Nou dat is juist een denkfout, ze zijn dus niet identiek. Ja ze zijn (te) groot en hebben daardoor meer macht dan gezond is voor de markt, maar juist dan is het een zegen dat zo'n bedrijf toch een sociaal gezicht heeft en open standaarden na streeft die de markt open houdt.
Door die open standaarden kunnen kleine bedrijven levensvatbare alternatieven ontwikkelen en dat is een wereld van verschil!
Dus niet alles op een hoop gooien omdat het op elkaar lijkt. Juist onderscheidingsvermogen is heel belangrijk om het kaf van het koren te scheiden. Wij leven niet in ideale maatschappij. In een maatschappij als de onze kun je als ethisch mens twee keuzes maken
1 in een konijnenhol gaan wonen
2 proberen het spel mee te spelen maar buigen in een betere richting
Dat laatste betekent compromissen. Als een bedrijf als Google geen marktmacht had, dan waren bedrijven als MS volledig de baas en was internet nu even proprietary als de desktop.
Het is niet moeilijk om aanmerkingen te maken op Google, zeker niet in een landje waar negatief denken tot een kunst is verheven. Maar ik zie in Google juist ook heel veel idealisme. Dat neemt niet weg dat ik ook vind dat de overheid nauwlettend moet toe zien dat de grenzen niet overschreden worden en dat wij Google in de gaten moeten houden of ze wel op de goede koers blijven.
Maar niet Google maar MS is de grootste macht. Breek Google af en wat krijg je terug? Bing etc. Dan heb je de macht gegeven aan MS die vervolgens het hele zaakje domineert. Dat is het slechts denkbare scenario.
Ik zie liever Google succesvol zodat open standaarden het internet gaan beheersen en Google alternatieven o.b.v. open standaarden gaat ontwikkelen voor de desktop naast windows die wel een een goede ondersteuning van de industrie krijgen. Dat zal ook een zegen zijn voor de open source beweging.
Daarom heb ik weinig op met de kritiek van fundamentalisten van de open source beweging. Laat die maar arc linux draaien. Nee Google moet goed in de gaten worden gehouden, maar als ze overwegend goed doen, dan verdienen ze lof en steun.
Angst is geen goede raadgever. Zeker kan Google op den duur ontaarden in een MS. Maar ieder mens is een ook potentiele moordenaar, en laat zich zo nu en dan van een mindere kant zien, dat zijn geen argumenten om een totaal oordeel over te vellen.
Ik vind dat Google fantastische dingen doet voor de markt, omdat ze haar macht deelt en anderen toestaat om dezelfde producten te ontwikkelen op basis van open standaarden. Google durft zich kwetsbaar op te stellen. Ze vertrouwt op haar eigen kracht om te innoveren. Het directe gevaar zit niet in Google maar in door grote corporaties die overheden gebruiken. De overheid die de belangen van de bevolking zou moeten beschermen maar steeds meer die van grootkapitalisten beschermt.
We leven nog steeds in een democratie, maar we moeten wel vechten om te voorkomen dat niet het aantal stemmen, maar het aantal dollars de besluiten bepalen. Dat gezanik van een stichting brein die steeds maar roept dat ze fictief geld verliezen, alsof geld nog het enige argument is dat telt.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 15 mei 2010 14:13]