Intel toont foto van DG2-gpu voor gaming op basis van Xe-HPG-architectuur

Intel-topman Raja Koduri heeft op Twitter een foto gedeeld van Intels komende gaming-gpu, die is gebaseerd op de Xe-HPG-architectuur. De DG2-512-chip op de foto zou 512 execution units hebben en voorzien zijn van maximaal 16GB GDDR6-geheugen.

Op Twitter toont Raja Koduri de DG2-512 chip en noemt daarbij dat het gaat om een chip die wordt gebaseerd Intels Xe-HPG-architectuur, die onder andere is bedoeld voor gaming. Tom's Hardware legt uit dat die architectuur gebruikmaakt van een aantal optimalisaties die Intel ook gebruikt in zijn komende gpu's voor datacenters en supercomputers. De gpu's krijgen daarnaast GDDR6-geheugen en hardwarematige ondersteuning voor raytracing.

De chip komt naar verwachting eind 2021 of begin 2022 uit, maar recentelijk stelde een medewerker van Intel dat de DG2-gpu's mogelijk binnenkort al uitkomen. Volgens eerdere geruchten werkt Intel aan zes verschillende DG2-modellen, met verschillende geheugencapaciteiten. De getoonde DG2-512 is het topmodel. Die gpu zou de strijd aangaan met de GeForce RTX 3070 van Nvidia.

In oktober vorig jaar toonde Intel de eerste versie van de chip in diens lab en tijdens Architecture day in augustus vertelde Intel ook al over de nieuwe gpu. Het bedrijf bevestigde toen onder andere dat de productie van deze chip wordt uitbesteed naar een andere chipfabrikant. Volgens geruchten worden de chips gemaakt op TSMC's 6nm-procedé, maar dit is nog niet officieel bevestigd. De DG2-chips komen in ieder geval beschikbaar in nieuwe generatie laptops, maar ook zouden de videokaarten los moeten uitkomen voor gebruik in desktops. Intel werkt nu aan het optimaliseren van de drivers voor de gpu, is te lezen in de tweet van Koduri.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

02-06-2021 • 18:10

58 Linkedin

Reacties (58)

58
55
25
1
0
27
Wijzig sortering
Ook bij tsmc, had stille hoop op eigen productie, zodat er een keer geen tekort kwam.
Tsmc heeft genoeg capaciteit. In elke stap van de productie zijn er tekorten. van geheugen tot VRM componenten.
nvidia zit niet bij tsmc en die maken duidelijk ook niet genoeg videokaarten
hmm ,

nvidia maakt juist meer dan genoeg videokaarten, zelfs zo veel dat ze een record omzet hebben hoger dan ooit tevoren.

Echter is de vraag nog groter
Meer vraag dan aanbod => tekort.
Context is key,

Iedereen blamed Nvidia dat ze weining kaarten maken en dat het paper launch is, Dat is dus totaal niet waar, in tegen stelling ze maken meer kaarten dan ooit tevoren er is dus spraken van een perfecte overschot launch,

echter is het landschap veranderd en is de vraag dermate toegenomen dat het lijkt alsof er een tekort en te weinig kaarten zijn.

Het gaat er nergens over dat er een physiek tekort aan kaarte is maar dat men nvidia aan rekend express te weinig kaarten te maken .
Ik heb vanaf het begin gezegd dat - in de context van gamers - dat scalpers niet het probleem zijn. Nvidia heeft ook meermaals duidelijk aangegeven dat ze meer dan ooit verkocht hebben. Nvidia heeft hier geen schuld, niemand in de wereld heeft schuld aan het feit dat er auto fabrieken stil liggen, Philips aangeeft bepaalde medische apparatuur niet meer te kunnen maken etc.

Dat neemt niet weg, dat de vraag groter is dan het aanbod en er dus een tekort is.
nee maar je reageert wel op de comment
"nvidia zit niet bij tsmc en die maken duidelijk ook niet genoeg videokaarten"
terwijl nvidia dus duidelijk wel meer dan genoeg kaarten maakt
Naja, ik zou niet zeggen dat Nvidia "meer dan genoeg" kaarten maakt. Ja, ze maken meer dan een jaar geleden. Maar niet genoeg tov de huidige vraag.
Nee, ik reageer op
Maar elk hardware bedrijf heeft momenteel record-winsten/omzet, dus dan kan je stellen dat er gewoon geen chiptekorten zijn?

[Reactie gewijzigd door Gubbel op 3 juni 2021 15:59]

De ene chip is de andere niet natuurlijk. Voor de relatief beperkte productie van ultra high-end onderdelen die alleen door gamers en miners ingezet wordt kunnen scalpers echt wel invloed hebben.
De chips voor medische apparatuur, auto's e.d. zullen mogelijk een paar proces-treden lager gefabriceerd worden. Daar zijn meerdere problemen geweest (brand bij 2 fabrieken, verstoorde order pijplijn door autofabrikanten die eerst dachten niets nodig te hebben en toen ineens 2x zoveel bestelden en productiecapaciteit van anderen uitkochten om maar iets te hebben)
ja het is wel waar dat ze record winsten hebben. en voor hoeveel het waard is hebben meer steam gebruikers meer ampere dan turing ongeveer evenlang na release.
maar toch is de vraag zo groot dat het niet genoeg is op het moment
Ja maar dat kun je nvidia niet kwalijk nemen zoals vele hier op het forum en posts wel doen.

Men bitched heel hard op nvidia en heeft hun woordje al weer klaar zonder dat men verder kijkt naar echte getallen , puur alleen omdat men lang in de wacht staat met hun vooroordeel
Nvidia helpt ook niet echt door nieuwe producten te introduceren die chips wegneemt van populairdere goedkopere producten om ze weer te verkopen voor meer.
en met hoeveel ze ook verkopen direct aan miners zelf.
heb je daar een bron van,

Dat is nl een gevaarlijke aannamen, nvidia heeft zelf ook een doorn aan miners maar je kunt in je sales nooit zien waar de kaart heen gaat dus volgensmij doe je hier nu zelf mee aan de vooroordelen.
dit was alleen al in november.
ze verkopen ook ga102 als CMP kaarten
https://wccftech.com/nvid...ce-rtx-30-gpus-to-miners/
Nvidia HOUD van miners en van geld
daarom CMP.
je zorgt dat je normale kaarten slecht zijn in minen en forceert miners om duurdere cmp kaarten te kopen.
$$$$$$
je verwijst naar een bron vol aannamens van een nieuws site
Echter is de vraag nog groter
Dus... ze maken niet meer dan genoeg videokaarten.
Ben je zeker dat Nvidia niet (meer) bij TSMC zit?

Ik herinner me nog artikelen dat TSMC perrongeluk een grote batch Nvidia Pascal kaarten had vernietigd.
Ze maken de a100 serie bij tsmc maar de kaarten waar iedereen omgeeft komen allemaal van samsung.
Als je vandaag leest dat tsmc veel wil investeren kun je ook gokken dat intel meer bij ze wil laten produceren.
Uiteindelijk werken deze chip bakkers gewoon met contracten en capaciteiten die je op voorhand inkoopt en afneemt.
Intel moet dan inschatten hoeveel ze gaan afnemen en voldoende capaciteit reserveren.
Het is jammer omdat intel zowat de enige is met voldoende capaciteit. Helaas maken ze maar een beperkt aantal type producten.

Had echt een geniale move geweest, niet de beste performance maar wel de enige die fatsoenlijk te krijgen is
Komt vooral omdat niemand veel van intel wil hebben.
anders zouden zij ook zat problemen hebben
Het is niet alsof je even over nacht je ICs op een nieuwe node kan overzetten. Getuigen het Rocketlake debakel van Intel zelf. De 14nm++ mag niet de cutting edge zijn (dat is Samsung 8nm ook niet en zelfs TSMC 7nm is achterhaalf door TSMCs eigen 5nm), maar voor veel toepassingen zou het alsnog prima voldoen. Het gaat wel even duren voordat chipdesigners ervan gebruik kunnen gaan maken en het is ook voor Intel nog een brandnieuwe ervaring, dus dat zal ook wel aardig vertragend zijn. Misschien komt daar over een jaar iets uitrollen.
ik denk niet dat intel met een videokaart kan komen die net zo groot is als ga102, meer energie zuipt en minder goed is dan een 3070.
intel moet hoe dan ook een geweldig product hebben met grote volumes willen ze echt competitie worden in the videokaart markt. en als dat moet op de node van de competitie dan moet het maar.
zodra intel het allemaal weer op orde hebben dan kunnen we praten over XE op eigen nodes. DG3 zou misschien op intel 7nm kunnen.

En ja 7nm is ook niet het nieuwste maar het is veel beter dan intel 14nm en yields zijn bijna 100% dus het is ideaal voor massaproductie. zeker als apple alle 5nm heeft
Dat doen ze niet omdat hun eigen fabrieken nog niet deze kleine chips kan produceren, anders deden ze het zelf wel.
Dat is een beste prestatie als ze de 3070 van Nvidia kunnen bijbenen met hun "officieel" eerste consumenten deticated GPU. Ik ben erg benieuwd naar de reviews en tests.
De i740 wil graag met je praten.
Ik had een Asus i740. Ze komen weer terug in de dGPU markt. Gezien ik geen top high-end koop is iets uper midrange of sub high-end de producten die bij mijn budget passen.
OMG ROFL :+
Volgens mij heb ik er nog eentje liggen puur voor het leedvermaak.

Maar even wat meer OT.
Men mag hopen dat er geleerd is. Ze hebben zich niet voor niets jaren gedeisd gehouden en eerst omringt met echte kenners.
Aanloop problemen daargelaten verwacht ik dat ze serieus mee gaan spelen. Dat zal zeker voorlopig niet op het hoogste niveau zijn, maar als ze zelfs ook maar een redelijk presterende low-mid range kaart kunnen verkopen met de belangrijkste toeters en bellen dan wordt het feest.
Ik ben toch wel benieuwd of intel er in gaat slagen om de drivers op orde te krijgen.
AMD heeft daar toch ook lang mee gesukkeld.
Is ook een platform questie.
De Linux Intel drivers zijn al vrij lang erg stabiel.
Heb een Intel "Skull Canyon" NUC draaien die ik voor graphics en VR development heb gebruikt, nooit problemen mee gehad. Altijd Ubuntu met recente mesa gebruikt.
Jammer genoeg zijn de Windows drivers een stuk meer hit en miss voor Intel, maar met een beetje geluk leren ze van de mesa develoment ;)
Ja, de Linux support van Intel is heel stabiel. Maar die drivers zijn minder geoptimaliseerd voor games dus een stuk trager van de DirectX versies voor Windows.
Larrabee wil ook nog aan tafel schuiven hoor ik net. :P
Eerst zien, dan geloven. *Kuch* Larrabee *Kuch*
Yup... x86 is alles wat de wereld nodig heeft, volgens de x86-expert...
Valt weinig over te zeggen zonder informatie over het stroomverbruik.
Nouja, is natuurlijk wel ook afhankelijk van de prijs.
Ik ben vooral benieuwd naar de aanwezigheid van technologieën zoals SR-IOV. Dit zit ook in de geïntegreerde GPU's, en het zou mooi zijn als ze dit voortzetten in de discrete kaarten. Dan kan je de kaart opdelen in virtuele kaarten, en in meerdere besturingssystemen tegelijk gebruiken. Ikzelf zou er voor VM gaming interesse bij hebben. Dit soort virtualisering is nog wel eens populair bij hobbyisten, maar een kaart bij Nvidia of AMD die dit kan is onbetaalbaar.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 2 juni 2021 18:53]

Ik ben dan bang dat ook bij intel dat bij de pro kaarten zal zijn
Intel doet het anders wel bij IGP's. Al koop je een Core i3, dan krijg je al deze technologie. Het probleem is dat je met een IGP niet heel veel kan. Aangezien Intel dus een lange geschiedenis heeft van deze technologie in consumentenhardware stoppen, hoop ik dat ze dit volhouden.
Nu maar hopen dat het geen herhaling van zetten wordt. Intel heeft twee keer geprobeerd om iets op poten te zetten (i740, Larrabee), en telkens faalde de executie waardoor ze te laat waren.
Larrabee is totaal niet gefaald, ze hebben alleen gekozen om het niet als gafische kaart uit te brengen omdat ze veel meer konden voor andere toepassingen en daar dus veel meer geld aan verdienen.
Dat was ten dele omdat ze gewoon veel te lang over de ontwikkeling hebben gedaan. Tegen de tijd dat ze de kaart als GPU commercieel konden gaan vermarkten was het al te laat. Als coprocessor heeft het alleen binnen bepaalde markten succes gehad.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 2 juni 2021 19:40]

Als ze dan ook nog kunnen leveren en goedkoop? Bye bye Nvidia en AMD voorlopig!
Eerst maar eens zien hoe ze presteren en hoe de driver-kwaliteit is. Maar ik hoop van harte dat ze meteen competitief zijn.

[Reactie gewijzigd door 23m3 op 3 juni 2021 07:50]

Cool, concurrentie! Mooie ontwikkeling, ben erg benieuwd hoe dat uit gaat pakken.
Kom nou maar eerst met benchmarks tegenover AMD en Nvidia daar ben ik benieuwd naar want dit is gewoon marketing gebrabbel.
Dat is toch ook het enige wat Intel nog doet?
Marketing gebrabbel?
Onze CPU is sneller dan de concurrentie!
(Als we hem buiten de spec laten werken)
you know it's a prototype/engineering sample when: er met alcoholstift op geschreven is wat het is ipv erop gegraveerd :+
De DG2-chips komen in ieder geval beschikbaar in nieuwe generatie laptops, maar ook zouden de videokaarten los moeten uitkomen voor gebruik in desktops
beetje holle zin in die zin dat nieuwe dingen altijd in een nieuwe generatie toestellen gaat komen, maar verder ben je daar dus nix mee qua timeline. voor hetzelfde geld is dat de eind volgend jaar pas (en dan ben ik nog voorzichtig)
Alles zal afhangen van de prijs en de vergelijking ingames tov nvidia en amd. En natuurlijk leverbaar of niet. Als ze een 3070 prestatie kunnen neerzetten aan een normale prijs en kunnen leveren dan gaan er vele overstappen. Natuurlijk loeten de drivers ook wel op orde zijn. Ik heb na oz eel jaren intel te gebrukken de eerste keer een amd cpu gekocht. Vroeger ook wel ati kaarten gehad, maar al jaren terug nvidia kaarten. Met mij 2060 super voor wat ik game kan ik nig wel effe verder, maar wie weet, interressante prijs kan mij misschien toch dien switchen, you never know
Koduri koning 👑 van mind range chips.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee