Microsoft waarschuwt Windows 10-gebruikers voor einde support April 2018 Update

Wie een te oude versie van Windows 10 gebruikt krijgt voortaan een waarschuwing dat dit besturingssysteem binnenkort niet meer wordt ondersteund. Gebruikers van de Windows 10 April 2018 Update, waarvoor in november het doek valt, zijn de eersten die de melding ontvangen.

Het is voor het eerst dat Microsoft een notificatie uitstuurt over het einde van de ondersteuning van een Windows 10-versie. De melding werd ontdekt door een medewerker van Windows Latest die op een van zijn systemen nog Windows 10 versie 1803 draaide, beter bekend als de April 2018 Update. Niet-zakelijke gebruikers van dat besturingssysteem zullen vanaf november 2019 geen updates of beveiligingspatches meer ontvangen.

Om toch updates en beveiligingspatches te ontvangen, zit er voor deze gebruikers niets anders op dan het systeem bij te werken naar een recentere Windows 10-versie. Microsoft stelt de desbetreffende gebruikers hiervan op de hoogte via de Windows Update-functie van het besturingssysteem. De melding is subtiel; gebruikers hoeven nergens op te klikken of onmiddellijke actie te ondernemen. Het is zelfs niet denkbeeldig dat sommige gebruikers de waarschuwing over het hoofd zien.

Niet elke computer komt in aanmerking voor de update naar Windows 10 versie 1903, de recentste uitgave uit mei 2019, of diens voorganger versie 1809, de zogeheten Oktober 2018 Update. Op oudere systemen kunnen incompatibele stuurprogramma’s of andere software de update blokkeren. De Windows Update-functie vertelt in zo’n geval niet waarom de latere versie niet beschikbaar is. Om dat te achterhalen dient de gebruiker Microsofts Windows 10 Update-assistant te installeren.

Windows 10-waarschuwing
Schermafbeelding: Windows Latest

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

15-07-2019 • 11:03

148

Reacties (148)

148
143
106
12
0
29
Wijzig sortering
De Windows Update-functie vertelt in zo’n geval niet waarom de latere versie niet beschikbaar is. Om dat te achterhalen dient de gebruiker Microsofts Windows 10 Update-assistant te installeren.
Dit is natuurlijk weer echt gewoon ruk. Als dat update proces een reden heeft gevonden om niet te updaten kan dat update proces dat toch ook wel gewoon roepen?
Dit is vragen om mensen die gewoon in onwetendheid verblijven en denken dat ze prima in orde zijn omdat ze Windows 10 hebben en windows update dat keihard zegt met "You're up to date".

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 17:30]

1809 kreeg ik binnen een paar weken automatisch binnen. 1903 wil niet. Volgens MS moet ie binnen komen als je handmatig op Check for Updates klikt, niks niet. 1803 heb ik destijds uiteindelijk ook geforceerd.

In theorie is het prachtig bedacht, maar in de praktijk werkt in mijn geval ook niet vlekkeloos. Ik draai trouwens in een VM om Visual Studio te draaien. Exotische software en drivers lijkt me geen probleem.
Mijn zus, die haar PC maar een enkele keer per week aan heeft, heeft nu een weekje terug met moeite via de automatische update 1803 binnengekregen, dat is dus een jaar na uitgifte. Voor mij is mijn zus een voorbeeld van het type gebruiker die als ze ziet dat het update mechanisme updates verzorgt, zij verwacht dat haar OS goed onderhouden is. Ze checkt altijd trouw of haar computer met regelmaat update krijgt, en als er iets niet goed gaat, dan belt ze mij. Zoals vorige week, en toen waren we een avond bezig om 1803 op dat systeem aan de gang te krijgen. Want dat ging dus niet goed. Maar aan haar moet je niet gaan vragen om zelf 1903 binnen te gaan halen. Dat moet het auto updatemechanisme voor haar doen. Doet die dat niet, dan krijgt zij geen trigger dat iets niet in de haak is. Ik vind het een faillissement van een update mechanisme als het niets doet en een gebruiker niet verteld waarom een computer niet verdere updates kan ontvangen. Zo ga je veel niet deskundige gebruikers het bos in sturen.

Wat mij betreft staat trouwens de traagheid waarmee die cumulatieve updates via automatische update op sommige systemen verschijnen op gespannen voet met het zo vlot uit support laten vallen. Het lijkt mij net alsof Microsoft zich (juridisch?) gaan indekken tegen een onwelgevallige werkelijkheid die ze zelf met haar telemetrie al lang onder ogen ziet.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 17:30]

Ben het volledig met je eens, mijn ouders kijken niet eens of er updates binnen komen.
Die zeggen je hebt het toch ingesteld op automagisch, dus het zal wel werken.
Handmatig zoeken naar updates maakt je ook meteen lid van de test gebruikers. Het update mechanisme in Windows 10 is gewoon stuk op het moment.
Anoniem: 84766 @gabba2515 juli 2019 12:07
Op dit moment, ik klik al maanden paar keer week op zoeken naar updates. Via Windows 10 Update Assistent komt ie nu meteen binnen.

Die Windows 10 Update Assistent is ook weer een pixel show op een retina scherm. :'(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84766 op 22 juli 2024 17:30]

Dat is grote onzin. Om testgebruiker (insider) te worden moet je zelf een actie uitvoeren.
Geen onzin, geen harde actie maar het kan wel!

nieuws: Microsoft: handmatig Windows updaten kan je tot testgebruiker maken

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 22 juli 2024 17:30]

Zoals aangegeven in dat nieuws, je bent dan nog steeds geen insider. Je "test" alleen niet-beveiligings updates die voor diezelfde maand in de planning staan van de Windows versie- update die jij specifiek hebt gezocht. Je bent niet opeens testgebruiker van een komende versie-update.
Dit is voor mij nieuw. Is er een mogelijkheid om te checken of je lid bent van de groep testgebruikers?
Ik heb de laatste maanden best wel eens op die knop geklikt omdat ik een nieuwe laptop had gekocht en deze dan normaal gesproken eigenlijk zo snel mogelijk door de achterstallige updates heen wil krijgen.

Ik zit er echter niet op te wachten om beta-tester voor Microsoft te worden met de laptop waar ik dagelijks op werk.
Zie ook dit nieuwsbericht; nieuws: Microsoft: handmatig Windows updaten kan je tot testgebruiker maken
... wie in de laatste twee weken van de maand handmatig naar updates zoekt, een previewversie voor testdoeleinden binnen kan krijgen.
Dan hoor je tot de groep test gebruikers van die betreffende update. De update staat dan klaar en kun je installeren. Betekend niet dat je volgende maand automatisch een test gebruiker bent.
Het handmatig zoeken naar nieuwe updates maakt je geen lid van test gebruikers. Dat is onzin. Dat is pas als je zelf kiest voor gast of slow ring.
Je krijgt dan alleen de halfjaarlijkse updates soms wat eerder dan via het automatische proces. Np++ werkt op dezelfde manier.
Rede is dat ms gefaseerd uit wil rollen. Een andere manier is vaak via de upgrade assistent. Wanneer updates beschikbaar komen ligt vaak aan je hardware. Ms test veel hardware en stelt de automatische update in eerste instantie ter beschikking aan mensen die aan de hardware voldoen.
Het handmatig zoeken naar nieuwe updates maakt je geen lid van test gebruikers. Dat is onzin. Dat is pas als je zelf kiest voor gast of slow ring.
Als je in de 2e helft van de maand kiest om een handmatige update te doen, krijg je automatisch de meest recente naar het stabiele kanaal vrijgegeven update waar niet alleen strikt beveiligings-updates in zitten, maar ook feature updates.

Dat is één stapje boven de slow ring voor insiders, en nog lang niet bij het overgrote brede publiek getest. Waarbij zeker niet breed getest op systemen zoals van Henk en Ingrid, die nog een 6+ jaar oude supermarkt PC met afgeschreven hardware hebben staan.

Je bent in weze - zeker als je wat oudere hardware hebt staan - op dat moment weldegelijk proefkonijn voor die ene release. Zeg maar: de kanarie in de koolmijn. En als jouw kanarie-PC samen met voldoende andere systemen stikt en omvalt, en die dat middels de ingebouwde metrics-reporting laten weten aan MS, kan het betekenen dat zij delen van die update die niet direct aan beveiligings-issues verbonden zijn, toch nog even terug trekken.

Dat is in het verleden al wel vaker voorgekomen - ook wijd voor de release Windows 10 al, trouwens.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 17:30]

Nouja, op het moment? Er zitten al sinds XP ontwerpfouten in, mogelijk al eerder. Het zou me niet echt verbazen als die deels nog steeds doorwerken.
VMWare toevallig? >> VMWare updaten of VMWare Tools verwijderen al geprobeerd?

Het is natuurlijk ook aan de leverancier van de drivers om bij te blijven. Backwards compatibility is vaker een vloek dan een zegen, hier kan je imho MS niet volledig de schuld van geven.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 17:30]

Anoniem: 84766 @kakanox15 juli 2019 13:26
Parallels. Via Update Assistant waren alle checks groen en kwam het binnen. Als er een driver incompatibiliteit is, geef een melding of iets dergelijks. Nu beloven ze dat het binnen moet komen, anders kun je het meer forceren door handmatig "Check for Updates" en als laatste optie kun je het nog meer forceren maar dat raden ze af.
dat had ik ook met Vmware workstation 12.

hierdoor kon ik dus niet updaten, moest het verwijderen om de update te laten instaleren.

terwijl ik veel oudere programma's heb {voor japanese RPG/VN's te translaten} die geen problemen hebben
Ik kreeg toen ik een aantal dagen geleden de update uitvoerde (en deze mislukte), wél de melding dat ik eerst VMware moest updaten.
He, ik had dat op een server. Er was iets corrupt in een of andere hive van windows update en een security update kon nooit worden geinstalleerd. Maar alle opvolgende ook niet. Ben niet iemand die gauw opgeeft en heb echt alle forums uitgespit en gedaan wat de suggesties waren maar nooit werkend gekregen dus image weggegooid. Ook geen virussen op gevonden.

Het was een hobby VM dus liep geen bloed uit maar draaide wel 24/7 een webserver.
Na een paar maanden toch maar de hele boel overgezet naar nieuwe machine.
Daar had ik echt zwaar de pest in.. the ultimate defeat: Reinstalling :(
the ultimate defeat: Reinstalling :(
Mwa. Het is niet zo'n 'ultimate defeat' hoor. Het is een paardemiddel, maar vaak levert het wel een meer voorspelbare eindsituatie op waarin je niet per ongeluk 10 andere dingen gesloopt hebt.

Investeer wat tijd in het scripten van de herinstallatie en het is een simpele druk op de knop. Unattended installs zijn fantastisch en met powershell is tegenwoordig allerlei af-installatie voor servercomponenten ook redelijk degelijk te doen. (Alleen; mja, powershell -- beetje een k**-taal...)
Ja, lekker is dat! :(

Ik met al mijn goede bedoelingen updaten van 1803 naar nieuwste versie... Nu wil mijn desktop wil niet meer opstarten! Ik kom in het blauwe menu waarin je voor de veilige modus kunt kiezen, etc. Dit is waarom ik zo gruwel van Windows! Bah...!

Nou, we zoeken het wel weer even uit van de week. ...Alsof ik niets anders te doen heb.
Ik herken het.
Laatst ook een update uitgevoerd, heb sindsdien al meerdere keren een BSOD gekregen :(
Ik herken het.
Laatst ook een update uitgevoerd, heb sindsdien al meerdere keren een BSOD gekregen :(
Speel je toevallig competitieve games?
Die kunnen gebruik maken van anti-cheat software waarvan bepaalde versies BSODs veroorzaken. Die software draait deels op kernel-niveau, handelt daar iets fout af en haalt alles neer.

Microsoft heeft met verschillende game-developers en -publishers samengewerkt om een aantal van de getroffen titels probleemvrij te maken (waaronder - lach niet - bijv. dus ook Fortnite...) maar de werkelijke lijst van getroffen games is wss. nog veel langer en Microsoft heeft nog geen verdere details vrijgegeven.

Dit soort grappen is trouwens de reden om pertinent te weigeren games te kopen die leunen op kernel-mode DRM, anti-cheat, etc. want die troep wordt vrijwel zeker niet aan strenge interne kwaliteitseisen onderworpen zoals bij graphics drivers of antivirus- en antimalware-pakketten wel het geval is; en worden daarnaast ook slechts zelden up-to-date gehouden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 17:30]

Ik heb dit weekend hetzelfde probleem gehad: mijn 2-in-1 laptop/tablet geüpdate, wil niet meer goed opstarten, BSOD's, uiteindelijk het probleem opgelost doordat teruggaan naar de fabrieksinstelling wel lukte en dat bleek versie 1803 op te leveren, zonder problemen.

Kreeg op 1903 bij de BSOD's de foutmelding DPC Watchdog Violation wat duidt op problemen met verouderde hardware. Ik dacht aan de Realtak Carddriver usb 2.0, die mijn SD kaart alleen maar goed laat functioneren als ik een oude driver uit 2014 ervoor gebruik, met een registry tweak die ik gedownload heb die automatisch updaten van drivers uitschakeld (de nieuwere drivers van 2015 en 2016 zorgen ervoor dat de SD kaart steeds ontkoppeld raakt).

Maar bij het leegmaken van het apparaat (ik had het al bijna opgegeven dat ik hem nog werkend zou krijgen en wou hem schoon hebben voor ik hem zou afdanken) kwam ik PunkBuster tegen in de lijst met geïnstalleerde programma's. Zou een opluchting zijn als dat het probleem was en niet de Realteak Carddriver, maar hoe kom ik daar achter? Ik durf er nu eigenlijk niets mee te doen, ook opnieuw updaten naar 1903 vind ik eng, uit angst dat hij weer zo blijft hangen (ik gebruik het apparaat nu zonder SD kaart, helaas daardoor nu maar half zoveel ruimte, 118 GB in plaats van het dubbele).

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 22 juli 2024 17:30]

Imaar hoe kom ik daar achter? Ik durf er nu eigenlijk niets mee te doen, ook opnieuw updaten naar 1903 vind ik eng, uit angst dat hij weer zo blijft hangen
Ik kan je helaas ook geen antwoord geven. Weet nl. niet welke anti-cheat software het probleem veroorzaakt. Heb geen specifieke namen terug kunnen vinden. Slecht van MS dat ze hier niet netjes openheid over hebben gegeven. :(

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 17:30]

Ik zal er van de week wel eens induiken. In het ergste geval wordt het een schone installatie. Al mijn belangrijke bestanden staan gelukkig niet op mijn Windhoos partitie.

Ik zal eens uitzoeken of er games zijn die problemen geven.

Zucht... Kl*te zooi!
Dit had ik precies met een tablet met een bepaalde Atom-processor die buiten de boot valt bij nieuwere Windows-10-subversies. Met wat zoekwerk kwam ik er uiteindelijk wel uit, maar Windows 10 zei gewoon je bent up-to-date.

[Reactie gewijzigd door MsG op 22 juli 2024 17:30]

Mee eens, kwam er pas vorige maand achter dat ik de update niet kreeg vanwege mijn GPU drivers (die prima werken, maar al 2 jaar niet geüpdatet zijn)

En dat balletje begon te rollen omdat mijn zus geen update kreeg naar 1903 omdat haar chipset driver verouderd was volgens Windows wat helemaal niet zo was (kwam uit in maart dit jaar)

Uiteindelijk omdat ik dat gedoe zat was maar verse installatie gedaan met 1903, ik zelf wacht er nog mee ik heb toch tot november en voor die tijd vervang ik mij SSD voor een grotere dus begin ik alsnog alles vers.

Wel achterlijk dat je best wat moeite voor moet doen om hier achter te komen, in mijn geval was het omdat ik daar niet aan dacht maar een menig persoon die zal "je bent up to date" zien en denkt dat alles prima is, niet dus.
Ruk vind ik nog een understatement. Zou je überhaupt wel een melding krijgen als de support is vervallen? Hier 2 PC's en 2 laptops in beheer en allemaal nog op 1803. Handmatig updaten geeft alleen de melding dat alles in orde is...

Je zou toch zeggen dat ze dit eerst moeten repareren alvorens support te laten vallen, terwijl het gros van de gebruikers dus niet kunnen updaten, geen eens weet hebben van een update én geen weet hebben van het vervallen van support (want "you're up to date"!).
Niet elke computer komt in aanmerking voor de update naar Windows 10 versie 1903, de recentste uitgave uit mei 2019, of diens voorganger versie 1809, de zogeheten Oktober 2018 Update.
Nog erger is dat deze systemen niet meer up-to-date kunnen worden gehouden. Het enige alternatief om Windows erop te blijven draaien is Enterprise LTSB 2016. Die krijgt kritieke en beveiligingsupdates tot 2026. Er zitten wat beperkingen aan LTSB/LTSC edities van Windows 10 (op technisch en licentievlak), maar over het algemeen werkt het en kan het verouderde systemen een tweede leven geven.

En ja, er zijn systemen die geen alternatief besturingssysteem kunnen draaien, zoals Linux. :'(

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:30]

Helemaal mee eens.
Heb twee PC' s staan, de 10 Pro heb ik zelf middels een download handmatig bijgewerkt naar versie 1809, de 10 Home is nog 1803 en ik zit nog steeds te wachten (tot St.Juttemis ?) op de AUTOMATISCHE 1809 update die uit zichzelf maar NIET wil komen.
Op beide PC's krijg ik inmiddels wel een mededeling dat ik 1903 kan installeren, maar daar moet ik (handmatig) voor kiezen.
Het is wel duidelijk dat als je een nieuwe versie wilt, je het best die update handmatig kunt downloaden en vervolgens installeren want uit zichzelf komen doet 'ie niet.
Ruk? Misschien. Maar mensen hebben over het algemeen ook geleerd hoe ze een mobiel moeten gebruiken. En daarna hoe ze een smartphone gebruikten. En vaak slagen ze er ook wel in een vaatwasser te leren gebruiken ook al heeft die 20 verschillende programmas.

Maar de tijd en moeite nemen om even te leren omgaan met een ding dat niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven? How maar.... |:(
En anders is het misschien toch niet zo belangrijk in je leven en kan je ook wel verder met enkel een tablet ofzo.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 22 juli 2024 17:30]

Dat ding zegt letterlijk "you're up to date".
Wat wil je dat men leert?
Waarom krijg je die update dan niet?
Mijn desktop staat ook gewoon "You're up to date" maar draait ook nog steeds op 1803...
Omdat er in de 1803 een bug zat,
waardoor de update niet vanzelf gaat.
Via de upgrade assistent komt het wel goed
Zal een groot deel van de gebruikers die update nooit krijgen? Ik denk dat de gemiddelde gebruiker niet van de upgrade assistent af weet en volledig op het Windows Update schermpje vertrouwd.
Voor zover ik wist and kan nagaan is men daar wel mee bezig https://docs.microsoft.co...on/status-windows-10-1903
Voor zover ik wist and kan nagaan is men daar wel mee bezig https://docs.microsoft.co...on/status-windows-10-1903
Daar staat alleen dat Microsoft begonnen is de automatisch rollout in te laten leren voor 1903.
Het verklaart niet waarom gebruikers die op 1803 zitten niet eerder al aangeboden is om naar 1809 te gaan.

Dat kan alsnog aan ordinaire incompatibilities liggen, natuurlijk. 1809 en 1903 bevatten bijv. vziw nog steeds problemen met sommige anti-cheat software, waarbij een keiharde BSOD optreedt. Dit is een probleem met de anti-cheat software in kwestie die bepaalde zaken niet goed afhandelt, en dit heeft een patch nodig. Een aantal vendors heeft samengewerkt met Microsoft om dit voor hun games op te lossen, maar er zijn naar verwachting nog meer titels waar dat niet gebeurd is.

De verkopers van die anti-cheat troep ontspringen trouwens ook weer eens mooi de dans. Eigenlijk hoog tijd dat Microsoft dat soort prutsers glashard kernel toegang ontzegt. (Sorry hoor; maar voor dat soort software zijn ook andere oplossingen dan meteen maar naar de kernel springen.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 17:30]

Ik doelde meer op dit stukje:

"We are now beginning to build and train the machine learning (ML) based rollout process to update devices running the April 2018 Update, and earlier versions of Windows 10, to ensure we can continue to service these devices and provide the latest updates, security updates and improvements. "

Maar ben het met je eens dat er heus wel wat meer moet gebeuren nog en misschien inderdaad dat MS maar eens wat harder tegen de deuren van 3e publiekelijk moets schoppen.

Al heb ik op 1 van de HP systemen de melding dat de update naar 1903 nog niet kan plaats vinden omdat er nog wat moet gebeuren aan de fabrikant zeide om drivers beschikbaar te stellen. Baserende op de lijst zit het in mijn geval in de bluetooth drivers en de wifi drivers en dat probleem komt dan weer bij Qualcomm vandaan en of die het zich zo zou aantrekken als MS daar wat harder overroept waag ik te betwijfelen.
Ik vrees ook dat dat updaten voor sommige oude games nooit zal gebeuren. Battlefield 1942, Bf Vietnam en BF2 maken bijvoorbeeld gebruik van PunkBuster, maar zijn door EA afgedankt.
Ik vrees ook dat dat updaten voor sommige oude games nooit zal gebeuren. Battlefield 1942, Bf Vietnam en BF2 maken bijvoorbeeld gebruik van PunkBuster, maar zijn door EA afgedankt.
Voorzie dat er weer een ingreep nodig zal zijn zoals bij SecuROM. Er uit schoppen en de toegang ontzeggen. Geen idee alleen hoe ze dat willen klaarspelen. SecuROM was het 'simpel' en een kwestie van een bepaalde Win32 API onbeschikbaar danwel vleugellam maken.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 17:30]

Zat? Zit dus. Raar dat ze dat niet kunnen fixen met een kleinere update.
Ja idd. Want er komen nog steeds updates voor 1803 uit.
Ja lap, hier zit hij ook vast op 1803.
Dan maar een handmatige update gedaan.
Bedankt voor de info.
Wat knullig weer... Ik hou het nieuws toch redelijk bij, maar deze heb ik blijkbaar gemist. Want ook hier hangt een W10 laptopje op 1803. Je kunt van een gewone gebruiker echt niet verlangen dat ie zich met dit soort zaken bezig houdt. Hadden ze dus allang moeten fixen.
Voor de APK krijg ik in België een uitnodiging.
Voor het onderhoud van mijn wagen gaat er een lampje branden.

Als je systeem zegt dat je up-to-date bent ga je als leek geen actie ondernemen.
Dat lampje is niet meer of minder een timer die om de x kilometer/tijd gereset moet worden door de garage :) perfect afgestemd op de aanbevolen onderhoudsmomenten
Inderdaad. Doet me ineens denken; zou MS niet een "timer" in kunnen bouwen die herkent dat er X tijd geen versieupgrade is gedaan en adviseert om de upgrade assistant te draaien? Dat tooltje werkt nagenoeg altijd (en vertelt je anders welke software/hardware problemen geeft) en door 'm automatisch bijvoorbeeld een jaar na een versieupgrade te draaien kan je mogelijk een hoop gezeik voorkomen. Het zou in ieder geval een oplossing zijn voor de 1803-build die niet zonder hulp naar 1809/1903 kan.
Je wordt gemind, maar ik had hetzelfde idee.

Mijn desktop gaf gisteren een melding, waarna ik handmatig de 1903 update moest installeren.
Waarom? Werkelijk geen flauw idee. Had dat dan automatisch gedaan, als het toch noodzakelijk is...
en dan had je jou moeten horen als je twee uur je systeem niet kon gebruiken
2 uur is ook wel overdreven, het eerste en langst durende gedeelte van de update gebeurd gewoon in Windows zelf en je kan dan gewoon gebruik blijven maken van Windows.
Na de reboot (waar je ook eerst de vraag voor krijgt) duurt meestal zo'n 10-20 minuten max.
Meeste processen draaien idd op de achtergrond tegenwoordig. Echter merk ik wel hickups tijdens het gamen als deze processen bezig zijn. Over het algemeen is het systeem gewoon prima bruikbaar
Twee uur maar? Wat een meevaller. De vorige keer was ik 2 dagen zoet omdat er een bug in de upgrade zat waardoor die altijd op 99% bleef hangen op sommige systemen. Ik moest de hele boel herinstalleren om de upgrade erdoor te krijgen.

Ik upgrade dus pas als het echt niet anders kan.
Als het updaten niet slaagt kan je de online update tool gebruiken: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

De 1703 msdn iso wou hier ook niet verder dan 1803 ongeacht alle signalen op groen stonden.

[Reactie gewijzigd door SolidShadow op 22 juli 2024 17:30]

Dat snap ik. Geen idee of de update slaagt want hij komt geeneens, dat vind ik wel apart gezien Microsoft zo actief aan het pushen is om iedereen op de laatste versie te krijgen.

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 22 juli 2024 17:30]

Ik heb ook 10x op "check for updates" moeten drukken voordat er eindelijk iets binnen kwam... Microsoft mag dit issue eerst wel eens patchen, want anders gaan er een hoop PCs deze update nooit krijgen.
Het is er met Windows 10 nou niet bepaald duidelijker op geworden. Ik dacht dat je met Windows 10 altijd up-to-date zou zijn? Windows 10 = Windows 10. Hadden ze misschien beter Windows YYYY kunnen gebruiken. Dan kreeg je iets als: iedereen die op Windows 2018 zit heeft straks een probleem. Upgrade naar Windows 2019 om nog support te ontvangen.

Maar dan zou je wel meteen zien hoe belachelijk het support beleid van Windows is geworden dus dat zullen ze wel niet doen. Een OS is immers geen gratis met reclame gevulde app op je telefoon waarvan het tegenwoordig normaal is dat de support naar een jaar vervlogen is.

Ik tik dit nu op een Windows 7 laptop. Hier in huis zijn twee gaming PCs ge-upgrade van Windows 7 naar Linux Mint. Dankzij Steam met Proton draaien de meeste games prima. Deze laptop gaat binnenkort ook een upgrade krijgen naar Linux. Voor mij een paar redenen om over te stappen:
  • Geen SSD nodig enkel om je OS soepel te laten draaien.
  • Jarenlang support op LTE versies van Linux.
  • OS updates installeren kost een fractie van de tijd en gebruikt veel minder resources dan op Windows het geval is.
  • Software installeren en up-to-date houden is vele malen eenvoudige op Linux zolang je dingen via de repositories installeert. Daar zit alles op 1 plek. Als je updates installeert zijn je OS en alle applicaties up-to-date. Dat is op Windows nooit gelukt, je krijgt daar enkel updates voor Windows+Office. Voor al het andere moet elk programma zelf maar een auto-update-programma op de achtergrond laten draaien of periodiek checken als je het programma start waarna je lastig gevallen wordt met vragen om updates i.p.v. direct aan de slag te kunnen.
  • Gamen onder Linux gaat tegenwoordig erg goed. De meeste games draaien prima. Steam met Valve's Proton maakt dat je onder Steam bijna dezelfde ervaring hebt als onder Windows namelijk: spel installeren en spelen maar.
  • Linux is veiliger dan Windows. Dat hele gedoe met malware lijkt voor het grootste gedeelte aan Linux voorbij te gaan terwijl Windows tegenwoordig anti-malware ingebouwd heeft omdat het zo onveilig is.

[Reactie gewijzigd door Blorgg op 22 juli 2024 17:30]

Het is zeker wel duidelijker geworden dan voorgaande Windowsen, waar je mocht betalen voor upgrades, boel werk moest uitzoeken en uitvoeren om je OS over te hevelen naar de nieuwe versie.

Veel hiervan is voor de doorsnee gebruiker een non-issue geworden.
Een OS is immers geen gratis met reclame gevulde app op je telefoon waarvan het tegenwoordig normaal is dat de support naar een jaar vervlogen is.
De populariteit van Android beweert anders. iOS is niet veel beter met de bende aan ads in al die applicaties. Microsoft volgt hier gewoon de markt, OS gratis, beetje kosten eruit halen op de gratis manieren die we als gebruikers lijken toe te juigen.

Wil je als ouderwetse OS koper behandeld worden, ga dan voor PRO. Ik heb zelf met pro eigenlijk nergens last van gehad.
Geen SSD nodig enkel om je OS soepel te laten draaien.
Installeer de halve repo en kom dan terug. Een vrij kale Linux distro vergelijken met een stamp vol OS zoals Windows? Is meer te vergelijken met een Debian install waarbij je elk vakje selecteert in de setup.
Jarenlang support op LTE versies van Linux.
Windows heeft ook LTS versies. Als we support een issue vinden. Volgens mij gaan de meeste Linux distro's niet verder dan een 3 jaar aan support, ook op LTS. En dat zet je tegenover Microsoft met Windows welke vandaag de dag nog steeds Windows 7 ondersteund, 2 versies terug? Linux Mint gaat momenteel terug tot 2016. Tegenover MS die momenteel nog terug gaat tot 2009 in hun support voor hun OS releases.
Software installeren en up-to-date houden is vele malen eenvoudige op Linux zolang je dingen via de repositories installeert. Daar zit alles op 1 plek. Als je updates installeert zijn je OS en alle applicaties up-to-date. Dat is op Windows nooit gelukt, je krijgt daar enkel updates voor Windows+Office. Voor al het andere moet elk programma zelf maar een auto-update-programma op de achtergrond laten draaien of periodiek checken als je het programma start waarna je lastig gevallen wordt met vragen om updates i.p.v. direct aan de slag te kunnen.
Ah ja. Repositories zijn sinds Windows 10 onderdeel van Windows. En sinds 8 zit er een store in die exact hetzelfde doet.

Windows Update is dan ook niet bedoelt voor al je applicaties... Maar voor het OS. Office is soort van deel van het OS, meer een soort feature dan losse software iig.
Voor het updaten van applicaties zijn de Windows repositories of de Windows Store.
Gamen onder Linux gaat tegenwoordig erg goed. De meeste games draaien prima. Steam met Valve's Proton maakt dat je onder Steam bijna dezelfde ervaring hebt als onder Windows namelijk: spel installeren en spelen maar.
Het is inderdaad een heel stuk beter dan 10 jaar geleden. Maar nog steeds erg ondermaats. Success met recente titels.
Linux is veiliger dan Windows. Dat hele gedoe met malware lijkt voor het grootste gedeelte aan Linux voorbij te gaan terwijl Windows tegenwoordig anti-malware ingebouwd heeft omdat het zo onveilig is
? Deze fabel blijft hardnekkig. Malware is een kwestie van markt aandeel. Of je richt je op 90% Windows, paar % Apple, of die 0,8% gamende Linux gebruikers.
Herinner je die aanvallengolf nog van Anonymous en 4chan een aantal jaar geleden? Raad eens welk OS daar het grootste ddos bandbreedte aandeel had? Linux. Leaseweb die moest huilen vanwege het kwijtraken van duizenden Linux systemen.

Tevens is security best goed te vergelijken met je immuunsysteem. Hoe veilig ben je nou eigenlijk als niemand je grenzen uit test. Windows is al decennia het grootste doelwit geweest waar het meeste te halen viel. De kans is ondertussen aanwezig dat Windows mijlenver voorloopt op de competitie.

Je ziet dit deels terug in Android, is technisch ook Linux. Maar allememaggies wat een gatenkaas van een OS. Reken Android mee in de Linux markt, en dat "Linux is veiliger dan Windows" wordt direct finaal onderuit gehaald.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 17:30]

Windows 10 (home) is niet echt 'gratis' en toch gooien ze er nog ads tussen in, windows lijkt meestal gratis voor de gemiddelde gebruiker omdat het gewoon als een OEM license in je 'bundel' inzit als je een nieuw device koopt. https://www.microsoft.com...tivetab=pivot:overviewtab

De support voor Linux distos hangt gewoon af van welke distro je kiest. Je kan als bedrijf prima 10 jaar (+?) support krijgen als je voor REHL kiest.
https://access.redhat.com/support/policy/updates/errata

Als consument kan je ook gewoon voor CentOS gaan, is gratis en dan geniet je ook nog van 10 jaar (+?) support. https://linuxlifecycle.com/
En wat is de kost van die RHEL? Die is ook niet gratis. Daarnaast heb je na 10 jaar een systeem dat sterk verouderd is. Windows 10 blijft ook jarenlang ondersteund maar je blijft wel up to date met de meest recente versie.
De populariteit van Android beweert anders. iOS is niet veel beter met de bende aan ads in al die applicaties. Microsoft volgt hier gewoon de markt, OS gratis, beetje kosten eruit halen op de gratis manieren die we als gebruikers lijken toe te juigen.
Ik vermoed dat de gemiddelde gebruiker simpelweg niet beter weet. Doordat dit soort sofware 'gratis' gemaakt is lijkt het in ieder geval wel meer toegankelijk te zijn geworden.
Installeer de halve repo en kom dan terug. Een vrij kale Linux distro vergelijken met een stamp vol OS zoals Windows? Is meer te vergelijken met een Debian install waarbij je elk vakje selecteert in de setup.
Wellicht was het in mijn vorige reactie niet geheel duidelijk. Ik ben overgestapt van Windows naar Linux. Ik beschouw mijzelf als power user. Er staat meer software op mijn Linux machine dan op voorheen op mijn Windows machine. Dit heeft er deels mee te maken dat ik software opnieuw moest leren kennen en veel verschillende pakketten heb uitgeprobeerd. Linux is echt verreweg sneller dan Windows.
Ah ja. Repositories zijn sinds Windows 10 onderdeel van Windows. En sinds 8 zit er een store in die exact hetzelfde doet.

Windows Update is dan ook niet bedoelt voor al je applicaties... Maar voor het OS. Office is soort van deel van het OS, meer een soort feature dan losse software iig.
Voor het updaten van applicaties zijn de Windows repositories of de Windows Store.
Je vergelijkt een winkel met een repository. Dat is een nogal scheve vergelijking. De ene wil je zoveel mogelijk software verkopen. De ander dient een distributie functie voor het installeren van software en verspreiden van updates.
Het is inderdaad een heel stuk beter dan 10 jaar geleden. Maar nog steeds erg ondermaats. Success met recente titels.
Wat een onzin. Het is niet ondermaats. Ik heb meer dan 1200 games in mijn Steam library. En hoewel er genoeg titels zijn die niet werken, werkt het overgrote deel prima. En voor wat nieuwe titels betreft, met name AAA titels werken bij launch ook niet meteen goed onder Windows. Je doet er vaak beter aan om even te wachten met je aanschaf. En tegen de tijd dat de ergste bugs er uit zijn is Linux compatibiliteit er ook voor zover die er niet als was.
? Deze fabel blijft hardnekkig. Malware is een kwestie van markt aandeel. Of je richt je op 90% Windows, paar % Apple, of die 0,8% gamende Linux gebruikers.
Herinner je die aanvallengolf nog van Anonymous en 4chan een aantal jaar geleden? Raad eens welk OS daar het grootste ddos bandbreedte aandeel had? Linux. Leaseweb die moest huilen vanwege het kwijtraken van duizenden Linux systemen.

Tevens is security best goed te vergelijken met je immuunsysteem. Hoe veilig ben je nou eigenlijk als niemand je grenzen uit test. Windows is al decennia het grootste doelwit geweest waar het meeste te halen viel. De kans is ondertussen aanwezig dat Windows mijlenver voorloopt op de competitie.
Een enkel incident aanhalen is een nogal mager argument. Herinner jij je ILoveYou, Code Red, Sasser, MyDoom, Melissa, Conficker of Wannacry nog? Vele malen erger dan wat jij hierboven aanhaalde. Vergelijk de Windows CVE's maar eens met die van Linux. Dat Linux een kleiner aandeel heeft en daardoor minder aangevallen wordt zal best. Dan blijft het risico op werkende exploits nog steeds kleiner en dus is het veiliger. Trouwens, op server gebied is het marktaandeel van Linux veel groter dan dat van Windows. Toch blijken die servers een stuk veiliger dan Windows. Over fabeltjes gesproken. Marktaandeel lijkt daarmee een fabeltje te zijn. Bedankt, die had ik nog niet eerder gezien.
Je ziet dit deels terug in Android, is technisch ook Linux. Maar allememaggies wat een gatenkaas van een OS. Reken Android mee in de Linux markt, en dat "Linux is veiliger dan Windows" wordt direct finaal onderuit gehaald.
Android Linux noemen is hetzelfde als Unix of BSD Linux noemen. Hoewel ze een bepaalde afkomst delen zijn ze wel degelijk fundamenteel anders. Android wordt voornamelijk door Google ontwikkeld met als doel al je informatie vergaren om zo beter advertenties te kunnen verkopen. Dat is wezenlijk anders dan andere OS-en waaronder Linux distributies.
Wellicht was het in mijn vorige reactie niet geheel duidelijk. Ik ben overgestapt van Windows naar Linux. Ik beschouw mijzelf als power user. Er staat meer software op mijn Linux machine dan op voorheen op mijn Windows machine. Dit heeft er deels mee te maken dat ik software opnieuw moest leren kennen en veel verschillende pakketten heb uitgeprobeerd. Linux is echt verreweg sneller dan Windows.
Het is niet zo zeer de gebruikerssoftware die een OS traag maakt. Het ging me meer om wat er in het OS zelf zat.

Windows is een ontzettend zwaar OS dat een zo groot mogelijk gedeelte van de markt wilt bereiken. Er zit echt ontzettend veel meuk in die jij of ik gewoon never nooit zullen aanraken. Terwijl de Linux distro's zich meer richting op wat kleinere doelgroepen en daar hun distro op aanpassen. En je niet doodgooit met duizenden features OOTB, maar dit optioneel houdt.

Ik heb het nu zelf al een paar jaar niet meer bijgehouden, maar ik h eb in het verleden Windows XP tot en met 8 tegenover Linux gezet. En Windows en Linux zijn op dat vlak, naar mijn ervaring. Vrij gelijkwaardig. Als ik Debian of Ubuntu volledig installeerde, was het niet sneller dan Windows. Heel erg afhankelijk van wat je dan precies uitvoerde. Het 1 ging wel sneller, het andere weer trager.
Je vergelijkt een winkel met een repository. Dat is een nogal scheve vergelijking. De ene wil je zoveel mogelijk software verkopen. De ander dient een distributie functie voor het installeren van software en verspreiden van updates.
Windows heeft ook de Linux stijl repositories sinds Windows 10.
https://blogs.technet.mic...management-in-windows-10/

Binnen een bedrijfsnetwerk was het voor beheerders al jaren mogelijk, door middel van software aanbieden en bijhouden via GP.
Wat een onzin. Het is niet ondermaats. Ik heb meer dan 1200 games in mijn Steam library. En hoewel er genoeg titels zijn die niet werken, werkt het overgrote deel prima. En voor wat nieuwe titels betreft, met name AAA titels werken bij launch ook niet meteen goed onder Windows. Je doet er vaak beter aan om even te wachten met je aanschaf. En tegen de tijd dat de ergste bugs er uit zijn is Linux compatibiliteit er ook voor zover die er niet als was.
Oke, even een paar titels die ik speel.

Battlefield of Anno 1800. Ik speel zelf regelmatig titels die gewoon niet draaiend te krijgen zijn op Linux. En met mij vele andere die de AAA titels spelen. Waardoor voor een grote groep gamers, Linux nog altijd... ondermaats is.
Een enkel incident aanhalen is een nogal mager argument. Herinner jij je ILoveYou, Code Red, Sasser, MyDoom, Melissa, Conficker of Wannacry nog? Vele malen erger dan wat jij hierboven aanhaalde. Vergelijk de Windows CVE's maar eens met die van Linux. Dat Linux een kleiner aandeel heeft en daardoor minder aangevallen wordt zal best. Dan blijft het risico op werkende exploits nog steeds kleiner en dus is het veiliger. Trouwens, op server gebied is het marktaandeel van Linux veel groter dan dat van Windows. Toch blijken die servers een stuk veiliger dan Windows. Over fabeltjes gesproken. Marktaandeel lijkt daarmee een fabeltje te zijn. Bedankt, die had ik nog niet eerder gezien.
Het ging me om het voorbeeld, dat als Linux ook in te zetten is. Het net zo hard slachtoffer wordt van hacks of malware. Zo zijn er nog zat voorbeelden waar Linux grootschalig slachtoffer was.

Ik laat even in het midden welke kant veiliger is met een standaard setup. Maar een groot deel van dat onveilige gevoel bij Windows is enkel en alleen toe te wijden aan de populariteit van Windows. Een deel komt door de keuzes die Microsoft initieel met Win32 gemaakt heeft en de enorme gatenkaas wat dat geworden is. (Wat een puinhoop van een API, leuk om Wine developers daarover te horen).

Stel Windows fatsoenlijk in, stel restricties in voor Win32 of schakel dit zelfs uit. Hou het gebruik bij UWP applicaties... En Windows is veiliger dan elk ander consumenten OS. Microsoft weet prima een OS veilig te bouwen, dit kost voor de beheerder/eindgebruiker alleen wat moeite, want zo komt het niet uit de doos. Wist je bv dat het Microsoft meer dan 1,5 jaar gelukt is om IE11 ongekraakt te houden? IE + Windows 7 + EMET was veruit (ik overdrijf niet) jarenlang de meest veilige methode om je bankzaken te doen. EMET is nu onderdeel van Win10. Een browser zo lang veilig weten te houden, petje af.

Win32 was inderdaad jarenlang een stuk onveiliger en Linux heeft vanaf de jaren 90 tot midden 2010 een ontzettend grote voorsprong gehad. Gewoon door de opzet van beide OSen. Maar tijdens de levensduur van Windows 7, is naar mijn idee, Microsoft on par gekomen door achteraf die Win32 API weer dicht te timmeren.
Android Linux noemen is hetzelfde als Unix of BSD Linux noemen. Hoewel ze een bepaalde afkomst delen zijn ze wel degelijk fundamenteel anders. Android wordt voornamelijk door Google ontwikkeld met als doel al je informatie vergaren om zo beter advertenties te kunnen verkopen. Dat is wezenlijk anders dan andere OS-en waaronder Linux distributies.
Unix of BSD draaien niet op een Linux kernel, Android wel. Ik weet dat je Android niet onder de Linux distros moet scharen, gezien het infeite een VM is waarbij die kernel los staat. Vandaar dat ik het ook zo formuleerde.

Anyway. Linux is in gebruik gemiddeld een stukje veiliger. Maar dit komt door de gebruikers. Op Windows is 99% a-technisch en hebben al moeite met het power knopje te vinden. 99% van de Linux gebruikers kan je denk ik wel onder de Tweakers scharen. Die hebben gemiddeld veel meer kennis van zaken. Het gross van de malware problemen zit tussen toetsenbord en de stoel.
Anoniem: 1092407 @batjes16 juli 2019 08:49
Windows heeft ook LTS versies. Als we support een issue vinden. Volgens mij gaan de meeste Linux distro's niet verder dan een 3 jaar aan support, ook op LTS. En dat zet je tegenover Microsoft met Windows welke vandaag de dag nog steeds Windows 7 ondersteund, 2 versies terug? Linux Mint gaat momenteel terug tot 2016. Tegenover MS die momenteel nog terug gaat tot 2009 in hun support voor hun OS releases.
Windows 10 LTS is helemaal niet beschikbaar voor consumenten dus dat is een non-argument. Windows 7 support gaat inderdaad heel ver terug maar die tijd is straks voorbij als er alleen nog Windows 10 is en ze niks aan het huidge model veranderen. Ubuntu LTS heeft 5 jaar support. Dat is meer dan lang genoeg. De andere Ubuntu LTS smaken, zoals Kubuntu wat ik gebruik, inderdaad 3 jaar. Voor mij als gebruiker ook meer dan genoeg omdat ik na 3 jaar wel eens overwil naar nieuwere software met nieuwe mogelijkheden. Maar ik word tenminste niet met regelmaat gedwongen tot een upgrade. Wel zo fijn als je vooral productief bezig wilt zijn met je systeem.
Deze fabel blijft hardnekkig. Malware is een kwestie van markt aandeel.
Linux is een zeer veel gebruikt OS. Weliswaar niet op desktop-systemen maar menig server draait op Linux. Routers eveneens. Linux staat op belangrijke knooppunten van het internet en zou daar dus een ideaal zwak punt kunnen vormen. Dat doet het echter niet. Dat zijn de rommelige Windows systemen van eindgebruikers. Als de meeste mensen GNU/Linux op hun pc zouden draaien dan hadden de aanvalspatronen op internet er heel anders uit gezien. Dan had GNU/Linux inderdaad veel meer aangevallen geweest maar dan durf ik met enige zekerheid te zeggen dat de gevolgen minder dramatisch zouden zijn dan nu vaak het geval is. Windows is een vloek voor computergebruikers. Android is een gatenkaas maar Windows is een goeie tweede.
Je ziet dit deels terug in Android, is technisch ook Linux.
Android is natuurlijk helemaal niet te vergelijken met een GNU/Linux systeem zoals Debian, Ubuntu, Arch etc. Ja het draait op de linux kernel maar daarmee is alles gezegd. Het hele systeem dat ze eromheen hebben gebouwd is compleet anders. Android is inderdaad een aardige gatenkaas. GNU Linux is dat verre van.
Helemaal mee eens, maar jammer dat vooral beeldbewerking (Photoshop, Affinity Photo, Filmora) niet voor Linux ondersteund wordt. GIMP is maar een slap aftreksel.
Daarom heb ik maar een Mac waar dat wel ondersteund wordt en ook daar zijn de updates (en de rest) stukken beter dan Windows. En als ik het echt nodig heb, gebruik ik gewoon VirtualBox (kan ook onder Linux uiteraard).
GIMP is helemaal geen slap aftreksel want het is helemaal niet bedoeld als alternatief voor Photoshop. Hoewel er redelijk wat gelijkenissen zijn tussen de 2 apps hebben ze toch een andere markt voor ogen.

En hoe lang wordt je Mac ondersteund? Apple durft niet eens een lifecycle policy te geven.
Als piraterij geen obstakel is kijk eens naar Enterprise LTSC. Windows 10 kan wel goed werken.
De LTE support is irrelevant.

Ik heb pas nog Ubuntu 18 geinstalleerd op een oude laptop waar van Windows alleen XP op te draaien was. Ubuntu loopt prima op dat ding.

Je kunt gewoon een nieuwe versie van Linux draaien op stokoude hardware. Als de support afloopt installeer je gewoon een nieuwe, half uurtje werk en alle applicaties draaien weer en al je instellingen blijven behouden zelfs als je het OS volledig opnieuw installeert.
Ik had gisteren mijn dual boot Windows 10 geupdate naar 1903 en het systeem wou niet meer opstarten dus weer terug gegaan via recovery. Ik zit alweer maanden op Windows 8.1 en blijf daar zo te zien nog wel even "hangen" Oke mijn systeem komt uit 2013 (4770K) dus wellicht willen ze dat ik mijn hardware vernieuw (drivers)
Ik heb systeem rond een 3570k, dus nog een generatie ouder, bij mij draait 1903 prima. Ik heb wel meermalen gehad dat de boel corrupt raakte net zoals bij jou al gaf ik mijn dual boot met Linux dan altijd maar de schuld. Een schone install doet zo af en toe wonderen.
Je systeem zou gewoon moeten werken met 1903. Draai zelf een 4790k zonder problemen. Wellicht dat het helpt om je drivers te updaten met behulp van de Intel update assistant?

Intel driver update assistant: https://www.intel.com/content/www/us/en/support/detect.html
3770 hier en die werkt zonder issues met 1903. Dus ik weet niet zo 123 waar het aan schort.
4670k hier. Draai al tijden op 1903.
Draai hier 1903 op een Athlon Phenom II X6 (2010), zonder een centje pijn. Dus jouw systeem zou geen probleem moeten zijn.
Misschien een optie om alles schoon te installeren, en Windows zelf de drivers etc. uit te laten zoeken.
Vaak kun je met de meegeleverde drivers uit de voeten.
Gek, pas nog geprobeerd een systeem met Windows 7 te updaten naar Windows 10 en dat ging niet met de nieuwere 1903 media creation tool. Dus toen maar de oude 1803/1809 versie vanaf mijn USB stick moeten gebruiken...

Snap dan ook niet waarom dat systeem nog niet ondersteund wordt door 1903 terwijl nu al de support van 1803 verloopt...

Hardware is: i3-2120 met Samsung 840 (evo)

[Reactie gewijzigd door d22wth op 22 juli 2024 17:30]

Snap dan ook niet waarom dat systeem nog niet ondersteund wordt door 1903 terwijl nu al de support van 1809 verloopt...
Het gaat hier om 1803 ;) 1809 is nog ondersteunt tot 12-05-2020

De XX03/voorjaar releases hebben een support cycle van 18 maanden en de XX09/najaar releases hebben een support cycle van 18 maanden of 30 indien je een Enterprise of Education versie van Windows 10 draait.

Bron: https://support.microsoft...dows-lifecycle-fact-sheet
18 maanden is een erg korte support cycle.
Iedereen lijkt dat te negeren omdat alles zogenaamd windows 10 is. Maar ik kom nu op mijn werk issues tegen waarbij software niet op een nieuwere win10 versie werkt. En dan is 18 of 30 maanden heel wat korter dan de support van vorige windows versies.
Voor thuisgebruik zie ik het probleem niet van 18 maanden support cycles als er iedere zes maanden een nieuwe uitgebracht wordt.

Voor zakelijke omgeving snap ik dat het problemen kan leveren. Hiervoor zijn dan ook de LTSC/LTSB versies bedoelt, welke een "ouderwetse" Windows support cycle van 10 jaar kent. Zo heeft de 2015 LTSB*versie nog support t/m 2025 en de meest recente LTSC 2019** versie support t/m 2029.

Hier kan je een gedetailleerd overzicht vinden: https://docs.microsoft.co...dows/release-information/

*gebaseerd op Windows 10 1507 RTM
**gebaseerd op Windows 10 1809

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 17:30]

want thuisgebruikers kunnen nooit tegen een problem aanlopen dat hun software niet op een nieuwe win10 versie werkt?

Het hoeft niet meteen 10 jaar te zijn, maar de normale levensduur van een desktop zou een leuk begin zijn. En dat is echt langer dan 18 maanden.
Straks is de support op een smartphone langer dan de support voor het OS op je deskop...
En hoezo is dat Microsoft's probleem? Dan moet de ontwikkelaar maar zijn software fixen om het te laten werken met de nieuwste versies van Windows.
En hoezo is dat Microsoft's probleem? Dan moet de ontwikkelaar maar zijn software fixen om het te laten werken met de nieuwste versies van Windows.
Of Microsoft moet geen publieke APIs stuk maken. Of Microsoft had überhaupt geen toegang moeten verlenen tot delen van het OS die eigenlijk privaat hadden moeten zijn.

Gekozen strategie in het verleden maakt hier gewoon schuld.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 17:30]

Aha, dan zit het wel goed met dat systeem...
terwijl nu al de support van 1809 verloopt...
1803..
Ja klopt, dat moest hem zijn...
Aan je CPU zal het niet liggen. Ik draai zelf de nieuwste versie met een i5 750 van ca 10 jaar oud. 12GB ram(verschillende soorten omdat ik er later 8 GB bij heb gestopt). Verschillende hdd en een SSD(crucial 500 MX). Moederbord asrock extreme 4. Video kaart nvidea 1060 3GB.
Vreemd dat hij in MCT toch die fout aangaf, heeft het dan met de iGPU of 4GB ram te maken? Je weet zeker dat je 1903 hebt?
Ik kon het nu pas weer checken omdat ik nu pas thuis ben.
Maar ja Ik heb echt Windows 10 version 1903 for x64 http://prntscr.com/ofgsmt

[Reactie gewijzigd door lonewolf2nd op 22 juli 2024 17:30]

Beste Microsoft,

Ik wil met alle liefde upgraden, maar mijn huidige, 5 jaar jonge systeem, geeft aan dat ik geduld moet hebben. Dit omdat volgens de 'Windows Update' mijn systeem er nog niet helemaal klaar voor is.

Helaas wordt er niet aangegeven, wat er bedoeld word met "niet helemaal klaar" of wanneer mijn systeem dan er wel klaar voor is.

Met vriendelijke groeten,
Een klant
dus al verouderde hardware.... kan soms een kleinigheid zijn, en anders duur...
Waarom typ je dit alsof Microsoft het hier zou lezen? Mail dit even naar Microsoft zelf, wellicht krijg je dan van die lui een antwoord ;)
Of je installeert even de (Windows 10) Update assistent om als één van de eerste de/een nieuwe update te draaien.
Problemen zijn er niet altijd, je kan ze wel altijd creëeren.
Ik draaide dus ook nog die versie. Als ik dit bericht niet toevallig gelezen had...

Wat denkt Microsoft nu? Dat iedereen met die bug nu magisch telepathisch krijgt doorgestuurd wat er mis is en wat ze moeten doen?

Dit betekend toch gewoon dat een hele grote groep Windows 10 gebruikers helemaal nooit zal updaten (zonder het door te hebben)?

PS: ennnnnnnnn de file associations weer opnieuw setten. Het zal wel weer eens niet. :( |:( Nee Microsoft, heel lief dat je "met me meedenkt", maar ik wil geen foto's openen met Paint 3D. En dan zijn file associations (natuurlijk expres) ook niet meer te scripten zoals vroeger. Met de hand door een niet doorzoekbare lijst met extensies scrollen, *klik*... *5 seconden vastlopen*... *klik*, enz x100. En dat elke update weer. Ze zijn weer eens ouderwets goed in klanten pesten bij Microsoft. Ik voel me vies. Wat een wereld, dat betaalde malware en spyware de norm zijn geworden.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 17:30]

Wat denkt Microsoft nu? Dat iedereen met die bug nu magisch telepathisch krijgt doorgestuurd wat er mis is en wat ze moeten doen?
Daarom deze media aandacht dus juist.
IEn dan zijn file associations (natuurlijk expres) ook niet meer te scripten zoals vroeger.
Wel als je direct via het registry gaat. Moet je alleen weten hoe die troep werkt. (En dat is ook een drama. Zou het niet aanraden.)
[...]

Wel als je direct via het registry gaat. Moet je alleen weten hoe die troep werkt. (En dat is ook een drama. Zou het niet aanraden.)
Dat is dus waar ik het over heb als ik zeg "kan niet meer":
In Pre-Win 8, apps could set the default handler for a file type/protocol by manipulating the registry, this means you could easily have a script or a group policy manipulating the registry. However In Win 8, the registry changes are verified by a hash (unique per user and app) that detects tampering by apps. In the absence of a valid hash, we ignore the default in the registry.
Bovenstaande geldt dus ook voor Windows 10. En die unique hash waar ze het over hebben kan alleen Windows zelf genereren, wanneer je handmatig alle file associations aanpast via de Windows GUI. Tenminste dat was de bedoeling van Microsoft, om iedereen het leven zo moeilijk mogelijk te maken. Gelukkig was daar een slimme gebruiker:
Er bestaat een vieze closed source hack, om dit alsnog te kunnen doen, maar let op:
ATTENTION: Windows 1803 and 1809 have an issue with file type associations after the october update. Microsoft is working on a resolution and estimates a solution will be available in late November 2018. UPDATE 06.12.2018: Microsoft has released a fix for 1803 (KB4467682) and (KB4469342) for 1809.
Die hack werkt dus soms niet soms wel, afhankelijk van welke bugs er in welke update zitten. Ik draaide tot ik dit Tweakers artikel zag blijkbaar 1809 en bij mij werkte die hack dus niet (destijds heb ik het toen maar opgegeven). En natuurlijk gaat Microsoft de hash berekening op een willekeurig moment veranderen, zodat de hack niet meer werkt.

Microsoft claimt natuuriljk dat dit allemaal zo moelijk is om "tampering of file associations by apps" tegen te gaan. En ik zou dat allemaal prima geloven, mits Windows Update zelf niet die constant "tampering app" was. Het resultaat is nu dat het "tampering with file associations" monopolie bij Microsoft ligt en je na elke update hier helemaal gestoord van wordt. Terwijl ik daar bij andere apps eerder helemaal nooit last van had. Het is gewoon een ordinaire vuile truuk om eigen Windows apps te promoten door de file associations na elke update aan te passen naar apps als Paint 3D.

Wel een mooie manier van Microschoft om meer Linux en Apple fans te maken.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 17:30]

Dat is dus waar ik het over heb als ik zeg "kan niet meer"
De juiste methode is om DISM te gebruiken om default associaties uit het register te exporteren naar een XML file, welke je later weer kunt herimporteren.

https://blogs.technet.mic...associations-for-it-pros/

Vziw zou dat nog steeds gewoon moeten werken. Als je binnen een domain werkt, kun je zelfs een group policy gebruiken om het herimporteren en het aanleggen van vooraf vastgestelde file associaties netwerk-breed te forceren.

Je moet inderdaad niet gaan proberen het direct met de hand in het register te gaan editen. Dat gaat niet meer.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 17:30]

[...]
De juiste methode is om DISM te gebruiken om default associaties uit het register te exporteren naar een XML file, welke je later weer kunt herimporteren.

https://blogs.technet.mic...associations-for-it-pros/

Vziw zou dat nog steeds gewoon moeten werken. Als je binnen een domain werkt, kun je zelfs een group policy gebruiken om het herimporteren en het aanleggen van vooraf vastgestelde file associaties netwerk-breed te forceren.
Dus ik moet file associations gaan beheren op m'n laptop alsof ik een enterprise beheerder ben?

Beetje overdreven en omslachtig.

Verder: de kritiek uit de blogpost die ik linkte is dat dit niet op gebruiker niveau werkt. Alleen op domein niveau.

En waarom fixt Microsoft niet gewoon de bug die de file associations na elke update reset? Het is niet alsof dit technisch onmogelijk of lastig is. Dit is gewoon by design om gebruikers aan de Microsoft apps te krijgen. Enorm smerig. Zeker aangezien het argument van Microsoft voor deze omslachtigheid is om "hijacking door apps" tegen te gaan, terwijl Microsoft zelf nog steeds die hijacking actief doet na elke update.
Je moet inderdaad niet gaan proberen het direct met de hand in het register te gaan editen. Dat gaat niet meer.
Wel dus.

Wat gelijk het hele argument van Microsoft om "file association hijacking door apps tegen te gaan" teniet doet. Dat kan dus nog steeds met de app uit die link.
Wel dus.

Wat gelijk het hele argument van Microsoft om "file association hijacking door apps tegen te gaan" teniet doet. Dat kan dus nog steeds met de app uit die link.
Ja; door de beveiliging / ontmoediging te gaan kraken. Het kan niet meer op een manier die nog daadwerkelijk ondersteund is.
Ik heb deze notification toch al een maand in mijn taskbar rondzwerven. Was helemaal vergeten dat die er was tot dit bericht.
Windows update afgezet, laatste keer dat ik geforceerd een update kreeg had ie de boot area van mn SSD overschreven, en kon ik niet meer opstarten... Misschien dat ik binnenkort toch eens update, wanneer ik geen deadline heb.
Inderdaad, die melding is er al zeker een maand.. Waarom dat nu opeens nieuws is :? Komkommertijd misschien..

Binnenkort ook maar eens updaten. Uit voorzorg maar m'n externe schijf eerst loskoppelen want dat schijnt nog steeds wel voor issues te kunnen zorgen.
Binnenkort ook maar eens updaten. Uit voorzorg maar m'n externe schijf eerst loskoppelen want dat schijnt nog steeds wel voor issues te kunnen zorgen.
Die issue zou - althans volgens MS zelf - opgelost moeten zijn.
Maar inderdaad; gewoon afkoppelen is wijzer. Ik zou er ook geen vergif op durven innemen.
Waarom blijven die updates niet gewoon bestaan? Mensen die een 1e Win10 hebben en denken de PC opnieuw te installeren gaan dus ook geen updates meer krijgen :?
Als ik nu Win7 opnieuw installer zonder service pack, duurt het updaten wel even maar ik krijg hem wel up to date...
Win10 hoef je niet opnieuw te installeren zoals we vroeger allemaal elk jaar wel eens deden. Mocht je alsnog de boel verneukt hebben (of zoals gewoonlijk weer een of andere crap pc van tante Truus vol malware, dialers en search bars in je handen krijgen) dan zit er een optie "reset mijn pc" oid in Windows 10. Backupje maken van de familiefoto's, reset zn werk laten doen en Win10 is weer schoon. Dat is althans het idee, het blijft Microsoft natuurlijk :+
Win10 hoef je niet opnieuw te installeren zoals we vroeger allemaal elk jaar wel eens deden. Mocht je alsnog de boel verneukt hebben (of zoals gewoonlijk weer een of andere crap pc van tante Truus vol malware, dialers en search bars in je handen krijgen) dan zit er een optie "reset mijn pc" oid in Windows 10. Backupje maken van de familiefoto's, reset zn werk laten doen en Win10 is weer schoon. Dat is althans het idee, het blijft Microsoft natuurlijk :+
Die "Reset mijn PC" functie is letterlijk een over-the-top recovery installatie zoals je dat in oude Windows versies had middels de recovery tools. Het zorgt er - net als toen - dus ook nog steeds voor dat alle programma's die je zelf geinstalleeerd had, niet meer goed geinstalleerd staan; en dus zul je ook nog steeds alles opnieuw moeten installeren.

Als je een schone opzet hebt met al je data op een aparte partitie is het trouwens vaak letterlijk sneller om een install stick er in te steken en Windows 10 kaal echt opnieuw te installeren. Om de één of andere reden duurt zo'n over-the-top recovery met regelmaat rete-lang.
Die grap van 1903 updaten noopte mij tot een nieuwe installatie! 8)7
Kwam hier tot 27%. Na ruim een half uur wachten de PC herstart.
Wijzigingen werden ongedaan gemaakt en de PC deed het gelukkig weer.
Voor mij even geen 1903 onderdelen update.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.