Intel brengt eerste losse Arc Alchemist-videokaarten voor laptops uit

Intel heeft zijn eerste Arc Alchemist-videokaarten voor laptops uitgebracht. Het bedrijf stelt op woensdag 30 maart twee instapmodellen beschikbaar. Later volgen hoger gepositioneerde varianten en desktopvideokaarten.

Intels Arc Alchemist-serie bestaat uit drie categorieën: Arc 3, Arc 5 en Arc 7, die allemaal gemaakt worden op TSMC's 6nm-node. Arc 3 is de instapserie, terwijl de Arc 5- en Arc 7-series hoger gepositioneerde modellen omvatten. De drie categorieën verschillen onderling op het gebied van de hoeveelheid cores, het geheugen en stroomverbruik.

Per direct verkrijgbaar zijn de Intel Arc A350M en een Arc 370M, die onderdeel zijn van de Arc 3-serie. Eerstgenoemde beschikt over zes Xe-cores met zes raytracingcores en 4GB GDDR6-geheugen op een 64bit-geheugenbus. Daarbij is de videokaart geklokt op 1,15GHz. Intel claimt een stroomverbruik van 25 tot 35W. De Arc 370M heeft twee extra Arc-cores en heeft een kloksnelheid van 1,55GHz, waarmee het stroomverbruik oploopt naar 35 tot 50W.

Begin deze zomer volgt nog een Arc A550M, met 16 Xe-cores op 900MHz. Die videokaart beschikt daarbij over 8GB GDDR6-geheugen. Op datzelfde moment introduceert Intel twee Arc 7-videokaarten. De A730M beschikt daarbij over 24 cores en 12GB geheugen, terwijl de A770M 32 cores en 16GB geheugen krijgt. Intel zei eerder al dat in het tweede kwartaal ook desktopvideokaarten verschijnen, maar het bedrijf deelt daar nog geen specificaties van.

Intel Arc-videokaarten voor laptops
Serie Arc 3 Arc 5 Arc 7
Model A350M A370M A550M A730M A770M
Xe-cores 6 8 16 24 32
Raytracingcores 6 8 16 24 32
Kloksnelheid 1150MHz 1550MHz 900MHz 1100MHz 1650MHz
Geheugen (GDDR6) 4GB (64bit) 4GB (64bit) 8GB (128bit) 12GB (192bit) 16GB (256 bit)
'Graphics Power' 25-35W 35-50W 60-80W 80-120W 120-150W
Release 30 maart 2022 Begin zomer 2022

Het bedrijf toont wel prestatieclaims van zijn Arc 3-laptopvideokaarten. Daarbij zou de Arc 370M meer dan 60fps halen in spellen als Hitman 3, Doom Eternal, F1 2021 en Destiny 2 op een full-hd-resolutie. In Fortnite zou diezelfde videokaart 94 fps halen op 1080p en met de instellingen op medium. Bij GTA V ligt die framerate volgens Intel op 105fps.

Intel zegt dat verschillende fabrikanten laptops uitbrengen met een Arc 3-gpu. Daaronder vallen Acer, ASUS, Dell, HP, Intel, Lenovo, MSI, en Samsung, naast oem's als Clevo. Het bedrijf stelt dat deze laptops beschikbaar komen 'vanaf' 899 dollar. Europrijzen worden niet genoemd.

Intel Xe-cores en gpu-opbouw

Intel deelt daarnaast informatie over de interne opbouw van zijn Arc Alchemist-videokaarten. De gpu's beschikken over verschillende aantallen render slices. In iedere render slice zitten vier Xe-cores. Zo'n Xe-core beschikt onder meer over 16 vectorengines, die voorheen execution-units werden genoemd. Die engines kunnen fp32-, fp16- en int8-berekeningen uitvoeren. Daarnaast beschikken die cores ieder over 16 XMX-matrixengines die bedoeld zijn voor AI-berekeningen. Ook heeft iedere Xe-core een losse 'unit' voor raytracing en 192kB L1-cache.

De gpu's krijgen daarnaast een media engine, die zaken als hdr-tonemapping en het encoderen en decoderen van video op zich neemt. Die media engine ondersteunt onder meer hardware acceleration voor AV1, naast HEVC, AVC en VP9. De videokaarten hebben ook een losse displayengine, die het beeldsignaal regelt. De videokaarten ondersteunen daarmee HDMI 2.0b en Displayport 1.4a, waarbij Intel ook zegt dat de Arc-videokaarten 'DisplayPort 2.0 10G Ready' zijn. HDMI 2.1-support ontbreekt dus. De Arc-serie ondersteunt verder adaptive sync, DirectX 12 Ultimate en onder meer raytracing, variable rate shading, en mesh shading.

Software: XeSS, Deep Link en Arc Control

Samen met de Arc Alchemist-videokaarten, deelt Intel details over verschillende softwaresuites. Begin deze zomer komt het eerder aangekondigde XeSS aan. Dat is een temporal upscaler, net als Nvidia's DLSS en AMD's FSR 2.0. Daarbij worden frames op een lagere resolutie gerenderd, en vervolgens opgeschaald. Dat moet hogere framerates opleveren met minder kwaliteitsverlies.

XeSS werkt volgens Intel crossplatform, waarmee de upscaler beschikbaar moet komen voor bepaalde videokaarten van AMD en Nvidia. Wel zouden er prestatievoordelen zijn bij bepaalde Intel-videokaarten, aangezien XeSS gebruik kan maken van de XMX-matrixengines. XeSS komt beschikbaar voor verschillende pc-games, waaronder Death Stranding, Shadow of the Tomb Raider, Ghostwire Tokyo, Grid Legends, Hitman III en Chivalry II.

Ook Deep Link wordt ondersteund op de nieuwe videokaarten. Daarmee kunnen de geïntegreerde gpu's van Intel-processors samenwerken met de Arc-videokaart, wat voor betere prestaties bij bepaalde rekentaken moet zorgen. Intel zegt dat dit bijvoorbeeld werkt bij het encoderen van video. Ook kan via Deep Link het power budget verdeeld worden tussen de cpu en gpu, waarbij het stroomverbruik van de gpu teruggeschroefd kan worden als deze weinig wordt gebruikt, waarna de cpu van meer stroom voorzien kan worden.

Verder introduceert Intel zijn Arc Control-software. Dat is een programma voor de gpu-drivers, waarin ook andere functies verwerkt zitten. Gebruikers kunnen in die software onder meer de fansnelheden en de power-instellingen aanpassen. De software biedt daarbij prestatieoverlays, waarin ze de kloksnelheid en andere gpu-telemetrie kunnen volgen.

De software biedt verder geïntegreerde software om te streamen naar platformen als Twitch, naast AI-webcamfuncties, bijvoorbeeld voor het blurren of verwijderen van achtergronden. Ook kunnen gebruikers met terugwerkende kracht video's van gameplay opnemen via Auto Game Highlights.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

30-03-2022 • 17:00

27 Linkedin

Lees meer

Reacties (27)

27
26
20
2
0
2
Wijzig sortering
Voor de eindgebruiker vindt ik het toch wel sympathiek dat de upscale-technieken universeel toepasbaar worden. Zal het effect uiteindelijk ook zijn dat er een beslissing genomen wordt om het opensource te maken, ten behoeve het nog meer te optimaliseren? Zo pak je, potentieel, ook het gemis van krachtigere GPU's aan die (ver) buiten het budget reiken van veel mensen.
Zowieso heeft Unreal Engine al een universele TAA oplossing die upscaled, namelijk "TSR" die nu al gebruikt word in Ghostwire Tokyo.

Op relatief statishe beelden produceert het een veel betere upscale dan FSR 1.0 , en komt aardig in de buurt van DLSS 2.0 - helaas zodra dingen bewegen; blijft DLSS 2.0 superieur.

Vergelijking te zien in dit filmpje van DF.
Unity heeft maar liefst 5 verschillende upscaling oplossingen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor DLSS met fallback naar FSR (1.0), die bood net iets betere resultaten dan TAA upscaling vond ik.

DLSS daarentegen is zelfs op zeer lage resolutie nog prima te gebruiken. Eigenlijk bijna gratis extra prestaties.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 30 maart 2022 18:06]

Het is wel jammer dat de 3 videokaart fabrikanten dus allen aparte API en frameworks gebruiken. Dit lijkt mij een huilmoment voor game devs. Wat ik niet snap is dat die 3 fabrikanten niet gewoon samenwerken aan 1 oplossing. Die van AMD is compleet open source en die zouden ze allemaal kunnen gebruiken, of die van Nvidia of Intel als ze het open source maken.
Als een bedrijf als NVIDIA een mooie techniek op de markt brengt waardoor het beter uit de verf komt dan z'n concurrenten dan zou je in de ogen van je investeerders zot zijn om die techniek gratis open en bloot te maken. Doen ze dus niet. Open-sourcen is trouwens niet gelijk aan gratis, of mede-eigendomsrecht hebben. Wil Intel zich wel vastklampen aan bijvoorbeeld de interne roadmap van AMD betreffende hun upscaletechniek? Misschien werkt hun GPU toch wel wat anders waardoor die beter met hun techniek overweg kan? Er zijn waarschijnlijk nog meer redenen om het niet exact hetzelfde te doen dan als de ander, en dat zorgt inderdaad voor een brede waaier en dingen die ondersteund moeten worden.
Maak je als game dev dan geen eigen pseudo api commando's die dit vertaalt naar een van de 3, of en eigenlijk veel beter zou in de ontwikkel omgevingen zoals unity mogen zitten.
Dan moet je jezelf niet aantrekken van hoe je het gebruikt, of beter welke architectuur de eindgebruiker heeft.
Vroeger al dev (geen game) deed ik dit ook , ook al kreeg ik van een fabrikant een library, schreef ik er m'n eigen gebruik om heen. wanneer je dan veranderde van fabrikant moest je enkel "jouw api" veranderen, maar je eigen logica bleef intact.
zo kan je je meer focussen op het onderdeel dat je gebruikt en moet je je niet afvragen waar de fout zit.
in mijn geval was dat database architecturen, en dan nog redelijk uiteenlopende, van een in memory, over een sequentiële en een relationele database.
Zou mooi zijn als deze kaartjes een beetje innovatie, concurrentie en meer aanbod opleveren. Benieuwd naar de benchmarks, wie weet met bruikbare raytracing performance...
Als ik zie dat de variant met 8 cores al speelbare prestaties oplevert, dan wordt de variant met 32 cores én nog iets hogere kloksnelheden wel een leuk ding.
Even ter referentie: volgens Tweakers moet een GTX1660Ti/RTX2060 ongeveer 110 fps halen met GTA V medium. Daar zit deze laptop kaart net 5 FPS onder....

Laten we conservatief zeggen 3x zo snel, dan zit je nog ruim qua power voor zo'n kaartje.

En nog een bescheiden budget van 120-150W.

Eindelijk een beetje efficiënte concurrentie voor AMD en Nvidia?

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 30 maart 2022 19:03]

Nice inderdaad, goeie vergelijking. Als het flagship inderdaad factor 3 doet zit die op 3080 niveau bij minder dan half TDP. Mooie tegendraadse ontwikkeling van de power hongerige 3090Ti net uitgekomen.
Dit klopt niet. GTA V op een 1660 Ti is 160 FPS volgens Tweakers:

https://tweakers.net/revi...-zonder-turing-gta-v.html

Het nummer dat jij quote is de minimum framerate.

Als ik het zo google, dan zijn de nummers van de 370M ongeveer gelijk aan de 1650.
Leuk dat er concurrentie is, vooral op mobiele gebied. Maar het word wel eerst even afwachten tot de reviews hoe goed het presteert, en of de drivers een beetje op orde zijn.
Extra concurrentie, altijd goed
Ik ben benieuwd hoe het met hun Linux driver-ondersteuning zal zijn, en hoop dat het net zo open wordt als de drivers van hun embedded GPU's. Zolang het maar beter is dan Nvidia met Optimus.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 maart 2022 22:02]

Mijn hemel, die eerste slide (1/10) ... :X buzzword bingo!
Ziet er veelbelovend uit! Ik ben benieuwd.
Wat is er los aan deze videokaarten?
Ze zijn dedicated en geen SoC?
Dat ze als een losse chip vast op een moederbord worden gesoldeerd.
Ze zitten niet op dezelfde die of dezelfde chip package als de geintegreerde graphics. Buiten het feit dat ze meer graphics power hebben op een separate chip hebben ze ook separaat geheugen wat op doorvoersnelheid is geoptimaliseerd (GDDR6 in dit geval). Het gewone geheugen is meer geoptimaliseerd op random reads / writes. Huidige processoren draaien sowieso veel beter als ze het geheugen niet hoeven delen met andere apparaten. Grafische kaarten vragen zowel veel GB als veel bandbreedte - bij moderne 3D games anyway.
Wanneer kunnen we laptops met deze GPUs verwachten?
Release is vandaag, dus ik zou verwachten binnenkort ook werkelijk in de winkels
Ah yes, advanced gaming.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee