Ik blokkeer (in opdracht van de CISO/ Security Board) al heel veel QUIC verkeer op werk omdat onze collega's vertrouwelijke informatie verwerken en we willen dus niet dat onze medewerkers vanaf de VDI werkplekken naar websites gaan die wij niet specifiek hebben toegestaan. (daar gebruik je je BYOD maar voor).
Als je voor alle werknemers een VDI-omgeving hebt, is dat ook geen probleem, want dan kunnen ze op de lokale devices desnoods de dingen bezoeken die ze bezoeken moeten, ook als ze niet door de IT-afdeling zijn vrijgegeven. Alleen als ze de VDI-omgeving alleen kunnen benaderen via een Thin-client (een echte, dus dichtgebouwd) gaat ook dat niet lukken.
Zoals ik al aangaf zijn er veel bedrijven die gebruik maken van google diensten, bv voor opslag, e-mail of zelfs de volledige Office-omgeving. Nu kan ik dat laatste moeilijk begrijpen want Google Docs, Google Sheets e.d. hebben toch welk erg grote beperkingen ten opzichte van Ms Word, Excel, ... (zelfs t.o.v. LibreOffice, al is remote beheer daarvan misschien weer niet zo goed uitgerijpt)
Daarnaast is het ook niet praktisch als mensen de privé-zaken die ze alleen tijdens kantooruren kunnen regelen, zoals bv het online maken van een afspraak bij de huisarts (telefonisch sta je soms ook al een kwartier of langer in de wacht) niet op hun werkplek kunnen uitvoeren en alleen daarvoor al verlof moeten opnemen.
Het verwerken van vertrouwelijke informatie maakt de situatie natuurlijk extra precair. Ik weet echter ook uit tweede hand dat bv het UWV met dat blokkeren heel ver gaat, mijn inziens (van op afstand) eigenlijk net iets te ver.
Met QUIC is het niet onmogelijk maar wel erg lastig om te filteren en dus blokkeren we het waardoor de browsers moeten terugvallen op klassiek HTTP/HTTPS. Maar dit heeft wel met een flinke impact op performance.
Ik snap dat Google die performance wilt bieden, maar ik zou QUIC inderdaad ook blokkeren, dan moeten ze maar een andere oplossing vinden, immers hiermee zet je de veiligheid van de desktop volledig op het spel, het verbaast me dat ik nog niet gehoord heb van malware die dit misbruikt. Nu is die veiligheid van de desktop misschien zelfs wel deel van Google's achterliggende doel, immers de incentive om daarmee naar hun cloud-"oplossing" te migreren wordt daarmee weer een stukje groter. En ook Microsoft en andere partijen willen het liefst dat iedereen hun cloud-diensten afneemt.
Browsen is echt trager maar soms is een gehoste saas oplossing alleen werkbaar met Quic en moet je alweer exceptions gaan bouwen in je firewall.
Het web is de laatste tien-vijftien jaar gigantisch veel zwaarder geworden. Efficient omgaan met resources, vooral als dat die van anderen, de bezoeker zijn systeem is, is volledig verdwenen. Windows Vista lijkt hierin een soort van startschot geweest te zijn al zitten de grootste "boosdoeners" op dit punt elders.
Zelfde gedoe met DNS over HTTPS/ DNS over TLS.
Daar zie ik op zich wel de voordelen van in, dat gaat er over dat een man-in-the-middle niet de geretourneerde DNS-data kan vervalsen. Dat je vanuit beheer- en beveiligingsoogpunt die ook wilt kunnen controleren is vergeten, iets wat bij ondertekende maar niet versleutelde GPG/PGP-e-mails weer wel kan.