Amazon start ontwikkelcentrum voor Scout-bezorgrobot in Finland

Amazon zet een Scout Development Center op in het Finse Helsinki. Technici van het bedrijf richten zich daar op de ontwikkeling van software voor de autonome Scout-bezorgrobot, in samenwerking met onder andere Britse en Duitse teams.

Het Amazon Scout Development Center in Helsinki gaat zich bezighouden met het ontwikkelen van software voor 3d-beelden om de 'complexiteit van het echte leven' te simuleren, aldus Amazon. Dit moet de stapvoets rijdende robot helpen obstakels te vermijden op de route van zijn bezorging. Het centrum krijgt daarbij de hulp van Amazons bestaande ontwikkelteams voor Scout in Seattle, Cambridge en Tübingen.

Amazon zoekt onder andere software-ontwikkelaars die aan de Scout-robot willen werken. In totaal moeten zo'n 24 technici in Helsinki betrokken zijn bij de ontwikkeling. Na de zomer van vorig jaar startte Amazon een vergelijkbaar centrum in Cambridge om daar de systeemsoftware te ontwikkeling, terwijl het team in Tübingen zich op de verwerking van data van de sensoren ging richten.

Scout is Amazons autonoom rijdend elektrisch wagentje met zes wielen dat het bedrijf inzet voor de bezorging van zijn producten. Het bedrijf zet Scout op vier locaties in de Verenigde Staten in. Of en zo ja wanneer het online warenhuis Scout in Europa wil testen, is niet bekend.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-07-2021 • 13:06

48 Linkedin

Reacties (48)

48
47
20
3
0
13
Wijzig sortering
Wat zou iemand tegenhouden (gemaskerd) zo'n wagentje te pakken en in een busje te zetten, om alle pakketjes later eruit te breken(evt met gps jammer)? Nu worden pakketjes ook bij de voordeur gejat.

Zie ik iets over hoofd?
"When scout bots detect tampering, amazon quick response drones will be dispatched for surveillance and analysis. When risk parameters mandate intervention an Amazon customer-care field team will be dispatched. The Amazon field teams are ready to deal with all threats to delivery and are trained and equipped for full spectrum urban customer care interventions." /s

[Reactie gewijzigd door db112nl op 3 juli 2021 16:18]

"quick response drones", "full spectrum urban customer care interventions."

Het gaat maar om pakketjes hoor. Ik krijg hier echt Blackwater achtige ideeen bij.
Aan de andere kant zie je vooral in de US vaak porch pirates, mensen die je pakketje stelen terwijl deze net afgeleverd is. Deze bots zijn erg uitnodigend voor dit soort sneue types, ik zie dan ook niet in waarom Amazon hier tegen optreed. Sterker nog het zou mooi zijn als de politie, ook in Nederland dit soort criminelen hard aanpakt. Ik heb ooit eens aangifte gedaan van diefstal, en ik moest hun uitleggen hoe dit online was gebeurd, totaal hopeloos en nooit meer wat van gehoord.
Nouja, voor jou gaat het misschien maar om pakjes, maar die randdebieken hebben er gewoon van af te blijven, dus als ze hard aangepakt worden vibd ik dat alleen maar goed, ik wil gewoon mijn pakje.
Als ik dit lees heb ik het gevoel dat er verschillende SWAT teams klaarstaan om in te grijpen.
In Amerika zal dat vast het geval zijn.
Of nog grotere (gevaarlijke) robots... :P
Ik krijg Robocop/Blade Runner achtige ideeën hierbij :-)
Je bent niet de enige 😂
Ik ben op het punt beland waarop ik niet meer kan oordelen of dit satire of realiteit is.
Er komen volgens mij een aantal zwaarden en circelzagen op armpjes uit als je hem op probeert te tillen. Maar ik kan hiervoor de bron even niet vinden.
Ik dacht dat het ding in geval van tampering zijn accu liet oververhitten. Dat maakt de pakjes waardeloos, net zoals geldautomaten met verf geld onbruikbaar maken. Robotje ziet er dan zo uit;

https://www.carscoops.com...aguar-F-Type-Burnt-0.webp

Ook geen bron helaas, maar wel een tip voor het ontwikkelteam ;-)
geldig argument als je het mij vraagt, heb ook werkelijk waar geen idee hoe ze dit tegen gaan houden. Of, je volgt het robotje totdat hij het pakketje heeft afgeleverd en pakt het dan zelf op en loopt weg.
Maar je kunt nu ook al bezorgbusjes volgen natuurlijk, dat is niet anders.
Dat is waar, maar die bellen aan en wachten, doorgaans leggen ze geen pakje neer, dat is echt uitzonderlijk en enkel op aangeven van ontvangende partij. Anders nemen ze het weer mee naar een afhaalpunt. Dit zie ik niet gebeuren bij deze bots.
Misschien komt het omdat ik in een dorp in het oosten woon, maar de laatste tijd leggen de bezorgers het gewoon voor de voordeur, bellen ze aan, en lopen terug naar hun auto.

Kijken niet eens of er open gedaan wordt, laatst lag er hier 1/2 dag een lenovo laptop gewoon voor de voordeur (bestelling zakelijk per ongeluk op prive adres laten afleveren)

Hoor het vaker van collega's in de regio dat het zo gaat met leveringen door DHL/DPD, PostNL doet hij bij mij iig niet
Dan heb jij een bezorger die bij Postnl in dienst is. De externe bezorgers van de andere parijen worden per geslaagde bezorging betaald en moeten ook meer bezorgen
Dus daar zit meer druk achter en dan krijg je deze bijzondere acties
ja en nee, de externe bezorger bij ons levert altijd een pakketje af aan begin van de middag, daarvan krijgen we dan ook een mailtje. Maar in de realiteit heeft hij niets bezorgd nog en brengt hij het s'avonds langs...
Toen ik ernaar vroeg gaf hij in gebrekking Nederlands dat dat voor hem het beste werkt, hij haalt de pakketjes op, markeert ze als batch alvast als afgeleverd (de klanten krijgen dan ook een mailtje) en rijdt dan vervolgens daadwerkelijk naar de mensen. Het voordeel volgens hem was dat als er dan niemand thuis was hij later op de avond het pakketje weer aan kon bieden omdat deze al als geleverd staat in het systeem want anders moet hij aangeven dat de ontvanger niet thuis was en dan moet het pakketje terug naar het depot en kan dan pas weer de volgende dag weer worden aangeboden.
PostNL bij mij wel. Ik woon in het westen van het land in een appartementgebouw en ik moet bij PostNL 9/10 keer mijn pakketje bij mijn voordeur halen omdat ze hem voor mijn deur hebben gelegd óf buiten op straat (ja, soms zetten ze mijn pakketje gewoon voor de ingang van het gebouw!).
Ik vermoed dat de ontvanger een code krijgt om het robotje open te maken, of een ID laten scannen.
Ik heb hiervoor een andere foto gezien waar dat het geval was...
Deze dus : https://blog.aboutamazon....m-focused-on-amazon-scout

Daar vind geen interactie tussen de ontvanger en de robot plaats, maar het is ook maar een impression video dus zou zomaar anders kunnen uitpakken...
Er valt zo ontzettend veel te vertellen over dit filmpje. Niet op jou gericht maar op het concept maar ook enkel het concept. Hoe kan het in godsnaam rendabel zijn om een robotje te ontwikkelen dat enkel een pakketje kan rondrijden ter grootte, of misschien nog niet eens een schoenendoos. 1 per keer??? Wat als er een langzaam stel/koppel loopt op het paadje waar het robotje langs moet? Kan dit ding straat oversteken, ja hoe? Moet hij aan verkeersregels houden? Wat als het robotje betrokken is bij een verkeersongeluk? Ik ben niet van plan 10 meter mijn woning uit te lopen als het buiten stormt. Hoe lang wacht het robotje totdat ik naar buiten kom? Rijdt hij dan weer terug naar magazijn? Waar zit hier de winst???

ik heb werkelijk waar geen idee waar dit heen gaat, leuke technologie en misschien toepasbaar in miniscuul kleine dorpjes waar alles perfect is qua straat en infrastructuur, maar dan, een klein dorpje, daar zal niet veel besteld worden in vergelijking tot grotere steden.

ik zeg FLOPPERDEPOP, wat jij? je kunt het simpelweg niet oneens zijn met de vragen over het praktisch aspect er van!
Nou het enige wat ik kan zeggen is dat er een groot team mee bezig is. Deze vragen zullen zeker de revue gepasseerd zijn en een goede (of soms minder goede maar werkbare) oplossing voor bedacht zijn.
Daarachter hangt dan een (of meerdere) productowner(s) die vervolgens ook een business case erachter hangen qua rendabiliteit. Of niet, want al zou dit dus niet rendabel zijn in "opgeleverde euro's" kan het nog steeds zo zijn dat het ervoor zorgt dat ze marktleider hierin zijn, of als enige uberhaupt deze dienst aanbieden wat dan weer PR oplevert en dus indirect weer klanten en dus omzet... Het hoeft allemaal niet zo zwart-wit of transparant te zijn als enkel het product an sich.
Dat er uitdagende use-cases aan hangen daar geef ik je ook volkomen gelijk in. Maar ik weet uit ervaring dat er genoeg knappe en ervaren koppen bezig zijn met de bijbehorende uitdagingen en oplossingen.
Nogmaals enkel de R&D loopt gemakkelijk in de miljoenen, immers al 4 teams bij betrokken volgens het artikel, dus er hangt echt wel een business case achter die dit rechtvaardigd. Of het een succes wordt is een tweede !

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 5 juli 2021 12:10]

Bij de meeste ethische bezwaren, bij sommige een risico afweging en bij nog een kleiner groepje niks.
Niet, daarom is het gerechtvaardigd om de volgende versie met een vuurwapen uit te voeren.
Helpt dat nog niet, is een raketwerper de volgende mogelijkheid.

En natuurlijk vol met camera's hangen.
Stopt ie dan ook kinderen die aan het belletje lellen zijn. De raketwerper lijkt me erg geschikt daarvoor. :+ /s
Nee, dan blijft die bij die deur staan en toont reclame voor Ring de deurbel :)
daar hebben we attack-drones voor
Te veel moeite en risico voor een pak maandverband.....?
Ja, kosten <> baten. In de praktijk moet gaan uitblijken hoevaak dat echt zal gebeuren. Er is namelijk een acceptabel aantal, waarmee de totale kosten nog steeds lager zijn dan busjes laten rondrijden.
Wat ik me afvraag is hoe men omgaat met diefstal. Zeker in de Verenigde Staten is het een redelijk veelvoorkomend probleem dat "porch pirates" pakketjes stelen. Zo'n langzaam rijdende robot die vooral gemaakt is van plastic, dat lijkt me een vrij groot risico
valt me op dat hier tegenwoordig ook steeds frequenter gebeurd; kom thuis, pakketje langs de voordeur/achter of in de plantenbak [..] inhoud compleet verregend, webshop/postnl/dpd deden er 0,0 mee
Dat is wat anders dan een porch pirate
gelegenheid maakt de dief; wanneer we hier in nld ook de pakketjes buiten bij de voordeur dumpen, sta niet gek te kijken wanneer ze weg zijn

@RoamingZombie oss (dorp/stad)* doorhalen wat niet van toepassing is :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 2 juli 2021 14:18]

Op die manier. Ik weet het niet maar is dat een dorps ding? In de stad zie ik dit eigenlijk nooit gebeuren.
Ik woon in een stad in het westen van het land en het gebeurt hier ook dat met name PostNL-bezorgers mijn pakketje óf in het gebouw voor mijn voordeur leggen óf buiten bij de ingang van het gebouw leggen.
Nouja, in zo'n geval kun je beter niets zeggen en gewoon dom vragen waar je pakje blijft, officieel mogen ze helenaal geen pakje onbeheerd achterlaten.
Gewoon een autonoom machinegeweer erop in de USA, met die gun nuts daar zal dat vast kunnen :+
Mijn kijk erop, vermoed dat de dienst voornamelijk in het begin zal opereren in gebieden, landen, regio's, steden en wijken waar het risico op diefstal en hufter gedrag minimaal is. Er zal een risico factor ingecalculeerd zijn voor het idee. Men zal van de ervaring leren en mogelijkerwijs het verbeteren en langzamerhand verder uitrollen en verbeteren. Elk mogelijk bekende scenario tijdens het proces en opgedane ervaringen worden meegenomen. Dit wordt een journey en geen kant en klare oplossing, zoals meeste technische projecten het blijft groeien en evolueren. Hopelijk zal dit de gros van de urgente uitdagingen oplossen maar waarschijnlijk niet alle.
Wel mooi dat Amazon ook R&D doet in Europa.

Persoonlijk zie ik niks in de bezorgrobot los van diefstal, ook de hindernissen die het kan tegenkomen (soms door een paar pubers, die misschien een tegel eruit halen, en lachen hoe dat ding vast komt te zitten.)

Drones zou kunnen, maar daar speelt veiligheid weer een grote rol.
Wat ik later wel zie gebeuren is autonome bestelbusjes, waar je zelf je pakketje eruit moet pakken.
Dit is toch gewoon een mini autonome bestelbus in feite?
Wat ik moeilijk vind bij Amazon, is, dat wanneer je meerdere artikelen tegelijkertijd bestelt, je deze vaak op meerdere tijdstippen/data geleverd krijgt, waardoor je meerdere dagen thuis moet blijven om de pakjes aan te kunnen nemen.

Ik probeer dan op meerdere tijdstippen/data te bestellen, z.d.d. ik alles tegelijkertijd geleverd krijg. Maar dat mislukt meestal. Voor zover ik weet kun je nergens een vinkje zetten zodat je alles in 1x krijgt.

Ik vind dat waardeloos; dus ik doe nu steeds meer via BOL, maar hun assortiment is lang zo groot niet.

Dus leuk dat Amazon met drones gaat leveren, maar wat mij betreft hebben ze meer problemen om op te lossen......

Hoe doen jullie dat?
Ja, want je kunt je auto natuurlijk ook nergens langer dan 5 minuten laten staan zonder dat deze leeg geroofd wordt. Ik denk dat het wel meevalt met hoe vaak zo'n ding berooft zal worden, zeker aangezien hij waarschijnlijk enigszins hufterproof is en volhangt met camera's.
We zullen het gaan zien
Nouja, denk niet dat je in de randstad je auto moet laten staan met pakjes er in..
Heb je iets tegen Finnen, of zo. :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee