Intel laat gpu's voor Arc-videokaarten maken op 6nm-node van TSMC

Intel geeft meer details over zijn videokaarten die begin 2022 verschijnen. Het topmodel krijgt 512 execution units en de gpu's worden op het 6nm-procedé van TSMC gemaakt. Ook geeft Intel details over zijn Xe Super Sampling-techniek voor upscalen.

Intel toont de opbouw van zijn gpu voor Alchemist-videokaarten. Op de schematische weergave is het topmodel met 512 eu's te zien. Intel spreekt zelf van Xe-cores, die per stuk bestaan uit zestien 256bit-vectorengines en zestien 1024bit-matrixengines. Een Xe-core is daarmee gelijk aan zestien eu's.

De opbouw van de Alchemist-gpu's bestaat uit render slices met daarin vier Xe-cores en vier raytracingcores. De gpu's kunnen maximaal acht van deze slices bevatten, goed voor 32 Xe-cores en een totaal van 512 eu's.

Acht slices met daarin vier Xe-cores per stuk

Productie uitbesteed bij TSMC

Intel bevestigt dat de Alchemist-gpu's geproduceerd worden op het N6-procedé van TSMC. Dat is een verbeterde versie van het N7-proces, dat momenteel ingezet wordt door AMD voor Ryzen-processors, Radeon-videokaarten en de socs in de nieuwste Xbox- en PlayStation-consoles.

De details volgen na de onthulling van de naam Intel Arc eerder deze week. Dat wordt de tegenhanger van Nvidia's GeForce en AMD's Radeon. De eerste Arc-videokaarten verschijnen in het eerste kwartaal van 2022. Intel maakte de nieuwe details bekend tijdens zijn Architecture Day. Tweakers schreef daarover ook een achtergrondartikel met meer details over de komende Alder Lake-processors.

XeSS: Xe Super Sampling, ook voor derden

Ook vertelt Intel over zijn eigen alternatief voor Nvidia's DLSS en AMD's FSR. De tegenhanger van Intel heet XeSS en dat staat voor Xe Super Sampling. Het gaat om een deeplearningtechniek die bij het upscalen informatie van voorgaande frames gebruikt en de snelheid van beweging daarin meeneemt. Net als DLSS is XeSS een techniek voor temporal upscaling.

Intel claimt dat games die in een 1080p-resolutie gerenderd worden en met XeSS naar 4k opgeschaald worden, er net zo goed uit zien als een native 4k-resolutie. De techniek werkt op basis van de DP4a- en XMX-instructies, die geïntegreerd zijn in de Xe-gpu's. Nog deze maand moet er een XeSS-sdk uitkomen voor ontwikkelaars. Alle tools en de sdk zijn opensource en kunnen ook door andere gpu-fabrikanten gebruikt worden. De techniek werkt optimaal met Intel-hardware met Intels eigen XMX, maar kan ook door andere gpu-fabrikanten of met oudere Intel-gpu's ingezet worden met de breder beschikbare DP4a-instructies.

Roadmap

Ook heeft Intel een roadmap gegeven met enkele gegevens over toekomstige gpu's. Zo zegt Intel dat de eerste drie generaties allemaal op iteraties van de Xe HPG-architectuur gemaakt zullen worden. De vierde generatie, met codenaam Druid, zal een nieuwe gpu-architectuur gebruiken. Een tijdlijn geeft Intel nog niet en het is ook nog niet bekend op welke nodes de toekomstige videokaarten geproduceerd zullen worden. Mogelijk stapt Intel bij volgende iteraties over op zijn eigen nodes, die onlangs nieuwe namen en een nieuwe roadmap kregen.

Intel Arc-roadmap
Codenaam Alchemist Battlemage Celestial Druid
Gpu DG2 DG3? DG4? Nnb
Gpu-architectuur Xe HPG Xe2 HPG Xe3 HPG Xe 'Next'
Procedé TSMC 6nm Nnb Nnb Nnb
Verschijningsdatum Q1 2022 Nnb Nnb Nnb
Intel Arc-gpu's voor laptops en desktops

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-08-2021 • 15:00

42 Linkedin

Reacties (42)

Wijzig sortering
Ze zullen toch vooral de Software hard aan moeten pakken. Zeker de eerste jaren zullen ze wekelijks al dan niet meerdere keren per week drivers moeten pushen. Het is gewoon zeer waarschijnlijk dat er heel veel bugs gaan optreden met games en applicaties die vlot gefixed moeten worden.
Al die oudere software is gewoon niet gemaakt voor deze nieuwe speler en alle drivers moeten bijna van niets opgebouwd worden.
Als ik zie hoe lang amd er over doet om een fatsoenlijke software suite neer te zetten gaat dit nog wel wat problemen opleveren voor Intel.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 19 augustus 2021 21:23]

zo lang de software gewoon 3d-api calls maakt, en de Intel GPU deze standaarden volgt, is er niets aan de hand. Alleen de driver hoeft goed te zijn. Gezien Intel al een paar jaar mee doet met de iGPU's zie ik daar niet zo'n grote uitdaging. De Linux driver voor de Intel chips zijn opensource en werken super goed!
Dat zou je zeggen maar AMD heeft met bijvoorbeeld Desitny 2 laten zien dat standaarden toch behoorlijke problemen op kunnen leveren. En dat soort problemen voorzie ik toch wel voor intel.
Vergeet niet dat intel al een tijdje meedraait op de gpu-markt met zijn onboard gpu's. Geen idee hoeveel de interface overlapt, maar het zou prima kunnen dat ze met deze nieuwe architectuur hier op kunnen mee liften.
True maar deze architectuur is heel wat anders dan hun oude onboard chips. Daarnaast moeten ze nu met een volledige set features komen voor gamers die bij een onboard chip eigenlijk niet boiend zijn.
Dat is een beste suite die je op moet zetten voor een over het algemeen behoorlijk ingewikkeld stuk hardware.
De voorgangers van deze GPUs, de Intel Xeon Phi en Intel Xe, werden al gebruikt in datacentra wereldwijd, waarvan ze met sommige intensief hebben samengewerkt om de kaarten naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast is er ruime ervaring met hun integrated GPUs. Dus ongetwijfeld zullen er regelmatig nieuwe drivers uitkomen, maar ik vermoed niet zo dramatisch als je schetst.
Correct driver stabiliteit is best al wat aan te verbeteren in datacenters maar game support en de gehele software suite die gamers willen is toch wel een heel ander verhaal.
Je hebt een bug in je tekst! "buks"
Scherp hehe soms glippen woorden door de spelling controle heen die echt bestaan helaas.
De kracht van Intel zou toch zijn dat ze niet afhankelijk waren van TSMC of Samsung

Nu verandert er dus niks aan de totale beschikbaarheid van videokaarten, aangezien de lijnen van TSMC of intel of andere videoclips bakken

Echt weer jammer dit, wacht al bijna een jaar op normale beschikbaarheid en prijzen had goede hoop dat intel het probleem deels zou oplossen (meer kaarten in de algehele markt beschikbaar), maar helaas dit gaat pas opgelost worden als de chipbakkers meer chips gaan bakken (voorspeld 1e kwartaal 2022)
TSMC heeft de CapEx voor '21 bijgesteld van $25 miljard naar $28 miljard.

Dat betekent dat er een klant een zak geld met 3 miljard aan TSMC heeft gegeven om voor dat bedrag capaciteit bij te bouwen, want TSMC bouwt alleen als de orders binnen zijn.

Die klant is zo goed als zeker Intel. Maw, TSMC loopt voor 3 miljard een lijn of een fab te bouwen die in het begin alleen voor Intel zal zijn.

https://realmoney.thestre...pex-budget-intel-15539873
een nieuwe fab opzetten duurt jaren;

nieuws: TSMC gaat 5nm-chipfabriek bouwen in de Verenigde Staten

2024 pas klaar....dus niet voor deze kaarten. was t maar zo makkelijk ff een fab neerzetten en binnen een jaar produceren
Het gaat wel binnen een jaar als TSMC wil, als authoriteiten meewerken en personeel beschikbaar is, heeft TSMC in China in Nanjing ook gedaan; daar binnen 18 maanden.

En in hun thuisland Taiwan (of moeten we Chinees Tapei zeggen?) gaat het natuurlijk nog sneller.
mijn link is realiteit, jouw post is speculatie. ;)
Nee, natuurlijk post ik geen speculatie, maar ik heb niet altijd tijd om de juiste link er weer terug bij te zoeken. Iets met werk en slapen en zo.

Maar goed, hier dus:

https://semiwiki.com/foru...-online.14417/#post-47530

Noot: Nog voordat de officiële opening plaats vindt; lopen er al wafers uit de fab; vandaar mijn stelilng dat het in ca 18 maanden gaat. En dat is dus als het niet in hun thuisland is, de relaties tussen TSMC en de regering partij van vasteland "PRC" zal niet altijd even soepel zijn.

Arizona is echt een uitzondering qua traagheid voor TSMC.

Ook hier ziet u de realiteit van TSMC zelf afkomstig dat het binnen twee jaar is voor een nieuw proces, dus een bestaand proces bijbouwen gaat binnen anderhalf jaar.

Oud(er) voorbeeld hier: "Groundbreaking" naar HVM voor bestaand proces in Taiwan in ~18 maanden; Risc Production zit vaak ~6 maanden voor HVM. Dus nieuwe fab binnen 1 jaar, en dan nog 6 maanden qualificatie en ramp-up.
Korte kwalificatie binnen 6 maanden is voor lage-eisen prut-spul (smartphones, PC's); hoge-eisen meuk (automotive / aerospace / defensie) zal langer duren; o.a. in verband met simulatie levensduur-testen.

Maw, als de CAPEX voor TSMC +3 miljard doet in Januari 2021, staan de fabs voor Intel er rond begin '22 (risk production) als er echt haast is; en er genoeg machientjes beschikbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door kidde op 24 augustus 2021 18:20]

Dat klinkt allemaal best wel veelbeloved als ik zo vrij mag zijn. Het lijkt er toch echt wel op dat men bij Intel niet heeft stilgezeten en gelijk goed voor de dag wil komen (bijvoorbeeld zoals AMD dat deed met FSR).
Hardware is niet alles. Intel moet op software (driver) vlak bewijzen dat zij mee kunnen rennen met AMD en Nvidia. En zelfs die laatste twee struikelen daar wel eens over. ;)
Drivers van intel zijn over het algemeen uitstekend, zowel op windows als open-source linux, en iGPU drivers zijn al lange tijd in gebruik.
De powervr gpus die ze ook een tijdje hadden in de embedded hoek hadden hele slechte drivers en support. Het is te hopen dat deze architectuur meer op de Intel HD graphics lijken zodat ze iig met fatsoenlijke drivers starten.
heb je ooit al eens gekekn naar de GPU suite die AMD en nvidia aanbieden vs de basis tool van Intel?
Heel fijn dat er een derde speler op de GPU-markt komt. Hopelijk met een gunstig gevolg op de prijzen.

Ben benieuwd wat voor prestaties ze met hun eerste kaarten eruit gaan persen.
Het moet allemaal van TSMC komen. Ben bang dat de prijzen niet zullen dalen.
RTX3000 serie wordt door Samsung gebakken en verder wie weet gaat Intel weer zelf hun GPU's bakken als ze hun productieprocoss op order hebben.
RTX 4000 wordt waarschijnlijk TSMC 5nm. Ik hoop ook dat intel zelf gaat bakken.
Qua prestaties doen geruchten de rondte dat de best kaart 3070/3070Ti niveau zou halen.
Het TDP zou ook bijgesteld zijn van 250 naar 275 Watt, wat er op zou kunnen wijzen dat ze de limieten moeten pushen om de gewenste performance - wat die ook mag zijn - te halen.
Bijgesteld van wat? Intel heeft onder ARC nog geen GPU's uitgebracht dus er valt niks bij te stellen.
Misschien dat de rumormongers hun verwachtingen hebben moeten bijstellen, maar dat zegt ons alleen maar dat de koffiedik kijkers het bij het verkeerde eind hadden.
Bijgesteld van de target. Bij elke productontwikkeling worden doelstellingen vastgelegd, om aan verwachtingen, noden, vereisten tegemoet te komen.
Derde gpu leverancier op de markt, oke check. Maar met welke videokaart lijn gaan ze de concurrentie aan. Stappen ze eerst in op basis of gaan ze in de aanval op high end?
Persoonlijk denk ik dat ze eerder met de mid-range kaarten gaan concurrenten.

[Reactie gewijzigd door Cybergamer op 19 augustus 2021 22:07]

Alles valt of staat met de adaptatie en optimalisatie van de gebruikte technieken door de programmeurs van de game(engine)s, en dus het gemak van het toepassen er van.
En natuurlijk bottomline de euro per FPS verhouding (voor de mainstream) en hoe het topmodel presteert tegenover de concurrentie.

Ben benieuwd, meer concurrentie / keuze voor de consument lijkt me niet slecht.

Intel doet dit natuurlijk niet voor de gamers, maar zal hiermee ook userbase op willen bouwen voor toekomstige next gen gameconsoles (die nu eigenlijk alleen bij AMD terecht konden), en de bundelverkoop met pre-assembled systemen zoals laptops.
Precies, deze architectuur is behoorlijk anders dan nVidia en AMD waar alle games momenteel voor geoptimaliseerds zijn. Apparte matrix engines is dan ook maar hopen dat de verhouding tussen matrix (1024) berekeningen en normale berekeningen (256) redelijk overeenkomt met de hardware. Voor normale berekening kom je op een theoretische snelheid van 512 * 256 * 2 (multiply add in 1 clocktick) is 2662144 bits per clocktick. Dat is dan 8 kFlops FP32 per clock en dat moet dan keer de frequency. Als deze op 1Ghz draait zou dat 8TFLOPS FP32 zijn en de matrix berekening zouden daar dan nog 16 - 32 bovenop kunnen doen. Ik ben benieuwd. de EU's lijken op FP64 gericht te zijn en deze kaarten zouden ook wel eens mooie mini supercomputertjes kunnen worden, maar voor gaming hangt alles af van de support uit de gaming industrie.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 20 augustus 2021 17:04]

Ga er maar van uit dat de grote engine bouwers al lang en breed in bezit zijn van prototypes en bezig zijn hun engines daar op aan te passen waar nodig.
Kan iemand hier, met verstand van zaken van de bouw van grafische drivers, mij vertellen hoe ingewikkeld dat is om te doen.
Dat is zeer complex werk. Honderden mensen hebben daar jaren lang werk aan.
Een DLSS concurrent die alleen op Intel Xe hardware draait... Ik neem aan dat dit met flinke zakken geld van Intel komt, want anders bouwt natuurlijk geen enkele developer dit in.

EDIT: correctie. XeSS werkt ook op gpu's van Nvidia en AMD. Dat verandert de zaak. Nu kan het wel eens de meest geliefde upscaling techniek worden bij developers.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 19 augustus 2021 18:16]

als het niet zoals bij amd heel simpel in te bouwen is dan zal dat wel meevallen denk ik
DLSS is een drop in replacement voor TAA, ik neem aan XeSS ook. Heel veel zullen ze er niet aan moeten doen.

Moet natuurlijk evengoed geld over de brug komen om ontwikkelaars te overtuigen dat het het waard is dat NVIDIA ze iets minder lief vind. Maar kwa werk zal het weinig voorstellen.
Al zou het voor gamen interessant zijn, als er meer aanbod komt neemt dat toch weer een deel van de vraag weg bij andere toepassingen, zodat er voor gamers meer overblijft.
Hier ga ik gezeik mee krijgen, maar kan een van jullie een zin formuleren die niet voorwaardelijk is, maar waarin je toch "uitbesteedt" schrijft?
Als in: Als hij dat uitbesteedt dan is hij gek, dat telt dus niet.
"Productie uitbesteedt bij TSMC" lijkt welhaast op hypercorrectie.
Bedoel je: 'Pietje heeft de productie uitbesteed aan TSMC' ? Zonder dt.
Ja dat bedoel ik, het stond er dus niet helemaal goed, maar men heeft het aangepast.
Hopen dat ze een goede kaart van rond de 150-200 euro uitbrengen, als die redelijk is dan wordt het al een best-seller, Nvidia en AMD hebben letterlijk niets in dat segment. GTX1070 performance voor rond de 200 euro please, 5 jaar later zou een verdubbeling van price/performance wel is mogen....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee