Artsen UMC Utrecht plaatsen kunsthart met externe controller bij patiënt

Artsen van het UMC Utrecht hebben een volledig kunsthart geïmplanteerd bij een patiënt. Het is de eerste keer dat dat in Nederland is gebeurd. Het gaat om een kunstmatig hart dat via een kabel is verbonden met een controller met batterijen die de patiënt buiten het lichaam draagt.

Volgens Faiz Ramjankhan, een cardiothoracaal chirurg van het Utrechtse academische ziekenhuis die de leiding had over de operatie, is de implantatie van het kunsthart succesvol verlopen en is de eerste indruk 'veelbelovend'. De patiënt was binnen twee dagen weg van de Intensive Care-afdeling. Het idee is dat het kunsthart de functie van het gehele hart overneemt en voor een verbeterde pompfunctie en bloedtoevoer zorgt, zodat de patiënt minder klachten ervaart.

Het kunsthart, genaamd Aeson, is gemaakt door het Franse bedrijf Carmat en bestaat grofweg uit drie delen: het geïmplanteerde hart, een extern kastje met een controller en batterijen en een zogeheten hospital care console die de chirurgen en artsen in het ziekenhuis hanteren om de prothese tijdens de implantatie te bedienen en te controleren hoe het functioneert.

De prothese bevat pompen, vier biologische kleppen, sensoren, elektronica en geïntegreerde software. Het lijkt op een normaal hart en bevat dan ook twee hartkamers en vier biologische kleppen. "Het voordeel van dit kunsthart is dat de buitenkant is gemaakt van de kunststof polyurethaan en aan de binnenkant is bekleed met biologisch materiaal uit het hartzakje van een rund. Het bloed wordt door een membraan voortgestuwd naar de lichaams- en longslagader. Hierdoor komt het bloed vooral in aanraking met biologisch materiaal", zegt Ramjankhan. Het kunsthart weegt zo'n 1000 gram; een ziek hart weegt ongeveer 500 tot 600 gram. Een ander belangrijk voordeel is dat er met dit kunsthart geen zware medicijnen nodig zijn om het afweersysteem te onderdrukken.

Vanuit het kunsthart gaat een kabel met een doorsnede van 8mm door de buikwand van de patiënt naar buiten. Aan het uiteinde van die kabel zit een extern gedragen kastje met een controller en een set van vier batterijen. De patiënt dient dit kastje altijd in een schoudertas of rugtas mee te dragen. Deze tas weegt ongeveer drie kilogram en maakt dat de patiënt zich vrij kan bewegen. De set van vier batterijen moet twee of drie keer per dag worden vervangen. Op de site van de fabrikant wordt gesproken over een autonomie van ongeveer vier uur.

Het kunsthart is vooral een uitkomst voor patiënten waarbij beide hartkamers niet meer goed functioneren. Dat kan leiden tot vermoeidheid, het vasthouden van vocht en kortademigheid. Een harttransplantatie is een potentiële oplossing, maar door het flinke tekort aan donorharten zijn daar lange wachtlijsten voor. Patiënten lopen dan het risico te lang te moeten wachten, wat kan resulteren in overlijden. Het kunsthart biedt hier een oplossing voor.

Het implanteren van dit hart is onderdeel van een studie waarin deze technologie wordt onderzocht. Het gaat vooral om de vraag of de behandeling duurzaam genoeg blijkt te zijn. Het zou dan volgens de behandelend chirurg uitkomst kunnen bieden voor patiënten die nu geen behandelopties hebben. Momenteel is er nog geen volledige vergoeding door Nederlandse zorgverzekeraars. Het UMC Utrecht had overigens niet de internationale primeur: dit specifieke kunsthart van de Franse fabrikant is eerder dit jaar al in een ziekenhuis in het Italiaanse Napels geïmplanteerd bij een patiënt.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-11-2021 • 11:25

133 Linkedin

Reacties (133)

133
131
66
9
0
51
Wijzig sortering
Erg indrukwekkende prestatie en technologie! Alleen wel doodeng dat je leven gewoon afhangt van een paar batterijen...
Het is mens-eigen om niet te beseffen hoe vaak wij ons leven laten afhangen van super-kleine onderdelen. De remmen van een auto, de hydraulica kleppen van een vliegtuig, het drukventiel van een snelkookpan.... Het antwoord daarop is redundancy van systemen. Falen van een enkel system mag/kan niet een geheel systeem platleggen. Ik neem aan dat het kunsthart een aantal back-up systemen heeft, ook wat betreft de stroomvoorziening.
Alleen geeft geen van die onderdelen iets aan als "u heeft nog 2 uur en 15 minuten te leven". Dan ga je je ineens heel erg beseffen waar jouw leven van afhangt...
Daar is een film over gemaakt: «In Time» met Justin Timberlake. Gaat over mensen die vanaf 25 jaar oud op een ingebouwde klok in de linker onderarm zien dat ze nog één jaar te leven hebben. Men verdient extra tijd door te werken en betaalt in zijn levensonderhoud met tijd.

[Reactie gewijzigd door Appelsap op 15 november 2021 12:45]

Ja -jammer dat ze een beetje gingen knoeien met de onderliggende waarde van tijd. Nu was het een rommeltje. Ook de overdracht was wat onduidelijk. Als we nu al NFC blockers willen gebruiken heb je dan helemaal een probleem - pols op pols en je bent je tijd kwijt? Maar hoeveel tijd dat was dan een beetje random. :?
Eerder Crank: High Voltage, daar heeft hij maar een uur :P
Ik wacht nog steeds op deel 3. >:(
Crank. _/-\o_

Het opladen van zijn hartje gaat wel ff wat anders dan het kunsthart uit dit artikel though. :D

[Reactie gewijzigd door McBacon op 16 november 2021 15:24]

En ook daar wordt inmiddels al meer dan 2 jaar aan gewerkt, en onderzoek naar gedaan, in de form van een 3D geprint hard. Welke bestaat uit echte eigen menselijke cellen, al zijn we er nog niet helemaal, aangezien er nu alleen nog maar een heel klein menselijk hard mee is geprint, welke werkt. En begrijp me nu niet verkeert, een klein menselijk hard uit echte menselijke cellen geprint krijgen is op zichzelf ook al uitzonderlijke prestatie en dus bijzonder knap, en maakt dus al wel duidelijk dat het kan, en dat we er de techniek voor in huis hebben. Nu is het nog een kwestie van dit proces goed op geschaald krijgen naar het juiste formaat, en dat gaat vast nog wel een tijd duren, maar goed, dan nog steeds is dit een zeer knappe en mooie ontwikkeling, en datzelfde geld voor deze ontwikkeling hier uit artikel.

Wie hier net zo als ik nog meer over deze ontwikkeling wil komen te weten kan hier terecht: Scientists 3D Print Human Heart! voor een duidelijke goed en mooi verpakt verhaal van het hoe en wat.
Deze hyperlink hierboven, navigeert je richting YouTube overigens.

Aanrader om eens gekeken te hebben kan ik melden :)
Originele link: https://www.youtube.com/w...bLE&ab_channel=ColdFusion

(Edit, reactie nog iets extra aangevuld)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 15 november 2021 16:22]

Sterker nog, je kunt van de ene seconde op de andere dood neervallen.
Hartinfarct, herseninfarct, noem maar op.

We weten inmiddels veel over het menselijk lichaam, maar (nog veel meer) ook niet.
Onze hersenen zijn grotendeels terra incognito.

Het is een wonder dat er duizenden microprocessen zich afspelen elke dag in ons lichaam, en dat dit allemaal goed gaat. Totdat dus...
Voor de patienten waar dit nu op wordt toegepast is het alternatief dat ze binnen een paar dagen/weken sowieso doodgaan. Dat is overigens met dit kunsthart nog steeds zo. Deze patiënt gaat waarschijnlijk niet nog jaren leven met dit kunsthart. Het record staat op dit moment op 2 jaar, maar de gemiddelde levensduur na implantatie is 216 dagen. Dit kan echter genoeg zijn om te overleven tot er een donor-hart beschikbaar komt.
niet raar of verkeerd bedoelt maar, dit schuift toch alleen maar het probleem op? normaal als een persoon overlijd dan schuift iedereen een plekje op op de wachtrij? nu gaan we iedereen een kunst hart geven waardoor die alsnog aan de beurt kunnen komen, maar dat betekend dan uit eindelijk door het te kort van donoren dat iedereen een kunst hart moet ontvangen (want die met een kunst hart hebben voorrang) en waar uiteindelijk door tekorten nog steeds geen echt hart voor beschikbaar is waardoor een persoon overlijd omdat zijn kunst hart op is en daarbij is de implantatie van het kunst hart ook niet risicoloos?
Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat op termijn er mogelijkheden zijn om het kunsthart wat 'op' is, te vervangen met een nieuwe, waardoor in theorie iemand daarmee oneindig door kan.

Het voornaamste lijkt me hier dat er door het doen van dergelijke operaties, meer kennis beschikbaar komt op de lange termijn om de problemen die je aandraagt op te lossen. Mogelijk kan men de wachtlijst op den duur wegwerken omdat de technologie dermate goed wordt dat iedereen een kunsthart kan krijgen die lang(er) mee gaat dan de huidige, zoals je zelf ook aangaf.

Het punt over het probleem opschuiven blijft overigens staan inderdaad, maar ik denk dat (bijna) iedereen in die situatie ervoor kiest om nog een dagje langer op deze aardkloot rond te lopen. Elke dag is winst :)
Ja, dat klopt, hoewel een deel van het probleem natuurlijk wel is dat je een "match" qua weefseltype nodig hebt. Dus het niet zo simpel als "er komt een donorhart beschikbaar en de nummer 1 van de lijst krijgt het". Ik weet alleen niet hoe dit statistisch gezien werkt, en of het misschien zo is dat er op dit moment donor-harten niet gebruikt kunnen worden omdat er met geen enkele patient op de wachtlijst een match is.

Maar ik denk ook dat het doel is om een kunsthart op termijn een permanente vervanging voor een natuurlijk hart te laten zijn.
What happens to the heart that the "bionic" heart has replaced. Can it be sent off for repair. If so, it could, then, be available for the new 1st in the queue Person.
Remember that Dr. Christiaan Barnard's first successful heart transplant lived about 20 minutes.
Inderdaad ja, er zijn al veel meer patiënten afhankelijk van een batterij. Bijv voor een Legt Ventricular Assist Device (LVAD, zoals de Heartmate III
Ja - ik zou liever in die situatie een grotere accu bij mee dragen. Alsof je het huis uitgaat met 20% capaciteit en niet ook een setje reserve batterijen. Dus qua gewicht...

Wellicht een zonnecel in de rugtas? :P
Ja, dat is inderdaad weer wat anders dan de range-anxiety bij een Tesla.
Die mensen zijn wellicht blij dat ze überhaupt nog het huis uit kunnen. De mobiliteit in een kist is in ieder geval zeker niets.
Je vergeet even dat je die accu continue 24/7 met je mee moet dragen.
Ik denk dat je dat liever licht wil hebben met reserve batterijen dan continu een veel zwaardere accu mee dragen.
Of de keuze; een zware als je een wat langere reis gepland hebt, en 2 kleine voor het dagelijkse werk.

Ik neem hierbij aan dat ze dat 's nachts gewoon op 't stroomnet kunnen aansluiten?
tot je omrolt in je slaap en de stekker er uit trekt....
er zijn nog al wat dingen waar je op moet letten...
Ik neem aan dat het geen Magsafe-achtige aansluiting is ;-)
Kom, een beetje cyborg kan wel wat gewicht aan. :P
Yes, a pain for the 24/7/365¼ Person but not so bad for those Persons who (occasionally) sleep.
Of course, carrying around the pack with the controller and batteries may shorten the Person's life because of the weight.
Ik denk inderdaad het het om accu's gaat. Niet helemaal juist vertaald waarschijnlijk. In het Engels wordt daar geen onderscheid in gemaakt.
nee man gwn een mini reactor in de rugzak.
Mr. Fusion :Y)
Lijkt het toch weer op gewoon eten...

(Exoskelet erbij voor het extra gewicht)
Excellent idea. Rolls Royce will be producing mini reactors. They could supply them with the Rolls Royce symbol (Spirit of Ecstasy) supplied as an optional extra with the pricing according to the status required, e.g.
Mini nuclear reactor =0.01
Bag with batteries & Controller=0.01
Spirit of Ecstasy =1BTC
No discounting for bulk buying.
I wonder what Dr. Christiaan Barnard would comment while spinning in his grave?
En niet de vergeten de software die het geheel moet aansturen. Ik vind het een prachtige prestatie, maar wel een ontzettend eng idee. Er kan heel veel misgaan.
Van "buffer overflow" naar "no flow at all"... :+
Het idee dat je leven afhangt van modules en batterijen is natuurlijk niet geheel rustgevend echter hebben deze patiënten niet veel andere mogelijkheden. Daarbij treed er wel gewenning op wanneer het dagelijks leven weer grotendeels opgepakt kan worden en de machinerie er omheen ook een soort van gewoon is.

Natuurlijk is het wel zo dat het veel discipline vereist van de patiënt denk aan het opladen van batterijen het altijd meenemen van reserve, maar ook het onderhoud van de exitsite van de driveline die het hart verbindt met de stroomvoorziening is erg belangrijk met oog op infecties.
Ik moest meteen aan tony stark denken, maar ook Jean-Luc Picard ;-)

Mooi dat dit kan, nu zijn het nog externe batterijen maar dat gaat natuurlijk veranderen.
Jean-Luc is een beter voorbeeld dan Tony Stark. Bij Tony Stark zit dat ding er alleen maar om scherven bij zijn hart weg te houden.
Jean-Luc Picard heeft inderdaad een volledig kunst-hart. Ruzie zoeken met grote aliens is een slecht idee :9

Wie weet krijgen ze het ooit zo ver dat het kunst-hart zijn energie uit glucose kan halen :) Rechtstreeks uit het bloed.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 15 november 2021 17:14]

Nouja niet alleen de batterijen natuurlijk. Er hoeft maar één onderdeeltje te falen en je hebt geen bloedstroom meer. Pomp loopt vast? Vervelend joh.

Er zijn meer ziektes waarbij je leven afhankelijk is van apparatuur natuurlijk, denk aan een insulinepomp. Maar daar kan je een backup voor meenemen (pen), dat is voor een kunsthart helaas een stuk lastiger :P Ik ben benieuwd of, en zo ja hoe, ze dit systeem ooit redundant gaan krijgen.
2 harten? Moeten wel kleiner worden maar we hebben nog wel wat ruimte.
Ik las dat er ook een ander type bloedpomp bestaat - dus wellicht combinatie (met 1 actief en 1 standby)?

(edit: typo)

[Reactie gewijzigd door Tintel op 15 november 2021 14:43]

Een cyborg timelord dus? :P Dat zou misschien kunnen, al moet het bloed dan natuurlijk nog steeds blijven stromen door de falende pomp; ben benieuwd of dat gaat werken. Een redundant ontwerp waarbij ze altijd alle 2 samenwerken en er eentje uit kan vallen, zodat je gereduceerde kracht maar wel voldoende om je nog in leven te houden (beetje RAID1 idee :P) tot de kapotte vervangen wordt, kan wellicht wel.
If it is so inefficient, why not reduce the size of the lungs by 50% and then there may be space for a 2nd (back-up) heart. If the bag containing the controller is (only?) 3 kilos then having a 2nd 1Kg heart is not likely to stress the Person as much as only 1 heart.
Batterijen leeg, ligt op straat. Ambulance erbij, shit, geen pulse... prrrzzzzzzz zap... shock... Ja, dat kunsthart gaat het dan echt niet meer doen tenzij ze eerst checken waar dat gekke draadje uit z'n buik voor is...

Zou CPR eigenlijk werken?
Zou CPR eigenlijk werken?
Nope, compressies comprimeren in dezen niets; er is geen hart om te masseren.
Will ambulances be equipped with spare batteries in the event of a callout? Perhaps a solar panel designed as a hat with a large brim (sombrero?) should be part of the kit?
When the unit detects that the battery is "low" will it force the Person to return home like a drone or will it be fitted with a SIM card so it can call an Ambulance autonomously giving the responding Ambulance the Person's GPS co-ordinates? Remember to pay the PAYG or monthly fee.
I had a friend (now frienemy) at Medtronic in Minneapolis. Am surprised that Medtronic had not created an artificial heart, at least, a decade ago.

[Reactie gewijzigd door witstert op 15 november 2021 19:30]

Mooi om zo de ontwikkeling hiervan te zien.
Vooral de techniek van het hart zelf is erg interessant, doordat er een hybride membraan wordt gebruikt komt het bloed niet in aanraking met niet biologisch materiaal waardoor de kans op stollingen en stuk minder is in vergelijking traditionele steunharten.
Het probleem tot op heden was altijd de duurzaamheid van zulke harten, doordat het continu werkt bleken de kuntsharten tot nogtoe enorm snel te slijten.

ik vraag me af waarom de slijtage bij dit hart minder zou zijn? wordt echt weinig over uitgelegd
Geweldige prestatie. Wat als je doorslaapt als de batterijtjes vervangen moeten worden?
Waarschijnlijk is er net als bij een LVAD een nachtmodule waarbij het apparaat aangesloten kan worden op netstroom. Ik weet dat er bij een LVAD een batterij in de nachtmodule zit die ongeveer 15 minuten stroom kan leveren. Bij het uitvallen van de netstroom gaat er een alarm af ter waarschuwing en kan de patient dus met ongeveer 15 minuten tijd overstappen op de batterijen.
Zou mij ook niks verbazen als ze automatisch een melding sturen naar het dichtbijzijnste ziekenhuis als er minder dan 10 minuten accuduur over is. Zodat mocht er iets met de patient gebeurt zijn waardoor deze de batterijen niet kan vervangen er direct een ambulance kan komen.

Dan komen we weer dichter bij "Smart Spaces" die je toestant monitoren en veranderingen in je gezondheid opmerken.
Als er een ambulance gestuurd moet worden. Zou je al een alarm moeten uitsturen bij minder dan 60min.
De gemiddelde ambulance is binnen 10 minuten op de benodigde plek.
Gemiddeld is misschien niet goed genoeg. Daarbij moet er in dit geval ook nog een deur geforceerd worden etc.
Wat als je moet blijven bewegen om ze opgeladen te houden? Crank in het echt :P
Maar als je veel beweegt verbruikt hij meer..... :+
Ik vermoed dat de batterijen alleen nodig zijn als je onderweg bent.
Het zou me logisch lijken dat je in een thuissituatie ‘m “gewoon” aan de stroom hangt en dat de batterijen op zo’n moment alleen maar als backup dienen.
Vergelijkbaar met apparatuur in het ziekenhuis zoals een infuuspomp.
Leuk als de stroom uitvalt en je slaapt langer dan 4 uur :P
Dan zet je een UPS bij je nachtkastje waarop je de stekker aansluit ;)
Ha-ha, UPS kan ook kapot gaan dus die moet dan ook al redudant :+
Ik denk dat tegen de tijd dat dit bij iedereen zomaar toegepast wordt de batterijduur ook wel verhoogd wordt, en dat tot die tijd de mensen die daadwerkelijk zo'n kunsthart hebben hier rekening mee houden
Ongetwijfeld zal er wel een alarm afgaan in zo’n situatie.
Helaas ga je dan waarschijnlijk in deepsleep...
Ik denk dat je ze dan niet meer hoeft te vervangen.
Ik denk dat het precies hetzelfde werkt als wat deze man heeft:

https://www.youtube.com/watch?v=gNUATS8Jhuk

Wel interessant dat het zo kan
Zou zoiets op zonne-energie kunnen werken? Samen met je kamerplanten lekker opladen.
Zou zoiets op zonne-energie kunnen werken? Samen met je kamerplanten lekker opladen.
Wie weet kan zo'n accu in de toekomst wel in de vorm van kinetische energie van en door de drager zelf worden opgeladen.
Dat geeft ineens een hele andere betekenis aan "achter de geraniums zitten" ;)
Zou het dan eerder op glucose laten werken... :P
Hele gave ontwikkeling dit. Wel jammer dat het echt nog in de kinderschoenen lijkt te staan. Bij Franse patienten is het in 2 gevallen mis gegaan door een technisch defect. Daarnaast is de levensduur verlenging minder dan een jaar en dus zal er (vooralsnog) áltijd nog een donorhart moeten volgen.
Die levensduur van max 1 jaar kan ik zo snel niet terug vinden. Gaat het er dan om dat het hart zelf maar een korte levensduur heeft? Of accepteert het lichaam het hart niet voor een langere tijd?
Zie https://nos.nl/artikel/24...te-kunsthart-in-nederland
"De gemiddelde overlevingsduur van deze vier patiënten was 164 dagen na de implantatie. In de eerste jaren overleden enkele patiënten ten gevolge van technische problemen. Daarop is het apparaat aangepast", vertelt Van Laake. ....

De gemiddelde levensduur van patiënten is 216 dagen. Voor zeven van hen was dat voldoende tijd om in aanmerking te komen voor een donorhart en opnieuw een harttransplantatie ondergaan.

[Reactie gewijzigd door henkjobse op 15 november 2021 12:02]

Het staat wat eufemistisch in het artikel:
Het implanteren van dit hart is onderdeel van een studie waarin deze technologie wordt onderzocht. Het gaat vooral om de vraag of de behandeling duurzaam genoeg blijkt te zijn.
Waarschijnlijk zijn de proefpersonen mensen die al erg ziek waren en niet heel lang meer te leven hebben. Dan zegt de overlevingstijd op zich niet zo heel veel. Je zou het moeten vergelijken met de levensverwachting zonder transplantatie of transplantatie met een donorhart (waarbij immuunonderdrukkunde medicijnen nodig zijn).
Ik vind het ergens vreemd dat het nog zo in de kinderschoenen staat, want de technologie bestaat al behoorlijk lang, ergens in de 90er jaren deden ze volgens mij al implantaties. Ik moest natuurlijk ook meteen denken aan de Abiocore, die is zelfs gebruikt in de film Crank 2 van wat… 20 jaar geleden intussen? :P Die kon met een soort Qi-technologie opladen en kon zonder externe batterij zo’n 30 minuten pompen. (Constante flow trouwens, je hebt dan dus geen hartslag. :P) Maar die projecten werden stilgelegd om ethische redenen. (Patiënten overleefden niet altijd al te lang.) Dat is ook gebeurt met dit kunsthart, maar die hebben na aanpassingen weer toestemming gekregen.

Hoe dan ook, misschien zijn we erg verwend, maar 20+ jaar soortgelijke implantaten met dit resultaat vind ik ergens toch tegenvallend. :P Maar hopelijk krijgen ze t met deze voor elkaar om flinke stappen te gaan zetten als de patiënten lang zat blijven leven. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 15 november 2021 12:56]

Zo te zien heb je hierbij nog wel een hartslag. Ik kan mij herinneren dat ook ooit een buisvormige hartprothese is geïmplementeerd bij een patient, maar die had een continue pompfunctie waardoor je geen hartslag meer had.
Ik vraag me af waarom daar voor gekozen is. Geen hartslag maar een continue stroom van bloed lijkt me beter voor de bloedvaten..
Die continue stroom hoeft helemaal niet beter te zijn.
En een traditionele pomp is waarschijnlijk schadelijk voor de rode en witte bloedcellen.

Voornaamste reden lijkt hier te zijn dat ze het bloed alleen met biologisch materiaal in aanraking willen laten komen. Dan lijkt een compressie zoals een normaal hart heeft de meest voor de hand liggende oplossing.
Bij modellen zonder kamers en speciale ontwerpen van die kamers, dus echt zowat puur een pomp, ontstonden zowel veel kapotte rode bloedcellen alsmede bloedpropjes; dat was niet al te best.
Aan de andere kant kan ik me ook wel weer indenken dat het voor organen juist niet goed is als daar continue een bepaalde druk op staat ipv met iedere hartslag een korte maar hogere druk.
Je hebt een systeem dat ontwikkeld is voor pulserend wat je gaat vervangen met een continue stroom, hoe kom je erbij dat dit beter gaat zijn? Bloedvaten zijn net zoals het rest van het lichaam gemaakt om met een onder & bovendruk te werken. (uiteraard gaan ze kapot als die druk veel te hoog is maar dat is een ander verhaal)

Het weghalen van de puls levert maag & darm bloedingen op, te hoge bloeddruk (omdat de aders niet meer open & dicht gaan), bloedklonters en bijgevolg beroertes.

De enigste reden waarom men nog naar continue stroom kijkt is omdat de pompen meer betrouwbaar zijn.
Het weghalen van de puls levert maag & darm bloedingen op, te hoge bloeddruk (omdat de aders niet meer open & dicht gaan), bloedklonters en bijgevolg beroertes.
Waar haal je deze wijsheden? Volgens mij is daar gewoon nog niet veel van bekend.
Overigens is het zo dat de slagaders de pulsaties van de hartslag opvangen door hun elasticiteit en dat er in de weefsels (of beter: in de capilairen) een zo goed als continue doorstroming is (zie https://www.youtube.com/watch?v=pwmlP1hLJf0)
Pulsatiliteit is geen voorwaarde, zie bijv. de implanteerbare 'steunharten' . Waarbij de meest recente LVAD HeartMate 3 wel om de zoveel tijd even 'opspint' om trombose (bloedstolsel) te voorkomen.
https://www.ahajournals.o...RCHEARTFAILURE.117.004670
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441367/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocs.13778

Er is inderdaad nog meer onderzoek naar nodig maar echt verassend kan ik het niet noemen, het is naïef om te denken dat het pulserend effect geen functie heeft.

Het is een wederkerende fout die gemaakt word in het lichaam als we niet goed weten waar iets voor dient dat we dan gaan denken dat het wel niet zo belangerijk kan zijn. Zo werd vroeger heel gemakkelijk de amandelen weg gehaald bij kinderen want niet belangerijk (terwijl het een primaire functie heeft in het immuunsysteem) maar ook de appendix werd tot kort als een nutteloos stuk darm beschouwd. Dat de appendix eigenlijk dient om reserve darmflora te houden en hoe ver de gevolgen gaan als je die darmflora om zeep helpt door ofwel de appendix weg te halen ofwel langdurig breedspectrum antibiotica te gebruiken is men nu pas achter aan het komen. En die gevolgen zijn niet mals, spijsvertering problemen, diabetes, ziekte van Chrohn, hartproblemen en immuunstoornissen.

Ik denk dat het correct is om te stellen dat het lichaam een heel complexe machine is die op elkaar inspeelt waarbij het weghalen van functies, of het nu om de amandelen, appendix of de pulsataties van het bloed gaat, verstrekkende negatieve gevolgen kan hebben ook al begrijpen we de functie nog niet goed maar een functie heeft het altijd.
Ook patiënten met een steunhart met continuous flow hebben nog gewoon een hartslag. Deze is alleen niet of nauwelijks meer te voelen aan de pols.
Die man was 76 een wist van de risico's. En hij kreeg er een jaar met geliefden bij of zo. En deed een belangrijke bijdrage aan de wereld. Ik kan mij veel slechtere eindes voorstellen.
zeg ik dan ergens dat wat je noemt niet zo is?
Het klonk een beetje alsof je het niet de moeite waard vond die 13 maanden. Maar wellicht was dat mijn interpretatie.
Klopt maar dat is al weer bijna 8 jaar geleden. Dat is een lange periode voor nieuwe ontwikkelingen.
Hele bijzondere presentatie van het chirurgisch team.
Wat denk je van het R&D team die dit heeft ontwikkeld ?
Ik vind dit toch wel creepy. Als ik een bepaalde leeftijd heb bereikt zou ik hier niet meer voor kiezen.
Als je die leeftijd hebt bereikt denk je daar wel anders over.
Dit is een zeer bijzondere operatie. Ik denk dat je alleen in aanmerking komt als je aan een heel aantal voorwaarden voldoet, waarvan leeftijd er waarschijnlijk één is. Die "bepaalde" leeftijd zit dus al in het systeem.

Als de operatie minder ingrijpend is geworden en minder duur, zullen ook die voorwaarden minder streng worden en ik kan me voorstellen dat het dan ook makkelijker wordt voor mensen om de stap te nemen.
Konden ze niet gewoon een usb-c connector op de buik monteren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee