Crisis Core Final Fantasy 7 Reunion gaat tot 60fps op PS5 en Xbox Series X/S

De Crisis Core Final Fantasy 7-remaster is op de huidige generatie consoles tot maximaal 60fps te spelen. Bij de Xbox Series S moeten spelers een day-one-patch installeren als ze deze framerate willen halen. Anders is het spel op dat platform tot maximaal 30fps te spelen.

Ontwikkelaar Square Enix heeft donderdag de specificaties gedeeld. Daaruit blijkt dat Crisis Core Final Fantasy 7 Reunion op de PlayStation 5 en de Xbox Series X/S tot 60fps kan worden gespeeld. Voor de Xbox Series S-versie is het wel nodig om een day-one-patch te installeren om de game op 60fps te spelen.

De Nintendo Switch-, PlayStation 4- en Xbox One-versies gaan tot 30fps. Tenslotte kan de Steam-versie van Crisis Core Final Fantasy 7 Reunion een framerate van 120fps halen, afhankelijk van de specificaties van de pc.

Crisis Core Final Fantasy 7 Reunion komt op 13 december uit. Dit spel is een remaster van de in 2007 verschenen PlayStation Portable-exclusive en heeft hd-graphics, verbeterde 3d-modellen en volledige voice-acting. Hoewel Crisis Core verbonden is aan Final Fantasy VII, hoeven spelers geen Final Fantasy VII-games te hebben gespeeld om Crisis Core te kunnen begrijpen, zegt Square Enix.

Door Loïs Franx

Redacteur

17-11-2022 • 19:17

30 Linkedin

Reacties (30)

30
29
9
0
0
19
Wijzig sortering
Waarom komt deze dan wél op xbox, maar ffvii remake niet? Dat vind ik nog altijd jammer
De aankondiging was destijds met de FFVII Remake "timed exclusive", dus daar ging al een flinke zak geld van Sony naar SquareEnix. Twee jaar later lijkt het in ieder geval voor de consoles een "echte" Sony exclusive deal, met als grootste aanwijzing dat Final Fantasy als geheel op Gamepass nog steeds ontbreekt.

De speculatie die ik nu online zie, gaat vooral de kant op van "Waarschijnlijk heeft Sony in de tussentijd een goed bod gedaan om SE over te nemen, Crisis Core is waarschijnlijk de laatste multiplatform titel. We gokken dat het de laatste titel al in productie was, vóór die theoretische overname."

edit: Nog even de Final Fantasy releases bekeken, buiten de mobile/phone gaming om is er sinds 2016 niets meer gedaan voor Xbox. Nintendo wél, maar dat zijn buiten die gekke rhythm game om alleen maar ports en andere "oude" games.

[Reactie gewijzigd door Vyo op 17 november 2022 19:51]

Nog even de bekeken, buiten de mobile/phone gaming om is er sinds 2016 niets meer gedaan voor Xbox. , maar dat zijn buiten die gekke rhythm game om alleen maar ports en andere "oude" games.
Er is sinds 2016 ook geen nieuwe mainline Final Fantasy verschenen ;) FF XVI volgend jaar is pas weer de eerste. Daarvan weten wij ondertussen dat die in ieder geval 6 maanden exclusief zal zijn voor PlayStation.

De remakes, remasters, etc (bijv FF Origins) zijn met uitzondering van FF VII ook gewoon multiplatform (incl Xbox) uitgekomen.

Square Enix is wel eens vaker vaag qua releases, vreemde keuzes. Bijvoorbeeld: Octopath Traveler 1 is bijvoorbeeld beschikbaar op Xbox, Switch en PC. Octopath Traveler 2 is beschikbaar op PS, Switch en PC. Kingdom Hearts was één grote puinhoop totdat ze eindelijk met de 1.5 en 2.5 remix versies kwamen. En nu dit, spin-off wel multiplatform maar de main game weer niet.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 17 november 2022 21:08]

Ah, I see, thanks voor de aanvulling. Ik heb het sinds de Kingdom Hearts releases (re-re-releases?) niet meer gevolgd. Square en later SquareEnix zijn dan ook wel een aparte, "Square Enix is wel eens vaker vaag qua releases, vreemde keuzes" vind ik nog behoorlijk aardig van je lmao.

Staat me bij dat ze oorspronkelijk énorm loyaal aan Nintendo waren, als ook later Sony tot aan de PS2. Met name dat geklooi met KH heeft dat beeld voor mij permanent veranderd in "Ik hoop dat je bereid bent 3+ verschillende consoles/handhelds aan te schaffen, kkthxbye }:O ".

[Reactie gewijzigd door Vyo op 17 november 2022 21:53]

Ik hoop nog vurig dat FF VII - Part 1 uitkomt op de XBox wanneer Part 2 voor de PS uitkomt.
Alhoewel ik een grote Final Fantasy fan ben vanaf de eerste game. zal ik er nimmer een PS5 voor halen.

Deze ga ik wel halen, de laatste FF die ik kocht was XV (tenzij je FF VII remaster mee telt) voor de Xbox.
Wanneer Square Enix ziet dat de verkopen buiten de PS ook gunstig zijn zullen ze hopelijk meer cross-console gaan releasen ipv een zak(je?) geld te vangen om dat niet te doen.
Als sinds 2016 niets voor de xbox klopt niet want dit jaar nog is Stranger of Paradise Final Fantasy Origin uitgekomen op de xbox
Geld, simpelweg, dezelfde reden dat FF XVI timed exclusief is. Sony betaald om de remake/remaster van FF VII exclusief te houden voor PlayStation.

Het origineel is ondertussen op ieder platform onder de zon te spelen en was destijds ook maar één jaar exclusief voor de originele PlayStation voordat het naar de PC kwam.

[Reactie gewijzigd door Cspa op 17 november 2022 19:36]

Ik kijk enorm uit naar deze game, daar ik hem destijds nooit voor mijn PSP had gekocht.
Maar 30vs60 fps is wel een domper als PS4(pro) bezitter. Hopelijk kan ik snel een losse PS5 aanschaffen.
Marketing is tegenwoordig erg gespits op fps, is dit iets waar iemand erg op let? Ik begreep dat het wel fijner speelt met bepaalde type games.
Ja, sinds ik (n=1) over ben op pc wil ik niet meer terug naar 30fps. Het is minder vermoeiend voor mijn brein en geeft daardoor een meer ontspannende ervaring.
Veel mensen vinden dit tegenwoordig belangrijk. Het is niet zo dat de marketing er focus op legt (dit is maar één van de vele posts op die site) maar dat Tweakers er iedere keer een artikel over maakt.
Ik vind het niks meer dan positief dat ontwikkelaars hier van te voren duidelijkheid over geven.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 17 november 2022 19:36]

Eenmaal 60fps ervaren, dan is 30 fps sluggish en stotterend. Motion blurry vangt het iets op maar wie wil nu steeds naar een waas kijken. Nee als er een optie is om voor performance te kiezen dan neem ik die wel zeker.
Anoniem: 1832746
@Bulls18 november 2022 09:58
Dus eigenlijk is het devies nooit op 60fps te spelen, omdat je daarna vastzit aan beperkte games of dure GPU's ;)
Haha ignorance is bliss :Y) 🥩
Als je geniet van de games en ze niet als stroef ervaart, absoluut. Om dezelfde reden ga ik niet aan 120fps beginnen.
Ja. Voor beeld gaat het hier specifiek over "Frames per seconde", maar imho is hetgeen dat je echt merkt de latency. Feedback moet snél zijn, onder de 0.1 seconde, anders gaat de ervaring heel snel de kant op van "telefoongesprek waarbij je jezelf met vertraging hoort". Zo voelde Stadia dan ook voor mij, ik kan er wel aan wennen, maar het heeft zeker niet de voorkeur.

Als ik kijk naar eigen ervaring, is voor "directe" manipulatie - en dit heb ik vooral met opnemen van m'n gitaar of stem goed kunnen uitmeten - circa ~12-16 ms zo ongeveer het werkbare maximum, alles daar boven voelt merkbaar vertraagd. Maar dit speelt altijd, of ik nou aan het gamen ben, een gitaar door een software-rig stuur, iets probeer te tekenen, etc. etc.

Als ik vervolgens ga rekenen, zie ik een vrij duidelijke verklaring waarom m'n 144hz games nét dat stukje fijner spelen, ook al komt 60fps zeker in de buurt van "comfortabel":

30 fps = 33,33 milliseconde tot 't volgende frame.
60 fps = 16.66 ms
144 fps = 6,94 ms

De richtlijn voor games is overigens niet anders dan voor andere applicaties.

[Reactie gewijzigd door Vyo op 17 november 2022 21:38]

Voor mij is het dus echt precies andersom. De brakke latency merk ik nauwelijks op, echter de teruggang van 4k naar 720p bij elke geringe beweging irriteert mij juist weer mateloos :+
Het speelt fijner met alle games en zou daarom ook gewoon weer de norm moeten worden net als vroeger.

Een reden waarom het tegenwoordig nog harder nodig is dan in het PlayStation 2 tijdperk is simpelweg dat TVs groter zijn geworden. Niet alleen vallen details meer op, ook is de fysieke afstand die elementen bij een gelijke beweging maken dus groter. Het gat wat je bij een ontbrekend beeld op 30 vs 60 hebt is dus groter waardoor het houterige effect groter is dan destijds op een relatief kleine CRT.

Tevens bood CRT een vloeiendere presentatie dan LCD / OLED schermen. De laatsten tonen een beeld en zetten het stil totdat het volgende beeld gerenderd is, hetgeen inherent minder vloeiend werkt dan CRT of plasma techniek. Dit werd natuurlijk rijkelijk gecompenseerd met motion blur, maar ook dat heeft z’n grenzen.

En dan is er nog de factor input respons zoals door @Vyo wordt aangehaald. Je input wordt sneller verwerkt, het speelt dus prettiger.

Wat dit spel betreft: het is een PSP game op een hogere resolutie. Ik snap van deze lijst niet dat de PS4 Pro en OneX geen 60 fps optie hebben. Dat de Switch ook docked slechte 720p/30 doet, doet mij vermoeden dat het een budget cashgrab is. Wel een toffe game voor fans van de serie met een fantastisch einde. Als je het origineel gespeeld hebt tenminste.
"Het speelt fijner met alle games"

Gebrek aan nuance hier. De meeste moderne spellen hebben uiteraard voordeel van 60 of zelfs 120 fps en om die reden ziet men steeds vaker mensen voor performance mode kiezen tov graphical mode.
Daar staat tegenover dat er nog meer dan genoeg spellen niet realtime, maar turnbased zijn. Daar is een hogere of lagere framerate echt van nagenoeg geen belang. Visual Novels (digitale stripboeken in feite ,toegegeven populairder in Japan dan hier) hebben echt geen hoge framerates nodig.

Het hangt toch wel van het type spel af en de hoeveelheid bewegingen in de omgeving.
De (extreme) uitzondering die de regel bevestigt :)

Ook met turn-based games zijn er vaak bewegende elementen, al dan niet van de GUI, of het scrollen van het speelveld, wat met een hogere framerate aangenamer gaat. Neem bijvoorbeeld een Crusader Kings 2.

Alleen bij handheld games kan ik een 30fps cap (liever 40) nog begrijpen, daar is het immers van invloed op de batterijduur, je krijgt er dus wat voor terug.
ik zal pas blij worden als FFX een remake krijgt met ps5 kwaliteit, dat zal pas voor een spontaan orgasme zorgen.
X/X-2 hebben destijds wel een HD remaster (upscale) gehad voor de PS4.
Nuja, niet hetzelfde, maar heb hem een paar maand geleden toch gekocht, omdat ik de originele nooit heb kunnen uitspelen (ik zat vast bij die baas die je in x-aantal aanvallen moet verslaan). Nu nog de tijd vinden om hem te spelen :'(
Aan upskirts en underboobs geen gebrek inderdaad
https://www.rpgsite.net/p...-to-be-a-perfect-remaster

Dit is dus gewoon achteraf niet waar? Benieuwd waar de schrijver van dat artikel het dan op baseerde, aangezien het om "hands-on" gameplay ging. (Betreft 60FPS op de Switch.)

[Reactie gewijzigd door fugalism op 17 november 2022 23:15]

Anoniem: 1832746
@fugalism18 november 2022 09:57
Er is natuurlijk nog een verschil tussen of het niet waar is of gewoon veranderd is.

Deze reviewer heeft een vroege build van de game gespeeld, waarbij het echt niet ondenkbaar is dat die op 60fps draaide. Dat kan een marketing dingetje zijn geweest, of ze zijn er gewoon na die build achter gekomen dat de 60fps in delen van het spel niet stabiel genoeg was. De kans is natuurlijk best dat in 80% van de game 60fps prima haalbaar is, maar ze niet die 20% als een 'mindere ervaring' willen laten voelen.
Maak, nu eens weer een leuke Final Fantasy game. Met de charme van de oude games...De zoveelste remake cash cow......daar zit toch niemand echt op te wachten??? Het is oude wijn in nieuwe vaten...

[Reactie gewijzigd door EMR77 op 18 november 2022 11:02]

Ik heb extreem genoten van FF VII Remake Intergrade, heb je die gespeeld?
De demo die wist mij niet zo te boeien als de originele FF VII, en Crisis Core op de psp gespeeld....was best ok. Remakes van RE vond wél toegevoegde waarde hebben, dus ben niet persé tegen remakes.....Ik zou een remake van Resistence met open armen ontvangen. Maar, crisis core ???

[Reactie gewijzigd door EMR77 op 23 november 2022 09:21]

Ik heb deze nooit gespeeld. Laat maar komen. 120fps 😁

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee