Podcast: interview met ASML's technische topman Martin van den Brink

Een paar weken geleden publiceerde Tweakers een geschreven versie van het interview met ASML's technische topman Martin van den Brink. Dat interview hebben we ook opgenomen en hier vind je de audioversie.

Deze speciale podcast van Tweakers is een interview van Olaf van Miltenburg met de technisch topman van ASML, Martin van den Brink. De topman vertelt over de opmaat naar euv-technologie: de belangrijkste keuze in de geschiedenis van ASML, dat machines maakt om chips te produceren.

Die machines bevatten een lichtbron om via een masker patronen op een wafer te schijnen. Zo brengen ze de structuren van de chips aan. Hoe korter de golflengte van licht, hoe kleiner de chipstructuren kunnen zijn en dus hoe zuiniger en sneller de chip.

Inmiddels maakt ASML enorm complexe chipmachines die werken op basis van euv, extreem ultraviolet licht, met een golflengte van 13,5nm. Deze systemen werkend krijgen was een ongekend huzarenstukje, maar het belang was ook heel groot. De ontwikkeling van de hele chipindustrie hing er zo’n beetje van af. Als er één persoon is die een cruciale rol speelde bij ASML, dan is dat cto Martin van den Brink. Hij begon in 1984 bij het bedrijf en heeft de groei ervan niet alleen meegemaakt, maar er ook vorm aan gegeven.

Dat je dit kunt beluisteren is bijzonder, want Van den Brink geeft bijna nooit interviews. Hij vertelt over zakelijke successen en tegenslagen, maar ook over de natuurkundige principes die ten grondslag liggen aan de verschillende generaties van machines. Het gaat over systemen die gebouwd werden, maar nooit verschenen, en nog veel meer. De tijd bleek veel te kort om het hele verhaal te vertellen en het eindigt dan ook vrij abrupt, maar het geeft een bijzondere inkijk in de ontwikkeling van ASML tot het machtigste bedrijf in de chipindustrie.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-07-2022 • 08:00

7

Reacties (7)

7
6
4
0
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 85014 10 juli 2022 12:36
Optische gates om de laser te 'stoppen', waarbij de valves tegen een vermogen van 20 en 30 kilowatt moeten kunnen. Wetende dat 2 tot 5 kilowatt voldoende is om staal te snijden ...
Niet echt een expert hier, maar ik ga ervan uit dat deze gates zijn om te voorkomen dat de lasers gaan lasen als het niet moet, niet om de laser af te kappen als hij volle kracht bezig is. Het vermogen dat ze aan hoeven te kunnen is dus veel lager dan die 30 kilowatt. Je zet ze dus open, vuurt direct een puls en nadat de puls voorbij is en de laser even gedraind is, zet je de gates dicht totdat de volgende puls langs komt.

Betekent natuurlijk wel dat als er iets mis gaat met je timing, je wel veel vermogen in die gates gaat pompen.
Dat is een gefocusseerde beam. Het gaat om de energiedichtheid.
Zeker jammer dat het interview (zoals aangegeven) zo abrupt stopt. Ik weet niets van de techniek hier, maar het heeft me wel aangezet om eens te gaan Googlen :Y

Is er een (geringe) kans dat er ooit een deel 2 komt?
Daar istie dan! Ga hem straks zeker luisteren.
Leuk dat dit gepubliceerd is. De audiokwaliteit was redelijk, prima verstaanbaar in ieder geval.

Wel jammer dat er geen "welkom" en "afscheid" in de audio zit.... Zou voor de luisteraar toch prima zijn om te horen dat de CTO moest afsluiten omdat hij door moest naar meeting xyz?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.