hoop dat mensen het gevaar gaan inzien dat een centraal punt gaat bepalen wat eruit gehaald moet worden maar ook wat er toegevoegd moet worden. Dat laatste heeft namelijk enorm veel impact op de opensource wereld.

Impact van client side scanning worden besproken maar kan niet vaak genoeg naar voren worden gehaald. Vanuit de EU willen ze het wel heel graag en de DMA maakt het mogelijk om het door te duwen.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 20:29]

De open source wereld kent de welbekende Microsoft bloatware problemen helemaal niet. Zo zijn er heel veel kale Linux distributies waarbij de gebruiker naderhand zelf kiest welke additionele software er wel of niet geinstalleerd wordt.

Dit is nou precies het punt bij Windows, van alles wordt al bij installatie geinstalleerd zonder het de gebruiker te vragen en de gebruiker moet dan achteraf acties ondernemen om er weer vanaf te komen. En dat is soms ook nog eens best knap lastig gemaakt, zoals met Windows 10 destijds met de Xbox app waarbij je vanuit de Powershell het ' Get-AppxPackage Microsoft.XboxApp | Remove-AppxPackage' commado moest geven om er vanaf te komen.
De open source wereld kent de welbekende Microsoft bloatware problemen helemaal niet.
Het gaat over het grotere plaatje. Met client side scanning gaat EU de kant op dat ze straks gaan bepalen wat in het OS moet gaan zitten en wat niet. Als ze dit ook willen gaan toepassen in de opensource wereld ga je tegen het principe van opensource in. Dat een centraal punt gaat bepalen wat toegevoegd/verwijderd moet gaan worden.

Verder hebben we als consument zelfs bij Microsoft veel macht. Waarom denk je dat Windows 10 uberhaupt bestaat? Die is niet gevormt in grote lijnen omdat Microsoft dat echt wilde (als je de voorgaande versies bekijkt). Doordat zeer grote massa op Windows 7 bleef zijn ze door de markt een bepaalde kant weer op gegaan die wel werd gewaardeerd en dat is waarom Windows 10 ook zo hard groeide. Voor innovatie wil je niet zo'n lelijke oplossing die EU biedt met zijn DMA gezien de nadelen van zo'n systeem veel nadeliger zijn.
Verder hebben we als consument zelfs bij Microsoft veel macht.
Je verwart consument met grootzakelijke gebruikers.
Waarom denk je dat Windows 10 uberhaupt bestaat?
Zet als gewone consument (niet tweaker, niet een grootzakelijke gebruiker) eens telemetrie volledig uit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 20:29]

[...]


Je verwart consument met grootzakelijke gebruikers.


[...]


Zet als gewone consument (niet tweaker, niet een grootzakelijke gebruiker) eens telemetrie volledig uit.
Ik verwart helemaal niks. Uiteindelijk heeft een groot groep gebruikers de koers bij Microsoft veranderd. Dit heeft niet alleen plaatsgevonden bij Windows maar ook bij Xbox. Zo is de huidige Xbox verre weg niet meer hetzelfde als de Xbox one. Die werd neergezet als multimedia device en vele software en hardware oplossingen zijn er al uit gehaald. Hiervoor hebben we niet een groep bureaucraten nodig.
Zet als gewone consument (niet tweaker, niet een grootzakelijke gebruiker) eens telemetrie volledig uit.
Dit gaat je niet beschermen als EU bepaalde onderdelen in het OS gaat bakken. Dus nogmaals de vraag, ben jij nog steeds blij met de EU als client side scanning erin gebakken wordt?
Binnen Windows zijn er altijd mogelijkheden geweest om alles uit het OS te halen. Daarvoor heb je nooit een EU nodig gehad
LOL. Je bent waarschijnlijk te jong om dit te weten. Maar die mogelijkheid is er helemaal niet altijd geweest. In het verleden was het bv niet mogelijk om de Microsoft browser te verwijderen, omdat die te nauw in het OS verweven zat. (claimde Microsoft)
LOL. Je bent waarschijnlijk te jong om dit te weten. Maar die mogelijkheid is er helemaal niet altijd geweest. In het verleden was het bv niet mogelijk om de Microsoft browser te verwijderen, omdat die te nauw in het OS verweven zat. (claimde Microsoft)
Die mogelijkheid is er wel degelijk, alleen misschien niet vanuit Microsoft. Heeft niks met leeftijd te maken, eerder of meer verdiept in het tweaken van je OS. Over de browser, ik heb het niet over het verleden maar over het nu.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 20:29]

Als je het niet over het verleden had, dan moet je niet zeggen dat het altijd zo is geweest in Windows. Dan heb je het namelijk ook over het verleden.

Dan had je moeten zeggen: Die optie heb je in Windows11 altijd gehad als je genoeg weet van het tweaken van het OS. Dat is heel wat anders.
Als je het niet over het verleden had, dan moet je niet zeggen dat het altijd zo is geweest in Windows. Dan heb je het namelijk ook over het verleden.
Ik doelde op het feit dat je altijd de mogelijkheid heb gehad om meer controle over je OS te hebben. In het verleden kon je het uitzetten. Uiteraard is dit niet hetzelfde als verwijderen, maar het effect was voor de eindgebruiker hetzelfde.

Dat jij uit het OS halen hetzelfde ziet als verwijderen, tja... Ik heb geen EU nodig om controle over een OS te hebben en begrijp persoonlijk niet dat er mensen zijn die dat wel fijn vinden.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 20:29]

Ach gut ga je nou lopen leeftijd shamen en dan ook nog met verkeerde info?

Dit is compleet incorrect.
Het is altijd mogelijk geweest om Internet Explorer te verwijderen.
Microsoft bood daar geen optie voor omdat zij er baat bij hadden om de situatie in stand te houden.. Daarom is er ook een hele rechtzaak van gekomen.

Consequentie was wel dat sommige standaard Windows programma's die gebruik maakten van Internet Explorer om web content te renderen niet meer functioneerden.

(Je kunt wel leuk tussen haakjes zetten dat Microsoft dat claimt maar dat doet er niet toen, want het is gewoon niet waar.)
Wat meer achtergrondinformatie uit jouw link:
With later versions, removal (or inability to do so) became more complicated.
(...)
Internet Explorer comes as an integrated component of Windows that cannot be uninstalled. Newer versions of Internet Explorer are sometimes released for existing operating systems, replacing the older version.
(...)
Microsoft has held that this is not meaningful; that in Windows 98 and newer versions, "Internet Explorer" is not a separate piece of software but simply a brand name for the web browsing and HTML rendering capacities of the Windows operating system. In this view, the result of removing IE is simply a damaged Windows system; to have a working system without IE one must replace Windows entirely.
Officieel was het dus niet mogelijk, en dat was het punt van discussie. Onofficieel was het ook niet altijd mogelijk. Dus het was niet altijd (ten alle tijden) mogelijk om IE te verwijderen.

Sowieso kan je bij onofficieel vraagtekens zetten bij het nut en de nadelen:
Before Windows Vista, it was not possible to run Windows Update without IE because the service used ActiveX technology, which no other web browser supports. With IE removed they fail to work, either partially or entirely.
Dat lijkt mij te ongewenst t.o.v. de voordelen.

Om IE echt te verwijderen had Microsoft de browser en engine (en diens ActiveX-ondersteuning) van elkaar los moeten koppelen. Dat was juist ongewenst vanwege de wens om marktaandeel af te snoepen van andere browsers.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 20:29]

Officieel of niet was helemaal geen onderdeel van de discussie.
Mjtdevries zei gewoon dat het niet mogelijk was, en dat is incorrect.
Microsoft maakte die statement tijdens de rechtzaak om onder het probleem uit te komen.

Voor Windows update was er sinds 98 al een work around, dus dat was niet echt een probleem.
Sowieso kon je voor Vista alle updates gewoon handmatig downloaden en installeren, zelfs zonder een vervangende applicatie.

Wat ik wel is heb gehad is dat een game die bijvoorbeeld Internet Explorer gebruikte als onderdeel van de launcher, niet werkte.
Verder eigenlijk nooit problemen gehad.

Ik heb mijn Windows in ieder geval van 98 tot XP zonder IE gedraaid.
Daarna begonnen er langzaam aan problemen te komen waarbij het soms handig was om nog een oude browser te hebben voor compatibility, dus toen ben ik gestopt met het verwijderen ervan.
Mjtdevries zei gewoon dat het niet mogelijk was, en dat is incorrect.
Je moet beter leren lezen.

Vali zei dat het altijd mogelijk was geweest.
Ik zei dat dat niet waar was, omdat het niet altijd mogelijk was.

Zoals The Zep Man geheel terecht opmerkt bevestigt jouw link juist wat ik zei.
Bij deze dus bedankt voor het leveren van het bewijs dat ik gelijk had.
Vali zei dat het altijd mogelijk was geweest.
Ik zei dat dat niet waar was, omdat het niet altijd mogelijk was.
Ik zei dat het altijd mogelijk was om controle over je OS te hebben. Dat je zelf antwoorden aanvult en daarbij uitgaat dat iemand een bepaalde leeftijd heeft, zegt meer iets over jou om eerlijk te zijn.
Bij deze dus bedankt voor het leveren van het bewijs dat ik gelijk had.
|:( Snap nu waarom bepaalde groep graag oplossingen zoals DMA ziet. Wat een niveau zeg.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 20:29]

Als je door meerdere mensen met onderbouwing vertelt word dat je ongelijk hebt ga je over op persoonlijke aanvallen?
Inderdaad wat een niveau zeg.
Als je door meerdere mensen met onderbouwing vertelt word dat je ongelijk hebt ga je over op persoonlijke aanvallen?
Je houdt een discussie over iets wat je zelf eraan toevoegt. Om in naar jouw niveau te zakken "Je bent waarschijnlijk te jong om begrijpend lezen goed te kunnen toepassen".

Verder maakt @The Zep Man amper een goede onderbouwing, hij voegt juist eraan toe dat je als gebruiker binnen Microsoft altijd veel vrijheid hebt. Tenminste, als je weet wat je aan het doen bent en daar reageert @xenn99 op.
Je maakt duidelijk dat jij niet op een normale manier kunt discusieren. Ik ga aan jou geen seconde meer verspillen!
Hetzelfde kan ik over jou zeggen.
Je kunt het blijkbaar niet hebben dat jouw punt onderuit is gehaald en valt daarom maar terug op woordspelletjes.

Het was altijd al mogelijk om Internet Explorer uit het os te verwijderen.
In eerste instantie wisten veel mensen wellicht niet hoe, maar dat wil niet zeggen dat het niet kon.
Bij de eerste versie was alles dat je nodig had een paar bestandjes van een Windows 95 installatie CD.
Daarna waren er altijd voordat een nieuwe versie van het OS op de markt kwam al oplossingen bekend om het te verwijderen.

Nu we terug kunnen kijken, kunnen we dat dus inderdaad zo resoluut zeggen.
Het was altijd mogelijk.
Vanaf Windows 95/98 toen die verplichte integratie begon tot nu.

In die tijd waren er erg veel mensen die zich stoorden aan de verplichte integratie van browsers,
daar is ook die hele rechtszaak uit voortgekomen.
(Technici zeiden dat het prima mogelijk was Internet Explorer te verwijderen, terwijl Microsoft zei van niet.)

Maar volgens mij wist je dit stiekem al lang, je hebt zelf immers nog onderaan je reactie "(Claimde Microsoft)" gezet, implicerende dat die statement in jouw ogen niet correct was anders had je je er niet van hoeven distantiëren.

Ik heb Windows zelf zonder IE gedraaid, tot XP, zoals ik in mijn eerdere reactie al vertelde.
Dus je kunt praten als Brugman maar mij ga je niet overtuigen, omdat ik uit eigen ervaring spreek.

Meestal vind ik dat je wel goede comments plaatst maar dit keer helaas niet. ;)
Ik ben het ook niet perse eens met vali, zoals je verderop kunt zien.
Maar dat wil niet zeggen dat je je zo denigrerend op hoeft te stellen, dat voegt niks toe aan een constructieve discussie.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 23 juli 2024 20:29]

Zeker. Altijd go EU. Beide pollekes kussen dat je hier bent geboren, iedere dag opnieuw!
Waarom zou de rest van de wereld hier wat van merken?
Microsoft is uitstekend in staat om verschillende versies aan te bieden.
Weet iemand of de lokale gebruiker ook weer eenvoudig mogelijk wordt, dus dat je het zonder Microsoft account kunt installeren?

Want na het uit de Home versie verwijderd te hebben zijn de hoepels om het bij de Pro versie te kunnen doen ook steeds omslachtiger geworden.
Account aanmaken als ie erom vraagt. In vullen als emailadres no@thankyou.com en dan een willekeurig wachtwoord kiezen. Dan geeft ie aan dat account misbruikt is oid en dan kan je verder met een lokaal account.
Ja nee dank je, ze moeten het weer gewoon mogelijk maken met een duidelijke keuze, leg er bij uit wat de voordelen zijn van een online account, liefst ook de nadelen zoals verliezen van toegang tot je OS als MS je niet mag...

Niet dat vieze gedoe met mini lettertjes wat ze eerst deden, om vervolgens het helemaal weg te halen tenzij je gaat klooien met fake emails of blokkeren van het internet, maar niet te veel want dan gaat ie zeiken dat ie geen internet heeft en begint ie weer overnieuw :(
Daarom die login gebruiken en gewoon internet aan laten staan. Dan ben je van het gezeik af. Werkt prima, doe ik altijd en verder geen enkel issue later.
Ja tuurlijk, maar dat zou niet moeten
Shift + F10 en dan OOBE\BYPASSNRO valt gelukkig nog wel mee, toch?
https://pureinfotech.com/...ction-install-windows-11/

[Reactie gewijzigd door guillaume op 23 juli 2024 20:29]

Anoniem: 1028301 17 november 2023 10:06
Het DMA act geld dat ook voor Android en IOS voor smartphone, en tablets?
Nog erger, gaat deze ook gelden voor opensource? Gaat EU straks bepalen welke sourcecode in Ubuntu of ander groot opensource project moet gaan zitten en wat niet?

Kan niet begrijpen dat er mensen zijn die dit van harte ondersteunen gezien het vrij snel fout toegepast kan gaan worden.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 20:29]

Gezien al je comments denk ik dat je er goed aan doet om de DMA act eens te lezen:

https://commission.europa...d-open-digital-markets_en

Want dit heeft niets met open source software te maken. Ik zie even niet hoe je vanuit de DMA naar open source naar Ubuntu springt. Het gaat juist om de markt giganten die eerlijke concurentie de nek om draaien.
Example of the “don'ts” - Gatekeeper platforms may no longer:

treat services and products offered by the gatekeeper itself more favourably in ranking than similar services -or products offered by third parties on the gatekeeper's platform

-prevent consumers from linking up to businesses outside their platforms

-prevent users from un-installing any pre-installed software or app if they wish so

-track end users outside of the gatekeepers' core platform service for the purpose of targeted advertising, without effective consent having been granted
Dus nogmaals, op basis van de inhoud van deze pagina:

https://commission.europa...d-open-digital-markets_en

Hoe kom je tot je comment..?

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 23 juli 2024 20:29]

Want dit heeft niets met open source software te maken. Ik zie even niet hoe je vanuit de DMA naar open source naar Ubuntu springt. Het gaat juist om de markt giganten die eerlijke concurentie de nek om draaien.
Vele producten waar Google, Microsoft en andere gebruik van maken zijn opensource. Ook bijvoorbeeld de browser waar microsoft gebruik van maakt. Dus ja, dit heeft wel degelijk met opensource te maken.
Het gaat juist om de markt giganten die eerlijke concurentie de nek om draaien.
Leuk politieke uitspraak, maar het gevolg is dat de EU enorme macht heeft op de techniek. Het kan voordelen bieden maar de gevolgen gaan ze niet noemen (en helemaal niet de mensen van tweakers op de FP). Scenario over Ubuntu had je moeten zien als marktaandeel veranderd en ze eventueel wel aanzienlijk groter worden.
Dus nogmaals, op basis van de inhoud van deze pagina:
Totdat ze andere ideeën krijgen, dan passen de pagina aan. Behoorlijk naïef om te denken (zeker met de client side scanning oplossing die ze aan het bouwen zijn) dat de ideeën van EU niet kunnen veranderen. Helemaal of ze echt om de gebruikers en hun privacy geven.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 20:29]

Voor open source maken deze regels natuurlijk geen bal uit.
Het is immers open source, dus al zou de EU verplichten er iets in stoppen dat je niet bevalt kun je dat er gewoon zelf weer uit halen.

Dat is juist het hele voordeel van open source. :+

Dus tenzij de EU heel open source verbied (wat onmogelijk is), zal dit nooit een probleem worden.
Het is immers open source, dus al zou de EU verplichten er iets in stoppen dat je niet bevalt kun je dat er gewoon zelf weer uit halen.
Je kunt het niet zelf weer eruit halen als het afgedwongen wordt door de EU. Je zou het kunnen forken, maar dat is weer een andere discussie.
Dus tenzij de EU heel open source verbied (wat onmogelijk is), zal dit nooit een probleem worden.
We gaan een kant op die zeker niet gewenst is. Want een bepaalde groep mensen bepaald wat straks in een stuk software mag zitten en niet.
Ik ben het met je eens dat inmenging door de overheid gevaarlijk zou kunnen zijn,
maar voor open source zie ik nog het minste problemen.

Als mensen in de code kunnen kijken zal snel genoeg uitlekken dat daar dingen in staan die er niet horen.
En dan is zo'n fork zo gemaakt. ;)

Ik maak me eerder zorgen om gesloten systemen want wat daar met of zonder overheidsbemoeienis wordt ingestopt is veel moeilijker te doorzien.
Van de changelog:
This update addresses an issue that affects Windows Sandbox. If the locale of your machine is not US English, File Explorer stops responding.
Hier heb ik idd zelf last van gehad, Ongeveer alle interacties met Explorer crashed het systeem in Windows Sandbox.

Voor mij veel belangrijker dan de mogelijkheid om Edge te verwijderen.. gezien ik de browser zelf veel gebruik. (Camera, Cortana en Photos kan ik in de laatste stable versie van Windows al verwijderen)

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 23 juli 2024 20:29]

Ik begin de EU toch (nog) meer te waarderen. De EU is tot nu toe de enige die in staat is gebleken om de techgiganten zover op de knieën te krijgen dat ze hun producten en diensten daadwerkelijk aanpassen.
De handhaving (zeker op gebied van privacy) moet nog verbeterd worden, maar het is wel duidelijk dat de EU een partij is waar men naar luistert, al zijn er natuurlijk bedrijven die continu de grenzen opzoeken en oprekken.
“New! You can ask Copilot in Windows for help ten times when you sign in to Windows using a local account. After that, you must sign in using a verified account.”

Betekent dit dat je dan eigenlijk alleen een Microsoft account moet hebben om Co-pilot te gebruiken?
En dus ook de locale accounts praktisch de nek worden omgedraaid?
Zo lees ik het wel…. Maar dat zal in strijd zijn met de dma-act en dus ook verwijderd kunnen worden?
Nieuwsfeed uitzetten in widget overzicht? Dat zou ideaal zijn want ik wil de widgets wat meer gebruiken (vooral als meer bedrijven er straks gebruik van maken) maar dat nieuwsoverzicht zorgt er steeds voor dat ik afhaak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.