Terug in de tijd #20 - Een chatapparaat, een namaakrouter en een robothuisdier

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

In deze twintigste editie van Terug in de tijd kijken we terug naar artikelen uit mei 2003, 2008 en 2013. We zien onder meer een apparaat voor tieners om draadloos te chatten, een robothuisdier en hoe sommige dingen, zoals de strijd tussen glasvezel en kabel, en angst voor Chinese spionage, lang geleden ook al in het nieuws waren.

20 jaar geleden

"Het apparaat is gericht op de jonge praatzieke tienermeisjes, die vele uren achter hun pc doorbrengen met het versturen van berichtjes. Met een IMFree kan het meisje vanuit haar slaapkamer, de badkamer of de keuken berichten versturen naar haar vriendinnen, terwijl de computer vrij is om door een ander te worden gebruikt."

Motorola IMFree

In de alinea hierboven staan best veel aanwijzingen dat dit in een andere tijd is geschreven. Een computer vrijhouden is in veel huishoudens geen probleem meer uiteraard. Ook de stereotypering van tienermeisjes zouden we anno nu niet zo snel meer in een artikel zetten. Dit artikel is met recht iets van begin deze eeuw. Die bewoording kwam echter niet uit de lucht vallen, want Motorola bracht de IMfree op deze manier voor het voetlicht. De IMfree was een draadloos apparaat met een basisstation dat je in de pc kon steken. Vervolgens maakten het apparaat en het basisstation verbinding om via AOL Instant Messenger te kunnen babbelen. Ouders konden bovendien tijden instellen en bepaalde contacten blokkeren. Motorola heeft nooit verkoopcijfers bekendgemaakt van de IMfree, maar het apparaat kreeg geen opvolgers. Het idee dat je via een draadloos apparaat kunt chatten is natuurlijk nooit wat geworden... Toch?

Een ander idee van twintig jaar geleden dat een groot succes is geworden, is 802.11g. Het werd twintig jaar geleden een standaard. De maximale snelheid van wifi ging van 11Mbit/s naar een whopping 54Mbit/s. Dat klinkt nog steeds langzaam, maar het is bijna een factor vijf: een gigantische stap voor een standaard. Voor veel mensen zal 802.11g de eerste wifistandaard zijn waarmee ze in aanraking kwamen, omdat het de tijd was dat wifi in veel huishoudens voor het eerst doordrong. Het was een paar jaar de courante wifistandaard, tot in 2008 802.11n kwam. Daarna volgden ac, ax en inmiddels be. Die lettersoep was natuurlijk niet eeuwig houdbaar en dus heten de nieuwe standaarden ook wel Wi-Fi 5, Wi-Fi 6, 6E en 7. Als je terugrekent, zou dit Wi-Fi 3 zijn geweest.

Het lijkt alsof anno nu abonnementen voor internetdiensten voor het eerst zo gewoon zijn, maar nadat de dotcombubbel in 2001 was gebarsten, waren veel bedrijven ook op zoek naar manieren om online geld te verdienen. Microsoft was dat ook en maakte van MSN Calendar een betaalde dienst. Ook als je genoeg had van het moeten verwijderen van e-mails uit je Hotmail-inbox, kon je betalen voor meer opslag. De discussie in de reacties is ook niet wezenlijk veranderd. Er zijn mensen die het naar vinden dat ze moeten betalen voor iets wat gratis was, en mensen die erop wijzen dat het hosten van online diensten geld kost en commerciële bedrijven nu eenmaal omzet willen draaien.

Wie terugkijkt naar tekenfilmseries als The Jetsons, ziet dat toen het toekomstbeeld was dat robots in huis heel normaal zouden worden. Sony kwam daarom met robothuisdier Aibo. Die zou na een software-upgrade ook kunnen dienen als waakhond. Leuk weetje: een Belg werkte aan de AI-software voor Aibo en Tweakers maakte daar jaren geleden al eens een video over.

Aibo bestaat nog steeds, hoewel de nieuwe versie er heel anders uitziet. Veel mensen hebben inmiddels robots in huis, maar die zien er toch anders uit dan we twintig jaar geleden dachten. We hebben robots die het gras maaien of de vloer stofzuigen bijvoorbeeld. Er zijn meer robothuisdieren gekomen, maar die hebben nooit een massapubliek bereikt.

15 jaar geleden

Rsi-houding

Positief nieuws in 2008: het aantal RSI-klachten nam drastisch af. "De forse daling van de afgelopen jaren zou te danken zijn aan verbeterde voorlichting en preventiemaatregelen", schreef Tweakers destijds. Sommige tweakers hadden een ander idee; hoe meer aandacht er is voor RSI, hoe meer mensen het hebben. Dat maakt de klachten, zo benadrukken we ook vijftien jaar later, niet minder erg of echt. En RSI is niet verdwenen, maar heeft nu vaak een andere naam. Die naam is KANS, of CANS in het Engels. Dat staat voor Klachten Arm Nek Schouders. TNO zegt dat 43 procent van de beeldschermwerkers daar last van had in 2021.

Wat evenmin is verdwenen, maar alleen een andere naam heeft gekregen, is Ziggo. Althans, het bedrijf heet nu officieel VodafoneZiggo, maar het zegt nog steeds dezelfde dingen. Kabel moet zo snel zijn dat het glasvezel overbodig maakt. In 2008 wilde het bedrijf toewerken naar een downloadsnelheid van 100Mbit/s, wat toen overdreven snel klonk. Intussen ligt dat iets anders. Het goedkoopste nieuwe abonnement van Ziggo heeft een downloadsnelheid van 100Mbit/s. Kabelinternet gaat op veel plekken tot 1Gbit/s. Heeft het glasvezel overbodig gemaakt in de afgelopen vijftien jaar? Dat niet, maar veel mensen hebben nog steeds internet via de kabel.

Namaak-Ciso-router. Bron: Andovercg

Internetten doe je via een router en in 2008 kwam er een nieuwtje naar buiten dat toen best wel afweek; China zou namaakrouters van Cisco gebruiken om te spioneren in de VS, zei de FBI. De angst voor Chinese spionage was toen minder aanwezig dan nu. Er zijn sindsdien veel verdenkingen geweest van spionage via techproducten en er zijn ook veel meer producten van Chinese makelij gekomen. Helaas is spionage niet alleen iets van het verleden.

Wat wel grotendeels iets van het verleden lijkt, zijn rockgames. Vijftien jaar geleden waren er talloze mensen die op een namaakgitaar of -drumstel speelden, terwijl een game ze punten gaf voor hoe goed ze dat deden. Guitar Hero werd ook met een drumstel en microfoon geleverd, net als concurrent Rock Band. En Konami wilde ook meespelen en kwam met een eigen variant: Rock Revolution. Dit soort games zetten toen de toon in de gamesmarkt. Nieuwe versies kwamen in een vast ritme uit. In tegenstelling tot veel rocknummers werden dit soort games voor een mainstreampubliek geen evergreen. Een paar jaar later daalde de populariteit en kreeg dit genre grotendeels een fade out. Net als voor veel muziekgenres is er een hoekje op internet waar deze games nog leven en fans hebben. Die mensen brengen geregeld eigen liedjes en clips uit voor oude muziekgames, maar de winkels liggen niet meer vol met gitaren en microfoons voor dit soort spelletjes.

Rock Band 4 Rivals Bundle, Xbox One. Rockster spelen in games was jarenlang een populaire hobby.

Wat nooit écht groot is geweest, is LiMo. Dat staat voor Linux Mobile en was, zoals de naam al doet vermoeden, een platform voor mobiele telefoons met een Linux-kernel. Nu heeft Android ook een Linux-kernel, dus je kunt beargumenteren dat Linux op de telefoonmarkt een groot succes is geworden, maar de volledig open versie van een besturingssysteem voor smartphones is dat niet. Verizon Wireless, toen ook al marktleider onder de mobiele providers in de VS, ging inzetten op LiMo. Het sloot Android niet volledig uit, zei het bedrijf toen al, maar LiMo had de voorkeur omdat de provider bij die software meer eigen aanpassingen kon doen.

LiMO 4 op Vodafone-telefoons van Samsung

Het liep even anders. Verizon wilde met een alternatief komen voor de succesvolle iPhone bij concurrent AT&T. Het antwoord kwam in 2009, maar het was geen LiMo. Het was de Motorola Droid met Android, door Verizon aangeprezen als een anti-iPhone. De marketing werkte. Het was de vonk die Android nodig had en voor een aanzienlijk deel door de bemoeienis van Verizon destijds werd Android marktleider. Dat geeft te denken; wat als de Motorola Droid op LiMo had gedraaid...?

10 jaar geleden

PS4-teaser 2013

Waar het vijftien jaar geleden ging over rockmuziek op de gamesmarkt, klopten de harten van gameliefhebbers tien jaar geleden vol verwachting over iets anders: de next-gen consoles. Microsoft kondigde tien jaar geleden de Xbox One aan en Sony liet een glimp zien van de PlayStation 4. Ze hadden een verschillende insteek. Microsoft wilde inzetten op het omtoveren van de console in een entertainmentmachine voor in de woonkamer en richtte zich meer op casual gaming met nadruk op de Kinect en op het gebruik van de console voor het kijken van films en series. Ook wilde Microsoft dat klanten de console aansloten op een constante internetverbinding en dat gamers online zouden gaan kopen.

BlackBerry Q10

Sony, de underdog nadat Microsoft de slag in de vorige generatie had gewonnen, richtte zich puur op gamers. Dat bleek de juiste strategie voor het bedrijf, want op alle gebieden - exclusieve games en verkopen - werd de PS4 de winnaar van die generatie. Intussen zijn de PS5 en Xbox Series-consoles er alweer een paar jaar, al kun je ze pas een paar maanden goed verkrijgen.

Gameconsoles zijn er nog steeds, maar er zijn ook veel dingen van tien jaar geleden verdwenen. BlackBerry's bijvoorbeeld: de Q10 met BlackBerry 10 kwam uit. Op dat moment was al duidelijk dat BlackBerry nooit meer de gigant op de smartphonemarkt zou worden. Intussen is er wel een film over BlackBerry verschenen. Wat ook is verdwenen, zijn de Active-varianten van Galaxy S-telefoons. De Galaxy S4 Active kwam er tien jaar geleden aan en dat was een stevige smartphone met high-end specs. Afgelopen tien jaar werden Galaxy S-telefoons steviger dankzij ip68-certificeringen en een stevigere constructie, maar ook Galaxy Active-telefoons bestaan nog steeds. De combinatie ervan is wel verdwenen en sommige mensen zullen dat jammer vinden.

Galaxy S4 Active

Waar niemand een film over zal maken en waar weinigen om zullen treuren, is het verdwijnen van de Mirasol-display van Qualcomm. De chipontwerper probeerde in die tijd een eigen scherm aan de man te brengen. Mirasol moest goed afleesbaar zijn in de zon en zuiniger zijn dan lcd's en oledschermen. Een nadeel bestond onder meer uit de fletse kleuren. Mirasol werd het niet voor telefoons en ook op smartwatches is het nooit groot geworden. De markt bleef bij lcd's en oledschermen. Voor energiezuinige schermen is af en toe e-inkt in gebruik. De voordelen wogen kennelijk niet op tegen de compromissen.

Toch zijn er ook zaken die in tien jaar niet echt veranderd zijn, met onderwerpen die anno nu op dezelfde manier in het nieuws lijken te komen. Europa beloofde meer te investeren in het op poten zetten van de productie van chips. Of althans, dat wilde toenmalige eurocommissaris Neelie Kroes. Intussen is dat weer actueel, want de Europese Commissie heeft een Chips Act aangenomen om precies dat te bereiken. Het aandeel van Europa op de chipproductiemarkt moet nog steeds van tien naar twintig procent.

Ook deze komt bekend voor: Google stelt een functie voor om in gesprek te gaan met zijn zoekmachine. In Chrome konden gebruikers vervolgvragen stellen en de zoekmachine moest onthouden waar het over ging. Dat was toen nog beperkt tot vragen stellen in audio, maar dat kan vanaf dit jaar met tekst. De generatieve AI is wel een verschil met tien jaar geleden, maar ook toen al kon Google zich voorstellen dat zoeken op internet ook zou kunnen in de vorm van een gesprek.

Google Conversational Search
Google Conversational Search

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-05-2023 • 06:00

59 Linkedin

Reacties (28)

28
24
8
1
0
13
Wijzig sortering
Ondertussen bestaat de RSI Patiëntenvereniging nog steeds, heeft ca. 1000 leden en staat wijd en zijd, ook internationaal, bekend als kennisbron over allerhande therapievormen. Onder die 1000 leden zijn er tallozen die waarschijnlijk nooit meer volledig zullen genezen.
Net even het originele artikel geopend en vond dit commentaar nog veel opzienbarender:
Anoniem: 54709
• •

+1
Wat dacht je van PDA-tjes met GSM en WiFi/Bluetooth?

Over een jaar heeft een fabrikant dit als gadget in de toonbank liggen en niet veel later is dit de standaard. En daar is bijzonder veel geld mee gemoeit, dus reken maar dat ze ons abbo's aan gaan smeren. En dan wordt het pas lachen want die zullen duurder zijn dan de huidige GSM abbo's en zullen nog langer door een gebruiker worden aangehouden. Het wordt dan je communicatieportaal.
En dan nog maar te zwijgen over de 'morele' verplichting die je dan hebt om zo'n apparatus apparatus bij je te dragen.
Hoezo 'een blok aan je been'?
Dat deze persoon maar een +1 gescoord heeft is achteraf gezien schandalig… 🤣
Vooral het punt van die 'morele verplichting'. Dat speelt bij zoveel mensen (inclusief mezelf), en bij tieners komt er ook nog een enorme dosis FOMO en peer pressure bij.
Heerlijk, daarom lees ik graag Tweakers, leuk bericht, misschien wel leukere om de reacties te lezen.
Tsja, die morele verplichting en de 'dwang' tot direct reageren begrijp ik niet goed. Als je ergens direct antwoord op wilt, dus als iets belangrijk is, bel je iemand op. Maar casual opmerkingen, prietpraat en andere liflafjes zie ik geen reden om alles uit mijn handen te laten vallen. Wat dat betreft doen ouders het niet heel erg goed als het gaat om 'digitaal opvoeden'. Voornamelijk omdat ze het zelf nauwelijks snappen. Maar je kunt op zijn minst proberen hen om te leren gaan met de druk die ze ervaren. Ik ben daar zelf nooit echt gevoelig voor geweest. Ik wilde nooit persé Nike sneakers oid om mee te kunnen doen. Nou snap ik dat het moeilijk is, maar als je het niet probeert, lukt het zeker niet.
Ik heb email, sms, whatsapp en dat soort dingen altijd gezien als een medium om boodschappen te versturen waarbij de ontvanger het kan lezen en reageren wanneer ie tijd heeft. Gelukkig heb je tegenwoordig ook veel mensen met een smartwatch waardoor iemand makkelijker de boodschap kan zien en beslissen of ie daar direct op wil reageren. Ik heb vaak genoeg dat ik dat (veel) later pas doe. Als ik tijd en zin heb, doe ik het meteen.
Sciencefiction en toekomst voorspellingen worden altijd geschreven (gedaan) vanuit het perspectief, de context en de hoop van de schrijver en daarmee de tijd dat hij/zij zijn ideeën aan het (digitale) papier toevertrouwd. Daarom is het zo mooi bv de voorspellingen uit eind 19de eeuw te lezen (heel sociaal en egalitaire), Jaren 50, atoomenergie. Als je terug kijkt krijg je een reflectie. Die zegt niet alleen wat over het verleden. Ook over het nu. Dat is immer de context van de stellers nu.

Erg leuk stukje, hou deze erin ajb.
Zo merk je maar weer hoe snel het eigenlijk is gegaan. 15 jaar geleden was 22/2 Mbps het snelste via de kabel (en DSL zal niet veel sneller zijn geweest) en nu zit dat (voor zakelijk) op 1,2/0,1 Gbps.

(En dan vooral leuk om de reacties van 15 jaar geleden te lezen dat 100Mbps best lastig zou zijn om te halen over de (coax)kabel)

[Reactie gewijzigd door jongetje op 21 mei 2023 09:25]

Nooit geweten dat die IMFree bestond ;) Ik gebruikte AIM wel, al mijn contacten daar waren Amerikaans of Canadees die ik via diverse chatboxen had ontmoet. Volgens mij omdat AOL daar met afstand de grootste provider was. Ze hadden bijna allemaal een @aol.com mailadres in die tijd. De opties waren beperkter dan bij ICQ of YM. Later ging bijna iedereen over op MSN messenger idd.
Onder het artikel van de PS4 teaser staat een reactie van iemand die uit die fotos er een mock up van probeerde te maken :9 Achteraf gezien zat ie er natuurlijk helemaal naast, maar het blijft grappig dat dit elke keer terug komt. Met de PS5 dachten mensen echt dat ie er als de dev kit uit zou zien :+
Sony, de underdog nadat Microsoft de slag in de vorige generatie had gewonnen
Gewonnen in wat ?
Er zijn meer PS3's verkocht, tevens ook meer PS3 games gelanceerd (en verkocht).
Dat is alleen correct als je de cijfers bekijkt ver nadat die generatie al afgelopen was, want pas toen gingen de totale verkoopcijfers van de PS3 over die van de Xbox 360 heen, maar dat had dus al geen effect meer op de actuele generatie. Ten tijde van de actieve generatie was Microsoft met de Xbox 360 op alle vlakken de winnaar:
https://www.techradar.com...n-the-console-war-1196990
Bovendien heeft Sony de prijs van de PS3 ook nog moeten verlagen om die inhaalslag te kunnen maken.

En los daarvan was de Xbox 360, omdat die tijdens de toen lopende generatie het leidende console platform was, ook de console met de beste versies van multi-platform titels, omdat ze eerst voor de Xbox 360 werden ontwikkeld, en daarna pas voor de PS3, of zelfs geport vanaf de Xbox 360, waardoor in beide gevallen Xbox 360 versies dus meestal beter waren.
https://misterslimm.wordp...to-head-face-off-results/
Dat is alleen correct als je de cijfers bekijkt ver nadat die generatie al afgelopen was, want pas toen gingen de totale verkoopcijfers van de PS3 over die van de Xbox 360 heen, maar dat had dus al geen effect meer op de actuele generatie. Ten tijde van de actieve generatie was Microsoft met de Xbox 360 op alle vlakken de winnaar:
https://www.techradar.com...n-the-console-war-1196990
Je link ontkracht al meteen je eigen verklaring, https://www.techradar.com...n-the-console-war-1196215 was gepubliceerd op 5 November 2013, terwijl de launch van de PS4 pas enkele weken later volgde.
De PS3 is beter verkocht geweest, hebben meer gametitels gehad, en hebben ook een hoger game per console aankoop ratio gehad.
PS3 was, ook al was het relatief nipt, gewoon de winnaar van de generatie.
En los daarvan was de Xbox 360, omdat die tijdens de toen lopende generatie het leidende console platform was, ook de console met de beste versies van multi-platform titels, omdat ze eerst voor de Xbox 360 werden ontwikkeld, en daarna pas voor de PS3, of zelfs geport vanaf de Xbox 360, waardoor in beide gevallen Xbox 360 versies dus meestal beter waren.
Tja, als je middelmatige games als maatstaf gaat gebruiken voor het success van een console, dan is dat zo. De beste game titels van de PS3 waren zijn exclusives, de CELL architectuur van de PS3 was nogal spartaans en vooral complex, omdat ontwikkelaars destijds de overstap naar multithreaded MOESTEN maken wil je het maximale eruit halen. Echter eenmaal goed geschreven voor de PS3 architectuur, was het wel duidelijk dat het toch een voordeel had.
Het is dan ook algemeen ook geaccepteerd dat de PS3 exclusives altijd beter waren dan de paar matige exclusives die voor de X360 te verkrijgen waren.
Dus nee, X360 was zeker geen winnaar van de generatie, tenzij je alles door een groene Amerikaanse bril kijkt ;)
Ah, PlayStation fan? ;)

Laten we het gewoon eens objectief en feitelijk bekijken: wat ik zei klopt en staat als een huis en ik heb het ook helemaal niet over exclusives gehad, maar over multi-platform titels, die er in de meeste gevallen beter uitzagen en ook beter draaiden op de Xbox 360. Dat is gewoon feitelijk vastgesteld en bewezen en is terug te vinden in de tweede link die in mijn vorige reactie stond.

De PS4 zelf heeft er verder helemaal niets mee te maken, de PS3 heeft de Xbox 360 pas ingehaald nadat de actueel lopende generatie allang en breed vervangen was door de nieuwe consoles. De cijfers zijn dus voor lifetime sales, maar niet voor current sales, een cruciaal verschil, zoals ik als sales & marketing manager weet. ;)

Overigens is de eerste link die ik poste een dag later geplaatst dan de link die jij nu aangeeft, dus de meest recente telt in dat geval. Ik ontkracht dus helemaal niets met die link, ik bevestig enkel maar alles wat ik zei.
Donder op met je PS fan, je verkondigd gewoon onzin, dat heeft niets met iets van fan te maken. For the record, ik heb gewoon alle consoles in huis, ook een X360, zijn voorganger en al wat er daarna nog gekomen is.

Dat multiplatforms over het algemeen beter draaide op een X360 ontken ik ook niet, afgezien dat het sowieso al matige games waren, een developper kan een CELL optimized game lastiger porteren naar een ander platform dan andersom, maar wel tegen een performance hit.
PlayStation, nu nog steeds, moeten het vooral hebben van de exclusives, en dat zijn, toen al met de PS3, gewoon de betere games.

Maar leer eens begrijpend lezen ?
Het artikel was van 5 november 2013, toen stond te teller met PS3 op 80,29 miljoen units de X360 op 78.84 miljoen units. Dit was nog voor de lancering van de PS4/Xone. Op 5 november 2013 waren de PS3 en X360 nog gewoon current gen,.dus nee de X360 was niet beter verkocht toen ze nog current gen waren. Later is dat gat nog groter geworden, maar daar hebben we het niet over.
Nou, nou een beetje minder mag ook wel. Het was een klein sarcastisch grapje. Er stond ook een smiley achter. Mensen zijn tegenwoordig zo snel op de tenen getrapt...

Over begrijpend lezen gesproken: als het ene artikel een dag later uitkomt dan het andere, en dat meer recente artikel toch wijst op de Xbox 360 als winnaar, welke van de twee is het dan? Precies...

Even los van deze artikelen, is het over het algemeen toch echt wel bekend dat de totale, eerder genoemde lifetime sales van de PlayStation 3 pas véél later die van de Xbox 360 inhaalden.

Quote van VGChartz:
After more than six years of playing catch up, lifetime PlayStation 3 sales have passed lifetime Xbox 360 sales to become the second bestselling home console for the seventh generation.
Zoals gezegd, lifetime sales dus.

Ook omdat Sony nog actief verkoop van de latere slim modellen pushte, terwijl Microsoft al meer gefocust was op hun toekomstige foute introductie van de Xbox One... ;)

In ieder geval roeide Sony's boot nog een tijd door nadat die van Microsoft allang gefinished was. Dat noemen ze in vaktermen een "victory after the fact".

Maar goed, ik ga het hier bij laten. Even goede vrienden, maar ik denk dat we beiden onze tijd beter kunnen besteden.
Dit soort games zetten toen de toon in de gamesmarkt. Nieuwe versies kwamen in een vast ritme uit. In tegenstelling tot veel rocknummers werden dit soort games voor een mainstreampubliek geen evergreen.
Leuk artikel, Arnoud. De woorspelingen zorgen voor de perfecte opmaat op zondagochtend 😉
Ik mis de “kpn” hiptop / tmobile sidekick
Over namaakrouters gesproken: de WiFi Pineapple bestaat nog steeds en is zelfs gewoon in de handel.
De Wifi Pineapple is geen namaakrouter maar een volwaardige router met heel veel extra's }>
Kwestie van hoe je een hackingtool beschouwt. Misleiding door het namaken van een SSID ...


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee