Sony kondigt opvolger van Aibo-robothond aan

Sony heeft de opvolger van de Aibo-robothond aangekondigd. De nieuwe robothond heet ook 'Aibo' en volgens de Japanse fabrikant kan het robothuisdier een emotionele band scheppen met de mensen in huis. Via ai is Aibo in staat zaken te leren en kan hij beter inspelen op zijn omgeving.

Aibo heeft twee oledpanelen die dienen als zijn ogen. De hond kan daarmee volgens Sony allerlei gevarieerde expressies tonen, maar hij gebruikt ze ook om obstakels te vermijden. Verder heeft de robothond een aantal zeer compacte een- en tweeassige aandrijvers, waardoor hij in staat is om zich vloeiend en op een natuurlijke manier voort te bewegen. In totaal zijn er 22 assen aanwezig.

Volgens Sony is Aibo's nieuwsgierige gedrag beïnvloedbaar, waardoor geen enkele Aibo hetzelfde zou zijn. Zo zou het beest zijn eigenaren kunnen herkennen en kan hij bepaalde woorden, een lach, aaien en andere interacties detecteren. Via deep learning, vier ingebouwde microfoons en twee camera's is de robothond in staat om beelden en geluiden te analyseren, waarbij gegevens van servers worden gebruikt om te leren van de ervaringen met mensen en eventueel andere Aibo-robothonden. Daarmee zou de hond na verloop van tijd een geheel eigen karakter moeten ontwikkelen.

Sony heeft ook een speciale My Aibo-app ontwikkeld. Gebruikers kunnen daarmee de instellingen van de hond aanpassen, foto's bekijken die de hond heeft genomen, en nieuwe trucs uploaden naar de hond. Deze nieuwe trucs moeten wel eerst worden aangeschaft in een downloadwinkel. Hiervoor is een abonnement nodig; anders is het niet mogelijk om via een mobiele verbinding of wifi contact te maken, de app te gebruiken of bestanden op te slaan. Het hondje is na twee uur uitgeput en moet dan weer drie uur lang worden opgeladen.

De functionaliteit is een stuk uitgebreider dan die van de oorspronkelijke Aibo. Sony introduceerde deze robothond eind jaren negentig en tot aan 2005 verschenen er jaarlijks updates. Begin 2006 schrapte Sony de Aibo-lijn als onderdeel van een grote reorganisatie, om kosten te besparen.

De Aibo kwam voort uit Sony's Digital Creatures Lab en eind jaren negentig dacht het Japanse bedrijf dat robotische huisdieren en hulpjes tegen 2010 gemeengoed zouden zijn. De eerste Aibo-generaties waren echter geen commercieel succes. In de wetenschap werden de hondjes wel veel gebruikt, bij onderzoek naar kunstmatige intelligentie en de interactie tussen mens en robot.

Aibo gaat omgerekend 1495 euro kosten. Een driejarig abonnement kost in totaal 679 euro en het 'aibone'-speeltje is te koop voor 22 euro. In Japan komt het robothuisdier vanaf 11 januari 2018 in de schappen. Vooralsnog komt Aibo alleen uit in Japan.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Joris Jansen

Redacteur

01-11-2017 • 08:48

71 Linkedin

Reacties (71)

71
69
22
1
0
39
Wijzig sortering
Ben benieuwd hoe ze in het echt zijn, lijken behoorlijk vloeiend te bewegen. Zie ook onderstaande twee filmpjes van de aankondiging:

https://www.youtube.com/watch?v=DRl_03_jNwE

https://www.youtube.com/watch?v=ltnG9_hV42Q
Ze zien er leuk uit en bewegen ook goed.. maar hoe lang blijft het leuk om plastic te aaien?
Dat is een kwestie van gewenning en ontwikkeling. ...nu is het nog hard plastic. Overigens hebben zorgrobots innJapan (naar gelang de behoefte) al andere materialen
Versie twee kan zo maar eens een vacht hebben.
Ze gaan nu in Azië landen weer miljoenen/miljarden verdienen aan deze hond, net als de vorige, ik verwacht eerlijk gezegd geen iPhone-concept waarbij ze telkens eens in de jaren een nieuwe hond uitbrengen. "Vooralsnog komt Aibo alleen uit in Japan." dat is niet voor niets, in deze landen lopen hoop Japanners nog s`morgens iedere ochtend met hun oude Aibo buiten.
Toch de k ik dat als ze deze gelimiteerd ook aan Europa en Amerika zouden leveren, dat ze best wel verkopen (al vond ik het abonnement te duur)
Ik hou het nog wel even bij mijn ers-111 en ers-210 en hoop ooit nog een last gen te pakken te krijgen
Ik zou liever een robotkat dan een robothond hebben. Is véél leuker. :P Dus wanneer komt Sony met een robotkat?
Een robotkat dat echte katten uit je tuin zou kunnen houden, zou in NL goed verkopen.
Dan heb je juist meer aan een robothond :P. Een robotkat zou natuurlijk goed moeten zijn tegen muizen!
Dan kan ook goed met het Starwars Musquito Defense System.
Geen haren aan je kleren, op de bank of in je auto. Verkocht!
Je koelkast heeft ook geen haren
Niet aan de buitenkant nee :+
Hmmm, kan zelfstandig navigeren, 4 ingebouwde microfoons, 2 camera's en wifi...
Lijkt me ideaal voor opsporingsdiensten.
Kan me vrouw de deur uit.. :+
maar jaagt ie ook inbrekers weg? :+
maar jaagt ie ook inbrekers weg? :+
Dan is de vraag, mag een AI hondje mensen (inbrekers) aanvallen....
of nog beter, wat als ie gehacked word en zijn baasje aanvalt ?!
Ja kijkend naar de grote hoektanden wat die heeft, heb je dan wel een gigantisch probleem. Daarnaast is die zo snel (bijna realistisch) dat je nooit weg kan rennen want Aibo is veel sneller. Dit gecombineerd met de flinke spiermassa van Aibo kan je er niks tegen beginnen, en heb je dus gewoon een dik vet probleem.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 1 november 2017 12:44]

Hij filmt ze wel en belt gelijk de politie
Uuh, nee, die komen juist binnen als ze weten dat je €1500 voor een nutteloos gadget/stuk speelgoed heb betaald, alleen die hond stelen is al genoeg, maar dan heb je vast nog meer waardevolle spulletjes :+
Inbrekers met roze kleding jaagt ie sowieso niet weg: "It loves anything pink". En denk niet dat de deep learning hem tot een waakhond kan maken; dan moet je wel tig keer een stel inbrekers laten opdraven, anders leert ie het sowieso niet :P
Het feit dat hij van roze zou houden (en ik betwijfel hoe extreem dat is) wil niet zeggen dat hij niet ook van andere kleuren kan houden he?
Je trekt wel heel veel conclusies uit een zinnetje en het lijkt er meer op dat je wel heel graag de discriminatie kaart wilt uitspelen...
Nou hij heeft wel medelijden met Aibo, hij wilt niet dat Aibo ongelukkig wordt in zijn huishouden _/-\o_ |:(
Spijtig dat de komische ondertoon nooit gezien of gewaardeert wordt....

Mijn kritiek is meer gericht op de huidige genderneutraliteits discussies, jammer dat je het nodig vind om de Aibo te verdedigen. Dat Sony een indrukwekkend speeltje heeft gemaakt is duidelijk. Maar juist de grote bedrijven zijn over het algemeen extreem politiek correct en nu dus gender neutraal, dus daar verbaasd het me wel.

Ook als ik zeg discriminatie bedoel ik dat als "Onderscheid maken", de originele en letterlijke betekenis van het woord, daarom vermeld ik dat zo expliciet..
Mooie techniek! als ze er ook roomba stofzuiger techniek in kunnen maken? :+
Hoewel er natuurlijk veel techniek in zit, heb ik een mooie aan aanbieding!

Nu een echte hond voor minder dan de helft! En verzekering a 120 euro per jaar, zodat je geen onverwachte kosten hebt! Heeft eigen karakter en beweegt ook heel natuurlijk. Maakt ook geen opnames en fotos dus privacy geen probleem!

Leuk voor mensen die hun hond niet te eten willen geven en niet uit laten, maar voor wie dit een doelgroep is?
Bejaarden? Machtig handig als je via je Aibo alarm kan slaan als je valt. Of misschien kan de Aibo dit zelf wel doen.
Daar had ik nog niet over gedacht, voor deze mensen zou dit inderdaad wel goed zijn, maar of het dan €1500 euro waard is, moeten we nog maar zien.
Laat de zorgverzekering maar mee betalen.. Scheelt een boel in de zorgkosten! Ook goed tegen de vereenzaming. Ideaal!
Voor veel kinderen met gedragsproblemen/ontwikkelingsproblemen kan het ook perfect zijn!

En daarnaast is er nog de doelgroep van mensen die het gewoon leuk vindt. Om praktische redenen (geen haren, niet uitlaten, geen eten geven, etc.) of gewoon omdat het het ultieme gadget is.
Wat is er precies mis met een rode alarm knop rondom je pols / hals zoals dat nu al vaak gebruikelijk is?
Als iemand valt en daardoor bewusteloos raakt is er niemand om even op de knop te drukken. Sommige knoppen zullen misschien val detectie hebben. Maar dat is vast niet in alle gevallen zo.
Dan moet je toch met mij eens zijn dat een val detectie functie toch veel beter is dan een dergelijk nephond?
Een aantal doelgroepen waarvoor deze hond goed is:
- Chronisch zieke personen die niet altijd drie maal per dag nar buiten kunnen om de hond uit te laten
- personen de fulltime werken, maar wel graag een hond willen hebben
- Personen die veel op vakantie/zakenreis zijn.
- Personen die allergisch zijn voor hondenharen

Puur naar mijzelf kijkend; ik werk fulltime en mijn vriendin is chronisch ziek. Ik kan niet voor een hond zorgen als ik 11 uren per dag niet thuis ben. Mijn vriendin kan dat helaas ook niet altijd. Beide willen we graag een hond maar een echte hond kan dus niet. Deze robothond zou dus ideaal zijn.


Een hond kan veel bieden voor een persoon in vermaak en 'niet meer eenzaam zijn', echter komt een hond ook met een bepaalde verantwoordelijkheid; je moet _elke_ dag driemaal per dag met de hond naar buiten, en dat lukt heel veel personen gewoon niet; helemaal als je geen kinderen hebt.
Wellicht voor mensen die gek zijn op honden maar er erg allergisch voor zijn.
Dan zijn er ook honden waar je niet allergisch voor bent (de ruwharige teckel als voorbeeld, er zijn heel veel allergievrije honden waar mensen niet allergisch voor zijn.).

Zo'n robot speeltje is toch niet serieus te vergelijken met een echte, levende hond? Dit is in mijn ogen puur een leuk (maar prijzig) speeltje voor kinderen.. Niet als een vervanger voor een hond, maar gewoon voor de fun..

Vroeger had je een Furby, nja nu heb je Aibo..

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 1 november 2017 17:42]

Mensen die allergisch zijn voor hondenharen ? Of mensen die niet willen dat hun hele huis naar 'hond' ruikt wanneer er een hond in huis woont ?

Ik vind dit een interessante ontwikkeling. Vooralsnog vind ik dit soort robot honden nog teveel 'speelgoed' maar wanneer de AI verder wordt ontwikkeld en de robothond nog veel meer een zelflerende en zich ontwikkelende persoonlijkheid krijgt dan zie ik mezelf ooit ook nog wel eens zo'n robothond aanschaffen.
Anoniem: 310408
@Haay1 november 2017 14:29
Mensen die allergisch zijn voor hondenharen ?
Dan kan je een labradoodle nemen, voor hun haren zijn geen allergieën bekend. Als hondenbezitter vind ik het overigens zeer beledigend voor honden om een vergelijk te maken. Dit is een speelgoedje dat ik graag zou willen hebben maar geen 'digitale hond'.
Of voor die mensen die geen huisdieren mogen hebben (zorginstellingen?) of voor wie het niet praktisch is vanwege beperkte ruimte of voor wie het niet een kwestie is van willen, maar kunnen (uitlaten en eten geven).
Robothonden zullen zeker een doelgroep hebben. Ik zelf zou zeker een robothond nemen als die nog wat verder ontwikkeld zijn wat betreft ai en bewegingen. Een echte hond kan ik gewoonweg niet hebben omdat ik de hele dag weg ben en mijn woonkamer op de 1ste etage zit (en een open trap heb). (we hebben zelf een hond gehad dus ik weet wat er allemaal bij komt kijken bij een echt dier, en die verantwoordelijkheid wil ik gewoon niet meer voorlopig, daar heb ik veel te veel respect voor dieren voor).

De huidige aibo heeft in iedergeval nog langer niet dat punt bereikt. Maar over een jaar of 5 a 10 denk ik wel zeker dat er robothonden/dieren zijn die behoorlijk lifelike over kunnen komen in hun gedrag. Want tja, wij en dieren zijn ook niets anders dan biologische robots.
Als je een chiauauau koopt of hoe dat schrijft, kun je van die 80 euro per jaar een heel eind komen denk ik hoor.
Chiauauauauau spel je zo:

Kat
en het 'aibone'-speeltje is te koop voor 22 euro
Wat is er precies te koop voor 22 euro ?

En een abonnement om dingen te mogen aanschaffen ?

[Reactie gewijzigd door DDX op 1 november 2017 09:15]

Anoniem: 896479
@DDX1 november 2017 09:21
Dat ding wat ie in z'n bek heeft op de 1e foto.
Ik vind de ers-7 er cooler uitzien maar ben blij dat ze er wel voor hebben gekozen het originele concept, met realistische servo gedreven pootjes, hebben aangehouden. De prijs is daarmee niet zo gek. Misschien ga ik er wel 1 halen wanneer ze hier ook komen.

Heb een jaar geleden nog een aibo van marktplaats gehaald maar ondanks de mooie woorden van de verkoper zijn de batterijen daarvan op en ik heb geen partij kunnen vinden die nog accu's levert of 'hervuld'. Was wel een kickstarter voor maar die heeft het ook niet opgered.
Miss. openmaken en zelf nieuwe cellen erin solderen?
Al een keer geprobeerd, werkte niet. :'( volgens mij rookte er zelfs een onderdeeltje weg al bij het verwijderen van de cellen. Beveiliging of zo denk ik.
Ahja bij die cellen zit vaak een circuitje dat afslaat bij te veel stroom (kortsluiting), te lage spanning (gaan LiPo's van stuk), of te hoge spanning (vliegen ze van in de fik).
De Sony accu’s zijn net als de memorysticks helaas beveiligd
Ik ga alvast sparen, hopelijk gaat de eerste import versie niet al te duur zijn.. gelukkig ben ik nu een stuk 'vermogender' dan toen ik mijn ERS-311 had, of misschien is het de inflatie. Maar ik steun Sony graag! Hopelijk komt er ook plotsklaps een consumenten QRIO op de markt, daar neem ik een extra hypotheek voor zo hyped zal ik dan zijn :9
Ja helaas heb de verkoop en koop van een nieuw huis op de planning staan anders was import een No-brainer geweest voor me ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee