Albert Heijn test winkel met automatisch scannen en betalen van producten

De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn is een proef gestart met een kleine winkel, waar klanten naar binnen kunnen met een pinpas, waarna de winkel zelf registreert welke producten de klant pakt en die automatisch kan afrekenen.

Met de proef wil Albert Heijn proberen of en waar het dergelijke winkels onder het label van AH To Go kan inzetten. Bij de winkel kunnen mensen alleen naar binnen na het scannen van een pinpas. De winkel houdt met gewichtssensoren in de schappen en vier reguliere rgb-camera's bij welke klant welke producten pakt.

De camera's werken niet met gezichtsherkenning, maar zetten bij lokaal draaiende software herkenning van de gestalte van klanten in om bij te houden wie welke producten pakt. Albert Heijn gooit die herkenningsdata weg zodra klanten het pand hebben verlaten, zegt een topman in een video van trendwatcher Vincent Everts.

Klanten die bij de uitgang gaan staan, krijgen op een scherm te zien welke producten de software denkt dat ze hebben gepakt en rekent die automatisch af. Er is ook een klassiekere betaalterminal om af te rekenen. Dat werkt vermoedelijk ook voor bedragen boven 25 euro. Bij contactloze betalingen met de pinpas boven 25 euro is in Nederland het invoeren van een pincode verplicht.

De bank ING heeft de methode voor automatische betaling gemaakt, de software voor klantherkenning komt van het Amerikaanse AiFi. De winkel is verplaatsbaar en staat nu bij het hoofdkantoor in Zaandam. Later dit jaar komt hij vermoedelijk nog ergens anders te staan.

Het is onbekend hoeveel klanten maximaal in de winkel mogen zijn. Het bedrijf wil dankzij de test leren tegen welke problemen dergelijke winkels in de praktijk aanlopen. Momenteel werken AH To Go's met een systeem van zelfscankassa's, waarbij klanten zelf de producten moeten scannen en dan met de pinpas kunnen afrekenen. Amazon kwam vorig jaar ook met een dergelijk winkelconcept.

Albert Heijn winkel met automatisch scannen en afrekenenAlbert Heijn winkel met automatisch scannen en afrekenenAlbert Heijn winkel met automatisch scannen en afrekenenAlbert Heijn winkel met automatisch scannen en afrekenen

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

05-09-2019 • 07:14

294

Submitter: CLB

Reacties (294)

294
284
122
13
0
132
Wijzig sortering
Vrij ironisch dat iedereen nu ineens valt over de belofte dat AH de tracking data wel/niet netjes verwijderd, maar waarschijnlijk wel gewoon een bonuskaart op zak heeft.

Die bonuskaart vertelt meer over je eetpatroon, gezinssamenstelling, werkdagen/vrije dagen en financiële middelen dan wat tracking data...
Anoniem: 1248170 @n9iels5 september 2019 07:57
Doen ze gewoon via je bankrek nr. Echt niet meer via de bonuskaart. Bij veel ah's hangt een bonuskaart aan een touwjte bij de zelfscsanner en de kassadame kan ook gewoon de bonus aanslaan als je erom vraagt.
het is niet mogelijk voor een retailer om je te volgen via je bankrekeningnummer.
Wettelijk is het namelijk bepaald dat bij EFT transacties alleen de laatste 4 cijfers het rekeningnummer mogen worden afgedrukt en bewaard. Dit wordt ook door de belastingdienst gecontroleerd.

Pak er maar eens een PIN-bonnetje bij, daar staat NOOIT je volledige rekeningnummer op.
DIt wordt namelijk ook niet vanuit de EFT apparatuur naar de kassa gestuurd. Dus de bonnetjes die de kassa digitaal bewaard staat ook alleen maar die laatste 4-cijfers op.

Zie ook: foto
Wel een beetje naïef natuurlijk dat het niet kan. Maar je verhaal klopt dat het inderdaad niet mag.
En met vier cijfers+winkel+tijdstip/periode+soort boodschappen kan je een prima profiel opstellen hoor

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 23 juli 2024 12:33]

het is niet naïef dat het niet kan. het kan gewoon niet.
ik werk inmiddels al 13 jaar in de winkelautomatisering en kan je hier in verzekeren dat dit niet kan.
Het is namelijk de EFT-terminal die de controles en betaling afhandelt. Niet de kassa.
De kassa zegt alleen tegen de EFT-Terminal: Ik wil dat er 14 euro wordt betaald.
Daarna bied de klant zijn betaalmiddel aan. De EFT-Terminal gaat verbinding opzetten met de payment provider en de payment provider met de bank. Daar wordt middels een protocol gecontroleerd of je pincode juist en of je voldoende saldo hebt. Daarna geeft na afronding of foutmelding de EFT-terminal dit terug aan de kassa.

Deze EFT-terminals worden gebouwd en geprogrammeerd onder toezicht van de AfD en de DNB.
Daar staat keihard in dat alleen de laatste 4-cijfers van je bankrek worden vastgelegd. De rest niet.
Waarom mogen de laatste 4 cijfers dan eigenlijk wel? Is dat nog ergens voor nodig? Ik ben het namelijk eens met het commentaar boven jouw comment, met 4 cijfers en welke winkel kan je al vrij ver komen qua tracking.
Misschien heel raar van me, maar als ik een bonnetje krijg, vind ik het wel zo praktisch als ik op één of andere manier kan zien dat ík die betaald heb en van welke rekening.

Anderen zoals de fiscus, justitie etc kan ik me ook van voorstellen dat die er prijs op stellen bij bewijsvoering etc.
tja - je wilt dus zelf tracking - dan kunnen anderen dit ook gebruiken. En waarom op een bonnetje? Dat gooi je vaak weg - veel beter zou zijn dat je het afschrift zelf gebruikt. En daar heb je rekeningnr, winkel, tijd en bedrag.
Bewijsvoering? Daar zou zo'n bonnetje niet voor gebruikt moeten worden (gebeurt nu wel helaas)
Hoe groot is de kans dat het rekeningnummer van je gezamenlijke, eigen en werk samenvallen bij die laatste 4 cijfers? Nihiel. Hoe groot is de kans dat er ergens in Nederland iemand wel die laatste 4 cijfers heeft samenvallen met jou? Vrij groot...
Mij hoor je niet klagen over tracking zoals het nu gaat. Administraties zijn er niet voor de lol maar niemand weet een betere manier om het land te organiseren.

Als je garantie wil claimen vind ik het in veel gevallen redelijk dat de verkoper vraagt om een bewijs waar op staat wat je gekocht hebt, niet alleen een bedrag en datum. Wat je koopt staat niet op het bankafschrift.

Overigens zijn mensen hier deels juist anti-bankafschrift en pro-bonnetje omdat hun aankoop dan alleen in de administratie van de verkoper terecht komt en niet in de bancaire administratie (waar dus ook de bank en fiscus en Joost mag weten wie nog meer toegang toe heeft).
Ja, jij en tinus spreken elkaar niet tegen. Jij stelt dat alleen de laatste 4 cijfers worden vastgelegd. Prima. Tinus stelt dat dat voldoende is om een profiel op te bouwen icm andere variabelen.
Niet helemaal waar. Ik denk dat equit1986 voor mijn edit reageerde. Maar als je de EFT natuurlijk "fout"/illegaal programmeert is dat natuurlijk wel mogelijk (if check AfD/DNB then 4 else full). Het is ver gezocht, maar ja data is het nieuwe goud.....
Wow aluhoedjes gegeten

Er worden natuurlijk nooi willekeurige test gedaan metcdecompilers ed

Maar stel dat je het wel doet en echtvop deze manieren de autoriteiten voor lul zet, geloof je dan echt dat zo'n toko geen handelsverbod krijgt?

Als er iemand iscwaar je in nederland bang voor moey zijn is het de gekrenkte bureaucraat
Zien ze op de bank rekening niet gewoon de tegen rekening? Of zit daar een rekening tussen (3e gelden rekening) en krijgt de retailer alleen stortingen van de dag oid?
de Retailer krijgt alleen gecumuleerd gestort en niet per klant per dag.

Je ziet in die transactie alleen de transactienummers en niet de bankrekeningnummers.

[Reactie gewijzigd door equit1986 op 23 juli 2024 12:33]

In Frankrijk: 2 pin bonnetjes, de klant krijgt er een met 4 zichtbare kaart nummers. De handelaar heeft er ook een, maar daar staat je kaart nr in zijn volle glorie.
In Belgie was / is? dat ook so.
In Frankrijk hoef ik heel afen toe, zelfs bij grote supers, niet eens een pincode in te toetsen. Dan wordt de pinpas als een ouderwetse credit card gebruikt. Geen idee hoe dit werkt trouwens.
Werkt dat dan niet via het systeem van contactloos betalen? In nederland is dat vaak expliciet gekoppeld aan de nfc chip, maar volgens mij werkt het gewoon zo dat ook als je je pas in de chiplezer stopt, dat die partij dan gewoon <25€ kan afschrijven.
ja dit verschilt per land. In Belgie hebben ze namelijk de optie om "offline" te betalen.
ALs de EFT-terminal geen verbinding heeft met de payment provider, kan je dus alsnog pinnen.
Dit is voor een maximum van 200 transacties uit mn hoofd. Daarna stopt ie er mee.
Zodra er weer verbinding is gaat hij al die transacties alsnog aanbieden en afhandelen.
Enige risico die je als retailer hebt: Als de klant niet voldoende saldo heeft ben je dus gewoon je geld kwijt.
Nee, dit is veel ouder dan contactloos betalen.
Je kunt ook pinnen zonder pincode. Ik vond het echt super vreemd dat dit mogelijk was.
Ja dat bedoel ik eigenlijk: blijkbaar bestond dat systeem van geld afschrijven zonder pincode al onafhankelijk van contactloze nfc-chips.
nee, dit is al wel meer dan 10 jaar zo.
maar we wonen in Nederland :) en daar geld dus alleen laatste 4-cijfers.
Is een verplichting vanuit de bank.
Waarom waarborgt de bank mijn privacy niet in het buitenland? Ik heb binnen Europa nog mijn gehele voor en achternaam op pinbonnen zien verschijnen.
ander land, andere regels helaas
Volgens de wet mag het niet nee. Gelukkig houden alle bedrijven zich altijd netjes aan de wet O-)

Slaap maar lekker verder in Utopie land.
in dit geval wel, hier zitten extreem veel controles bij namelijk.
Doen ze gewoon via je bankrek nr. Echt niet meer via de bonuskaart. Bij veel ah's hangt een bonuskaart aan een touwjte bij de zelfscsanner en de kassadame kan ook gewoon de bonus aanslaan als je erom vraagt.
voor het aanvragen van die kaart ben je met speciale voorwaarden akkoord gegaan die dit soort dataverzameling toelaten, echter bij het betalen doe je dat niet en dan mogen ze die gegevens niet gebruiken.
die "reserve-bonuskaart" is er enkel maar om het vooruit te laten gaan en klanten niet een half uur te laten zoeken achter hun kaart of er iemand bij laten komen omdat ze ze niet bij hebben. De tijd dat dat inneemt is kostbaarder dan de korting en dus levert het hen net méér op ipv minder, wat ook de enige reden is waarom dit hele initiatief wordt getest.
Echter wordt die "reserve-bonuskaart" wel vaak gebruikt zonder dat ze vragen of je een bonuskaart hebt, althans, bij mij in de buurt wel.
En dan sturen ze je een persoonlijke aanbieding om je te lokken en dan moet je oppassen dat je die wel krijgt. :)
Ligt aan de AH locatie. AH wilt zelf niet dat het personeel hun eigen bonus kaart gebruikt. Overijverige medewerkers doen dit ook niet.
Meeste AH franchises doen er niet zo moeilijk over, om de rij niet op te houden en gezeik met klanten te voorkomen.
Hoe verhoudt dit zich eigenlijk tot de AVG? Kan me voorstellen dat ik met een persoonlijke bonuskaart voor van alles toestemming geef, maar is analyse van mijn aankooppatronen ook toegestaan als ik pin? Neem aan dat een rekeningnummer een persoonsgegeven is.
Zie in Duitse supermarkten soms een hele sloot voorwaarden bij de kassa hangen over verwerking van data maar hier nooit.
Lijkt me sterk dat dit gebeurt, zo zonder toestemming. Zal wel weer een aanname zijn, net als dat je afgeluisterd wordt via Google Home / Alexa voor de advertenties.
zal vast wel ergens in de voorwaarden staan dat als je het pand betreedt, je akkoord gaat. Net als sommige cookiewalls waarbij je akkoord gaat als je doorgaat met browsen op die site.
Op https://www.ah.nl/privacy/gegevens#winkels-website staat hier helemaal niets over, dus nee, ik denk niet dat ze hier wat meer kunnen doen. Althans, je kunt niet zomaar zaken registreren en koppelen zonder de klant daarvan op de hoogte te stellen en recht te geven op inzage.
Je wordt over de voorwaarden van de winkel geïnformeerd. Door de winkel in te lopen, ga je dus akkoord met de voorwaarden en zou het dus gekoppeld mogen worden. De winkel niet betreden is dus het tegenovergestelde. Echter zal dit voor bepaalde mensen niet mogelijk zijn (mindervalide, kinderen die boodschappen willen/moeten doen), maar zonder supermarkt kunnen we tegenwoordig bijna niet meer.
Nee, zo werkt dat niet. Iedereen mag voorwaarden opstellen, maar dat wil niet automatisch zeggen dat ze ook rechtsgeldig zijn. Zo heb je winkels waar een bord ophangt dat ze je tas mogen inspecteren, maar dat mogen ze helemaal niet. Alleen de politie heeft dat recht. Een winkel binnenlopen en dat voorwaarden moeten accepteren die "ergens" staan, slaat al helemaal nergens op.
*aanname* de meeste medeburgers weten helemaal niet dat het inspecteren van je tas niet mag en gaan er van uit wat de winkel opgeschreven heeft, ook klopt. Velen zullen het ook toelaten ook, tenzij je wat van de winkelier ontvreemd. De meeste mensen boeit het ook niet dat hun privacy geschonden wordt, want "ik heb toch niks te verbergen". */einde aanname*
Vind je het gek dat er niks op ah.nl staat qua voorwaarden als die winkel nog in testfase is en totaal niet bereikbaar is voor normale klanten?
....want het is natuurlijk in jouw voorbeeld natuurlijk ook niet naar buiten gekomen dat je wordt afgeluisterd via die apparaten. :+

AH zal net zoals elke andere winkel een big data persoon hebben die door deze gegevens kan grasduinen.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 23 juli 2024 12:33]

....want het is natuurlijk in jouw voorbeeld natuurlijk ook niet naar buiten gekomen dat je wordt afgeluisterd via die apparaten. :+
Opnames worden beluisterd om na te gaan waarom stemopdrachten niet werken of niet verstaan worden. Dat is wat anders als 24/7 de microfoon openzetten, alles opnemen en analyseren voor de advertenties.
Het enige wat daar anders aan is dat ze het nu niet doen. Ze hebben bewezen dat ze het kunnen en willen, als het hun goed uitkomt.
via je klantenkaart: Ja, doen ze van alles mee waar je akkoord mee bent gegaan(binnen de grenzen van de AVG).
via je bankreknur: Nee, kunnen en mogen ze niet.
Tenzij je dus contant betaalt....
Anoniem: 1248170 @P_Tingen5 september 2019 08:25
Reden dat alleen pin kassa's overhand hebben
En dat de transactie langer duurt, je contant op voorraad moet hebben en je het door gewapende jongens moet laten ophalen maken contant geld vooral ook duurder dan een pintransactie van een paar cent.
Anoniem: 1092407 @Deveon5 september 2019 09:24
Maar dat alles is mij de bijbehorende anonimiteit in de transactie meer dan waard. Fysiek geld is een prachtig fenomeen dat hopelijk nooit verdwijnt. Nederland keert het m.i. dan ook te snel de rug toe. Ik woon er niet meer maar elke keer op bezoek verbaas ik mij aan die verslaving aan pasjes overal. Pasje voor dit, pasje voor dat. Thuis heb ik gewoon contant bij me en kan ik overal terecht. Het gaat inderdaad allemaal iets langzamer maar geen stress, je weet toch...
Laat me raden, je woont in Duitsland? Want ik kom zelden in landen waar de acceptatie van elektronisch betalen zo beroerd is.
Anoniem: 1092407 @84hannes5 september 2019 10:10
Nope, buiten de EU. En hier zijn legio manieren om elektronisch te betalen. Nog wel meer dan in Nederland waar bijv de acceptatie van creditcards weer hopeloos is. Maar dit gaat op geen enkele manier ten koste van contant geld en zo hoort het m.i. ook gewoon te zijn.
Het zou wel mooi zijn als de kosten doorberekend worden. Dus helemaal prima als je contant betaalt, maar dan wel 5% meer betalen omdat het nou eenmaal veel meer geld kost. Zeker in een conceptwinkel zoals deze.
Anoniem: 1092407 @Arokh5 september 2019 10:45
Want we zijn minder gaan betalen toen elektronisch betalen een ding werd? ;)
Jazeker. Vroeger moest je nog wel eens in de rij staan om bij de bank contanten te halen (tijd is geld). Cheques kostten geld, daarna pinbetalingen onder de €5,-. Allemaal stukken beter geworden.
offtopic:
Maar mensen op leeftijd zullen altijd blijven beweren dat vroeger alles beter was, daar helpen geen feiten tegen

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 12:33]

Anoniem: 1092407 @84hannes5 september 2019 12:59
Dat klopt. Sinds de intrede van de automatic teller machine, zo ergens rond mijn geboortejaar, is dat allemaal veel beter geworden. ;)
Ik kan niet wachten tot contant geld wordt opgeheven. Ouderwets en onhandig. Heb het letterlijk nooit bij me, tenzij weer 1 of andere koper/verkoper van Marktplaats geen betaalverzoek wil versturen of ontvangen... 8)7
Anoniem: 1092407 @B00st3r5 september 2019 13:08
Ouderwets is natuurlijk nooit een argument. Alles heeft z'n voors en tegens. Ik heb weinig problemen met contant geld en de voordelen vind ik te groot om het los te laten. En zo maakt ieder z'n eigen afweging maar wensen dat het wordt afgeschaft heb jij geen voordeel aan maar ik wel een nadeel en dat vind ik dus geen bijzonder sociaal standpunt zacht uitgedrukt.
Daarbij maak je het criminelen ook heel lastig geld wit te wassen zonder contanten.
Gelukkig lopen criminelen niet voor op dit soort zaken :+ .

Ooit weleens gehoord van Cryptocurrency ?
ja want iedereen kan gelukkig ook niet alle transacties volgen bij cryptocurrency....owh wait...

dat criminelen het gebruiken klopt natuurlijk wel, maar als je wil is het beter te volgen dan contant geld.
De transacties zijn zeker te volgen, dat betekend nog niet dat je meteen bij de juiste persoon uitkomt.
zolang Crypto niet omgezet wordt in fiat, kun je met munten die gericht zijn op anonimiteit makkelijk anoniem blijven.

Op elk willekeurige computer / telefoon kun je een wallet "bankrekening" aanmaken.
En dat kan en is je goed recht, maar ik ben zeker bereid om een beetje privacy op te geven voor gemak. Wat heerlijk om boodschappen te doen zonder verplicht niet zeggend persoonlijk contact. Als ik anoniem wil zijn pak ik gewoon een andere pas of betaal ik contant.

Ik had het dan ook niet over de voordelen voor de consument (gemak) maar voor de ondernemer (kosten).
Dat moet je allemaal toch hebben, want je bent verplicht contant geld te accepteren.

Was meen ik bij invoering al bekend dat het voeren van pinpas beleid niet tot kostenreductie zou leiden en dat het voornamelijk met de veiligheid te maken heeft (minder contant geld paraat).
Uiteraard is het goedkoper om €1000 per week naar de bank te brengen of €10.000 per week.

Daarnaast heeft een pinkassa geen lade nodig, dus als je de helft pinkassa is scheelt dat de helft aan wisselgeld.
Nee, een ondernemer mag zelf bepalen welke manier van betalen hij accepteert. Dat de 500 en 200 biljetten niet worden geaccepteerd, ondanks dat het een wettelijk betaalmiddel is, is aan de ondernemer.

Het is een recht voor iedereen om een bankrekening te hebben, maar dat is inmiddels dusdanig doorgedrukt, dat je tegenwoordig niet meer zonder kan, want een werkgever moet minimaal het minimumloon op een rekening storten, je kan de belastingdienst betalen met contanten via het GWK, maar dat kost je weer extra geld.
Doen ze gewoon via je bankrek nr. Echt niet meer via de bonuskaart. Bij veel ah's hangt een bonuskaart aan een touwjte bij de zelfscsanner en de kassadame kan ook gewoon de bonus aanslaan als je erom vraagt.
Mag dat? Je bankrekeningnummer gebruik je om te betalen, niet om mee geïdentificeerd te worden. Volgens de avg mag je dan toch ook het bankrekeningnummer daarvoor niet gebruiken (tenzij met toestemming)?
"en de kassadame kan ook gewoon de bonus aanslaan als je erom vraagt."

Niet bij alle AH's.
Ik ken ze niet
In mijn stad alleen al zijn er 3 waar ze dat niet doen, waarvan eentje zelfs een heel groot filiaal is.
De AH kan het via de bankrekening doen, maar ze doen het gewoon via de bonuskaart.
Ik heb van een vriend gehoord dat de AH wat dat aan gaat extreem netjes is. (HIj had een tijdje daar in een advies functie gezeten rond de bonuskaart).

Dus als er gezegd wordt dat ze de data weggooien geloof ik dat ook wel in het geval van AH.
Nee hoor hier hangt die ook gewoon aan een touwtje bij de zelf scan
Ik heb vroegah (lees; een jaar of 15 geleden) veel achter de kassa gezeten bij de AH en toen was het al niet de bedoeling dat wij altijd een bonuskaart scande bij de kassa als mensen die zelf niet hadden. Alleen als er om gevraagd werd deden we dat. Hier bij de AH om de hoek hebben tot voor kort altijd kaartjes aan de zelfscan kassa's gehangen en ik heb het altijd een beetje vreemd gevonden, op die manier kun je net zo goed je kortingsprijs voor iedereen laten gelden.
Sinds een maand of twee zijn die ook (weer) overal weggehaald; ik zie ze bij geen enkele AH meer!
Er is volgens mij nu ook aan al kassa personeel gevraagd niet meer te doen, en ze zijn alle ah's aan verbouwen dat je bij de gewone kassa direct zelf bonuskaart scant.
En zit zo dat voor gene achter kassa niet handig meer is om te doen, dus ze nemen allemaal maatregelen om de gene achter de kassa de kaart niet meer te laten gebruiken.
"Hier bij de AH om de hoek hebben tot voor kort altijd kaartjes aan de zelfscan kassa's gehangen en ik heb het altijd een beetje vreemd gevonden, op die manier kun je net zo goed je kortingsprijs voor iedereen laten gelden."

En daar ben ik het mee eens, ook. AH is een openbare (als in: in principe is iedereen welkom) supermarkt, en heeft best wel een monopolie omdat er genoeg wijken/dorpen zijn waar AH als enigste zit. En ze zijn ook niet de goedkoopste. Dus vind ik het, alles bij elkaar, oneerlijk dat AH hun aanbiedingen niet voor iedereen laat gelden.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 12:33]

Bij mijn grote AH wel gewoon nog. Althans. Gisteren nog wel :-).

Ik gebruik nooit die van mezelf.

Ben wel 1x in een AH geweest waar de kassamedewerker mij niet hun kaart mochten laten gebruiken. Ik heb toen alle Bonus aanbiedingen bij de kassa laten liggen, want ik ging er ook echt de korting niet voor laten lopen. Dan maar niet die boodschappen. Zonder korting zijn ze echt te duur
Bij onze lokale AH (Wageningen station) zijn ze juist allemaal weggehaald.

Er was altijd een trucje waarbij je uit het schap naast de kassa een nieuwe kaart pakte en 'm terug zette, maar dat werkt ook niet meer. Die zijn ook weg en kun je enkel op verzoek krijgen bij de infobalie.
Je kunt natuurlijk ook gewoon af en toe met een gelijkgestemde een bonuskaart ruilen…
Of gewoon elke week een nieuwe bonuskaart nemen. Of wanneer je de winkel binnenkomt een nieuwe bonuskaart uit het rek nemen, en die bij het weggaan weer terugleggen.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 12:33]

Nee, bij onze ook gewoon. En we hebben er 2.
Ik heb een anonieme bonuskaart. En eens per maand vraag ik een nieuwe bij de kassa.
je kan ook gewoon een bonuskaart afbeelding googelen op je telefoon. Zelfs op de site van AH staat er ergens een. Werkt prima. Bij mijn AH liggen trouwens stapels folders met bonuskaarten bij de zelfscan kassa’s. Ik pak elke dag gewoon een nieuwe :P

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 23 juli 2024 12:33]

Really? Ik zeg gewoon bij de kassa dat ik geen bonus kaart heb en vraag of ze die van hen zouden willen scannen. Dat gaat altijd prima. Zo genereer ik ook geen overbodige troep. :)
Laatst pas geleerd dat je bij de zelfscankassa's ook gewoon je boodschappen kunt scannen, en je dus geen scanner m.b.v. een bonuskaart hoeft te pakken. Heb je géén bonuskaart meer nodig. Maar zoals hierboven al wordt aangehaald: 'iedereen' betaalt tegenwoordig via PIN, dus je hebt geen bonuskaart meer nodig om de AH je uitgaven te laten volgen. Misschien moet je aan de kassadame vragen of je haar pinpas mag scannen ;-)
AH heeft ook franchisers, dus betaal je in deze winkel dat staat het contract voor betalen op naam van dat bedrijf. De vraag is of ze de data mogen delen met andere bedrijven. Grote kans van niet want een franchise is gewoon een apart bedrijf en niet onderdeel van AH zelf. Volgens de AVG mogen ze die betaaldata dus niet zo maar delen.
Het idee achter de bonuskaart is dat dat los staat van waar je koopt en dus wel geregistreerd wordt, daar kies je dan ook voor als je een bonuskaart op naam gebruikt.
Sterker nog, volgens de AVG mogen ze die rekeningnummers zélf niet eens bewaren. Er is geen expliciete toestemming, geen wettelijke plicht, of andere AVG-reden om die data te bewaren. En de AVG werkt met een nee,tenzij principe.
Ja en Nee, bewaren rekeningnummer.
Krijg je als bedrijf een betaling dan komt dat op je bankrekening. Daar staat diegene die betaald heeft ook met het rekeningnummer. Bankgegevens moet je wettelijk voor belastingen ook bewaren.

Kijk ik naar mijn webshop, dan lopen transacties via een payment provider, betaald iemand met ideal zie ik via de payment provider ook het bankrekeningnummer. Bij visa kaart zie ik alleen een deel van het kaartnummer.

Bij pinbetalingen kan het misschien anders zijn dat daar rekeningnummer niet mogen worden opgeslagen.
Bij bankoverboeking of ideal dus wel en zoals gezegd ben je ook wettelijk verplicht je bankafschriften x jaar te bewaren en zijn ze ook onderdeel van je boekhouding en dus ook het rekeningnummer.

ander verhaal is dat je dat rekeningnummer neem ik aan alleen voor je boekhouding mag gebruiken.
als je een rekeningnummer aan koopgedrag gaat koppelen kan het idd volgens de avg verboden zijn.
Wel als je van de bonus aanbiedingen houd. En dat doet elke Nederlander volgens mij. :P Dus dan heb je toch weer die kaart nodig.
zie mijn opmerking hier boven. bankrekeningnummers mogen en worden niet bewaard.
ja, heel leuk, al die mensen die dus met een kar vol spullen pas bij die scanner gaan scannen, sta je nog een kwartier te wachten als het druk is en jij alleen je zelfscanner hoeft af te rekeken :( :(
ga dan naar een bemande kassa.
De AH hier in de buurt is daarmee gestopt toen er nieuwe kassa's kwamen waarbij klanten zelf hun kaart konden scannen en geven hooguit nieuwe kaarten uit.

Dus ik duw nu regelmatig mijn kaart onder de scanner als degene voor me te lang doet om zijn kaart op te zoeken en/of er geen heeft en het aan de kassamedewerker vraagt.
Ik gebruik die van mijn nichtje ook wel als foto op mijn telefoon. Dan krijgt zij soms weer een flinke kickback. Vooral rond kerst gaat dat om veel geld.
Kickback? Je krijgt alleen korting op wat er ‘in de bonus’ is en hooguit nog een paar ‘persoonlijke bonus’ kortingen, mits je daar toestemming voor gegeven hebt.

Of bedoel je de Airmiles die je kunt koppelen? Dat levert toch echt zo veel geld niet op ;(

Voor € 2 krijg je bij AH 1 Airmile. Een Airmile levert € 0,005 op bij inwisselacties de laatste jaren (1000 airmiles leveren € 5 op).

Oftewel je krijgt maar een kwart promille korting (€ 0,0025).

Je moet dus 1 / 0,0025 = € 400 uitgeven om € 1 korting te krijgen.

Kortom als je één product koopt wat in de ‘bonus’ is – meestal ergens tussen de 15 en 50% heb je gegarandeerd tig keer zoveel geld bespaard als je met de Airmiles van heb hele boodschappenkar ooit bij elkaar krijgt.
ze kreeg met kerst op 2 verschillende dingen korting. op alle boodschappen in totaal kreeg ze een percentage, en op vlees het dubbele percentage. Ik weet nu de percentages niet meer uit mijn hoofd, maar ze waren veel hoger dan dat ik ooit had verwacht.

Ik zie nu dat ik vergeten was te vermelden dat ze bij AH werkt, dus het gaat niet om een publieke kickback, maar om medewerkerskickback...
;)

Ik wou al zeggen… Welke vestiging is dat, dan kom ik met kerst daar mijn boodschappen doen :+
Ik vind het prima dat ze wat met mijn data doen. Daardoor krijg ik via de Appie app persoonlijke aanbiedingen, die anders niet in de bonus waren.
Iedere maand een nieuwe kaart aanvragen? Wat belachelijk op zo veel vlakken. Waarom zou je dat in vredesnaam doen?
Omdat het kan, en een ander de rekening betaalt. Zowel voor het fabriceren als voor het milieu. Lekker asociaal zijn geeft sommige mensen een heel erg goed gevoel.
Ja, dat geloof ik ook. Als je er zelf geen last van hebt, begrijp je dat niet, komt het niet eens bij je op, maar het is in feite een variant op: Je afzetten tegen anderen die je niet aan staan / een eigen identiteit willen bevestigen en dergelijke.

Bij de meesten gaat het vanzelf over als volwassen worden en of zelfverzekerder, maar voor sommigen blijft het altijd de leukste optie: Kijk eens hoe ik over schijt aan heb! Oftewel ik ben bijzonder en jullie zijn maar gewoontjes.
Is dit nou eigenlijk niet een hele vergaande vorm tegen winkeldiefstal? Je eerst legitimeren voor je de winkel in gaat 🤔
Winkels zijn op dat vlak toch al raar ingericht. Je moet binnen via een eenrichtingspoortje en als de aangeboden producten je niet bevallen moet je je bijna verantwoorden om de tent te kunnen verlaten zonder aankopen. Erg raar en niet uitnodigend. We zijn er intussen wel hard aan gewend.
Je omschrijft iets dat in een aantal winkels zo is, supermarkten, mediamarkt maar genoeg winkels waar het niet zo is, bakker, slager, veel andere elektrozaken.
Helaas is het in sommige winkels nodig vanwege diefstal en dat loopt jaarlijks in de honderden miljoenen. Dat is geld dat iedereen moet betalen aangezien het ook ergens in de prijs zal zitten.

Dat erg raar uit uitnodigend is een keuze en als jij zo een winkel ziet kun je die gewoon voorbij lopen. Sterker nog je boodschappen laat je dan thuisbezorgen en de rest koop je online. Zie het probleem dus niet als het voor jou een probleem is.
Op zich heb jij gelijk, het probleem is dat boodschappen niet electronisch beveiligd zijn. Hierdoor zou het vrij makkelijk zijn om spullen te jatten.
En ja dat gebeurt veel te veel. Dat maakt het noodzakelijk om mensen toch langs de kassa "te dwingen".
Het is niet direct klant vriendelijk voor de goed willende klanten, maar helaas wel bittere noodzaak.
Wie loopt er in godsnaam een supermarkt in, om dan vervolgens niet tevreden te zijn en weer zonder producten naar buiten te lopen? Het is geen kledingwinkel...
Ben je werkelijk nog nooit een supermarkt ingelopen om iets specifieks te kopen, om er dan achter te komen dat het uitverkocht is?
Nope. Gewoon echt nog nooit. Maar ik ga ook niet voor 1 product naar een supermarkt.
Dat is ook wel het verschil, ik heb jaren lang tegenover de supermarkt gewoond en dan ga je zonder probleem voor 1 product even daar naar toe.
Als ik alleen maar een blikje cola wil en net mijn favoriete merk is op? Ik haal geregeld wat in de super tussen de middag tijdens het werk. Een heel stuk goedkoper dan broodjeszaak of horeca etc.
Ik denk dat wij daar dan in verschillen, want als ze de cola niet hebben, dan pak ik wel Fanta of Sprite.
Als je winkel je cola niet heeft, ga je de hele middag "dorst lijden"? :P
Hypothetisch voorbeeld, cola is slecht voor je tanden en ik drink die zooi niet ;) . Het gaat mij om dat ene artikel van dat ene merk dat je wil hebben en dat is net op. Dan kun je inderdaad de winkel uitlopen en naar een concurrent gaan die dat wel aan biedt. Mij gaat het er gewoon om dat de winkel er zo op ingericht is dat je haast wel een aankoop moet doen en ergens is dat gewoon raar. Dat de halve planeet er aan gewend is doet daar niets aan af.
Ik heb dit ook regelmatig, dat ik Albert Heijn zonder boodschappen weer uitloop omdat ze niet hebben wat ik wil. En ook als ik drie dingen nodig heb en ze één van die dingen niet hebben, is er kans dat ik dit doe, als er b.v. lange rijen staan.
voor iets komen wat niet op voorraad is?
Meer dan eens gedaan hoor, als ze bijvoorbeeld mijn producten weer niet op voorraad hebben, dat ik de winkel uitloop "fuck it, ik ga wel langs de spar". Zo gek is dat toch niet volgens mij.
Ik, een half uur geleden nog. Om vervolgens naar de andere AH in dit dorp te gaan waar ze wel de zooi die ik wilde hadden liggen.
ik loop inderdaad geregeld een winkel binnen en zonder te vinden wat ik zoek en laat me dan niet verleiden door de overweldigende aanbiedingen en marketings technisch perfect ingerichte winkels zo weer naar buiten zonders iets te kopen.

volgens mij is daar niet raars aan.

[Reactie gewijzigd door Proxx op 23 juli 2024 12:33]

want het aanbod en de actuele voorraad klopt altijd tot op het artikel nauwkeurig per filiaal.
en soms ben ik in de buitenwereld (ja echt) voor werk of prive en als dan een winkel in de buurt is ga ik niet buiten de deur eerste het assortiment en voorraad status op mijn telefoon zoeken voordat ik binnen loop.
Bij een supermarkt? Hoe vaak gebeurt je dat in 10 jaar?

Heb zelf geen idee trouwens ben al jaren niet meer in een supermarkt geweest.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 23 juli 2024 12:33]

De persoon waar hij op reageerde doelde op het feit dat je op de website kunt kijken voordat je er heen gaat. Dat is iets heel anders dan wat jij doet.
dat verschilt. als je op zoek gaat naar brood, satesaus of vla zul je bij elke supermarkt wel slagen.
ga je opzoek naar notebrood, satesaus van conimex of vla van sojamelk wordt het weer een ander verhaal.
Ja want de versheid van de parpika’s en de groenheid van de sla staat ook op de website vermeld.

Nee. Voor versproducten moet je gewoon de winkel in en als ik denk mwah kan beter, dan loop ik naar de groenteboer verderop of de andere supermarkt om de hoek.
Ik vind het leuk om lekker boodschappen in het 'echt' te doen en verrast te worden door de leuke aanbiedingen en zo, dus ik ga er graag heen. En ja, soms loop ik dan zonder product weer naar buiten.
het is geen verwijt, maar het feit is dat veel mensen onbewust een dwangneurose hebben als het op winkelen op aan komt. Ik wacht dan ook niet tot de laatste cola op is om dan pas op zoek te gaan naar drank, maar schrijf het gewoon op een whiteboard afhankelijk van hoe snel iets verbruikt wordt en als ik de volgende keer voorbij de winkel kom breng ik het gewoon mee. Zo moet je maar 2x per week inkopen doen en zit je nooit volledig zonder. Is er iets niet, dan kan ik de volgende dag nog ff stoppen in het naar huis rijden.
We zijn niet allemaal zo neurotisch dat we precies bijhouden op een whiteboard hoe snel bepaalde boodschappen op gaan

Geen verwijt hoor ;)

[Reactie gewijzigd door B00st3r op 23 juli 2024 12:33]

Klopt, exact de reden waarom ik zelf geen klantenkaarten heb. Het is vaak nog erger want de verwerking van die data wordt vaak uitbesteed en er zijn niet veel firma's die dat werk doen.
Sterker nog, waarom dit nu een discussie is is mij een raadsel. Alle ah's hangen al vol met camera's, waarbij er vast ook additionele software draait om diefstal op te sporen en tegen te gaan. Niks nieuws toch?
Je hebt het over camera's software diefstal. Dat betekend dus intelligente camera's die mensen scannen hun gedrag en dan inclusief gezichtsherkenning en dat bewaren. Wederom biometrische data inclusief gezichtsherkenning is een special iets in de avg en mag niet zo maar.
Dit lees je ook in het het artikel men gebruikt geen gezichtsherkenning maar gestalte, dus neem aan hoogte, kleur van je kleding enz.
De bonuskaart gebruiken is ten eerste een keuze, bij de tracking in de winkel doe je mee, graag of niet. Dan kun je wel naar een andere winkel gaan, maar die keuze is toch wat ingrijpender dan een bonuskaart wel/niet laten scannen.

Daarnaast kun je bonuskaarten ruilen met iemand anders, zodat er wel data wordt gegenereerd maar die niet bij jou past. In de winkel is dat er niet meer bij.

Wat AH doet is zoeken naar manieren om de vrijwilligheid van meewerken aan advertentieprofielen teniet te doen. Net zoals Google, Amazon, Facebook en andere techreuzen ook graag proberen om je gezicht, vingerafdruk of handpalm als indentificatie vast te leggen. Die verander je niet zo snel eventjes.

[Reactie gewijzigd door arnovos op 23 juli 2024 12:33]

Bij Albert Heijn hoef je de kaart niet op naam te registreren. Bij mij is die gewoon anoniem. Colruyt doet hier recht controle op (proberen zelfs je identiteitskaart op te vragen en sturen de kaart naar huis). Een van de redenen dat ik niet meer naar Colruyt ga en wel naar AH.
Dat is een keuze die je kunt maken: privacy vs korting. Korting is geen recht. Mijn punt is dat de AH winkel uit het artikelel geen korting geeft voor het inleveren van privacy. En je de keuze niet geeft om dan privacy te kiezen.
In feite label je dan privacy als een luxe goed, iets dat voor de lagere inkomens (die overal kortingen wel goed kunnen gebruiken) dan maar niet meer bereikbaar is.

Want die "korting" is in feit vaak gewoon een opslag voor het niet gebruiken van de optie die bedrijf x graag wil zien. Bijvoorbeeld FBTO laat gebruikers een app installeren op je telefoon die bijhoud hoe je rijstijl is en je tot wel 30% korting op je premie kan krijgen. Maar betekend wel dat je dus elk ritje dat je doet, bijgehouden wordt door je verzekeraar. Weg privacy. Maar je kan zeggen dat het een keuze is, totdat je in een situatie zit waar je elk dubbeltje 2x moet afwegen.

Of kijk bijv. maar eens naar kantines op universiteiten waar je jaren terug kon kiezen tussen of met een chipkaart betalen, of 10% extra voor cash betalingen.

Op deze manier wordt je "recht op privacy", het "recht op privacy, als je het kunt betalen".

[Reactie gewijzigd door MenN op 23 juli 2024 12:33]

Hear hear. Waarom snappen mensen dit niet? AH heeft hier ooit al eens een rechtzaak voor om de oren gehad omdat een klant toch de aangeboden korting opeisde zonder gebruik te moeten maken van hun bonuskaart. Sindsdien scant de kassamiep een standaard nummer als klant geen bonuskaart wenst te gebruiken.
Bron/zaaknummer? Want ik zie wettelijk erg weinig mogelijkheden hiervoor.

En bij de zelfscankassa's is er geen kassamiep en dus ook geen bonus als je zelf geen kaart hebt, wat in tegenspraak zou zijn met zo'n hypothetische rechtzaak.
Dat gaat dus helemaal niet over een verplichting van AH om bonus-aanbiedingen te doen aan mensen die uberhaupt geen bonuskaart hebben; dat is puur de informatie-plicht die inmiddels via de AVG loopt.
Je hebt gelijk bedrijven laten je uiteindelijk betalen voor privacy. Als je het geld niet hebt betaal je dus met je privacy.
Je mist mijn punt een beetje: of die keuze tussen privacy en korting uberhaupt mag bestaan is vraag 2.

Maar mijn vraag 1 was: mag AH beslissen om zowel privacy als korting uit het raam te gooien en de aldus verkregen commerciele interessante data gebruiken. En de drogreden "maar iedereen heeft een Bonuskaart dus hoezo privacy" van @n9iels is daar geen goed antwoord op.
Sprak gister nog iemand die bij de ING werkt, zij verzamelen ook echt ALLES van al hun klanten en slaan het op. Ze zijn wel op de vingers getikt door de AP, maar blijven toch doorgaan met opslaan. Ze doen er NU enkel nog niets mee, maar reken maar dat deze gegevens straks netjes wordt doorverkocht aan adverteerders/verzekeraars etc. Ik ben wel eens benieuwd wat een diepgaand onderzoek naar deze bedrijven oplevert, want dit zijn gewoon de nieuwe data graaiers van de 21e eeuw. Wat we ook doen, dit wordt alleen maar erger, het gebeurt echt.
Er werken nogal wat mensen bij de ING, en niet iedereen is intern even goeg geïnformeerd. De ING heeft net een hele serie boetes gekregen vanwege te weinig informatie over klanten, dus het is logisch dat ze nu meer informatie verzamelen. Dat is dus niet om die informatie aan derden te verkopen (mag niet), dat is om aan de wettelijke eis van "Know Your Customer" te voldoen. DIe verplichting is bedoeld om witwassen te voorkomen. Omdat het een wetteljke verplichting is, is het toegestaan volgens de AVG, maar dus alleen voor het wettelijk doel.
Die bonuskaart vertelt meer over je eetpatroon, gezinssamenstelling, werkdagen/vrije dagen en financiële middelen dan wat tracking data...
Daarom heb ik meerdere bonuskaarten. In een app uiteraard, want ik ga geen 8 bonuskaarten meenemen.
Hoe zit het betreft bonus kaart dat je niet registreert? overigens heb ik om de zoveel tijd een nieuwe bonus kaart omdat ik hem altijd kwijt raak :+
Daar heb je tenminste nog een opt-in voor, plus dat je een random bonuskaart streepjescode kunt gebruiken als je wilt. Ik heb er eentje van de oma van een vriend geloof ik :+

Zodra je zo'n winkel met camera's in loopt wordt je onherroepelijk gefilmd. En dat wordt dan niet (tegen je) gebruikt. Maar, even later, toch voor de zekerheid even tegen de opsporingsdatabase aangehouden. En dan om te kijken of je geen koorts hebt. En of je je wel aan de sociale normen houdt.

Oftewel: waar houdt het op? Zelfde met die Ring camera's, de OVkaart info, ANPR camera's - nog nooit is het bij dataverzamelen bij het initiële doel gebleven dus waarom zou dat nu in ene wel zo zijn? Snap ik als techneut overigens wel: superleuk om al die data te bewaren en te gebruiken - tot de intentie in ene niet meer zo positief is.
Bij mijn ah in de buurt hadden ze daar een mooue oplossing voor. Bij alle zelfscans hing gewoon een bonuskaart. Helaas zijn deze inmiddels verdwenen :<
Anoniem: 1144789 @n9iels5 september 2019 16:36
Precies, zou er ook een toilet zijn voor de bezoekers van deze specifieke AH.
Dan moet de bonuskaart wel op je naam staan.

Ik heb al jaren een bonuskaart gewoon meegekregen en nooit geregistreerd. Van de betaal gegevens kunnen ze als het goed is niet je naam en adres achterhalen.

Als je dan toch zo paranoïde bent dan betaal je toch contant met geld.

Dat geld ook voor mijn Gamma en Karwei kortingskaart.

Nog nooit geen geadresseerde reclame gehad. Ik geef ook nooit mijn mailadres, Winkels als De Mediamarkt en BCC vragen daar meestal om, ik zeg dan dat is privé.
Bij ons staat de langste rij alleen niet voor de kassa maar voor de broodjes en de koffieautomaten. Maak dat anders eens wat sneller? Heb je ook meteen minder mensen in je winkel staan die je herkenning door de war sturen
Broodjes maken lijkt me moeilijker te automatiseren dan een artikel uit het schap pakken, scannen en afrekenen.
Ze werken met gewichtsscanners en RGB camera's... Nu is mijn vraag: Als ik het systeem weet te foppen, krijg ik dan de spullen gratis mee of krijg ik alsnog een beveiliger die door mijn spullen gaat graaien om te kijken of ik daadwerkelijk alles heb betaald? Ervaring bij Amazon (dat ook op Youtube staat) leert dat het systeem nogal makkelijk te foppen is: Je haalt een product uit het schap, legt hem verkeerd neer, vervolgens pak je een ander product uit de schap SAMEN met het product dat je hebt teruggelegd, en als je er voor kunt zorgen dat de camera niet weet welk product je hebt gepakt, dan heb je een gratis product te pakken!
Dat is het technisch equivalent van niet in je karretje leggen maar onder je jas stoppen. Heb jij effe de kassière gefopt.

Als je niet afrekent wat je meeneemt is dat gewoon diefstal. Er zullen ongetwijfeld maatregelen worden of zijn genomen om dat tot een minimum te beperken.
Als ik iets uit de schappen pak, en hij registreert niet dat ik hem uit de schappen pak, is dat dan diefstal of is dat een falend systeem? Als ik bewust bij een zelfscan kassa het product niet scan, dan is dat diefstal, want je neemt hem mee zonder betalen. Als ik bij zo'n winkel de deur uit loop en hij heeft bepaalde producten niet gescand, hoe weet ik dan dat ik fout zit? Het gaat hem hier met name om dit zinnetje uit het wetboek: "met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen". Hoe zit dit juridisch in elkaar? Als ik de winkel uitloop en hij merkt niet op dat ik dat product heb meegenomen, valt dit dan onder diefstal of het falen van het systeem?
EDIT: De enigste manier om dit tegen te gaan is gewoon aan het einde een selfservice kassa neer te zetten waar je moet pinnen...

[Reactie gewijzigd door mr_seeker op 23 juli 2024 12:33]

Weg met banen!
(zei ik in een opwelling en kwam er toen pas achter dat je je eigen posts niet kan deleten ;) )

[Reactie gewijzigd door kr1z op 23 juli 2024 12:33]

Dat is altijd zo'n simpele dooddoener, dat wordt al meer dan honderd jaar geroepen elke keer als er technologische vooruitgang is (waarbij ik even in het midden laat of dit hier wel gewenste vooruitgang is). Ja de kassamiep verdwijnt misschien, maar er komen technische banen bij om dit systeem te ontwikkelen en te onderhouden. Ik hoor tegenwoordig niemand klagen dat hij geen werk heeft omdat we niet meer achter een weefgetouw zitten, geen klompenmakers meer hebben, etc.
Dat is altijd zo'n simpele dooddoener, dat wordt al meer dan honderd jaar geroepen elke keer als er technologische vooruitgang is
Toch is jouw reactie net zo goed een dooddoener. Dat het honderd jaar geleden goed kwam uiteindelijk betekent niet dat het dus altijd zo zal gaan. Als 1000 banen weg gaan en er komen er 100 voor terug kan dat zeker een probleem zijn. Misschien niet op korte termijn, maar is wel iets om over na te denken voor de toekomst.
Of we gaan met zen allen minder lang werken. Niet vergeten dat er vroeger 6 dagen op 7 gewerkt werd en dat was meer dan 8u per dag. Ook dat is onderdeel van de vooruitgang. Verschiet niet als we binnen 50 jaar onze 40u week van vandaag als prehistorisch beschouwen omdat we dan nog 24u per week werken.
Riepen ze in de jaren 60 ook en de mens is er nog steeds. We passen ons wel aan en anders niet. Is ook geen ramp, krijgt de aarde zijn welverdiende rust
Wat jij nog vergeet is dat er 100 jaar geleden veel minder mensen waren. Kijk naar Nederland 100 jaar geleden.
In 1908 zaten we op 5,7 miljoen Nederlanders.
2008 100 jaar later op 17 miljoen.
Dat is ruim 3x zo veel.

Dus ondanks bevolkingsgroei, automatisering met ontslag na ontslag zitten we nu op een extreem laag werkloosheidscijfer, zijn er branches die zelfs geen mensen kunnen vinden.

De vraag is wat noem jij korte termijn ?
Wat lange termijn ?

Als je al een discussie wil voeren kun je het beter in dat opzicht hebben over AI en robot technologie. die zouden op termijn de mens idd kunnen vervangen waarbij AI op langere termijn zelfs kan vragen is de mens wel nodig op deze aarde ?
Anoniem: 1144789 @bbob5 september 2019 16:17
Matrix ?
Anoniem: 1144789 @bbob5 september 2019 18:03
Daar kunnen we lang over discussiëren...
The borg in the matrix, mmm mooie science fiction.
Nou, je hebt wel een punt. Er wordt steeds meer verwacht van de mens en de kennis lijkt enigszins hetzelfde te blijven. De mens wordt misschien wel iets slimmer, maar toch is de vraag hoger. Er is dus wel veel vraag naar banen, maar kunnen simpelweg niet ingevuld worden om het niveau ontbreekt. Op lange termijn kan dat dus ook een probleem vormen.
Heeft niet helemaal te maken met de AH maar wel op jouw “ Ik hoor tegenwoordig niemand klagen dat hij geen werk heeft”

https://www.nu.nl/economi...a-miljardair-jack-ma.html
Een bron van de man die de Chinezen volgens een 9-9-6 rooster laat werken, ik ben benieuwd...
Kassamiep? Lekker elitair weer. Niet iedereen is geschikt voor de IT en het beeld over de IT is dat er makkelijk veel verdient wordt. Als je 12 banen weet weg te bezuinigen, dan ben je dat salaris ook waard. is dan vaak de verklaring. Maar goed tegenhouden lukt niet en is zinloos, maar scheefgroei in de samenleving is ook niks. Wordt men boos en ontevreden!

Oja: ik ken nog een klompenmaker! Vindt hij heerlijk werk.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 23 juli 2024 12:33]

Aan de andere kant moeten de schappen ook gevuld worden. En als er minder fouten gebeuren heb je ook een grotere stimulans om meer kleinere supermarkten dichter bij de mensen te brengen.
Tsja, je kunt mark-k natuurlijk op zijn woordgebruik aanvallen maar daarmee is zijn bericht niet minder waar....

Al tientallen jaren zijn we banen aan het "weg automatiseren" en toch is de werkloosheid weer eens op "Het laagste punt sinds jaren". En dat terwijl er nog nooit zoveel mensen in Nederland gewoond hebben.

Ik heb nog nooit een automatisering gezien die tot minder banen heeft geleid. Iedere keer dat er iets geautomatiseerd werd, zijn de mensen die dat werk deden interessantere dingen gaan doen. Meer tijd gaan besteden aan dingen die er wél toe doen. En dat gaat dan niet over IT, dat gaat dan over mensen die eerst de kassa bedienden die nu klanten helpen (nee, een kassa bedienen is niet klanten helpen), mensen die eerst stenen legden die nu wegen ontwerpen, mensen die eerst statistieken opschoonden die nu algoritmen bouwen.

Ik ben blij dat er een klompenmaker is die dat heerlijk werk vindt en er zijn brood mee verdient. Maar n=1 zegt niets over de verschuiving die aan het gebeuren is van "mundane" werk naar waardevolle interacties.
Tja, er komen nu nog banen bij, maar ze zijn niet allemaal even zinvol.

Mensen die stenen leggen, zijn over het algemeen ook niet die mensen die kunnen ontwerpen, daar komt gewoon heel veel meer bij kijken.

Op dit moment is het inderdaad nog niet zo dat er veel banen weg zijn gevallen door automatisering, maar uiteindelijk is dat natuurlijk wel te verwachten, dat het gaat gebeuren. Niet iedereen heeft de capaciteiten om moeilijkere dingen te gaan doen, en er komen al steeds meer zinloze(re) banen
Niet iedereen heeft de capaciteit om moeilijkere dingen te doen. Aan de andere kant wordt ook de groep die dat niet kan steeds kleiner, getuige de stijging in gemiddeld oplleidingsniveau.

Ook de uitspraak "Het is wel te verwachten dat dat gaat gebeuren" doen we al tientallen jaren. En ook daar is nogsteeds geen enkel bewijs voor te vinden. Zelfs de uitspraak dat AI tot een 12-urige werkweek zal leiden doen we al tientallen jaren en nogsteeds werken we, over het algemeen, geen uur minder per week.

Sociale innertia is nogsteeds een heel stuk sterker dan technologische vooruitgang.....
En meer banen in de IT :+ .
precies 15 banen weg 2 banen voor terug. :)
Een ontwikkelaar die het programmeert.
Een tester die het test.
Iemand die het installeert.
Iemand die de elektra voorzieningen aanpast.
Iemand die onderhoud pleegt.
Twee mensen die (zoals nu ook het geval is bij robot kassa's) alles in de gaten houd en helpt bij onduidelijkheid.

Mwa, overdrijven is ook een kunst. Bovendien zijn AH to go kassa's nu al automatisch, weinig verschil dus.

Edit: Zie @Andros zijn opmerking hieronder O+

[Reactie gewijzigd door Nightscope op 23 juli 2024 12:33]

Ik heb heel wat automatisering meegemaakt. En ik kan je vertellen ik overdrijf niet tegendeel dat doe jij. :)
Proficiat wat je allemaal hebt meegemaakt.

Maar schijnbaar lukt het je dan niet verder te kijken.

Misschien kun je mij dan een verklaring geven hoe hebt komt dat na 100 jaar automatisering, groeiend aantal mensen, de werkloosheid in Nederland op een heel laag peil staat.

De laatste 100 jaar zie je branches verdwijnen, nieuwe komen erbij, andere verdwijnen en weer nieuwe komen erbij. De bevolking blijft groeien en desondanks zit geen 50% zelf geen 10% van de beroepsbevolking zonder werk.
Waar de fout zit is dat het aantal sectoren waarin mensen werken harder groeit dan de werkgelegenheid per sector krimpt. Automatisering zorgt voor het laatste, maar nauwelijks voor het eerste. ICT in bredere zin doet dat wél.
Anoniem: 1144789 @MSalters5 september 2019 16:08
M.a.w zeg jij eigenlijk , ICT levert minder banen op doordat er meer banen verloren gaan door automatisering . Als ik het goed begrijp.
Nieuwe ontwikkelingen? Of hadden we 20 jaar geleden mobiel internet smartphone en zat andere dingen.
En dat die ontwikkeling steeds ontstonden betekent niet dat het zo blijft. Tegendeel zelfs ik denk dat door robotizeren veel handen werk overgenomen wordt.
En dat werk steeds moeilijker wordt sinds als geautomatiseerde wordt.
Dan kun je roepen ja maar dat is opleiding volgen, maar zomakkelijk is dat niet.
Het gevaar is eerder ai in combinatie met robotiseren

Laten we dan komen tot de keiharde werkelijkheid, er lopen te veel mensen rond op deze aarde, te veel milieubelasting. Waarom belonen we het krijgen van 2 of meer kinderen nog en belonen we mensen met minder kinderen dan niet.

Maar trek je dit door dan kun je ook de vraag stellen of AI straks niet ingrijpt en het aantal mensen reduceert of misschien zijn we als mens overbodig en nog voor ai in een dierentuin te zien.
Hoewel ik pro automatisering ben (ik werk er zelf in), is het allemaal niet koek en ei.

De mensen met lage opleidingen gaan het steeds moeilijker krijgen, want er komen steeds meer banen voor hoger opgeleide mensen. Hierbij verdwijnen de banen voor mensen die lager opgeleid zijn, en dat over de hele breedte. Uiteindelijk zullen deze mensen het zeer moeilijk gaan krijgen om nog een baan te vinden.
De horeca zit te springen om mensen, groot tekort en dat zijn op zich banen met lagere opleiding.

Maar als je het zo bekijkt moet onze overheid juist investeren in opleiding en daar zit een ander probleem.
Een baan vinden is het probleem niet...
Het probleem is vaak een baan vinden die die mensen ook leuk vinden om te doen.

Er staan vacatures genoeg open.. maar dan hoor je al snel:
"ik ga toch niet in de regen een beetje in bosjes staan harken of de rotzooi van de straat plukken"
"ik ga toch niet de hele dag toiletten schoonmaken"
"ik ga toch niet de hele dag achter een lopende band staan... ik heb xxx gestudeerd"
"ik ga toch niet schoonmaken bij anderen, dat doe ik al in mijn eigen huis"
Zij gaan het zeer moeilijk krijgen om nog een baan te vinden, in de automatisering ?.
Welnee, mensen willen gewoon geen vieze handen krijgen, mensen die dingen kunnen maken, die hebben we niet meer. Nog nooit een robot in de bouw gezien ,die stuckt,schildert, lampen ophangt,wc plaatst. Schei uit.
Iets met bubbel en schulden??

Als jij kijkt naar het verleden zie je telkens een terugkerend patroon waarbij een grote groep burgers extreem hoge bedragen kwijt zijn geraakt mede dankzij de overheid.

•Afromen pensioenen waar vandaag de dag mensen last van hebben.
•Hypotheekpolissen, groot deel van Nederland gooide letterlijk geld over de balk bij financiële instellingen terwijl de overheden lagen te slapen.
•Studenten die anno 2019 afstuderen met een schuld van +€25.000. En het wordt mooi gebracht als investering, maar je neemt een sprong vooruit zonder enige realistische zekerheid.


Die economische motor wordt wel draaiende gehouden met allerlei truukjes waarbij geld rondpompen steeds belangrijker wordt.
Kijk naar systeem van toeslagen en bijzondere bijstand en hoeveel mensen daar gebruik van moeten maken omdat je anders niet rondkomt.
https://www.trouw.nl/nieu...-meer-toeslagen~bd65bbe9/
Je vergeet voor het gemak even dat deze mensen er niet full-time mee bezig zijn, maar eenmalig, of op zijn best periodiek. De banen die worden weggeautomatiseerd waren full-time.

Maar ik ben - net als jij - niet bang voor verlies van banen. Als je in de historie kijkt zijn er nog nooit zoveel mensen geweest als nu, nog nooit zoveel automatisering en ook nog nooit zoveel banen. Dus ik denk dat dat wel goed komt.
Ik heb wel door dat het inderdaad full-time banen waren hoor. Maar alles landt uiteindelijk toch weer op z'n poten. Zie de industrialisatie sinds 1900. Toch werken er meer dan ooit en naar omstandigheden goed.

Ik ben vaak wel van mening dat als een werkgever mensen hun werk automatiseert en overbodig maakt, dan er dan (werkgever en dan pas overheid) nagedacht moet worden hoe deze mensen omgeschoold kunnen worden voor iets anders. Het is tenslotte beter voor de maatschappij als dat gedaan wordt.
Alleen die laatste twee zijn permanent. Dus wat raro007 zegt klopt .
Helemaal toppie...

Weg met het middeninkomen in Nederland!!!

Heil voor het systeem met enkel zeer goed betaalde banen enerzijds en onderbetaalde arme sloebers anderzijds.

De term 'Jan Modaal' hoort in een museum.

Voor de meer gevoeligen onder ons; dit is satirisch bedoeld.
kassajuffrouw is echt geen "middeninkomen" hoor.
Dat is inderdaad het hele punt dat ik wil maken ;)
Precies iedereen moet werken! Ook al bied je feitelijk helemaal geen meerwaarde. Zo ging het bij de overheid ook jaren goed, toch?
Als 69 je geboortejaar is dan snap ik jou redenatie totaal niet.
als je 100 jaar geschiedenis ziet dat moet het voor jou ondertussen duidelijk zijn dat door automatisering de laatste 100 jaar al veel banen verloren gegaan zijn. Beginnen we met melkboer, kolenboer, textiel industrie, opkomst van tractor in de landbouw, vrachtwagen enz enz enz.
Ondanks al die automatisering en sterker nog ook toename van de bevolking werken we nog steeds.

Werk verplaatst zich naar nieuwe sectoren en zal dat nog blijven doen. Als je nu echt een zinnige opmerking wil maken kun je het beter hebben over ai en of dat op termijn wel een bedreiging is voor werkgelegenheid.

Maar zelf dan als er steeds meer arme sloebers komen komt er feitelijk minder besteedbaar inkomen, daardoor zal economie gaan krimpen, bedrijven verdwijnen.
Heb je de laatste - kleiner gedrukte zin - wellicht over het hoofd gezien ;)?

Wat ik daar beschrijf is iets dat ik absoluut niet wil, zie het alleen wel meer en meer gebeuren.
Anoniem: 1144789 @bbob5 september 2019 16:14
Wel goed voor het klimaat
Als AH het niet doet, dan opent Amazon (of wie dan ook) hier wat kassaloze winkels en is het bye bye AH. Zo hard gaat het en zo hard moeten ze investeren, anders wordt je keihard voorbij gerend.

Overigens valt het mij altijd op in onze AH dat zelf scanners amper gebruikt worden. Er staan evengoed nog lange rijen bij de kassa's, terwijl ik er zo tussendoor piep. Ik schat dat zo'n 30% gebruik maakt van de scanner. Het blijft me verbazen, maar kennelijk vinden veel mensen het toch niet zo erg om even te wachten bij de kassa.
Alsof die er nu nog zijn in een ah to go. Op stations hebben die nog 1 kassa, de rest is robokassa zonder personeel.
Tot dat je een blikje bier of flesje wijn koopt , dan moeten ze je handmatig goedkeuren ivm leeftijd check
Aanbod is beperkt, geen alcohol of sigaretten bijvoorbeeld.
Weg met banen.
Dat is niet helemaal waar. (wel een klein beetje) Dit systeem is niet geschikt voor grote filialen omdat dan de fraude veel te groot wordt. In grote filialen staan veel meer dure producten dan in de to-go filialen waar tap-to-go nu uitgerold is. Ik gebruik het tap-to-go in filiaal Schiphol dagelijks en er werkt nog evenveel personeel als vóór de tap-to-go verbouwing.

Enige veilige manier voor grote winkels is het systeem van amazon, maar dat kost heel veel geld.
Als het werkt zal het op termijn gewoon standaard worden. Ze volgen hiermee amazon die dat ook al doet.

Het zelf scannen is ook al van toepassing voor alle producten dus zal dat met dit systeem ook zo zijn.

Fraude, is een afweging en berekening. De besparing op personeel kun je wegstrepen tegen eventuele fraude. Als die fraude lager is en de prijs van het systeem niet te hoog, kom je op een punt dat het gewoon rendabel is.

[Reactie gewijzigd door bbob op 23 juli 2024 12:33]

Natuurlijk is het zo dat er andere banen komen maar in principe is de mens zichzelf aan het weg automatiseren en dat kan omdat de manuren het duurst zijn van een product of service. Zelf denk ik dat we hier helemaal niet zo moeilijk over moeten doen. Sommige banen zijn er straks niet meer, en voor ander werk neemt de druk alleen maar toe. Dat geeft enorme problemen, burnouts zijn straks de volksvijand numero 1. Daarom zijn er experimenten om te onderzoeken hoe we onze maatschappij kunnen handhaven in de toekomst. Kijk naar experimentele projecten zoals 'Basisinkomen' waar ze bijv. In Finland gewoon iedereen een basisbedrag geven zonder tegenprestaties: https://www.vrt.be/vrtnws...geluk-maar-niet-tot-meer/

Ook in Groningen is dit geprobeerd: https://vng.nl/experimenteren-met-de-bijstand
En ook Maastricht... Of je het nou eens bent of niet is de huidige situatie onhoudbaar in de toekomst. Er moet wat worden bedacht om mensen een zinvolle betekenis te geven in de maatschappij. Stress en druk zorgen voor grote maatschappelijke problemen, die in de toekomst alleen maar groter worden.

[Reactie gewijzigd door terracide op 23 juli 2024 12:33]

Weg met banen!
(zei ik in een opwelling en kwam er toen pas achter dat je je eigen posts niet kan deleten ;) )
Het punt is in die zin nog wel goed, omdat het een vaak terugkomend misverstand is in de discussie over automatisering.

Mist er iemand de scharennsliep, marconist of televisieomroeper? Je kunt eeuwig doorgaan met beroepen die wel ooit maatschappelijke waarde hadden, maar na verloop van tijd eindig je met bullshit jobs (en volgens sommigen bestaat 40-50% van onze huidige matschappij daar al uit, zie o.a. het Wikipedia artikel)

Zoals uit de andere reacties blijkt is het vooral zaak om de wereld om ons heen steeds te evalueren en die banen te hebben die een werkelijke bijdrage leveren om onze doelen te halen. Zou wel fijn zijn als beleidsmakers juist die flexibiliteit omarmen, i.p.v. de statische variant die voor de meeste mensen de grootste voordelen biedt (denk aan woning, school, hypotheek etc.). Ik vermoed overigens dat de meeste beleidsmakers eigenlijk zelf ook graag hetzelfde blijven doen en dus helemaal niet zitten te wachten op het werkelijk bevoordelen van flexibele banen t.o.v. statische.
Dat zou fijn zijn, ik heb een hekel aan die zelfscan dingen. Nu moet je wel alleen hopen dat ze je data ook verwijderen..
Dat zou fijn zijn, ik heb een hekel aan die zelfscan dingen.
Dan ga je naar een conventionele kassa.
Nu moet je wel alleen hopen dat ze je data ook verwijderen..
Je verwacht na de gemaakte investeringen dat AH deze waardevolle data laat liggen?

Albert Heijn: Nope.
Ik hoorde vanochtend een interview op, ik meen, Radio 1 hierover. En het statement was dat de data na afronden van het winkelen verwijderd wordt.

Nog wel. Zo begint het.
Ze zeggen dat ze de informatie over je silhouet verwijderen.... Ze zeggen niets over andere data. En neem maar gerust aan dat ze die melken voor wat hij waard is....
Data over waar je naar kijkt, wat je dan koopt, hoe je door de winkel loopt....

maar wees ook gerust; dat komt echt niet van deze winkel. Dat doen ze ook in bestaande winkels al jaren.
Wees daarnaast ook gerust; het heeft helemaal niets met jou te maken. Het is niet naar persoon herleidbaar en de persoonlijke informatie is ook absoluut niet interessant. Ze zijn hier aan het kijken naar wat De Massa doet, niet naar wat jij doet.
Anoniem: 1144789 @vanaalten5 september 2019 16:37
Hopelijk niet de financiële data.
Je verwacht na de gemaakte investeringen dat AH deze waardevolle data laat liggen?

Albert Heijn: Nope.
Kun je dat toelichten? Wat gaan ze wel en wat niet bewaren?
Waarom denk je dat Albert Heijn zaken als bonuskaarten heeft? Dat hebben ze echt niet omdat ze het beste voor hebben met de klant. Het gaat om aankoopgedrag monitoren om er zo voor te zorgen dat je bij een toekomstig bezoek meer koopt.

Of dat gewenst is of ongewenst laat ik in het midden. Wat naar mijn mening ongewenst is, is de situatie dat je moet betalen met data of met extra geld om levensmiddelen te kopen. De zwakkeren in de samenleving worden hierdoor gedwongen om hun data in te leveren. Hierdoor wordt het sneller acceptabel geacht dat men hun data inlevert. Later is er geen keuze meer, want 'iedereen doet het al'.

In sommige situaties zijn er alternatieven, zoals een andere supermarkt kiezen. Die keuze is echter niet reëel voor iedereen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 12:33]

Weinig hopen, dat is gewoon een AVG plicht. En een bedrijf als AH is dusdanig groot dat het in de kijker loopt.
Je kan overigens ook met de Albert Heijn app scannen. Vind ik zelf fijner dan met zo'n scanner. Contactloos betalen erbij, en je niet twee keer je telefoon bij de uitgang.
Anoniem: 1248170 @Amanoo5 september 2019 08:00
Steeds meer albert heijns hebben geen scanners meer en kun je de producten zelf scannen bij de zelfscankassa. Veel fijner
Hij bedoeld meer dat hij het scant al met zijn mobiel bij het pakken, en dan alleen nog hoeft af te rekenen bij de zelfscan.
Dus scannen bij het pakken in de tas doen denk ik al gelijk.

Als ik bij de ah kom doe ik het ook inderdaad via de zelfscan, aangezien ik niet constant met mijn mobiel in de hand wil lopen.
Maar goed kom al niet vaak in de AH ze zijn met alles duurder zowat, als je de keuze heb tussen goedkopere supermarkten of ah kies ik liever goedkopere(Dan maar in de rij eventjes staan).
Met de scanner afrekenen bij de zelfscankassa :)
Geen handscanners? Dat is raar. Het is juist handig om in de winkel te kunnen scannen. Pas bij de zelfscankassa scannen is juist inefficiënt, vooral als je veel boodschappen hebt. Dan kan je het beter op een band leggen, want dan scant de caissière terwijl jij nog bezig bent met neerleggen. Het enige voordeel van een zelfscankassa zonder zelfscanners is dat ze minder ruimte innemen.

Onze AH heeft wel handscanners. Maar mensen snappen dat niet of zo, dus met regelmaat staat er een hele rij te wachten omdat een stel dikke Karens bezig zijn een volle winkelwagen leeg te pakken, te scannen, en op het miniscule plankje bij de zelfscankassa's te stapelen. Ik vind dat ronduit asociaal. Je vernietigt het complete voordeel van deze kassa's en er is helemaal geen doorstroming meer. Ga dan gewoon naar de traditionele kassa. Dat is veel sneller dan als je zelf een winkelwagen leeglaadt op een veel te klein plankje.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 23 juli 2024 12:33]

Je kan overigens ook met de Albert Heijn app scannen. Vind ik zelf fijner dan met zo'n scanner. Contactloos betalen erbij, en je niet twee keer je telefoon bij de uitgang.
Dan loop je constant met je telefoon in je handen, die kan je niet even in een scannerhouder op je karretje zetten. En met betalen is het scanner wegzetten, bonuskaart op telefoon scannen en dan contactloos met telefoon betalen, wel zo makkelijk.
Waarom heb je een hekel aan die zelfscan dingen? Je doet eigenlijk het werk van de kassadame maar dan zelf, en sneller. Klinkt als een beetje schoppen tegen moderne dingen omdat je het oude gewend bent.
Omdat ik de ah moet betalen voor werk wat ik zelf lever, bovendien kan ik bij de zelfscan niet contant betalen. Ik schop niet tegen het moderne, ik schop tegen het privacy onvriendelijke. Als ik nou een anonieme bankpas kon krijgen zodat de winkels mijn rekeningnummer e.d. niet krijgt zou ik het stukken beter vinden.
Omdat ik de ah moet betalen voor werk wat ik zelf lever.
Dus je gaat liever in die trage rij staan waar iedereen met contant betaalt of een praatje maakt met de kassadame dan dat je het even zelf doet (en dan vragen ze nog even of je 5 verschillende soorten zegels wil sparen natuurlijk), omdat je vindt dat de AH dat zelf moet doen? Wat een onzin.
Ik schop niet tegen het moderne, ik schop tegen het privacy onvriendelijke. Als ik nou een anonieme bankpas kon krijgen zodat de winkels mijn rekeningnummer e.d. niet krijgt zou ik het stukken beter vinden.
Wow, dit soort opmerkingen snap ik echt niet. Ben je bang dat de AH achter je geld aan zit? Of dat ze er achter komen dat je 4 dagen per week vlees eet en 3 dagen niet? Je komt gewoon in de vergaarbak van miljoenen klanten, ze pikken jou er heus niet uit. Nu je contant betaalt val je juist meer op, omdat je zo weinig pin transacties doet. Dus grotere kans dat je beter in de gaten worden gehouden dan 'de meute' die wel gewoon met bankpas betaalt.

[Reactie gewijzigd door B00st3r op 23 juli 2024 12:33]

Privacy gaat niet over wat ze er wel of niet met mijn data doen, het gaat gaat erom dat ze het niet moeten kunnen doen. Ik heb hier een mooie vergelijking voor: ik hang een camera bij jou in je slaapkamer en beloof niet naar de beelden te kijken. Daar ga jij toch ook niet mee akkoord?
Ik snap de vergelijking niet. Waar kijken ze volgens jou wel naar, waar ze niet naar mogen kijken?
Sneller? Nou, ik ben meestal weer sneller uit de winkel dan mensen die zelf scannen. Vaak moeten ze zoeken waar de barcode zit. Moeten ze eerst met 1 hand het product manoeuvreren om de barcode voor de handscanner te krijgen. Dus in mijn beleving zijn de kassières sneller.
Ook is de zelfscankassa vaak drukker dan de normale kassa (al kunnen ze ook met de zelfscan bij de normale kassa terecht, heel veel klanten doen dat niet).
Dus voorlopig laat ik de zelfscan links ligggen. Elke verandering is niet altijd een verbetering :)
Verschilt per winkel denk ik. De AH bij mij om de hoek heeft genoeg zelfscankassa's. Als ik zelf scan word ik tenminste niet gevraagd of ik al die zegeltjes wil en of ik voor die acties spaar.
Een RFID-chip in de verpakking die aan de "kassa" gescanned zou worden is dan toch "eenvoudiger" en minder foutgevoelig? (Uiteraard moeten alle leveranciers meewerken aan dit, maar we hebben nu toch ook barcodes op de verpakking?)
RFID is veel duurder dan een barcode. En de marges zijn in de supermarkt niet enorm groot.
beetje offtopic; Het feit dat de baas van een supermarkt voor de hobby in de Le Mans meerijdt vertelt mij dat de marges bij in ieder geval die supermarkt prima zijn, en die pretenderen ook nog eens de goedkoopste te zijn. Ik denk dat je beter naar de marges van de producenten mag kijken, maar dat is voer voor een hele andere discussie.
De grote baas van die gele club misschien. Dat is verdiend over hoeveel honderd winkels? Wet van de grote getallen heet dat, dat het risico vervolgens bij veel lokale franchisenemers ligt vergeten de mensen, die zijn dag in dag uit aan het ploeteren voor wat centen en dragen daarbij af aan de hobbyist op Le Mans. Als je op honderd filialen elke week een tientje winst maakt is dat toch duizend euro op het eind van de week. Lage marges en toch kan 1 man daar prima van leven. Dat die winkels vervolgens bevoorraad worden door goedkope vrachtwagenchauffeurs uit Polen en de schappen gevuld door scholieren a 3 euro per uur, ach...
Uit het salaris van 1 persoon kun je moeilijk afleiden dat er grote marges gemaakt worden. Kleine marges met groot volume is nog steeds veel winst.
Ik vind de methode die AH gaat proberen vanuit milieu oogpunt fijner, een RFID-chip zou weer extra afval betekenen.
Klopt, we eten nu al plastic bolletjes en dergelijke. Misschien moet het RFID gebeuren nog verder onderzocht worden om dit milieu vriendelijker te maken zodat het vlugger afgebroken kan worden als het in de natuur terecht zou komen.
Dan nog heb je de belasting voor het milieu tijdens productie van de chips.
Bij de Decathlon heb je dit concept al :)
Hier doe je je artikelen in een bak en de kassa herkent ze aan de hand van een RFID chip welke verwerkt zit in het label :)

Soms doet ie het niet, dan komt er een werknemer die het handmatig op de kassa in gaat voeren.
Vind het zelf een heel fijn systeem.

Wat ik mij wel afvraag voor bij de AH, hoe het systeem omgaat met artikelen die bijvoorbeeld teruggelegd worden of op de verkeerde plek teruggelegd worden.
Heb dat systeem in Italië "in werking" gezien tijdens onze vakantie maar heeft geen positieve indruk achter gelaten. Werd redelijk gepushed om daar gebruik van de te maken door medewerkers maar de ene na de andere klant eindigde alsnog bij de kassa omdat er van alles mis ging. Uiteindelijk hebben we zelf ook een poging gedaan maar konden ons ook melden bij de kassa omdat de korting zoals aangegeven in de winkel niet gegeven werd. Vreemde was wel dat de kassa direct de juiste korting gaf, je zou toch denken dat beide systemen dezelfde bron data hebben.
Oh, da's wel bijzonder ja! Inderdaad, lijkt mij niet dat ze 2 verschillende prijsdatabases hebben draaien :)
Ik heb tot nu toe geen noemenswaardige issues gehad bij de Decathlon, ook niet met korting of iets dergelijks.
Maar wel tamelijk duur aangezien je iedere verpakking moet voorzien van een RFID chip. Dit is het misschien wel waard voor een pak wasmiddel van +€20, maar op een zak chips van €0.60?
Kans is zelfs groot dat de RFID chip zelfs uitgerust moet zijn met batterij om voldoende signaal te geven wat de kost (en afval) de hoogte in jaagt.
Dan nog niet gesproken over conflicten. Wat als er namelijk 2 mensen tegelijk passeren? Daarnaast is het de fabrikant die de chips erop moet zetten, die fabrikant zal dat niet doen omdat er 1 winkel een experiment wilt gaan doen.

Daarnaast zijn er voldoende middelen om die signalen te blokkeren.
Welnee, RFID met battrij is volledige overkill. 15 jaar geleden hadden we die al, en toen kon je daarmee een RFID chip in een ijskast op 25 meter afstand scannen. Voor artikelen in een mandje bovenop de scanner is passieve RFID goed genoeg.
Dat vraagt voor de leveranciers wel een gigantische klus om op ieder product een RFID te plakken. Dat staat nog los van het feit dat je dan een losse stroom krijgt aan producten voor TO GO filialen vs reguliere winkels.

De kosten gaan omhoog en niemand wil betalen. Lijkt me niet echt haalbaar voor de kleine stroom die To Go nu is binnen de totale afzet.

De To Go voorraad wordt namelijk verwerkt op de reguliere DC's van AH als bij stroom.
Hoe enorm lui moeten mensen wel niet zijn over 10a15 jaar.
Hoe lui ben jij nu in vergelijking met begin jaren 90?

Het is allemaal relatief en een nutteloze uitspraak. Gemak dient de mens, dat is altijd ons streven geweest als ras. En dit zullen wij blijven streven tot wij een zelf denkende AI ontwikkelen en god gaan spelen die ons vervangt haha :Y) :+ .
Toen was ik wel wat jonger maar ben nog steeds niet veel luier.

Muziek: Heb geen spotify of iets vind het helemaal niks, of gewoon downloaden en op de phone plaatsen dus moeite in steken(Of soms tweakers podcast maar moet ik ook downloaden, nergens geabonneerd op dus handmatig denken o is donderdag moet even download starten).
Films: Ga ik nog steeds graag na de Bioscoop dat je vroeger naar de Videotheek ging, uiteraard kijk ook regelmatig online videotheek Netflix wat makkelijk is.
Fietsen: Ik fiets dagelijks half uur na me werk in plaats van auto
Sport: Ik loop 2 keer per dag hardt in de avond 5 tot 7km, gisteren ook 2km banen gezwommen.
Smarthome: Heb ik totaal niet kan enkel mijn tv bedienen met de afstandsbediening, maar kachel/deurbel/wasmachine/koelkast/ lampen niks is smart moet overal voor opstaan :P.

Dus ben ik echt luier geworden nee niet echt :+
En wat is daar precies het nut van? Al die dingen kun je ook prima doen als je alle nieuwe gemakken gewoon omarmt. De gemiddelde filmliefhebber gaat net zoals jij ook gewoon graag naar de bioscoop, naast dat ze gewoon Netflix gebruiken. Gezonden mensen sporten ook gewoon graag. Gemak is echt niet hetzelfde als luiheid. Gemak betekent dat jij je energie ergens anders in kan steken, waardoor je uiteindelijk meer aan je tijd hebt.

De auto pakken naar je werk is natuurlijk wel gewoon lui als je op fietsafstand woont, daar ben ik het dan wel weer mee eens.
Zijn mensen die wonen op 10 min fiets afstand en pakken nog de auto hier(Of elektrische fiets), dat is echt toppunt van luiheid.
Ik hoef al die nieuwe technieken niet lampen etc bedienen met phone, daarom heb ik ze onder andere ook niet.
Anoniem: 1144789 @Carlos0_05 september 2019 16:25
Alleen nog even werken aan je spelling. Ga zo door !
Mwah, laten we eerder stellen dat mensen niet meer relatief repeterend werk gaan verzetten omdat dit weinig toevoegd. Ik denk dat weinigen in de basis elke dag hetzelfde werk willen doen in hun leven.
ze moeten nog steeds naar de winkel en zelf de boodschappen pakken...
dus beweging krijgen ze nog genoeg :)
Gezichten onthouden ze niet. Oké. Goed.

Toch ben ik heel erg benieuwd wat ze wel onthouden qua gegevens over mij. En met welke bedrijven dit gedeeld wordt/ gaat worden.
Dat mag je gewoon opvragen onder de AVG.

Ik zie gee mogelijkheid voor de AH om dit zomaar met andere bedrijven te delen, ook dat valt onder de AVG.
vermoedelijk onthouden ze hetzelfde van je als ze nu ook al van je onthouden. Vrijwel alle data is immers hetzelfde. Hooguit dat ze de bewegen door de winkel nu ook beter kunnen tracken zodat ze de winkelindeling daar op aan kunnen passen.

Bij bonuskaart wordt daar alles automatisch op bijgehouden (daar ga je immers mee akkoord) en als je die niet hebt weet ik niet of ze het al op een pinpas gooien.

Dus wil je zeker zijn dat je niet wordt gevolgd. Laat dan je mobiel thuis, zet een zonnebril op, wissel halverwege van kleding en betaal contant..
En als je het zeker wil weten zorg je dat je iemand bij je hebt met hetzelfde gewicht, lengte en bouw en kruip je ergens in de winkel even tegen elkaar aan zodat het systeem niet meer weet wie wie is :)
"Albert Heijn zegt dat het die herkenningsdata weggooit zodra klanten het pand hebben verlaten, zegt een topman in een video van de trendwatcher Vincent Everts."

Ik geloof er niks van.
Waarom zouden ze beelden van enkel je silhouet willen bewaren?
Als aanvulling op die onduidelijk beelden bij opsporing verzocht op tv?
Ik begrijp niet waarom je -1 krijgt, want je reactie heeft best wel wat relevantie. De vraag is welke data ze exact weggooien. Als ze de originele herkenningsdata weggooien, dan is er geen probleem. Maar ik kan me (net als jou waarschijnlijk) niet voorstellen dat ze alle data die is verzameld weer verwijderen. Dan kun je lastig je herkenningsalgoritmes verder trainen.
Sluit ik mijzelf bij aan
Er is ook een klassiekere betaalterminal om af te rekenen. Dat werkt vermoedelijk ook voor bedragen boven 25 euro. Bij contactloze betalingen met de pinpas boven 25 euro is in Nederland het invoeren van een pincode verplicht.
Die 'klassiekere betaalterminal' is ook nodig als eerder te veel transacties zijn gemaakt/een te hoog totaalbedrag contactloos is betaald (waarbij ieder individueel bedrag onder de 25 EUR is) zonder een PIN code op te geven.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 12:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.