Nederlandse smartphonegebruikers betalen vaker met creditcard dan via iDeal

In het eerste halfjaar van 2014 rekenden Nederlanders bij 53 procent van de internetaankopen af via iDeal. Bij aankopen die via smartphones gedaan worden, is de meestgebruikte betaalmethode echter de creditcard.

Vooral op laptops en desktops was iDeal de populairste betaalmethode: 59 procent van de internetaankopen werd via deze weg afgerekend. Bij tabletgebruikers lag dat percentage op 46 procent. Als internetters hun smartphone ter hand nemen om af te rekenen, gebruiken ze echter in slechts 24 procent iDeal. Vaker, 28 procent, gebruiken ze een creditcard. "Het gebruik van iDeal op de smartphone blijft op dit moment wat achter bij de andere devices" moet Piet Mallekoote, directeur van Currence, toegeven. Currence is de organisatie die verantwoordelijk is voor het iDeal-platform.

De directeur denkt dat nog te weinig mobiele gebruikers bekend zijn met iDeal mobiel. ING en Rabobank introduceerden die mobiele versie van iDeal in 2011, maar de betaalmethode is dus nog niet zo populair als bij desktops en laptops. De iDeal mobiel-betaalmethode werkt via de app van banken of via een mobiele site. Nog niet alle banken ondersteunen iDeal mobiel.

In totaal, ongeacht welk apparaat gebruikt werd, gebruikten consumenten iDeal voor 53 procent van de online aankopen, tegenover 12 procent die kozen voor de creditcard. Ook de acceptgiro wordt nog voor 8 procent van de internetaankopen gebruikt, gevolgd door de machtiging en overschrijving met respectievelijk 6 en 5 procent. De cijfers staan in de eCommerce Payment Monitor, een onderzoek naar betaalmethoden in Nederland, dat wordt uitgevoerd door GfK in samenwerking met Currence en Thuiswinkel.org.

Aandeel apparaat betaalmethode iDeal

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-11-2014 • 11:06

127

Reacties (127)

127
125
97
6
0
7
Wijzig sortering
Op veel ecosystemen, kun je in de app winkel of apps ook alleen met creditcard betalen.
Dat zorgt ervoor dat smartphonegebruikers dus relatief vaak een CC hebben en weten hoe ze hem moeten gebruiken. Smartphonegebruikers zullen dus ook vaker door de taboes van CC's heenprikken en er de voordelen van inzien. iDeal heeft imho weinig voordelen te bieden tov de CC.
Ik gebruik alleen maar CC of paypal met CC bij online aankopen. In geval van conflict of failissement of oplichting of ander probleem heb je helemaal niets aan ideal. Geen enekele bescherming. Overgemaakt is geld kwijt!

CC biedt je bescherming en vaak ook kosteloos garantie tegen beschadiging of defect. Bovendien spaar ik in mijn geval Bijenkorf punten en daar is mijn partner weer blij mee, want dan kan zij weer kleren shoppen. :)
Allemaal waar, maar daar betaal je dan ook wel fors voor. Je betaald belachelijke rentes over je openstaande creditcard saldo en het is voor de winkelier ook nog eens erg duur. Daardoor moet je vaak extra verwerkingskosten betalen bij webshops wanneer je met creditcard betaald.

Wat een creditcard in feite biedt is een soort verzekering tegen problemen met je aankoop. Maar daar staat dus een vrij forse premie tegenover.
Allemaal waar, maar daar betaal je dan ook wel fors voor. Je betaald belachelijke rentes over je openstaande creditcard saldo en het is voor de winkelier ook nog eens erg duur. Daardoor moet je vaak extra verwerkingskosten betalen bij webshops wanneer je met creditcard betaald.

Wat een creditcard in feite biedt is een soort verzekering tegen problemen met je aankoop. Maar daar staat dus een vrij forse premie tegenover.
Die premie is alleen van toepassing op de vorm van afbetaling die je kiest met je pakket. Ik heb ervoor gekozen om alles direct eind van de maand af te betalen; niks aflossen, want dan betaal je inderdaad die forse rente.

Ik betaal echt alles met CC. Veiliger en beter afgekaderd tegen ongein van Paypal of het belachelijke iDeal.

Zoals hierboven aangegeven; iDeal bied geen enkele garantie. Bedrag overgemaakt is gewoon je geld uit handen geven zonder bescherming. Ik vertel het hedendaags nog steeds mensen om NIET via iDeal te betalen. De eerstvolgende stap is dan Paypal, maar ook daar zijn er zoveel drama verhalen over - ook van mij - dat ik gestopt ben daarmee, dankzij de schurkachtige praktijken van deze 'nep' bank.
Ik betaal echt alles met CC
Ook als je 2,5% extra moet dokken voor een CC betaling ? (dat is bijvoorbeeld bij webshops in duitsland vrij standaard)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 21:25]

[...]
Ook als je 2,5% extra moet dokken voor een CC betaling ? (dat is bijvoorbeeld bij webshops in duitsland vrij standaard)
Duitsland hoort bij de EU; ik bestel vrijwel al mijn aankopen bij Amazon.de, dus de belasting (ik heb een eigen bedrijf) is terug te vragen. Daarnaast scheelt de verzendtijd vrijwel niet met dat van Nederland; 3-4 werkdagen, afgeleverd met PostNL.

Die 2,5% is voor bedrijven wel minder pijnlijk als een particulier.
Die 2,5% is geen belasting maar een toeslag op de prijs omdat je met een CC betaalt.
Je kunt die dus niet terugvragen.
Ik doelde meer op dat ik als bedrijf belasting kan terug vragen en die 2,5% bij mij niet zoveel pijn doet - in elk geval minder pijn dan iets kopen in Nederland en dan BTW terugvragen -

Je bent vrijwel altijd goedkoper uit over de grens.
een korting die je weer teniet doet door met je CC te betalen. CC is een ouderwets systeem die vooral onder Amerikaanse banken populair, niet per se bij gebruikers.

ik snap niet waarom men met een CC betaald als je ook iDeal kan gebruiken, leuk dat je bestelling is verzekerd, uiteindelijk betaal jij daar de premie voor.
Volgens mij zijn de redenen om iDeal niet te gebruiken al redelijk opgesomd

Voordelen van iDeal
- Het 'lijkt' vertrouwd omdat alle banken hun logo's erop plakken
- Het systeem werkt soepel

Nadelen van iDeal *ahum*
- Geen verzekering. Als de andere partij niet levert kan je het schudden. Ga maar eens je geld terugvragen als de andere partij niet levert. Veel plezier; ik had een collega die bij een bedrijf (is al opgedoekt omdat het chanteerders waren, iets van 24furniture.nl) woonkamer meubelen had besteld voor bijna €600.

Via iDeal. You get my drift? Hij heeft daarvoor een nieuwe rechtsbijstand verzekering moeten afsluiten om de advocaat kosten te dekken en geprobeerd zijn geld terug te krijgen.

Met een CC betaal je inderdaad 'wat' premie, maar voor die premie heb je dus al dat gezeik niet aan je hoofd. Daarnaast worden CC's steeds algemener geaccepteerd zoals in Amerika (waar bijna de hele bevolking met CC's betaald - los van het feit dat ze zelf schulden opbouwen, dat terzijde) en is het systeem van iDeal gewoon een wassen neus om de consument veilig te laten voelen.

Bedrog noem ik het imo.
de redenen om géén CC te gebruiken anders ook...

iDeal is ook niet anders dan een bankoverschrijving die toevallig via het internet gaat. Het heeft nooit gepretendeerd meer te zijn dan dat.
dat je maat via die stie is 'opgelicht' had kunnen gebeuren als ie de boel had overgemaakt. of met CC betaald...

verder betaal je met een CC met schuld, terwijl een iDeal betaling met je eigen geld gebeurt. feitelijk leen je geld, die je weer met een rente moet terugbetalen. als er al iets een wassen neus is, is het een CC.

overigens, ik zei onder banken is het populair, onder bevolking steeds minder doordat ze meer en meer van de risico's bewust raken.
De betaling van die collega (niet maat) is gebeurt met iDeal. Een directe overschrijving dus.

Als hij met CC had betaald - en ja, met wat promillage erbovenop - dan had hij via zijn bank moeiteloos het bedrag kunnen terug vragen; een formulier invullen en naar de bank toesturen is voldoende.

Dat is met iDeal absoluut niet af te kaderen. Plus 1 voor de CC dus, -1 voor iDeal. De vormen van een creditcard terugbetaling bepaal je zelf; met rente maandelijks afbetalen, of directe incassering, maandelijks, zonder rente. Je leent inderdaad geld, maar je moet wel het geld hebben om te spenderen uiteindelijk.

Overigens heeft deze kwestie over leningen niks te maken met de iDeal <> CC kwestie - offtopic dus -
Indien je maat met een CC had betaald hadden de oplichters ook misbruik kunnen maken van de CC gegevens. Overigens is een bijstandsverzekering als bedrijf natuurlijk altijd verstandig. Een CC is gewoon een "luxer" product, je betaalt op basis van geleend geld (er zit een rekening tussen) en je hebt een verzekering. Daarentegen betaal je ook gewoon meer, zo'n 3%. Op 600 euro is dat dus al 18 euro extra. Indien je veel betalingen doet, loopt dat dus flink op.
Het probleem is alleen dat veel Nederlandse webshops geen CC accepteren (of dit niet op een handige manier aanbieden) en je dus wel bijna verplicht met iDeal moet betalen.

Op zich qua gebruikersgemak is ideal helemaal prima maar zoals jij al aangeeft is de veiligheid vrij belabberd (althans na het betalen). Ik heb sowieso het idee dat Nederland er helemaal niets aan doet om te zorgen dat mensen met een creditcard betalen, ik gebruikte de mijne zo weinig dat ik hem maar weer had opgezegd.

Persoonlijk had ik ook liever gezien dat creditcard meer gebruikt werd in Nederland, zodra je ook maar iets in het buitenland wilt zit je namelijk gelijk weer aan een creditcard vast.
Het probleem is alleen dat veel Nederlandse webshops geen CC accepteren (of dit niet op een handige manier aanbieden) en je dus wel bijna verplicht met iDeal moet betalen.
Is voor mij ook een van de redenen waarom ik vrijwel niks binnen Nederland bestel. Bij mij lopen mijn aankopen veelal via Duitsland; EU tarieven en belasting teruggaven. Af en toe koop ik wat via Groot Brittanie.

Ik vind persoonlijk dat Nederland zichzelf in de vingers snijd met deze hoge belasting tarieven. Niet alleen bedrijven, maar ook particulieren zien tegenwoordig voordelen over de grens. En nu internet 2.0 alles voor veel mensen een stuk gemakkelijker heeft gemaakt, moet Nederland zich nu wel eens achter de oren gaan krabben over hun belasting stelsel (imo)
Particulieren zien meer voordelen om over de grens te bestellen? Hou toch op. Ja meer verzendkosten betalen, en meer kosten als het gaat om retourneren of artikelen opsturen voor garantie zijn echt top voordelen. Om maar te zwijgen voor aankopen buiten de EU.
__
Edit: Daarnaast bestaat er simpelweg geen webshop buiten de Benelux die aan Nederlanders gratis binnen 24 uur kan leveren. Ook zijn er geen webshops buiten Nederland die aan Nederlanders pickup & return service kunnen/willen verlenen.
__

En omtrent veiligheid met aankopen in Nederland -- als je collega wat meer selectief en meer zorgvuldig was geweest met het kopen van 600€ waren, dan had dat waarschijnlijk meer leed voorkomen dan het vastklampen aan een CCtje.
90% van mijn online aankopen zijn binnen Nederland, via iDeal, en nooit problemen gehad. Maar goed, ik let ook op waar ik koop. Daarnaast is het ook logisch dat je sommige aankopen als particulier simpelweg niet online doet. Vooral geen meubilair.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 23 juli 2024 21:25]

Ten eerste; graag niet persoonlijk aanvallen, ik val niemand persoonlijk aan. Houd het netjes.

Een pakket terugsturen is binnen de EU €13, i.p.v. €6,75, dus daar hoef je je ook geen zorgen om te maken - we hebben het hier nog steeds over Duitsland -

Daarnaast is het verhaal van die collega te relativeren naar blijkbaar zat mensen onder de Nederlandse bevolking.

Je praat vanuit jouw persoonlijke beleving.

[Reactie gewijzigd door Ricepuppet op 23 juli 2024 21:25]

Excuses als het persoonlijk over kwam.

Maar binnen de EU is wel wat meer dan alleen Duitsland. Maar ook in Duitsland kan ik niet dezelfde service verwachten als hier in Nederland bij degelijke webshops. Naast de nog steeds extra kosten, duurt het simpelweg te lang om iets te ontvangen en te retourneren. Als ik bijvoorbeeld bij Amazon.de iets bestel, duur het toch echt minstens 2 dagen langer tot ontvangst, dan als je hetzelfde product hier in Nederland besteld.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen omtrent verzend (en/of retour kosten), zoals dat het geval bij Amazon.de is als je boven bepaalde bedragen komt, maar dat is zeldzaam. Niet dat ik Amazon.de ook vetrouw als het om retoureren aankomt, maar dat terzijde.

Vooralsnog blijft het als particulier het verstandigst om grote aankopen binnen Nederland te houden (en de echt dure zelfs binnen fysieke winkels af te handelen).

Maar mijn persoonlijke ervaring is niet uniek. Ik doe vrijwel niets speciaals dan het vooraf controleren van de reputatie van elke nieuwe webshop waar ik nog nooit iets heb besteld. Wat ik bedoel is, je (derde persoon) is bereid om extra te betalen voor het gebruik van een CC omdat je niet een paar simpele stappen afloopt voordat je ergens iets koopt.
Al geloof ik inderdaad dat sommige mensen echt maar beter een CC kunnen afsluiten. Sommige mensen kan je niet zelfredzaam krijgen.
Vooralsnog blijft het als particulier het verstandigst om grote aankopen binnen Nederland te houden (en de echt dure zelfs binnen fysieke winkels af te handelen).
Ik denk dat hier ook de fix in zit. Ik bestel al een tijd niks meer als particulier, maar als bedrijf. Toen ik nog particulier bestelde, waren dingen heel anders gesteld.

Ben wel van mening dat je soms zelfs als particulier, met goed onderzoek en een voet achter de deur, ver kan komen met aankopen in het buitenland. Kijk b.v. naar het kopen van een motorvoertuig over de grens - we pakken even weer Duitsland - vele malen goedkoper, alleen het invoeren is voor mensen een karwei waar zij niet aan willen beginnen.

Begrijplijk, vandaar dat de meeste particlieren hun aankopen beperkt houden tot binnen de grenzen van hun land.
Hier ook meer dan 600 euro kwijt omdat Paypal vond dat afgeleverd = afgeleverd. Dat het bestelde bewijsbaar defect was was mijn probleem.

Edit: het betrof een aankoop via Ebay.

[Reactie gewijzigd door rud op 23 juli 2024 21:25]

Hier ook meer dan 600 euro kwijt omdat Paypal vond dat afgeleverd = afgeleverd. Dat het bestelde bewijsbaar defect was was mijn probleem.
Heb ooit hetzelfde probleem gehad. Dit is dan weer een oud voorbeeld, maar was voor mij de reden om compleet met Paypal te stoppen na bijna 7 jaar.

Zelfs al die 'goede' aankopen en trouw 'lidmaatschap' kijkt Paypal niet naar. Als particuliere instelling.
Alleen heeft vrijwel iedereen hier in NL gewoon een CC via de bank waarbij aan het eind van de maand het openstaande saldo automatisch wordt afgeschreven van de bankrekening en er niets aan rente hoeft te worden betaald.
Ik koop al meer dat 15 jaar met een CC online en heb nooit problemen gehad.

Dit in tegenstelling tot iDEAL, waar ik het vertrouwen volledig in heb verloren.
Al meerdere keren meegemaakt dat er tijdens een betaling een storing onstond waardoor het geld wel was afgeschreven van mijn bankrekening maar dat de webwinkel geen bevestiging van betaling had ontvangen.

Bij NL webwinkels gebruik ik nu dus ook bij voorkeur mijn CC.
Al meerdere keren meegemaakt dat er tijdens een betaling een storing onstond waardoor het geld wel was afgeschreven van mijn bankrekening maar dat de webwinkel geen bevestiging van betaling had ontvangen
Dat heb ik al eens met een CC betaling gehad.
(zo'n betaling verrichten via ideal of een CC provider is in de basis natuurlijk ook vrijwel dezelfde technologie)
Lijkt me daarom ook niet echt een belangrijk argument tegen ideal
Zolang je elke maand gewoon het openstaande saldo van je bankrekening laat boeken, vallen die kosten voor jou als consument wel mee. Bij mij zit de creditcard in een pakket van diensten van de bank, anders zou deze 35€ per jaar kosten. En dat heb ik er wel voor over, omdat ik hiermee altijd de gekochte zaken verzekerd heb voor 180 dagen en dat een conflict met de koper ik meer mogelijkheden heb mijn geld terug te krijgen. Verder levert een creditcard nog wel meer voordelen op, bijvoorbeeld bij het boeken van een hotelkamer of een huurauto.
dat is toch echt niet waar.
Je kan tot 2 maanden je geld terug laten storten door de bank wanneer er sprake is van fraudeleus handelen of faillesement.
Je kan dit gewoon aangeven bij de bank en deze regelt dit netjes.

Ik run een webhosting bedrijf en 40% van mijn klanten betalen met ideal.
In de voorwaarden voor het aanbieden van ideal, staat dat er chargebacks gedaan kunnen worden via de bank op verzoek van de klant.

Uiteraard moet er duidelijk sprake zijn van 1 van de gevallen, net als bij creditcard.
Het nadeel van creditcard en paypal is dat klanten altijd het geld terug kunnen krijgen wanneer het virtuele diensten betreft, ideal beschermt de verkoper iets meer.
Maar wanneer de klant kan aantonen dat hij gelijk heeft, krijgt deze gewoon zijn geld terug.
Sterker nog, ik kan zo op 1 knop drukken en de klant zijn aankoopbedrag terugstorten
Volgens wikipedia niet.
There is no chargeback right however, which can be considered a disadvantage for the consumer using this payment method.

Op ideal.nl staat dat ook heel duidelijk:
U kunt een iDEAL-betaling niet terugdraaien. Tijdens het betaalproces wordt u nadrukkelijk verzocht een akkoord te geven voor een betaling. Uw bank autoriseert dan op basis van uw verzoek/actie binnen internetbankieren een iDEAL-betaling. Wanneer u het akkoord op dit betaalverzoek geeft, kan deze handeling door de bank niet ongedaan worden gemaakt op uw initiatief.
Ongeacht het betaalmiddel dat u heeft gebruikt voor een “aankoop op afstand”, heeft u als consument uw rechten. Volgens de regels “aankoop op afstand” voor online kaartverkoop gelden aparte regels. Op de website van ConsuWijzer kunt u deze regels nalezen.


Daar mag je dan zelf achteraan en ben je van de leverancier afhankelijk of die op die knop zal drukken.
en toch kan het
ik heb het vaak genoeg meegemaakt.
Ik heb zelf al 2x de bank een verzoek gedaan iets terug te draaien en die deden dat zonder blikken of blozen.

en je moet niet alles geloven wat op wikipedia staat
e kan tot 2 maanden je geld terug laten storten door de bank wanneer er sprake is van fraudeleus handelen of faillesement.
Je kan dit gewoon aangeven bij de bank en deze regelt dit netjes.
Ik wens je succes bij het faillissement of fraudeleus handelen om geld via ideal terug te krijgen. Bij een faillissement zul je toch echt bij een curator langs moeten. Na de curator en de belastingsdienst en de leveranciers (en waarschijnlijk nog een paar anderen) ben jij de eerste die het geld terugkrijgt.
Sterker nog, ik kan zo op 1 knop drukken en de klant zijn aankoopbedrag terugstorten
Hier zit nu het probleem de webshop kan wel terugstorten, maar het gaat om het feit dat met IDEAL de betalende partij niets kan.

[Reactie gewijzigd door G-bird op 23 juli 2024 21:25]

toch lukt het gewoon, ik heb het zelf al 2x meegemaakt
en ik heb ook meerdere verzoeken van de bank gehad om uitleg te geven over en transactie van de klant.
Wanneer ik niet reageerde of voldoende kon onderbouwen, storten ze het geld terug naar de klant.
Uiteraard kon ik alles onderbouwen en gebeurde het niet, maar de bank benadrukte dat ze dit wel konden.
Ook toen ik met onze bankadviseur van ABN Amro in gesprek was heb ik hierover geinformeerd en deze bevestigde dit
Dan heb je nog nooit betaald met de mobiele iDeal applicatie lijkt me. Dat werkt echt makkelijk. De app onderschept de iDeal betalting en hoef alleen m'n pincode voor de app maar op te geven, bankrekening te selecteren en weg betaling. Hoef niet aan te melden, geen kaart nummers in te voeren (die ik bij veel partijen sowieso liever niet achter laat), geen controle codes en ik heb ook geen onzekerheid welke van 3+ authenticaties m.b.t. de creditcard doorlopen te hoeven worden.

Daar staat wel tegenover dat je met CC extra verzekerd bent. En die verzekering komt met een prijs voor de leverancier (heel vaak als ik korting beding bij een electronica zaak mag ik derhalve niet meer met CC betalen want dat kost ze nog eens 3% ofzo).

CC blijft inherent onveiliger en het is aanzienlijk omslachtiger dan de iDeal mobiel methode. En het is duur, m'n betaalrekening kost veel minder dan de CC, niet alleen voor mij, maar ook zeker voor degene waar ik spullen bestel.
Een CC is een stuk veiliger dan iDeal. Bij iDeal maak je direct over uit je eigen bankrekening. Opgelicht? Product niet geleverd? Foutje gemaakt? Weg is je geld en eigen schuld dikke bult.

Met een CC heb je allerlei anti-fraude maatregelen en verzekeringen die je met iDeal nooit zult hebben. Verder geef je met een CC in eerste instantie niet je eigen geld maar dat van de bank uit. Ik probeer online dan ook zo veel mogelijk met CC te doen, juist omdat online soms iets risicovoller is.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 21:25]

Klopt helemaal.

Hoe je tegen veiliger aan wilt kijken is echter de vraag in deze. De kans dat ik die anti-fraude verzekeringen nodig heb is bij iDeal namelijk *immens* kleiner (mss wel handig om er bij op te merken dat ik de shop eerst wel nazoek op internet). Met mijn bankrekening nummer en naam kun je nog steeds geen iDeal betaling doen. CC is geen probleem echter (mits je even iets zoekt wat geen uitgebreide validatie doet en dat is nog veelvuldig te vinden).

De reguliere verzekeringen zijn ook mooi meegenomen, zoals met je TV over de drempel van de winkel vervallen. Maar dat zegt 0 over de veiligheid van de betaling opzich.

Er zijn overigens soms wel mogelijkheden om geld te laten storneren via de bank.
Hoe je tegen veiliger aan wilt kijken is echter de vraag in deze. De kans dat ik die anti-fraude verzekeringen nodig heb is bij iDeal namelijk *immens* kleiner (mss wel handig om er bij op te merken dat ik de shop eerst wel nazoek op internet). Met mijn bankrekening nummer en naam kun je nog steeds geen iDeal betaling doen. CC is geen probleem echter (mits je even iets zoekt wat geen uitgebreide validatie doet en dat is nog veelvuldig te vinden).
Dat kost je als creditcardhouder helemaal niks. Voor de consument is een creditcard meestal veiliger. Voor de banken is het wat duurder, maar dat wordt gecompenseerd door de pannekoeken die (al dan niet bewust) vergeten om elke maand netjes hun rekening te betalen.
Zolang je maar realiseert dat (de premie voor) die verzekering wordt betaald uit de vergoeding die de CC maatschappijen van de winkelier vragen. Linksom of rechtsom komt dat geld toch weer uit jouw eigen zak. Je hebt geen keuzevrijheid bij wie je die verzekering afneemt omdat de premie direct is gekoppeld aan de aankoop zelf. Je hebt hierbij de voorwaarden en grillen van de CC provider maar te slikken. Ik vermoed dat als je een dergelijke keuze wel zou hebben, de premie vele male goedkoper kan dan bij deze koppelconstructie.
dat is toch echt niet waar.
Je kan tot 2 maanden je geld terug laten storten door de bank wanneer er sprake is van fraudeleus handelen of faillesement.
Je kan dit gewoon aangeven bij de bank en deze regelt dit netjes.

Ik run een webhosting bedrijf en 40% van mijn klanten betalen met ideal.
In de voorwaarden voor het aanbieden van ideal, staat dat er chargebacks gedaan kunnen worden via de bank op verzoek van de klant.

Uiteraard moet er duidelijk sprake zijn van 1 van de gevallen, net als bij creditcard.
Het nadeel van creditcard en paypal is dat klanten altijd het geld terug kunnen krijgen wanneer het virtuele diensten betreft, ideal beschermt de verkoper iets meer.
Maar wanneer de klant kan aantonen dat hij gelijk heeft, krijgt deze gewoon zijn geld terug.
Sterker nog, ik kan zo op 1 knop drukken en de klant zijn aankoopbedrag terugstorten

Dus wat dat betreft is het niet veiliger dat CC of paypal gebeuren
Precies wat jij zegt, iDeal beschermt de verkoper iets meer. En dat is prima bij een bonafide verkoper. Echter, als de verkopende partij malafide is en mensen oplicht, niet levert, baksteen opstuurt heb je er als koper niets aan dat de verkoper kan terugstorten als hij dat wil. Dat wil een malafide verkoper natuurlijk niet.

Kortom, voor verkopers is iDeal fijner, voor kopers is een CC fijner.
Anoniem: 147126 @Joolee11 november 2014 11:18
en er de voordelen van inzien
Zoals? Een 'security code' die uit 3 cijfers bestaat en achterop de creditcard staat? 8)7 Of gewoon kunnen betalen door een handtekening op het bonnetje te zetten (kan gewoon nog op veel plekken in de VS). Ik was mijn pincode van mijn creditcard kwijt/vergeten, maar dat was geen enkel probleem in de VS hoor... Dat was wel een voordeel inderdaad ja.
Ja, dat is zeker een voordeel, aangezien de banken ook weten dat het een betaalmiddel is wat zo waterdicht is als een zeef. (al zijn ze verbeteringen aan het doorvoeren, bij veel (Nederlandse) CC betalingen online moet je tegenwoordig ook een "randomreader" hebben).
En aangezien ze weten dat het probleem van skimming/fraude groot is, zullen ze vrijwel altijd vermeende fraude met een CC compenseren. Dus ook al loop je meer risico tijdens het betalen met een CC, de bank vergoedt dat (tot nu toe) vrijwel altijd. Dat in tegenstelling met een pinpas, waarbij ze de laatste tijd wat moeilijker gaan doen.
Fraude met een pinpas is de laatste tijd dan ook een paar gradaties moeilijker geworden dan met een creditcard. Maar voor de consument natuurlijk altijd nog hinderlijk dit.
Ik weet niet of de huid verkopen voordat de beer geschoten is werkelijk een voordeel is. Ook de rente die je betaalt over die lening lijkt mij geen voordeel.
Kopen op krediet is een optie, je hoeft er geen gebruik van te maken. In die zin is het altijd een voordeel.

Bovendien kun je bij de meeste credit cards binnen een bepaalde periode rentevrij aflossen. Een maand is in NL zo'n beetje standaard, maar er zijn credit cards waar je 3 tot zelfs 6 maanden rentevrij kan aflossen.
Ik gebruik vaak ideaal en juist niet CC, omdat ik (misschien onterecht) het idee heb dat mijn CC eerder misbruikt kan worden (je hebt natuurlijk hiervoor bescherming, maar heb geen zin om hier dan verder achteraan te gaan)
beide betaalmethoden hebben hun zwaktes, waardoor ze misbruikt kunnen worden.
een credit card is zo lek als een mandje, je geeft een winkel namelijk alles wat nodig is om "jouw" geld uit te geven inclusief geld dat je nog niet hebt.
om creditcards voor kopers "veilig" te maken geven ze extra verzekeringen.
bij iDEAL is je geld misschien weg als de verkoper ineens besluit te verdwijnen, maar je verliest nooit meer dan je van plan was uit te geven omdat je je beveiligings gegevens alleen aan de bank doorgeeft.
Exact het hele probleem.

Als ik kon, had ik geen creditcard aangeschaft maar betaalde ik gewoon met iDeal. De creditcard heb ik gedwongen genomen omdat ik anders geen apps kon aanschaffen in Google Play.

Het onderzoek trapt dus wel een behóórlijk grote open deur in.
Dat kan wel. Ik koop gewoon google-play tegoed kaarten in Duitsland :P die werken uitstekend.
Beetje lullig om voor een google play tegoed kaart van Amsterdam naar Duitsland te moeten rijden. Zelfs met de goedkopere benzine in Duitsland kan dit natuurlijk niet uit...
Hehe nee dat begrijp. Ik woon in Roermond - enkele kilometers van Duitsland en Belgie verwijdert ;)

Ik doe daar ook mijn boodschappen, auto tanken, etc. Scheelt allemaal absurd veel geld ;)
Op veel ecosystemen, kun je in de app winkel of apps ook alleen met creditcard betalen.
Hierdoor kun je je afvragen of de conclusie die Tweakers hangt aan dit onderzoek de juiste is. "Smartphonegebruikers betalen vaker met creditcard dan Ideal" is mijns inziens onjuist. Eerder is: "Nederlandse creditcardhouder betaalt vaker met smartphone".

Edit: Dit wordt ondersteund door het aantal aankopen dat met de smartphone gedaan wordt, deze blijft met 5% ver achter bij de aankopen met een PC (78%).

[Reactie gewijzigd door Dropshot89 op 23 juli 2024 21:25]

Smartphonegebruikers betalen vaker met creditcard dan Ideal geld
of
Nederlandse creditcardhouder geldbezitter betaalt vaker met smartphone

Kortom het klopt wel ;) Want een smartphone is geen betaalmiddel. Wel een betaalhulpmiddel.
Mijn voorkeur gaat toch uit naar kredietkaart of PayPal. Zo heb je altijd een extra stok achter de deur als er iets fout loopt bij de betaling, levering of garantie. Bij overschrijving of Bancontact (de Vlaamse tegenhanger van iDeal) sta je als consument machteloos als er iets fout loopt, of het is een heel gedoe om je geld toch maar terug te krijgen. Kredietkaartaanbieders grijpen veel sneller in bij problemen en doen ook niet zo moeilijk om je geld terug te betalen.
Ik vermijd iDeal zoveel mogelijk. Dan moet je weer die stomme randomreader bij de hand hebben, of codes over gaan typen. Paypal of creditcard is veel handiger.
Vinden ze het nou echt vreemd dat mobiel gebruik van iDeal achterblijft?
. Paypal of creditcard is veel handiger
Bij CC betalingen op het internet heb ik tegenwoordig ook een Random reader nodig.
Bij welke creditcard provider? Ik heb een Mastercard en VISA via de ANWB en een AmEx van het werk. Geen van die drie vereist een random reader.
Mastercard en Visa.
En zeker die mastercard die ik op het internet gebruik vereist bij vrijwel alle transacties gewoon wel een random reader.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 21:25]

Volgens mij is dat afhankelijk van de aanbieder, in jouw geval waarschijnlijk je bank. Ik moet in sommige gevallen wel nog een wachtwoord geven, maar daar blijft het bij.
Tegenwoordig kun je bij mobiel bankieren van Rabobank een limiet instellen per week zonder dat je de Random Reader nodig hebt. Aangezien iDeal op je telefoon ook naar de Mobiel bankieren app forward, kun je dus gewoon zonder Random Reader betalen met iDeal op je mobiel. Ik vond dat uiteindelijk best handig, maar volgens mij kan dit nog niet zo lang. Dus inderdaad vroeger had je dan altijd wel nog een Random Reader nodig.
iDeal mobiel als je bij de ING zit is heerlijk, maar ik het gaat mij ook steeds meer tegenstaan dat je bij gebruik van iDeal al je garanties en terugvorderingsmogelijkheden overboord gooit.

De randomreader vind inderdaad een gedrocht. Het is dat we nu eenmaal een Rabo rekening hebben voor de redundancy.
Zolang ik niet kan betalen zonder randomreader met mijn telefoon, zal ik geen internet aankopen doen via mijn telefoon en ideal.
Je kan zonder Random Reader een bedrag tot 500 euro (of 1000, als je dat instelt in de app) per week overmaken naar onbekende rekeningnummers.
Ja, overmaken, maar dat is niet per ideal betalen.
Oh excuseer, dat wist ik niet. Ik gebruik iDeal bijna nooit.

Ik betaal liever via PayPal waar mogelijk, en anders met mijn creditcard (die ook gelinked is aan mijn PayPal).
Ik betaal via ideal als paypal geen optie is :p Met creditcard zelf betaal ik zelden (tenzij het store aankopen zijn).
Klopt... smartphone gebruik je vaak onderweg en dat gehannes met die random reader erbij.
Ik kies dan meestal voor Paypal (met mn CC eraan) dat is in 1 klik gebeurt.
Logisch... Bij vrijwel alle banken heb je zo'n kastje nodig, zoals de random reader bij de rabo... Als je die niet bij je hebt (ik neem die nooit mee iig...) kan je ook geen iDeal betaling doen. Volslagen nutteloos dus.

Enkel met SMS tan-codes van ING werkt t mobiel erg goed.

Daarnaast hebben credit/debit cards enorme voordelen ten opzichte van iDeal. Ik gebruik eigenlijk t liefst voor alles een CC, maarja: ondersteuning in NL is best brak.
Een VISA of Master Card debit card krijgen bij je bankrekening doen ze hier bijvoorbeeld niet, enkel credit cards... Heel erg jammer. Zit je of met een volwaardige cc, of met een prepaid cc...

Het is zoveel fijner dan iDeal, waar je ook online aankopen doet. :P
Voor creditcard betaling met Mastercard van Rabobank ook steeds vaker toch de random reader nodig en niet alleen bij Nederlandse sites. En die ligt thuis :(
Waarom een random reader nodig voor een credit card betaling...?
Dat snap ik niet, het hele punt van zo'n ding is dat je dat soort spul niet nodig hebt. oO
Dat is niet "het punt" hoor, het is een bijkomend voordeel, maar ook dat gaat veranderen in de toekomst, zelfs in de VS zijn ze nu bezig om pin codes op de CC's door te voeren.
Een pincode in de winkel is een slim plan.
Maar voor online betalingen is het nogal nutteloos als een vendor authorized is.
1 keer je secure code intikken kan ik me voorstellen, maar als je steeds opnieuw moet gaan lopen kloten dan is het hele voordeel van de credit card weg en heb je er helemaal niets meer aan.
Waarom een random reader nodig voor een credit card betaling...?
Dat snap ik niet, het hele punt van zo'n ding is dat je dat soort spul niet nodig hebt.
Omdat on line verkopers en hun creditcardintermediairs te veel last gehad hebben van CC fraude en de CC betaling nu dichttimmeren.
Dat is aan de kant van de verkopers, die kunnen niet zoveel forceren.
Het aantal banken dat zoiets forceert is zo te zien nihil... o0
Gelukkig maar, want anders is dat stukje plastic nutteloos.
Als wat zou paypal tellen? Valt dat onder overig?
PayPal is een vreemde eend in de bijt. PayPal is meer een intermediair voor bank en credit card maatschappijen. Je geeft je gegevens aan hun als vertrouwenspersoon. PayPal handelt de betaling af met de verkoper en incasseert bij jou via bank of card. En dan ook met de garanties die de credit card maatschappijen geven. Alleen rekenen ze overal commissie voor, ze moeten toch ergens hun geld mee verdienen.

Extra voordeel is dat je een debet saldo kunt hebben op PayPal. Je geld staat al bij PayPal geparkeerd en je kunt dat tegoed gebruiken voor betalingsdoeleinden. Ik heb dat voor de kinderen, stort zo af en toe wat van hun zakgeld op de PayPal accounts en dan kunnen ze zelf hun in-app en online aankopen regelen totdat hun saldo op is.
Ik weet wat paypal is (gebruik het al jaren), ik vraag me alleen af waar het in dit onderzoek onder zou vallen.
Niet heel verwonderlijk, bijv. veel iPhone-gebruikers halen alle apps van iTunes, en dat vreet geen iDeal.

Verre van ideaal, wat mij betreft. Liever iDeal dan CC.

Maar voor andere aankopen, met name internationaal, zou ik weer wel CC gebruiken, gewoon voor de zekerheid - wegens extra bescherming.

Echt idioot dat je bijv. voor een account waarmee je alleen gratis apps in de iTunes store wilt halen - zoals kinderen met een smartphone - toch een CC + alle trimmings moet invoeren.

[edit] Om voor mijn kinderen een eigen account aan te maken, incl. iCloud, moest er een CC worden ingevoerd. Daar heb ik het over.

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 23 juli 2024 21:25]

Anoniem: 445817 @Ramzzz12 november 2014 01:48
CC gegevens zijn toch echt niet nodig hoor. Je zal ergens een optie gemist hebben.
Je kan al een jaar met ideal betalen in de apple store.
Anoniem: 632402 @Fly-guy11 november 2014 11:54
Dat is voor de apple store, gewoon een webshop dus waar je fysieke apple producten kunt aanschaffen. Je kunt dus GEEN apps kopen in de apple store.

De betaalmethoden voor onder andere apps vind je hier: http://support.apple.com/nl-nl/HT5552
Anoniem: 382732 @Ramzzz11 november 2014 13:32
Mijn zoon heeft onlangs gewoon een iTunes account aangemaakt zonder credit card....
Als een online winkel de creditcard accepteert zonder bijkomende kosten dan kies ik altijd voor deze betaalwijze. Simpelweg omdat het vele voordelen bied ten opzichte van iDeal. iDeal bied voor de klant eigenlijk helemaal geen voordelen. Je betaald vooraf zonder enige garantie van levering.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 23 juli 2024 21:25]

Hoe gaat de cc jou garanderen dat je je levering krijgt?
Zoals mrfu al aangeeft is het niet een kwestie van een zekere levering. Het gaat erom dat als je niets geleverd krijgt je ook niets hoeft te betalen. De creditcard maatschappij vergoed dan namelijk de kosten. Komt je pakket beschadigt binnen of gaat het binnen 180 dagen stuk dan is het artikel ook nog 180 dagen verzekerd.
Ik heb al eens te maken gehad met creditcard fraude en ben nog nooit zo goed geholpen als toen. Ik wil geen reclame maken en daarom noem ik ook geen maatschappij, maar ik kan het iedereen aanraden.
Anoniem: 80466 @3raser11 november 2014 17:24
Ik heb al eens te maken gehad met creditcard fraude
Dat is dan wel juist weer een nadeel van een CC.
Bij iDEAL heb je als koper minder rechten dan bij een CC maar fraude met je betaalmiddel door je ideal betaling is vrijwel uitgesloten.
Ik ken meerdere mensen bij wie CC fraude is gepleegd en hoewel ze uiteindelijk allemaal hun geld terug hebben is dat voor sommigen best veel gedoe geweest en ging het ook om heel veel geld (duizenden euro's).
Je moet met een CC dus ook goed oppassen hoe en waar je die gebruikt en dan nog kan je CC info onverwacht door een reputabel bedrijf worden kwijtgespeelt aan cybercriminelen.
Je moet je kaart normaal gebruiken en je hoeft echt niet extra op te passen. De meeste internetbetalingen moeten al worden geverifieerd met een wachtwoord, dus het stelen van de CC gegevens heeft dan al geen zin meer. Voor alle fraude die dan nog voor komt ben je verzekerd.
Ik begrijp overigens niet hoe de mensen die jij noemt hun geld terug hebben moeten krijgen. Mijn creditcard werkt op de pof, dus zonder automatische incasso. Als er een transactie gebeurt zonder mijn medeweten dan zal dat dus nooit van mijn eigen geld gebeuren. En tegen de tijd dat ik de rekening (zonder rente) moet betalen is de fraude al bekend. Het is dus maar net hoe je je kaart gebruikt.
Als je je bestelde product niet ontvangt, vraag... uh nee... neem je je geld gewoon terug.
Zelfs met bijkomende kosten (3% in geval van de betalingsprovider bij CDROMLand) betaal ik nog liever met m'n CC. Veel eenvoudiger en minder rompslomp dan iDEAL, en ook nog eens met meer zekerheden.
Veel eenvoudiger en minder rompslomp dan iDEAL,
Met een CC betalen is toch even veel romsplomp als iDEAL.
Je moet gewoon precies dezelfde handelingen verrichten.
Dat zal per bank verschillen. Bij mijn bank moet je voor iDEAL met zo'n "rekenmachientje" aan de slag. Die heb ik niet altijd bij de hand, mijn credit card wel.
Met mijn creditcards heb ik op het internet inmiddels ook zo'n rekenmachientje nodig.
Verstandig. Een credit card biedt meer bescherming dan iDeal (geen). Bovendien is het ook meer verspreid dan iDeal. Dat zal ook meespelen.
Als die dingen zouden meespelen zou je verwachten dat dat over de hele breedte te zien zou zijn, of dat die verhoudingen aan het verschuiven zijn. Helaas zijn er geen cijfers van voorgande jaren.
Wel opvallend is dat peroverschrijving gemiddeld de hoogste bedragen worden betaald.
Hoe moet ik betaling via creditcard dan zien? Geen idee of er apps zijn die CC gegevens beheren, maar icm bv mastercard secure heb je ook je pincode en identifier nodig om in NL een betaling te mogen doen.

Werk je echter via de payportals (PayPal, MS account, Google pay) staat alles daar geregisteerd, maar valt dat dan nog onder creditcard betalingen?

Ik heb rabo app, maar ik ga er nooit mee betalen, bij diefstal heb ik 0,0 bescherming tegen mogelijk misbruik, wat ik bij creditcard altijd heb (plus ik direct PP/MS/whatever kan laten blokkeren).

Edit,
http://www.twinklemagazin...merce-nederland/index.xml
Hier staat in de totaalpie PayPal apart vermeld.
Werk je echter via de payportals (PayPal, MS account, Google pay) staat alles daar geregisteerd, maar valt dat dan nog onder creditcard betalingen?
Ik denk van wel. De Microsoft Store heeft van mij bijv. alleen m'n credit card gegevens. Waarom zou het dan onder iets anders vallen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.