'Google werkt aan mobiel betalingssysteem'

Volgens anonieme bronnen werkt Google aan mobiel betalingssysteem dat gebruik maakt van near field communication. Het systeem, waarmee ook advertenties weergegeven kunnen worden, wordt mogelijk al eind dit jaar ingevoerd.

Google AppsGoogle zou een plek willen veroveren in de snelgroeiende markt van mobiel betalingsverkeer. De softwaregigant zou daarom werken aan een eigen betalingssysteem voor mobiele telefoons, dat gebruik maakt van near field communication. Dat meldt Business Week, dat zich baseert op gesprekken met twee anonieme personen die bekend zouden zijn met de plannen van Google. Veel details over de plannen wilde het duo echter niet loslaten. Wel zou de betalingsmethode mogelijk al in 2011 worden ingevoerd, en zou Google het systeem willen gebruiken om advertenties aan gebruikers te laten zien.

Geheel onverwacht komt de onthulling niet. Android 2.3 Gingerbread ondersteunt nfc en ook de eerste smartphone met de nieuwe versie van Googles mobiele OS, de Samsung Nexus S, heeft een nfc-chip aan boord. Bovendien zijn er al andere partijen die met nfc-betalingsverkeer experimenteren of het willen invoeren. Zo wordt verwacht dat PayPal in de tweede helft van 2011 met een op nfc gebaseerd mobiel betalingssysteem komt. In Nederland heeft de Rabobank al proeven gedaan met betalen via nfc. De chips die near field communication mogelijk maken, worden in toenemende mate in smartphones ingebouwd. Analistenbureau iSuppli verwacht dat binnen vier jaar dertien procent van de verkochte telefoons ondersteuning voor nfc zal hebben.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

05-01-2011 • 12:29

62 Linkedin

Reacties (62)

Wijzig sortering
Heb er geen vertrouwen in dat dit allemaal veilig is.
Als je al kijkt naar wat er voor misbruik gemaakt kan worden bij bijvoorbeeld de OV-chipkaart.
Het nadeel van een ding als de OV-chipkaart is dat er geen batterij in zin en hij dus al zijn energie om terug te zenden van het paaltje zelf moet krijgen en hierdoor dus niet genoeg rekenkracht heeft om echte zware encryptie te kunnen uitvoeren.
Nieuwere modellen van rfid kunnen wel meer denk ik, dat weet ik eigenlijk niet zeker, maar de chip die in de huidige OV-chipkaart is ook al wat jaartjes oud.
Als ze dit soort dingen in een mobiel doen kan het gevoed worden uit de batterij van je mobiel en dan kan je militaire sterkte van encryptie toepassen. D.w.z. onkraakbaar volgens de algoritmes die we tot nu kennen.
Als er dan ook per 'potomoneechip' een eigen key pair o.i.d. uitgedeeld wordt heb je er niet veel aan om zo'n chip met een microscoop te bekijken.
Kortom, het is prima veilig te maken.
Encryptie is bij NFC al jaren mogelijk, de overheid heeft daar gewoon op bezuinigd maar de OV-kaart had prima veilig kunnen zijn hoor, 2 jaar geleden al en nu helemaal :)
Lijkt mij dat er een soort verificatie bij komt kijken en het dus wel degelijk veilig is, of op ze minst net zo veilig als normaal pinnen waar je je ook moet verifiëren met een pincode :)
Vergeet niet dat dit al jaren kan in bv Japan en Hong Kong, Daar werkt het ook goed :)
Waar worden die advertenties dan weergegeven? Je telefoon? Het display van het apparaatje waar je hem overheen haalt :?
Als je betaald zullen er denk ik geen ads komen, eerder als je NIET betaald :) (of het gaat om de ads in winkels dat die dus met dit systeem samen kunnen werken?)

Maargoed er zijn nog te weinig details over wat er precies bedoelt wordt dat we met ze alle wat kunnen verzinnen, of gewoon afwachten wat er echt komt en dan pas gaan zeuren ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 januari 2011 13:02]

Het systeem, waarmee ook advertenties weergegeven kunnen worden
Ze hebben het dus over die 'near field communication' dinges, niet dat Google in het betalingsvenster een advertentie laat zien maar dat hetzelfde systeem gebruikt gaat worden voor advertenties.
In de meeste producten die Google aanbiedt gaan de advertenties over zaken die -volgens een analyse- mij lijken te interesseren. Wat betekent dit voor NFC advertenties? Als ik in de AH mijn boodschappen doe kan C1000 adverteren met de producten die ik koop en zij goedkoper aanbieden?
Nee, ze zullen je eerder advertenties gaan tonen die bij jou koopgedrag passen.
Wat mij nu dwarszit, kan zoiets niet tot oneerlijke concurentie gaan lijden?

Ik bedoel, ik kom voornamelijk in supermarkt A en soms in supermarkt B. Of het om de prijs of aanbod van producten gaat, is om het even. Ik krijg advertenties van supermarkt A, gewoon omdat ik daar het meeste kom, misschien zie ik nu dingen die ik over het hoofd zag, waarvoor ik naar supermarkt B ging.

Resultaat, ik kom niet meer in supermarkt B. Nu is de impact van 1 persoon niet zo groot, maar als dit niet alleen het koop gedrag bekijkt, maar ook uiteindelijk beinvloed, zal er nog wel een discussie over oplaaien.

Ik zeg niet dat het systeem zelf per defenitie zorgt voor oneerlijke concurentie, want dan zou een Albert Heijn of een C1000 Google betalen voor adverteren. Ik vermoed dat het lijdt tot oneerlijke concurrentie, op een indirecte manier, omdat vrijwel iedereen bij meerdere supermarkten komt.

Misschien zit ik er wel compleet naast, maar dit is een gedachte die bij me op komt.
Het lijkt me voor de consument juist perfect. Ik wil een MP3 speler bij een lokale elektronica boer kopen, en zie dan een advertentie van een webshop waarop dat product goedkoper wordt aangeboden.. Wel bijzonder nadelig voor de betreffende winkel.

(Uiteraard een wilde aanname dat het systeem zo gaat werken)
Je ziet overal reclame voor Coca Cola en nauwelijks voor andere merken. Zo lang geleden dat ik nog een reclame van Pepsi heb gezien. Toch verkopen die andere merken ook nog steeds hun producten. Het gaat over meer argumenten dan enkel reclame
Volgens anonieme bronnen werkt Google aan mobiel betalingssysteem dat gebruik maakt van near field communication. Het systeem, waarmee ook advertenties weergegeven kunnen worden, wordt mogelijk al eind dit jaar ingevoerd.
Google pakt het niet serieus aan...
Want bij ING bank zie je in inlog menu of transactie bericht geen advertenties!
Als Google het plan doorzet, kan het best je misschien een onveilig gevoel geven...
en of dat Google je niet serieus neemt...
Dat dacht ik eerst ook, maar er staat nergens dat je midden in een transactie reclames krijgt? Of wat er uberhaubt onder advertenties verstaan wordt en of het uberhaubt op de telefoon slaat, of misschien wel op de advertenties van de supermarkt zelf?

Wat je zegt klopt wel, als ik ads krijg boven het invoerveld voor een pincode oid komt dat niet erg vertrouwd over :P
Voor het eerst begin ik zorgelijke gedachten te krijgen over de groeiende afhankelijkheid
van dit soort systemen en daarmee bedoel ik in het algemeen het hele electronische grit
dat groter en groter wordt.

Serieus, WAT als er een wereldwijde storing komt door bijvoorbeeld een zware uitbarsting
van electrisch geladen deeltjes van de zon, een terroristische aanslag?

Ik heb het gevoel dat we teveel op 1 paard wedden, er geen weg meer terug of een
back-up plan is.

Want om het heel simpel te houden, hoe kom je dan aan je geld?
Hoe kan je dan je eten kopen?
Hoe doe je dat nu dan? Je moet toch pinnen op een gegeven moment. Ik heb meestal maar een euro of 5 aan cash in huis liggen....
Ehm ik verwacht dat iSupply er goed naast zit hier... als dit aanslaat en er is geen reden waarom dat niet het geval zou zijn. Het is makkelijker dan een chipknip sneller dan een pin pas en zeker ook gemakkelijker dan contant geld dus waarom niet. En natuurlijk bied het meer voordelen je kunt je ID kaart er op zetten ook kun je het ding dan gebruiken om je OV-Chip kaart te vervangen etc. Het is echt heel erg veel handiger dan de huidige rommel met voor alles een aparte kaart of oplossing...

Natuurlijk wil Google hier ook een graantje van mee pikken even heel simpel er voor zorgen dat zij de Visa/Mastercard zijn van de kleinen betalingen... iedere betaling betekend een paar procent van het aankoop bedrag voor Google. En hop daar komt het geld weer even makkelijk het laatje binnen rollen. Gewoon achterover zitten en laat de wereld maar hun kauwgom, sigaretten en tijdschriften kopen.
Een mobieltje met een RFID kaart erin en een RFID kaartlezer. Daar komt het dus op neer. En het betalingssysteem kennen we natuurlijk al:
http://www.security.nl/ar...rt_Pinloze_betaalpas.html

Dat het ding 'heel zwaar beveiligd' zou zijn, valt ook wel mee, want in in het verleden is al meerdere malen aangetoond dat RFID technologie makkelijk kan worden gekraakt. Denk aan gratis reizen met de OV chipkaart en paspoorten inscannen; het was nog nooit zo makkelijk als nu.

Alle basics over beveiliging die we op school geleerd hebben: identificatie, authentificatie, authorisatie en verificatie worden met voeten getreden. Ik hoop dat Google hier even bij stilstaat, want anders komt het particuliere betalingsverkeer in gevaar.
OV chip kaart op 1 hoop gooien met contactless betalen is totale onzin. De beveiliging is totaal verschillend. Tenminste als je kijkt naar wat Visa en MasterCard doen. Wat Google gaat doen, weet ik niet.
Tja, of dit beter gaat werken dan een pinpas. Scheelt in ieder geval wel weer meezeulen van je portemonnee
Anoniem: 29318
@robindv5 januari 2011 13:02
En Google zeult jou history mee......Nu is je history ook in te zien met bankzaken ...zo is het niet, maar ik krijg wel een bespioneerd gevoel
OH NOES! Google is watching me!!

M.a.w.: zeer voorspelbaar. Ik moet de eerste nog tegenkomen die daadwerkelijk op de e.o.a. manier last heeft ondervonden van Google's verzamelen van informatie.

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 5 januari 2011 13:37]

Ik moet de eerste nog tegenkomen die daadwerkelijk op de e.o.a. manier last heeft ondervonden van Google's verzamelen van informatie.
Ik denk persoonlijk niet dat we daar op zouden moeten gaan wachten. Geef iemand te veel macht en deze zal het vroeg of laat gaan misbruiken. Ik kijk daarom persoonlijk al uit naar de anti-trust rechtzaken die geheid tegen Google gestart zullen gaan worden. Immers met Google lijkt de geschiedenis zich te herhalen... eerst was het MS en nu Google.
ik denk dat ze alleen de software doen... in Japan heb je allang telefoons met nfc betalingsmethode maar dat verkeer gaat gewoon via Mastercard/Visa.
Mjah, ik denk niet dat ik hier in zal stappen
Ik wacht het liever allemaal lekker af tot het echt bewezen is.
Op het moment is een pinpas minder meenemen toch niet boeiend. Ik heb een stuk of 6 pasjes in mijn portomonee en het is altijd handig om contant geld bij je te hebben.
Pas als ook dingen als je ID op je mobiel kan hoef ik geen portomonee meer mee te nemen.
Lol mijn bankpas is het afgelopen jaar 4x kapot gegaan :P
en telefoons lopen geen groter risico ?
Nee mijn telefoon gaat niet zo vaak stuk als mijn pinpas! Vreselijk vervelend als je ergens wil betalen en je pinpas werkt niet omdat er een scheurtje oid inzit.

Nadeel van je gsm is natuurlijk een lege batterij ;-).
Bij NFC kan de chip in je telefoon werken op de energie die hij uit het extern (bijvoorbeeld door de betaalterminal) gegenereerde RF-veld haalt. Met andere woorden: ook als de batterij van je telefoon leeg is, kan de NFC chip nog werken.
het voordeel is dat hier geen contact voor nodig is. Mijn kaart is dit jaar ook 3 keer vernieuwd, telkens omdat de contacten van de chip afgesleten waren (blijkbaar een probleem met een vuile kaartlezer of zo).
Sta je bij de kassa, wil je betalen ... is je smarpthone weer is leeg of je hebt geen bereik. :+
Volgens mij is het zo dat het zelfs werkt terwijl je phone uit staat/geen bereik heeft aangezien de chip het tijdelijk opslaat en verstuurd wanneer er weer netwerk is..
Bij NFC kan de chip in je telefoon werken op de energie die hij uit het extern (bijvoorbeeld door de betaalterminal) gegenereerde RF-veld haalt. Met andere woorden: ook als de batterij van je telefoon leeg is, kan de NFC chip nog werken. En voor de betaling neem ik aan dat je telefoon, naast de NFC connectie, geen andere verbinding nodig heeft. (De betaalterminal kan eventueel natuurlijk wel een internetverbinding hebben.)
Google zou een plek willen veroveren in de snelgoreiende markt van mobiel betalingsverkeer.
In welke markt wil Google dat nou niet. (Typo trouwens hierboven, zal hem zo doorgeven ;)).

Toch vraag ik me lichtelijk af wie hier nu op zit te wachten? Of anders gezegd: in hoeverre dit nu zaken gaan worden waarmee gewone burgers aan de slag gaan aan in de supermarkt, of bij de bakker of groenteboer. Ik ken in mijn omgeving eigenlijk ook maar één persoon die werkt met Rabo Mobiel, en dat terwijl de Rabobank een goede reputatie heeft in Nederland. Als het op geld aankomt zijn Nederlanders toch altijd wel voorzichtig.

Ook kan ik me niet zoveel voorstellen bij die advertenties.
Edit:
@mithras: lol! Zoiets ja :).

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 5 januari 2011 12:35]

Toch vraag ik me lichtelijk af wie hier nu op zit te wachten?
Iedereen die nu met de pinpas betaalt? In principe is de utopie natuurlijk dat straks de pasjes uit je portomonnee weg kunnen en dat je gewoon even met je telefoon over een plaat zwaait om te betalen.

Het schijnt in Japan in ieder geval al zeer populair te zijn.

Intussen is de adoptie-rate van de pinpas al extreem hoog. Ik heb in ieder geval nauwelijks meer cash op zak. Het lijkt mij wel prettig om ook mijn 'plastic' weg te kunnen doen.

[edit]

Die advertenties is natuurlijk onzinnig. Maar een positie als betalingsverwerker betekent dat je een percentage kunt opstrijken (net zoals b.v. PayPal en de creditcardmaatschappijen al doen.)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 5 januari 2011 12:42]

Totdat je, je mobiel verliest/gestolen wordt en een ander met je mobiel over de plaat zwaait en voordat jij thuis bent om te kunnen bellen, om te melden dat je telefoon gestolen is ben je al xxx Euros lichter.
Een verloren pinpas is tenminste nutteloos zonder pincode...
Tja als je er van uit gaat dat je onbeveiligd kan betalen... Ik ga juist van het omgekeerde uit, oftewel minimaal net zo 'veilig' als een pinpas, en waarschijnlijk nog veiliger omdat de huidige pinpassen vrij makkelijk geskimmed kunnen worden...
Iedereen die nu met de pinpas betaalt? In principe is de utopie natuurlijk dat straks de pasjes uit je portomonnee weg kunnen en dat je gewoon even met je telefoon over een plaat zwaait om te betalen.
Dat weet ik zo net nog niet. Mijn mobiel is sowieso al zwaarder en heb ik minder vaak bij me dan mijn portemonnee. Daar komt bij dat de smartphones van tegenwoordig zo'n load van de accu trekken dat je straks niet kunt betalen omdat je accu leeg zou zijn. Je pinpas werkt gewoon. En wat als je hem uit wilt lenen? Kun je meteen niet meer gebeld worden ;).

Tevens heb je "al die pasjes" niet van het pinnen maar van al die andere firma's die hun heil hebben gevonden in het plastic. Bonuskaart, airmiles, tankpas, anwb-kaart, fitness-toegangskaart, sligropas, bibliotheekkaart, OV-kaart, bedrijfs-/schoolpas, etc. etc.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 5 januari 2011 12:49]

Die advertenites mogen onzinnig lijken, maar Google bestaat bij de gratie van de verkoop van advertenties. Wat je dus straks krijgt met Google's betaalservice, is dat Google weet waar jij aankopen doet, en op basis daarvan jouw advertenties gaat aanbieden.

Ik bedank er voor.
Ik denk dat je dat niet moet onderschatten, ook omdat het gewoon handig is en iedereen heeft toch zijn mobiel al bij zich. Dus waarom ook niet meteen gebruiken ipv pinpas die toch maar naar de sodemieter gata als je niet oplet.

En vooral ook handig wanneer je schijt hebt aan het aantal verschillende passen in je portemonnee is dit eindelijk een reden om daar vanaf te zijn.

Bedenk overigens tevens dat de mensen dat met online bankieren ook waren en kijk hoeveel mensen t nu gebruiken.
Ik denk dat je dat niet moet onderschatten, ook omdat het gewoon handig is en iedereen heeft toch zijn mobiel al bij zich.
Ik denk dat ik toch wel 1/12e jaar mijn mobiel niet bij me heb en/of het nodig vind om die mee te nemen. Betekent dat zometeen dan dat ik 30 dagen per jaar overal of nergens niet kan gaan betalen? Of sterker nog; stel dat ik mijn mobiel bij me heb en die wordt gejat, dan moet ik eerst op zoek naar een telefooncel (die eventueel nog kleingeld accepteert) voordat ik mijn bank of Google kan informeren dat er niet meer betaald mag worden via mijn mobiel/gsm-nummer?

Leuk hoor, dit soort oplossingen maar dat "virtuele" betalen wat we tegenwoordig overal maar doen; de perfecte oplossing om nog sneller het overzicht kwijt te raken op je financien.
Anoniem: 256386
5 januari 2011 12:39
En zo zal Google weer meer van je weten.
Natuurlijk is alles ook al bekend maar hierbij is het verschil dat het bij 1 partij is ipv
verschillende instanties.

bijv.
- Google search
- Android
- Google navigatie
- Google mail
- Google betaling
- Google vakantieboekingen

Als je dat maar bewust bent.
Heel bewust, maar Google gaat dat heus niet doorspelen naar 3e, maar juist voor zichzelf houden (wat voorheen vaak een heikelpunt met privacy gevoelige gegevens was).

Omdat;
Ze dan opmaat gemaakte reclame kunnen versturen; ze zien bijvoorbeeld een mailtje dat je met een vriend praat over een vakantie naar de Bahamas. Ze zien dat je in NL woont, en ze zien dat je zoekt naar goedkope vluchten naar de Bahamas. Een advertentietje erin en je bent klaar.

Dit is natuurlijk een rooskleurig voorbeeld maar zoiets zal google in de toekomst naar toe willen. Of dat slecht is weet ik niet. De echte belangrijke dingen beheerd bij ons de overheid namelijk.
Reken maar dat wat google van je weet al waardevolle info is voor de overheid.
Met 1 verzoek kunnen ze denk ik wel alles aanleveren aan de overheid.
Ja maar dat doen ze dus niet, omdat inprincipe de hoeveelheid gegevens die ze hebben meer waard is voor google dan wat een 3e partij daar voor wil geven. Als de consument er achter komt dat google de informatie aan de overheid gaat leveren loopt iedereen weg en is het hele bedrijfs plan van Google weg...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee