Terug in de tijd #34 - Nigeriaanse prins, socrevolutie en Windows Phone

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

Voor de 34e editie van Terug in de tijd snuffelen we in de archieven van de maand juli uit 2004, 2009 en 2014. We zien onder meer de 'revolutionaire' processor die IBM maakte voor de PlayStation 3, het eerste gerucht over misschien wel een van de bekendste smartphones van een kleine fabrikant en hoe het ging met de markt voor e-books in Nederland.

Twintig jaar geleden: socrevolutie en iPod-evolutie

IBM Cell-processor
IBM Cell-processor

Als je techbedrijven moet geloven, zien we in de techsector elke dag minstens een revolutie of tien. Dus elke aangekondigde revolutie kan rekenen op scepsis van iedereen die geen marketingfunctie bekleedt. Maar soms zijn revoluties wel echt omwentelingen. De Cell-processor van IBM was zoiets. Die zou het computerlandschap gaan veranderen, zo was de voorspelling in 2004.

Waarom? De focus lag niet op de hoogste kloksnelheid van de cpu, maar juist op de integratie van verschillende soorten chips en geheugen op een enkele die, een systeem dat al snel bekendstond als soc of system-on-a-chip. De IBM Cell kwam in de PlayStation 3 van Sony; het systeem van system-on-a-chip heeft inderdaad zijn weg gevonden in de computerindustrie. Uiteraard gebeurde dat in smartphones, maar inmiddels is er een grote kans dat je laptop ook een soc aan boord heeft, met geïntegreerde graphics, neurale processor voor AI-taken en wellicht geheugen en opslag.

Implantatie chip
Chipimplantatie

Simpelere chips zaten dan weer in Mexicanen twintig jaar geleden. Huh, wat? Ja, in personeel van de Mexicaanse advocaat-generaal. De veiligheidsredenen zijn evident; een pasje kun je aan iemand anders geven, maar met je ledemaat is dat toch een stuk lastiger. De rfid-chips geven automatisch de juiste clearance. Kortom: alleen maar voordelen, toch?

Uiteraard zag geen enkele tweaker daar een probleem met privacy mee. Of toch? Ja, het woord 'politiestaat' viel al in de eerste reactie. Het leek er toen op dat we binnen twintig jaar allemaal met een chip in onze arm zouden lopen, maar op een enkeling na is ons lichaam vooralsnog vrij van chips. Het constant kunnen tracken van menselijke bewegingen is wel werkelijkheid geworden, vanwege dat ene apparaat dat we constant op zak hebben en dat onze locatie doorlopend doorstuurt naar bedrijven: de smartphone.

Sony OLED
Sony OLED

Die smartphones hebben anno nu vaak oledschermen, maar die waren twintig jaar geleden nog lang geen gemeengoed. Sterker nog, ze zaten in vrijwel geen enkel apparaat. Sony had een oledscherm willen uitbrengen in 2004, maar dat ging niet meer lukken, zo lazen we toen. Dat is een voorbode, want Sony is nooit een grote speler geworden op het gebied van oledschermen. De oledschermen die we nu zien in ons leven op smartphone, tv en eventueel monitor, tablet of laptop, komen in veel gevallen van LG of Samsung. In sommige gevallen komen ze van andere leveranciers, zoals het Chinese BOE.

Op die schermen van twintig jaar geleden zagen we veel spam voorbijkomen. Wie heeft er nooit een erfenis gehad van een Nigeriaanse prins? Vergeet niet even dat bedragje over te maken voordat je jezelf miljonair mag noemen, oké? Die Nigeriaanse prinsen bleken niet te goeder trouw en werden opgepakt. Een straf kregen ze niet: ze werden vrijgesproken. Omdat de erfenissen wel legit waren? Natuurlijk niet, maar hun betrokkenheid kon niet worden aangetoond.

Er waren wel aanwijzingen. Zo waren veel verdachten gevlucht en spoorloos. In het huis troffen agenten strijkplanken aan: rijen vol telefoons met namen erbij die je moest noemen bij het opnemen. Criminelen zijn jammer genoeg in de afgelopen twintig jaar doorgegaan met het proberen om mensen op te lichten via internet. Ikzelf wacht nog steeds op een erfenis van drie miljoen euro, maar die komt echt nog, zo beloofde de prins.

Met dat geld had je toen mooie iPods kunnen kopen. Apple presenteerde de vierde generatie in 2004. Het scrollwiel was aangepast en hij was een stuk goedkoper geworden; de 20GB-versie kwam uit voor 299 dollar, 50 dollar meer dan de toen nieuwe iPod mini. De Apple-muziekspeler bleef dé mp3-speler, maar werd ingehaald door de tijd. De smartphone heeft de rol van de draagbare muziekspeler helemaal overgenomen en Apple stopte er geleidelijk mee. De iPod Shuffle en Nano verdwenen in 2017 van de markt; de iPod Touch heeft het volgehouden tot 2022.

Drie iPod-generaties naast elkaar

Drie iPod-generaties naast elkaar: links de oudste, rechts de vierde

Vijftien jaar geleden: Microsoft-handhelds en PayPal-betalingen

Sony had de PSP, Nintendo uiteraard de DS en Microsoft? Ja, niets. De stap van Xbox naar handheld gaming was slechts een kwestie van tijd, zei Microsoft destijds. Hoe precies, dat liet het bedrijf in het midden. Een eigen smartphone? Zou kunnen. Een eigen dienst? Ook mogelijk.

Screenshot Windows Phone 7
Screenshot Windows Phone 7

Een eigen handheld van Microsoft kwam er niet. Wel heeft het eigen telefoons en telefoonplatforms gemaakt. In 2010 kwam de Microsoft Kin uit, maar die telefoons waren niet echt gericht op gaming en waren zo'n mislukking dat de naam van die telefoons nu een breinbreker is voor een techpubquiz. Windows Phone 7 had Xbox Live voor gaming, maar om dat nu te vergelijken met een handheld, is mentale gymnastiek. Het verzamelde wel achievements en er waren ongetwijfeld grootse plannen mee, maar die zijn nooit uit de verf gekomen. Leuke ironische twist: het is nu vijftien jaar later en Microsoft is weer, of nog steeds, een handheld aan het teasen.

Waar we ook nog steeds mee bezig zijn, is mobiel betalen. Dat het zou gaan kunnen, was vijftien jaar geleden al duidelijk. Moest er een standaard voor komen? Nee, zei PayPal destijds, ongetwijfeld met de gedachte dat het zelf een dominante positie wilde verwerven op het gebied van mobiele betalingen.

Dat is niet wat er gebeurde. De markt voor mobiele betalingen op iOS is in handen van Apple, omdat het bedrijf zichzelf monopolist heeft gemaakt. Dat verandert in Europa nu pas. Op Android heeft Google dat niet afgedwongen, maar banken geven vrijwillig op en motiveren klanten om over te gaan op Google Wallet. En PayPal? Dat is nergens te vinden op de mobiele markt.

Verbatim 1x10 M-Disc BD-R BluRay 25GB 4x Speed Cake
Verbatim M-Disc

Het duurde jaren voordat mobiel betalen doorbrak, maar er was toen een optische schijf ontwikkeld die pas écht lang meeging: 1000 jaar. Dat claimde althans het bedrijf Millenniata. De door Millenniata geclaimde lange levensduur zou mogelijk zijn door het gebruik van een harde laag op basis van een anorganisch materiaal. Dit zou lijken op obsidiaan, een vulkanisch glas. Deze harde laag is afgezet op een drager van plastic. De schijf zou Millennial Disc heten. Hij bestaat nog steeds; hij heet M-Disc en is verkrijgbaar bij diverse fabrikanten. Hij is afspeelbaar in veel verschillende soorten dvd-spelers. Of de levensduur inderdaad 1000 jaar is, lees je over 985 jaar in deze rubriek.

De telefoon die 1000 jaar leek mee te gaan, is de HTC HD2. De telefoon, met de codenaam Leo, zou uitkomen in oktober 2009 en daarover gingen in juli dus al geruchten. Het zou een Windows Mobile 6.5-toestel worden met een voor die tijd grote 4,3"-lcd en een voor die tijd snelle processor met een kloksnelheid van 1GHz. Ook uniek voor Windows Mobile is het capacitieve touchscreen. De telefoon kreeg nog jaren nieuwe Android-versies dankzij customroms, in elk geval tot versie 7.

Nokia N95, iPhone 2g, T-Mobile G1 en HTC HD2

Hier en daar beschadigd, maar nog niet kapotgeflasht: de HTC HD2

Tien jaar geleden: smartphonenostalgie en e-books

Hand omhoog als je geen abonnement op een streamingdienst hebt. Alle handen omlaag? Ja, dat dacht ik al, want op tweakers zitten veel mensen die een of meer streamingdiensten hebben. Dat was tien jaar geleden wel anders. Velen keken tv via een kabelabonnement en zaten hele avonden naar live-tv te kijken. Sterker nog, Netflix was nog niet eens beschikbaar in België, maar kwam eraan.

Het was een andere tijd: House of Cards was furore aan het maken als serie die je móest zien, en het leek dat Netflix de Spotify voor films en series kon worden: één dienst waarop je alles kunt zien. Dat is niet hoe de markt zich heeft ontwikkeld.

Netflix sd-aanbod

Intussen zie je wellicht door alle streamingbomen het abonnementenbos niet meer. Immers, je kunt een abonnement nemen op Netflix, maar ook op Disney+, Videoland, Amazon Prime Video, Apple TV+, HBO Max en zo kan ik nog even doorgaan. Het is een versnipperd landschap geworden.

De tijd van een tientje of minder voor een abonnement is ook voorbij. Zoals het zulke partijen betaamt, hebben ze eerst hun product goedkoop op de markt gezet en als je eraan gewend bent, gaat de prijs telkens wat omhoog. Netflix kost intussen 19 euro per maand voor het duurste abonnement. En het voordeel van reclamevrij kijken omdat je streaming kijkt, is ook aan het wegvallen, want veel streamingdiensten zijn begonnen met het aanbieden van abonnementen met reclame.

Wat minder ingrijpend veranderd is, is de markt voor boeken. Ongeveer 5 procent van de verkopen van boeken betrof tien jaar geleden een e-book, meldden we toen. Wie dacht dat e-books de boekenmarkt zouden overnemen, heeft het mis; inmiddels is dat aandeel rond 8,8 procent, meldde de CPNB. Relatief een grote stijging, maar het blijft een kleine minderheid. Wel lezen en luisteren veel mensen boeken binnen een abonnement en dat levert ook de nodige omzet op voor de boekenmarkt.

E-book
Koffie en e-reader: het ene is een populairder product dan het andere.

En waarop lezen we dan e-books, op e-readers? Nee, toen al was duidelijk dat de meesten lezen op de smartphone of tablet. Zullen we een rondje nostalgische telefoons doen? Gionee, wie kent het nog, was tien jaar geleden bezig met het dunner maken van smartphones. De eLife S5.5 was al slechts 5,5mm dik en de volgende telefoon zou rond 5mm uitkomen. Intussen weten we dat de race om de dunste telefoon hier zou stoppen. Telefoons werden in de jaren erna vooral langer, maar niet langer dunner. De grotere schermen leidden tot de behoefte aan grotere accu's en daardoor zijn veel telefoons net als toen tussen 7 en 9mm dik.

Gionee N9005 met dikte van 5mm
Gionee N9005, met een dikte van 5mm

De uitzondering zijn vouwbare smartphones en daar is de race om ze dunner te maken nog wel aan de gang. Het Chinese Honor ligt aan kop, met een dikte van 4,4mm op het dunste punt in uitgevouwen stand voor de Magic V3. Dat brengt hem dichtgevouwen in totaal op 9,2mm dikte, vrijwel de dikte van een reguliere smartphone. Veel andere vouwbare smartphones zijn dichtgevouwen tussen 12 en 16mm.

Een andere fabrikant die toen nog bekend was, was LG, dat met een 4G+-versie van zijn G3-smartphone kwam. Het zou achteraf zo ongeveer het hoogtepunt zijn van LG op de smartphonemarkt, want de G2, G3 en G4 waren, in elk geval op Tweakers, de populairste toestellen die de fabrikant op de markt heeft gebracht.

De fabrikant heeft het daarna nog jaren geprobeerd, waaronder met de deels modulaire G5-smartphone, ook de eerste smartphone met camera met ultragroothoeklens. LG had meer experimenten, met als laatste voorbeelden de Wing met draaibaar scherm en de nooit uitgekomen Rollable. Voordat die kon uitkomen in 2021, gaf de fabrikant er de brui aan.

Waar veel tweakers ook nostalgisch van zullen worden, is Windows Phone. Het besturingssysteem had veel fans op deze site, maar tien jaar geleden waren er al tekenen dat het wellicht niet goed zou aflopen met het besturingssysteem. Microsoft toonde dat nog niet en zei dat Windows Phone zou samengaan met Windows. Het idee was uitstekend, maar Windows was toen nog vooral gericht op x86 en Windows Phone op Arm, dus dat gezamenlijke platform bracht niet de voordelen die Microsoft voor ogen had. Windows 10 Mobile verscheen wel en er waren enkele telefoons die daarna nog uitkwamen, zoals de Lumia 950, maar intussen wist iedereen dat er weinig toekomstmuziek meer in zat. Microsoft stopte in 2019 met de support voor Windows 10 Mobile.

Windows 11 op Lumia 950
Windows 11 op Lumia 950

Wat ook verdween tot verdriet van veel tweakers, zijn kleine smartphones. Kleine smartphones zijn een grote liefde van veel gebruikers, maar de verkopen vallen kennelijk in de praktijk toch tegen. In 2014 ging de grootste trendsetter van de mobiele markt om; Apple zou geen 4"-telefoons meer maken. De iPhone 6 zou alleen uitkomen in de smaken groter en grootst. De soep werd niet zo heet gegeten, want in 2016 verscheen nog een iPhone SE met een schermformaat van 4".

Wat wel tekenend is, is dat Apple het nog een keer heeft geprobeerd met kleinere smartphones. Er verschenen 'mini'-versies van diverse iPhones daarna: de iPhone 12 mini en 13 mini. Het succes was kennelijk ook te klein, want Apple verving de mini-versie door een Plus-versie. We hebben nog wel een BBG voor kleine smartphones, maar zijn die nou écht klein? Nee, voor echt kleine smartphones van grote fabrikanten moeten we, net als voor Windows Phone, toch terug in de tijd.

iPhone 6
Kijk, die iPhone 5s van 4" (links): zo klein en schattig!

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-07-2024 • 06:00

43

Reacties (43)

43
43
26
0
0
13
Wijzig sortering
Waar veel tweakers ook nostalgisch van zullen worden, is Windows Phone. Het besturingssysteem had veel fans op deze site, maar tien jaar geleden waren er al tekenen dat het wellicht niet goed zou aflopen met het besturingssysteem. Microsoft toonde dat nog niet en zei dat Windows Phone zou samengaan met Windows. Het idee was uitstekend, maar Windows was toen nog vooral gericht op X86 en Windows Phone op Arm, dus dat gezamenlijke platform bracht niet de voordelen die Microsoft voor ogen had. Windows 10 Mobile verscheen wel en er waren enkele telefoons die daarna nog uitkwamen, zoals de Lumia 950, maar intussen wist iedereen dat er weinig toekomstmuziek meer in zat. Microsoft stopte in 2019 met de support voor Windows 10 Mobile.
En dat blijft imho eeuwig jammer. Technisch was het een uitstekend platform. Ik heb de Lumia 800, 920 en 950XL gehad, en stuk voor stuk waren het fantastische toestellen: snel, stabiel, gebruiksvriendelijk etc.

Het is jammer dat er relatief weinig apps van kwamen, en dat het platform door met name Google actief tegengewerkt werd, plus de fout van Microsoft dat tussen de versies er geen compatibility was, waardoor apps gemaakt voor Windows Phone 7 of 8 niet op 9 of 10 werkten. Toen het Windows 10 Mobile was, was dat weliswaar verbeterd, maar helaas heeft het niet mogen baten.

Hadden we het platform nu toch maar gehad, dan hadden we tenminste een derde speler die tegenwicht kan bieden tegen het de facto duopolie Google/Apple wat we nu hebben. Dat zou meer keuze voor de consument geweest zijn.
Op die schermen van twintig jaar geleden zagen we veel spam voorbijkomen. Wie heeft er nooit een erfenis gehad van een Nigeriaanse prins? Vergeet niet even dat bedragje over te maken voordat je jezelf miljonair mag noemen, oké? Die Nigeriaanse prinsen bleken niet te goeder trouw en werden opgepakt. Een straf kregen ze niet: ze werden vrijgesproken.
Ik krijg nog altijd met enige regelmaat, hoewel niet zo vaak meer als vroeger, dit soort aanboden van Nigeriaanse prinsen hoor. Of ik even mijn bankrekening wil beschikbaar stellen? Sure, why not?

Dit soort spam heeft zelfs een eigen naam: Advance-fee scam. Ook wel bekend als "419 Scam", verwijzend naar Artikel 419 van het Nigeriaanse wetboek van strafrecht, waarin deze praktijken strafbaar gesteld zijn.
Het is jammer dat er relatief weinig apps van kwamen, en dat het platform door met name Google actief tegengewerkt werd, plus de fout van Microsoft dat tussen de versies er geen compatibility was, waardoor apps gemaakt voor Windows Phone 7 of 8 niet op 9 of 10 werkten. Toen het Windows 10 Mobile was, was dat weliswaar verbeterd, maar helaas heeft het niet mogen baten.
Microsoft leverde ook geen positieve bijdrage door in die tijd Android beter te ondersteunen voor hun dienstverlening t.o.v. hun eigen mobiele besturingssysteem. Nieuwe functies kwamen eerder uit voor Android, en soms enkel voor.

Verder zat Microsoft te veel in hun "wij bepalen wel even wat de gebruiker wel en niet mag"-fase, wat je onder andere terugziet in de de opgedrongen interface van Windows 8 en de kunstmatige beperkingen van Windows RT.

Die tijd overlapt ook met de introductie van de Xbox One, die Microsoft bij introductie voornamelijk adverteerde voor sport en in het begin verplicht verkocht met Kinect hardware. Het was een tijd waarin Microsoft's verbinding met de consument kwalitatief uitermate teleurstellend was.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:17]

"wij bepalen wel even wat de gebruiker wel en niet mag"-fase
Dat is niet helemaal wat MS daar deed. In die tijd zagen we een relatief grote hype rondom tablets en touch screens. Microsoft wou hier op meeliften door het startmenu zo te bouwen dat het bruikbaar was vanop een tablet. En ja, als je toen een tablet PC had was dat startmenu en de charms bar echt geweldig om mee te werken.

Maar voor hen die toetsenbord en muis gebruikten waren die voordelen er niet en voelt het allemaal wat rommelig aan. Maar vergeet niet dat MS niet over 1 nacht ijs gaat met zo een beslissing. Daar zijn maanden of jaren aan studies aan vooraf gegaan om na te gaan wat wel en niet werkt. En net op bijv. Windows Phone (of de Zune music player) werkte die UI zeer goed en werd hij net geprezen. Maar MS heeft altijd al aan het startmenu gesleuteld. Er zijn sinds Windows 95 niet veel releases van het OS geweest die het start menu van hun voorganger overnamen.

De beperkingen in RT kan ik ook wel ergens plaatsen. Je brengt je OS uit op een nieuw hardwareplatform en je wil je legacy stack eindelijk eens kunnen weggooien. Ja, dat brengt beperkingen met zich mee. En je wilt je eigen app store promoten, dus leg je wat extra beperkingen op. Niet dat dat lang geduurd heeft of men kon er rond werken. En dan wat? Er was zo goed als niemand die interesse had om software voor het platform te ontwikkelen, net omdat MS hier eindelijk eens probeerde om een breuk te maken met het verleden. Iets waarvan zovele mensen altijd zeggen dat ze dat eindelijk eens zouden moeten doen.

Al ben ik wel blij dat ze van dat fiasco geleerd hebben. Arm op zich niet ogpegeven hebben, maar de tijd genomen hebben om er de afgelopen jaren aan verder te werken.
[...]
Dat is niet helemaal wat MS daar deed. In die tijd zagen we een relatief grote hype rondom tablets en touch screens. Microsoft wou hier op meeliften door het startmenu zo te bouwen dat het bruikbaar was vanop een tablet. En ja, als je toen een tablet PC had was dat startmenu en de charms bar echt geweldig om mee te werken.
Daarbij vergeten dat de meeste Windowsapparaten geen tablets betreffen.
Maar voor hen die toetsenbord en muis gebruikten waren die voordelen er niet en voelt het allemaal wat rommelig aan. Maar vergeet niet dat MS niet over 1 nacht ijs gaat met zo een beslissing. Daar zijn maanden of jaren aan studies aan vooraf gegaan om na te gaan wat wel en niet werkt.
Maanden of jaren aan studies is geen garantie voor een goed resultaat.
En net op bijv. Windows Phone (of de Zune music player) werkte die UI zeer goed en werd hij net geprezen. Maar MS heeft altijd al aan het startmenu gesleuteld. Er zijn sinds Windows 95 niet veel releases van het OS geweest die het start menu van hun voorganger overnamen.
Tot en met Windows 7 kan je het klassieke Start Menu van Windows 95 configureren. Dus NT 4.0, Windows 98, 98 SE, 2000, ME, XP, Vista, 7 en alle servervarianten uit die generaties.
De beperkingen in RT kan ik ook wel ergens plaatsen. Je brengt je OS uit op een nieuw hardwareplatform en je wil je legacy stack eindelijk eens kunnen weggooien.
Dat was fout nummer 1. Je ziet nu dat Microsoft met de nieuwe poging daar sterk op terugkomt. Het belangrijkste verkoopargument van Windows is juist backwards compatibility. Tot de dag van vandaag is win32/64-compatibiliteit het belangrijkste dat Windows levert.
En dan wat? Er was zo goed als niemand die interesse had om software voor het platform te ontwikkelen, net omdat MS hier eindelijk eens probeerde om een breuk te maken met het verleden. Iets waarvan zovele mensen altijd zeggen dat ze dat eindelijk eens zouden moeten doen.
Er zijn ook zoveel mensen die zeggen dat hun applicaties gewoon moeten werken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:17]

Dat was ook niet zo gek. Het marktaandeel Android was dusdanig veel groter dat ze zichzelf dan wel flink in de voet hadden geschoten richting hun zakelijke clientele.

Je andere punt over het feit dat Microsoft niet echt leert van opdringen van GUI 'revoluties', denk recent aan Windows 11. Is ook een van de redenen geweest dat het OS geen lang leven heeft genoten. Het was zeer onintuïtief en ronduit knullig ontworpen. Op het werk noemende we het altijd gekscherend 'my first phone'.

Wat mij betreft prima dat dit een stille dood is gestorven. Nog een OS wat app makers moeten ondersteunen of als ze dat niet doen ze je forceren naar 1 OS. De keuze uit 2 is wat mij betreft prima en blijkt al lastig genoeg om te ondersteunen. Plus nog meer Microsoft in de techspace is ook niet echt een bonus.

[Reactie gewijzigd door naaitsab op 22 juli 2024 13:17]

Het was zeer onintuïtief en ronduit knullig ontworpen. Op het werk noemende we
Windows Phone?

Je kan veel zeggen over de GUI en ieder zijn smaak en mening, maar er is weinig knullig of onintuïtief aan. Alles werkte gewoon, de instellingen en app lijst waren zeer duidelijk, de zoekfunctie zijn tijd vooruit. Het was natuurlijk wel helemaal anders en door het minimalistische in schril contrast met de vaak bloated Android GUI’s (elk wat wils), en dat was voor sommigen al moeilijk.
Op het werk noemende we het altijd gekscherend 'my first phone’
Altijd erg jammer gevonden dat mensen, veelal die zelf geen/nauwelijks Windows Phone gebruikten, met zo’n kleinerende waardeoordelen moesten afkomen. Al mijn collega’s wisten me constant te zeggen hoe slecht mijn Lumia 920 wel niet was (terwijl zij nooit een Windows Phone hadden, of in het beste geval een low-end company phone vergeleken met een flagship, en ik wel nèt van een “top-of-the-line” Android kwam). Wat er exact slecht aan was konden ze me overigens niet zeggen of was simpelweg onwaar. Gekscheren kon je het (bij mij) vaak ook niet noemen omdat iedere keer als ik mijn telefoon bovenhaalde er wel iemand commentaar op had.

Niet naar jou gericht overigens, misschien had je wel ervaring en een directe reden. Ik spreek enkel uit mijn ervaring. De vooroordelen hebben WP ook zeker niet geholpen.

[Reactie gewijzigd door Vnze op 22 juli 2024 13:17]

Kanttekening vooraf. Onze toenmalige directeur was fervent fan van alles Windows hardware, dus Surface en Phone. Support en Sales waren daarom aangespoord (lees verplicht) om deze als bedrijfsmiddelen te gebruiken voor promotie richting onze klanten en 'om het product te leren kennen'. Dus we hebben dagelijks actief gebruik gemaakt van de toestellen voor een 4 à 5 tal jaar.

De Nokia hardware was op zich goed, netjes, strak. Prima voor zakelijk gebruik. Maar dat het OS gewoon werkte en duidelijk was. Nee, zeer zeker niet. Opties zaten op zeer onlogische plekken. GUI elementen waren slecht en inconsistent geformatteerd of delen vielen gewoon weg. Acties zaten onnodig diep verstopt onder allerhande vage benamingen en subopties. Startscherm vond ik ook erg druk. Na finetuning wel aardig maar vond de oplossing van Android en iOS hierin toch veel prettiger ogen. Windows poogde met Windows 8 het OS sterk te versimpelen, dat was hier ook het idee. Echter is dit te ver doorgetrokken in beide oplossingen.

Ik zat toen d'r tijd op de supportafdeling, alle klanten waarbij we de toestellen hadden uitgerold hadden problemen en waren er ontevreden over. De eigen apps van Microsoft waren onstabiel, weinig app aanbod, veel toestel crashes en adoptie problemen bij iOS/Android gebruikers. Support vanuit Microsoft (Gold Partner) was ook bizar slecht. De MDM opties waren ook erg ondermaats. Intune was toen gewoon nog te basaal. Dit allen heeft mij altijd ervan doordrongen dat dit gewoon een live beta test is geweest van de 1e tot de laatste dag. Dat is niet erg maar was hier eerlijk en transparant over geweest. Dan had het bij menig bedrijf niet zo'n zure smaak achtergelaten.

Ik snap dat mensen, waarschijnlijk voor thuisgebruik hier met een soort nostalgie naar terugkijken maar als je ernaar kijkt met de blik waarvoor het primair is ontworpen, zakelijk gebruik. Dan was het gewoon een gigantische blunder van Microsoft.
Windows Phone en windows 10 mobile waren juist primair consumeert focused, niet business focused.

Moet on zeggen dat ik de instellingen en opties juist logischer vond dat de bekende Android skins uit die tijd, het was voor sommige ook een van de redenen om het te kopen. Ook nooit met native gui elementen problemen gehad, wel met 3rd party apps die te veel wilden met de live tiles, maar dat ken je het os niet kwalijk nemen.

Nu kan ik qua stabiliteit niet veel zeggen, ben er vrij zeker van de je met Windows phone's in hebben heb gehad dan ik ;)
Windows Phone en windows 10 mobile waren juist primair consumeert focused, niet business focused.
Dat is niet het verhaal wat de 'pakken' tijdens Microsoft Ignite ons vertelde ;) Het was juist een direct offensief tegenover Blackberry die met name in de grotere bedrijven zeer populair was. Wellicht dat ze dit niet aan de grote klok hebben gehangen maar vind het wel een logisch verhaal. Wat marge bij een thuisgebruiker is leuk maar grote bedrijven verbinden aan je productsuite met allerhande licenties. Dat is veel lucratiever.

Maargoed het sluit wel weer aan bij mijn conclusie dat ze een beetje met een identiteitscrisis zaten met hun eigen product. Wellicht dat de GUI wat te 'kinderlijk' was voor zakelijk gebruik en het gebrek aan apps de consumentenmarkt weer minder interessant maakte?
Niemand heeft het ooit over Samsung maar die hebben een groot aandeel gehad in de ondergang van de Windows Phone.
Derde speler zou goed zijn maar niet Microsoft. Dat is zelf een monopolist. Stel dat ze weer veel marktaandeel zouden krijgen, ze zouden zich volledig richten op het wegdrukken van iOS en Android om de enige te worden.

Vroeger met Windows Mobile in de tijd van ipaqs enzo hadden ze al een redelijke monopolie, en kijk wat ze daarmee hebben gedaan. Het was traag, onstabiel etc. Dat ze die markt zijn misgelopen hebben ze volledig aan zichzelf te danken.

Nee bedankt het is verre van ideaal nu maar beter dan met MSFT erbij met 30%+ marktaandeel.
Microsoft is juist wel groot genoeg om het te kunnen.

En het doel van elk commercieel bedrijf is marktaandeel, dat is precies de reden waarom ze geen telefoons/mobileOS meer maken.
Ik krijg nog altijd met enige regelmaat, hoewel niet zo vaak meer als vroeger, dit soort aanboden van Nigeriaanse prinsen hoor. Of ik even mijn bankrekening wil beschikbaar stellen? Sure, why not?
Ik krijg de laatste tijd juist weer veel spam, zogenaamd van pakketbezorgers dat er een pakketje voor mij is. Het spamfilter houdt ze netjes tegen, maar het valt toch op na jaren eigenlijk niets te ontvangen en dat het er nu toch meerdere per dag zijn.
Dan ligt er weer een "Paket" voor je klaar? :+ :)
Het is jammer dat er relatief weinig apps van kwamen, en dat het platform door met name Google actief tegengewerkt werd
Zie je de ironie? Microsoft heeft een technisch goed platform waar te weinig (commerciële) applicaties voor zijn en dat actief wordt tegengewerkt door tech-giganten? Meestal was het Microsoft die andere, technisch superieure, oplossingen tegenwerkt en dominant blijft doordat nou eenmaal iedereen applicaties voor Windows (blijft) maken.

Het marktaandeel van Windows Phone is nauwelijks significant hoger geweest dan dat van Linux op de desktop. Toch kwam er bij elk artikel over een app wel een of meer posts met "maar ze maken geen Windows Phone-versie...". Moet je je eens voorstellen dat Linux-gebruikers dat bij alle software (Adobe, Microsoft Office/VS etc) die niet voor Linux bestaat zouden doen.

Maar Linux-gebruikers zoeken een alternatief, of maken het desnoods zelf. Daarom bestaat de Linux Desktop nog steeds, als is ie al twintig jaar niet doorgebroken, en is Windows Phone ten onder gegaan. Het probleem is naar mijn mening dan ook niet dat Microsoft niet volgehouden heeft, maar dat Windows-gebruikers geen doorzetters zijn.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 13:17]

Ik ben als gebruiker niet echt fan van Microsoft, maar het blijft zonde dat Windows Phone zo slecht in de markt is gezet en het niet overleefd heeft. Ondanks de mooie Nokia Lumia's. Een derde grote speler in mobiele platformen blijft heel erg welkom. Eigenlijk hoop ik dat Microsoft het met MAUI opnieuw aandurft om weer een stap te zetten.
Yahoo Boys, altijd leuk om te zien als er weer een aflevering van Kees van der Spek hierover gaat 🤣
Mijn grote reden voor het niet gebruiken van de Windows Phone was de interface. Ik heb ooit een Windows Phone gekregen bij een Microsoft evenement. Ik heb deze een dag gebruikt omdat ik er gillend gek van werd. Het start menu had allemaal bewegende dingen er in zitten en ik begreep niet hoe de interface zou moeten werken. Het klopte voor mij gewoon niet. Ik werd er gek van. Ik heb de telefoon daarna weggegeven aan een vriend van mij. Ik vond Windows Mobile echt vele malen beter werken dan Windows Phone.
Microsoft stopte in 2019 met de support voor Windows 10 Mobile.
Eeuwig zonde. Zelfs als puur linux en mac gebruiker had ik een 950. Top toestel.
Ik gebruik ‘m nog af en toe met een wireless network scanner. Die app is nog steeds superieur aan alle soortgelijke apps voor mijn iphone (en gratis)
Precies dit. Het is eeuwig zonde dat Microsoft (met "hulp" van Alphabet) dit zo heeft weten te vernaggelen. Geen backwards compatibility tussen WP7, 8 en 10 en veel missende apps waaronder van Google. Je kunt natuurlijk nooit in de bestuurskamers kijken, maar ik heb het gevoel dat er een aantal nay-sayers tussen hebben gezeten die niet genoeg wilden investeren in ontwikkelaars om apps te (blijven) maken voor WP.

Vanaf de Lumia 800 t/m de Lumia 920 heb ik er enorm van genoten en was het zijn tijd ver vooruit. De toestellen waren, zeker gezien de hardware, snel en stabiel. De hardware was prachtig. OLED was, vooral toen, nog een hele ervaring. Het homescreen waarbij elke app ook een widget kon zijn, geweldig.

Press F to pay respects.
Developers moeten natuurlijk hun apps die ze hebben wel onderhouden. Van 7 naar 8 was voor developers een slechte ervaring, maar van 8 naar 10 was in de basis niet meer dan hercompileren. Het grotere probleem was net die app gap, zeker met grote, populaire apps. En wanneer Google je dan nog eens actief gaat tegenwerken is in het westen het feestje snel gedaan.

Zo goed als geen enkele Google dienst werkte in de browser. Was het een slechte browser? Helemaal niet. Het was Google die de webservers zo had aangepast dat als de useragent string aangaf dat je met Edge van een Windows telefoon 1 van hun sites bezocht, er een versie werd getoont die niet werkte. Ging je verkeer door een proxy die je user agent string aanpaste, dan werkte de Google sites ineens zonder problemen.

En laat ons eerlijk zijn, een toestel zonder Google Maps, Youtube of Gmail heeft niet veel kans van slagen.
En laat ons eerlijk zijn, een toestel zonder Google Maps, Youtube of Gmail heeft niet veel kans van slagen.
Maar dan is het wel interessant waarom dat Google spul wel allemaal werkte en werkt in IOS en in de Safari browser. En Apple staat ook niet bekend als het meest inschikkelijke en met andere bedrijven meedenkende bedrijf.
Omdat Microsoft nog niks te zeggen had wegens gebrek aan marktaandeel. En mensen sowieso niet graag geloven wat MS beweert.
Als Google plotseling ale Apple-devices zou uitsluiten hadden ze zichzelf aandig in de voet geschoten. Maar het blokkeren van MS, daar hadden ze zelf geen last van.
Hmm, er was wel wat meer loos.
Ik heb zelf 3 Windows phones gehad (620, 800 (meen ik) en 950), zeker de 950 echt een flagship, heerlijk toestel en OS. Mét simpel verwisselbare accu (en daarmee niet waterdicht, maar dat was er toen bijna niet een).
Echter: de accu in m'n 950 was snel stuk én eenvoudig te vervangen mits... Microsoft die accu's ook te koop aanbood. Niet dus, slecht te krijgen, zelfs niet direct bij Microsoft zelf, alleen bij vage aanbieders. Deze eenvoudige after sales had MS dus ook niet op orde.
Ben zelf een groot liefhebber geweest van Windows 10 Mobile en ik moet zeggen dat de Lumia 950 een van de beste smartphones is geweest die ik heb gehad. Helaas in het afvoer putje beland bij Microsoft (en app ontwikkelaars), maar echt geniaal was het dock dat Microsoft had ontwikkeld (ja, die ligt samen met de telefoon nog steeds hier thuis)...

Excel op een smartphone is anno 2024 nog altijd een ramp en dat was op de Lumia 950 geen uitzondering... Tenzij je een monitor, toetsenbord en muis had en het bijbehorende dock... Dan maakt je van de Lumia 950 (XL) een heuse laptop / desktop voor je gevoel waar Excel op een groot en goed werkend scherm perfect te doen was...

Dat heeft Google met Android en de diversen fabrikanten nog steeds niet voor elkaar gekregen en er zullen genoeg dingen te bedenken zijn waar dit een zinnig nut zou hebben als het dock compact gemaakt zou worden en voorzien van een beeldscherm, toetsenbord en touchpad (bijv. verzekerings adviseurs die thuis bij je langs komen om je te adviseren)... Maar ook Apple nog niet bedenk ik me net, zo jammer...

[Reactie gewijzigd door rcor op 22 juli 2024 13:17]

Aaah telefoons... Nu ik bezig ben met zoeken naar een upgrade voor mn huidige telefoon kijk ik weer even terug naar zijn voorgangers. Verdorie zeg wat heb ik toch goede herinneringen aan die LG G6! Echt een fijn aanvoelend apparaat voor een toen zeer schappelijke prijs. Jammer dat LG er mee gestopt is.
LG G8S was mijn laatste LG, als dat ding nieuwste Android kon draaien zonder te veel gedoe, dan had ik deze gewoon nog dagelijks gebruiken.

Want het was voor mij de perfecte telefoon op 1 ding na (de updates).

Ook ik mis LG, maar ik denk dat als ze nu terug zouden komen, ze gewoon de rest nadoen helaas.
Kijk eens op het XDA forum, ik heb gespot dat iemand een android 14 rom heeft geknutseld voor mijn G6!
Je kan naar mijn weten de bootloader niet meer unlocken op LG smartphones.

Tenzij op dat front wat veranderd is.
Als de ARM processors nu de laptops in gaan, mag wat mij betreft Windows weer de telefoons in. Wat was dat jarenlang geweldig, ik zou zonder twijfel meteen overstappen. Er moet toch een telefoonfabrikant zijn die het aandurft.
Ik zit niet te roepen om nog meer Microsoft dominantie. De kwaliteit van de windows fixes vb. bewijzen dat Microsoft een probleem heeft. Het is gewoon te veel, te complex en te slordig op mekaar gebouwd. Dermate verweven dat elk foutje zich wreekt.
Ok en die Apple en Google dominantie, dat is dan wel goed? Ik zou Microsoft zeker verwelkomen als ze weer de mobiele markt op zouden gaan. Jullie vinden concurrentie toch altijd zo goed?
E-books… Ik koop soms een digitaal kookboek als het beschikbaar is. Maar helaas zijn mijn favoriete kookboeken niet allemaal digitaal verkrijgbaar. Ik begrijp het wel, omdat het risico op piraterij groot is en het vaak om boeken van 60-120 euro gaat. Bovendien is het bladeren door een fysiek boek echt fijn.

Dit merk ik ook bij mijn studenten. Ze hebben digitale boeken, maar voor een speciale doelgroep zijn er ook papieren versies beschikbaar, en daar lezen ze met plezier doorheen. De digitale versie is bedoeld om via de site op de laptop te lezen. Langzaam gaan er stemmen op om de boeken die ze echt helemaal moeten lezen en gebruiken, te laten kopen in plaats van licenties te gebruiken. Alleen zijn we nog niet zo ver. Er is nog niets wat betaalbaar is en daarbij in de buurt komt. Ik neem ze het liefst ook een keer per cohort mee naar de bieb om daar aan culinaire vakverdieping te doen, waar ze positief op reageren.
Heerlijke telefoon die HTC HD2. Staat nu prominent in z'n doosje in de boekenkast ;)
Zat zo'n mooie leren pouch bij en hij werd pas echt nuttig met een mooie Android rom en een flinke overclock naar 1,5ghz!
Heh, de Cell processor. Oorspronkelijk wilde Sony er twee van in de PS3 stoppen en geen GPU. Dit bleek niet goed te werken, waardoor ze halsoverdekop op zoek moesten naar een GPU. Een drama, want de console werd erg duur en games werkten veelal beter op de Xbox 360.

Twintig jaar later werken games nog steeds het best met een paar snelle CPU cores en een GPU.
Dit filmpje van Linus sluit aardig aan bij het artikel: YouTube: I Bought the World’s First OLED TV from 2008!
Hm mijn smartphone ervaring is begonnen met een lg 2x speed.
Die heeft, ik heb de telefoon nog liggen, een hdmi aansluiting.
Ik hoef niet uit te leggen wat je daarmee kan lijkt mij.
Daarvoor had ik een nokia n95, wat ook een tof apparaat was met uitklapbaar toetsenbord alleen erg langzaam.

Ondertussen gebruik ik al 4 jaar een sony xperia 1 en vind daar maar geen goede vervanging voor.
Behalve chinezen en apple(waar ik totaal geen interesse in heb) is de verhouding upgrade-kosten ver te zoeken ivm een xperia 1 met de snapdragon 855.
En ik vind 300 euro toch wel meer dan genoeg voor een mobiel.
Daarvoor een motorola x4 die helaas te langzaam werd en waar de microfoon van stuk ging, anders had ik deze nog steeds gebruikt.
@redactie
Ergens rond 2003 had Samsung al wel een telefoon met een OLED display. Weliswaar enkel het front display.
Ooit zo'n ding gehad, maar die is snel in de la blijven liggen...
https://m.gsmarena.com/samsung_e700-558.php

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.