Wall Street Journal: 'Meta ontsloeg medewerkers die gebruikersaccounts kaapten'

Meta heeft meer dan vierentwintig medewerkers gestraft of ontslagen, omdat deze Facebook- en Instagram-accounts van verschillende gebruikers hadden gekaapt. Dat schrijft The Wall Street Journal donderdag op basis van interne bronnen.

De daders zijn volgens de bronnen van de krant onder andere ingehuurde medewerkers van het beveiligingsbedrijf Allied Universal. The Wall Street Journal heeft ook bedrijven geïnterviewd die zeggen dat ze tegen betaling mensen in contact brengen met Meta-werknemers, die bereid waren om hen toegang te verlenen tot bepaalde accounts. Voor het kapen van de accounts kregen de daders in sommige gevallen duizenden dollars.

Naar verluidt namen de medewerkers de accounts over met Meta's eigen recoverytool Oops. Hiermee kunnen werknemers rapporten over ontoegankelijke accounts indienen, waarna de controle wordt hersteld. Het mag alleen in uitzonderlijke situaties worden gebruikt, zoals in het geval waarbij de nabestaanden van een overleden gebruiker toegang willen tot het account. Het gebruik van Oops zou de afgelopen jaren zijn gestegen van 22.000 keer in 2017 tot 50.270 keer in 2020, schrijft The Wall Street Journal.

Meta heeft niet inhoudelijk gereageerd op het verhaal van de krant. Wel zegt een woordvoerder tegen Engadget dat Meta 'passende maatregelen blijft nemen tegen iedereen die binnen het bedrijf frauduleuze diensten verkoopt'. Allied Universal zegt tegen de site dat het meldingen over overtredingen 'altijd serieus neemt'.

Door Loïs Franx

Redacteur

17-11-2022 • 20:51

37 Linkedin

Reacties (37)

37
37
12
0
0
9
Wijzig sortering
Zo zie je maar weer, niks wat je online zet op sociale media is van jou. Ze kunnen het zomaar van je afpakken. Toch nog eens goed nadenken of je dat soort diensten wilt gebruiken voor belangrijke dingen.
Sterker nog, het wordt al van je afgepakt en daar geef je zelf toestemming voor. Zo had mijn vrouw een tegel met een spreuk geplaatst, maar dan prive zodat alleen haar familieleden het konden zien. Nog geen 5 minuten laten werd deze bestempeld als nepnieuws. Geen enkel lid van de familie had deze geflagd en dat was ook niet nodig ook want het was een nederlandse spreuk.

Maar het feit dat ze het prive had geplaatst, maar er toch van buitenaf wordt meegekeken. Het heeft met dit artikel niet veel te maken, maar wel met het feit dat alles wat je post niet meer van jou is en dat ze het sowieso van je afpakken. Daarom roep ik al tijden dat men social media niet zo licht moeten opvatten.

Mijn vrouw zou best van haar accounts afwillen, maar wanneer ze het moment aangrijpt om het te doen springen er allemaal 'momenten' op die haar weer doen laten twijfelen. Ook het fomo gevoel leeft dan ineens heel erg op. Maar echt, je mist er serieus niks aan en het zal men zelfs rust in je leven geven.
Sterker nog, het wordt al van je afgepakt en daar geef je zelf toestemming voor. Zo had mijn vrouw een tegel met een spreuk geplaatst, maar dan prive zodat alleen haar familieleden het konden zien. Nog geen 5 minuten laten werd deze bestempeld als nepnieuws. Geen enkel lid van de familie had deze geflagd en dat was ook niet nodig ook want het was een nederlandse spreuk.
Nu ben ik benieuwd naar de spreuk. ;)

Verder is het bekend dat Facebook meekijkt. Het is dan ook geen afpakken, want die afbeelding werd door je vrouw aan Facebook gegeven (die het niet wil hebben, dus wordt het verwijderd).

Facebook heeft een podium, dat je vrouw wilde gebruiken om iets aan familie te presenteren. Facebook vond dat geen fijn gebruik van hun eigen podium. Ergo, Facebook verwijderde de betreffende spreektijd uit het programma van het podium.

Je vrouw is vrij om een eigen podium op te (laten) zetten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 november 2022 08:20]

Waar ben je verbaasd over? OCR? Tekst lezen is 1990 technologie. Fake news in het nederlands herkennen? 't Is een redelijk gangbare taal online, met redelijk rijke gebruikers (naar globale maatstaven). Alleen voor familieleden, wat maakt dat uit? Fake news blijft ook fake als je het met maar 3 mensen deelt. En meelezen? Denk je serieus dat er een Facebook medewerker die fake news waarschuwingen er met de hand bij moet zetten?
Hoezo is dit privé? Je deelt het via hun platform met derden. Dat dat dan familie is maakt niet uit.
Ik vind dat dat volledig binnen hun mandaat past. Dan gewoon geen Facebook gebruiken maar het appen (whatsapp heeft nog geen censuur voorlopig, maar signal mag ook natuurlijk 😜)
Social media is voor.......... iedereen mag invullen wat ie vind. Ik vind het de ziekte van de eeuw en we zijn pas bij 23%.
welcome bij de ziekte want wat jij hier doet (op tweakers reageren) is ook social media...
Het is zeker een vorm van sociaal media, maar ik denk toch dat de vorm een belangrijk verschil maakt.
We reageren inhoudelijk op een artikel ipv dat we zelf de initiators zijn van de reacties /discussie. Ik denk stukken minder gevaarlijk daardoor
Tweakers bestond al voordat de term social media bestond.
Dit soort termen wordt nu eenmaal niet vooraf bedacht.
Echt? tweakers.net is 1999 geregistreerd en eerste keer term social media is gebruikt is in 1994.
Daar heb je wel een punt.
Je mist er zeker niets aan. Heb alle social media al jaren terug de deur uit getrapt. Enkel whatsapp rest nog.

Facebook is stervende, de metaverse gaat er aan.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 18 november 2022 00:39]

Social is breed natuurlijk. Commentsecties als deze en internetfora zijn ook social media. En voor veel mensen is het juist de manier ok te connecten met andere mensen omdat de traditionele wijze te lastig of zelfs onmogelijk voor ze is. De wereld is natuurlijk ernstig veranderd in de afgelopen 20/25 jaar. Mensen zitten steeds meer binnen, er kwam steeds meer entertainmentcontent en reden om met elkaar te connecten zijn ernstig verminderd.
En de drempel op social is natuurlijk ook lekker laag en voor hen die graag een lage norm willen omdat ze zich eens lekker willen uiten of willen doen alsof ze meer voor stellen dan in het werkelijke leven, hebben hier ook de ruimte voor. Het is dus ook comfortabel op een bepaalde manier (niemand gedraagt zich op het werk of op school hetzelfde als thuis).

Het gaat dus m.i. niet om de content die je mist op social, maar de vrijheid en mogelijkheid om je te uiten.
niemand gedraagt zich op het werk of op school hetzelfde als thuis
Dat,en daar bestaat een leuk (al vrij oud) filmpje over. Het laat zien hoe heerlijk absurd het eigenlijk allemaal is.
link

Ontopic: bij bedrijven die zo groot zijn lijkt het mij vrij moeilijk om dit uit te roeien

[Reactie gewijzigd door Teigetje! op 18 november 2022 12:45]

Dit gaat om corruptie van het personeel van een grote corporate. Dat is niet alleen bij social media bedrijven het geval. Dat de impact anders is, is waar. Maar de betreffende misstand kan net zo goed in een heel andere industrie ook gebeuren.
De situatie is dat een medewerker een account voor eigen gewin kaapte. Dat kan net zo goed gebeuren met accounts bij andere bedrijven, zoals met een account bij een webwinkel.

Je vergelijkt verder het illegaal kapen door een medewerker zomaar met onenigheid tussen een bedrijf en gebruiker over wat wel of niet online hoort te staan.
Dit heeft niks met social media te maken; het kan nét zo goed gebeuren bij de belastingdienst, je dokter of ziekenhuis of gemeente of noem maar op...
Daarom m'n kinderen toen ze destijds 12 werden beide een Wordpress site cadeau gegeven. waar ze alles zelf op mogen plaatsen, wat van hun is, waar ze zelf controle over hebben. Maar geen facebook, geen whatsapp geen snapchat etc. geen social spyware tot ze 18 werden. En nu dus nog steeds niet.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 18 november 2022 00:17]

Jij denkt dat je kinderen als ze gaan puberen en iedereen om zich heen een account hebben ergens, niet mee doen? Dat is wel erg naief. Die hebben wel een account, maar snappen ook dat het beter is dat voor pappa verborgen te houden, want dan komt ie weer met z’n gepreek.
Klopt, nu ze beide 18 zijn en studeren hebben ze er nog steeds geen behoefte aan. Ook niet aan roken overigens. Nee, ze hebben geen accounts op social spyware van facebook (schuilnaam meta) of destijds van snapchat of nu tiktok. Wel op youtube overigens. Frappant dat heel veel mede studenten die spyware rommel ook niet hebben geinstalleerd, maar dat ligt mogelijk aan de studie en interesses van de studenten.
Weet eigenlijk niet wat erger is, je kinderen verbieden met vrienden om te gaan buiten schooltijd op social media zoals Whatsapp of dat je denkt dat gegevens op een wordpress site wel veilig zijn.

PS: geloof me, je kids hebben social media, you just don't know yet
Ze gaan ook om op social media, alleen niet op dat van social spyware van facebook (schuilnaam meta) of snapchat, tiktok etc. dat hebben wij verboden totdat ze 18 werden, net als roken overigens. Maar ze gebruiken youtube veelvuldig en daarnaast al jaren Signal en voor hun school/studie gebruikten ze tijdens corona ook zoom en via hun laptops Teams.
Denkende dat je kinderen geen socials hebben is wel erg naief als je het mij vraagt.

Sowieso je kinderen een wordpress site cadeau doen en dan er vanuit gaan dat het ze helpt om geen socials aan te maken is ook best wel een naive actie. Al helemaal voor iemand die zichzelf een internet-junkie noemt en op een media desk werkt. Dan zou je juist te tools voor handen moeten hebben en de kennis al helemaal om je kinderen juist bewust met socials om te laten gaan, ipv ze te proberen er van te weerhouden.

Dat is net als met drank, als je het verbied doen ze het wel elders. Maar als je ze leert er verantwoordelijk mee om te gaan dan zullen ze in 9-10 gevallen er ook verstandig mee omgaan.
Ze hebben social media, ze maken gebruik van o.a. youtube. Ja de Wordpress sites zijn veilig - als toevoeging de wordpress sites zijn voor ze overigens ook social media gezien hoe ze het gebruiken

[Reactie gewijzigd door litebyte op 18 november 2022 12:05]

Er wordt helemaal niks van je afgepakt. Je heb het zelf weggegeven.
Als jij zelf de eigenaar wil zijn moet je voor de service betalen. Zo werkt het menselijke leven.
Nu zijn het de advertentie bedrijven die betalen dus alles op facebook is hun eigendom.
Het enige wat de regels aanpast is de mening van degene die betaalt.

Als jij niet voor het product/service betaalt dan ben jij zelf het product.
Ik vraag me nu wel echt af wat de spreuk was... Zou je hem willen delen?
Frauderende medewerkers kunnen in elke bedrijfstak dingen van je afpakken.
Naast ontslag mag ik toch ook hopen dat er aangifte wordt gedaan? Of was het de bedoeling om dit intern in alle stilte af te handelen?
Paar jaar zo een group die ik runde met 20k+ leden verloren. Misschien gewoon door een hack .maar weg was het, niet meer terug kunnen krijgen. Niemand om te contacten of een response te krijgen om het te fixen.

Gelukkig was er geen financiële afhankelijkheid aan gebonden. Maar wel pijnlijk dat er dus zelfs door medewerkers is gehandeld in accounts.

Voordeel, Facebook is waarschijnlijk de nieuwe MySpace ,
Gevaarlijk hoor dit soort platte tekst kan je de bron wel vermelden maar ja...
The Wall Street Journal heeft ook bedrijven geïnterviewd die zeggen dat ze tegen betaling mensen in contact brengen met Meta-werknemers, die bereid waren om hen toegang te verlenen tot bepaalde accounts. Voor het kapen van de accounts kregen de daders in sommige gevallen duizenden dollars.

probleem is zo gemaakt, pietje belt politie omdat jantje heeft... Truus belt politie omdat jantje heeft, dan belt Klaas omdat jantje heeft... en dan wordt het voorwaar (serieus) genomen en staat jantje te boek en gaat oom agent in contact met Jantje, en mag jantje een uitleg geven
Ja de bron dat ben ik. Ben zelf de group verloren, zeg ook niet dat ik zeker weet dat het Facebook zelf was hackers of dus mensen intern. Is niks plat aan. Zijn ook de enige twee opties.

Maar het verbaasd me niets.
Dit is 3 a 4 jaar geleden, misschien kun je nu wel iets van support eenvoudig contacten om iets gedaan te krijgen. Maar toen helaas niet , geen mail adres support chat of link.

Nu is wat mensen stellen het is gratis dus je moet niet zeuren wel oppervlakkig. Je bent zelf het product + de mensen die je werft in de group / netwerk, al die data word gebruikt en verkocht. Blijkbaar lucratief want bracht ze flink wat geld op.
@Daikiri
Denk dat dit in de toekomst een nog groter probleem gaat worden.
idd we zijn het product, maar ja dat is de hele mensenheugenis alleen loopt het nu toch werkelijk de spijgaten uit.
?Zo als het er ook staat,
Meta heeft meer dan vierentwintig medewerkers gestraft of ontslagen,
Gestraft met wat lijkt mij toch wel een zeer kwalijke zaak om hier een straf op te leggen, dus heb je als werkgever niet echt betrouwbaar personeel in dienst, onder andere ingehuurde medewerkers van het beveiligingsbedrijf Allied Universal. The Wall Street Journal heeft ook bedrijven geïnterviewd die zeggen dat ze tegen betaling mensen in contact brengen met Meta-werknemers, die bereid waren om hen toegang te verlenen tot bepaalde accounts. Voor het kapen van de accounts kregen de daders in sommige gevallen duizenden dollars.
Vreemde zaak
Ze kaapte dus niet alleen accounts, maar ze verkochten accounts zelfs door.
Ach, om de zoveel generaties moet men weer opnieuw leren dat de aard van het beestje nooit veranderd.

Macht zal altijd misbruikt worden. Wie had dat nou verwacht?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee