Intel brengt begin 2022 eerste videokaarten uit onder Intel Arc-naam

Intel presenteert een naam voor zijn komende videokaarten voor consumenten. Volgens de fabrikant gaat het om high-end chips voor zowel desktops als laptops en komen die in het eerste kwartaal van 2022 uit onder de noemer Intel Arc.

De eerste Intel Arc-producten zijn gebaseerd op gpu's met codenaam Alchemist, schrijft Intel. Dat gaat om de gpu die eerder bekendstond als de DG2 en gebaseerd is op Intels Xe HPG-architectuur. Er komen varianten voor laptops en desktops, en Intel belooft 'vloeiende framerates' in games.

In een promotiefilmpje toont het bedrijf games als Forza Horizon 4, PUBG, Metro Exodus en Days Gone, die zouden draaien op een preproductieversie van een Intel Arc-gpu. Intel toont echter geen details over de gebruikte settings en laat geen framerates zien.

De video bevestigt ook dat Intel aan een eigen alternatief voor Nvidia's DLSS werkt. Intel noemt dat AI-accelerated super sampling. In het promotiefilmpje claimt Intel een 480p-resolutie op te schalen naar 4k, maar over de kwaliteit is niets te zeggen omdat de video geen 4k-resolutie heeft.

Intel Arc zal meerdere generaties van gpu's omspannen. Er wordt gewerkt aan toekomstige generaties met de codenamen Battlemage, Celestial en Druid. Net als Alchemist komen die namen uit Dungeons & Dragons.

Begin dit jaar kwam er al informatie naar buiten over de DG2-gpu's, die nu dus als Alchemist door het leven gaan. Er zijn vijf varianten met 96, 128, 256, 384 of 512 execution units en er is ondersteuning voor 4GB tot 16GB aan GDDR6-geheugen, met snelheden van 14Gbit/s tot 18Gbit/s. Ter vergelijking: de krachtigste geïntegreerde Xe-gpu van een Tiger Lake-processor heeft 96 eu's. De informatie stamt uit eind 2020. Het is niet bekend of daar nog wijzigingen aan gedaan zijn in de tussentijd.

Intel heeft publiekelijk nog geen uitgebreide details gegeven over zijn gpu's voor consumenten. Een jaar geleden zei Intel nog dat videokaarten op basis van de Xe HPG-architectuur in 2021 zouden verschijnen. Dat is dus uitgesteld tot begin 2022.

Intel Arc-chips

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-08-2021 • 16:00

67 Linkedin

Lees meer

Reacties (67)

67
66
39
1
0
20
Wijzig sortering
Gaat het om discrete videokaarten?
is dat een andere term voor dedicated? (dus niet Integrated)
Een Nederlandse vs Engelse term. :)

*Hoewel discrete ook een Engels woord is las ik hem 'in het Nederlands'. :+

[Reactie gewijzigd door Gravit0n op 16 augustus 2021 16:34]

Nog nooit die term tegengekomen. Meestal iGPU of GPU in de literatuurrrrr :)
Discrete (in het engels tenminste) is inderdaad ook een term die hiervoor gebruikt wordt. Waarom dat zo is, geen idee.
Omdat het een 'afzonderlijk' dochterbord betreft. Discrete dus.
Discrete graphics is a GPU that is a separate from the processor. Discrete graphics has its own dedicated memory that is not shared with the CPU.

https://www.intel.com/con...s/000057824/graphics.html
Alhoewel tegenwoordig, geheugen wel degelijk gedeeld kan zijn tussen de CPU en GPU met oa nVIDIA (vooral dan in server en HPC) die ondersteuning heeft om met hun GPU-achtigen (DPU) direct aanspraken te maken tegen het RAM (bijvoorbeeld direct met data werken die binnenloopt via het netwerk zonder de CPU ertussen), en binnenkort via InfiniBand zelfs de CPU en RAM van andere machines.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 17 augustus 2021 19:48]

Ja, DG2 staat ook voor Discrete Graphics (2).
Discrete graphics cards, zijn videokaarten die de GPU los hebben staan van de processor en apart toegewijd geheugen hebben. Met andere woorden (in de praktijk) op een aparte kaart.

[Reactie gewijzigd door Edsger op 16 augustus 2021 16:28]

Ben benieuwd. Overigens zie ik de schaarste en opgeblazen prijzen in de toekomst minder rooskleurig in dan de meeste. Het heeft al lang niet meer te maken met mining en productie achterstanden door de pandemie en meer vraag.
Er is een nieuwe factor bij komen kijken, het scalpen. Men is er achter gekomen dat wanneer men alles op koopt ze vervolgens de prijs zelf kunnen bepalen. Dit is iets wat niet meer weg gaat en indirect doet iedereen er vervolgens terecht aan mee. Ik heb zoveel meer betaald voor oa mijn CPU en andere dingen dat wanneer ik bv mijn GPU zou verkopen, ik daar ook de hoofdprijs voor zou vragen ter compensatie. Jammer maar zo gaat dat.

Ik verwacht in 2022 niks anders qua markt.
Maar scalpen lukt natuurlijk alleen als de productie de vraag niet kan bijbenen.

Feitelijk is gelimiteerde productie altijd een probleem indien de vraag hoger ligt dan het aanbod.
Geen enkele productie kan georganiseerd scalpen bij benen. Dit wordt inmiddels op grote schaal gedaan door partijen die hele grote bedragen kunnen gebruiken ter investering.
Dit is een legale manier om heel veel geld te verdienen dat niet witgewassen hoeft te worden.
Maar dat zou dan toch ook de marktprijs moeten beinvloeden (hoop ik dan)? Want een dergelijke opkoper wil wel graag z'n geld weer snel terug verdienen. Als hij het te langzaam doet (dus slechts via een enkel verkoopkanaal) dan worden ondertussen nieuwere/betere produkten op de markt gebracht. Dus hij/zij moet het wel aanbieden via veel verschillende verkoopkanalen en dan lijkt het aanbod weer als voorheen en zal de prijs dalen.
Scalpen gaat natuurlijk niet op wanneer er voldoende productie of te weinig vraag is.
Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Zo is dat altijd al gegaan en zo zal het blijven gaan.
Meer vraag dan aanbod? Prijs gaat omhoog
Meer aanbod dan vraag? Prijs gaat omlaag

Het zal vanzelf stabiliseren. Kijk bijvoorbeeld ook naar prijzen van een PS5. In de eerste weken gingen die op marktplaats voor ruim het dubbele. Op een gegeven moment raakt de markt meer verzadigd, de vraag gaat omlaag en de prijzen zakken mee. De verkrijgbaarheid is nog steeds zeer matig maar de prijzen op marktplaats liggen al niet zoveel meer boven de adviesprijs.
Door mining krijg je wel een bodem in de markt, want als de prijs onder een bepaalde grens ligt dan kun je geld verdienen door te minen.
Maar dit is niet alleen voor video-kaarten het geval. Er zijn meer producten die zelfstandig geld kunnen opbrengen. Zoals bijv. zonnepanelen (mits salderen mogelijk is).
Al is het best wel uitzonderlijk.
Maar daar geldt nog steeds het vraag-aanbod principe.
Wanneer meer mensen gaan minen of wanneer de prijs van cryptomunten daalt zal er minder vraag zijn vanuit miner, dus de prijs van videokaarten gaat omlaag.

Het blijft vraag/aanbod, of minen nou rendabel is of niet. De markt stabiliseert vanzelf weer, mensen moeten alleen wel geduld hebben.

Dat is vooral een probleem als je nu met een zeer gedateerde of defecte videokaart zit die je wel echt nodig hebt. Dan zit je gewoon vast aan hoge prijzen en houdt je de hoge vraag mede in stand ;).
Ja - feitelijk wordt de prijs niet door de scalper opgedreven maar door de hebberigheid van de kopers. Nu is dat bij mining wel een probleem omdat daar geen plafond op lijkt/leek te zitten. De verdiensten lopen lineair op met meer videokaarten. Toch treedt daar ook verzadiging op. Je moet het ook kunnen plaatsen en uiteindelijk zal de prijs van de crypto-munt ook dalen als het aanbod stijgt en zodoende de vraag naar video-kaarten doen afnemen.
En m.b.t. de PS5, daar was het vooral het snel willen bezitten wat tot hogere prijzen heeft geleid.
Dat werkt alleen als er ook gekocht wordt en er niet meer geproduceerd wordt. Je hebt de schaarste nodig om de hoge prijzen te kunnen vragen. Anders ben je gewoon gekke Henkie die 500 piek voor zijn ryzen 3 vraagt.

De vraag naar gpus en cpus is nog steeds enorm hoog. En ja het scalpen zal op release vast een dingetje zijn, ook weer straks, maar als de supply chain een beetje werkt zijn dat maar tijdelijke effecten
Kijk hier met vreugde naar uit, extra concurrentie op deze markt kan geen kwaad.
Als Intel serieus kan meedoen zijn we misschien van de duopolie(?) af op de gamingmarkt.
En dan nog het chiptekort, verwacht het niet maar hoop dat ze begin 2022 voldoende stock tegen "normale" prijzen kunnen bieden.
Spannend ;)
Voordeel dat Intel natuurlijk heeft is eigen chip fabrieken, wat tekorten betreft. Dat maakt een snelle launch erg relevant.

Maar ja, heel benieuwd naar wat dit word, extra concurrentie is altijd interessant en voordelig voor de consument
Voor zover ik weet draaien de fabrieken van intel op max capaciteit en hebben ze zelf al externe productie ingekocht bij TSMC... ik zou er dus niet op hopen.
Ik ben wel benieuwd naar hoe intel z'n videokaarten gaat marketen:
- als superieure, maar dure oplossing (zoals ze meestal doen)
- als goede, maar goedkopere oplossing
nVidia heeft immers dezelfde status als intel in cpu-land.
Gelijk heb je, maar ze staan in ieder geval sterker dan andere partijen. Daarnaast helpt het dat ze meer eigen fabrieken maken maar dat duurt even voor we daar iets van gaan merken.
En mijn gok, in eerste instantie als de goede en goedkopere oplossing, dat is wel de manier om de markt te betreden met eerste generatie producten
Ik ook :) nu wel hopen dat ze concurrerende prestaties leveren en dat de drivers stabiel zijn ;)
''normale'' prijzen hebben nog altijd te maken van een tekort aan materialen om daadwerkelijk een videokaart uberhoubt te kunnen maken.Als intel daar ook last van heeft zullen deze kaarten ook duurder zijn dan de adviesprijs.Laten we hopen omdat de meeste mensen toch al ingeent zijn dat dat niet zo snel meer kan gebeuren.ik hoor al geruchten over een derde prik daar zijn ze althans in the usa al met begonnen.En daar heeft het allemaal mee te maken.Als ze alle materialen op voorraad hebben dan zullen de prijzen van de videokaarten de normale verkoop prijs krijgen.Maar het is idd wel leuk als intel met amd en nvidia mee kan doen ook wat snelheid betrefd en aantal cuda cores (of wat voor een cores ze wel kunnen gaan maken).
ik ben zelf nog aan het kijken voor een nieuwe videokaart,misschien word het wel bij deze een intel kaart.Ondertussen loopt alles op de onboard videokaart bij mij wat bij de processor zit ingebakken.
Ondertussen hoop ik dat intel een range van videokaarten gaat maken wat het onder midden en hoger segment kan gaan bestrijken.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 16 augustus 2021 19:38]

Alchemist, the first generation of Intel Arc products, will feature hardware-based ray tracing and artificial intelligence-driven super sampling, and offer full support for DirectX 12 Ultimate.

Wordt dat de nieuwe standaard? 'AI Supersampling', neppe lage resolutie kunstmatig opkrikken?
Ter vergelijking: de krachtigste geïntegreerde Xe-gpu van een Tiger Lake-processor heeft 96 eu's.
Maar DG2 zijn toch juist losse videokaarten? Of was dat een vergelijking met de enige 'krachtige' APU die Intel heeft?
Je zegt het alsof supersampling met behulp van AI iets slechts is, terwijl het juist een zeer krachtige technologie is om meer framerates te pushen met een relatief lage impact op de beeldkwaliteit. Er zijn zelfs voldoende gevallen waarbij de beeldkwaliteit beter wordt door de geïntegreerde anti aliasing. Daarbij ben je niet verplicht om het te gebruiken, maar kun je het aanzetten wanneer je niet de gewenste framerates haalt.

Ik speel Cyberpunk bijvoorbeeld liever met 60fps op 4K met behulp van DLSS (quality), dan op 1080p met 80fps of 4K met 40fps.

[Reactie gewijzigd door roelst1 op 16 augustus 2021 19:23]

Ik speel heel Cyberpunk gewoon niet, dat daar gelaten.

Supersampling is een individueel principe, je bent in de basis overgelaten aan de 'programmeurs' of dit voor jouw game gaat werken, of het slechts bij een 'redelijke benadering' blijft, we zit nu op wat? 40 games in totaal die DLSS hebben, op de duizenden en duizenden games?

Leuk voor die paar games, leuk om daar even te pochen dat je hogere FPS haalt, maar het is randje 'tellsell reclame' uit de tijd van '300watt!!! speakers' PMPO. Ga niet praten over '4K' als het geen native 4K is, net zoals 1080i, 720p upscale of 'HD ready', of welke variatie dan ook, ooit FullHD werd genoemd.

Is het leuk spul? Absoluut. Maar selectief toepassen in voordeel van je eigen straatje, daar heb je niets aan. Als jouw referentiepunt 'Cyberpunk 80fps 4K' is, dan praat je niveau top kaarten, niet stiekem een sub-mid die 1080DLSS draait.
1080i is gewoon FullHD, maar dan met interlaced ipv progressive scanning - een effectief framerate verschil, niet resolutie. Ik heb ook nog nooit HD ready als FullHD geadverteerd zien worden.

En wat is nou het erge aan een techniek die je een qualitatief betere ervaring geeft met minder sterke componenten?? Dan hoef je minder snel een hardware upgrade te doen om de nieuwste spellen te spelen? Wat een ramp. En als je het niks vindt, dan kun je het ook gewoon niet aan zetten. Alsnog geen reden om zuur te doen tegen mensen die er wel plezier uit halen.
Was DG2 niet het VGA-gedeelte van de APU op een losse videokaart geprikt?
Inderdaad een losse kaart, maar niet veel meer dan hack-slash APU-werk.
Ik kan de nummers mis hebben, maar dacht dat GamersNexus die toen, een maandje of twee geleden, had getest.
Wel het zou leuk zijn als er een derde speler op de videokaarten markt verschijnt,
en ze wat leuks en betaalbaars op de markt zetten.
Maar totdat ik ze daadwerkelijk op de markt zie, en onafhankelijke reviews heb bekeken ben ik wat terughoudend met m'n enthousiasme
Iets meer concurrentie kan nooit kwaad. Ik vind dat deze markt al veelte lang werd gedomineerd door ATI/AMD en Nvidia.

Vreemd genoeg ruik ik ook meer bit-coin miners op de kust
Was Intel Ark niet de portaal die Intel had waar je alle specificaties van hun producten in kon vinden?

Kom op Intel, hoe lastig is het nou om nieuwe namen te verzinnen zonder verwarring te veroorzaken?
Ja precies. Dan heb je straks de Intel Ark portaal, waar de Intel Arc videokaart instaat.
Intel Marketing dept: AI Accellerated Super Sampling
The Internet: AI-ASS :D
Zijn er al dingen bekend over de prestaties op gebied van video encoding??
Ben benieuwd of ze dan ook gebruikt gaan worden voor crypto
ben benieuwd of ze betaalbaar EN beschikbaar komen :+
Beschikbaar zal ze wel lukken. Maar betaalbaar betwijfel ik. We hebben het hier wel over Intel. Intel is gek op zijn klanten uitknijpen.
maar binnen de videokaart branche willen ze graag eens stukje van de taart, hopelijk willen ze dat stukje vooral behalen op prijs want het ziet er niet naar uit dat ze dat stukje taart gaan pakken op prestaties.
Laten we eens beginnen met kijken hoe ze zich meten ten opzichte van amd/Nvidia kaarten. Als dat positief is en GPUs zijn tegen die tijd nog steeds relevant voor crypto is het antwoord natuurlijk ja, maar dat lijkt me toch echt bijzaak.
480p opschalen naar 4K... dat moet ik nog zien hoor. Intel had hier zelf toch geen eigen tech voor? Leuk hoor zo'n video, maar die claim lijkt me nogal ambitieus.
Ik ben ook echt wel benieuwd of de naam 'Arc' aan gaat slaan bij de gemiddelde consument. Wat dat betreft zegt GeForce wat meer als Arc of Radeon. Ik vind het nu niet zo krachtig of spannend klinken.

[Reactie gewijzigd door zzzzz op 16 augustus 2021 16:34]

Waar haal je dit weg? Ik lees het nergens in het artikel of de referenties
Eerste Link in het artikel. Filmpje kijken
3:21 Zo lang is het filmpje ook niet dat je er even doorheen kan zoeken.
Er zit een stukje in de video die bij het persbericht zit waarin ze 480p naar 4k opschalen.
DLLS van Nvidia doet ook zoiets. Ligt er net aan welke quality setting je gebruikt.
DLLS van Nvidia doet ook zoiets. Ligt er net aan welke quality setting je gebruikt.
Nee DLLS van Nvidia doet niet zo iets, 640x480 naar 4k is heel wat anders dan 2560x1440 of 1920x1080 naar 3840x2160 (4k) opschalen.

640x480 = 0.31 MP, 1920x1080 = 2.07MP, dus 640x480 is bijna 7x zo weinig pixels als 1920x1080, en 640x480 = ongeveer een enorme 27x kleiner dan 4k, en dan mis je letterlijk zo veel data dat zelfs DLLS van Nvidia er niks mee kan zonder enorm veel fouten, en 1920x1080 is maar precies 4x minder pixels dan 4k, en niet 27x minder pixels dan 4k.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 16 augustus 2021 17:49]

Ah juist, dankje 🙂 ja dat klinkt als dlss/fidelityFX, logisch dat zij ook zoiets willen gaan doen
Als ik het verschil niet meer zie. Maakt mij het niet uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee