Video toont interface mobiel besturingssysteem Firefox OS

Een Brits techblog heeft de eerste beelden van een nieuwe interface voor het mobiele besturingssysteem Firefox OS online gezet. Het besturingssysteem werkt met html5-apps en webpagina's die als native apps lijken te worden weergegeven.

Vorige week werd duidelijk dat onder meer ZTE en Alcatel telefoons met Firefox OS gaan maken, die minder dan 100 euro moeten gaan kosten. In de hands-on is zichtbaar dat Firefox OS draait op een goedkoper Android-toestel dan de Samsung Galaxy S II, waarop Mozilla eerder het besturingssysteem toonde. Het lijkt te gaan om een HTC Wildfire S.

De interface wijkt duidelijk af van Boot2Gecko, zoals de naam van Firefox OS eerst luidde. Zo is te zien dat actieve apps te beheren zijn met een interface die sterk doet denken aan webOS, dat is ontwikkeld door Palm en overgenomen door HP. De apps blijven actief in de achtergrond en kunnen beheerd worden via verkleinde vensters, iets wat door Palm 'Cards' werd genoemd. Door een venster omhoog te vegen wordt een app gesloten.

Ook zijn beelden te zien van de downloadwinkel van Firefox OS, waarin al diverse apps staan. Apps zijn in feite webpagina's zonder zichtbare browserelementen, waardoor ze moeten aanvoelen als native apps.

De Spaanse provider Telefonica wil de eerste telefoons met Firefox OS begin 2013 uitbrengen. Ook andere providers, waaronder T-Mobile, hebben interesse getoond in het platform. Firefox OS is geen concurrent voor duurdere Android-toestellen of iPhones, maar alleen gericht op de markt voor goedkope toestellen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-07-2012 • 10:12

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Hetzelfde concept als WebOS, maar dan met Gecko/Spidermonkey ipv Webkit/V8 als framework. Benieuwd of het dit keer wel lukt.
Het valt of staat met de ondersteuning van hardwareleveranciers die het OS op hun telefoons willen zetten.

Het blijft bijzonder dat we blijkbaar nog steeds in het beginstadium zitten van mobiele telefoons. Ik zie veel parallellen met de begindagen van thuiscomputer-tijdperk. Destijds leverden leverden hardwareleveranciers hun eigen besturingssysteem mee. Denk bijvoorbeeld aan Apple, NeXt, Commodore en Atari. Kocht je toen een computer dan was je gebonden aan de 'grillen' van de fabrikant.

Later werd dit doorbroken door 'onvermogen' van IBM. Dat zorgde ervoor dat Microsoft met MS-DOS in kon springen op de behoefte. Door PC klonen en het afdwingen van Microsoft dat ze zelfstandig mochten verkopen werd dit proces verder bespoedigd.

Vanaf dat moment werd de scheiding tussen software- en hardwareleveranciers steeds meer mainstream. En kwam de mogelijkheid om een pc te kopen zonder besturingssysteem en deze er later op te zetten. Zou dit niet zijn gebeurd dan was de kans klein dat Linux de omvang heeft van vandaag de dag.

Als je nu een telefoon koopt bepaalt de leverancier welk OS er opdraait. Zou het niet fantastisch zijn als je een telefoon koopt en vervolgens zelf het besturingssysteem erop mag zetten. Je zou dan kunnen kiezen uit Firefox OS, Windows 8, Open WebOs, Android, MeeGo, etc.

Zolang dat niet gebeurd zullen ze kunnen programmeren wat ze willen aan Open WebOs, Meego en Firefox OS, maar zijn ze bij voorbaat kansloos.

[Reactie gewijzigd door Quinz op 10 juli 2012 11:33]

Zou het niet fantastisch zijn als je een telefoon koopt en vervolgens zelf het besturingssysteem erop mag zetten.
Ik zie wel een voordeel aan een hardware fabriekant die zijn eigen OS levert, zoals Apple dat doet; hardware en software zijn onder controle/garantie van de fabrikant. Theoretisch gezien zou je een "beter werkend toestel" kunnen krijgen.
Het gesloten karakter is natuurlijk de keerzijde.
Probleem is dat die tie-in vooral gebruikt wordt om kunstmatig de keuzes te limiteren waardoor de gebruikerservaring juist weer verslechterd.
+1Anoniem: 415197
@Quinz10 juli 2012 14:22
Klopt, fabrikanten zullen er alles aan doen om te zorgen dat hun product geen "commodity" wordt. Maar uiteindelijk verliezen ze de strijd, denk ik.

Wat Mozilla nu doet kun je kansloos noemen, maar zolang er geen goede open alternatieven zijn zullen hardwarefabrikanten hun platform niet open gooien natuurlijk, en zal er vanuit de EU of vanuit de FTC geen druk zijn om hardware-platformen te openen.
Vraag het me af, het is gericht op het lagere deel van de markt maar uiteindelijk zal android daar ook op komen.
+1Anoniem: 419484
@bbob10 juli 2012 16:59
Android is daar anders niet zo geschikt voor: ik heb een android telefoon van 100 euro en hij draait eigenlijk voor geen meter. Hij doet nog net het minste wat hij moet doen, maar blijft daar bij veel te regelmatig hangen en zo. Als dat FirefoxOS beter draait op goedkope toestellen, dan stap ik zeker over!
0Anoniem: 442878
@Dreamvoid11 juli 2012 12:47
Hetzelfde concept als WebOS, maar dan met Gecko/Spidermonkey ipv Webkit/V8 als framework. Benieuwd of het dit keer wel lukt.
Klopt. Dat viel mij ook al gelijk op de gelijkenis met het webOS
Ik vind het maar belachelijk om een volledig OS HTML-only te maken. Op de video ziet het er ook precies zo uit als verwacht: Traag.

Dan draait zo'n lomp inefficient OS op een budget toestel... waarom maken ze geen efficient en licht mobiel OS voor op een budget toestel, zodat het ook snel is.
Omdat mensen tegenwoordig mobiele applicaties willen draaien op hun telefoon.

Bedrijven zullen er niet voor kiezen om applicaties te maken voor een OS met een klein marktaandeel, tenzij porten heel makkelijk is.
Je ziet dat platforms als Symbian, BlackBerry en het goede oude Java ME zo goed als geen applicaties (meer) hebben, omdat de ontwikkeltijd gewoon te groot is.
HTML5 daarentegen is heel erg bekend en wordt min of meer ondersteund door meerdere platforms. Verder lijkt het erop dat het een beetje de richting van Flash in zal gaan, en zich dus veel meer op applicaties en spelletjes zal richten.

Daarnaast is het heel veel makkelijker om te maken. Een mobiel besturingssysteem vereist heel veel koppelingen tussen onderdelen. De oude manier van werken (losse applicaties, eventueel een dbus) zorgt voor weinig cooperatie tussen individuele onderdelen van het systeem. Een dynamisch systeem waarin de meeste logic gescripted is (denk aan xulrunner, waarin firefox draait) lijkt me een prima uitgangspunt voor een eenvoudig frontend van een besturingssysteem.

Of dit low-end is hangt een beetje af van wat het moet gaan doen. Voor enkel simpele taken lijkt dit ruim te voldoen. Tegen ingewikkeldere dingen als spelletjes is het waarschijnlijk inderdaad niet opgewassen.
Een heel OS in HTML is het vast niet ... (tenslotte is er ook nog iets dat HTML moet interpreteren :P )
Ik ben persoonlijk voorstander van ontwikkelingen waarbij de hele GUI van het OS in HTML gedefineerd is. Het word hoog tijd dat er een standaard technologie komt voor gui's, nu kun je op alle OS'jes nagenoeg dezelfde dingen (m.b.t. gui's), maar moet je wel de ins en outs van de verschillende api's kennen. Er zijn natuurlijk wel alternatieven, zoals m.b.v. java je interface bouwen, maar met HTML krijg je ook mooie seperation of concerns. En hoe meer er gebruik gemaakt word van HTML voor alle gui ontwikkeling, hoe meer druk er zal liggen om goede render-engines te ontwikkelen, of hardware te bouwen waarbij huidige render-engines goede performance geven.

Ik denk dat we in de toekomst nog meer hier van gaan zien, in ieder geval juich ik die ontwikkeling toe!
Omdat het gemaakt wordt door..... een browsermaker :P
Dit soort OS-en zijn met het huidige klimaat van data limieten en bijbehorende prijzen toch veel minder interessant, zeker hier in Nederland? Het zijn in principe always-online toestellen en dat kan wel eens in de kosten gaan lopen, zo wordt je echt helemaal compleet afhankelijk daarvan. Het principe is uiteraard goed, maar eerst de betaalbare onbeperkte data abonnementen terug van 1,5 a 2 jaar geleden...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 10 juli 2012 10:19]

HTML5 heeft verschrikkelijk veel opties om content en data offline op je toestel te houden dus waar die always-online vandaan komt snap ik niet?
Datalimieten hebben er weinig mee te maken, de apps kunnen gewoon lokaal draaien net als bij Android en iOS. Ook heb je apps net als bij die andere 2 die wel online draaien... Weinig verschil dus.
Waaruit maak je op dat deze toestellen always-online zijn? In principe zal de html5 content toch gewoon lokaal op je toestel beschikbaar zijn en in een offline-modus ook moeten werken? In dat opzicht zie ik geen verschil met andere apps en OS-en.

Persoonlijk doet Firefox OS mij helemaal niets, zelfs de video toont geen elementen die we nog niet kennen van een andere smartphone. Ik moet ze wel meegeven dat het een ambitieus project is om met een nieuw mobiel OS te komen.
0Anoniem: 443696
@MicGlou10 juli 2012 10:27
Always online toestel ?? Waar heb je dat vandaan?
En weer een mobiel OS dat niet gaat werken, allemaal leuk en aardig maar de markt van mobiele OS-en is inmiddels verzadigd boys!
Deze zet ik graag even vast. Dan spreek ik je over 10 jaar nog wel.
Persoonlijk vind ik niet dat het er uit ziet als iets speciaals. Gewoon weer het zoveelste mobiele OS. Interface is niks nieuws. Verder worden er wat apps getoond, geen apps die we nog niet kende (behalve die app store).
Firefox OS is geen concurrent voor duurdere Android-toestellen of iPhones, maar alleen gericht op de markt voor goedkope toestellen.
Ik denk ook niet dat dat het doel hiervan is, maar meer een alternatief bieden voor goedkope toestellen. Of dat gaat werken is overigens weer een heel ander verhaal, maar goed.

[Reactie gewijzigd door CrackSlet op 10 juli 2012 10:27]

Maar eigenljik is Firefox OS dus niets meer dan een normale android app?
Voor zover ik begrepen heb is dit wat vroeger boot2gecko heette.
Het is geen Android app, maar simpelweg een Linux kernel, een simpele grafische server (X) en daarin fullscreen de HTML5 front-end. Geen Dalvik of iets dergelijks.
Het toestel in het filmpje lijkt immens veel op de ZTE Kis

http://www.gsmarena.com/zte_kis-4586.php
In dat geval redelijk vergelijkbaar met een HTC Legend.
Als het daar goed op werkt zal het ook op recentere toestellen vloeiend werken.
"De interface wijkt duidelijk af van Boot2Gecko, zoals de naam van Firefox OS eerst luidde. Zo is te zien dat actieve apps te beheren zijn met een interface die sterk doet denken aan webOS, dat is ontwikkeld door Palm en overgenomen door HP. De apps blijven actief in de achtergrond en kunnen beheerd worden via verkleinde vensters, iets wat Palm Cards noemde. Door een venster omhoog te vegen wordt een app gesloten.".

Dit is ook precies hoe het multitasking systeem van de BB Playbook en hoogstwaarschijnlijk ook de nieuwe Blackberry 10's gaan werken.
Ik ben wel benieuwd wie er volgend jaar de budget markt gaat domineren.
Dit word hem niet denk ik. Firefox OS is bedoeld voor de onderkant van de smartphone markt, maar daar zit Android ook al lang. Denk aan Huawei, Alcatel of aan de goedkope Samsungs als de Y. En het is al zo druk met OS'en die nooit doorgebroken zijn, denk aan Bada, MeeGo, en Windows Phone tot nu toe op zekere hoogte.
Bekijk op een beetje moderne telefoon (vanaf S2 e.d.) eens m.chromeexperiements.com, liefst met de mobiele Chromebrowser.

Er is in HTML5 zoveel mogelijk. Als je aan de toekomst denkt, is wat kaarten zetten op HTML5 en een OS dat ervoor gemaakt is helemaal zo gek niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee