Tweakers Podcast #225 - Warmtepompen, nostalgische games en oordopjestelefoons

Deze week praten Wout Funnekotter, Jurian Ubachs, Arnoud Wokke en Jeroen Horlings over rts-games, gamebeurzen zoals E3 en GamesCom, de mogelijkheid van telefoons met ingebouwde oordopjes, F1 in VR en warmtepompen.

0:00 Intro
0:19 Opening
2:19 Liefde voor rts
10:03 Gamebeurzen
16:11 Telefoons met oortjes erin
25:43 Boekentips en F1 VR
34:17 Warmtepompen
1:01:59 Sneakpeek

Luister ook de speciale aflevering van afgelopen week: een interview met de technische topman van ASML.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-07-2022 • 06:00

36 Linkedin

Reacties (36)

Wijzig sortering
Heb er niks op tegen als de podcast langer is dan een uur, mits de inhoud daar om vraagt uiteraard.
Helemaal mee eens!
+1

Mag altijd langer. Moet niet persé op 1u afgekapt worden.
Ik ben zelf voorstander van een stuk langere podcast als standaard. Er is altijd zoveel techniek om over te praten! Ik zou erg blij worden van een looptijd tegen de 2 uur zoals MNOT of zelfs 3 uur zoals een gamingpodcast uit het verleden. Maar ik besef me dat ik waarschijnlijk wel in de minderheid ben :)
ik denk dat dit best meevalt, je kan een podcast altijd even pauzeren om bij je volgende huishoudelijke taak weer verder te gaan :P
Eens. Graag zelfs
beide kanten op! Langer of korter, mag allebei. "Als het klaar is is het klaar, als het niet klaar is is het niet klaar."
Oeh podcast mag best wel langer of vaker of af en toe specials zou helemaal dikke prima
Als je kijkt naar landen zoals Frankrijk waarbij de huizen in bijvoorbeeld Parijs zo slecht geïsoleerd zijn dat in de zomer 's avonds hun tijd langs de Seine doorbrengen en in de winter idioot moeten stoken - dan zijn we echt wel koplopers met onze hybride warmtepompjes en infraroodpanelen. Nee, dit is geen argument om het niet te doen, maar het geeft wel aan dat andere delen van Europa nog een flinke inhaalslag te maken heeft.

Zelf ben ik er nog niet uit wat ik wil voor mijn rijtjeshuis van 1987. We gebruiken 500m3 gas per jaar, waarvan het grootste deel aan tapwater en praktisch niets aan verwarming. (ook dankzij de buren die flink stoken wat via de tussenmuren naar binnen straalt, en we zijn geen koukleumen). We hebben op zolder weinig ruimte voor meer apparatuur en een complicerende factor is dat Rotterdam vanaf 2025 hier een middentemperatuur warmtenet wilt aanleggen - waar we dan natuurlijk op kunnen meeliften.

500 m3 gas is met wat ik betaal onderveer 550 euro, tegen het modelcontract 1300 euro. Ik heb zonnepanelen en overproduceer. Dat maakt een fully fledged full electric warmtepompsysteem van 10+ ruggen moeilijk te verteren. Sowieso moeten alle ouderwetse radiatoren vervangen worden, en ik wil eigenlijk ook de vruchten plukken van kunnen koelen met de steeds meer heter wordende zomers.

Dus ik zie als beste optie waarschijnlijk een elektrische boiler, die warmte wanneer de zon schijnt. Op termijn in de keuken een Quooker achtige oplossing, en op termijn elektrisch koken wanneer het vastrecht de gasaansluiting niet meer waard is.
Koop dan een warmtepompboiler, die is 3 a 4x zo zuinig dan een reguliere electrische.
Ook 6x zo duur
En 4x zo zuinig, dus dat verdien je zo weer terug met je saldering.

Ik zou eens iets verder kijken dan het aankoopbedrag.

[Reactie gewijzigd door flippy op 14 juli 2022 10:47]

Ik heb net nog een nieuwe cv ketel geplaatst. Ik ben per jaar ongeveer 250 kuub gas kwijt aan verwarming, dus financieel is het al niet aantrekkelijk. En er is hier zonder complete verbouwing ook geen ruimte voor een buffervat.

De gemeente komt niet in 2026 aan je deur om de CV ketel mee te nemen en je gas af te sluiten. Je kan dan alleen geen nieuwe cv ketels meer kopen. Maar je kan dus nog prima tot 2040 op gas verwarmen.
Wat in de podcast verkeerd benoemd is, is dat vanaf 2026 een CV ketel niet meer mogelijk is. Dat is niet correct. Je mag best een nieuwe CV plaatsen, mits er een hybride warmtepomp naast komt te staan. Neemt niet weg dat de stap naar volledig electrisch aan te bevelen is, want ook geen vaste lasten voor de gasaansluiting.
Ik zeg niet dat je het moet doen ofzo, maar we leven helaas in een tijd waar dingen die 1 jaar geleden echt niet financieel aantrekkelijk waren nu opeens goedkoop lijken. Ik heb nog steeds spijt van dat ik de WP offerte van begin 2021 niet heb geaccepteerd, alhoewel we nog een vast contract hebben tot eind 2023 gaat het wel spannend worden of we voor die tijd van het gas af kunnen.

Ik ben wel een beetje klaar met dat hele gedoe en de onzekerheid, wij gaan hier fors investeren in een WP - het moet maar.

Ook wat betreft duurzaamheid is er wel het e.e.a. aan te merken op gas. Er zijn maar zo veel dingen doodgegaan een paar miljoen jaar geleden waardoor we nu gas hebben. Electriciteit heeft ten minste de potentie een hernieuwbare energiebron te zijn. (Alhoewel gas- en kolengestookte centrales dat uiteraard niet zijn.)

[Reactie gewijzigd door Crew One op 14 juli 2022 11:06]

Fijn dat warmtepompen wat meer aandacht krijgen! Ik ben er zelf ook erg hard mee bezig de laatste tijd. We hebben een airco L/L warmtepomp laten zetten naast onze gasketel.

Ik denk wat menig tweaker nog kan interesseren: Hoe sturen we die dan met smarthome solutions zoals Home Assistant al dan niet i.c.m zonnepanelen. Wil je die met modbus aansturen? Met een - al dan lokaal aanspreekbare - wifi controller? Welke warmtepompen integreren mooi met smart home solutions zoals home assistant?

En waar draai je die sturing op? Ik draai die bijv. nu op een RPI4 maar ben toch aan het zien of ik niet naar een VM kan migreren. Ik heb er al zo veel tijd in gestoken en de hele RPI (Home Assistant/modbus/grafana) begint wel een belangrijke rol te spelen in huis. Als ik ergens iets mis doe of een upgrade die mis loopt, wil ik van snapshot of backup terug kunnen rollen en dat ligt nu nog lastig met een RPI/bare metal.

Dus ik ben nu aan het zien om de RPI uit te faseren en richting VM te gaan. XCP-NG die op een laptop draait in de berging en een 2e ML350p Gen8 die in dezelfde cluster staat voor de testomgeving.

En dan de config zoveel mogelijk in Ansible, ...

Dat zijn een berg plus artikels waar volgens mij heel wat animo voor gaat zijn!
Precies dit. Ik heb ook een warmtepomp (omdat ik een gasloze woning heb) in combinatie met zonnepanelen. Nu zie ik nog vaak dat mijn ketel in de nacht staat te verwarmen of een legionella programma aan het draaien is terwijl dit veel beter overdag kan omdat ik dan mijn zelf opgewekte stroom kan gebruiken. Ik heb een bridge interface aan mijn warmtepomp (Mitsubishi MelCloud) waarmee ik zaken kan uitlezen en bedienen.

Ik ben zelf niet technisch genoeg om hiervoor een heel geoptimaliseerd programma te schrijven, ik hoop dat er snel iemand is die dit voor Home Assistant gaat maken. En dan het liefst met extra slimheid zoals detectie of er wel iemand thuis is.
Interessante vraag. Ik zou op termijn best een systeem willen hebben waarbij bijvoorbeeld overtollige zonnestroom wordt gebruikt om de airco op zolder in te zetten. Ik heb geen idee of dit soort wensen mijn huidige keuze voor een airco beïnvloedt. Zijn alle 'grote' merken geschikt voor integratie in smart home-systemen, of zijn er merken die ik beter kan overslaan? (Twijfel zelf nu bijvoorbeeld tussen Daikin en Mitsubishi).
Wij hebben een General ("wit merk" van Fujitsu) staan. Ik heb bewust gekozen voor een ModBus controller op elke binnenunit te laten installeren. Het kost wel iets en je moet de mogelijkheid hebben om een signaalkabel aan te leggen maar vanaf dan kan je alle kanten op. Normaal gezien zou Home Assistant modbus moeten kunnen babbelen. Om het via Home Assistant te doen zoals dat voozien is, is me vooralsnog niet gelukt. Wat ik voorlopig doe is een shell script laten triggeren door Home Assistant. In dat shell script staan dan "modbus" commando's. Niet elegant, maar Home Assistant kan nu wel de airco aan/af zetten aan de hand van de injectie. Hier heb ik ooit een topic geplaatst hoe je rechtrsteeks modbus commando's kan sturen omdat het me wel wat tijd had gekost om uit te zoeken.

Een WiFi controller wilde ik niet. Kortom wil ik niet dat mijn klimaatregeling afhangt of er elders een computer draait die ik niet beheer. Ook niet dat die units zonder dat ik het wil software updates krijgen en ik dan alsnog kan worden gepusht om alles via de cloud te gaan doen.

Nog een andere optie is om het via IR te doen en een ESP8266/ESP32 te zetten met esphome erop geflasht, dan heb je ook helemaal zelf controle over hoe je je eigen airco aanspreekt en integreert perfect met Home Assistant. Dan moet je wel zien dat je WiFi signaal op zolder OK is zodat Home Assistant de ESP over WiFi kan aanspreken. De ESP moet dan natuurlijk line of sight hebben met de IR receiver op de binnenunit :).
Dat zijn een berg plus artikels waar volgens mij heel wat animo voor gaat zijn!
Eens, dat denken wij ook. Dit soort onderwerpen, zoals smarthome solutions en slimme aansturing ivm eigen verbruik en dynamische beprijzing, staan op de radar! :)
HA is eigenlijk alleen maar interessant als de hardware onbetrouwbaar en te taak critical is bij home automation op een raspberry pi kan ik me dat voorstellen maar op een degelijke machine met ingebouwde ups (bijvoorbeeld laptop) met iets als docker en goede snapshots zou ik zeggen dat de extra complicatie van HA eerder een risico dan een deugd is KISS is mijn standpunt

Recovery vanaf een snapshot kost hooguit minuten
Zo te zien heb je nog geen warmtepomp. Een warmtepomp wil je juist niet besturen via home automation. De controller die erin zit is over het algemeen wel slim genoeg om zelf alles te kunnen regelen wat nodig is.

Bij veel warmtepompen kunt bijvoorbeeld instellen dat het tapwater alleen overdag mag worden verwarmd.

Verder wil je dat je in huis een zo constant mogelijke temperatuur hebt. Een warmtepomp is zuinig omdat deze het huis niet verwarmd maar op temperatuur houd. In de nacht een verlaging is daarom ook ongewenst, dat kost daarna veel te veel energie om je huis weer op temperatuur te krijgen als dat al lukt in 1 dag.

Wat wel leuk is om te weten dat zijn statistieken, hoeveel wordt er opgewekt, wat is de COP etc. De meeste warmtepompen kun je ook aan home assistant koppelen om alle waardes uit te lezen en eventueel dingen in te stellen.
Begin vorig jaar heb ik een lucht/lucht warmtepomp laten plaatsen in de keuken/woonkamer. Nu vind ik het niet zo fraai staan, en mijn vrouw heeft soms wat last van de warme luchtstroom als het apparaat wat harder moet werken. Dan is 'ie ook wat minder efficiënt omdat er minder warmte in de buitenlucht zit. De efficientie varieert tussen 250% (koude dagen) tot 450% als het 10-15 graden is buiten.
Verder kan het ding (MHI 3.5 kW) onze hele benedenverdieping, ook als het koud is, prima verwarmen. Tijdens warme dagen koelt hij fijn.

De voordelen wegen absoluut op tegen de nadelen; het gasverbruik in onze matig geisoleerde jaren 30 hoekwoning is van 1200 m3 naar 450 m3 gegaan. We gebruiken het gas nog voor het cv-gebruik van onze bovenverdieping (puberkamers en badkamer), voor warm water en koken. Uiteraard is ons stroomverbruik gestegen, de airco heeft in een jaar tijd ongeveer 1200 kWh stroom gebruikt, voor zowel verwarmen als koelen.

Ik heb de MHI voorzien van een lokale esphome-controller (zelfgebouwd), waardoor hij binnen Home Assistant op afstand, en geautomatiseerd is aan te sturen. Op die manier is er ook ontzettend veel met energiebesparing en comfort te doen, zeker als je ook zonnepanelen hebt. Vooral dan is er, als er straks minder gesaldeerd kan worden, veel winst te behalen.

Over een half jaar hopen we te gaan verhuizen naar onze nieuwbouwwoning. Daar wordt een bodemwarmtepomp (met boiler) geplaatst, die vloeistof op 60 meter diepte laat opwarmen, en daar vervolgens het tap- en vloerverwarmingswater mee verwarmt (en in de zomer juist vloerkoeling toepast, ook om de bron te regenereren. Ik verwacht een efficiënt systeem, zeker omdat de boel daar veel beter geïsoleerd is dan in onze huidige woning.

Punt is met een bodemwarmtepomp wel, dat de warmtebron mogelijk na 20-25 jaar uitgeput raakt. Daarom is het ook belangrijk om er in de zomer weer warmte *in* te stoppen door te koelen, warmte die je in de winter weer kan gebruiken.
Probleem van de renteloze lening die genoemd wordt voor de mensen die het niet kunnen betalen is dat je het bedrag niet van te voren krijgt. (Bij de regelingen die ik heb gezien)

In dat geval moet je dus nog steeds spaargeld hebben om het (tijdelijk) te kunnen voor financieren, ik vrees dat dit soort regelingen theoretisch mooi klinken maar in de praktijk relatief weinig gebruikt worden, juist door de mensen waar het in theorie op gericht is.
Ik moest vorige jaar een nieuwe cv-ketel dus ik hoef pas rond 2035 waarschijnlijk pas weer aan wat anders en dan is waarschijnlijk de waterpomp gemeengoed en de kosten lager. Ik gebruik schijnbaar zo weinig want toen ik vorige jaar informeerde naar zonnepanelen zeiden ze dat het voor mij niet rendabel was. Ik heb wel onder de vloer laten isoleren vorig jaar. Ik denk dat als je weinig verbruikt je nu nog het beste weer een cv-ketel kan nemen. Dan kun je nog weer 15 jaar vooruit en dat is waarschijnlijk voordeliger. Ik verdien dat soort investeringen niet zo snel terug anders.
Lees ook even het artikel, de reacties daaronder en de diverse fora. Zo te lezen gebruik je nu al weinig gas + elektriciteit wat top is, maar een warmtepomp (naast je cv-ketel) is efficiënter en betekent dus in de meeste gevallen alsnog een factor drie energiebesparing. Er zijn ook tweakers die voor circa 1000 euro een warmtepomp aangeschaft hebben en zelf geïnstalleerd en dan kan het natuurlijk zeer snel uit. Warmtepompen zijn niet nieuw meer, maar ondertussen ook tweedehands beschikbaar (zie Marktplaats). Ik heb er zelf al twaalf jaar een.

[Reactie gewijzigd door Yero op 14 juli 2022 10:58]

Ik zie ook dat meerdere personen aangeven dat ze een warmtepomp hebben voor 1000 euro (zelf geïnstalleerd, wel subsidie). Dat ligt sowieso al lastiger, want de regels voor subsidie zijn stricter geworden en zelf installeren + subsidie gaat minder makkelijk.

Daarnaast zie je ook mensen met 20k+ en een PVT systeem laten installeren.

De indruk die ik nu heb. De gemiddelde persoon zal voor een warmtepomp 10k kwijt kunnen zijn als je het laat doen. Met een levensduur van 15jaar, moeten de gasprijzen nog wel hoger worden om dat rendabel te maken lijkt mij.
En wat gaan die gasprijzen doen als we straks permanent afhankelijk zijn van amerkaans LNG

Of gaan we rusland binnenvallen?

Wij hebben vorig jaar een 5 jarig huurcontract getekend zien worden voor het huis wat we gaan kopen ik kan niet zeggen er bij mee te zijn maar kans is zeker aanwezig dat we bij de koop ruimte gaan maken in heb budget voor gaslos of iig minder minder minder
De electra prijs stijgt ook, salderen kan nog even als je zonnepanelen hebt. Tel je zonnepanelen niet mee en kijk je puur naar de prijzen...
Electra van 20ct -> 70ct = factor 3,5
Gas van 80ct -> 2,5 a 3,2euro = factor 3 a 4

Maw, je gaat het niet terug verdienen alleen met gasloos door een warmtepomp.

Is je gasverbruik lager dan 1000m3 dan is 10k ivesteren voor een warmtepomp een lastig verhaal.
Leuke podcast. Lekker luisteren onder het rijden.

Ik vind niet dat de discussie over warmtepompen bij Tweakers podcast hoort.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee