Amazon Prime Air start later dit jaar met pakketten afleveren met drones

Het Amazon Prime Air-bezorgprogramma door middel van drones gaat dit jaar van start in Lockeford in de Amerikaanse staat Californië. De pilot vereist daarentegen nog wel een laatste goedkeuring van de FAA en de lokale overheid.

Klanten in Lockeford kunnen vanaf de startdatum van de pilot via de webshop zien welke producten in aanmerking komen voor Prime Air. Er wordt dan een bezorgtijd gegeven, waarna de drone op het gezette tijdstip het bestelde pakketje in de tuin van de klant moet komen afleveren.

Amazon maakt in de aankondiging van het programma geen verdere details bekend over de omvang van de service. Ook is nog niet helemaal duidelijk wat voor pakketten klanten kunnen bestellen, al belooft de webshopgigant dat er 'duizenden alledaagse producten' te bestellen zijn via Prime Air. De betreffende pakketjes zullen aan een bepaalde gewichtslimiet moeten voldoen, maar ook daarover is geen informatie bekend.

Bij eerdere, kleinschaligere tests waren pakketjes van maximaal enkele kilo's en goede weersomstandigheden een vereiste; dan zou een pakketje binnen dertig minuten bezorgd kunnen worden. In de tussentijd werden er al meerdere nieuwe versies van de bezorgdrone uitgebracht, wat de parameters ongetwijfeld heeft beïnvloed.

Het Amazon Prime Air-programma is al grofweg een decennium in de maak en liep de afgelopen jaren tegen aanzienlijke problemen aan. Naast de nog niet uitgegeven goedkeuring, het Part 135-certificaat van de Federal Aviation Administration, zouden ook verschillende technische problemen met de daadwerkelijke bezorgdrone het programma hebben verhinderd, zo schreef Bloomberg recentelijk. Het project werd in 2013 door de toenmalige en oprichter Jeff Bezos aangekondigd en zou 'niet eerder dan in 2015' van de grond komen.

De meest recente bezorgdrone van Amazon, de Mk27-2, gebruikt een hexagonaal ontwerp en zes propellers

Door Yannick Spinner

Redacteur

13-06-2022 • 21:05

195 Linkedin

Reacties (195)

195
189
159
3
0
13
Wijzig sortering
Prachtig, ik hoop dat dit ook in Nederland komt maar ik denk dat Nederland er niet echt geschikt voor is, in grote steden hebben mensen vaak geen tuin en in kleinere steden (ik woon in Assen) is het afzet gebied weer te klein denk ik.
Nederland is al niet heel groot en heeft tevens een flink aantal no-fly zones voor je drone :X https://www.vliegjedroneveilig.nl/kaart/ Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en omstreken zijn allemaal NFZ

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 13 juni 2022 21:38]

Sowieso zijn er veel te veel no fly zones. Vlak rond een vliegveld of ziekenhuis snap ik, maar daar hoef je niet een halve stad voor te blokkeren
Waarom niet? Wat heb je er te zoeken met een drone? Ga lekker op een weiland staan zoemen.

Ik zit niet te wachten op allerlei drones van allerlei (web) winkels die pakketjes komen droppen in de buurt. Buiten nog de hobbyisten die met hun speeltje(s) over andermans tuinen vliegt.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 14 juni 2022 00:25]

Webwinkels die hun pakketjes komen bezorgen met een drone? Moet je wel even afwegen tegen de huidige problemen.
Wat heb je liever?
- Een bestelbusje die de straat blokkeert, of een drone die 10 seconden in je tuin landt
- Het geronk van een bestelbusje, of het gezoem van een drone?
- De diesel van het bestelbusje, of de elektrische accu van de drone?
- Als je niet thuis bent dat de bezorger het morgen weer probeert (of dat je het zelf af moet halen), of dat het pakketje gewoon in je tuin staat.
- Het personeelstekort aanhouden met bezorgers, of oplossen met drones.
Die drone draag maar 1 pakje per keer, dus elke 10 minuten een drone over je huis… nee dank je doe maar een bestelbusje.
 • een bestelbusje dat mijn straat NIET blokkeert. Vaak niet nodig. En indien toch is de kans dat dat precies gebeurt als ik er last van heb nihil. Tevens is de kans op blokkade het groots in buurten waar drone-delivery toch al niet kan door gebrek aan (veilige) tuinen.
 • geronk van een busje want die hoor ik niet als ik lekker in mijn achtertuin zit. Huizen blokkeren het geluid terwijl dronegeluid in een veel groter gebied geluidsoverlast geeft.
 • nog liever een elektrisch busje, zoals Picnic. Of een bakfiets zoals Coolblue.
 • als het waardevol is: graag morgen nogmaals proberen. Niet iedereen heeft een steelproof tuin. De hele buurt ziet de drone landen en (sloten op) schuttingdeuren staan niet bekend om hun braakbestendigheid
 • Het personeelstekort oplossen door de klant de optie te geven dat iets niet per se de volgende dag geleverd hoeft te worden, zodat door bundeling de levering efficiënter kan. Ook werken met tijdvensters die je zelf kiest zodat een levering bijna altijd de eerste keer al slaagt.

[Reactie gewijzigd door Titusvh op 14 juni 2022 14:23]

Het 'niet thuis' scenario is voor de drones eigenlijk niet relevant. Als het doel is het pakketje binnen 30 minuten te ontvangen, dan is het niet handig om te bestellen als je niet thuis bent natuurlijk.

Verder ben ik ook niet vóór, het is wel interessant dat het kan maar hou het maar lekker in Californië.
Helemaal mee eens, bestel geen dronelevering als je er toch niet bent. Maar ik reageerde punt-voor-punt op Dazzyreil.
Ja snap ik, had wellicht geen reactie op jou bericht hoeven zijn.
Evt aanvulling:

Interessanter maken om bij bijvoorbeeld een postnl punt te laten bezorgen. Helemaal geen busje of drone.
Wat heb je liever?
- Een drone die op je hoofd neerstort, of een elektrisch bakfiets die 10 seconden op de stoep staat?
- Het geruis van een electrische bestelbusje, of het gezoem van een drone?
- De elektrische accu van het bestelbusje, of de elektrische accu van de drone?
- Als je niet thuis bent dat de bezorger pakketje in de tuin legt of dat het pakketje gewoon in je tuin staat.
- Het werkeloosheid oplossen met bezorgers, of vergroten met drones.

en dan niet vergeten dat een drone 1 klein pakketje kan bezorgen en een busjes tientallen (grote) pakketen.
De bezorgwagens van Picnic zijn een goede voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Dazzyreil op 14 juni 2022 11:05]

Nee doe maar niet, enig idee hoeveel bezorgdiensten er zijn ? Weg met dat vlieg speelgoed. :o
Een (elektrisch) busje doe 200+ pakketten nee. Liever dat dan 20 losse drones die af en aan vliegen.

Daarbij zullen grotere pakketten niet kunnen dus busjes kom je niet van af.

Hey “geronk” van een diesel hoor je niet door de voorruit of in de tuin door het huis. Drones hoor je praktisch altijd. Maar bij voorkeur zie ik elektrische busjes de standaard worden.

Ik wil geen drone in mijn tuin. Sterker nog ik wil geen pakket levering als ik niet thuis ben. Ik wil het in mijn handen krijgen (of bij buren)

Meer drones betekend inherent minder personeel. Denk je nu echt dat de werkdruk gaat afnemen door drones. Nee er gaan ontslagen volgen.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 14 juni 2022 18:14]

Hier passen twee auto's/bestelbussen naast elkaar door de staat dus geen last van blokkades. Liever die bestelbus dan een drone bij ons, bij buren links, bij buren rechts, bij buren van buren enz. Geen last van ronkende busjes kennelijk zijn ze stiller dan bij jou of ons huis is beter geïsoleerd. Liever diesel van een busje dan een elektrische droge. Ik werk drie q vier dagen thuis, vrouw is regelmatig thuis ivm wisseldiensten en anders is er altijd wel één van de buren thuis. Personeelstekort zal best maar we merken er hier niks van.
Welke problemen moet ik afwegen dan?
Best veel kan je er te zoeken hebben. Ik ben dagelijks omringd door drones vanwege mijn werk. Nu zijn het niet per se drones voor privaatgebruik, maar er zijn zeker goede redenen te verzinnen om door de stad te zoemen. We hebben er een waar een waterkanon onder gemonteerd is voor de brandweer. Sommige branden kan je er in één keer mee blussen. We werken ook aan detectie van processierupsen. Drones met armen eraan, met poetsgerei, je kan het zo gek niet verzinnen.
Dan heb je het over drones met een maatschappelijk doel. Handhaving, preventie of veiligheid.

Dat is natuurlijk een geheel andere insteek. Hierbij ga ik er dan ook van uit dat die drones bepaalde kwaliteiten heeft, gekwalificeerd personeel en onderhoud (van kennis en apparatuur).

Dat is heel iets anders dan bedrijven met een winstoogmerk of buur Piet die iets leuks via Ali heeft besteld.
Vind ik legitieme doelen en daar zou ik het geluid ook van accepteren, maar net als @phoenix2149 zit ik niet te wachten op een leger van bezorgdrones ("oh, verhip ik heb geen vermicelli meer in huis voor de soep, even snel bestellen")
Dat doet nu de flitsbezorger op de fiets. Het is dus de vraag wat je liever wilt.
Een fiets is vele malen efficiënter dan een drone. We moeten zuiniger met onze energie omgaan en luchtvaart is de meest energieverslindende methode om mensen of producten te verplaatsen.
Kanttekening m.b.t. zuinig met energie omgaan: Flitsbezorgers rijden meestal op elektrische fietsen. ;)
En drone weegt niet 100kg. Als de drone 10kg weegt, dan moet de fietser 10x efficiënter zijn in energieverbruik. En daarnaast ook nog in tijd.
Van een fietsbezorger heb ik alleen last in het verkeer, maar een drone maakt enorm veel herrie. Als alle pakketjes in de buurt worden bezorgd met drone, zoomt er constant zo’n ding boven mijn huis. Daar zit ik echt niet op te wachten.

Daarnaast zit er waarschijnlijk ook een camera op, en word ik gefilmd op mijn eigen grond. Schend dan ook nog eens mijn privacy.
Dezelfde redenatie andersom:
Ik heb super veel last van flitsbezorgers in het verkeer. De drone gaat maar even op en neer.
Als alle pakketjes door flitsbezorgers wordt bezorgd, zijn ze de hele tijd in de buurt. Daar zit ik echt niet op te wachten.

Techniek is zo ver dat de camera pas aan hoeft bij het landen. Als die flitsbezorgers hele tijd op en neer fietsen, dan kunnen ze ook de hele tijd jouw voortuin zien en zelfs naar binnen kijken.
Verkeer is een publieke ruimte, mijn huis niet.
Volgens mij haal je 2 dingen door elkaar. Verkeer=mensen, fietsers, auto’s etc. Dat is geen publiek ruimte. De weg, een stoep of een pleintje, dat zijn publieke ruimtes.
Maakt niet erg veel uit voor mijn punt…
Je hebt met jouw vorige post geen punt gemaakt. Kan je misschien uitleggen wat je bedoelde met
Verkeer is een publieke ruimte, mijn huis niet.
Als je niet begrijpt dat er een verschil is tussen overlast op een publieke plek en in je eigen huis, dan denk ik dat discussiëren zinloos is.
Ik vraag toelichting, maar je wilt niet uitleggen. De drone vliegt toch niet jouw huis in of wel?

Als 1x per dag een drone landt bij jouw linkerbuur en 1x bij jouw rechterbuur en jij vindt dat irritant en gaat klagen, sorry, maar dan ben je echt een azijnzeiker.
Ik ken weinig bezorgers die over mijn heg hangen tijdens het fietsen om in mijn tuin te kijken. Waar een drone dat lekker automatisch doet en het ook nog eens makkelijk kunnen filmen (want uiteindelijk is er altijd wel een reden te bedenken om dat te doen).
Door geen bezorgers in dienst te hebben kunnen de kosten omlaag. Het geld gaat dan naar alle klanten.
Zo schattig, maar de echte wereld werkt anders. Minder kosten = meer winst voor het bedrijf. Sterker nog, waarschijnlijk mag jij meer gaan betalen hiervoor want "extra snel" fee of prijsverhoging wegens "investeren in bezorging".
Dezelfde redenatie andersom:
Ik heb super veel last van flitsbezorgers in het verkeer. [..]
Op dat moment bevind jij je in de publieke ruimte, je hebt een keuze om je daar niet te bevinden. Als ik last van drones in mijn tuin heb dan moet ik maar naar huis toe. O wacht, daar ben ik al. 8)7
Manke vergelijking, gaat niet op.

Nee, wmb kansloos idee drones overal te laten rondvliegen voor commerciële doeleinden. Vanaf de straat mogen ze naar mijn huis kijken en aanbellen. Inbreuk op je privacy via de lucht moeten we echt niet willen.
Hoezo heb je last van drones boven jouw tuin/huis? Ze krijgen natuurlijk vliegroutes. Of ze vliegen over de straat, of ze vliegen zo hoog dat je ze niet hoort. Beetje rare gedachte maar oke.
Leuk dat je automatisch er vanuit gaat dat ze filmen en alles opslaan, zonder enig bewijs. Leuke aanname. Laat staan dat ze jouw huis en tuin filmen. Wat niet mag zonder jouw toestemming. De drone kan gewoon op gps/kaart vliegen zonder camera. En pas camera aanzetten tijdens de landing.
Ik weet niet of jij Amazon kent als bedrijf. Hun hele bedrijfsmodel is de kosten zo veel mogelijk drukken om goedkoper dan de concurrentie te kunnen leveren. En ik zeg niet dat alle kostenbesparingen naar de klant gaat. Het is simpelweg duurder voor de klant als ze bezorgers gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 14 juni 2022 22:51]

Hoezo heb je last van drones boven jouw tuin/huis? Ze krijgen natuurlijk vliegroutes. Of ze vliegen over de straat, of ze vliegen zo hoog dat je ze niet hoort. Beetje rare gedachte maar oke.
Hoe bezorgd de drone een pakketje bij de buren zonder te landen en dus laag te vliegen? En wie zegt dat ik dan geen last heb van mijn geluid? Landen = dichtbij de grond = geluid. Beetje rare gedachte om te denken dat ik niets van een drone hoor die in de buurt is 8)7

En garandeer jij mij dat de drone geen beeld maakt van mijn woning om te bepalen waar die moet landen en kunnen landen ivm obstakels die niet op een kaart staan, en dat niemand van mijn huishouden daarbij in beeld is? Of gaat zo'n drone klakkeloos landen zonder enige visuele check en lekker tegen een kliko aanbotsen? Welke garantie geef jij mij dat daarbij geen inbreuk gemaakt wordt op mijn privacy?
Ik weet niet of jij Amazon kent als bedrijf.
Ja, meer dan goed en daarom bestel ik daar uit principe niet. Ik wil niets te maken hebben met een bedrijf dat zo met medewerkers omgaat.
Hun hele bedrijfsmodel is de kosten zo veel mogelijk drukken om goedkoper dan de concurrentie te kunnen leveren.
En de race to the bottom is een goed ding, omdat? Amazon koopt hiermee geen marktaandeel zodat er geen concurrentie overblijft, en dat is goed omdat?
Het is simpelweg duurder voor de klant als ze bezorgers gebruiken.
Nee, het is simpelweg duurder voor Amazon om bezorgers te gebruiken. Pas als de prijs van de producten omlaag gaat is het goedkoper voor de klant. Maak van je hoop geen aanname.
Ik zie dat je mijn post niet lees. Ik zei:
Ze kunnen camera aanzetten voor de landing. Dus tijdens de vliegroute geen camera. Als de flitsbezorger bij jou aankomt, moet hij toch ook kijken waar de deur is.
Hoezo moet ik iets garanderen? Kan jij garanderen dat ze wel 24/7 filmen dan? Beetje rare redenatie. Het gaat volgens de wetgeving. Als de wet zegt dat ze niet mogen filmen, ga ik er vanuit dat dit gehandhaafd word.
Dus jij zegt je kent amazon, dus weet je dat ze koste wat kost de goedkoopste willen zijn. Dat jij niets bij ze bestelt wilt niet zeggen dat ze niet proberen de prijs laag te houden.

Wie heeft gezegd dat race to the bottom goed is??? Ik niet. Waarom leg je woorden in mijn mond?

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 14 juni 2022 18:38]

Flitsbezorger, dan gaat er tenminste nog iets terug naar een bezorger ipv alles naar de aandeelhouders.
Door geen bezorgers in dienst te hebben kunnen de kosten omlaag. Het geld gaat dan naar alle klanten.
Echt, als Amazon de bezorging zelf doet dan is het simpelweg een kostenbesparing ipv het uit te besteden aan 3rd parties.
Kostenbesparingen waardoor de prijzen worden gedrukt. Het geld gaat daardoor naar alle klanten. Dat zei ik al in mijn vorige post.
Er is een probleem, en dat is het verschil tussen commercieel en privaat gebruik van drones. Drones die nuttige dingen doen zo als je zelf al zegt branden blussen, het in kaart brengen van een plaag en zo voort is een heel ander iets dan gewoon voor de lol met een camera onder je drone door een stad zoemen.

Ook zijn er voor commercieel gebruik bepaalde eisen te stellen aan de kennis en het gedrag van zij die de drone besturen, waardoor bijvoorbeeld gevaarlijke situaties kunnen worden beperkt dan wel voorkomen. Iets dat bij huis, tuin en keuken gebruik realistisch gezien niet mogelijk is. Om deze reden zie ik niet zo heel erg veel problemen met commerciele drones in en om de stad anders dan de herrie die die dingen maken wat niet echt fijn werken en wonen is als je zo'n ding steeds maar weer boven je huis of naast je raam hebt hangen maar daar zijn omdat het om commerciele drones gaat regels voor op te stellen die een stuk minder makkelijk te breken zijn want relatief makkelijk boetes uitdelen en in ernstige gevallen geen licentie meer en meer van dat soort grappen.

Ik zie dan ook niet heel erg veel problemen met commeciele drone's in bepaalde no fly gebieden, zo lang de veiligheid goed te waarborgen is. Want net als elke machine zal ook een drone soms plotseling kapot gaan en hoe zeldzaam ook als zo'n brandweer drone met een tank vol water 40m naar beneden valt en boven op iemand land of midden op een drukke snelweg terecht komt dan is serieus letsel vrijwel zeker en dood zeker niet onwaarschijnlijk.
Nu kunnen we met vliegtuigen redelijk goed voorkomen dat ze zo maar uit de lucht vallen dus het lijkt me dat dit met drones ook te doen is maar ook hier is het weer een verschil tussen commercieel en prive, immers als ik er geld mee verdien dan is het onderhoud en de regelmatige controle een stuk minder vervelend dan als ik het ding gewoon eens in de zo veel tijd op een mooi zonnige dag een keer uit de kast haal om wat leuke video's te schieten.
Dat is niet anders dan het verschil tussen een camera voor huis tuin en keuken gebruik en de apparatuur waar men op een film set mee werkt. In het eerste geval zijn de kosten voor de echte high-end apparatuur niet te verantwoorden in het tweede geval is het niet gebruiken van die zelfde apparatuur niet realistisch, en de kosten zijn het probleem niet omdat die ruim terug verdiend worden als de film eenmaal een succes is geworden.

Ik ben het helemaal met je eens dat drones de wereld voor een groot deel op een positieve manier kunnen veranderen maar ik zie ook zeker een heleboel redenen waarom prive gebruik van deze zelfde apparatuur niet overal zo maar kan en er flinke beperkingen opgelegd moeten worden om problemen te voorkomen.
Los van het gebrek aan ruimte zie ik dit om meerdere redenen niet zitten. Een drone leidt erg af in het verkeer. Bovendien veroorzaken ze erg veel lawaai. De lucht is al te vol met "onnatuurlijk" geluid.
Een drone leidt erg af in het verkeer.
Niet meer dan een reclamebord, konijntje langs de weg, goed gebouwde fietser (m/v) in strak lycra etc etc.
Niet meer dan een reclamebord
Zeker wel. Een drone vliegt, maakt andere bewegingen die mensen niet gewend zijn en zijn bovendien in veel omgevingen sowieso iets wat je niet vaak tegenkomt. Een drone leidt veel meer af dan een reclamebord of een konijntje.
Een vogel vliegt ook, en maakt soms ook vreemde bewegingen, en konijntje kom je ook in veel omgevingen niet veel tegen... Daarnaast, als je je daardoor laat afleiden in het verkeer hoor je sowieso niet achter het stuur thuis.
Een vogel vliegt inderdaad ook maar maakt over het algemeen natuurlijke bewegingen, het is een beeld waar mensen sinds millennia aan gewend zijn. Dat ligt bij een drone, en zeker bij een drone van dit formaat echt wel even anders. Er komt ook nog eens een bak lawaai bij kijken, aangevuld met knipperende lampjes.

Afleiding in het verkeer is een reëel risico. Kijk bv maar eens naar ongelukken op de andere baan dan waar een ander ongeluk al plaats had gevonden welke puur door kijken / afleiding komt. Om te zeggen dat je niet achter het stuur thuishoort wanneer je afgeleid kunt worden vind ik een stap te ver.
Toch gebeuren er genoeg ongelukken door dieren op de weg en worden er veel te veel dieren aangereden terwijl dat gemakkelijk voorkomen had kunnen worden.

Dat gaat er met drones echt niet beter op worden. Naast dat die drones ook weer een hinder zijn voor de vogels en konijnen/egels, die daardoor weer een stukje onvoorspelbaarder kunnen reageren.
Er komt ook nog eens een bak lawaai bij kijken, aangevuld met knipperende lampjes.
Over het algemeen maken drones iets minder lawaai dan auto's, dus in het verkeer is dat geen echt probleem en hoor je ze waarschijnlijk amper. (wel wordt het geluid als meer vervelend ervaren)

Ik heb het gevoel dat je spijkers op laag water aan het zoeken bent.
Gezien je tekst ben het wel eens met de afleiding van lycra? :+
Zie je echt het verschil niet tussen een grotere vogel en een drone? Dat meen je toch niet serieus?

- Formaat
- Lawaai
- Vliegpatroon
- Niet van nature bang voor mensen, gaat je dus niet uit de weg
- Lampjes (meer afleiding in het donker)
- Relatief "nieuw" beeld waar mensen niet aan gewend zijn
Je overdrijft. Je gaat van "afgeleid worden" naar "helemaal in paniek schieten" tot aan de laatste zin. Totaal onnodig. Je weet ook dat het hier niet om een consumenten drone gaat neem ik aan maar om een behoorlijk groot apparaat. Heb je de prototypes wel eens bekeken?
Ik neem aan dat die dingen relatief hoog vliegen en niet op een paar meter hoogte de weg gaan volgen.. Hoe zie jij het voor je vraag ik me af, dat zo'n ding ineens laag bij de grond een weg oversteekt?

-Edit- had reactie op Bor moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door skapiche op 14 juni 2022 14:35]

Ik zie het voor mij dat zo'n ding op een redelijke hoogte voorbij vliegt. De hoogte zal echter beperkt zijn om vliegverkeer niet te hinderen. Het apparaat zal ook moeten landen natuurlijk waardoor (nog) meer opvalt. Gezien het om het afleveren van goederen gaat zal dit met name in stedelijk gebied zijn waardoor de kans groter is dat je de drone bij landen, afleveren en stijgen, tot op relatief korte afstand kan naderen. Dat is bv een groot verschil met een vliegtuig welke op grote hoogte vliegt en stijgt en land op een afgeschermd stuk land waarvan de locatie doorgaans vaststaat.
Die beperkte hoogte zal m.i. hoog zat zijn om er in het verkeer geen hinder van te ondervinden. Daarnaast denk ik dat het juist minder in stedelijke gebieden zal plaatsvinden, tuinen zijn daar immers schaars. Als iets aan de deur geleverd moet worden zal dit niet door een drone gebeuren lijkt mij.

Gelukkig is het voorlopig nog toekomstmuziek, van mij hoeft het niet.
Afleiding voor het verkeer voorkomen is een kwestie van hoog genoeg vliegen en verticaal landen. Al is dat niet overal mogelijk in Nederland, denk dat vooral het geluid overlast voor problemen gaat zorgen. Tevens moet de regelgeving flink aangepast worden gezien je niet zomaar over bebouwing/ in de bebouwde kom mag vliegen.

Daarnaast vraag ik me of een bezorging via een drone wel zo milieuvriendelijk is.
Dat zal denk ik niet snel gebeuren, grote gebieden van Nederland zijn No-fly zones voor drones. sowieso moeten drones hier door mensen bestuurd worden en is het vrijwel nergens toegestaan om drones te laten vliegen zonder visueel contact te houden met de drone. Dan moet er dus een Amazon medewerker achter die drone aanrijden, kan ie net zo goed zelf het pakket afleveren.
Dat zal denk ik niet snel gebeuren, grote gebieden van Nederland zijn No-fly zones voor drones. sowieso moeten drones hier door mensen bestuurd worden en is het vrijwel nergens toegestaan om drones te laten vliegen zonder visueel contact te houden met de drone. Dan moet er dus een Amazon medewerker achter die drone aanrijden, kan ie net zo goed zelf het pakket afleveren.
Ja maar als dit in de V.S. een dingetje wordt en het loopt daar goed zouden ze hier de wet kunnen aanpassen.
Zal waarschijnlijk niet voor de komende 5 jaar zijn, maar over 10 jaar misschien wel.
Probleem is natuurlijk welk gebied dan?

Je kan niet zomaar voor Rotterdam de aanvliegroutes van vliegtuigen gaan aanpassen omdat amazone een drone wil inzetten. Of rond Amsterdam of Eindhoven. Of alle kleinere vliegvelden.

Nog niet te spreken voor alle heli coridors die er zijn. Luchtruim zit vol met specifieke no fly zones. en moet je ook zien als het wegen net maar dan voor de lucht. met iets meer risico dan bv een zelf bestuurbare auto.

Dat is dan alleen in Nederland, kan zomaar zijn dat buiten gebieden in bv Frank rijk waar buren kilimeters van elkaar weg kunnen wonen, Dit natuurlijk wel een uitkomst kan zijn.
Ik denk het niet, want in Nederland zijn er geen afgelegen gebieden waarvoor dit een economische oplossing is. Het is een behoorlijk klein land met een hoge bevolkingsdichtheid, waardoor de afstanden bijzonder klein zijn. Daarvoor zijn de bestaande pakketbussen een veel goedkopere en efficiëntere oplossing.

In de VS zijn, afhankelijk van waar je woont, de afstanden dusdanig dat het zinloos is om daar paketten via de weg te bezorgen. Het gebeurt, maar het kost een hoop (overigens is de bezorging voor Prime leden dan alsnog gratis). Drones zijn daarvoor een prima oplossing en porch pirates zijn daar niet zo'n probleem.
Hoeveel herrie maken die dingen?
Veel, neem het geluid van een gemiddelde drone en versterk dit nog een beetje. Dit zijn indrukwekkend grote drones welke een behoorlijk gewicht kunnen tillen welke worden voortgestuwd door meerdere relatief kleine propellers welke hoge toeren maken. De gemiddelde speelgoed drone die je nu wel eens ziet hoor je al van ver aankomen. Dit is nog een "beetje" erger.
Ja ok dus ik kan ervan uit gaan dat deze dingen NOOIT in Nederland zullen opstijgen... hoop ik?
Wij hebben op werk een drone die een waterkanon moet kunnen vervoeren. Dat is een best flinke contraptie. Daar zit een keer een litertje in, als niet minder. Flink gevaarte hoor. Sommige van onze lichtere drones kunnen al bijna niet meer opstijgen als er een camera en een SBC op zitten. Je hebt best wat vermogen nodig.
Prachtig idee, totdat de eerste drones uit de lucht komen vallen door botsingen met andere drones, vogels etc.
Of na de launch van een nieuwe (i)phone en mensen met een luchtbuks klaarzitten.
Je onderschat de normen aan waarden die mensen hebben, een stuk fatsoen die mensen met de opvoeding meekrijgen. Dit gebeurt heel wat minder dan jij verwacht, en zal ongetwijfeld binnen de verzekeringsmarge vallen.
in een land als america zijn porch pirates een ware plaag. https://deliverysafe.com/blogs/news/porch-piracy-101
tja da's 'muricah hé :| , hier in belgië laten ze pakjes niet onbewaakt achter waar iedereen er zomaar mee kan gaan lopen, maar gaan ze terug naar het depot of een pickup point
Nou, hier in Nederland hoort in principe hetzelfde te gebeuren, maar ik heb meer dan genoeg mensen op internet zien klagen over achtergelaten pakketjes.
Ze zijn hier wel steeds meer de lijn aan het opzoeken in Nederland. Bij DHL is het bijvoorbeeld een standaard optie en PostNL heeft het al een paar keer geflikt.

Steeds vaker lijkt de VS, helaas, een sneakpeek van de toekomst te zijn.
Hahahah hilarisch dit. Koop ff een $500 kist omdat de bezorger het voor ie voordeur moet kunnen/willen leggen. Wat een land.
Ik vind die kist niet zo gek. Mijn oud-huisgenoot heeft er een. De prijs vind ik wel idioot. Die van PostNL kost 80 euro.
Die van postnl ziet er dan ook wel uit alsof ie van pisbakkenstaal gemaakt is.
Dat Amerikaanse ding ziet er uit als een uit de kluiten gewassen koelbox, dus alsnog wel erg duur maar ziet er in ieder geval uit alsof er over nagedacht is.
Ik denk dat jij in een goede wijk bwnt opgegroeid.
Niet als troll of belediging bedoeld. Maar als je in een achterstandswijk was opgegroeid (zoals ik helaas) dan heb je écht niet zoveel vertrouwen in de mensheid als jij nu toont.
Ik zit meer op niveau @The Chosen One }>
Je onderschat de normen aan waarden die mensen hebben, een stuk fatsoen die mensen met de opvoeding meekrijgen.
De meeste mensen deugen.
Probleem is dat slechts één fout persoon voor de hele wijk iPhones kan oogsten.
Met de natte vinger (maar wel gebaseerd op wikipedia) zorgt 0,1% van de Nederlandse bevolking voor 70% van de vermogensdelicten waaronder diefstal ook valt.
Het is echt iets voor plattelandsbezorgingen, waar het veel minder rendabel is om een man-in-a-van naartoe te sturen. Dat neemt heel veel tijd in beslag en die ene Euro gecalculeerde bezorgkosten zijn na twee minuten rijden al op.

Assen is niet klein genoeg voor dit soort bezorgingen.

@DarkForce Daarom is het nu ook zo dat webwinkels er meer aan moeten doen om aan te tonen dat je ook daadwerkelijk het pakket hebt ontvangen. Amazon, bijvoorbeeld, geeft eenmalige codes uit voor de duurdere produkten of de bezorger maakt een foto van je pakketje voor de open deur.

[Reactie gewijzigd door Dazenet op 14 juni 2022 02:27]

Zag laatst een "mooi" filmpje met een bezorger die zo'n foto maakt. Pakketje op de grond, foto, pakketje van de grond en mee met de bezorger. Pech voor de bezorger dat hij gefilmd werd.
Dacht het filmpje even op te zoeken maar die zijn in grote hoeveelheden te vinden.
Tja, ook dat gebeurd.
Ben ook wel blij dat ik een doorcam heb :)
Mijn grootste zorg hiermee is de diefstal gevoeligheid. Niet alleen een pakketje buit gemaakt. Ook nog eens een drone. Kijk bijvoorbeeld eens in Den Haag hoe er alleen al met die huur scooters om wordt gegaan. Nee, dit lijkt mij absoluut niet werken hier.
Het is hier ook niet echt nodig.
Hopen??? uhh ik denk dat voor veel meer mensen leef comfort zonder gezoem elke dag en misschien meerdere keren per dag belangrijker is.

Je hebt het over assen?? Ik ben bang dat er maar een hele kleine coridor is waar gevlogen mag worden.
https://map.godrone.nl/#l...975034,10.536666666666662

Je zou dus via zuid rolde binnen kunnen vliegen of via de N371 naar N373 dan via noord Kloosterveen Assen in kunnen. :)

Nederlands luchtroom zit redelijk vol. Drone van punt a naar punt b zal dus ook veel planwerk moeten worden gedaan. En in grote steden zoals Rotterdam, Den Haag, Amsterdam Eindhoven. Daar mag helemaal niet overheen gevolgen worden met vrij grote uitstrek gebieden tbv landen en opsteigen.

Daar met een drone vliegen zonder goedkeuring van lucht verkeersleiding kan dan ook op fikse bekeuring komen te staan. Al is het maar om over een paar bomen heen te vliegen.
Prachtig, ik hoop dat dit ook in Nederland komt maar ik denk dat Nederland er niet echt geschikt voor is, in grote steden hebben mensen vaak geen tuin en in kleinere steden (ik woon in Assen) is het afzet gebied weer te klein denk ik.
Ik hoop dat ze de wetgeving dan wel eerst drastisch veranderen waardoor iedere vorm van verantwoordelijkheid voor de webwinkel komt te vervallen en je als consument dan dus ook gewoonweg zelf de l*l bent als je pakketje niet door je ontvangen wordt - omdat deze gejat wordt.

Dan vind ik het persoonlijk niet eens zo heel erg als het hier straks ook stikt van de porch pirates en ja, het aantal in de VS neemt nog steeds toe.
Nou ik hoop het niet. Sowieso hoef ik geen Amazon, maar ik hoef ook niet allemaal van die drones rond m'n oren te hebben. We klagen steen en been over de flitsbezorgers, uitizichtvervuiling door de windmolens, maar dit zou dan wel moeten kunnen.

Nee hoor. Als ik m'n pakketje binnen 2 min wil hebben dan ga ik wel naar de winkel. En ik mag toch hopen dat al die dingen niet buiten de openingstijden van de winkels gaan vliegen. Dan heb je helemaal van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat van die dingen rond je huis. Benieuwd hoe lang het duurt voor dat mensen massaal netten over die dingen heen gooien zodat ze neerstorten....
Beter zet gewoon lokaal postkastjes neer waar je, je bestelling kunt ophalen.
Een drone is gewoon super onhandig in een stad, denk aan kabels, borden, gebouwen, overige verkeer, tijd van bezorging, boom voor je balkon, etc.ect.
Bij een postkastje kun je het gewoon ophalen wanneer dit uitkomt, zonder dat een drone met een lege accu op je kop terecht komt. 8)7
Maar dan wel van iets anders dan Amazon. Willen we nog meer geld dat Nederland uitvloeit? Los van hoe de werknemers worden behandeld binnen Amazon.
De drempel om een drone uit de lucht te slaan zal - psychopaten daargelaten - een stuk hoger liggen dan een mens van vlees en bloed verwonden of te doden.
Inspiratie voor de tests :*)
The "Idiot-Proof Barrier" Test
https://www.youtube.com/watch?v=CM5Dpr-F0ME
Mijn buurman vliegt soms met een drone hier. Hij gaat dan helemaal aan de rand van het dorp staan, ver weg bij huizen en achter de dijk.

En dan nog hoor ik zijn gezoem continu als hij bezig is. Als het binnen 100 meter is begint het echt storend te worden.

Ik kan me niet voorstellen dat je dit wil de hele dag door.
liever de hele dag door bestelwagens? het is niet alsof dat ding blijft hoveren tot je er bent, gewoon dumpen en weg, dus hooguit 2 minuutjes gezoem, wat een pak minder storend is dan afremmende of optrekkende wagens die dan ook vaak niet eens de moeite doen om deftig te parkeren
Voordeel van een bestelwagen is dat die over de weg rijdt, en het geluid redelijk goed weg te werken is. Als je in de achtertuin zit zul je 'm in de meeste gevallen niet horen. Daarnaast geen privacy risico, en geen kans dat er een bestelwagen uit de lucht dondert.

Drones zijn gewoon erg risicovol, zowel op privacygebied als fysieke veiligheid, wanneer ze boven een woonwijk gaan vliegen.
Kans is wel dat je aangereden word in een stille woonwijk door een bezorger met enorme werkdruk en stress en targets. Maar Nederlandse woonwijken zijn ofc ook anders dan een Amerikaanse suburb waar dit zich wss vooral voor ontwikkeld
Oh ja, het welbekende excuus van werkdruk en targets :O
Dan is plots alles geoorloofd:
te hard en asociaal rijden, mensen die je erop aanspreken doden etc.

Als je niet tegen die werkdruk en stress kunt, had je misschien ander werk moeten zoeken cq. beter je best moeten doen op school?
Het is onderhand toch wel bekend dat koerierswerk niet het meest relaxte baantje ooit is?

Of misschien moet je je laten omscholen?
En dat hoeft niet eens een hele ingewikkelde studie te zijn, er zijn zat baantjes waar je geen HBO/WO voor nodig hebt: hovenier, fietsenmaker, bakker, magazijnbediende etc.
En toch kan het evengoed op een nette manier. Onze vaste PostNL bezorger heeft het ook regelmatig stervensdruk, maar blijft altijd netjes, vrolijk en gedraagt zich met zijn bus netjes. Het kan dus wel gewoon. De hele wijk is ook hartstikke blij met hem.
Onze vaste PostNL bezorger
Fijn voor die beste bezorger en dat hij zich netjes aan de regels houdt.

Nu DHL, DPD, UPS en de kleineren nog...
Als je niet tegen die werkdruk en stress kunt, had je misschien ander werk moeten zoeken cq. beter je best moeten doen op school?
Behoorlijk denigrerend.

Je kan nog zo je best doen op school, alle cijfers goed. Mooie opleidingen onder de kont. Je hoeft maar een flinke tegenslag in het leven te krijgen, waar je zelf helemaal geen invloed op hoeft te hebben. En je bungelt in no time onderaan de arbeidsmarkt, als je uberhaupt nog aan de bak kan. Wees een paar jaar werkloos om wat voor een reden dan ook en je opleidingen + ervaring kunnen niets meer waard zijn.

Een grote groep Nederlanders heeft helemaal geen keuze in het vinden van werk en pakken wat ze pakken kunnen om te zorgen dat er aan het einde van de maand tenminste nog een zakje geld binnenkomt.

Het is echt keihard vechten om weer hogerop te komen als je eenmaal naar beneden gedonderd bent. Afhankelijk van je emotionele staat en geestelijke veerkrachtigheid, is dit niet voor iedereen weggelegd.
Neemt niet weg dat ze rijden alsof ze zelf in de brand staan.
Prima veel risico's bij bestelauto's die je voor het gemak maar niet noemt. (Kans op auto-ongelukken, druk op infrastructuur, uitstoot, lawaaierige deuren bij open en sluiten voor pakketjes etc etc). Als we naar problemen gaan zoeken voor drones, kunnen we dat ook doen bij bestelbusjes.
liever de hele dag door bestelwagens? het is niet alsof dat ding blijft hoveren tot je er bent, gewoon dumpen en weg, dus hooguit 2 minuutjes gezoem, wat een pak minder storend is dan afremmende of optrekkende wagens die dan ook vaak niet eens de moeite doen om deftig te parkeren
Ligt eraan, ik mag hopen dat dit niet in Nederland komt aangezien we dan aan het begin staan van de taferelen die zich in de VS afspelen. Best grappig om te zien natuurlijk - zolang het niet om je eigen spullen gaat - maar het stukje persoonlijke contact en het persoonlijk aannemen van je bestelling wat we in eigen land hebben, is toch wel uitstekend.
Ik woon in de VS en ben enorm blij dat ik niet meer met Nederlandse pakketbezorgers te maken heb. Porch Pirates zijn een stuk kleiner probleem dat Reddit en YouTube laten overkomen. Daar staat tegenover dat je:
- Niet de deur open hoeft te doen voor een bezorger (bezorgen is goedkoper, effectiever, en efficiënter)
- Je pakket krijgt ook al ben je niet thuis of doe je de deur niet open
- Bezorgers je pakket niet door je brievenbus kunnen rammen (overigens niet mogelijk gezien hoe brievenbussen hier werken)
- Je pakket niet in je kliko vindt, of verstopt onder je auto
- Je pakket op moet halen bij een afhaalpunt (soms omdat een bezorger te lui is om aan te bellen)

Voor bezorgers ook een stuk fijner, want die kunnen gewoon hun werk doen.
maar het stukje persoonlijke contact en het persoonlijk aannemen van je bestelling wat we in eigen land hebben, is toch wel uitstekend.
Natuurlijk dat kwart Nederlandse gebrabbel van die gasten, als ze al niet in de bus zitten met je pakketje op de stoep als je opendoet, ga ik echt missen.
Nou een moderne bus hoor je echt maar amper. Dichtslaan van een deur is misschien nog het luidst. Geluid van een drone is irritant en veel opvallender.
Dat proberen ze dan weer te compenseren met de achteruit rij piep van een gemiddelde vrachtwagen. Of van de piepende remmen als ze vol in de ankers moeten omdat ze zo 'veilig' mogelijk door de woonwijk scheuren.

@ApexAlpha Er zijn ook projecten dat bijv drones medische noodzakelijke dingen kunnen overvliegen tussen A en B + als de aanvliegroutes 'in het vliegnetwerk verwerkt kan worden, kunnen drones op een hele grote hoogte functioneren, dan hoor je ze nauwelijks. Voorbeeld van zo'n medisch noodzakelijk goed is een tegengif dat bijv in ziekenhuis A niet ligt kan zo wel snel naar B - zonder dat daar een rapid responder voor moet uitrukken.

Al denk ik niet dat we snel naar 3022 gaan dat alles vliegt, maar er zit buiten hobby/werk ook zeer praktisch nut aan zulke drones.

De oplossing voor al die pakketten is imho best simpel: lever het gewoon af wanneer ik aangeef het te kunnen ontvangen. Als ik 2 x per week pakketten wil hebben, hoef ik tussentijds geen bezorgdudes te zien. Ik wacht dan liever dan dat ik moet gaan agenda schuiven voor een dom pakket wat mijn leverancier dan weer niet op een afhaallocatie kan leveren (wat geen optie is, want het is geen lokaal pakhuis)

Dat alles zo gehaast moet is ook weer een reden dat men voor kleinere pakketten juist naar dit soort 1st world problems moet oplossen.
Tja...ik heb bij Amazon een vaste bezorgdag. Alleen jammer dat ze daar denken dat goede customer service betekent dat je dat ook een of twee dagen eerder af kan leveren.
Dat klinkt handig. Kan je dat ergens opgeven of plan je het zelf zo?

In de praktijk bezorgt Amazon bij mij de helft zelfs een dag eerder dan beloofd. Zelfs bij PostNL is dit al enkele keren voorgekomen dit jaar!
Ik moest even zoeken, maar...amazon.nl doet (nog) geen Amazon Day Delivery.
Aan de andere kant kost Prime (vooralsnog) nagenoeg niets in Nederland, dus niet klagen ;)

Ik vind het voortijdig bezorgen van een bestelling uiterst irritant. Je kiest of rekent op een bepaalde dag, voor die dag zorg je ervoor dat je beschikbaar bent.

Komen ze een dag (of twee) eerder dan krijg je weer een kaartje in de bus, kan je naar een afhaalpunt dat totaal niet bij je in de buurt is, of je kan het laten herbezorgen, maar dan wel ná de originele bezorgdatum. Soms moet je gewoon wachten totdat het retour is gegaan.

Sommige bedrijven snappen echt niet wat goede klantenservice is...of ze doen het expres :/
Tja, zo'n medische toepassing in afgelegen gebieden zal natuurlijk weinig weerstand oproepen. Maar de realiteit is dat deze dienst voor banale zaken gebruikt gaat worden. Immers, via Amazon kun je geen tegengif voor een slangenbeet bestellen...

Het is net als die reclames voor flitsbezorgers. Millennials die chips en bier bestellen, omdat ze te belazerd zijn zelf die 5 minuten de deur uit te gaan...
Immers, via Amazon kun je geen tegengif voor een slangenbeet bestellen...
https://www.amazon.com/Pa...e+veno%2Caps%2C178&sr=8-3
maar daar zit geen antigif in. Alleen een apparaatje om het gif zoveel mogelijk uit de wond te zuigen.
Ik weet niet of het een lokaal probleem is, maar hier scheuren de bestelwagens je meerdere keren per dag om de oren. Ik woon in een hofje met alleen bestemmingsverkeer en het is echt bizar welke stunts ze uithalen en snelheid kunnen behalen op nog geen 100 meter. Drones kleven ook grote nadelen aan, maar het lawaai van de busjes vliegend over de snelheidsdrempel, plus de gevaren voor de kinderen en huisdieren is gewoon enorm.
Het probleem bij ons is juist weer dat ze je niet om de oren scheuren. Ik woon aan een doodlopende straat die niet eens heel lang is met weinig verkeer op nummer 12, (begin van de straat onze kant op) en dan liggen brieven en pakketten voor nummers 14, 16 etc ook bij ons in de bus.
Alleen rijden die busjes vaak veel te hard, omdat de bezorgers vaak per pakket en niet per uur betaald krijgen.

Dus voor de verkeersveiligheid; dan maar drones.

Of nog beter, pakketbezorgers redelijk betalen...
Prachtig dat iemand met de naam Vuvuzela het heeft over irritant drone geluid. Die stadions klonken alsof ze vol zaten met drones ;)
Zo zijn er erg verschillende ervaringen blijkbaar! Ik heb 1x een pakketje gehad hier dat er niet helemaal netjes uitzag. Verder altijd goed bezorgt.

Zelfs een keer per ongeluk mijn oude adres (in hetzelfde dorp) ingevuld. Bezorger kwam gewoon bij mij aan de deur. Misschien het voordeel van in een niet al te groot dorp wonen.
Mag ik vragen in welk land je nu woont?
Lage brom van een icm busje of totaal stille elektrische motor VS high pitch buzz een drone? Die drone vind ik vele male irritanter
Als er de hele dag van die dingen langs uw huis vliegen.
Hoezo moeten ze deftig parkeren? Zijn gewoon regels omtrent de weg blokkeren bij laden en lossen hoor..
Als je alleen je eigen drone zou horen ja. Maar je hoort de drone voor elk pakketje. Je buren, andere buren, overburen, paar huizen naast je, achterburen etc. Geef mij maar het busje.
Ik heb ook een drone. Maar tenzij jij ongeveer aan de rand van het dorp woont, ver weg van andere huizen en achter een dijk, dan hoor je dat niet.

Misschien wel als je buurman vanaf zijn startpunt weer terug vliegt naar zijn (en dus jouw) huis, tja dan is hij dichtbij ja. Als ik boven 100-130 meter vlieg hoor je de drone niet meer, maar verticale afstand dempt nog beter.
Dat jij het niet hoort wil nog niet zeggen dat een ander het ook niet doet...en één kleine drone is natuurlijk absoluut geen relevante vergelijking voor bezorgdrones, of taxidrones.
Hoe groot is die drone dan? (En hoe laag over de huizen vliegt hij?)
Dat zei men vroeger ook over auto's voordat vrijwel iedereen er een hand en ze overal waren. En ik denk dat men dan ook over gloeilampen, koelkasten, vliegtuigen, en vele andere producten zei. Typisch NIMBY; wel de lusten, niet de lasten.
Oei, nog nooit een vliegtuig gehoord zeker?
Als ik een lens voor mijn Sony bestel van meer dan 1000 euro, en mijn lens wordt met een drone gebracht.
Dan gaat de lens gelijk terug!

En ja, dit is maar een voorbeeld.
Lenzen koop ik via NL (web)shops gespecialiseerd in fotografie, maar het mij om het punt dat je een licht artikel besteld met een hoge waarde. Dat wil ik echt never nooit via een drone bezorgd hebben.
Op zich dat het via een drone bezorgt wordt zit ik nog niet mee, als ik gewoon thuis ben en direct pakje kan aannemen(berichtje krijgt als die er is).

Maar dat zo onbeheerd in me tuin of iets achter gelaten wordt, nee dat zie ik niet zitten met dure pakken.
Niet eens dat kapot valt kan prima neergezet worden, maar straks komt er en regen bui over heen of iets(en is als nog stuk).
Ook omdat iedereen die drone aan ziet komen vliegen. Als ze dan zien dat er geen auto voor de deur staat ben je aan de beurt.
Zou dan ook dom zijn dat je een 30 minuten snelservice gebruikt als je toch niet thuis bent :P Laat hem dan bezorgen als je wel thuis bent.
Volgens mij als ik het goed lees, kan het binnen 30 minuten bezorgd worden en kun je zelfs aangeven wanneer je het bezorgd wilt hebben vanaf die 30 minuten.
Ofwel, je gaat het niet bestellen en random over de dag een keer laten bezorgen, je besteld het en weet wanneer het komt. Dan neem ik aan dat je gewoon thuis even wacht op het pakketje.
Een licht artikel is juist beter tegen schade te beschermen dan een pakket van 10 kilo.

Er zit niet voor niets zoveel piepschuim om een tv, die dozen worden echt lomp behandeld, vanaf de fabriek tot aan de klant.
Een licht artikel is makkelijker van zijn plaats te krijgen tijdens het vervoeren dan een 10 kilo artikel.
Omdat de bezorger en het vrachtschip er wel zo zorgvuldig mee om zijn gegaan alvorens ie bij jou belandde?
Omdat de bezorger en het vrachtschip er wel zo zorgvuldig mee om zijn gegaan alvorens ie bij jou belandde?
Blijkbaar wel want ik heb nog nooit een kapot/beschadigd artikel binnengekregen.
De drone heeft nog heel wat jaren te gaan voordat de drone dezelfde mate van tevredenheid en vertrouwen heeft bereikt.
Je kan bij een duur artikel vast kiezen om het niet per drone te laten leveren. Een dure lens heeft doorgaans ook niet zoveel haast dat daar een halfuurs-leveringsservice voor nodig is.

Rationeel gezien zou ik zeggen dat qua voorzichtigheid met het product men met een drone beter af is. Die pakketjes klapperen aardig door de bus bij alle bochten die de (gehaaste) bezorger neemt. Daarom zitten er dan ook verpakkingen om.
Maar je hebt al heel veel slechte ervaringen met bezorging per drone dat je die techniek niet vertrouwd?
Dat zeg ik nergens.
Waarom zou ik een vertrouwde verzendmethode inruilen voor een experiment als het om dure spullen gaat?
Kom maar eerst een paar jaar met succes mijn drinkglazen, servies of andere breekbare spullen onder 100 euro bezorgen, dan praten we verder.

De keyword in mijn originele comment is "als".
Waarom zou ik een vertrouwde verzendmethode inruilen voor een experiment als het om dure spullen gaat?
Waarom maak je je druk om of de spullen kapot worden afgeleverd? Vind je het echt zo'n probleem als Amazon 1000 euro verliest omdat ze je lens moeten vergoeden/ een nieuwe moeten sturen?
Nee, ik wil geen hustle om mijn geld terug te krijgen.
Nergens voor nodig aangezien ik al een betrouwbare verzend dienst heb die zich bewezen heeft.

Ik bestel een lens omdat ik het nodig heb voor opdrachten, dan wil ik het minst risico lopen.
Als geen "hustle" wil dan kan je de lens beter in de fysieke winkel kopen en of bestellen.
Dat zeg ik ook in mijn reactie.
Dan moet je hem ophalen in een winkel. Dat het bij jou met de traditionele busjes altijd goed is gegaan bied ook geen enkele garantie voor de toekomst, wij bestellen veel en hebben al meerdere dozen gehad die half in elkaar zitten, waar forse deuken in de doos zitten, hoeken zijn afgescheurd etc.. Ik heb meer vertrouwen in die drone dan in de gemiddelde pakketbezorger.
wij bestellen veel en hebben al meerdere dozen gehad die half in elkaar zitten, waar forse deuken in de doos zitten, hoeken zijn afgescheurd etc.. Ik heb meer vertrouwen in die drone dan in de gemiddelde pakketbezorger.
De gehele reactie is gericht op mijzelf, dat is vrij duidelijk!
Ik praat niet namens anderen.
Je jhebt geen idee wat er allemaal tijdens de "vertrouwde" verzendmehode gebeurt, maar omdat je dat niet ziet denk je dat het allemaal beter is. Tijdens de normale verzending kunnen er nog wel veel meer dingen fout gaan die je niet ziet.
Je jhebt geen idee wat er allemaal tijdens de "vertrouwde" verzendmehode gebeurt, maar omdat je dat niet ziet denk je dat het allemaal beter is.
Dat heb je dus fout. Ik krijg mijn producten altijd heel geleverd, dat us een indicator dat het allemaal wel goed gaat.
Nou in een overvol busje met een bezorger die moet sprinten om zijn strakke tijdschema te halen is het ook geen ideale situatie. Geef mij maar de drone dan.

Niet dat dat in Nederland gaat gebeuren maar in afgelegen dunbevolkte gebieden gaat zo drone een stuk beter zijn dan een busje.
Ze laten hem echt niet van drie hoog vallen.
Het idee erachter is natuurlijk wel leuk maar praktisch gezien denk ik niet dat dit echt van de grond zal gaan komen. We moeten sowieso al niet vergeten dat het luchtruim zowel in Amerika als ook b.v. hier in NL bom vol zit. Zeker NL is daarbij toch al zo dichtbevolkt en je ook een bepaalde veiligheid moet kunnen garanderen. Als je alleen al bekijkt boven hoeveel gebieden restricties voor drones zijn opgelegd hier in NL dan is het bijna onmogelijk.

Hier bij mij zou b.v. een drone al niet mogen komen omdat boven mijn huis de aanvliegroute van Maastricht Airport ligt. Ernaast heb je chemieconcern Chemelot liggen en daar dus ook absoluut nooit drones boven mogen gaan vliegen. Misschien dat het dan hooguit meer in de buitengebieden zou kunnen maar zoveel buitengebieden hebben we niet in NL.
maar praktisch gezien denk ik niet dat dit echt van de grond zal gaan komen
Tja...dat is natuurlijk voor een dronebezorgdienst wel een eerste vereiste :)

Ik hoop dat dit geen gemeengoed gaat worden. Ik verheug mij niet echt op het lawaai van tientallen drones die de hele dag over en weer vliegen.

Ik zit me al een tijdje te verheugen op electrisch rijden. Al die herrie van autos, bussen, enzovoorts de hele tijd. Nu is dat gezoem van elctromotoren ook geen pretje, maar nog altijd beter dan die laagfrequente geluidsvervuiling.

Het luchtruim zit wel vol, maar niet op de helicopter en kleine privévliegtuigen corridor. Die drones gaan echt niet op dezelfde hoogte vliegen als de commerciële luchtvaart. Bovendien zijn ze uitgerust met allerhande collision avoidance systemen en zullen ze ook een flightplan in moeten dienen om te zorgen dat er geen conflicten ontstaan. Ze zullen ook, inderdaad, niet vliegen boven of nabij gebieden die restricties hebben...maar, zoals eerder gezegd, bezorgdrones zijn echt iets voor het platteland/buitengebied en niet geschikt voor dichtbevolkte gebieden.

[Reactie gewijzigd door Dazenet op 14 juni 2022 03:08]

Ik verheug mij niet echt op het lawaai van tientallen drones die de hele dag over en weer vliegen.
Ik verheug mij daar ook al zeer zeker niet op want hoe dan ook maken drones best wel een tamelijke herrie.
Al die herrie van autos, bussen, enzovoorts de hele tijd.
Ik woon zelf zo goed als midden in de stad direct naast een druk kruispunt met stoplichten. Tegenwoordig rijden hier nu gelukkig elektrisch aangedreven bussen.
maar niet op de helicopter en kleine privévliegtuigen corridor.
Maastricht Airport is niet zo'n groot vliegveld maar er wel hier best veel lesvliegtuigjes vanaf Maastricht Airport vliegen. Dus in die zin is het hier ook in die lagere corridor best wel druk.
dat dit echt van de grond zal gaan komen.
Nice :P
Is het nou nooit genoeg? Het moet altijd maar weer sneller.
Het zou in sommige gevallen wel zuiniger kunnen zijn dan de pakketbus, maar ik betwijfel het.

Hier in Nederland zal dit echt tegenvallen, gezien de regelgeving e.d.
Bij mij in de buurt bovendien vogelrijk gebied, dat soort dingen heb je ook nog.
Dat het altijd sneller lijkt te moeten lijkt idd wel zo. Ik kwam toen ik wat bestelde bij Coolblue er achter dat ze tegenwoordig (voorlopig geloof ik alleen als test om de interesse te peilen) bezorging binnen 30 minuten voor 5 euro extra aanbieden.
Het moet niet gekker worden!
Zullen we dat dan ook zelf in de praktijk gaan brengen? Weg met steeds snellere desktops omdat die zo lekker zijn voor gaming, en alleen nog maar energiezuinige laptops kopen. Hoeven niet supersnel te zijn. Het hoeft immers niet sneller dan wat we al hebben of hadden.
Een focus op energiezuinige apparatuur, en het uitdagen van programmeurs om prestaties te maximaliseren bij een beperkt energieverbruik, lijkt mij voor de wereld een prima plan.
Ja maar het tegenovergestelde gebeurt. Software en media (video) wordt steeds zwaarder.
We doen steeds meer browser only dingen op de pc, maar als je met een oudere pc een website probeert te laden met 3 actieve reclames is dat zeer merkbaar.
Voor professionele software is dat vast het geval, maar voor huis-tuin-en-keuken-gebruik vind ik dat oude hardware toch verrassend goed meekomt. Ik heb -naast m'n werklaptop- nog steeds een 4 GB Ram pc in gebruik die ik in 2008 heb samengesteld, met als enige update een SSD. Die houdt zich prima staande voor eenvoudig gepruts met foto's, thuisadministratie, incidentele indie-spelletjes, videobellen etc. Soortgelijke scenario's zie ik in mijn omgeving.

Voor m'n gevoel is de updatefrequentie van PC's van kennissen/familieleden ook stukken lager dan, zeg, 15 jaar geleden. Voorheen werden PC's vernieuwd omdat de hardware te traag werd. Nu is de reden voor vervanging eerder dat de hond een ongelukje op de laptop heeft gehad of een peuter op het scherm is gaan staan...
Zeker. Ik gebruik een oude all-in-one. Ik draai er Linux op en heb er ook een SSD ingezet.
Drukke reclames op een website kunnen het traag maken. En ik heb een keer een grote zoom sessie gehad met veel deelnemers die hij echt niet trok. Paar deelnemers gaat wel.

Al met al geen directe reden om een nieuwe te nemen.
Ja dat doe ik al. Maar een website laden tegenwoordig is ook niet hetzelfde als 8 jaar geleden o.i.d.
Lockeford is ideaal, een klein dorpje waar iedereen een tuin heeft.
En de filmpjes hier laten dan ook wel weer zien waarom we als Nederlander trots mogen zijn op onze post en pakketdiensten. Zat mensen die ik spreek in de VS ( maar ook mensen die vanuit de VS naar Nederland zijn geëmigreerd) die gek kijken maar het wel een heel stuk betrouwbaarder vinden.
Moet je geen DPD hebben. Die presteerden het laatst om een pakket van mij maar liefst twee keer bij een afhaalpunt in Boekel in Noord-Brabant te bezorgen. Ik woon in Twente....
Klinkt bekend. Dpd heeft nu al twee keer een pakket letterlijk over een muur op 1 hoog op mijn dakterras gegooid. 8)7
Het is niet DPD, PostNL, UPS, of wat dan ook die goed of slecht is. Deze firma's willen allemaal de beste dienstverlener zijn.
Als een chauffeur iets op jouw dakterras gooit, dan is het niet DPD, maar die chauffeur die iets fout deed. Ik ben er zeker van dat DPD dit ten strengste afkeurt. Op deze manier generaliseren is meestal een slecht idee...
De meeste van deze firma's hebben ook meldpunten om dit soort klachten in te geven. Wanneer ze genoeg klachten over een bepaalde chauffeur hebben, dan ondernemen ze zeker actie.
Ik weet niet of het 130km verderop afleveren van een pakket, wat dus bij mij gebeurde, komt door een chauffeur. Ik kreeg ineens een mail dat ze niet bij het door mij gekozen punt konden afleveren en dus "in de buurt" het hadden afgeleverd. "In de buurt" betekent bij DPD hetzelfde als "in hetzelfde land".
Een beursgenoteerde firma zal nooit in zijn beleidsvoering opzettelijk een slechte klantervaring verplichten.

In jouw geval kan het zijn dat tijdens het sorteerproces een persoon het in de foute kar gelegd heeft. Deze firma's hebben dan wel sorteerbanden, maar aan elke uitgang van dergelijke machine staat nog steeds een persoon die het in een juiste kar moet leggen. En als je als persoon daar duizenden keer dezelfde handeling moet doen, dan kan het zeker gebeuren dat er eens een foutje gemaakt wordt.

Ook kan de klant van de pakketfirma fouten maken. (dit is dan de shop waar jij bestelt). Foute adressen doorgeven, foute pakketpunten doorgeven (is vaak een ID die ze doorgeven), 2x eenzelfde zendingnummer gebruiken op verschillende zendingen, slechte printkwaliteit (wat bij code39 barcodes soms foute resultaten kan opleveren - gelukkig is code128 steeds meer de standaard),...
Ze hebben het wel opnieuw in het systeem gedaan, en toen opnieuw in Boekel bezorgd. Als ze het 2x op dezelfde verkeerde kar leggen is er echt wat mis, opzettelijk of niet. Het zou niet eens één keer moeten gebeuren. De firma waar ik bestelde heeft het wel naar mijn pakketpunt gestuurd. De tracking van DPD gaf toch echt mijn pakketpunt aan als doelwit. Maar het lukt DPD blijkbaar niet om het zelfs maar in mijn provincie te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 14 juni 2022 12:26]

Dan zit er duidelijk een foutje in het systeem waar een backup pakketpunt in opgenomen is of zo (voor moest jouw pakketpunt vol, met verlof, etc... zijn). Ook deze zaken zijn vaak enkel maar deels automatisch.

Wat ik wil zeggen is dat ik begrijp dat dit hinder veroorzaakt en ver van fijn is, maar dat dit niet het doel van dergelijke firma is. Er is altijd wel een reden voor en dit is de uitzondering op de regel.
Zelf ervaar ik het alsof 99% gewoon goed loopt en de rest (1% dus) zo goed als altijd gewoon een dag later.

Als IT'er weet ik dat ik niets kan oplossen als ik niet weet dat er iets fout is. Daarom dus de vraag of je contact hebt opgenomen met DPD om dit te melden. Want als ze het niet weten dat er iets fout zit, dan is het ook logisch dat ze er niets aan doen.
Ik heb meermaals contact opgenomen met DPD. Uiteindelijk heb ik maar op Reddit iemand gevonden die in de buurt woonde en het voor mij heeft opgehaald en via PostNL heeft verstuurd.
Ach ja, UPS (TNT Express) dropt gewoon twee keer over een pakket ter waarde van ~600 euro voor je deur neer omdat hun tracking totaal niet klopte omdat ze blijkbaar twee dozen die tegelijk verstuurd zijn twee dagen na elkaar mee genomen hebben en dit ook niet gecombineerd hebben na de tijd :+

Dan neem je zelfs nog contact op om het na te vragen etc, maar zelfs dan komen ze er niet.

Ook UPS, we komen tussen dan en dan, maar eigenlijk komen we 3 uur na het laatst aangegeven tijdstip, krijg je dus een email dat je het kan ophalen 2 weken na de huidige datum (stond er letterlijk zo) terwijl het voor die datum moest zijn :+
Fair enough. Daar heb je een goed punt. _/-\o_

Ik meen me te herinneren dat ik destijds een klacht wilde indienen, maar dat dit op hun website onmogelijk was. Ik zie nu wel een telefoonnummer dat gebeld kan worden ,dus dat hebben ze verbeterd blijkbaar.
Moet je eens proberen een pakketje wat op naam van iemand anders staat op te halen wanneer het ongevraagd bij een "afhaalpunt" is gedumpt.

Alsof je toevallig weet dat er daar iets is afgeleverd, en je hebt dan ook nog toevallig de juiste bestel/aflever gegevens die je kan laten zien.

Ja meneer, het staat niet op uw naam.

Ja mevrouw...maar ook niet op dat van u, en u bent ook niet het afleveradres. Wat is uw punt?

Plonk het maar in mijn tuin. Snel verhuizen naar Lockekford :)
Tot iemand de drone uit de lucht schiet en er met de buit vandoor gaat.
Tot iemand de drone uit de lucht schiet en er met de buit vandoor gaat.
Ik weet niet wat er precies nodig is om een drone uit de lucht te schieten, maar de "buit" zal vast niet extreem waardevol zijn. De onderstaande quote suggereert in mijn ogen dat ook:
Amazon maakt in de aankondiging van het programma geen verdere details bekend over de omvang van de service. Ook is nog niet helemaal duidelijk wat voor pakketten klanten kunnen bestellen, al belooft de webshopgigant dat er 'duizenden alledaagse producent' te bestellen zijn via Prime Air. De betreffende pakketjes zullen aan een bepaald gewichtslimiet moeten voldoen, maar ook daarover is geen informatie bekend.
Drone onderdelen kosten ook geld.
Gaat van start & mist nog toestemming klinkt nogal tegenstrijdig. Weet iemand hoe realistisch die startdatum is?
Het eerste wat ik zou bestellen per drone is Terminator 2: Judgement Day op Bluray
Goede documentaire idd!
Voordeel is wel dat al die irritante flitsbezorgers meteen kunnen opdoeken :P
Maar helaas is wat er dan voor in de plaats komt meteen nog erger. . .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee