Philips ontwikkelt Audio Fingerprinting techniek

Onze technologiereus Philips heeft weer eens een consumentvriendelijke uitvinding gedaan. Dit keer gaat het om "Audio Fingerprinting", het toekennen van een digitale vingerafdruk aan een bepaald muzieknummer. Dit gebeurt door een muzikaal fragment af te breken in kleine stukjes van tien milliseconden. Van elk stukje wordt de energie op 33 frequenties gemeten en met behulp van een algoritme omgezet in een unieke code. Deze code kun je met behulp van een mobiele telefoon hanteren, door met de telefoon een bepaald muziekfragment door te sturen. Het fragment wordt omgezet in een reeks getallen wat wordt vergeleken in een database, waarna enkele seconden de titel, artiest en album van het desbetreffende nummer via een tekstbericht wordt teruggestuurd.

Philips logoZoeken in een dermate grote database met de code van slechts 3 seconden muziek is als het zoeken naar de spreekwoordelijke speld in een hooiberg. Philips researchmedewerkers hebben een unieke benadering voor dit probleem gezocht. Door slechts met een klein gedeelte aan code te gaan zoeken wordt een voorselectie gemaakt. Deze voorselectie wordt vervolgens vergeleken met de volledige 3 seconden aan data.

Met dank aan Anoniem: 1862 voor de tip.

Door Jeroen P Hira

12-07-2002 • 13:19

51

Bron: Philips

Reacties (51)

51
51
42
22
2
1
Wijzig sortering
leuk, maar is dit ook echt nuttig? Het lijkt me een enorm omslachtige manier van informatie opvragen. Het verbaast me dat Philips zich hier zo voor in zet.
Anoniem: 52488 @De-Fault12 juli 2002 13:44
Philips gaat dit natuurlijk verkopen aan Buma/Stemra
Nee, ze willen deals kunnen maken met de gsm providers; het idee is dat mensen Philips' servicenummer gaan bellen, dus het genereert inkomsten voor de providers; als het populair wordt, gaat dat dus om heel veel geld.

Of het wordt een tel nr dat iets duurder is dan normaal bellen.

Hoe dan ook, als je de zin er niet van ziet, zal je het niet gebruiken, dus kost het je ook niks.

Het lijkt me een gok van Philips, maar misschien is het een gat in de markt, en misschien gaat het weer helemaal niet goed gemarket worden,.....
Ik zat me net af te vragen of ik zoiets kon maken of dat het al bestond. Alleen wou ik het hebben om dubbele MP3's te vinden (dit wordt nl. steeds lastiger naarmate de collectie groeit). Aangezien mp3's die op verschillende bitrates of met verschillende encoders gecodeerd zijn verschillende wav resultaten opleveren moet je wel met frequentie spectrum werken.

Ik vraag me af of in dit systeem een live versie of twee vershillende uitvoeringen van hetzelfde nummer het zelfde getal opleveren.
2 verschillende life uitvoeringen van de zelfde artietsen met het zelfde nummer geven een verschillend controle-getal. (!!!)
Da's niet noodzakelijk hoor, dat hangt helemaal af van op basis waarvan je het controle getal berekend. Mensen kunnen toch ook twee op elkaar lijkende stukken muziek herkennen, vaak al na de eerste paar tonen van een nummer. Daarnaast is het natuurlijk zeer waarschijnlijk dat bij het zoeken naar een nummer met dezefde vingerafdruk een zekere foutmarge in acht wordt genomen.

Ze zijn hier bij philips overigens met nog wel gekkere dingen bezig hoor, wat dacht je van een programma dat je verteld wel nummer je bedoelt na er alleen maar een stukje van te hebben geneuried!!! Uiteraard is het geneuriede deel helemaal niet gelijk aan het origineel, maar toch kunnen ze op basis van bepaalde aspecten een zoekactie starten naar het nummer wat je bedoelt. Ik weet niet hoe ver ze hier mee zijn, maar wel dat het nogal wat rekenkracht vereist }:O
ik heb toen ook al eens geprobeerd om een proggie te vinden dat al die nummers vergelijkt en dan weergeeft welke dubbel zijn en dan zou ik de mogelijk heid willen hebben om daaruit te kunnen kiezen welke ik wil bewaren. vaak heb je een boel remixen die je niet allemaal wilt bewaren maar sommige daarvan wel. misschien dat er al zoiets bestaat maar ik denk dat PuzzleSolver dit ook bedoelt
Met de huidige stand van de popmuziek zal het me niks verbazen als je dit systeem gebruikt en je krijgt 3 of 4 sms-jes met alle mogelijkheden van liedjes, en nog 1 met een excuus van Philips: sorry, maar al deze liedjes kunnen het zijn, de 3 gebruikte seconden zijn volledig identiek....
;)
Inderdaad! Ik zal eens 100 liedjes gaan maken met daarin veel fragmenten van niets dan sinussen. Wedden dat 'ie er dan niet meer uitkomt :)
Ik vraag me af of in dit systeem een live versie of twee vershillende uitvoeringen van hetzelfde nummer het zelfde getal opleveren.
Als je de live versie wilt weten, dan klap je gewoon in je handen terwijl je neuriet :)
Anoniem: 60138 12 juli 2002 15:50
Ik vraag me af wat er met covers gebeurt, want je hebt covers de maar verdomd weinig van het origineel verschilt. bv precies hetzelfde nummer maar dan ergus zit er een vent doort te lullen.
2 life-optredens van het zelfde nummer door de zelfde artiesten op de zelfde plaats maar de ene op maandag en de andere op dinsdag geeft een verschillend getal (!!!).

Samples natuurlijk niet.
Anoniem: 41851 12 juli 2002 15:51
Er worden wel steeds van dit soort dingen ontwikkeld, in combinatie met een mobiele telefoon, maar zit de consument er dan wel op te wachten? Ik niet in ieder geval.

WAP is er al een tijdje, maar is nooit echt goed doorgebroken. Nu is er GPRS, en UMTS, wat ook al in een aantal telefoons zit (vooral GPRS). Beide technologieëen bieden momenteel maar heel weinig diensten.

Ook deze innovatie van Philips zal denk ik nauwelijks worden gebruikt. Dit zijn leukigheidjes die wel zo nu en dan door de jeugd worden gebruikt, maar niet door volwassenen, volgens mij. Net zoals SMS: wordt heel veel door de jeugd gebruikt, maar ik zie zelden een volwassene een SMS bericht versturen....
Quote: DIt gaat heel veel gebruikt worden, maar dan door professionele organisaties als BUMA/Stemra die nu mensen dag & nacht naar radio & TV laten kijken om te turven welke liedjes er allemaal voorbij komen, en in welke uitveoring etc....
Dit gebeurt door een muzikaal fragment af te breken in kleine stukjes van tien milliseconden.
En als de versie die in de database staat bijvoorbeeld 1 of 2 seconden langer is als jouw versie? Dan begint hij toch ergens anders met het afbreken ?
De bits van de fingerprint is iets als het verschil in energie van naburige frequentiebanden. Als een liedje sneller of langzamer wordt afgespeeld, krimpt het spectrum in, of wordt breder... DIt is een vrij groot probleem bij fingerprinting.

Sommige radiostations spelen liedjes sneller af dan origineel. Echter, wanneer de snelheid niet meer dan ca. 4% afwijkt zijn er toch nog redelijk resultaten te behalen.
Anoniem: 60122 12 juli 2002 13:44
Ik snap niet wat die GSM hiermee te maken heeft :? En het nut van deze technologie ??? :?
Volgens mij moet je je mobieltje bij de speaker houden. Dan dat programma draaien op je mob. En dan analyseert het de frequenties en zoekt daarna in de database wat voor liedje dat zou kunnen zijn.
In principe heeft een GSM niets met de technologie te maken, maar wel met een mogelijke applicatie die voor consumenten interessant is en zodat er geld mee te verdienen is (daar werken ze bij Philips nl voor ;)).

De GSM is alleen bedoeld om het geluid op te nemen en naar de server te sturen waar het fragment verwerkt wordt. En daar is bij de server een flinke berg hardware voor nodig en geavanceerde software :)

In principe leiden twee verschillende uitvoeringen van hetzelfde nummer tot verschillende matches. Als echter maar 1 uitvoering in de database zit en er een groot genoege foutmarge gehanteerd wordt dan kan dus de andere uitvoering in plaats daarvan herkend worden.

Er zijn echter nog genoeg andere mooie toepassingen van deze technologie te bedenken in P2P omgevingen, aanbieden van lyrics, etc. Commercieel is deze technologie interessant voor rechtenorganisaties als Buma.
Maaruh, als het liedje die key dan heeft gekregen uit een mp3? Daarvan is de frequentie anders dan uit normale WAV data, evenals de kwaliteit van het geluid (en dus de pieken en dalen van de frequentie)... (toch?! :+)
Klopt; maar fingerprinting is hier niet gevoelig voor, het zal dezelfde key genereren. De bits van een fingerprint is iets als het verschil in energie van naburige frequentiebanden. Stel je hebt 3 frequntiebadne (bv. bass, midden en treble), als bass veel energie bevat, midden weinig en treble nog minder, heb je bv. een fingerprint 1 0 0. Als bass weinig energie, midden veel, en treble weinig, heb je 0 1 0. Zoiets is het, maar dan met veel meer frequentie banden.

Of je nu een wavje, mp3-tje of stukje muziek hebt die met een zeer ranzige microgoon is opgenomen (ruis etc.), de fingerprint blijft ongeveer gelijk. En dan nog, als er een paar bitjes afwijken, kan hij vaak nog het liedje matchen.
Euh.. is trouwens niet heel erg nieuw want Sony had al een sleutelhanger die hetzelfde deed.. Je nam een stukje muziek op, dat werd omgezet in een code die je mailde naar een database. Binnen enkele seconden had je een reply met titel, artiest en wie het uitbracht. Het dingetje werd verkocht via de skymall van Delta
(http://skymall.com/images/products/3b/c9/13187889l.jpg)

Even iets verder gezocht en het dingetje heette e-marker (www.emarker.com). Helaas wordt ie dus niet meer gemaakt !
Daar had ik inderdaad een keer van gehoord, ff gedocht: http://www.tweakers.net/nieuws/15095

Alleen was dat apparaat bedoeld in iets 'kleinere' kringen heb ik zo'n idee.
Damn, zouden we dan eindelijk binnenkort verlost zijn van die 'hoe heet dit nummer' topics op got? :+
Heeft u ooit een liedje op de radio gehoord dat uw interesse wekte, maar kon u niet op de titel komen? Dan kan Philips u helpen. Philips heeft de technologie om deze informatie te vinden, zonder dat u snel op zoek hoeft te gaan naar een pen voordat de dj van plaat wisselt.

Het enige wat u nodig heeft, is een mobiele telefoon, die u slechts een paar seconden voor de luidspreker houdt terwijl het liedje speelt. De muziek wordt omgevormd in een unieke reeks getallen, die doorgestuurd wordt naar een database. Hier wordt de code vergeleken met vrijwel elk liedje dat ooit gemaakt is. Binnen luttele seconden verschijnt er op de display van de mobiele telefoon een tekstbericht met hierop de titel van het liedje, de uitvoerende artiest en het album waarop dit nummer is uitgebracht.
maakt het duidelijker, ik kon in het bericht van tweakers niet lezen of het nou voor een pc of radio of iets anders was. tis een leuke uitvinding, maar meestal vraag je het aan degene naast je en heb je je antwoord ook vaak....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.