Amazon bezorgt pakketjes in Amerikaanse buurt met zelfrijdende voertuigjes

Webwinkel Amazon gaat kleine zelfrijdende voertuigjes inzetten om pakketten te bezorgen, in eerste instantie als test in een buurt in de Amerikaanse staat Washington. Tijdens de test is er altijd een bezorger bij om te checken of het goed gaat.

De zelfrijdende robot rijdt op de snelheid van een wandelaar over de stoep met behulp van een elektromotor. Hij stopt bij klanten voor de deur, waarna die de pakketjes eruit kunnen pakken, zo blijkt uit een video die Amazon online heeft gezet. De webwinkel begint met zes van zulke robotjes met de naam Scout.

Scout kan autonoom rijden over de stoep, maar er zal altijd een bezorger van Amazon aanwezig zijn bij de ritten van het voertuig. De bezorging via Scout is vooralsnog een test en gebeurt alleen overdag, als het licht is. Amazon maakt geen technische details bekend van het zelfrijdende systeem. De test gebeurt in een niet nader genoemde stad in Snohomisch County, een gebied iets ten noorden van Seattle. Daar heeft Amazon zijn hoofdkantoor.

Amazon maakt geen plannen bekend op hoe grote schaal het Scout wil inzetten voor bezorging. Het is een van de vele initiatieven van de webwinkel om bezorging te automatiseren. Het Amerikaanse bedrijf experimenteert onder meer met drones.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-01-2019 • 19:12

99 Linkedin

Reacties (99)

99
83
39
2
0
28
Wijzig sortering
Zou dit een zelf-ontwikkelde creatie zijn? Het lijkt verdacht veel op de robotjes van https://www.starship.xyz/ :) O.a. de Duitse pakketdienst Hermes heeft met deze robots als een in grote steden getest.
Was dat geen 1 april grap?
Het was een pilot die ze in meerdere steden uitvoeren.
Ik ben echt benieuwd hoe zoiets hier in Amsterdam zou werken, zie het totaal niet voor me. Weet je of het goed werkte? Of was het alleen in een buitenwijk met brede straten en stoepen?
Nee dat was een serieuze pilot. Ze rijden in meerdere steden waar ze echt eten en pakketjes bezorgen.
Dacht ik ook gelijk aan. Lijkt er heel erg veel op maar tegelijkertijd ook veel verschillen. Ik ga er vanuit dat ze niet de samenwerking zijn aangegaan maar zelf het product opnieuw hebben ontwikkeld. Ben benieuwd hoe dit gaat.
Het is dus een kwestie van aftellen totdat de eerste Scout achterin een busje is verdwenen.
Klopt maar je kunt het karretje tracken, de binnenkant magnetronnen, inktbommen af laten gaan, enzovoorts. Neemt niet weg dat iemand het zeker gaat proberen.
GPS? Het “botje” heeft dat sowieso al nodig voor het bezorgen van de pakketjes en zal ongetwijfeld wel in directe verbinding staan met Amazon HQ.
Dus de dief is zo gevonden.
En er zullen waarschijnlijk ook camera's op zitten. Het karretje moet - net als zelfrijdende auto's - ook personen en obstakels kunnen ontwijken, en dat zal waarschijnlijk (o.a.) met camera's gebeuren. Ook moet de klep open gaan bij de juiste persoon, dus die moet herkend kunnen worden. Diezelfde camera's (en andere sensoren) worden ongetwijfeld ook gebruikt om diefstal tegen te gaan en zo nodig bewijs te verzamelen.
Er zijn natuurlijk genoeg middelen om een GPS signaal te blocken...
Tja er worden ook vele pakjes van deurmatten gestolen en hele bezorgbusjes verdwijnen. Waarom zou dit meer problematisch zijn?
Een bezorg bus laten verdwijnen of een dergelijk klein apparaat.
Appels en peren.

Verder, als die dingen evt. ook op de mat zouden afleveren, geld dat argument ook al niet meer.
Dat is wel heel optimistisch, pakketten worden in Amerika nog wel eens voor de deur gezet. Daar doelt falconhunter denk ik op.
continue, en aangetekend ook, hangt er een papier op je deur, moet je tekenen, volgende keer ligt het pakketje voor de deur en het papiertje wat je getekend hebt wordt meegenomen,
Doet PostNL toch efficiënter... Ik heb in 2017 vier aangetekende zendingen gewoon door de bus gekregen. :'(
Maar zo'n dergelijke apparaat zit wel vol met camera's, GPS en tracking software.

Als die ook maar iets van zijn pad is dan wordt er gelijk actie ondernomen.

Ik denk dat ze een stuk makkelijker te beveiliger zijn dan jij denkt.
Dat is relatief. De bus is te beveiligen, de acties van de bezorger niet. Als een bezorger bedreigd word en gedwongen moet uitstappen heb je de bus te pakken.

Een autonome robot ligt niet wakker van een mes/knuppel/geweer....
Eerst kijken, dan zeiken analyses toepassen en conclusies trekken. Dit doet me denken aan die lui hier die ook zo hard tegengas gaven op het Hyperloop concept een paar jaar geleden. "Het kan fysiek niet", "gevaarlijk", "wachten op de eerste implosie". Wat als het wel werkt? Dit is toch tof? Laat ze het lekker uitproberen. Jij hoeft er geen gebruik van te maken.
Misschien liet ik inderdaad teveel aan eigen interpretatie over. Bij dezen:

In de huidige markt moet je als grote speler innoveren. Anders loop je het risico dat iemand anders dat doet en je voorbij streeft. Innovaties brengen vaak risico's met zich mee, maar als je een miljardenbedrijf zoals Amazon bent, kan je een flink leger aan onderzoekers inschakelen om de risicos te laten af te wegen tegen de kosten en de baten.

Ja er zal af en toe een bestelling verdwijnen of zelfs een robot. En zelfs als die niet terug te vinden zijn, ondanks gps en camera's, verdienen die dingen zichzelf ook vrij snel weer terug omdat het een eenmalige aanschaf is met minimale onderhoudskosten. Die postbezorger is op niet al te lange termijn al een stuk duurder.

Het is een beetje simpel om enkel te focussen op een enkel probleem en dan te zeggen 'het kan niet'. Dat zijn de mensen die fungeren als handrem op innovatie.

Nu jouw argument

[Reactie gewijzigd door Sebben op 23 januari 2019 20:26]

En ook postbezorgers kunnen verdwijnen: ze kunnen gekidnapt worden of gedood. Oké, vaak komt het niet voor, maar in theorie kan het...
Maar Amazon innoveert niet echt en de intentie heeft in mijn optiek ook weinig te maken met postbezorger.
https://money.cnn.com/201...ivery-partners/index.html
The announcement follows public criticism of Amazon by President Donald Trump over the company's arrangement with the US Postal Service. Amazon uses the USPS for an estimated 40% of its last-mile deliveries, paying bulk pricing. Trump has said he thinks it is a bad deal for the government
Zelfs als ze bulk inkopen is Amazon van mening dat het te veel kost om te bezorgen, en zijn ze dus een programma gaan starten waarbij je als zzp’er aan de slag kunt gaan.
Je moet zelf geld meenemen om pakketjes te bezorgen en hopen dat je het maar terugverdient.


De ‘technieken’ die ze gebruiken voor postbezorgen zijn niet bijster nieuw.
https://www.ssi-schaefer....ded-vehicles--agv---57914
En er zijn veel meer van dit soort bedrijven.
Volkomen geautomatiseerde magazijnen waarbij je steeds minder mensen nodig hebt. Techniek bestaat in verschillende vormen en maten en wordt nu op straat losgelaten.
Investeringen die ze stoppen in dit soort technieken kunnen ze eventueel gebruiken voor eigen magazijnen zodat ze minder afhankelijk worden van externe partijen.


Amazon is steeds meer een conglomeraat aan het worden waarbij ze geld ze steeds meer geld verdienen uit de nevendiensten. AWS is voortgekomen uit de noodzaak dat de sites op alle continenten ten alle tijden bereikbaar moest zijn. Transport-tak (vrachtwagens/trailers) uit de noodzaak dat de verdeling onbetrouwbaar en te veel kostte.
Dit is automatisering dat op alle continenten terugkomt met als natte droom robotica om de medewerker uit de fabrieken te krijgen,
aanvang is er al.
https://m.youtube.com/watch?v=cLVCGEmkJs0
Busjes verdwijen as far I know ook niet zomaar. Je blaat het, maar waar zijn de bronnen?
Alles verdwijnt, en niets verdwijnt zomaar.

Belangrijker, ik was niet de gene die dat "blaatte". Je neemt anderen stevig de maat over zomaar iets roepen maar dat is dus iets wat je aantoonbaar zelf doet.

Ik vind de toon verder niet zo gezellig, dus ik laat het er bij. Fijne avond.
Geen probleem, Scout kan gewoon deze unit ingebouwd krijgen!
https://youtu.be/xoxhDk-hwuo
Tja of gewoon vandalisme.. leuk toch zo'n ding op z'n kant duwen.. Of een harde trap tegen die wieltjes zodat die vastlopen.. En iedereen maar pissed off Amazon bellen waar z'n bestelling blijft....
In Nederland zou dit zeker niet werken..

[Reactie gewijzigd door Furious5 op 23 januari 2019 21:40]

weet je dat zeker?

Dit is in ieder geval innovatie wat Amazon laat zien: je probeert iets en gaat kijken hoe het werkt. Dat kan fout gaan, maar dat is inherent aan iets proberen/innoveren: je probeert iets te doen wat nog niet is, daar zijn altijd risico's dat het niet gaat werken zoals je wil.

En in the end: men zal gaan rekenen, als het werkt, hoeveel van deze robots worden er gesloopt en hoeveel leveren pakketjes af, wat is de schade die het oplevert tov reputatie (goede afhandeling van klachtenb kan je kudos opleveren namelijk). Als het lukt? Tel even uit hoeveel personeelskosten je bespaart :)

In the end, bij het gros van de bedrijven, als je geld over wil houden, de marge wil vergroten, meer doen met minder mensen, mensen zijn in het algeheel de grootste kostenpost op de balans. Als je die kostenpost kunt tackelen door af en toe wat van die karretjes te moeten vervangen omdat ze gejat/gesloopt zijn? Prima joh.
De enige innovatie die ik zie en nuttig zou vinden is het gebruik van de scout als pakjesdrager. Autonoom pakjes bezorgen kan voor veel problemen zorgen maar een scout die grote of veel pakjes draagt voor de koerier zie ik persoonlijk als een nuttiger innovate/toepassing.

De test met de drones is ook mislukt. Je kunt ook mensen stimuleren door de werkomgeving beter en veiliger te maken in plaats van alleen maar op ze proberen te bezuinigen.
Een beetje het punt van innoveren: accepteer je dat er iets anders uit kan komen dan wat je verwacht? Post-it kan erover meepraten waarom je sommige dingen toch misschien eens wil proberen :)

Een beetje een dooddoener bij een testtraject is als argument plaatsen 'autonoom pakjes bezorgen kan voor veel problemen zorgen'. Weet je dat zeker? Heb je dat getest? En welke problemen? Laten we dat eens onderzoeken in de praktijk! :)

'de test met de drones is ook mislukt' <-- dus? Ze weten nu dat het of totaal niet kan werken of dat er punten zijn waar aan gewerkt moet worden. Beide zijn vrij nuttige uitkomsten voor een test.

En ja je kunt mensen gaan stimuleren, maar in the end, die gaan bezuinigd worden, omdat het de makkelijkste post is om op te bezuinigen (en als je heel eerlijk bent: hoeveel mensen zien het als hun levensdoel om pakjes te schuiven als werk?).
Tja of gewoon vandalisme.. leuk toch zo'n ding op z'n kant duwen.. Of een harde trap tegen die wieltjes zodat die vastlopen.. En iedereen maar pissed off Amazon bellen waar z'n bestelling blijft....
In Nederland zou dit zeker niet werken..
Je bedoeld waarschijnlijk:
In Nederland zou dit zeker niet werken volgens mij
Ze hebben er echt wel een legertje risico-analisten rondlopen; in een nette buurt (wat 90+% van Nederland is) moet het prima kunnen, en anders, nouja dan eet Amazon het verlies wel.

Hoe zwaar worden bijv. OV fietsen gevandaliseerd? D'r zal vast wel eens eentje in de gracht "vallen" maar het valt reuze mee.
In bepaalde buurten in Nederland zou dit inderdaad niet werken.
Dit, in een kleinere vorm, met als hoofdfunctie het brengen van bier van koelkast naar woonkamer en je hebt een geniale 1 april grap in handen :+ Als het van Amazon komt dan geloven mensen het waarschijnlijk ook nog direct ook O-)
Ik heb het mijn Google home ook al eens gevraagd maar die schijnt die vraag niet te snappen en verwijst me naar de dichtstbijzijnde slijterij in de buurt. En dus moet ik nog steeds zelf naar de koelkast lopen. Je hebt eigenlijk ook helemaal niks aan al die techniek.

[Reactie gewijzigd door sygys op 23 januari 2019 19:35]

En dus moet ik nog steeds zelf naar de koelkast lopen. Je hebt eigenlijk ook helemaal niks aan al die techniek.
Als ze er een soort rijdende koelbox van maken, kan hij mooi naast de bank staan en indien niet meer nodig dan rijdt hij naar de (bij)keuken.
Ik zag een clipje op het internet waar een blikje bier op een drone stond. Beetje luid voor binnen maar het werkt wel :+
Anoniem: 474132
23 januari 2019 19:16
Kunnen ze ook tegen sneeuw?
Hangt ervanaf: als NS ze gemaakt heeft niet :+
[pedant]de NS bouwt zelf geen treinen[/pedant]
Er staat in het bericht dat er altijd een bezorger aanwezig zal zijn. Dit is neem ik aan alleen gedurende de test? Anders zie ik het nut niet. Nu is het tijdswinst. Uiteindelijk kan 1 bezorgen dan 6 van die karretjes uit een bus halen en door de wijk laten rijden ofzo.
Ja idd, voor het testen. Tenzij ze niet zelf kunnen, dan krijg je eenzelfde situatie als bij sommige zelfscankassa's dat er alsnog een persoon erbij moet. ???
En wat als de bewoner niet thuis is? Rijd hij dan weg of blijft hij wachten?
Hmm heel groot is hij niet, hoop toch niet dat het echt iedere keer heen en weer naar homebase rijden is per pakketje.
T'ja mooi maar ik zie dit ding ook veel problemen veroorzaken:
Hoelang zal deze wachten per klant niet iedereen is even snel, alsook wat als er niemand thuis is?
Wat als iedere pakjeszender hiermee begint zal het voetpad overrompeld worden met deze rondrijdende voertuigjes.
Liever dan een drone in de lucht.
Leuke proef; en ben dan ook benieuwd naar de conclusies die uit de testperiode komen.

Zo op het eerste gezicht lijkt mij dit erg lastig schaalbaar en ontgaat mij hoe dit voor de miljoenen pakketjes die Amazon dagelijks moet afleveren gaat helpen; nog even los van de druk op grondstoffen en energie die het maken en laten rijden van deze voertuigen kost. Maar daar zal Amazon vast over nagedacht hebben.
Maar daar zal Amazon vast over nagedacht hebben.
Ja hoor. "Wat kost het? 100 miljoen? Ooh doen we ff, geen probleem"
Ik hoop dat er een standby-functie en een dikke accu in zit wat die had ik nog even niet zien staan!! Wellicht dat de buren even aanbellen om te melden dat er zo'n ding voor de deur staat. :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee