Microsofts DirectX Raytracing 1.2 introduceert prestatieverbeteringen raytracing

Microsoft kondigt de nieuwste versie van DirectX Raytracing aan. Versie 1.2 introduceert Opacity Micro-Maps en Shader Execution Reordering in de api, waarmee bepaalde renderprestaties aanzienlijk moeten verbeteren. Voor beide technieken is hardwareondersteuning nodig.

DirectX Raytracing 1.2, ofwel DXR 1.2, is de nieuwste versie van Mircosofts api voor realtime raytracingtechnologie en introduceert de technieken OMM en SER, die allebei eerder al door Nvidia ondersteund werden. Volgens Microsoft is OMM een manier om de doorzichtigheidswaarden van 'alpha-tested' geometrie zoals hekken en haar efficiënter te verwerken, met als gevolg minder shaderverwerkingsverzoeken. Dit zou ervoor zorgen dat dit onderdeel van het renderproces in games op basis van pathtracingtechnologie tot 2,3 keer sneller verloopt.

Ook SER moet de raytracingrenderprestaties van een game verdubbelen 'in bepaalde scenario's'. Deze techniek moet ervoor zorgen dat de rangschikking van shaderopdrachten op een bepaalde manier gebeurt, waardoor het eindresultaat vloeiender zou zijn.

Microsoft claimt dat het in gesprek is met AMD, Intel, Qualcomm en Nvidia voor de hardwareondersteuning van de DirectX Raytracing 1.2-api. De api komt ergens in april van 2025 uit. Op het moment van schrijven heeft Nvidia bevestigd dat het driverondersteuning biedt voor OMM vanaf de RTX 20-serie videokaarten en SER vanaf de RTX 40-serie. Intel zegt SER na de release van DXR als 'Agility-sdk' te gaan ondersteunen en gaat met de Celestial-generatie gpu's ook OMM ondersteunen. Qualcomm belooft de technieken met de volgende generatie Windows-igpu's te gaan ondersteunen. Over AMD is niets bekend.

DirectX Raytracing 1.2

Door Yannick Spinner

Redacteur

21-03-2025 • 17:47

26

Submitter: CriticalHit_NL

Reacties (26)

26
26
16
0
0
9
Wijzig sortering
Leuk om te horen, jammer natuurlijk dat DirectX (naar mijn idee) alleen beschikbaar is voor Windows terwijl de toekomst van gaming er toch elke dag een beetje meer Linux gekleurd wordt, met binnenkort ook de nieuwe releases van SteamOS. Als ze nou allemaal deze moeite zouden stoppen in Vulkan had iedereen ervan kunnen profiteren! Zou wel minder market share voor windows betekenen natuurlijk dus begrijp dat ze dat niet doen.
Geen zorgen, dit gaat ook allemaal in Vulkan terecht komen. Het duurt alleen vaak wat langer bij Vulkan omdat dit met honderden weekly meetings of vrijdag middagen besproken wordt.

Als het eenmaal in een standaard zit, moeten alle vendors het supporten, en is het niet heel veel moeite om het ook in de andere standaard te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Lijmer op 21 maart 2025 18:06]

Ding is. Zodra dit in Vulkan zit heeft Microsoft alweer de volgende versie van DXR uitgerold.

Als Vulkan op die manier constant achterblijft zullen ontwikkelaars en bedrijven nog steeds alleen voor Windows ontwikkelen.

Want voor Linux ondersteuning ontwikkelen kost ook geld en tijd. Waarom zou je dat doen als bedrijf of ontwikkelaar als de nieuwste snufjes toch in Windows zitten?

Probleem dat dit creëert is dat je nog steeds merendeels de games op Windows gaat vinden. En DXR is niet het enige voorbeeld. Ik heb ook vaak genoeg gehoord dat bepaalde videokaarten en zeker die van NVIDIA nogal klote zijn op Linux support.
Het probleem hier zit hem er meer in dat DX12 meer cross-platform mogelijkheden biedt dan Vulkan gek genoeg. DX12 werkt op windows en xbox, en dankzij Proton/DXVK nu ook op Linux.

Met Vulkan krijg je Windows, Android en Linux. Als je PC en consoles target is >99% van je sales op windows, en heb je alsnog een DX12 backend nodig voor de Xbox.

De specifieke features zijn niet echt het probleem voor het kiezen van de API. Als developer zul je hier al een extra branch in je code base moeten zetten voor als de feature wel of niet aanwezig is. Daarnaast is het ook mogelijk voor bijv Nvidia of AMD of een extension beschikbaar te maken voor Vulkan die deze functionaliteit toevoegt zonder dat het in de standaard zit.
Als je PC en consoles target is >99% van je sales op windows
Ik speel niet op consoles, maar ik denk dat ze meer verkocht krijgen dan <1% van het totaal.
Oh whoops, ik was mijn zin te veel aan het herfomuleren en toen kwam deze troep er uit haha. Ik doelde op >99% van je verkoop op PC. En als je dan ook nog op xbox wilt verkopen doet vulkan niet zo veel voor je.
en heb je alsnog een DX12 backend nodig voor de Xbox.
Ja, de DX12 backend werkt redelijk out of the box op een Xbox, maar er zijn heel veel low level API calls die je veel liever gebruikt.
Het probleem hier zit hem er meer in dat DX12 meer cross-platform mogelijkheden biedt dan Vulkan gek genoeg. DX12 werkt op windows en xbox, en dankzij Proton/DXVK nu ook op Linux.
Dat klinkt grappig. DXVK is DirectX gebouwd op Vulkan, dus door een laag bovenop Vulkan heeft Vulkan een nadeel? Maar ik de praktijk gaat het er dus op neer komen dat Vulkan ook de nieuwere DirectX features zal moeten krijgen, want anders houdt het voor DXVK ook op.
Ja klopt, en al die features komen ook in Vulkan, omdat ze al gestandaardiseerd zijn in DX12. De HW en SW heb je toch al gebouwd, een vulkan interface er overheen gooien is dan zo gebeurd.
Want voor Linux ondersteuning ontwikkelen kost ook geld en tijd. Waarom zou je dat doen als bedrijf of ontwikkelaar als de nieuwste snufjes toch in Windows zitten?
Heel kort door de bocht: omdat de Steam Deck bestaat en populair is. Dat jaagt Linux gaming enorm aan. En ja, op de Steam Deck kun je ook Windows draaien als je echt wil/moet, maar een fijne ervaring is dat niet.

Het gaat er bij games dan ook niet of "de nieuwste snufjes" gebruikt worden maar hoeveel markt je ermee aan kan spreken. (Ja, als men "het nieuwste snufje" heeft wordt dat natuurlijk breed uitgemeten voor de marketing, maar er zijn maar heel weinig spellen die alleen op basis daarvan goed weten te verkopen.) Het idee dat gamebakkers altijd actief op zoek zijn naar het nieuwste van het nieuwste klopt niet: games moeten vooral kostenefficiënt ontwikkeld worden, en mijn blijft dan ook vaak hangen op oude engines en technieken.
Er zijn er volgens schatting in totaal 4 miljoen Steam Decks verkocht. Dat is niet verkeerd, maar ook niet heel erg veel als je het met andere platforms vergelijkt.
Tja, als we op platforms gaan vergelijken valt sowieso alles compleet in het niet bij de mobiele markt, maar toch maken ze godzijdank ook nog spellen voor andere machines. :P

Linux ondersteuning moet natuurlijk niet teveel kosten voor ontwikkelaars, dan weegt het niet op tegen de baten, maar voor 4 miljoen apparaten kun je wel wat aandacht besteden aan in ieder geval blockers weghalen. Helemaal als je een spel maakt in een genre wat bij uitstek geschikt is voor handheld gaming.
dat kan je Microsoft moeilijk kwalijk nemen, het verbaast me na al die jaren nog eens iets van DirectX te horen :+
Een niet ondersteunde AMD RT kaart , bijv de 5700xt, kan Indiana Jones and the great circle draaien onder linux op 1080pmedium. Ja software RT (RADV mesa vulkan) en dat is niet de enige game.. ik kan er ook niets aan doen dat de nvidia linux drivers bagger zijn net als hun verkrijgbaarheid en prijzen.
Het probleem is alleen dat Vulkan, net als OpenGL daarvoor, een halve standaard is. Ze laten de GPU fabrikanten maar wat bedenken en af en toe standaardiseren ze wat van het resultaat.

Zonder DirectX als strenge standaard denk ik dat we maar één GPU fabrikant hadden gehad omdat de fabrikanten allemaal hun eigen ding waren gaan doen.
Zoveel verschil met wat er aan de directx kan gebuurt verschilt het niet hoor, eindresultaat is namelijk hetzelfde. GPU fabrikanten bedenken wat en brengen eigen sdk's uit. Daarna wordt deze functionaliteit het aan DirectX toegevoegd.
Verschil met Vulkan is dat de GPU fabrikanten het als extra extensies aan Vulkan kunnen toevoegen, dus je hoeft niet aparte SDK's te downloaden en de kans dat de API gelijk blijft is als het uiteindelijk in de standaard zit is groter.
Ik weet niet of het zo ver zou komen, maar het wil wel helpen dat Microsoft soms zegt "We gaan dit zo doen" en de rest de standaard moet volgen.
De vraag is of dit echt zo is. We weten dat Valve bezig is om SteamOS te positioneren. Maar MS zit niet stil, zij gaan er vol in met hun nieuwe strategie. Daarnaast heeft MS enorm veel grote studio’s in bezit en als ik zelf mag oordelen, brengen die echt goede games uit.

Waar MS straks Xbox meer als platform gaat positioneren inplaats van alleen een console is het maar de vraag of Linux (Valve) straks voet aan de grond krijgt.
Gaming op Linux, schei toch uit. Gaming is actief op het dominante platform, en dat is niet Linux. En dat zeg ik, als niet Windows gebruiker.

[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 21 maart 2025 21:28]

Zal de RX9070 deze versie ook kunnen gebruiken?

Sorry als het een overduidelijke vraag is, maar mijn RX5700XT kan bijvoorbeeld veel features van DX12 niet gebruiken terwijl het een DX12 kaart is. En ik vroeg me af of dit ook het geval zal zijn met DXR 1.2 en de RX9070 serie.
Hardware Raytracing zal niet in de 5700xt zitten nee, dat is in RDNA 2 (6000 series) geïntroduceerd, maar wat dan nog meer niet?
Directx. Vroeger moest je apart directx 11 / 12 installeren om er wat van te maken
Het bestaat alleen maar omdat MS alleenrecht heeft op de volledige aansturing van de GPU. Het is gewoon een stukje instructieset dat niet publiek is.
Ik vind het nog steeds typisch dat Gabe Newell (Van Valve/Steam) aan de port heeft gewerkt van Doom (Doom 95) voor Windows; het eerste DirectX spel. Ik heb het gevoel dat Gabe graag DirectX op ieder platform ziet werken en na jaren tijd nu Linux bijna zover heeft. Nu nog een OS erbij en hij kan Microsoft lastig vallen met een competitief besturingssysteem.
"Microsoft claimt dat het in gesprek is met AMD, Intel, Qualcomm en Nvidia voor de hardwareondersteuning van de DirectX Raytracing 1.2-api."
Hopelijk betekent dit dat de binnenkort uitkomende Intel ARC B770 vlaggenschip en de onlangs uitgekomen nieuwe Intel ARC B580 ook aan boord zijn van deze raytracing update, waardoor de monopolie van Nvidia en AMD en daarmee samenhangend de beschikbaarheid en betaalbaarheid van RTX kaarten met raytracing wat "gezonder" en toegankelijker wordt in de consumenten GPU industrie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.