Amazon Nederland start met aanbod van refurbished producten

Amazon gaat in Nederland refurbished producten aanbieden. De producten in deze Renewed-lijn zijn goedkoper dan wanneer ze op Amazon in nieuwstaat gekocht worden. De garantie op het aanbod is wel korter.

De tweedehandsproducten die als 'Renewed' worden verkocht, zijn volgens Amazon geïnspecteerd en getest om te garanderen dat de producten er nog als nieuw uitzien en goed werken. De garantie op deze producten betreft één jaar en de producten kunnen tot dertig dagen na aankoop gratis retour worden gestuurd. Het huidige aanbod bestaat uit smartphones, laptops, tablets en desktopcomputers.

Alleen geselecteerde verkooppartners kunnen deelnemen aan het refurbished programma. Nieuwe verkooppartners moeten een speciaal aanvraagformulier invullen om producten te mogen verkopen onder de Renewed-lijn. Volgens Amazon wil het bedrijf met de refurbished producten duurzamere keuzes aanbieden aan consumenten.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

15-11-2021 • 12:53

89 Linkedin

Reacties (89)

89
87
30
6
0
51
Wijzig sortering
Bij refurbished denk ik altijd een apparaat waarvan alle onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn vervangen zijn door orginele nieuwe onderdelen en daardoor "refurbished" zijn.
Maar ik heb de indruk dat "refurbished" vaak gewoon voor "2e hands in goede staat" staat.
Een verplichting voor een lijst met welke onderdelen "refurbished" zijn in zo een toestel/apparaat zou een mooie regel zijn.
Dat vond ik handig aan Coolblue met hun tweedekans producten. Mediamarkt doet dat als het goed is ook zo. Je ziet foto's met eventueel schades en in de omschrijving staat vaak wat er precies wat er vervangen is.
Mijn wasmachine was blijkbaar geretourneerd vanwege een lekke afvoerslang. Stond ook vermeld dat hij maar 1 keer gedraaid had. Ze hebben die slang vervangen en de wasmachine aangeboden als tweedekans. Ik had die toen gekocht met 150 euro korting.
yeps, zo heb ik een 2de kansje in huis staan met alleen een deuk en kras aan de zijkant door transport. (koelvriescombi). Gezien hij bij mij toch tegen de muur staat zie je daar helemaal niets van. Voor de rest zag hij er op de foto's goed uit, dus heb hem gewoon laten komen. Scheelde mij ook ruim 150 euro.
Paar lichte krasjes volgens hun was bij mij toch echt flinke deuken + veel grote krassen van coolblue. Zal daar niet snel nog een tweedekans bestellen.
Dan is er toch echt iets mis gegaan aangezien ze altijd duidelijk foto’s van het product plaatsen en de schade netjes aanwijzen. Dikke kans dus dat het verkeerd is gegaan met verkeerde machine of weer transport schade. Kans is groot dat je een ander aanbod kan krijgen.
ik heb een tweedekansje bij Coolblue gekocht en dat was gewoon een perfect product. Niets aan te zien, geen deukje of krasje of wat dan ook. Was echt ideaal. Nieuwe digitale piano met 20% korting.
Ook in mijn ervaring zijn ze daar bij Coolblue over het algemeen vrij duiidelijk en eerlijk in. Heb wel een keer een tweedekansje (Laserprinter) terug moeten sturen omdat deze ondeugdelijk was verpakt. Er zat letterlijk overal toner en tja, ik kon niet vaststellen of er al dan niet iets kapot gestuiterd was dus daar begon ik niet aan.
Tweedehands boeken bij BOL indertijd was overigens wel drama. 'Licht gebruikt' bleek in de praktijk meestal 'afgeragd vod'.
Bij MediaMarkt 1x met schade een koelkast gekocht. DIe was precies zo omschreven was en foto's. Daarna nog ene keer een wasmachine gekocht. Die was gewoon defect en weer opnieuw verstuurd... Daarna een maand moeten emmeren dat ze hem op kwamen halen. Ok corona helpt niet mee, maar dit sloeg wel alles....

Verder groot voorstander van 2e kansjes, scheelt me geld en 9 van de 10 keer boeit de schade niet, mits de korting goed genoeg is.
Ik heb het gehad met een access point waarbij letterlijk alleen een keer de doos opengemaakt was. 50% korting. Maar ook een keer een ADSL modem met een dikke laag stof, krassen en de netstroomadapter was verdwenen. Vaak is het prima, soms is het schandalig.
Tweedekans op Coolblue is inderdaad top. Sommige producten hebben alleen maar een geopende / beschadigde doos. Dan is het fijn om daarvoor korting te krijgen.
Maar dit van Amazon klinkt een stuk minder interessant voor mij. Vooral omdat ze maar 1 jaar garantie aanbieder i.p.v. twee. Dan is er meer aan de hand dan een paar krasjes.
Ik heb zo een mobiele A/C voor de helft van de prijs gekocht omdat een wieltje was afgebroken. Bij de fabrikant 4 wieltjes besteld voor 15 euro en hij was weer als nieuw.
Dit kunnen ook gewoon ongebruikte teruggestuurde producten zijn die dan weer via andere kanalen als gebruikt doorverkocht worden. Als iets al uitgepakt is dan is het al niet meer nieuw..

In Nederland overwegen ze mensen terugstuurkosten te laten betalen bij online aankopen..geeft aan dat er veel teruggestuurd wordt...wordt mensen ook heel makelijk gemaakt.
Toevallig met m'n ouder erover gehad. Die zagen bij Coolblue een refurbished wasdroger staan. Ik ga er dan vanuit dat lagers van de trommel en motor vervangen zijn, riem etc. Maar is dat ook zo. Wellicht eens tijd om er regels voor op te stellen. Het is een model wat al uit het assortiment is dus kan al een paar jaar oud zijn.
Volgens mij komt de term refurbished oorspronkelijk uit de huizenmarkt. Als je een pand hebt en er gaat een verhuurder weg, dan kun je zijn ruimte laten refurbishen voor de volgende huurder. Het staat dan ook ongeveer gelijk aan renoveren, zodat het weer in nagenoeg originele staat verkeert (of in ieder geval vergelijkbaar). Maar dat kan ook gewoon een emmertje verf zijn, afhankelijk van de situatie.

Met refurbished tech zou het zo moeten zijn dat ze controleren wat niet helemaal goed meer werkt, en in ieder geval essentiële onderdelen die ver onder de grens zitten vervangen (accu bijvoorbeeld). Alles wat redelijkerwijs slijt bij normaal gebruik zou dus in principe gecheckt moeten worden. Bij betrouwbare shops zie je vaak wel een soort score met de belangrijkste gebreken, maar "tweedehands in goede staat" (gewoon, "ziet het er nog goed uit?") zou dus niet refurbished genoemd mógen worden. Genoeg shops die het natuurlijk wel doen omdat het beter klinkt dan tweedehands, maar daar mag wat mij betreft wel iets aan gedaan worden. Uiteindelijk is dat gewoon misleiding lijkt me.
Als ze er nog als nieuw uitzien en goed werken...
En als alleen geselecteerde partners mee kunnen doen...
Dan gok ik dat dit gewoon bedrijven zijn die WKOA-retouren via Amazon verkopen. En dan vind ik het nogal zwak dat er niet volledige garantie op gegeven wordt.
Vraag me af of dit mag en je niet altijd de wettelijke twee jaar garantie hebt. Weet iemand dit?
Ja dit heb je gewoon, ongeacht wat Amazon vermeld. Je koopt een product tegen een aanschafprijs dichter tegen nieuwprijs aan dan 2e hands. Je mag er dan ook als koper vanuit gaan dat het product minstens twee jaar meegaat.
Je mag er vanuitgaan dat het product meegaat voor de normaal te verwachten levensduur. Dat hoeft geen 2 jaar te zijn, dat kan zowel minder lang als veel langer zijn afhankelijk van het product. Nergens in de wet staat een termijn van (minstens) 2 jaar genoemd.
Voor zover ik weet is het een Europees besluit dat alle producten zoals elektronica (wat dit artikel vermeldt) een wettelijke garantietermijn heeft van 24 maanden. Dus "Nergens in de wet" is niet helemaal waar
Het europese besluit is 24 maanden minimum. Nationaal mogen er andere wetten gelden, zo lang die maar voordeliger zijn voor de consumenten. Het Nederlandse systeem word gezien als "beter" omdat de garantie in principe zo lang is als je van het product mag verwachten dat hij het doet.

bron1bron2
Een Europees besluit betekend overigens niet dat dit gelijk een wet is voor een land.

Volgens mij zijn dez relevant:
https://www.rijksoverheid...ten-bij-aankoop-in-europa
https://europa.eu/youreur...-returns/faq/index_en.htm
Voor de Belgen onder ons, bij ons staat het wel degelijk in de wet:
https://economie.fgov.be/...schillen/garantieregeling
Op de aankopen als consument is de wettelijke garantie van toepassing. De wettelijke regeling vindt zijn oorsprong in een Europese richtlijn van 1999 (1999/44/EG). Die werd omgezet in Belgische wetgeving (wet van 1 september 2004) en is opgenomen in het burgerlijk wetboek (art. 1649bis-1649octies).
Is de termijn voor de wettelijke garantie nu 1 of 2 jaar?
Koopt u een nieuw product, dan hebt u als consument wettelijk recht op 2 jaar garantie. Gaat het om een tweedehandsgoed, dan legt de verkoper de garantie meestal vast op de wettelijke minimumtermijn van één jaar. Doet hij dit niet, dan hebt u van de wetgever zelfs recht op 2 jaar.
En is niet enkel voor electronica:
Is de wettelijke garantie enkel van toepassing voor roerende goederen?
De garantiewet kunt u enkel inroepen als het om lichamelijke roerende goederen gaat. Dat kan gaan van auto’s, fietsen, meubelen, huishoudtoestellen, … tot laptops, tablets, gsm’s, smartphones, enz. Ook goederen die nadien geïnstalleerd worden en dus onroerend worden (bv. keukens, verwarmingsketels, zonnepanelen, veranda’s, enz.) vallen onder de wet. Hierover is zelfs rechtspraak op Europees niveau.
Correct me if I'm wrong.
Je hebt wel 2 jaar garantie maar na 6 maanden moet jezelf kunnen bewijzen dat de fout bij de fabrikant ligt.
Voorbeeld wat ik zelf heb meegemaakt met een HP laptop.
Hiervan was het scharnier gebroken. Laptop was nog in uitstekende staat net geen jaar oud.
Ik kreeg van HP te horen dat ik het scherm niet in het midden open deed maar aan de zijkant en het hierdoor kapot was gegaan waardoor het geen garantie was.
Indien ik hier niet mee akkoord was moest ik zelf een expert inschakelen die kon bewijzen dat de fout bij HP lag en niet bij mij.
Uiteraard heb ik dit niet niet gedaan want die kosten zouden hoger zijn dan de herstelkosten.
klopt, als het binnen de eerste 6 maanden gebeurt is de bewijslast bij de verkoper daarna is het voor de koper:
Moet ik het gebrek bij levering aantonen?
In de wet is er een duidelijk onderscheid: doet het gebrek zich voor in de eerste 6 maanden na aankoop, dan moet de consument niets bewijzen. De wetgever gaat immers uit van een wettelijk vermoeden dat het gebrek al aanwezig was van bij de levering. Verwerpt de eindverkoper in dit geval toch een tussenkomst in garantie, dan moet hij bewijzen dat het geen conformiteitsgebrek bij levering was. Hij moet dus aantonen dat het gebrek te wijten is aan een normale slijtage, een gebrek aan onderhoud of toe te schrijven is aan externe factoren (zoals een ongeval). Dit is de zgn. omgekeerde bewijslast: niet de consument maar de verkoper moet bewijzen.

Manifesteert het gebrek zich meer dan 6 maanden na de levering, dan kan de verkoper wel vragen aan de consument om het bewijs te leveren. Na 6 maanden is de klassieke bewijslast voor de eiser van toepassing. Wie tussenkomst eist in toepassing van de wettelijke garantie moet dus, op verzoek van de verkoper, kunnen aantonen dat het gebrek al aanwezig was bij de levering.

Betwist de verkoper dat het om een conformiteitsgebrek gaat, dan moet u een beroep doen op een onafhankelijke deskundige. Bent u na anderhalf jaar al aan de vervanging toe van de achterste schokdempers van uw nieuwe wagen, dan zal een auto-expert moeten uitmaken of er hier sprake is van een conformiteitsgebrek bij levering, dan wel een slijtage door een abnormaal gebruik (zoals overbelasting) of een ongeval.
Zou je de expertise-kosten kunnen verhalen op de verkoper als je door deze in het gelijk gesteld wordt?
Staat dat ook hun gebruikshandleiding dat het scherm in het midden open gemaakt moet worden?
Je had welligt twee dingen Kunnen doen:

A) opzoeken in de handleiding waarin duidelijk staat dat deze laptop in het midden geopend moet worden
B) aantonen dat HP niets heeft ondernomen om de laptop gesloten te laten als je deze niet in het midden opened, en dat her er dus vanuit kan gaan dat het zonder problemen zou moeten kunnen.
Verkeerde plek..
Nvt.

Grrr klote mobiel, kan de hierarchie dus niet goed zien....

[Reactie gewijzigd door ArjenM op 16 november 2021 08:33]

Denk toch dat je dan de sjaak bent.
Refurbished wordt niet als nieuw verkocht dus bepaalt de leverancier en die hangt er het minimum van 1 jaar aan
Niet gelijk aan een wet, maar volgens mij wel even rechtsgeldig, tenzij je in Polen woont...
Een richtlijn streeft een doel na, het is aan landen om nationale wetgeving te maken waarbij dit doel wordt bereikt. Je kunt je dus niet tegenover een winkelier op de richtlijn beroepen omdat bij dat conflict de Nationale wetgeving leidend is.
Richtlijnen moeten de lidstaten omzetten in een eigen wet waarbij de consument even goed of beter is beschermd dan in de richtlijn. Bij Europese wetten moet men de rechten en plichten letterlijk overnemen. In het geval van de garantie was het een richtlijn. In Nederland is de termijn van twee jaar niet overgenomen. Je hebt recht op een deugdelijk product gedurende de te verwachten gebruiksduur. Dat kan langer of korter dan twee jaar zijn.
Landelijk recht gaat voor europees recht als het landelijk recht een 'beter aanbod' doet :)
In dit geval komt het in Nederland neer op minimaal 2 jaar (EU geregeld), maar in Nederland zeggen we dat het een bepaalde garantie is gezien de economische levensduur van het apparaat. Na die 2 jaar kan dat wel inhouden dat er een soort sam/sam regeling is, waarbij de fabrikant een percentage eigen bijdrage aan de reparatie mag vragen afhankelijk van de economische levensduur.
Daarnaast veranderd er iets in degene die bewijs moet leveren. Dat verschuift richting de consument na de 2 jaar EU garantie recht.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 15 november 2021 14:37]

Nee, ook in Nederland moet de consument na 6 maanden aantonen dat het niet zijn fout was. De termijn van twee jaar komt in de Nederlandse wet helemaal nergens voor. Ook geen minimaal twee jaar. Als je een smartphone voor 25 Euro koopt kan je redelijkerwijs niet verwachten dat die ook twee jaar meegaat. De verkoper mag gewoon 1 jaar geven. In de praktijk komt dat nauwelijks voor omdat leveranciers niet voor Nederland een verschillende termijn willen hanteren.
Een Europese wet is een richtlijn, landen kunnen zelf wetgeving opstellen op basis daarvan.
In Nederland hebben we niet zo'n vaste termijn maar spreken we van een 'deugdelijk product' waarbij je mag verwachten dat deze een bepaalde levensverwachting heeft.
Maar na een half jaar ligt de bewijslast bij jou.

Zo kocht ik ooit bij de grote rode mediareus die momenteel wat ransomware problemen heeft een telefoon, ik wist al welke ik wilde hebben, dus gaf meteen aan bij de verkoper dat ik graag dat toestel mee wilde.

De verkoper pakte het toestel uit zo'n kast onder de demodisplay, deed er meteen zo'n anti-diefstal-cassette om die ze bij de kassa er af halen. Pas na het afrekenen (toen ik de doos dus in handen had) zag ik dat de doos al geopend was, toen de doos meteen open gemaakt en het toestel gecontroleerd. Het folietje was er af en hij zat onder de stof en haren. Duidelijk een geretourneerd item dus, heb hem meteen "geruild" voor een nieuwe.

Ik vraag me wel eens af wat er gebeurd zou zijn als het toestel waterschade had gehad, dat kan soms pas maanden later tot defecten leiden, hoe bewijs je met zo'n (in feite) tweedehands product dat jij niet degene bent geweest die die schade veroorzaakt hebt
Dit heb ik al meerdere malen bij Bol.com meegemaakt. Als iets niet als nieuw aankomt bij mij dan gaat het ook gewoon meteen terug. Lullig voor de verkoper dat zijn met een product blijven zitten, maar als er nergens vermeld is dat het eerder open is geweest, dan is het product niet conform verwachting.
Zo te zien loopt je garantie gewoon door:
https://blog.iusmentis.co...-tweedehands-koptelefoon/

Maar gezien het artikel al uit 2017 is, kan @Arnoud Engelfriet wellicht zeggen of dat anno 2021 ook nog zo is. :)
In dat artikel staat dat de garantie op een refurbished artikel niet naar nul gaat. Dat is iets anders dan garantie krijgen alsof het een nieuw apparaat is.
Daarom zei ik “je garantie loopt door” en niet “je krijgt garantie alsof het een nieuw apparaat is”.
Ook dat niet. De garantie wordt hernieuwd. Kan zijn dat een twee jaar oude telefoon met 1 jaar garantie wordt verkocht.
Het is eigenlijk onduidelijk wat "garantie" betekent. Volgens de wet heb je recht op levenslang (levensduur product) een product conform de gewekte verwachtingen. Dat is dus nadrukkelijk niet hetzelfde als twee jaar of vijf jaar of whatever. En ook niet dat het perfect moet werken, het moet aan de verwachtingen voldoen.

"Hier is een kapotte laptop, het moederbord is doorgebrand door blikseminslag en iemand heeft epoxy in de usb poorten gedaan." Nu weet je precies wat je koopt, en de leverancier is alleen aan te spreken als er nu iets stuk blijkt dat niet logischerwijs volgt uit deze mededeling.

Toezeggingen vanuit fabrikant of winkel kunnen wel tijdsgebonden zijn. "Vijf jaar lang repareren we alles zonder gezeur, behalve als het slijtage is". Die toezegging gaat mee, want is verknocht aan het product. Dat is wat winkels "garantie" noemen, en het is verwarrend dat we "hij moet doen wat je beloofd is" óók garantie noemen, namelijk wettelijke garantie.
Helder - dank voor de toelichting! :)
Voor Duitsland Renewed geldt 1 jaar garantie via Amazon. Los daarvan zou de fabrieksgarantie nog langer (of korter), kunnen zijn.
Vraag me af of dit mag en je niet altijd de wettelijke twee jaar garantie hebt. Weet iemand dit?
Met de nieuwe EU richtlijn die in nationale wet vertaald moet zijn en vanaf komende januari in moet gaan, zal gaan gelden dat per individuele lidstaat de lidstaat zelf in aanvullende nationale wetgeving mag voorzien die toestaat dat voor tweede-hands goederen de verkoper en consument in onderling overleg een kortere periode van aansprakelijkheid voor non-conformiteit overeenkomen dan conform de normale wettelijke eisen bepaald zou zijn, met daarin meegenomen dat deze termijn niet lager mag zijn dan één jaar.

Nog buiten het feit dat de lidstaten zelf deze toegevoegde wetgeving moeten bepalen - geen idee wat NL hier van maakt trouwens - stelt de EU richtlijn dat zulke afwijkingen in onderling overleg besloten moeten worden. Het is maar de vraag of het moeten acepteren van eenzijdig opgelegde algemene voorwaarden hiervoor kwalificeert. In het kader van andere EU richtlijnen zoals de richtlijn inzake oneerlijke bedingen doet het dit bijv. vziw niet. Geen enkel beding in een vooropgesteld document aan algemene voorwaarden voldoet als individueel bedongen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 november 2021 13:26]

Bezit een aantal refurbisched Apple producten. Voor mij is het een lastige keuze. Ja, de prijs is "iets" lager voor een fatsoenlijk uitziende 2e hands. Soms lijkt doorsparen voor een nieuwe een betere optie. De toestand van de accu blijft vaag. Is mijn oude iPhone ooit gebruikt door een i-don't-care zakenman die 3x per dag oplaad, of van iemand die er zuinig op was?

Als Amazon er een fatsoenlijke accu in plaatst die het nog een aantal jaren doet kan het wel iets worden. Helemaal nu de prestatiestijging tussen het nieuwste model en het een na nieuwste model afvlakt. Het maakt mij niet uit dat het nieuwste model X megapixels meer heeft, de oude was goed genoeg. Amazon rolt hun producten overal uit in Europa, dus vaak kwestie van een andere stekker in het stopcontact. De meeste smartphones en computers zijn al meertalig.

Amazon zal ook voor een fatsoenlijke garantie en omruil regeling moeten zorgen. Dus niet een brak toestel laten terugsturen, en datzelfde brakke toestel wordt weer vrolijk opnieuw verkocht. Als het beeldscherm na een maand kapot gaat, moet het wel gerepareerd worden.

Als laatste een gewetenskwestie. Amazon staat bekend om verschrikkelijke werkomstandigheden voor hun werknemers. Lange uren, streng regime. Wil ik uberhaubt daar kopen als het toestel door een Franse wegwerp "assosiate" (ze noemen ze niet eens werknemers) wordt behandeld?
Bezit een aantal refurbisched Apple producten. Voor mij is het een lastige keuze. Ja, de prijs is "iets" lager voor een fatsoenlijk uitziende 2e hands. Soms lijkt doorsparen voor een nieuwe een betere optie. De toestand van de accu blijft vaag. Is mijn oude iPhone ooit gebruikt door een i-don't-care zakenman die 3x per dag oplaad, of van iemand die er zuinig op was?
mwah.... 30 dagen retour optie. Één keer in de settings van de telefoon kijken en je ziet hoe goed de accu nog is. Daar zit echt geen probleem.
Er zijn inderdaad grafiekjes van de accu zichtbaar in settings.

In IOS 9 kon ik met een app zien hoe vaak een accu opgeladen was. Handig om te ontdekken of de vorige eigenaar een "grootverbruiker" was, of iemand die de iPhone om de 2 dagen aan de lader hing. Volgens mij is die functie vanaf versie 10 geblokkeerd. Wel eens een refurbished iPhone gehad met dik 700 opladingen, wat volgens de verkoper ook wel "hoog" was. De accu was na een tijd "gaar" en er moest een nieuwe in. Die het overigens al een paar jaar goed volhoudt.
Ik zie online vaak ‘tweede kans’ en dergelijke teruggestuurde producten van honderden euro’s tegen een prijs die 99,9% van een onaangeraakt exemplaar. Dan is de keuze voor mij eenvoudig, zeker als de garantie dan ook nog korter is. Dat laatste zegt eigenlijk al alles, ook dat de verkoper er zelf minder vertrouwen in heeft.
Of gewoon het feit dat terugnemen, evalueren, evt oppoetsen ook gewoon niet kosteloos is. en ze moeten dezelfde garanties als nieuw leveren (of nagenoeg).

Maar over het algemeen vind ik het verschil inderdaad te klein. Maar tegelijk vind ik het op de schroothoop gaan van ongebruikt materiaal ook verschrikkelijk.
Helemaal eens. Voor mij persoonlijk geldt dan ook dat ik nooit refurbished zou kopen met dat verschil.

Maar zo zullen er anderen zijn die misschien wel goede ervaringen hebben met dergelijke producten en die het kleine prijsverschil als mooi meegenomen zien.
Ik heb wel voor familie en vrienden refurbished PC's gekocht. Van die HP business bakkies niet die plastic consumenten rommel, maar die met metalen behuizingen. Super degelijk en makkelijk te servicen. Voor een beetje typen en e-mailen zijn ze perfect. Niet supergoedkoop, maar toch goedkoper dan vergelijkbaar nieuw. Uitstekend voor een klein budget en je krijgt er ook garantie op en ze komen met een windows refurb licentie (zelfde als normaal, maar dan goedkoper voor de refurber). En ja die komen met een (kleine) garantieperiode.

En dat is dan ook meteen mijn enige refurb ervaring, maar wel meteen een goede :)

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 15 november 2021 14:36]

Ik ben benieuwd hoeveel goedkoper het is/wordt. Bij 5 a 10% goedkoper koop ik toch nog steeds nieuw. Vanaf 20%+ overweeg ik wellicht refurbished. Het verbaasd me vaak weinig korting (en mindere garantie) wordt gegeven op refurbished producten, vooral telefoons. Ik zou dan altijd een low of midrange nieuw nemen dan een refurbished high-end.
Ja echt refurbished is inderdaad vaak veel te duur. Zag net toen de iPhone 13 Pro uit was plekken waar de 12 Pro refurbished maar drie tientjes goedkoper was dan een nieuw (afgeprijsd) toestel. Dan kan ik me niet voorstellen dat iemand voor refurbished kiest.
Volgens Amazon wil het bedrijf met de refurbished producten duurzamere keuzes aanbieden aan consumenten.
Als ze zo begaan zijn met hun impact op moedertje natuur vraag ik me af waarom ze er ooit mee begonnen zijn op schaal teruggestuurde pruttel te vernietigen.
Mooi toch dat ze van inzicht veranderen…?
Dat zou het zijn, als dat statement enigszins geloofwaardig was.

Maar het ziet er meer uit als een handige bijkomstigheid van iets wat ze gevonden hebben om meer geld uit te halen.

Als het ze echt om de duurzaamheid te doen is vernietigen ze gewoon niets meer en gaat dat als geretourneerd product terug in de verkoop tegen een gereduceerd tarief of het wordt gewoon weggegeven aan charitatieve instellingen.

Maar het gaat alleen om producten van verkooppartners waar ze speciale overeenkomsten mee sluiten.
Zodat ze waarschijnlijk de volgende keer als er weer zo'n case grip krijgt in de media dat er 1000 nieuwe TV's in één of andere container liggen te kreperen dat ze gewoon kunnen roepen "x of y verkooppartner doet niet mee".
Omdat de consument niet akkoord ging met een doos die al geopend is geweest?
Omdat je bij sommige producten dan niet de status goed weet van het product dat je krijgt?
Of omdat de vendor niet akkoord gaat met het herverkopen van retour producten...

Misschien is het inzicht van Amazon veranderd omdat het inzicht van consumenten veranderd.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 15 november 2021 14:49]

Ik vraag me serieus af of sommige dingen verkopen? de prijzen van tablets lijken hoger te zijn dan in de winkel nieuw namelijk :D
Amazon Nederland moet eens iets meer gaan verkopen net zo als amazon de, en ook moet amazon Nederland ook eens een keertje de juiste leverdatum geven i.p.v. "morgen geleverd" het komt meestal 2 dagen later, ik vond amazon de tog beter met de juiste info, maar heelhaas, ik heb prime de opgegeven voor nl....

[Reactie gewijzigd door KuroHana op 15 november 2021 13:50]

Hier klopt t meestal wel. Soms zelfs overdreven snel vind ik. Had op zaterdag wat besteld werd t zondag geleverd door een prime busje. Jammer dat ik daar niks in te kiezen heb.
In begin toen het nog met dhl kwam was het altijd zo als bescreveb, nu dat amazon zelf kom brengen heb ik tot nu toe 1 op 4 leveringeng de volgende dag in huis , de rest had allemaal vertaging, en dat ken ik zo laten zien met producten volgende werkdag geleverd,

Zo als ik al aangaf amazon de heb een veel betere inschatting voor levering, maar ja ik moest weer naar amazon nl prime gaan omdat het 4 euro goedkoper was per maand, had ik beter niet kunnen doen,

[Reactie gewijzigd door KuroHana op 17 november 2021 10:08]

Bij die refurbished artikelen staat vaak een kwaliteitsklasse, zoals 'als nieuw' of 'met zichtbare beschadigingen kleiner dan ...'. Wat ik daarbij mis is een fotootje van de kras of het cosmetische probleem. Particuliere verkopers op marktplaats doen dat doorgaans een stuk beter.
Wil graag helpen om afval te voorkomen, maar zonder goede informatie begin ik er niet aan.
Garantie 2 jaar volgens de EU richtlijn.

Maar als je kijkt hoeveel producten de kliko in verdwijnen ondanks dat er nog garantie op zit door consumenten, die nemen de moeite er niet voor, ligt ook aan wat het product heeft gekost,
Als het bijv. 50 euro heeft gekost en er zit 2 jaar garantie op en na een jaar stuk gaat nemen ze al geen moeite en kopen ze gewoon weer een nieuwe.

Maar de garantie van 2 jaar wil niet zeggen dat er meer garantie op zit door de fabrikant op bepaalde oderelen zit langer fabrieksgarantie op, een wasmachine bijv. op het product 2 jaar garantie de motor zit 5 jaar fabriek garantie op gaat de motor stuk binnen de 5 jaar wordt kosteloos vervangen door de fabrikant.

Stel de motor gaat na vier jaar stuk je garantie termijn van 2 jaar is verlopen je gaat naar de verkoper (winkel) en geeft aan de motor doet het niet dan neemt de verkoper contact op met de fabrikant en de nieuwe motor wordt kosteloos opgestuurd het onderdeel valt binnen de 5 jaar garantie.
Zijn er kosten ja wel degelijk je nieuwe motor moet weer geplaats worden door een monteur wie het is of wordt ingehuurd door derden weer in je wasmachine montage kosten uurloon zijn wel degelijk voor je eigen rekening dat valt niet onder garantie alleen het onderdeel.

Wat ze wel kunnen is coulance opstellen dat de montage kosten uurloon monteur niet te hoog of korting op geven of zelfs gratis kunnen uitvoeren als extra service verlening aan de kant van verkoper of fabrikant zijde maar dit is niet overal het geval.

Garantie bij kopen die constructies worden vaker gehanteerd van 2 garantie standaard naar 5 jaar garantie hierin zit weer andere constructie in de voorwaarden hoe de garantiebepaling is geregeld of wordt uitgevoerd.

[Reactie gewijzigd door J.E. Weinor op 15 november 2021 19:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee