BlackBerry introduceert Q10 in Nederland - update

BlackBerry's Q10-smartphone komt op 29 mei beschikbaar in Nederland, zo heeft BlackBerry aangekondigd. Het toestel met qwerty-toetsenbord en 3,1"-touchscreen werd eind januari onthuld en is het tweede toestel met het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10.

De BlackBerry Q10 is vanaf 29 mei in Nederland onder andere beschikbaar via KPN, T-Mobile en Vodafone. De Q10 draait het BlackBerry 10-besturingssysteem, net als de Z10, die begin april in Nederland uitkwam. In tegenstelling tot de Z10, heeft de Q10 een fysiek toetsenbord. De diagonaal van het amoled-touchscreen is 3,1" en de resolutie is 720x720 pixels, waardoor het toestel een ppi-waarde van 330 heeft. Het gaat opnieuw om een touchscreen-lcd. Net als de Z10 beschikt de Q10 niet over home- of andere knoppen; de BB 10 moet met gebaren worden bestuurd.

De Q10 wordt met een TI OMAP 4470-dualcore en met een Qualcomm S4 MSM8960, oftewel Snapdragon S4 geleverd. Waarschijnlijk zal de laatste versie in Nederland verschijnen. Verder zijn er 2GB werkgeheugen en 16GB opslaggegeheugen aanwezig. Het opslaggeheugen kan worden uitgebreid met micro-sd-geheugenkaarten. Het toestel heeft een 8-megapixelcamera. De accu heeft een capaciteit van 2100mAh en het gewicht van de smartphone is 139 gram. De prijs van de Q10, die al is te bestellen bij veel webwinkels, ligt tussen 600 en 650 euro en hij komt in het wit en zwart beschikbaar.

Vorige week kondigde BlackBerry nog de Q5 aan, een vergelijkbare smartphone met mindere specificaties dan de Q10. Dit toestel beschikt eveneens over een 3,1"-touchscreen en een qwerty-toetsenbord. De Q5 bevat waarschijnlijk een tft-scherm met een resolutie van 720x720 pixels, samen met een dualcore-cpu, 8GB flashopslag en een 5 megapixel-camera.

Donderdag, 23-05, 13.30: Informatie toegevoegd dat de Q10 in Nederland waarschijnlijk met Qualcomm S4 MSM8960 geleverd wordt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-05-2013 • 10:49

68 Linkedin

Reacties (68)

68
65
49
6
1
9
Wijzig sortering
Ik ga deze week een Blackberry Z10 halen (contract verlengen bij T-Mobile). Als ik mensen dat vertel slaan ze bijna achterover hoe dom ik wel niet kan zijn. Vaak zijn dit mensen die zich totaal niet verdiepen in de mobiele markt en uitgaan van de marketing van bedrijven en suggestieve tweakers.net en nu.nl recensies.

Het feit dat de BB Z10 tussen de 500 en 600 kost, en de Iphone 5 boven de 600 zit, en mensen dan op mij gaan bitchen dat ik een crappy telefoon koop neem ik niet serieus.

Ik was zelf ook geen Blackberry gebruiker omdat ik geen fysiek toetsenbord wil, en de Torch modellen aantoonbaar matig waren. Ik gebruik echter nu al 1,5 jaar een Playbook en dat heeft mij overtuigd van de nieuwe technologie (QNX) van Blackberry. Het is een uniek systeem wat ontzettend soepel loopt, uitstekend kan multitasken en super veel potentie heeft.

Het feit dat de Z10/Q10 niet op een superduper octacore loopt boeit mij niet zoveel. Als de Z10 zo soepel loopt als de Playbook (en dat doet ie: BB10 is zelfs nog velen malen beter), dan ben ik al verkocht. Dat mensen zich daar niet in willen verdiepen is hun probleem. Maar ondertussen bezoek ik wel een flash website, terwijl ik een PDF bestand lees en tegelijkertijd een muziekclip op Youtube luister. Probeer dat maar eens op een Iphone. Tel daar een supersnelle e-mail app , een uitstekend toetsenbord, de beschikbaarheid van de apps die ik eigenlijk alleen maar gebruik (browser, e-mail, whatsapp, skype, NOS, maps, facebook, twitter, yelp) en wat kleine unieke features bij op en je hebt een uitstekend toestel.
Ik ga met bovenstaand volledig akkoord, buiten het deeltje wat je kan/niet kan met een iPhone. Je kan evenwel youtube opengooien en een pdf lezen. Voor zover ik weet is Mail van iOS ook zeer snel, hebben ze ook een uitstekend toetsenbord en hebben ze ook alle opgenoemde apps, en nog veel meer.

En waar je nog flash websites vindt waar je dagelijks op moet komen moet je mij eens tonen. Het is met reden dat dit niet meer is ondersteund, simpelweg omdat het niet meer gemaakt wordt. Een vergane technologie, meer is dat niet.

Mij stoort het dan vervolgens weer dat ik een Playbook niet snel via een App als second screen kan gebruiken op mijn Macbook pro, wat ik dan met mijn iPad/iPhone wel kan. Zo kan ik mijn terminal openzetten op mijn iPad en ben ikzelf productiever. Dat is ook vaak de reden dat Apple's producten aangeschaft worden, omdat ze performant samenwerken.

Ik zie zelf ook de voordelen aan een Nexus 4 en hou ook van custom roms te draaien op een android phone, maar met het gamma iPhone/iPad/Macbook Pro kan je qua performantie simpelweg niet beter gaan.

En dat zijn net punten waarmee Apple zijn concurrentie nog steeds voor een groot deel voor is.
Dat heb ik ook ervaren. Als je een telefoonwinkel binnenstapt en je zegt dat je een Z10 overweegt, dan weten ze niet hoe snel ze het moeten afraden. Zelfs de verkopers verdiepen zich niet in waar het OS van BB op is gebaseerd. Dan leg ik even uit waarom ik de Z10 overweeg en dan beginnen ze mijn redenen toch wat beter te begrijpen.

De laagste prijs die je op dit moment betaalt voor een Iphone 5 is 621 euro. De laagste prijs voor de Z10 is op dit moment 504 euro. Het verschil is dus 117 euro. Beide toestellen hebben een dualcore processor. Alleen biedt de Z10 een aantal belangrijke voordelen voor dat prijsverschil. Hogere resolutie scherm, verwisselbare batterij, uitbreidbaar geheugen, browser die flash ondersteunt en een micro sd-optie. Als je meer geheugen wilt hebben bij een Iphone, dan moet je overstappen op een 32Gb versie. Die kost op dit moment boven de 750(!) euro. Bij de Z10 koop je een micro sd-kaartje en je bent voor ongeveer 540 euro klaar. Enige voordeel van Apple is de store. Het is een niet onbelangrijk voordeel, maar zo belangrijk moet het ook niet worden gemaakt. BBWorld heeft op dit moment de meest belangrijke apps beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 21 mei 2013 15:05]

Ik twijfel nog steeds tussen de Z10 en deze nieuwe Q10 (als huidige Bold 9900 gebruiker). Een touchscreen telefoon trekt wel vanwege het grote(re) scherm, maar ik typ toch (enkelhandig) veel fijner op een fysiek toetsenbord. De prijs van 600+ euro echter staat me wel een beetje tegen.
Ik heb de z10 getest en ik adviseer niet om nu naar BB te gaan er zitten teveel fouten in het OS op dit moment.
Welke fouten zitten er volgens jou dan in het OS?
Sowieso heb je niets aan de melding: Dat gaat nog komen tja wanneer? Een telefoon gaat 1 of 2 jaar mee dus als die functies pas na 1.5 jaar opgeleverd worden dan heb je er niets aan.

Fouten in het OS?
1.Vast lopers (meerdere reboots per dag)
2. Maar 1 kant op syncen vanuit outlook en dan doet hij ook nog eens je suggested contants waardoor je adres boek een hel wordt.
3. Office 365 connective wordt soms verloren en kan niet meer worden hersteld
4. Imap connectie werkt soms niet meer en dit is enkel op te lossen door een reboot van het toestel.
5. Toestel kan bij sommige crashes zichzelf overloaden en wordt dusdanig heet dat je hem niet meer vast kan houden.

Er zijn ook voordelen.
Bediening is heerlijk van het toestel
de camera is echt subliem ik heb fotos gemaakt waar bij een fotograaf niet wilde geloven dat het met een telefoon gemaakt was.
Het probleem met de spontane reboots zou met OS10.1 moeten zijn verholpen en ik vraag mij af in hoeverre het fair is om bugs die de Z10 zou hebben te projecteren op een andere telefoon (de Q10).

Daarnaast getuigt roepen dat functies pas over een jaar of anderhalfjaar komen, niet van veel realiteitszin.

Arnoud deed in de review van de Z10 hetzelfde: de accuduur was te kort en apps als - bijvoorbeeld - whatsapp waren niet beschikbaar.
Welnu het accuprobleem was binnen een maand , door middel van een software update, verholpen en ook whatsapp was binnen een maand beschikbaar.

BlackBerry is als een razende aan het innoveren en is in een moordend tempo kinderziektes, aan het verhelpen waaronder dus ook het probleem dat sommige gebruikers ondervinden met de spontane reboots. Nogmaals dit probleem is met OS10.1 verholpen

Overigens staat er een koe van een fout in het nieuwsbericht.
De BlackBerry Q10 beschikt helemaal niet over een Texas Instruments OMAP 4470 SoC.
De Q10 maakt gebruik van een Qualcomm MSM8960, een spandrogon S4 Plus, met Krait cores én een adreno 225 GPU, zo blijkt uit door BlackBerry zelf vrijgegeven documentatie.

De MSM8960 is een heel stuk sneller én zuiniger dan de OMAP 4470.

Er is wel een versie van de Z10 die beschikt over de OMAP 4470 de STL-100-1 maar die is bedoeld voor het midden-oosten, afrika en o.a. Mexico. In Europa en in de VS wordt de STL-100-2 verkocht, die net als de Q10 beschikt over een MSM8960.

Bron, BlackBerry, Dev documentatie:
http://developer.blackberry.com/native/documentation/bb10/find_out_hardware_info.html

Bron Chipworks, Teardown BlackBerry Q10:
http://www.chipworks.com/blog/recentteardowns/2013/05/03/inside-the-blackberry-q10/

Bron BlackBerry, Z10 SoC's:
http://devblog.blackberry.com/2013/02/texture-compression-and-gpus/

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 21 mei 2013 21:34]

Dat van die Ti CPU viel mij ook al op.

Qualcomm maakt immers reclame dat hun CPU in de Z/Q10 zit. Ook is Ti uit de mobiele markt gestapt, en bedient enkel nog low cost segmenten met hun oudere end-of-life maar daardoor ook goedkope SoC's.

Die oude OMAP/PowerVR combi is dus inderdaad voor meer budget markten (plus vreemd genoeg Spanje ivm Spaanse software/keyboards denk ik), en wordt zowel in de Z10 als Q10 STL-100-1 varianten gebruikt. Die heeft verder dan ook geen LTE maar een oudere 2G/3G only modem van STe/m.
Van de BlackBerry Q10 bestaan verschillende varianten, die hebben overigens geen STL voorvoegsel maar SQN:
 • SQN100-1
 • SQN100-2
 • SQN100-3
 • SQN100-5
In tegenstelling tot bij de Z10 is het enige verschil tussen de verschillende Q10- varianten de frequenties die worden ondersteund en de ondersteuning voor de verschillende technieken; UMTS, CDMA etcetera.

In tegenstelling tot de Z10 maken alle Q10-varianten gebruik van de Qualcomm MSM8960 SoC.

Bron:
http://www.berryverse.com...ifferent-Models-Explained

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 21 mei 2013 19:04]

Reboot problem is met 10.1 niet verholpen issue staat ook nog steeds open bij BB: http://www.blackberry.com/btsc/KB34039

Tevens zijn kinderziektes niet zo heel erg tenzij het er teveel zijn en dat is met de BB10 nu het geval.

Let wel hiervoor hebben wij 6 jaar lang BB gebruikt naar alle tevredenheid en die telefoons konden niet veel maar was allemaal acceptable. Ik als zakelijk gebruiker kan niet wachten op functies die bij andere toestellen al aanwezig zijn. Ik moet een toestel hebben dat gewoon werkt.

[Reactie gewijzigd door cool0 op 21 mei 2013 15:25]

Dan zou ik maar eens met customer support bellen, dat die ticket nog open staat is vreemd, getuige ook de reactie van in2duhCore hieronder.

De update naar versie 10.1 heeft o.a. de spontane reboot problemen verholpen.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 21 mei 2013 16:59]

Cool, natuurlijk zijn er nog dingen die niet optimaal werken. Het is een nieuw OS en dan is het heel erg moeilijk om alles optimaal te laten werken vanaf het eerste moment. Blackberry is hard bezig om updates uit te brengen en met 10.1 schijnen ze de oneffenheden weg te hebben gewerkt. Het OS wordt doorontwikkeld. Ik heb het OS meerdere malen gebruikt en ik moet zeggen dat het verdomd goed werkt voor een nieuw OS.
Anoniem: 16328
@emporio8121 mei 2013 12:57
Voor een uiteenzetting van zijn/de problemen kun je zijn review lezen van de BB Z10: productreview: BlackBerry Z10 Zwart review door cool0
cool0 in 'productreview: BlackBerry Z10 Zwart review door jorrit91'
Hij wordt wel naar beneden gemod, maar heeft wel enigsinds gelijk

Bij mijn bedrijf testen we ook de Z10, maar door missende functies (die wel aanwezig zijn op de oude Blackberries) en bugs in het OS is het nog niet een succes.

De telefoon heeft zeker wel potentie, maar is gewoon te laat denk ik
Kun je eens wat concrete functies die jullie missen, opnoemen?En hebben jullie nagevraagd of die in de toekomst terug gaan komen?

BB worden door veel media op eenzelfde manier beoordeeld als andere smartphones, maar de diensten bieden natuurlijk bepaalde functionaliteit en overige gebruiksmogelijkheden die anderen nooit zullen bieden. Zou vreemd zijn wanneer BB dergelijke USP's zou laten voor wat het is.
Waren deze tests gebaseerd op OS10.0 of 10.1? De laatste update bracht nogal wat verbeteringen.
Hoe kan iets met potentie ooit te laat zijn? (Of laat ik het zo zeggen, hoe kan iets dat al te laat is nog steeds potentie hebben?)

Ik zit ook wel te twijfelen, want ja, dit zal een goed toestel zijn dat aan al mijn eisen voldoet, maar als een Lumia van een kwart van het geld dat ook kan neig ik toch eerder die kant op...
Ik heb vorige week de nieuwe update (10.1) geinstalleerd en moet zeggen dat het toestel een stuk stabieler is geworden, geen spontane reboots of vastlopers meer. Alleen als ik het toestel aan de oplader leg dan gaat deze nog wel eens in de reboot, ik zie geen reden om niet over te stappen op BB10.
Een qwerty slider heeft zowel het grotere scherm als het tobo, echter is er zover ik weet nog geen aangekondigd.

Ze hebben er anders wel een design patent voor toegekend gekregen (http://www.engadget.com/2...r-portrait-qwerty-slider/), maar in welke termijn ze met een toestel komen is nog maar de vraag.
Toch blijf ik wel een zwak houden voor het toetsenbordje. Zou hem bijna kopen. Ik kan maar niet wennen aan typen op een touchscreen. Ik type na jaren nog altijd om de zoveel letters verkeerd.
Zelfde hier, prijs is wel aan de hoge kant voor zo'n telefoon... Zou m.i. max EUR 350,- mogen kosten gezien de rest v/d specs. Ik blijf voorlopig wel op m'n HP Veer voor EUR 100,- ;)

[Reactie gewijzigd door Hermanvh op 21 mei 2013 10:58]

Anoniem: 16328
@Hermanvh21 mei 2013 14:21
Jullie kunnen even wachten op de BB Q5: http://crackberry.com/hands-blackberry-q5
Deze heeft her en der wat mindere specs maar draait wel BB10 vloeiend :).
Ik begrijp niet waar sommigen de informatie vandaan halen dat de Z10 dramatisch zou verkopen. Op dit moment is de Z10 verkrijgbaar voor 504 euro. De CEO van Blackberry, Thorsten Heins, heeft al aangegeven dat hij tevreden is met de verkoopresultaten van de Z10. Er wordt geklaagd over de prijs van de Z10, maar ik verbaas me elke keer weer dat er niet wordt geklaagd over de prijs van een Iphone 5. Apple durft gewoon voor een dualcore toestel meer dan 650 euro te vragen. Voor wat meer opslaggeheugen betaal je gewoon 750 euro en voor 64GB 910(!) euro. Dat vind ik pas schandalige prijzen. De Z10 is gewoon een high-end toestel en biedt meer dan de Iphone 5. De batterij is te vervangen, microSD slot- optie en een hogere resolutie scherm. Het OS steekt gewoon goed in elkaar. Blackberry is druk bezig met updates om het OS te verbeteren, en een nog betere gebruikservaring te bieden.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 21 mei 2013 12:43]

Anoniem: 16328
@emporio8121 mei 2013 13:03
De dual core van Apple en de grafische chip zijn een van de krachtigste van dit moment. Nou ja, met de komst van de Snapdragon 600 telefoons misschien niet meer, maar die zijn ook weer een stuk nieuwer. Er is een verschil tussen een dual core en een dual core namelijk. Verder heeft Apple in mijn ogen twee grote voordelen boven de Z10: de zeer uitgebreide App Store en iTunes. Uiteindelijk zijn dat ook twee belangrijke aspecten die meewegen in de gebruikerservaring.
Het OS steekt gewoon goed in elkaar. Blackberry is druk bezig met updates om het OS te verbeteren, en een nog betere gebruikservaring te bieden.
Verbeteren zullen ze ook echt moeten doen. Naar aanleiding van bijvoorbeeld onderstaande ervaring twijfel ik erg of het OS wel productieklaar was op het moment van leveren aan consumenten. Ook heb je natuurlijk het verhaal met die accu gehad.:
productreview: BlackBerry Z10 Zwart review door cool0
cool0 in 'productreview: BlackBerry Z10 Zwart review door jorrit91'

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 21 mei 2013 13:04]

Ja, daar krijg je het al. De dualcore van Apple is een van de krachtigste op dit moment. Alsof de dualcore van Blackberry niet een van de krachtigste is op dit moment?! Apple heeft een voordeel wat betreft hun App Store, maar de Iphone 5 heeft ook nadelen ten opzichte van de Z10. Batterij kan je niet vervangen, webbrowser ondersteunt geen flash, je kan het geheugen niet uitbreiden en het scherm heeft een lagere resolutie. Het verbaast mij hoe sommigen reageren op de schandalige prijzen die Apple hanteert. Meer dan 650 euro vragen voor je instapmodel is schandalig. Het toestel is dat zeker niet waard. Op dit moment is de Z10 voor 504 euro verkrijgbaar. Dus voor dezelfde specificaties, op sommige punten troeft de Z10 de Iphone 5 af, ben je bij Apple meer dan 100 euro duurder uit. De prijs die BB hanteert is niet ideaal, maar aangezien het zakt, wordt het steeds aantrekkelijker om een Z10 te halen.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 21 mei 2013 14:28]

Ik denk dat iedereen het er over eens is dat Apple duur is, zelfs Apple liefhebbers. Of misschien juist Apple liefhebbers, zij betalen het immers.

Toch denk ik dat je de iPhone5 teveel naar beneden praat en deze Z10 te veel naar boven praat. Je bent erg selectief in het vergelijken van specs en voor- en nadelen. Dat kan ik ook. Voorbeelden:

Batterij vervangen: who cares? leuk, maar niemand vraagt hier om behalve een paar tweakers en slechts zeer weinig toestellen op de markt beiden dit.

Resolutie: de iPhone 5 heeft gewoon een high PPI scherm met nog steeds zowat de beste kleurweergave. Ik betwijfel of nog wat extra pixels een echt voordeel zijn.

Geen Flash: Gelukkig, ik persoonlijk vind dat een feature. Overigens is mobile Flash zelfs door Adobe zelf al dood verklaard, in 2011 al.

Wat mij betreft is het enigste terechte punt wat overeind blijft het prijsverschil. Zo'n 150 euro. Beide produkten zijn duur en je verwacht dus veel uit te geven, en daarvoor verwacht je high-end. De keuze is dus iets duurder en veel zekerheid (bewezen eco systeem), of iets goedkoper (maar niet veel) en heel weinig zekerheid.

Ik denk dat Apple in die keuze vaak zal winnen. Het zou een andere zaak zijn als dit toestel 300 euro kostte.
De Z10 biedt gewoon meer voor het prijsverschil. Heeft toch echt een hogere PPI, verwisselbare batterij, MicroSD-optie en flash ondersteuning. Het enige waar de Iphone 5 een voordeel in heeft is de app store.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 25 mei 2013 02:53]

Toch weer terug naar een fysiek toetsenbord dus. Mijns inziens wel nog steeds een heel belangrijk USP van BlackBerry, maar helaas ruim anderhalf jaar te laat..
Anoniem: 103465
@Maardiweb21 mei 2013 14:56
Valt mee hoor ze verkopen wel en de produktie Z10 was al verdriedubbeld. In canada bijvoorbeeld is het aandeel Q4 2012 6% in de markt en in Q1 2013 is dat 13,5%.

In Uk zie je dit ook maar minder. Connectiveit en binnenkort ook outlook sync is erg goed.

Toestel biedt meer dan gimmick van de S4 met qudroporcessor welke je niet gebruikt.
Wat een prijs, 600-650 Euro. Je kunt wel zien dat het nog steeds op de zakelijke markt gericht is. Dit zijn asociale prijzen. Hiermee kunnen ze toch niet concurreren?

[Reactie gewijzigd door oef! op 21 mei 2013 11:00]

Vergeet niet dat dit een adviesprijs is, de HTC One en SGS4 waren bij hun release ook 700 euro. De werkelijke verkoopprijs zal flink lager liggen, verder is dit toestel met name gericht op de zakelijke markt waar oa gelijkwaardige iPhones in hetzelfde prijssegment operen. 3,1 inch lijkt weliswaar weinig, maar het aantal PPI is hetzelfde als van de iPhone, daarnaast moeten de ontwikkelkosten van BB ergens vandaan komen.
Als ik mensen hoor zeggen Blackberry denken ze aan de ouderwetse os daar haken de meeste af om een Blackberry te nemen.
Wat ik miss is een dikke marketing van Blackberry om hun telefoon en de totaal nieuwe os te promoten hier in Nederland voor de meeste is dit nog een onbekend.

Introductie prijs is persoonlijk aan de hoge kant mijn budget is 500 euro aangezien je een smartphone elke dag gebruikt voor internet, messaging, navigatie, foto's schieten is een prijs voor z'n telefoon het dik waard want niemand kan zonder.

Eindelijk een telefoon die voldoet aan al mijn eisen:
een scherm voor messaging doeleinden niet zozeer games of films bekijken.
Uitstekende toetsenbord
Innovatieve OS (Hub+,Android runtine,Multitask,screen swipes etc)
uitbreidbaar geheugen
batterij vervangbaar
Hoge repairability score dit heeft voor mij zeker een waarde aangezien ik zelf telefoons repareer als ze stuk zijn.

Ik ben benieuwd naar de batterij en zijn uithoudingsvermogen (2100mAh) tegen over andere telefoons dit zou voor mij de doorslag geven om mijn z10 in te ruilen voor een q10.

even afwachten dus.
Kijk naar Nokia, ze zijn al jaren bezig van hun '3310' imago af te komen. Nu, 2 jaar na de introductie van Lumia zie je dat mensen ze weer associëren met nieuwe techniek en smartphones. Blackberry moet deze zelfde weg afleggen.
Eindelijk een releasedatum, kan niet wachten om mijn Bold 9700 te vervangen.

Ik ben wel benieuwd naar de uiteindelijke prijs, €600,- vind ik toch wel iets te prijzig.
Ik wacht het gewoon nog even 2 maanden af. De Z10 was tijdens introductie een maand of twee geleden ook 600+ euro, die gaat nu al voor 100 euro minder over de toonbank. Ik verwacht dat de prijs van de Q10 ook wel zal zakken. Geeft ook de tijd om een zo bug-vrij mogelijk OS versie te draaien tegen die tijd ;-)
Er komen wekeljks nieuwe leaks uit die weer een aantal miniscule dingetjes oplossen. (die de meesten niet eens zullen opmerken, echter ben ik wat Blackberry noemt een 'power user'. Geweldig proces voor een systeem dat weer vanaf punt 0 begint en dan toch al zo fantastisch is.
Gezien de concurrentie en de dramatische verkoop van de z10, snap ik niet dat BlackBerry het in z'n hoofd haald een veel te dure prijs op een, vergeleken met de concurrentie en hun eigen z10, op de markt druft te zetten.

De z10 is mede een flop vanwege de veel te hoge prijs, zeker gezien wat je voor die prijs bij de concurrent kan krijgen. En nu doen ze het opnieuw, alleen is de prijs nu nog vreemder gezien het product wat je er voor terug krijgt:
- hardware die vorig jaar al verouderd was
- klein scherm met lage resolutie
- relatief zwaar

Het enige voordeel is dan ook een hardware keyboard. Een keyboard wat gezien de evolutie van de software keyboard, met de dag minder en minder noodzakelijk wordt.

Dit alles zou aanzienlijk minder een probleem zijn als BlackBerry bij de grote jongens zou horen, maar als je bedrijf aan een zijden draadje hangt en het echt moet hebben van BB 10 + de daarbij horende telefoons, wil je dat zoveel mensen je product kopen. Dat werkt niet door er dit soort prijskaartjes aan te hangen...
De verkoop van de Z10 valt helemaal niet tegen, wel misschien in Nederland wat aan een aantal factoren kan liggen, zoals het gebrek aan een grote partner waarmee een campagne wordt opgestart of de voorbarige reviews van het model toen het uitkwam in februari zoals hier op Tweakers etc. Interessant genoeg zijn er een aantal Nederlandse bladen nu redelijk positief over, alhoewel bijvoorbeeld ComputerTotaal nog steeds niet snapt dat BIS niet meer verplicht is. De geruchten over tegenvallende verkopen zijn gebasseert op een artikel van een analyst zonder enige bron waar BlackBerry nu een klacht tegen heeft lopen.

De prijs van een Z10 is normaal voor een high end toestel. De hardware is perfect voor het OS en heeft geen quad core nodig. De DPI is hoger dan die van een iPhone. Zwaar is echt een belachelijk objectief argument dat ook in een voordeel kan worden gezien.

De Q10 doet het bizar goed in Engeland en in Canada (officeel nog niet in de US uit) het enige waar BlackBerry nu last van heeft is dat het aantal mensen dat zijn vorige generatie BlackBerry achter zich laat hoger is dan hoeveel mensen een nieuwe BlackBerry kopen. Maar al die cijfers zijn voor de release van de Q10.

De noodzaak van een hardware keyboard is wederom redelijk objectief en gezien het feit dat BlackBerry een soort 'just-type' implementatie heeft verzorgd gelijk die van WebOS waarbij je kan typen om je taken te laten plaatsvinden, denk ik dat er daadwerkelijk wat te kiezen valt.

Ik ben geen BB fanboy en ik zou zeggen dat er nog veel werk mag worden verricht, maar een beetje meer huiswerk voor een reactie mag toch wel.
Toon maar eens aan hoe de verkoop van de Z10 is vergeleken met meer telefoons dan de iPhone 5. Dan ziet het plaatje er opeens een stuk anders uit.

En wat is bizar goed in jouw ogen? Vergeleken met welke andere toestellen. Het lijkt me stuk dat de verkoop ook maar in de buurt komt van de iPhone en Galaxy S3.

En ik klaag verder niet over dat de telefoon wel of niet goed is. Ik klaag over het feit dat ze een veel te hoge prijs op het toestel hebben geplakt, wat op geen enkel vlak overeenkomt met het product wat je er voor terug krijgt. Verder haak ik ook nog eens in of het wel verstandig is om te dure telefoons te lanceren als je op het punt van omvallen staat.
Dat is een compleet uit het verband getrokken vergelijking. Als je kijkt naar de verkopen van een iPhone die leunt op een hele andere markt en een volwassen ecosysteem heeft, of een S3 waar hetzelfde voor geldt, dan kan je nooit positief uitkomen. Daarnaast heeft het niet een world wide release zoals die telefoons.
Als je de berichten leest uit Engeland, is objectief vast te stellen dat het een goede release is voor de Q10. De punten die jij noemt zijn gewoon absoluut nergens toe te herleiden behalve je eigen opvattingen over product. De end-user voor deze telefoon is gericht op de totale gebruikservaring en daar houdt jij (en meer mensen alhier) geen rekening me. De idiote specs-race van Android telefoons is niet overal van toepassing, zie ook de iPhone waarvan er nog genoeg v4 worden verkocht.

@ChicaneBT BB zet het toestel in de markt voor high-end en maakt daarbij ook gebruik van A-segment onderdelen en kan geen gebruik maken van de scale waarop Samsung produceert. Je kan de vergelijking wel maken met Nokia's en Android telefoons maar dat is niet waar ze op mikken, ze proberen duidelijk aan te sluiten bij een Apple achtige strategie. Of dat een goede keus is, weet ik niet. Maar voor all intents and purposes is het een High End phone die qua gebruik kan wedijveren met andere High Ends. De nadelen die je noemt (waar ik het wel mee eens ben) staan los van die kwalificatie.
Toon jij maar eens dat de Z10 dramatisch zou verkopen!? Als je het gaat vergelijken met de S4 en, in iets mindere mate, de Iphone 5, dan komt elke toestel en elke fabrikant er niet best uit.
Anoniem: 16328
@Maupertus21 mei 2013 13:15
De prijs van een Z10 is normaal voor een high end toestel.
Alleen is het geen high-end toestel en levert het geen high-end gebruikerservaring. In de basis vind ik het gebruik van veegbewegingen super (Playbook OS). Alleen je moet ook kijken wat de concurrentie levert voor dezelfde of zelfs een lagere prijs. Voor 400 euro heb je een Android toestel met ongeveer gelijke hardware specs en voor 440 euro heb je een Nokia Lumia 920 waar dan ook nog eens allerlei leuke extra's van Nokia bijzitten zoals navigatie. Lever het toestel voor 400 euro en misschien kiezen consumenten dan wel voor de BB Z10. Zelfs dan is het nog een hoop geld voor een platform wat nog niet lekker wordt ondersteund door app ontwikkelaars. Android en WP8 hebben natuurlijk veel meer apps dan BB10.
Even een reactie op je lijstje minpunten;

Hardware die vorig jaar verouderd was, is natuurlijk waar, maar de snelheid is afhankelijk van hoe goed het OS en de software daar op draaien.

Klein scherm met lage resolutie, kan ik gedeeltelijk in komen, door de keuze te geven aan de klant om een fysiek te gebruiken word een scherm kleiner. Bij een slider kan het scherm iets groter zijn maar voor alsnog is dit de candybar-telefoon met het grootste scherm. De resolutie is wat ze bij Apple "Retina" noemen, dus het verhaal lage resolutie zie ik persoonlijk niet.

Relatief zwaar? in vehouding met wat? Een Q10 weegt 139 gram, een Nokia 820 weegt bij vrijwel de zelfde afmetingen 160 gram.

Ik denk dat BB hele mooie telefoons maakt en een prachtig besturingssysteem (wat als ik meer kennis daarvan had, graag naar mijn Xperia S zou porten), maar de realiteit geeft wel aan dat ze (in hun positie van underdog op dit moment) te veel vragen voor hun telefoons
Ok, ik hap toe op je rant.

De hardware die je krijgt is verre van veroudert wat je hier claimed, de resolutie van 330 ppi is vergeleken met de iPhone 5 (326 ppi) en de Samsung S4 (440 ppi) niet laag maar dan ook niet extreem hoog zoals de laatste Samsung. Ja het scherm is misschien klein maar is dit niet logisch vanuit het design oogpunt met een toetsenbord? Dan het gewicht van 136 gram is wederom gemiddeld.

Dan het voordeel van een fysieke toetsenbord als enigste te noemen illustreerd eerder je gebrek aan kennis en tevens dat je niet de doelgroep bent. Ja voor jou boeit BES misschien niet zozeer noch totale encryptie maar voor het bedrijfsleven ken ik zo een aantal grote bedrijven binnen NL die enkel BB"s accepteren en waar een iOS/Android niet op het lokale netwerk komt.

Blackberry mag misschien geen Apple/Samsung zijn maar met een kleine 70 miljoen actieve gebruikers merendeels in het bedrijfsleven doen ze het niet slecht. Natuurlijk ze zouden liever net zoals Samsung even 6 miljoen mobieltjes in 2 weken verkopen maar om de Z10 een flop te noemen is ook wederom onjuist.

Het is gewoonweg geen thuis mobieltje voor MazeWing en consorten. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn echter als je een menig hierover vormt, dien je dit wel vanuit het juiste perspectief te doen. De Q10 zal dan ook zeer zeker verkopen, niet zoals een Samsung maar zeker niet slecht.
De prijs is zeker hoog maar het toestel krijgt wel echt lovende kritieken. Opzich zie ik dit toestel best zitten maar meer als toestel voor erbij, niet als main toestel. Helaas is de prijs in dat opzicht veel een veel te hoog.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee