Albert Heijn test bezorgrobot op High Tech Campus Eindhoven

Albert Heijn is in Eindhoven begonnen met een twee weken durende test met een bezorgrobot. Klanten kunnen boodschappen bestellen via een app en die worden vervolgens met het autonome voertuigje afgeleverd.

Albert Heijn gebruikt een voertuig dat is ontwikkeld door TeleRetail. Dat maakte de supermarkt in maart al bekend in een persbericht. De bezorgrobot mag niet de openbare weg op en daarom is gekozen voor een test op de High Tech Campus in Eindhoven. Dit gebied is privéterrein.

Het voertuig in kwestie gebruikt de Aito-software voor autonome voertuigen van TeleRetail. Dat bedrijf kreeg steun van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, omdat de bezorgrobot gebruikmaakt van satellietnavigatie. Volgens de NOS haalt het voertuig acht kilometer per uur en kost het tienduizenden euro's.

Klanten op de campus moeten hun boodschappen zelf uit het voertuig halen als dit zijn bestemming heeft bereikt. De boodschappen worden door winkelmedewerkers ingeladen. Albert Heijn voert tien werkdagen tests uit met de bezorgrobot. Het Zwitserse postbedrijf Swiss Post heeft eerder al tests uitgevoerd met dezelfde robot.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-07-2019 • 11:46

116 Linkedin

Reacties (116)

116
110
59
0
0
13
Wijzig sortering
Het is alleen een beetje jammer dat de robot op (maar) 5 plaatsen op de HTC bezorgd (ik werk er, dit komt van de mensen die hem vanmorgen nog met een laptopje in de hand achterna liepen). Helaas niet bij ons gebouw wat ongeveer 300m van de AH to go af ligt. Dit word nergens vermeld maar mijns inziens doet dat de nieuwswaarde een beetje teniet. Als je echt wilt testen zou je de robot ook echt los moeten laten op heel de high tech campus.
Bij ons (HTC 7) komt hij blijkbaar wel. Er staat nl. een grote QR-code op de straat voor de ingang. Eens kijken hoe dat gaat werken.
Klopt. De QR code linkt naar ah.nl/robotdelivery (een human readable pagina) met daarop de 5 locaties. Mooie marketing voor de grootgrutter (ik werk ook op de HTC). Leuk om te zien wat er zoals achter loopt (net nog een camera van Omroep Brabant, vaak nieuwsgierige campusbewoners. Leuk stukje marketing, en nieuwswaardig in de komkommertijd.
De QR code hier voor de deur is al zo vies dat hij waarschijnlijk niet zal(/kan) stoppen,
dus dat wordt alsnog lopen :+
Er staan vlaggen bij de robot pickup points, de QR codes zijn alleen een link naar de app.
Vijf plaatsen? Volgens de plattegrond in de bijbehorende app zijn er maar 4 bezorgplaatsen.

Voor wie meer wil weten:
https://www.ah.nl/robotdelivery
... waar je ook linkjes in kan vinden naar de bijbehorende bestel-app. Ik heb in elk geval al geconstateerd dat 'magnum' een onbekend product is - ik gok dat ze voor deze twee-weekse test 'ijs' als product al uitgesloten hebben.

(/me heeft gewoon de kilometer naar de AH-to-go zelf gelopen, voelt voor mij beter dan de robot gebruiken)
Klinkt alsof ze per afleveradres 'm gewoon programmeren voor de hele route.
Is dit werkelijk jammer? Zou je er gebruik van maken? Sowieso is de AH to go er al veel te duur....
Zit je in WB? Lekker wandelingetje toch?
Anoniem: 176636
@xces15 juli 2019 21:02
Het is een test... Je gaat in het begin niet een test doen met de uiteindelijke situatie. Kortom heb geduld en als de eerste tests positief zijn zal hij ook bij jullie komen!
Dat kan wel zijn, maar nu word het in het nieuws gebracht alsof het heel bijzonder is, met een populatie die op de campus rondloopt doe je niet een test met maar 5 'fixed' plaatsen. Fixed is waar ik me aan stoor in dit geval. Selecteer dan 5 gebouwen maar niet 5 plaatsen op de openbare weg die door middel van QR codes zijn aangegeven.
Leuk als experiment maar ik zie dit in de praktijk nog niet gebeuren, afgezien nog van het feit dat er weer een nieuwe vorm van criminaliteit zal opfleuren in de vorm van deze wagentjes te hacken of domweg gewoon te jatten/leeg te roven. Men kan tegenwoordig nog geeneens een simpel aanhangertje laten staan zonder dat t gejat wordt. Ik haal mijn boodschappen zelf wel, alles vanuit de luie stoel doen vind ik ook onzin, we worden door dit soort technieken steeds luier en als helemaal niet socialer.
Morgen dan meteen eens proberen ;-)
Eerste punt ben ik het zeker mee eens, dat tweede echter niet. Je zou juist ook kunnen stellen dat je door dit soort gemakken je meer tijd houdt om juist sociaal te zijn. Uiteindelijk bepaal je zelf wat je met die extra vrije tijd doet. Wij hebben dat bijvoorbeeld met schoonmaken thuis. Door een schoonmaker in te huren houden we allebei tijd over om gezellig iets samen te doen, in plaats van elke zaterdag- en/of zondagochtend eerst samen heel het huis schoon te maken.
Het is gewoon een verschuiving van normen en waarden.

Tegenwoordig zijn er mensen die bellen terwijl ze moeten afrekenen aan de kassa, of de medewerker niet eens begroeten. Puur asosciaal. Lijkt mij ook helmaal niet leuk om zo iemand te moeten bedienen.
Laat die mensen maar lekker zelf-scannen of online bestellen. En dan bezorgen met zo'n robot. Prima oplossing.

Net als dat ding hacken of exploiteren: Je kan ook gewoon met een karretje de winkel uit lopen. Net als een slot op je deur. Je hoort gewoon te betalen voor diensten of producten. Je hoor ook niet aan andermans spullen te zitten.

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 15 juli 2019 14:10]

Bij AH2go op de HTC Eindhoven rekenen mensen al zelf af en er is weinig controle. Kennelijk gaat dat prima. Er komen ook enkel mensen die op de HTC werken, meest mensen die in de hogere inkomensklassen zitten. Ik zou diefstalproblemen wel verwachten als het de openbare weg op gaat.
Same bij de AH2Go op CS Maastricht, in de grote AH op de Scharnerweg is grofweg 1/3e van de exit zelf-scan kassa's waar je steekproefsgewijs wel eens gecontroleerd kan worden. Dacht dat dit overal bij AH en AH2Go was }:O
Mag zelfs met m'n eigen trolley shoppen en zelf-scan afrekenen doen ze niet moeilijk over.

[Reactie gewijzigd door Innsewerants op 16 juli 2019 17:57]

Juist veel socialer, de tijd die ik bespaar met boodschappen doen (wat geen sociale bezigheid is), kan ik nu mooi spenderen om lekker te praten met vrienden op Discord.
Boodschappen doen is zeker wel een sociale activiteit, want je komt mensen IRL tegen, interactie met kassiëre, eventueel andere mensen die boodschappen doen. Klinkt mij als socialer dan on-line chatten.
Dat vind ik geen noemenswaardige interactie en beschouw ik niet als een sociale activiteit. Maar goed, ik pak dan ook liever een self-service kassa, veel sneller. :) Al is de beste uitkomst voor mij lekker met Picnic de boodschappen laten bezorgen.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 15 juli 2019 13:08]

De AH-to-go die de robot beheert, op de High Tech Campus, heeft ook enkel self-service kassa's. Dus nee, sociale interactie als je anders bij de AH-to-go zou langsgaan, is behoorlijk afwezig. :)
Dat vind ik geen noemenswaardige interactie en beschouw ik niet als een sociale activiteit.
Dit klinkt eerder alsof je dom weg geen interesse in spontane gesprekken, welke nochtans vaak plaats vinden in een supermarkt.

Is dat het geval?
Nee hoor, ik ben echt niet vies van spontane gesprekken, maar vind het gewoon geen noemenswaardige interactie. Het is prima om mensen te spreken, of op straat, of in de sportschool of waar dan ook, maar ik zie de supermarkt meer als noodzakelijk kwaad. Zeker in de stad is het niet altijd zo dat je bekende tegenkomt, dat het in dorpen gezien wordt als sociale interactie klinkt mij logischer.
Dan blijft het gezondheidsaspect over. Maar ja, jij zegt dan: sporten.

Ik vraag mij af waar dit eindigt.
Zou niet weten wat er precies gezond is aan de supermarkt, maar goed, ieder zijn ding. ;) Ik fiets drie dagen in de week naar werk, telt dat ook mee?

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 15 juli 2019 14:38]

Wandelen naar de supermarkt of wandelen in het algemeen.

Ik zie dergelijke dingen eigenlijk als alleen handig voor ouderen en slecht mobiele mensen.
Ouderen zijn nou net juist wel een doelgroep die graag naar de supermarkt gaat voor wat interactie of om toch nog wat beweging te krijgen!
Maar voor die ouderen die dat niet meer kunnen/slecht mobiel zijn, is dit een uitkomst als de super niet (meer) haalbaar is.
Wandelen naar de supermarkt of wandelen in het algemeen.
Ik wandel liever in de natuur dan in/naar de supermarkt, dus de tijd die ik bespaar door boodschappen te laten bezorgen kan ik doen wat ik wel prettig vind, in de natuur wandelen met de hond.
Dat kan je nu toch ook gezien je dat schijnbaar al doet? ;)
Dat kan je nu toch ook gezien je dat schijnbaar al doet?
Klopt, mede omdat ik al langer mijn boodschappen laat bezorgen.
Dus dan is dit apparaat wellicht minder zinvol voor je.
Natuurlijk is het niet zinvol voor mij, het is zinvol voor niemand anders dan Albert Heijn, omdat het een goedkopere manier is om boodschappen te bezorgen. Voor de consument maakt het niet echt uit hoe het bezorgt wordt, sterker nog, met de normale bezorging worden de boodschappen tot in de keuken gebracht, met deze methode niet.
Het is zinvol voor de groep mensen die ik al eerder heb opgenoemd. Hoewel de praktische werking ervan nog valt te betwijfelen voor iemand uit die doelgroep.
Uhh... die doelgroepen van jou kunnen al enige tijd hun boodschappen thuis (tot in de keuken) laten bezorgen, daar verandert deze robot helemaal niks aan...
Die doelgroepen van mij weten wellicht niet hoe dat moet. Ik zeg niet dat het met deze robot ineens makkelijker zal kunnen (Eerder moeilijker, als je het mij vraagt).
juist voor die doelgroep is het heel goed om de deur uit te gaan. Blijven ze langer/beter van leven.
welke nochtans vaak plaats vinden in een supermarkt.
Zo vaak dat het mij eigenlijk nooit overkomt....
Het hangt ook wel een beetje van het karakter af he :)
Nee, heeft te maken met het feit dat ik in een supermarkt kom om boodschappen te doen, als ik een gesprek wil zoek ik daar wel betere plekken voor uit waar ik een goed gesprek kan hebben.
Toevallig de laatste weken een aantal musea, memorials en festivals bezocht, en daar heel interessante gesprekken gehad, over meer dan het weer...
En dat kan ook heel goed natuurlijk. Ik zeg alleen maar dat voor veel mensen de supermarkt een plek kan zijn om te praten. Heck, daar hebben ze ook die rustplaatsen in de supermarkt zelf ook voor.
Sterker nog, ik kwam laatst een bericht tegen van een Jumbo dat de KletsKassa heeft.
Kortom, Supermarkten zijn in die zin sociale interactie plaatsen voor een bepaalde groep mensen :)
Dat jij daar geen behoefte naar hebt, betekend niet dat een ander dat niet kan of mag hebben natuurlijk.
Natuurlijk niet, maar andersom geldt dat ook, als ik mijn boodschappen wil laten bezorgen, en zo de "sociale interactie en beweging" mis van het boodschappen doen, dan is dat mijn keus.
Het werkt vanuit AH gezien natuurlijk wel wat anders. Die ziet namelijk een kostenpost van en voor personeel veranderen in veel lagere kosten voor onderhoud + opladen van een robot.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 16 juli 2019 11:58]

En eventuele vergrendeling/communicatie mogelijkheden. Dat begrijp ik.
Wat wil je allemaal digitaliseren en wat niet.
Ik automatiseer (iets anders dan digitaliseren) wat ik wil, wat jij daar van vind is niet relevant voor mij. Waarom moeten "we" die vraag stellen, die moet ieder gewoon voor zichzelf beantwoorden.
Waarom nog buiten zijn wanneer dit ding je boodschappen naar je toe stuurt?
Omdat er buiten meer interessante dingen te doen zijn dan boodschappen doen.
Als ''we'' dergelijke vragen niet meer stellen, dan kan er ook geen discussie meer bestaan op zulke onderwerpen.
Er hoeft ook helemaal geen discussie te bestaan over zulke onderwerpen.
Dat lijkt mij wel, al zijn dergelijke vragen meer filosofisch van aard.
Ik heb zon hekel aan boodschappen doen. Winkel rond dwalen om alles te vinden en constant mensen die in de weg lopen en het in de rij staan en dan sjouwen naar de auto.
Lang leve AH thuis bezorg service of als t niet anders kan de Pick up service.
Ideaal.
Supermarkten vind ik zo achterhaalt, van mij mogen ze snel verdwijnen, gwn niet meer van deze tijd vind ik.
Als ik zie hoe gretig ze de zelfscanners pakker, willen veel mensen geen contact.
Helemaal mee eens!

Ik zelf flirt zo ongeveer met elke leuke kassiëre welke ik zie (tot de haat van mijn vriendin). Hartstikke leuk en gezellig en zo leer je nog eens wat.

één ervan designed nu websites voor me =)
Weird flex, but ok.
Het idee achter Fletnix's post is dat een wandeling naar de supermarket gezonder is dan via een app braaf wachten op de Hamsterbot.

Bewegen is goed voor je, zeggen ze allemaal. Jij zegt hier dit een prima oplossing te vinden zodat je met de vrijgemaakte tijd iets kan doen waarbij je niet beweegt en IRL ontmoet (Discord).
Tijd die je niet naar de supermarkt gaat, kan je prima in sporten, zie het probleem niet. En als je het sociaal wilt doen, kan je ook nog samen sporten, nog beter. :)
Ik zelf zou een wandeltoch prefereren boven sporten.
Maar zeg eens eerlijk, wandel je liever met zware boodschappen door de stad of het dorp, of buiten op een mooie wandelroute?
Als boodschappendoen nodig is voor sociaal gedrag dan is er toch meer aan de hand.
wat ik me afvraag is gaat de BOT automatisch open of moet je deze net als de Domino's bot openen met je mobiel?

want als deze automatisch open gaat als deze de bestemming heeft bereikt en de eigenaar van de boodschappen een bericht stuurt, wat voorkomt dan dat deze gestolen worden?
Lijkt me inderdaad niet handig en ik mag aannemen dat daarover is nagedacht. Simpele oplossing is een pincode die wordt gestuurd op het moment dat de bestelling geplaatst wordt.
dan moet dat wel een unieke pincode zijn die iedere keer anders is en auto generated is
Of bijvoorbeeld met je bonuskaart. Dat moet vast mogelijk zijn. Achteraf betalen misschien?
dan moeten alle bonuskaarten een chip hebben met een unieke code. anders kunnen mensen gewoon de kaart namaken en zo toch de cart openmaken
En dat hebben ze uiteraard ook, want anders zou het scannen van die kaart in de winkel geen enkel nut hebben. Als de kaarten niet uit elkaar zijn te houden, is het in het systeem niet te achterhalen welke klant wat heeft gekocht.
ze scannen dan de barcode, wat ik bedoel met unieke chip is net zoals die personalized key fobs, die ip NFC werken
Een barcode is genoeg. Ze gaan echt niet je kaart kopiëren om je boodschappen te stelen, te veel moeite voor te kleine winst, en ook nog eens het risico dat de echte klant aanwezig is, die weet immers dat de boodschappen er aan komen.
Als je nu bij een 'pick up point' van de AH komt, moet je op een scherm je bestelnummer invoeren zodat ze weten welke boodschappen ze naar buiten op hun steekkar moeten zetten.

Zoiets kunnen ze vast ook wel in laten voeren bij wijze van "pincode" op die robot.
Het enige filmpje wat ik kon vinden was deze:https://youtu.be/E59q1jD5Ew0

Het is vooral een commercieel praatje met een amateuristische geluidskwaliteit.
ziet er zeker belabbert uit.

dan doet domino's het nog beter:
https://www.youtube.com/watch?v=UPZwnc_Lk2M

was ook een versie van "prototype this"
https://www.youtube.com/watch?v=jRFPc2iE1MQ
Ik neem aan dat de eigenaar via een app de bezorgrobot opent, net zoals bij sommige deelauto's.
De bezorgrobots hier (van bijv JD) werken met een QR code die je kan scannen of als backup een code die je per SMS krijgt. Zijn best grappig die karretjes. Je krijgt een appje "hey, je pakketje komt er zo aan rijden, kom naar de lobby". :D
Ze spreken over kosten van tienduizenden euro's voor 1 zo'n voertuig.

Kan mij dan niet voorstellen dat dit goedkoper is dan een chauffeur met leaseauto.
als een volledige accu 10 rondjes van 10 km kan rijden op vol gewicht dat is 100km
opladen kost 5 euro. dus dat is 5 euro per 100km

een diesel lease auto rijd gemiddeld 1:15. diesel kost 1.50 euro die kost dan 10 euro voor die 100km. dus het is wel goedkoper en mogelijk sneller.
wat uitkomt op ongeveer 10 euro op 100km
wegenbelasting is niet inbegrepen, wat de prijs omhoog brengt
Naast dat je geen kosten hebt voor de bestuurder, immers kan vanuit 1 centrale meerdere auto's aangestuurd worden door 1 operator..
De kosten zijn natuurlijk nu zo hoog omdat er één van is. Als er een hele vloot is gaat de prijs omlaag. Ik zie dit niet zo snel uitgroeien naar een hele vloot though.
Op den duur wel want je hoeft niet 2500-3000 euro maandelijks over te maken naar de chauffeur. Als zo'n ding 20.000 euro kost, heb je het na 8 maanden al uit bespaard op alleen de loonkosten voor de chauffeur.
Waar moet zo'n karretje straks gaan rijden, als het echt in het wild wordt losgelaten?

Met 8 km op de rijweg lijkt me vrij gevaarlijk. Zo'n ding op het fietspad is ook vrij onhandig. Een gemiddelde fietser rijdt denk ik ook wat sneller, dan dat karretje. Op de stoep lijkt me ook niet echt veilig. Zeker, nu meer dan de helft van de voetgangers met hun gezicht in een telefoon zitten, tijdens het lopen.

Is hier überhaupt al wetgeving voor, of moet dat allemaal nog geregeld gaan worden?
Het is niet voor niets nu als proef op een niet-openbaar terrein - dat zal o.a. zijn vanwege achterlopende wetgeving.

Maar, een collega van mij heeft het karretje al laten uitwijken. Blijkbaar kan je 'chicken' met de robot spelen en winnen. :)
Er is geen sprake van achterlopende wetgeving maar vooroplopende innovatie. En je moet je afvragen of het wenselijk is om wetgeving te gaan maken voor het onbekende. Wetgeving moet je pas maken als er een probleem is. Niet om mogelijke problemen die we nu nog niet weten te voorkomen.
Aangezien dit een eerste (of een van de eersten) is, vermoed ik dat de snelheid wel omhoog gaan naar 15 km/u. Dan zou het fietspad geen probleem zijn.
Uiteindelijk zal de snelheid gewoon dezelfde snelheid gaan hebben als een normale auto, net zoals de robottaxi's die over een jaar of tien standaard rond rijden.. Maar je moet ergens beginnen..
Ik zie liever dat de Albert Heijn zijn geld stopt in milieuvriendelijke bestelwagens met een accu zodat de luchtkwaliteit in de stad verbetert. Ik woon in een groter complex en wij krijgen per dag 3 supermarkt en 5 pakket diensten, allen rijden ze met dieselbussen. Een deel van deze bezorgers laat de bus dan ook nog draaien tijdens het uitpakken van de tassen.

Nissan heeft ook gewoon elektrische bestelbussen:
https://www.nissan.nl/voertuigen/nieuw/e-nv200.html
200KM WLTP, lijkt mij prima voor de gemiddelde bezorger.

Ik ben benieuwd wat de AH wil testen op de high tech campus want wat ik zo kan zien op google is het enkel een bedrijventerrein, dus wiens boodschappen gaan ze dan bezorgen? Bier voor de VriMiBo?
Als je je medebewoners nu eens wijst op hun gebrek aan beweging en je stuurt ze op de fiets naar de dichtsbijzijnde supermarkt. Win win voor iedereen toch :) ?
Niet als er bezorgt gaat worden vanuit distributiecentra. Dan hoeft de hele fysieke supermarkt niet meer te bestaan. Op die manier bezuinig je door de efficiëntie te vergroten, ik weet niet of deze robot daar de oplossing voor is.
Zal het eens voorleggen aan mijn oma van 85 met rollator en 2 versleten knieen.
Het gaat vanaf de AH-to-go, dus dat assortiment is het dus. En op de High Tech Campus werken heel veel mensen, waarbij er flink wat zijn die niet zelf lunch meenemen maar ter plekke bij de AH halen, of bij een van de vele foodtrucks of bedrijfrestaurants. Dat is dus de doelgroep: lunchende campus-medewerkers. Een broodje bestellen en laten bezorgen dus. Of eigenlijk twee broodjes bestellen, want 5 euro minimale bestelbedrag.
8km per uur? Als je een eindje van de supermarkt woont zijn je vries spullen ontdooit. Als je dichtbij woont is het gezonder om zelf te lopen ;)
Valt wel mee. Ik loop zelf gemiddeld zo'n 6km per uur en zelfs toen ik laatst op zo'n hete dag (30 graden) een doos met ijs had gehaald was het bij thuiskomst na zo'n 30 minuten lopen nog verre van gesmolten. (en nee, geen koelbox of koeltas, gewoon een normale rugzak)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 15 juli 2019 11:57]

Helaas heb ik hele andere ervaringen met half uur buiten de vriezer met die temperaturen. Nog afgezien dat die bak van binnen behoorlijk warm kan worden met de zon er op natuurlijk.
Die bak lijkt me juist perfect te isoleren of misschien zelfs koeling in te plaatsen, hoewel dat laatste natuurlijk energie kost ten koste van de afstand die het kan afleggen.
Peltier koelertje? De buitenkant wordt zo warm dat het binnen koud wordt?

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 15 juli 2019 16:52]

Volgens mij is een absorptiekoeler veel efficienter dan zo'n Peltier koeler.
Voordeel van Peltier is dat het weinig onderhoud nodig heeft, maar dat is hier niet heel erg belangrijk denk ik.

Nog makkelijker: een bak ijs onderin en goede isolatie, dan heb je een koudebuffer.
wordt het geheel wel zwaarder van natuurlijk.
En ik neem aan dat zon bot toch wel iets van een koelbox achtig iets heeft.
Het lijkt mij dat de bezorg robot in een straal van ~2km (of 4) bezorgd wat een ritje van 15 (of 30) minuten betekent. Dat komt dus wel goed in 95% van de gevallen.
Wel handig als je naar huis gaat en je ondertussen alvast een bestelling plaatst, dan is je eten er ongeveer zodra je thuiskomt.
Hij word dus ingezet op hightech campus. Dat is nog geen Vierkante kilometer groot.
Dus meer dan 500 meter van het een naar het andere punt zal het meestal niet zijn.

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 15 juli 2019 13:21]

Zeker op de high tech campus, waar de meeste mensen de hele dag achter een computer zitten, is het gezond om dat beetje extra te bewegen...
Ben wel benieuwd hoe dit in de praktijk gaat uitpakken. Ik heb zelf jarenlang op de campus gewerkt in allerlei verschillende gebouwen. Beetje afhankelijk van welk gebouw en welke verdieping je werkt ben je ook niet supersnel bij de robot als hij is gearriveerd. Lijkt me ook nogal vertragend werken.
Nieuwste YouTube hype: troll de bezorgbot. Net doen of je er vlak voor gaat overstappen enzo. Of twee hongerige daklozen die het ding klemzetten en pas laten gaan als ze het voedsel / drank eruit mogen halen. Security onderzoekers die hard op zoek gaan naar backdoors. Schadeclaims door aanrijdingen.

Alles voor de winst, en werknemers zijn een kostenpost...
Yep, dit gaat in Nederland niet werken.

Te veel schorem op straat.
Je zou haast de buizenpost weer terug zoals vroeger willen, maar dan overal in zo'n park. Nog makkelijker. Op kantoor, stuur even suikerklontjes of een rol WC papier naar boven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee