Nederlanders hebben kwart miljard keer met iDeal betaald

Het iDeal-systeem voor onlinebetalingen heeft een kwart miljard transacties afgehandeld, blijkt uit cijfers van Currence, eigenaar van iDeal. Het aantal betalingen met het systeem maakte in het afgelopen jaar een gestage groei door.

Uit de grafiek voor cumulatieve transacties was al te zien dat iDeal afstevende op 250 miljoen transacties dit jaar en de traditiegetrouwe piek in het aantal onlinebetalingen voor Sinterklaas heeft voor de mijlpaal gezorgd. Uit de maandtotalen is op te maken dat iDeal elk jaar flink groeit. Zo werden in oktober 2009 4,2 miljoen transacties genoteerd, in oktober 2010 6,2, terwijl in oktober 2011 al 8,3 miljoen betalingen verwerkt werden.

IDeal bestaat sinds oktober 2005. "Het duurde bijna 3 jaar voordat de 50 miljoenste transactie werd gedaan, dat aantal halen we nu in ongeveer een halfjaar'', zegt directeur Piet Mallekoote van Currence tegen persbureau ANP. Currence verwacht dat de verdere groei voor een groot deel van mobiele betalingen zullen komen.

iDeal transacties cumulatief

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-12-2011 • 07:50

47

Reacties (47)

47
44
22
4
1
13
Wijzig sortering
Het zou mooi zijn als er een vergelijkbaar systeem voor betalingsverkeer in Europa wanneer er in 2013 overgeschakeld gaat worden van 'Nederlandse bankrekeningnummers' naar IBAN-nummers als bankrekening nummer.
Volgens mij waren ze van plan om het Ideal concept in meerdere landen te gaan gebruiken binnen de EU. Ik kan alleen niet meer vinden waar ik dat gelezen had.

Ah gevonden klik

[Reactie gewijzigd door WilliamP op 23 juli 2024 04:20]

Mooi werk, ik ben ook erg tevreden over de veiligheid en de hoeveelheid sites die het systeem ondersteunen/gebruiken.

Wat me echter wel erg tegenviel van dit soort betaliing is dat je vrijwel machteloos bent als je webwinkel niet levert of je geld niet terug wil boeken; je kan het geld niet terugvorderen en als het betreffende bedrag vrij laag is (onder zo'n 200 euro) doet je rechtsbijstandsverzekering ook niet veel voor je.

[Reactie gewijzigd door ejay79 op 23 juli 2024 04:20]

Wat me echter wel erg tegenviel van dit soort betaliing is dat je vrijwel machteloos bent als je webwinkel niet levert of je geld niet terug wil boeken; je kan het geld niet terugvorderen en als het betreffende bedrag vrij laag is (onder zo'n 200 euro) doet je rechtsbijstandsverzekering ook niet veel voor je.
iDEAL is een manier om geld overmaken voor zowel de klant als de winkel makkelijker te maken. Voor de klant is het de besparing in tijd en moeite van het invullen van gegevens, voor de winkel de directe bevestiging dat het geld eraan komt en dat de bank garant staat.

Extra bescherming van de consument was nooit de bedoeling, omdat je nog steeds geld overboekt op de ouderwetse manier (met een mooi schilletje eromheen). Al wil je extra bescherming (ook tegen faillisement), gebruik dan een kredietkaart.
Ik kan bij mijn bank een stornering aanvragen net als bij een incasso. Althans dat is wat de bank mij verteld heeft, ken niet alle voorwaarden.
Dat gaat dus niet, wat een stornering is een terugboeking van een automatische incasso. iDeal is een door jou geinitieerde betaling (lees: vrijwillig) en kan dus niet worden teruggeboekt door je bank (geen één bank kan/mag dat).
Wat mij erg stoort, is dat sommige webwinkels voor i-deal een aanslag reken van een euro en voor de zelfde bank-overschrijving niks.

Dat vind ik zo klant onviendelijk.
Ik snap de reden ervan ook niet.
IDeal is voor mij, als kleine webwinkelier belachelijk duur.
20 euro per maand + 0,75 per transactie.

En er is een alternatief:
Sofort e-banking.
Werkt voor de klant hetzelfde als iDeal

Maar dan wel voor alle grote banken in de meeste landen van Europa.

Kost maar 4,90 euro per maand,

0,85% + 0,10 euro per transactie.
Voor bedragen tot 75 euro is dat goedkoper
maar wat je vergeet is dat iDeal veel veilger is. Dan betaal ik maar wat meer.
iDeal is absoluut onveilig.
De enigen voor wie iDeal veilig is zijn de winkelier en de bank.
http://www.ideal.nl/consument/?s=extra

Ik heb een foutmelding ontvangen tijdens mijn iDEAL betaling en heb daarna nog een iDEAL betaling gedaan. Nu is het bedrag 2x van mijn rekening geboekt. Wat moet ik doen?
U kunt contact opnemen met de webwinkelier om na te gaan of zij een dubbele betaling hebben ontvangen en hen verzoeken het bedrag terug te storten.
Indien de webwinkelier het bedrag niet heeft ontvangen kunt u contact opnemen met uw bank. Uw bank kan u verder helpen en uitzoeken waar de fout(melding) is ontstaan, bij de webwinkelier of bij de schakel tussen uw bank en de bank van de webwinkelier (of de bank van de Collecterende Payment Service Provider (CPSP) – dit is wanneer een webwinkel het innen van betalingen heeft uitbesteed aan een derde partij).

De webwinkelier meldt dat hij mijn betaling niet heeft ontvangen. Wat moet ik doen?
Als uit uw rekeningoverzicht blijkt dat u wel heeft betaald, echter de webwinkelier meldt dat hij de betaling niet heeft ontvangen, dan moet de webwinkelier contact opnemen met zijn bank. Vermeld daarbij het 16-cijferig nummer uit uw rekeningoverzicht en de datum/tijdstip waarop u heeft betaald. Deze informatie vindt u gecombineerd terug in het omschrijvingveld van de desbetreffende betaling.

Mocht het u niet lukken om dit zelf op te lossen met de webwinkelier, neemt u dan contact op met uw bank. Uw bank kan u verder helpen en uitzoeken waar de fout is ontstaan: bij de webwinkelier, bij uw bank of de bank van de webwinkelier (of de bank van de CPSP).
Het is belangrijk dat u ook dan het 16-cijferige iDEAL-transactienummer bij de hand heeft. Dit vindt u in het omschrijvingsveld van uw rekeningoverzicht. Met behulp van dit nummer kan uw bank de betaling terugvinden.


Voor de klant/koper/consument zijn Paypal en Creditcard veiliger. Deze zijn echter voor de winkelier nauwelijks onveiliger, de beide organisaties checken echt wel of klachten/terugboekingen terecht zijn.

Sofort e-banking is vergelijkbaar met iDeal, ook daar is terugboeken niet mogelijk (veilig voor de verkoper, onveilig voor de koper) het werkt echter met een extra TAN in plaats van de per bank verschillende authentificatiemethode eDentifier/RandomReader/ING-TAN. Voor de winkelier is het goedkoper en het is internationaal.
Dat is een hoog tarief. 20 euro en 45 cent is meer gangbaar. Of 55 cent zonder abonnement voor de basisvariant.
Weet je het zeker?

Ik gebruik ideal al erg lang, en heb ze nooit zien geld afschrijven van mijn bank.

Het kan zijn dat je gelijk hebt hoor. Ik dacht dat het een gratis extra functie was. Of misschien heb ik onbewust ideal ook meegekregen toen ik een rekening ging openen.

(SNS studenten rekening)
Hoewel ik ideal een zeer fijne en goede oplossing vind, vind ik het wel belachelijk dat je heel vaak voor een dergelijke transactie een bijdrage moet leveren! :( Ik ga dan vaak opzoek naar een alternatief, een aanbieder die er geen bijdrage voor vraagt of een andere betaal methode.

Die bijdrage x kwart miljard = een hele hoop centjes :+
Dat komt omdat ideal heel duur is, zeker relatief voor kleine bedragen. Bij ons is het niet rendabel om bij een verkoopbedrag van 5 euro zelf de idealkosten te betalen... (omzet is geen winst: als je van die 5 euro er eentje verdient en vervolgens 0,75 cent aan ideal moet betalen dan pakken ze 75% van je winst...)

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 23 juli 2024 04:20]

Dat komt omdat ideal heel duur is, zeker relatief voor kleine bedragen. Bij ons is het niet rendabel om bij een verkoopbedrag van 5 euro zelf de idealkosten te betalen... (omzet is geen winst: als je van die 5 euro er eentje verdient en vervolgens 0,75 cent aan ideal moet betalen dan pakken ze 75% van je winst...)
Ook dat is een keuze. Je hebt nu 25 cent en als de klant tevreden is in de toekomst mogelijk meer.
Als de klant alleen met iDeal wil betalen, en hij gaat ergens anders heen ben je hem kwijt en komt hij voorlopig niet meer terug naar die "shop waar je niet eenvoudig kan betalen" en dan heb je nu niets, en in de toekomst ook niet.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 04:20]

Ja, dat klopt. Meestal is het een service die je geld kost, net als gratis verzenden van kleine aankopen. Maar als dat een groot deel van je verkopen is, dan moet je je toch eens afvragen of dat het werk waard is. Het is een afweging... je kan ook je prijs iets ophogen en dan gratis ideal aanbieden... mensen vinden het verschrikkelijk om 50 cent transactiekosten te betalen, maar hebben vaak weinig problemen met 6 ipv 5 euro.
Tja,
Als je je winkel de hele dag open hebt om je klant te ontvangen, is ie binnen ben je minimaal 5 minuten bezig hem te bedienen, dan 5 euro af te rekenen en een goede dag te wensen dan kost je dat veel meer dan die ene euro. Ergo, je maakt zelfs verlies en voor je het weet ben je failliet. Het zijn bedrijfskosten die horen in de prijs te zitten.

Das niet alleen met ideal. Als ze bij mij kosten rekenen dan stort ik het met de hand. Kan je lekker je stortingen gaan nalopen en verwerken. De tijd die je daar me bezig bent en die het jouw dan kost is het me meer dan waard. :)

Ik heb ook een hekel aan bedrijven die factuur-kosten rekenen, of automatische incasso afdwingen. Als er een alternatief is ben ik weg. :9
Transactiekosten zijn pas belachelijk als het om voorverkoopkorting gaat. Kocht laatst kaartjes voor de verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht, die kon je 'goedkoper' kopen via Internet. Na alle administratie/service/transactie kosten had ik maar liefst 80 cent bespaart.

Als ik een euro extra moet betalen voor een product wat honderden euro's kost, maar alsnog 20 euro goedkoper is dan in de winkel vind ik het niet erg.
(Offtopic) Is er iemand die snapt hoe het "12 mnd voortschrijdend"-lijntje gedefinieerd zou kunnen zijn? :/
voortschrijdend gemiddelde. Dus het gemiddelde over de laatste x-metingen (12 maanden hier) voor dat punt. Is een soort smoother. http://nl.wikipedia.org/wiki/Voortschrijdend_gemiddelde

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 23 juli 2024 04:20]

Hehe, bedankt voor de wikipedialink naar de definitie van een voortschrijdend gemiddelde.

Maar daaruit kan ik niet halen hoe dat paarse lijntje berekend is; die is namelijk constant veel lager dan een gemiddelde van de voorafgaande 12 losse punten..
En bedenk je dan eens dat vele webshops 1 euro transactiekosten vragen. ;)
En bedenk je dan ook dat banken die transactiekosten ook rekenen bij al die winkels die dat niet rekenen....

Als consument merk je daar natuurlijk niets van, maar een zakelijke gebruiker betaald voor elke bank transactie.

@Countess:
Dat ligt er helemaal aan welke bank en oplossing je gebruikt, het loopt van €0,56 tot €0,80 en maandelijkse abonnementen van €0 tot €125. Dus is €1 niet zo heel vreemd, je moet natuurlijk ook nog eens je entree kosten terug verdienen €0 tot €500, kosten van de integratie in de webwinkel, etc.

Sommige winkels absorberen dergelijke kosten door ze te spreiden over alle aankopen, andere rekenen alles apart, dat is een bedrijfskeuze. Als klant wil je natuurlijk nergens voor betalen, het liefst natuurlijk ook niet voor het artikel...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 04:20]

maar niet van 1 euro.
het kost ergens van 55 tot 75 cent per transactie.
Daarom gebruik het *nooit*, en koop ik bovendien niet bij winkels waar ik moet betalen om te betalen. Ergo: ik koop vrij weinig nog in Nederland. Ben ik meestal minimaal een derde goedkoper uit ook nog :Y) .

Iedereen hier in NL lijkt over elkaar heen te vallen om de hoofdprijs te kunnen vragen. :( Kijk voor de grap eens op amazon.co.uk, of .de

Ideal is gewoon een extra melkkoe voor de banken. Dat bewijzen deze cijfers wel.

[Reactie gewijzigd door pennywiser op 23 juli 2024 04:20]

moet er in de titel niet miljard staan ? 250.000.000

onder de kop staat ook 250 miljoen transacties
Klopt, in de meeste media staat wel netjes miljard ;)
Een kwart miljard dus!
Een kwart miljoen is 250.000. Ik dacht al; wat weinig?
Ben groot voorstander van iDeal, gelijk betaald wel zo netjes!
Inderdaad, iDeal werkt makkelijk en snel! Kun je niet van veel dingen zeggen tegenwoordig :)
En als onverslaanbaar voordeel kan je via iDeal wel aan Wikileaks doneren! :)

iDeal faciliteert donaties aan Wikileaks [WebWereld]
"Wij zijn puur faciliterende bedrijven. Dat geldt voor ons, dat geldt voor Mastercard en Visa. Dan kan je niet de stekker uit een organisatie trekken alleen omdat die onwelgevallige informatie voor overheden naar buiten brengt. Er is niet eens een concrete aanklacht tegen Wikileaks. Dat zulke bedrijven zwichten voor politieke druk, dat tast volgens mij de wortels van het internet aan."
[WikiLeaks donatie via iDeal]
iDeal is zeker een goede manier om via internet te betalen :) Hopelijk gaat die ooit doorgevoerd worden op Marketplace van Android.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.