Amazon wil aantal elektrische bestelbussen in Europa verdrievoudigen naar 10.000

Amazon wil in de komende vijf jaar ruim een miljard euro investeren in het verder elektrificeren van zijn Europese transportnetwerk. Er moeten onder meer duizenden elektrische bestelbussen en vrachtwagens bijkomen. Daarnaast wil het bedrijf meer inzetten op elektrische fietsen.

Nu heeft Amazon ruim 3000 elektrische bestelbussen die pakketten bezorgen bij klanten. Tegen 2025 moet dit dankzij de investering gegroeid zijn tot ruim 10.000, schrijft het bedrijf. Het is niet duidelijk hoeveel bestelbussen Amazon in totaal heeft.

In de komende jaren moeten er ook ruim 1500 elektrische vrachtwagens op Europese wegen komen, een stuk minder dan het aantal bestelbussen. Dit komt doordat vervoer op lange afstanden lastig is door 'de vorm en het gewicht van vrachtwagens en hun trailers, gecombineerd met de lange afstanden'. Voor elektrische vrachtwagens zijn er wel 'veelbelovende technieken', maar de productie van die vrachtwagens en de beschikbaarheid van infrastructuur zijn beperkt.

Op dit moment heeft Amazon vijf elektrische vrachtwagens in het Verenigd Koninkrijk, later dit jaar moeten er twintig rondrijden in Duitsland. Met de aangekondigde investering hoopt Amazon dat de schaal groot genoeg wordt voor vrachtwagenfabrikanten om te investeren in de productie en dat de prijzen daardoor kunnen afnemen. Zo zouden ook andere bedrijven die willen overstappen naar elektrische vrachtwagens, kunnen profiteren, stelt het bedrijf.

Om het infrastructuurprobleem op te lossen, wil Amazon 'honderden gespecialiseerde snelladers installeren' bij Europese Amazon-vestigingen. Daarmee moeten de vrachtwagens in zo'n twee uur opgeladen kunnen worden. Amazon-vestigingen krijgen daarnaast duizenden reguliere laadpunten.

Los van de vrachtwagens en bestelbussen wil het bedrijf het geld gebruiken om meer 'micro-mobility hubs' te plaatsen. Het bedrijf heeft nu twintig van die hubs, onder meer in Londen, München en Parijs. Dit zijn kleinere afleverstations bij dichtbevolkte steden, vanwaaruit Amazon pakketjes wil afleveren met behulp van bijvoorbeeld elektrische bakfietsen en leveringen te voet in plaats van met bestelbussen. Amazon wil tegen 2025 het aantal hubs verdubbelen.

Amazon zegt tegen 2040 CO2-neutraal te willen zijn. In 2025 wil het bedrijf volledig gebruikmaken van hernieuwbare energie. Vorig jaar haalde het bedrijf 85 procent hernieuwbare energie. Het gebruik van hernieuwbare energie geldt voor alle Amazon-onderdelen, dus bijvoorbeeld ook voor datacentra en kantoren.

Amazon elektrisch

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-10-2022 • 12:06

163

Submitter: Anoniem: 767041

Reacties (163)

163
154
54
1
0
82
Wijzig sortering
Waarom maakt men niet gewoon meer afhaallocaties met kluisboxen? Desnoods in net zulke panden zoals waar je een opslagruimte kunt huren.
Niet iedereen zit daar op te wachten, sommige mensen laten hem liefst gewoon echt thuis ontvangen. Daarnaast moet er natuurlijk ook een geschikte plek voor zijn met voldoende parkeerplaatsen, dat is ook niet overal het geval.

En ook met die afhaalboxen heb je nog altijd vrachtwagens nodig (electrisch of anderszins) om de pakketten tussen de diverse distributiecentra/sorteercentra te transporteren.
Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Ja je hebt een vrachtwagen nodig maar 1x naar een kluis voor 20 pakketjes of naar 20 verschillende adressen rijden is toch wel een groot verschil.

Daarnaast kan zo'n kluisje vaak gewoon geplaatst worden in supermarkten/primera of winkel centrums en die zijn vaak toch wel beschikbaar voor iedereen.

Ik snap uiteraard dat sommige mensen niet mobiel zijn en het dus echt thuis willen hebben maar er zijn genoeg mensen die liever lui zijn dan moe die het dus wel gewoon makkelijk op kunnen halen. We moeten allemaal wat bijdragen om te verbeteren :)
En hoe komen mensen naar die kluisjes? met de auto!
Dus ipv 1 busje dat naar 10 huizen gaat, gaan er 10 autos naar een kluisje..
Ik vrees dat dat juist meer vervuilend is..

Buiten dat is de aantrekking van het amazon prime concept juist dat als je het de volgende dag in huis heb zonder wat te hoeven doen.. soms zelfs dezelfde dag.. consumenten zitten niet te wachten om weer naar een winkel te moeten om pakje op te halen.. kan je het product net zo goed in een winkel kopen..
Hoeft niet altijd per auto. Als je in een dorp of stad woont is er meestal wel een afhaalpunt dichtbij waar je te voet of met de fiets heen kunt. Dan is het juist weer minder vervuilend.
Fietsen? dat werk in NL, maar in andere landen gaan mensen voor alles wat verder is dan 200m met de auto (uitgezonderd in grote steden, daar gaan ze met OV)..
Ja lekker een tv achterop je fiets.
precies.. dat is ook nog eens een factor.. veel pakketjes worden express online gekocht omdat ze te groot/zwaar zijn om zelf mee te nemen..
Ja, want je koopt uiteraard wekelijks een nieuwe TV... :X
Dat spelletje, handdoek, hamer,... kan perfect in je fietstas.
Als je in een dorp of stad woont
Correctie: als je dichtbij een winkelcentrum van een (rand)stad woont. De meeste dorpen hebben amper nog voorzieningen, en als ze dat al wel hebben dan komen de mensen alsnog met de auto omdat het te ver is. Er is een groot verschil tussen de randstad en de landelijker gelegen gebieden. Ik woon toevallig in een dorp waar nog een supermarkt zit, maar voor de grote boodschappen gaan veel mensen buiten het dorp naar de naastgelegen stad. Qua OV blijft het bij een buurtbus gerund door vrijwilligers die één keer in het uur rijdt. Wat een verschil met mijn familie in het westen van het land met openbaar vervoer binnen tien minuten op kan stappen met een overdaad aan afhaallocaties in de buurt.

Er is veel mooi aan wonen buiten de stad, maar zonder auto red je het hier niet.
Correctie: als je dichtbij een winkelcentrum van een (rand)stad woont
Dat is niet helemaal waar. Wij hebben een kluis midden in de wijk staan, 750 meter verder op de supermarkt. Een winkel centrum hebben we niet eens in de buurt.

Ja zeker nog niet perfect, en ja dit is ook in de randstad, maar het zeker niet gelimiteerd bij alleen winkel centrums.

Anyway, we moeten ergens beginnen. We kunnen niet dingen laten liggen die in de Randstad ideaal kunnen zijn, omdat deze niet werken elders in het land.
Dat is eerder de uitzondering dan de regel denk ik zo. Die kluis in een woonwijk.

Ergens wel komisch. Eerst alle brievenbussen weghalen en dan nog grotere brievenbussen neerzetten een aantal jaar later
Goh… hangt volgens mij toch af van de buurt waarin je woont. Ik weet zo uit mijn hoofd 7 plekken waar van die afhaallockers staan in een straal van pakweg 2 kilometer van mijn woning.

Ook bij ons op kantoor staat er één.
Het idee is natuurlijk dat je de kluizen plaatst op plekken waar mensen toch al heen gaan. Bijv. een supermarkt. In zoverre mensen dat niet ook al thuis bezorgen (is twee ritjes ipv 1..)
Bij supermarkten is idd een goed idee.. maar zoals je zelf al aangeeft laten veel mensen dat ook bezorgen..

Ik vermoed dat (buiten nederland en misschien denemarken) het kluisjes systeem niet veel opbrengst heeft..
Juist daar zou ik het verachten. Boodschappen thuisbezorgen is in de meeste landen nog niet zo gewoon en door de afstand gaan mensen met de auto naar een grote supermarkt aan de rand van een stad/dorp. Kunnen ze gelijk dat pakketje inladen.

In nederland zie je echter steeds meer thuisbezorgd worden tot aan flitsbezorgers aan toe.
"Amazon launched the program in Germany, Japan and the United Kingdom in 2007; in France (as "Amazon Premium") in 2008, in Italy in 2011, in Canada in 2013,[6] in India in July 2016,[7] in Mexico in March 2017,[8] in Turkey in September 2020,[9] in Sweden in September 2021,[10] and in Poland in October 2021.[11] Amazon Prime is also available in Ireland, with plans for a major expansion in 2022.[12] As of October 2021, there are Prime members in 22 countries in North America, Europe and Asia-Pacific.[13]"
https://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_Prime
Best veel landen hebben prime en die hebben in de meeste van die landen een mega groot markt aandeel..

Zelf woon ik in de UK en Prime is hier enorm groot.. ik zie dagelijks meerdere busjes in mijn straatje paketjes bezorgen..
Dus ik denk niet dat NL per se voorloopt met dit soort dingen..
Ik zeg ook nergens dat we vooroplopen? UK loopt wat dat betreft voorop (13%), samen met Frankrijk (8.8%) en Nederland (8.1%) er achteraan. Overigens is de verwachting dat die markt in de UK gaat krimpen, na een explosieve groei de afgelopen paar jaar. (zie https://www.mckinsey.com/...-the-market-headwinds.pdf)

Maar in de meeste Europese landen is het aandeel nog maar minder dan 4% van de markt en in die landen heeft het dus meer nut.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 22 juli 2024 22:03]

Het kluisjes systeem werkt al een paar jaar probleemloos in Polen met Pocztex24/48 en is zeer populair, het is echt Nederland dat hierin nog een stum achterloopt.
Ik denk dat Pakketpunten absoluut een waardevolle toevoeging kunnen zijn ten opzichte van een busje dat tig adressen afrijdt. Immers, van de X aantal pakket dat een bezorger mee heeft, wordt maar een deel bezorgd. Het komt dus voor dat een busje 2 keer naar het zelfde adres moet.

Ook is het geregeld niet mogelijk om te kiezen wanneer je pakket wordt bezorgd of in een Window van 4 of 6uur. André van Duin noemde dat eens 'modern huisarrest' (Wachten op de bezorger). Met een pakketpunt heb je zelf in handen waar je het pakket komt ophalen en wanneer je dit gaat doet. Plaats zo'n punt diep in een woonwijk of nabij een supermarkt en het zal absoluut bijdragen aan een reductie van uitstoot.
Ik vind het ook een goede optie als alternatief.
Maar vrees dat het qua uitstoot weinig gaat uitmaken..
Theoretisch zou het vast iets besparen, maar in de praktijk..
Een beter idee zou misschien zijn het stoppen van 'Gratis' Thuisbezorgen.
Wanneer er voor een verzending wordt betaalt, zal men meer moeite doen dat pakket aan te kunnen nemen.
Ik verwacht dat ieder weldenkend mens begrijpt dat bezorging niet gratis is en in de prijs zit.
bij Prime heb je een all you can eat model.. dus het is niet gratis, maar toch voelt het wel zo want het maakt niet uit hoeveel je besteld..
Vooral de gratis retour optie.. want daardoor kopen mensen 10 kledingstukken en sturen er 9 terug..
Exact, mijn vriendin bestelt dezelfde kledingstukken in verschillende maten. Het is dus gegarandeerd dat er wat teruggestuurd wordt. Ze brengt het dan wel zelf naar de lokale supermarkt met een pakketpunt..
Als die kluisjes naast een supermarkt zijn waar je toch al naartoe gaat, is het maar 1 keer een ritje dat je toch moet doen.
Dit slaat echt nergens op. Dus in jou voorbeeld gaan er nooit 10 busjes naar 10 huizen?
Bij mij in de straat zie ik dat idd nooit.. iets van 3keer per dag komt er een busje langs (van verschillende firmas) en die bezorgen bij meerdere huizen in de straat..

Jammer dat ze die busjes van meerdere firmas niet samen doen, maar dat is marktwerking.. maar voor de rest is het behoorlijk efficient.
Ik snap uiteraard dat sommige mensen niet mobiel zijn en het dus echt thuis willen hebben maar er zijn genoeg mensen die liever lui zijn dan moe die het dus wel gewoon makkelijk op kunnen halen.
Dan ga ik het ophalen met de auto.
We moeten
En wie ben jij om te bepalen wat ik moet?
Moet het wel net de supermarkt zijn waar je altijd komt. Als er al een in de buurt is. Hier in het dorp zijn geen voorzieningen.
De dichtstbijzijnde is 7 km fietsen. Ik ga echt met slecht weer mijn pakket op de fiets ophalen. Daarnaast zijn sommige pakketten ook veel te groot of onhandelbaar daarvoor.
Zolang je maar kan kiezen om het thuis te laten bezorgen. Eventueel tegen kleine kosten, dat het standaard zo'n kluisje wordt (al vraag ik me af of je dan niet teveel kluisjes nodig hebt)
Nederlanders zijn luie donders die wel praten over duurzaamheid maar niet tot daden overgaan.

Vraag extra geld voor thuisbezorging. Tot die tijd zullen de busjes blijven rijden.
Ik vind het vooral spijtig dat je vandaag vaak niet eens de kans hebt om er wel voor te kiezen. Ik zit al elke dag in de wagen voor mijn werk. Waarom kan ik dan geen kleine omweg maken langs een handige locatie (bijv. bij een supermarkt waar ik direct ook kan gaan winkelen) ipv dat er weer maar eens een extra bestelbusje mijn doodlopende wijk moet inrijden?

En gecentraliseerde locaties zorgen er voor dat vele mensen bediend kunnen worden op 1 locatie, niet dat je naar elke woning individueel moet gaan.
Ik vind al het bezorgen wel prima, maar ik vind het ergens wel raar dat het allemaal zo gedecentraliseerd gaat.

Koop ik via bol.com een zaklamp en batterijen, dan wordt dat geheid door twee verschillende pakketbezorgers geleverd.

Daarnaast, waarom toch dat pushen op 'vandaag besteld, morgen in huis'. Breng het gewoon samen met mijn wekelijkse AH-bestelling.

Een dieptepunt vond ik overigens Apple. Had ik een nieuw apparaat besteld en ging de oude retour (voor een klein bedragje). Werd het nieuwe door DHL bezorgd en kreeg ik later die dag een retourkit voor UPS in de bus. Laat dat lekker in 1x doen.

[edit]
Geen idee of het juridisch kan, maar ik zou bijna zeggen voor een stad als Utrecht: laat het wettelijk afdwingen dat pakketten onder een bepaalde omvang binnen de stad alleen nog maar Co2-vrij mogen worden bezorgd. Aan de rand van de stad een distributiecentrum en vanaf daar 'last mile' met elektrische fietsen.

Scheelt ook dat sommige van die chauffeurs (looking at you, Amazon) nogal loden voetjes hebben. In mijn wijk kan dat dodelijk zijn...

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 22:03]

Bij bol krijg je idd verschillende leveringen... dat komt natuurlijk omdat je bij verschillende aanbieders iets besteld.. bol is geen ''winkel'' maar een soort nederlandse amazon/ebay, waar duizenden verkopers op zitten.
Dat weet ik ook wel, maar toch lukt het Bol.com om me over iedere bezorging een niet aflatende stroom aan "updates" per e-mail te geven.

Als ze dat kunnen, kunnen ze de logistieke afhandeling wellicht ook iets beter gaan managen.
Toch merk ik ook dat men bij ome Ali kleine pakketjes, in Schiedam dacht ik, verzamelen om vervolgens in 1 grote pakket te versturen.
Je begrijpt toch wel dat oude apparaten naar een andere locatie gaan dan waar nieuwe vandaan komen? Het is tot op een tiende van een cent uitgerekend wat het goedkoopst is voor het transport. En brandstof is de grootste component in transport. Ze doen het niet voor het milieu maar voor de portemonnee, maar het leuke is dat het milieu daar gewoon op meelift.
"Het is tot op een tiende van een cent uitgerekend wat het goedkoopst is voor het transport."

Misschien hebben ze het uitgerekend, maar ze passen het echt niet toe. Anders zouden bezorgingen veel meer gebundeld worden.

Ik snap heus wel dat dat oude apparaat ergens anders heen gaat, maar het slaat echt nergens op dat het nieuwe apparaat en de retourzak niet gebundeld worden geleverd.

Dat heeft niks met efficientie of milieu te maken.
Als bundelen gunstig zou zijn voor de prijs zouden ze dat echt wel doen. Voor jouw individuele geval gaat het misschien een keer op, maar niet voor de grote getallen.
Bij mij zit er een PostNL pakketkluis tegen een supermarkt aan. Ik kan er altijd parkeren en er moet toch al een busje naartoe rijden vanwege het PostNL punt binnen. Ik vind het echt super werken. Ik kan na werk langs de supermarkt om eten te halen en gelijk mijn pakketje ophalen.

Uiteindelijk is er altijd transport nodig van de goederen. Of het nu thuis geleverd wordt, naar een afhaalpunt wordt gebracht, of dat het bij een winkel geleverd wordt, en ik daar naartoe moet rijden. Wat is de milieuvriendelijkste optie? geen idee.
Gewoon die kluizen in supermarkten zetten , de UK staat er vol van, in NL zeer weinig gezien. Dat zal een hoop schelen..
Ik heb 5 jaar in china gewoondmet een kluisjes systeem. Ik mis het elke dag.

De kluisje systeem stond bij de compound ingang (ja waar ook de quarantaine muur staan). Elk pakje en post werd erin gedaan en ik kon elke dag na mijn werk rustig uithalen zonder enig gedoe.

Bij elk bestelling kon ik kiezen welk kluis locatie of thuis bezorgen. Weet je hoevaak nu dhl of post nl een kaartje achter laten, u was niet thuis en u kunt het ophalen bij x locatie.

Ik weet niet hoe vaak ik dronken thuis kwam na een avondje stappen en alsnog pakketje ging halen. Daar kan Nederland nog veel van verbeteren. Budbee is al een grote stap maar niet genoeg. Het is alleen een selectief groep bedrijven.

Je kan overal plaatsen, waar een tankstation is of een supermarkt kan je een plaatsen. En voor de mensen niet met de auto (laadpaal locaties?) , op treinstations en grote bus locaties.

De grootste heikelpunt, nu kan je NIET kan kiezen, waar je wilt bezorgen. Ik zie een soortgelijke reactie toen mensen aan de mobiele telefoon beschikbaar kwam voor de massa.

Ik gebruikte ook voor mijn boodschappen 😂 en post/pakketje versturen. Beetje schandalig wat ik deed.

[Reactie gewijzigd door zonglew00 op 22 juli 2024 22:03]

Dit is in Milaan dus een groot ding, vindt het echt super chill en gebruik het weekelijks. Ik zeg al jaren dat dit echt super zou zijn in NL.
Je kan gewoon (bijna) altijd ook bij een ophaalpunt laten leveren. En oké, die hebben ook hun beperkte openingstijden, dus als je dan echt niet kan, dan is dat geen oplossing. Maar je komt er heel eind mee. Dus iedereen kan er al lang voor kiezen om het op één centraal punt te laten afleveren. Toevallig zelf krijg ik morgen als het goed is pakketje, maar morgen werk ik op kantoor. Dus die gaat rechtstreeks naar de Bruna.
In Spanje hebben ze in no-time heel het land voorzien van lockers. (Het was in het nieuws, en letterlijk binnen 2 weken waren ze overal te vinden.)

Ze hoeven alleen maar één deal met BP, Shell of Esso te sluiten. Dan hebben ze meteen honderden 24/7 afhaallocaties.

[Reactie gewijzigd door Rex op 22 juli 2024 22:03]

Maar die hebben ze dus al via PostNL, DPD, etc. Die hebben hun eigen afhaallocaties. En ik zie er iig echt niet op te wachten dat elke webwinkel zijn eigen lockers gaat hebben. Lijkt mij veel logischer dat als je lockers wil, dat dat gewoon via de bezorgdienst gaat.
Hier in Spanje stikt het er ook van. (Ze zitten vooral bij benzinepomps, dus lekker makkelijk.)
Maar ja, als ze toch bij mijn werk kunnen afleveren, geef het dan maar op mijn werk af.
Al zijn er best veel kantoren die hun personeel verbiedt om prive pakketjes te laten leveren. Receptionistes hebben andere dingen te doen dan postkantoor te spelen.
Eigenlijk best stom.
We geven duizenden tot wel miljoenen uit aan teambuilding uitjes, vrijdagmiddag borrels, events, kerstcadeaus en weet ik veel niet wat, maar oh jee als je een oplaadkabel op je werk laat bezorgen.

Ik ben juist van mening dat we een fijne huis/werk-relatie moeten hebben. Laat je pakketjes maar op je werk bezorgen, zodat je geen tijd kwijt bent met buren bellen of andere dingen regelen om alsnog je pakket binnen te krijgen. Ik zie het als een extra kleine dienst voor mijn werknemers. Ik heb liever mijn receptioniste 5 minuten bezet, dan dat ik een monteur heb die elk uur 5 minuten gaat staan roken.
Dat is leuk voor een bedrijf met 50 werknemers. In kantoren met honderden medewerkers kun je zo een paar fulltimers op de pakketdienst zetten. Het is niet voor niets dat die grote kantoren het toestaan dat DHL die lelijke automaten in de gang zet, die hebben ervaring met hoe het vóór die automaten ging.
Gewoon zo een locker op kantoor laten installeren, dan komt er geen receptioniste aan te pas.
PostNL heeft pakketautomaten, en die hoeven niet eens in een pand maar kunnen gewoon bij de supermarkt op het parkeerterrein. Komt volgens mij aardig overeen met jou wens.

[Reactie gewijzigd door OneGlory op 22 juli 2024 22:03]

En dan rijden we weer allemaal naar de afhaalpunten? :?
En hoe denk je dat die pakketten in de kluizen komen? ;)
Goed idee....laten we die n dingen ook een naam geven.

Euhhhh ... Postkantoor
Nah. De pakketkluisjes van PostNL zijn echt een stuk handiger dan dat. Werken 24/7, staat hier naast het lokale tankstation en vereist geen enkele menselijke interactie. Ze werken ook voor heen en terug (maar niet voor antwoordnummers voor een vage reden...?). Enige punt is dat je er niet je skis in kan laten bezorgen maar goed.
Ik denk dat er te veel grappenmakers allerlei troep naar gratis antwoordnummers sturen. Dit kun je voorkomen door daar een menselijke factor tussen te zetten, een medewerker van een postpunt zal je toch raar aankijken als het pakketje raar ruikt, vochtig is of geluid maakt oid.
Die wegbezuinigd zijn omdat er geen kat kwam. Een postkantoor werd tevens bemand door (duur) personeel en zat in elke grotere plaats. Automaten zijn op dat vlak veel goedkoper en je kunt ze zelfs per wijk plaatsen op centrale locaties waar mensen dagelijks komen. Naast de lokale school, bij de supermarkt etc. Het een sluit het ander niet uit maar veel mensen gaan het waarderen dat ze niet de hele dag moeten wachten op een bezorger die na een keer bellen weg rent als je net op de wc zit. Voor de mensen die het toch thuis willen hebben blijft de keuze gewoon bestaan :) .
In dat kader:
Los van de vrachtwagens en bestelbussen wil het bedrijf het geld gebruiken om meer 'micro-mobility hubs' te plaatsen. Het bedrijf heeft nu twintig van die hubs, onder meer in Londen, München en Parijs. Dit zijn kleinere afleverstations bij dichtbevolkte steden, vanwaaruit Amazon pakketjes wil afleveren met behulp van bijvoorbeeld elektrische bakfietsen en leveringen te voet in plaats van met bestelbussen. Amazon wil tegen 2025 het aantal hubs verdubbelen.
Die dingen hebben ook al een naam: winkels!
Handig die postkantoren. Bij mij in het dorp zijn ze elke dag om hal 6 dicht. Kan door de weeks nooit iets ophalen bij het postkantoor. Gelukkig werkt DHL samen met het lokale tankstation die tot 19 uur open is. Geef mij die kluisjes maar!
Postkantoor in jouw dorp? Het laatste postkantoor werd in 2011 gesloten. Ze zijn er al bijna 12 jaar niet meer.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Postkantoor_(Nederland)

Wat jij bedoelt is waarschijnlijk een Primera die ook pakjes aanneemt of zo.
Bij een echt postkantoor kon heel veel meer
Waarom maakt men niet gewoon meer afhaallocaties met kluisboxen? Desnoods in net zulke panden zoals waar je een opslagruimte kunt huren.
Ja. Nee. Die panden zijn grote dozen op plekken waar ik nooit kom. Dan bestaat pakjes bezorgen eruit dat ze van de ene doos naar de andere doos worden gesleept. Alternatief: de meeste pakjes zijn niet zo heel groot. Geef elke wijk / paar straten een kluis. Bezorg daar alle pakjes tot een maximum grootte. Dat scheelt kilometers voor bezorgers, en de meeste mensen kunnen lopend, op de fiets of op de weg naar huis even langs de kluis.
In landen die minder dichtbevolkt is, is dit de norm. In Spanje moet een kennis van mij hun post ophalen in het postkantoor. De postbode gaat daar heus niet 30 minuten voor omrijden om een reclamefolder in de bus te gooien.
Bij ons (België / Vlaams Brabant) hier komt de post standaard zelf maar 2 dagen per week nog maar langs (dinsdag en donderdag), tenzij voor een brief met priorzegel. Waar mogelijk laat ik pakketjes leveren in het pakketautomaat 1km in de buurt (op weg naar de winkel dat ik toch minstens 1x per week doe). Heb echter wel al meegemaakt dat mijn pakket alsnog naar het postkantoor moest omdat er geen plek was in het automaat (het zat nog vol van mensen die het niet afhalen).

Zeer frustreren want ons postkantoor is meer gesloten dan open vanwege personeelstekort.
Idd. Het potentieel van een afhaalpunten zijn totaal niet goed uitgewerkt omdat je ook de overheid mee moet krijgen (ruimtelijke ordening + standaardisatie afhaal tech) en het idee pas echt goed werkt als er op elke straathoek/wijk of bedrijvencentrum een kluisbox staat. De investeringen zijn dus eerder hoog.

In sommige bedrijven en nieuwbouwapartmenten staan al van die 'openbare brievenbussen' maar dat is zeker niet standaard. Het is zelfs geen verplichting zoals dat met een garage of parkeerplaats vaak wel is.

Toch is het perfect mogelijk. Zo kan er per straat of wijk een parkeerplaats ingeruild worden voor zo'n box. Zo kan je pakketjesleveringen wel schaalbaarder maken.

Nadeel van thuislevering:
- Erg arbeidsintensief en schaalbaarheid beperkt.
- Mensen zijn niet altijd thuis = retour naar het depot.

Wat regelgeving betreft is er ook geen Europese standaard voor pakketboxen. Mits er een standaard is kan elke grote pakketleverancier meewerken aan zo'n netwerk voor in bedrijven, aan EV oplaadpunten, in apartmenten etc.

Ik zeg niet dat leveringen aan huis afgeschaft moeten worden, ik denk wel dat we het efficiënter kunnen organiseren. Luxe = same day, direct aan uw deur. Standaard: Een leverpunt in de buurt, op te halen 24/24.
Bedenk dat die ophaal/wegbreng punten ook gevuld en geleegd moeten worden. Dat gebeurt dus meer en meer met elektrische voertuigen.

Hier om de hoek zit het distributie punt van Van Gent en Loos (tegenwoordig DHL), Daar hebben ze zo'n muur in het hek zitten, kan je altijd terecht. Dergelijke zaken verwacht ik op plaatsten waar ooit het postkantoor en de bank zat. Kan mooi naast de geldautomaat, als die er nog staat.
Laat de andere bezorgdiensten ajb snel volgen. Tegenwoordig rijden er hier in de buurt rond de 10 bestelbussen op diesel rond voor het bezorgen van boodschappen, maaltijden en pakketten. Ze verzorgen stank-, geluid- en uitstootoverlast.
Zag laatst een coolblue bakfiets (zo'n eentje met een bak tussen voorwiel en fietser) rijden, dus ze zijn bezig. Maar echt groen als de van Gend&Loos paard met wagen van jaren terug in Den Haag zou nog leuker zijn (met poep vanger).
Yes CB rijdt hier ook al enige tijd rond met die elektrische bakfietsen. Ze vallen op dus maken gelijk reclame en ze doen wat goed (voor de beeldvorming).
maar dan moet er nog een bus of busje deze materialen dicht genoeg leveren om met de fiets af te zetten. Dus er rijden dan busjes en fietsen. Niet zo veel beter denk ik dan
Denk het wel, een busje dat constant start en stopt stoot veel meer uit.
Volgens mij werken ze niet zo. Ik woon vlak bij Utrecht en in Utrecht is een CB winkel. Ik neem aan dat ze pakketten vanaf die locatie in de regio met een bakfiets bezorgen.
stof tot nadenken, dat een fiets niet altijd en overal kan
Allemaal weer een paard in de stal hebben thuis als vervoermiddel en we zijn weer klokje rond :P
Hier om de hoek zat 20 jaar geleden nog Van Gent en Loos. Tegenwoordig DHL. Die rijden ook al tijden met elektrische voertuigen, van e-bakfiets, bestel-scooter en bus tot vrachtwagen. Ze hebben zelfs een eigen voertuig ontwikkeld.

En die Van Gent en Loos had het ook op de lange afstand deels elektrisch. Die ging vaak met de trein.
Wij hebben groen bezorgen in Uden.
Hello Fresh komt hier meestal met een elek bus. Postnl rijd als jaren op groengas volgens mij. Meeste andere zijn idd diesel.
Maar geef ze geen ongelijk. Elektrisch rijden is niet efficiënt als je lange dagen maakt, met telkens korte ritten/stoppen. En vervolgens halverwege de dag moeten laden omdat hij leeg is. Waterstof is mijn ogen een betere optie.
Hello Fresh komt hier meestal met een elek bus. Postnl rijd als jaren op groengas volgens mij. Meeste andere zijn idd diesel.
Picnic rijdt ook met electrische karretjes. Grappige dingetjes wel.
Maar geef ze geen ongelijk. Elektrisch rijden is niet efficiënt als je lange dagen maakt, met telkens korte ritten/stoppen. En vervolgens halverwege de dag moeten laden omdat hij leeg is.
Zal wel meevallen, beetje moderne EV kan 250-300 km per dag makkelijk aan. Die bestelbusjes halen dat doorgaans bij lange na niet, rijden relatief korte afstanden (veel in stad, dorp etc).

Daarnaast moeten die chauffeurs toch al eens pauzeren, lunchen etc, waarbij dat ding aan de prik kan.
Waterstof is mijn ogen een betere optie.
Niet echt denk ik. Waterstof is veel te complex, te kostbaar, er zijn iets van 15-20 tankstations in Nederland, en is ook nog een stuk inefficienter met zijn energie dan een EV ook nog.
Postnl rijdt hier nog gewoon met een oude diesel, dat is echt geen groengas of waterstof bus.
Euhm ... elektrisch is net enorm goed met al die stop/start bewegingen die zulke busjes maken. Telkens energie terug winnen als je remt en tot stilstand komt om te hergebruiken als je terug vertrekt. Het is het scenario waarin je het laagste verbruik gaat laten optekenen bij EVs.

Breek mij de mond niet open van waterstof en alle nadelen die daar aan vasthangen.
Eh, korte ritten, stadsverkeer en veel starten-stoppen zijn juist ideaal voor elektrische auto's, toch? Lekker regeneratief remmen en die energie later weer gebruiken. Dat zie ik een dieselbusje niet zo snel doen. En de hele dag je motor aan en uit zetten lijkt me ook niet bevorderlijk (en stationair laten draaien terwijl je uitstapt is weer vervelend voor de buurt).
Elektrisch rijden gaat dat niet oplossen. Ik vind het zo vreemd dat we nu gewoon al het verkeer wat er is 1 op 1 gaan proberen te vervangen door elektrisch verkeer en dan denken dat daarmee het probleem verholpen is.

Er moet gewoon minder online worden besteld. Het moet maar eens klaar zijn met dat gratis bezorgen en gratis terugsturen. De milieu impact daarvan is echt belachelijk groot. Er zou gewoon een wet moeten komen die dat verbied en een minimale prijs instelt. Dat zou ook de lokale business vooruit helpen want dan wordt het minder rendabel om online te bestellen.

Ook zou het helpen om bestellingen af te leveren in een centraal pakketpunt. Hier hebben we bijv van die lockboxen bij het postkantoor. Ipv ieder huis individueel af te gaan met alle overlast tot gevolg. Want die bezorgers rijden allemaal als idioten en met elektrisch rijden en sneller optrekken gaat dat enkel erger worden.
Deels heb je een punt. Het zal zeker helpen als we bewuster bestellen en idd pakketten op een centraal punt laten afleveren. Tegelijkertijd blijven we massaal pakketjes bestellen en dat zie ik niet zo snel afnemen.

Er zijn al wel mooie ontwikkelingen. Kinderen die van en naar school met een 'busje' gaan worden tegenwoordig al elektrisch vervoerd en bijvoorbeeld Hellofresh bezorgt hier al met elektrische Sprinters.
Yep. Coolblue en Nespresso komen hier op de fiets. Dat vind ik dan wel super.
Een bedrijf als Nespresso maakt het dan weer helemaal bont door een simpel dagelijks product als koffie zo beperkt te verkopen terwijl hun klanten de rest gewoon in de supermarkt halen (of die door de supermarkt laten bezorgen). Ergens is het dan van de zotte dat ze dat product zo exclusief houden waardoor er aparte bezorgstromen zijn of verkeer dat de binnenstad in gaat voor die ene winkel die ze er hebben.
Nespresso is hier bij de AH gewoon te kopen hoor :)
Bij de Intertoys kan je er voor kiezen om je bestelling per fiets te laten bezorgen (zolang het past).

Helaas stond coolblue laatst met een ouderwetse bus voor de deur. Terwijl ze hier wel fietsen.

Bol.com lijkt een samenwerking met Cycloon aan gegaan te zijn voor fietsbezorging maar daar zie ik in mijn omgeving nog niks van helaas.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 22:03]

Anoniem: 1832746 @Caayn10 oktober 2022 13:21
Helaas stond coolblue laatst met een ouderwetse bus voor de deur. Terwijl ze hier wel fietsen.
Maarja dit zul je altijd hebben. Je hebt een beperkt aantal fietsen, dus als die vol zitten of als er geen personeel is, dan zal je pakketje natuurlijk gewoon met de bus mee moeten (die ze toch wel houden zolang ze TV's en wasmachines verkopen).

Uiteindelijk kun je niet én 100% via de fiets bezorgen én volhouden aan 'vandaag besteld, morgen in huis'.
Morgen in huis hoeft voor mij lang niet altijd.

Een wasmachine ga je uiteraard niet per fiets vervoeren :)
Anoniem: 1832746 @Caayn10 oktober 2022 13:59
Nee en ik snap dat jij dat ook begrijpt. Maar je zegt 'helaas stonden ze er met een bus', maar wat als die bus sowieso al reed en er geen fiets ruimte had om in de buurt te komen. Dan zou er dus een elektrische fiets moeten worden ingezet om bij jou te komen, terwijl dat pakketje in de bus leggen een veel logischere manier is.
Fiets is toch niet echt gewenst i.v.m. de veiligheid van de bezorger. En wat het pakket betreft, etenswaren zijn geen probleem, maar een fotocamera van Cblue wil ik niet vanaf een bakfiets overhandigd krijgen.
Wat een onzin haha heb je gezien hoe die PostNL medewerkers met pakjes smijten?
Moderne fotocamera's kunnen best tegen een stootje (geen bewegende onderdelen). Maar regen is wel een groot probleem. En als het vandaag regent, dan hoogstwaarschijnlijk ook bij de 2e poging.
Zelfs als ik wat ik wil kopen een tijdje opspaar, vervoer ik nog geen een procent per liter wat een bestelbusje rond brengt. Denk je dat iedereen buiten de stad een uur gaat fietsen?
Ik vermoed juist dankzij delivery de vervuiling beduidend lager ligt dan Jan en alleman die zelf in de auto springen voor 1-2 kledingstukken en dan alsnog thuis erachter komen dat ze moeten wisselen. Een logistieke onderneming zal ervoor zorgen dat ze zo optimaal vol zitten en een zo strak mogelijke rit weten te maken, iets waar een gewone burger niet mee bezig is. Overigens idem voor AH en consorten die thuis bezorgen, dit is ook veel effecienter dan de huismoeder die in hun auto springen en dat twee keer per dag doen omdat ze weer iets zijn vergeten.
Dat is toch een beetje kortzichtig; dat gratis bezorgen komt doordat de het in prijs ligt opgesloten en als we allemaal wat bestellen in straat X dan rijdt er dus slechts 1 bus naar die straat (niet helemaal waar omdat we meer bezorgdiensten hebben en meerdere distributie centra).
Als we allemaal met eigen vervoer naar de winkel rijden is toch vele maken inefficienter?

Stop met roepen 'dat helpt de lokale business' - je bedoelt diezelfde business die ook alles moet laten bezorgen bij hun vestiging? Hoeveel bedrijven produceren opzelfde plek dat ze verkopen? Dat zijn vers-produkten als brood. Maar veel zijn het er zeker niet.

Roepen 'ze rijden als idioten en dat wordt erger als ze EV gaan rijden' is ook zoals die oude kerel die ook z'n last had van al de brommers omdat de jeugd niet met hoepeltjes speelde... :/
Er moet gewoon minder online worden besteld. Het moet maar eens klaar zijn met dat gratis bezorgen en gratis terugsturen. De milieu impact daarvan is echt belachelijk groot.
En dan alle mensen weer individueel in de auto om spullen te gaan kopen in de winkels? Die winkels die ook allemaal weer bevoorraad moeten worden met busjes en vrachtwagens. Ik vraag me af of dat nu echt beter is voor het milieu. Want dat is toch weer wat er dan gaat gebeuren.
Die drempel is veel hoger. Mensen bestellen nu massaal rotzooi die ze niet nodig hebben. En sturen het vervolgens weer terug. Ik was er zelf ook schuldig aan maar ben er mee gestopt. Je gaat echt niet zomaar naar de winkel als je niet iets specifieks nodig hebt, wie heeft daar überhaupt tijd voor? Bol.com zit je wel zo op, ook als je aan het werk bent en je bestelt met 2 klikken.

In de winkel is er toch meer de beleving. En je kunt je zintuigen aan het werk zetten. Daar denk je twee keer na voor je iets koopt. De huidige situatie met al die pakjes is gewoon belachelijk.
Er zijn ook genoeg gevallen waarin mensen naar de winkel gaan en met niets terug komen. Of mensen die naar een winkel gaan aan de andere kant van het land, omdat daar uitverkoop is of omdat het om een bepaald niche product gaat. Ik ga bijna nooit meer naar een fysieke winkel toe om nog iets te kopen. Het is vaak een beleving, maar niet eentje die ik als positief ervaar. Slechte informatie, personeel wat er weinig verstand van heeft, drukte, en ga zo maar door.

Het wordt belangrijker dat mensen gewoon niet zo veel zooi kopen wat na 2x gebruiken weer in de afvalbak verdwijnt. De cultuur van het continue kopen van goedkope spullen die snel vervangen worden of na 2x gebruiken in de kast belanden en na 5 maanden weggegooid worden.

Minder online verkoop en meer in winkels is wat mij betreft echt niet de duurzamere optie.
Het is niet zozeer dat er minder online besteld moet worden, maar vooral dat we niet meer moeten verwachten dat 's ochtends besteld moet betekenen dat het 's middags al geleverd wordt. Vooral dat zou men moeten aanpakken. Heb ook al enkele keren gezien dat er 3x op een uur tijd een bestelbusje van PostNL passeerde in mijn doodlopende straat, telkens een ander busje. Dat kan wat mij betreft toch ook niet. Dan loopt er iets mis met je optimalisering. Alles om alles maar zo snel mogelijk geleverd te krijgen ipv zo efficient mogelijk.
Dit vooral, ik heb regelmatig wel eens bestellingen die toevallig op dat moment een goede aanbieding zijn, maar ik echt niet per se de volgende dag hoef te hebben. Stuur het dan op het meest efficiënte moment in plaats van zo snel mogelijk. Daar zou met algoritmes in combinatie met de huidige datahonger van de bezorgende bedrijven toch wel mogelijk moeten kunnen zijn lijkt me?

En ik heb ook wel eens de andere kant gezien: in het logistieke centrum zorgt dit ook voor enorme stress en vooral heel ongezonde werkdruk bij het personeel. Alles om de klant zo snel mogelijk van zijn/haar bestelling te voorzien met alle gevolgen van dien.
Je kan zoveel opsparen als je wilt maar uiteindelijk wordt het nog bezorgd door drie diensten op verschillende dagen.
Elektrisch rijden gaat dat niet oplossen.
De stelling is:
Tegenwoordig rijden er hier in de buurt rond de 10 bestelbussen op diesel rond voor het bezorgen van boodschappen, maaltijden en pakketten. Ze verzorgen stank-, geluid- en uitstootoverlast.
Een elektrisch voertuig levert in mijn wereld van beleving minder stand-, geluid en uitstootoverlast dan een brandstofvoertuig.
Ook zou het helpen om bestellingen af te leveren in een centraal pakketpunt
Dit ligt er maar net aan. Als iedereen dan vervolgens met de auto naar dat centrale pakketpunt gaat, dan heb je precies even veel vervuiling. Hooguit als het toevallig heel gunstig gelegen is voor een wijk dat je er altijd langs komt vanuit je werk. Maar zodra men vanuit huis gaat ophalen met de auto is het effect 0 (even goed/slecht als de bezorger)

Je hebt uiteraard een punt dat het meest fijnmazige stukje van de logistiek per 'kilo' pakket, het meest vervuild. Een op stookolie lopend schip heeft per kilo pakket echt HEEL weinig uitstoot. Allicht is een beter idee om het 'morgen bezorgd' concept te laten vervallen en dat pakketjes worden opgespaard en bijvoorbeeld 1 à 2 keer per week langskomen. (Dus PostNL/DHL/DPD/enz bezorgen alles naar een 'wijk-locatie' en vervolgens gaat 'de wijk/dorpsbezorger' eens in de week alle pakketjes voor een bepaalde wijk of dorp bezorgen)
Althans. Puur anekdotisch. Als ik is een weekje los ga op de bol.com heb zo 4-5 verschillende koerieracties in een week voor de deur staan. Ook als ik alles gelijktijdig in één bestelling doe.

Maar goed. We 'willen' nou eenmaal graag 'morgen bezorgd' hebben en de lokale winkeliers hebben natuurlijk nog geen fractie van wat we willen hebben.
Ik heb in mijn woonplaats geen bakbenodighedenwinkel of audiospeciaalzaak in mijn woonplaats. De meest dichtstbijzijnde zijn 30 kilometer verderop. De witgoedwinkels in mijn woonplaats hebben een fractie van wat Coolblue en bol.com ter beschikking hebben en dan zou ik ze allemaal af moeten gaan om te kijken of ze het apparaat naar mijn zin hebben.

Lokale winkels hebben in mijn beleving een heel andere taak gekregen dan 20 jaar geleden. Veel winkels fungeren als dozenschuivers met een showroom. En dat is nou net niet meer nodig. Kijk is naar hoeveel winkels er zijn waar het personeel werkelijk geen benul heeft wat zij verkopen anders dan dat de er op het verkooppraatje van het merk staat. Niks ten nadele van de mensen die er werken hoor. Die worden gewoon niet fatsoenlijk opgeleid. Maar dat soort winkels hebben nou, wat mij betreft, eigenlijk ook geen echte bestaansrecht meer.

Kijk naar een keten als Blokker of De Marskramer. Dat zijn typische dozenschuivers die niets aan een product toevoegen. Die zijn voor de volle 100% inwisselbaar door bol.com/Amazon/enz. Ik kan voor minder geld dezelfde dweil/kaarsen/koekenpan/stofzuigerzak/waterkoker bestellen en dan weet ik ook nog is zeker dat ze het überhaupt hebben op het moment dat ik het nodig heb en het beschikbare assortiment is ook nog is een veelvoud. (Anekdotisch: Ik ben in de afgelopen paar jaar denk ik 6 of 7 keer een Blokker in gelopen en in alle keren hadden ze niet wat ik nodig had. Uitverkocht of niet in het assortiment van 'mijn filiaal'. Dan ben ik er wel helemaal klaar mee.
(uiteraard heb je ook wel is iets 'nu' nodig en dan is een webwinkel in de regel niet voldoende)

Als je kijkt naar een Xenos. Die heeft producten waar je toch meer op 'gevoel' dingen koopt. (Niet mijn persoonlijke gevoel, maar dat terzijde) dus die heeft 'wat mij betreft' meer bestaansrecht dan zo'n dozenschuiver. De Xenos is wat mij betreft minder inwisselbaar dan de Blokker.

Waar ik wel volledig op tegen ben overigens, is 'gratis verzenden' of 'gratis retourneren'. Het bestaat niet en moet ook niet als zodanig geadverteerd worden. De PostNL/DHL/enz doen echt nul transacties voor nul euro. Het zit domweg bij de prijs van de producten inbegrepen. Een 'bezorgabonnement' heb ik dan gemengde gevoelens bij (dus dat je bij een betreffende webwinkel voor een dertig euro per jaar gratis verzenden hebt. Ik noem maar een zijstraat)
Leuk idee, wat gebeurt er daarna. Veelal mensen die met de auto specifiek voor dat pakje die kant op gaan. Dan schiet het alsnog niet op. uiteraard zullen er mensen zijn die het combineren, maar een groot deel zal het niet combineren.
Wellicht, maar je bent wel van die F-1 coureurs in Ford Transit busjes af
Daar krijg je dan weer bellende bestuurders in de Ford Focus voor terug....
Als je denkt dat mensen stoppen met online bestellen als het niet meer gratis bezorgd wordt sla je de plank goed mis. Er wordt namelijk al veel besteld waar nu al bezorgkosten aan vast zitten.
Laat ze gewoon allemaal geen eigen bezorgdienst opzetten om te beginnen, maar degene gebruiken die er zijn. Een Coolblue busje die voor 10 pakketjes in een of ander dorp een uur aan het rijden is had de weg niet op gehoeven als die pakketjes gewoon met PostNL, DHL, of DPD mee hadden gekund (die er toch al langs komen).
Het ligt eraan wat ze vervoeren. Postnl gaat niet blij zijn als je met drie wasmachines bij de Bruna binnen loopt om te verzenden. Juist voor groter spul wordt er veel zelf rondgereden.
Grotere objecten of dingen die gekoeld moeten (maaltijdpakketten) zijn natuurlijk een ander verhaal, maar ik zie hier soms in een uur tijd een half leeg busje van Amazon, Coolblue, PostNL, DHL en DPD bij hetzelfde adres stoppen voor hooguit twee doosjes, om ze daarna de wijk weer uit te zien rijden zonder ergens anders te stoppen.

Zelfde met busjes van AH, Jumbo, etc maar ook alle maaltijdbezorgers.
Ze gaan ook door andere wijken om te bezorgen. Dat een busje halfleeg is kan dus ook betekenen dat ze al bij diverse andere adressen zijn geweest.
Als dat 10 kleine pakketjes zijn dan gaan die gewoon met PostNL en niet met een Coolblue busje.
Dat ligt denk aan hoe dichtbij een Coolblue depot je woont? Hier komen ze namelijk vaak wel met een eigen busje (net als Amazon), al komen andere pakketjes inderdaad wel weer met andere bezorgdiensten.
Ik vind het vooral bizar om te zien hoe Picnic met zo'n klein guitig elektrisch bakje alles makkelijk bezorgt krijgt, en Albert Heijn met zo'n mega unit op diesel zich overal tussen de auto's moet persen.
Bedenk bij PicNic dat die wagens niet echt hard gaan. Volgens mij kan en mag je die zelfs met een 'eenvoudig' rijbewijs rijden zoals een trekker-rijbewijs of zo, al vanaf 16 jaar.

Aan de andere kant, die PicNic karretjes gaan best wel snel op haar kant als ze te snel door de bocht gaan. Ik ben er al verschillende tegen gekomen.
Je kan ook even googlen i.p.v. zomaar iets te roepen... ;)
Het schijnt nog erger te zijn: De picnic autootjes zijn max 45 km en daarmee zonder rijbewijs te rijden. Volgens de berichten was dat eerst max 25 km/h (https://www.ad.nl/amersfo...er-met-bezorgen~ab470240/)

Hier om de hoek is een uitvalsbasis van die karretjes en ik heb al meerdere keren zo'n karretje op de kant zien liggen. Dat is dan ook 1 van de redenen dat ze toch wel mensen met een rijbewijs vragen en in voorkomende gevallen ook speciale rijles regelen. (https://picnic.app/jobs/nl/koerier/)

En voor de foto's: https://www.google.com/search?q=picnic+auto+omgevallen
Als je er normaal mee rijdt, vallen die heus niet zomaar om. Accu's zijn behoorlijk zwaar, dus ondanks de looks, ligt het zwaartepunt vrij laag.
Ze hebben ook een best wel kleine draaicirkel dus gaan ze best wel strak de bocht om. Daarmee willen ze ook leeg wel op de kant terecht komen dus helemaal met een paar kratjes bier en wat pakken melk.
Mijn ervaring is eerder 50/50. DHL komt elektrisch, picnic heeft dit altijd al gedaan, hellofresh het gros van de tijd.. postnl op ‘groen gas’ en dan heb je dpd, albert heijn enzo nog wat wel diesel is
Uiteindelijk gaat het bij dat soort bedrijven om TCO dus kosten per km. Volstrekt logisch dat men daarom uitkomt op meer elektrische bestelbussen want afgezien van wat tijdelijke hiccups als een niet functionerende elektriciteitsmarkt waardoor kWh prijzen hoger dan je zou verwachten op basis van marginale kostprijs, is al lang duidelijk dat elektrisch rijden de goedkoopste vorm van transport gaat worden voor zover het dat nog niet is.

Dat alles overgoten met wat groene PR als CO2 reductie terwijl het in de basis gewoon over centen gaat. Precies dat is het mooie er aan, zelfs niet ideële bedrijven maken de overstap.
Lekker handig midden in een energie crisis. Groot gas tekort en dus ook elektra tekort. Olie daar in tegen kunnen wij overal vandaan halen, is dus veel minder een probleem. Per uur autorijden is ongeveer gelijk aan een gemiddeld huishouden voor 3 dagen.
Het is een stuk beter voor het milieu. Dus op basis daarvan een hele goede keuze.
Gas tekort != Elektra tekort
Elektra wordt onder ander opgewekt door verstoken van gas.
Yep, maar we zijn in heel rap tempo het aandeel fossiel in onze elektriciteitsproductie aan het verminderen. En er is helemaal geen electriciteitstekort, hoe kom je daar bij?
O dus de glas en baksteenfabrieken gaan voor niets dicht.
Eerste link die ik via Google aangeboden krijg: "Wereldberoemde Duralex-fabriek maanden dicht door hoge energierekening". Je haalt een tekort en een hoge prijs door elkaar.
En bruinkool heel veel bruinkool. Veel slechter wordt het niet. https://app.electricitymaps.com/zone/DE
Met die elektrische vrachtwagens heeft Amazon dan inderdaad wel een probleem voor de lange afstanden. Maar dan voorzie ik wel een oplossing als ze de vrachtwagens inzetten zoals de ponyexpress van vroeger, in plaats van toen de pony nu gewoon de vrachtwagen wisselen voor een met volle accu en de lege aan de lader, tot de volgende vrachtwagen weer leeg arriveert.
Ik denk dat dit geen goed idee is. Die diessels stinken maar rijden nu al met 50 a 60 door de straat (woonerf). Als dit straks allemaal EV's zijn kan ik ze straks allemaal uit mijn voortuin of uit de boom vissen zeker.
Ah, dus omdat vrachtwagenchauffeurs zich niet aan de regels kunnen houden, is het maar beter ze in stinkende, fijnstof-uitstotende (op een woonerf!) dieseltrucks te laten rijden? Lijkt het je niet slimmer om te zorgen dat ze zich aan de regels houden? Veiliger voor jou en je kinderen, beter voor je gezondheid, beter voor het milieu en beter voor het klimaat.
Ja dat denk ik wel ja. Heb je gezien hoe ze rijden en hoe die bussen eruit zien? vol met deuken. Dat wil je toch niet sneller laten lopen dat ze al doen? Ja dat zou moeten aangepakt worden maar dat gaat niet gebeuren: 1. De politie controleert vrijwel alleen bij 90 en snelwegen op snelheid. Ze zijn simpelweg onderbezet. In mijn gemeente wonen 20 000 mensen en dat wordt bediend door zo'n 15 agenten. Tegen de tijd dat de agent op locatie is , is de bezorger allang weg. Dit zelfde geld voor slechte verlichting. Hoe vaak zie je wel niet dat mensen geen goede verlichting op hun auto hebben? Er wordt daar toch ook nooit op gecontroleerd. 2. Die bezorgers worden structureel onderbetaald en ik kan me dan ook prima voorstellen waarom ze zo roekeloos rijden. Ik praat het niet goed maar het is een honger loontje. Zelfs nu ze "per uur" worden betaald. De waarheid is echter dat ze nu een maximum aantal seconde betaald krijgen per pakketje of bijvoorbeeld voor het inpakken. Die tijden zijn zeer laag en onrealistisch. Zelfs een doorgewinterde bezorger haalt geen 120 pakketjes per uur. Ook voor het inladen in de auto is de tijd onbehoorlijk laag. 20 seconde om uit 10 a 20 kooien van 1x1x2m het juiste pakketje te pakken.

En wat heeft het zin? Alles wat wij hier in dit landje bij elkaar bezuinigen en besparen valt in het niet met landen zoals India en China. En in India rijden ze geen EV, scheiden ze het afval niet en wordt plastic verbrand of in zee gegooid. We focussen heel erg op kleine groepen terwijl we veel beter kunnen investeren in educatie en ondersteuning in dat soort landen. Het heeft geen enkele zin om hier te bezuinigingen terwijl aan de andere kant van de planeet per seconde 10 kansloze kinderen worden geboren die in het zelfde stramien deze planeet naar de klote helpen.
En wat heeft het zin? Alles wat wij hier in dit landje bij elkaar bezuinigen en besparen valt in het niet met landen zoals India en China. En in India rijden ze geen EV, scheiden ze het afval niet en wordt plastic verbrand of in zee gegooid. We focussen heel erg op kleine groepen terwijl we veel beter kunnen investeren in educatie en ondersteuning in dat soort landen. Het heeft geen enkele zin om hier te bezuinigingen terwijl aan de andere kant van de planeet per seconde 10 kansloze kinderen worden geboren die in het zelfde stramien deze planeet naar de klote helpen.
Yes! Laten we vooral betere, maar totaal onrealistische doelen zoeken en ons daar op richten. Laten we vooral doen alsof wij maar klein zijn en de rest groot en vies.

[quote]
We focussen heel erg op kleine groepen terwijl we veel beter kunnen investeren in educatie en ondersteuning in dat soort landen.
/quote]
Hmmm. Vertel dat aan de FdV en de PVV, zij zijn vreselijk goed in het mobiliseren van hele bevolkingsgroepen die precies tegen het uitgeven van geld in het buitenland zijn.
Huh, bijzonder.
Want volgens mij maakt Amazon (in ieder geval bij ons in de stad) gebruik van ZZP'ers die met hun eigen (ongefilterde, EGR klep verwijderde) diesel busjes alles rondbrengen?

Zijn geen Amazon busjes dit.
Het grote bestellen en bezorgen moet eens stoppen.
Ik kan iedereen dit filmpje wel aanraden. Co2 neutraal kan heel veel betekenen. Verder is 't wel een aanjager voor de economie natuurlijk

https://youtu.be/6p8zAbFKpW0
Amazon wordt dus een concurrent van de postbedrijven - net zij die toegelaten hebben dat Amazon groeide!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.