Fiscus laat 25.000 tips over fraude liggen omdat systemen niet AVG-proof zijn

Het nieuwe systeem van de Belastingdienst om fraude te signaleren voldoet nog steeds niet aan de privacywet en -eisen. Het systeem moet een vervanger zijn van de omstreden 'zwarte lijst', maar volgens NRC worden tips in het systeem niet opgepakt omdat die nog niet conform de AVG is.

NRC schrijft op basis van een tipgever dat de Belastingdienst al 2,5 jaar geen fraudesignalen meer opneemt. De fiscus zette begin 2020 de omstreden Fraudesignaleringsvoorziening stil, de inmiddels beruchte 'zwarte lijst' die centraal stond in het toeslagenschandaal. De Belastingdienst kreeg eerder dit jaar een boete van 3,7 miljoen euro voor het gebruik van het systeem omdat dat niet voldeed aan de privacywetgeving. Sindsdien werkt de Belastingdienst aan een vervanger, maar die is nog niet af. Eind augustus werd al duidelijk dat het alternatieve systeem, de Tijdelijke Signalenvoorziening, nog niet aan de eisen van de AVG voldeed. NRC schrijft nu dat daarmee überhaupt geen fraudemeldingen meer worden geregistreerd.

Het gaat dan om meldingen die burgers en bedrijven zelf kunnen indienen over mogelijke fraude om hun omgeving. De tips worden nu niet centraal geregistreerd, totdat er over de Tijdelijke Signalenvoorziening 'een positief advies van de Functionaris Gegevensbescherming of de Autoriteit Persoonsgegevens komt', zegt een woordvoerder van de fiscus. Tot die tijd spoort de Belastingdienst tips op andere manieren op, bijvoorbeeld door het controleren van aangiftes. De Financiële Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Belastingdienst maakt gebruik van een eigen ict-systeem dat nog wel tips kan verwerken.

Volgens NRC zouden er zeker 25.000 fraudesignalen zijn binnengekomen bij de Belastingdienst die niet in behandeling kunnen worden genomen. Ergens deze herfst wordt meer duidelijk over de toekomst van het toekomstige systeem.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

18-10-2022 • 10:19

75

Reacties (75)

75
73
39
8
0
22
Wijzig sortering
Hoezo wordt dit als negatief nieuws gebracht?
Ze zetten pas wat in als het aan de avg voldoet, lijkt me juist prima.
Met de fsv lijsten ging het juist mis omdat dat niet gebeurde dus ze leren er van.

Dat er in de tussentijd dus dingen blijven liggen is dan een gegeven. Wil niet zeggen dat het niet alsnog opgepakt gaat worden.
Heel simpel. Het niet in behandeling nemen van fraudemeldingen in deze aantallen ondermijnt het systeem van de belastingen. Als de pakkans laag is en in je omgeving komen mensen er mee weg, dan vraag je jezelf af waarom jij dan nog wel belasting betaalt.

Uiteraard is het goed dat de fiscus pas iets doet als het AVG proof is, maar 'vroeger' werkten er ook nog mensen bij de Belastingdienst en werden meldingen door mensen nagetrokken.
En dat werkte dan ook perfect.

Ik heb liever 100 fraudeurs die ermee wegkomen dan 1 alleenstaande moeder die het huis uit gezet wordt en de voogdij verliest omdat de belastingdienst er een zooitje van maakt.
Afhankelijk van hoeveel schade die 100 fraudeurs hebben aangericht lijkt me dat een irrationele statement.
Daar ben ik het niet mee eens. De bewijslast vormt een belangrijke basis in onze maatschappij.

Zie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Blackstone%27s_ratio
Bewijslast was hier echter niet het argument. De vergelijking ging over de schade in twee situaties.
De schade die een fraudeur aanricht is puur financiëel. Ik weet niet of je gezien hebt wat er met die slachtoffers van de toeslagenellende is gebeurd, maar dat wens je je ergste vijand niet toe. Sommigen zijn hun baan kwijt geraakt, voogdij over de kinderen, dat zijn geen dingen die je zomaar van je afschud. Dus irrationeel statement valt reuze mee.
De schade die een fraudeur aanricht is puur financiëel.
Kijk maar naar hoe Griekenland na 2008 ingestort is. Uiteindelijk wordt fraude een kanker in het hele land die het hele systeem zwaar kopje onder duwt.
Uiteindelijk komt de rekening terecht bij vele mensen. Ik wens niemand een familiedrama toe, maar 100 miljoen uit de zakken van de belastingbetaler in een tijd waar de lage en middenklasse al op omvallen staan is verhoudingsgewijs nog schadelijker en raakt alle mensen.
Sorry, maar dat is een vergelijking die helemaal nergens over gaat. In Griekenland had men een 'probleem' met het innen van de belasting. Niet zozeer fraude waar we het hier over hebben, maar corruptie, en gewoon niets doen. Ook een vorm van fraude, maar van een andere orde. Iedereen in het belastinkantoor wist best dat ze belasting moesten innen, maar ze deden het niet. Dat is dus wat anders als niet reageren op signalen dat er gefraudeerd wordt.
En sommigen hebben gelogen en bedrogen en worden nu als "slachtoffer" met bergen geld overspoeld.
Als 100 fraudeurs er eenieder met een miljoen euro belastinggeld vandoor gaan is de schade vele malen groter dan een familie die geraakt wordt door de toeslagenaffaire. Het is een andere type schade en beiden wens je uiteraard niet, maar uiteindelijk is alle schade te kwantificeren. Die honderd miljoen had je ook kunnen gebruiken om overheidsorganen beter in te richten waardoor niemand last had ervan.

En voordat je een oordeel velt; ik ben zelf slachtoffer geweest van iets wat mijn advocaat noemde wat in lijn was met de toeslagenaffaire.
@Chrono Trigger Ik denk dat veel van de schade van de toeslagenaffaire helemaal niet is te kwantificeren.
Ik noem alleen maar
- je kinderen kwijt want door een rechter uit huis geplaatst
- je partner kwijt want door de stress en spanningen groei je uit elkaar
- je huis kwijt want uit huis gezet, en alles wat daar voor spanning weer bijkomt
- je kinderen met stress opgegroeid in een kwetsbare levensfase, dit dragen ze hun hele leven met zich mee
- de stigmatisering van jezelf en je kinderen

En zo zijn er vast nog meer zaken te noemen maar ik denk dat dit toch het ergste is.
Ik ben bekend met de leed die je opnoemt, maar de meeste posters en jij reageren meer vanuit gevoel dan verstand als ze zeggen dat het niet te kwantificeren is. Geen geldbedrag kan op tegen emotionele schade van die orde en je vergeet het ook niet na compensatie, dat daargelaten.

Toch hebben advocaten en verzekeringsbedrijven toegang tot rekenmodellen die in staat zijn een bedrag te bepalen bij geestelijk letsel. Er zijn nou eenmaal bepaalde bedragen vastgesteld om verschillende vormen van leed te kunnen groeperen.
Precies. Als je dat als overheid niet erg vindt, is totale dictatuur de volgende stap. Totale onverschilligheid over wat met je burgers gebeurt... Zoals bv in de VS, waar er vrijwel geen sociaal vangnet is. Dan gaan de mensen maar voor zichzelf zorgen. Met alle gevolgen van dien. Nee, geef mij maar een wat meer zorgzame overheid ipv het VVD ideaal van een 'zoek het zelf maar uit' maatschappij.
Allemaal zaken die gewoon te kwantificeren zijn.
Praktisch is alles gewoon te kwantificeren, alleen de meeste mensen willen dit niet inzien omdat ze dan opeens zouden moeten zeggen dat ze toch een heel stuk minder ergens om geven dan ze willen toegeven.
Kapitalisme heeft bepaald wat voor prijskaartje schade heeft. Teveel mensen laten zich leiden door wat moraal juist voelt en principieel oogpunt terwijl je randvoorwaarden doorslaggevend kunnen zijn en juist historisch vele levens hebben gered.
Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Het gaat hier om tips over fraude. Dan moet je eerder denken aan tips in de sfeer van 'mijn buurman klust zwart bij'. Het gros zal van dat nivo zijn. Echte grote fraudeurs kun je op het spoor komen door een tip, maar daar moet je nog wel wat onderzoek voor verrichten.

Ik vind het niet te verruilen met het menselijk leed en het wegvallen in vertrouwen in de overheid, tot aan de Koning toe (in wiens naar de bevelschriften worden verstuurd) veel erger. Je kunt schermen met 100den miljoenen, maar daar ging de toeslagenaffaire ook niet over.

Ik heb ook wel eens een akkefietje gehad met de fiscus, waar naar mijn idee iemand mij gewoon aan het pesten was. Gelukkig heb ik de juiste weg bewandeld en de meneer die mijn klacht behandelde was uiterst efficiënt, anders had ik naar de rechter moeten stappen. Ik heb dus gelukkig niet te maken gehad met een compleet doof en blind systeem, maar zoiets zou ik ook echt niet willen. Dan maar een paar fraudeurs mislopen.
Ik betwijfel of dit werd veroorzaakt door een ICT systeem. Denk dat bijna alles terug valt te herleiden naar mensen die weigerden hun werk te doen. Niet luisterden, gegevens niet goed verwerkten enzenzenz. Het is een menselijk falen. De ICT was daar helaas niet op ingericht om dat te verhelpen.
De gevolgen waren afschuwelijk dat zonder kijf.
Maar kwam dat doordat de privacy van een systeem niet werd gewaarborgd of juist omdat mensen niet de systemen hadden om een zaak centraal te kunnen behandelen. Als alles op de juiste manier is ingeregeld zou het bij een telefonische helpdesk nooit zover moeten komen. De gegevens zijn immers gekoppeld. Alleen is die koppeling zo erg en "privacy".
Dat samen met de persoonlijk fouten van de ambtenaren...
Nee hoor. Dat is heel rationeel. Het is beter dat de maatschappij de gederfde inkomsten draagt dan dat een alleenstaande moeder in de schulden komt en haar kinderen verliest.
Griekenland droeg ook als maatschappij de last van ontelbare gederfde inkomsten. Totdat iedereen inclusief de alleenstaande moeder de zak was.
Maar de fraude kan gewoon nog steeds aangepakt worden. Dat er tips blijven liggen wil niet zeggen dat er niets gedaan wordt. Dat er dingen mis gaan bij de overheid lijkt mij evident. Dit zien en horen we in het nieuws. Dit betekent niet dat de overheid faalt. NL is geen Griekenland.
Dat is waar ja. Maar ik weet niet of die eigen acties bijzonder effectief zijn, en het geeft wel een gevoel zo dat brave burger zijn dom is.
Maar ik weet niet of die eigen acties bijzonder effectief zijn...
Precies. Je wéét het niet.

Wat ik wél weet is dat dingen die fout gaan vaak en met nadruk in het nieuws komen en dingen die goed gaan krijgen nauwelijks aandacht.
Dit heeft veel effect op onze onderbuik. Dat wordt wel eens vergeten.
Dat is waar. Ik heb geen idee of belastingsontwijking is Nederland moeilijk is.
Wacht even.... we hebben het hier over het OPSPOREN van FRAUDE. (=werk voor ambtenaren)
Dat is een andere discussie dan belastingontwijking. (=politieke keuze)
Sorry, ik was me niet zeker of ik ontwijking of ontduiking schrijven moest. Ik bedoel de illegale variant.

De ontwijking (legale variant dus) is helaas iets waar NL maar al te graag aan meewerkt en hoe Nederland met een grote glimlach de complete EU naait.
totdat jij die alleenstaande ouder bent
Anderen zijn me al voor, maar niks irrationeels aan het statement van Zyppora. Verplaats je even in de schoenen van de ouders die onterecht alles zijn kwijtgeraakt en meerdere jaren in een depressie belanden.
In alles zit een balans. Misschien 100 kan nog wel, maar 100000 (of een ander arbitrair getal) niet. Ergens moeten de kosten opgebracht worden. Sociale voorzieningen zonder belastingbetalers bestaat niet.

Waar precies de grens ligt wanneer iets niet (meer) kan, dat is lastiger te betalen, maar bijv. AOW (te veel ouderen, te weinig werkenden), zorg (stijgt sneller dan het BNP stijgt, dus dat loopt ook een keer mis), verhouding uitkeringstrekkers v.s. betalenden. Er is uiteraard ook een grijs gebied: als je x-euro wel in zorg, maar niet in defensie (ik noem maar wat, kan ook andersom zijn of iets anders) kunt stoppen, dan zal een systeem niet direct stoppen. Maar wel op langere termijn nadelige gevolgen optreden.

Als niemand zou frauderen, zou er geen controle nodig zijn. Moet je nagaan hoeveel geld er dan overblijft voor andere nuttige zaken. Dan houdt ik even buiten beschouwing tussen bewuste en onbewuste fouten (bijv. a.g.v. verkeerde gegevens verstrekken of verwerken)

[Reactie gewijzigd door kdekker op 24 juli 2024 21:09]

Daarom zou basisloon mischien een optie zijn. Dan kun je een heleboel andere zaken (WW/AOW) afschaffen. Dan heb je meteen duizenden minder ambtenaren nodig omdat je niet meer hoeft te controleren of een uitkering terecht is.
Precies, en dan kun je ook een flat tax over alle inkomsten invoeren. We hebben nu een heleboel elkaar uitsluitende regelingen. Arbeidskorting als je weinig verdient, bijstand als je niets verdient, en fraude als je dat combineert. Maak er één regeling van en je kunt niet meer gebruik maken van twee regelingen.

En dan heb je ook wel het onderliggende probleem van de belastingdienst te pakken. Alle regelingen zijn veel te ingewikkeld geworden, puur zodat de "theoretische burger" van de koopkrachtplaatjes er 0.5% op vooruit gaat in de media. En wat doen we als eerste zodra de energierekeningen van iedereen omhoog gaan? Een moeilijke regeling bedenken zodat we sommige mensen 1300 euro kunnen geven. Jezus, hebben ze in Den Haag echt niets geleerd van de toeslagenaffaire? Echt, bij de eerste gelegenheid gaan ze meteen weer in de fout.
Het is net als met software. Het aantal bugs/issues/uitzonderingen stijgt exponentieel bij het verdubbelen van complexiteit.
Ik dacht dat in de Correspondent stond dat van de gecompenseerde toeslagen ouders (ad 30k) de helft mogelijk frauduleus is. Het is uiterst triest wat er gebeurt is, maar misbruik is dan nog triester. De tweede kamer zou idd wat meer aan zelfreflectie mogen doen, want e.e.a is ook weer het gevolg van een hyper reagerende kamer, waarna regels nog weer complexer worden. Maar goed ook ambtelijke organisaties hebben boter om hun hoofd. Ik zou niet weten hoe dit beter gaat worden. Een onsje minder individualisme, meer focus op gezinnen zou mooi zijn (ook belastingtechnisch), maar tja zo waait de wind in den Haag (voorlopig) niet. Dus een hyper-individueel basisinkomen zal potentieel een prachtige bron voor fraude worden (en werkgelegenheid voor controleurs). En nog een grotere afhankelijkheid van Vadertje Staat. Volgens mij geen goed idee.
Dan heb je meteen duizenden minder ambtenaren nodig omdat je niet meer hoeft te controleren of een uitkering terecht is.
En dat is gelijk het grootste bezwaar tegen een basisinkomen, want dan staat ineens de baanzekerheid van een hele hoop ambtenaren op de tocht.
We hebben in veel sectoren mensen nodig. Ik weet zeker dat de meeste ambtenaren een leuke functie elders kunnen krijgen.
Dat wil niet zeggen dat je daarmee de echte fraudeurs niet meer mag opsporen. Het is vreselijk wat er gebeurd is en herhaling moet voorkomen worden, maar dat sluit niet uit dat mensen belasting moeten betalen.
een vergelijking die de aandacht afleidt van het probleem, namelijk dat tips blijven liggen. Het artikel gaat niet over alleenstaande moeders die uit huis worden gezet.
Het een sluit het ander niet uit. Het moet toch mogelijk zijn om 100 fraudeurs te pakken, zonder dat er alleenstaande moeders de dupe van worden? AVG-compliance garandeert ook niet dat er geen alleenstaande moeders (onterecht) de dupe worden.
Probleem met meldingen is dat die vrij a-select zijn, en ingegeven door vooroordelen.

Wanneer er allemaal 'Hollanders' gaan bellen over een 'verdachte' buurman (met een tintje) die thuis zit, krijgt die dus vaker controle dan z'n NLse buurman, en zo meer. Meldingen zijn dus een erg slechte leidraad voor onderzoek.
dan vraag je jezelf af waarom jij dan nog wel belasting betaalt
Dat vragen mensen zich sowieso wel af denk ik
Als je niet aan AVG voldoet ben je zelf fraudeur. Fraude met fraude bestrijden is zeer ongewenst.
Het is negatief omdat de gemelde fraude uit de hand kan lopen omdat er momenteel niets aan wordt gedaan. Over een jaar vraagt iedereen zich weer af hoe dit heeft kunnen gebeuren en worden een aantal draconische maatregelen ingevoerd die het probleem in de toekomst moeten voorkomen. Weer een jaar later blijken de draconische maatregelen een hoop onschuldige slachtoffers te maken hebben we toeslagenaffaire 2.0...

Niets tegen de AVG overigens, ik denk alleen dat dit veel potentie heeft om behoorlijk fout te gaan.
Precies dit.. de toeslagen affaire is ook deels een gevolg van de Bulgaren affaire.

Straks blijven er door de krampachtige houding van miljarden aan belasting opbrengsten liggen, en wellicht nu al wel. Ik zie straks de kamervragen alweer komen hoe kan het toch zo zijn dat de belastinginkomsten zo zijn gedaald.. nou omdat de belastingdienst door AVG niet meer mag profileren, waardoor de pakkans enorm verkleind is. Het kiezen of delen.. meer privacy is minder opbrengsten..
Het negatieve is dat als de fraudezaken niet onderzocht worden, de fraudeurs fraude kunnen blijven plegen en dus onder andere belasting kunnen (blijven) ontduiken.

Hierdoor loopt de staat "geld mis" en moet di ergens anders vandaan komen. Dit raakt dus de brave burger, de belastingen gaan omhoog en de koopkracht achteruit.
Dit is negatief nieuws omdat er 25000 tips opgeslagen zijn in "de postbus van het informatieloket" en een tijdelijke voorziening die negatief beoordeeld is. Dat zijn dus 25000 tips die verwerkt worden (opslaan is ook een verwerking) in een systeem dat niet voldoet. En hoe groot is de kans dat de logs van die postbus en de tijdelijke voorziening netjes gecontroleerd worden op ongeauthoriseerde toegang terwijl het systeem nog niet ingevoerd is?

We hebben dus het slechtste van 2 werelden:
  • tips over fraude die niet daadwerkelijk onderzocht worden
  • een AVG overtreding die ondertussen gewoon voortduurt

[Reactie gewijzigd door jochemd op 24 juli 2024 21:09]

Valt dit dan niet onder nationale/openbare veiligheid? Ik kan mij moeilijk inbeelden dat een rechtbank moeite gaat hebben als iemand op basis van die tips tegen de lamp loopt.
Een tip is geen feit.
Laat dit nou precies zijn waardoor de hele toeslagenaffaire ellende is begonnen. Roddel, achterklap en onderbuikgevoelens. Wil je iemand echt pijn doen? Stuur een "tip" naar de belastingdienst.

En nee, een financieel delict heeft weinig te maken met nationale / openbare veiligheid.
Een tip zal niet voldoende zijn voor een veroordeling en de situatie in NL is mij onbekend, maar afhankelijk van de fraude valt dat onder het strafrecht in België. Zou mij verbazen mocht dat anders zijn in Nederland.
Een tip zal niet voldoende zijn voor een veroordeling
Blijkbaar niet op de hoogte van het toeslagenschandaal dat hier al jaren speelt?
NL is mij onbekend
Waarom ga je dan roepen hoe dingen hier in elkaar zitten als je in de volgende zin al aangeeft dat je niet op de hoogte bent? |:(
Waarom ga je dan roepen hoe dingen hier in elkaar zitten als je in de volgende zin al aangeeft dat je niet op de hoogte bent? |:(
Een snelle google leert mij dat witwassen is opgenomen in het Nederlands strafrecht.

De details van het toeslagenschandaal is mij onbekend, maar heeft volgens mij weinig hiermee te maken. Een rechter zal niet snel op basis van een (anonieme) tip overgaan tot een veroordeling ten gronde.
Probleem is dat veel mensen nooit voor de rechter terecht kwamen. Wel kwamen ze op een zwarte lijst.
Waardoor geen toeslagen etc, dus financiele problemen resulterend in schulden.
Daaruit voortvloeiende problemen resulteerden weer in uithuisplaatsingen van kinderen etc. Want je had al een stip achter de naam.
De details van het toeslagenschandaal is mij onbekend
En echt, onder welke steen heb jij geleefd?
zelfde als ik wss.
Ken de details niet, heb wel de klepel horen slaan maar weet niet waar de klok hangt.
Je doet nu weer precies hetzelfde als je in vorige comment.....

Alstu: https://www.bnnvara.nl/jo...nd-bij-toeslagenschandaal

en nog een: https://www.rtlnieuws.nl/...port-rechtsstaat-kritisch

nog een: https://www.parool.nl/ned...-niet-beschermd~b28c4c3d/

suprised pikachuface

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 24 juli 2024 21:09]

Maar die mensen zijn veroordeeld op basis van aangetoonde feiten, niet op basis van een tip. Dat de strafvorderingen buitensporig waren staat los van de bewijslast.
Het volgende citaat van Aleid Wolfsen (nederlands politicus, voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens (AP)) trof mij:

"Ook tips van buren, een wraakzuchtige ex of ruzie met je buurman kon ervoor zorgen dat je in dat systeem kwam. En stond je erin, dan werd je verdacht als fraudeur."

https://www.rug.nl/rechte...-en-drie-vormen-van-kwaad

En dan kon je dus voor de rechter komen staan, met daar weer als vervolg uit, bovenstaande 3 links.

Maar ik ben inmiddels wel klaar met deze al veel te lange comment chain. Mijn originele punt is en blijft, als je zelf al weet dat je niet op de hoogte bent van een (zeer ingewikkeld en groot) onderwerp. Ga dan alsjeblieft niet ongeinformeerd / foutieve info rondslingeren met kreten als 'ik kan mij niet voorstellen dat', 'moeilijk inbeelden dat'. En dan verwachten dat je met je 'gezonde verstand' wel goed zit. Niet alleen voor dit onderwerp, maar in het algemeen. Dit is dus een van de manieren dat misinformatie zich verspreid, alsjeblieft, stop daarmee...
Die mensen zijn veroordeeld op basis van incorrecte aannames bij de belastingdienst, niet op basis van feiten.
De belastingdienst veroordeelt geen mensen. Het is expliciet de taak van rechters om ál het bewijsmateriaal te toetsen. En de harde conclusie is dat rechters structureel geweigerd om hun werk te doen.

Kijk, we moeten niet naar Poolse toestanden toe waarbij rechters onder toezicht van politici komen - dat zou problematisch zijn, want rechters moeten ook weer politici controleren. Maar helemaal geen toezicht op een disfunctionele rechtsmacht is ook onwenselijk. Misschien moeten we jaarlijks 50 burgers per loting aanwijzen.
Beetje off topic maar wie betaalt de boete die de belastingdienst moet betalen aan wie? Gaat dat geld gewoon de staatskas weer in waar het ook uit komt? Dus belastingdienst betaald in zekere zin zichzelf met geld van de belastingbetaler?
De boete gaat dan ten koste van de belastingdienst.
Hun potje met middelen wordt kleiner.
Ze betalen niet zichzelf dus en kunnen geen beroep doen op extra geld.
Op naar de volgende onvermijdelijke fraude-rel die leidt tot de volgende onvermijdelijke toeslagenaffaire!
https://decorrespondent.n...opt/781314790113-098def69

Het loopt alweer compleet uit de hand, de andere kant op.
Onbegrijpelijk dat schijnbaar het standpunt "laten we een beetje verstandig doen" zo weinig medestanders heeft.
NRC is weer lekker populair bezig zeg 🥹
Het gaat dan om meldingen die burgers en bedrijven zelf kunnen indienen over mogelijke fraude om hun omgeving.
Belastingdienst heeft meerdere manieren om afwijkingen te signaleren en zijn verre van afhankelijk van alleen externe input.

Wat nodig is, is dat er meer mensen daadwerkelijk fysiek gaan controleren en zodoende meer afwijkingen zelf gaan constateren waarbij ze internationale trends meenemen aangezien het gros van de overtredingen in die hoek te vinden is.


Om een of andere reden is meer mensen aannnemen om de daadwerkelijke papieren te zien altijd een issue voor de kamer.
Niet een geheel onbelangrijk punt inderdaad.
Wanneer het gaat om random meldingen van mensen die vermoeden dat er iets niet pluis is in hun omgeving vind ik die alweer een zwaar overtrokken nieuws bericht.

Als de belastingdienst zelf letterlijk zijn werk niet kan doen door de AVG denk ik dat het tijd wordt om onze prioriteiten omtrent privacy te herzien.

Ik snap dat niet alles zomaar opgevraagd mag worden en ben ik het ook mee eens.
Maar momenteel gaat het te ver en te simpel. Het is tegenwoordig gewoon allesomvattend in de stelling "niemand mag je gegevens zien tenzijn je toestemming geeft".
Mijn inziens zou het moeten zijn dat de overheid, belastingdienst, zorgsysteem mijn gegevens gewoon zouden mogen inzien zodat als er iets gebeurd er niet eerst weet ik hoeveel bureaucratie overheen moet en het dan wellicht al te laat is.

privacy = less safety
safety = less Privacy

waar ligt de balans? geen idee.
Persoon lever ik liever wat privacy in voor meer veiligheid. Maar ieder zijn ding
Te laat is het sowieso, anders is het delict nog niet eens gepleegd.
"niemand mag je gegevens zien tenzijn je toestemming geeft".
En ja, dat moet ten alle tijden het uitgangspunt zijn. Zeker als het ook nog gaat om meldingen van in principe random personen. Ook daar ligt misbruik op de loer. Wil je weten hoeveel schade dat kan toebrengen? Praat eens met een slachtoffer van de toeslagen affaire. Dat was onze belastingdienst in actie zonder gehinderd te worden door privacyregels. (Lees: het compleet negeren van)
Zover ik weet was de toeslagen affaire ontstaan door het te scherp zetten van de FSV (Fraude Sygnalering voorziening) bij de belastingdienst.
Die gaf , even simpel gezegd, false positives die nooit extra gecontroleerd werden.
Heeft niet direct te maken met de AVG wetgevingen.

Het probleem is alleen niet zo simpel als je moet overal ja op zeggen.

Er zou veel mee koppeling binnen overheids instanties moeten zijn om controlles makkelijker en effectiever uit te kunnen voeren.

het probleem is dat de systemen zo verouderd zijn en de mensen die verantwoordlijk zijn allemaal niet verantwoordelijk met hun functies omgaan.

Ik ben een groot voorstander om een geld te pompen in de IT van de overheid om eens een berg shit op te lossen.
Wanneer je een land van alleende met ducktap bij elkaar moet houden en overal signalen komen dat dingen sneller moeten worden opgepakt, trek dan eens een paar jaar uit om alles te vernieuwen.
Dan kan het land tenminste sneller reageren op van alles.

Waaronder privacy gerelateerde onderwerpen
Je stelt hier dat "de overheid" waaronder de belastingdienst en zorginstellingen bij mijn data moeten kunnen. Maar wie bedoel je dan precies? Alle medewerkers? Inclusief alle medewerkers die mijn data niet nodig hebben voor het uitvoeren van hun functie?

Als overheidsmedewerkers mijn data gebruiken voor het uitvoeren van hun functie dan lijkt me dat redelijk. Maar als mijn gegevens worden opgevraagd door "nieuwsgierige ambtenaren" die mijn gegevens willen opvragen omdat ze mij kennen uit de privé-sfeer dan lijkt me dat wel een probleem.

In het verleden is dit fout gegaan bij "bekende" Nederlanders. Medewerkers van zorg en overheidsdiensten die het niet konden laten om stiekum rond te neuzen en ook data te kopieren en te publiceren op de interwebs.

Zelf heb ik meegemaakt dat medewerkers van de gemeentelijke belastingdienst zonder toestemming mutaties in mijn dossier hebben aangebracht waardoor ik buiten mijn schuld in de problemen kwam.
Een van die medewerkers bleek een wraaklustige buurman.

Uiteindelijk willen we privacy en veiligheid. De een kan NIET zonder de ander. Zonder veiligheid is privacy niet te waarborgen. Zonder privacy is de veiligheid ook niets waard.. Als je een van deze 2 opgeeft dan ben je de ander ook kwijt.

[Reactie gewijzigd door veltnet op 24 juli 2024 21:09]

onbegrijpelijk dat je je systeem niet aan het begin laat toetsen door AVG. Dat is common sense.
Ik vraag mij af wie dit soort projecten begeleidt.
als het FIOD wel gewoon nog dingen kan oppakken weet ik het mooi gemaakt.
lijstje doorschuiven, FIOD erachteraan, in ieder geval tijdelijk tot dat de dienst zelf er weer de mogelijk toe heeft. kan de FIOD misschien ook wat FTE's erbij krijgen, zou ook niet slecht zijn.

Niet Relevant: ik ben er net achter dat het FIOD hun eigen interventie eenheid/Arrestatie team heeft:
Team Bijzondere Bijstand.

[Reactie gewijzigd door robertlinke op 24 juli 2024 21:09]

Als ik het goed begrijp kan je op basis van externe verdacht making makkelijk op de zwarte lijst komen.
De belastingdienst: "De software doet het niet dus we kunnen ons werk niet doen."

Een database maken om aangiftes op te slaan is geen probleem. Genoeg Tweakers die dat al vaak genoeg voor de overheid en grote bedrijven hebben gedaan. Techneuten bouwen zoiets in een week als je ze niet lastig valt met ambtenaargeneuzel.
En als de overheid dan echt incapabel is dan kunnen ze desnoods ouderwets een papieren dossier aanmaken en daarna verder gaan met het (opsporings) werk en de 25000 tips afhandelen.

Waar een wil is is een weg. Maar de wil is er totaal niet bij onze belastingdienst.

[Reactie gewijzigd door veltnet op 24 juli 2024 21:09]

Ja, dat kun je. Een daar wordt ook voor gestraft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.