Belgisch postbedrijf wil proef doen met bezorging in huis via slimme deurbel

Het Belgische bpost vraagt in een enquête mensen om deel te nemen aan een proef waarbij pakketjes in huis bezorgd worden. Daarvoor wordt een slimme deurbel gebruikt, zodat mensen via hun smartphone op afstand de deur kunnen openen.

In de enquête maakt bpost kenbaar een proef te doen met de slimme deurbel. Bpost zoekt klanten die daar aan mee willen doen. Uit afbeeldingen blijkt dat er een slim deurslot van Nuki wordt gebruikt in combinatie met een Nest Hello-deurbel met camera.

De dienst is bedoeld voor mensen die niet thuis zijn als pakketjes worden bezorgd. Als de postbezorger aanbelt, krijgt de bewoner op zijn smartphone videobeeld te zien. Via een app kan de deur geopend worden om de bezorger het pakketje binnen te laten afleveren. Wanneer de test van bpost begint en hoeveel mensen er aan deelnemen is niet bekend.

Amazon biedt in de Verenigde Staten sinds vorig jaar een vergelijkbare dienst aan. Amazon Key werkt met verschillende slimme deurbellen en laat Amerikaanse klanten hun deur op afstand openen voor de pakketbezorger.

Vragenlijst bpost voor pakketbezorging in huisVragenlijst bpost voor pakketbezorging in huis
Vragenlijst bpost voor pakketbezorging in huisVragenlijst bpost voor pakketbezorging in huisVragenlijst bpost voor pakketbezorging in huis

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

08-11-2018 • 08:25

257

Submitter: glenn123

Reacties (257)

257
249
110
12
0
118
Wijzig sortering
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 8 november 2018 08:33
Je zet hiermee de deur open voor social engineering natuurlijk. Er is niet meer nodig dan een lege doos en een outfit van de postbezorger of zelfs iemand die hier op lijkt. Dat kan in de praktijk nu misschien ook maar zal je een postbode meestal niet binnen laten. Niet alleen is dat nodig in de proef situatie maar wanneer de deur eenmaal geopend is kan iemand het hele huis door en weglopen met wat hij maar wil. Ik zou echt 10x nadenken voor ik mee zou doen aan een test als dit. Ook niet in de laatste plaats omdat postbezorgers niet altijd zo'n goede naam hebben. Post afleveren bij de buren terwijl er op een pakje staat dat dat niet mag, pakjes buiten in de regen laten staan of zelf een creatieve verstop plek bedenken komen allemaal voor.

Ik vraag mij ook af hoe een verzekering omgaat bij eventuele issues; je hebt immers zelf de voordeur open gedaan toen er niemand thuis was.

Hoe veilig zijn de gebruikte "slimme" sloten momenteel. In 2016 was dit nog erg problematisch: 75 Percent of Bluetooth Smart Locks Can Be Hacked

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 13:20]

Anoniem: 85014 @Bor8 november 2018 09:41
Een belangrijk probleem bestaat wanneer de postman een Bluetooth device gebruikt dat een ouder dan Bleutooth protocol versie 4.1 gebruikt. In dat geval kan een inbreker een relatief eenvoudige MiTM doen tussen je deurslot en het device van de postman om de encryptie tussen beiden te breken en/of om zijn device te pairen met je deurslot.

Maar aangezien jij met je deurslot niet kan controleren wat de postman zal gebruiken, en omdat er zeker postbedrijven zullen zijn die het zo goedkoop mogelijk allemaal gaan doen, zonder enig respect voor de veiligheid van hun klanten (en hun bedrijf zonder enige kennis van zaken meer da waarschijnlijk een verkeerd device dat waarschijnlijk een verkeerde versie van Bluetooth gebruikt, zal kiezen - want dat zal goedkoper zijn. En geld en alle mogelijk denkbare besparingen is het aller enige wat er toe doet), zal dat betekenen dat je deurslot zeer onveilig is (de Bluetooth crimineel moet maar op een afstandje wachten tot het pakje geleverd wordt door de postman, en de crimineel is even later binnen).

M.a.w. inderdaad: extreem dwaas en dom idee om zo'n deurslot te beginnen gebruiken. Een pakjes brievenbus is een véél logischer en beter idee.

Maarja. IoT is hipperdehiphipsterhip en flopperdeflop cool. Dus er zullen zeker mensen hun huis leeggehaald worden door criminelen hierdoor.

Wat zou kunnen helpen is dat de overheid die postbedrijven verplicht om de juiste Bluetooth devices te gebruiken, en een absurd extreem waanzinnig zware certificieering opleggen. Met de zwaarst denkbare geld -en gevangenisboetes denkbaar bij inbreuken of non-compliance.
Hiervoor is een relatief eenvoudige oplossing

Sluit de boel niet aan op je voordeur maar in plaats daarvan bijv op een kast of schuurtje ernaast

Zou je een 2e deur hebben waar in beginsel niets is behalve ruimte voor een tuinslang een stopcontact de grasmaaier en ruimte voor pakketjes dan valt er na opening ook weinig te stelen
Mee eens. Ik zou het alleen maar overwegen voor ergens een kleine bergruimte of een kastje zoals je aangeeft, waar voor de rest niks te vinden is. In het ergste geval stelen ze dan je pakje, maar dat risico loop je nu ook al wanneer ze het aan de deur laten staan, om de hoek zetten of bij een buur afgeven.
Het gebruikte Nuki slot is als goed beveiligd uit testen gekomen. Wanneer een apparaat het slot wil openen, zal het met het slot moeten communiceren via een geëncrypteerde verbinding. De manier waarop deze communicatie opgezet is, sluit replay attacks uit.
zie: https://www.av-test.org/e...s-undergo-security-check/

Trouwens, de meeste sloten zijn op zich al maar iets dat een inbreker hooguit een paar minuten tegenhoudt, dus het zwakke punt is dan niet zozeer het elektronische slot aan de binnenkant.
Volgens mij was het idee in het bericht dat je zelf op afstand na het kijken via de camera de deur open zou doen?
Je kan in je camera niet zien dat er wat verderop een crimineel staat die de Bluetooth verbinding tussen de postman en je deurslot afluistert.
Bluetooth komt er niet aan te pas als je zelf het slot open doet vanop afstand.
Nou, bluetooth lijkt me "the way to go" gezien je (hoogst waarschijnlijk tenzij ultra-nieuwe nieuwbouw) geen stroom + netwerk in/bij je voordeur hebt.

Dus op/van slot met batterij en commando's via bleutooth.

Heb je wel stroom, dan kun je als alternatief nog je WiFi gebruiken...

Maar aangezien je hiervan erg stellig/overtuigd overkomt, hoe zie jij voor je dat dit geïmplementeerd wordt in bestaande situaties (geen stroom/bekabeld netwerk voor de voordeur)?
Goed punt van de stroom, ik ging uit van Wifi maar dan redt je het natuurlijk niet lang met enkele AA'tjes.
Blijkbaar in het geval van Nuki gaat het toch over Bluetooth. Maar je hebt dan wel zelf de controle over welke BT versie gebruikt wordt ipv afhankelijk te zijn van het budgetmateriaal van de postbode.
Zigbee wordt sinds 2.0 ook ondersteund.
kletspraat. Ook jouw huis heeft gewoon een lamp op 220V vlakbij de voordeur hoor. en als je Wifi het niet doet bij je voordeur heb je een heel ander soort probleem :-p
Op de meeste plaatsen mogen stopcontacten niet op de lijn waar de verlichting zit. Dat komt doordat men bijna altijd een minder dikke koperen leiding neemt voor verlichting (goedkoper, eenvoudiger te trekken, etc). Zo'n toestel moet op een stopcontact (hoe weinig vermogen het ook trekt, het moet een stopcontact gebruiken, die adapter ervoor is immers een gewoon toestel met een stekker - en dat is alles wat er toe doet).

M.a.w. als jij een stopcontact gaat installeren d.m.v. de leidingen voor de verlichting van de inkomhal, dan moet je de draad van die inkomhal haar verlichting eruit trekken en een koper door je buizen trekken van 2.5 doorsnede i.p.v. 1.5 doorsnede. Daarna in je muur een vrij groot gat maken om een inbouwdoos te voorzien. Vanaf dat groot gat tot aan je plafond sleuven slijpen. Door je plafond (als dat Gyproc is valt dat misschien nog mee) slijpen tot aan je verlichtingsarmatuur. Buizen leggen. Tegenwoordig heb je van die geribbelde buizen. Die zijn gemakkelijk in gebruik en die kan je kopen met meteen 2.5 koper leidingen in (die geschikt zijn voor stopcontacten). Daarna de sleuven dichtmaken met MP75 stukwerk en de boel terug verven. Je kan ook met opbouw werken, natuurlijk. Maar ik neem aan dat je liever hebt dat je inkomhal een beetje netjes eruit ziet?

Als je wat geluk hebt, dan wil je dat stopcontact onder de schakelaar van de lamp plaatsen. Dan is het naar beneden slijpen vanaf de schakelaar. De meeste schakelaars voor verlichtingen in een hal zijn kruis of wisselschakelaars. Dus zie dat je de juiste draden aftakt.

Last but not least moet je waarschijnlijk de zekering van die leiding verhogen. De zekeringen voor leidingen van de verlichting zijn niet altijd geschikt om stopcontacten te hebben.

Merk ook op dat je in België maximaal acht (aftakking)punten op een leiding voor stopcontacten mag hebben. Voor verlichting is dat geloof ik een stuk meer. Het komt dus vaak voor dat de lamp in de inkomhal op een leiding ligt waar behoorlijk veel lampen op zitten. Maar door er één enkel stopcontact aan toe te voegen wordt het een leiding die onder de regels van stopcontacten valt. M.a.w. maximaal acht in dat geval (en 2.5 doormeter). En de lampen tellen dat plots als (aftakking)punt. De soort maakt dan niet meer uit. Alles voor het stopcontact moet ook op 2.5 leiding. Tussen stopcontact en de lampen mag trouwens wel op 1.5 geloof ik (Anders moest je pas echt heel je kot afbreken!). Maar kijk dat wel even na met een elektricien of controleur.

Wat die controleur betreft gaat die waarschijnlijk je installatie afkeuren. Die hebben vaak van die dealtjes met elektriciens dat tot er een elektricien (die zij kennen) is langsgeweest, het knutselwerk van de eigenaar gewoon afgekeurd wordt. Het is en blijft het maffialand België waar we het over hebben he ..

Oh, en waarschijnlijk ga je van de controleur ook je tekening van je elektrisch schema moeten aanpassen.

Succes.
Je kan look gewoon een gemengde kring maken en je stopkantact op een 16A zekering zetten

De zekering dient om je leiding te beschermen dus de zekering moet afgesteld zijn op de dunste draad doorsnede
Ik weet niet hoe het in Nederland zit, maar in België mag men zo ver ik weet nooit een 1,5 mm gebruiken voor stopcontacten. Niet met een 16A zekering, niet met een 20A zekering.

Stopcontact is 2,5mm. In België is 1,5mm voor een stopcontact verboden. De zekering dat je ervoor gebruikt hebt maakt verder niet uit (weliswaar is 16A op een 1,5mm veiliger dan een 20A, en eigenlijk raad men zelfs 10A zekeringen aan als je dan toch op 1,5mm wil verder doen. En dit voor brandveiligheid - uw 1,5mm koper kan smelten en de zaak in de fik steken).

ps. Voor de rest is uw brandverzekering niet meer geldig moest men ontdekken dat je ergens een stopcontact op een 1,5mm leiding hebt geplaatst.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 85014 op 22 juli 2024 13:20]

In Nederland is alles standaard met 2,5mm2 VD uitgevoerd op groepen van 16 A. Enkel de zwarte draad tussen schakelaar en lamp of tussen 2 schakelaars is 1,5mm2. Er is geen onderscheid tussen verlichting leidingen en leidingen met stiocontacten.

Over het algemeen vertrekken er uit de meterkast leidingen baar verschillende gedeeltes in het huis. Ze komen dan aan in de centraaldoos in het plafond, waar doorgaans een verlichtingsarmatuur onder gemonteerd wordt. Vanuit de centraaldoos worden alle gewone stopcontacten in de ruimte van energie voorzien en de leiding kan worden afgetakt naar een andere centraaldoos in dezelfde of een andere ruimte.

We maken wel onderscheid voor zware gebruikers zoals oven, vaatwasser en dergelijke. Die hebben doorgaans een eigen (16 A) groep en zodoende ook hun eigen buis. Daarnaast heb je nog een kookgroep, dat is vaak een gelijkschakelende dubbelle automaat. Dus effectief 2x 16 A die als uizondering in dezelfde buis mogen looen.
Wie zegt er dat je altijd telefonisch bereikbaar kan zijn voor als de postbode belt? Je bent aan het autorijden, in een vergadering,...
Dan doe je niet mee aan de proef....
Dan gaat de postbode toch weer langs de buren. Ik kan me voorstellen dat het nu een grote ergernis is van postbezorgers is dat hij/zij een aantal deuren af moet gaan om een pakje kwijt te kunnen.
Ik vind dit soort reacties toch wat overdreven. Ja, hopelijk gebruiken ze moderne standaarden en worden die zaken goed doorgelicht.. Maar inbraak blijft inbraak, je huidige slot houdt nu waarschijnlijk de simpelste inbreker niet buiten, laat staan een professional. Dus iemand die er op uit is en een mitm aanval uit te voeren vanuit een of ander bestelwagentje binnen de straal van het Bluetooth-bereik, kan evengoed een ruitje inslaan.
Informeer je dan maar eens goed, bij veel verzekeringen is het namelijk zo:
Geen inbraaksporen = geen verzekering.
Veel succes, ik heb alvast geen interesse!
Hij heeft het toch niet over verzekeringen? Criminelen denken ook heust niet na over jou verzekering als ze bij jou inbreken.
Hij wilt alleen zeggen dat de moeite nemen bij beiden nauwelijks tot geen verschil heeft in resultaat (zoals ik het lees). Dus waarom zou je extra moeite doen om zo'n signaal te hacken.
En daarvoor moet hij braaksporen achterlaten. Voor de methode via je Bluetooth slot niet.

Zulke MiTM systemen kunnen vrij vaak aangekocht worden op de zwarte markt. Iedereen denkt dat de criminelen de dag van vandaag enorm straffe hackers zijn die heel erg veel kennis van zaken hebben.

Helemaal niet. Die kopen gewoon een systeempje dat dit allemaal voor hun automatiseert. En/of de uitleg over hoe zo'n systeempje zelf te bouwen kan je online vinden.
Met als groot verschil dat je met zo'n systeem 0 bewijs hebt dat er ingebroken is.
Ik kan je verzekeren dat met de kredietkaarttechniek van de gemiddelde slotenmaker ook geen enkel bewijs is.
Als het goed is kun je van buiten niet bij de dagschoot met een pasje. En als de deur op slot staat werkt dat al helemaal niet.
Ik ben het eens met de reactie van @Robby517.
Die kopen gewoon een systeempje dat dit allemaal voor hun automatiseert. En/of de uitleg over hoe zo'n systeempje zelf te bouwen kan je online vinden.
Hmm, zelfs dit zie ik de gemiddelde inbreker(sbende) niet doen. Grote investering, en wat levert het op? Wie heeft er zo'n slot? Je niet eens van buitenaf dat er een elektronisch slot op de deur zit, dus je moet eerst al op verkenning gaan in wijken om te zien bij welke huizen de deur opengaat zonder dat er iemand achter staat. Nuja, een pakjesleverancier met minder goede moraal kan die informatie tegen betaling wel bezorgen. Maar vooralsnog is dat soort sloten gewoon nog niet veelvoorkomend genoeg.
En tegen de tijd dat dat wel zo is, zullen verzekeringen zich wel moeten aanpassen aan de gewijzigde realiteit. En hopelijk is dan ook bij de slotenfabrikanten het kaf van het koren gescheiden en zijn de meeste toestellen wel van degelijke kwaliteit.
Wij wonen in een buurt met veel criminaliteit, en de onbetrouwbare types van BPost die bij ons passeren boezemen niet bepaald veel vertrouwen in. Bovendien twijfel ik ook sterk aan de manier waarop BPost zo'n service in de praktijk zal brengen: een half jaar geleden hebben wij een contract aangegaan met BPost om al onze pakjespost automatisch door te sturen naar een pakjesautomaat aan het station. Het systeem heeft nooit gewerkt, dus meerdere keren per week blijven ze aanbellen met pakjes. :(

Al bij al, het principe van de voordeur op afstand open te maken is niet ok als je in zo'n buurt woont.
Een slimme pakjesbox zou daarentegen héél handig zijn, en véél makkelijker te beveiligen. Wil een concurrent van BPost nu eindelijk opstaan en dit dure en klant-onvriendelijk non-service bedrijf aan de kant schuiven ?

[Reactie gewijzigd door blackbaby op 22 juli 2024 13:20]

een half jaar geleden hebben wij een contract aangegaan met BPost om al onze pakjespost automatisch door te sturen naar een pakjesautomaat aan het station. Het systeem heeft nooit gewerkt, dus meerdere keren per week blijven ze aanbellen met pakjes.
Haha, herkenbaar. Ik had onlangs 3 pakjes op 1 dag (waarvoor de pakjesbezorger 2x tijdens die dag is langsgekomen). Eentje moeten gaan ophalen bij het postkantoor vlakbij, eentje een dorp verder en het derde dan toch in de pakjesautomaat.
de gure types van BPost die bij ons passeren boezemen niet bepaald veel vertrouwen in
Dit ruikt toch wel wat naar vooroordelen...
Guur is misschien overdreven, neem dan maar een synoniem: onbetrouwbaar. Kijk eens hoe BPost onze pakjes behandelt, even op een rij (objectief) :
1) Wij zijn huisnummer 368, en krijgen dagelijks post van nummer 268 en 486, ons huisnummer meet 15cm op 10cm, je kan er echt niet naast kijken.
2) Als wij meer dan 30 sec na de deurbel openen, is de postbode al weg; ik moet van de trap springen en rennen naar de voordeur om mijn pakje te krijgen. Als ik de deurtelefoon inspreek om te wachten, negeren ze het bericht en lopen ze even snel weg.
3) Meermaals leggen ze het pakje op de grond, aan de voordeur (op een drukke baan).
4) Meermaals krijgen wij een tracking status 'niet thuis voor ontvangst', terwijl wij beiden thuis waren en niemand heeft aangebeld, noch een brief heeft nagelaten dat überhaupt iemand is langsgeweest.
De postman gebruikt geen bluetooth: in deze proef belt de postman gewoon aan en jij opent je deur op afstand, daar komt geen bluetooth bij kijken.
Ik denk dat de meeste mensen wel een pakje verwachten, ze zullen het vaak zelf wel besteld hebben. Dus als je geen pakje verwacht denk ik ook niet dat je de deur open gaat doen als er 'ineens' een postbode voor de deur staat :)

[Reactie gewijzigd door 110124 op 22 juli 2024 13:20]

Mjah als ik naar mezelf kijk ik bestel soms wel 3-4 pakjes tegelijk. Ik bestel alles online van wasmiddel tot kattenvoer. Ik weet dus niet eens altjd hoeveel pakjes ik verwacht. Ik hou dat niet bij ofzo dus als er bij mij een postbode aan de deur staat met een pakje is dat iets wat wel een paar keer per week voorkomt, dus een nep-postbode zal ik niet snel detecteren.

En wat Bor verder zegt, veel postbodes zijn echt complete eikels, ik heb weleens gehad dat ze mijn pakje van Coolblue met dure elektronica gewoon op straat hebben gezet voor de algemene ingang omdat ik niet thuis was en toen weg waren gereden. Een student zag het toen staan en heeft het maar binnen gezet.

Inderdaad ook dingen zoals ergens afgeven en niet doorgeven waar, of zelf tekenen of zelfs het pakket stelen het komt allemaal voor. Er zijn zeker ook goede bij maar pakketbezorgers zijn nou niet de mensen die ik snel in mijn huis zou laten.

Aan de andere kant is het wel een probleem wat om een oplossing vraagt, soms moet ik langs 3 verschillende afleverpunten om pakjes te halen omdat ik vrijwel nooit thuis ben overdag, maar ik ben dan meer voor een locker oid dicht in de buurt.
Je geeft het al aan, je moet lang 3 afleverpunten.

Probleem is dat die afleverpunten of ophaalpunten zijn voor post, dpd, gls, ups tnt. Iedere heeft eigen netwerk met punten. Als ze dat nu eens zouden combineren tot 1 punt waar je dus je dpd ups tnt enz kan laten afleveren. Dat bespaart al een boel.
Als ze dat nu eens zouden combineren tot 1 punt
Prachtig. En we noemen het een postkantoor.! Eventueel uit te breiden met verkoop van postzegels, telefoons, prepaidkaarten en betaalmogelijkheden.
Inderdaad maar zelfs met bpost heb ik soms dat ze het pakje de ene keer op het ene postkantoor afleveren en de andere keer op het ander. Online bestellen is best frustrerend tegenwoordig, de bezorgers hebben het zo ontzettend druk gekregen, hoeveel pakjes bij mij vertraging hebben of kwijt raken is al niet meer te tellen.

Tegenwooridg laat ik het ook vaak direct doorsturen naar een afhaalpunt, gelukkig bieden steeds meer bedrijven die optie.
Zoals je zegt afhaalpunt werkt goed.

Probleem is dan weer iedere vervoeder heeft een eigen afhaalpunt, dus de ene keer naar die de andere keer naar een ander. Als ze die nu eens combineren schiet het al meer op.
Als ze dat nu eens zouden combineren tot 1 punt waar je dus je dpd ups tnt enz kan laten afleveren.
Dat klinkt zo ontzettend logisch dat je je afvraagt waarom het niet bestaat. Als de bezorg bedrijven samen een afhaalpunt zouden exploiteren bespaart hen dat kosten en levert het de klanten een voordeel op.
Ik blijf het grappig vinden hoe enorm het verschil is tussen de bezorgers waar ik woon, en (blijkbaar) in de rest van Nederland. Bezorgers die hier komen zijn altijd vriendelijk, bellen zelfs meerdere keren aan als ik nog lig te slapen, en ga zo maar door. Ook als ze een pakketje ergens achter het huis neerleggen (wat prima kan bij ons), laten ze een beschrijving achter waar het ligt. Ook voor retourzendingen die opgehaald worden, degene die ze ophaalt zegt altijd: je hoeft niet thuis te blijven hoor, leg het pakketje maar ergens hier neer, dan vind ik het wel. Ik heb werkelijk nog nooit een slechte ervaring gehad met pakketbezorgers. Ik zal wel bijzonder veel geluk hebben, als ik de andere reacties zo zie.
In Den Haag bonzen ze op je deur (ook al heb je een deurbel) en zijn ze al weg voordat je bij de deur bent. Soms als je thuis zit te wachten en naar de gang loopt, zie je er een briefje in zitten dat je niet thuis was. WTF, ik zit speciaal op dat pakje te wachten en dan niet eens aanbellen? En ook niet afgeven bij de buren, al weet ik dat dat soms niet mag, maar meestal wel. Ik weet niet wat de achterliggende gedachte hierachter is, misschien 2x bezorgkosten krijgen?

Wat ik ook niet snap -en dat staat hier los van en is off-topic- is hoe je een pakje uit China van Aliexpress met een artikel kan bestellen voor € 1,50 incl. verzending, wat niet door de brievenbus past, en waar de postbode dus voor moet aanbellen en -wat naar wat ik heb horen zeggen- PostNL 1 euro kost aan de pakketbezorger. Verhaalt PostNL/Bpost die kosten uit China van de postbezorger daar? Dat lijkt me niet. :) En als ze het gratis doen, dan hebben ze een slechte deal, want NL is nogal wat kleiner dan China. :) Dus ik schat dat de NL/BE pakjesopstuurder meebetaalt aan de pakjes die NL/BE binnenkomen?
Het probleem is juist dat ze maar 1x betaald krijgen, ook als je niet thuis bent
Maar ze worden óók betaald nav het aantal bezorgde pakketjes ...
Dus het is een tweestrijd, als ze snel zijn, hebben ze meer bezorgingen, wachten op jou duurt te lang, en kost dus misschien in verhouding 'minder' dan die 2 extra stops die hij wel kan maken.

Onze bezorger is goud, telefoonnummer bekend, en al verschillende keren meegemaakt dat hij (ongevraagd) later op de middag nog eens terugkwam.
Dan stopt hij niet direct, maar rijdt hij stapvoets voorbij om te kijken of er licht / TV te zien is.
Dan komt hij naar de deur.
Meegemaakt dat hij een keer doorreed, maar wel keek, paar dagen later naar gevraagd en onze straat ligt op zijn naar-huis route.
Omdat hij dan geen "leven" zag, stapte hij niet uit ( groot gelijk )
Dus tegenwoordig gaat er standaard een lampje in de vensterbank aan, als we thuis zijn gekomen :)
* en zo nu en dan een verse kop koffie / blikje fris helpt ook mee aan de servicegerichtheid :+
Pakjes uit China etc. worden hier helemaal niet meer bezorgd maar standaard naar een afhaalpunt gebracht. Zal wel goedkoper zijn.
Ik woon in Antwerpen en heb het dan over BPost en PostNL. Het verkeer is hier een drama en bezorgers zijn vaak laat, of redden het niet en komen de volgende dag.

Ik denk dat het stressniveau bij hen een stuk hoger is dan bijv in een Brabants dorpje :)
Je moet net geluk hebben... De pakketbezorger die in mijn wijk actief is (voor postnl) is er ondertussen al jaren en is heel goed. Hij doet ook dingen als zijn mobiele nummer op het 'niet thuis' briefje zetten met de melding dat je hem tot 7 uur 's avonds mag bellen dan komt hij nog een keer. Maar voordat hij het deed liet ik eigenlijk altijd mijn pakjes afleveren bij mijn werk want het gebeurde echt vaak dat pakketjes niet aankwamen. Hoogstwaarschijnlijk werden die toen gewoon gejat door de bezorger. Als ik het bij het (grote) bedrijf liet afleveren dan kwam het wel altijd aan... Misschien een andere bezorger, of misschien durven ze het niet bij zo'n groot bedrijf of zo...
Hier hadden we ook een goede service, maar de afgelopen 4 jaar zijn er 3 keer wijzigingen geweest bij PostNL in onze wijk, elk jaar een andere bezorgidenst die ingehuurd wordt door PostNL dus. We hadden een oud klasgenoot, die was heel relaxed. Bracht het ook gewoon naar mijn schoonouders toe aan de andere kant van de stad als ik er niet was, daarna een vrouw die gewoon 3 keer per dag kwam als je er bijv. in de ochtend niet was, maar nu heb ik een jongen die 1 keer aanbelt en dan een briefje in de bus stopt en daarop staat: ik kom morgen terug. Waarom dan niet bij de buren bezorgen die 24/7 thuis zijn? Ja, er moet een handtekening op, maar de afgelopen jaren lieten ze mijn buren bijv. tekenen, nu moet ik het persoonlijk doen.

En als laatste ergernis de tijd, nu komt de bezorger meestal tussen 18.00 en 20.00 en voorheen in de middag, ik wil terug naar de middag, nu sta ik geregeld onder de douche ofzo als de bel gaat... Ik hoop dat het voor jou zo blijft, maar hier was het goed en nu... ze liggen in iedergeval nog niet op straat.
Ik blijf het grappig vinden hoe enorm het verschil is tussen de bezorgers waar ik woon, en (blijkbaar) in de rest van Nederland.
Het scheelt heel veel wie de bezorger is. Vroeger was dat de postbode die iedereen kende. Steeds meer worden die wegbezuinigd en vervangen door postbezorgers met veel minder bevoegdheden, verantwoordelijkheden en kennis. Pakketbezorging wordt tegenwoordig steeds meer gedaan door ZZP-ers en andere bedrijfjes in opdracht van PostNL en die zetten ook steeds verschillende mensen op verschillende routes dus het kan van dag tot dag verschillen.

En ook als ze het bij de buren afgeven (vanwege niet thuis of omdat ze het adres niet kunnen vinden*) en dan ligt het er maar net aan wie het pakketje aanneemt, een buur te goeder trouw of een hufter (M/F).

*we hebben hier bijvoorbeeld een schuttershofgebouw (staat in de Bastionstraat), een schuttershofweg en een winkelcentrum schuttershof met woningen erboven. De bezorger kan dus aanbellen bij schuttershof 1, schuttershofweg 1 of aan het schuttershofgebouw op nr 1. Dat gaat wel eens fout.

Juweliers klaagden een paar jaar geleden al dat PostNL zoveel pakketjes kwijt raakte.
Er zijn meerdere bezorgers actief in mijn regio voor PostNL, sommige zijn uiterst vriendelijk en doen alles netjes volgens de regels terwijl andere op alle mogelijke manieren proberen zo snel mogelijk van hun pakket af te komen. Inclusief aanbellen, zelf tekenen en het pakket voor de deur leggen. Ze zijn dan alweer verdwenen als ik bij de deur kom.
Eenvoudigste oplossing wat mij betreft is bij PostNL aan te kunnen geven dat alle pakketten standaard bij een ophaalpunt worden bezorgd, die keuze is er nu slechts bij een beperkt aantal webshops.
https://www.deburen.nl/
Misschien een oplossing ?

of anders https://homerr.com/

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 22 juli 2024 13:20]

Als je wel tijd hebt om bij zoveel afleverpunten (afHAALpunten) langs te gaan waarom doe je de boodschappen dan niet gewoon zelf?
Ik koop vaak bulk in via bol.com. Dus ik koop bijv ineens 100 wc rollen, veel goedkoper dan langs de AH gaan en het scheelt een hoop gesjouw, zeker voor wasmiddel, vaatwastabletten, kattenvoer, grind etc.
Ja precies alleen sommige dingen zou ik niet weten waar ik die hier in de winkel zou moeten kopen. Maar liever pickup point ja ik heb sowieso een hekel aan om mijn buren lastig te vallen met mijn pakketjes.

Wat wel kan, wat Hellofresh bijv doet bij ons is 's avonds bezorgen dat werkt prima.
In een gewoon rijtjeshuis is deze stelling correct. In een flatgebouw daarentegen is dit niet het geval. In de flat waar ik woon komen geregeld mensen binnen die er niks te zoeken hebben. Puur en alleen omdat mensen open doen terwijl ze, als ze zouden kijken, hadden kunnen weten dat deze mensen niet voor hen komen.
In een rijtjeshuis ook vaak niet, ik weet zeker niet altijd wat mijn partner besteld. Waarom is het zo moeilijk een waterdichte box buiten het huis te plaatsen?
Bij ons in België werken ze aan een wetsvoorstel om het verplicht te maken dat je een pakjes bus hebt. De postman kan da' gewoon het pakje daar veilig instoppen. Ik ga er alvast eentje aanschaffen.
Daar had ik -als Belg- nog nooit van gehoord, heb je daar een bron van? Dat kan men imo ook onmogelijk verplichten.
Ik snap het probleem ook niet echt, ik heb bij de Post aangegeven dat alle leveringen van pakjes gewoon standaard naar een Postpunt in de buurt moeten gaan.
Probleem opgelost...
edit:
Zo'n 'slimme deurbel' zou ik absoluut niet willen. Ik zie niet hoe zo'n deurbel ook m'n alarm afzet en de hond binnen houdt... :?

[Reactie gewijzigd door JanAd op 22 juli 2024 13:20]

Anoniem: 1092407 @m1dnigh78 november 2018 09:24
Verplicht maken gaat wel weer een beetje ver. Je kunt dit toch gewoon eerst uberhaupt bekend maken als postbedrijven? Plaats wat advertenties. Biedt ze desnoods gratis aan of tegen een kleine vergoeding. Verplichten is meteen zo bemoederend van een overheid. Ik ken notabene mensen die echt nooit iets online bestellen. Wat moeten die dan met zo'n box?
Dat is dan voor die grote pakken papier die de overheid soms dumpt in onze brievenbussen, bv. belastingbrieven en zo .. :-)

Dan kunnen ze die pakken nog dikker en groter maken. Ze hebben dat graag bij de Belgische overheid, grote dikke pakken ingevuld papier en administratie. Van elke burger en elk bedrijf.
Ik weet niet hoe dat in belgië zit, maar in nederland willen ze zo weinig mogelijk post sturen, en kun je voor elk simpel bericht waar je een mail over krijgt inloggen op een website.
Belastingen kunnen in België ook al vele jaren ingediend worden zonder dat daar 1 velletje papier bij komt kijken.
En gele/gouden gidsen krijgen we ook al jaren niet meer :)
Helemaal eens dat een verplichting een brug te ver is. Het zou wel een goed idee zijn als men een minimale geografische spreiding van pakjesautomaten zou verplichten, zoals dit nu reeds het geval is voor bushaltes in België.
Hoe groot zou zo'n verplichte bus dan worden? Als het groot genoeg moet zijn om een PC or zelfs een matras in kwijt te kunnen gaat het straatbeeld niet in positieve zin veranderen.Als je een oude wijk met smalle straatjes en arbeiderswoningen zonder voortuin hebt betekent dit dat er zowieso geen stoep meer overblijft en waarschijnlijk ook een deel van de weg gebruikt zal moeten worden. En als het hooguit voor pakketten tot 20x30x30 oid gaat verplaats je het probleem alleen naar grotere pakketten.
Als het groot genoeg moet zijn om een PC or zelfs een matras in kwijt te kunnen gaat het straatbeeld niet in positieve zin veranderen.
Als er in een (oude) wijk auto's geparkeerd kunnen staan en allerhande containers, dan kan er vast wel ruimte gemaakt worden voor die pakketbussen. Dan maar minder auto's parkeren.
Ik woon niet in Belgie maar wel in zo'n oude wijk, en heb eens aan de hand van Google Maps Satelite view gemeten. Momenteel staan de auto's deels op de stoep zodat er nog tussendoor gereden kan worden. Als je aan beide kanten boxen neer zet van ongeveer 40-50cm breed zal je de autos van de stoep af moeten halen. Dan heb je bij autos ongeveer 15cm aan beide kanten over als je er tussendoor rijdt, en bezorgbusjes tussen de 5 en de -10cm. Laat staan de vuilnisauto. Ik denk niet dat de gemiddelde bezorger blij zal worden als ze 'om het makkelijker te maken' buiten de wijk moeten parkeren en elk pakket zelf naar het desbetreffende adres moeten dragen. En dan moeten ze hopen dat er niet al een pakket in die bus zit, want als dat het geval is moeten ze of alsnog iemand zoeken die bereid is het aan te nemen, of het pakket weer mee terug nemen.
Een box zal vast kleiner zijn dan een auto. Laat de auto weg en stel boxen op. Of een gemiddelde bezorger blij is, is mijn zorg niet echt.
Anoniem: 368883 @m1dnigh78 november 2018 09:29
Heb je daar een bron van? Ik zou niet weten waarom ik zo'n bus zou moeten plaatsen, want ik laat alles leveren in een BringMe Box op het werk. Werkt veel makkelijker, want er is altijd wel iemand aanwezig aan de receptie heel de dag.
Niet iedereen werkt op kantoor dus voor jouw top op het werk afleveren maar voor 80 %niet een optie. Maar er zijn tegenwoordig een hoop winkels die ook als pickup punt werken ik ben daar wel dan van.
Dat wordt dan leuk als men er vuurwerk of iets anders explosief erin gaat stoppen.
Sowieso geldt dat ook voor de pakketten die voor anderen aanneemt.
Er moet een 'slim' slot op, net als anders op je voordeur zou zitten. Enkel, de pakketbezorger kan nu alleen je pakketkist openen, en niet je voordeur. Aanzienlijk minder risico.
Leuk idee maar of het werkt daar twijfel ik wel aan. Je hebt pakjes van allerlei formaten. Hoe groot moet dat ding dan zijn? Daarnaast is het een forse investering waar ik niet op zit te wachten. Die dingen kosten een paar honderd euro.
Wat in mijn ogen een veel betere oplossing is dat is het leveren aan afhaalpunten. Veel mensen waaronder ik zelf zijn overdag in principe NOOIT thuis dus zinloos dat een postbode dat pakje in zijn camionette moet laden aan de deur moet komen, aanbellen, briefje schrijven en pakje weer terugbrengen naar postkantoor. Allemaal verspilde energie omdat op voorhand als duidelijk is dat er niemand thuis zal zijn (van mijn kant).
Wat Bpost onlangs geïntroduceerd heeft het direct leveren van pakjes naar een afhaalpunt is voor mij de perfecte oplossing (mits deze afhaalpunten ook in de avonduren geopend zijn zoals tankstations, bouwmarkten etc). Dan kan ik het pakket ophalen wanneer het mij het beste uitkomt.
En voor de post scheelt het enorm aan onnodig rondrijden want pakket X voor meneer Y kan rechtstreeks naar het afhaalpunt zonder onnodig rondrijden en tevergeefse afleverpoging.
Veel betere oplossing dan die joekels van pakketbrievenbussen overal neerplempen dat zal nogal een zicht worden.
En laat staan het systeem zoals hierboven vermeld, bij komt niemand in huis als ik er niet ben!
Amazon heeft trouwens dit systeem ook al getest en in gebruik als ik me niet vergis. Evenals het afleveren in de kofferbak van je auto op je werk bijvoorbeeld. Allemaal vrij extreme oplossingen voor een als je het mij vraagt relatief simpel probleem.

[Reactie gewijzigd door TaranQQ op 22 juli 2024 13:20]

Wat @Anoniem: 1092407 zegt en..
- hoe groot moet die pakjesbus zijn. Vorig jaar bestelde ik een vuilnisbak, een pakjesbus waar die in kan, kuan ook de postbode zelf in kruipen.

Er zijn genoeg mensen die de hele dag thuis zijn (werklozen, gepensioneerden, gastouders...) die wel de deur open kunnen doen als er een pakje bezorgd wordt. En als je niet thuis kunt zijn, kun je het misschien laten bezorgen op je werk, bij je ouders of laten bezorgen bij ah (bol.com) of een Kiala afhaalpunt of iets dergelijks. Er zijn mogelijkheden genoeg.
Je zou dan verplicht worden kosten te maken voor zo'n ding, ook al zou je nooit iets laten bezorgen?
Anoniem: 188596 @m1dnigh78 november 2018 14:00
Bij mij worden regelmatig pakketten bezorgd die een pakjeskast nodig zouden hebben.
Hoe ga je die pakjeskast laten bezorgen ?
Zou daar al een oplossing voor zijn ?
www.huureenpakjeskast-kast.be ?
Zat huizen zonder tuin en met een te smalle stoep omdat fatsoenlijk te kunnen doen.
Daarnaast natuurlijk super lelijk als elk huis zo'n kist op de stoep gaat zetten (en ja, je kan natuurlijk een mooie kopen, maar 99% van de mensen zal voor goedkoop plastic gaan).

Betekend overigens niet dat ik zo'n bel zou overwegen. Breng maar lekker naar een pickup point in de buurt.
Het enige probleem daarmee is dat je eenmalig (of vaker, als er meer op één dag komt) toegang moet kunnen geven aan een vreemde, en daarna niet meer. Dat kan natuurlijk met een simpel cijferslot, en dan de code vermelden bij de opmerkingen voor de bezorger, als dat tegenwoordig nog mogelijk is.

Natuurlijk is dit nog altijd een veel betere optie dan je hele huis openstellen. Ik weet in ieder geval zeker dat ik mijn huis niet openstel voor bezorgers.
Hoe groot moet die waterdichte box dan precies zijn? Want pakketjes heb je in alle soorten en maten. Je komt gegarandeerd ooit in een situatie waarbij het niet meer past, of waarbij je meerdere pakketjes hebt besteld waardoor het niet meer past. En dan?

Er moeten gewoon pick-up punten komen waar mensen hun pakketje af kunnen halen. Bijvoorbeeld langs een paar beruchte snelwegen waar een groot deel van de forenzen langs rijden als ze naar huis gaan. Of op een groot station. Desnoods maak je er in iedere woonplaats een. En die kunnen dan zowel bemand als onbemand zijn. Kleinere pakketten kunnen dan in kluisjes worden geplaatst en grotere pakketten kunnen alleen bij de bemande punten worden afgehaald.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 22 juli 2024 13:20]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @1101248 november 2018 08:44
Dat is een beperking inderdaad maar veel mensen zullen deze aanpak niet kiezen. Een grote doos, een shirt van een bezorger, een vriendelijke glimlach en nieuwschierigheid van het slachtoffer doet de rest.
Behalve als je met meerdere mensen in 1 huis woont. Je weet nou eenmaal niet of een andere huisgenoot/echtgenoot/kind een pakketje heeft besteld.
Ik bestel nog wel eens wat bij aliexpress & Co.
Normale verzendingstijd is 4 tot 10 weken, meer nog als de douane zich er mee gaat bemoeien.
Dus in praktijk is de kans vrij groot dat ik op welk willekeuring moment dan ook een pakketje verwacht.
DHL hacken en je weet precies wie wanneer een pakje verwacht en in hun database staat ongetwijfeld ook aangegeven of jij gebeld moet worden en zo ja op welk nummer. Prachtige info voor een inbrekersbende 8-)
Er zullen inderdaad geen inbraak sporen zijn, en het zal aan jou zijn on te bewijzen dat het echt de postbezorger was om de verzekering van de post het te laten betalen.

Als iemand met zo'n pakje aan en een lege doos je huis inkomt, hoeft hun verzekering niets te doen denk ik, ze waren het immers zelf niet.

Ik zou hier nooit aan meedoen, en heb geen zin om overal cameras te hangen om bewijs te verzamelen.
Camera op de voordeur kan je laten opnemen, daar laat je de bezorger zijn ID tonen (Alhoewel ik denk dat je dit niet zal mogen vragen...) en zijn gezicht volledig, dan heel misschien nog een camera binnen op je gang gericht (of hal of wat dan ook) zodat je kan zien dat hij niet verder is gegaan dan een pakketje naar binnen schuiven.

Ik snap natuurlijk wel dat niet iedereen daar zin in heeft, mij lijkt het ook niet heel fijn.
Een bezorger van PostNL heeft altijd een legitimatie van het bedrijf bij zich en daar mag je om vragen.

Iemand binnenlaten, met alle risico's van dien, lijkt mij niet handig. Als hij of zij nog even verder gaat rondneuzen en wat anders mee terugneemt, heb je wel bewijs, maar daarmee ben je je spulletjes nog wel kwijt. De kans dat je dat ooit terugziet is klein. In het gunstigste geval geval geeft het een hoop gedoe.
Ik zou hier nooit aan meedoen, en heb geen zin om overal cameras te hangen om bewijs te verzamelen.
En al heb je bewijs, rompslomp en gedoe blijft het.
Lijkt me veel logischer als de postbode een geheime referentiesleutel moet ingeven die de slimme bel of slot kent op basis van de track en trace gegevens van jouw pakketje. Is de cofe juist krijg je een signaal op je gsm, ben je dus op de hoogte dat er iemand binnen is geweest bij jou.
Eventueel nog uit te breiden dat na invoeren code je nog steeds manueel het slot moet openen vanop je gsm.
QR code op het toestel van de bezorger laten inlezen door de deurbel?
Word hier idd ook niet echt enthusiast van; zeker gezien pakketbezorgers vaak enorme haast hebben (10sec nadat de bel gaat de deur open doen en ze zijn al weer onderweg terug naar de bus bijv :+ ) is het niet geheel onwaarschijnlijk dat het netjes sluiten van de deur niet al te hoge prioriteit voor ze heeft. Kun je met een dranger wel oplossen maar echt gerust zou ik hier niet van worden (kan immers ook kapot of klem zitten).

Ben overigens wel van mening dat de 'slechte naam' van pakket bezorgers vooral ontstaan door het beleid van bovenaf. Tegen nauweijks meer dan het wettelijk minimum moeten ze vaak dermate veel pakketen bezorgen dat ze als alles meezit wellicht in 8uur klaar zijn. Zit het tegen (mensen niet thuis, lang wachten tot openen doen, veel adressen die verder van de straat zitten) duurt hun werkdag die al lang is nog langer. Ik praat dit gedrag nadrukkelijk niet goed natuurlijk maar meer loon of minder werkdruk zou dit soort slechte ervaringen met bezorgers denk ik voor 95% oplossen.

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 13:20]

Ik kijk dan ook net iets verder dan alleen mijn eigen huisdeur. Het concept van een smart doorbell, het eigenlijke "thuis zijn" terwijl je op afstand bent kun je natuurlijk op betere manieren combineren. Het zal niet voor iedereen weggelegd zijn, maar je zou natuurlijk ook een soort krat of container bij je huisdeur kunnen plaatsen. Niks geen huisdeur openen, maar alleen die container waar de bezorger het pakket in kan doen.
Effectief dezelfde constructie, zonder dat ze meteen in je huis staan.
Niet alleen dat, maar ik heb genoeg Achmed of Sjonnie de postbezorger gehad die het pakje deden verdwijnen (stelen heet dat). Diezelfde mensen krijgen dus nu toegang tot je huis, no thanks. Tenzij er een camera aan vast zit, maar zelfs dan, vertrouwen doe ik het niet.
Wij laten op deze manier de postbode van bpost/postnl al binnen als dat nodig is. We hebben reeds een pakjesbrievenbus, maar daar passen enkel de kleinste pakjes in.

Een camera in de hal is inderdaad wel nodig.

We verwachten een pakje en herkennen de postbode. In andere gevallen gaan we die natuurlijk niet binnen laten.

Als het mogelijk is, laten we de pakketjes waar je voor moet tekenen ook gewoon in een afhaalpunt in de buurt leveren.
Anoniem: 455617 @Bor8 november 2018 09:17
Ik zou echt 10x nadenken voor ik mee zou doen aan een test als dit.
Ik hoef hier geen seconde over na te denken. Hier doe ik nooit aan mee. Het is nog net een stapje dommer dan pin-loos betalen.
Het is nog net een stapje dommer dan pin-loos betalen.
Als het maar net een stapje dommer zou zijn dan dat, dan is het niet echt dom.
Pinloos betalen gaat nog wel, je kan het uitzetten, of anders zit er een hard maximum per dag aan vast (bij de meeste banken).

Dit echter is zo'n stupide idee....
Pin-loos betalen vind ik juist veiliger omdat ik minder vaak m'n pincode hoef in te tikken en die dit minder vaak afgekeken kan worden. Het risico is een beperkt bedrag, wat ook contant in je portemonnee kan zitten.
In dit geval doe je niet de deur open, je authoriseert het postbedrijf om de deur bij je open te mogen doen.
Dus het social engineering aspect valt weg. Het lijkt me dan ook dat het postorderbedrijf verantwoordelijk is als de medewerker zich zou misdragen. Daarom zal het personeel ook wel gescreened worden vermoed ik.

Bij amazon staat er ook nog een camera binnen om te kijken wat de bezorger doet. Mensen die deze dienst afnamen hadden allerlei dingen verzonnen om de bezorgers te verleiden om het huis binnen te gaan wat niet gebeurde.

Kortom of je het doet blijft aan jou, maar het is een oplossing. Alternatief zijn er tegenwoordig ook bezorgkasten waarin je zou kunnen investeren om pakjes bij je thuis te laten bezorgen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @it08 november 2018 09:31
Bij amazon staat er ook nog een camera binnen om te kijken wat de bezorger doet.
En wie krijgt toegang tot die camera? Een extra camera (waar vaak ook geluid is te horen) in huis lijkt mij juist nog meer onwenselijk. Een camera stopt een kwaadwillend persoon niet gezien het een reactief device is in deze setup.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 13:20]

In dit geval zal het persoon gekend zijn bij het postorder bedrijf. Dit persoon zal ook weten dat zijn bewegingen worden opgenomen. Het is niet zo dat dit persoon niets kan doen, maar het is wel zo dat als hij iets doet wat niet mag zeker veroordeeld kan worden met dit beeldmateriaal.

In de amazon footage staat de binnen camera op de voordeur gericht. Aamzon selt alleen beelden op te nemen als de deur wordt geauthoriseerd om open te voor pakket leveringen. Deze data houden een beperkte tijd bij.

Een deur stopt een kwaadwillend persoon ook niet. De vraag is of deze maatregelen voldoende zijn dat mensen zich comfortable genoeg voelen dat ze dienst afnemen, Gezien dat mensen email bij google zetten en facebook en whatsapp gebruiken neem ik aan dat er genoeg mensen zijn die hier vertrouwen in hebben.
bij amazon is het een slimme deurbel, slim deurslot, en camera in de hal

bezorgers moeten dan aanbellen zodat men je kan zien, postbode doet dan met hun speciale sleutel de deur open, men kan dan met hun hal camera kijken of de postbode het pakketje op de juiste plek neerzet.

en meekijken met hal/voordeur camera of de man de deur dichtdoet/wegloopt

de key die de postbode dan had voor het openen van de deur is dan expired.

in dit scenario word de postbode dus stap voor stap gevolgd door degene die het pakket krijgt, en loop je geen risico dat meneer het pakketje in de regen buitenzet/buurman/waar dan ook.

en mochten ze verder naar binnen gaan dan is het bij amazon bekend welke bezorger dit is en is het reden voor ontslag (En in Amerika aanklagen)
Je verwacht natuurlijk alleen een pakje als je wat besteld en je zou een extra voordeur met alarm in je hal kunnen zetten of een slimme bel op een schuur of poortdeur etc.
Je verwacht natuurlijk alleen een pakje als je wat besteld
Is dit cynisch ? Mijn vrouw bestelt meer dan ik weet en verwacht. Dus ik heb niks besteld en doe niet open ?
Het was niet cynisch bedoeld maar je hebt wel gelijk, mijn vrouw weet ook van de helft van wat ik bestel niks af :p Alleen duurdere aankopen bespreken we.
Alleen opendoen als je een pakketje verwacht dus. Verwacht je niets (of kan je je huisgenoten/familie niet contacten om te vragen of er wat verwacht wordt), zeg je dat de beste man het op het postkantoor achter kan laten.

Daarnaast is het wel leuk om te zien wat een verschil postbezorgers hebben per land. Hier in Denemarken lopen ze rond met sleutels en/of codes voor alle trappenhuizen (brievenbussen hangen vaak binnen hier). Die sleutels werken natuurlijk niet op onze eigen voordeur, maar de deur naar het trappenhuis is wel een extra "barricade" die we de postbode toevertrouwen.

Postbodes genieten hier in Denemarken, kort gezegd, veel hoger aanzien dan in Nederland. Heldenstatus wil ik het nog niet noemen, maar de Deense cultuur is veel meer vertrouwensgebaseerd dan de Nederlandse en dat zie je dus terug in het vertrouwen dat we in de postbode hebben.

Ik zou daarom ook best mee willen doen aan zo'n test, MITS ik een soort van voorgang/gesloten portiek heb, waar ook weer een gesloten deur in zit. Zo kan het pakketje netjes binnen afgeleverd worden, maar is er geen toegang tot mijn huis.
"Ook niet in de laatste plaats omdat postbezorgers niet altijd zo'n goede naam hebben. Post afleveren bij de buren terwijl er op een pakje staat dat dat niet mag, pakjes buiten in de regen laten staan of zelf een creatieve verstop plek bedenken komen allemaal voor."

Komt dit niet allemaal voort uit het uitkleden van hun arbeidsvoorwaarden? Alleen betaald krijgen wanneer het daadwerkelijk bezorgt is. Lees, twee keer rijden is extra kosten.
Ik zou de postbode niet verder laten komen dan mijn hal. De deur van de hal naar de woonvertrekken zou ik gesloten houden met een goed slot.
Nu kan de postbode of iemand anders niet verder dan de hal waar verder niets is dan een kapstok.
Dus iets verder nadenken helpt soms ook.
En trouwens als het een bedrieger is die aan de deur staat en ik zou niets besteld hebben dan komt die gewoon niet binnen he.
Er is nog altijd een handshaking tussen mijn gsm en die van de postbode nodig voor dat die binnen kan.

[Reactie gewijzigd door onkeltje op 22 juli 2024 13:20]

Wat als hij opeens naar binnen gaat en dan opeens wat spullen meeneemt?

En als hij opeens bijvoorbeeld een shirt van DHL draagt etc. Hoe is dit allemaal te controleren. Of wanneer de postbode een deal heeft met een partij dat wanneer de deur open gaat de partij hem zogenaamd knock-out slaat en naar binnen stormen.

Is al te laat wanneer de eigenaar thuis is.
De postbezorger vertrouw ik nog min of meer. Het enge is dat je hiermee de deur op afstand kunt openen, via een internetverbinding. In het goede geval kan dat alleen vanaf je eigen smartphone. Maar als dat gehackt wordt, en dat gaat natuurlijk gebeuren, kan iedereen gewoon naar binnen.

Ik hou het wel gewoon op een slot met sleutel. Kan ook gekraakt worden natuurlijk, maar niet op grote schaal en niet op afstand.
Je zou in je hal een dubbele deur kunnen zetten, met sluit. Dan kunnen ze nergens bij. Of naast de voordeur een kist met dat slot, zodat ze je huis niet in hoeven.
Ja, daar wordt het al een stuk beter van. Dat bestaat overigens al lang. Mijn ouders hadden vroeger een pakketluikje waar de postbezorgers een sleutel van hadden. Werkte prima.
Als je de ruimte ervoor hebt (niet direct aan de openbare weg hun voorgevel hebben) kan je gewoon een simpele pakketbrievenbus neerzetten met een sluis systeem, geen sleutel nodig voor de tig verschillende bezorgdiensten. Mijn bezorgers zijn er heel blij mee (bv postnl betaalt voor een afgelevert pakket), sommige zijn nu zo snugger om pakketjes voor de buren er in te gooien.
Je bedoelt dat je minimaal 1-1.5 van je gang opoffert en elke keer door twee deuren moet om naar buiten te gaan. En dat alleen om af en toe een pakketje te laten afleveren? Buiten het feit dat de meeste Nederlandse huizen daar geen ruimte voor heeft is het dus ook onhandiger dan het probleem dat het oplost.
Wij hebben zelf een halletje oftewel 2 deuren, werkt fantastisch omtrent de tocht etc. Maar inderdaad zo'n dubbel slot ding ophangen, dat is geen slecht idee :D
Je moet nu ook door twee deuren en een electronisch slot zou je ook automatisch kunnen ontgrendelen (zoals je telefoon met bluetooth)
Daarom is het ook in België ;)

Het is duidelijk dat jij niet bij de doelgroep hoort
Anoniem: 1111801 @Arokh8 november 2018 08:50
Nederlandse huizen lenen zich hier eigenlijk wel redelijk voor, omdat we allemaal een hal hebben en niet direct in de woonkamer binnen komen. Alleen als de trap naar boven in diezelfde hal zit zul je daar een extra deur voor moeten zetten.

Toch zou ik zelf inderdaad sneller voor een kist kiezen. Lijkt me ook minder gedoe voor de postbode. Maar dat is voor mensen zonder oprit of voortuin niet altijd een optie.

Een andere optie, die ik in het buitenland erg prettig vond zijn kluisjes. Per groep van N flats of per straten-blok zet je zo'n kast met kluisjes neer en per SMS ontvang je de pincode die het kluisje met jouw pakketje opent. Postbode snel klaar, en altijd binnen 2 minuten lopen op te halen.
Klopt, laatst Amazon locker uitgeprobeerd in Chicago. Werkt geweldig. Sommige plekken zijn 24/7 open, overdekt en je kunt ter plekke retourzendingen afwikkelen. Ideaal. Als er ik mijn woonwijk zoiets van samenwerkende postbedrijven zou staan: Ik zou het wel weten. Sneller voor de bezorgers, prettiger voor mij.
Ik moet zeggen dat die rijen met "DHL kisten" bij de Gamma, op 5 minuten fietsen afstand, mij wel bevallen. Zowel ontvangen als versturen, zonder dat er iemand bij hoeft te zijn. 23 en een half uur per dag 'open'
Iets verder heb ik er nog eentje bij een benzine pomp, maar lang niet iedereen zal daar gemak zo dichtbij hebben helaas. De sigarenhandel doet het weer voor PostNL helaas iets mnder royaal wb openingstijden.
Op de campus van mijn universiteit staat een bringmebox
Dat werkt ook ideaal.

Dat is dus (oa) een kluisjeswand waar de bezorger je pakketje in kan doen en jij krijgt dan een melding in de app waarna je je pakketje eruit kan halen.

Edit: toelichting

[Reactie gewijzigd door user029 op 22 juli 2024 13:20]

Een buitendeur is inbraakwerend. Een binnendeur is dat niet. Een gangbare moderne binnendeur bestaat uit twee plaatsjes hardboard van een paar mm dik en daartussen een kartonnen honingraatvulling.

In jouw idee moet die binnendeur ook inbraakwerend worden EN op slot zitten! Als je dat laatste automatisch wilt moet je je sleutel meenemen als je naar de wc gaat... :/ :/
Dat vergt iets meer inspanning in mijn huurwoning helaas. Ik zou dan ook nog eens een extra deur moeten zetten om te vermijden dat ze naar boven kunnen.

Op zich wil ik nog wel het risico nemen voor het gebruiksgemak, want de grootste stress bij online aankopen is het gedoe om te zorgen dat er iemand thuis is. Ik besef uiteraard ook wel dat dit een piloot is, maar al die moeite doen voor 1 bezorger zie ik ook niet zitten.
Probleem met zo'n dubbele deur is dan wel dat ze toch binnen zijn, en juist rustig zo de tijd kunnen nemen om de andere deur open te breken zonder dat men van buiten dat door heeft. Laatste is een betere oplossing. Had daar zelf ook over zitten denken om die in de garagedeur te bouwen.
Ik zal zoiets dan wel regelen voor de poort voor de carpoort, voor het huis ga ik de deur echt niet openen.
De postbezorger vertrouw ik nog min of meer.
Politieuniformen via vage sites vrij verkrijgbaar, dus zo'n oranje ( rode in BE ) postmeneer-jas is ook wel te regelen
"Hallo, pakje ...."
Prima, zet maar op tafel ...
uurtje later ...
"Hallo, post, met een pakje ..."

Wie van de twee was de 'echte' ?
Ik zeg toch ook 'min of meer'? ;) Jouw scenario kan best, maar ik zie onheil eerder uit andere richtingen komen. Eenvoudigere richtingen. Of in ieder geval met een groter bereik - als je eenmaal dit systeem gehackt hebt kun je snel een rondje stad maken en overal binnenvallen. Ik wil het slot van mijn voordeur niet elektronisch bediend hebben en zeker niet 'connected'.
Inderdaad, ik bekijk dit soort zaken vooral vanuit privacy en veiligheid.

Dit soort dingen staat zo wijd open voor misbruik ....
Elke vorm van fysieke beveiliging valt weg, vanaf het moment dat je 'onbekenden' toegang gaat geven tot de kern van het object
Het merendeel van de woningen heeft de meterkast achter, of kort aan de voordeur.
De meterkast bevat het hart van de woning ( stroom ) en die zaken.

Iedere preventieadviseur begint met het aangeven van de deur en kozijnen, gekeurde (zware) sloten, dievenklauwen en bij voorkeur meerdere sluitpunten.
Dan ga je een systeem neerhangen wat op afstand te openen is, en inderdaad 'relatief eenvoudig' te misbruiken.
Hoeveel appjes zijn er niet geweest om de wpa-wifi wachtwoorden van routers te genereren ( speedtouch / alcatel series )

Zelfde mening ...
Ik wil niets in huis 'connected' hebben, waar ik hinder van kan ondervinden
Leuk, je verwarming regelen, je verlichting aan of deuren openen ....
Maar ik snap ook de noodzaak niet van het waarom .... als ik mijn verwarming aanzet ( 15 -> 18c ) duurt het amper 10 minuten voor ik verschil merk.
Maar moet ik dan op het werk de verwarming al omhoog zetten ( reistijd 20/40 minuten )
Dan kost het toch meer, wan in de auto MAG ik mijn telefoon niet bedienen ;)
Dus dan zou de verwarming 10/30 minuten 'nutteloos' aan staan ..
Mijn portie gaat voorbij
De bedrijven verzekeren zich hiervoor.
De emotionele factor van de gevolgen wordt in een dergelijke zakelijke beslissing waarschijnlijk niet meegenomen.
In hoeverre is het waard voor de koper? Want als er spullen gestolen worden wat meer waarde heeft dan het gekochte product dan voel je
Dat is voor ieder persoon anders.

Als mijn TV gestolen wordt en het is verzekerd zal ik er geen nacht van wakker liggen.
Een laptop met foto's (ook al heb je een backup), is natuurlijk een stuk vervelender, maar niet iedereen heeft dat.

Maar de ontvanger kan zelf beslissen of die daar aan mee doet.
Die verzekering betaal je natuurlijk wel zelf he.
Die betaalt tot de laatste cent? Alleen als je gloednieuwe spullen hebt, en de bon, krijg je alles vergoed. Daarna worden het "dagwaardes". Met electronica gaat dat hard, kan ik je zeggen... ;)
Daar heb je gelijk in. Hoewel het kan verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Heb bij een lekkage een keer een laptop en digitale camera volledig vergoed gekregen (nieuwprijs, zonder bonnetjes). Beiden waren 2 jaar oud. Geld had ik binnen een week terug. Wel een taxatie moeten overleggen van een reparateur die het afschreef.
Niet thuis zijn en postbezorgers die 3x langs moeten komen ook.

Wat is je punt? ;-)
Daar heb je buren voor :), als iedereen elkaar een beetje helpt op dat punt, dan krijgen mensen meer sociale contacten en hoeft de postbode niet 3 keer langs te komen.
Totdat je iedere dag thuis bent en jouw buren uit dezelfde portiekflat vaak spullen bestellen maar overdag niet thuis zijn.

Toen ik een poos zonder werk zat kwam er wekelijks tot 3x een pakketbezorger met de vraag of ik een pakket voor de buren wilde aannemen. In het begin vond ik het niet erg, de band met de buren is goed.

Het werd vervelend toen ik soms een paar dagen met pakketjes bleef zitten. Waarom zou je vlak voor de vakantie nog iets bestellen?

Ik ben ermee gestopt na een paar bijdehante DHL'lers die boos werden toen ik geen pakket wilde aannemen omdat ik zelf voor een paar dagen weg ging.

En dus was het afgelopen, ik neem geen pakjes aan van anderen en verwacht ook niet dat anderen dit voor mij doen. Daar mag men DHL voor bedanken.
Ik neem ook gewoon aan voor de buren hoor ;) Het moet alleen niet te gek worden dat bijvoorbeeld per dag/om de dag zoveel aan de deur komen. Dan is het een ander verhaal.

Maar ik neem echt we de pakketjes aan.
Naast het feit dat JIJ dan verantwoordelijk bent voor het pakketje als er iets mee gebeurd. Ik heb ook zo iets van, je gaat je buren toch niet opzadelen met jouw gedrag. Als je weet dat je toch niet thuis bent, laat het dan op zo'n bezorgpunt afleveren waar je zelf dan weer het pakje kunt gaan halen.
Ook andersom is het vervelend, wordt er een pakje afgeleverd bij de buren, en wil je het ophalen, zijn de buren niet thuis (of met vakantie voor 2 weken, tja, gvd neem het pakje dan niet aan).
De ene keer kun je van een bestelling wel de tijd en locatie bepalen, de andere keer moet je maar afwachten wanneer er bezorgd wordt en door wie (en op welke alternatieve locatie je het dan op kan halen).
Mijn buurman 3 huizen verder spreekt nog steeds niet met me
TPG komt met pakje, vraagt of hij het bij mij mag achterlaten.
Prima, maar zet duidelijk op het pakket dat ik morgen na 16u niet meer thuis ben, tot 3 weken erna.
Hem zelfs een dikkere stift hiervoor gegeven.

Wij waren de hele dag thuis, incl. de vertrekdag tot 18u, geen buurman, terwijl zijn auto wel op de parking stond.
Geprobeerd aan te bellen rond 15u ( vertrekdag ), geen gehoor
Jammerdebammer, tot over 3 weken.

Hij heeft me in Italië 4x gebeld, en tot 'dreigen' met raam forceren aan toe, dat het zijn pakje was, en hij er recht op heeft.
Nu verloopt zijn retourrecht, en als het niet zou bevallen zou het mijn schuld zijn.
Ik was er klaar mee, mijn telefoon ging op negeermode ;)

tot op de dag van vadaag negeert hij me... prima, ik weiger nu al zijn pakjes, als het met gevraagd wordt
Afhaallocatie.

Is net zo makkelijk.
Persoonlijk vind ik dat nog beter! Je kunt zelf plannen wanneer je iets ophaalt! :)
Doe ik in 90% vand e gevallen, ook als ik wel thuis zou zijn die dag
Maar helaas bieden niet alle winkels dit aan.
Bol.com heeft er zelfs geen eenduidige richtlijn in ( eigen voorraad wel, verkoop via derden 50/50 )
Dan moet de afhaallocatie wel 24/7 open zijn en dat is niet het geval.

In duitsland hebben ze daar wel kasten voor, maar in Nederland volgens mij nog niet.
Waarom 24/7 ?

Veel winkels en bouwmarkten zijn afhaalpunten en die zijn open van smorgens 08:00 tot s avonds 21:00/22:00 . Dat lijkt me geen beperking.

Daarnaast zijn er in Nederland er in Nederland ook afhaalboxen op verschillende locaties.

Als ik een optelsom maak van de mogelijkheden, is dat voor mij een flinke drempel om een onbekende onbewaakt het huis binnen te laten gaan.
En dan zou je het kunnen automatiseren dat het een bepaalde persoon binnen een bepaald tijdsframe moet gebeuren, maar waarom zou je. De gemiddelde consument krijgt niet dagelijks pakketjes.
Dat lijkt jou geen beperking, maar voor andere wel.
Ik kan zelden tussen die tijden bij een bouwmarkt zijn en zo zijn er wel meer.
Heb jij zelf wel eens een inbraak meegemaakt in je huis? Ik denk dat je de impact onderschat van dit soort gebeurtenissen.
Nou ja in dit geval doe jezelf de deur open, alleen is de bezorger niet betrouwbaar dan.
Als je het niet vertrouwd of er niet in geloofd doe je niet mee lijkt me.

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 22 juli 2024 13:20]

Dan is het de vraag in hoeverre ze dan willen uitkeren. Er zullen wel weer de bekende kleine lettertjes zijn. Ik heb liever een kluis die ik zelf moet openen. Ik geef liever geen toegang tot mijn huis als ik de persoon niet ken.
En wat dooet mijn verzekering met de schade die de hond(niet helemaal smart, en geen blauwe, maar wel scherpe, tanden :) ) aanricht bij de bezorger?
Wat zegt je verzekering zelf ?

Waarom zou je anderen in gevaar brengen, als je weet dat jouw hond zo reageert ?

Je HOEFT de deur niet te openen ....
Ik kan me voorstellen dat de postbode zich weer visueel “afmeldt” en je via het slimme slot en de camera in je deurbel de bevestiging krijgt dat deze persoon de deur achter zich heeft gesloten en wegloopt.

Daarnaast moeten criminelen die zich verkleden maar net weten dat jij een pakket van PostNL, DHL of DPD verwacht. Ik denk dat dit wel los loopt.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Anoniem: 5816058 november 2018 08:47
Daarnaast moeten criminelen die zich verkleden maar net weten dat jij een pakket van PostNL, DHL of DPD verwacht. Ik denk dat dit wel los loopt.
Dat hoeft echt niet hoor. Je hoeft eigenlijk alleen maar te weten wie meedoet met deze aanpak en social engineering toepassen. Dat zal niet bij iedereen werken maar de kans op succes is toch behoorlijk groot. Kijk bijvoorbeeld nu al wie er in "win acties" trappen en hoe vaak dit gebeurd. Veel mensen leggen de link naar social engineering zonder bv telefoon of internet al niet snel.

Wie meedoet kun je van buiten met grote zekerheid bepalen door de combinatie van het specifieke slot en camera.
Daarnaast moeten criminelen die zich verkleden maar net weten dat jij een pakket van PostNL, DHL of DPD verwacht. Ik denk dat dit wel los loopt.
Met @Bor, social engineering:
"Ja, ik heb hier een pakketje voor je buren, maar die zijn niet thuis en doen nog niet mee met dit experiment... Is het goed dat ik hun pakketje bij jullie in de hal neerzet?"
"Ja, ik heb hier een pakketje voor je buren, maar die zijn niet thuis en doen nog niet mee"
'Neen, kom later maar terug.. Ik heb helaas slechte ervaringen.''
Ik kan me voorstellen dat de postbode zich weer visueel “afmeldt” en je via het slimme slot en de camera in je deurbel de bevestiging krijgt dat deze persoon de deur achter zich heeft gesloten en wegloopt.

Daarnaast moeten criminelen die zich verkleden maar net weten dat jij een pakket van PostNL, DHL of DPD verwacht. Ik denk dat dit wel los loopt.
Ja want in een bejaardenflat op alle bellen duwen en roepen "hallo oma" werkt ook niet ...
Er hoeft er maar één in te trappen.

Nee, geen vreemden onbeheerd in mijn huis, als ik zoiets wil, zet ik wel een post-kast naast mijn voordeur.
Met dezelfde deurbel kan ik dan desnoods een code doorgeven zodat het pakje er in gedaan kan worden.
ah... dat is een goede vraag, maar dan bouw je een zelfdestructie alarm met rode langzame knipperend lichten in. bijv "een mini kernbom start 10 seconden en hele gebied binnen 5 kilometer wordt verwoest" klinkt een waarschuwing. :P

Dan rennen ze zo snel mogelijk weg...
dan sluit een deur automatisch dicht.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 juli 2024 13:20]

Wat zijn jullie positief. Dit systeem functioneert al in het buitenland en goed. Dat jij dit niet wil is jouw keuze maar verzin geen obstakels die er niet zijn. De pakketbezorger kan je nu ook al (laten) beroven als je de deur zelf open doet.
Als je de deur nu zelf open doet heb jij een beetje controle over wat er daarna gebeurt. Als je sterk genoeg bent kun je de persoon in kwestie tegen proberen te houden. Dat kun je straks dus niet meer. Er is geen enkele belemmering voor de bezorger om jou hele huis leeg te halen.

Dat het in het buitenland 'goed werkt' wil niet zeggen dat je het zo maar moet doen. Er kleven hier echt duidelijke gevaren aan dit systeem. Ik snap vanuit een postbedrijf heel goed dat men dit wil om zo onbezorgbare pakketjes te verminderen maar dat kan ook anders opgelost worden. Bijvoorbeeld door het instellen van boetes door het bedrijf als je meerdere malen niet thuis bent als je een pakket verwacht.

Een betere oplossing voor dit probleem is de traditionele brievenbus te vervangen door een 'dozen en brieven bus'. Dat is niet heel lastig te implementeren en is een stukje veiliger.

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 22 juli 2024 13:20]

Anoniem: 613510 @Webgnome8 november 2018 08:44
Een boete als je niet thuis bent? Dat is toch de omgekeerde wereld 8)7 8)7 8)7
Het is maar een gedachtenspinsel. En de vraag is natuurlijk waarom is dat de omgekeerde wereld. Als de geadresseerde meerdere malen niet thuis is dan is dat toch een vorm van nalatigheid? Als ik een afspraak bij arts of iets dergelijks niet op tijd afzeg moet ik toch ook gewoon betalen?
Anoniem: 613510 @Webgnome8 november 2018 08:50
Als ze de levering precies op afspraak zouden afleveren is dat geen gekke gedachte.

Maar dat staat nooit vast, zeker niet bij PostNL. Dus in feite zou ik dan van 9 tot 7 thuis moeten blijven omdat ik misschien wel een pakket zou kunnen ontvangen en anders een boete moet betalen.

Beter gaan ze gewoon 's avonds bezorgen of goed toegankelijke pakketkluisjes aanbieden.
Beter laat je het afleveren op een afhaalpunt. Je moet je daarbij legitimeren en alles. Hoe veel veiliger wil je het hebben. Ja het kost je vast wat tijd, maar vast minder als het product bij de webshop ophalen. Mijn vermoeden is zelfs dat ze vaak hun tijden niet halen omdat er zoveel mensen niet opendoen en ze zinloos wachten. Vind overigens bij de Postnl het tijdsvenster wel erg aan de ruime kant.

Bezorgen in de avond doen ze hier al gewoon?
Ik laat het altijd op het werk bezorgen of inderdaad op een afhaalpunt. Heb geen zin dat mijn pakketje 3 buren verderop bezorgd wordt of dat het na 1 afleverpoging direct weer retour gaat.
Een boete als je niet thuis bent? Dat is toch de omgekeerde wereld 8)7 8)7 8)7
Nou, ik zie het wel zitten
bezorging de volgende dag, en zelfs dezelfde dag is al mogelijk, en kost vrij weinig

Daar tegenover gesteld, als jij nu besteld, en morgen niet thuis bent, kost het de bezorger 'meer', waarom moet een minimumloner daarvoor opdraaien ( terugkeer wordt niet betaald bij TPG )
Dan betaal je voor een herbezorging € 2,50 ( noem maar wat )
Geen 50€ 'boete' maar een bijdrage in de gemaakte extra kosten

Ik zou het accepteren, als de dienstverlening verbeterd
Nu worden pakjes 'creatief' geplaatst ( ik kwam 3 weken later een pakje tegen wat de bezorger onder en struik had 'verstopt' :|
De dag dat mijn pakket bezorger mij boetes kan opleggen voor het niet thuis zijn, is de dag dat ik niets meer (thuis) laat bezorgen. Bizar idee.

Een dozenbus kan niet in de deur worden gebouwd, en dus wordt dan eerder een kluis in je tuin bouwen of aan de gevel hangen. Moet je ook maar willen. En is nog steeds beperkt in formaat.

Dit voorstel voor de deur remote openen lijkt mij prima. Het is nog steeds aan de ontvanger of hij dat wel of niet doet. En je kan nog steeds per keer beslissen. Afhankelijk van jouw (on)geduld, of vertrouwen in de bezorger, doe je de deur open, verzoek je hem bij de buren aan te bellen, of laat je hem later terug komen.

"Mijn" PostNL bezorger levert al 9 jaar lang trouw mijn pakketjes af. Voor hem zou ik de deur zo open gooien. Wat, pak zelfs maar een kop koffie als je toch binnen bent. Andere bezorgers, invallers, of andere pakketdiensten komen hier niet voldoende, en blijft de deur dus voor gesloten.

Lijkt me wel goed dat als PostNL dit zou doen, dat ze een goed gedrag screening doen op bezorgers. En vakantiekrachten een onderscheidende jas laten dragen.
... maar de drempel is een stuk lager als er niemand is.
Dat er een kans bestaat dat iemand je hele huis inhoud gaat verhuizen lijkt me toch niet zo fijn. Lijkt mij toch een vrij realistische mogelijkheid en geen obstakel wat verzonnen is :) .
Idd, maar Zoals de waard ........

Spannende verhalen allemaal hier.
Zou er door de ontwikkelaars echt niet over nagedacht zijn, maar alleen door 'tweakers' die het bericht hierboven hebben gelezen🤔

[Reactie gewijzigd door WimmieV op 22 juli 2024 13:20]

Spannende verhalen allemaal hier.
Zou er door de ontwikkelaars echt niet over nagedacht zijn,
Niet over de nadelen en gevaren. Ontwikkelaars denken in dezen vooral aan gemak en kosten-/tijdsbesparing.
Maar als de naieve ontwikkelaars proefpersoon willen zijn, wil ik wel de bezorger met slechte bedoelingen spelen. Een ziens of ze dan nog zo goedgelovig zijn.
Niet over de nadelen en gevaren.

Jij beweert dat er niet over nadelen en gevaren van een nieuw product wordt nagedacht door ontwikkelaars?

Veel sterkte met je auto, je computer, je wasmachine etc.
Het gaat maar om pakjes bezorgen. De ontwikkelaars daarvan kunnen inderdaad beter niet werken aan de ontwikkeling van auto's, wasmachines of grasmaaiers.
Blijkbaar gaan zij niet uit van misbruik. Naief.
Oh ?
Terug bij af.

Jij beweert dat er niet over nadelen en gevaren van een nieuw product wordt nagedacht door ontwikkelaars?
Ja. Als dat nieuwe product een volledig onbekende op afstand toegang geven tot je huis behelst.
Oké dan zal ik je vorige reactie maar als niet geschreven beschouwen.
Niet over de nadelen en gevaren.

Jij beweert dat er niet over nadelen en gevaren van een nieuw product wordt nagedacht door ontwikkelaars?

Veel sterkte met je auto, je computer, je wasmachine etc.
Ja want de eerste auto's hadden airbags, veiligheidsgordels
PC's waren vanaf dag één virusvrij en zonder scherpe randjes aan het metaal
Wasmachines stromen nooit over, of wandelden door de ruimte

Alle ontwikkelingen worden meer reactief verbetert, dan dat ze vanaf de tekentafel komen.
Ja want de eerste auto's hadden airbags, veiligheidsgordels
Nee.
De eerste auto's hadden die niet nodig gezien de snelheid van drukte van het verkeer.
Later, toen het wel nodig werd is er over nagedacht hoe het veiliger kon.


PC's waren vanaf dag één virusvrij

Nee.
De eerste pc's hadden geen virus bescherming nodig.
Later, toen het wel nodig werd is er over nagedacht hoe het veiliger kon.

Wasmachines stromen nooit over, of wandelden door de ruimte
(Je bedoeld hier ook de eerste wasmachines neem ik aan. )
Nee.
De eerste wasmachines vulde je door er een emmer water in te gooien en ze stonden in een washok of buiten. Ze liepen ook niet weg.
Later, toen het wel nodig werd is er over nagedacht hoe het veiliger kon.

Alle ontwikkelingen worden meer reactief verbetert, dan dat ze vanaf de tekentafel komen.

Wat niet wil zeggen dat er geen aan dacht aan wordt besteed tijdens de ontwikkeling.

Bij waar het hier over gaat wordt natuurlijk meteen aan veiligheid gedacht.
En wordt natuurlijk bij evt. gebruik zonodig aangescherpt, zoals je al aangaf.

[Reactie gewijzigd door WimmieV op 22 juli 2024 13:20]

Ja, daarom kwamen er gordels in die auto's en duurde het OOK nog eens een aantal jaren voor ze verplicht werden.

Tuurlijk, elke fabrikant zal er alles aan doen om zo goedkoop mogelijk te produceren.
En gordels zijn er niet uit 'goedheid' maar omdat het de fabrikant teveel kosten gaf, nadat er echt doden vielen - gerelateerd aan het ontbreken van voornoemde

Vooral in de VS, waar je zelfs rijk kan worden omdat de snackbar vergeet op het bekertje te vermelden dat de koffie heet is ....
dat staat er écht niet op omdat McD je zo lief vindt, maar om rechtszaken te voorkomen.
"Ja, daarom kwamen er gordels in die auto's en duurde het OOK nog eens een aantal jaren voor ze verplicht werden."
Dat heeft niet te maken met de ontwikkelaars, maar met wetgeving.

Nu ga je een beetje vreemd zwalken.
Het ging er om of ontwikkelaars van producten aan veiligheid denken.
Anoniem: 613510 8 november 2018 08:30
Hoe lang voordat hier misbruik van wordt gemaakt?
Klein beetje tape op het slot en wat later kan iedereen binnen...

[Reactie gewijzigd door X_pl0visi0n op 22 juli 2024 13:20]

Of de deur gewoon niet helemaal dicht doen
Klein beetje tape op het slot en wat later kan iedereen binnen...
Wat vrienden bellen: ''Jongens, we hebben er weer eentje..!''
Of zorg er voor dat de pakketdiensten duidelijker maken wanneer ze langs komen. En de mensen verplichten thuis te zijn.

Niet thuis? Geen pakketje. Niet via de buren, niet via een ophaalplek, gewoon geen pakketje.

Zelf bestel ik zo nu en dan wel eens wat online, en laat het direct naar een ophaalpunt sturen. Als ik niet thuis kan zijn, laat ik niet iemand voor niks voor mn deur staan.
Anoniem: 738905 @jaenster8 november 2018 10:05
Hoezo geen pakketje? Ik betaal er toch voor? Waarom zou ik thuis moeten zijn? Het is mijn probleem niet dat de bezorger een 2e keer of 3e keer moet rijden, daar heb ik immers voor betaald.

En als een pakket vertraging heeft of je besteld iets in het buitenland? Fijn dat jij 24/7 thuis kan zijn, maar ik heb een baan, ik heb kinderen die sporten e.d., ze komen prima een 2e keer langs.

Vandaag ook, gisteren was ik er niet toen het pakketje kwam dat ik een week geleden besteld had en vertraging had door drukte in de webwinkel, ik was niet thuis en ze komen vanmiddag terug (geen idee hoe laat) en dan ben ik er wellicht weer niet. Dan komen ze wel een 3e keer of ze leveren het af bij een afhaalpunt, ik bestel zoveel online dat ik er echt geen rekening mee houd en ik heb bijv. verzenden afgekocht bij bol.com voor 10 euro voor een jaar, dus ik betaal er gewoon voor. En ik zou het nooit direct naar een afhaalpunt sturen, waarom zou ik? Een dag later maakt me echt niet uit en de bezorger zoekt maar een andere baan als hij niet 2 keer langs wilt komen,dat is niet mijn probleem. Ik betaal voor een dienst.
Daarom stuur ik dus direct alles door naar een /[op|af]haalpunt/, zodat ik van de last af ben om thuis te zijn.

Ik ben ook niet 24/7 thuis en heb ook een baan en such. Je laat je bezoek toch ook niet voor een dichte deur staan
Je laat je bezoek toch ook niet voor een dichte deur staan
Welk bezoek.? Bestel jij bezoek.? Op de bonnefooi bij iemand langsgaan heeft een risico dat de ander niet thuis is. En raar, ik ben niet gediend van onverwacht bezoek.
vertrouw ik voor geen cent.
niemand is tegenwoordig te vertrouwen.

dat ze verzekerd zijn ok voor mogelijke problemen, maar als eenmaal waardevolle spullen weg zijn, zijn ze weg.
Als de Nest deurbel even veel delay geeft als mijn Nest Cam IQ, is de postbode al lang weg voordat ik de kans krijg om mee te kijken via de app ... :|

[Reactie gewijzigd door Kastor op 22 juli 2024 13:20]

Geen sprake van dat ik onbekenden op afstand in mijn huis zal laten. Ik laat het pakketje dan wel op mijn werk afleveren of bij een ophaalpunt.
Smartlock gaat er ook niet komen, als er een storing is kan je niet naar binnen en ik vertrouw de technologie qua veiligheid gewoon nog niet. Gemak dient de mens maar je kan ook doorschieten.
Ik zou eerder een kastje / opslag box naast het huis zetten die ik remote kan ontgrendelen. Belt de bezorger aan open ik die en zeg ik dat hij daar de spullen in kan doen. Dat is een stuk simpeler, veiliger en kan bijna overal worden toegepast. Kan zelfs prima met meerdere mensen die 1 voordeur delen enz. Nee, deze proef is echt niet de juiste oplossing.....
Leuk, maar de campagne dan mbt de deuren op het nachtslot als je weg bent? Dan mag je je deur ook niet op slot doen, want dat mechanische slot overruled het elektronische slot... Dus je huis is naast een namaakbezorger ook nog eens kwetsbaarder voor inbrekers. Ik ben juist blij met de drop shipment bij het postkantoor of ophaalpunt. Kom je thuis na het werk, briefje in de gang, 2 minuutjes heen en terug en klaar, pakje(s) binnen zonder burenhulp :)
Precies met mijn deur gaat dit niet eens tenzij ik dus de gehele dag de deur van het slot laat en je met een beetje creatief vroeten binnen ben. Kortom dit is kansloos. Maar gelukkig is het in belgie en heb ik er niks mee te maken..

Ze bezorgen maar lekker wanneer ik thuis ben. Als ik de deur uit had gewild voor mijn aankoop had ik dat wel gedaan :)

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 13:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.