Amazon begint met levering per drone bij enkele klanten rond Cambridge

Amazon begint met het leveren van bestellingen per drone. Dat gebeurt bij wijze van test in de komende maanden bij enkele klanten rond een distributiecentrum bij de Britse stad Cambridge. Amazon leverde het eerste pakketje per drone vorige week.

Amazon is van plan in de komende maanden bij enkele klanten bestellingen per drone af te leveren, om vervolgens het aantal klanten uit te breiden. Vanwege de beperkte vliegtijd van de bezorgdrone moeten klanten in de buurt van het daarvoor ingerichte distributiecentrum wonen om pakketjes per drone te ontvangen. In de video is bovendien te zien dat klanten over een platform moeten beschikken, waar de drones op kunnen landen.

De pakketjes kunnen niet meer dan een paar kilogram zwaar zijn en de drone kan alleen vliegen bij goede weercondities. Als het regent, hard waait of vriest, blijft de drone aan de grond. De drone moet een zeer snelle bezorging mogelijk maken; Amazon claimt dat klanten hun pakketje binnen dertig minuten krijgen.

Amazon is al enige tijd bezig met Prime Air. De eerste aankondiging van de dienst vond drie jaar geleden plaats. Het is voor het eerst dat de webwinkel een pakketje daadwerkelijk bij een klant bezorgd heeft met een autonoom vliegende machine.

De webwinkel is niet de enige die bezig is met bezorging per drone. Meer bedrijven, waaronder Google, zouden het idee hebben opgepakt en bezig zijn met de snelle manier van bezorging.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-12-2016 • 15:58

82 Linkedin

Submitter: Spooksel

Reacties (82)

82
80
58
5
0
0
Wijzig sortering
Ik vind het erg bijzonder aangezien er met verschrikkelijk veel wetten rekening gehouden moet worden en evt. andere dingen zoals overlast bijvoorbeeld. Ik ben benieuwd hoe dit verder zal uitpakken in de toekomst :)
Het zijn ook nog autonome drones zonder besturing van mensen. Dat is sowieso niet toegelaten in de huidige drones wetgeving. Bovendien zijn er veel plaatsen waar drones niet mogen vliegen.

In een stad zoals Amsterdam is zoiets uiteraard niet mogelijk. Er is geen veilige landingsplaats voor het pakket. Net zoals op het filmpje zou het eerder geschikt zijn voor afgelegen landbouwgebieden.

[Reactie gewijzigd door biglia op 14 december 2016 16:29]

De luchtvaartwet in GB zit fundamenteel anders in elkaar in het VK dan hier. In het VK is het: "ja, mits...", in Nederland geldt "nee, tenzij...". In het VK kan je als boer je land in principe gebruiken als een privévliegveldje, in NL is zoiets onmogelijk en is het heel lastig om een stuk land te mogen gebruiken voor het opstijgen van een luchtvaartuig.

Ik kan me daarom voorstellen dat het in het VK veel makkelijker is om dit te regelen dan het hier is.
Niet alleen overlast, veiligheid (ongevallen) en terrorisme (een drone met een bom) zijn ook zaken waar je rekening mee moet houden. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat veel grote steden dit binnen de gemeentegrenzen zullen toestaan. En dan denk ik niet eens alleen aan paranoïde Amerikanen, ik zie een stad als Amsterdam er ook niet enthousiast van worden.
Ik kan me dan ook niet voorstellen dat veel grote steden dit binnen de gemeentegrenzen zullen toestaan. En dan denk ik niet eens alleen aan paranoïde Amerikanen, ik zie een stad als Amsterdam er ook niet enthousiast van worden.
Door Schiphol is een aanzienlijk deel van Amsterdam al een no-fly zone voor drones.

https://kadata.kadaster.nl/dronekaart/
Niet alleen door Schiphol, ook door het VUmc. Je mag namelijk binnen een straal van 5 kilometer van een ziekenhuis dat een landingsplatform heeft voor traumahelikopters niet met drones vliegen.
Ik heb inderdaad wel vaak gelezen dat mensen drones hebben neergehaald (vooral de Amerikanen) Omdat de drones over hun terrein vlogen, dit werd dan gezien als privacyschending.
Binnen 30 minuten je pakketje binnen hebben. Man man man we leven bijna in de toekomst! :)

Een paar jaar geleden las ik nog dat het einddoel van Google was om een Star Trek computer te maken waar je tegen kon praten. Tegenwoordig zijn we met Homey/Siri/Cortana/Google daar ook al een heel eind mee opweg!

Ik ben heel benieuwd hoe de wereld er over 10 jaar uit ziet. Hopelijk zijn we dan wat verder met het klimaat en bestel je vanaf kantoor nog even je boodschappen, die dan voor de deur staan als je thuiskomt. Geweldig!
Ja maar dat betekent wel dat je zowat naast het distributiecentrum moet wonen en dat alles ook op voorraad moet zijn anders kun je die 30 minuten wel vergeten.

En praten tegen computers is allemaal nog vrij gebrekkig. Ik maak me voorlopig geen zorgen om Judgement Day of de Matrix iig :P
over 10 jaar is dit anders, drone techniek gaat hard, wie weet komen er wel kleine distributiecentra per dorp waar een grote drone heen vliegt met meerdere pakketten die vervolgens door kleinere drones aan huis worden gebracht. Of een soort van moederschip met kleine drones voor de bezorging. Toekomst voorspellen is moeilijk, maar het is vrij zeker dat dingen als spraak herkenning en drones over een paar jaar veel beter zijn dan dat ze nu al zijn.
Of een vrachtwagen vol met drones gaat in een regio staan vanwaar ze allemaal gedeployed worden... lijkt me ook wel snel en spaart de kleine bezorgwagens waar ze vandaag mee moeten rond racen.
Inderdaad. Er zullen grote uitdagingen ontstaan en het kan dus alle kanten op. Vaak denken we "dat kan niet want..", maar we denken vaak niet na over hoe die problemen creatief opgelost worden of waar de technieken allemaal voor worden ingezet in de toekomst.
Bijvoorbeeld de mobiele telefoon. Volgens mij was er in het begin nooit het idee om het als navigatiesysteem te gebruiken. Misschien worden die drones straks wel ergens anders voor ingezet. Of zweven er zoveel van die dingen rond dat er oplaadstations zijn waar drones het van elkaar overnemen, net als dat we steeds meer elektrische oplaadstations voor auto's krijgen. O-) kan alle kanten op
Doe mij dan ook maar een enkeltje naar het einde van de beschaving.
niet bepaald geïnteresseerd om het leven van de jetsons te gaan leiden.

Vooruitgang ok maar dit word absurd.
Over die boodschappen, dat kan nu al.
Steeds meer plaatsen in Nederland krijgen de mogelijkheid om bij picnic te bestellen.
Ik denk dat de wereld dan volledig naar de knoppen is maar dat is maar een gedachte natuurlijk
Och nou trigger ik wel. :Y)

Als ik tegenwoordig een TV aanzet en zie wat mensen dagelijks consumeren dan denk ik dat de wereld al goed naar de knoppen is. In feite is die "domme tv" net zo erg als nep-nieuws, als ze alweer doen alsof iets doms normaal is.
Ik ben toch benieuwd wat de gevolgen zijn, indien een pakket van enkele kilo's (+ eventueel de drone zelf) naar beneden valt op iets of iemand.

En hoe ze aan deze regel (CAP 393 The Air Navigation Order 2016 and Regulations + CAP 722: Unmanned Aircraft System Operations in UK Airspace - Guidance) denken te gaan voldoen:
(3) The person in charge of a small unmanned aircraft must maintain direct, unaided visual contact with the aircraft sufficient to monitor its flight path in relation to other aircraft, persons, vehicles, vessels and structures for the purpose of avoiding collisions.
Regelgeving voor drones is nu vooral een zaak van nationale wetgeving, niet van Europa. Vandaar dat ik citeer vanuit UK wetgeving. In bv NL geldt weer andere wetgeving.

[Reactie gewijzigd door MOmax op 14 december 2016 16:20]

Commerciële drone's hebben standaard redundantie ingebouwd.

Door over daken of dun bevolkte gebieden te vliegen verlaag je de kans
nog verder.

Vervolgens is zo'n drone gemaakt voor te vliegen en is dus zeer licht, het is
echter een groot ding waardoor het enorm veel wrijving heeft.

Een auto van één ton die je tegen 50km/u per aanrijdt, heeft dezelfde inpakt
als een drone van één kilo tegen 1500km/u.

Er zullen dus geen dooien vallen maar er is altijd een zeer kleine kans
op blessures.

offtopic: als zelfs tweakers zich tegen deze nieuwe technologie verzetten,
zie ik het toch somber in.
Nee, de hedendaagse Tweaker ziet eerst overal de moeilijkheden en onmogelijkheden van in.
Die Bezos dus al geslecht heeft.....
lol je denkt dus dat een drone tegen de snelheid van een kogel, dat dat geen dooien oplevert en een kleine kans op blessures oplevert?

als er iets tegen 1500km/u tegen jou aanvliegt, wees dan maar zeker dat dit wellicht je dood is.... als dat tegen je nek aanvliegt ligt je hoofd wellicht naast je lichaam ..
Een auto tegen 50km/u heeft dezelfde impact als een drone tegen 1500km/u. Een persoon die tegen 50km/u wordt aangereden is opslag dood.
Door de enorme wrijving zal de maximale vrije valsnelheid van een drone tussen de 200-400km/u liggen. Dit is hetzelfde als een auto die tegen 10km/u iemand aanrijd. Niet dodelijk maar wel een zware blessure.

Een kogel heeft veel te weinig impact om iemand te doden, maar door de kracht in een zeer smalle kogelpunt te concentreren. Kunnen we toch met zeer weinig kracht een mens doorboren. (Je wil namelijk niet dat je een dodelijke terugslag krijgt als je een kogel afvuurt.)

De zeer kleine kans komt door de redundantie, en door boven daken etc. te vliegen.
bv. als een drone om de 100u een defect krijgt kunnen we met redundantie dit verlagen tot 1.000.000u.
Daar zeg je het al, the person in charge. Wat als dit door een computer word bestuurd? Geld dat dan nog?
Als je in de buurt van zo'n DC moet wonen, pak je toch even de fiets en haal je het op?
of je laat jouw drone het ophalen :+
Als je in de buurt van zo'n DC moet wonen, pak je toch even de fiets en haal je het op?
Al eens geprobeerd om daar binnen te komen ?
Je mag geluk hebben als je überhaupt een receptie vindt, die bezoekers te woord wil staan.
Dan gaat het idee van online shoppen de prullenbak in.
ja, want een pakketje bij het postkantoor ophalen moet ik gelukkig nóóit doen als ik iets vanuit m'n luie stoel bestel! Oh wacht...wel dus. De helft van de tijd (of meer) vind ik een briefje in de postbus, want er is blijkbaar iemand langs geweest. Dus mag ik alsnog naar buiten, kan ik net zo goed even bij zo'n distributiecentrum langs fietsen.

Het is in bepaalde gevallen, in bepaalde gebieden wellicht interessant. Maar in drukbevolkte zones zie ik dit gewoon niet werken, zeker niet als je niet eens een voortuin hebt. Verder lijkt me diefstal van je pakje op 1001 manieren nogal te verwachten. Je bent even aan het poepen, drone dumpt het pakje in je tuin en een tiener die neemt hem even 123 mee.

Ik teken liever voor m'n waar, bij een fysieke (of desnoods gerobotiseerde) bezorger.
Dit is echt zoeken naar problemen. 99% van de bevolking laat zijn pakjes gewoon op kantoor bezorgen, of zorgt dat er iemand thuis is als ze een pakje verwachten. Zo moeilijk is dat niet. Het grote voordeel van deze droneservice is dat je veel meer controle krijgt over wanneer en waar het afgeleverd wordt. Als je zelf aangeeft wanneer het bezorgd moet worden, en vooraf een exacte bezorgtijd door krijgt, dan is het echt je eigen fout als je dan op de afgesproken tijd niet klaar staat.

Het grote voordeel van drones is dat je zelf een tijd kunt opgeven waarop het bezorgd moet worden, ook buiten standaard werktijden. Ben je om pas 3 uur 's nachts thuis? Mooi, bezorg het lekker om 3 uur 's nachts! Dat in tegenstelling tot de huidige bezorgers: als je geluk hebt krijg je een tijdsindicatie van 4 uur waarin het pakje bezorgd kan worden, maar daar kan ook prima van afgeweken worden. Je hebt meestal geen keuze, de bezorger kiest de tijd. Als je niet thuis bent duurt het minstens een dag voordat je het op kan halen, of als je pech hebt proberen ze het een dag later nog een keer.

En waarom zou een drone niet even kunnen bellen/berichten als hij boven je huis hangt? Loop naar buiten, druk op de knop "ik ben er!" en het pakje wordt zo in je handen bezorgd... Ik zie echt alleen maar mogelijkheden :)
Imposant, een jaar geleden verklaarde iedereen amazon voor gek, dat moest wel een marketing stunt of 1 april grap zijn. En nu beginnen ze echt.

In stedelijk gebied zal het nog niet werken, en qua neerschieten zal het ook wel meevallen. Bepaalde postcode gebieden zullen -net als een hoop shops nu doen- gewoon worden uitgesloten.
Voor een deel verklaar ik ze nog steeds voor gek:

- De meeste mensen wonen niet naast een distributie centrum
- Lang niet alle produkten in het enorme aanbod zijn in het dichtsbijzijnde distributie centrum
- Het moet goed weer zijn
- Je moet thuis zijn
- Je moet een platform hebben
- Het moet een licht pakket zijn

Tel die zes dingen bij elkaar op en het is voor vrijwel niemand een uitkomst. Het zou vele malen effectiever zijn om een student op een brommertje die dingen zo dicht in de buurt te bezorgen.

Dus het blijft een tech demo. Het is best mogelijk dat enkele van bovenstaande beren op de weg op termijn worden opgelost, maar nu nog niet.
Anoniem: 310408
@Knippr15 december 2016 16:15
Dus het blijft een tech demo. Het is best mogelijk dat enkele van bovenstaande beren op de weg op termijn worden opgelost, maar nu nog niet.
Dus jij zegt dat wat Amazon zegt gewoon een leugen is. Want Amazon heeft altijd verklaard dat ze dit serieus willen gaan gebruiken. Ze zijn bijvoorbeeld al grond aan het kopen op grote industrie en kantoor terreinen. Want daar zal het natuurlijk het eerst gebruikt gaan worden. Bij ons komen soms wel 30 Amazon pakjes aan per dag (en nooit in een keer). Voor mijn bedrijf zou het dus zeker een uitkomst zijn als de telefoniste gewoon even het dak op loopt om daar het pakje op te halen.
Ik zeg nergens dat het een leugen is, hoezo woorden verkrachten?
Ik zeg dat het gezien de beperkingen op dit moment voor vrijwel niemand een oplossing is.
Nou, waar ik woon is het gemiddel 320 dagen per jaar droog. Dus dat zou kunnen. En het dichts bijzijnde distributie centrum is iets meer dan een uur rijden hiervandaan. Dat zou misschien nog kunnen met een -snelle- drone :)
En thuis zijn? Als je besteld dat het over 30min thuis moet zijn, dan neem ik aan dat je ook thuis bent. Anders kun je net zo goed reguliere bezorging kiezen. Als ik eten bestel ben ik ook thuis.

Platform zal voorlopig voor de grootbestellers zijn, maar ik bestel gemiddel 2x per week iets bij amazon, office spul, boodschappen etc. En vaak zijn die pakketjes minder dan 3 tot 5 kg.

Het zal denk ik ook niet voor iedereen geschikt zijn, maar mij lijkt het wel wat

Edit: wat heeft het platform eigenlijk nodig? Meer dan een matje met misschien een nfc zal het niet zijn. En je moet geloof ik van te voren de landingsplek doorgeven (gps punten).

[Reactie gewijzigd door Automark op 14 december 2016 21:19]

DHL was toch al begonnen met medicijnen naar een Duits eiland? of was dat ook een proof of concept twee jaar geleden?
Persoonlijk zie ik hier meer toekomst in, laten we de lucht niet nog meer vervuilen. Vliegtuigen, helikopters geven al genoeg overlast in mijn ogen/oren.
ik ben met jou punt helemaal mee eens ;)
Toch zet ik hier nog een paar vraagtekens bij. Vandaag de dag als je een pakketje ontvang moet je tekenen (of de buurman) dat het pakketjes ontvangen is. Met een drone mist die bevestiging van delivery.
Waar levert de drone het pakketje af? Krijg je GPS data bij de bestellingsbevestiging? Wat als het pakketje ergens in de sloot of op een onbereikbare plek belandt.

Verdere punten zijn hierboven al uitvoerig behandeld, zoals de veiligheid in de lucht. :)
Anoniem: 310408
@Jolke15 december 2016 16:19
Toch zet ik hier nog een paar vraagtekens bij. Vandaag de dag als je een pakketje ontvang moet je tekenen (of de buurman) dat het pakketjes ontvangen is.
Ik heb UPS ook al; toestemming gegeven om pakjes voor de deur achter te laten, Gewoon een klik op de website in veel landen. Geen probleem dus.

Daarnaast zal in de meeste gevallen op het dak geland worden. De meeste bedrijven op bedrijventerreinen hebben mooie platte daken, Ideaal.
Anoniem: 792093
14 december 2016 16:11
Ik dacht meer aan een chewbacca kostuum ( moet je wel opppasen voor gekke henkies die denken dat ze bigfoot/echte chewbacca hebben gevonden en je aan de muur willen hangen ) :+

Ik zie er wel potentieel in alleen je moet dus wel zo'n platform hebben hoe gaat dat als je in een flet woont? Of een huis met erg kleine tuin etc etc.

Ik denk dat het veelal het beste werkt voor klanten buiten de stad omdat je daar veel minder klanten per vierkante km hebt en dan meestal niet rendabel is om een half uur heen en weer terug te moeten rijden met een auto/busje en dus zo'n drone goedkoper en sneller is.

Voor de meeste steden zal dus toch de bestelbus blijven gezien ruimte en ook gewoon dat je veel maar laadvermogen hebt, het ook in grote steden vaak zo is dat mensen niet altijd de plek hebben voor zo'n platform en/of dat willen bekostigen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen waarbij juist soms erg grote, dichtbebouwde en drukke steden juist dit sneller zullen omarmen want ja als je ooit in londen hebt gereden in file snap je meteen wat ik bedoel... Want dan is het waarschijnlijk wel rendabeler om voor bepaalde dingen naarmate er op bepaalde plekken meer platformen worden gestalt dan overal bestelbusjes in de file te laten rijden voor kleine lichte pakketjes.
Hopelijk gaat dat beter dan bij de openingsshots van The Grand Tour.
In die shots gebeurt het namelijk elke keer dat de drone uit de lucht valt, ergens tegenaan stort of door vogels wordt aangevallen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee