Gebruik iDeal en PayPal flink gestegen in Nederland

Het gebruik van online-betaalmogelijkheden is afgelopen jaar fors gegroeid. Zowel PayPal als iDeal hebben in 2010 het gebruik en het aantal transacties zien toenemen. Nederlanders gebruiken iDeal nog altijd aanzienlijk meer dan PayPal.

Uit recent gepubliceerde cijfers van beheerder Currence blijkt dat het aantal iDeal-betalingen fors is gestegen en dat ook het totale bedrag dat via deze betaalmethode is betaald, flink is gestegen. PayPal, dat eveneens eerder deze week cijfers bekendmaakte, heeft ook een enorme groei in het totaalbedrag aan betalingen geconstateerd.

Het aantal iDeal-betalingen is in 2010 met bijna 52 procent gestegen tot ruim 68,8 miljoen. In 2009 waren dat er nog ongeveer 45 miljoen. De totale orderwaarde die afgelopen jaar via iDeal is betaald is met ongeveer 53 procent gestegen tot ruim 5,2 miljard euro. Volgens Currence is iDeal hiermee het meest gebruikte online-betaalmiddel, dat inmiddels door 90 procent van de webwinkels als betaalmethode wordt aangeboden.

Ook PayPal heeft in 2010 in Nederland een forse groei doorgemaakt, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Vorig jaar zijn in totaal 9 miljoen betalingen via PayPal gedaan. Hoewel er geen concrete cijfers over de hoogte van alle betalingen bekend zijn gemaakt, is de groei volgens PayPal duidelijk zichtbaar: de waarde van Nederlandse PayPal-betalingen is vorig jaar met 66 procent gegroeid ten opzichte van 2009.

Elke week komen er volgens het bedrijf meer dan 10.000 Nederlandse PayPal-rekeningen bij. "De groei is met name te danken aan de toenemende bekendheid van PayPal in Nederland", aldus Dennis van Allemeersch, algemeen directeur PayPal Benelux. "Voor het komende jaar verwachten wij dat deze enorme groei zich zal voortzetten. Mede door de ontwikkelingen in mobiel betalen."

Overigens heeft ook iDeal zijn zinnen gezet op de mobiele-betaalmarkt. Hoewel het bedrijf al langer plannen heeft om iDeal ook mobiel te laten werken, lijkt Currence nu concreet bezig met plannen. In samenwerking met Thuiswinkel.org, de branche-organisatie voor webwinkels, wordt onderzocht op welke wijze iDeal het beste geschikt kan worden gemaakt voor gebruik op de mobiele telefoon.

Door Wilbert de Vries

09-01-2011 • 11:14

131

Lees meer

ING introduceert mobiele versie iDeal
ING introduceert mobiele versie iDeal Nieuws van 13 december 2011

Reacties (131)

131
129
76
2
0
5
Wijzig sortering
Als je dingen koopt in het buitenland dan gebruik je bijna altijd paypal en spullen in nederland kan je betalen met IDeal. En de meeste mensen kopen dingen in nederland daarom zal IDeal het beter doen.

IDeal heeft al een behoorlijke naam in nederland, en er is dan ook geen reden voor winkels om ook paypal te implementeren of voor kopers om paypal te kiezen aangezien IDeal heel goed werkt voor nederland.

[Reactie gewijzigd door terracide op 23 juli 2024 02:26]

iDeal heeft vast bedrag per transactie, paypal heeft een variabel bedrag die afhankelijk is van transactie.

Als je 3% van je winst kwijt raakt aan paypal terwijl zij daar geen moeite voor hoeven te doen dan zul je dat alleen accepteren indien je klanten erom vragen.

Overigens is iDeal met haar 50 tot 70 cent per transactie ook belachelijk duur.

NMa moet eens naar prijs afspraken gaan kijken. iDeal kan gerust af met hooguit 10 cent per transactie. Dan zul je meteen zien dat ook kleine bedragen van een paar euro ook met iDeal gedaan kan worden. (b.v. online content verkoop)

Overigens hoop ik dat Google Checkout (Google = EVIL!) en Creditcard maatschappijen met concurrerende systemen naar Europa komen. Als ook dat er eindelijk een Europese door banken opgezette systeem komt (iDEal europe ).
Alleen dan is er gezonde keuze en dus concurrentie en gaan transactie kosten omlaag. En kwaliteit omhoog.

Iedereen die ideal en/of paypal zakelijk gebruiken kan beamen dat beide systemen amateuristisch in elkaar zitten en dat de organisaties er achter qua support net zo amateurs zijn. (probeer je boekhouding periodiek eens te controleren met uitdraaien van beide systemen.)

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 23 juli 2024 02:26]

K vind transactiekosten van 50 cent helemaal niet veel. Veel als het om kleine bedragen gaat, maar hoe duurder het product hoe goedkoper dan andere alternatieven.

Het zou wel mooi zijn als er een speciale transactiebedrag komt voor betalingen onder 5 euro.
Als je spullen in het buitenland koopt moet je je creditcard het eerst gebruiken.

Paypal regels omtrent retourneren, fraude, niet ontvangen goederen etc stelt niets voor. Creditcard maatschappijen hebben specifieke regels voor terugvordering. Betaal je met Paypal dan heb je net zoveel rechten als dat je geld van je rekening overmaakt naar een ander.. (niet te verwarren met automatische incasso die je wel terug mag draaien).

Ik gebruik Paypal alleen als de Mastercard of gireren geen betaal optie is.

De forse opslag die Paypal aan zijn klanten rekent helpt ook niet mee trouwens. In Nederland en België waar ik soms spullen koop maak ik geld liever per bank over, dat is goedkoper voor beide partijen.

De laatste keer dat ik bij Paypal aan de bel hing voor een frauduleuze betaling kreeg ik na 6 weken 'gelijk' (fraude was geconstateerd) en tevens de melding dat ik kon fluiten naar mijn geld, ondanks hun expliciete 'verzekerde aankoop garantie' waar ze op eBay mee adverteren :(
Hier ook slechte ervaring met Paypal fraude en geen geld retour. Sindsdien betaal ik niets meer met Paypal. iDeal is gemakkelijk en direct, alleen mis ik de verzekering op aankopen die je wel bij je creditcard hebt. Het zou een uitstekende toevoeging zijn!

Verder is het (voor mij in ieder geval) niet echt een verrassende uitslag. Het aantal aankopen via webshops bevindt zich immers nog steeds in een stijgende lijn.
Ik heb juist precies het tegenovergestelde geval. Ik leverde een klacht in, en nadat ze verkoper na 2 weken nog niet had gereageerd kreeg ik gewoon m'n geld terug en zouden hun het verder afhandelen :). Nooit verwacht dat je nog eens zo'n service zou krijgen.
Palypal ervaring:

Paypal betaalt alleen iets terug als de verkopende partij nog saldo op zijn account heeft op het moment dat je alle fraude procedures door bent. De meeste kwaadwillenden lichten in grote hoeveelheden klanten op, halen al het saldo van hun Paypal account af en niemand zal dan nog 1 cent terug ontvangen.

Voor een verkeerd ontvangen artikel waarbij de buitenlandse verkoper niet reageerde heb ik ooit de fraudebescherming nodig gehad. De verkoper reageerde vervolgens na aanmaning van Paypal vlak voor de uiterste termijn die Paypal stelde afliep. Gevolg: ik moest het artikel terug sturen naar het buitenland. Dit voor de zekerheid aangetekend gedaan en het verzendbewijs aan PayPal verstuurd. De verkoper meldde vervolgens nooit bij Paypal dat het artikel ontvangen was. Paypal koppelde mij terug dat TNT post ze onbekend was en ze daarvan geen verzendbewijzen van aangetekende verzending konden accepteren. Kortom: artikel weg en geld niet terug + nog mijn verzendkosten kwijt. Ik hoop dat TNT post intussen wel bekend is, ik loop als het lukt met een grote boog om Paypal heen en betaal wel direct per creditcard of Ideal. Scheelt ook meteen de toeslagen die steeds meer shops voor PayPal betalingen vragen. (die weer het gevolg zijn van niet marktconforme tarieven die Paypal in rekening kan brengen.)

Ideal ervaringen:

werkt bijna altijd goed. Soms is er helaas een storing bij 1 bank. Zo kan je soms met bijvoorbeeld ABNAMRO niet betalen, terwijl het via een Rabo of ING rekening wel lukt.

Slechts 1 keer problemen bij het opwaarderen van beltegoed. Tijdens het opwaarderen een foutmelding met de mededeling dat de betaling mislukt was en ik het nogmaals moest proberen. Ook geen opwaardeer SMS op mijn mobiel. Ik had echt tegoed nodig en direct nog 3 keer geprobeerd. Lukte niet, dus maar opgewaardeerd met een kraskaart. Volgende dag opeens een SMS bombardement van opwaarderingen. In totaal 100,- euro bijgeschreven. Dus naast de papieren opwaardering bleken de IDEAL opwaarderingen alsnog gelukt en ook afgeschreven. Vodafone wilde hier niets aan doen en nog geen eurocent teruggeven. Ideal en de bank ook niet. Tenslotte mijn tegoed uit nijd maar naar naar een beltegoed cash dienst opgebruikt.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 02:26]

Anoniem: 201824 @ucsdcom10 januari 2011 00:13
Van de week was er overigens ook een storing aan het iDeal gebeuren. Webshops die er gebruik van maken kunnen dat via hun betaalserviceprovider te weten komen. Helaas wordt je niet automatisch op de hoogte gehouden over storingen voorzover ik weet, wel handig als je een shop hebt :S
Een niet werkende dienst is natuurlijk wel compleet iets anders dan een verkeerd (lees: frauduleus) werkende dienst.
Het is duidelijk uit je reactie op te maken dat je bijna of nooit gebruik maakt van PayPal.

Ik heb sinds 2000 een account en heb met de vele honderden aan- en verkopen in slechts één keer een negatieve ervaring gehad met een koper die melding had gemaakt dat een artikel defect was aangekomen in de VS.
Dit is overigens keurig opgelost via de klachten afdeling van PayPal.
Enige nadeel is dat dit inderdaad wel tot drie maanden kan duren.

De garantie dat je geen geld kwijt raakt door frauduleuze aanbieders van artikelen is ook KEIHARD.
Voorbeeld:
Enkele maanden geleden twee micro sdhc 'Sandisk' geheugenkaartjes van 32GB in China gekocht en betaald via PayPal.
Is door meerdere GoT lezers van het forum gekocht trouwens.
Bleek dat de verkoper met de (Chineese) Noorderzon was vertrokken en ik na een maand nog geen kaartjes had ontvangen.
Na melding bij PayPal en onderzoek, kreeg ik mooi m'n geld terug gestort.

Dan nog je opmerking dat er een 'forse opslag' zou worden berekend;
Die opmerking slaat nergens op want er bestaat geen oplsag die PayPal aan klanten bererkend.

Als je bedoelt dat er een percentage van de verkoop prijs aan VERKOPERS wordt berekend dan klopt dat wel.
En dat is ook logisch want voor betalingen met een creditcard moet een VERKOPER ook een percentage betalen.
En dat is ook logisch omdat je een INTERNATIONALE betaling kan doen wat extra kosten met zich meebrengt.

Er zijn ook genoeg NL bedrijven die het durven om kosten te berekenen voor betalingen met iDeal :(

En dat is echt schandalig omdat er geen extra kosten hoeven te worden gemaakt.
Net zoals dat geldt voor EU betalingen met IBAN EN BIC code.
Anoniem: 201824 @catt4u10 januari 2011 00:19
Er zijn ook genoeg NL bedrijven die het durven om kosten te berekenen voor betalingen met iDeal
iDeal is ook niet gratis, en in z'n beginjaren eigenlijk te duur. De laatste paar jaar zie ik dat de transactiekosten sterk dalen of niet meer direct voor de klant zijn (ze zitten natuurlijk wel in de prijs verwerkt!). Ok het is als een service te zien van de verkoper, maar voor niets gaat de zon op... Pinnen is ook nog steeds niet overal gratis bij kleine bedragen (al gaat het de goeie kant op).
Het is duidelijk uit je reactie op te maken dat je bijna of nooit gebruik maakt van PayPal.

Ik heb sinds 2000 een account en heb met de vele honderden aan- en verkopen in slechts één keer een negatieve ervaring gehad met een koper die melding had gemaakt dat een artikel defect was aangekomen in de VS.
Dit is overigens keurig opgelost via de klachten afdeling van PayPal.
Enige nadeel is dat dit inderdaad wel tot drie maanden kan duren.

De garantie dat je geen geld kwijt raakt door frauduleuze aanbieders van artikelen is ook KEIHARD.
Dat jij welgeteld 1x (!!!) geld hebt terug gehad en velen anderen, zoals in de reacties te lezen hebben meegemaakt dat zij niets terug kregen zie jij als een HARDE garantie, |:( Laat me niet lachen.
ik heb ook gedonder gehad met paypal. uiteindelijk heeft dat bijna 500 euro gekost die ze niet willen terugbetalen.
sindsdien betaal ik niks meer met paypal.
Met ideal heb ik nog nooit problemen gehad, wellicht omdat bedrijven die bij ideal zijn aangesloten inderdaad beter gecontroleerd worden?
Net zo goed als elk ander bedrijf met een Nederlands bankrekeningnummer.

iDeal is gewoon hetzelfde als overmaken, in een mooi jasje. Groot voordeel is dat ondernemer direct terugkoppeling krijgt dat het bedrag betaald is (i.t.t. normaal overmaken, waar de ondernemer zelf moet controleren of er betaald is).

Dit is ook het enige voordeel. De hoge kosten voor de ondernemer (en dus dikke winst) en het feit dat de bank bedrag vaak lang vast houd (en dus nog meer dikke winst) zijn gewoon asociaal. iDeal is een dikke vette rip-off.
Welke hoge kosten? iDeal is tegenwoordig bijna gratis. Ja je hebt transactiekosten, maar dat heb je met elke betaalmiddel wel.
geld lang vast houden ligt meer een je bank waar je bij zit, niet aan ideal. en tuurlijk moet er winst gemaakt worden, voor niets gaat de zon op (voorlopig nog wel iig)
De hoge kosten zijn enigszins afhankelijk van het totaalbedrag. Creditcard maatschappijen rekenen normaliter een percentage van het transactie bedrag waar iDeal juist een bedrag telt per transactie.

Nu kan ik me goed voorstellen dat bij kleine transactie bedragen iDeal relatief duur is tov Creditcard maatschappijen maar bij iets hogere bedragen is iDeal al snel het goedkopere alternatief plus de garantie voor de ondernemer dat hij/zij zijn geld krijgt zonder achteraf geconfronteerd te worden met frauduleuze betalingen wat ik uit ervaring ook nog wel eens voor komt (horeca branche)
Ik gebruik Paypal alleen als de Mastercard of gireren geen betaal optie is.
Je kan Paypal instellen om je creditcard te gebruiken.
Voordelen zijn dan :
- Gemak van betalen (user id / password)
- Hulp van Paypal bij problemen
- Hulp van de creditcard maatschappij bij problemen
- Betaling wordt weken later pas van je rekening afgeschreven
Anoniem: 87331 @ASS-Ware9 januari 2011 17:52
Hij wil juist sowieso geen paypal gebruiken omdat paypal slechte kopersbescherming heeft :( . Zelf vermijd ik paypal ook liever, omdat ik weet dat je totaal niet op steun van paypal kan rekenen als je hulp nodig hebt en het alleen maar moeilijker is om informatie over de andere koper/verkoper in te winnen. Het anonieme karakter van paypal staat mij ook niet aan. Ik heb liever gewoon een naam + rekeningnummer van iemand dan een email adres.
"Betaling wordt weken later pas van je rekening afgeschreven"
Dat is alleen een voordeel voor mensen die zich in de schulden willen steken. Ik erger me groen en geel aan het feit dat de (rabo)bank mijn cc betalingen niet direct op mn rekening afboekt. Ik wil graag kunnen zien hoeveel geld ik heb.

Ontopic maak ik veel gebruik van ideal maar als het even kan niet van paypal, teveel slechte verhalen over gelezen.
Ik begrijp wat je bedoelt, maar in het geval van een frauduleuze betaling is je geld nog niet weg. Dan heb je als voordeel dus nog dat je je geld hebt...
Ik heb juist hele goede ervaringen met PayPal. Ik heb al een keer of 3 gehad dat ik iets betaald had, de verkoper daarna niets meer van zich liet horen en daarna een mailtje naar PayPal voldoende was om het geld terug op mijn PayPal rekening te krijgen. Daarna moest ik nog wel een formulier invullen om te vertellen waarom ik meende het geld terug te moeten krijgen, maar dat leverde verder ook geen problemen op.
Toch zijn er ook voordelen aan het gebruik van Paypal: ook voor persoonlijk gebruik (donaties of niet-webwinkels), prepaid en het cancelen van herhaaldelijke overmakingen. Dat laatste is bij creditcardservices nog wel eens moeilijk te vinden.

Voor eenmalige aankopen of misschien-niet-zo-betrouwbare aankomen is het voordeel van makkelijk terugvorderen van je geld natuurlijk wel handig.
Ik gebruik Paypal over het algemeen alleen in combinatie met ebay (gelden andere regels voor terug gaaf), voorkeur gaat inderdaad uit naar credit card. Had vorig jaar ook iemand die me flink had opgelicht, paypal zij direct, je heb gelijk, maar er is geen geld om je terug te geven. Vervolgens naar de credit kaart maatschappij (bank) gegaan en zo mijn geld terug gekregen.

Ideal gebruik ik alleen bij bedrijven waar ik een vertrouwen in heb en anders voor kleine bedragen. Bij wat vagere winkels wil ik tegenwoordig ook de CC gebruiken, zelfs in Nederland.

Geld ontvangen doe ik eigenlijk alleen internationaal (buiten EU) met Paypal, gebeurt niet zo heel veel. Maar via bv. marktplaats vertik ik dat gewoon. PP is namelijk heel makkelijk in het blokkeren van je rekening ook al staat er nog geld op en heb je niets verkeerd gedaan.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 02:26]

Als je spullen in het buitenland koopt moet je je creditcard het eerst gebruiken."
Je moet voor Paypal toch zelfs geen creditcard hebben?
Ik zet gewoon via pc-banking geld over naar mijn Paypal rekening.
Ik snap wel waarom PayPal groeit in NL: het is namelijk de enige betaalmethode waarbij ik internationaal aankopen kan doen die rechtstreeks van mijn bankrekening afgehouden worden. Er is dus geen creditcard nodig. DIe wil ik ook niet aangezien deze jaarlijks geld kost (betalen om te mogen betalen??) en ik het niet eens ben met het geld uitgeven voordat je het hebt.
PaT Moderator Mobile @TDeK10 januari 2011 08:13
Ik snap die redenatie over betalen met een creditcard niet. Ik lees hem nu een aantal keer hier.
"Geld uitgeven voordat je het hebt".

Volgens mij beredeneer je dan precies verkeerd om. Je betaalt pas met een creditcard (of desnoods je pinpas) als je dat geld heb, tenzij je je in de schulden wil werken. Dus niet andersom.

Zelf heb ik mij nog niet gewaagd aan een PayPal account. Wat ik er van begrepen heb is dat ook een aardig gehannes om zo'n account wete krijgen. Eeerst een cent overmaken, dan nog een paar enz enz. Misschien ben ik wel helemaal verkeerd ingelicht, maar voor mij is een Creditcard of in Nederland iDeal net zo makkelijk.

Voordeel van mijn Creditcard is dat mijn aankopen ook nog mooi een half jaar verzekerd zijn. Die verzekering heb ik onlangs hard nodig gehad toen mijn telefoon besloot niet langer in mijn hand te willen verblijven en een vrije duik richting grond maakte. Nu betaalt de creditcard maatschappij mooi mee aan die schade!
En wat voor mensen van buiten Nederland die iets in Nederland willen bestellen? Daar is IDeal geen optie voor.
Wel als je een rekening bij een Nederlandse bank hebt. Maar waarom zou je iets in NL willen kopen via ideal als je hier zelf niet woont?
Uit persoonlijke ervaring ken ik wel een paar redenen. Geëmigreerde Nederlanders zonder Nederlandse bankrekening en buitenlanders die Nederlands aan het leren zijn en graag Nederlandse boeken, films en muziek willen kopen of Engelstalige films met Nederlandse ondertiteling.

Overigens leveren niet alle webshops aan het buitenland en als ze dit al wel doen zijn de verzendkosten meestal behoorlijk. De gangbare bieden overigens wel vaak creditcard betaling aan.
FreeRecordShop verzendt spullen voor 2,95 naar het buitenland. Absurd goedkoop natuurlijk!
Zo had ik de Bioschock 2 Special Edition (met die LP) voor 25 euro gekocht, nog even 3 euro verzendkosten erbij en toen had ik 3 dagen later de game in huis voor in totaal 28 euro :D Dit was naar Denemarken, dus ik gok dat die 2,95 voor geheel Europa kost.

Normaal zou zo'n doos 13 euro kosten om op te sturen (familie stuurt wel eens wat op hierheen), maar de FRS dus niet.

Bol.com verzendt ook naar het buitenland, maar ik heb dat nog nooit geprobeerd en weet dus ook niet hoeveel dat kost.

Meestal laat ik gewoon bij mijn ouders bezorgen en die nemen het dan mee de volgende keer dat ze hierheen komen, of ze sturen het op met wat post enzo :)
Om dezelfde redenen dat mensen in Nederland dingen uit bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland laten overkomen?

Zo waren er tot voor kort in Nederland nauwelijks of geen (web)winkels die Frans- of Duitstalige boeken verkochten. Het is nog niet zo lang geleden dat bol.com is begonnen met het verkopen van boeken in deze talen, en met name voor Franstalige boeken is het aanbod nog steeds vrij beperkt.

Daarnaast komen bijvoorbeeld ook niet alle films en series in Nederland op dvd uit, mede daarom heb ik hier ook diverse dvd's uit Frankrijk en Duitsland liggen.
Kan ik wel een reden voor vinden. Als iemand van België iets in Nederland wil kopen en de webshop bied enkel iDeal en overschrijving aan maar verzend wel naar België. Overschrijving duurt natuurlijk een stuk langer terwijl ik wel een CC heb.
Niet zo lang geleden meegemaakt. De verzending duurde één dag (track&trace), het overschrijven en verwerken acht dagen. Prettig is anders natuurlijk.
Ik heb het juist andersom en gebruik ook liever PayPal, Ik wou dat meer winkels PayPal ondersteunde! (zoals 4Launch, Databyte of Alternate)
Hier kun je zien wat het 4Launch kost, die gebruikt de diensten van Buckaroo:
http://www.buckaroo.nl/zakelijk/producten/tarieven.aspx
OT: begin steeds minder fan te worden van online aankopen, dat ligt aan dat je thuis moet zijn om je aankoop in ontvangst te nemen. Je weet niet altijd wanneer ze komen (de Dag) en als je dat wel weet kan het de ene keer 11 uur s'ochtends zijn, de andere keer 7 uur s'avonds. Nee dan ga ik liever even de stad in en geef desnoods een tientje meer uit. Alleen als het echt schofterig duurder is dan grijp ik naar online-aankoop.
Als het via TNT is wordt het tegenwoordig al na 1 mislukte bezorging afgeleverd bij het dichtbijzijnde TNT punt. Van mij mogen ze zelfs die eerste poging weglaten.

Bij DHL krijg je bij de eerste mislukte poging een briefje waarop staat dat ze nog een keer komen, maar ook staat hierop het telefoonnummer om een bezorgafspraak te maken. Volgens mij kun je hier na de eerste keer al naar bellen. Wel kunnen ze dan nog steeds tussen 13.00 en 17.00 ofzo komen dus moet je nog gaan zitten wachten. Verder zijn het dan meestal nog tijden waarop ik moet werken.

Een andere mogelijkheid is het pakket ophalen bij een DHL distributiecentrum maar deze zitten nogal ver weg. Beetje jammer dat ze niet de pakketjes kunnen brengen naar het dichtstbijzijnde punt waarop je pakketten met DHL kunt verzenden, maar ik kan me voorstellen dat er veel bij komt kijken als je dat mogelijk wil maken.
Als ik iets online koop, laat ik het gewoon op het werk afleveren. Je bent niet verplicht om je thuis adres op te geven als 'afleveringsadres'. Je kunt makkelijk je thuisadres opgeven voor facturatie en het adres van je werk (of school of waar je overdag dan ook bent) als afleveradres.
OT: begin steeds minder fan te worden van online aankopen, dat ligt aan dat je thuis moet zijn om je aankoop in ontvangst te nemen. Je weet niet altijd wanneer ze komen (de Dag) en als je dat wel weet kan het de ene keer 11 uur s'ochtends zijn, de andere keer 7 uur s'avonds. Nee dan ga ik liever even de stad in en geef desnoods een tientje meer uit. Alleen als het echt schofterig duurder is dan grijp ik naar online-aankoop.
Met downloads heb je geen last van een pakket bezorger. Bij GoG betaal je het en je kan gelijk downloaden. Bij e-tickets hetzelfde verhaal; je betaalt via iDeal en kan daarna gelijk de ticket ophalen via een pdf. Zo heb ik al een paar keer tickets opgehaald bii Timoco. Bij pakketten ligt het er ook aan hoe groot en zwaar of dat het is. Bij een spel of een cd past dit in een bubbel envelop en kan zo door de brievenbus geschoven worden. Al een paar keer besteld bij Bol en iedere keer kreeg ik een envelop met de inhoud erin.
Alleen bij grote pakketten of wanneer het via rembours is; ja, dan moet je thuis zijn. Maar dat is vrij logisch. En een beetje bedrijf heeft toch wel track&trace en kun je dus volgen wanneer het bezorgd wordt.
7 uur 's avonds wordt er niet meer bezorgd. Daarbij worden er wel redelijk vaste tijden gehanteerd.
PayPal is een verschrikkelijk bedrijf. Het is een soort bank, maar hoeft zich niet aan bankregels (of welke regels mbt de financiele markt dan maar) te houden.
Dat resulteert regelmatig in het afsluiten van de rekening vanwege 'verdachte transsacties of activiteiten'.

Als PayPal omvalt ben je ook al je geld kwijt die op je rekening staat. Daarbij is hun 'fraude-protection program' gewoon niet. Het stelt geen fluit voor,
Ik heb mijn rekening een tijdje geleden al gesloten.

Ik zou echt toejuigen als iDeal internationaal zou gaan! Is gewoon een fantastisch systeem.
Paypal is ook geen bedrijf, het is namelijk van eBay.
't is eigenlijk een tussen station.
Je hoeft ook geen geld meer op je rekening te zetten. Voor betalingen kun je gewoon het bedrag van je bank rekening laten afschrijven.

Ook ik geeft echter de voorkeur aan een debit card en ideal.
Ik voorspel dat iDeal internationaal gaat. Is een goed en makkelijk systeem dus waarom niet? Toen het net opkwam had ik dat al door en als de internationale banken zich hier ook achter gaan scharen denk ik dat het best wel eens mogelijk is om dit populairder te maken dan een creditcard. Andere opties, en zeker geen die op ideal lijken, zijn er niet.

Groeien blijven ze toch wel doen. Verbaasd me niks da 90% van de webwinkels het nu al aanbieden. Verbaast me eigenlijk want had t aantal lager ingeschat maargoed dat aantal gaat ook nog wel groeien.
Ik snap de ophef over makkelijk niet zo?
Het verschilt toch niet veel met zelf overboeken?
1. Je moet ook inloggen in je bank
2. Enige verschil is bedrag/rek nr/artikelnr invoeren (dubbel check)
3. Natuurlijk omarmen de webshops het. Bedrag wordt meteen overgeboekt (scheelt ook weer rente).
Een belangrijk verschil met overboeken is inderdaad dat het bedrag zo goed als direct op de rekening van de winkeleigenaar staat, maar jij als klant krijgt het product (mits op voorraad) veel eerder aangezien de winkeleigenaar direct weet dat de rekening voldaan is.
Anoniem: 256386 @Timmy9 januari 2011 22:21
1 dag eerder. Das idd een groot verschil
Inderdaad. Als je in de shopreview ziet hoe ontzettend vaak er pluspunten worden uitgedeeld voor webshops die vandaag besteld, morgen geleverd regeling hanteren. Niet te spreken over de jongens van coolblue en netwerkshops die tot 22:00 die regeling hanteren. Trekken ze ongetwijfeld dan ook veel klanten mee (waaronder ik al meermalen) en was absoluut niet mogelijk geweest zonder iDeal. Van de ene naar de andere bank s'avonds overboeking gaat gewoon niet in 1 minuut.
Je kunt als eigenaar van een winkel meteen zien dat een betaling gedaan is. Iets wat met overboeken totaal niet zichtbaar is.
PayPal is wel verbetert de laatste jaren, vooral de Nederlandse tak. Het is nu makkelijker geworden om je geld over te sluizen van je bank naar je Paypal account.
Dat was een paar jaar geleden nog redelijk omslachtig. Ook wel handig is die valuta calculator. Ik gebruik paypal voornamelijk voor kleine bedragen in het buitenland, zoals met Good Old Games. Dankzij de koers is iets wat $9,99 kost € 7,34.

En iDeal is ook wel makkelijk. Het is alleen jammer dat sommige bedrijven €0,50 tot € 1 in rekening brengen voor het gebruik van iDeal. Dat is niet echt bevorderend.
Ik moet zeggen dat ik persoonlijk nog nooit bij een betaling heb gezien, dat ik extra moet betalen om een aankoop te betalen via iDeal. Misschien dat ik er altijd overheen kijk, of dat de winkelier het in het bedrag van aankoop al heeft verwerkt, maar echt nog nooit gezien!
Maar wat betekent het dat timwijn nooit gezien heeft dat iDeal betalingen geld kosten, vrij weinig toch? Representatieve cijfers daar zijn we in geïnteresseerd. Ik heb twee nieuwsberichten uit dezelfde week gevonden. 13.607 (2) webwinkels met iDeal en 4% van die webwinkels vraagt geld voor iDeal betalingen. In 2009 kocht al 91% van de Nederlanders via Internet, waarmee ze voorop lopen op de rest van de wereld. Goede kans dat er veel tweakers zijn, die relatief veel kopen op Internet en die wel bij minstens een van de 544 webwinkels hebben geshopt die geld vraagt voor iDeal.

Persoonlijk winkel ik zowel voor mijn elektronica online, als veel kleding, kadootjes, meubilair en spullen van de drogisterij. Kom vaak genoeg een van die winkels tegen.

Nu heb ik dan ook het grote voordeel dat ik nog thuis woon, mijn ouders een winkel aan huis hebben en in een fatsoenlijk dorp woon. Alle vervoersdiensten leveren netjes en altijd de eerste keer raak. Altijd iemand thuis. Als ik in de stad zou wonen zou ik wellicht meer voor rembours kiezen, gezien ervaringen die ik op Internet lees, wel zo handig. Hier bijvoorbeeld een zzp'er die zich al jarenlang verhuurt aan TNT en heel het dorp doet. Kan gewoon niet misgaan.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 02:26]

Zegt misschien niet zo veel, maar dat probeer ik er toch ook niet mee te bewijzen?
Dat maar 4% procent van de webwinkels er geld voor vraagt, verklaard waarschijnlijk ook waarom ik er nog nooit mee in aanraking ben gekomen.
Was gewoon een klein stukje persoonlijke ervaring, aangezien ik regelmatig wat op internet koop.
Daarnaast is het dus zo dat 96% er geen geld voor vraagt en ik dan nog benieuwd ben welke grote winkels er behoren tot die 544 webwinkels die er dan wel geld voor vragen.
Denk dat de statistieken juist met mij zijn en bewijzen dat het bijna nooit meer gebeurt.
Desalniettemin, bedankt voor feiten, doen het vaak beter dan een persoonlijke ervaring.
iDeal is perfect, geen omkijken naar, en lekker makkelijk. Gebruik het zelf ook al jarenlang, waar beschikbaar. Gelukkig bieden steeds meer webwinkels de mogelijkheid om via iDeal te betalen.

Het is alleen jammer dat het puur voor Nederland is, zou ideaal zijn als het EU-breed, of zelfs wereldwijd, word ingezet. Zijn er plannen om iets dergelijks te doen, of ligt dat door wetgeving gecompliceerd oid?
Buitenlandse winkels zijn vrij om iDeal te gebruiken, helaas zal dit niet snel gebeuren aangezien buitenlandse bedrijven met in het bijzonder Amerikaanse bedrijven uitermate laks zijn met het toevoegen van nieuwe betalings mogelijkheden. Er is niets wat ze er van weerhoud tot een implementatie van iDeal behalve ordinaire luiheid.
Nou ja, voor zover ik weet moeten ze wel eerst een Nederlandse rekening openen voordat ze iDeal kunnen gebruiken. Dat is toch een drempel.

Gelukkig zijn er al een aantal bedrijven die dus toch die stap hebben gezet.
Ik denk dat het ze ook wel tegen zal houden dat ze uren aan het werk zijn om die paar Nederlandse klantjes een extra betaalmogelijkheid te bieden. De kosten zullen niet snel tegen de baten opwegen.
Zou de cijfers van Steam wel eens willen zien daarover. Ik heb daar toch meer games gekocht sinds ze daar iDeal hebben. Sterker nog, ik ben BEGONNEN met games kopen daar sinds ze iDeal hebben.
Hier hetzelfde. Ik koop alleen online als ik met Ideal kan betalen. Of bijv met de wallie-kaart.
Ideal is echt ideaal hiervoor. Ik heb pas online spellen gekocht toen ik met ideal kon betalen.
Sinds kort kan je in ea shop ook met ideal betalen. Zo kan je toch dlc aanschaffen zonder paypal dan wel creditcard nodig te hebben.
Gelukkig word iDeal al wel door in ieder geval 1internationaal bedrijf ondersteunt, Namelijk valve met zijn webstore Steam, verder hoop ik ook dat het verder aan zal slaan, want het werkt prima!
Ook de MMO Eve-Online ondersteund iDeal.

Goede zaak nu ik mijn PayPall account heb gecancelled vanwege hun steun aan de Ku Klux Klan.
hmm, het verontrust mij wel een beetje wat hierboven genoemd wordt:

"Betaal je met Paypal dan heb je net zoveel rechten als dat je geld van je rekening overmaakt naar een ander.. "

Dit wist ik niet, maar moet dan ook zeggen dat de enige keer dat ik te maken had met een 'frauduleuze betaling" ik binnen 1 dag na melding mijn geld teruggestort zag met keurig een email van PayPal.

Verder moet ik in der daad ook bekennen dat alhoewel ik zeeer groot fan ben van PayPal en dit graag op meer sites zou zien (stomme porno-sites ondersteunen nooit paypal, alleen credit cards!.. en nederlandse sites met iDeal zijn bagger!) moet ik ook wel toegeven dat iDeal veiliger voelt en ik het dan ook altijd gebruik wanneer ik iets in nederland bestel.

Geef toe, wie bestelt er meer dan 'software' uit het buitenland? De enkele gast die een nieuwe console uit japan laat importeren voor EU release ed.? Groote (dure) aankopen zullen lijkt mij toch voornamelijk uit zelfde land zijn.
Geef toe, wie bestelt er meer dan 'software' uit het buitenland? De enkele gast die een nieuwe console uit japan laat importeren voor EU release ed.? Groote (dure) aankopen zullen lijkt mij toch voornamelijk uit zelfde land zijn.
Je wil ze de kost niet geven die vaste klant zijn bij DealExtreme en consorten.
(stomme porno-sites ondersteunen nooit paypal, alleen credit cards!.. en nederlandse sites met iDeal zijn bagger!)
Uit het "Beleid inzake redelijk gebruik van PayPal":
Verboden activiteiten
U mag de PayPal-service niet gebruiken voor activiteiten die: 2. die te maken hebben met de verkoop van
<knip>(e) artikelen die als obsceen worden beschouwd,<knipknip> (g) seksueel getint of obsceen materiaal of services.
Strikt genomen zou je je zelfs als je condooms koopt of verkoopt al op glad ijs bevinden met paypal...


edit: typo

[Reactie gewijzigd door beodepeo op 23 juli 2024 02:26]

Dan zeg je toch gewoon dat die condooms een doelgroep hebben voor aseksuele mensen (mensen zonder seksuele gevoelens)?
Of je verzint een excuus als in http://www.youtube.com/watch?v=jejYZC7Sons (volg de conversatie vanaf ongeveer 7:11 tot 7:48 en je weet wat ik bedoel). Humor intended.

Ik heb al meerdere dingen gekocht met paypal die zich op je glad ijs bevinden. Lulu.com (online PDF- en e-boekenwinkel) ondersteunt Paypal, en ik kan je verzekeren dat niet alle boeken daar even braaf zijn...

[Reactie gewijzigd door zeemeerman2 op 23 juli 2024 02:26]

sommige dingen kunnen een stuk goedkoper zijn uit een ander land.
sony ericcson liveview hier: €55-65 amazon duitsland: €38
kwaliteit nokia headset hier: €95-100 hier 2ehands: €35 hongkong: €20-25 (en ja, het is een echte, nokia BH-503)
En bij Blizzard ( WoW etc )
iDeal is perfect, geen omkijken naar, en lekker makkelijk. Gebruik het zelf ook al jarenlang, waar beschikbaar. Gelukkig bieden steeds meer webwinkels de mogelijkheid om via iDeal te betalen.
Ik vind het juist niet handig, je moet altijd toegang hebben tot je internet banking en bij de "bank met het groen-gele wiebertje" moet je je calculator bij je hebben.
Paypal werkt met een user id en password.
En vertel eens, wat is er veiliger? Een calculator of een id met password?
Paypal is vaak wel makkelijk, geen bankcalculator nodig maar login+ww en klaar. Maar helaas zijn er wel eens winkels die dan weer 3% extra doorrekenen voor paypal (of CC) betalingen.
Hierdoor gebruik ik just sneller ideal dan paypal. Met paypal heb je alleen inlog naam + wachtwoord nodig en dan kan je al geld overschrijven, maar bij IDeal heb je ook nog die sms beveiliging en dat heeft bij mij een grote + punt
Dat hangt van je bank af. Bij de rabo is ideal net telebankieren en daar komt bij mij de random reader en flink wat heen en weer gedoe met codes maar geen SMS aan te pas.
Ik ben blij dat de ABN geen sms beveiliging heeft! Ik woon namelijk in het buitenland en heb dus geen Nederlands nummer meer.

Ik vind het nu al een probleem met dat DigiD, aangezien je daar een nederlands nummer voor moet hebben om in te loggen. Zo kan ik al niet meer bij mijn stufi, tenzij ik via omwegen een nieuwe code aanvraag (naar mijn ouderlijk huis laten sturen, dan naar mij) en een Nederlandse sim-kaart krijg (ook via mijn ouders). Daar zal zoveel tijd overheen gaan, dat ik liever gewoon met inlognaam en wachtwoord kon inloggen op IB-groep/DUO.

Maargoed, ik ga hier offtopic.
Ik betaal liever via CreditCard, dan zijn mijn aankopen ook nog eens 180 dagen verzekerd tegen diefstal of verlies. En krijg je dus je geld terug als de webwinkel failliet gaat of niet levert.
Dat ligt aan je Credit Card. Niet bij elke CC is dat automatisch zo. Kijk dus even de voorwaarden van je eigen kaart na om te controleren of dat bij jouw kaart ook zo is. Voor 3x3 is dat vast het geval, maar het is geen algemene waarheid.
Anoniem: 343588 9 januari 2011 11:22
Tja.. ideal kost ook 1 euro. :X dan doe ik liever overboeking en dat kun je ook wereld wijd doen!
Tja.. ideal kost ook 1 euro. :X
Onzin. Voor de klant is iDeal sowieso gratis (vanuit iDeal zelf dus), en voor de winkeliers moet weliswaar per transactie iets betaald worden, maar dat is écht geen euro hoor. Het verschilt een beetje per abonnement, de prijzen kan je op deze site zien.

Zo raar is dat ook niet, want voor creditcard-betalingen word ook een (hogere) bijdrage v verrekend, en tot nog niet zolang geleden werden er voor pintransacties ook kosten berekend (is nu niet meer geloof ik?). Ook voor paypal-transacties worden soms kosten in rekening gebracht.

Overboeking is mooi, maar veel trager, omdat je de bestelling dan pas 1-2 dagen later (soms zelfs nog meer) geleverd krijgt. Bij iDeal is dat sneller, omdat de winkelier sneller de bevestiging van betaling krijgt.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 02:26]

Onzin. Voor de klant is iDeal sowieso gratis, en voor de winkeliers moet weliswaar per transactie iets betaald worden, maar dat is écht geen euro hoor. Het verschilt een beetje per abonnement, de prijzen kan je op deze site zien.
Onzin! Veel bedrijven rekenen geld voor het gebruik van ideal maar bieden gratis overboeking aan. Overboeking kost ook gewoon geld bij een bedrijfsaccount dus waarom het dan wel gratis kan is mij een raadsel.

Ik heb daarnaast bij de grote webwinkels nog nooit gezien dat ik procentueel meer moet betalen met mijn cc. heb jij hier voorbeelden van?
[...]

Onzin! Veel bedrijven rekenen geld voor het gebruik van ideal maar bieden gratis overboeking aan.
Handig dat je een stuk van mijn post weghaalt bij het quoten.... beetje selectief quoten zo!

Die bedrijven leggen die meerkosten zélf de consument op, dat komt niet vanuit iDeal. Dus als je een (web)winkel hebt die zo brutaal is om 1 euro in rekening te brengen, word het tijd om over te stappen naar een wat klantvriendelijkere webwinkel.
Ik heb daarnaast bij de grote webwinkels nog nooit gezien dat ik procentueel meer moet betalen met mijn cc. heb jij hier voorbeelden van?
Bij webwinkels niet (had ik het dan ook niet over), maar bij andere winkels/bedrijven wel ja:
- Voor betalingen met creditcard wordt 1½ procent van de totale reissom in rekening gebracht (maximaal 30 euro per boeking)
(bron)

Zie bijvoorbeeld ook dit artikel
Ideal kost niet overal 1 euro hoor, genoeg winkels die het gratis aan bieden.
Alleen de gierige winkels vragen er nog 1 euro voor

Volgens mij heeft iDeal zelf ook een keer op geroepen, dat winkeliers geen kosten moeten verbinden aan het gebruik van iDeal

BTW: er zijn echt genoeg winkels in het buitenland, waar je niet kan betalen met een simpele overboeking

[Reactie gewijzigd door Sinester op 23 juli 2024 02:26]

Salland zijn van die gierigaards.

Paypal, alleen als het moet gebruik ik het. Als jij stort en je hebt je rekening gekoppeld aan hun, dan heb je een eCheck, die 7 dagen duurt voordat die betaald is aan je tegenpartij, ookal is al 1 dag later geld van je NL bank-rekening. Over rente pakken gesproken... En ze zijn er niet echt duidelijk in waarom ze dat doen (ja om te verdienen, maar dat staat nergens te lezen), en dat je anders maar je CC moet koppelen. Ja, CC, waarom denk je dat ik bij Paypal zit.
Het is bedoeld voor buitenland , en zodra er iets beters is, zeg ik zo op.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 23 juli 2024 02:26]

maar het kost ook (de winkelier) 0,4€-€1,0 aan transactie kosten/
Betalen om te mogen betalen is behoorlijk absurd, dat er kosten aan het betalingsverkeer zitten is evident maar dat is onderdeel van de normale gang van zaken en dient de winkel intern op te lossen en de klant niet mee lastig te vallen. Webshops die dat doen hebben de cursus klantvirendelijkheid nog niet gedaan en daar doe ik dan ook geen zaken mee.
Anoniem: 201824 @mashell10 januari 2011 00:37
Klantvriendelijkheid is ook niet de transactiekosten doorberekenen in de prijs. Dat doet de gemiddelde winkel toch wel degelijk. Of neem je genoegen met "wat niet weet wat niet deert"?
Het is idd handig, maar ik vind het wel duur. Als je het gewoon via bankieren overmaakt kost het vaak niks. Dus als je erg vaak dingen op die manier koopt zou ik toch eens gaan kijken wat de kosten in totaal zin. Ik bedoel 10 x 1 euro met iDeal dan schiet het toch aardig op. Voordeel is vaak dat iDeal instant is en het verzenden dan ook sneller gaat van je order en met overschrijven kan er nog al een wat tijd tussen zitten (al zou dat helemaal niet hoeven).

Ik heb wel eens gehad met overmaken dat toe ik het bestelde het op voorraad was en toe de transactie er dan eindelijk door was het uitverkocht was. Ze leggen de artikelen vaak pas opzij of behandelen de order pas als het geld binnen is :(
Dat is dan weer het voordeel van iDeal/Paypal...

Paypal vind ik over het algemeen te duur maar (ik geloof) bij E-Bay kun je niet eens meer een account maken als je geen PayPal account hebt. Kosten zijn evt. te verrekenen met de verzendkosten, dat zie je regelmatig gebeuren.

[Reactie gewijzigd door bonus op 23 juli 2024 02:26]

Als je het gewoon via bankieren overmaakt kost het vaak niks.
Dat klopt, maar dan duurt de levering wel weer enkele dagen langer, omdat de winkelier niet direct de betalingsbevestiging binnen heeft, wat bij iDeal wel het geval is.
Ik bedoel 10 x 1 euro met iDeal dan schiet het toch aardig op.
Het kost dan ook geen euro, vanuit iDeal zelf. Als je een klantonvriendelijke winkelier hebt die 1 euro doorberekend zou ik naar een wat klantvriendelijkere webwinkel overstappen, want ook voor de winkelier kost een iDeal-transactie veel minder dan 1 euro (bron).

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 02:26]

Behalve als de winkel iets zoals mollie gebruikt om de betallingen te regelen. dan kan het wel een euro kosten ( http://www.mollie.nl/betaaldiensten/ideal/)
Dan ben je wel erg stupide om mollie te gebruiken. Bij de concurrentie hoef je maar de helft te betalen. En de grote webwinkels zouden wel erg dom zijn om bij Mollie hun zaken te doen. Azerty is 1 van de grote webwinkels die nog steeds 1 euro vragen per order.Mollie is populair omdat je ook zonder kvk ideal kan hebben. Lekker zaken doen met iemand die niet btw-gerechtigd is.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 23 juli 2024 02:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.