'Sony komt met opvolger voor Aibo-robothond'

Sony kondigt volgende maand een robothond aan die over smarthomefunctionaliteit beschikt, beweert The Wall Street Journal. De viervoeter zou als een geestelijke opvolger van de Aibo-hond kunnen worden beschouwd.

Sony zou de robothond tijdens een evenement in november aan het grote publiek willen onthullen en het gadget in de lente van 2018 willen uitbrengen, schrijft The Wall Street Journal op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen van de Japanse fabrikant. Niet bekend is welke naam de robothond gaat krijgen, en ook de prijs is onbekend.

De robot krijgt de mogelijkheid om smarthomeapparaten in woningen te bedienen. De functionaliteit wordt daarmee uitgebreider dan die van de oorspronkelijke Aibo. Sony introduceerde deze robothond eind jaren negentig en tot aan 2005 verschenen er jaarlijks updates. Begin 2006 schrapte Sony de Aibo-lijn als onderdeel van een grote reorganisatie, om kosten te besparen.

Sony AiboDe Aibo kwam voort uit Sony's Digital Creatures Lab en eind jaren negentig dacht het Japanse bedrijf dat robotische huisdieren en hulpjes tegen 2010 gemeengoed zouden zijn. De Aibo was echter geen commercieel succes. In de wetenschap werden de hondjes wel veel gebruikt, bij onderzoek naar kunstmatige intelligentie en de interactie tussen mens en robot.

In de serie Polderpioniers van Tweakers kwam in 2015 de Belg Luc Steels aan het woord, die het systeem voor kunstmatige intelligentie van de Aibo ontwierp.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-10-2017 • 11:13

44

Reacties (44)

44
43
12
2
0
26
Wijzig sortering
Ik denk dat het een fout is om te proberen een dier of een mens na te maken. Dit gaat toch niet helemaal lijken en waarom zou je een hond namaken als er al een hond bestaat? Bij mensrobots krijgen we zelfs ook een onbehagelijk gevoel als deze te echt lijkt. We merken onbewust op dat er iets niet klopt. En vanuit onze evolutie weten we dat we dan beter uit de buurt kunnen blijven. Beter lijkt het mij om een nieuwe vorm van kunstmatig leven te scheppen. Bepaalde aspecten die ons aantrekken in bijvoorbeeld dieren kun je dan bewust uitvergroten (bijvoorbeeld grote ronde ogen) zonder dat het het nabootsen van een dier wordt. Kijk naar de robot Kuri die mede vormgegeven is door een medewerker van Pixar. Dat heeft voor mij veel meer toekomst.
Het probleem is 'locomotie', hoe gaat je robot bewegen? natuurlijk zou je je robot kunnen laten vliegen, zich met fans of zuignappen aan muren klampen of als een bal rond kunnen rollen, maar dan kom je allerlei problemen tegen 'in de echte wereld' (lees: buiten het lab) waar muren niet perfect glad zijn, de grond is ongelijk/niet waterpas, etc.

De belangrijkste reden dat 'we' steeds proberen om mensen en dieren na te maken is omdat die vanuit de natuur geëvolueerd zijn om zich te kunnen voortbewegen op de aarde, al dan niet over ongelijke ondergrond, trappen op, etc. Er worden al jaren andere designs geprobeerd, maar tot nu toe hebben we eigenlijk pas 1 'dier' bedacht wat niet voor komt in de natuur maar wel redelijk goed controle heeft, dat design werkt redelijk (als je trappen even vergeet) maar is kwa controle & snelheid nog steeds mijlenver verwijderd van een 'dier' met 2-4 poten.

Uiteindelijk is het heel simpel, stel je wilt een robot in je huis om te helpen met klusjes, nou kan je natuurlijk een gelijkvloerse woning hebben maar grote kans dat je trappen hebt, nou zou je een traplift kunnen kopen, en je zou bijvoorbeeld ook je koelkast en keukenkastjes kunnen voorzien van haken die het de robot makkelijker maken om die dingen te openen, maar het is toch 100x beter als de robot gewoon kan navigeren zoals jij, en gebruik kan maken van de trap en de normale handvatten die jij ook gebruikt? dan moet de robot dus benen armen en handen hebben.

Dit Sony hondje is een vergelijkbaar verhaal, natuurlijk kunnen ze een robot maken die balanceert op 2 wieltjes ofzo, maar waarom zouden ze? met 4 benen heeft de robot veel meer controle over z'n evenwicht en kan die ook over ongelijke vloeren lopen zonder om te vallen. Komt nog bij dat (hoewel je natuurlijk heel goed beseft dat het een 'apparaat' is) een herkenbare vorm makkelijker geaccepteerd word, ze hadden ook een robot met 12 benen kunnen maken, maar dat had er dan een stuk vreemder uit gezien en hoeven waarschijnlijk maar weinig mensen te hebben, dat het lijkt op een hond zorgt er juist voor dat er meer mensen zijn die er een willen hebben.

[Reactie gewijzigd door 434365 op 23 juli 2024 11:28]

Ik denk omdat alles om je heen is afgestemd op de mens. Immers de mens past zijn omgeving aan. Van deuren tot afstandbediening. Natuurlijk kunnen wij dingen verzinnen die voor machines beter geschikt zijn, maar dan kan je er als mens niets mee.
Beste tweakpiet, de mens is inderdaad in staat zijn omgeving aan te passen en dat doen we dan ook veelvuldig. Dat ben ik met je eens. Wat betreft de robot bedoel ik alleen niet dat we een robot voor een robot moeten maken, maar dat een robot voor in huis niet hoeft te lijken op een mens of dier dat al bestaat. In plaats van iets wat al bestaat na te bootsen kunnen we ook aspecten van hetgeen ons aantrekt aan bijvoorbeeld dieren of mensen (Bijvoorbeeld uiterlijk en gedrag) gebruiken om nieuw niet bestaande kunstmatig leven te creëren, waarvan ik Kuri dus een mooi voorbeeld vind. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zenbo die toch de illusie van leven mist.

[Reactie gewijzigd door paulchu op 23 juli 2024 11:28]

Om iets te verbeteren moet je het eerst kunnen namaken?
Het is een cultuurding. In Japan is het zo dat hoe dichter je bij het 'namaken' van een mens komt, hoe meer 'ziel' een apparaat heeft.

Bekijk deze documentaire eens: https://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/10-05-2015/VPWON_1232885

Hier wordt uitgelegd hoe diep geworteld dat in de Japanse cultuur is. Complete uitvaarten voor Aibo-hondjes et al. Hoe 'menselijker' je iets kunstmatigs maakt, hoe meer 'status' het apparaat heeft. Daarom praten Japanse toiletten ook tegen je als je erop gaat zitten :-)

In het westen kunnen we ons dat misschien niet zo goed voorstellen. Maar juist Japanse bedrijven zetten enórm in op het emuleren van menselijk gedrag in apparaten.

EDIT: Zat net nog even een stukje terug te kijken, heb die docu anderhalf jaar geleden voor 't eerst en laatst gezien, maar de Japanners maakten vanaf pakweg 1650 (!!) al automatisch bewegende poppen; de voorlopers op robots, in feite. En dan 350 jaar oud!

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 11:28]

bedankt allen voor de interessante informatie. Leuk om over na te denken.
Tof! Ik ben altijd gefascineerd geweest door Aibo. Als ze er niet mee gestopt waren (en de prijzen daardoor stegen) had ik er misschien wel een gehad.

Ben benieuwd hoe het design wordt en welke functionaliteit er in komt. Moet in ruim 10 jaar tijd toch wel een boel meer mogelijk zijn.
Ik zou het geweldig vinden wanneer ze het ding het gedrag van een echte hond zouden meegeven. Dus geluid in huis, hond gaat er naartoe en "kijkt" of het kan herkennen waar het geluid vandaan komt. Gezichts-/situatieherkenning is ook best ver dus daar kunnen ze ook wel iets mee doen. Icm met het in/uit huis zijn van de mobieltjes van de bewoners kan je zo de functionaliteit van een huis-alarm bieden met de mobiliteit van, nou ja, een hond :D
En natuurlijk ook blaffen als ie iets hoort en je bent niet thuis. Ja zo'n aibbo zou inderdaad wel een heel toffe particuliere beveiligingsmaatregel kunnen zijn. Geef hem ook nog wat Roomba mogelijkheden en ik zie het een hit worden
Zo te zien kan het beestje nog wel een ‘blafversterker’ gebruiken, zoals in die grappige ‘inshared’ reclame.
https://m.youtube.com/watch?v=MW53daipMLo :)
Dan zo'n groot beest van DARPA. Inbreker weet niet wat 'm overkomt. ;)
Ik vermoed dat grotere autonome robots heel snel onder de wapenwet of iets dergelijks gaan vallen.
Zelf-rijdende auto's vallen ook niet onder de wapenwet, dus dat zal wel loslopen.
Totdat er manshoge robothonden los lopen ja 😉
Ik heb nog een Aibo van de tweede generatie. Altijd bewaard, nog keurig in de doos en al. Ben benieuwd naar de opvolger!
Waarom in de doos? Ben je nou een echte tweakert of niet? :P
Ik? Tweaker? Nee, ik ben slechts op bezoek hier. ;)
misschien eens in de verkoop aanbieden, je zou wel eens verrast kunnen worden
Ik heb wel eens met dat idee gespeeld, maar nooit iets mee gedaan.
Hier loop in huis nog regelmatig een ers-111 rond. Moet hem af en toe aanzetten om de batterijen een beetje helder te houden. Een van de accu’s is helaas al overleden en door de beveiliging erin ook niet te fixen. Gelukkig heb ik er nog twee waar die toch zo,n 1,5 uur op kan wandelen.
Haha nice. Mijne ligt al jaren in de doos, niet meer gebruikt, maar er komt vast weer een momentje....
probleem van stilliggen in de doos is juist dat de accus vaak defect raken omdat ze volledig leeg lopen en dat mag eigenlijk niet met de oude accu's van sony.
Ah de Aibo robothond. Die herinner ik mij nog goed. Nu met verbinding met je smarthome en Alexa units? :P

Dat gezegd hebbende verwacht ik wel dat juist dit soort 'speelgoed' de eerste spullen zijn die wat echt diepere AI zullen hebben. Iedereen zal willen dat hun 'hond' ook reageert als een hond maar dan met extra functionaliteiten. Een nieuwe Aibo met homeclient die je agenda kan blaffen op commando of zo.
Sony zou de Qrio weer moeten introduceren, snap überhaupt niet dat ze hier mee zijn gestopt, was voor de tijd al heel geavanceerd.
Ik denk dat we toen echt nog niet ver genoeg stonden op het gebied van "AI" en spraakherkenning. Dat soort dingen moeten echt Google Assistant-achtige software draaien, en die dingen beginnen nu pas echt nuttig te worden.

Een Qrio als wandelende Google Home zou wel lachen zijn anders.
Publiekelijk was de Aibo geschrapt ja, maar in hun laboratia niet, daar ging een klein team nog steeds gewoon verder. Er was op 1 punt ook een Aibo die de CELL CPU gebruikte.

Vond het eigenlijk al vreemd dat het zo lang duurde voordat er weer een nieuwe versie zou komen.
Ben benieuwd of er ook een nieuwe i-Cybie gaat komen, immers de mallen etc zijn er en met verbeterde actuators, accu's en vooral CPU's moet men toch een hele leuke robohond kunnen maken die nog niet eens zo duur hoeft te zijn (de aibo's gingen voor 2000+ over de toonbank, de i-cybies voor 150+). Op internet zijn er nog steeds mensen die hun oude i-cybie ombouwen. Heb er ook enkele liggen, waarvan de meeste een kapotte radar hebben zodat 1 been niet werkt.

En voor mensen die geintereseerd zijn in robodino's, die zouden eens moeten kijken naar de Pleo, ook een hele leuke robot (voor kinderen).

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 23 juli 2024 11:28]

een Aibo die de CELL CPU gebruikte
Kan daar toch weinig van terugvinden. Lees wel wat oude roddels over mogelijke doorontwikkeling van de Aibo, en mensen die daar hoopvol op reageren of die dan de Cell zou gebruiken. Verder heeft de VU ooit meegedaan met een wereldwijd server cluster beeldherkennings-onderzoek, schertsend "a dog with a brain the size of a planet" genoemd. Misschien dat iets soortgelijks ooit met de PlayStation 3 gedaan is, externe processorkracht dan dus.

Bron: http://www.cs.vu.nl/~fjseins/aibodemo.shtml

(Het is overigens 'rader(tje)', en niet 'radar')
Robo-puppy commencing 2 hour yipping session.
Robo-puppy commencing cheek licking. Licking in progress. Licking complete.

[Reactie gewijzigd door broodplank op 23 juli 2024 11:28]

Hehe moest ik ook aan denken inderdaad :P
Linkje naar waar dit over gaat
Ben benieuwd naar de prijs :) Wsl is die weer veel te hoog! :p
De robot krijgt de mogelijkheid om smarthomeapparaten in woningen te bedienen

Dus de hond gaat de kachel aanzetten ?
De oorspronkelijke Aibo ken ik nog goed. Er werden op de universiteit wedstrijden in robotvoetbal mee gespeeld. De uitdaging was toen (ik spreek over het jaar 2004) om met de zeer beperkte cameraresolutie toch beeldherkenning te kunnen toepassen, wat door de niet heel krachtige robot-cpu kon worden verwerkt. Dingen als: het veld was groen, de bal was rood en het doel was wit. Nu zouden die grote vlakken prima gezien kunnen worden (dat kan een Tesla met autopilot ook), maar in 2004 was dat niet makkelijk. Het was leuk speelgoed, maar met 2000 euro per robot wel een duur speeltje.

Ik ben heel benieuwd wat de nieuwe Aibo gaat kunnen. Waarschijnlijk wordt dit voor de wetenschap weer erg interessant speelgoed. Ik zie het nog niet gebeuren dat half Japan ineens zo'n robot in huis gaat halen. Robots zijn in openbare gelegenheden in Japan al wel aanwezig, maar echt niet iedereen heeft er eentje thuis.
Waarom was/is de Aibo hond robot zo beroemd eigenlijk, had die veel commando`s ofzo ?
Een combinatie van goede marketing en als eerste komen met eentje die meer kan dan alleen z'n hoofd schudden en electronisch blaffen.

Ik heb er in Japan verschillende gezien, denk toch wel dat ze goed verkochten ook gezien de aandacht in de Japanse media ervoor.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 23 juli 2024 11:28]

Het was in die tijd de meest geavanceerde robot ooit voor de consumentenmarkt. Zo staat ie tenminste in de Robot Hall of Fame.

Verder was het een platform dat makkelijk geprogrammeerd en uitgebreid kon worden dus gebruikt werd voor AI onderzoek.
Het was vooral dat er tot dan toe nauwelijks robots beschikbaar waren voor consumenten, en deze robot deed meteen allerlei soorten interactie die destijds zelfs in laboratoria nog 'nieuw' en 'moeilijk' waren.

Wat er dus eigenlijk gebeurde was dat heel veel mensen dachten 'dit is het begin van de robot evolutie', en daar wouden ze graag deel van uit maken, helaas waren die Aibo's echt rete-duur dus veel mensen hebben hem uiteindelijk niet gekocht, en dat heeft op z'n eigen manier ook weer meegeholpen aan de goeie naam (want, ff realistisch, de functionaliteiten vielen in de praktijk best tegen, maar dat ging iemand die 2000 gulden aan zo'n ding had uitgegeven natuurlijk niet zeggen)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.