Ook MSN Calendar wordt omgebouwd tot betaalde dienst

Deze week is MSN begonnen met het e-mailen van gebruikers van MSN Calendar om hen op te roepen lid te worden van MSN 8 of de service vaarwel te zeggen. Vanaf 25 juni zal ook deze dienst van MSN een betaalde service worden. Eerder was MSN Photos al een betaalde dienst geworden. Een woordvoerder van MSN zegt dat deze twee recente veranderingen een onderdeel zijn van het plan om van MSN een winstgevend Microsoft-onderdeel te maken. Veel bedrijven die dit soort gratis diensten leveren zijn zich op dit moment aan het herbezinnen over de te voeren koers. Weinig bedrijven maken namelijk ook daadwerkelijk winst hiermee:

MSNMany companies that currently offer free services are rethinking those plans as they try to turn a profit. Microsoft in particular has been under pressure for some time to beef up its MSN business. It had already started to charge for some services that used to be free, including extra storage in Hotmail in-boxes. Microsoft also has said it plans to make more services available exclusively to subscribers of MSN 8, an Internet service that bundles online services such as e-mail and instant messaging with dial-up access for $21.95 per month.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

21-05-2003 • 23:29

62 Linkedin

Bron: News.com

Reacties (62)

62
52
31
18
4
6
Wijzig sortering
Iedereen zit erop te wachten tot Hotmail ook betaald wordt. En dan heb ik het niet over een "exta" abbonnement, maar een standaard abbonnement. En vervolgens zorgen dat je een hotmail adres moet hebben voor de MSN Messenger. Daar zouden ze veel geld mee kunnen verdienen. Het is dus een kwestie van tijd totdat dat gaat gebeuren. Hoe lang het duurt weet ik niet, ze zullen ook fatsoenlijke betaalmethodes voor alle landen aan moeten kunnen bieden, maar betaald gaat het worden, dat weet ik vrijwel zeker!

langen -> landen
MSN en Hotmail betaald?
Lijkt me erg onwaarschijnlijk! Vooral MSN. Ze hebben nu een zeer groot deel van de IM markt, maar zodra je er voor moet betalen gaat vrijwel iedereen over op 1 van de andere gratis diensten.

Alhoewel, misschien als het zeer goedkoop is en de betalingsmanier erg makkelijk is dat het dan nog wel kan werken.
Bijvoorbeeld, een smsje sturen van 5 euro en dan een jaar kunnen MSNen...
Evenals tweakerbee ben ik ervan overtuigd dat het gewoon een kwestie van tijd is. Nu proberen ze gewoon zoveel mogelijk mensen op MSN Messenger te krijgen, als ze straks een groot deel in handen hebben(groot genoeg in hun ogen), dan gooien ze het gewoon om net als met de MSN services. Als 50% dan blijft dan maken ze hoogstwaarschijnlijk al behoorlijk wat winst.

Voor hotmail verwacht ik vrijwel hetzelfde.
Anoniem: 29769
@supershoe22 mei 2003 08:56
De msn messenger en hotmail zijn manieren om veel mensen een msn passport te laten nemen. Ik denk niet das MS snel mensen zal laten betalen voor dit omdat de hoeveelheid passports dan snel afneemt en ze willen dit juist doordrukken als standaard.
ZWIJG!!!
Breng ze niet op ideeën!
Bijvoorbeeld, een smsje sturen van 5 euro en dan een jaar kunnen MSNen...
misschien een leuk idee, maar er is het is verboden meer dan €1,10 (of iets in die buurt) te vragen voor een een SMS.
Dan wordt het €1,10 per maand :z
Ik geloof alleen dat het betalen voor een Hotmail-account bij veel mensen in het verkeerde keelgat zal schieten. Te meer omdat deze dienst nu zo verrekte handig is als 'free'-account, om al je zooi en onbekende rommel naartoe te laten verwijzen.

Waarschijnlijk zullen mensen dan wel overstappen naar concurrenten, want die zijn er genoeg, in overschot... En er zijn genoeg leukere free email-accounts, met de één nog leukere en beter opties dan de ander...

//EDIT: Verversen is ook een vak :z
Wanneer dat gaat gebeuren (voornamelijk het tweede dat je schetst, dat je een betaald account moet hebben om Messenger te kunnen gebruiken) zal het ICQ netwerk waarschijnlijk weer veel meer gebruikt gaan worden. Dat was in Europa voor de opmars van MSN altijd al de grootste. In de USA was het dacht ik AOL.
Als het Microsoft niet meer zou lukken om Messenger gratis te houden dan betwijvel ik of het de andere IM's wel zou gaan lukken. Misschien dat AOL ICQ en AIM gratis kan houden, maar voor de kleinere programma's lijkt me dat toch een probleem geen worden, tenzij ze volledig zonder centrale servers kunnen werken. En hoewel 2 clients kunnen communiceren zonder server hebben ze meestal er wel 1 nodig om elkaar te vinden, dacht ik, en die server (en z'n internetaansluiting) moet ook betaald worden.
Misschien dat AOL ICQ en AIM gratis kan houden, maar voor de kleinere programma's lijkt me dat toch een probleem geen worden, tenzij ze volledig zonder centrale servers kunnen werken.
Zoals Jabber.
Distributed Network

As we have seen, Jabber's architecture is modeled after that of e-mail. Each user connects to a "home" server, which receives information for them, and the servers transfer data among themselves on behalf of users. Thus any domain can run a Jabber server. Each server functions independently of the others, and maintains its own user list. In addition, any Jabber server can talk to any other Jabber server that is accessible via the Internet (if server-to-server communications are enabled). A particular user is associated with a specific server (either through registration with a service provider or administrative setup within an enterprise), and Jabber addresses are of the same form as email addresses. The result is a flexible, controllable network of servers, which can scale much higher than the monolithic, centralized services run by legacy IM vendors such as AOL, Microsoft, and Yahoo.
Jabber werkt in veel opzichten zoals e-mail. Als je bij een account op een Jabber server hebt, dan praat je Jabber client met die server, niet met een of andere gecentraliseerde server. Zo heeft downtime van een Jabber server alleen gevolg voor de mensen die op die specifieke server een account hebben (net als bij mailservers).

Zo zouden ISPs bijvoorbeeld een eigen Jabber server kunnen hebben, net als die een eigen mailserver hebben. Als Chello klant krijg je dan bijvoorbeeld het jid klant@chello.nl, net zoals je al het mailadres klant@chello.nl krijgt. Natuurlijk hoef je die niet te gebruiken, en kun je op een andere server een ander account aanmaken, net zoals je er andere mail-adressen dan klant@chello.nl op na kunt houden.

Dat laatste is meteen waarom de overlevingskans van zo'n systeem veel groter is: Iedereen kan een Jabber server beginnen, en het maakt niet uit op welke Jabber server je een account hebt. Net als met e-mail, en we weten allemaal dat een fatsoenlijk e-mail account voor heel weinig geld of zelfs gratis te verkrijgen is.
Gelukkig zijn er zowel voor MSN als ook voor hotmail genoeg alternatieven... ik heb zelf 1 hotmail account (spam collector) maar die gebruik ik niet eens... zelfs eentje van yahoo is beter... meer ruimte. grotere attachments...

LAat ze er maar een betaal service van maken... gewoon even switchen... en klaar...

En voor msn kan je nog altijd icq in de plaats gebruiken dat werkte ook prima al lang voordat messanger standaard was.
ik ben bang dat als MSN betaald is, dat dan het hek van de dam is, icq en aim zullen snel volgen.
dan krijg je weer mensen die ICQ zullen registreren, en anderen die alleen MSN of AOL zullen registreren, zodra dat gebeurt zullen sommige mensen ook besluiten om meerderen te registreren om toch met die ene persoon te kunnen chatten. en zo ben je een boel geld kwijt voor de diensten, en heb je je hele tasktray volstaan met messenger programmatjes. ook zullen er wel open-source of andere freeware mogelijkheden komen, maar die zullen nooit het gebruiksgemak van msn kunnen evenaren.

* 786562 Darkmagic
Ik denk dat jij wel voor de spelchecker wil betalen? }>
Wijze les: Een typo kan gebeuren, dus daar moet je niet zo over zeuren.
Kijk, er zijn gewoon steeds meer alternatieven beschikbaar gekomen: voor de messenger client kun je nou naar bijvoorbeeld dmsn gaan; heb je ook nog icq ondersteuning!

Daarbij: gratis mailadressen zijn ook geen probleem

In elk geval: Ik verwacht niet dat er voldoende mensen bereid zijn om voor een of ander adres plotseling dik te gaan betalen; zeker bij een internet abbo krijg je een "dikke" account van veelal rond de 20 mb!
De noodzaak van zo'n 2 mb hotmail account is dan wel weg!

Of je moet met spam enz zitten!
Daarvoor komen de laatste tijd echter ook steeds meer oplossingen: niet alleen juridisch, door verbeterde regelgeving, maar ook door mailwasher ed!
De noodzaak van zo'n 2 mb hotmail account is dan wel weg!
En waarom hebben miljoenen mensen dan toch een hotmail account?
Daar is echt wel een reden voor.
MSN is vanaf het begin gratis geweest. Daarom is het vooral aantrekkelijk geweest voor jongere gebruikers en andere mensen die niet willen dat hun betaalde email adres vol komt met spam. Ook is het een tijdje geweest dat je alleen msn-messenger kon gebruiken in combinatie met een msn emailadres. De vele miljoenen mensen bevinden zich dus onder de jongeren en andere die tegen spam zijn (8>.
Anoniem: 76313
@Gadgetfreak22 mei 2003 00:39
ik denk da clients zoals dmsn dan niet zomaar op de MSN zwervers zullen geraken...
Dat zal wel een van de redenen zijn dat ze "plot" met het voorstellen van MSN8 d'r een prijs op gaan plakken...

Iedereen op MSN 8 en dicht de "oude" zwervers... :(
en wij maar plaat leggen om onze MSN verslaving in stand te kunnen houden...

Anderzijds is het ook zo, dat het "gechat" wel heel erg popu aan het worden is. = Veel bandbreedte nodig op servers... = $$$ neertellen... -> en dat moet ergens vandaan komen...
in reactie op het wel of niet betaald maken van hotmail:
MSN mag dan niet winstgevend zijn, maar Microsoft is zowat de enige die tijdens de economische recessie winst wist te maken. Als dan hotmail de meest gebruikte emailservice ter wereld is, zou het vrij ondoordacht zijn om dat betaald te maken. Voor email zijn genoeg andere varianten!
Anoniem: 82709
22 mei 2003 00:44
Dit was te verwachten natuurlijk.

Ik hoop echt niet dat MSN Messenger door het email adres (MSN Pasport!) payable wordt!

Gelukkig zijn er andere IM's als ICQ en yahoo! IM, die blijven (voorlopig) wel gratis. Dat soort programmaatjes (en dan vooral ICQ) zullen vast wel in nieuwe versies wat meer MSN-alike features toevoegen... tenslotte zit niemand te wachten op het betalen om te chatten, van microsoft :(

(En dit is allemaal speculatie nog)
MSN-alike features? hallo? ICQ is tig keer uitgebreider en ik kan me geen enkele feature van Messenger voor de geest halen die ICQ (al dan niet beter) al heeft.
ehhm... samen browsen?
Dit is echt naaierij dit. Eerst veel mensen lokken met gratis diensten, om ze vervolgens enige tijd later te laten betalen. Dit deed KPN ook met haar voicemail, en het lukte hun ook om er flinke winst uit te trekken. Tja, helaas heb ik er weinig over te zeggen, maar ik ben het er niet mee eens :(
Ja dataverkeer en hostingruimte is ook niet gratis. Op dit moment is MSN een verliesgevende dienst. en MS een commercieel bedrijf. natuurlijk proberen ze mensen te lokken... daarom krijg je van Unox ook wel eens proefmonsters op de markt.
Maar je kunt toch nagaan dat voor niets de zon opgaat? Op een gegeven moment zal een bedrijf winst moeten maken. (In al zijn divisies als het even kan.) Als de reclame inkomsten daar niet voor kunnen zorgen moeten de gebruikers dat doen.

Ik zie hier dan ook niet echt iets vreemds gebeuren.
Eindelijk eens iemand die een beetje redelijk denkt... Dit soort dingen up and running houden kost gewoon geld. Als jijzelf een s/w bedrijfje had en je zag 1 divisie elk jaar miljoenen of miljarden verlies maken dan zou je toch ook ingrijpen... Helaas is het nu alleen zo dat de gebruikers voor het geld moeten zorgen en tjah, dat vinden wij nederlanders over het algemeen nogal moeilijk geloof ik, dat "betalen" voor dingen :)
Tuurlijk willen ze winst maken, en met die msn kunnen ze idd flink winst maken, alleen echt niet lang. Na een tijdje komt er wel weer een alternatief voor die msn, en dan stapt iedereen daar op over. Zo is het altijd al geweest, en zo zal het blijven. Zeg nou zelf, ben jij bereid te betalen voor msn? Ik niet hoor, ze hebben immers al zat andere inkomstenbronnen. Zo denkt de Nederlander :Y)
Hoewel er eigenlijk inderdaad niets vreemds gebeurt valt Microsoft en tal van andere bedrijven wel te verwijten dat ze klanten eerst afhankelijk proberen te maken van hun producten om daarna er zoveel mogelijk winst uit te halen.

Als MSN(diensten) uitkwam als een trial of "currently free for all" zoals bij de site gamespot.com dan zal je niemand horen klagen.

Dit soort praktijken gebeuren overal, ook buiten de softwaremarkt om alleen de bewuste consument/individu valt het op als zulke dingen gebeuren!
Reactie @ EJP

Ja dat zeiden ze hier en op webwereld ook toen de eerste gratis inbeldienst werd omgezet naar een betaalde abonnementsvorm.
Daar is ook niks van gebleken.
En dat is ook logisch, want waarom zouden bedrijven een verliesgevend onderdeel in stand houden? Dat kost ze echt wel meer dan dat het ze oplevert.
De klanten die zich daar afhankelijk van laten maken kunnen dat beter zichzelf verwijten toch?
'kweenie - ik dacht dat je voor MSN Messenger toch ook een hotmail account moest hebben? Dus als MS je laat gaan betalen voor hotmail betekent het dat iedereen weer overstapt op ICQ.

Wat op zich niet verkeerd is :)
Voor MSN messenger service hoef je GEEN hotmail e-mailadres te hebben in tegenstelling tot wat velen denken. Je hebt enkel een Microsoft passport nodig wat hier volledig los van staat.
Anoniem: 58326
@lordsnow21 mei 2003 23:43
'kweenie - ik dacht dat je voor MSN Messenger toch ook een hotmail account moest hebben?
Eigenlijk nog sterker... je kunt ook gewoon een niet bestaand mail adres gebruiken. Alleen wordt het dan wel wat lastig als je je wachtwoord kwijt bent natuurlijk.
Anoniem: 83991
22 mei 2003 01:55
er zijn ook nog altijd tools als trillian die msn, aim, icq,Y!messenger en irc gelijk in 1 handig proggie steken, en geen hotmail adres vereisen voor msn.
MSN Messenger vereist ook geen hotmail adres.
En het is niet de client waar je moet betalen, maar de dienst.
nope ;-) Zonnet, XS4All, Zeelandnet pakt ie ook... mss nog wel meer maar me wanadoo pakt ie weer niet :?
Anoniem: 84652
22 mei 2003 08:42
Ik denk niet dat Microsoft MSN Messenger een betaalde dienst zal gaan maken.
Het IM "marktaandeel" dat ze nu hebben zullen ze hoogstwaarschijnlijk nooit uit handen willen geven.
Wanneer het een betaalde dienst wordt, zal naar mijn verwachting het overgrote deel van de gebruikers overstappen op AOL of ICQ..
Hoogstwaarschijnlijk zullen andere (grote) bedrijven opstaan en een dergelijk alternatief opzetten en WEL gratis aanbieden (al dan niet met reclame) om (meer) naamsbekendheid te krijgen of andere promotionele doeleinden. Ik denk dat Microsoft zich op die manier zelf in de vingers zou snijden. Naamsbekendheid hebben ze al maar de reputatie zal er niet beter van worden denk ik.
Reputatie? hadden ze die? :z
Uhm, iedereen zit alleen maar te speculeren over dat MSN messenger wel eens betaald zou kunnen worden omdat het verlies gevend is. Maar wat denken jullie van al die diensten die op dezelfde manier werken (dus met server) zoals AOL en ICQ. Die zijn dan toch ook verlies gevend?? en ALS ms er al een betaalde dienst van gaat maken omdat ze het niet meer 'kunnen' opbrengen. (beetje gek, ms die geen geld kan opbrengen voor een verliesgevend project ;) ) dan denk ik dat alle leuke alternatieven zoals AOL, ICQ, enz. dat ook niet kunnen.
Anoniem: 64998
@foske22 mei 2003 13:14
MS kan het heus wel betalen, ze hebben het alleen er alleen niet voor over! :D
MSN messenger verplicht met hotmail adres.? Onzin.
Je kan op de passport site ook een ander emailadres invullen, alleen heb je die mogelijkheid niet meer om ee melding te krijgen dat je nieuwe email hebt.

Hotmail heeft maar 2Mb data ruimte, voor meer moet je betalen.
Calendar moet je nu ook betalen...

Yahoo heeft gratis email met grootte 4Mb en heeft ook een calendar, ook gratis en ik vind hem makkelijker te gebruiken dan msn-calendar.

Weet natuurlijk niet hoelang Yahoo gratis blijft, maar momenteel bieden ze veel meer dan MSN en nog gratis ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee