Domino's wil binnen twee maanden proef met bezorgrobot beginnen in Nederland

Domino's zegt binnen twee maanden een pilot te starten met het bezorgen van pizza's middels een autonoom voertuigje. De fastfoodketen zoekt met de RDW nog naar een geschikte locatie, mogelijk wordt dat Dordrecht of Zwijndrecht.

Woordvoerder Nicky Claeys van Domino's zegt tegen Tweakers dat de pizzaketen samen met de RDW kijkt waar de proef kan plaatsvinden. In een demonstratiefilmpje toont Domino's de bezorgrobot in Amsterdam, maar daar zal de pilot in ieder geval niet van start gaan vanwege de drukte.

Volgens de woordvoerder van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, Hans van Geenhuizen, heeft Domino's nog geen aanvraag ingediend voor een ontheffing om de robot op de openbare weg te laten rijden. De RDW heeft het karretje ook nog niet fysiek gezien en daarom nog niet kunnen keuren. Wel bevestigt Geenhuizen dat er gesprekken zijn met Domino's.

De woordvoerder van Domino's zegt dat uit de gesprekken met de RDW naar voren is gekomen dat het vervolgtraject maximaal twee maanden zal duren. Daarom stelt de pizzaketen dat de proef binnen twee maanden van start gaat. Volgens Domino's gaat een vergelijkbare proef in Duitsland binnen één maand van start. Ook wil de keten zijn bezorgrobot naar België brengen, maar wanneer dat zal zijn is nog niet bekend.

In eerste instantie zullen de robots pizza's bezorgen in een straal van 1 tot 1,5 kilometer rondom vestigingen van het bedrijf. Tijdens de proef kunnen klanten bij hun bestelling kiezen of de pizza bezorgd wordt door een bezorger of door de robot. In het geïsoleerde compartiment van het autonome voertuigje passen acht tot tien pizza's. De robot rijdt met maximaal 6km/u over de stoep en is voorzien van camera's en sensoren waarmee hij zich kan aanpassen aan de omstandigheden. Het robotje rijdt deels autonoom, maar bij het oversteken kijkt een remote operator mee.

Volgens Domino's is de bezorgrobot beveiligd tegen diefstal. Hij kan waar nodig met geluid communiceren. Het pizzacompartiment kan alleen door de ontvanger geopend worden, die daarvoor per sms een link ontvangt. Domino's claimt concrete plannen te hebben om de bezorgrobots op grote schaal in te zetten als de proef succesvol blijkt. De pizzaketen gebruikt voertuigen van het bedrijf Starship Technologies.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

29-03-2017 • 13:21

209 Linkedin

Reacties (209)

209
201
91
7
0
69
Wijzig sortering
Stel, het is géén 1 april grap. (Moeilijk te geloven, maar toch)...

Kijk eens naar de wieltjes van dat ding, en bedenk dan de gemiddelde nederlandse stoeprand. Of die zwart-gele verkeersdrempels? Hoe gaat hij zo'n horde nemen?

Of moet de gemeente eerst alle obstakels verwijderen zodat Dominos op personeelskosten kan besparen?
Voor zover het zichtbaar is lijkt er iets tussen de wielen te zitten (kort zichtbaar rond 2:20), waarmee 2 van de 6 wielen omhoog kunnen om over dit soort obstakels te gaan.
Dit is zeker een grap, refereren naar standaard "inovaties" voor de geloofwaardigheid deed het hem.

Ik zie de mensen uit de kroeg er al op staan te surfen, of in de grachten beland.
zodat Dominos op personeelskosten kan besparen?
Geen wonder als de pizza's 3,99 kosten. Dan moet je je winst ergens vandaan halen...
Als je kijkt naar de wiki over Starship https://en.wikipedia.org/wiki/Starship_Technologies zie je daar foto's van dit dingetje en de pagina is 31 oct de laatste keer aangepast, lijkt me een erg uitgebreide 1 april grap en ook dat ik dit vorig jaar ook al voorbij heb zien komen
1 April grappen komen alleen op 1 April uit. Anders is het gewoon een grap.
Vorig jaar stond het zelfde verhaal inc rdw gesprekken etc ook op internet rond 1 april.
Daarna hoor je er nooit meer iets over.

18-03-2016:
http://www.rtlnieuws.nl/e...-met-zelfrijdend-karretje

geek: Domino's licht RDW in om pizza's met autonoom voertuigje te bezorgen

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 29 maart 2017 13:27]

Als het een 1 april grap is dan is deze niet zo grappig. Amazon is druk bezig om zn Prime Air uit te rollen en waarbij er elke dag nieuws is over een zelfrijdende auto; Dan vind ik dit eigenlijk geen gekke ontwikkeling.

Maar we zien het wel vaker. Een 1 april grap die zo goed is dat het echt uitgerold wordt. Een voorbeeld is wel pokemon GO
Ja precies! Over een paar jaar rijd het apparaat door de wijken, maar wel met een 3D food printer aan boord. Je pizza wordt gemaakt terwijl deze naar je onderweg is ;)
Ja precies! Over een paar jaar rijd het apparaat door de wijken, maar wel met een 3D food printer aan boord. Je pizza wordt gemaakt terwijl deze naar je onderweg is ;)
Dat ga ik dus niet eten.
Je weet dus niet meer wat er in zit.
Uit de normale fabriek van Dominos weet je gelukkig zeker dat het wel qualiteit is.
Niet in vergelijking met een echte Italiaanse handgemaakte pizza (waar vindt je die überhaupt in de lage landen) maar incidenteel wel een optie.
Ik wilde niet echt diep ingaan op pizzamakerij, vond het alleen grappig dat je dat nog op qualiteit ging vergeleken. Maar om antwoord te geven op je vraag, handgemaakte pizza heb je toch overal? Binnen 1 minuut lopen van mijn huis weet ik er een waar ze 100 zeker het deeg ook zelf maken, en er zitten wel vele tientallen goede Italiaanse restaurants in de stad. En vaak ook niet duur.
In deze stad niet hoor. Ja er is een domino's. Ja er is een turk die pizza's verkoopt en een shoarmazaak die ze uit de diepvries trekt en opwarmt (smaken wel anders als de supermark-variant, ongeveer hetzelfde als domino's). Dan is er nog een 'italiaan', Bella Italia, volgens sommigen de beste van de provincie, waarvan de eigenaar waarschijnlijk ook wel italiaanse roots heeft maar dan heb je het dus gehad. Die laatste heeft italiaanse gerechten en pizza's maar ik vond die laatste ook niet bijzonder.

Verder in de regio vind ik via google maps op 35km naar het westen nog een shoarma die pizza's verkoopt en 25km naar het oosten iets dat zichzelf ristorante-pizzeria noemt maar die ik niet ken. Dat is volgens Google-maps alles in onze provincie met zoekterm italiaan (met italiaans restaurant vind je er 4 meer op 45 à 60 minuten rijden. met pizzeria nog 11 andere maar ook met 1 of 1½ uur uur rijden )

Naar het zuiden is er op 20km, net over de grens dus, nog een italiaans restaurant en die is wel goed. Ook in Eindhoven zat er in 1989-1990 een goede.
Haha dat is wel heel dunbevolkt dan! Maar ik zie een gat in de markt!
Zou het?
Er is net een Chinees restaurant heropend na 9 maanden dicht te zijn geweest. Mensen bestellen pizza uit gemakzucht. Het is een vorm van fast-food, geen culinaire hoogstand als men echt lekker wilt eten. Dan zijn er op een 30 à 40km genoeg hoogstandjes, zelfs met Michelinsterren (maanden van te voren reserveren) zoals de kromme watergang en dat is niet de enige.

Maar een kosher of vegetarisch restaurant is er nog niet.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 30 maart 2017 01:14]

Ongetwijfeld, maar als het gewoon lekkerder is tegen een vergelijkbare prijs, dat is toch chill? Ook als het makkelijk is, mag het wel lekker zijn.
het realistische concept bestaat al sinds 2008"
https://en.wikipedia.org/wiki/Prototype_This!

episode 8
Het is vorig jaar geintroduceerd bij wijze van tests. Deze werden uitgevoerd op bepaalde kampussen. Verder heb ik er ook niet veel meer over gehoord, behalve dan dat Domino's het een redelijk succes vond
Ik zal niet meteen zeggen dat tweakers hier reclame maakt, maar dit domino's filmpje is dat wel... Een flauw niet grappig bericht vooraf gegaan door borst kloppen van kijk wat wij allemaal al doen... Bleh.
Nja maar ik vind het wel geinig voor de tech geek, een robot die je wel even een pizza komt brengen (walking fridge).

Maar goed schijnbaar was mijn reactie ongewenst wegens de -1 :O Ik beledig niemand, ik gun ze die pizza gewoon hoor (mochten ze die krijgen om mee te doen aan een grap).
Dat de pizza's goed opgeborgen zijn in het apparaat geloof ik best. Ik zou mij veel meer zorgen maken over vandalisme; Dronken aso's, randjongeren die het leuk vinden om zo een ding te vernielen. Dat is elke keer een behoorlijke kostenpost.

Ik lees hier boven "dan wordt de politie ingeschakeld", maar die zie ik nou niet elke keer als een robot wordt mishandeld met gillende sirenes uitrukken..
Tja het is dan ook niet echt de beste uitvinding zo'n ding. Een R2D2 die pizza's komt brengen. Ik zie mezelf er toch ook wel mee beginnen spelen als zo'n ding voorbij komt gereden. Ik zou het natuurlijk niet kapot maken maar ik zie me er wel een tijdje mee spelen omdat het geen emoties heeft en dus niet kwaad wordt als ik niet laat passeren Voor zulke zaken zet je dan ook een drone in. Iets waar mensen niet bij kunnen.

Ik denk dat het nog lang zal duren voor mensen respect zullen opbrengen voor zo'n ding als ze dat ooit zullen doen. De reden dat de politie niet telkens gaat uitrukken als zo'n ding mishandeld wordt is dezelfde reden waarom het ding in de eerste plaats mishandeld gaat worden.
Ik proef een nieuwe hippe term aankomen:

'Rocisme'
Als ik in het donker over zo'n karretje struikel kan ik niet garanderen dat ik hem geen trap na geef. Vandalisme daargelaten gaan die dingen natuurlijk voor irritatie zorgen. En dat nog los van het nut van zo'n 'pilot'. Een bezorger op een fiets is altijd sneller en vast niet veel duurder. Bovendien kan die verder dan 1,5km van de vestiging komen.
Dit gaat er niet komen.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 29 maart 2017 16:11]

Wat je zegt, een bezorger op fiets of (elektrische) scooter is vele malen sneller. Tevens houdt het het bezorgen nog wat persoonlijk, wat niet zelf afhalen al minder is.
Leuke ontwikkeling, maar of de steeds minder sociaal wordende maatschappij hier nou op zit te wachten...

En dan heb ik het niet eens over eerder genoemd vandalisme of 'ontvoering' van zo'n voertuig in een busje o.i.d.
Daarnaast, ik woon in een flat. Zo'n robot gaat dus voor de flat stil staan en dan zal ik naar beneden moeten. Een bezorger komt (in ieder geval bij ons) tot aan de deur, dus dat is ook ergens een service 'verlies'
Als je dus de video kijkt wordt er gezegd dat je kan kiezen of je het laat bezorgen door een robot of een "echte" bezorger
Inderdaad. Steeds minder sociaal wordende maatschappij met een doorgeslagen drang om alles maar te willen automatiseren. We automatiseren dus danig hard dat er dadelijk alleen nog plaats is voor mensen die nieuwe automatisering kunnen bedenken of mensen die dit soort bedrijven bezitten. En de kennis ontwikkeling op dit punt gaat buiten Nederland harder dan in Nederland zelf. Onze economie is een keten en als je er één radertje tussenuit haalt dan zijn de gevolgen hetzelfde als een los zittend moertje wat in een versnellingsbak terecht komt. En dat geldt ook voor het behoud van banen. En ja dit werd ook hard geroepen toen de mijnen in Limburg dicht gingen, dat weet ik. Maar als ik naar mijn kinderen kijk die hun mobieltje een eerste levensbehoefte vinden, dood gaan als ze 1 dag niet op internet kunnen dan zie ik het zwaar in. Niet iedereen heeft de brains, ambities om mee te denken of te doen in de automatiseringswedloop. Maar als we niet oppassen dan automatiseren we ons zelf van deze planeet af.
Dan moet je wel genoeg jonge mensen hebben om het werk te doen. In japan wordt dat een steeds groter probleem en zou dit uitkomst bieden.
waarom jonge mensen? Er zijn genoeg ouderen die niet aan het werk komen omdat je na 45 al oud bent in dit land maar er wel verwacht wordt dat je tot 67ste werkt.
Als ouderen dit werk moeten doen om rond te komen dan is het tijd voor een basis inkomen oid lijkt me. Laat ik het zo zeggen, ik denk niet dat iemand voor z'n grote plezier pizza's rond brengt. Daarom is het beter om dit soort taken te automatiseren. Ik denk dat mensen juist socialer worden als er minder druk en stress van werk op hun leven rust. Je hebt dan weer meer tijd voor familie en vrienden.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 29 maart 2017 18:52]

Ik denk dat je vergeet hoe groot de "branch" bezorgen is in Nederland. Als we dat allemaal gaan automatiseren dan moet je toch ergens anders banen vandaan toveren. Ik zelf als pizza bezorger van Dominos vind het hartstikke fijn om lekker rond te rijden (vooral als het zomer is) op een scooter en af en toe een praatje te maken met een klant
Deze ontwikkeling is simpelweg niet te stuiten. Productieve banen (productie werk wat een vaste en voorspelbare workflow volgt) gaat de komende jaren simpelweg volledig weg geautomatiseerd worden. Niet alleen het bezorgen van die Pizza maar ook het maken ervan is werk wat net zo goed door robots gedaan kan worden.

Is dat erg dan? Voor de industriele revolutie was er nauwelijks productief werk. Nagenoeg alles was creatief werk. En die tijd gaat nu weer terug komen. Werk zoals de entertainment en horeca branche zal blijven. Ontwerp werk en automatiserings werk zal blijven. Alle productieve werk zal verdwijnen.

Gelukkig heeft Nederland daar relatief weinig last van; er gebeurt hier relatief weinig productief werk. Dat is een stuk minder ernstig dan in de VS waar zo'n beetje de helft van de mensen een productieve baan heeft. Vandaar ook dat daar de werkloosheid in een sterk stijgende lijn zit die de komende tijd nog niet om gaat draaien.
Persoonlijk is leuk totdat het geld kost. Ik denk dat de meeste mensen voor de robot kiezen als dat 1 euro goedkoper is.

Robots zijn met 6km/h misschien niet zo snel, maar je kan er een hoop op voorraad hebben. Zodra de pizza klaar is kan je robot vertrekken*, je hoeft niet te wachten tot er een koerier beschikbaar is.

* Je kan ook een oven in de robot bouwen en de pizza onderweg naar de klant bakken.
Er zullen vast wel lichtjes op zitten zodat je deze ook in het donker ziet.
Precies, daarom denk ik ook aan een 1 april grap.

1. ratio is niet goed.
2. dat ding gaat nooit overal komen, niet eens in de buurt. Die kan niet alle stoepen op en af en ''opritjes'' ontbreken ook heel vaak.
3. vandalisme zoals jij het zegt, of iemand die zich de pleuris schrikt en dat ding een flinke trap geeft (logisch, niet eens vandalisme in mijn ogen).

Krijgt tweakers.net soms gratis pizza vanavond voor het delen van deze 1 april grap?
En niet vergeten dat mijn pizza niet aankomt.
maak me meer zorgen over de tweakers.
die hacken de beveiliging wel }> ,
gratis robot bij je pizza.
Je vergeet alleen even voor het gemak wat een bezorger aan salaris, werkgevers lasten etc. kost. Stel dat zo een ding eens per halfjaar een reparatie moet krijgen omdat iemand er een trap tegen heeft gegeven is dat per saldo nog altijd goedkoper.

In beginsel is het natuurlijk heel duur, maar je moet dit bekijken op de lange termijn. Wanneer ze deze dingen gaan kopen in grote getalen. Nu kost zo een ding nog een hoop, maar als ze er straks duizenden bestellen zou de per stuk prijs een stuk omlaag gaan. Helemaal als je aanschaf plus reperatie/onderhoud afweegt tegen bijvoorbeeld 5 jaar aan salaris.

Werknemers zijn voor bedrijven nog altijd de aller grootste kosten post en vaak ook de grootste last. Denk aan ziekte, motivatie, vakantie, arbeids voorwaarden en noem maar op. Ik vind het helemaal niet zo gek dat dominos toch serieus al aan de gang gaat met het uiteinderlijk vervangen van al hun bezorgers door robots die 24 uur per dag werken geen salaris behoeven nooit zeuren etc.

Bedoel in fabrieken en warenhuizen enz gebeurd niet anders. Het enige verschil hier is dat de robotjes op de openbare weg rijden. Amazon is er ook al mee bezig.

Of we blij moeten zijn met alle banen die vervangen worden door robots is een andere discussie. Het is voor de jeugd al een stuk lastiger om een bijbaantje te vinden met al die zelf scan kassas etc. Straks krijgen we vakkenvul robots, pizza bezorg robots, hulp robots in het ziekenhuis. Waar houd het op? De gerobotisseerde samenleving komt elke dag een stuk dichter bij.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 29 maart 2017 15:47]

Ik denk dat eens per half jaar erg ruim is. Vooral in de beginfase zullen er vast incidenten zijn en mensen die ermee gaan lopen kutten.
Opzich gaan we naar een volledig geautomatiseerde samenleving waarbij arbeid door de mens minimaal zal zijn.
En dit zou niet erg zijn, als we niet zaten opgescheept met een economie die is gebaseerd op het verrichten van arbeid.

Hedendaagse economische stelsel dateerd nog ver van voor industrialisatie en automatiseering, en gaat er vanuit dat iedereen werkt, en een paar mensen thuis zitten.

Het hele systeem klap als een kaartenhuis straks in elkaar wanneer er nog een paar mensen werken, en de rest thuis zit omdat er gewoon geen werk is.

Je krijg dan helaas ben ik bang voor van die SciFi scenario's waarbij de happy few rijkelijk leven en werken, en de rest moet zich maar zien te bedruipen.
Ik ben dat betreft blij ik al wat ouder ben, en mijn langste tijd op deze wereld heb gehad al, want ik zou echt niet in zo'n samenleving willen leven, waarbij ik nooit en te nimmer kan werken, en dus word afgedankt bij je geboorte. Momenteel word je gelukkig afgedankt pas als je de 40 ben gepasseerd, dus ja, ik ben ook helaas al afgedankt.
Das de ene kant van het verhaal, hoe lang voordat iemand zijn nek breekt over één van die dingen?
Hoe vaak breken mensen hun nek over honden? Ongeveer even groot.
Volgens mij zijn er ook genoeg incidenten betreft honden, ongelukjes, bijten (of dit nu geprovoceerd is of niet), dus die vlieger gaat niet echt op.
Ik vraag mij af hoe Domino's wilt voorkomen dat die dingen niet gejat worden. Je kunt zo'n ding makkelijk onderscheppen op straat. Je kunt er natuurlijk niet veel mee, want zo'n ding zit op slot, maar er zijn altijd wel van die straatschoffies die het leuk vinden om het apparaat te jatten en door te verkopen. Al dan ook puur voor het treiteren.

Ik lees wel dat het beveiligt is tegen diefstal, maar dan nog.
Vanochtend op BNR was er een stuk over. Dat ding heeft GPS tracking en 6 (of 7?) camera's waarmee van alle kanten gefilmd word. Dus als je er 1 wilt meenemen hebben ze in ieder geval een locatie en een foto van je :)

Die camera's worden gebruikt als het karretje 15 seconden vast zit op een plek. Dan kan een operator vanaf afstand de controle overnemen.
Ja, en dan kom je er als operator achter dat een paar lolbroeken dat ding hebben ingesloten met een paar fietsen :+ Kun je er nog iemand naar toe sturen.
Dan laat je het robotje gewoon zeggen, 'Self-destruct sequence initialized. 10, 9, 8, ..' en dan zijn ze al weg ;)
https://www.youtube.com/watch?v=6zrkHQdJ7wg
moeten ze wel eerst een fake nieuwsbericht maken zodat dit echter lijkt.
Bedankt voor je informatieve bericht. Hier is dan tenminste wél goed over nagedacht. Het lijkt erop dat dit ding niet zo snel kan, dus geef ik de voorkeur aan iemand op een scootertje :p. Op langere termijn is het wel goedkoper denk ik.

Misschien dat jouw stukje nog in het artikel verwerkt kan worden (er staat al wel wat over camera's en sensoren, maar er wordt niet vertelt dat dit ook tegen diefstal wordt gebruikt).
Ik zie de tijdwinst nog niet zo, als er deur voor deur pizza's bezorgd werden ok, dan stopt de bus in de straat en rijden er vijf robotjes uit. Maar op wijkniveau heb je niet een vijf gelijktijdige bestellingen en op wijkniveau ben je sneller met de domino's bus of scooter dan zo'n robot op looptempo.

In een praktijksituatie kan je bus blijven zitten terwijl er een robotje op looptempo bezig is. Ok, fijn als het regent enzo.
Je kan er ook gewoon een taser van maken als iemand er mee aan de haal gaat. :) . Natuurlijk niet teveel anders hangt er een geBBQ persoon aan het karretje. Dat is ook weer niet de bedoeling _/-\o_

[Reactie gewijzigd door loki504 op 29 maart 2017 14:25]

Een teaser is ook bedoeld om te prikkelen, maar ik denk toch dat je een taser bedoelt...
Die camera's worden gebruikt als het karretje 15 seconden vast zit op een plek. Dan kan een operator vanaf afstand de controle overnemen.
Dus gooit men er een deken overheen. Zo lijkt het meteen ook een stukje meer op kidnapping. Heb je iig nog het idee dat het wat anders oplevert dan kleffe pizza en kleingeld :p
Het ligt er natuurlijk maar aan hoe graag iemand zo een ding wilt hebben. Het zelfde als met auto's. Je koopt een lojack jammer en niemand weet waar hij gebleven is. Als die dingen een paar duizend euro kosten zie ik er best wel een paar in een busje plotseling verdwijnen.

Dan heb je dus ook niets aan je camera's (die sturen immers al geen berichten meer terug voor jij in beeld bent).

Maar ja, dat zijn de professionelen. Het hang tuig wat zo een ding mee neemt of sloopt staat denk ik wel mooi op de foto.
Faraday kooi eromheen en doei GPS signaal dus dat gaat ook niet op :+
Neem een bestelbus met een kooi van Faraday erin en weg is ie. Geen GPS dat daar tegenop kan. Kun je op je gemakje dat ding uitschakelen.

EDIT: Oh, iand was mij voor haha.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 29 maart 2017 20:59]

Niet, maar de aanhouder wint.

Dominos kan ook niet voorkomen dat kinderen van een jaar of 17 beroofd worden van hun pizzageld +fooi, maar er zijn toch kinderen genoeg en die overvallers kunnen ze heus niet allemaal pakken.
of als een schildpad op z'n kop leggen.. }>
Of gewoon eens goed door elkaar schudden en dan verder laten rijden. Krijg je een doos waar de pizaatoppings overal op de doos plakken ipv op de pizza zelf.
Als het wordt gemonitord wordt door "remote operators" en camera's zijn ingebouwd + GPS waar ze nu mee aan het adverteren zijn. wordt het niet makkelijk om zo'n robot mee te nemen denk ik
Dat soort lui vind het ook al leuk om zo'n ding in een gracht te duwen.
Daar doe je niks aan, tenzij ze het robotje met wapens uitrusten.. }>
1 april is wel dichtbij he...
Klopt. En we zijn daarom ook voorzichtig met welk nieuws we brengen :) Natuurlijk gaan bij dit bericht alle alarmbellen rinkelen. Dat gebeurde vorig jaar ook, toen Domino's het plan aankondigde. Daarom hebben we destijds met de RDW contact gezocht om te kijken of het wel echt waar is: geek: Domino's licht RDW in om pizza's met autonoom voertuigje te bezorgen

Ook dit keer hebben we de RDW weer benaderd om te vragen hoe het met de plannen staat. Zij bevestigden wederom dat er contact is en dat er gesprekken zijn. Een jaar geleden in maart kwam het eerste nieuws over dit project naar buiten. Op 1 april was dat toen nog geen grap.
Natuurlijk kan het allemaal een enorm meerjarig complot zijn, waar ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer in zit. Maar die kans lijkt mij klein :P
Blijkbaar was in 2015 dit karretje ook al in ontwikkeling.

http://gizmodo.com/robots...liveries-if-th-1740027388
Misschien handig om dit in het hoofdartikel erbij te zetten. Alleen al bij het zien van de titel ging bij mij het 1-april-alert af namelijk.
Gister al de Movie Box van NYP (doos met ingebouwd scherm):
https://www.youtube.com/watch?v=-1OIJGOD-r0
Vroeger was 1 april nog leuk want je kreeg niet al die ridicule ideeën over je heen.


Vandaag de dag krijg je eind maart zoveel gekke ideeën vanuit de hele wereld dat de twijfel wel heel snel weg is.

Weer een lolletje verdwenen dankzij intern ;(
Dure grap als dit voor 1 april is. Die robot is echt iig. Als dit een 1 april grap is kunnen ze beter dat geld steken in Goedkopere pizza's
Welnee, straks geen bezorgers meer, geen tip: pizza zou in theorie dan goedkoper worden. :P
Daarom zegt ie ook "Als dit een 1 april grap is". Als dat dus zo is, dan is er ook geen sprake van het verdwijnen van bezorgers :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 maart 2017 13:43]

Ach de huidige bezorgers zijn net al robots. _/-\o_
lol, geef jij een tip? ik heb nog nooit iemand die eten bezorgd een tip gegeven, Nederlandse mentaliteit zullen we maar zeggen..... :+
PR is ook duur dus wat dat betreft kan het qua kosten nog best wel eens meevallen.
Wat dacht je van 'betere kwaliteit pizza's'?

Zelf maken is goedkoper, lekkerder en veiliger voor het verkeer.... ;)
Exactly...

Dikke nonsens is met een beetje Ockham's razor snel te ontkrachten, maar dat lijkt me hier niet nodig. B)

Altenatief: de Domino('s)-theorie. Als er één een catastrofaal ongeluk krijgt, volgen er meer...

Of hij wordt van de weg/stoep (waar hoort dit nou weer thuis?) verwijderd door een dienstdoende diender, een gewillige onverlaat of de EOD. :+

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 29 maart 2017 13:57]

Erg grappig om al vóór 1 april met dergelijke 1 april grappen te komen... :)
In Washington rijden ze al, experimenteel: https://www.recode.net/20...hington-dc-silicon-valley

Er zijn ook al mensen die ze "in het wild" tegenkomen: https://www.reddit.com/r/..._street_in_dc_what_is_it/. Dus nee, geen 1 april.
Denk niet dat het al een 1 april grap is.
Volgens Domino's is de bezorgrobot beveiligd tegen diefstal.
Beveiligd tegen diefstal, maar ja denk meteen aan vandalisme.
Rond nieuwjaar, eens kijken wat je met illegaal vuurwerk kan doen.
Natuurlijk ook leuk voor bepaalde jongeren om me te spelen.

Maar wie weet misschien wel rondom camera's die alles opnemen, hoewel de vraag daarvan weer is of dat wettelijk mag, alles opnemen.
Tsja... ik lees ook vaak berichten van bezorgers op hun scooter die overvallen worden voor een paar pizza's. Dan toch beter zo'n robot overvallen. Met camera's erop kan je wellicht de daders nog pakken ook.
Volgens Techcrunch gaat de beveiliging als volgt:https://techcrunch.com/20...und-drone-for-deliveries/
Although crowded city streets are less than ideal, it’s in gated communities, retirement villages, university campuses and the suburbs where Starship drones are likely to thrive. While theft could be an issue, thieves would have to contend with the video camera and the GPS tracking system, were they tempted to steal the drone or its contents.

If it runs into trouble, the drones can call on a remote human operator to navigate and take over.

[Reactie gewijzigd door silverchaoz op 29 maart 2017 16:01]

Denk inderdaad dat je zo'n drone moet gaan uitrusten met bepansering en een waterkanon als je wilt voorkomen dat ze gesloopt worden, omgekiept, leeggeroofd en gewoon gejat...

Dan heb ik het nog niet eens over aanrijdingen etc die zo'n ding kan veroorzaken
Ik dacht al dat kan je toch zo jatten, maar blijkbaar hebben ze dat beveiligd.
Nja, met een moker komt je best ver. Of je pleurt het ding van 10 hoog. Beetje zonde van zo een duur ding, maar dat boeit sommige niet.
Dat kan je nu ook al met allerlei andere objecten die op straat staan.
Maar daar zit geen pizza in! En het is natuurlijk leuker om zo een robot kapot te maken als voor de 50ste keer het bushokje in elkaar te trappen... voor sommige.
Moet je wel eerst die camera's kapot maken, anders wordt je gezien.
Dan heb je ook gelijk een calzone ipv gewone pizza :+
Mijn gedacht ook, maar daar hadden zij ook al aan gedacht.

Misschien dat je nog een gratis pizza kunt scoren met een hamer, maar je voorsprong op de eigenaar is dan max. 1,5 km :+
zitten camera's in :P
Ik denk dat een zwerver met een hamer daar niet zo veel om geeft *D
Nee, als die opgepakt wordt heeft die een gratis pizza en een aantal dagen gratis onderdak. Maar dat is niet echt ontopic :D
Dan kan de bezorging dus een kwartier duren, zou ik toch voor een bezorger gaan.
Ik bestel niet vaak maar heb toch eigenlijk altijd 3 kwartier moeten wachten na bestelling.
Het gaat hier om een straal van 1.5km. En ik heb het puur over het bezorgen zelf zodra de robot uit de zaak rijdt naar jouw huis toe.
20 minuten maximaal maar dat is dan ook bij pizza hut.
Sinds we op 2 verschillende locaties een bij domino's besteld hebben, is domino's voor ons niet langer bestempeld als pizza maar als ranzige vetschijven.

Ik snap niet dat die zo groot zijn, ok redelijk goedkoop dat wel, maar ik wil toch wel iets betere kwaliteit, en bij de hut op dinsdag en zaterdag valt de prijs ook super mee.

en voor die afstand, dan wandel ik wel. Bellen en vertrekken, tegen je er bent, is de pizza klaar.
en krijg je meestal nog afhaal korting op de gratis levering pizza's :)
Je vindt Domino's ranzig (ok, kan ik inkomen), en dan kom je als alternatief met Pizza Hut? |:( Daar wordt het kwalitatief niet beter van... Ga gewoon een Italiaan zoeken in je buurt om bij te bestellen.
pizza hut is over het algemeen niet beter te noemen, maar bij die vlak voor mij deur Valt best mee, zeker voor 6 € stuk.
En wil daar ook enkel de classic pizza, niet van die mousse gevallen.
En als ik een echte pizza Wil is het inderdaad Pizza Roma,(maar daar werken ook al geen italianen meer. )
Maar die van pizza Roma duren ook wel langer en afhalen daar is vreselijk wegens drukke straat en geen plaats om je fiets of wagen te zetten.
Ik vind de pizzahut pizza's ook een belediging voor de gemiddelde Italiaanse pizza.
Van die ranzige Amerikaanse pizza's :| :p

Ben wel benieuwd hoe dit gaat in de werkelijkheid, idee is supertof en ik woon in Dordrecht dus de kans dat ik ze ga zien rijden is nog aanwezig ook, maar ik ben bang dat vandalisme etc. veel problemen gaat opleveren.
Als het een kwartier duurt dan ga ik voor de bezorgrobot. Bezorgers doen er bij mij altijd 30-45 minuten over.
Ik woon in Tallinn, waar het bedrijf dat deze karretjes maakt vandaan komt. Ik heb ze hier al meermaals op straat gezien. Ze zijn volledig autonoom, maar er loopt momenteel wel steeds nog iemand bij (maar die heeft geen controle over de beweging van de robot).

De robots gaan heel erg traag, ik gok ongeveer 3-4 kph. Meestal als ik ze zie voorbijkomen lopen er kinderen omheen die voor de leut ervoor springen zodat de robot stopt e.d. :).

Maar het is dus zeker geen 1 April grap. Het bedrijf is hiermee toch al wel enkele jaren bezig.
Zijn ze makkelijk om te duwen?
Of jouw comment is onderdeel van een uitgebreide 1 april grap??
Ik heb trek in pizza en ik zit op dit moment in Zwijndrecht, laat de test nu maar beginnen! Nee maar zonder dollen, in Zwijndrecht heb je veel flats met trappen (in de buurt van die Domino's in Zwijndrecht). Kunnen ze beter met drone bezorgen lijkt mij. Vliegt hij zo de galerij op :o
Hij kan toch gewoon in de lift?
HOe krijgt zo'n ding een deur open?
Na de hondenflap, de Pizza drone flap in de deuren.
Heeft hij daar nog wel bereik, ik denk dat alles weg valt. Moet je alle liften gaan voorprogrammeren, dure grap.
Hoe roept zo'n robot de lift..
Panoramisch dak die open kan, vervolgens komt er een ''arm'' uit en die drukt op de knop zodat de lift komt.
Aangezien het een super duper 22G verbinding aan boord heeft, penetreert het bereik door de gehele bunker heen. Hierdoor weet hij ook precies waar die moet zijn zodra die op de verdieping aankomt.
Eventuele schuifdeuren kan die ook open duwen dankzij de arm die uit het panoramische dak komt.
Doordat deze machine, uitgevonden, door een technische god (leeft ergens op Mars als ik het goed heb als kluizenaar, verzonnen 1000 jaar voor Christus), meer dan 900PK heeft, is die binnen 15minuten altijd bij je.

Daarnaast heeft deze een functie voor de mensen die minder goed op been zijn. Indien je deze machine met maar liefst 900pk voorbij ziet rijden, kan je erop zitten en zal die je op een willekeurige plek afzetten. Zo blijft de pizza ook extra warm!

Deze pizzabakkers hebben hier echt wel goed over nagedacht hoor! Als er een vogel op deze machine poept, heb je zowel een vettige pizza als een vettige bezorger.

Smakelijk eten!
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee