'Kwaliteit Nederlandse webshops verslechtert'

Volgens onderzoek is de kwaliteit van webwinkels in het afgelopen jaar verslechterd. Consumenten zouden zich meer aan webshops hebben geërgerd, onder andere omdat er meer amateuristisch opererende winkels zijn bijgekomen.

Thuiswinkel.org logoDat claimen onderzoekers van Ernst & Young, die 600 mensen in het bedrijfsleven en bij de overheid hebben ondervraagd. Er zouden in het afgelopen jaar veel webwinkels zijn bijgekomen die hun zaken niet goed op orde hebben. 45 procent van de ondervraagden heeft klachten over webshops, waarbij hoge verzendkosten als grootste ergernis gelden; 67 procent van de klagers geeft aan hierover klachten te hebben. Ook problemen met de levering worden door velen genoemd als bron van ergernis, al werd hierbij geen percentage genoemd. Bij zes op de tien bestellingen zou er iets misgaan bij het aankoopproces, waarbij het kan gaan om het bestellen zelf, de betaling of de levering.

Opvallend genoeg zou vorig jaar niemand van de ondervraagden klachten hebben gehad over zijn ervaringen met webshops. De onderzoekers geven hiervoor echter geen verklaring. Verder blijkt uit het onderzoek dat 68 procent van de ondervraagden bij het online winkelen waarde hecht aan keurmerken voor webshops, zoals de Thuiswinkel Waarborg en het Thuiswinkel Keurmerk. Overigens vindt meer dan de helft van de ondervraagden dat er te weinig zicht is op wat deze keurmerken voor webshops inhouden.

Terwijl er meer wordt geklaagd over webshops, blijkt ook dat Nederlanders steeds vaker online bestellen. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal onlinebestellingen in 2010 met 20 procent toenam.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

11-05-2011 • 16:56

139

Reacties (139)

139
138
109
8
1
9
Wijzig sortering
Verbaast? Ik niet.
Doen we ook met zijn allen, pakken de eerste 5 shops uit de pricewatch.

We willen:
1. Lage prijzen
2. Goede service
3. Snelle levertijden
4. Gratis verzending
5. Enorme mooie websites

Ik vind punt 1 t/m 3 belangrijk, punt 5 geeft vertrouwen, maar punt 1 kan gewoon niet samen met de overige.
Het betekend (bijna) automatisch dat het 1 mans zaakjes in een garage zijn of dat ze het geld elders moeten besparen of verdienen.

Ik koop het liefst bij de gerenommeerde middenmoot.

Edit:
Hier door gaan de betere webshops ook steeds meer mee in de pijzen, hier heb ik wel wat begrip voor, het is ook lastig je te onderscheiden op internet.
Maar ik hoop dat we niet zometeen maar 3 goede partijen overhouden.

[Reactie gewijzigd door Raptorial op 22 juli 2024 21:29]

Het credo is altijd: goed, snel en goedkoop. U mag er twee kiezen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Raptorial11 mei 2011 19:08
Ik vind punt 1 t/m 3 belangrijk, punt 5 geeft vertrouwen, maar punt 1 kan gewoon niet samen met de overige.
Niet geheel waar. Het komt regelmatig voor dat juist de meer profi en grote bedrijven asl bv Bol.com goedkoop zijn (bij de eerste top 5 of top 3) juist doordat men de prijzen door schaalgrootte kan drukken.
Bol.com is juist helemaal niet goedkoop.

Die schaalgrootte gebruiken ze vooral om hun marges te vergroten.

Ik heb het dan puur over electronica.

Consoles bijvoorbeeld worden altijd voor de volle prijs verkocht zoals 299 euro.

Terwijl veel bedrijven het verkopen voor 279 of 269 euro.

Die reclames van Bol.com hebben jou blijkbaar ook goed gebrainwashed in dat ze goedkoop zijn.
Bol.com is zeker niet de goedkoopste webshop, maar heeft wel "bijna" alles.
Daarnaast hebben ze de meeste artikelen op voorraad dus snelle levering.

Ze hanteren een systeem dat ze makkelijk kunnen toepassen op andere producten.
De klant is daarnaast vertrouwt met het uiterlijk van hun webwinkel. Een ander mooi voorbeeld hiervan is CoolBlue, die voor elk soort product een eigen shop heeft. Deze zien er exact hetzelfde uit, maar bevatten enkel andere producten.
Sorry hoor, maar een onderzoek over de kwaliteit van webwinkels met een ondervraging van slechts 600 personen neem ik niet serieus. En hoe kun je hoge verzendkosten nou in godsnaam als een slechte kwaliteit bestempelen?
Opvallend genoeg zou vorig jaar niemand van de ondervraagden klachten hebben gehad over zijn ervaringen met webshops. De onderzoekers geven hiervoor echter geen verklaring.
Dus je doet een onderzoek naar de ervaring van aankopen via internet, maar je onderzoekt dan niet hoe het kan dat er vorig geen klachten waren? Als ze vorig jaar ook slechts 600 personen hebben ondervraagd is de kans natuurlijk ENORM dat je net de 600 verkeerde personen hebt ondervraagd.

Misschien is het een idee om een vergelijkbaar onderzoek te houden op tweakers? Is het bijvoorbeeld mogelijk de score-reviews van de winkels reviews van de laatste 3 maanden te bekijken en deze te vergelijken met de periode daarvoor? Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het een 'trend' betreft omdat dat het om een statistische afwijking gaat..
Sorry hoor, maar een onderzoek over de kwaliteit van webwinkels met een ondervraging van slechts 600 personen neem ik niet serieus.
600 is een heel behoorlijk aantal hoor, de meeste onderzoekjes doen het met een stuk minder. Het is inderdaad opvallend dat er vorig jaar niemand heeft geklaagd, en dat wekt de suggestie dat er iets mis is gegaan. Misschien was de vraagstelling vorig jaar wel anders.
Aan het aantal van 600 personen kan het bijna niet liggen, dat is wel voldoende voor een algemene vraag als "heeft u klachten of niet?"
Een onderzoek op Tweakers.net zou waarschijnlijk ook geen representatieve antwoorden opleveren. Tweakers trekt over het algemeen mensen met een technische HBO/WO-achtergrond en zullen naar mijn verwachting eerder geneigd doen om enige vorm van onderzoek te doen voordat ze bestellen. Het verschil tussen even Googlen op de naam van de betreffende website brengt vaak al - als deze er zijn - kwalijke zaken aan het licht.

Dit is trouwens zeer opmerkelijk: "Opvallend genoeg zou vorig jaar niemand van de ondervraagden klachten hebben gehad over zijn ervaringen met webshops. De onderzoekers geven hiervoor echter geen verklaring." Onder alle ondervraagden géén klachten?
Over het algemeen hoger opgeleide mensen? En mensen van MBO-niveau doen geen research voor ze iets kopen? Kom is uit je ivoren toren man! :?

Gezien het aantal gebruikers hier op T.net zou een dergelijk onderzoek wel degelijk representatief zijn, lees er maar eens paar product/shop reviews op na.
De kennis qua producten en shopervaringen zijn er genoeg.

Daarnaast is het een wel een rare stelling/onderzoek. Vorig jaar geen enkele klacht? Wat is dat nou voor onderzoek?
Anoniem: 393864 11 mei 2011 16:58
Dit was te voorzien. Door modules als Prestashop e.d. is op een avondje een webshop op te zetten
Onzin, er bestaan al jaren 'simpele ziel' webshopproviders die de software en hosting voor je regelen en je zelf alleen maar producten hoeft in te voeren. Dingen zoals Prestashop, Virtuemart, Zencart, OsCommerce, Magento, etc. vergen over het algemeen iets meer technische kennis dan de meeste 'ondernemers' in huis hebben.
ruim zeshonderd managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid
Ik vraag me af hoeveel van die managers en professionals van de ondervraagden bij de grote (web) winkels werken.

Het gedonder met verzendkosten is dat een hoop grote webshops de verzendkosten enorm subsidiëren, de kleine kunnen dat niet halen en reken dan netjes de verzend en verpakkingskosten. Pakketje TNT onaangetekent binnen Nederland €6,75, voor een goede doos ben je rustig een euro kwijt (en dan heb je al een paar pallets er van staan) en dan nog eens iets als airbags zodat je artikel niet stuk gaat tijdens transport (zit je dus al zo op de €8). De grote webshops kunnen dit gedeeltelijk oplossen door enorme hoeveelheden aan te schaffen en/of leverantie contracten af te sluiten, korting bij de TNT krijg je pas bij flinke hoeveelheden per week.

Goede 'service' krijg je bij eenmanszaken die hart hebben voor hun onderneming of bij bedrijven die uitgegroeid zijn en hun servicemanagement (eindelijk) op orde hebben. Online aankopen gebeurt steeds meer waardoor eenmanszaken veel sneller groeien dan men kan bijhouden, dit is een issue in elke industrie. Hoe vaak ik niet ben tegen gekomen waarbij de (goedkope) hulp niet zo veel af weet van de producten als de eigenaar. Moet een bedrijf dan maar geen orders meer aannemen of nieuwe klanten helpen als ze sneller groeien dan ze eigenlijk aankunnen?

Ik ken precies 1 web winkel die tijdelijk zijn deuren heeft gesloten om de order achterstand weg te werken. Zij hebben de deuren gesloten op 1 maart en die deuren zijn nog steeds dicht. Sinds die tijd zijn een heleboel klanten naar concurrenten gestapt voor hun aankopen, niet heel vreemd natuurlijk.

Net van een groothandel gehoord hoe ze de laatste jaren zijn gegroeid van een 4x4m storage unit naar een garage waar ze er steeds eentje bij namen en de muren er tussen uit haalde, uiteindelijk zelfs zeecontainers in moeten zetten om de voorraad op te kunnen slaan. Ze gaan nu naar een veel grotere hal waar ze nog flink kunnen uitbreiden. De afgelopen jaren ook wel eens dingen misgegaan met bestellingen, voorraad klopte niet, verkeerde levering (zelfs twee keer achter elkaar), etc. Maar ze hebben betere prijzen dan de concurrentie en ik moet eerlijk zeggen dat het bestellen er lekkerder gaat dan bij de concurrentie.
De "kwaliteit" van de frontend bepaald niet geheel de kwaliteit van de backend. Sommige mensen zijn beter in het service verlenen dan anderen, en zo zijn er dus ook mensen die beter zijn in de techniek maar niets begrijpen van "klanten".
Volgens mij probeert hij ook alleen aan te geven dat er door die modules misschien meer mensen een webshop starten, waaronder die mensen die niet zoveel begrijpen van klanten.

Ik heb toevallig de laatste tijd ook vaker strubbelingen met bestellingen van het internet, maar dit gaat dan vaak over beloofde levertijden niet halen, of incorrecte informatie op de website.
Ik weet niet of dit direct komt door slechtere service of hogere verwachtingen.
Dat laatste want mensen die prijsvergelijkers gebruiken om hun keus te maken begrijpen niet dat die lage prijzen ten koste gaan van iets.

Ik zie mensen zelfs klagen over de prijs bij moeilijk leverbare producten terwijl het normaal is dat de prijs hoger is als het product moeilijk leverbaar is,

Zoals een tijdje bij de Sandy bridge 2600 CPU's.
Anoniem: 277035 @Dark_man11 mei 2011 18:15
Agreed. En ik vind het onderzoek zelf ook behoorlijk amateuristisch want, ik citeer:

"Opvallend genoeg zou vorig jaar niemand van de ondervraagden klachten hebben gehad over zijn ervaringen met webshops. De onderzoekers geven hiervoor echter geen verklaring."

Wat is dat voor vreemde aanname? Het kan niet anders zijn dan een aanname, want er heeft altijd wel iemand klachten...
Ik wilde laatst ook iets bestellen vanop een NL'se webshop ...

aangezien ik een Belgisch BTW nummer heb en het een item voor mijn bedrijf was diende deze meneer te factureren zonder BTW (dat hoort zo bij intracommunautaire transacties; je betaalt namelijk btw in je eigen land, niet in het land van herkomst)..

dit weigerde hij gewoon; hij wou enkel een factuur opmaken mét de btw erbij... dat zou dan betekenen dat ik 2x btw moet betalen... 1x 19% voor jullie, en nog een keertje 21% voor onze overheid...

toen ik hem erop wees dat dit niet kon, met links naar de NL'se Kamer van Koophandel, zelfs het exacte document en al waarin dit duidelijk vermeld stond... weigerde hij nog steeds ..

dan heb ik maar gezegd dat hij z'n spullen mocht bijhouden en dat ik met véél plezier bij zijn concurrent in Duitsland zou bestellen; die ik dan ook bij naam heb genoemd...

drie dagen later lag m'n pakketje uit duitsland op m'n deurmat...
Je hoeft toch nooit twee keer in de EU belasting te betalen, als je BTW bon heb van Nederlands bedrijf mag er in de EU niet nog eens btw worden gerekend. BTW is in nederland zelfs lager. :)

Het probleem is dat de leverancier moet controleren of BTW nummer wel klopt bij de belasting, kost hem dus tijd en tijd is geld, en hij is niet verplicht om met jou zaken te doen. Hij mag bepalen of die onder de voorwaarde wilt leveren. Ik vind het niet zo raar dat winkels dat weigeren.

Edit/
Sterker nog je kan btw dat je als bedrijf hebt betaald in buitenland gewoon terug vorderen, via intracommunautaire. :)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 22 juli 2024 21:29]

Btw verlegd is de normaalste zaak. Als de shop dat niet doet zegt dat iets over de shop. Dan is het geen shop voor zakelijke aankopen of alleen gericht op Nederland. Soms mist ook iets als bedrijfsnaam. Ach ja zo een andere winkel gevonden.

Ik stoor me het meest aan niet kloppende voorraden/levertijden. Dan is het dag shop voor mij.
de winkel adverteerde wel met het feit dat hij aan zakelijke klanten leverde ...
als twee bedrijven intracommunautair (binnen de EU) handel verrichten is het WETTELIJk vastgelegd dat iedere partij de btw in EIGEN land moet afrekenen...


er is geen enkel probleem met nakijken of het nummer wel klopt ... dat is je reinste onzin... hij zet gewoon mijn btw nummer op de factuur en levert de goederen; en daarmee is de kous af ..

en dan nog; wil hij het nakijken; dan is daar een heel eenvoudige site voor die alle nummers in heel europa opvraagbaar maken; http://ec.europa.eu/taxat...me.do?selectedLanguage=en

en je 'sterker nog' die klopt helemaal niet...
je kan als je btw hebt betaald in het buitenland als bedrijf, deze helemaal niet terugvorderen binnen de EU... er zijn namelijk regels waar je je dient aan te houden...

de reden waarom je in eigen land betaalt is trouwens heel simpel; anders moet elke belastingsdienst miljoenen aanvragen verwerken van de andere landen om na te kijken of er wel effectief een transactie is geweest... simpelweg omdat 'carrousellen' dan veel te eenvoudig wordt gemaakt...
Tja, wij doen dat ook voor sommige klanten, schippers die in het buitenland cash afrekenen (bij cash-betalingen betaal je dus wel altijd de btw), vrachtwagen-bedrijven e.d. en dat is meestal een enorme rompslomp.

Bij een vorige werkgever hadden we een klant in de USA die via ons leverde aan zijn klanten in Nederland. Die spullen moesten dan per levering ingeklaard worden en invoerrechten, en dan ging het naar de afnemer. Er was echter ook één dwarsliggende winkel bij die weigerde zijn btw-nummer te geven. Voor die klant moest dan bij inlaring ook gelijk de btw betaald worden. De klant in de USA kon dat dan terugvorderen, maar daar gingen maanden overheen.
Dat is geen aanname, dat zou wel heel bizar zijn. Dat is gewoon een fout resultaat.

Een onderzoek is altijd slechts een steekproef onder een beperkt aantal mensen, dus er is altijd een kleine kans dat er toevallig een niet-representatief resultaat uit komt. Alhoewel het mij waarschijnlijker lijkt dat het onderzoek ondeugdelijk was, zulke afwijkingen kan je voorkomen door de steekproef onder een grotere en meer diverse groep mensen te doen.

Alhoewel een sample van 600 personen mij toch wel ok lijkt. De groep is wel beperkt tot bedrijfsleven en overheid.

[Reactie gewijzigd door Grauw op 22 juli 2024 21:29]

Eens.
Ik bestel zelf bijvoorbeeld altijd bij cd-rom-land.
Ze zijn wellicht niet de goedkoopste, maar hebben wel de beste service.

Als je voor een dubbeltje op de 1e rang wilt zitten, moet je ook ergens op inleveren
Voorbeeld: Op de website Newgrounds hebben ze laatst een nieuwe game tool geïntroduceerd, waar eerst alleen Flash kon worden gebruikt kan nu ook de makkelijke tool Game Factory worden gebruikt.
Alhoewel je in theorie met beiden hetzelfde resultaat kan krijgen en dat met the Game Factory zelfs makkelijker is, is er geen enkele GF game die ook maar een beetje goed is.

Dus zo blijkt: des te minder moeite je ergens voor hoeft te doen, des te lager de kwaliteit word.
Dat lijkt me ook op webshops toepasbaar.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 21:29]

Anoniem: 16536 @Wolfos11 mei 2011 18:58
Fout, tenminste ten dele.

Des te minder moeite je ergens voor moet doen, des te lager wordt de gemiddelde kwaliteit. Meer mensen proberen het uit. Daardoor is er meer troep. Maar je krijgt er ook wat voor terug. Namelijk mensen die wél mooie producten afleveren maar die er in het verleden, door de hoogdrempelige tooling, nooit aan zijn begonnen.

Timmerman voorbeeld:

Een retegoeie timmerman weet hoe hij zijn tooling bediend. Een hamer, spijkers, boormachine, etc. Een retegoeie timmerman weet niet hoe hij zijn tooling zou moeten maken. Een hamer gaat misschien nog, maar een goede boor is al een tikkie lastiger. Dat hij geen boor kan fabriceren maakt hem nog geen slechte timmerman.

Zelfde met dit. Dat je geen webshop kan coden / mensen kent die dat voor je willen doen betekent niet dat je een slechte handelaar moet zijn. Of een slechte gamedeveloper als je het met WYSIWYG editors doet. Moeten die editors natuurlijk wel goed zijn, een timmerman met een slechte hamer of boor komt ook nergens.
Die timmerman kan overigens een heel goede handelaar zijn - op tijd leveren, geen klachten van z'n klanten, maar de webshop brak, dus:

hoe makkelijk/slecht/goed die software ook is om een bestelling te plaatsen (de essentie van dit artikel), het is niet gezegd dat er per definitie "slechte mensen" achter zitten.
Eens, maar het aantal onkundige mensen neemt, blijkens de uitkomst van deze enquete, snel toe. Veel mensen die een webshop beginnen, vergeten bijvoorbeeld dat je achter je webshop je logistiek HEEL goed op orde dient te hebben, want de klant verwacht snelle levering. Daarnaast wordt te weinig nagedacht over klantenservice/klachtenafhandeling. Zelfs betalingsafhandeling vergeet men maar al te vaak goed op te zetten.
Kortom: er wordt teveel maar raak geprutst. Helaas biedt in dit geval geen enkel keurmerk uitkomst, want alle sites, ook de prutsers, zijn even goed benaderbaar via internet, hier is geen onderscheid. Bovendien is zo'n keurmerk met een simpel copy/paste op de eigen site te zetten, geen haan die hier naar kraait.
Ja maar daarnaast moet men zelf ook wel kijken of die keurmerk terrecht is.
Door zelf na te gaan of de webshop ook op de lijst van desbetreffende keurmerk staat.

Ik doe dat zeker bij vakantiereizen als je een goedkopere(uiterlijk) site ziet.


btw ik heb laatst bij een webschop een rugged telefoon besteld met een keurmerk. (levertijd is 2 tot 5 dagen :S)

27 april goed gekeurd(contract) 4 mei besteld bij leverancier en tot heden alleen een verwijzing dat het product onderweg van fabrikant naar de shop.

Nu echter heb ik al een paar keer gebeld en heb nu een gratis bluetooth headset erbij maar tot vandaag de dag niets binnen.


straks nog een keer bellen.


nog iets waar ik mij verschrikkelijk aan stoordis dat niet iedere webshop tnt hanteerd.
Ik moet gewoon werken van en ben van 0600 tot 1745 niet thuis en heb niemand anders.
Dan moet je het ophalen bij een depot van degene die de service verleent.
om nou te zeggen dat ik bijv herhaaldelijk niet thuis te zijn 2 x 65 km rijden om het als nog te halen vind ik bizar terwijl tnt bijv elke AH op te halen is.

TNT is maar een voorbeeld er zijn misschien andere die ook dichtbij kunt ophalen maar mij niet bekend


edit

ja vandaag verzonden 13:07 heel toevallig.
maar helaas niet gehouden aan de afspraak het is met dpd verstuurd :S

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 22 juli 2024 21:29]

DHL is ook goed. Bij TNT gebeurt het wel eens dat iets zoek raakt en een paar dagen weer opduikt. Dat is heel vervelend als je er met spoed op zit te wachten omdat je het zelf ook weer door moet sturen en met extra kosten te maken krijgt als je dat te laat doet.

Als de papieren niet op tijd bij de rederij zijn, mag je de container nog niet ophalen, maar iedere dag die hij er langer staat kost klauwen met geld, vooral als hij met zijn koel/vries-aggregaat aan de stroom moet.
Moet je wel wat producten of diensten hebben om te verkopen, en/of een goede en betaalbare leverancier van producten. :)
mijn enigste probleem met webshops is dat je vooraf moet betalen of 15 euro moet betalen voor rembours wat gewoon van de zotte is.
er is bijna geen betrouwbare manier om te kijken of een website veilig is aangezien bijna iedewre website een ideal en thuiswikel logotje op de site kwakt zonder de like naar thuiswinkelaarborg waar de site te zien is op hun site.

ik kan ook in een uurtje een siteje opzetten en die logos erop kwakken maar voor niemand is duidelijk hoe veilig een shop is.

ze moeten het gewoon verplicht stellen een websop op betrouwbaarheid te laten controleren en dat in een lijst op een site weergeven die voor iedereen te zien is.
nu hebben we wel een site maar maar een paar % gebruikt die ook...
rembours is gewoon ontzettend duur bij de TNT, daar kan een webwinkel niks aan doen. En daarnaast is rembours voor de webwinkelier extra duur omdat je makkelijk een fake bestelling kan plaatsen onder rembours. Moeten ze voor inkopen, leveren en TNT betalen voor heen EN terug bezorging, kost ze dus bij een fake bestelling 2 x rembours kosten.

Een vooruit betaling is gewoon vaak nodig omdat er in de consumenten electronica gewoon zo ontzettend weinig marge zit, dat je niet ook nog eens dagen wilt wachten op die paar rotcenten. Een bol.com kan het hebben misschien, maar de gemiddelde webwinkel kan geen weken wachten tot de consument eindelijk eens gaat betalen.

De webwinkel moet ook zijn leverancier binnen 14 of 30 dagen vaak betalen, of zelfs al vooraf.
of webwinkels wel of niet genoeg geld op zak hebben om vooruit te betalen is over te discuseren idd maar het feit dat de consument niet weet of hij wel of niet zijn product krijgt na betaling vind ik toch wel een kwalijke zaak.
en hier in nederland vind ik het zoiezo schandalig dat de consument altijd maar achter zijn/haar geld aan moet hollen om het eventueel terug te krijgen dit zou veel makkelijker moeten worden.
een probleem in nederland dat je als consument alles maar te slikken heb omdat de kosten om je geld terug te krijgen hoger zijn dan het geld dat iemand/een (nep) bedrijf je verschuldigd is en er ook geen garantie is of je het wel terug krijgt.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 21:29]

Ik ben het met je eens dat de wetgeving in Nederland niet in het voordeel is van de consument bij oplichting. In het geval van een webshop die wel eerlijk wil handelen maar er gewoon met de pet naar gooit heeft de consument enorm veel mogelijkheden.

Tegenwoordig heeft iedereen op internet een stem en je kan op 10 websites binnen een paar minuten een slechte review achterlaten. Iets waar de webwinkels niet op zitten te wachten. Dus als ze echt laks zijn en gewoon hun werk niet goed doen consequent, dan kotm dit uiteindelijk toch wel naar voren dankzij shop surverys.

Bij oplichters ben je als "slachtoffer" vaak verder van huis, maar dat is niet alleen bij oplichters op internet, dat is in Nederland helaas overal zo, misdaad loont in dit land :(
als je als gezond mens een beetje kijkt naar hoe een webshop eruit ziet dan weet je al gauw welke proffesioneel zijn en welke van een amateur
tja een professionele webshop geefd alleen nul garantie of er geleverd word of dat je opgelicht word...

ik kan ook wel een goed ogende website maken met alle betalings services andzovoort erop en eraan maar dat wil niet zeggen dat ik je ook wat ga leveren.
ze moeten het gewoon verplicht stellen een websop op betrouwbaarheid te laten controleren en dat in een lijst op een site weergeven die voor iedereen te zien is.
Als "ze" dat moeten doen, wie betaalt dat en wie gaat dat dan regelen?
dit kost natuurlijk zo goed als niks gooi op alle producten 1 cent en het is betaald.
Er zijn inderdaad veel winkels bijgekomen denk ik zo, maargoed denk dat de meeste iig van Tweakers wel weten welke winkels hun voorkeur krijgen, zo bestel ik liever voor een paar euro extra bij een bedrijf als 4launch, azerty, alternate etc.
alternate?
heb daar slechte ervaringen met de rma service...
ik stuurde mijn product binnen de 7 dagen afkoelings- periode terug omdat het niet aan mijn eisen voldeed (creative xfi usb headset met "ingebouwde geluids kaart" maar de xfi optie deed het niet in battlefield 2 en 2142...)

kreeg ik een paar weken later doodleuk het product terug, met de vermelding dat ze het niet terug wouden nemen :( (terwijl ik hier volgens de wet gewoon recht op heb...)
Anoniem: 132566 @Gijs00711 mei 2011 17:41
Ja precies, mijn mening is ook dat vaak "de grote jongens" er een potje van maken als het gaat om klantvriendelijkheid en dus service- uitzonderingen daargelaten (imo Azerty en Afuture weten wel wat goede service is.)

Alternate, Zercom, Central Point om even wat namen te noemen, daar zie je mij niet terug iig...je wordt gewoon geschoffeerd waar je bijstaat.
Kleine zaakjes, die soms naast een fysieke lokale winkel (dorpswinkel) begonnen zijn, doen nog het meest voor de klant, zijn imo het meest flexibel.
Daar betaal ik liever een euro meer, maar je weet dan iig wel dat je bij DOA o.i.d. gewoon netjes kunt ruilen en niet no.-zoveel bent in de rij, een zandkorreltje in de woestijn. :)
En de grote zaken uit het buitenland met de laagste prijs, hebben niet voor niets de laagste score in de pricewatch, als je dan toch met pinda's wilt betalen, dan mag je apen verwachten (uitspraak bestaat niet voor niets.)

"Terwijl er meer wordt geklaagd over webshops, blijkt ook dat Nederlanders steeds vaker online bestellen. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal onlinebestellingen in 2010 met 20 procent toenam." Logisch. :)
Mensen zeggen dat ze liever een paar euro meer betalen maar dat is dus niet zo.

Zelfs de populairste webshops kopen hun producten echt niet een paar euro goedkoper in dan de kleinere shops, zoveel korting krijg je niet bij de distributeur voor computer componenten.

De marge is vaak rond de 1 of 2 euro voor dingen als harddisks, cpu's en ram.

Dus als je een paar euro meer zou betalen zou dat betekenen dat je de webshop met de hoogste prijs zou kiezen bij de pricewatch en dat doet bijna niemand.

Dus de webshops verlagen hun marge of maken zelfs verlies om maar klanten te kunnen trekken.
De marge is niet meer wat het geweest is maar 1 of 2 euro is wel erg weinig.
Ik weet uit ervaring dat het gelukkig wel iets meer is.

Soms zit er wel maar bv 30,- op een notebook van 999,- om met "goedkope" webshops mee te kunnen.

(ik werk bij een niet nader te noemen bedrijf welke o.a. producten via een webshop aanbied)
Ik zeg het ook uit ervaring.

Want jij weet toch ook wel dat als er 1 euro ergens op te verdienen valt een andere webshop dan 50 cent daaronder kan en wilt zitten en dan heb je in 1 klap een marge van 50% minder.

Want bij pricewatch is dat het verschil tussen de 1e staan en 3e staan.

Veel webshops zijn gewoon tevreden als ze op bepaalde dingen 50 cent of 1 euro erop verdienen.
Anoniem: 132566 @Dark_man12 mei 2011 10:17
Vergeet niet dat er ook webshops zijn, die eigenlijk vijf webshops runnen, als voorbeeld geef ik het volgende aan; door een fout bij een bekende grote shop, stond een cpu tegen inkoop vermeld in haar systeem (en dat was geen 1 a 2% kan ik je zeggen, maar scheelde gewoon ruim 60 euro per cpu met de alle andere winkels (op vier andere na), later kreeg ik te horen dat dit de inkoopprijs was.) en ik heb er snel 1 besteld (stom, ik had er gelijk 100 moeten nemen, want ik stond in mijn recht) en de volgende morgen bleek dus de fout en werd mij met een hoop gesmeek verzocht vd koop af te zien, evt. een andere coulante korting etc.- een hoop gel#l en bladieblabla, voet bij stuk gehouden, rechtsbijstand erop en ik kreeg gelijk, maar dezelfde cpu stond bij nog vier andere zaken voor min- of meer dezelfde stuntprijs zal ik maar zeggen.

Dat ben ik gaan uitpluizen en toen bleken het vijf zaken van dezelfde 'moeder'onderneming te zijn, je wordt dus als koper ook gewoon voor het lapje gehouden in de lijst met webwinkels, sommigen doen je geloven dat ze 100% autonoom zijn en 'tegoedertrouw' concurreren, wat dus eigenlijk niet zo is. Op deze manier vernaggelen zij dus niet alleen andere webshops, maar ook zichzelf- met zo'n fout komt het toch uit. Dus of het alleen maar zolderkamer-shops zijn, die de markt onder druk zetten? Ik denk eerder andersom, door dit soort praktijken... :/

Je denkt bij de voordeligste webshop te bestellen, maar de marges (die dan zo klein lijken, tussen de 'vijf goedkoopste shops' bijv. zijn kunstmatige marges (ik wil hierbij niet beweren dat alle shops dit doen, of altijd in de top vijf staan!) en als je dan als moederbedrijf ervoor zorgt dat je de gegevens bezit van de meest verkochte producten of de verwachting hiervan (tweakers stelt bijv. een game-pc samen ofzo, in een bepaalde prijsklasse) dan kun je met combinaties en permutaties een leuk 'schema' opzetten, waardoor intelligente kopers dan altijd een bepaalde productmix bij je af zullen nemen, met de verzendkosten meegenomen in de berekening natuurlijk. ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 132566 op 22 juli 2024 21:29]

Ik geloof dat de marges klein zijn, maar zo klein? 1 a 2% lijkt me niet levensvatbaar voor enig bedrijf.
Oh, geloof het zeker maar! Zolderkamer winkeltjes hebben de webshop industrie echt kapot gemaakt. Ik heb een aantal jaar geleden bij een van de (toen) grootste webshops van Nederland gewerkt, marges van 2% zijn echt geen uitzondering en je moet dan ook echt een gigantische omzet hebben wil je nog wat verdienen!
De winst wordt vooral gemaakt op de niet-essentiële onderdelen, zoals case-modding en randapparatuur. Computeronderdelen zelf is ECHT niets meer op te verdienen.
Anderhalve maand geleden een product van Zercom retour gestuurd binnen de afkoelingsperiode. Na diverse mails had ik pas vandaag mijn geld retour. :(
Oftewel een webshop waar ik nooit meer iets zal bestellen.
Niet als je de verpakking geopend hebt op zo'n manier dat het niet meer te verkopen is.
Dat ligt dus aan de verpakking maar als die het niet toelaat om het product netjes eruit te halen om het te beoordelen en zelfs te testen dan mag dat geen reden zijn om de retour te weigeren. Helaas doen veel winkels alsof je alleen iets mag retourneren als het product ongebruikt in dichte verpakking zit en dat is helaas niet zo.
Dat is dus wel zo.

Het is niet de probleem van de winkelier dat de verpakking beschadigd moet worden om het product te openen.

Helaas denken veel consumenten dat ze oneindig veel rechten hebben.
Er staat nergens in de wet dat het ongeopend moet zijn: http://www.wetboek-online.nl/wet/BW7/46d.html

Consumenten hebben dit recht gewoon :)
Het staat er juist wel, indien de verzegeling is verbroken.

En ook al zou het er niet staan, dan nog kan je er niet van uit gaan dat de wet alle mogelijke scenario's beschrijft.

Je kan toch zelf ook wel bedenken dat een winkelier enorm benadeeld wordt als hij een verpakking terug moet nemen als de verzegeling verbroken wordt.

Er wordt hier echt puur met eenrichtingsverkeer gedacht, laat die winkelier maar gewoon alle shit over zich heen krijgen.

Maar owee als de aangegeven levertijd met 2 dagen overschreden wordt, of als de emails 2 uur te laat beantwoord worden.

Je kan toch niet voor je lol producten bestellen en deze dan met verbroken verzegeling terugsturen alleen maar omdat het niet voldoet aan jouw verwachtingen?

En ik kom nog regelmatig shopreviews tegen van Tweakers die dan klagen omdat ze vermoeden dat ze een product hebben gekregen dat al gebruikt is terwijl de winkelier nota bene gewoon nog een volledige garantie geeft.

Ja vind je het gek dan? Wat moet die winkelier dan met die geopende spullen?
Het staat er juist wel, indien de verzegeling is verbroken.
Gedeeltelijk:
van audio- en video-opnamen en computerprogrammatuur, indien de koper hun verzegeling heeft verbroken;
Hiermee wordt impliciet aangegeven dat van overige producten de verpakking wel geopend mag worden. Dit wordt nog eens bevestigd op sites als jurofoon.nl:
Verder bleken veel webwinkels andere voorwaarden te hanteren die niet rechtsgeldig zijn: het in rekening brengen van kosten voor ontbinding tijdens de bedenktijd of de eis dat de verpakking niet mag worden geopend (geldt alleen voor software en audio- en video-opnames).
http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=1977


Kortom: je kan het er niet mee eens zijn, maar ja: het is dus wel degelijk het probleem van de winkelier dat van producten de verpakking eerst geopend moet worden.

De redenatie hierachter is dat je in een winkel het product doorgaans buiten de verpakking kan zien, kan vragen om een demonstratie, etc. Dit kan bij een webshop niet, vandaar deze regeling.
Helaas denken veel consumenten dat ze oneindig veel rechten hebben.
Helaas denken veel winkeliers dat hun eigen regels boven de wet staan. Beiden partijen zijn alles behalve heilig.

Toevoeging:
Ja vind je het gek dan? Wat moet die winkelier dan met die geopende spullen?
Verkopen met status "gebruikt". Immers weet je niet hoe degene voor je ermee is omgesprongen. Niet alle schade merk je meteen (denk bijvoorbeeld aan ESD, waarvan de gevolgen ook op langere termijn pas merkbaar kunnen worden), als deze schade pas optreedt of opgemerkt wordt buiten de garantietermijn mag je alsnog betalen.
Daarnaast: als het een duidelijk gevalletje "user-abuse" is van de vorige eigenaar, ligt de bewijslast altijd bij de huidige eigenaar. Dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn, want hoe ga je dat bewijzen?

edit:
Typo

[Reactie gewijzigd door Aganim op 22 juli 2024 21:29]

Dat geld alleen voor audio, video en software media!
Alle hardware mag uit de doos en bekeken en zelfs getest worden. Als het dan niet werkt, stuur ik het direct terug onder de afkoelings regeling. Het is toch van den gekke, dat sommige webshops je verplichten een rma in te vullen en je "netjes" het hele proces van garantie in mag gaan; terwijl dat hele produkt geen seconde fatsoenlijk gewerkt heeft ?
Daarom vul ik in zo'n geval, of elk afkoelings geval, NOOIT een rma in. Het is geen RMA, ik doe afstand van mijn koop binnen de afkoelingsperiode. Niks RMA, gewoon ontbinden.

Als jij denkt dat ik of anderen voor de lol dingen bestellen, het pakket afhalen op het postkantoor en later weer terugbrengen, dichtgeplakt en betalen voor de zend en verzendkosten, heb je duidelijk geen goed beeld hoe een consument functioneert.
Hey, poepelepee, dat denk ik dus niet nee.


Het is volkomen correct dat je binnen de afkoelingsperiode mag ontbinden en terug mag sturen, en in no way staan de regels van de shop boven de wet, maar, dat wil niet zeggen dat jij als consument je eigen regeltjes mag gaan bekokstoven als jij een DOA op schoot krijgt.

Als een webshop al haar retouren via RMA regelt, waaronder ook het "nette proces", dan dien je daaraan mee te werken; het is immers voor zowel fabrikant als shop een compleet vraagteken waarom jij je aankoop retourneert en je mag je beroepen op het recht niet aan te geven waarom jij gebruik maakt van je afkoelingsperiode. Er zal dus iets van een formele afwikkeling aan moeten hangen om uit te vogelen of de shop of fabrikant er ook maar iets aan hebben. Daarbij ben ik ook niet eens zeker of de afkoelingsregeling überhaupt van kracht is in het geval van een DOA. Ik denk dat je in dergelijke gevallen een gelijksoortige regeling aan zal treffen maar dat je 't niet klakkeloos onder afkoelingsperiode WKOA mag bonjouren. De wet beschermt niet alleen meneertje consument en er zal vast een betere bron zijn dan Jurofoon (compleet nutteloze bron, voeg ik hierbij toe, ze drammen daar voor een gepeperd tarief p/minuut gewoon wetsteksten op). Allicht dat er jurisprudentie bestaat over dit onderwerp.

Voor de webshop is het namelijk een probleem dat zij weer bij hun groothandel op moeten lossen; voor de groothandel ligt dat probleem dan weer bij de fabrikant. Elk van die mensen zullen vragen om een reden waarom de unit DOA is gemeld, en omdat er mensen zijn die dus die Wet Kopen op Afstand als een glanzende heilige graal voor zich houden moet de verkoper; die het defect niet heeft geconstateerd noch heeft ervaren, het product lekker gaan testen om te voorkomen dat de defecte unit lekker heen en weer gezonden gaat worden tussen bovenstaande partijen terwijl dat ding geld bloed waar je bij staat.

Dan kan je zeggen; "Oh, maar dat is niet mijn probleem, dat is het risico van de verkoper", - Goh, allicht. Maar wonen we inmiddels in een post-apocalyptische wereld waar het eten of gegeten worden is?

Eventjes serieus; wat is nu exact het probleem van bij het retourneren te melden dat het defect is onder de afkoelingsperiode? Wat is er nu zo pijnlijk aan dat jij een RMAtje invult zodat de shopeigenaar weet wat er scheelt aan de hardware zodat hij die avond nog beleg op z'n brood heeft en ook overhoudt om jou je aanschafbedrag terug te kunnen betalen zonder dat hij daar z'n gammele halve tot vijf procent marge voor in hoeft te leveren? (Die was hij eigenlijk al kwijt toen je hem langer dan 5 minuten aan de telefoon had om melding van je DOA te doen en zeg nou maar lekker niet dat het véééél hoger ligt. Anno 2011 is de concurrentie zo ongelofelijk moordend scherp dat je met 2% marge op een stukkie hardware al een gat in de lucht springt) Is dat ene formuliertje teveel gevraagd? Is het echt zo'n gigantisch probleem als je erbij vermeld dat je naast je DOA-melding afstand doet van je koop?

Een formuliertje in te vullen doet geen centje pijn en het bespaart een handvol mensen die elk een uurloon kosten een hoop hoofdpijn. Als jij denkt dat jij weet wat voor staart er zit aan consumenten die DOA's klakkeloos onder Wet Kopen op Afstand retourneren, dan heb je duidelijk geen goed beeld van de hele markt.
Lees eerst even goed voordat je begint te roepen dat het "er juist wel staat".
Als je de tijd had genomen om de hele zin te lezen dan had je kunnen zien dat er staat:
van audio- en video-opnamen en computerprogrammatuur, indien de koper hun verzegeling heeft verbroken
Dus alleen bij computerprogrammatuur, niet bij hardware, van toepassing.

Ik snap wel wat je wilt zeggen, dat alles bij de winkelier op z'n bordje wordt gegooid en dat die het risico loopt. Maar dit is natuurlijk vooraf al bekend en als je het niet met de wet eens bent moet je gewoon niet aan verkoop op afstand doen.
Het mag dus wel! En dat is een van de nadelen die je hebt als je een webshop hebt. Maar je kunt niet alleen maar voordelen hebben hé!

Een webshop heeft al voordelen genoeg tegenover een fysieke winkel, vind ik.
ik heb wel een voorbeeld.

Hoe doe je dat met bv geheugenkaartjes of usb stick die je wilt testen.
Die zijn meestal zo geseald dat je alleen maar met een schaar kan openen.

Leg maar aan de verkoper uit ja deze is niet de goeie
dan accepteer je die zending toch niet, en stuur je ze een mail of brief met het verzoek onmiddelijk uit te betallen, of straffe van het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder...
wettelijke rente en een vergoeding voor juridische afhandeling en tijd...
Eens.

Valt me wel op dat het aantal shops met een slechte beoordeling hier op tweakers me reuze meevalt. En degene met een slechte beoordeling zijn de bedrijven waar ik zonder ervaring al niks besteld zou hebben...
Kan tweakers.net niet een paar mooie trendqueries uitvoeren op hun shop review database? Kan je mooi zien of de reviewcijfers van tweakers.net de claims van de E&Y onderzoekers ondersteunen.
Ik bestel vaak bij azerty deze is vaak een van de goedkoopste. ;)
waarbij hoge verzendkosten als grootste ergernis gelden
Ik zie het niet vaak gebeuren dat de verzendkosten die een webshop rekent hoger is dan de normale verzendkosten die gelden voor ieder ander bij de TNT.

Beetje een flauwekul argument. Je besteld postorder, maar je verwacht dat de post gratis komt? Shops die lage kosten rekenen verdisconteren dat wel weer in hun verkoopprijs.
Ik zie anders wel degelijk genoeg webshops die meer verzendkosten berekenen dan de "standaard TNT" kosten.

Ook de extra kosten die sommige webshops voor directe iDeal betalingen vragen vindt ik vervelend. Er zijn er ook die nog ander leuke kosten bedacht hebben zoals verpakkingskosten en administratiekosten.

Om nog maar te zwijgen over de kosten voor "verlengde garantie van 2 jaar" en zogenaamde pixelgaranties.

Het is soms erg vervelend om een uur te zitten shoppen om dan aan het aan van de rit een berg extra kosten gepresenteerd te worden.

Bedrijven kunnen hun gemaakte kosten gewoon in hun prijzen doorberekenen. Door allerhande kosten pas aan het eind door te bereken probeert men stiekem mensen om de tuin te leiden. Dat mensen zich aan dit soort praktijken ergeren vindt ik begrijpelijk.
Als je wilt klagen over pixelgaranties moet je bij de LCD fabrikant zijn en ik weet dat je dan met de standaard argument wilt komen van "ik heb niks met de fabrikant te maken maar met de winkelier" maar zo simpel is dat niet.

Dan moet je gewoon je spullen ergens anders kopen, LCD's moet de winkelier ook ui eigen zak betalen als hij geen pixelgarantie aan zou bieden.

Je kan daar gewoon niet over klagen punt.

Waarom zou een winkelier niet meer kosten in rekening brengen dan de standaard TNT kosten?

Er zit ook nog verpakking en transport bij, dus transport naar TNT waarvoor de webshop dus moet zorgen.

En als jij 2 pakketten hebt betaal je vaak nog steeds maar 1 bedrag aan de webshop dus is het toch normaal dat je iets meer betaalt.

Ik begrijp die Hollandse gierigheid niet voor die paar euro.

Daarnaast is dat toch de keus van de winkelier, vaak worden de verzendkosten gewoon aangegeven op de site.

Voor de kosten van de iDeal betalingen moet je klagen bij de banken niet bij de webshops en nogmaals als het je niet bevalt koop je toch niks?

En hoe moet de winkelier de prijzen doorberekenen?

Sowieso is dat "prijs doorberekenen" een mythe, dat geldt alleen voor bepaalde bedrijven in bepaalde sectoren.

Niet elk bedrijf kan in elk branche prijzen doorberekenen, die klacht had ik ook gehoord van een klant toen ik in een webshop werkte.

Waarom creditcard betalingen 4% toeslag hadden en die prijs niet doorberekend werd, nou een winkelier gaat toch niet zijn gehele assortiment 4% in prijs verhogen omdat er een paar klanten kunnen zijn die met creditcard willen betalen.

Dat is toch logisch?

Maar ik begrijp waar het om gaat, mensen shoppen op de pricewatch naar de goedkoopste winkel en als ze dan 7 euro verzendkosten verwachten maar 8 euro verzendkosten moeten betalen raken ze gefrustreerd.

De discussie gaat dus om 1 of 2 eurotjes 8)7
Nee, de klant heeft recht op een goed werkend product zonder defecten. Dus 100% pixel ok, en hoeft daar niet extra voor te betalen.

Als de winkelier dat niet in zijn marge op kan nemen moet die maar afspraken maken met de importeur of anders bakstenen gaan verkopen.

Die 'garantie' is onzin. Garantie heb je in de wet al. Laat 'ie zijn prijzen maar verhogen om de uitval te dekken.
Wat een onzin verhaal! Je hebt helemaal geen pixelgarantie nodig! Je besteld de monitor heeft ie 1 dode pixel dan stuur je hem toch gewoon terug onder de afkoelingsperiode...
Om de tuin leiden? Dat is juist transparantie: het uitsplitsen van transportkosten en de kosten van het produkt zelf. Je kan nl ook afhalen.
Om te tuin leiden omdat de prijzen dus lager lijken te liggen, maar welke pas aan het eind van de rit "stiekem" verhoogt worden.

Een klant heeft verder helemaal niets aan een arbitraal kostenplaatje van een willekeurig bedrijf.
Ik merk het zelf ook erg op, ik zie vaker amateuristische webshops waar ik al snel een wat slechte indruk bij krijg. Ik bestel liever mijn spullen bij Bol.com dan bij een onbekende webshop.

Ik heb zelf verder nooit klachten gehad, omdat ik bijna alleen op Bol.com bestel.
Ook bij bol.com kun je ergernissen hebben hoor. Op moment van schrijven heb ik bijvoorbeeld nog een studieboek in bestelling bij ze. Daar besteld omdat ze een levertijd van 2 tot 3 dagen vermelden bij het betreffende boek en ik het op korte termijn nodig had.

Dat was anderhalve week geleden en volgens de laatste berichtgeving is het boek nog steeds niet beschikbaar, laat staan verzonden - dat duurt dus nog wel weer een paar dagen. En als dat nu de eerste keer was prima, maar het gebeurt me keer op keer. En niet alleen bij bol.com trouwens, ook bij genoeg andere webshops (zo wacht ik bijvoorbeeld ook al ruim twee maanden op een pakketje van DealExtreme..).

Het kan overigens wel; bij Salland bijvoorbeeld klopt de levertijdsindicatie nagenoeg altijd (voor de paar dozijn orders die ik er heb gedaan in elk geval) en worden RMA en garantieverzoeken direct zonder problemen afgehandeld. Het lijkt echter eerder de uitzondering te zijn dan de regel helaas.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @FragFrog11 mei 2011 19:10
Salland bijvoorbeeld klopt de levertijdsindicatie nagenoeg altijd (voor de paar dozijn orders die ik er heb gedaan in elk geval) en worden RMA en garantieverzoeken direct zonder problemen afgehandeld.
Diverse reacties in de shopsurvey doet anders geloven; je leest daar regelmatig klachten over matige tot zeer slechte RMA afhandeling en gezeur met waardevermindering die men in rekening brengt bij garantieclaims. Bron (o.a.): topic op GoT, nog een en ga maar door. Juist dit soort shops zijn vaak te snel gegroeid met dit soort effecten van dien. Salland staat imho meer bekend als prijsvechter / dozenschuiver.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 21:29]

De reden dat ik dan vaak ook via webshops bestel is omdat het goedkoper is.

Tot nu toe nog weinig problemen gehad en vaak scheelt het te veel geld om het bij een fysieke winkel weg te halen (soms gaat het om bedragen van 50 euro op een product van +/- 200 euro).

Pas als het om echt dure/grote dingen gaat dan ga ik liever naar de normale winkel (zoals TV's/audioapparatuur etc). Voor een videokaart of een paar geheugenreepjes waag ik het er wel op dat ik een slechte service kan verwachten als het RMA moet, in het ergste gevaal neem ik gewoon rechtstreeks contact op met de fabrikant (al eens gedaan met Western Digital, gaat ook prima).
Bij Dealextreme bestel je doorgaans maar om een reden: lage prijs, je weet gewoon dat je voor dat soort bedragen geen snelle verzending of service hoeft te verwachten, hooguit dat het product doet wat er op de website staat (en ook dat moet met China-marketing bekeken worden, bits ipv. bytes etc.)!

[Reactie gewijzigd door donny007 op 22 juli 2024 21:29]

Anoniem: 205374 @FragFrog11 mei 2011 18:02
Zelf ook erg lang moeten wachten op een pakketje van DX. Had ze ge-emailed en ze gaven netjes aan dat het door de aardbeving in japan extra druk was in Hong-Kong. En dat de douane daar extra goed controleerde ivm straling. Denk dat de havens in japan nog steeds niet 100% functioneren. Dus dit kan de verklaring zijn dat je pakketje er nog niet is. Ik kreeg mijn pakketje ongeveer na een maand binnen.
zo wacht ik bijvoorbeeld ook al ruim twee maanden op een pakketje van DealExtreme.
:D Je besteld niet voor niets bij DX.
Als je ook maar iets zoekwerk doet op DX weet je dat verzending langgggg kan duren. Bij DX bestel je omdat het super goedkoop is, en in 90% nep-spul is dat toch zijn werk doet, maar net niet is zoals het origineel, en vooral omdat verzending ook gratis is.
Het is hartstikke leuk daar te shoppen, ik heb er al vele duizenden dollars uitgegeven in meer dan 100 pakketjes door de jaren heen. Een enkele keer kan het rechtstreeks de prullenbak in, maar meestal is het okee spul, maar wat minder degelijk.
Dat de verzending lang duurt hoor je gewoon te weten, ze verzenden gratis vanuit China... al koop je een stekkertje van 1 dollar. De verpakking is in NL nog duurder.
Ik ga altijd uit van 3 weken verzending, maar sta al lang niet meer te kijken als het 2 maand duurt.

Ik vraag me al jaren af wat voor soort contract ze met TNT / DHL / UPS hebben, dat een pakketje van 1$ gratis bezorgt wordt in Nederland. Die koeriers bezorgen toch niet voor niets in NL?

Offtopic; Daarnaast is het erg grappig te zien dat mensen hun eigen online shop, marktplaats of eBay winkeltje beginnen met spullen die ze zelf eerst via DX hebben gekocht en daar een giga marge van soms 100-200% zetten.

[Reactie gewijzigd door LessRam op 22 juli 2024 21:29]

De Chinese overheid subsidieert enorm op de verzendkosten. China wil zijn goede exportpositie niet verliezen, daarom subsidieert de overheid daar en dat resulteert in gratis verzending bij DX.
Mijn meeste problemen heb ik juist met de grotere webshops! Levertijden die niet gehaald worden, gebrek aan communicatie hierover, toezeggingen die 10 seconden later niet meer nagekomen worden. Nee, dan zijn kleinere webshops vaak beter.
Kleinere webshops zijn inderdaad vaak beter in service.
Daarom ben ik het er niet mee eens dat mensen hier alleen bij de grote spelers kopen, waarom geef je de kleine starters geen kans?
Ik heb zelf geen webshop, dus geen eigen belang, maar ik merk zelf dat de communicatie een stuk beter is bij kleinere webshops.
Omdat je dan wel eens je neus kan stoten, neem Cool-Prices. Zag er leuk uit, had redelijke service en strakke prijzen; gaat de stekker eruit. Wel betaald maar nog niks ontvangen? Jammer, joh. U gaat niet langs start, ga terug ......
Heb anders jaren lang goede ervaringen gehad met Cool-Prices. Altijd op tijd geleverd, Af en toe een rma-tje, dat wel, maar dan ook altijd goed en snel afgehandeld. Dat er bij een faillissement niet geleverd wordt (na betaling) is (helaas) normaal. Consumenten/klanten moeten nou eenmaal achteraansluiten van de curator.

Had ook niet verwacht dat Cool-Prices failliet zou gaan, volgens mij hadden ze genoeg klanten. Maar goed, het kan raar lopen.
Cool-Prices had ook veel klanten. Het was echt een vooraanstaande webshop in Nederland. Ze hebben zichzelf echter kapot geconcurreerd met andere webshops. Ook was er nog een grote debiteur waarvan ze nog geld kregen, maar dat kwam maar niet. Klasgenoot van mij werkte er destijds. Een doorstart hebben ze er ook nooit doorheen gekregen...
Cool-Prices was gewoon een goede webshop; lage prijzen, goede service en snelle verzending. En dat is ook de enige webshop waarbij ik dat ooit heb mee mogen maken.
Ja, ik ook. Heb er ook weles wat besteld, niks mis mee. Het blijft echter een relatief nieuwe shop en geen grote speler, de risico's zijn daar.
Misschien is het een idee om een vergelijkbaar onderzoek te houden op tweakers? Is het bijvoorbeeld mogelijk de score-reviews van de winkels reviews van de laatste 3 maanden te bekijken en deze te vergelijken met de periode daarvoor? Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het een 'trend' betreft omdat dat het om een statistische afwijking gaat..
Je beseft je hopelijk wel dat er meer webshops bestaan dan enkel leveranciers van computer artikelen he ;)


-----

Wat ik ook wel leuk en eigelijk ook triest vond uit dit onderzoek is dat mensen klachten hadden over dat het tijdens kantoortijd bezorgd werdt, terwijl ze het s'avonds besteld hadden. Zouden die mensen echt niet snappen dat de postbode ook vooral over dag zijn rondje doet en dat niet de eigenaar van de webshop het artikel zelf komt bezorgen.
Vind het helemaal niet teveel gevraagd om iets geleverd te krijgen op het moment dat het mij het beste uitkomt. Een webwinkel is gewoon kwalitatief beter als zij de afleveringdienst bij een partij inkopen die naar keuze overdag of s'avonds aflevert. Andere kwaliteitsindicatoren zijn:
- Geen 100% vooruitbetaling, maar max. 50% zoals in de wet is vastgelegd.
- Mogelijkheid tot betalen met creditcard zonder extra kosten.
Ik wil helemaal geen aflevering aan huis.... Ben niet van plan om ook maar een minuut thuis te blijven voor zo'n bezorger, laat staan een dagdeel, of hele dag. Mijn pakketten laat ik altijd afleveren bij het postkantoor, DHL punt en dergelijken.
Als ik dan zoals altijd eind van de middag mijn boodschappen doe, loop ik meteen langs zo'n winkel en neem mijn pakket mee.

Zonder me de hele (mid)dag op te zitten winden van "Zul je zien, ga ik nu even 10 minuten douchen of naar de winkel. Kom ik terug en vind een briefje in de bus......"
Jij mag het niet teveel gevraagd vinden, logistiek is het een nachtmerrie; op gezette tijden afleveren. Dat weet je pas, als je "erin" zit. Het is zowiezo minder efficient en dus kostenopdrijvend. Daar zal dus voor betaald moeten worden.
Idem voor de keurmerken ! is mijn ervaring helaas... :(
Het lijkt wel een "sticker die elke shop met abonnement er op" op de site mag plakken...
Anoniem: 390875 @notsonewbie11 mei 2011 17:05
Het lijkt wel een "sticker die elke shop met abonnemet er op" op de site mag plakken...
En dat is het toch ook? Maar aan dat abbonnement (lidmaatschap) zit wel een heel aantal plichten en regels voor de webshophouder, en als consument kan je bij zo'n orgaan aankloppen als de webshop toch iets niet goed doet.
Je kan ook vaak wel contrôleren of een webshop echt lid is. Bijvoorbeeld via: http://www.thuiswinkel.or...n/uitgebreid-zoeken-leden
Een thuiswinkellid is te controleren door op het thuiswinkelogo op de site van de winkel te klikken. Er opent zich dan een certificaat dat de winkel door thuiswinkel is gecertificeerd voor de periode van een jaar. Na deze periode vindt een nieuwe keuring plaats.
Anoniem: 390875 @Floor13 mei 2011 00:58
Een thuiswinkellid is te controleren door op het thuiswinkelogo op de site van de winkel te klikken. Er opent zich dan een certificaat dat de winkel door thuiswinkel is gecertificeerd voor de periode van een jaar.
Misschien is dat wel zo omschreven door Thuiswinkel.org , en misschien houden de meeste klanten zich daar ook aan.

Zullen we even een paar onder de letter A bij langs?Dat zijn dus 19 van de 52 (onder de letter 'A', huidig), ofwel 36%, waar in iets niet helemaal in orde is; ofwel aan de kant van de webshop, ofwel aan de kant van thuiswinkel.org zelf.

Met name de sites die naar een certificaat van een (al dan niet geaffilieerde) andere site linken lijkt mij niet in orde. Het certificaat dat verdwenen lijkt, lijkt me ook niet wenselijk. Ik zal dit ook aan thuiswinkel.org zelf doorseinen.

De sites die het logo niet makkelijk te vinden hebben is misschien ook niet netjes, maar die lopen dan zelf het risico dat mensen ze links laten liggen wegens gebrek eraan, dus daar hebben ze alleen zichzelf mee.
Even ter aanvullende informatie aangaande bovenstaande post, na contact met Thuiswinkel.org:
  • De logo's zouden inderdaad naar het certificaat - met SSL - moeten verwijzen.
  • Implementatie wordt gewoonlijk gecontrôleerd bij (her)certificatie
  • Foutieve implementatie lijkt meestal het gevolg van wijzigingen aan de website na certificering (de eerste implementatie is normaliter dus in orde).
  • Thuiswinkel.org gaat de contrôle in de toekomst uitbreiden.
Er is dus ruimte voor verbetering, en Thuiswinkel.org is daar dan ook mee aan de slag. Heel netjes antwoord van ze :)
Dit is met alles, bij voedsel weet ik vaak ook niet wat het nou precies inhoud...
Soms betekend het niet meer dan, we hebben gedacht aan het welzijn van de varkens terwijl we er niks mee deden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.