Autoriteit Persoonsgegevens: 'Wees voorzichtig met verplichte apps bij WK Qatar'

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt Nederlanders die afreizen naar Qatar voor het WK voetbal om 'goed op hun digitale veiligheid te letten'. Ze moeten bij aankomst in het land apps installeren, die 'waarschijnlijk informatie over gebruikers verzamelen zonder dat ze hiervan op de hoogte zijn'.

Het gaat om de apps Ehteraz, wat een coronatracker is, en de WK-app Hayya, schrijft de AP. De Duitse privacywaakhond BfDI heeft onlangs een analyse van de apps uitgevoerd. Volgens de toezichthouder blijkt uit die analyse dat 'de gegevensverwerking van beide apps waarschijnlijk veel verder gaat dan de beschrijvingen en de verwerkingsdoeleinden die in de appwinkels zijn aangeven'.

Een van de apps zou volgens de BfDI bijvoorbeeld gegevens verzamelen over uitgaande telefoongesprekken en met welk nummer er wordt gebeld. De andere app voorkomt onder meer dat het apparaat waarop het is geïnstalleerd, overschakelt naar de slaapstand. Verder blijkt dat de door de apps gebruikte gegevens niet alleen lokaal op het apparaat blijven, maar worden doorgestuurd naar een centrale server, zegt de BfDI. De AP voegt eraan toe dat de apps vermoedelijk ook toegang hebben tot de foto's van de gebruiker en welke andere apps er op de telefoon zijn geïnstalleerd.

De BfDI adviseert daarom de twee apps alleen te installeren als het absoluut onvermijdelijk is. De AP sluit zich bij dat advies aan. Ook raadt de Nederlandse privacytoezichthouder WK-gangers aan om een telefoon mee te nemen die alleen wordt gebruikt voor de genoemde apps.

Door Loïs Franx

Redacteur

17-11-2022 • 17:37

142 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (142)

142
140
68
2
0
42
Wijzig sortering
Ik vraag mij af waarom Google deze apps niet uit de playstore verwijderd als ze meer gegevens verzamelen dan in de beschrijving staat. Lijkt mij tegen hun store regels in te gaan.
Denk dat er dan niet zoveel apps meer overblijven in de Play Store. De selectieve aandacht voor apps uit Qatar is lachwekkend te noemen. Qatar is opeens het nieuwe China?
Mensenrechten schendingen: check
Systemen om je hele telefoon door te zoeken: check
Een groot sport tournooi opkopen en over alles en iedereen heen walsen om de stadions gereed te krijgen: check

Dus ja, Qatar is het nieuwe China

[Reactie gewijzigd door Cycatrix op 17 november 2022 23:27]

Je vergeet nog de massasurveillance. Qatar heeft een ongekend systeem gebouwd van 15.000 camera's die iedereen van vliegtuigtrap tot op het stadionstoeltje kan volgen met een kwaliteit dat neushaartjes zijn te tellen inclusief gezichtsherkenning. Honderden medewerkers die in NASA-achtige zalen zitten mee te kijken met elke stap die een supporter zet. Alleen daarover zou Tweakers al een Premium-artikel kunnen maken.

https://www.iloveqatar.ne...re-command-control-center
https://www.ad.nl/buitenl...704e372d5a9a03c&auth_rd=1

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 18 november 2022 07:02]

Ik snap dat je je WK en land wilt beveiligen, maar dit is wel zonde van hun tijd. Wat gaan die controlekamers zien? Dronken supporters, wat bloot, wat alcohol. Niks staatsgevaarlijks ofzo waar ze zo veel surveillance nodig hebben alleen voor dit WK. Of doen andere landen dit ook voor de vorige WK's?
Ik denk dat zelfs dát nog wel mee valt. Begreep dat een biertje minimaal 12 euro doet daar, dus echt dronken worden gaat in de papieren lopen. (Laatste nieuws is weer dat de stadions toch alcoholvrij zijn). En ik denk dat iedereen die er nog wél heen gaat, op de tenen zal lopen om maar niets verkeerd te doen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 18 november 2022 13:28]

Aan de ene kant ben ik het met je eens dat dit ongeoorloofd zou moeten zijn. Aan de andere kant is het daar wettelijk toegestaan en vind ik het ook geen complete verrassing aangezien een kleine groep 'supporters' er alles aan doet om een puinzooi achter te laten, zelfs in landen waar ze te gast zijn...
Economische afhankelijkheid van hen zodat we het opeens door de vingers zien: check

Helaas...

Nu zie je ook weer alle dooddoeners net zoals met China en Rusland: "Als we niet in ze met in dialoog gaan kan er ook niks veranderen" en "het gaat om sport, niet om politiek".

Zie hoeveel dat heeft geholpen met Rusland toen we in Sotsji gingen sporten (olympische spelen 2014 en voetbal 2018). Geen ruk. Ze hebben alleen grof geld verdiend waar ze nu Oekraine mee kapotschieten.

Dus gewoon boycotten die boel in Qatar.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 18 november 2022 02:02]

Heeft misschien juist te maken door de vele mensen schendingen die daar hebben voorgedaan en zich nog steeds voordoen, ze zwemmen zelf in het geld maar ze laten buitenlanders zich daar ( letterlijk) kapot werken voor een hongerloontje. Poosje geleden hebben ze eindelijk een minimumloon ingesteld van 300 dollar per maand, lachwekkend.
Waarom lachwekkend? Tientallen landen in de wereld waarin je met die 75 dollar per week prima leeft. Maar goed in een land als qatar is 300 usd inderdaad niks.. maar...Een minimumloon instellen is een wassen neus in veel van dit soort landen. Al zou het minimumloon wel degelijk zijn, dan nog zegt dan niks over hoe de praktijk werkt.
Blablabla. Dan blijft er maar weinig over. Niks mis mee. Of het nou qatar, china of mijn eigen zoon is die de app maakt. Als de app meer gegevens verzameld dan de app/playstore aangeeft is er iets mis.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 18 november 2022 02:55]

Ook van wat er allemaal mis was in China lag niemand hier wakker. Dat kwam pas nadat ze een economische grootmacht werden en mensen bang werden dat het wel eens serieuze competitie zou kunnen worden.
Zo werkt dat met de actualiteit hè. En ja, Qatar is zeker geen lieverdje.
Je leeft in een illusie als je denkt dat dit bij apple niet voorkomt.
wellicht dat Qatar/FIFA (of VIP's van Qatar/FIFA) x aantal belangrijke aandelen heeft bij google of andere ondernemingen van Alphabet en hiermee druk uit oefent?

Dan alweer kan het heel goed zijn dat ]het google niks kan schelen en ze meer aan de app verdienen dan dat ze aan boetes zouden moeten betalen?
Ze hoeven helemaal geen druk op Google uit te oefenen, ze zetten gewoon direct regeringen onder druk, want olie. Daarnaast hebben ze geld zat, dus dat worden rechtszaken tot-en-met (de westerse variant van druk uitoefenen). Zit Google niet op te wachten, dus die blijven wel stil. Sowieso zijn boetes niet voor Google, hooguit kunnen die door de rechter verplicht worden om de apps te verwijderen, en dat is nog lang niet het geval.
Ik vraag me serieus af waarom fifa het toelaat dat bezoekers verplicht data trackers apps nodig heeft.
Waarschijnlijk was voor de FIFA simpelweg de prioriteit hiervan niet hoog genoeg om deze verplichting te blokkeren, en speelden er (voor hen) hogere belangen om dit te accepteren. Anders had men dit immers wel geblokkeerd (of het WK om te beginnen niet toegekend aan dit land).

Overigens lopen we wel de kans op toekomstige herhaling, want recent was nog te lezen dat ook Saoedi-Arabië overweegt om zich kandidaat te stellen voor een toekomstig WK Voetbal. Ook een land met een op zijn minst discutabel te noemen reputatie.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 17 november 2022 18:03]

De FIFA gaat wel over de inreisregels die een land(nml. het land dat het WK wilt) stelt. Mocht een land bepaalde inreisregels hebben dan kan de FIFA besluiten het WK aan een ander land toe te kennen. En daarnaast heeft de FIFA wel degelijk erg veel invloed. Zie bijvoorbeeld Brazilië 2012
Football's world governing body, Fifa, had demanded a change in Brazilian legislation banning alcohol at football matches.

Brazilian president Dilma Rousseff has signed into law a bill that in principle allows the sale of beer during 2014 World Cup matches.
Maar dat ging over financieel gewin, dat is het enige waar ze principieel in zijn. Privacy maakt ze helemaal niks uit zolang het de portemonnee niet raakt.

[Reactie gewijzigd door nowaychose op 17 november 2022 17:52]

Dus in feite heeft, als ik het goed begrijp, een land dan geen zeggenschap meer over de eigen wetgeving. De FIFA kan het land in kwestie dan dus overrulen en die wetgeving geforceerd opleggen? De FIFA staat dan in feite bóven de regering van een land?

Dat lijkt me persoonlijk ook niet wenselijk, dat een in principe particuliere organisatie de regering van een land kan overrulen en dingen opleggen.
De FIFA gaat over de wetgeving in het land in de zin dat de FIFA besluit in welk land het WK wordt gespeeld. De FIFA kan zeggen, in het land waar het WK gespeeld wordt willen we geen X en wel Y. De FIFA is niet degene die bepaalt wat Qatar voor eisen stelt. De FIFA is wel verantwoordelijk ervoor dat de bezoekers shady apps op hun telefoon moeten installeren in het land waar het WK gehouden wordt.
FIFA kan niemand iets opleggen, maar de FIFA kan wel eisen stellen voordat ze je een WK verkopen. En gezien de hoeveelheid geld, prestige en marketing die bij een WK hoort kan men heel ver gaan met dingen eisen. (Grote zakelijke contracten verkrijgen en miljoenen cash voor een stem bijvoorbeeld.. corrupte ongecontroleerde teringbende die de FIFA is..)

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 17 november 2022 18:15]

Kort uitgelegd. Als FIFA zijn zin niet krijgt, kunnen ze voor een ander land kiezen dat wel de regels van FIFA wil overnemen. Ze kunnen zelf (FIFA) geen wetten veranderen. Dat moet het land zelf doen.
Nee, maar als een land een WK wilt houden, dan moeten ze aan regels van de FIFA voldoen. Als er bijv. al heel veel geld is uitgegeven aan stadions, en FIFA zegt opeens nee dit is tegen onze regels, dan kan FIFA zeggen "Doei, zoek het lekker uit met je stadions, wij gaan ergens anders heen"
De FIFA gaat niet over de wetgeving van een land, maar wel over de organisatie van het WK. Indien de wetgeving van een land veranderd na de toekenning van het WK kan de FIFA die nieuwe wetgeving als een onoverkomelijk obstakel beschouwen en het WK annuleren. Indien mogelijk zal ze natuurlijk wel naar alternatieve locaties zoeken om het toernooi alsnog door te laten gaan.
Het is precies het HEBBEN van de zeggenschap.. dat je die kan verkopen.. aan bijv FIFA.

Simpel voorbeeld: verkoop van alcohol, qatar heeft het liefst 0 fifa heeft het liefst maximum profit. Als fifa deze inkomsten 100% gaat moeten missen dan ziet fifa qatar ook als minderwaardig etc

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 18 november 2022 02:58]

Dat is wél een taak van de FIFA, net zoals dat een taak van het IOC is bij de gunning van Olympische Spelen. Daarvoor zijn ook speciale inreisregels. Dat FIFA daarover mogelijk niet onderhandeld heeft met Qatar betekent niet dat ze dat niet hadden kunnen of moeten doen.
Waar bij de vorige spelen exact dezelfde zaken speelde in China en zo'n beetje ieder land zijn spelers verbood een eigen telefoon mee te nemen?

https://www.aei.org/artic...Vaw1w1yDWaMCCkeQDvxmHXQ7x

Dit soort clubjes is maar in een ding geïnteresseerd en dat is zoveel mogelijk geld binnenhalen. Jouw privacy interesseert ze niets
Waar bij de vorige spelen exact dezelfde zaken speelde in China en zo'n beetje ieder land zijn spelers verbood een eigen telefoon mee te nemen?
ja ik zei niet dat hun idee daarover overeen komt met wat wij vinden dat 't zou moeten zijn, alleen dat ze daar wel degelijk iets over te zeggen hebben.
De FIFA stelt de regels op waaraan een land moet voldoen om een WK te mogen organiseren. De FIFA had dit dus wel degelijk kunnen afdwingen. Nu is dat uiteraard te laat.
De enige regel is geld. En heel veel geld. Regels over inreizen of b.v. menselijke omstandigheden bij de bouw van stadions staan niet op de agenda.
De verplichting om de beide apps te installeren geldt voor alle reizigers die tijdens het WK het land binnenkomen, ongeacht of ze het WK voetbal bezoeken. Daar heeft de FIFA verder niets over te zeggen.
En als je geen telefoon hebt???
Dan heeft de FIFA er nog steeds niets over te zeggen 8-)
De Fifa kijkt alleen naar geld. Al het andere is bijzaak.
Geld. Net als vele andere sporten en evenementen in landen waar ze er weinig mee hebben. Eén grote show, niet veel aandacht aan besteden zou helpen. Al is alle kritiek op het WK voetbal in Qatar twaalf jaar te laat.
Dit. Het westen is zo vol over zijn normen & waarden, principes en mensenrechten maar als deze echt serieus genomen werden hadden ze Qatar allang geboycot.

Of Sigrid Kaag haar reactie of het WK niet geboycot moest worden nadat men hoorde over 6500 dode arbeiders, uitbuiting, "slavernij" ect: "ja maar iedereen heeft er zo op verheugd".
Tuurlijk, normen en waarden zijn er om anderen mee om de oren te slaan, als we geld moeten verdienen mogen ze overboord. Weiger je mee te doen dan krijg je gewoon geen geld, simpel. (en ja, iedereen is de uitzondering op deze regel, want we zijn allemaal wel principieel goed bezig)
klopt het gaat om geld en daar gaat elk voetballer voor ondanks hun protestshirtjes en regenboogbandjes gaan ze alsnog naar Qatar. Gek genoeg want ze hebben geld zat. Als je echt achter deze principes staat zou je niet naar Qatar gaan.

De enige voetballer die niet gaat is de speler Riku Riski uit Finland.Die man krijgt mijn waardering.

Net als met China. Het als een gevaarlijk land zien maar massaal onze goederen daar laten produceren en nieuwe bedrijven openen. In dat geval zou je als EU of VS gewoon je mond moeten houden en je nergens mee moeten bemoeien.
Een voetballer met miljoenencontract heeft dat zo'n beetje met bloed ondertekend. Die hebben geen 'geld zat', maar zijn direct failliet als ze zich niet melden bij een toernooi zonder goedgekeurde reden.

We zouden natuurlijk ook als Nederland met z'n allen kunnen afspreken naar geen enkele wedstrijd te gaan kijken (al staan we in de finale), geen enkel oranje artikel te kopen en gewoon net te doen of er geen WK is, maar waarschijnlijk zijn de meeste mensen net zo hypocriet.

Ik denk dat 'gewoon je mond houden' nooit de oplossing is, dan geef je landen als Qatar en China gewoon hun zin. Qatar heeft hun zin gekregen met het WK en een kans om de wereld te laten zien wat voor fantastisch land ze hebben. Als zij die kans laten schieten door op barbaarse manier met hun arbeiders om te gaan is ze er op aanspreken het minste wat ze kunnen doen. Hopelijk wordt er bij volgende WK's voor andere landen gekozen alleen al om dit soort publiciteitsnachtmerries te voorkomen...
Het heeft niet hun interesse, daarom
Fifa heeft niks te kiezen hierin, ze verdienen er alleen maar mee
Ik vraag me serieus af waarom je in dit land voetbal gaat kijken. Sowieso waarom je naar elk ander relifascistisch land gaat, los van het WK corruptiebal

En voor officials en direct betrokkenen uit het buitenland, niet installeren en anders niet.
Ik vraag me serieus af waarom fifa het toelaat dat bezoekers verplicht data trackers apps nodig heeft.
Omdat de Fifa er alleen voor de exposure ( centen ) zit.
Ze werken exact op eenzelfde manier als de Qatari, je mag een kunstje doen ( iets verkopen met de naam ) zolang je hier maar voor betaald.

De Qatari toezichthouders, overheidsmedewerkers die iedereen in de gaten houden, laten jou ook toe om te filmen - mts je btaald.
Verder wordt je bij elke stap gevolgd, al dan niet zichtbaar - en dus OOK digitaal.

Mijn overbuurman gaat er elke paar maanden naartoe voor zijn werkgever, en die heeft een arsenaal aan electronica speciaal voor die bezoeken.
Schone telefoons, schone laptops / tablet, exact en alleen maar de software en informatie die noodzakelijk is.
Met enige regelmaat verwachten de 'toezichthouders' dan ook hun zakcentjes ;)
Van de fifa hoef je sowieso niets te verwachten. Deze hele wk is toentertijd al afgekocht en het draait alleen maar om de centjes en niet om de felbegeerde bokaal. Dat we een WK afspelen midden in de winter is al absurd en raar gezien de vele competities in de rest van de wereld.

Dat we naar Qatar gaan en mensen ineens moeilijk doen over arbeidskrachten enzo vind ik ook zo overdreven. Let wel, ik ben helemaal niet voor de 'slavenarbeid', maar zodra de wereldkampioen bekend is en de camera's niet meer draaien, kraait er niemand meer om de omstandigheden. Deden we ook niet in de jaren ervoor toen alles gebouwd moest worden. We hadden toen al moeten zeggen, we gaan niet, basta.

En even ontopic, want ik draal alweer af. Ergens snap ik deze spy bedoelingen wel. Schijnbaar wilt de sjeik (of wie de boel ook runt daar) dat het allemaal op en top overkomt en dan wil je geen terroristen of andere mafklappers in de buurt hebben. Ik ben geheel voor privacy enzo, maar ik denk dat als ik naar Qatar zou gaan, dat ik me niet druk zou maken om een paar apps die in mijn foto's rondstruinen. Ik neem toch altijd een oude telefoon mee als ik naar het oosten toe ga. Want als ik op 'vakantie' ga, wil ik mijn dagelijkse shit niet bij me hebben. Ik zeg altijd maar zo, gedraag je naar de regels van het land waar je naar toe wilt gaan.
Omdat geld?

In het WK worden bakken met geld verdiend, daarom dat ieder land zo graag een heel stadion wil bouwen en flink wat geld wil neerleggen om alleen al kans te maken.

Boeit de organisaties die er over gaan echt niet welk land het wordt, als ze maar hun geld verdienen, anders was Qatar allang uitgesloten.
Money money money😁
Het enige waar de Fifa naar kijkt
Financiële belangen.
Als je naar dit soort landen reist, lijkt het me sowieso een goed plan om hiervoor een goedkope telefoon te kopen en je eigen normale telefoon thuis te laten. Na terugkomst kan je die wipen of weggooien, en loop je geen risico dat je gewone telefoon gecompromitteerd is, inclusief al je data erop.

Dit zie je ook vaak gebeuren bij landen als China enzo, ook bij zakenreizen daarnaartoe zie je dit advies vaak terugkomen, dus uniek is het ook niet.
Als je adresboek uitgelezen word hang je toch. Snel even een mailtje lezen, op een website inloggen, allemaal data die opgepikt kan worden en dus gecomprimeerd is. Je moet iets tussen de wedstrijden in. Een dood moment vullen. Iets naar thuis sturen enz. Een aparte telefoon lost dat hoe op? Factory reset thuis gaat ook?
Iedereen heeft heus nog wel een oude smartphone in de lade liggen. Daar de apps op zetten en laten zien aan de autoriteiten. Voor de rest je gewone telefoon gebruiken en de oude uit houden.
Nee, gewoon nee. Er zijn er zat die geen oude of reserve telefoon hebben liggen, laat staan een nog werkende smartphone. De tijd dat een telefoon na een jaar of 2 compleet achterhaald is, ligt echt al een flinke tijd achter ons - net als met computers in 't algemeen.

Ik snap dat we hier met IT'ers zitten, maar "oud" heeft zodra ik buiten deze bubbel stap een hele andere definitie. Genoeg die tevreden zijn met doorschuivers, afdankertjes, of ze gewoon blijven gebruiken en repareren tot ze van ellende uit elkaar vallen. Mijn "oude" toestellen gaan nog steeds naar m'n ouders.
Als mensen zoveel geld kunnen uitgeven om erheen te kunnen gaan, kunnen ze ook perfect een goedkoop tweedehands telefoontje kopen van een paar tientjes.
Die gewone telefoon kan je beter helemaal thuis laten. Ook zonder app te installeren kunnen ze die prima volgen. Dat doen ze in China ook.
Als je naar landen reist waar je continu gevolgd wordt kan je beter een oude of goedkope telefoon met een pre-paid simkaartje meenemen, waar je echt het minimale op installeert. Denk er ook aan dat je een ander mail adres gebruikt en zo min mogelijk contacten op je telefoon zet. Het gebruik van social media kan je in dat soort landen beter nalaten. Wil je toch wat posten, mail het dan naar een vast iemand thuis die het in jouw naam post.
Nummers uit je hoofd leren of op een papiertje houden?

Op iOS kan ju natuurlijk sowieso de *piep* krijgen als je toegang gaat vragen voor dit soort zaken zonder het daadwerkelijk nodig te hebben en al helemaal als je het naar een server door gaat sturen dus ik vraag me wel een beetje af waar dit precies een issue is. Alleen bij Android of ook bij iOS en moeten we daar dan een klacht indienen ter review door Apple?
Voor Qatar:
1 telefoon heeft een default install met alleen die twee apps. (desnoods maak je een losse account aan voor de store)

De andere (je reguliere) gebruik je voor het belletje en het mailtje.

Voor China;
niet je gewone telefoon mee, omdat er *mogelijk* spyware op kan worden gezet. Terwijl je er bent dan moet je maar pikken dat idd. sommige gegevens gestolen worden, maar je hebt niet *doorgaand* dat de Chinese overheid je kan bespioneren (vooral zakelijke spionage is een gevaar voor Westerse bedrijven)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 17 november 2022 18:18]

Verkeer loopt toch via Qatar infrastructuur. Ze weten echt wel dat je twee telefoons gebruikt.
en?

Je hebt de verplichting om de app te gebruiken (misschien QR code tonen voor toegang), niet om maar 1 telefoon bij je te hebben.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 18 november 2022 09:06]

Dan weten ze dat je twee telefoons hebt en ben je een stuk verdachter voor de veiligheidsdiensten. Misschien heb je wel terroristische bedoelingen en moeten ze toch even langskomen en je ondervragen al dan niet tijdens de wedstrijd.. Terroristisch kan heel ruim uitgelegd worden.
Je fantasie gaat met je op de loop, maar wat jij wil.

(Ik betwijfel dat de Qatarese diensten de capaciteit hebben en/of de moeite gaan doen om iedereen met twee telefoons in de gaten te houden… daar hadden ze nou net die app voor bedacht)

Dan is de oplossing nog makkelijker: niet gaan. Ze zenden het voetbal ook uit op TV, naar het schijnt.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 18 november 2022 10:51]

Waarom zou ik voetbal kijken? Hoort bij de zomer, niet bij Sinterklaas.
Probleem is ook dat bij inreizen de douane altijd kan 'vragen' het toestel te onderzoeken. Op dat moment heb je geen controle meer wat ermee gedaan wordt. Voor de gemiddelde toerist is het risico niet zo groot, maar voor bepaalde landen (China, Rusland, etc.) inderdaad toch beter een apart/leeg toestel mee nemen, waar de wachtwoorden (email/Google/Apple) niet standaard ingevuld zijn (of tijdelijk gewijzigd, gedurende het bezoek).
Ik vrees alleen dat de mensen die, om het netjes te zeggen, genoeg van sport houden om daarvoor naar een land als Qatar te reizen voor prijzen die ver boven een normale vakantie liggen niet het soort mens is dat daar bij stil staat en/of daar veel om geeft.
Misschien een onpopulaire mening.. maar gezien hoe omstreden het hele WK ondertussen al is zou je ethisch gezien geeneens naar Qatar toe moeten willen, dat Qatar daarnaast ook nog eens twijfelachtige apps 'verplicht' verbaast mij dus helemaal niets. De mensen die toch gaan, tja.. ik kan niet zeggen dat ik het nou heel erg vind als zij die apps zouden moeten installeren. Een beetje een geval van 'eigen schuld, dikke bult'.
Als ik toevallig in de contactenlijst sta van iemand die besluit te gaan, dan zitten mijn gegevens straks ook in dat systeem van Quatar :|
Het gaat wel iets verder dan alleen "eigen schuld, dikke bult". Dit is ook een probleem voor onschuldige mensen !!!
Hoe denk je dat dit werkt met iedere andere app dan? De Facebook app stuurt ook doodleuk je hele contactenlijst naar Facebook toe om te kijken wie er al een account heeft, en zo doen veel andere social media apps dat ook.
En daar zou inderdaad ook eens wetgeving tegen moeten komen, heb je helemaal gelijk in. Het is toch bespottelijk dat Facebook zomaar mijn gegevens mag downloaden van iemand anders' telefoon, terwijl ik zelf niks met Facebook te maken wil hebben?
Ik denk dat het probleem nog wel verder gaat dan dat, Facebook heeft gewoon van iedere persoon een profiel, ook als die persoon geen Facebook account heeft. Je zou eens moeten zien hoeveel vrienden en andere voorkeuren je ineens krijgt voorgesteld bij het maken van een Facebook account, dat is allemaal informatie die ze allemaal alvast voor je hebben 'klaargezet'
Mja, dat hoeft dus niet perse. Als ze van al die vrienden bijgehouden hebben met welke personen zo iemand allemaal communiceert, hebben ze jouw email adres en/of telefoonnummer gewoon bij de profielen van je vrienden opgeslagen, en daar kan dan direct een link mee worden gelegd vanaf de andere kant. Niet dat ik denk dat zo'n moraalloos bedrijf als Meta geen data bij zou houden over non-gebruikers (terwijl dat eigenlijk illegaal is, ik ben nergens mee akkoord gegaan), maar wat jij aangeeft is daar niet perse een indicatie van.
Nog meer reden om je contacten er op te wijzen dat je er niet van gediend bent dat ze daar heen gaan. ;)
Het zou hoe dan ook een reden zijn dat de toezichthouder daar ook voor waarschuwt. Het noemen dat apps mogelijk ongewens gegevens van je mobiel kopieren kan anders veel te makkelijk opgevat worden zoals @Scorpio616 omschrijft: alsof de personen die het negeren alleen zichzelf er mee hebben.

Daarbij vraag ik me af hoeveel van die gebruikers die een houding hebben dat ze alleen zichzelf ermee zouden hebben hoe dan ook zorgvuldig met andermens persoonsgegevens om gaan. Bijvoorbeeld door als zzp-er persoonsgegeves uit werk en privegegevens op een mobiel te mengen.
Meh, niet voor mij. Ik vind het belangrijker dat anderen het recht hebben om voor zichzelf keuzes te maken, lijkt me geen vooruitgang als we in die mate toezicht gaan houden op elkaars gedrag.
En ik vind dat het recht om keuzes te maken ophoudt zo gauw je er anderen schade mee toedoet. Je mag ook niet "kiezen" om iemand's auto in elkaar te slaan met een honkbalknuppel of een baksteen door een ruit te gooien. Dat soort zaken zijn niet voor niks strafbaar. Op dezelfde manier zou het ook niet moeten mogen om andermans gegevens aan derde partijen af te staan zonder toestemming (en die toestemming hebben ze niet van iedereen in het adresboek). De wetgeving loopt weer hopeloos achter wanneer het op digitaal aan komt.
De wetgeving loopt niet achter, het AVG is ook van toepassing op jouw gegevens als andere mensen die besluiten te delen met derde partijen.
In dat geval zouden de praktijken van Facebook, Whatsapp en anderen illegaal zijn. Niemand heeft mijn toestemming mijn nummer te uploaden naar dat soort spywarediensten. En toch gebeurt het nog steeds. Dus, ofwel loopt de wet nog steeds achter, ofwel zijn de handhavers niet effectief in het bestrijden van illegale praktijken. Als het illegaal was lijkt me Meta toch laaghangend fruit.
Uiteraard. Maar je kunt ze er wel op wijzen dat zij er dan de keuze voor maken om jouw gegevens weg te geven.
Dan ben je snel je contacten (vrienden?) kwijt als je ze gaat zeggen wat ze wel/niet mogen doen of heen mogen reizen.
Grappig die commotie . En ondertussen hebben ze wel allemaal tiktok, facebook etc op de telefoon staan die ook alles doorstuurt.
Ik begrijp het hoor dat er voor wordt gewaarschuwd, prima zelfs, maar volgens mij hadden we ook net in het nieuws dat TikTok o.a. biometrische data van je doorstuurt naar China. En ik heb het gevoel dat menig gebruiker dat niet weet / intereseert.
Die apps zijn verplicht en Facebook of TikTok installeer je op eigen initiatief. Daarnaast wordt er aan alle kanten gewaarschuwd tegen TikTok of social media in het algemeen,
'verplicht' is een apart woord, niemand verplicht jou (buiten Wk spelers of staff) om naar dat land te gaan, om naar het Wk te gaan, om uberhaubt een telefoon mee te nemen. Tiktok en FB zijn ook borderline niveau FOMO.
Ik snap het ook niet. Respecteer het land of ga niet. Niet alles vergelijken met wat je gewend bent.
Kan moeilijk van iemand verwachten een land te respecteren als dat land zelf buitenlanders niet respecteerd.
Hypothetisch: wat als je geen mobiel hebt? Een dumb-phone? Een telefoon met Android 2 of Windows Mobile? Ik bedoel; sinds wanneer is een mobiele telefoon en mens identiteit onherroepelijk met elkaar verbonden?

In het ziekenhuis word ik ook niet gevraagd naar m'n mobiele nummer om te controleren of ik wel de juiste patient ben; daarvoor gebruiken ze een naam en geboortedatum.

Zo ook voor de coronapas was er altijd nog de manier om het ouderwets op papier te doen. Tuurlijk het zou minder beveiligd zijn omdat de code niet tijdsgebonden doorloopt, maar het zou geen reden mogen zijn voor weigeren van participatie lijkt me.

Het zou mij niets verbazen als deze 'verplichting' met een soort grillige sfeer wordt gebracht, waarin je het 'moet' doen of anders blijf je nog heel lang plakken bij security...
Qatar is geen rechtsstaat. Ze kunnen theoretisch zonder meer zeggen: geen app, geen toegang stadion.

Geen mobiele telefoon? Jouw probleem.

Je kunt daar wat minder makkelijk je recht krijgen, want dat interesseert de heersers niet zo.
Ik zou in alle geval een el-cheapo TCL of Motorola met tijdelijke accounts meenemen, met 3-4 VPN tools en Tor.
Als ik een vrouw was had ik Qatar sowieso niet bezocht na het lezen van de berichten dat ze vrouwen inwendig hebben onderzocht. https://www.ad.nl/buitenl...uchthaven-qatar~a561306f/.

Als voetballiefhebber zou ik dit hele WK sowieso zo min mogelijk aandacht geven.

En dan komt dit er nog bovenop... Ik hoop dat de mensen slim genoeg zijn om persoonlijke data zoveel mogelijk te verwijderen van hun telefoon en internetten via een VPN. Het beste is natuurlijk met een domme(re) telefoon gaan of een smartphone met zo min mogelijk apps.

Qatar komt overal mee weg, dus ik verwacht gewoon dat ze mensen zoveel mogelijk in de gaten zullen houden.
Nee echte voetballiefhebbers kijken gewoon.
Dan zijn er vele 'niet voetballiefhebbers' bijgekomen de laatste tijd....
"De BfDI adviseert daarom de twee apps alleen te installeren als het absoluut onvermijdelijk is."

Maar in de header staat dat de apps verplicht zijn... Hoe kun je het dan vermijden?
En waarom klaagt er geen land of voetbalbond over het feit dat deze apps verplicht zijn?
2 telefoons mee waarvan 1 in de handbagage? Dat de app op installeren en daarna niet meer gebruiken? Of 2b simkaarten mee en met de lege de app installeren en daarna de Sim wisselen en de app verwijderen?

Of gewoon het hele WK boycotten.

Er zijn meerdere manieren om er omheen te werken.
2 telefoons mee waarvan 1 in de handbagage? Dat de app op installeren en daarna niet meer gebruiken? Of 2b simkaarten mee en met de lege de app installeren en daarna de Sim wisselen en de app verwijderen?
Er wordt op gecontroleerd, als buitenlander ( en eigen volk ) zijn verplicht mee te werken aan die controles.
Mis je de vereisten, dan ben je OF spion, of ongewenst en direct op een vliegtuig terug ( eigen kosten )
Maar een weekje donkere kamers is dan echt geen uitzondering, om erachter te komen of e geen spion zou zijn
Omdat het zo’n voetbalbond het aan t achterwerk kan oxideren. Alsof die ook maar enige ruggengraat hebben.
Iets dat verplicht is, kun je natuurlijk alsnog niet doen.

Helemaal als de consequenties beperkt zijn.

Het is bvb. verplicht om je aan de maximumsnelheid te houden. Toch doen genoeg mensen dat niet.

Als er controle op is/wordt verwacht, dus “geen toegang stadion zonder apps” , dan kun je inderdaad nog een ‘burner’ gebruiken. Vraag en aanbod heeft nog wel wat goedkopies. Kan er wel bij, bij de overige kosten…

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 17 november 2022 18:14]

Als aanvulling:
Ehteraz app
Vanaf 1 november 2022 is de controle op de Ehteraz (corona) app vervallen. Maar in sommige gevallen moet u deze wel kunnen laten zien. Bij aankomst op de luchthaven in Qatar moet u dus wel de Ehteraz (corona) app activeren op uw mobiele telefoon. U hoeft deze niet te laten zien als u een winkel, restaurant of stadion bezoekt. Maar als u een medische instelling, kliniek of ziekenhuis bezoekt, is de Ehteraz app wel verplicht. U kunt deze app voor vertrek op uw mobiele telefoon downloaden en na aankomst in Qatar activeren.
Bron
Is er nog een verschil tussen de Android en iOS versies van de apps? Volgens mij kunnen veel van de genoemde zaken niet op iOS namelijk.
Klopt, maar nergens zie je een degelijke analyse van beide besturingssystemen en hoe dit proces precies werkt en welke data er nou echt via de apps gaat. Ze hebben slechts “vermoedens”.

Edit: modden maakt het niet minder waar :')

[Reactie gewijzigd door lDDQD op 18 november 2022 09:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee