Terug in de tijd #10 - Philips als Shazam, Chello gaat weg en Hyves krimpt in

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

Voor deze tiende editie van Terug in de Tijd stellen we de tijdmachine in op juni 2002, 2007 en 2012, respectievelijk twintig, vijftien en tien jaar geleden. Zo komen we onder meer Hyves tegen, BlackBerry en de muziek van de Bungie-game Destiny, die nog steeds niet is uitgekomen.

Twintig jaar geleden: Nederlandse Shazam avant la lettre

Inbellen, wie is er niet groot mee geworden? Nu heeft misschien zelfs je oven een internetverbinding en draait die zijn eigen updates, maar verbinding maken met internet was twintig jaar geleden nog echt iets anders. Eén ding is niet veranderd: als je internet wilt, heb je een abonnement nodig bij een provider. Of niet? Twintig jaar geleden begon KPN immers met DirectInternet. Laat je modem inbellen naar 06760-12321 en krijg direct verbinding met het wereldwijde web. Wel betaal je natuurlijk gesprekskosten, al gaf KPN je wat korting als je de telefoonlijn op deze manier gebruikte voor internet. Leuk, zou je denken, maar het nummer ziet eruit als een regulier 06-nummer. Het is nu 'buiten gebruik' als je met een telefoon belt. Volgens tweaker Timmie1 werkte het twee jaar geleden nog wel, maar volgens KPN sinds oktober 2021 niet meer.

Vorig jaar verscheen Windows 11, een jaar of zes na Windows 10. Voorheen gingen Windows-versies een stukje minder lang mee en dus deed het geen wenkbrauwen fronsen toen Microsoft in 2002 zei dat het wilde stoppen met de verkoop van Windows 2000. Windows 2000 was een geliefde versie van het besturingssysteem, omdat het gebaseerd was op NT en dus geen DOS onder zich had. Daardoor zagen gebruikers wat minder vaak het gevreesde blauwe scherm, wat bij de consumentenversie Windows ME wel geregeld gebeurde.

Windows 2000

Er zijn telefoons, Google Pixels, die automatisch kunnen registreren welke muzieknummers er in de buurt te horen zijn. Gebruikers van andere telefoons kunnen 'welk liedje is dit?' blèren tegen hun spraakassistent naar keuze om erachter te komen en voordat dat kon, had je natuurlijk Shazam. Twintig jaar geleden kon zoiets ook al en die techniek was van niemand minder dan het Nederlandse Philips. Het heette Audio Fingerprinting en werkte met fragmenten van drie seconden. De software pakte korte fragmentjes uit het nummer en luisterde op 33 frequenties naar het geluid, om dat om te zetten in een code. Als de software een match had gevonden, kreeg de gebruiker een sms'je terug met informatie over het liedje. Daarna kon je dat liedje zelf binnenhengelen via Kazaa aanschaffen in een cd-winkel naar keuze. Philips verkocht het patent een paar jaar later aan GraceNote. Dat bedrijf, inmiddels in handen van Nielsen, gebruikt het nu om de juiste coverart te laten zien als gebruikers cd'tjes in hun auto stoppen.

Philips Audio Fingerprinting

Vijftien jaar geleden: Chello gaat weg, Second Life blijft

Hoe vaak gebruik je keyboardshortcuts bij de bediening van je laptop of desktop? Hoewel gui's in 2007 nog een stuk nieuwer aanvoelden dan nu - nu zijn gui's er immers al decennialang - waren er ook toen powerusers die hun handen niet van het toetsenbord wilden halen om met de muis iets aan te klikken.

Firefox starten vanaf commandline
Firefox starten vanaf de commandline

Dat zou ook in een browser moeten kunnen en dus slingerde een usabilityexpert van Mozilla het idee de wereld in om deels terug te keren naar de commandline. Zoals de auteur toen schreef: "De usabilityexpert stelt dat in veel gevallen de commandline-interface sneller werkt en meer mogelijkheden geeft. Volgens Faaborg wordt door hedendaagse interactiondesigners bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties te weinig rekening gehouden met de wensen van gevorderde gebruikers en te veel geleund op bekende gui-oplossingen." Die discussie is nog steeds gaande, al biedt veel software in elk geval wel de optie om gui-elementen te bedienen met het toetsenbord.

Chello (logo)Alles stroomt, zei een oud-Griekse wijsgeer ooit, ook al had hij vermoedelijk weinig kennis van de Nederlandse providermarkt, want daar kunnen ook namen geregeld veranderen. UPC schrapte in 2007 de merknaam Chello. De naam van UPC zelf zou evenmin eeuwig blijven bestaan, want dat heet alweer zo'n zeven jaar Ziggo. Namen van internetproviders hebben een nog iets langer leven vanwege mailboxen. Zo is het prima mogelijk dat je nog weleens mailt met iemand die voor 2007 een internetabonnement afsloot en daardoor een Chello-mailbox heeft.

Trouwerij in Second Life, 2007
Second Life,. 2007. Geen kinderporno, maar een huwelijk

Mensen met een Chello-mailbox zitten met hun mailadres nog in het verleden, maar wie in de toekomst zit, denkt misschien aan de metaverse. Daarvan was een prototype van rond 2007 populair. Het spel, Second Life, kende een korte periode van populariteit. Het was niet echt een game, meer een soort virtuele ruimte waarin je kon communiceren. En waar mensen als poppetjes kunnen spelen, zullen ze proberen vieze dingen te doen. Dat gebeurde ook in Second Life. Was dat strafbaar, moest er een wet voor komen? Nee, zei toenmalig minister Ernst Hirsch-Ballin. Zoals Tweakers toen schreef: "Het werd duidelijk dat in die virtuele wereld rollenspellen worden gespeeld waarbij volwassenen, waarvan sommigen gehuld in een kinderavatar, seksuele handelingen uitvoeren. Er wordt beweerd dat dat aan kan zetten tot echt kindermisbruik. De minister heeft nu tegen de Kamer gezegd dat hij weinig heil ziet in het aanpakken van 'wangedrag door poppetjes'." Anno nu is het vraagstuk van wat wel en niet mag in virtuele werelden actueler dan ooit. De Second Life-wet is er niet gekomen, maar de kans dat bedrijven en overheden regels gaan stellen rond moderatie in virtuele werelden, is natuurlijk levensgroot.

Tien jaar geleden: de neergang van Hyves en McCartney bij Destiny

Het is je nu lastig voor te stellen, maar veel mensen in de telecomindustrie geloofden dat er ruimte was voor drie of meer besturingssystemen voor smartphones. Mozilla was bezig met Firefox OS, waarvan tien jaar geleden de eerste beelden naar buiten kwamen. De bedoeling was een besturingssysteem te bouwen waarin apps met webtechnieken werkten, zoals HTML en JavaScript. Firefox OS heeft op een paar goedkopere telefoons gedraaid, maar kon geen deuk in een pakje boter slaan. Mozilla stopte er een paar jaar later mee. Firefox OS heeft nog op smart-tv's van Panasonic gestaan en is bovendien de basis voor KaiOS, dat nog steeds in gebruik is voor goedkope telefoontjes.

Intussen was BlackBerry bezig met BlackBerry 10; de Canadezen kondigden aan dat de eerste telefoons in 2013 zouden verschijnen. Het leverde veel discussie op; was BlackBerry te laat met een overstap naar een modern besturingssysteem? BlackBerry 10 trok uiteindelijk best wat liefhebbers, mede vanwege de Hub-functionaliteit waarmee berichten uit allerlei bronnen samenkwamen. BlackBerry zelf stapte eerst over op Android en gooide vervolgens de handdoek in de ring.

hyvesOver handdoek in de ring gesproken: Hyves was tussen 2005 en 2010 het hipste sociale netwerk van Nederland. Hyves dacht zijn imperium te kunnen uitbreiden met diensten als Hyves Mobiel voor mobiel bellen en Afrekenen voor betalen. Het was immers begonnen als dienst voor mobieltjes om foto's te delen. De opkomst van Facebook en de verkoop aan de Telegraaf in 2010 deden het tij keren. Hyves Mobiel en Afrekenen stopten tien jaar geleden. Ook toen al zeiden diverse tweakers in de reacties dat Hyves beter helemaal kon stoppen en dat gebeurde een jaar later. Toen waren we definitief uitgekrabbeld.

Wie nog niet is gestopt, is zanger Paul McCartney. De voormalige Beatles-zanger maakte tien jaar geleden bekend dat hij muziek zou gaan maken voor gameontwikkelaar Bungie, voor een nog onbekende game. Die game bleek Destiny te zijn.

Paul McCartney en Bungie componist Marty O'Donnell
Paul McCartney en Bungie-componist Marty O'Donnell

De muziek, in 2012 gemaakt in de Abbey Road-studio's, bleek later niet in de game te zitten. De zanger bracht nog wel het nummer Hope for the Future uit, eind 2015. Het zit ook in diverse plekken van de Destiny-games. Dat is niet zo met Music of the Spheres, de soundtrack waaraan McCartney met diverse componisten van Bungie werkte. Die is nooit officieel uitgebracht, omdat Bungie en Activision clashten over de richting van Destiny in de opmaat naar de release. Bovendien ontsloeg Bungie een van de betrokken componisten, waarna er een rechtszaak kwam over de rechten van de gemaakte muziek. Ook videomateriaal van de tracks ligt nog in de kluis van Bungie. Polygon schreef een uitgebreid achtergrondverhaal over die geschiedenis. De samenwerking tussen Bungie en McCartney kwam er dus, maar nu, tien jaar later, hebben we nog lang niet alles daarvan kunnen zien.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-07-2022 • 06:00

57

Lees meer

Reacties (57)

57
57
45
0
0
6
Wijzig sortering
Mooi artikel! Komt zo hier mijn halve jeugd voorbij.

Win2k op mijn eerste laptop, hyves en kpn inbellen. Wat verandert de techniek snel. Ben benieuwd hoe we over 20jr naar nu kijken. Gaat het nog steeds zo snel en revolutionair? Of zijn we op het pad van hetzelfde maar beter, dus evolutie beland?
Only time will tell…
Het veranderd lang niet meer zo snel, we doen veel langer met hardware, besturingssystemen, etc.

Tuurlijk elk jaar een nieuwe iphone, maar ook dat zijn slechts kleine verbeteringen, iets sneller, iets platter, iets betere camera. Geen mega stappen.
Volledig mee akkoord. Wat mij betreft waren de jaren negentig het meest revolutionair. Ineens was er Windows, Internet, GPS en GSM.
En videogames. Dat is nu groter dan de filmindustrie. Dat iemand als Paul McCartney aan een soundtrack van een game zou werken was in de jaren 90 onvoorstelbaar.
David Bowie heeft in de jaren '90 overigens wel aan een soundtrack voor een game meegewerkt. Ook geen kleine naam, dacht ik zo.
The Nomad Soul op de Dreamcast doel je op gok ik. Was een goed begin van Quantic Dreams.
offtopic:
Omikron: The Nomad Soul is echt een briljante game; zijn tijd ver vooruit en (uiteraard) geweldige muziek met Bowie in het team.

Zijn vrouw (Iman) speelt er overigens ook in mee.


Overigens hadden ook Michael Jackson, KISS, INXS, Kriss Kross (de Amerikaanse van "Jump", niet de Amsterdamse van "Vluchtstrook") en Marky Mark & The Funky Bunch, Aerosmith en Mötley Crüe eigen games. Peter Gabriël had zelfs twee eigen "interactive experiences".

En natuurlijk, als Amiga-bezitter van weleer, mag Xenon II niet ontbreken met muziek van Bomb the Bass.

Dus het kwam voor, hoewel ik moet toegeven dat geen van de artiesten die ik noem in de buurt komt van de faam van McCartney (met wellicht Gabriel en Jackson als uitzondering op die stelling).

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 22 juli 2024 23:17]

Michael Jackson heeft meegewerkt aan sonic ook al proberen ze dat tegenwoordig te vergeten.
MJ had ook zijn eigen Moonwalker games op de Master System en Megadrive ;)
Games waren enkel bedoeld voor kinderen en no-lifers. :X
Er staan wel een aantal interessante dingen aan de rand van feasibility, die revolutionair kunnen worden:

Fotonische chips, die sneller en koeler kunnen functioneren dan onze huidige elektrische;

Nieuwe batterijtechnieken die niet alleen ongekend lange accuduur kunnen geven, maar ook kleinere apparatuur van prik kunnen voorzien;

Een evolutie van het Chromebook-concept, waarbij al je apparaten toegang tot dezelfde accounts, data, apps en noem maar op hebben: je appaat bepaalt puur de interface, maar "access everywhere". (Dus centraal, mainframe achting geregeld in plaats van individueel per app.)

En er zijn vast nog wel meer voorbeelden.
Je maakt een grapje zeker?
ACM Software Architect @caspervc10 juli 2022 08:54
Of zijn we op het pad van hetzelfde maar beter, dus evolutie beland?
Je zou a.d.h.v. wat in dit artikel beschreven staat kunnen beargumenteren dat we nu al op dat evolutie-pad zijn beland.

Maar er worden nog altijd veel nieuwe dingen en technieken (groots) aangekondigd waarvan het maar afwachten is of ze het 20 jaar volhouden. Of die we nu volstrekt normaal vinden en over 20 jaar niet meer bestaan (krijg je dan nog steeds geschreven tekst?).

Dus het zit er dik in dat als je over 20 jaar een soortgelijk artikel maakt, dat er wel dit soort pareltjes uit zijn te pikken :)
Qua PC was het destijds als je bijvoorbeeld een Pentium 200 mhz had, je een jaar later echt kon upgraden naar dubbel zo snel, zo niet meer.

De grootste recente doorbraken op PC gebied zijn de SSD en van Quad core naar 6, 8, 16 cores. Op quad zijn we best lang blijven hangen. De rest is allemaal leuk, iets sneller ram, elk jaar een iets snellere GPU, maar geen revolutie. Maar goed, elk jaar 10% tikt ook aan na een tijdje.

[Reactie gewijzigd door Navi op 22 juli 2024 23:17]

Klopt maar wat je momenteel ziet is de rappere opmars van ARM based systemen voor consumentengebruik.
ACM Software Architect @Navi10 juli 2022 17:42
Het hangt er natuurlijk van af op welk aspect je je richt, er zijn dingen die snel vooruit zijn gegaan en dingen die conceptueel al heel lang bestaan en alleen maar incrementeel zijn verbeterd.

Dat naar dubbel zo snel upgraden ging vziw toen ook al niet ieder jaar, maar per nieuwe generatie waren er inderdaad wel grotere verschillen dan tot voor kort.

Overigens kan ik blijkbaar nu met mijn ~ 3 jaar oude cpu volgens het upgrade-artikel ook zo'n beetje dubbele performance verwachten (gemiddeld 127%, en de details hangen uiteraard af van welke tests voor je relevant zijn), waarbij de meeste winst blijkbaar komt door de meest recente generatie cpu's :)
Tegenstrijdig, omdat meerdere Tweakers toch echt het licht zagen net een i9 Macbook of een i7 XPS die eigenlijk in de praktijk niet sneller was.
Wat ik heel erg merkte is dat ik vroeger mijn pc of software wilde upgraden omdat de performance of functionaliteit mij niet naar wens waren.

Hardware was net snel genoeg om de huidige generatie sofware te draaien zoals bijvoorbeeld een mail client of een office pakket. Deed je een upgrade van je hardware dan kon je echt merken dat het rommelen in formules of het bewerken van een groot word/excel bestand weer wat sneller ging of dat laadtijden weer gehalveerd werden.
Dat was totdat die pakketen weer een upgrade deden en daarmee nieuwe functionaliteiten toevoegden waar ik echt op zat te wachten zoals de mogelijkheid voor complexere formules of kunstjes met het font zoals underlined / bold / etc. Tegenwoordig is de reactie tool op Tweakers al bijna geavanceerder dan word was in 2000. Die nieuwe functionaliteit maakte het geheel dan wel weer trager en daarom wilde ik weer nieuwe hardware. Zo zat ik een in een eindeloze loop met software / hardware upgrades.
Zo'n 10 tot 15 jaar geleden voor mijn gevoel was echter alle hardware wel snel genoeg om zonder moeite al dat soort applicaties te draaien en waren op ongeveer dat zelfde punt de applicaties qua functionaliteit ook wel wat ik nodig had ook maakten updates in verhouding tot de hardware niet meer uit. Dit was voor mij ook het punt dat ik geen behoefte meer voelde om mijn pc echt top notch te houden behalve dan voor gaming. Upgrades voor dagelijkse dingen als mail, browsen, administratie etc voegden vanaf toen niet zo veel meer toe omdat het niet zo veel meer uit maakt of je cpu en/of ram nu voor 50% of 90% idle zijn. SSD's voegden nog wel weer een klein beetje toe maar voor dat soort gebruik ook weer niet zo veel.

Dat zelfde punt iets meer dan 10 jaar geleden was ook zo ongeveer het punt dat mobieltjes opkwamen en die gingen voor mijn gevoel door de zelfde cyclus maar ook daar kunnen de meest budget varianten tegenwoordig alles wel.

Wat ik zelf denk is dat we qua computing behoefte en wens naar functionaliteit wel redelijk klaar zijn op het punt van dagelijks gebruik en dat we daar afgezien van weer nieuwe (social)media platforms, games, office dingen, iets betere hardware, en kleine redesigns om het marketingtechnisch fris te houden er weinig vernieuwing komt op dat vlak.
Naast dat zijn er voor mijn gevoel al wel zo'n beetje applicaties voor alles wat ik zou kunnen verzinnen maar is er ook weinig afgezien van tijd en geld wat mensen tegen zou houden om iets zelf te maken mochten ze het toch missen.

Zwaar gebruik zoals coding / gaming / 3d werk, etc niet mee genomen maar dat zal natuurlijk ook altijd in de cyclus blijven hangen waarbij je weer wat verbeteringen doorvoert zodat je sneller of beter hetzelfde kan blijven doen.

Wat betreft mijn glazen bol waar totaal geen rechten aan ontleend kunnen worden.
Ik denk dat een volgende stap zou kunnen zijn het koppelen van computing power aan robotica.
Er lijkt nog wel veel moois op komst in de AI tak waarmee de werklading voor mensen verminderd kan worden. Vooral dingen als volledig automatische bewerking van gewassen, produceren in fabrieken, distributie ketens met zelfrijdende heftrucks en vrachtwagens, etc. noem het maar op.
In combinatie met robotica kan je dan bijvoorbeeld robots maken die producten in een vrachtwagen laden, die vrachtwagen rijd dan zelfstandig naar een distributiecentrum waar robots hem weer uitpakken.
Of op de boerderij waar geautomatiseerde tractoren zelf het veld kunnen ploegen, bezaaien, en de gewassen kunnen ophalen.
Om daar goede complexe AI's voor te kunnen inzetten heb je dan ook weer veel rekenkracht nodig dus daar zal dan ook wel hardware voor moeten komen en zo zie ik hier nog wel de cyclus die ik zag voor pc's en telefoons zich hier herhalen.

Voor mobieltjes zit er misschien toekomst in meetapperatuur zodat je een soort startrek achtige tricorders krijgt om alles mee te scannen.

[Reactie gewijzigd door Roharas op 22 juli 2024 23:17]

:dansende banaan:
Jaaaa, die mag Tweakers van mij wel toevoegen aan de smiley-invoegpop-up! :)
Alsjeblieft niet. Het is goed wanneer rommel een keer wordt opgeruimd.
Zeker. Dus ik zou graag alleen nog maar de dansende banaan willen zien en de rest van de smileys lekker opruimen. Is wel zo netjes!
Gelukkig we de beelden smileys nog
Castel staat me nog bij als gratis provider destijds :-)
Hmm, nooit van gehoord. Ken nog wel Zonnet.
bART, Casema, Quicknet, UPC, zomaar wat oude namen :) (qua kabelinternet)

[Reactie gewijzigd door Navi op 22 juli 2024 23:17]

Klopt, en UPC was zelfs onze allereerste provider. Of nou ja, eigenlijk Chello, maar dat werd een paar jaar later UPC.

Maar we hadden even over gratis internet en dan kende ik eigenlijk alleen maar Zonnet; Castel, maar Bigg Balls het over had, zegt me niks.
Mijn 1e kabelprovider was Quicknet in 2000 met een modem van 3Com. Daarvoor in 1998 inbellen met World Access en een US Robotics 33k6 modem. Tegenwoordig helaas weinig keuze. Vroeger waren er zoveel providers variërend van maffe namen als Kabelfoon en Noknok tot best coole zoals Raketnet, Multiweb, XMSnet, Cybercomm en Demon.
Mijn eerste e-mailaccount liep via de consumentenbond: consunet.nl
Daarna van die cd-roms van 12Move
In 2001 MXstream van KPN aangevraagd, vòòr het beschikbaar was in onze woonwijk. ADSL met geloof ik 500kb/s voor 99 gulden per maand. Voordeel was dat het always-on was, werd niet verbroken als je zus weer eens ging bellen tijdens een download.
Wij hadden het ook vrij vroeg, met zo’n groene rog USB modem. Hadden het al een van de eersten en wel 64kb/s. Ik was echt de beer toen. Vrienden van me wilden dan langskomen om via IRC allerlei roms binnen te trekken enz.
Denk dat je 64KB/s bedoelt want MXstream download was een stuk sneller dan de 56k modems.
Ja klopt. In de haast geen KB/s geschreven, uiteraard niet gedeeld door 8 ;-)
Ik had kabelinternet in sept 2000 toen ik 18 was. Dat er in 2002 nog iets van inbellen was las ik nu.
Precies. Ik weet nog dat ik rond 2005 of 2006 gebeld werd door KPN dat ik nog gebruikmaakte van inbelinternet en dat het écht veel sneller kon. GEGARANDEERD!

Toen ik uitlegde dat ik het gebruikte als onderdeel van internet op mijn PDA om mijn mail te checken en te internetten op mijn telefoon, bleven ze dit garanderen. En ook was hun ADSL sneller dan mijn 100MBit lijn... 8)7
Chello wat een tijd was dat :)

Regelmatig mailtjes mogen dat ik door mijn data heen was. In het begin was het alleen classic pakket. Later kreeg je andere pakketten waar je ook naast sneller internet ook meer datalimiet kreeg stond mij iets van bij.

https://datagebruik.chello.nl/ kon je mooi je traffic inzien :).
Volgens mij kregen we zelfs een brief waarin stond dat je je aan de fair use policy moest houden.
Kan me overigens ook nog herinneren dat de eerst paar maanden kabelinternet (voor Chello was het nog Telekabel) zonder snelheidslimiet waren en naar mate er meer klanten bij kwamen er een cap ingesteld werd om het netwerk niet te zwaar te belasten :)
Twee weken geleden nog een mail gestuurd naar een @ chello adres. Er zijn dus echt mensen die dat nog steeds actief gebruiken. :)
@a2000.nl als je die tegen komt dan ben je pas echt een baas. Voorloper op @chello.nl :). Nog een leuke post van
De reacties bij het artikel zijn ook interessant. :)
Zonnet, Freeler, CompuServe, Tiscali.
Laatst mijn slaapkamer in het ouderlijk huis leeggehaald. Kwam al die cd's weer tegen. Mijn eerste mobieltje, motorola blabla, van Dutchtone (met Leslie Nielson).
5 jaargangen Computer Totaal en Computer Idee vanaf 1998. Wat een herinneringen.....
Mijn huidige wachtwoord genereer methodiek gebruikt in de basis nog de compuserve inbel ww :9
Zoo vaak gebruikt. Kan hem dromen
PaT Moderator Mobile @DaRk PoIsOn11 juli 2022 04:29
Dat zal vast de Motorola StarTac geweest zijn :+
Je werd op een gegeven moment bijna doodgegooid met dat toestel. Nog uit de oude tijd dat een mobieltje echt gratis geleverd werd bij een abonnementje.

[Reactie gewijzigd door PaT op 22 juli 2024 23:17]

Mee, hij leek op de "Motorola Timeport P7389".

Ik heb helaas de doos niet meer, maar hij zat in de "C series". Onmeunig groot ding was het ook.
Daarna ben ik doorgegaan naar een sagem, die was ongeveer 4x zo klein
Iemand die zich nog de koeien van Tiscali heugt op de reclames die ze toen maakten? :)
Ken je de reclame nog van die grote kabelboer met die mollen. Dat waren ook wel goede commercials. Maar, om eerlijk te zijn, de jaren 90 en 2000 hadden echt goede....
Mijn ouders gebruiken nu al meer dan twintig jaar een Chello e-mailadres. Werkt nog steeds gewoon met Ziggo natuurlijk maar de spam is een beetje te veel geworden allemaal na al die jaren ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.