Supermarktketen Carrefour test in Zaventem autonome bezorgrobot

De supermarktketen Carrefour test in het Belgische Zaventem, nabij Brussel, een autonome bezorgrobot. Hiervoor gebruikt het bedrijf een robot van Delivers.AI. Aanvankelijk wordt een panel van twintig vrijwillige testers gebruikt. Carrefour richt met de dienst op stadscentra.

De test vindt plaats in een kantorenpark in Zaventem, dat een oppervlakte heeft van 60.000 vierkante meter. Hier staan zes gebouwen met in totaal 9000 werknemers. De robot van het Turkse bedrijf Delivers.AI heeft acht camera's en sensoren waardoor het apparaat obstakels kan vermijden. Daarnaast hebben de twee bedrijven het bewegingsgebied vooraf in kaart gebracht. Voor de zichtbaarheid heeft de robot indicatielampjes.

Testers kunnen tijdens de proef via Deliveroo boodschappen bestellen bij de Carrefour-vestiging op het kantorenpark. Bestelde boodschappen worden door Carrefour-werknemers in een bezorgrobot gestopt, die de bestelling weer naar de klant brengt. Carrefour zegt dat de proef tot het einde van dit voorjaar zal duren. Als deze succesvol is, zal deze gevolgd worden door een proef in een 'hypercentrum'.

Carrefour zegt dat met de autonome bezorgrobot boodschappenbezorging op meer plekken mogelijk wordt. Het bedrijf focust met de dienst op stadscentra en in het begin op grote steden als Brussel, Antwerpen, Luik en Gent. 'Op termijn' moeten kleine en middelgrote steden ook met bezorgrobots bediend kunnen worden, zegt Carrefour.

Door Hayte Hugo

Redacteur

16-01-2023 • 17:06

83 Linkedin

Reacties (83)

83
73
31
1
0
30
Wijzig sortering
Ik heb weinig hoop voor dit bedrijf omdat ze duidelijk hun huiswerk niet hebben gedaan en het wiel opnieuw aan het uitvinden zijn. Zo zijn alle concurrenten al naar 6 wielen overgestapt zodat je obstakels zoals een stoep/steen/wortel/ etc over kunt.
En een voertuig met vier wielen kan dat niet? Alle bezorgrobots die ik in SF zie rondrijden hebben gewoon vier wielen en gaan gewoon de stoep op en af. Mijn tante in haar digitale rolstoel gaat als een speer door het verkeer op haar vier wielen!
En binnen een poep en een scheet wordt dit gesloopt of gejat.
Om wat te doen exact? Deze zijn uitgerust met een camera en gps signaal. Veel ga je hier niet mee kunnen doen.
Waarom worden bushokjes vernield, waarom worden wagens in brand gestoken, waarom worden vuilnisbakken door etalages gegooid, waarom worden mensen in elkaar geslagen? Er is zoveel zinloos geweld.
Toch zijn er nog altijd bushokjes, vuilnisbakken, etalages,.... Als we alleen van het slechte uitgaan zal er niet veel vooruitgang meer zijn.

Ja, er zal ook vandalisme zijn naar deze devices (en ze gaan hiermee rekening hebben gehouden).
Het rekening houden is een kosten baten analyse zoals bij acceptgiro betalingen bij webshops. Kledingwinkels weten dat daar fraude mee wordt gepleegd, maar uiteindelijk verdienen ze er meer aan dan dat ze verliezen.
De schaap is makkelijker scheren dan de wolf, ook dat gaat hier gelden.
Jij en ik mogen dus gewoon meer gaan betalen.
Hier ga jij nooit meer voor hoeven te betalen, als de pakketbedrijven zien dat die robot meer geld kost dan verdiend, gooien ze die er heel snel uit, mocht die wel goedkoper dan een menselijke bezorger dan kan je pakketverzending zelfs goedkoper worden.
dan kan je pakketverzending zelfs goedkoper worden.
* meer winstmarge
De pakketverzending markt is aardig competitief, dus dan gaat je concurrent onder je prijs zitten en verlies je klanten.
En daarom stoppen we met bussen, rijden er geen auto's meer en stoppen we met vuilnis ophalen? Nee he. Daar gaan we ondanks dit alles gewoon mee door.
Dit is precies mijn punt inderdaad.
dan kunnen we er maar beter mee stoppen :-)
Niet meer of minder dan vroeger relatief gezien, absoluut wel.
Je weet hoe het gaat tegenwoordig: slopen om het slopen en/of jatten om het jatten. Hoeft toch niet altijd een reden achter te zitten? Dat zie je met zoveel dingen tegenwoordig. Ze hebben er lak aan. Er worden ook auto's gestolen waar GPS-trackers in zitten, of andere spullen die enigszins beveiligt zijn.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 16 januari 2023 17:10]

Er worden ook auto's gestolen waar GPS-trackers in zitten
GPS trackers zijn makkelijk te verstoren en niet echt een goede beveiliging. Binnen 2 uur is de auto de grens over ('s nachts). Daarna is het chopshoppen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 januari 2023 17:18]

Dat zei ik ook niet. Ik zei dat het enigszins beveiligt is. Bovendien is dat niet relevant mbt mijn standpunt.
Dat zei ik ook niet.
Ik verduidelijkte wat je schreef, en waarom het gedaan wordt (laaghangend fruit, slechte beveiliging is erger dan geen beveiliging door perceptie).

Er is dus een reden. Sterker nog, er is altijd wel een reden. Of die reden rationeel is of begrijpbaar voor iedereen staat daar los van.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 januari 2023 19:03]

@The Zep Man , gaat nog veel sneller dan je denkt.
Diefstal,vernieling geweld is er vanaf de mensen heugenis.
Wat ik zo allemaal zie en hoor, verbaasd me werkelijk niet
Er worden ook auto's gestolen waar GPS-trackers in zitten, of andere spullen die enigszins beveiligt zijn.
Auto's hebben dan ook waarde, een paar boodschappen en wat electronica, ga je daar moeite voor doen?
Onderschat niet de domheid en destructiviteit van mensen.
Misschien gewoon omdat het kan? ( en let wel: ik keur het ten sterkste af) Gegarandeerd dat deze karretjes het niet lang gaan redden in de echte wereld.
Het idee vind ik overigens best ok.
Om te voorkomen dat personeel op de luchthaven even een wandelingetje naar de winkel maakt? ;)
Dat staat toch stoer op een studentenkamer? Ipv een verkeerslicht of een straatnaambord van een grappige straatnaam.
Bezorgen met robots gebeurt in Engeland en Estland al langer, maar daar lijkt het prima te gaan

[Reactie gewijzigd door dannyh53 op 16 januari 2023 17:20]

Dacht zelfs dat het pilot program startte in Estland. Althans dat is waar ik de karretjes het eerste gezien heb. (Online artikels en later live)
Dit vind plaats in de Corporate Village. Een zeer overzichtelijk terrein met een aantal kantoorgebouwen. Waarvan ook nog eens een groot deel leegstaat. Het gevaarlijkste van deze proef is denk ik dat er misschien bijna niemand wat besteld ;)
inderdaad dit soort autonome zooi is absoluut kansloos. Meerdere bedrijven hebben het nu geprobeerd maar stuk voor stuk komen ze er allemaal op terug.
inderdaad dit soort autonome zooi is absoluut kansloos. Meerdere bedrijven hebben het nu geprobeerd maar stuk voor stuk komen ze er allemaal op terug.
Geef eens wat voorbeelden? Want ik zie dit gewoon steeds meer. Bijvoorbeeld in bepaalde wijken van San Francisco zie je ze gewoon elke dag. Ook is bezorging via drones op een aantal plekken al gewoon praktijk.

Ik snap niet goed dat mensen bang zijn voor vandalisme. Zal vast wel eens voorkomen, maar meer dan fietsen in de gracht gooien met je dronken kop? Hoe lang is het leuk om ze op hun kant te leggen? Een keer? Drie keer? Waarom zou je ze ontvoeren? Om de twee flessen cola en de drie ons kaas?
Je noemt nu San Francisco. In een van de filmpjes in het artikel zie je dit concept op een kantorencomplex in Istanbul. Veel reacties hier gaan over het mogelijke vandalisme of wat er mis kan gaan. In west-Europa zijn we blijkbaar collectief zo opgevoed dat dit soort initiatieven direct afgeschoten worden vanwege veiligheid of pipo's die het slopen. Intussen zie ook ik steeds meer leuke technologiën opduiken, van Californië tot Singapore, van Estland tot Nairobi. Terwijl een initiatief als groene deelscooters in veel steden in Nederland afgevoerd zijn omdat ze alleen maar in de fik gestoken werden.

Hier krijg ik steeds meer het gevoel dat we op dit vlak stil staan en voorbij gestreefd worden. Half Europa rijdt op gemotoriseerde stepjes door de stad, in Nederland wordt elk nieuw type vervoermiddel geweerd na het ongeluk met de Stint in Oss. In andere landen zie ik geautomatiseerde monorails op luchthavens, zelfrijdende metro's in steden, dit soort initiatieven voor bezorgen van kleine boodschappen en ga zo maar door. Hoe komt het toch dat dit soort zaken op veel plaatsen gewoon uitgevoerd kunnen worden en dat we hier alleen maar bezig zijn over diefstal, vandalisme en verkeersveiligheid? Loopt er zoveel tuig rond in onze samenleving, is ons justitieapparaat kapot? Om het op zn Amerikaans te zeggen: "this is why we can't have nice things".

[Reactie gewijzigd door Andros op 17 januari 2023 09:56]

Een kantorencomplex is toch ook prive terrein, niet de buitenwereld, dus de hele wereld moet zich gaan aanpassen omdat jij graag in scifi wilt geloven? Wees eerlijk, dit soort technologie gaat nooit betrouwbaar genoeg zijn. Bovendien gun die bezorgers ook gewoon hun baan, anders zitten ze ook maar thuis.
Hoezo? Nog niet opgevallen dat bedrijven overal mensen tekort komen? Een bezorger heeft zo weer werk, het is niet dat dat het enige is dat zo'n persoon kan.
Waarom zou je een auto willen, je kan toch niet al die karrenmakers en paardenkwekers zonder job zetten?
Die scooters stonden ook echt slecht geparkeerd ook, ik vond het er ook niet uitzien. Hetzelfde als dat je 20 colablikjes-apparaten in elke straat hebt staan, midden op de stoep.
Maar komt dat door de stepjes of door de mensen?
Het is het bedrijfsmodel van dat bedrijf om ze op de stoep te zetten, en het waren geen stepjes maar grote groene scooters.
Moet je voorstellen je wandeld met je vrouw/man/gezin en je moet elke keer aan de kant voor een bedrijf.
Dat gaat gewoon steken.
Ik was enkele weken geleden in Tallinn (Estland) en daar heb ik die karretjes inderdaad ook zien staan: https://youtu.be/Hy8ksk9AZvY. Daar stonden ze in een woonwijk. Vroeg me wel af hoe het precies gaat. Wie vult het karretje? En hoe wordt het karretje daadwerkelijk op pad gestuurd?
In bepaalde wijken, je bedoeld het terrein van een universiteit om ze te testen?
In Spanje ook zo'n ding gezien in een restaurant.

Even gezocht naar de Robot en ik vond een artikel over dezelfde robot in Belgie https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220707_96102830 , dus het wordt wel gebruikt.
Dat is ook het eerste wat ik dacht maar dit is een bedrijventerrein, publieke plaats maar wel niet zo’n plaats waar vandalen typisch rondhangen.

Ik kan me inbeelden dat die wagentjes vrij gerust kunnen rondrijden.

Wat me ook direct opvalt is dat het er heel cheap uitziet. Die plastieken wieltjes…

Ben vooral geïnteresseerd naar de business case. Hoeveel mensen daar echt van gebruik maken en wat de extra inkomsten zijn van zo’n wagentjes.
En welk straatgedeelte van die dingen weer gebruiken. De stoep, het fietspad of waar, alles zit nu al vol.
Ze testen dit dan ook op een kantorencomplex in Zaventem, niet hartje Molenbeek. In verschillende steden slingeren er ook deelsteps en scooters rond en alleen op bepaalde plaatsen worden die dingen gesloopt en in brand gestoken. Dergelijk ongewenst gedrag van tuig is doorgaans geconcenteerd op bepaalde locaties.
Stond 2 dagen geleden al op hln en al op meerdere plaatsen. Dat terzijde, wie is er verantwoordelijk bij een ongeval ? Dat is mijn grootste vraag. En mag dit ding de straat op of zelfs over, dat is mij helemaal niet duidelijk.

Vind het wel interessant qua technologie, maar heb toch een hoop bedenkingen en de haalbaarheid hier in den belziek, aangezien straten/paden er zomaar een boeltje van gemaakt geweest is.
Deze moet de straat niet op, verlaat het terrein niet, dus komt nooit op de openbare weg.
Het is een gewoon openbaar bedrijven terrein hoor. De beheerder van de voertuigjes is gewoon verantwoordelijk. Net zoals bij de miljoenen anderen zelf bewegende dingen, van metro, tot treintje tot een lift aan toe. In België is dit gewoon onder voorwaarden toegestaan.
Ok qua test kan ik misschien verstaan op een terrein/park ofzo, maar uiteindelijk gaan die dingen toch ergens publiek moeten komen. En dat zie ik niet zomaar gebeuren. Moet je in sommige steden het stratenplan maar eens bekijken, of staan er van die nieuwe irritante paaltjes dat het eenrichtingsverkeer geworden is, of afgesloten door sluipverkeer etc.
Dit soort bezorgrobotjes zou ook ingezet kunnen worden in hotels voor roomservice.

edit: Interessante link @firedancer-88 (y)

[Reactie gewijzigd door Technomania op 16 januari 2023 19:40]

Van de Valk gebruikt al dit soort robots in hun restaurant, zie: https://www.noordhollands...google&utm_medium=organic

Al wordt met name het personeel nog wel eens aangereden...
De sensoren zitten vrij hoog heb ik het idee, dus als je dan ineens een stap naar achteren doet dan kan hij makkelijk tegen je kuit of voet aanrijden en heeft tie te laat door dat hij moest stoppen...

Personeel moet soms ook wel eens achter zo'n ding aanrennen als ze weer eens te ver doorrijden. Het ziet er in ieder geval best hilarisch uit.
Ik heb zulke dingetjes door volgens mij Tallinn en Moskou zien rijden 2-3 jaar terug. Rijden beetje rond, vervolgens legt een grapjas ze op z'n zij en einde verhaal. Niet echt de toekomst maar een grappige gimmick.
Tweakers maken nooit fouten want ze zullen nooit iets nieuws proberen. Dat blijkt maar weer uit de meeste reacties.
Hoe zit het met de LED-verlichting van deze bezorgrobots? Ik heb nogal wat voorbeelden gezien op internet van bezorgrobots die buitensporig felle (schadelijke, witblauwe) LED-verlichting hebben, waardoor je nogal verblind wordt. Dit zie je ook steeds meer bij auto's, (elektrische)fietsen, scooters en zelfs straatverlichting. Het loopt nogal uit de hand. Ben benieuwd of zoiets ooit nog gereguleerd wordt.

[Reactie gewijzigd door Brad op 16 januari 2023 20:07]

Ik blijf dit echt een kansloze ontwikkeling vinden. Er zijn 1001 redenen te bedenken waarom je producten niet in een dure autonomische robot gaat bezorgen bij je klanten. Om te beginnen kan ik me niet voorstellen dat dit goedkoper is dan een bezorger op een fiets. Het is in ieder geval voor niemand makkelijker. Zo'n ding moet onderhouden worden, geprogrammeerd worden, gaat 100% zeker door vandalen gesloopt worden, rijdt ongetwijfeld een keer onder een vrachtwagen. En al dat om maar geen mannetje op een fiets te hoeven betalen? Ik vind het maar een vreemde afweging. Leuk dat het kan, maar dit is voor geen enkel bedrijf praktisch.
Dat mannetje op de fiets werkt wit in België, het land met de hoogste loonkost ter wereld. Tevens ga je dat mannetje niet vinden, er is overal een schreeuwend tekort aan personeel. En zie dit ook groter, op langere termijn wordt deze techniek alleen maar beter en goedkoper, je moet ergens beginnen he.
Zo'n ding moet onderhouden worden, geprogrammeerd worden, gaat 100% zeker door vandalen gesloopt worden, rijdt ongetwijfeld een keer onder een vrachtwagen
Zo'n werknemer moet elke maand betaald worden, getraind worden, gaat 100% zeker een paar keer ziek worden, rijdt ongetwijfeld een keer onder een vrachtwagen en je kunt hem geen 12/7 laten werken.
Zeg dat tegen bedrijven in landen waar het al doodnormaal is.
Welke landen zijn dat?
Krijgen de 20 testers dan ook een melding van de bezorgrobot dat hij voor de deur staat met je bestelling of moet je buiten staan wachten tot je bestelling er is?
Blijft gewoon even wachten als ie je een text heeft gestuurd. Net als een Uber bijvoorbeeld.
Ze zien er naar mijn gevoel erg budget en fragiel uit. Misschien is dat juist de bedoeling om bij vandalisme niet te veel geld te verliezen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee